Boem!, Jaargang 15, nr2, 2022-2023, DAS Goesting

Page 1

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift — dec-jan-feb — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P908023 Bijvoegsel bij Over & Weer november 2022 Voor jonggidsen, jongverkenners, scheepsmakkers, gidsen, verkenners, zeeverkenners, jins, loodsen en jaargang 15 — #2 december 2022 Ontdek scoutsweetjes

DAS Goesting!

Overal ter wereld vind je scouts!

Scout zijn is meer dan een hobby, het is een deel van je identiteit. Je bent lid van een grote groep mensen, met gezamenlijke waarden en normen. Misschien wist je het al, maar scouts en gidsen vind je overal ter wereld. De meeste landen met scouting zijn lid van WOSM (World Organization of the Scout Movement) en/of WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts). Samen komen we aan zeker 40 miljoen leden in 172 landen!

Als je Scouts en Gidsen Vlaanderen vergelijkt met al die andere scouts in de wereld, dan bots je op een aantal opvallende weetjes. Wist je dat …

scouting een schoolvak is in Thailand? Ze hebben er ook een nationale scoutsdag op 1 juli.

Alle scouts en gidsen een das dragen? Van De Malediven, tot in Nicaragua. Onze das verbindt ons.

er veel verschillende uniformen zijn? Je moet hiervoor zelfs niet ver zoeken. Wij dragen bij Scouts en Gidsen Vlaanderen een kaki onderstuk en ons hemd is beige, maar bij FOS Open Scouting (een andere Vlaamse scoutsbeweging) zijn de uniformstukken blauw.

de leiding in veel landen heel wat ouder is dan bij ons? In Japan kan je pas vanaf 25 jaar leiding worden.

veel bekende astronauten bij de scouts zaten? Neil Armstrong, de eerste man op de maan, behaalde in 1947 de hoogste ranking in bij de Boy Scouts of America. Hij werd toen een Eagle Scout

meerdere landen gebruik maken van de dieren uit The Jungle Book? In Argentinië worden de leiders van de jongste tak dus ook Baloe, Akela of Raksha genoemd.

houtbewerking

In Noorwegen staat het regelmatig op het programma.

in veel landen alle jongens en meisjes in aparte groepen zitten? Er zijn wel steeds meer landen waar de groepen gemengd zijn. In Australië is een gemengde groep heel normaal, maar in Madagaskar nog niet.

veel kinderen op de wereld al van jongs af aan op kamp gaan? De Beaver Scouts van Canada zijn soms nog maar 5 jaar oud tijdens hun eerste kamp.

in sommige landen een scoutsactiviteit is?
2

Help daar zijn ze

weer … examens

Ken je het gevoel? Je wil super graag naar die coole scoutsactiviteit, maar je moet nog een hoofdstuk wiskunde studeren. Met deze tips combineer je scouts en examens.

Gebruik de scouts als pauze. Studeren is belangrijk, maar pauze nemen is dat ook. Probeer je planning zo op te stellen dat de scouts je pauze is in een druk studieweekend.

Vraag om aangepaste activiteiten.

Een volledige zaterdag- of zondagnamiddag naar de scouts past niet altijd in je planning. Vraag bijvoorbeeld aan de leiding of ze eens op vrijdagavond een activiteit kunnen organiseren. Zo kan je toch je vrienden zien en verlies je geen nodige studietijd.

Maak afspraken met je ouders.

Je ouders willen dat je het goed doet op school, maar ze willen ook dat je plezier maakt. Overleg thuis hoe vaak je tijdens de examens naar de scouts gaat. Ga je elke week of sla je die ene activiteit toch over? Goede afspraken maken goede vrienden!

Kan je echt niet van achter je schoolboeken komen? Verwittig je leiding!

De leiding stopt veel tijd in het voorbereiden van de activiteiten. Als je niet kan komen omdat je moet studeren, laat het hen dan weten via een berichtje. Nog niet zo lang geleden zat je leiding zelf op de schoolbanken. Ze zullen dit zeker begrijpen!

3

Hoe is het op de Chiro?

Is de situatie herkenbaar? Voor ons wel. Daarom gaan we met BOEM! op zoek naar hoe jullie aan andere mensen kunnen laten zien dat jullie in de Scouts zitten. Margot, Enzo, Anna en Lander van Scouts Gudrun-Elckerlyc in Diependaal geven ons een aantal tips mee.

Hoe toon je dat je deel uitmaakt van de Scouts?

We doen dit vooral op de Dag van de Jeugdbeweging. Dan doen we ons uniform aan, spreken we met onze tak heel vroeg af en gaan we samen naar het ontbijt in Leuven. We houden dan ook heel de dag ons uniform aan op school. Dus zo ziet iedereen dat we van de scouts zijn.

Weten al jullie vrienden dat je op de scouts zit?

Ja! We praten er vaak over met anderen. Op maandag vertellen we tegen elkaar wat we gedaan hebben tijdens het weekend en dan komt de scouts natuurlijk ook aan bod. We zitten al vanaf de kapoenen bij de scouts dus onze ‘lange’ vrienden weten ook dat we op zaterdag niet bereikbaar zijn voor andere activiteiten. Want dan kan je ons op de scouts vinden. Daarnaast zien ze het ook op onze sociale media waar we wel eens iets delen van de scouts. Het is ook een makkelijke gespreksstarter als er iemand nieuw in de klas komt. Je hebt direct een aanknopingspunt. Andere jongeren die niet in de jeugdbeweging zitten, begrijpen die verhalen minder.

Gebruiken jullie dingen die je op de scouts leerden ook in het dagelijkse leven?

Sjorren doen we nu niet elke dag, maar onze sociale vaardigheden zijn er doorheen de jaren wel op vooruit gegaan. Je leert om samen te werken en om verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast hebben we ook de basics van koken geleerd. Al is mama haar spaghetti wel nog beter.

Zijn jullie trots om in de scouts te zitten?

Ja! En onze vrienden weten dat ook. We zijn natuurlijk heel trots op onze eigen scouts, en op onze totem zijn we nog trotser. De totemisatie was een heel leuk moment. Je wacht er lang op maar als het dan goed bij je past ben je zo trots als een pauw.

Margot, Enzo, Anna en Lander van Scouts Gudrun-Elckerlyc Diependaal Nonkel Frans
Jij IK GA NAAR DE
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 4
SCOUTS!!!

Deze strip werd bedacht en getekend door Lander Peeters, 1e-jaars verkenner van Scouts 26ste Sint-Joris Kokaz (Kontich Kazerne).

5

Vraag het aan Asja

Hallo beste scouts, Mijn naam is Asja, ik ben een scout in hart en nieren én ik ben ook seksuoloog. Heb je vragen over verliefd zijn? Over je lichaam? Relaties of seks? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Stuur je vraag, anoniem als je wil, naar asja@scoutsengidsenvlaanderen.be en ik beantwoord ze graag voor je.

Geen goesting in een winterdip?

De winter staat voor de deur, en voor velen betekent dat: warme choco, intense sneeuwballengevechten, zachte dekentjes, gezellig samenzijn … Maar wist je dat sommige mensen in de winter last krijgen van een winterdip of de winterblues? Die worden door de kou en het donker in de winter een beetje somber. Als je een winterdip hebt, heb je weinig energie en minder zin om dingen te doen. Het heeft dus impact op je lichaam, je hoofd en je sociale leven.

Daarom geef ik je graag tips om die winterblues te bestrijden!

Ga regelmatig naar buiten wanneer het licht is! Dit remt de aanmaak van melatonine, een stofje dat je slaperig maakt.

En als je buiten bent: beweeg. Dikke jas, muts en sjaal aan en ga wandelen, sporten, een frisse neus halen …

Eet lekker veel groenten en fruit, en niet te veel suiker.

Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken. Een leuk uitstapje met vrienden, een etentje met je familie, een nieuwe hobby …

Zorg dat je genoeg slaapt. Geraak je moeilijk in slaap? Leg je gsm minstens twee uur voor het slapen weg, en drink geen cafeïne meer na de middag.

Merk je het al? De scouts is de perfécte bestrijder van die winterdip. Je kan naar de vergadering uitkijken en je vrienden zien, je beweegt en speelt in de openlucht. Dat kan de goesting voor scouts alleen maar vergroten!

Groetjes, Asja

6

TECHNIEKEN À VOLONTÉ

Hoe blijf je warm?

Brr. Tijdens deze maanden kan het flink koud zijn. Zeker wanneer je een hele of halve dag buiten bent tijdens de scouts. Daarom geven we enkele goede tips om jezelf warm te houden.

Voor de hand liggend: een vuur maken

Door een gezellig vuurtje te maken en hier met z’n allen rond te zitten, kan je al voor wat warmte zorgen. Leuke dingen doen, zoals liedjes zingen, iets lekkers drinken of gewoon genieten van het warme vuur, maakt het nóg warmer! Veiligheidstip! Laat het vuur nooit onbewaakt achter en doof het steeds wanneer je als laatste de kampvuurkring verlaat.

Warme Kledij Warme kledij is vanzelfsprekend. Maar hoe doe je dat optimaal? Het is belangrijk om met laagjes te werken. De lucht tussen de lagen zal zachtjes opwarmen en zal je dan ook warm houden. Het is dus beter om twee gewone truien aan te doen dan één super dikke.

Warme nachten Ga je winterkamperen? Hier zijn enkele tips om het ‘s nachts lekker warm te hebben.

In je slaapzak draag je best niet te veel kleren: het lijkt vreemd, maar een slaapzak houdt je lichaamswarmte binnen, en zal je daarmee warm houden. Als je veel kleren aanhoudt, dan moeten die ook steeds terug opgewarmd worden.

Bedek je hoofd, draag eventueel sokken en hou je armen in de slaapzak. Dat moet je doen omdat je via je uitstekende lichaamsdelen (handen, neus, oren …) de meeste warmte verliest.

Slaap op een matje. De lucht in het matje werkt namelijk isolerend. Hierdoor zal je de koude, die vanonder naar boven komt, minder voelen. Je kan altijd nog een extra deken onder je leggen om nog meer kou tegen te houden.

Gebruik de juiste slaapzak voor de juiste temperatuur. Meer info over de gebruikstemperatuur vind je op het label van de slaapzak.

Gebruik eventueel een binnenslaapzak. Dit kan ook gewoon een dunne slaapzak zijn. Het zal voor een extra laag zorgen en zal dus nog meer warmte bijhouden.

Werkten mee aan dit nummer: Kaat Mortelmans, Cara Blondeel, Raven Van Hove, Yana Weets en Asja

Taalcorrectie: Joris Claus

Illustraties: Bart Schoofs, Lander Peeters

Coverfoto: Hana Reynaert Papier: Krak? en Boem! worden gedrukt op Circle Offset Premium White

Vragen?

Hoofdredactie: Anton Schroyens Eindredactie: Janna Dergent

Drukkerij: Graphius

Opmaak: volta | vormgeving

Verantwoordelijke uitgever: Wim Verschueren, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen tel. 03 231 16 20 • info@scoutsengidsenvlaanderen.be • www.scoutsengidsenvlaanderen.be • fb.com/scoutsengidsenvlaanderen RPR Antwerpen - 0407.138.494 • Heb je een vraag over de inhoud van Krak?Boem! of wil je graag meewerken? Mail dan naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be

Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen. be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be

Digitaal exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak?Boem! Zijn er meerdere mensen op hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we maar één exemplaar. Wil je minder of geen bijlages, liever een digitale versie of echt geen tijdschrift meer? Dat kan via https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be Iedereen die lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich daarop inloggen. Meer info op: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/uitschrijven-tijdschriften

7

#instafamous

@scoutsgroepgits

Geen afval meer te vinden langs de straten van Gits, dankzij onze jongverkenners die vanochtend deel namen aan de zwerfvuilactie!

#movintdasproperdadde #schoonwerk

8
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.