Krak?, jaargang 16, nr3, 2023-2024, Speelstek, reuzeplek!

Page 1

Voor kapoenen, zeehondjes, zeewelpen, welpen, kabouters en iedereen die zich jong voelt.

Jaargang 16 — #3 maart 2024

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift — maa-apr-mei — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P924571


Speelstek, REUZEPLEK! Scouts en gidsen spelen graag. Er zijn geen plekken waar wij niet kunnen spelen, toch? Op welke speciale plekken speelde jij al eens?

In een winkel

In een vliegtuig

In een zwembad Op een heel groot spelbord

In een boomhut

Op een boot

In een televisiestudio

Staat de gekste plek waar jij ooit speelde hier niet tussen? Geen probleem. Teken de plek hier.

Op het werk van je ouders


Het is zo koud hier in de kou ... Brrrrr, ook in maart is het nog koud. Met deze tips heb je ook in de kou dolle pret, zonder kippenvel of blauwe lippen.

Lekker in laagjes Doe iets met lange mouwen aan onder je scouts-T-shirt, trek een legging onder je broek of rok aan, en draag twee paar sokken over elkaar. Laagjes zijn lekker knus én warm.

Bewegen, bewegen, bewegen Spring, draai, ren, koprol … door het park. Jou krijgt de kou niet te pakken. Wel stilzitten als de leiding het vraagt hé.

Echte ijsprins(es) Zing heel luid “laat het los, laat het gaan” en voor je het weet ben je de echte Elsa van Frozen die geen kou voelt. Het werkt nog beter als je er danspasjes bij verzint.

Groepsknuffeeeeeeeeelll!! De oplossing voor alles.

Werkten mee aan dit nummer Pebbles Anthonissen, Eva Bens, Lien Janssens • Illustraties Sarah Wouters • Hoofdredactie Anton Schroyens • Eindredactie Ja 2140 Antwerpen, tel. 03 231 16 20, info@scoutsengidsenvlaanderen.be, www.scoutsengidsenvlaanderen.be, fb.com/scoutsengidsenvlaanderen.be, RPR Antwer hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we maar één exemplaar. Wil je minder of geen bijlages, liever een digitale versie of echt geen tijdschr Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het lede per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegeven


Daar is de lente, daar is de zon … De lente komt eraan! Wij vroegen aan Livia, Seppe, Wolf en Lucie wat ze leuk vinden aan de lente en waar ze het meest naar uitkijken. Livia (6) kapoen bij Scouts Hever-Schiplaken Ik heb zin in de lente, want dan ben ik jarig! Ik vind het leuk dat het warmer wordt omdat ik dan minder kou heb bij het spelen. Mijn lievelingsspel is kiekeboe en dat is leuker als het mooi weer is.

Seppe (6) kapoen bij Scouts Hever-Schiplaken Ik kijk uit naar de lente want dan kan ik zwemmen en mooie kampen maken. Ik ga de winter wel missen, omdat ik dan niet meer kan schaatsen. Deze winter maakte ik een grote sneeuwman. Ik vind de scouts wel even leuk als het warm of koud is.

Wolf (7) kapoen bij Scouts Hever-Schiplaken Nu het terug warmer wordt, ga ik graag op zoek in de natuur naar diertjes. De winter vind ik ook tof. Maar op de scouts is het leuker als het warmer is.

Lucie (8) kapoen bij Scouts Hever-Schiplaken Ik kijk uit naar de lente omdat er dan weer bloemetjes groeien. Al vind ik het jammer dat als het warmer wordt, er geen sneeuw meer is. Toen er sneeuw lag op de scouts vond ik het leuk om sneeuwballen te maken. Maar als de zon schijnt, doet de leiding meer mee met spelletjes en dat vind ik leuk.

anna Dergent • Drukkerij Graphius • Opmaak volta | vormgeving • V.U. Jan Van Reusel - Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw - Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen - © 2023 • Vrag rpen - 0407.138.494 • Extra exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts rift meer? Dat kan via https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be Iedereen die lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich daarop inloggen. Meer info op: www. enbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegev ns? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be • Papier Krak?Boem! wordt gedrukt op Circle Offset Premium White


Vouw de onderste punt naar de bovenste rand. Anderen bedanken is tof! Je kan mensen bedanken door gewoon ‘dank je’ te zeggen. Of je kan iets speciaals doen. Hieronder zie je hoe je in 7 stappen een hartje kan vouwen uit papier. Dat hartje kan je aan iemand geven om hen te bedanken: je ouders, iemand van de leiding, je meester of juf …

Vouw de linker- en rechterhelft omhoog.

Vouw de linker- en rechterpunt naar achter.

Vouw het papier dubbel. Van links naar rechts en weer terug.

Vouw de twee bovenste punten naar achter.

Vouw het papier dubbel. Van onder naar boven en weer terug.

TIP! Vouw de bovenste punt naar het midden.

agen? Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak?Boem! Zijn er meerdere mensen op .scoutsengidsenvlaanderen.be/uitschrijven-tijdschriften vens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen.be of

Schrijf er een persoonlijke boodschap op! Dat maakt het helemaal af.


Winterslaap

weer 20 maart - komt er op – e nt le de n va t Bij de star ten groeien Niet alleen de plan . ur tu na de in g in beweg omen. k dieren die terugk oo jn zi er n, ie oe laap. bl en ige dieren in winters m m so an ga r te in energie Tijdens de w ter! Dat doen ze om in w le he de a jn bi Ze slapen oor ze diep tuur verlaagt, waard ra pe m te un H . en te spar en. en eten nodig hebb ge en n lle va ap sla in

Veel mensen denken dat eekhoorns een winterslaap doen. Dat klopt niet. Wel leggen ze in de herfst een hele voorraad lekkernijen aan om van te smullen in de winter.


Ook beren doen geen winterslaap. Zij doen een winterrust. Ze slapen veel, maar niet de hele tijd. Ze komen af en toe een hapje eten. Als je wil, kan je ze makkelijk wakker maken.


De meeste schildpadden houden van november tot maart een winterslaap. Ook als ze bij iemand thuis, binnen, wonen.

Kikkers kruipen voor hun winterslaap in een kuiltje of in een holletje van een ander dier, of naar de bodem van een vijver. Ze moeten wel zorgen dat hun schuilplaats nat genoeg is, anders drogen ze uit.


Vleermuizen hangen ondersteboven tijdens hun winterslaap. Ze blijven slapen op plaatsen waar het tussen de 5 en 10 graden is. Wanneer het weer warmer wordt, komen vleermuizen naar buiten om insecten te vangen.

Ook egels slapen niet heel de winter aan een stuk door. Om de 8 à 11 dagen worden ze weer wakker. Meestal blijven ze dan gewoon liggen op de plek waar ze slapen. Soms gaan ze snel op zoek naar eten en slapen daarna weer verder.

Ook sommige regenwormen houden een winterslaap.


Wij mensen houden geen winterslaap. Al passen we ons ritme wel aan de winter. We verzetten samen onze klok zodat we pas moeten opstaan wanneer het zo licht mogelijk is. In de winter kleden we ons goed aan, of we blijven binnen als het koud is.

Slakken houden een winterslaap. De meeste slakken graven zich in en verstoppen zich dan in hun huisje. Hun winterslaap kan tot 4 maanden duren.


De alpenmarmot houdt een hele lange winterslaap. Die duurt wel 8 maanden. Ben jij ook benieuwd naar hoeveel dromen hij heeft tijdens die periode?

Bijen slapen niet in de winter. Ze kruipen wel allemaal bij elkaar in een bol rond de koningin. Daar blijven ze bewegen met hun vleugels, waardoor die bol opwarmt. Binnen zo’n bol, kan het meer dan 30 graden worden.


Dit zijn de winnaars van de wedstrijd van Krak? van december. Stan, Nina en Jana maakten superleuke kampen en winnen een mok van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Stan (9) Welp bij Scouts Sint-Jan Berchmans Aarschot

Stan bouwde een kamp tussen twee (toekomstige) regenputten. Verder gebruikte hij touwen, stoelen, paletten en houten planken. Toffe speelplek!

Nina (11) & Jana (8) Kabouters bij Scouts Sint-Rembert Torhout

Nina en Jana bouwden een gezellig kamp met knuffels en kussens. Dat ziet er knus uit!

Plooi jij ook de mooiste origami’s zoals uitgelegd op de Gewoon Doen-pagina? Stuur voor maandag 18 april een foto van jezelf, je origami en de persoon die je bedankt, naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be Je maakt kans op het boek Waarom vossen op egels plassen en andere natuurweetjes uit onze Hopper Winkel.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.