Krak?, Jaargang 15, nr2, 2022-2023, DAS Goesting

Page 1

Voor kapoenen, zeehondjes, zeewelpen, welpen, kabouters en iedereen die zich jong voelt. Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift — dec-jan-feb — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P924571 Bijvoegsel bij Over & Weer november 2022 Jaargang 15 — #2 december 2022

DAS Goesting!

Heb jij ook zoveel goesting om iedereen op de scouts beter te leren kennen? Vul dit vriendenboekje in en neem het mee naar de scouts!

Mijn naam is

Ik ben jaar oud. Ik zit bij de (vink aan) circle kapoenen / zeehonden circle kabouters / (zee)welpen

Ik zit al voor het 1ste 2de 3de 4de 5de jaar in de scouts (omcirkel)

Dit zijn mijn hobby’s buiten de scouts:

Kleef hier een leuke foto of vantekening jezelf in scoutsuniform

DAS Goesting

Dit is mijn favoriete scoutsspel:

Dit of Dat?

Bosspel of Stadsspel Spaghetti of Worst, appelmoes, patatten Sjaaltje of Das Blad, steen, schaar of Schaar, steen, papier Cola of Limonade

Bij een vorige Krak?Boem! kreeg je een kaartspel cadeau. Daar kan je veel leuke dingen mee doen. Ze bewonderen, er een spelletje mee spelen of een goocheltruc doen die je al kent …

Een tip nodig? Hieronder leer je hoe je 6 kaarten kan opheffen terwijl je er maar 1 vasthoudt.

1 Neem zes kaarten 2 Leg twee kaarten gekruist op elkaar 3 Leg een kaart bovenop het bovenste en onderste uitsteeksel 4 Schuif links en rechts nog een kaart tussen de andere kaarten 5 Als je nu één kaart opheft, neem je ze allemaal mee
dit nummer Geertrui Meeus, Yana Weets, Eva Bens, Trijn Nyckees, Cara Blondeel
Kaat
Werkten mee aan
en
Mortelmans • Illustraties Sarah Wouters • Hoofdredactie Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen, tel. 03 231 16 20, info@scoutsengidsenvlaanderen.be, www.scoutsengidsenvlaanderen.be, en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak?Boem! Zijn er meerdere mensen op hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we maar één exemplaar. Meer info op: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/uitschrijven-tijdschriften Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen.be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen.

Wie is jouw favoriete leiding?

Het is altijd leuk op de scouts. Samen ravotten met andere kinderen. Maar wie maakt het ook leuk? Juist ja, de leiding! We vroegen aan Floris, Leon, Noah en Thor wie hun favoriete leiding is en waarom dat zo is.

Mijn favoriete leiding is Perdix. Hij is grappig en we mogen altijd met hem vechten. Perdix was vorig jaar ook al mijn leiding en nu terug. Dat is tof! Hij kan wel een beetje voetballen maar soms speelt hij wel slecht.

Ik heb geen favoriete leiding. Ze hebben allemaal iets dat ze goed kunnen en waarom ik hen leuk vind. Agame is heel lief en als je je niet goed voelt, kan je altijd bij haar terecht. Wezel is grappig en zijn ‘echte naam’ is zoals die van de tovenaar. En Perdix die speelt altijd vals. Als hij in je team zit, kan je zeker winnen.

Leon (10) Welp bij Scouts Diependaal

Ik vind alles leuk aan Chinchilla. Ze was vorig jaar mijn leiding en nu mis ik haar wel een beetje. Ze is grappig, kan goed roepen om ons aan te moedigen en ze is heel goed in billeke klets. Hopelijk kan ze ooit nog eens mijn leiding zijn.

Ik vind Perdix de leukste leider. Hij kan goed voetballen en leiding zijn. Ik zou graag eens met Perdix gamen en in het bos gaan spelen. Wat niet zo leuk is aan hem is dat zijn voeten heel hard stinken.

Thor (9)

Welp bij Scouts Diependaal

www.scoutsengidsenvlaanderen.be, fb.com/scoutsengidsenvlaanderen.be, RPR Antwerpen - 0407.138.494 • Extra exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en exemplaar. Wil je minder of geen bijlages, liever een digitale versie of echt geen tijdschrift meer? Dat kan via https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be Iedereen die lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be • Papier Krak?Boem! wordt gedrukt op Circle

Floris (9) Welp bij Scouts Diependaal Noah (9) Welp bij Scouts Diependaal Hoofdredactie Anton Schroyens • Eindredactie Janna Dergent • Drukkerij Graphius • Opmaak volta | vormgeving • V.U. Jan Van Reusel - Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw - Wilrijkstraat

Buiten is het koud, nat en het wordt snel donker. Buiten spelen is dan niet altijd mogelijk. Daarom geven we je een leuk knutselidee. We maken een lichtje!

Wat heb je nodig?

square Dik tekenpapier (A4)

square Potloden of verf square Gekleurd papier square Zonnebloemolie square Schaar square nietjesmachine square Verfborstel square Een potje square Een oude vod

STAP 1

Knip het tekenpapier in twee (in de lengte) en maak een leuke tekening of schilderij op het blad.

STAP 2

Doe wat zonnebloemolie in een potje en strijk die over de tekening met een penseel.

STAP 6

Niet nu de twee uiteinden van het papier aan elkaar, zodat je een ronde lantaarn krijgt.

STAP 5

Leg de gekleurde strepen op de zijkant je tekening en niet deze vast.

TIPTIPTIP!

STAP 3

Dep de overtollige olie af met een vod en laat drogen. Nu is je tekening doorzichtig.

STAP 4

Knip twee langwerpige stroken van 3 cm breed van het gekleurde papier.

Wil je je lantaarn extra mooi maken? Gebruik een extra laag kalkpapier in je lantaarn. Tussen de tekening en het kalkpapier, steek je wat gedroogde bladeren.

Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen - © 2022 • Vragen? Scouts en en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich daarop inloggen. privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je

Circle Offset Premium White

Dit zijn de winnaars van de Krak? september. Zij winnen een DAS Goesting jaarthema-T-shirt van Scouts en Gidsen Vlaanderen uit de Hopper Winkel.

WINNAAR

WINNAAR

Nooit meer goesting in koude voeten? Sam (9) van Scouts Pulle maakte van twee dassen een lekker warm paar pantoffels.

Arne (10) van Scouts Feniks uit Wilrijk gebruikt zijn das als draagdoek voor zijn knuffelkoala.

Heb jij een lichtje gemaakt zoals hiernaast op de Gewoon doen!-Pagina? Stuur een foto van het resultaat door voor 8 januari naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be. Je maakt kans op een Scouts en Gidsen Vlaanderen muts uit Hopper Winkel.

Scouting wereldwijd

Niet alleen in België zijn er scouts en gidsen. Ook in andere landen van de wereld bestaat Scouting. Op sommige plaatsen doen de scouts hetzelfde als bij ons. Op andere plaatsen doen ze heel andere dingen. Wist je dat scouts en gidsen wél overal ter wereld een das dragen? Ook spelen ze overal tikkertje, maar vaak wel met andere regels. Ontdek meer over de verschillen en gelijkenissen op deze tekening.

In Amerika verkopen de Girl Scouts elk jaar 200 miljoen dozen koekjes. Dat zouden 20 dozen koekjes voor elke inwoner van ons land zijn.

Wist je dat de eerste mannen op de maan (Neil Armstrong en Edwin Aldrin) allebei naar de Scouts gingen in Amerika? 11 van de 12 mensen die ooit op de maan zijn geweest, zaten in de scouts!

In Cuba zijn geen scouts.

Wist je dat kapoenen in het Verenigd Koninkrijk Squirrels heten? In het Nederlands betekent dat “eekhoorns.”

In veel Engelstalige landen zijn jongensscouts en meisjesscouts gescheiden.

Zowel in België als in Nederland kan je ook aan Scouting doen op het water. Bij ons zijn dit de zeescouts. In Nederland spreken ze over de waterscouts.

Wist je dat bij de Franstalige Les Scouts de kleur van het hemd per tak anders is?

In Andora zijn geen scouts.

In België zijn 2 in Vlaanderen

In Nederland zijn er meer dan 1000 scoutsgroepen. Hun slogan luidt “Laat je uitdagen”.

Wist je dat Nederland ook ruiterscouts heeft? Zij combineren scouting met paardrijden.

In december geven de scouts het vredeslicht door. Het lichtje start in Bethlehem en verspreidt zich op die manier over de hele wereld.

In Nederland noemen ze kapoenen de bevers

zijn er 5 scoutsassociaties. Vlaanderen en 3 In Wallonië.

De Finse scouts dragen gekke hoedjes in de kleuren van hun vlag. Deze lijken net badmutsen met een wit kruis erop.

In Vaticaanstad zijn geen scouts.

Wist je dat er altijd een scoutsteam aan het fietsen is?

Deze houden een soort van internationaal kamp met de fiets.

Wist je dat Nederland ook luchtscouts heeft? Zij combineren scouting met alles wat te maken heeft met vliegtuigen. Bijvoorbeeld vliegshows en modelbouwvliegtuigjes maken. scouts.

Wist je dat Scouting in school? Alle kinderen Hiervoor moeten ze zich omkleden zodat ze hun

vredeslicht verspreidt

In Laos zijn geen scouts.

in Thailand een vak is op kinderen gaan dus naar de scouts. zich tussen de lessen door hun uniform op tijd aanhebben.

In Noord-Korea zijn geen scouts.

Ook in Thailand hebben ze zee- en luchtscouts.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.