Boem!, Jaargang 15, nr3, 2022-2023, DAS Goesting

Page 1

Tent vol talent!

Hoe pak jij pesten aan?

Voor jonggidsen, jongverkenners, scheepsmakkers, gidsen, verkenners, zeeverkenners, jins, loodsen en iedereen die zich groot genoeg voelt.

jaargang 15 — #3 maart 2023

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift — mar-apr-mei — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P908023 Bijvoegsel bij Over & Weer februari 2023

DAS Goesting! Ik heb talent D AS Goesting

Bij de scouts ontdekken we onze eigen talenten, maar ook die van elkaar. We geven graag erkenning aan onze medescouts voor wat ze kunnen. Appreciatie geven en krijgen, boost onze motivatie. Zo vieren we elkaars unieke kwaliteiten bij onze belofte, totemisatie en andere rituelen. Benieuwd naar je eigen talenten? Wie weet herken je jezelf wel in een van de talenten hieronder!

Zie je talenten die je zelf niet hebt, maar wel waardeert in anderen? Spreek andere leden van je groep hierop aan en geef hen een (niet zo) stiekem complimentje.

Aanstekelijk

Bewuste beweger

Bezige bij

Bruggenbouwer

Creatieveling

Doordenker

Doorzetter

Grenzenverlegger

Groeimotor

Groepsdier

Herkauwer

Kansengever

Kennisspons

Meetrekker

Momentgenieter

Mooimaker

Nieuwfreak

Ontrafelaar

Planmaker

Positivo

Rots

Samenbrenger

Sfeermaker

Stille helper

Toekomstdenker

Trouwe vriend

Vertrouweling

Woordkunstenaar

Zichtbare presteerder

Zinzoeker

PS: Natuurlijk bestaan er nog meer talenten. Vul de lijst gerust aan.

2

Luister naar de leiding

Heb je het ondertussen wel gehad met die duizendste varianten op tikkertje? Heeft je leiding alweer één tegen allen voorbereid? Hoog tijd op hen eens te laten weten wat voor activiteiten je echt graag zou doen! Met deze tips leer je op een goede manier feedback geven aan de leiding.

Feedback geven moet een win-win situatie zijn. Jij kan je mening geven, en je leiding komt iets te weten over wat ze beter kunnen doen.

Kies een goed moment om je leiding aan te spreken. Blijf bijvoorbeeld wat langer hangen na de vergadering. Misschien is het voor jou (of de leiding) minder spannend als er weinig anderen in de buurt zijn.

Toon waardering. Vertel je leiding wat ze al goed doen. Zorg er wel voor dat je compliment oprecht is. Gebruik je compliment niet om de rest van je feedback te verzachten

Probeer je mening goed uit te leggen Hoe concreter je kan zeggen wat er niet leuk aan was, hoe beter je leiding het zal begrijpen.

Spreek voor jezelf. Jouw mening is niet per se de waarheid. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vond dat spel stom’ in plaats van ‘dat spel was stom’.

Vertel je leiding wat je wel leuk zou vinden en waarom. Doe zelf een voorstel voor een andere activiteit. Laat hen zien dat je erover nagedacht hebt.

3

Onze scouts is een anti-pest-nest!

Pesten is k*k. Iedereen weet dat. Helaas komt het toch vaak voor. Bij alle leeftijden en overal. Ook op de scouts. Soms gebeurt het voor de neus van iedereen, maar soms is het ook minder zichtbaar of hoorbaar. Ook jij kan helpen om pesten een halt toe te roepen. Geniet, en zorg dat iedereen kan genieten, van de momenten samen in je groep. Luister naar anderen en probeer hen te betrekken. De givers van Scouts en Gidsen De Pinte – Zevergem vertellen ons wat zij doen tegen pesten.

Siemen

Hoe zorgen jullie ervoor dat iedereen zich goed voelt in de groep?

Emile: “Om pesten te voorkomen is het groepsgevoel belangrijk. Samen zijn en laten zien dat je iedereen aanvaardt, weerhoudt mensen ervan om te pesten. Iemand die jij misschien minder leuk vindt, komt misschien wel goed overeen met andere mensen in de groep. “

Dereje

Dereje: “Ik probeer altijd mijn best te doen om voor anderen op te komen, maar soms is het moeilijk of zwaar om dat te doen.”

Tuur: “Als ik zie dat iemand gepest wordt, vind ik het makkelijk om tussen te komen als de pesters jonger zijn dan mij. Wanneer die ouder zijn, durf ik dit niet altijd.”

Kaat: “We zorgen voor een goede groepssfeer. Wanneer er groepjes moeten worden gevormd, ga ik ook eens samenzitten met mensen die ik minder goed ken. Ik zorg ervoor dat veel mensen lachen: ik vertel mopjes of zeg rare dingen zodat de groep begint te lachen.”

Wat doen jullie wanneer jullie zien dat er iemand zich niet goed voelt of gepest wordt?

Siemen: “Wanneer ik zie dat iemand zich niet goed voelt, dan vraag ik of ik iets kan doen of probeer ik grappig over te komen zodat die persoon zich beter voelt.”

Kaat: “Ik vraag aan de persoon of alles oké is. Daarna ga ik naar een vriend of vriendin van die persoon, en vraag die om eens met hen te praten. Ik word boos van pesten, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen zich goed voelt in de groep. Wanneer ik zie dat er iemand pest, ga ik deze persoon in het oog houden en hen hierover aanspreken. Als dat niet lukt, spreek ik mijn leiding hierover aan.”

Op zoek naar extra tips om om te gaan met pestsituaties? Lees het verhaal van Sam.

Emile Tuur Kaat
4
5
Deze strip werd bedacht en getekend door Lander Peeters, 1e-jaars verkenner van Scouts 26ste Sint-Joris Kokaz (Kontich Kazerne).

Vraag het aan Asja

Hallo beste scouts,

Mijn naam is Asja, ik ben een scout in hart en nieren én ik ben ook seksuoloog. Heb je vragen over verliefd zijn? Over je lichaam? Relaties of seks? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Stuur je vraag, anoniem als je wil, naar asja@scoutsengidsenvlaanderen.be en ik beantwoord ze graag voor je.

HELP ik heb lentekriebels.

Ken je dat? Trillende benen, blozen, die typische vlinders in je buik wanneer je een bepaalde persoon ziet? Het zijn tekens die maar op één ding wijzen: je bent verliefd! Die tekens worden veroorzaakt door verschillende hormonen die in je lichaam en hoofd aan de gang zijn (en laten tollen, hihi).

Je wil dan voortdurend bij die persoon zijn, of je kan aan niets anders denken. En als je bij hen bent, weet je soms niet wat te doen of zeggen. Je ziet enkel nog de goede dingen, en als iemand anders iets slechts over je crush zegt, geloof je er niets van. Je kan er soms zelfs niet door slapen.

Dan is de volgende stap; ga je het vertellen? De kans bestaat dat deze persoon misschien niet hetzelfde voor jou voelt ... En dus moet je voor jezelf bepalen hoe goed je met die tegenslag om zou kunnen. Iemand vertellen dat je die ziet zitten, vraagt ook wel een beetje zelfvertrouwen.

Ben je wat onzeker? Vraag het dan niet rechtstreeks aan. Laat het een vriend(in) voor jou doen. Zo voelt

het minder pijnlijk als het antwoord nee is. Het nadeel is dan weer dat er misverstanden kunnen ontstaan en er misschien minder rekening wordt gehouden met je gevoelens omdat je er niet bij was.

Je kan ook op de persoon zelf afstappen en zeggen dat je die leuk vindt. Je hebt dan meteen reactie en kan aftoetsten wat de volgende stappen zijn. Maar, een rechtstreekse afwijzing kan harder aankomen.

We worden allemaal wel eens afgewezen. Ook al lijkt dat dan het einde van de wereld, dit is het niet! Er is sowieso plaats voor een nieuwe vlam in jouw hart. Geef het tijd!

Groetjes, Asja

6

TECHNIEKEN À VOLONTÉ Speeltuigen

Sjorren! Misschien wel de techniek waar we de grootste haat-liefdeverhouding ooit mee hebben. “En waarom doen we dit juist...?” heb je misschien wel al eens gedacht tijdens de techniekenvergadering.

Dat verandert wanneer je constructies bouwt die je zelf supercool vindt. Bijvoorbeeld speeltuigen met bewegende elementen.

Hoe begin ik aan een bewegende sjorring?

Denk na wat voor speeltuig je wil sjorren. Er zijn verschillende mogelijkheden: een wipplank, 4D-wip, een Vliegende Hollander, een schommel, een reuzenrad, enzovoort.

Waar moet ik op letten?

Denk steeds aan de veiligheid van iedereen. Plan vooruit:

Maak een mini-pio/maquette; Lijst op wat je nodig hebt; Werk samen met de leiding!

Wat is er anders dan bij een gewone sjorring?

Beginnen doe je zo Bij een kruissjorring starten we met een timmermanssteek. Dit is een zeer goede start voor een statische (nietbewegende) constructie. Bij een speeltuig met bewegende onderdelen, kan een timmermanssteek loskomen doordat er veel beweging is.

Daarom wordt bij speeltuigen de paalsteek aangeraden als beginknoop. Dit is een vaste lus. Deze lus maak je het best zo dicht mogelijk rond de balk.

De bewegende onderdelen

Omdat er bij speeltuigen meerdere bewegende onderdelen zijn, moet je hier rekening mee houden. Zo mogen de balken niet te veel over elkaar wrijven. Indien dit toch het geval is, kan je dit oplossen door een balk in een PVC buis te steken, die zal dan de wrijving opvangen. Succes!

Weet je niet goed hoe te beginnen aan je constructie?

Ideeën nodig? Bekijk onze folder over grote sjorconstructies

Werkten mee aan dit nummer: Aagje Rottiers, Lotte Rottiers, Hanne De Jongh, Raven Van Hove, Sigrid Decorte en Asja

Taalcorrectie: Joris Claus

Illustraties: Bart Schoofs, Lander Peeters

Coverfoto: Hana Reynaert

Papier: Krak? en Boem! worden gedrukt op Circle Offset

Premium White

Hoofdredactie: Anton Schroyens

Eindredactie: Janna Dergent

Drukkerij: Graphius

Opmaak: volta | vormgeving

Verantwoordelijke uitgever: Jan Van Reusel

Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen © 2023

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen tel. 03 231 16 20 • info@scoutsengidsenvlaanderen.be • www.scoutsengidsenvlaanderen.be • fb.com/scoutsengidsenvlaanderen RPR Antwerpen - 0407.138.494 • Heb je een vraag over de inhoud van Krak?Boem! of wil je graag meewerken? Mail dan naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be

Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen. be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be

Digitaal exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak?Boem! Zijn er meerdere mensen op hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we maar één exemplaar. Wil je minder of geen bijlages, liever een digitale versie of echt geen tijdschrift meer? Dat kan via https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be Iedereen die lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich daarop inloggen. Meer info op: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/uitschrijven-tijdschriften

7

Akabe Toetertoe

De vosbergstappers organiseerden

De Warmste Wandeling ten voordele van Akabe Toetertoe!

#dewarmsteweek

8
#instafamous
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.