Boem!, Jaargang 14, nr4, 2021-2022, Dromenland in zicht

Page 1

Dromenkamp in zicht! Aftellen maar! jaargang 14 — #4 juni 2022 Voor jonggidsen, jongverkenners, scheepsmakkers, gidsen, verkenners, zeeverkenners, jins, loodsen en iedereen die zich groot genoeg voelt.

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift — jun-jul-aug — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P908023 Bijvoegsel bij Over & Weer mei 2022


Een fantastisch kamp Kapoenen en welpen doen het met gemak. Voor jonggivers en givers is het minder vanzelfsprekend: je fantasie gebruiken tijdens het spelen. Maar, je volledig inleven in een personage of thema maakt een spel zoveel leuker. Daarom geven we je gratis en voor niets enkele fantasiespelletjes waarmee je tijdens het kamp naar hartenlust kan fantaseren.

Wat als? Verzin absurde situaties en speel samen hoe die eruit zouden zien. Enkele voorbeelden: Wat als de Scouts niet bestond? Wat als de foerage bestond uit welpen? Wat als de vieruurtjes op kamp werden afgeschaft? Wat als de kapoenen zelf hun tenten moeten opzetten? Wat als de leden leiding waren voor één dag?

Voice-over Speel samen met iemand van je tak een willekeurige situatie na. Bijvoorbeeld: je hebt een waterdicht vergiet nodig en gaat er eentje lenen bij de foeriers. In plaats van echte taal te gebruiken, gebruik je fantasietaal. Je maakt veel geluid en gebruikt grote bewegingen om je gebrabbel kracht bij te zetten. Laat anderen daarna de scene naspelen, maar deze keer in het Nederlands. Plezier gegarandeerd. Wij zijn alvast benieuwd naar de verschillen tussen het verhaal van de originele en je eigen versie.

Personages uit de pot Schrijf op briefjes een aantal personages die iedereen van de groep kent. Doe deze in een potje, hoed of gamel en laat iedereen een personage trekken. Vanaf nu gedraagt iedereen zich als het personage op hun briefje. Jullie kamp gaat intussen gewoon verder met de voorziene activiteiten. Tip: spreek een duidelijk eindmoment af voor dit spel. Anders heb je voor je het weet voor de rest van het kamp een Sinterklaas of Simonneke uit Thuis in je tak.

2


Kamphoroscoop Het wordt een topkamp. Dat staat in de sterren geschreven. We keken alvast in onze glazen bol om te zien wat deze kampzomer voor jou in petto heeft. En vergeet niet: astrologie is 100 % waar, behalve als je het er niet mee eens bent! RAM 21 maart arrow-right 20 april Mis je je familie? Dan kunnen sms’jes wonderen doen. Let er wel op dat je niet vergeet te genieten van het kamp zelf en leg je gsm ook eens weg. Omring je met je vrienden en beleef de coolste avonturen. Een kamp is sneller gedaan dan je denkt! STIER 21 april arrow-right 20 mei Gezelligheid troef dit kamp. Warme momenten aan het kampvuur en leuke babbels tot in het kot van de nacht. Maar vergeet niet om voldoende te rusten op kamp. Anders ben je tegen het einde van het kamp niet meer te genieten. TWEELINGEN 21 mei arrow-right 21 juni Klinkt een spel niet zo leuk? Haak niet meteen af en doe toch mee. De sterren en maan staan goed om veel spelen te winnen. Jij lijkt dit kamp wel onoverwinnelijk! KREEFT 22 juni arrow-right 22 juli Grijp dit kamp de kans om af en toe de leiding te nemen. Met jouw kwaliteiten kan je zo de groep op tocht de juiste richting uitsturen of je team naar de overwinning leiden.

LEEUW 23 juli arrow-right 23 aug Het staat in de sterren geschreven: dit kamp hangt er romantiek in de lucht. Als jij ervoor open staat bloeit er misschien wel iets moois. Misschien dus je tanden wel eens poetsen dit kamp?

SCHORPIOEN 24 okt arrow-right 22 nov Deze zomer staat voor de schorpioen in teken van de natuur. Geen beter moment dan het kamp om daarvan te genieten. Kijk op tocht goed om je heen, slaap eens onder de open sterrenhemel of zwem eens in dat riviertje naast het kampterrein.

BOOGSCHUTTER 23 nov arrow-right 21 dec Dit kamp biedt je kansen om nieuwe dingen te leren. Lukt het koken niet van de eerste keer? Hou vol, er staat vast een topgerechtje op het menu. Samen met je vrienden lukt het vast ook om de zotste sjorconstructie in jaren te maken. Verbaas jezelf!

STEENBOK 22 dec arrow-right 20 jan Jij draait je liever nog eens om op je matje in plaats van naar het ontbijt te rennen wanneer de leiding jullie komt wekken. De positieve energie van de andere leden kan helpen bij een ochtendhumeur. En eens je ziet welk tof spel de leiding weer in petto heeft, kan je hen die ochtend snel vergeven.

WATERMAN 21 jan arrow-right 19 feb De good vibes zitten in je lijf. Als je ze deelt met anderen kan het kamp niet meer kapot. Geef de leiding eens een complimentje of geef je extra trui aan de koukleum van de groep. Kleine gebaren maken nu eenmaal het verschil.

MAAGD 24 aug arrow-right 22 sep Een kamp is het perfecte moment om je scoutsvrienden nóg beter te leren kennen. Maar, pas op dat er geen ruzie ontstaat. Bewaar de kalmte en alles komt op zijn pootjes terecht. Jullie eindigen het kamp als een hechte vriendengroep.

WEEGSCHAAL 23 sep arrow-right 23 okt Jij hebt een plan dit kamp: naar huis gaan met een even volle koffer als de eerste dag. En dan nog liefst met je eigen kleren, en niet die van je buur. Uiteraard wil je je amuseren deze week, maar neem toch ook eens de tijd om met z’n allen de tent op te ruimen.

VISSEN 20 feb arrow-right 20 maart Samen sta je sterk. Heb vertrouwen in de kracht van de groep, dan kan je je grenzen verleggen. Als je het avontuur durft aan te gaan, ga je dit kamp vast en zeker naar huis met verhalen die je nog jaren zal blijven vertellen.

3


Vrije tijd op kamp Kampen bouwen, strips lezen en zelfs verplicht platte rust nemen. Als kapoen was dit vaste prik voor vrije momenten. Maar hoe zit dat tegenwoordig bij de givers? Boem! ging eens horen bij Mette, Emile, Floor, Jenne, Adriano en Ward van de givers van Scouts Sint-Maarten Wilsele en polste naar hun vrije tijd op kamp. Dag allemaal! Wat zien jullie als vrije tijd op kamp? Voor ons zijn dat vooral de momenten tussen het eten en spelen door. Bij een spel hangt het ervan af van hoe snel de leiding alles klaar kan zetten. Het valt ons wel op dat er bij de givers meer vrije tijd is dan bij de jongere takken. De leiding denkt dat wij meer willen chillen, maar dat is niet altijd zo. De leukste vrije tijd is die na een hele drukke dag. Dan kan je echt even op rust komen. Wat doen jullie tijdens jullie vrije tijd op kamp? Meestal spelen we met een groot deel van de giverjongens voetbal. De leiding komt dan ook soms meespelen. En natuurlijk zijn meisjes ook welkom. Naast voetballen zitten we in de vrije tijd ook veel in de tent. Een beetje babbelen, macramébandjes maken, henna, zwemmen als er een rivier is en ons wassen. Voorziet de leiding activiteiten voor tijdens de vrije tijd op kamp? Ja en nee. Je mag in de materiaaltent altijd dingen gaan halen. Zoals een bal, honkbal­ knuppel, badminton, macramétouw ... Sommige jaren hadden ze ook henna mee. Maar je moet wel zelf een activiteit in elkaar steken. Zo sjorren we tijdens het begin van het kamp altijd zelf voetbalgoals en organiseren we matchen. Wat is jullie droominvulling van je vrije tijd op kamp? Wij zouden graag meer afwisseling hebben. Verschillende plekjes waar we kunnen gaan chillen zodat we niet enkel in onze tent zitten. Een aanbod vanuit de leiding zouden we ook wel zien zitten. Dat ze verschillende activiteiten voorzien voor tijdens rustige momenten, die we dan zelfstandig met de rest van de givers kunnen starten. Ook voor als het zou regenen, want dan zitten we vaak gewoon in de tent of kaarten we.

De ultieme vrije tijd tips van Mette, Emile, Floor, Jenne, Adriano en Ward: • Neem zeker een pak kaarten mee op kamp. Hier kan je heel veel spelletjes mee spelen, je kan ze ook zelf uitvinden. • Wees een echte scout en sjor er op los. Je maakt makkelijk zelf een goal of een constructie voor een volleybal- of badmintonnet. • Geen rivier? Vraag aan de leiding om een klein zwembadje mee te nemen of maak er zelf een. • Laat de leiding muziek voorzien. Niks leuker dan chillen met muziek. • Vraag aan de leiding of ze een vrijetijdhoek voorzien. Hier staat heel veel verschillend materiaal dat je altijd kan gebruiken tijdens de vrije momenten. • Freestylen: met iedereen rijmen en dichten zonder je gat te lichten.

4

Het kaartspel dat je bij deze Boem! kreeg, bijvoorbeeld? Meer spelletjes en filmpjes over het Hier speelt een Scout-kaartspel vind je op onze website.


Deze strip werd bedacht en getekend door Lander Peeters, 3e-jaars jongverkenner van Scouts 26ste Sint-Joris Kokaz (Kontich Kazerne).

5


Vraag het aan Asja Hallo beste scouts, Mijn naam is Asja, ik ben een scout in hart en nieren én ik ben ook ­seksuoloog. Heb je vragen over verliefd zijn? Over je lichaam? Relaties of seks? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Stuur je vraag, anoniem als je wil, naar asja@scoutsengidsenvlaanderen.be en ik beantwoord ze graag voor je.

Is het normaal om als ( jong)giver heimwee te hebben? Nu het zonnetje begint te schijnen, wakkert het zomergevoel vast wel aan bij jou. En zomer betekent voor velen ook: op scoutskamp gaan! Maar voor sommigen is dit met een klein hartje. Hoewel op kamp gaan super leuk is, mist de een hun ouders of liefje toch wat harder dan een ander. En daar is niets mis mee. Het verlangen en missen naar thuis, noemen we ook wel ‘heimwee’. Aan heimwee hangt ook geen leeftijd. Maar als je ouder wordt, kan het wel zijn dat je je er meer voor gaat schamen. Dat zou niet nodig moeten zijn. Hoe help je medeleden met heimwee? Praat erover! Wees niet bang om het daarmee ‘erger’ te maken. Door te praten over familie, haal je juist de leuke herinneringen op en geef je erkenning aan de gevoelens. Of gooi het over een andere boeg, en zorg voor afleiding. Sleur je vriend of vriendin mee in je spel, laat de lege momenten niet toe. Ook je lief missen is normaal. Zeker op scoutskamp wanneer ook communicatie via sms of sociale media wegvalt. Bespreek dit ook met je lief op voorhand. Dat hij of zij niet denkt dat je hen negeert. Geef je kampadres door aan iedereen, dan krijg je leuke post! Schrijf ook een brief terug! Helemaal oldskool. Benadruk de positieve dingen, zo ga je hier zelf ook op focussen. Maar je mag ook gewoon eerlijk zijn wanneer je iemand mist. Hier is niets mis mee. Geniet van de kampen!

Groetjes, Asja

6


Technieken à volonté De chillhoek van mijn dromen Het is altijd fijn om op kamp een leuk hoekje te maken waar je kan doen wat jij en je vrienden zelf willen. Het wordt nog leuker wanneer je dit plekje gezellig maakt. Hoe begin je? Met een brainstorm. Wat willen jullie? Hangmatten? Tribunes? Een boomhut? Geen idee is te zot!

Foto: Sander Petré

Stap 1: de constructie Bespreek samen met de rest van je tak wat voor constructie jullie precies willen maken. Bespreek dit ook met je leiding en vraag hen eventueel om hulp of advies. Laat hen ook zeker foto’s maken. Op die manier heb je meteen een herinnering aan je plekje.

Tip: denk voor je op kamp vertrekt al na over de constructie en inkleding. Op die manier kan je het juiste materiaal op tijd verzamelen.

Werkten mee aan dit nummer: Yana Weets, Eva Bens, Pebbles Antonissen, Gitta Van Goethem, Lotte Pynaerts, Evelien Noyens, Asja, Raven Van Hove Taalcorrectie: Joris Claus Illustraties: Bart Schoofs, Lander Peeters Coverfoto: Fien Wallays Papier: Krak? en Boem! worden gedrukt op Circle Offset Premium White

Stap 2: inkleding Stel je voor. Je epische constructie is klaar... Maar hij ziet er toch wat leeg uit. Tijd om de constructie te decoreren. Gebruik gekleurde touwen, vlaggetjes, doeken, zelfgemaakte slingers … Jullie vinden vast zelf ook nog leuke materialen om te gebruiken. Maak het extra leuk met lampjes, of iets met water (een fontein?).

Tip 2: Heb je niet voldoende sjorbalken om een volledige constructie te maken? Je kan je tenten ook langs binnen versieren met vlaggetjes en slingers. Met beperkte ingrepen kan je snel voor extra gezelligheid zorgen.

Hoofdredactie: Anton Schroyens Eindredactie: Janna Dergent Drukkerij: Graphius Opmaak: volta | vormgeving Verantwoordelijke uitgever: Wim Verschueren, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen tel. 03 231 16 20 • info@scoutsengidsenvlaanderen.be • www.scoutsengidsenvlaanderen.be • fb.com/scoutsengidsenvlaanderen RPR Antwerpen - 0407.138.494 • Heb je een vraag over de inhoud van Krak?Boem! of wil je graag meewerken? Mail dan naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen. be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be Digitaal exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak?Boem! Zijn er meerdere mensen op hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we maar één exemplaar. Wil je minder of geen bijlages, liever een digitale versie of echt geen tijdschrift meer? Dat kan via https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be Iedereen die lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich daarop inloggen. Meer info op: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/uitschrijven-tijdschriften

7


#instafamous

Ruiten

Hier speelt een Scout Deze jonggivers uit het kaartspel beleven de tijd van hun leven. Elk met hun eigen verhaal. Schoppen

16 vind-ik-leuks Ruiten Valsspelen is ook spelen 24 opmerkingen bekijken Harten

Ruiten en 37 anderen vinden dit leuk Schoppen Vandaag kreeg ik mijn totem! 12 opmerkingen bekijken

Klaveren

Schoppen en 2 anderen vinden dit leuk Harten Altijd spannend: zelf onze weg uitstippelen op 2-daagse 18 opmerkingen bekijken

Wedstrijd

28 vind-ik-leuks Klaveren Proper strand? Check! #dienst 7 opmerkingen bekijken

8

Deze 4 Scouts en Gidsen nemen jullie met het nieuwe Hier speelt een scout-kaartspel mee in hun ervaringen als scouts en gidsen. Kan jij hun Instagram overtreffen met jullie meest fantastische belevenis van het voorbije jaar? Stuur jullie leukste herinnering voor 27 juni door naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be. Je maakt kans op deze sleutelhanger inclusief multi-tool uit de Hopper Winkel.