Vvv stadsgids 2017

Page 1

gratis!

Welkom in Leeuwarden!

Cultuur | winkelen | restaurants | uitgaan evenementen & nog veel meer... editie 2017


Benveneurtioa al Pizzeï! Pomp De allerlekkerste Napolitaanse pizza’s eet je bij Pizzeria Pompeï.

Groentemarkt 7 T: 058 212 40 92 Openingstijden: Ma t/m Vr: 16:30 uur - 21:30 uur. Za en Zo: 14:30 uur - 21:30 uur www.pizzeriapompei.nl


colofon

Inhoud Welkom in Leeuwarden! 4 Nieuws 6 To do list 8 Verrassend Leeuwarden 10 Stadswandeling 12 Evenementen 14 Overnachten 16 Hotels 18 B&B 20 Lunchen 22 Musea 30 Winkelen 40 Centrum 42 Lifestyle 52 Het Gouverneurskwartier 54 De Oude Markten 70 Plattegrond 82 Legenda 84 Praktische info 86 De Kleine Kerkstraat 88 De Oosterstraten 98 De Voorstreek 106 De Vijzelstraat 112 De Schrans 116 In de omgeving 124 Play! 126 Culinair 130 Uit 150 Lekkere trek 158 editie 2017

Uitgever: Welkom in Leeuwarden i.s.m. VVV Leeuwarden Redactie: Janneke Vonk, VVV Leeuwarden, Marketing Leeuwarden, Paul van der Monde Eindredactie: Chiel Schilder Cover Foto: Beeldbank Leeuwarden | Theo de Witte Fotografie: Simon van der Woude, Beeldbank Leeuwarden Plattegrond: Paul Liesting Maps and Design | mapsanddesign.com Vormgeving/dtp: Jan Robert Mink Acquisitie: Dennis Dรถrfel Oplage: 30.000 T: 06 42 22 25 70 E: info@welkominleeuwarden.nl Copyright: Niets a deze uitgave mag openbaar worden gemaakt of worden gereproduceerd door middel van druk, fotokopie, film, internet of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Zet- en drukfouten voorbehouden.


4 | welkom! in Leeuwarden

Leeuwarden: hofstad, evenementenstad, culturele hoofdstad... Leeuwarden is gewoon niet in één zin te omschrijven. Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland, de start- en finishplaats van de Elfstedentocht, Nassaustad en Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Leeuwarden kent boeiende musea, spetterende evenementen, een mooie historische binnenstad met monumenten en grachten naast ook bijzondere moderne architectuur. In de vele straatjes van Leeuwarden vind je verrassende boetiekjes, bijzondere winkels en vele cafés stadsgids Leeuwarden


welkom! in Leeuwarden | 5

Uitzicht op de ‘scheve’ toren van Leeuwarden, de Oldehove, die maar liefst twee meter uit het lood staat.

en restaurants om even heerlijk bij te komen. De Leeuwarders laten je graag kennismaken met hun stad en organiseren hiervoor allerlei activiteiten. Zo kun je Leeuwarden van grote hoogte bekijken vanaf de Oldehove of Achmeatoren. Hoogtevrees? Bekijk Leeuwarden dan vanaf het water. Huur een sloep of laat je door de grachten varen in een praam. Ontdek de stad al wandelend bijvoorbeeld onder leiding van een gids. Er is een ruime keus aan routes met allerlei thema’s. In deze gids vind je vele tips, we helpen je graag op weg. Welkom in Leeuwarden! vvvleeuwarden.nl


6 | nieuws Leeuwarden

Nieuws Waar Leeuwarden in het begin van de 16e eeuw haar bekendheid vooral te danken had aan de Nassau’s, is de stad nu vooral in het nieuws met aansprekende evenementen en tentoonstellingen. Leeuwarden: Culturele Hoofdstad 2018

Het grootste evenement in de geschiedenis van Friesland en Leeuwarden barst in 2018 los! Op 6 september 2013 werd onze mooie stad door een internationale jury unaniem verkozen tot Culturele Hoofdstad 2018. Leeuwarden en Friesland presenteren zich op Europees niveau met meer dan veertig grote culturele evenementen. Deze spetterende internationale evenementen voor jong en oud vinden plaats in de hele provincie en het Waddengebied, met als cultureel hart de binnenstad van Leeuwarden. Volg ons in de aanloop naar 2018 en kom sfeerproeven tijdens de prachtige evenementen die we nu al organiseren.

Sir Lawrence Alma-Tadema | Unconcious Rivals

Alma-Tadema: de klassieke verleiding

Tot en met 7 februari 2017, bijvoorbeeld, staat de stad in het teken van de tentoonstelling: Alma Tadema - de klassieke verleiding. Het Fries Museum laat naast haar eigen collectie van Alma-Tadema meer dan tachtig extra topschilderijen van deze meest succesvolle schilder van de 19de eeuw zien. Samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten geven zij een unieke inkijk in de wereld van deze bijzondere kunstenaar. stadsgids Leeuwarden


nieuws Leeuwarden | 7 The Passion

Op donderdag 13 april 2017 wordt de zevende editie van The Passion in Leeuwarden gehouden. De paasvertelling over de laatste uren van Jezus wordt live vanaf het Wilhelminaplein uit Leeuwarden gemaakt. Ieder jaar kijken er ruim 3 miljoen mensen naar de live-tv-uitzending. The Passion 2016 in Amersfoort | foto: MichaĂŤl Terlouw

Mata Hari

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat Mata Hari werd geĂŤxecuteerd. Het Fries Museum komt daarom met een grote tentoonstelling rondom deze mysterieuze dame. Het meisje dat in 1876 als Margaretha Zelle wordt geboren in Leeuwarden, was op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Wordt het nu eindelijk bekend of zij werkelijk een dubbelspionne was? Vanaf 14 oktober te bezoeken.

collectie Fries Museum

vvvleeuwarden.nl


8 | to-do-list Leeuwarden

Ontdek Leeuwarden: je to-do-list Beklim de Oldehove Oldehoofsterkerkhof

Deze scheve toren uit de 16e eeuw staat maar liefst 1,99 meter uit het lood en is hét symbool van Leeuwarden. Van april tot en met oktober kun je de toren beklimmen. Geniet van het prachtige uitzicht over de stad en in de toren word je getrakteerd op het tragikomische verhaal van de bouwers.

Stadswandelingen Start centrum

Wil je Leeuwarde verder ontdekkn en? Lees dan verde bij: Verrassendr Leeuwarden en Evenementen!

Ontdek Leeuwarden per praam

Start Nieuwestad

Tijdens de tour vertelt een gids allerlei bijzonderheden en wetenswaardigheden over de stad en over haar fraaie monumenten. Reguliere rondvaarten zijn van mei tot en met oktober.

Al wandelend de mooiste plekjes ontdekken in deze compacte stad! Dat kan zowel individueel met of zonder route óf onder begeleiding van een gids. Er is een ruim aanbod met allerlei thema’s, zoals de Leeuwarden Free Tour van A Guide to Leeuwarden, de Friese Food Tour van We Are Grutsk en de Highlights-tour van het Historisch Centrum Leeuwarden.

stadsgids Leeuwarden


to-do-list Leeuwarden | 9 Fries Museum Wilhelminaplein

Met uiteenlopende tentoonstellingen komt de kunst, cultuur en geschiedenis van en in Friesland tot leven in het Fries Museum. Hier vind je het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, het danskostuum van de mogelijke dubbelspion Mata Hari en de mooiste kunstwerken uit Friesland. Het Fries Museum biedt vaak activiteiten aan die zeker de moeite waard zijn om aan deel te nemen.

De Prinsentuin Stadspark en jachthaven

Dit stadspark werd in de 16e eeuw aangelegd in opdracht van de Nassau’s en later opengesteld voor publiek. Nu kun je er heerlijk genieten op een zonnige dag, is het een stadsjachthaven en zijn er in de zomer vaak concerten op zondag. Ook vind je hier het Pier Pander Museum en Grand CafÊ De Koperen Tuin.

vvvleeuwarden.nl


10 | verrassend Leeuwarden

Verrassend Leeuwarden

Bekijk Leeuwarden eens van de andere kant! Street Art Tour

Onder leiding van A Guide to Leeuwarden

Verken Leeuwarden aan de hand van een wandeling langs graffiti, muurschilderingen, stickers en posters. De gids vertelt je alles over hedendaags Leeuwarden.

Beerenburg Proeverij

Het Friese ‘nationaal slokje’

In het Boomsma museum laat Jodocus Boomsma via een interactieve film je stap voor stap zien hoe zijn traditionele kruidenbitter wordt gemaakt. Je krijgt een rondleiding en na afloop kun je in het proeflokaal proeven van het Boomsma assortiment. stadsgids Leeuwarden


verrassend Leeuwarden | 11 Museum de Grutterswinkel

Op de kleintjes letten...

In dit 17e-eeuwse pand wordt het leven rond een echte ouderwetse kruidenierswinkel getoond met koffielokaal, oude wijnkelder met troggewelf en een achterhuis. Je kunt hier ouderwetse snoepjes scheppen en in het koffielokaal staat echte Friese oranjekoek voor je klaar.

De Blokhuispoort

Oude gevangenis bruist van activiteit

Deze vesting diende eeuwenlang als gevangenis. Waar vroeger gedetineerden zaten, werken nu creatieve ondernemers. Er worden vaak evenementen georganiseerd en ook tref je hier leuke winkeltjes aan, een cafĂŠ, het informatiecentrum van Culturele Hoofdstad en een poppodium. Loop mee met een oud-bewaker tijdens een rondleiding!

vvvleeuwarden.nl


12 | stadswandeling door Leeuwarden

Stadswandeling

Ontdek de historische binnenstad zelf! We beginnen de stadswandeling bij VVV Leeuwarden, gehuisvest op de begane grond van de 114 meter hoge Achmeatoren. Vanaf hier lopen we rechtdoor richting centrum en komen langs het Wilhelminaplein en het Fries Museum. We lopen rechtdoor door de Oude Doelesteeg en komen uit op de grachtengordel aan de Nieuwestad. We gaan rechtsaf en komen bij de historische Boterwaag. Dit pand stamt uit 1598 en was tot 1880 hét trefpunt tussen handelaren.

graag gezien en ze noemden hem dan ook heel huiselijk ‘Us Heit’(onze vader). Het Raadhuisplein is één van de mooiste pleinen van Leeuwarden. Precies in het midden staat de Wilhelminaboom. Het stadhuis is er één uit een boekje: hardstenen trappen, een bordes en een Latijnse spreuk boven de deuren. Van het Hofplein steken we door de Sint Jacobsstraat terug naar de grachtengordel en lopen linksaf langs het water van het Naauw. Op de hoek van het Naauw gaan we linksaf over de Kelders en passeren we het beeld van Mata Hari.

We steken de Lange Pijp over en lopen door de Weerd naar het Hofplein. We komen langs het Stadhouderlijk Hof, eeuwenlang de residentie van de Friese stadhouders. Willem Lodewijk van Nassau was de eerste stadhouder die hier woonde. Willem was bij de Friezen

We lopen langs het huis van de beroemde dichter Slauerhoff aan de Voorstreek 26 en daarna door de Sacramentstraat naar de Grote of Jacobijnerkerk. We lopen door de Levissonstraat en gaan rechtsaf langs het Schoenmakersperk.

stadsgids Leeuwarden


stadswandeling door Leeuwarden | 13

Hier is, in het voormalig stadsweeshuis, het Natuurmuseum Fryslân gevestigd. Dit museum is meerdere keren uitgeroepen tot het leukste uitje voor kinderen! We lopen rechtdoor langs het museum de Prinsentuin in, ooit een lusthof van de Nassaus. De tuin en de muziektent hebben model gestaan in de roman ‘De Koperen Tuin’ van Simon Vestdijk, die het koper van deze muziekkoepel beschrijft als mooier, eenvoudiger en vrolijker dan goud’. We verlaten de Prinsentuin en lopen langs het Historisch Centrum Leeuwarden naar het Oldehoofsterkerkhof met de scheve toren, de Oldehove. De Friezen wilden hier in 1529 een toren bouwen hoger dan de Dom van Utrecht. Vanwege een probleem met de fundering is de toren

nooit afgebouwd. De Oldehove staat maar liefst twee meter uit het lood. Voor het laatste stuk van onze wandeling slaan we de Grote Kerkstraat in, daar passeren we het Princessehof. Het huidige Keramiekmuseum Princessehof is het voormalige privé-paleis van de weduwe van Johan Willem Friso: prinses Maria Louisa van Hessen-Kassel. Een stukje verderop lopen we langs het imposante hoekhuis Grote Kerkstraat 28, waar Mata Hari heeft gewoond. Daarna wandelen we rechtsaf door de Kleine Hoogstraat, beneden aangekomen op het Hofplein is het de hoogste tijd voor een hapje en een drankje.

vvvleeuwarden.nl


14 | evenementen in Leeuwarden

Evenementen in 2017

Er wordt gelukkig heel wat georganiseerd in Leeuwarden. Hieronder een greep uit grote evenementen die plaats (gaan) vinden. Check onze website voor een actueel overzicht van alle evenementen. 13 april

The Passion

De paasvertelling als een spektakel met muziek en bekende Nederlandse artiesten. | thepassion.nl

27 april

Koningsdag

8 mei

Promised Land Festival

Twee dagen de beste dj’s in de bossen, aan het strand en op de glooiende heuvels van recreatiegebied De Groene Ster. | promisedlandfestival.com

Hofstad Leeuwarden kleurt oranje! | mooileeuwarden.nl

25 mei

5 mei

De grootste bloemen- en plantenmarkt van Friesland vind je op het Fryslânplein.

Befrijdingsfestival Fryslân

Op 4 mei herdenken we de oologsslachtoffers. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met leuke activiteiten en veel muziek. | befrijdingsfestivalfryslan.nl

stadsgids Leeuwarden

Bloemetjesmarkt & Hemels Festival

Voor een fantastisch dance-event moet je deze dag op het Oldehoofsterkerkhof zijn. | hemelsfestival.nl


evenementen in Leeuwarden | 15 11 en 12 augustus

Into the Grave

Het hardste metal festival van het noorden! | intothegrave.nl

26 t/m 29 mei

3 september

Dit weekend staat Leeuwarden weer bol van prachtige straattheatervoorstellingen en swingende muziek. | fries-straatfestival.nl

Een voorproefje van al het leuks dat er komend cultureel seizoen o.a. in Leeuwarden te beleven is. | uitfestival.nl

Fries StraatFestival

23 t/m 25 juni

UITfestival

CityProms

9 september

21 t/m 23 juli

Alleen vandaag kun je een kijkje nemen in monumentale (bedrijfs)panden waar je anders nooit komt. | openmonumentendag.nl

Het grootste en leukste festival voor klassieke muziek van Noord-Nederland. | cityproms.nl

Welcome to The Village

Een driedaags popfestival in een prachtig samen gemaakt dorp met vele internationale acts, lekker en logisch eten, kunst en design. | welcometothevillage.nl

Open Monumentendag

9 t/m 12 november

Noordelijk Film Festival

Het grootste regionale filmfestival van Nederland! | noordelijkfilmfestival.nl

vvvleeuwarden.nl


16 | overnachten in Leeuwarden

Overnachten in Leeuwarden Omdat één dag veel te kort is om alles te zien

Je hebt vele mogelijkheden om te overnachten in Leeuwarden. Lekker inchecken in een groot hotel of wakker worden in een intieme Bed & Breakfast. Of Bêd & Brochje, zoals we dit in Fryslân noemen. Slapen in een boomhut, voormalig postkantoor, een stadhouderlijk hof, boven een gezellig café of op een boot. Ook dit kan allemaal. Een uitgebreid overzicht van mogelijke adressen vind je op onze website: vvvleeuwarden.nl Prachtige eigentijds ingerichte kamers in het Post-Plaza Hotel.

stadsgids Leeuwarden


hotels in Leeuwarden | 17

Eurohotel

Hotel ‘t Anker

Europaplein 20 T: 058 213 11 13 eurohotel.nl EurohotelLeeuwarden

Eewal 73 T: 058 212 52 16 hotelhetanker.nl hotelhetanker

Oranje Hotel

Post-Plaza

Stationsweg 4 T: 058 212 62 41 hampshirehoteloranjeleeuwarden.com OranjeHotelLeeuwarden

Tweebaksmarkt 25-27 T: 058 215 93 17 post-plaza.nl post-plaza.nl

gastvrij van nature

historisch stadshotel

in hartje centrum

hotel & grand cafĂŠ


18 | hotels in Leeuwarden

Post-Plaza

stadshotel & grand café Hartje binnenstad, meer Leeuwarden dan dit wordt het niet. Gelegen aan een van de mooiste straten van de hoofdstad van Fryslân, staat Post-Plaza. Een uniek stadshotel & Grand Café, gevestigd in het oude Postkantoor van Leeuwarden. We zijn natuurlijk erg bevooroordeeld maar hier wil je echt geweest zijn! Post-Plaza Hotel en Grand Café heeft kortgeleden een bijzondere en gewaagde transformatie ondergaan. Het aantal van 40 kamers is verdubbeld naar 82 en in

het oude Postkantoor is een prachtig nieuw en eigentijds Grand Café verrezen. Daarmee is het ‘oude postkantoor’ weer na jaren voor iedereen toegankelijk. Het kloppende hart van het nieuwe hotel is het Grand Café, een unieke en stoere locatie waar locals, nationale en internationale hotelgasten samenkomen. Waar je tot rust kan komen na een dag hard werken, waar je kan bijpraten met vriendinnen, waar je met je zakenpartner contracten kan doorspreken; kortom een plek voor iedereen. Een plek om thuis te komen!

Tweebaksmarkt 25-27 T: 058 215 93 17 www.post-plaza.nl stadsgids Leeuwarden

HotelPostPlaza


hotels in Leeuwarden | 19

Restaurant Wannee CoStHomenpatedel n a

Dutch Cuisine

ny

Op een unieke locatie in de stad vind je een net zo uniek restaurant: Wannee. In deze Nieuwe Nederlandse Keuken koken ze duurzaam, diervriendelijk, gezond, verantwoord en eigentijds, geïnspireerd door de culinaire cultuur van ons eigen land. Eenvoudig, vertrouwd, authentiek, leefbaar en gezond eten van onze eigen bodem zijn belangrijke speerpunten binnen Wannee. Een eetcultuur die uniek is in de wereld en waar het restaurant

met recht trots op mag zijn! Wannee zet in op de vijf principes van Dutch Cuisine: Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en Waarde. In de keuken van Wannee staan deze vijf principes centraal. Met gebruik van de beste lokale leveranciers, verse ingrediënten en de juiste instelling koken zij mee met het seizoen. Het resultaat? Een verrassend, variërend menu met stuk voor stuk échte gerechten.

Rengerslaan 8 T: 058 303 08 00 restaurantwannee.nl

restaurantwannee vvvleeuwarden.nl


20 | B&B in Leeuwarden

de Hedera bed & breakfast

Op zoek naar sfeervolle en betaalbare kamers voor een of wellicht meerdere nachten? Wees welkom bij de Hedera! De locatie is gelegen op slechts vijf minuten lopen vanaf het centrum van Leeuwarden en biedt zeer royale en luxueuze kamers die speciaal zijn ingericht voor toeristen, romantici en/of zakenlieden. Een ideale plek voor een warm en sfeervol verblijf met voldoende privacy en (onbetaalde) parkeergelegenheid. In alle kamers kun je onbeperkt gebruik

maken van internet en ook een fijn voordeel is het unieke ‘de Hedera’ terras met volop zon. De vriendelijke gastvrouw en het uitgebreide ontbijt maken het plaatje compleet. Niet voor niets is De Hedera gekozen tot beste Bed & Breakfast van Leeuwarden!

Goudenregenstraat 1B T: 06 53 77 24 31 / 06 26 47 96 90 dehedera.nl Bed-and-Breakfast-De-Hedera stadsgids Leeuwarden


B&B in Leeuwarden | 21

City Centre Tante Agaath luxe guesthouse

City Centre Tante Agaath is een zeer luxe guesthouse voor max 6 personen en met name geschikt voor zakelijke overnachtingen, bruidsparen en voor mensen die voor een familiebezoek in Leeuwarden zijn. Ook toeristen weten Tante Agaath al goed te vinden. Vanuit de hele wereld is het komen en gaan van toeristen die nieuwsgierig zijn naar de Culturele Hoofdstad 2018! De zachte verlichting en de sfeervolle

aankleding geven je direct het gevoel van thuiskomen. Heerlijk genieten doe je in de loungeruimte met zachte kussens en plaids. Kruip onder een warme deken met een glas wijn en een goed boek of na een lange werkdag even lekker ontspannen in bad. Kortom de ultieme plek om te ontspannen. Wij verwelkomen je graag!

Eewal 66 T: 06 28 65 65 36 sterlogiesleeuwarden.nl

sterlogiesleeuwarden vvvleeuwarden.nl


22 | lunchen in Leeuwarden

Kelder 65

loungen & lunchen Kelder 65; achter het kleine steile trapje en de lage kelderdeur gaat een karakteristieke en verbazend grote ruimte schuil. Ingericht met beetje vintage, een vleugje lounge en een flinke scheut bierkelder heeft het een heel eigen sfeer. Iedereen voelt zich hier thuis, juist omdat alles net een beetje anders is. De uitnodigende geur van vers bereid eten maakt dat je je wilt nestelen in een van de zitjes recht tegenover de lange bar. Voor een lekkere lunch bijvoorbeeld. Een clubsandwich met kip of zalm, luxe Nieuwestad 65 T: 058 843 66 02 kelder65.nl stadsgids Leeuwarden

tosti’s of een rijk gevulde salade met ribeye, geitenkaas of zalm. Kom je voor een borrel en een ‘bite’? Wat dacht je van warme dadels met geitenkaas en met spek. Of een Oystershooter. Je krijgt dan een oester in een glaasje wodka met tabasco en zwarte peper! Kelder65


lunchen in Leeuwarden | 23

Laura & de Chef

vers, puur en eigengemaakt Het concept van Laura? Kort gezegd: vers, puur, echt én eigengemaakt. Geen geneuzel met drie schijfjes komkommer of twee plakjes tomaat. Laura maakt op een bewuste manier keuzes, zowel bij het inkopen van producten als bij de bereiding ervan. Waar mogelijk wordt er lokaal ingekocht en zoveel mogelijk biologisch. Lekkere ontbijtjes, pure lunches, eigengemaakt gebak en borrelhappen met mooie wijnen en bier. Natuurlijk ontbreekt de goede koffie niet. Die chef van Laura

weet precies waar je aan toe bent. Niet te ingewikkeld, het moet vooral gewoon écht lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan een broodje kip met avocado en biologische mayonaise, een salade met honing en geitenkaas uit Friesland, de originele Caesar salade, huisgemaakte soepen en luxe tosti’s. Vanzelfsprekend voor een toegankelijke prijs.

Grote Hoogstraat 42 T: 058 303 04 74 lauraendechef.nl

Lauraendechef vvvleeuwarden.nl


24 | lunchen in Leeuwarden

Café de Bak

genieten in alle vrijheid Op de tweede luchtplaats van de voormalige gevangenis de Blokhuispoort vind je Café De Bak. Een unieke plek in Leeuwarden voor een bakje koffie, borrel of een lekkere lunch. Op vrijdagavond kun je mee-eten wat de pot schaft voor maar zeven euro. Tijdens de populaire vrijmibo kun je stoom afblazen, zodat je goedgemutst het weekend ingaat. Daarnaast verzorgt het café de catering van de evenementen in de Blokhuispoort. Het is de ideale plek voor feesten of

zakelijke bijeenkomsten: de oude directiekamer is bijvoorbeeld omgetoverd tot vergaderruimte. Ook worden er elke zaterdag rondleidingen gegeven door het complex, om 14:00 en 16:00 uur

Blokhuisplein 40 T: 06 55 48 88 84 blokhuispoort.frl stadsgids Leeuwarden


lunchen in Leeuwarden | 25

Barrevoets coffee ‘n lunch

Ze zijn fris, bewust en ze maken een ‘Killer’ cappuccino. Twee ondernemende heren in één van de leukste winkelstraatjes van Nederland. Je bent welkom voor een vertrouwd bakje maar hier moet je ook zijn voor de ‘Specials’. En die zijn er in twee varianten: alcoholisch en niet-alcoholisch. De Killer Cappuccino hoort bij de laatste. Bij Barrevoets kun je ook heerlijk lunchen. De lunchgerechten zijn mooi overzichtelijk: broodjes, panini’s en wraps. Lekker met buffelmozzarella, geitenkaas, gerookte Kleine Kerkstraat 41 T: 058 843 72 43

ham of bijvoorbeeld carpaccio. Wil je nog een vitaminebom erbij? Geen probleem. Barrevoets serveert 9 verse en biologische smoothies. Ook kun je kiezen uit diverse soorten thee, 35 bijzondere speciaalbieren of geniet van het huisgemaakte gebak.

barrevoets vvvleeuwarden.nl


26 | lunchen in Leeuwarden

Bagels & Beans ontbijt- en lunchzaak

Als je binnenkomt, voel je het meteen: bij Bagels & Beans gelden andere regels. De sfeer, de mensen, de rust. Meestal kleine dingen met allemaal één ding gemeen: aandacht. Voor jou. Voor de producten. Waar ze vandaan komen, wie ze maken en hoe. Vaak biologisch, altijd vers en met zorg bereid. Bagels & Beans werkt namelijk niet met een centrale keuken, maar bereiden je bestelling waar je bij staat (of zit). Van de koffie, thee en bagels tot de sappen, salades en superfoods. Kelders 3 T: 058 216 71 92 bagelsbeans.nl stadsgids Leeuwarden

Voortdurend op zoek naar inspirerende en bijzondere producten en ingrediënten om jou te blijven verrassen. Of je nu uitgebreid komt tafelen met een groot gezelschap of even langswipt op weg naar kantoor. Want die verrassing, daar draait het om. Dat je blijer weggaat dan je binnenkwam. Al sinds 1996 is Bagels & Beans een vrijplaats voor koffie, bagels en geluk. BagelsBeansKeldersLeeuwarden


lunchen in Leeuwarden | 27

Coffee Central voel je welkom!

Koffie, een meestal warm genuttigde drank die onder andere het oppeppende middel cafeïne bevat. Vaak eerst een bakkie in de ochtend om op gang te komen. Maar koffie is meer dan dat. En bij Coffee Central weten ze dat maar al te goed. Eigenaar Bouwinus is een zeer gepassioneerde ondernemer en gunt je graag een kleine pauze die voelt als een korte vakantie. Ondertussen geniet je van een heerlijke kop koffie naar jouw wens, met daarbij passend een verse lekkernij

of een gezonde lunch. Die insteek heeft hem een top-notering in de Koffie Top 100 opgeleverd. Coffee Central zit op een locatie waar je ‘U’ tegen zegt: het oude Beursgebouw, een decor van eeuwenoude verhalen en historie. Als de haast te groot is en je niet kunt blijven, is het natuurlijk ook mogelijk om je bakkie troost mee te nemen. Houd je niet van koffie? Als alternatief zijn er vele soorten verse thee aanwezig. Voel je welkom bij Coffee Central!

Wirdumerdijk 34 T: 058 585 37 88 coffee-central.nl

coffeecentral058 vvvleeuwarden.nl


28 | lunchen in Leeuwarden

Doppio

Italië in Leeuwarden Het genieten van een heerlijke cappuccino of espresso op een terras in Italie, maar dan gewoon in Leeuwarden; dat willen eigenaar Rienk Edens en zijn team je laten beleven. Het fijne doorzonpand van Doppio maakt deel uit van de ontwikkeling ‘Nieuw Zaailand’, een bruisend winkelcentrum met een compleet aanbod aan kwalitatief hoogwaardige winkels. Een Doppio Espresso vestiging mag daarin natuurlijk niet ontbreken! Met binnen volop ruimte om rustig te genieten

van het heerlijke assortiment is Doppio een populaire locatie. Wellicht komt dat ook door het prachtig ruime terras op het zuiden en het gevelterras waar het zomers heerlijk genieten is. Naast koffie en thee is er trouwens ook een pilsje of wijntje verkrijgbaar voor in de namiddag of avond. Vanzelfsprekend ben je hier voor een verse lunch, met als basis biologisch brood, ook aan het juiste adres.

Wilhelminaplein 54 T: 058 216 06 95 doppio-espresso.nl stadsgids Leeuwarden

Doppio


lunchen in Leeuwarden | 29

Café Thús

thús in het museum U vind Café Thús in het iconische pand van het Fries Museum midden in het hart van Leeuwarden. Een gezellig café waar genieten van huisgemaakte producten lokaal staat. Onze koks bereiden heerlijke streekgerechten met lokale producten geleverd door lokale leveranciers. U proeft bij ons in het café Friesland, maar dan net even anders.

Het restaurant is gezellig, stoer en modern. U kunt bij ons terecht voor koffie met iets lekkers, een heerlijke lunch, borrel of een daghap. Wij verwelkomen u graag!

Wilhelminaplein 90 T: 058 205 00 98 cafe-thus.nl

cafethus vvvleeuwarden.nl


30 | musea in Leeuwarden

Musea in Leeuwarden Veelzijdig en gedurfd!

Veelzijdig en gedurfd, dat is Leeuwarden. Deze stad telt zo’n elf musea en vele leuke galerieën en bijzondere ateliers! Sommige zijn klein, waar je in een uurtje of twee alles gezien hebt, anderen zijn groot. Voor een bezoek mag je dan gerust een middag vrijmaken. Wist je dat het Fries Verzetsmuseum ondergebracht is in het Fries Museum? En dat het Natuurmuseum Fryslân misschien wel één van de leukste uitjes met kinderen is? Want zelf doen staat in dit museum centraal. Ooit een koe gemolken? Gezien hoe dieren worden opgezet? Gevlogen als een gans? In het 18e -eeuwse stadspaleis het Princessehof vind je een uniek keramiekstadsgids Leeuwarden


musea in Leeuwarden | 31 Haal bij de VVV de Kunstroute, een handige plattegrond met een route langs 13 leuke galerieën en kunstwinkels.

tip!

Erg populair bij de kinderen: het Natuurmueum Fryslân. Leukste uitje in Friesland volgens de ANWB.

museum. Hier tref je o.a. de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland aan, naast wisselende tentoonstellingen. En als je nog tijd hebt kijk dan ook eens bij ‘t Andere Museum, gevestigd in het Pakhuis Koophandel aan de Oostersingel. Je kunt er historische auto’s uit Europa en Amerika bewonderen ieder met hun eigen verhaal. Er klinkt muziek uit oude radio’s en de treinen maken verre reizen. Je vindt er ook nog eeuwen oude kanten en prachtige merk- en stoplappen.

vvvleeuwarden.nl


32 | musea in Leeuwarden

Fries Museum

ontdek alles over Fryslân Maak je bezoek aan Leeuwarden compleet en kom naar het Fries Museum. Eeuwenoude terpschatten, het mooiste zilver en kleurrijke kostuums vind je er zij aan zij met Friese en (inter)nationale kunst en design. Ook het Fries Verzetsmuseum vind je in het Fries Museum. Ontdek alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland

in de wereld. Dans met de mysterieuze Mata Hari en ontdek haar trieste lot als dubbelspionne of bewonder de schilderijen van Alma-Tadema en bekijk zijn invloed op grote Hollywoodfilms als Gladiator en The Ten Commandments.

Wilhelminaplein 92 T: 058 255 55 00 friesmuseum.nl stadsgids Leeuwarden

friesmuseum


musea in Leeuwarden | 33

Keramiekmuseum Princessehof de mooiste keramiek

De mooiste keramiek vindt u verzameld in het Princessehof. Van prachtige artnouveau en een internationaal befaamde Mingcollectie tot Dutch Design en kunst van bijvoorbeeld Picasso en Karel Appel. Naast de presentaties van de museumcollectie organiseert het museum spraakmakende tentoonstellingen. Het museum is gevestigd in het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van HessenKassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van onze huidige koning.

Tot 9 juli 2017 is de tentoonstelling Sexy Ceramics te zien. Hier loopt u aan de hand van femmes fatales en ondeugende herders door alle fases van het liefdesspel. Van de eerste aanraking en voorzichtige hofmakerij tot expliciete seks. Klassieke Griekse vazen, verfijnd Aziatisch porselein en moderne kunst prikkelen de zintuigen en laten u met een heel andere blik naar keramiek kijken.

Grote Kerkstraat 11 T: 058 294 89 58 princessehof.nl

KeramiekmuseumPrincessehof vvvleeuwarden.nl


34 | musea in Leeuwarden

HCL

historisch centrum leeuwarden Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de hoofdstad van Friesland? Bezoek dan het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), waar de expositie ‘Het verhaal van Leeuwarden’ een fascinerend beeld geeft van meer dan duizend jaar geschiedenis. Bezoek ook de tijdelijke exposities in het HCL en het Archeologisch Steunpunt, de plek waar sporen van de vroegste bewoning in Leeuwarden worden getoond. Een historische stadswandeling is de

ideale manier om de binnenstad van Leeuwarden te ontdekken. Na zo’n wandeling kijk je met andere ogen naar de stad. Iedere zondag verzorgt het HCL een open stadswandeling met gids. Start 13:15 uur in het HCL Opgeven mag, maar hoeft niet. Tevens kun je kiezen voor een thematische, op maat gesneden wandeling. Bovendien zijn veel wandelingen in boekvorm of digitaal beschikbaar gemaakt door het HCL.

Groeneweg 1 T: 058 233 23 50 historischcentrumleeuwarden.nl stadsgids Leeuwarden


musea in Leeuwarden | 35

Pier Pander

De Oldehove:

Pier Pander was rond 1900 de beroemdste beeldhouwer van Nederland. Zijn werk is op twee plaatsen tentoongesteld: vlak naast de Oldehove, in de Prinsentuin, staat de kleine maar zeer fraaie tempel, met daarin zes indrukwekkende mensgrote beelden. In de tempel worden ook regelmatig kleine evenementen gehouden, zoals dichterlijke en muzikale voordrachten; voor de liefhebber erg leuk. Breng daarna een bezoek aan het museum om Panders complete oeuvre te bewonderen. Niet alleen is de veelzijdigheid van zijn werk de moeite van het bekijken waard: het museum zelf is dat eveneens, en heeft een boeiende historie.

Als je een bezoek brengt aan Leeuwarden, dan mag je hĂŠt icoon van de stad, de Oldehove, natuurlijk niet missen. De Oldehove staat hier al sinds 1529 en is zelfs schever dan de Toren van Pisa! Je kunt hem van binnen en buiten bewonderen. De in 2011 ingebouwde lift brengt je naar de eerste verdieping. Vanaf daar zul je de wenteltrap naar het dak moeten bedwingen. Zet hem op! Eenmaal bovenaan heb je een prachtig uitzicht op de stad. Maak ook eens een praatje met de torenwachters. Zij kunnen je van alles over de toren en zijn geschiedenis vertellen.

Groeneweg 1 T: 058 233 23 50 historischcentrumleeuwarden.nl

Oldehoofsterkerkhof T: 058 233 23 50 oldehove.eu

museum & tempel

beklim de scheve toren!

vvvleeuwarden.nl


36 | musea in Leeuwarden

Natuurmuseum Fryslân ga op avontuur!

In het Natuurmuseum Fryslân ga je op avontuur in de natuur. Bekijk de schatten die kapitein Severein verzamelde op zijn reizen rond de wereld. Voel je als Klein Duimpje naast de enorme kaken van de blauwe vinvis. En kijk hoe de preparateur een ransuil of torenvalk opzet in het Open Atelier. Voor de allerkleinsten is er de Draak Li-Ming die op de zolder van het museum woont. Nieuw dit jaar is ‘Darwin’s Zolder’,

waar bezoekers kennis maken met de evolutietheorie. Darwin staat centraal, maar ook zijn voorgangers komen aan bod en de gevaren die aan een ruime interpretatie van de theorie kleven. En hoe zou de evolutie in de toekomst verder kunnen gaan?

Schoenmakersperk 2 T: 058 233 22 44 hetnatuurmuseum.nl stadsgids Leeuwarden


musea in Leeuwarden | 37

Het Andere Museum van Oldtimer tot Kant gevestigd in pakhuis ‘Koophandel’. Laat je verrassen en breng een bezoek aan dit museum. Een museum voor jong en oud. Rondom de oldtimer collectie zullen wij je reis- en rallyverhalen vertellen. Het museum bevat een spectaculaire treinbaan van grootspoor. Er is een collectie radio’s en Meccano te zien. De permanente tentoonstelling ‘Kantreis door Europa’ laat je kennismaken met kant. De merklappen/stoplappen tonen handwerkonderwijs van eeuwen terug en

er is een stijlkamer uit de tijd van Maria Louise van Hessen-Kassel te bewonderen. Het museum organiseert wisselende exposities. Tot 1 mei 2017 Handwerken uit Peru. Vanaf 15 mei 2017 De droomwereld van Mata Hari. Openingstijden: Iedere zondag van 13.00 -17.00 uur. Van 1 april - 30 november, woensdag tot zondag geopend van 13.00 - 17.00 uur. Groepen op afspraak.

Oostersingel 8 T: 058 215 16 64 of 06 22 64 20 04 museumpakhuiskoophandel.nl vvvleeuwarden.nl


38 | musea in Leeuwarden

Boomsma Beerenburger Museum Er zijn heel veel provincies en steden die hun eigen kruidenbitter hebben. De meesten smaken ongeveer hetzelfde, totdat je de enige echte Friese Beerenburger hebt geproefd! Die van Boomsma. In het Boomsma Beerenburger Museum reis je als bezoeker terug in de tijd naar de distilleerderij in de jaren dertig. In een interactieve film neemt Jodocus Boomsma je mee naar de oorsprong van ‘zíjn’ Boomsma Beerenburger. Hij laat je

stap voor stap zien hoe deze traditionele kruidenbitter wordt gemaakt. Ook krijg je een rondleiding langs allerlei erfstukken uit de oude distilleerderij. Na afloop mag in het proeflokaal worden geproefd van het Boomsma assortiment. Het proeflokaal biedt plaats aan 40 personen en is ook te huur voor speciale gelegenheden. Bij het museum is eveneens een slijterij gevestigd waar u een flesje gedistilleerd en leuke cadeau-artikelen kunt kopen.

Bagijnestraat 42a T: 058 299 03 43 boomsma.frl Boomsma-Distilleerderij-Museum stadsgids Leeuwarden


cultuur in Leeuwarden | 39

Park Vijversburg natuur en cultuur

Natuur- en cultuurpark Vijversburg, vlakbij Leeuwarden, met kunst als beleving. Loop over de verzonken brug en wandel eindeloos over slingerpaadjes in het rijksmonumentale park. Ga met een vlot op ontdekkingsreis door het labyrint en geniet van de bloemenpracht naar het ontwerp van Piet Oudolf. Ervaar het kunstlandschap van Tobias Rehberger en bekijk het park vanuit zijn kunstzinnige boomhut.

Het park is iedere dag geopend van 8.00 - 18.00 uur. Reguliere entree is â‚Ź 2,50 per persoon. Vanaf mei 2017 opent de theesalon in Villa Vijversburg haar deuren. Ook het unieke glazen paviljoen gaat dan open. Zie voor openingstijden van deze gebouwen op vijversburg.nl en volg het park op facebook. Park Vijversburg: vol verrassing en verbazing voor jong en oud!

Swarteweisein 2 Tytsjerk T: 0511 43 24 27 vijversburg.nl

parkvijversburg vvvleeuwarden.nl


40 | winkelen | Centrum

Winkelen in Leeuwarden is echt funshoppen!

De gezellige historische binnenstad, met haar prachtige grachten, biedt je verrassende winkelstraten met naast winkels van de bekende merken ook hippe kledingwinkels en de kleinste authentieke Friese proeverijen. De Nieuwestad is de hoofdstraat van het centrum, deze wordt in tweeĂŤn gesplitst door ĂŠĂŠn van de vele stadsgrachten die Leeuwarden rijk is. Op deze winkelstraat komen tal van kleinere winkelstraatjes uit waar de meest verrassende boetiekjes zijn te vinden. De Kleine Kerkstraat is al twee jaar uitverkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Elke donderdag is het koopavond en elke vrijdag is er op het Wilhelminaplein een warenmarkt. Ook is het in Leeuwarden iedere zondag koopzondag met vaak extra activiteiten op de zinderende zondagen (de laatste zondag van de maand)!

Na het winkelen neerstrijken op een van de vele terrassen langs de stadsgracht.

stadsgids Leeuwarden


winkelen | Centrum | 41 Winkeltijden

maandag 13:00 - 18:00 uur dinsdag 09:00 - 18:00 uur woensdag 09:00 - 18:00 uur donderdag 09:00 - 21:00 uur

vrijdag 09:00 - 18:00 uur zaterdag 09:00 - 17:00 uur zondag 12:00 - 17:00 uur

koopzondag iedere zondag!

De hoofdwinkelstraat in het centrum is de Nieuwestad. Hier tref je ook het oude Waaggebouw aan, waar vroeger vooral boter en kaas gewogen werden en nu een lunchcafĂŠ gevestigd is. Via de Wirdumerdijk zie je rechts het overdekte winkelcentrum Zaailand. Aan het Wilhelminaplein vind je het Fries Museum en het Paleis van Justitie. Op het plein is er iedere vrijdag een gezellige warenmarkt. Loop ook even door de Oude Lombardsteeg en vergeet niet naar boven te kijken. Verwonder je over het prachtige kunstwerk van Giny Vos, het skelet van een walvis van meer dan 60 meter lang! Even bijtanken voor een kop koffie, wat te eten of een drankje? Door het hele centrum vind je leuke cafĂŠs en restaurants met in de zomer vele terrasjes.

Winkelend publiek op een mooie lentedag. Met links het markante Waaggebouw.

vvvleeuwarden.nl


42 | winkelen | Centrum

Winkelcentrum Zaailand Gelegen in het stadshart van Leeuwarden biedt Winkelcentrum Zaailand een geweldig begin en comfortabel einde van een mooie dagje winkelen in Leeuwarden. En altijd weer verrassend. Ontdek het zelf maar! Drie verdiepingen winkelplezier in een prachtig modern gebouw met horeca, toiletvoorzieningen en een rechtstreekse verbinding naar de mooiste parkeergarage van Nederland. Door de variatie in winkels is het prettig winkelen, je vindt er mode, lingerie, tassen, T: 058 213 14 75 zaailand.nl stadsgids Leeuwarden

accessoires, kunst, sieraden, horeca en diverse interieurwinkels met een zeer verrassend assortiment. Winkelcentrum Zaailand biedt meer dan winkelen. De zeer actieve winkeliersvereniging organiseert regelmatig interessante activiteiten in samenwerking met lokale partijen. Bijvoorbeeld de marktdag Jong Ondernemen, Noorderlicht , Fries Museum, CH2018, kleurwedstrijden enzovoort. Check onze website of facebook pagina voor de meest actuele informatie over activiteiten.

winkelcentrumzaailand


winkelen | Centrum | 43

Kapsalon La Vie iedereen is welkom!

De trendy kapsalon La Vie is gevestigd in winkelcentrum Zaailand. Bij La Vie is iedereen welkom, dus zowel dames, heren als kinderen. De creatieve en professionele knip- en kleurspecialisten knippen op afspraak, maar ook zonder afspraak is geen probleem als er plaats is. Zes dagen per week kappen ze klanten uit Leeuwarden en omstreken. Bij La Vie draait het niet alleen om een fraai kapsel, ook de verzorging van het haar vinden ze minstens zo belangrijk. Daarom beschikt

La Vie over een uitgebreid assortiment haarverzorgingsproducten van L’Oreal en Kerastase.

Zaailand 171 T: 058 213 70 20 kapsalon-lavie.nl

lavie.kapsalon vvvleeuwarden.nl


44 | winkelen | Centrum

Afûk

dé Fryske winkel! Alles in en over het Fries en Fryslân vindt u in de Fryske boek- en kadowinkel van de Afûk, in hartje Leeuwarden. Tegenover de scheve toren van de Oldehove en gelegen aan het prachtige stadspark ‘De Prinsentuin’. In onze winkel vindt u, naast Friese boeken en boeken over Fryslân, een keur aan Friese producten: orginele kraamcadeautjes, souvenirs, een groot assortiment ansicht- en wenskaarten, Bûterhoeke 3 T: 058 234 30 70 afuk.nl stadsgids Leeuwarden

cd’s, dvd’s en andere cadeau-artikelen. Wilt u Fries leren of heeft u een vraag over de taal? Ook hiervoor kunt u bij ons terecht. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.30 - 17.30 uur en zaterdag van 10.30 - 17.00 uur Of bezoek onze webshop op afuk.nl

utjouwerijafuk


winkelen | Centrum | 45

Stadtmüller Pas geopend en nu al een locatie waar Leeuwarden niet meer zonder kan: Stadtmüller. Een schoenenzaak in een prachtig ruim pand waar een zeer professioneel en deskundig team van schoenadviseurs voor je klaar staat. Niet alleen geven ze je passend advies, ze willen er ook graag voor zorgen dat schoenen kopen leuk is! Het team van Stadtmüller biedt je dan ook allereerst een kopje koffie aan in de ‘Stadtmüller huiskamer’; zo kun je in alle rust je wensen bespreken en de collectie op je gemak

verkennen. En wat voor een collectie! Van Finn Comfort en Durea tot Van Bommel, Gijs en Panama Jack: Stadtmüller onderscheidt zich door het brede assortiment aan comfortmerken. Achter de winkelruimte wordt tevens een praktijk bestierd door een in-house podoloog en op vrijdagen is er een schoentechnicus aanwezig voor de orthopdie. Stadtmüller is een ware professional als het op voeten aankomt en niet voor niets de nummer één in voetzorg!

Tweebaksmarkt 43 T: 058 289 39 61 stadtmullerschoenen.nl

stadtmullerschoenen vvvleeuwarden.nl


46 | winkelen | Centrum

Foto Van Keulen helemaal bij de tijd

Foto’s zijn tegenwoordig vluchtig, of staan ergens op de harde schijf. Wil je toch een mooi foto-album van je verblijf in Leeuwarden? Even een paar meesterwerkjes uploaden en je foto’s worden gewoon thuisbezorgd. Gelukkig zijn er nog fotowinkels zoals Foto van Keulen. Uiteraard kun je er een pasfoto laten maken en verschillende handige camera’s kopen. Maar Foto van Keulen speelt ook in op trends, zoals de hippe handgemaakte fototassen van het merk Crumpler. Die zijn zelfs mooi zonder

camera. Ook kun je diverse artikelen laten bedrukken met een leuke foto. Of stap met je stoute schoenen in de fotostudio voor een professionele ‘Miss Fryslân’ fotoshoot. Nieuw is de ‘fotovankeulen’ App, die je gratis kunt downloaden in de app-store. Je verstuurt je foto vanaf je mobiel en binnen een uur kun je vanaf € 0,30 je eigen foto ophalen of laat ze de volgende dag thuis bezorgen! Hoe cool is dat? Of je verstuurt via de app direct een ‘customized’ kaart naar het thuisfront! Zo’n ansichtkaart is pas écht persoonlijk!

Nieuwestad 10 T: 058 216 05 37 fotovankeulen.nl stadsgids Leeuwarden

FotoVanKeulen


winkelen | Centrum | 47

De Smaaktovenaar betoverende delicatessen De naam verraadt het al: bij De Smaaktovenaar weten ze precies welke smaakmagie ze moeten gebruiken om je te laten watertanden. Werkelijk de gehele winkel staat vol met producten die je smaakpapillen spontaan laten dansen. Grote kazen, diverse worsten, potten met speciaal gebrande noten en brokken chocolade, pasta’s, olijfolie van de tap, wijn, Leeuwarder bierbrood, macarons: het is allemaal te vinden bij de Tovenaar. En in het gunstigste geval mag je ook nog even

lekker proeven! De Smaaktovenaar biedt ambachtelijke topkwaliteit en is naast de eerdergenoemde delicatessen ook thuis in de belegde broodjes.

Nieuwestad 35 T: 058 844 72 86 desmaaktovenaar.nl

desmaaktovenaar vvvleeuwarden.nl


48 | winkelen | Centrum

Firma Jorna

alles wat knipt en snijdt Aan de rand van de groene stadswal en gevestigd in een pand uit de Delftse school en een daar achter gelegen 19de eeuws grachtenpand, vind je al meer dan 90 jaar een van de grootste sorteringen aan kwaliteitsmessen en scharen van Nederland. Alles dat kan knippen en snijden heeft de Firma Jorna in huis: van dunschiller tot koksmes, van tondeuse tot manicuur etui en van kleermakersschaar tot aan kappersschaar! Jorna levert alleen gerenommeerde

merken als Zwilling-Henckels, Molen Herder, Giesser, Victorinox, Sabatier, Forge de Laguiole, Opinel, Aesculap en Global en Kai messen uit Japan. Deze kwaliteitsproducten worden geleverd aan zowel particulieren als het bedrijfsleven. Naast deze diensten kun je bij Jorna door de aanwezigheid van een ambachtelijke slijperij ook terecht voor het slijpen van de aangekochte messen en scharen.

Westerplantage 7 T: 058 212 74 13 firmajorna.nl stadsgids Leeuwarden

JornaVOF


winkelen | Centrum | 49

38 Dresses and a Suit

met een vleugje retro In het historische centrum aan de Bagijnestraat in een rijksmonumentaal pand is de kledingwinkel 38 Dresses and a Suit gevestigd. 38 Dresses verkoopt kleding voor dames en heren met een vleugje retro. Het is een kleurrijke winkel met niet alleen kleding maar ook tassen, schoenen, laarzen en leuke cadeau artikelen die je niet in normale winkels tegen komt. 38 Dresses heeft tevens een

enorme webshop, in de winkel voert het merk Tante Betsy de boventoon, in de webshop is dat King Louie. 38 Dresses is het verkooppunt in Friesland van Tante Betsy, de hele collectie is hier dan ook te vinden. Andere noemenswaardige merken zijn Halsoverkop, Margot, Froy & Dind, Bakery Ladies, Emily & Fin en 4funkyflavours. De heren kunnen hier terecht voor polo’s, shirts, jackets en retro sokken. Ten slotte vind je hier ook geweldige schoenen van Sanita, Clumpy en Miz Mooz.

Bagijnestraat 64 T: 06 42 42 10 02 (alléén Whatsapp)

38DressesAndASuit vvvleeuwarden.nl


50 | winkelen | Centrum

Jolijt woonwinkel Jolijt -Premium dealer van Riviera Maisonis gevestigd in twee grachtenpanden uit 1580, met verweerde muren, een wenteltrap, balkenplafonds en authentieke witjes. Allerlei eeuwenoude sporen zijn zichtbaar en dat is gelijk de charme van de winkel. De naam van de winkel is een oude benaming voor ‘plezier’ en dat staat bij ons voorop! We draaien sfeervolle muziek en hebben altijd geuren die bij het seizoen passen. Jolijt is bij een landelijke verkiezing 2e leukste winkel van Nederland geworden. In de winkel hebben we verschillende stijlkamers in onze landelijke

woonstijl. Ook hebben we sinds kort een kamer met ‘Outlet’. Je vindt bij ons het meest Riviera Maison producten, maar ook lampen van Tierlantijn, wandtegels van Sid Dickens en verf van Painting the Past. Onze webwinkel wordt ook druk bezocht. Omdat Jolijt dit jaar 20 jaar bestaat, hebben we elke maand een leuke actie. Kijk op: www.jolijtwebwinkel.nl!

Nieuwestad 29-31 T: 058 216 33 40 jolijtwebwinkel.nl stadsgids Leeuwarden

jolijtwonen


winkelen | Centrum | 51

Emmakade Antiek goed bewaarde schat(ten) Op slechts 5 minuten loopafstand van de binnenstad en het station vind je het zeer bijzondere Emmakade Antiek. Een royale winkel in een monumentaal pand uit 1906 boordevol prachtige antieke schatten. Emmakade Antiek biedt een ruim assortiment: vanaf Art Nouveau en Art Deco tot de 50-er jaren. Spiegels, lampen, meubels, beelden, glaswerk, aardewerk, sieraden, verzamelobjecten, curiosa: werkelijk alles is aanwezig. Daarnaast is er ook nog een collectie aan aziatica en

tribal-art. En alsof het allemaal nog niet genoeg is, is er tevens een grote collectie aan glas-in-lood waar de eigenaren erg trots op zijn. De raamdecoraties stammen uit de periode 1880-1930 en met altijd ruim 150 stuks op voorraad is er keus genoeg.

Emmakade 2 T: 058 215 34 64 emmakadeantiek.nl

Emmakadeantiek vvvleeuwarden.nl


52 | winkelen | Lifestyle

Windsor Bathrooms

badderen op z’n Engels Waar een toevallig bezoek aan Engeland en de liefde voor een bad op pootjes toe kan leiden. Lammert van der Vegt, oprichter van The Windsor Bathroom Company, was verslingerd aan alles wat met Engelse badkamers te maken heeft. Inmiddels heeft hij zijn eerste concept store verwezenlijkt in Leeuwarden. Wie gecharmeerd is van ‘the English style’ zal zich bij House of Windsor helemaal thuis voelen. De Showroom is gevuld

met een ruime keuze in nostalgische badkamers, de meest uitlopende meubels, vloeren, spiegels en woonaccessoires in Victoriaanse stijl. Merken als Perrin & Rowe, Simas, Horton & Studley, Lefroy & Brooks en natuurlijk Windsor & Co 1903 zijn ruim vertegenwoordigd. Zo zijn er wel 65 verschillende baden op pootjes leverbaar! House of Windsor is open op donderdag, vrijdag en zaterdag en op afspraak: 06 51 98 92 46.

Toutenburgstraat 2 T: 058 216 50 70 thehouseofwindsor.nl windsorbathroomsnl stadsgids Leeuwarden


winkelen | Lifestyle | 53

Meubeloutlet Leeuwarden laat je verrassen!

Op het Noordvliet gevestigd en dĂŠ locatie in Leeuwarden voor al je meubelen. De meubeloutlet is gespecialiseerd in alleen maar Europese topmerken. Qua zitmeubelen is er een ruime keuze in bankstellen, hoekbanken, fauteuils en uiteraard eetkamerstoelen. Naast deze meubelen zijn er ook uitstekende boxsprings, in alle maten, en topmatrassen verkrijgbaar. De meeste artikelen zijn direct uit voorraad leverbaar

en uiteraard wordt alles aangeboden voor schappelijke prijzen. Dit is mogelijk doordat Meubeloutlet Leeuwarden de kosten zo laag mogelijk houdt. Mocht je dus op zoek zijn naar topkwaliteit voor een lage prijs, wees dan van harte welkom bij Meubeloutlet Leeuwarden. De meubelen en de prettige service zullen je verrassen!

Noordvliet 243 T: 058 213 62 44 of 06 49 94 47 07 meubeloutlet058.nl meubeloutletleeuwarden vvvleeuwarden.nl


54 | winkelen | het Gouverneurskwartier

Het Gouverneurskwartier Doe een stap terug in de tijd!

In totaal omvat het Gouverneurskwartier elf straten en straatjes die allemaal met elkaar in verbinding staan. Het aanbod is hier groot en gevarieerd: kledingzaken, kunstgalerieën, kappers, hotels, coffeeshops, cadeauwinkels en heel veel restaurants. Zeker even sfeerproeven dus. Er is hier veel geschiedenis te zien. Met name op het Hofplein en het Gouverneursplein. Hotel het Stadhouderlijk Hof bijvoorbeeld, was vroeger de verblijfplaats van - de naam zegt ’t al - de Friese stadhouders. Met Willem Lodewijk ‘Us Heit’ van Nassau-Dillenburg als prominent boegbeeld. En sta ook eens stil bij het 300 jaar oude classicistische stadhuis. Genoeg historie, de kroeg in. Op de hoek is het oudste café van Leeuwarden (sinds 1770). Loop er naar binnen en de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Toch nog wat historie. Tja, daar kun je in hartje Leeuwarden niet omheen! HetGouverneurskwartier

stadsgids Leeuwarden


winkelen | het Gouverneurskwartier | 55

Het gezellige Gouverneursplein is een echte ‘terras-spot’. Heerlijk een hapje en een drankje doen na het winkelen. Of, zoals hierboven, genieten van het City Jazz Festival.

Wist je dat de Sint Jacobsstraat onderdeel is van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella? Als je goed kijkt op 7 putdeksels in de straat zie je symbolen die verwijzen naar de pelgrim.

Vroeger het stadshuis, nu de werkplek van het college van burgemeester en wethouders. Ook is dit een zeer populaire trouwlocatie.

vvvleeuwarden.nl


56 | winkelen | het Gouverneurskwartier

vanGUNST gunst in fashion

In het hart van de binnenstad in de St. Jacobsstraat vind je vanGUNST, gunst in fashion. Een damesmodezaak met een geheel eigen persoonlijkheid waar je de laatste mode in al haar facetten aantreft die nodig is om te kunnen slagen. Of je nu sportief, klassiek of liever trendy gekleed gaat, vanGUNST heeft kleding voor alle modebewuste vrouwen die van klasse en stijl houden. Vrouwen vanaf 25 jaar en zeker ook de oudere dames onder ons slagen hier vrijwel altijd. Sint Jacobsstraat 8 T: 058 213 12 30 stadsgids Leeuwarden

Erg opvallend is tevens de winkel zelf, die ruim en licht is dankzij de grote daglichtkoepel die een prettig en reëel zicht geeft op je mogelijke aankoop. Nog een pluspunt is de gemoedelijke sfeer, die past bij het motto ‘gewoon jezelf’. Je wordt goed geholpen en men probeert je zeker niet te ‘pushen’. Alles kan en niets moet. Ze geven hier liever een eerlijk advies dan dat je je ‘bekocht’ voelt als je de winkel hebt verlaten. En terecht!

gerrie.vangunst


winkelen | het Gouverneurskwartier | 57

the SainT T-Shirts

Een T-shirt is misschien wel het meest gedragen kledingstuk. Gewoon omdat ‘ie lekker zit, om je te onderscheiden van andere T-shirtdragers of zelfs als ondergoed of pyjama. Voor mensen die zich willen onderscheiden is T-shirtwinkel The SainT een puik adresje. In de winkel hangen honderden shirts (van 10,- tot 100,-) waartussen je kunt zoeken naar het shirt dat voor jou bestemd is. De collectie van The SainT is opgedeeld in thema’s zoals vintage, muziek, film, games, tv-series,

superhelden en cartoons, maar ook voor de motor- en tattooscene. Natuurlijk zijn er ook T-shirts van de bekende merken aanwezig. Voor mannen met extra grote maat heeft The SainT shirts van het Italiaanse merk Maxfort. Maak eens een praatje met Rudi, want hij helpt je graag.

Sint Jacobsstraat 9 T: 058 289 31 72 thesaintstore.nl

TheSainTshirts vvvleeuwarden.nl


58 | winkelen | het Gouverneurskwartier

de Sleutelspecialist DĂŠ sleutelspecialist van Friesland, gewoon gevestigd in ons prachtige Leeuwarden! Sinds 1918 al actief in het leveren, monteren en geven van advies met betrekking tot sloten, sleutels, bandkasten en beveiliging. De diensten worden geleverd aan particulieren, maar ook aan bedrijven. In de winkel aan de Sint Jacobsstraat vind je een uitgebreid assortiment aan sloten, hang- en sluitwerk en kluizen. Daarnaast is het hier

natuurlijk mogelijk om direct sleutels bij de laten maken. Wel zo handig, want de sleutelspecialist Leeuwarden is ook nog eens de enige echte slotenmaker van Friesland. Sleutel kwijt, buitengesloten of is je slot kapot? Je kunt de mannen dag en nacht bereiken via het telefoonnummer 058 212 88 24.

Sint Jacobsstraat 10 T: 058 212 88 24 sleutelspecialist.frl sleutelspecialistleeuwarden stadsgids Leeuwarden


winkelen | het Gouverneurskwartier | 59

Ny-Na

de specialisten in exotica In een van de mooiste historische panden van Leeuwarden is Ny-Na gevestigd. Een winkel vol bijzondere spullen en kleding. Zo vind je er kleding van de retro merken Blutsgeschwister en Who’s That Girl en de mooie stijlvolle jurken van Le Pep. Alle drie de merken zijn in Leeuwarden uitsluitend bij Ny-Na te verkrijgen. Aardewerk en tafelzeil uit Mexico, tassen en portemonnes van Huisteil,

geluksbrengers uit alle windstreken. Buddha’s, wierook, borden en dienbladen van emaille, retro kinderspeelgoed en nog veel meer kun je bij Ny-Na vinden. Ny-Na is de winkel om een prachtige jurk of dat speciale kado te scoren!

Sint Jacobsstraat 11 T: 058 216 06 52 ny-na.webklik.nl

NYnkeanNA vvvleeuwarden.nl


60 | winkelen | het Gouverneurskwartier

Licks

vintage & vinyl Plaatjes, overal waar je kijkt. En niet zomaar plaatjes, nee, de meest bijzondere langspeelplaten, zowel nieuw als tweedehands, liggen in de bakken van Licks. Een platenzaak/muziekwinkel in hartje centrum waar de echte liefhebber regelmatig even langskomt. Bij Licks draait alles om de beleving van de muziek. Er is daarom een gezellige huiskamer-setting gecreÍerd met Perzische tapijtjes en een heus Chesterfield-bankstel. Mocht je dus een aantal lp’s gevonden hebben waar

je warm van wordt, schroom dan niet om een lekker bakje koffie te bestellen en onderuit te zakken op de bank terwijl je luistert naar je favoriete muziek. Naast het vinyl heeft Licks ook een assortiment aan gadgets zoals platenspelers, koptelefoons en Bluetooth Speakers van o.a. Marshall, Urbanears, Crosley en Marley.

Sint Jacobsstraat 15 T: 058 289 52 00 licksmusic.nl stadsgids Leeuwarden

licksonline


winkelen | het Gouverneurskwartier | 61

SanneS

ambachtelijk edelsmid Edelsmeden bij Sanne, wát een belevenis! Sanne heeft een enorme passie voor het ambacht edelsmeden en een liefde voor lesgeven. In het monumentale pand aan de Sint Jacobsstraat geeft ze dan ook met alle liefde workshops en cursussen edelsmeden. Een bijzondere ervaring met enthousiaste begeleiding op een unieke locatie. Het maakt niet uit of je een beginner of gevorderde bent: met humor, rust en een onderzoekende blik begeleidt

Sanne je in het ontwerpen en het maken van je eigen creaties. In de winkel en werkplaats kun je ook Sanne’s sieraden kopen, vers van de werkbank. Deze worden geëxposeerd op prachtig Leerdam glas en Vintage vondsten die tevens ook te koop zijn. Nieuwsgierig geworden? Bekijk vooral eens Sanne haar website of Facebookpagina!

Sint Jacobsstraat 24 T: 06 18 65 60 41 edelsmedenleeuwarden.nl edelsmedenleeuwarden vvvleeuwarden.nl


62 | winkelen | het Gouverneurskwartier

Tres Jolie woonwinkel

Welkom in de nieuwe winkel van de sympathieke Ellen Klunder. In mei 2016 verhuisde Ellen haar woon- en interieurwinkel Tres Jolie naar de St. Jacobsstraat en kreeg er flink wat vierkante meters bij. Die extra meters heeft ze gebruikt om verschillende ‘sfeerkamers’ in de winkel te maken. Ook kan ze nu grotere meubels kwijt, zoals de prachtige stoere banken van het Nederlandse merk Be Pure.

Ellen is specialist op het gebied van kalken krijtverf. Je kunt het kopen in de winkel, maar ze kan het - als het je stijl is - ook toepassen in een volledig nieuw interieur. Veel mensen weten haar namelijk ook te vinden voor kleur- en stylingadvies. Daarbij is de stijl van de klant altijd leidend, of dat nu klassiek is, landelijk of design, Ellen voelt zich in alle stijlen thuis. Dus als je mooie spullen in je huis wilt, dan vind je ze gegarandeerd bij Tres Jolie!

Sint Jacobsstraat 13 T: 058 212 01 81 tresjoliewonen.nl stadsgids Leeuwarden

WoonwinkelTresJolie


winkelen | het Gouverneurskwartier | 63

K&K Kappers profs. dat zie je.

K&K Kappers -in 2017 bestaan ze 25 jaar!- is gevestigd aan de Sint Jacobsstraat in een pand van ruim 200m2 dat niet te missen is. Je kunt bij K&K alleen terecht op afspraak. Die maak je gemakkelijk online via de website of mobiele app, maar even langskomen mag natuurlijk ook altijd. Het team van 14 vriendelijke en ervaren topstylisten van K&K zijn allen professionals op het gebied van knippen en kleurbehandelingen en uitstekend in staat om je te voorzien van een coupe naar

wens: trendy, actueel, opvallend of gewoon lekker ‘normaal’. K&K onderscheidt zich onder andere op het gebied van kleurbehandelingen: de salon gebruikt namelijk het ammoniavrije merk INOA van L’Oreal. Een revolutionaire kleuring die zorgt voor zowel een prachtig resultaat als gezond haar. Tevens is de salon exclusief dealer van de merken KMS, FUDGE en OLAPLEX en kun je hier ook terecht voor haarverlengingen (flip-in) en vaste hairextensions (Great Lengths).

Sint Jacobsstraat 16 T: 058 213 17 29 kenkkappers.nl

KenKKappersLeeuwarden vvvleeuwarden.nl


64 | winkelen | het Gouverneurskwartier

Gewoon mooi stijlvolle kleding-mix

Een alweer 10 jaar succesvol filiaal in Franeker maakte de keuze om ook een locatie in Leeuwarden te openen erg gemakkelijk. Welkom bij Gewoon Mooi! De dames- en kinderkleding zaak ademt een fijne sfeer en presenteert een stijlvolle mix van kleding, schoenen, accessoires, servies (Blond Amsterdam!) en originele cadeautjes. De kleding die verkocht wordt is van bekende en minder bekende merken, stuk voor stuk prachtige eyecatchers. Denk aan merken als Bench, Sint Jacobsstraat 20

Claesen’s, Corel, Fred de la Bretoniere en 10 Feet. Voor de kinderen is er een speciale hoek ingericht en kun je als liefhebber van merken als Dante6, Penny Black, Jsay, Blaumax, Alpha Studio en 0039 Italy je geluk niet op.

Gewoon-Mooi-Leeuwarden

stadsgids Leeuwarden


winkelen | het Gouverneurskwartier | 65

ZenZi

voor zen in hart en huis ZenZi staat voor lifestyle, inzicht en bewustzijn. Een winkel waar persoonlijke aandacht en advies ervoor zorgen dat je geĂŻnspireerd en met het juiste product de winkel uitloopt. In de modern gestylde en overzichtelijke winkel kan in alle rust gezocht worden naar hoogwaardige en verantwoorde mind- en lifestyleproducten. Wierook, etherische oliĂŤn en (half) edelstenen die je bij ons in de winkel vindt, kunnen door hun natuurlijke eigenschappen zorgen voor

rust en balans. Ook mindfulnessproducten zoals meditatiekussens, yogamatjes, Tibetaanse klankschalen en inzichtkaarten vind je bij ZenZi. Daarnaast zijn er originele wenskaarten en prachtige woonaccessoires, die zich onderscheiden door het verhaal erachter, verkrijgbaar. Nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom bij ZenZi, voor zen in hart en huis.

Sint Jacobsstraat 21 T: 058 289 76 15 zenzi-leeuwarden.nl

Zenzi.leeuwarden vvvleeuwarden.nl


66 | winkelen | het Gouverneurskwartier

de Treinenpassage droomwinkel voor jongens De Treinenpassage is een speciaalzaak voor modelbouw en een bekend adres voor verzamelaars uit het hele land. Ze zijn specialist in modeltreinen en accessoires. Op dat gebied is er geen ‘nee’ te koop. Maar ook het ontelbare aantal bouwdozen van auto’s, vliegtuigen, boten, tanks en huizen geven de winkel zijn bijzondere karakter. Modellen van tractors en (vracht) auto’s in verschillende schalen wachten op een eigenaar. Ook verf en kwastjes voor het fijnere werk liggen in de winkel.

Vergaap je aan het enorme aanbod aan nieuwe en oude modeltreinen en -auto’s. Én de huisjes, boompjes en beestjes voor de treinbaan. Een ware snoepwinkel voor modelbouwers!

Sint Jacobsstraat 38-40 T: 058 213 91 00 treinenpassage.com stadsgids Leeuwarden


winkelen | het Gouverneurskwartier | 67

Sunday’s

verantwoord zonnen! Zonnestudio Sunday’s is een franchiseketen met circa 60 vestigingen door het gehele land. Natuurlijk mag een locatie in Leeuwarden niet ontbreken! De middelgrote zonnestudio’s beschikken over verschillende soorten zonnebanken. Bij Sunday’s kan je het hele jaar zonnebaden zonder een reisje te boeken! Er is veel te lezen over de effecten van zon, maar gelukkig zijn de laatste inzichten positief. Het absoluut mijden van zonlicht zou schadelijker zijn

dan iedere dag een halfuurtje met je huid in de zon. Sunday’s besteedt veel aandacht aan verantwoord zonnen en is de enige landelijke zonnestudioketen die al haar zonnebanken heeft uitgerust met speciale blue D-lite lampen. Deze lampen bevorderen de aanmaak van vitamine D. En vitamine D is goed voor je humeur, fitheid en concentratievermogen. Een bezoekje brengen aan Sunday’s is dus zeker een verstandige keuze!

Sint Jacobsstraat 46 T: 058 750 13 25 sundays.nl

SundaysLeeuwarden vvvleeuwarden.nl


68 | winkelen | het Gouverneurskwartier

Salon Postma kappers sinds 1961

In ĂŠĂŠn van de oudste straatjes van de binnenstad vindt u Salon Postma Kappers. Al sinds 1961 een begrip in Leeuwarden. Of u nu een schitterende kleur in uw haar wilt, professioneel haaradvies wenst of gewoon eens iets anders wilt; het team staat graag voor u klaar met advies op maat. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in het trimmen en scheren van snorren en baarden. Salon Postma Kappers is echter meer dan een goede en moderne kapsalon. Daarom vindt u er natuurlijke Weerd 20 T: 058 212 82 76 desalon.nl stadsgids Leeuwarden

AVEDA-producten, zowel in de salon als voor thuisgebruik. Pure verwennerij; niet alleen voor u, maar ook als het gaat om de zorg voor het milieu. Loop gerust eens binnen of maak een afspraak en ervaar het zelf. Salon Postma Kappers: geknipt en geschoren naar de laatste mode.

salonpostmakappers


t u ons op de vanaf 01 mei 2017invind rden! Voorstreek 22 Leeuwa

winkelen | het Gouverneurskwartier | 69

Haak Smakelijk haak- en breiwinkel

In de Beijerstraat 8 kom je Haak Smakelijk tegen, de ALLER-leukste haak& breiwinkel van Leeuwarden. Hier kun je terecht voor alle materialen die je nodig hebt voor je haak- of breiproject. Haak- en breinaalden van o. a Clover, Pony en Prym. Garens van Schachenmayr, Scheepjeswol, Stylecraft en Hoooked Zpagetti. Nieuw in het assortiment is het merk Borgo de Pazzi. Prachtig handgeverfd katoen, linnen en wol uit ItaliĂŤ.

Open: woe/don 13:00 - 17:30 vrij 11:00 - 17:30 zat 11:00 - 17:00. Kijk ook eens op de website: www.madjoe-lekkum.nl of volg Haak Smakelijk op Facebook.

Beijerstraat 8 T: 06 34 31 76 78 madjoe-lekkum.nl

Haak-Smakelijk vvvleeuwarden.nl


70 | winkelen | de Oude Markten

De Oude Markten Hier begon de hele handel!

In het historische hart van Leeuwarden ligt het winkelgebied de Oude Markten. Deze verzamelnaam voor een aantal sfeervolle straten en pleinen is door de ondernemers in dit gebied zelf bedacht. Heel vroeger was het hier een komen en gaan van kooplieden, stedelingen, reizigers en muzikanten. En nog steeds is het een plek waar men handel drijft, elkaar ontmoet, eet en drinkt. Het Naauw is een bijzonder straatje, door de leuke winkels maar ook de supersmalle gracht. De Peperstraat is weer zo’n typische verbindingsstraat vol met leuke winkels. En denk nu niet dat alles in de Peperstraat navenant duur is, want dat valt reuze mee! Kortom, geef je ogen goed de kost als je over de Oude Markten loopt. Pak een terrasje op de Kelders, geniet van een ijsje, een lunch of slenter gewoon DeOudeMarkten lekker rond. stadsgids Leeuwarden


winkelen | de Oude Markten | 71

‘s Zomers heerlijk op het terras bij de Kelders. De naam is afgeleid van de aanwezige werfkelders langs de gracht. Hier werden vroeger goederen onder de openbare weg door naar de panden gebracht.

Het Naauw, bekend om zijn krappe gracht ĂŠn de modeboetiekjes. Kijk ook eens omhoog als je er loopt: de vele karakteristieke gevels van de grachtenpanden zijn de moeite waard.

vvvleeuwarden.nl


72 | winkelen | Oude Markten

Kabinett

Idy Art

De hevige liefde voor papierwaren van eigenaresse Clara is inmiddels uitgegroeid tot een zeer geliefde winkel én webshop. Een winkel waar je naast papierwaren ook terecht kan voor woonaccessoires en lifestyle items. De shop is eigenlijk het best te omschrijven als één groot cadeautje; alle items in de winkel zijn erg inpakwaardig en leuk om weg te geven. Of om lekker zelf te houden natuurlijk!

Bij Idy Art ben je helemaal op je plek als je van unieke, handgemaakte sieraden houdt. Je vindt er allerlei soorten kralen: Swarovskikristal, keramiek, half-edelsteen, glas en zoetwaterparels plus vele benodigdheden. Omdat de sieraden met de hand worden gemaakt, is het ook mogelijk om een sieraad te laten maken gebaseerd op jouw wensen. Wij repareren ook sieraden tegen een zeer redelijke prijs. Wil je zelf leren hoe je prachtige sieraden kunt maken, volg dan een leerzame workshop bij Idy Art. Informeer gerust eens naar de mogelijkheden!

één groot cadeau!

Kelders 27 T: 06 46 32 37 96 kabinett-store.nl kabinett.store stadsgids Leeuwarden

handgemaakte sieraden

Kelders 13 T: 058 213 57 55 idyart.nl idyart-handgemaakte sieraden en kralen


winkelen | Oude Markten | 73

Juffrouw Nelly prettig winkelen

Natuurlijk staat Juffrouw Nelly zelf in deze sympathieke boetiek vol trendy dameskleding. De collectie van Nelly is zeer divers, dus dames, laat je niet weerhouden om ook hier eens te shoppen! Modieuze en eigentijdse merken van uitstekende kwaliteit vormen de basis van de dameskledingzaak. Vrijwel alle kleding is gemaakt van fijne, natuurlijke materialen, want die dragen nu eenmaal het lekkerst volgens Juffrouw Nelly. Ze helpt je trouwens ook graag bij het combineren

van verschillende kledingstukken, tot het moment dat jij je er prettig bij voelt. Ook een verscheidenheid aan accessoires ontbreekt natuurlijk niet in deze boetiek. Sjaals, tassen, riemen en hoeden die overal bij passen. Kijk, dat is nog eens prettig winkelen! Op deze manier ben je in ĂŠĂŠn keer klaar. Stap vooral eens binnen en maak kennis met Juffrouw Nelly!

Peperstraat 8 T: 058 737 01 54 juffrouwnelly.nl

JuffrouwNellyLeeuwarden vvvleeuwarden.nl


74 | winkelen | Oude Markten

Spellekijn

spellen en speelgoed Welkom bij Spellekijn! Hier vind je een grote collectie aan spellen en puzzels voor kinderen, families en volwassenen. De verscheidenheid aan bordspellen, kaartspellen, klassieke spellen, legpuzzels en breinbrekers is enorm! Spellekijn mag zich daarom de grootste spellenspeciaalzaak met het meest uitgebreide assortiment van Nederland noemen. Met dit unieke concept speelt Spellekijn een gek spelletje: je mag de spellen namelijk spelen voordat je ze Peperstraat 12 T: 058 213 11 12 spellekijn.nl stadsgids Leeuwarden

koopt. Veel van de spellen staan uitgestald en worden door het kundige personeel uitgelegd. Zo weet je precies waar je aan begint! Nog een fijne bijkomstigheid is dat het personeel alle spellen zelf speelt en daardoor in staat is om het spel dat het beste bij jou past voor je uit te zoeken. Naast de spellen en puzzels beschikt Spellekijn ook over een grote collectie aan klassiek kwaliteitsspeelgoed zoals educatief speelgoed, pluche en speelgoed van hout. Houd rekening met een dagvullende onderneming als je Spellekijn bezoekt, maar het is zeker de moeite waard! Spellekijn


winkelen | Oude Markten | 75

Man’s Topshop kleren maken de man!

‘Kleren maken de man.’ Hoewel dit gezegde natuurlijk maar gedeeltelijk waar is, is de kleding zeer bepalend voor hoe je naar iemand kijkt. Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben dat al aangetoond. Dus heren, het is maar hoe je gezien wilt worden. Als u zich weer eens als ’t spreekwoordelijke ‘heertje’ in het nieuw wilt steken, kijk dan eens bij deze fraaie herenmodezaak in de Peperstraat. Of u nu gekleed wilt gaan in ‘jasje-dasje’, casual of sportief, bij Man’s TopShop vindt

u alles mooi op elkaar afgestemd en in een uitgebreide maatvoering. Dus loop gerust eens binnen en vraag de dames van Man’s TopShop gerust om advies. Zij weten er tenslotte alles van!

Peperstraat 16 T: 058 216 98 69 vvvleeuwarden.nl


76 | winkelen | Oude Markten

MIN12

IJskoud de lekkerste! IJssalon MIN12 aan de Oude Markten is dĂŠ locatie als je wilt genieten van een lekker ijsje. MIN12 maakt op ambachtelijke wijze ijs in de meest uiteenlopende smaken. Je kunt het zo gek niet bedenken of MIN12 heeft het: Croccangelo? Check! Monchou? Check! Fries Oldehove ijs? Check! Met zoveel smaken begrijpen we dat het lastig is om te kiezen. Daarom mag je altijd even proeven! Kun je dan nog steeds geen keuze maken? Ga dan voor de ontdekkingsbeker! Het enthousiaste Kelders 1 T: 058 751 81 51 min12.nl stadsgids Leeuwarden

personeel van MIN12 schept dan een bekertje vol met een verrassing aan smaken die allemaal om te smullen zijn. Kom genieten bij MIN12! MIN12 is van maart t/m oktober 7 dagen per week geopend.

MIN12kelders


winkelen | Oude Markten | 77

De Toverlantaarn kinderboekwinkel

Of het nu sprookjes zijn of avonturenverhalen, gedichten, zachte badboekjes, kartonboekjes, prentenboeken of dikke boeken, waar je helemaal in kan verdwijnen: Kinderboekwinkel de Toverlantaarn heeft het allemaal in huis. Voor echt iedere lezer is er wel een mooi boek te vinden! Zo loop je gelijk bij binnenkomst tegen een groot assortiment boeken voor Young Adults aan, maar ook eerste leesboekjes, kinderboeken in het Over de Kelders 2 T: 058 212 56 76 kinderboekwinkeldetoverlantaarn.nl

Fries, Duits, Engels en Frans staan er kleurrijk en feestelijk in de kast. Natuurlijk overzichtelijk gesorteerd op leeftijd en aangevuld met knuffels uit de vele prentenboeken. Naast de boeken is er ook een uitgebreide collectie aan houten speelgoed, puzzels en spelletjes, unieke kaarten en andere bijzondere cadeau artikelen.

Kinderboekwinkel-de-Toverlantaarn vvvleeuwarden.nl


78 | winkelen | Oude Markten

Anton Hofstede brillenspecialist

Al 95 jaar hÊt brillen- en contactlenzencentrum in Friesland. Wij hebben de oudste contactlenzenpraktijk in de regio met meer dan 50 jaar ervaring. Met zorg hebben wij een exclusief en bijzonder assortiment monturen en zonnebrillen uitgezocht van bekende merken als Chanel, Tom Ford, Lunor, Courèges, RayBan en Oakley, maar ook van innovatieve ontwerpers die materialen als steen, papier, hout, leer en het prachtigste acetaat

gebruiken. Brillen met een verhaal. Wil je kennismaken met de dames van Hofstede om die verhalen te horen, dan ben je van harte welkom. We maken graag tijd om je van goed advies te voorzien en de juiste keuze te maken!

Over de Kelders 6 T: 058 212 32 03 antonhofstede.nl Anton-Hofstede-Brillen-en-Contactlenzencentrum stadsgids Leeuwarden


winkelen | Oude Markten | 79

Schlichting schoenenzaak

Schoenenzaak Schlichting maakt al sinds 1950 onderdeel uit van het karakteristieke straatje ‘t Naauw. Bij Schlichting vind je schoenen voor zowel dames, heren als kinderen. Kwaliteit en draagcomfort staan hierbij voorop. Schlichting voert daarom ook merken zoals Gabor, AQA, Loints, Clarks, Waldlaufer, Floris van Bommel, Caprice en JJ Footwear. Schlichting biedt tevens een grote kindercollectie. Dus wordt er veel aandacht besteed aan maat, pasvorm en breedte. Met merken zoals Naauw 18 T: 058 212 49 31 schlichting.nl

Twins, Track-style, Bunnies jr en Giga heeft Schlichting een breed assortiment voor jongens en meisjes in huis. Kom naar de winkel en laat je verrassen! schlichtingschoenmode vvvleeuwarden.nl


80 | winkelen | Oude Markten

House of Colour kadootjes voor je huis! Midden in het centrum vind je de knusse woon- en cadeauwinkel House of Colour. Een ontzettend gezellig winkeltje boordevol fijne spulletjes die je, als je dat wil, bijna allemaal mee naar huis kunt nemen. Kleurrijke kussens, plaids, tekstborden, accessoires, planten en verlichting: het is er echt allemaal. Door vooral klein in te kopen, is de collectie bij House of Colour erg wisselend. Je wordt daardoor bij ieder bezoek verrast met nieuwe artikelen! Merken die onder Naauw 14 T: 058 843 14 64 stadsgids Leeuwarden

andere verkocht worden zijn: Urban Nature Culture, UASHMAMA, Zusss, Madam Stoltz, Imbarro, The Gift Label en AAI. Naast de vele woonaccessoires verkoopt House of Colour ook diverse lifestyle artikelen zoals tassen, sjaals en sieraden.

@houseofcolourlwd


winkelen | Oude Markten | 81

Blush Lingerie laat je beste kant zien

Blush Lingerie, een lingeriezaak waar iedere vrouw voor ieder moment terecht kan voor de juiste keuze in lingerie en badmode. In de winkel vind je de mooiste lingerie en badmode van onder andere de merken PrimaDonna, Marie Jo, Aubade, Cyell en Seafolly in de cupmaten A t/m J. Een leuk setje geniet vaak de voorkeur, maar een goede pasvorm is minstens zo belangrijk! Gelukkig is daar Blush Lingerie: met persoonlijke aandacht en een deskundig advies zorgen zij voor de juiste

maat en dat je er piekfijn uitziet. Lingerie geeft je een goed gevoel, dat je vervolgens ook uitstraalt. Volgens Blush is lingerie namelijk een verlengstuk van je lichaam èn je persoonlijkheid. Blush Lingerie, laat je beste kant zien!

Naauw 2 T: 058 216 65 60 blushlingerie.nl

blush.leeuwarden vvvleeuwarden.nl


82 | plattegrond | Leeuwarden

1

35

97

3

89

90

91


plattegrond | Leeuwarden | 83 5

6

24 96 112 115

36

123

59 61

92

93

94

108


84 | legenda | Leeuwarden Hotels

Eurohotel Hotel ‘t Anker Oranje Hotel Post-Plaza Hotel Stenden/Wannee

B&B

De Hedera City Centre Tante Agaath

Lunchen

Kelder 65 Laura & de Chef Café de Bak Barrevoets Bagels & Beans Coffee Central Doppio Café Thús

Musea

Fries Museum Keramiekmuseum HCL De Oldehove Pier Pander museum Natuurmuseum Fryslân ‘t Andere Museum Boomsma Beerenburg museum Park Vijversberg

Winkels centrum

Winkelcentrum Zaailand Kapsalon La Vie Afûk Stadtmüller Foto Van Keulen De Smaaktovenaar Firma Jorna stadsgids Leeuwarden

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

38 Dresses and a Suit Jolijt Emmakade Antiek

Lifestyle

Windsor Bathrooms Meubeloutlet Leeuwarden

Het Gouverneurskwartier vanGUNST the SainT De Sleutelspecialist Ny-Na Licks SanneS Tres Jolie K&K Kappers Gewoon Mooi ZenZi De Treinenpassage Sunday’s Salon Postma Haak Smakelijk

De Oude markten Kabinett Idy Art Juffrouw Nelly Spellekijn Man’s Topshop MIN12 De Toverlantaarn Anton Hofstede Schlichting House of Colour Blush Lingerie

Info

VVV Leeuwarden Kunstkade

32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63


legenda | Leeuwarden | 85 De Kleine Kerkstraat

Ticha’s Fashion Miedema Store 1892 Zuivelhoeve Leeuwarden Kijk Kijk House of Taste Banketbakkerij Salverda Rachel’s Fashion

De Oosterstraten

Ogenblik Liz Boetiek Body Care Smakelijk Atelier Monique Dijksman De Pluymgraaff Overenweer

De Voorstreek

Jelle Spijkstra Jagersma Il Famo/De Faam Usedtronics ‘t Rennershuis

De Vijzelstraat

Haar by Paula by MoAI! Baukje SCHRIJFT Madelief De Barbier

De Schrans

Studio 8 De Fuik Schootstra Slagerij de Schrans Decohome de Boer Tabakactief

64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88

Play!

De Grote Keizer Monkey Town

Culinair

de Walrus Sems het Mauritshuis Pizzeria Pompeï Kota Radja De Blaeskaek Rhodos Palace De Friesche Club Keukencafé TOTT Le Sandre Sin Jah Eindeloos Huize Kwast Mimma Carvery ‘t Pannekoekschip De Koperen Tuin Wokpaleis Fryslân

Uit

Het Oranje Bierhuis De Brass Mango Club Red Neushoorn Café Prins H. Falafel Mouni Snackbuffet het Vliet

96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123

89 90 91 92 93 94 vvvleeuwarden.nl


86 | VVV | Leeuwarden

Praktische info Openbaar vervoer

Het treinstation van Leeuwarden ligt op loopafstand van het centrum en vormt hét spoorwegknooppunt van Friesland. Het busstation ligt naast het treinstation. Vanaf het station zijn de omliggende steden en dorpen, AquaZoo Friesland en de eilanden gemakkelijk te bereiken. Ook staan er bij het station verschillende taxi’s.

Parkeren in Leeuwarden

Voor het parkeren in het centrum van Leeuwarden kun je terecht in één van de vijf parkeergarages. Als je de stad binnenkomt volg je de signaleringsborden naar een parkeergarage. Op deze signaleringsborden staat aangegeven of de parkeergarage vrij is en welke alternatieven er geboden worden.

Fietsenstallingen

In het centrum van Leeuwarden heb je de mogelijkheid om je fiets, brommer of scooter gratis en veilig te parkeren in één van de fietsenstallingen.

Verhuur

Een auto, fiets of bootje huren? Ook dat kan in Leeuwarden. Kijk voor adressen op onze website.

VVV Stadsregio Leeuwarden Voor al je overige vragen kun je natuurlijk bij de VVV terecht. Stap even bij ons binnen voor persoonlijke tips. Samen maken we je bezoek aan Leeuwarden tot een ongekend succes! Wij beschikken over een ruim assortiment aan kaartmateriaal en souvenirs van Leeuwarden en Friesland. Sophialaan 4 (begane grond Achmeatoren) T: 058 234 75 50 E: info@vvvleeuwarden.nl vvvleeuwarden.nl stadsgids Leeuwarden88 | winkelen | Kleine Kerkstraat

De Kleine Kerkstraat

Goed toeven in de leukste winkelstraat! Leeuwarden heeft twee Kerkstraten: een Grote en een Kleine. Qua winkelen is de Kleine Kerkstraat het meest interessant. Die is namelijk tweemaal tot leukste winkelstraat van Nederland verkozen. Je vindt er foodwinkels, een ouderwets gezellige volkse kroeg, een gerenommeerde designwinkel en veel andere verrassende winkels. Als je de Kleine Kerkstraat uit loopt kom je op het Oldehoofsterkerkhof met de ‘scheve toren’ van Leeuwarden. Sla je aan het einde van de straat rechtsaf dan loop je de Grote Kerkstraat in. Hier vind je niet alleen het beroemde Keramiekmuseum Princessehof maar ook een aantal exclusieve winkels die je KleineKerkstraat niet mag missen.

In de Kleine Kerkstraat valt altijd wel wat te proeven! Zoals hier, bij banketbakker Salverda.

stadsgids Leeuwarden


winkelen | Grote Kerkstraat | 89

tip! In 1731 werd het Princessehof als residentie aangekocht door Maria Louise van Hessen-Kassel, in de volksmond: Marijke Meu. Zij was de weduwe van Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, Prins van Oranje en stadhouder van Friesland, voorouder van ons huidige koningshuis. Zij bouwde een omvangrijke verzameling keramiek op, die nu deel uitmaakt van de collectie van het Keramiekmuseum.

vvvleeuwarden.nl


90 | winkelen | Kleine Kerkstraat

Ticha’s Fashion trendy en betaalbaar

Kledingboetiek Ticha’s damesmode is gespecialiseerd in trendy, betaalbare dameskleding. De winkel wordt gerund door Ymkje en haar twee dochters Chantal en Tiffany. Ticha’s damesmode onderscheidt zich door de gevarieerde collectie, ook gaan ze zich meer richten op betaalbare merken zoals G.Ricerri. Dit houdt in, iedere week nieuwe collectie, voor een zeer betaalbare prijs. Die variatie brengt zowel modebewuste oma’s, moeders als dochters naar de winkel.

De belangrijkste merken die Ticha in de winkel heeft zijn: G. Ricceri, Follie di Garbo, Maryley, Please en Moglie. De maten variëeren van 34 tot 46, voor ieder wat wils!

Kleine Kerkstraat 6 T: 058 299 00 86 tichaexclusive.nl stadsgids Leeuwarden

TichasDamesmode


winkelen | Kleine Kerkstraat | 91

Miedema

oogzorg professionals Je hebt goede ogen nodig om al het mooie van Leeuwarden te kunnen bekijken. Of een goede bril. Aan het laatste kan Miedema je helpen. En dan bedoelen we ook helpen. Dus niet dat je na een standaard oogmeting met een inferieur plastic brilletje weer op straat staat. Nee, bij Miedema nemen ze de tijd en zien ze niets over het hoofd. Oogzorg noemen ze dat. Rob Dijkstra, eigenaar van Miedema Optiek is optometrist, een oogzorgprofessional die uitgebreide

oogonderzoeken kan uitvoeren. Een optometrist heeft een grote kennis op het gebied van oogziekten en -afwijkingen en kan daardoor een beter advies geven betreffende bril of lenzen. De Miedema brilmode boutique ondersteunt je bij het kiezen van het beste brilmontuur door middel van kleurtype bepaling en analyse van je gelaatsvormen. Tenslotte vormen je ogen en je gezicht je eerste indruk!

Kleine Kerkstraat 14 T: 058 212 48 66 miedemaoptiek.nl vvvleeuwarden.nl


92 | winkelen | Kleine Kerkstraat

Store 1892 dameskleding

Niet te missen in de Kleine Kerkstraat is Store 1892, voorheen ook bekend als YAYA Leeuwarden. Sinds 2009 een feit en zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent. De damesmode winkel biedt een collectie die bestaat uit diverse merken: YAYA, Soyaconcept, Freequent, Studio Anneloes en Dyanne. Ieder seizoen weer komen deze merken met een leuke en betaalbare collectie die bestaat uit kledingstukken die onderling goed met elkaar te combineren zijn. De kleding is vrouwelijk, sportief, gekleed en geschikt voor alle leeftijden. Naast kleding zorgt Store 1892 ook voor

een ruim assortiment aan accessoires. Sieraden, riemen, laarzen, tassen, sjaals en diverse andere accessoires van onder andere Noosa Amsterdam en SPM zijn voorradig.

Kleine Kerkstraat 15 T: 058 299 87 77 store1892.nl stadsgids Leeuwarden

store1892

store1892


tegen inlevering van t ontvang deze pagina - of u ons Oldehove 18 n 20 rde wa Leeu r voo e pondskaasj â‚Ź 7,50 p/st

winkelen | Kleine Kerkstraat | 93

Zuivelhoeve Leeuwarden

kaas, worst en meer De Zuivelhoeve van Anton en Willie Klapwijk is een heerlijk adresje voor iedereen die van lekker eten houdt. Met heerlijke kazen, dagelijks vers gebrande noten, tapas, specialiteiten en fantastische wijnen. Kleine Kerkstraat 23 T: 058 820 03 30 zuivelhoeve-leeuwarden.nl ZuivelhoeveLeeuwardenwinkel vvvleeuwarden.nl


94 | winkelen | Kleine Kerkstraat

Kijk Kijk

kleding en accessoires Lyts, mar smûk. Oftewel: klein, maar fijn. Dat is waar damesboetiek Kijk Kijk voor staat. Een sfeervolle winkel die veel te bieden heeft: een kleurrijk kledingaanbod in de maten 36 t/m 46, voor iedereen leuk, fris en toegankelijk. En vooral ook betaalbaar. Ze geven je graag persoonlijk advies, hebben aandacht voor jou en kleding voor ieders figuur. Kijk Kijk is al ruim 20 jaar een begrip in Leeuwarden. Naast kleding hebben ze ook

een ruim aanbod aan mooie accessoires, zoals horloges, sieraden, sjaals en tassen. Kijk Kijk is gevestigd in de ‘Leukste winkelstraat van Nederland’: de Kleine Kerkstraat.

Kleine Kerkstraat 43 T: 058 215 39 29 kijkkijkleeuwarden.nl stadsgids Leeuwarden

kijkkijk


winkelen | Kleine Kerkstraat | 95

House of Taste delicatessen

House of Taste is een fijne delicatessenwinkel met producten van de betere kwaliteit. Daarnaast staan er ook producten uit Nederland en Ierland in de winkel van House of Taste. Prachtige droge worsten van Brand & Levie, Slagerij Spijkerman of smaakvolle cheddarkazen en speciale limonades. Jan-Tjip vindt het belangrijk dat de producten in zijn winkel met een bepaalde beleving, bezieling en overtuiging zijn gemaakt. In de meeste gevallen heeft hij contact

met de producent en gaat hij regelmatig op bezoek om meer kennis en inzicht in de producten te krijgen. Hij blijft altijd op zoek naar nieuwe producten met mooie, geweldige smaken en toepassingen. Daarbij stuit hij regelmatig op verrassende producenten.

Kleine Kerkstraat 36 T: 058 843 03 63 houseoftaste.nl

Houseoftaste vvvleeuwarden.nl


96 | winkelen | Kleine Kerkstraat

Banketbakkerij Salverda In Leeuwarden is banketbakkerij Salverda een uitmuntend adres voor taarten, gebak, chocolade, Friese oranjekoek, dúmkes en nog veel meer. Het bedrijf heeft een lange historie en dat zegt meestal heel wat over de kwaliteit. Het ambacht staat hoog bij hun in het vaandel. Salverda heeft twee locaties. De locatie aan de Oostergrachtswal is de hoofdwinkel met een kleine conditorei en de bakkerij. Deze zit achter de winkel, waar je door

een groot raam de banketbakkers aan het werk kunt zien. Het filiaal in de prachtige binnenstad, in de tot 2x toe verkozen ‘Leukste winkelstraat van Nederland’ de Kleine Kerkstraat zit vlak bij de scheve toren de Oldehove. Ook hier hebben ze een gezellige conditorei waar je na een leuk dagje winkelen nog even gezellig kunt nakletsen.

Kleine Kerkstraat 34 en Oostergrachtswal 109 T: 058 212 38 67 salverda-banket.nl BanketbakkerijSalverda stadsgids Leeuwardeni


winkelen | Kleine Kerkstraat | 97

Rachel’s Fashion veelzijdige mode

Rachel’s Fashion is een modewinkel gevestigd in Boutique XaSjaRi! De beide zaken zijn gespecialiseerd in veelzijdige mode voor dames met maatje XS tot XXXXL. Zij bieden diverse merkkleding aan van laag naar hoog segment. Van beide zaken lopen de kledingstijlen uiteen van zowel trendy tot chique. De leeftijd van de klanten is dan ook zeer gevarieerd, waardoor moeder en dochter hier beide hun hart kunnen ophalen.

Boven Boutique XaSjaRi zit sinds kort ook Studio XaSjaRi. Dit is een dames- en herenkapsalon, waar je ook terecht kunt voor diverse schoonheidsbehandelingen, wimperextentions en diverse ontspannings /therapeutische massages. Iedere maand zijn er leuke arrangementen en/of acties! In dit totaalconcept zal elke dame, en heer, zich thuisvoelen!

Nieuwestad 45 T: 058 213 05 13 boutique-xasjari.nl

boutiquexasjari vvvleeuwarden.nl


98 | winkelen | Oosterstraten

De Oosterstraten Kwaliteit verpakt in een glimlach

Volgens de overlevering is de Oosterstraat de oudste winkelstraat van Leeuwarden. Deze gezellige straat bestaat eigenlijk uit twee delen, namelijk de Oude en de Nieuwe Oosterstraat. Daarvan is de Nieuwe Oosterstraat het gedeelte met de meeste winkels. Zo kun je bij de slager, de groenteboer, de bakker en de viswinkel al je dagelijkse boodschappen doen. Want vers is beter nietwaar? Opvallend daarbij is de vriendelijkheid van het winkelpersoneel. Kwaliteit verpakt in een glimlach, wat wil je nog meer? Daarnaast heeft de straat ook een hoog funshop-gehalte. Bij een dagje shoppen mogen beide Oosterstraten zeker niet ontbreken. Al was het maar om een souvenir of een ander speciaal cadeautje te kopen of een kopje thee te drinken! DeOosterstraat

Naast je dagelijkse boodschappen kun je in de Oosterstraten ook terecht voor een eyecatcher in je interieur.

stadsgids Leeuwarden


winkelen | Oosterstraten | 99

Ogenblik kunstwinkel

Wij zijn een maatschap van 9 kunstenaars en ontwerpers, die samen een galerie/ expositieruimte/kunstwinkel runnen. We maken schilderijen, portretten, foto’s, collages, zelfontworpen meubels, kunstige kleding, unieke leren tassen, bijzondere lampen, sieraden, kunstkaarten enz. Er is regelmatig nieuw werk in de winkel, soms aan de hand van een thema. Naast ons eigen werk is er ook altijd werk van 3 tot 5 gastexposanten in Ogenblik

aanwezig. Het is zeker de moeite waard om een of meerdere ‘ogenblikjes’ vrij te maken om op de Tweebaksmarkt langs te komen.

Tweebaksmarkt 70 T: 06 46 58 12 02 ogenblik-leeuwarden.nl

ogenblikleeuwarden vvvleeuwarden.nl


100 | winkelen | Oosterstraten

Liz Boetiek vintage fashion

Een boetiek vol vintage, retro en moderne tweedehands kleding en accessoires. Een Walhalla voor de liefhebber van niet-alledaagse kleding. De winkel zelf heeft ook een heel eigen uitstraling dankzij de stijlvolle inrichting met o.a. oude kroonluchters. Achter de toonbank hangt een mooie jurk met vintage tassen en op de balie staat een oude weegschaal. De eigenares koopt geen ‘gewone’ tweedehands kleding in, maar alleen vintage dat ze o.a. uit Frankrijk en Italië Ossekop 1 T: 06 49 86 76 77 stadsgids Leeuwarden

LIZboetiek

haalt. En dat is te zien. Alles is van A- kwaliteit. Of je nu ‘into the polkadots’ bent, hippies en flowerpower, of zoekt naar überhippe Ibiza-jurken, bij LIZ Boetiek slaag je altijd! Dagelijks wordt de collectie aangevuld met nieuwe Vintage-items, volg ze op facebook.


winkelen | Oosterstraten | 101

Body Care body piercing

Met de jarenlange ervaring die Body Care inmiddels heeft, zit je hier zeker goed voor een bodypiercing of andere lichaamsversiering. Van veel voorkomende piercings zoals gaatjes schieten tot het laten zetten van intieme piercings: alles is hier mogelijk. De trendy studio heeft een zeer breed en regelmatig wisselend assortiment aan piercings, sieraden en accessoires, er zit dus altijd wel iets voor je tussen.

Naast piercings kun je ook dermal anchors en skindivers laten zetten. Body Care is goedgekeurd door de GGD.

Oude Oosterstraat 8 T: 058 215 99 37 bodycarebodypiercing.nl

Bodycare vvvleeuwarden.nl


102 | winkelen | Oosterstraten

Smakelijk

maaltijdenwinkel Smakelijk is een gezellig klein buurtwinkeltje met open keuken, gevestigd in ‘De Schepperij’, een sfeervol gerestaureerd hoekpand, dat op zich al de moeite van het bezichtigen waard is. Kunst en keuken worden hier op eigen wijze gecombineerd. Broodjes (tussen 12:00 en 15:00 uur) Tijdens de lunch kun je bij Smakelijk binnenlopen voor een ‘oven’heerlijk, verrassend belegd broodje, waar je je vingers letterlijk bij aflikt.

Maaltijden (tussen 15.30 - 19.30 uur) Iedere doordeweekse dag maakt kok Marcel Dijksman verse maaltijden, van mediterraans tot vegetarisch, van wereldkeuken tot Hollandse pot. Elke week een nieuw menu met vijf gerechten. Je kunt ze ophalen of laten bezorgen. Catering Een feest of evenement? Wij verzorgen catering op maat. Laat óns opscheppen, eet Smakelijk! O ja! Probeer ook eens de eigengemaakte droge worsten van ‘De Worstelaer’.

Oude Oosterstraat 14 T: 058 844 86 48 of 06 18 68 61 12 smakelijk-kookservice.nl | deschepperij.nl SmakelijkKookservice stadsgids Leeuwarden


winkelen | Oosterstraten | 103

atelier

Monique Dijksman Het atelier van Monique is gevestigd op de eerste en tweede etage van ‘De Schepperij’. De karakteristieke muurschildering op de zijkant van het pand is door Monique herontworpen en geschilderd. Het toont de unieke combinatie van kunst en keuken. (www.deschepperij.nl).

Wat biedt het atelier? Portret in opdracht Monique schildert kleurrijke gelijkende portretten met acrylverf, vanaf 490,- pp. Workshops Iedere maand all-inclusive workshops op het gebied van portretschilderen en interieur. Een tractatie voor jezelf! Grafisch ontwerp Een logo, huisstijl, website of totaal concept. Monique ontwerpt van a tot z. Vergaderruimte Een mooie, rustige en flexibele ruimte met dakterras en alle voorzieningen voor een onbezorgde vergadering. Smakelijke lunch of diner is in huis.

Oude Oosterstraat 14 T: 06 21 22 14 43 moniquedijksman.nl AtelierMoniqueDijksman vvvleeuwarden.nl


104 | winkelen | Oosterstraten

de Pluymgraaff kleurrijke winkel

De Pluymgraaff is een kleurrijke winkel. Een winkel waar aparte dingetjes heel gewoon zijn. Voor jong en oud! Er is zo veel te zien, dat je er hebberig van wordt! Boeddhabeeldjes en sjaals, wereldmuziek, tassen, kaarten, wierook, huisparfum, vogelhuisjes, boeken; te veel om op te noemen. Een aanrader is het mooie servies van Bunzlau Castle. Dit komt uit Polen en is duurzaam en prachtig gemaakt. Het kan in de magnetron, oven en afwasmachine.

De grondkleur is ivoorwit en de hoofdkleur is blauw. Soms met wat groen en/of rood. Er zijn talloze decors en het is leuk om te mixen en matchen. De Pluymgraaff heeft ook een goed verzorgde webshop. Kortom, de ideale cadeaushop. Ontdek zelf maar.

Nieuwe Oosterstraat 5 T: 058 215 78 73 depluymgraaff.nl stadsgids Leeuwarden

DePluymgraaff


winkelen | Oosterstraten | 105

Overenweer

eigentijds tweedehands Overenweer is een winkel met eigentijdse tweedehands merkkleding variĂŤrend van trendy tot classy. Als je zowel modegevoelig als prijsbewust bent, dan zul je dit een leuke winkel vinden. En niet alleen de dames, ook de heren moeten zeker even gaan kijken. Naast de hoofdvestiging in Amsterdam is er sinds enkele jaren ook een vestiging in de Oosterstraat. In de winkel wordt de collectie gepresenteerd op maat, soort en kleur. Kleding afkomstig uit het hele

land wordt in Amsterdam gesorteerd en verdeeld over de twee winkels. Doordat er zelden identieke kledingstukken zijn, is de collectie merkkleding sterk wisselend. Dus zeker de moeite waard om regelmatig even te kijken. Naast kleding verkoopt Overenweer ook schoenen, tassen en andere accessoires voor dames en heren.

Nieuwe Oosterstraat 26 T: 058 212 26 54 overenweer.eu vvvleeuwarden.nl


106 | winkelen | Voorstreek

De Voorstreek

Winkelen en wandelen op de Voorstreek Op de Voorstreek tref je geen grote winkelketens aan, maar tal van speciaalzaken. Denk aan (vintage) platenzaken, muziekinstrumenten, fietsenzaken, een borduur-studio, een Chinese toko en nog veel meer handige en verrassende winkels. Ook zijn hier diverse restaurants gevestigd. Bij de bekendste ijssalon staan de Friezen iedere zomer weer graag in de rij voor een Italiaans schepijsje. Let ook eens op het pand van de Centraal Apotheek, een fraai Jugendstil/Art Nouveau gebouw. Tijd over? Om de hoek op De Tuinen vind je een tweetal antiek- en curiosazaken. DeVoorstreek Dit fraaie staaltje Jugendstil is in 1904-1905 gebouwd naar een ontwerp van G.B. Broekema uit Kampen.

stadsgids Leeuwarden


winkelen | Voorstreek | 107

Jelle Spijkstra

drankenspeciaalzaak Zodra je binnen stapt bij Jelle zijn drankenspeciaalzaak begrijp je waarom vele Liwwadders hier hun alcoholische versnaperingen halen. Eigenaar Jelle Spijkstra weet wat lekker is en dat is zeker terug te zien in het zeer uitgebreide en bijzondere assortiment van de slijterij. Bierliefhebbers wanen zich hier in het walhalla, maar zij die liever sterke drank, een likeurtje of wijn drinken kunnen zich hier ook prima uit de voeten. Onderscheiden, goed advies en vooral Voorstreek 63 T: 058 213 84 69

kwaliteit staan bij Jelle hoog in het vaandel. De slogan ‘drink minder, drink beter’ dekt dan ook perfect de lading. In de zaak is een stamtafel aanwezig voor proeverijen, maar ook een bar waar je als klant mag kennismaken met nieuwe producten. Jelle verrast zijn klanten graag en als dat lukt, is zijn dag geslaagd!

Jelledranken vvvleeuwarden.nl


108 | winkelen | Voorstreek

Jagersma

borduur-heaven Al sinds jaar en dag, om precies te zijn sinds 1962, mag Jagersma zich de specialist op het gebied van naaien, borduren en locken noemen. Met een uitgebreide collectie aan diverse toonaangevende naaimachinemerken en de daarbij behorende fournituren, ben je hier op je plek als liefhebber. Naast de verkoop van naaimachines is Jagersma ook importeur van (industrie) borduurmachines van het merk Happy. Na het aanschaffen van de machine biedt Jagersma je

vervolgens graag de mogelijkheid tot het volgen van de bijbehorende uitgebreide trainingen van de ontwerpsoftware. Liever niet zelf aan de slag? Geen probleem, Jagersma neemt je het werk graag uit handen! Zo beschikken ze over een heuse borduurstudio, gewoon in de winkel aan de Voorstreek. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het valt te borduren. Of laat je logo borduren op kleding uit de grote collectie bedrijfs- en promotiekleding. Kom gerust zelf eens een kijkje nemen, het goed opgeleide team aan vakspecialisten van Jagersma staat voor je klaar!

Voorstreek 37 T: 058 216 41 64 naaimachines.frl Jagersma-naaimachines-borduurstudio stadsgids Leeuwarden


winkelen | Voorstreek | 109

il Famo/de Faam bodyfashion

Al sinds 1996 een begrip in Leeuwarden is Il Famo, dĂŠ locatie in de stad als het gaat om sportieve bodyfashion en sportswear. Il Famo bevindt zich aan de Voorstreek, waar je onder hetzelfde dak ook een bekende specialist in ondermode vindt: De Faam. Il Famo biedt een ruime keuze aan trendy en klassieke boxershorts, t-shirts, bad- en strandmode en loungewear voor de mannen onder ons, maar ook vrouwen kunnen hier zeker terecht. Met merken als BjĂśrn Borg, Armani, Calvin Klein, Diesel, Voorstreek 25 T: 058 212 43 72 ilfamo.nl

Hom, Dim, Sundek, Muchachomalo, Claessens en Zaccini is er in ieder geval keuze genoeg. Bij De Faam kun je vervolgens terecht voor de overige nachten ondermode, ochtendjassen en sokken. In de wintermaanden is er tevens een grote keus in warmte-ondergoed. Een groot deel van de collectie is trouwens ook online te bestellen. Handig voor als je even geen tijd hebt om langs te komen! ilfamoleeuwarden vvvleeuwarden.nl


110 | winkelen | Voorstreek

Usedtronics

gadgets voor een prikkie! Aangenaam, welkom bij Usedtronics! Gevestigd aan de Voorstreek en gespecialiseerd in tweedehands elektronica. Usedtronics zorgt ervoor dat de elektronica die nog in goede staat verkeerd, niet vereenzaamd in een hoekje achter in de kast. Of, andersom bekeken: Usedtronics kan jou voorzien van de laatste elektronica voor een prikkie. Want, waarom veel geld betalen voor een nieuw product dat ook tweedehands verkrijgbaar is en nog net zo goed werkt? Voorstreek 76 T: 058 213 77 22 usedtronics.nl stadsgids Leeuwarden

Usedtronics koopt elektronica in die niet meer gebruikt wordt, maar nog in prima staat is, en verkoopt deze voor een fractie van de originele prijs. Hierdoor blijft ook de allernieuwste elektronica gewoon betaalbaar! Het gevarieerde assortiment aan tweedehands en nieuwe producten van Usedtronics bestaat uit producten als televisies, laptops, tablets, smartphones, gameconsoles, digitale camera’s, audio apparatuur, games en films. Genoeg keuze voor een betaalbare prijs! usedtronics


winkelen | Voorstreek | 111

‘t Rennershuis vind je fietsmaatje!

‘t Rennershuis, welke fietsliefhebber kent deze winkel niet!? Aan de Voorstreek, in de voormalige drukfabriek waar tijden lang de Leeuwarder Courant werd gemaakt, hebben vader en zoon Iedema hun speciaalzaak ’t Rennershuis gevestigd. Een centraal geplaatst familiebedrijf dat al sinds 1932 een waar begrip is in Leeuwarden en omstreken. Het Rennershuis focust zich op het sportieve segment, de racefietsen en mountainbikes zijn dan ook goed vertegenwoordigd bij

de speciaalzaak. Iets minder sportief maar wel op zoek naar een goede fiets? Ook voor trekkingsfietsen en stadsfietsen ben je welkom bij ’t Rennershuis. Met de vele fietsen die opgesteld staan in het ruime pand zit er vast en zeker een fijn fietsmaatje voor je tussen.

Voorstreek 101 T: 058 212 61 55 rennershuis.nl

rennershuis vvvleeuwarden.nl


112 | winkelen | Vijzelstraat

De Vijzelstraat

Bruisend winkelstraatje in historische omgeving De Vijzelstraat vind je aan de noordkant van de oude binnenstad. Een klein straatje met verschillende inspirerende winkels van creatieve ondernemers. De één heeft een open atelier, bij de ander kun je een workshop volgen, je vindt er cadeauartikelen en nog veel meer. Via dit straatje ben je vlakbij het stadspark De Prinsentuin. Hadden we al verteld dat De Prinsentuin ook als jachthaven dienstdoet? Als je via de Vijzelstraat naar de Voorstreek gaat, loop dan ook even langs de Grote- of Jacobijnerkerk. Deze prachtige kerk is de oudste en bouwkundig belangrijkste kerk van Leeuwarden, werd in de 13e eeuw gesticht en is nu in gebruik als evenementenlocatie. vijzelstraat De grote eensgezindheid onder ondernemers levert vaak erg leuke marktjes en ‘open huizen’ op. Het historische karakter van het straatje maakt het alleen maar gezelliger.

stadsgids Leeuwarden


winkelen | Vijzelstraat | 113

Haar by Paula

by MoAi!

Salon ‘HAAR by Paula’ is een kleine eigentijdse salon in de historische binnenstad van Leeuwarden. Tijdloze, draagbare kapsels, gecombineerd met de nieuwste haarkleuren en uitstekende natuurlijke verzorgings-producten van Zenz Therapy, dat zijn oorsprong vindt in de weldadige sfeer van aromatherapie. Alle produkten zijn natuurlijk en biologisch zonder parabenen, sulfaat, kleurstoffen en kunstmatige parfums.

U bent van harte welkom in deze gezellige winkel in de Vijzelstraat. Er is een ruime keus in unieke mode- en woonaccessoires, kleurrijke cadeaus, souvenirs en sieraden. Alles is met veel aandacht en liefde ontworpen en gemaakt door Martine Bakker en Anneke Zuidema.

Vijzelstraat 19 T: 06 46 31 26 53 haarbypaula.nl

Vijzelstraat 10 bymoai Martine: 06 40 74 13 14 Anneke: 06 27 88 93 56

eigentijdse kapsalon

unieke accessoires

Kom kijken, inspiratie op doen, een cadeautje kopen of een workshop volgen. Proef de sfeer en laat je verrassen. Een winkel waar je vrolijk van wordt!

ook op jaan.nl

vvvleeuwarden.nl


114 | winkelen | straat

Baukje schrijft Het puntje van een gaeuwe pen ist felste wapen dat ick ken. Jacob Cats Baukje SCHRIJFT in haar open atelier in de Vijzelstraat. Kom dus gerust binnen als ze aan het werk is en zie hoe hip en eigentijds een oud ambacht kan zijn. De handgeschreven letter, als kalligrafie of hand lettering, is bij Baukje de basis voor logo-ontwerpen, unieke handgeschreven boeken, kunstwerken, of heel persoonlijke naambordjes op de voordeur of op de Vijzelstraat 8 T: 06 30 73 49 73 baukje.nl stadsgids Leeuwarden

feestelijk gedekte tafel. En of die letter met de hand geschreven, geschilderd of in glas gegraveerd moet worden, het atelier van Baukje Scheppink is steeds het goede adres. BaukjeSchrijft

ook op etsy.com jaan.nl


winkelen | Vijzelstraat | 115

Madelief

de Barbier

Madelief is de winkel voor hippe tweedehands dameskleding. Ook vind je bij Madelief kortdurende pop-ups met mannenkleding/ kinderkleding en woon & kado. De frisse en leuk ingerichte winkel onderscheidt zich in sfeer en kwaliteit. Winkelen bij Madelief is verrassend & helemaal leuk!

Jezelf even terug in de tijd wanen terwijl je kapsel weer tiptop in orde wordt gemaakt? De Barbier van Weleer maakt het mogelijk! De salon komt origineel uit 1940 en is ooit begonnen als kapsalon van meneer Nip en zijn vader. Inmiddels is de zeer vakkundige Norah werkzaam bij De Barbier: een fijne salon waar ‘ouderwets’ de tijd voor je wordt genomen en die een gezellige sfeer uitstraalt.

eigenwijze winkel

Tot ziens bij Madelief: Woe. t/m zat. van 10.00 -16.00/17.00 Vijzelstraat 17 T: 06 12 28 53 99 madeliefsite.nl madeliefleeuwarden

van weleer

Vijzelstraat 4 T: 06 57 80 94 77 barbiervanweleer.nl Barbier-van-weleer vvvleeuwarden.nl


116 | winkelen | Schrans

De Schrans

Een echte stadswijkwinkelstraat Voor sfeer proeven in een typische stadswijkwinkelstraat moet je op de Schrans zijn. De bewoners van de Leeuwarder wijk Huizum kunnen voor al hun dagelijkse boodschappen hier terecht. Daarnaast tref je hier ook diverse kleding- en speciaalzaken aan. Vanaf het treinstation is het maar een klein stukje lopen, maar dan wel even het centrum uit! SchransLeeuwarden

Vanwege het diverse winkelaanbod is het op de Schrans altijd gezellig druk.

stadsgids Leeuwarden


winkelen | Schrans | 117

Studio 8

a life with style! Net buiten het centrum, vind je aan de Verlengde Schrans lifestyle winkel Studio 8 van Debby van der Henne. Wanneer je het nieuwe pand binnenstapt, kun je er op rekenen dat je niet met lege handen naar buiten loopt. Debby koopt haar artikelen vooral in op gevoel en weet precies wat haar klanten aanspreekt. Met volop woonaccessoires, stoere sieraden, sjaals, tassen en ringen is er dan ook genoeg keus als het gaat om leuke spullen. Ook voor mannen is er een afdeling ingericht. Verlengde Schrans 16 studio8lifestyle.nl

De producten zijn afgestemd op het seizoen en de collectie wisselt dan ook regelmatig. Zo ben je er dan ook nog eens zeker van dat je een exclusief item scoort. Geen idee wat je vervolgens met alle leuke spullen moet? Als interieurdesigner weet Debby precies waar ze het over heeft en kan ze je direct maar ook thuis adviseren. Studio8Leeuwarden vvvleeuwarden.nl


118 | winkelen | Schrans

De Fuik

hengelsport Beginnende of (ver)gevorderde visser? Of wellicht geĂŻnteresseerd in het worden ervan? Wees welkom bij Hengelsport De Fuik! De Fuik is een zeer ruime (200 vierkante meter!) winkel vol met hengelsportplezier. Eigenaar Mathijs is een verwoed karper- en roofvisser en besloot van die passie zijn werk te maken: in 2012 nam hij De Fuik over nadat hij hier al bijna 20 jaar werkzaam was. Werkelijk alles met betrekking tot karper-, forel-, roofvis-, Verlengde Schrans 4 T: 058 212 19 18 hengelsport-defuik.nl defuikhengelsport stadsgids Leeuwarden

zeevis- en witvismateriaal is aanwezig bij De Fuik. Door de grote ruimte en opzet kun je eenvoudig je weg vinden tot datgene dat je zoekt. Natuurlijk blijft het altijd gewenste goede advies niet achter: het personeel van De Fuik staat graag voor je klaar en heeft op elke vraag een antwoord.


winkelen | Schrans | 119

Schootstra visspecialist

Al 100 jaar lang behoort het pand op de Schrans nummer 119 tot de familie Schootstra: dĂŠ specialisten als het op vis aankomt. Natuurlijk is de vis nog altijd elke dag vers, lekker en ook nog eens gezond. Waar vroeger het assortiment bestond uit tien verschillende producten, bestaat het aanbod vandaag de dag uit meer dan honderd lekkernijen. Op locatie is de riante bar in de zaak een prima plek om te genieten van de gebakken vis, verse vis of een broodje vis. Liever iets meenemen?

Ook dat is mogelijk! Probeer bijvoorbeeld eens de Fish ‘n Chips. Onderdeel van het assortiment zijn tevens opgemaakte schalen met vissalades tot aan BBQ producten. Schootstra is ook inzetbaar als (groot)leverancier van gebakken vis voor bedrijven en instellingen. Ondanks de veranderingen en innovaties zijn de uitgangspunten altijd hetzelfde gebleven: service, kwaliteit en klantvriendelijkheid. Hier staat de visspecialist nog altijd bekend om en daar mogen ze trots op zijn!

Schrans 119 T: 058 289 02 89 schootstravisspecialist.nl

Schootstra-visspecialist vvvleeuwarden.nl


120 | winkelen | Schrans

wij bezorgen ook aan huis!

Slagerij de Schrans

Sinds jaren staat Slagerij De Schrans bekend als een zeer moderne slagerij met veel meer keuze aan producten dan alleen vers vlees. Echte toppers zijn de gegrilde producten (gehaktballen, kippen, worst), maar ook de kant-en-klare maaltijden voor als je even geen zin hebt om zelf te koken zijn een hit. Alles wordt dagelijks vers bereid in eigen keuken en er is keuze genoeg: van Italiaans met de lasagne, spaghetti en macaroni tot aan de Hollandse stamppot. Terugkomend op het vlees: wist je dat veel van het rund-,

kalfs-, en lamsvlees van de eigen Limousin Farm Fryslân komt? Daar kunnen de dieren rustig grazen en lopen de lammeren zelfs aan de waterkant van het IJsselmeer. Op deze manier heeft de slagerij de volledige controle over het gehele traject, van boerderij tot toonbank. Naast het ‘gewone vlees’ is het lams- en kalfsvlees daarom dagelijks op voorraad, net zoals de producten van wild en gevogelte. Geen zin in vlees? Zelfs dan biedt de slager uitkomst; er is tevens een ruim assortiment aan kaas, wijn en snacks aanwezig.

Schrans 80 T: 058 213 90 72 slagerijdeschrans.nl stadsgids Leeuwarden

slagerijdeschrans


winkelen | Schrans | 121

Decohome de Boer De interieurspecialist van Leeuwarden? Decohome de Boer! Al meer dan 40 jaar actief in de branche en dat is natuurlijk niet voor niets. Decohome de Boer geeft je als interieurspecialist graag uitgebreid advies over het grote eigen assortiment aan verf, behang, raamdecoratie, gordijnstoffen, tapijt, laminaat en pvc vloeren. Van particulier tot organisatie en van klein tot groot behuisd: Decohome de Boer heeft werkelijk voor elk interieur aan passende oplossing. Nauwkeurig

advies is voor de Boer namelijk erg belangrijk, eveneens als vakmanschap, extra aandacht en service. In de regio Leeuwaren en omstreken is Decohome De Boer de enige die nog in staat is om alle werkzaamheden in eigen beheer uit te voeren. Schilderwerkzaamheden binnenshuis en behangen en stofferen van het interieur kan verricht worden. Alle verschillende werkzaamheden worden op elkaar afgestemd en er is hierdoor sprake van slechts een aanspreekpunt. Een fijne extra garantie is dat Decohome de Boer aangesloten, en erkend, is door de Centrale Branche Woninginrichting.

Schrans 131 T: 058 289 07 63 decohomedeboer.frl

decohomedeboerleeuwarden vvvleeuwarden.nl


122 | winkelen | Schrans

Tabaktief van der Kamp Onbetwist de betere tabaks-speciaalzaak van Leeuwarden en omstreken vind je op de Schrans. Vooral de sigarenroker kan hier kiezen uit een zeer breed assortiment! Zo zijn alle premium sigarenmerken uit Nederland hier verkrijgbaar, maar ook de exclusievere handgemaakte sigaren uit bijvoorbeeld Cuba en de Dominicaanse Republiek kun je er vinden. Ook voor een speciaal pakje sigaretten, tabak of pijptabak kun je hier prima terecht. En wat niet aanwezig is, kan speciaal voor de klant worden besteld. Een beltegoedkaart Schrans 115 T: 058 289 00 33 stadsgids Leeuwarden

of een cadeaukaart? Ook die zitten in het assortiment. Daarnaast is de kleine winkel zeer groot geworden in de kansspelen. Van der Kamp en zijn team verkopen al jaren de meeste Staatsloten van Friesland en zijn in 2015 zelfs 10e geworden met de verkoop hiervan in Nederland. Vele mooie geldprijzen vallen er met regelmaat in de winkel, de grootste was €200.000,- in 2014. De slogan ‘Meer kans in de Schrans!’ is dan ook bij velen al bekend.

TabakspeciaalzaakPvanderKamp124 | Leeuwarden omgeving

In de omgeving

Leeuwarden is omringd door water en prachtige natuur. Een omgeving die zeer geliefd is bij watersporters en natuurliefhebbers.

Grou

Breng een bezoek aan Grou: het pittoreske watersportdorp en de gezellige startplaats van het jaarlijkse Skûtsjesilen in juli. Tijdens een bezoek aan Grou is een hapje of een drankje op één van de terrassen aan het water een must. De levendige haven biedt een geweldig uitzicht. Zo proef je de watersportprovincie Fryslân het best! De perfecte manier om Leeuwarden, Grou en de Alde Feanen te bezoeken is het fietsen van de pontjesroute ‘de acht van Grou’. | grou.nl

stadsgids Leeuwarden


Leeuwarden omgeving | 125 Nationaal Park de Alde Feanen

Ervaar de weidse natuur van Nationaal Park de Alde Feanen, een bijna 2.300 ha groot laagveenmoeras. Een zeer afwisselend landschap bestaande uit meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Start je bezoek bij het bezoekerscentrum. Hier zijn routes beschikbaar om het gebied te verkennen en is er o.a. informatie over de ontstaansgeschiedenis en de flora en fauna. | np-aldefeanen.nl

De Groene Ster

De Groene Ster is een recreatiegebied van circa 1000 hectare en ligt aan de oostzijde van Leeuwarden. Hier vind je zonneweiden, stranden, waterplassen, bos en wandelpaden. Op mooie warme, zonnige dagen is het hier druk met recreanten. | groenesterleeuwarden.nl

AquaZoo

Een bezoek aan AquaZoo is ook echt een aanrader. In dit prachtig aangelegde park kom je de meest verrassende dieren tegen. Zo kun je bijvoorbeeld mee op zeehondensafari. Je stapt samen met de dierverzorger op een trekschuit om de zeehonden te spotten. | aquazoo.nl vvvleeuwarden.nl


126 | Play! in Leeuwarden

De Grote Keizer fun voor jong en oud!

Partycentrum De Grote Keizer is al jaren een fenomeen in Leeuwarden, maar dat betekent niet dat er nooit iets verandert! In 2014 opende de Grote Keizer een nieuw outdoor speelparadijs voor kinderen én de mega stormbaan The Battle Run. En sinds kort kun je ook barbecueën in het restaurant van de Grote Keizer. Er is een speelparadijs binnen en buiten, een grote bowlingbaan met tien banen, een arcadehal voor de wat oudere jeugd en een Grand Café. Fun voor jong en oud

dus. De Grote Keizer verzorgt heel veel familiefeestjes. Mensen komen uit heel Friesland naar de Grote Keizer, terwijl andere plaatsen ook bowlingbanen hebben. Maar ja, er kan er maar één de grootste zijn…

Kalverdijkje 76A T: 058 266 71 71 grotekeizer.nl stadsgids Leeuwarden

De-Grote-Keizer


Noord-Friese Winkeltjesroute

Voor een dag vol verrassingen in Friesland! Een dagje uit in Friesland begint met de Noord-Friese Winkeltjesroute. Een prachtige, landelijke route langs de mooiste winkeltjes en ateliers. Gezamenlijke openingstijden: elke donderdagmiddag en elke laatste zaterdag van de maand. Voor meer informatie en downloaden routekaart, kijk op: www.noordfriesewinkeltjesroute.nl

Country Side shopping tour

Noord-Friese-Winkeltjesroute


128 | Play! in Leeuwarden

Monkey Town indoor speelparadijs!

Het leukste en spannendste indoor speelparadijs van Nederland is natuurlijk ook aanwezig in Leeuwarden! Voor kinderen van 1 tot 12 jaar is Monkey Town werkelijk een walhalla. Er zijn gigantische klim- en klautertoestellen die vol zitten met uitdagende tunnels en geheime gangetjes. Daarnaast zijn er natuurlijk de bekende ballenbakken, kunnen de kinderen spelen met superlego, springen op de trampolines en luchtkussens, en is er voor de wat oudere kinderen de mogelijkheid om

te lasergamen. Een ideale locatie waar kinderen zich opperbest vermaken en de ouders/begeleiders alles, onder het genot van een kopje koffie of iets anders, goed in de gaten kunnen houden. Op deze manier is het voor iedereen het ultieme dagje uit!

Snekertrekweg 39 T: 058 212 03 15 monkeytown.eu stadsgids Leeuwarden

monkeytown.leeuwarden


Een sloepentocht is heerlijk genieten. Onder het genot van een hapje en drankje vaart u rustig door het Nationaal Park De Alde Feanen. Een geheel andere wereld en toch dichtbij. Het is mogelijk om een (meerdaags) arrangement geheel naar uw wensen samen te stellen. Of toegespitst op een uitje met vrienden of collega’s. Informatie of reserveringen: T: 0511 53 92 15 M: 06 44 37 89 89 Ligplaats: De Stripe 22, 9264 TW Earnewâld Verhuur tot 21.00 uur

Verhuur van: luxe sloepen, toer- en visboten, polyvalken www.aldefeanen.com


130 | culinair | Leeuwarden

Culinair Leeuwarden Wat staat er in 058 op het menu?

Wie eens lekker uit eten wil, kan in Leeuwarden te kust en te keur. Van restaurants op sterrenniveau tot kleine gezellige eethuisjes zonder pretenties, maar met een prima keuken. Er zijn restaurants waar het altijd druk is, maar ook waar je wat intiemer kunt tafelen. Keukens uit vele landen zijn vertegenwoordigd in de stad. In deze gids vind je een selectie van populaire restaurants. Bij de ĂŠĂŠn wordt uitsluitend met producten uit de regio gewerkt en bij de ander serveren ze juist gerechten uit de wereldkeuken. Allemaal hebben ze hun eigen sfeer, stijl van koken en prijsstelling.

stadsgids Leeuwarden


culinair | Leeuwarden | 131

tip! Verse, lokale producten en gerechten die puur en simpel zijn. Dit is de huidige culinaire trend.

Wil je een uitgebreider overzicht van restaurants en culinaire evenementen, kijk dan even op vvvleeuwarden.nl.

Leeuwarden kent ook meerdere culinaire evenementen. Zo wordt er jaarlijks een Smรปk en Smikkelmarkt georganiseerd op de binnenplaats van de Blokhuispoort. Een markt vol smaak, waar goed eten, heerlijke muziek en smaakvol vintage design samenkomen. In september presenteren vele restaurants uit Leeuwarden en omgeving zich een weekend lang op Ljouwert Culinair. Een echte proeverij van kleine gerechtjes en heerlijke wijnen en op zondagmiddag allerlei activiteiten voor kinderen. En dit alles onder de Oldehove. Wist je dat een gedeelte van de opbrengst aan een goed doel wordt geschonken? vvvleeuwarden.nl


132 | culinair | Leeuwarden

De Walrus

goed toeven op het terras De Walrus, prachtig Grand-Café, is de ideale plek om te genieten van een heerlijke kop koffie met (huisgemaakt) gebak, een snelle of juist uitgebreide lunch en vooral ook om even lekker bij te kletsen met vrienden of collega’s onder het genot van speciaalbiertjes en hapjes. Natuurlijk kun je bij De Walrus ook voortreffelijk dineren; het sfeervolle restaurant biedt een prachtig uitzicht over het historische centrum van de stad. Ook op het gemoedelijke terras voor het monumentale pand is het goed toeven, zowel met als zonder zon.

De gast en zijn wensen staan altijd centraal en er is dus bijna geen ‘nee’ te koop bij De Walrus. Zo is er de mogelijkheid om van alles te organiseren: van verjaardag of familiediner tot vergadering of groot feest. Vanzelfsprekend met veel liefde en toewijding!

Gouverneursplein 37 T: 058 213 77 40 dewalrus.nl stadsgids Leeuwarden

DeWalrusLeeuwarden


culinair | Leeuwarden | 133

Sems

wijn en spijs

aangesloten bij Jeunes Restaurateurs

jre.eu

Eten bij restaurant Sems staat voor eten op een toplocatie in Leeuwarden. Sems is gehuisd in een monumentaal pand aan het bekende Gouverneursplein. Het pand heeft een bijzonder interieur met walnotenhouten tafels en stoelen, een grote open keuken en een schitterende wijnwand. Bij Sems kun je kiezen voor een menu van de chef of voor à la carte dineren. De kaart is opgebouwd uit twintig gerechten waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen voor- en hoofdgerechten. Als je als gast à la carte wil dineren, bepaal je zelf hoe je

avond eruit gaat zien. Aan het begin van de avond graag een glas wijn en één gerecht van de kaart? Helemaal prima! Eventueel kun je ook de hele avond invullen met de kaart op tafel. Waar jij op dat moment zin in hebt, is het enige dat telt. Een vrijere vorm van culinair genieten op niveau dus! Naast een restaurant is Sems ook een wijnbar met meer dan 25 wijnen open per glas. Een extra smaaksensatie krijg je door je gerecht te combineren met een van de vele wijnen die worden aangeboden.

Gouverneursplein 36 T: 058 216 22 14 semsleeuwarden.nl

Semsleeuwarden vvvleeuwarden.nl


134 | culinair | Leeuwarden

het Mauritshuis dinercafé

In het MauritsHuis - vernoemd naar chef-kok en eigenaar Maurits Verlinden betaal je voor vrijwel alle hoofdgerechten € 9,95. Diner Café Het MauritsHuis laat zich het makkelijkst omschrijven als eigenzinnig met een vleugje luxe. Ook de voor- en nagerechten zijn zeer betaalbaar: zo rond de € 5,-. De menukaart staat bondig omschreven op een krijtbord. Het wordt erbij gehaald en aan je tafel van toelichting voorzien. Je kunt kiezen uit minimaal drie voor-gerechten, vier

hoofdgerechten en drie desserts. Een andere troef van het MauritsHuis is dat ze 30 verschillende wijnen schenken. De helft daarvan is Italiaans, die ze zelf importeren. Al deze wijnen kunnen ook per glas worden besteld. Prijzen variëren van € 3,50 tot € 7,50 euro per glas.

Voorstreek 12 T: 058 216 03 95 maurits-huis.nl stadsgids Leeuwarden

HetMauritsHuis


culinair | Leeuwarden | 135

pizzeria Pompeï Napolitaanse pizza’s

Pizzeria Pompeï staat garant voor heerlijk genieten in een gezellige Italiaanse sfeer. Al meer dan 35 jaar bakken ze bij Pompeï de lekkerste pizza’s van Leeuwarden en omstreken. Maar behalve uit zo’n 130 verschillende pizza’s kun je ook kiezen uit veel andere bekende Italiaanse gerechten. Zoals pasta’s of lasagne, maar ook heerlijke vleesgerechten, bereid op Italiaanse wijze. Als je dit soort gerechten lekker vindt - en wie vindt dat niet? - is Pizzeria Pompeï een vertrouwd adres. Pompeï is

al sinds 1979 gevestigd in Leeuwarden. De kwaliteit heeft met name betrekking op de specialisatie in echte Napolitaanse pizza’s. Voor studenten zijn er speciale arrangementen.

Groentemarkt 7 T: 058 212 40 92 pizzeriapompei.nl

Pizzeriapompei vvvleeuwarden.nl


136 | culinair | Leeuwarden

Kota Radja

Chinese specialiteiten Bij Chinees restaurant Kota Radja - dat al sinds 1966 bestaat - hebben ze het over een andere boeg gegooid. Authentiek Chinese gerechten die zij zelf eten staan nu ook op de kaart. Ervaar wat je in China op je bord krijgt. Bijvoorbeeld Foe Nam: crispy bacon zoals ze het in het Engels noemen, overheerlijk krokant varkensspek. Of Kip Gon Bao: malse kipfilet in een lichtzoet en pikant sausje met cashewnoten. Ook hun Pekingeend is zeer bijzonder, ze zijn ĂŠĂŠn van de weinige restaurants die nog

steeds zelf de Pekingeend maken. Er is een zeer uitgebreide kaart met rundvlees, visgerechten. Doordat veel gerechten vers gemaakt worden kan er rekening worden gehouden met vegetarisch, veganistisch, zoutarm, glutenvrij en lactosevrij. Naast het restaurant is er ook een cateringservice en een bezorg- en afhaalservice. Sterker nog, ze waren de eerste in Leeuwarden die dat deden! Kota Radja gaat dus met zijn tijd mee, hoewel de babi pangang, tjap tjoy en foe yong hai ook in het menu te vinden is. Dus kom langs en ontdek waarom het al meer dan 50 jaar een begrip in Leeuwarden is!

Groot Schavernek 5-7 T: 058 212 89 96 kotaradja-leeuwarden.nl stadsgids Leeuwarden


culinair | Leeuwarden | 137

de Blaeskaek intiem en betaalbaar

De Blaeskaek is een eetcafé zoals het ooit bedoeld is: een klein intiem en betaalbaar restaurant zonder pretentieus gedoe. Geniet van een gezellige omgeving die smaakvol is ingericht. De formule is gebaseerd op een (h)eerlijke prijs: ‘what you see is what you get’ en ‘op’ is ook echt ‘op’. Hierdoor blijft de kaart dynamisch en betaalbaar, en dat smaakt natuurlijk altijd goed! Je kunt hier terecht voor de lunch, maar vanzelfsprekend ook voor het diner. Mocht je voor het laatste gaan, probeer

dan eens de dagschotel: elke keer weer een verrassend daggerecht voor een tientje.

Nieuwestad 3 T: 058 763 31 68 deblaeskaek.nl

deblaeskaek vvvleeuwarden.nl


138 | culinair | Leeuwarden

Rhodos Palace Grieks/mediterraans

Ruim 22 jaar geleden opende Rhodos Palace haar deuren en het restaurant heeft vanaf de start altijd pure, traditionele Griekse gerechten geserveerd. De Griekse keuken is typisch Mediterraans door het royale gebruik van ingrediënten als olijfolie, oregano en laurier, veel groenten, vlees en vis. Heerlijke gerechten van de grill met veel vlees zoals gyros, souvlaki en bifteki worden afgewisseld met ovengerechten, waarbij veel aubergine en tomaat wordt verwerkt. Voor de kleintjes zijn er speciale

kindermenu’s en ook de vegetariër en visliefhebber heeft bij Rhodos Palace voldoende keus. In de keuken wordt uitsluitend gewerkt met producten van de beste kwaliteit. Daarbij probeert het restaurant haar prijzen zo toegankelijk mogelijk te houden. De prijs van een hoofdgerecht varieert van € 17,50 tot zo’n € 25,-. Bij Rhodos Palace kun je ook gerechten afhalen. Met de kortingsbon op de website krijg je dan 15% korting!

Ruiterskwartier 47 T: 058 213 20 01 rhodospalace.nl stadsgids Leeuwarden

Rhodos-Palace


culinair | Leeuwarden | 139

De Friesche Club grand café

Grand Café De Friesche Club is een warme ontmoetingsplek voor iedereen. Een authentiek, sfeervol en gastvrij horeca etablissement met een prettige en informele ambiance. Het grand café is zeer aantrekkelijk voor een breed publiek. Even tot rust komen na een dag hard werken, bijpraten, een drankje nuttigen aan de bar, of genieten van een heerlijke maaltijd? Bij De Friesche Club is het allemaal mogelijk. Ook de locatie is erg gunstig trouwens: het historische pand bevindt zich aan het

Ruiterskwartier, midden in het centrum van de stad. De perfecte start- of eindlocatie voor een dagje shoppen, een wandeling of een middag praamvaren. Kom gerust eens langs om te kijken, want ook voor de echte ‘Liwwadders’ is het pand nog altijd een grote verrassing. Volgens sommigen is Grand Café De Friesche Club zelfs ‘het best bewaarde geheim van Leeuwarden’.

Ruiterskwartier 57 T: 058 212 50 37 grandcafedefriescheclub.nl Grand-Café-De-Friesche-Club vvvleeuwarden.nl


140 | culinair | Leeuwarden

TOTT

talk of the town Keukencafé TOTT (Talk Of The Town) van de sympathieke Anders de Boer is een klein, maar fijn en gezellig eettentje in de Grote Hoogstraat. Zoals wel meer nieuwe restaurants doen, concentreert TOTT zich ook op één type gerecht. In dit geval saté. Bij dit gezellig drukke en trendy eetcafé doen ze dat - zoals het hoort - boven houtskool. In de open keuken is mooi te zien hoe dat in zijn werk gaat. De saté wordt geserveerd in zes ‘smaken’: kip, rund, varken, gamba, vis of vegetarisch.

En geserveerd met heerlijke huisgemaakte sauzen: yakitori, green herbs, garlic/ yoghurt en natuurlijk ‘TOTT Special’, oftewel de huisgemaakte satésaus. Voor ieder wat wils dus. Daarnaast staan er ook nog smakelijke voor- en nagerechten op de kaart. Ook voor een drankje na het diner is dit keukencafé een uitkomst, eventueel met een heerlijke bite van de borrelkaart. Een sateetje met heerlijke saus en verse friet haal je hier al vanaf € 9,95.

Grote Hoogstraat 30 T: 058 289 81 92 tott-leeuwarden.nl stadsgids Leeuwarden

keukencafeTOTT


culinair | Leeuwarden | 141

le Sandre

seafood op z’n Fries! Hoewel Leeuwarden vele restaurants heeft waar je vis kunt eten, is er slechts één gespecialiseerd visrestaurant: ‘Le Sandre’, wat snoekbaars betekent. En daarmee prijkt tevens de specialiteit van het huis op de gevel aan de Eewal. Uiteraard bestaat de hoofdmoot uit visgerechten, maar op de kaart staan ook enkele uit’steak’ende vleesgerechten zoals dry aged meat, rundvlees dat pas na vier weken rijpen wordt gegeten. Mooi voor een ‘surf and turf’: bijvoorbeeld biefstuk vs. bakpaling. Eewal 54 T: 058 299 84 65 lesandre.nl

De bereiding is veelal geïnspireerd op de Franse keuken en als het weer meezit, dan rookt chefkok Syb op zaterdag zelf zijn paling vlak voor het restaurant. Dus als je trek hebt in een pondje gerookte paling... Bij Le Sandre wordt alles vers bereid met seizoensproducten uit de regio. Er wordt uitsluitend Noordzeevis en vis uit de Friese binnenwateren geserveerd.

LeSandre058 vvvleeuwarden.nl


142 | culinair | Leeuwarden

Sin Jah

pan Asian cuisine Chinees restaurant Sin Jah was een van de eerste buitenlandse eetgelegenheden in Leeuwarden. In 2014 is het restaurant grondig verbouwd en is de menukaart aangepast aan de wensen van deze tijd. Gerechten zoals babi pangang, nasi goreng en foe yong hai staan nog wel op de kaart, maar de focus ligt nu op zo’n 80 nieuwe, meer traditionele gerechten uit verschillende delen van Azië. Daarvoor zijn een gespecialiseerde sushi-chef en teppan yaki-chef in dienst genomen.

Schrans 105 T: 058 289 09 90 sin-jah.nl stadsgids Leeuwarden

Bij Sin Jah eet je volgens hun eigen ‘all you can enjoy’-concept. Dat komt er op neer dat je (zonder tijdlimiet) voor € 25,95 van zo’n 15 originele gerechten zoals: Sake Avocado Maki, Tobiko Gunkan, Ma La Sweet Pork, Kalbi Spareribs, Thai Red Beef, Summer Roll Tom Nuong, Ebi Panko Gamba’s en nog heel veel andere overheerlijke, exotische gerechten. Gerechten waar je samen met vrienden of familie de tijd voor neemt om te ontdekken!

SinjahLeeuwarden


culinair | Leeuwarden | 143

Eindeloos

duurzaam en puur... Midden in de historische binnenstad vind je in een monumentaal pand restaurant Eindeloos van de bekende eigenaar en chef-kok Willem Schaafsma. Een pand met een eigentijdse uitstraling, passend bij het restaurant. Een locatie waar gastvrijheid en gastronomie voorop staan. Biologisch, duurzaam en het seizoen vormen de uitgangspunten bij de inkoop van de Eindeloos-producten. De mooiste en beste ingrediĂŤnten uit de regio worden geleverd bij het restaurant, elke dag weer.

Met respect voor de pure smaak worden de gerechten door chef-kok Willem bereid, met als resultaat harmonieuze gerechten waarbij de klassieke bereiding op verrassende wijze wordt gecombineerd met eigentijdse accenten. De bijbehorende wijn-spijscombinaties worden gemaakt door MaĂŽtre-sommelier Jorrit Bokma. Alle combinaties zijn passend en even karaktervol als de keuken. Wees welkom bij Eindeloos, Willem, Jorrit en het gastvrije team begroeten je graag!

Korfmakersstraat 17 T: 058 213 08 35 restauranteindeloos.nl Restaurant-Eindeloos vvvleeuwarden.nl


144 | culinair | Leeuwarden

Huize Kwast

eten in retro ambiance Huize Kwast is gevestigd aan de Nieuwestad, in een van de mooie grachtenpanden van Leeuwarden. Eind 1800 werd het pand bewoond door HenriĂŤtte Kwast, dochter van een musicus en een van de beste vriendinnen van Mata Hari. Een dame die zich erg thuis voelde in het artiestenmilieu, en Mata Hari heeft dan ook heel wat uurtjes doorgebracht op Nieuwestad 75. Tegenwoordig vinden we hier Huize Kwast: een gezellig een laagdrempelig restaurant. In een retro ambiance kun je hier genieten van een

heerlijke lunch of diner. Met een knipoog naar de geschiedenis van het pand wil Huize Kwast je graag dezelfde aangename omgeving bieden en op die manier de sfeer van toen doen herleven. Kom gerust eens langs, het team van Huize Kwast kijkt uit naar je bezoek!

Nieuwestad 75 T: 058 250 43 25 huizekwast.nl stadsgids Leeuwarden

huizekwast


culinair | Leeuwarden | 145

Mimma

by Donatella & Cosmo Mimma staat eigenlijk voor Domenica, de naam van de overgrootmoeder van eigenaresse Donatella, maar ‘domenica’ betekent ook ‘zondag’, de dag waarop alle Italiaanse gezinnen bij elkaar aan tafel zitten voor de belangrijkste maaltijd van de week. Restaurant Mimma biedt voornamelijk oude gerechten uit de regio Umbria, op traditionele wijze klaargemaakt, precies zoals eigenaren Cosmo en Donatella Battista meegekregen hebben van hun oma’s. Koken betekent alle moeite doen. Toewijding, liefde en passie, maar ook het

gezin, alles wat Cosmo en Donatella doen is verbonden met het gezin. Wat betekent dat? Het betekent dat alle gerechten bereid zijn met dezelfde werkwijze, dezelfde zorg, dezelfde kwaliteit die ze in acht nemen wanneer ze voor het gezin koken. Echte authentieke Italiaanse gerechten die bereid worden vanaf de basis. Ga lekker zitten, en ontspan. Eten is tenslotte genieten en daarvoor moet je tijd vrij maken!

Kleine Kerkstraat 19 T: 058 250 49 90 mimmarestaurant.nl

mimmarestaurant vvvleeuwarden.nl


146 | culinair | Leeuwarden

Carvery

wereldrestaurant Wereldrestaurant Carvery: de plek bij uitstek om te genieten van vers bereide gerechten met uiteenlopende smaken van over de hele wereld. Carvery laat je kennis maken met een uitgebreide variatie aan verschillende voor- hoofd- en nagerechten uit alle werelddelen! Lekker proeven en genieten van de maaltijden die, terwijl je wacht, worden klaargemaakt door de koks en grillmasters van Carvery. Het restaurant hanteert het all-you-can-eat concept, zo weet je vooraf precies wat je betaalt en sta je achteraf niet voor onaangename

verrassingen. Carvery is een erg geschikte locatie voor iedereen, maar in het bijzonder zitten families en grotere groepen hier goed. Met ruim 400 zitplaatsen is er altijd ruimte! Voor kinderen is Carvery trouwens extra leuk; het restaurant is onderdeel van in/outdoor speelparadijs de Grote Keizer waar ze gratis mogen spelen. Kom gerust eens langs om het restaurant te beleven en te proeven van alle heerlijkheden!

Kalverdijkje 76A T: 058 266 71 71 carvery.nl

carvery.wereldrestaurant

stadsgids Leeuwarden


culinair | Leeuwarden | 147

‘t Pannekoekschip ahoy maatjes!

Zodra je dit schip binnenstapt, ga je terug in de tijd. Je komt terecht in het ruim van een 43 meter lange tweemast klipper. Eén van de grootste klippers die ooit in Nederland gebouwd is! Het schip ademt de echte scheepssfeer uit: alsof het zo weg kan varen, op naar de open zee.

schip, loopt tegenwoordig het water je bij binnenkomst in de mond (figuurlijk dan hé!) zodra de verleidelijke geur van vers gebakken pannenkoeken je neus binnendringt.

Het enige dat duidelijk anders is sinds de laatste keer dat het schip voer, is de geur aan boord. Stapten de matrozen vroeger nog regelmatig met scheurbuik van het

In dit echte familierestaurant is er plaats voor 135 gasten en gegarandeerd dat iedereen een leuke (en vooral lekkere) avond voor de boeg heeft!

Willemskade 69 T: 058 212 09 03 pannekoekschipleeuwarden.nl

pannekoekschipleeuwarden vvvleeuwarden.nl


148 | culinair | Leeuwarden

de Koperen Tuin grand café, grand setting! Grand Café Restaurant De Koperen Tuin ligt te midden van het fraaie stadspark de Prinsentuin. Deze Prinsentuin werd in 1648 aangelegd in opdracht van Willem Frederik van Nassau-Dietz, als eerbetoon aan het einde van de 80-jarige oorlog. Vanaf het prachtige terras van het GrandCafé/Restaurant kun je over het hele park kunt uitkijken. De Koperen Tuin is het hele jaar door geopend. In het restaurant is het prettig dineren, maar ook voor een kopje koffie met appelgebak en een krantje kun je er prima terecht. De romantiek van het

park en het zonlicht dat door de ramen schijnt, zorgen voor een heerlijke rust. Een absolute aanrader is een tochtje met een praam door de stadsgrachten van Leeuwarden. Opstappen kan bij De Koperen Tuin en gecombineerd met een high tea, lunch, borrel of dinerbuffet heb je een hele leuke dag en zie je Leeuwarden vanuit een ander perspectief!

Prinsentuin 1 T: 058 213 11 00 dekoperentuin.nl stadsgids Leeuwarden

dekoperentuin


culinair | Leeuwarden | 149

Wokpaleis Fryslân Bij het prachtige restaurant Wokpaleis Fryslân eet je volgens het ‘All-in dining’ principe. Gedurende 2,5 uur kun je onbeperkt genieten van een ruime keuze aan verschillende wereldgerechten. Maak een culinaire wereldreis en proef bekende gerechten uit landen als Italië: met vers bereide pizza’s, Frankrijk: met stokbroden en kaasplateaus, China: met originele wokgerechten, Japan: met dagverse sushi en teppan yaki, Indonesië: met de klassieke nasi en saté. En eenmaal weer

terug in eigen land smaakt de haring en de gerookte makreel met een patatje nóg lekkerder! Alle ingrediënten die tot je beschikking staan, zijn supervers en worden gekoeld op ijs. Ben je van je wereldreis bekomen? Dan is er vast nog wel wat plaats voor een heerlijk dessertbuffet, variërend van vruchten, ijs met verschillende toppings en gebak. Deze kun je heerlijk afmaken met verse slagroom en witte of pure chocolade van de chocoladefontein. Bij wokpaleis E10 voel je je de koning te rijk, want je kunt er eten wat je wilt!

Rijksstraatweg 17 Rijperkerk T: 0511 43 22 22 wokpaleisfryslan.nl wokpaleisfrieslandE10 vvvleeuwarden.nl


150 | uit in Leeuwarden

Uit in Leeuwarden Op stap in de Hofstad

Een hoofdstad waar je niet behoorlijk kunt uitgaan, is natuurlijk geen echte hoofdstad. Gelukkig is Leeuwarden dat wel. We hebben niet voor niets de grootste ‘evenementendichtheid’ van Nederland. Een ambtelijke kwalificatie die gewoon betekent dat er geweldig veel te beleven valt! De belangrijkste uitgaansgebieden zijn aangeduid met ‘kwartieren’. Zo is er het Ruiterskwartier waar je onze stadsschouwburg, De Harmonie, aantreft. Ze kennen een brede programmering van theater, cabaret en muziek. Ook culturele hotspot Neushoorn vind je hier, met een poppodium, een danszaal, café en ook het Friesland College heeft zijn D’Drive opleidingen in dit pand gevestigd. Een uniek concept voor Nederland! stadsgids Leeuwarden


uit in Leeuwarden | 151

We houden van muziek in Leeuwarden. In al haar verschijningsvormen. Er zijn dan ook genoeg podia waar live muziek wordt geprogrammeerd. En vergeet ook de diverse (muziek) festivals niet!

Daarnaast vind je aan het Ruiterskwartier nog meer clubs, cafés en restaurants. Via De Doelesteeg met een aantal kroegjes kun je naar het Gouverneurskwartier lopen. Ook hier tref je vele cafés aan met grote terrassen. En dan kennen we nog het Stationskwartier met een mix van cafés en restaurants. In Leeuwarden houden we van muziek. Er zijn meerdere kleinere podia in de stad waar livemuziek wordt geprogrammeerd. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar de programma’s van Podium Asteriks, Café Scooter’S en Paddy O’Ryan. En niet te vergeten de vele festivals die worden georganiseerd. Op vvvleeuwarden.nl vind je een agenda.

vvvleeuwarden.nl


152 | uit in Leeuwarden

het Oranje Bierhuis

oudste café van de stad Het Oranje Bierhuis in het hartje van de stad is letterlijk en figuurlijk een opmerkelijk café. Elke Liwwadder weet dit oudste café binnen de Stadsgrachten te vinden en dat is niet alleen door het zeer bijzondere pand! Het Oranje Bierhuis kent een ongedwongen sfeer en is een gewilde ontmoetingsplek voor jong en oud. Regelmatig worden er diverse evenementen georganiseerd

en vanzelfsprekend steunt het café SC Cambuur, alle wedstrijden worden dan ook live uitgezonden. Gezien Het Oranje Bierhuis een praatcafé is, wordt er geen muziek gedraaid. Het Oranje Bierhuis begroet je graag, dus ontdek gerust zelf de gastvrijheid van het café, binnen of buiten op het terras!

Auckamastraatje 2 T: 058 213 01 31 oranjebierhuis.nl stadsgids Leeuwarden

Oranjebierhuis


uit in Leeuwarden | 153

grand café de Brass altijd gezellig

Lekker genieten van een hapje en een drankje midden in het hart van de stad: De Brass geeft je die mogelijkheid. Zowel binnen als buiten op het terras is het goed toeven: binnen beland je in een sfeervol en klassiek ingericht pand, buiten op het terras bevind je je op écht een van de beste plekjes in het centrum. De menukaart biedt een hoop keuze, het assortiment van De Brass is erg uitgebreid waardoor

er altijd wel iets voor je tussen zit. Echte toppers zijn de plates: heerlijke gerechten voor een zeer redelijke prijs. Natuurlijk geserveerd door een zeer enthousiast en klantvriendelijk team. Eén van de redenen waarom het bij De Brass altijd gezellig is. Kom gerust eens langs om dit zelf te ondervinden!

Nieuwestad 71 T: 058 843 32 33 debrass.nl

grandcafedebrass vvvleeuwarden.nl


154 | uit in Leeuwarden

Mango

lekker loungen In Leeuwarden is Mango dĂŠ cocktailbar bij uitstek. Met tientallen soorten cocktails is er zeker weten keus genoeg! Maar deze stijlvolle bar schenkt ook een goed glas wijn. Lekker, met een hapje erbij. Uitgaan in stijl, dat is de sfeer van Mango. Het interieur van de zaak is exclusief en modern en dat wordt nog eens versterkt door de champagnes die ze serveren en de uitgebreide cocktailkaart. Het leuke aan Mango is dat je hier lekker kunt loungen en op je gemak kunt genieten van een hapje

en een drankje, de sfeer is dan ook altijd heel relaxed. Heb je trouwens altijd al zelf willen leren shaken? Er zijn verschillende workshops te volgen. Wellicht een leuk idee voor cadeautje?

Ruiterskwartier 107 T: 058 213 17 26 mangolounge.nl stadsgids Leeuwarden

MangoLeeuwarden


uit in Leeuwarden | 155

Club Red

meer dan alleen een club Red, gesitueerd aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden, staat bekend om de vele feesten en evenementen die worden georganiseerd binnen en buiten de muren van de club. Een plek waar service en kwaliteit hoog in het vaandel staan en waar de muziek tot leven komt door de meesterlijke Audio Sound. Vele topartiesten hebben reeds de Afsluitdijk overgestoken om zichzelf te manifesteren op de georganiseerde evenementen vanuit Red. De club kijkt altijd met een scherp

oog naar de kwaliteiten van de diverse artiesten die aangetrokken worden: Fedde le Grand, Chris Brown en Martin Garrix zijn een aantal namen die Red op de kaart hebben gezet. Ieder jaar worden er grote evenementen vanuit Red georganiseerd in de binnenstad van Leeuwarden. Voorbeelden zijn Kingsday Outdoor op het Olderhoofsterkerkhof en Leip! Festival.

Ruiterskwartier 91 E: info@red-room.nl red-room.nl

clubREDnl vvvleeuwarden.nl


156 | uit in Leeuwarden

Neushoorn Café gezellig.

Het Café van Neushoorn is een fijne plek. Overdag is het een koffiehuis met kwaliteitskoffie en lekkere hapjes. ‘s Avonds kun je een drankje komen drinken of je tegoed doen aan een smakelijke maaltijd. Voordat de show begint of zomaar. Het menu staat tjokvol goede, voedzame en betaalbare lunch-en dinergerechten. Bovendien wordt er gewerkt met streek-producten, biologische ingrediënten en leveranciers uit de omgeving. In het Neushoorn Café

kun je ook genieten van live muziek, of het gewoon gezellig hebben met je vrienden. Staar mijmerend uit het raam. Bezoek inspirerende lezingen. Vergaap je aan toffe kunst. Of zie het als werkplek. De WiFi is snel en er zijn genoeg stopcontacten. En, er wordt altijd lekkere muziek gedraaid op een plezierig volume. Neushoorn Café: gezellig.

Ruiterskwartier 41 T: 058 303 07 30 neushoorn.nl stadsgids Leeuwarden

neushoorncafe


uit in Leeuwarden | 157

Prins H.

een begrip in 058 Café De Prins (of ‘Prins H’) is al dertig jaar een begrip in Leeuwarden en gevestigd op misschien wel het mooiste hoekje van Leeuwarden. Afkomstig van het treinstation is het een van de eerste café’s die je tegenkomt. De Prins is een toegankelijk café voor een breed publiek. Typisch zo’n café waar je altijd wel met iemand in gesprek raakt. Er wordt gedart en gepraat. Een relaxte sfeer, die volgens het personeel voornamelijk veroorzaakt

wordt door het publiek. Goed volk dus en dat is op zich al een reden om op de hoek van de Prins Hendrikkade eens een biertje te pakken. Iets anders mag natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan een lunch of daghap. In café Prins H. ben je er écht even uit! Ieder weekend weer een feestje!

Prins Hendrikstraat 12-14 T: 058 215 21 21 cafedeprinsleeuwarden.nl Café-de-Prins-H vvvleeuwarden.nl


158 | lekkere trek in Leeuwarden

Falafel Mouni bekroonde broodjes

Adel Boufennara is een kleurrijk persoon en een man met visie. Hij had een goed gesprek met premier Rutte over ondernemen en consumeren tijdens de recessie. De foto in zijn zaak Falafel Mouni is de stille getuige van deze ontmoeting. Maar Adel weet zich vaker in de spotlights te plaatsen. Zo werd hij door studenten ‘bekroond’ voor de schoonste broodjeszaak en de beste kapsalon van heel Nederland. Ook kon hij al eens de titel van ‘meest klantvriendelijke ondernemer’

in de zak steken. Zijn Turkse pizza of Döner kebab zijn overigens ook wereldberoemd in heel Leeuwarden. Tja, als je nu nog niet overtuigd bent dat dit een van de smakelijkste broodjeszaken in de stad is... En alles 100% halal.

Peperstraat 1 T: 06 47 49 50 50 mounileeuwarden.nl stadsgids Leeuwarden

falafel.mouni


zo. die zijn echt even uitinleeuwarden.frl alles op het gebied van uitgaan in Leeuwarden!


160 | lekkere trek in Leeuwarden

Snackbuffet het Vliet wie kent ‘t niet?

Zonder andere snackbars te kort te doen, durft Snackbuffet Het Vliet wel te stellen dat ze dé ‘place to be’ is om een snelle hap, vette bek of andere vorm van onverantwoord, maar ó zo lekker voedsel tot je te nemen. Het zorgvuldig opgestapelde assortiment in de koelvitrine biedt een dusdanig verleidelijke aanblik, dat je het waarschijnlijk niet bij één snackje kunt laten. Het Vliet is de meest markante Zuidvliet 204 T: 058 216 28 09 hetvliet.nl stadsgids Leeuwarden

snackbar van de stad, juist omdat de locatie zo typisch Leeuwarders is. Het Vliet is voor vele ervaren snackers een waar instituut en of je nu een berehap pinda bestelt of een patatje stoof, de typische Leeuwarder humor krijg je er hier gratis bij. De specialiteit van het huis? Het nierbroodje! Deze oersnack bestaat oorspronkelijk uit twee boterhammen met nierragout en stevig gepaneerd. Try before you die! Hetvliet


taxi nodig?

24/7

service


162 | Leeuwarden City Events

Leeuwarden City Events

De gezelligste groepsuitjes in en rondom Leeuwarden! Een greep uit ruim100 arrangementen: Escape Game Leeuwarden

De Borrelboot

De Smakelijke Stadswandeling

Sherlock Holmes Citygame

v.a. € 25,00 p.p. Codes kraken en jullie brein pijnigen tijdens deze real-life Citygame.

v.a. € 27,50 p.p. Een stadswandeling met proeverijen langs de leukste delicatessenzaakjes.

Cocktail Workshop

v.a. € 19,50 p.p. Hèt ultieme vrijgezellenuitje. Shake it baby!

v.a. € 21,50 p.p. Heerlijk borrelen aan boord van je eigen schuit met schipper/gids.

v.a. € 29,50 p.p. Spanning en sensatie met de nieuwste tablet game.

Ontdek historisch en culinair Leeuwarden

v.a. € 59,50 p.p. Een stadswandeling, praamvaart, Beerenburgproeverij en uitgebreid dineren. T: 058 23 334 94 E: info@leeuwardencityevents.nl www.leeuwardencityevents.nl leeuwardencityevents

stadsgids Leeuwarden


get your Bachelor or Master degree!

Leeuwarden

woonplaats van (Stenden) studenten uit meer dan 70 landen Met deze Stadsgids heb je een goed beeld kunnen krijgen van Leeuwarden. De stad die óók nog de woonplaats is van studenten van Stenden Hogeschool, uit zo’n 70 landen over de hele wereld, inclusief Nederland. We bieden hen de mogelijkheid hun Bachelor- of Mastergraad te behalen met een grote mate aan internationale ervaring. In Leeuwarden, maar ook in onze andere vestigingen: in Noord-Nederland en in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand en Indonesië. Een wereld aan mogelijkheden start in Leeuwarden!

www.stenden.com


Meer informatie en tips?

Kom langs bij VVV Stadsregio Leeuwarden in de hoogste toren van Leeuwarden, aan de Sophialaan 4.

Openingstijden:

Ma: 12.00 tot 17.00 uur. Di t/m vrij: 09.30 tot 17.00 uur. Za: 10.00 tot 15.00 uur. T: 058 234 75 50 E: info@vvvleeuwarden.nl

Leeuwarden

@Leeuwardenstad

vvvleeuwarden.nl

Leeuwardenstad