Boem!, Jaargang 15, nr1, 2022-2023, DAS Goesting

Page 1

Nieuw jaarthema: DAS Goesting Kiezen tussen scouts en andere hobbies? jaargang 15 — #1 september 2022

DAS

Goesting

Voor jonggidsen, jongverkenners, scheepsmakkers, gidsen, verkenners, zeeverkenners, jins, loodsen en iedereen die zich groot genoeg voelt.

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift —sept-okt-nov — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P908023


Scouting? DAS Goesting! Maar da's ook voor iedereen anders. Waarom ga jij elk weekend naar de scouts? Iets om over na te denken! ... Nog iets om over na te denken: bij een nieuw jaarthema hoort ook een nieuwe kreet. DAS Goesting! is ook ideaal om woordmopjes mee te maken. Hieronder vind je er alvast een aantal.

Woordmopjeskunstenaars! Verzin jij een betere?

.......goesting .......goesting

2


Activiteiten die je niet leuk vindt: Oh nee… De leiding heeft komend weekend een activiteit gepland die ik - denk ik - niet zo leuk ga vinden. Wat nu? Gewoon thuis blijven of toch eens een kijkje gaan nemen?

s k i p p e n?

Wat doe je dan? Jezelf een shot onder uw g#t geven natuurlijk! Moeilijk? Tijd voor een wetenschappelijk onderzoek. Denk je even mee?

gaan niet naar de scougts evolgen

wel naar de scouts g

aan gevolgen

Ik kan lekker hangen in de zetel (zoals ik eigenlijk op andere momenten ook kan doen).

Misschien valt het toch wel mee en amuseer ik me.

Ik heb nu tijd om mijn huiswerk gewoon nóg een keer te maken.

Er bestaat een kans dat het saai of stom is … Maar zelfs dan zijn mijn vrienden er en is het alsnog plezant.

Ik kan mijn ouders helpen met het huishouden en bewijzen dat ik megabraaf ben. Ik ga misschien spijt hebben dat ik niet ben gegaan omdat het eigenlijk wél plezant was.

Ik heb de kans om mijn leiding tips te geven over wat ik leuk vind … Misschien breng ik hen wel op ideeën?

3


Is het moeilijk om te kiezen tussen scouts en je andere hobby('s)? Wat als … je meerdere hobby’s hebt? Het is niet altijd makkelijk om meerdere engagementen met elkaar te combineren. En kiezen is verliezen. Wij vroegen Lotte en Finne hoe zij hun keuzes maken tussen hun verschillende vrijetijdsbestedingen.

Lotte (14), Jonggids bij Akabe de Pioen Geel Ik ga naar de scouts en doe ook aan dansen en zwemmen. Meestal is het makkelijk om deze engagementen met elkaar te combineren. Wanneer ik een wedstrijd heb, komt het wel niet altijd even goed uit. In die gevallen ga ik sowieso naar de wedstrijd. De scouts kan ik wel een keertje missen dan. Zelfs wanneer de wedstrijd zou samen vallen met een scoutsweekend, zou ik toch naar de wedstrijd gaan. Ik zou wel aan mijn mama vagen om mij na de wedstijd nog naar het scoutsweekend te brengen. Ik vind het vooral leuk om samen te zijn met vrienden en vriendinnen. Ook oefenen en beter worden in dansen en zwemmen vind ik fijn. Op de scouts vind ik het vooral gezellig en hou ik van de toffe activiteiten.

Finne (16), Jin bij Scouts Sint-Franciscus Schorvoort Ik ben in de scouts terecht gekomen omdat mijn papa en mijn grote broer en zussen ook allemaal in de scouts zaten. Half mijn familie, eigenlijk, dus ik heb er toen niet zo over nagedacht. In het begin toen ik een kapoentje was, ging ik soms wel eens minder graag omdat iedereen van mijn groep van dezelfde school kwam, behalve ik. Maar na een tijdje was dat geen probleem meer omdat ik iedereen leerde kennen, en had ik gewoon vrienden op de scouts én op school. Vroeger had ik superveel hobby’s: dansen, toneel … Nu doe ik alleen nog maar scouts. Op de scouts heb ik mijn beste vrienden gemaakt, dus ik denk dat dat ik daarom ben gebleven. Ik hou gewoon van de sfeer en de activiteiten (behalve het sokkenspel). Zeker tijdens de examens is scouts een leuke ontspanning, drie uurtjes even weg van mijn boeken. De beste pauze!

4


Deze strip werd bedacht en getekend door Lander Peeters, 1e-jaars verkenner van Scouts 26ste Sint-Joris Kokaz (Kontich Kazerne).

5


Vraag het aan Asja Hallo beste scouts, Mijn naam is Asja, ik ben een scout in hart en nieren én ik ben ook ­seksuoloog. Heb je vragen over verliefd zijn? Over je lichaam? Relaties of seks? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Stuur je vraag, anoniem als je wil, naar asja@scoutsengidsenvlaanderen.be en ik beantwoord ze graag voor je.

Waarom voelt het soms alsof ik er niet bij hoor? Iedereen heeft wel eens het gevoel er niet bij te horen. Dat is natuurlijk helemaal niet fijn. Wij hebben als mens de vervelende eigenschap om ons te gaan vergelijken met een ander. En dat maakt ons ook onzeker. Je zelfbeeld wordt gevormd door een aantal factoren: • Je gevoel: je maakt elke dag van alles mee. Misschien had je vandaag ruzie met iemand en voel je je daardoor boos of verdrietig. Of heb je veel gelachen en ben je daardoor juist vrolijk. • Wat je vroeger meegemaakt hebt: herinneringen zorgen er soms voor dat je in bepaalde situaties anders reageert. Misschien werd je ooit uitgelachen voor iets en duurt het daardoor wat langer voor je andere mensen vertrouwt? • Wat anderen denken over je: vertellen mensen je soms wat je goed doet, of lijken ze alleen maar te benoemen wat er minder goed gaat? • Je omgeving: Je gedraagt je anders op verschillende plaatsen. Op de scouts maak je misschien veel lawaai, terwijl je op school eerder stil bent. Of omgekeerd! • De periode waar je je in bevindt: hoe je jezelf ziet, verandert met de tijd. Zit je bijvoorbeeld pas in een nieuwe tak? Dan voel je je misschien wat onzeker. Na twee jaar kan dat heel anders zijn. Heb je na het lezen nog vragen? Dan kan je altijd terecht bij www.watwat.be en www.noknok.be

Helaas gedragen we ons ook soms op basis van ons zelfbeeld. Wanneer we onzeker zijn, trekken we ons soms terug. Doordat je je terugtrekt en minder communiceert, komt je eigen voorspelling misschien net uit en je gaat denken: zie je wel. Erbij horen begint met jezelf te accepteren. Ook al heb je het gevoel je te moeten aanpassen aan de groep. Dat is helemaal niet nodig. Blijf gewoon jezelf! Volgende tips boosten je zelfvertrouwen: • Aanvaard wat je goed kan én wat je minder goed kan. Blij zijn met wat je kan, doet meer deugd dan piekeren over wat niet lukt. • Je mag fouten maken. Je zal leren uit je fouten, het maakt je sterker. • Probeer je te focussen op waar je goed in bent, jezelf daarin te verbeteren. Dit geeft je meer energie! • Wees niet te streng voor jezelf. Niemand is perfect. Sommige dingen zijn nu eenmaal wat ze zijn. Iedereen heeft wel iets wat die liever anders zag. • Laat zien wat je kan. Je zelfvertrouwen krijgt een kick als je iemand ergens mee kan helpen. Bovendien maak je iemand anders er misschien wel blij mee. We zijn allemaal anders, dus eigenlijk voelt iedereen zich waarschijnlijk wel eens anders dan de rest. Denk dan maar zo: mensen die zich nog nooit een buitenbeentje hebben gevoeld , zijn misschien net daarom het buitenbeentje.

Groetjes, Asja

6


Technieken à volonté De vriendschapsknoop

Knopen leggen! Wat zegt er nog meer ‘scouts’ dan dat?! Knopen die je gebruikt bij het sjorren, ken je al. Maar wist je ook dat er verschillende manieren zijn om je das te knopen? De vriendschapsknoop is er één van.

1

Rol eerst je das op, zodat je een knoop kan leggen aan de uiteindes.

De vriendschapsknoop is een leuke manier om je das eens anders te knopen dan dat je het gewoonlijk doet. Of beter nog: laat je scoutsbestie je das knopen. Wanneer iemand anders een vriendschapsknoop in je das legt is dat een leuk aandenken aan jullie vriendschap. Maar pas op! Wanneer je deze knoop uit je das haalt, stopt de vriendschap misschien ook. Al is dat natuurlijk slechts bijgeloof!

2

Leg een uiteinde over het andere en plooi dit vervolgens terug

3

Breng het tweede uiteinde over het gevouwen uiteinde en draai het er rond

4

Plooi uiteinde 1 over uitende 2. Plooi vervolgend uitende 2 over uiteinde 1 en steek het door de lus die gevormd wordt door het eerste uiteinde

5

Pas de knoop aan totdat de uiteinden gelijk zijn en de knoop plat en vierkant is. Trek hem voorzichtig aan tot je de gewenste maat hebt

Werkten mee aan dit nummer: Hilde Hemelaers, Raven van Hove en Asja Illustraties: Bart Schoofs, Lander Peeters Coverfoto: Fien Wallays Papier: Krak? en Boem! worden gedrukt op Circle Offset Premium White Hoofdredactie: Anton Schroyens Eindredactie: Janna Dergent

Drukkerij: Graphius Opmaak: volta | vormgeving Verantwoordelijke uitgever: Jan van Reusel, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen tel. 03 231 16 20 • info@scoutsengidsenvlaanderen.be • www.scoutsengidsenvlaanderen.be • fb.com/scoutsengidsenvlaanderen RPR Antwerpen - 0407.138.494 • Heb je een vraag over de inhoud van Krak?Boem! of wil je graag meewerken? Mail dan naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen. be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be Digitaal exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak?Boem! Zijn er meerdere mensen op hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we maar één exemplaar. Wil je minder of geen bijlages, liever een digitale versie of echt geen tijdschrift meer? Dat kan via https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be Iedereen die lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich daarop inloggen. Meer info op: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/uitschrijven-tijdschriften

7


#instafamous

zeescouts_toxandria Het is al jarenlang een traditie: de scheepsmakkers en zeeverkenners maakten ook dit jaar weer een fantastisch vlot om het opening vaarseizoen in te zetten!

Wedstrijd Ben je enthousiast over de dasknoop van op de vorige pagina? Neem een foto van het resultaat en tag @scoutsengidsenvlaanderen en @ploegtechnieken op Instagram. Wij verloten een aantal gloednieuwe jaarthema-T-shirts van DAS-Goesting onder de inzendingen.

8


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.