Over&Weer, Jaargang 46, nr2, 2021-2022, Dromenland in zicht

Page 1

JG 46

#2 — november 2021

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift (nov-dec-jan) — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P409371

Topspel? Jawel!

FOTO: Hana Reynaert

Gezocht: legendarisch scoutsspel Sluit je ogen. Denk aan je tijd als lid. Weet je nog, dat ene spel? Dat ene spel dat zo geweldig was dat je nu weer een lach op je gezicht krijgt? Natuurlijk wil je als leiding ook zo’n spel in elkaar steken. Maar is dat niet keimoeilijk? Of duurt dat niet superlang? Nee hoor. Met de tips op pagina 8, 9 en 10 steek je vlotjes een spel met wauwfactor in elkaar.

FOTO: Melanie Vercauteren

Voor leiding, jins en loodsen


2

INHOUD

#2 — november 2021

Verder…

In dit nummer 03

07

15

Sophie van Down the Road

Mijn leden doen dat zelf

‘Leg die gsm’s nu eens weg’

04

12

INTERVIEW

JONGGIVERS, GIVERS EN JINS

15

ZINGEVING

De Slag om Karton!

Steek je handen uit de mouwen (van je kersttrui)

12

05

Voorbereiden voor luieriken

16

14

Ruben Franken en Cis Van Roosbroeck

DIVERSITEIT

Zo blijft verkleden een feestje

06

Bikke-bikke-bik, app-app-app

UITSMIJTER

06 URBAN LEGEND Je kiest helemaal zelf wat je op de website van jouw scoutsgroep zet. 06 BOEKENPLANK De Steen van Nowan 11 COLUMN Zelden had ik door dat we alweer stratego speelden 14 OUDER AAN HET WOORD Toon en Krisje 15 TEAMBUILDING Samenwerken? Daar valt niet aan te ontsnappen.

TECHNIEKEN

Kamperen is een schone… wintersport?

Werk hard, speel harder

Op een mastworp van je dromen… Altijd al een zotte sjordroom gehad, maar nooit waargemaakt? Dit is jouw moment!

08

DOSSIER

Gezocht: legendarisch scoutsspel

FOTO: Zoe Joos

Tijdens het jaarthemaweekend op 23 en 24 april 2022 sjorren scouts en gidsen hun dromen waar. Begin al maar te plannen!

FOTO: Lotte Eilers

IN DE KIJKER

13

FOTO: Lyna Tops

Wat een mysterie...


INTERVIEW

3

Bij de scouts maak je je dromen waar Sophie van Down the Road is een echte scout De scouts is een tent vol talent. Nergens beter om op te groeien en bij te leren. Wist je dat veel bekende figuren bij de scouts zaten en er veel van opstaken? Van Barack Obama tot Eva De Roo. Ook Sophie van Down the Road is enthousiast over haar scoutscarrière. JE GAAT AL VIER JAAR NAAR DE SCOUTS. WAT VIND JE ZO LEUK AAN JE TIJD BIJ AKABE? Alles! Ik vind het gewoon een leuke hobby. De spelletjes zijn leuk, maar het is ook altijd supergezellig. Samenzijn op de akabe, dat is echt heerlijk. We hebben ook echt heel toffe leiding die je altijd helpt en steunt. Ik ben trots om een scout te zijn. Scouts zijn vriendelijk en helpen elkaar.

WIE? Sophie (21) Sophie ken je misschien van het programma Down the Road. Samen met Dieter Coppens en een groep mensen met het syndroom van Down beleefde ze het avontuur van haar leven. En veroverde ze de harten van televisiekijkend Vlaanderen. SCOUTSERVARING? Sophie is al vier jaar lid van Akabe Albatros in Booischot. Elke zaterdag zakt ze met veel enthousiasme af naar de scouts.

Ik hou er ook van mijn grenzen te verleggen en het avontuur op te zoeken. Touwtrekken is bijvoorbeeld mijn favoriete scoutsactiviteit.

‘Mijn scoutsdroom is om eens mee op kamp te gaan.’ IS ER IETS DAT JE ECHT GELEERD HEBT BIJ DE AKABE? Niet per se. Maar ik heb wel ontdekt dat ik altijd mezelf kan zijn. Dat is ook heel belangrijk! Ik ben zelfstandig en sterk en heb een eigen willetje. Op de scouts is dat helemaal oké, en dat is leuk.

WAT IS JE LEUKSTE SCOUTSERVARING? Ik vind dat moeilijk om te kiezen. Ik vind echt alles tof. Vroeger hebben we ook ooit de kans gehad om met onze akabe-

groep op het podium te staan. Dat was heel tof. Ik ben een echt podiumbeest: als ik een podium zie, spring ik erop. Ik zing ook in een bandje, we zingen covers van onder andere Niels Destadsbader.

JE KREEG DE BIJNAAM ‘SOPHIETJE FANTASIETJE’. DAN IS HET JAARTHEMA DROMENLAND IN ZICHT ECHT IETS VOOR JOU, NIETWAAR? Ja, ik ben een echte dromer. Dieter Coppens plaagde me vaak door me Sophietje Fantasietje te noemen als ik weer even aan het dagdromen was. Maar ook op de scouts durf ik wel al eens weg te dromen. Mijn leiding zegt soms dat ik dat niet te veel mag doen. Want dromen en fantaseren doe ik graag, maar soms is het te veel. Een beetje dromen is wel gezond. Als ik écht hardop durf te dromen, dan zou ik eens graag op het podium staan met Niels Destadsbader. Of Bart Peeters. Of met allebei!

TEKST: Ise Kenis FOTO: Jeroen Baeten, Nancy Van den Brande

HEB JE DAN NOG EEN ECHTE SCOUTSDROOM? Eigenlijk wel. Ik ben nog nooit mee op kamp geweest, ik had het altijd te druk. Of we waren op vakantie met het gezin. Hopelijk kan ik binnenkort eindelijk eens mee.


INSPIRATIE

#2 — november 2021

zingeving@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/ploegzingevingscoutsgidsenvlaanderen

4

Steek je handen uit de mouwen (van je kersttrui) Het is al november. Voor je het weet, is Sinterklaas weer naar Spanje, zijn de leden door de examens geploeterd en liggen er pakjes onder de boom. Overal lichtjes, gezellige kerstmuziek en je gaat van feest naar feest. Maar helaas is het niet voor iedereen zo’n fijne periode.

Als scouts en gidsen dromen we luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld. We zijn niet onverschillig voor wat er rond ons gebeurt. We staan paraat. Om een handje toe te steken, of om ons belangeloos in te zetten voor anderen en de samenleving. In de kerstperiode ligt de focus soms eerder op cadeaus, toch is het ook het moment bij uitstek voor een beetje solidariteit. Het is niet altijd even vanzelfsprekend, maar kleine daden maken soms een groot verschil.

Gaan jullie de uitdaging aan? Zoek dan vooral een doel waar jullie zelf achter staan. Of nog beter, iets waar jullie zelf ook plezier uit halen. Organiseren jullie een actie met de leiding? Stel het eens voor op de groepsraad. Of beter: bedenk samen met je leden wat jullie willen doen.

ALL I WANT FOR CHRISTMAS… IS EEN GOEDE DAAD Het kan zo simpel zijn als een gulle donatie maken vanuit jullie groepskas. Het wordt natuurlijk leuker als jullie ook een actie koppelen aan financiële steun. Zo kan de opbrengst van een kerstmarkt naar een goed doel gaan, of kunnen jullie deelnemen aan De Warmste Week. Bonuspunten: mensen steunen graag een goed doel, en jullie zetten je groep nog eens positief in de kijker!

Willen jullie liever steunen met iets anders dan centjes? Dat kan ook! Hou een inzamelactie voor speelgoed of maak er een leuke knutselactiviteit van met je kapoenen. Het rusthuis in de buurt is vast en zeker blij met zelfgemaakte feestversiering. Jullie kunnen natuurlijk ook de handen uit de mouwen steken en vrijwilligen bij een goed doel. Of de hele buurt uitnodigen op een feestmaal (met entertainment). Het einde van het jaar is ook het moment waarop het Vredeslicht naar België komt. Ga op uitstap met je tak en haal het in het Scoutshuis of een ander Hopper Jeugdverblijf. Zo kan je het verder verspreiden bij jou in de buurt.

TEKST: Berenice Coppers, Gitta Van Goethem FOTO: Trijn Nyckees


w ONTDEK TIPS EN TRICKS EN LAAT JE INSPIREREN. VEEL LEESPLEZIER!

5

Zo blijft verkleden een feestje De manier om je helemaal in te leven in je activiteit? Verkleed je in thema! Je voelt misschien ook dat verkleden de laatste tijd (terecht) gevoeliger ligt. Hier alvast enkele tips om je begripvol en met respect uit te dossen. Niet om je de les te lezen, maar om je te leiden. Want soms is er een verschil tussen hoe je iets (niet slecht) bedoelt en hoe het overkomt of welke emoties je outfit bij anderen teweegbrengt. Twijfel je? Goed dat je erover nadenkt!

diversiteit@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/diversiteit

?

Ben je nieuwe leiding? Dan kreeg jij ook de In}Leiding opgestuurd, het handboek voor leiding.

VRAAG HET AAN GOOGLE Googelen, googelen, googelen. Soms ligt (de geschiedenis van) een verkleedoutfit gevoelig. Denk aan religieuze kenmerken, traditionele kledij, huidskleur… Niet iedereen kan dat ‘kostuum’ uittrekken na een dagje verkleden. Wil je een Black Panther zijn, kan je wel voor de superheldenoutfit en het masker gaan, maar laat je de blackface achterwege.

VRAAG HET AAN JEZELF Stel jezelf de vraag: is er een meerwaarde? Is dit echt nodig? Is er een alternatief? Is het thema corona, dan is het een tof idee om een grappig Overlegcomité te houden, maar niet om te lachen met de slachtoffers. Wees creatief!

VRAAG HET AAN ANDEREN Wat grappig is, is voor iedereen anders. De grens van humor is vaag en veel hangt af van de context. Als je rekening houdt met mogelijke gevoeligheden, ben je al op de goede weg. Dat mag je gewoon vragen aan vrienden die hier misschien meer over weten. Of misschien komen jullie samen wel tot inzichten.

DENK OUTSIDE THE BOX Of speel gewoon op veilig? Als banaan, broodrooster of blauwe vinvis doe je alvast zeker niemand kwaad. En – eerlijk – steel je waarschijnlijk de show.

TEKST: Antoon Denys FOTO: Elien van Blyenbergh, Trijn Nyckees

MEER LEZEN? www.scoutsengidsenvlaanderen.be/verkleden-zonder-zorgen


6

ALLE TAKKEN

#2 — november 2021

URBAN LEGEND

JE KIEST HELEMAAL ZELF WAT JE OP DE WEBSITE VAN JOUW SCOUTSGROEP ZET. Nee, dit klopt niet helemaal. Natuurlijk kies je zelf welke info, foto’s en weetjes je online zwiert. Er hoort gewoon een kleine kant­ tekening bij. Zo mag je - door de privacywetgeving en GDPR - niet zomaar ieders gegevens gebruiken en online gooien. Ook kunnen foto’s en filmpjes beschermd zijn door het auteursrecht, waardoor je ze niet zomaar zal kunnen gebruiken.

WIL JE MEER WETEN? Op naar: www.scoutsengidsen­ vlaanderen.be/gdpr

KAPOENEN

Werk hard, speel harder Hypergemotiveerde jins op een werkdag? Ze bestaan! Fun tijdens het wachten op een vertraagde trein? Het kan! Toch als je gamification in de vingers hebt. Zoals het woord zelf zegt, maak je een spel van iets dat eigenlijk geen spel is: opruimen, wachten, afwassen… Wie zegt dat je ooit moet stoppen met spelen?

BOEKENPLANK

De Steen van Nowan Op zoek naar inspiratie om het kapoenenjaar in te kleden? Rep je naar een Hopper-winkel voor een exemplaar van De Steen van Nowan. Het ideale rode­draadverhaal, geschreven door Marc de Bel. Hoe verkleed ik me tijdens het spel? Als Nowan of Frie. Het thema van het weekend? Nowan en Frie. Hoe mag je me noemen? Nowan of Frie. Voorlezen op kamp? Uit het boek natuurlijk. TEKST: Ise Kenis

TEKST: Sanne Baeten FOTO: Hana Reynaert

SIMPEL SPELEN IN 1, 2, 3, 4

VORM Wat is het doel van het spel en hoe kan je dit doel bereiken? Verzamel punten met je team, organiseer een laddercompetitie, één tegen allen…

INTERACTIE Alles is leuker met je vrienden om je heen. Wanneer en hoe speel je met iemand anders? In patrouilles, je daagt anderen uit, gezamenlijke drinkpauzes…

REGELS Met welke regels hou je rekening om het doel te bereiken? Per volledig gepoetste ruimte krijg je een ster, je moet elke taak met iemand anders uitvoeren, elk kwartier een danspauze…

JUICHEN Hoe zie je vooruitgang en word je beloond? Snoepjes voor de snelste, de playlist kiezen, klinken op de ingeladen container…

Zorg natuurlijk dat het spel motiveert om je eigenlijke doel te bereiken en het niet (te veel) vertraagt. Test het uit tijdens de grote kuis, wanneer de lijst met taakjes langer is dan de stofdraden aan het plafond. Groepjes leiding strijden in de Grand Poetsprix en verdienen punten: weinig voor de simpele, veel voor de stomme taken. Elk team kan munten inzetten op taken die ze willen uitvoeren. Is de taak volbracht, dan winnen ze de munten dubbel terug. Maar als ze nog niet gestart zijn, kan een ander team de taak opeisen door een duel aan te gaan. Wint het andere team, dan verlies je zowel de munten als de taak. Tactisch munten inzetten is de boodschap. Je lokaal zal er nog nooit zo fris hebben uitgezien!


7

Mijn leden doen dat zelf ZO DOE JE DAT • Start met een brainstorm. Hoe gekker, hoe leuker! Meer tips? Lees het artikel ’Brainstormbasics’ op p. 12. • De bouwstenen van een spel? Dat zijn de zeven van de activiteit. Introduceer ze bij je leden en toon hen hoe eenvoudig je aan de slag kan. Meer info nodig? Lees het op www.scoutsengidsenvlaanderen.be/hoe-maak-je-een-spel.

JONGGIVERS, GIVERS & JINS

Een spel in elkaar steken? Niet zo simpel. Gelukkig is dat plezant en leer je als jonge leiding snel bij. Van meer ervaren medeleiding bijvoorbeeld, of op vorming. Maar wist je dat je nog vroeger kan oefenen?

Scouts is spelenderwijs leren. Maak eens een activiteit samen met je (jong)givers of jins! Laat jullie fantasie de vrije loop om de activiteit van jullie dromen te verwezelijken. Droomspel in zicht!

VACATURE: SPELVERZINNER, ERVARING NIET VEREIST! Een ideale activiteit voor tijdens de examenperiode, of tijdens drukkere periodes. Het vergt weinig voorbereidingstijd en je leden leren hoe leuk het is om voor het eerst een spel te maken. Ze zullen extra enthousiast zijn, want ze bepalen en verzinnen de inhoud van het spel lekker zelf. Ook ontdekken ze meteen hoeveel werk in de voorbereiding kruipt. Zo zullen ze jullie zotte spelen nog meer waarderen in de toekomst.

• Wat doe je als leiding? Stel vragen om je spelmakers de goede richting uit te sturen. Wat is het doel van het spel? Hoe zou je dat uitleggen? Hoe geraken we op de locatie? Zorg ervoor dat het wel hun spel blijft, dan zijn ze achteraf nog trotser. • Voorzie genoeg tijd om het spel uit te testen. Spelen is de kers op de scouts­ taart. • Bedenk een leuke evaluatie voor achteraf. Zo leert iedereen bij, en doe je als leiding alvast inspiratie op voor je volgende next level spel.

OP ZOEK NAAR LEUKE MANIEREN OM TE BRAINSTORMEN, EVALUEREN OF VEEL MEER? Rep je naar de nieuwe (joepie!) werkwinkeldatabank: werkwinkeldatabank.scoutsengidsenvlaanderen.be

jonggivers@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/hierleefteenjonggiver

TEKST: Jarne Beliën FOTO: Hana Reynaert

givers@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/gidsenverkenners jins@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/jins.scoutsengidsenvlaanderen

GÊNANT SCOUTSMOMENT Wie: Goedaardige Sint-Bernard Als giver gingen we op tweedaagse. Ik keek er enorm naar uit, maar wel met een bang hartje. Twee dagen wandelen is tof, maar ook best vermoeiend en grensverleggend. Geen probleem, een vrolijke Sint-Bernard laat zich niet kennen, dacht ik. Ik was goed voorbereid: mijn rugzak was grondig ingeladen en samen met vriendinnen hadden we afgesproken wie wat meenam. Iemand tandpasta en deo, iemand extra snacks en ik zou de tent meenemen. Na een lange dag kwamen we vermoeid aan op de slaapplaats. Tijd om onze tenten op te zetten en eindelijk wat te chillen.

Maar toen we onze tent uitpakten, vond ik de stokken niet meteen. Ik realiseerde me al snel dat die nog netjes thuis in het zakje lagen. Verdorie. Moesten we dan onder een tentzeil slapen? Zo warm was het ook niet. Mijn medetentgenootjes waren ook niet zo blij. Gelukkig konden we rekenen op de barmhartigheid van onze medegivers. Zij zouden wel opschuiven om plaats te maken. Het werd een heel gezellige nacht, zo met z’n drietjes in een veel te kleine tent. Tja, lesje geleerd. Dat er af en toe nog over gelachen wordt, neem ik er wel bij. ILLUSTRATIE: Kevin Cuyt

Lap de regen aan je regenlaars Wij zijn niet van suiker en al helemaal niet van chocolade. Taferelen zoals afgelopen zomer zijn onmogelijk op te leuken, maar een dagje regen hoeft echt niet het einde van je activiteit te zijn. Voorkom het ergste door in de eerste plaats regenkledij te dragen. Ben je dat stadium al voorbij, voorzie dan tijd om

ergens warm, droog en knus te gaan zitten. En als je toch niet meer natter dan nat kan worden… Grijp je kans voor een potje modderrugby, al dan niet met bal.

TEKST: Stef Boogers FOTO: Leen Gijs


8

DOSSIER

#2 — november 2021

Gezocht: legendarisch scoutsspel De kans is groot dat je ooit een spel speelde dat zo onvergetelijk was dat de spelers er nog steeds met twinkelende ogen over praten. Dat ene sluipspel als kapoen waarna je echt apetrots was, omdat jullie allemaal samen de onzichtbare bostrollen wisten te foppen. Het blaaspijpspel met de jonggivers waar het ridderfort urenlang op leven en dood verdedigd werd. Of het stadsspel met de jins waarbij jullie een voortvluchtige dief stiekem achtervolgden op de metro... Nu je zelf leiding bent, vraag je je misschien af: hoe doe je dat, zo’n legendarisch spel in elkaar steken?

TEKST: Thiel Soete en Brecht Van der Schueren FOTO’S: Hana Reynaert, Melanie Vercauteren, Lotte Eilers, Paulien Coolens, Toon Jansen

Geen eenvoudige vraag. Elk spel bestaat namelijk uit veel verschillende elementen die op elkaar inwerken. Sommige daarvan - zoals een grondige voorbereiding en heldere speluitleg - hebben jullie als leidingsploeg al beter in de hand dan andere. Givers met een ochtendhumeur of onverwacht stormweer daarentegen… Vaak is er ook een vleugje geluk nodig waardoor alle verschillende elementen mooi als puzzelstukjes in elkaar vallen. Gelukkig bestaan er tien manieren om dat geluk een handje te helpen. GOED VOORBEREID = HELFT VAN HET SUCCES Soms loopt je spel in de soep omdat niet alles van A tot Z uitgedacht werd. Heeft alle leiding alle fases van het spel begrepen? Geeft iedereen dezelfde uitleg aan

de leden? Ligt al het spelmateriaal klaar per team? Hebben jullie ook nagedacht over hoe je de teams gaat verdelen? Voorziet iemand drinkwater, vieruurtjes en zonnecrème? TIP: stel jezelf de volgende vragen: wat kan fout lopen? Wat zijn we aan het vergeten? ZET DE NORMALE GANG VAN ZAKEN OP Z’N KOP Een scoutsactiviteit maak je bijzonder wanneer je je leden verrast. De kapoenen mogen voor ‘n keertje wel snuisteren in de keuken en de leidingshoek (die anders strikt verboden terrein zijn). De jonggivers zijn leiding voor een dag en bedenken samen een spel voor de groep. De givers komen aan op het ter-


9

FOTO’S: Hana reynaert

Gezocht: legendarisch scoutsspel

rein, maar de leiding is nergens te bespeuren. Na een tijdje zoeken vinden ze een videoboodschap in de toiletten waarop ze zien hoe de leiding ontvoerd wordt door een maffiabende. Op het einde van de video krijgen ze de eerste opdracht voor hun vrijlating. Spannend! BETREK PERSONEN DIE DE LEDEN NOG NIET KENNEN Als leiding val je soms makkelijk door de mand tijdens toneeltjes. Zelfs van top tot teen verkleed. Onbekenden kunnen de inkleding van een spel zo transformeren dat het levensecht lijkt. Een foerier komt voor één dag de boze boswachter spelen op kamp en vormt zo de ideale tegenstander in een sluipspel. De welpen moeten stiekem de gesprekken van de foerageploeg afluisteren om hints te

krijgen over de locatie van de piratenschat. De treinconducteur zit mee in het maffiacomplot en geeft de geheime code pas vrij wanneer de givers een lied met bijhorende danspasjes kunnen opvoeren. GEEF DE LEDEN EEN BELANGRIJKE REDEN OM MEE TE SPELEN Met een aantrekkelijk speldoel zal je zien dat je leden spontaan actief meespelen, en niet alleen ‘omdat het nu eenmaal moet’. Maak de uitkomst van het spel

echt motiverend. Als ze winnen, mogen de welpen een uur langer opblijven of wast de leiding eens af. De slaapzakken, matjes en het avondmaal van de jonggivers zijn gestolen door een boze buurman. Ze kunnen die alleen maar terugverdienen wanneer ze de één-tegen-allenopdrachten volbrengen. GEEF LEDEN EEN ZETJE UIT HUN COMFORTZONE Je hoorde misschien al van het comfort-stretch-paniekmodel. Dat een-

voudige model vertelt ons dat je het meeste plezier beleeft en bijleert wanneer je uitgedaagd wordt net buiten je comfortzone (= stretchen). Samen met welpen een ladder sjorren om de beek mee over te steken zal voor de meesten erg spannend zijn. Als ze even aarzelen en dan toch naar de overkant klimmen, is de euforie daarna eens zo groot! Let wel op dat je je activiteit niet te uitdagend maakt, anders riskeer je in de paniekzone te belanden. Dan slaat het spel om in een stressvolle en soms zelfs traumatiserende ervaring. De grenzen


DOSSIER

DENK BEWUST NA OVER JULLIE ROL ALS LEIDING TIJDENS DE ACTIVITEIT Als leiding heb je flink wat invloed op hoe leden de activiteit ervaren. Het spel kort uitleggen en vervolgens met de leidingsploeg aan de zijlijn staan kletsen, zal al gauw leiden tot verveelde welpen. Sluit je als leiding aan bij de verschillende teams om zo de competitieve sfeer te versterken! Of misschien laat je alle leden juist samenwerken tegen de leiding? Je 150 procent smijten, vergroot de kans dat leden helemaal op zullen gaan in het spel. PS: dat mag gerust helemaal over the top zijn. Overdrijven werkt echt. VRAAG NAAR DE MENING VAN JE LEDEN Hoe beleven je leden de activiteit? Wat vinden ze leuk of stom aan het spel? Zouden ze het spel nog eens willen spelen op het volgende weekend of kamp? Hebben ze ideeën om het spel nog beter te maken? Je zal versteld staan van hun eigen knotsgekke ideeën om een spel te pimpen!

TIP: laat iedereen achteraf een emoji kiezen die uitdrukt wat ze van het spel vonden, met eventueel een kleine toelichting. Zo spelen jullie de volgende keer nog beter in op wat je leden geweldig vinden.

Door in te pikken op de impulsen van je leden ontstaan soms de beste scoutsactiviteiten.

DURF AF EN TOE AF TE WIJKEN VAN JE PLAN Door in te pikken op de impulsen van je leden ontstaan soms de beste scoutsactiviteiten. Zonder enige planning. Is het echt nodig om dat sluipspel in het bos te spelen wanneer alle givers lekker knus bij elkaar zitten, ideaal om slaapzakspelletjes te spelen? En misschien kan je de route van de speurtocht wat aanpassen wanneer de kapoenen een echte bosnimf hebben zien zweven tussen de bomen? Wanneer je aandacht hebt voor de inbreng van de leden, voelen ze zich extra betrokken. Voor je bruusk het roer omgooit, tast je best even af wat de sfeer van je groep is op dat moment. Check ook bij je medeleiding of iedereen akkoord is dat jullie afwijken van jullie voorbereiding.

zijn. Dat kunnen jullie doen door alles rond het spel ook in te kleden. Tot het levensecht is. Gekke verkleedkledij en schmink, een hele dag praten met

een raar accent, gifgroene puree eten als middagmaal… Probeer langzaam de spanning op te bouwen. Langzamerhand gaan je leden er écht in geloven.

PRIKKEL OOK BUITEN DE SCOUTSUREN Zoek naar manieren om je leden ook door de week te betrekken, zodat ze extra uitkijken naar het weekend. Op woensdagavond vinden alle welpen een raadsel in hun brievenbus, dat ze moeten oplossen voor de volgende vergadering. Een mysterieuze Professor V.X. is plots toegevoegd aan de whatsapp­ groep van de jins. Hij post dagenlang vreemde Russische berichten die ze moeten vertalen om de locatie van het herfstweekend te weten te komen. De groepsleidingsploeg werkt een levens­ echt Cluedospel uit dat leiding door de week heen speelt. Als ze erin slagen de moord op te lossen, trakteert de leiding die zaterdag met frietjes. EEN GOED SPEL IS EEN TOTAALBELEVING Vaak zijn de beste spelen die waarbij je even vergeet dat jullie aan het spelen

FOTO: Paulien Coolens

van comfort-stretch-paniek liggen voor alle leden – en leiding! – anders. De ene welp klautert op een-twee-drie over de gesjorde brug, maar vindt het dan weer erg spannend om voor de ogen van iedereen een toneeltje op te voeren. Een geslaagde scoutsactiviteit is er eentje die iedereen net voldoende prikkelt om hun talenten te verruimen, zonder dat het overweldigend wordt.

#2 — november 2021

FOTO: Hana reynaert

10


11

Gezocht: legendarisch scoutsspel

COLUMN

ZELDEN HAD IK DOOR DAT WE ALWEER STRATEGO SPEELDEN Wat mij als kind aantrok in scouts en gidsen, was het avontuurlijke spel. Binnen of buiten, in de stad, het bos of op het eigen scoutsterrein… Het maakte me niet veel uit. Er moest wel altijd iets nieuws aan zijn. Gewoon wat sjotten? Daarvoor ging ik al naar de voetbalclub. Maar voetballen zonder een echte bal, met vier wisselende teams en acht bewegende doelen? Dat deed ik bij de scouts.

FOTO: Toon Jansen

Vaak zat dat verrassende gewoon in de inkleding. Ik heb wel honderd keer een vorm van stratego als bosspel gespeeld, maar telkens was ik deel van een nieuw verhaal en zat ik in een andere rol. Zelden of nooit had ik het gevoel dat ik dat spel al eens eerder speelde, en steeds was ik enthousiast.

TIP VOOR STARTENDE LEIDING.

Het is weer nacht… Een manier om je scoutsactiviteit uniek te maken? Maak gebruik van de context! Bij een avondvergadering is het donker je troef. Bij kapoenen is een vertrouwd spelletje zoals verstoppertje plots veel opwindender in het duister. Oudere takken daag je dan weer extra uit met een spannend sluipspel vol actie. Die film kijk je evengoed op zondagochtend tijdens een ontbijtje. Als scout kies je toch voor actie?! TEKST: Gitta Van Goethem FOTO: Brecht Verstreken

Mijn vroegste herinnering aan mijn jonggivertijd, was een nachtspel in het lokale bos. Het was er pikdonker, maar onze lamp bleef zoveel mogelijk uit. Doordat het nacht was, werd het een sluipspel. Toen ik in de verte een leider hoorde aankomen, besloot ik stokstijf te blijven staan tot hij me voorbij was. Alsof ik een boom was. Als jonggiver was ik ervan overtuigd dat hij me niet gezien had. Intussen ben ik er bijna zeker van: hij heeft in stilte gegniffeld en me in mijn dromenland gelaten.

Wim Verbondscommissaris


12

INSPIRATIE

#2 — november 2021

GROEPSLEIDING

Brainstorm op komst! Zelf een spel bedenken? Stap één: brainstormen! Maar wat doe je als de ideeën niet komen? Over en Weer to the rescue! • Om je creativiteit te laten vloeien, zorg je voor een fantasierijke setting. Denk aan een boomhut, springkasteel of een ingekleed sjorkot. • Stilzitten is maar saai. Doe iets actiefs: ga wandelen, zaklopen of brainstorm al dansend.

De Slag om Karton! Zijn je welpen en kabouters ook altijd onlosmakelijk verbonden met hun takkenzwaard? Doen je jonggivers niks liever dan ravotten? Spring hun leefwereld in en speel het spel van hun dromen: een strijd met karton!

of bunker om achter te schuilen. Geen strijd zonder wapens! Voor een prikje koop je in de doe-het-zelfwinkel pvcbuizen en isolatiemateriaal. Schuif ze in elkaar, en van een kleiner stukje buis maak je een prima handvat. Tadaaaa! …EN TREK TEN STRIJDE!

KIES KNUTSEL JE WAPENS… Schuim elektronicazaken af voor grote stukken karton, haal de bussen verf en ducttape boven en je hebt alles wat je nodig hebt om van elk lid een echte strijder te maken. Plak enkele stukken karton tegen elkaar voor een stevig schild. Kleine resten vormen een harnas of zelfs een innovatieve helm. Met grote dozen bouw je een kasteel

Wanneer je er een sausje van fantasie en teamspirit over giet, zuig je je leden helemaal mee in je activiteit. Laat elke patrouille een eigen bende of natie vormen. Inclusief strijdkreet en symbolen op hun schild, harnas of lijf geschilderd. Na het startsignaal bestormen de krijgers elkaars kamp. Dat op zich kan al een spel zijn, of je verzint ook nog een doel en regels.

TEKST: Sanne Baeten FOTO: Lotte Eilers

Bijvoorbeeld dat wanneer je drie keer achter elkaar geraakt wordt door het zwaard van de tegenstander, je eruit ligt. Of verzamel voorwerpen uit andere kampen, verover de controleposten, schakel de tegenpartij uit... De mogelijkheden zijn grenzeloos. Met een extra portie strategie wordt het zo een spel voor givers of jins. Maak strijdwagens van gocarts of knutsel katapulten. Ongetwijfeld hebben die fantastische leden zelf een hoop ideeën. De beste spelen ontstaan door ze te spelen! TEKST: Sanne Baeten

• Zorg voor tijd. Last minute een spel in elkaar flansen, kan je creativiteit misschien blokkeren. • Easy peasy, vertrek van een bestaand spel. Verzin nieuwe regels of combineer spelen. Ken je voetbal-tikkertje-stratego of zeeslag-verstoppertje al? • Werk samen. Geeft iemand een originele voorzet? Vul dan aan met een leuk idee. Zo komen jullie tot het creatiefste kampthema ooit. • Voorzie brainstormspelletjes. Vul bijvoorbeeld ballonnen met kaartjes met grappige woorden, locaties en spelmateriaal erop. Elke leiding moet geblinddoekt drie ballonnen vinden. Met de woorden erin maken ze een spel. Wat doe jij in de stad met een kurkentrekker en een sjorbalk? TEKST: Haike Vercoutter

MEER BRAINSTORMINSPIRATIE vind je via www.werkwinkeldatabank.scoutsengidsenvlaanderen.be.

Voorbereiden voor luieriken Steeds weer knotsgekke activiteiten bedenken en tot in de puntjes uitwerken, kost veel tijd. Zeker in de examenperiode. Gelukkig zijn er manieren om pret te garanderen met een minimale voorbereiding

ZIN IN EEN IMPROVISATIEDAG BIJ JONGERE LEDEN? Ontdek er meer over via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/impulswerking

Baseer je op een bestaand spel, verander wat details en maak er zo iets nieuws van. Draai bijvoorbeeld bij stratego het spel om en probeer niet de vlag te veroveren, maar wel de bom in het andere kamp te plaatsen. Of kies een nieuw thema: jullie smokkelen geen kaartjes, maar ingrediënten voor een taart.

TEKST: Gitta Van Goethem FOTO: Sabine De Schutter

Zet extra in op de beleving van de leden en ga er helemaal in mee. Zo bereik je met weinig aanpassingen al een groot resultaat. Is dat nog te veel werk? Dan is er altijd nog de improvisatiedag. Iedere leiding neemt iets willekeurigs mee naar de activiteit en daar gaan jullie spontaan mee aan de slag. Start met een basisspelletje, zoals verstoppertje, en voeg telkens een regel toe op basis van jullie voorwerpen. Veel spelplezier!


!

‘Amai, wat een toffe vorming!’ – Iedereen die op vorming is geweest. w HEB JIJ ER OOK ZIN IN? KIES JE VORMING VIA SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE/VORMING

Wat een mysterie… Stel je voor… je vertrekt op vrijdag met je givergroep op weekend. Wanneer je ‘s ochtends wakker wordt, blijkt het geen gewoon weekend te worden, maar ben je beland in een heuse film waarin jij de hoofdrol speelt. Elke keuze die je maakt, zal bepalen of je als held uit het verhaal komt (of wint de superschurk?). Let wel op: je bent hier niet alleen. Ook de rollen van de anderen hebben impact op wat jij doet.

Met andere woorden: je bent in een queeste beland. Een queeste is een inlevingsspel met als doel om samen een mysterie op te lossen. Ieder heeft zijn eigen rol en een stukje van de oplossing. Wat jij doet - en ook wat anderen doen - heeft impact op het verdere verloop van het spel. De zoektocht en het spel zijn hierbij belangrijker dan de uiteindelijke oplossing. Neem je leden of je medeleiding mee in de wereld van Peaky Blinders, een laboratorium in China, de Nachtwacht, Roxx of wat dan ook! JONG GE’QUEESTE IS OUD GEDAAN Jongere leden sleep je al wat makkelijker mee in je verhaal met een kort toneeltje gespeeld door perfect verklede leiding. Geef die zoektocht naar de schat een twist door je met z’n allen te verkleden als echte ontdekkingsreizigers. Leg de kledingstukken al klaar,

maar steek in sommige broekzakken en borstzakjes een voorwerp of briefje met geheime opdracht. Laat elk kind een ook voorwerp kiezen uit een grote kist. Wie weet komen jullie wel een obstakel of opdracht tegen waarbij net dat attribuut de oplossing geeft! Zo vindt iedereen z’n eigen inbreng en rol in het spel. Het vergrootglas dat Olivia heeft gekozen blijkt plots handig te zijn wanneer jullie hele kleine lettertjes ontdekken op de schatkaart. Of de wandelstok van Mohamed zorgt ervoor dat jullie een eendje kunnen opvissen uit een vijver om zo een sleutel te bemachtigen… Die dan weer helpt om de kist die Nora met haar bal uit de boom wist te gooien, te openen. De geheime opdracht van Sem om onderweg drie liedjes in te zetten heeft natuurlijk voor de nodige sfeer en bijval gezorgd.

JIJ KRIJGT EEN QUEESTE! JIJ KRIJGT EEN QUEESTE! Maar ook bij givers kan je een queeste gebruiken om je leden net dat tikje enthousiaster te krijgen voor je spel. Wanneer je leden het niet verwachten, begint een leider in monnikspij een preek uit te schreeuwen. Een meteoriet zal de hele wereld verwoesten. Hij trekt de aandacht en haalt ondertussen verschillende elementen van het spel aan. Rond hem liggen enveloppen met de namen van alle leden erop. Hij eindigt zijn speech met de waarschuwing dat niemand te vertrouwen is en dat ze snel meer info zullen vinden. De leden vinden hun personage in de envelop en enkele eerste aanwijzingen om het spel te laten beginnen. Geef concrete taken en verwerk er ook wat grappige opdrachtjes in. De memorabelste spelen zijn toch die waarbij je helemaal in je rol opging?

TEKST: Roosje Raeymaekers, Evelien Noyens FOTO: Melanie Vercauteren

13


EN VERDER

#2 — november 2021

technieken@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/ploegtechnieken

14

TECHNIEKEN

Kamperen is een schone… wintersport? Kamperen in de winter? Brrr. Daar begin je natuurlijk niet zomaar aan. Ambitie om de kou toch te trotseren? Hier heb je enkele tips. Zorg ervoor dat alle deelnemers goed uitgerust zijn. Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen goed weet wat die moet inpakken. Dit heb je zeker nodig: goede schoenen en sokken (waterdicht, warm en stevig), kleding in laagjes en een tent die niet bezwijkt onder de sneeuw (een hellingshoek van het buitenzeil van 45° of meer is perfect). Vermijd honger of dorst. Zorg voor voldoende drinken en warm (en gezouten) eten, zoals (instant) soep. Neem ook voldoende water mee. Sneeuw smelten duurt lang en is energievretend. Vergeet ook nooit de oude wijsheid ‘Never eat yellow snow’!

De koude blijft de grootste uitdaging. Onderkoeld raak je toch alleen als het vriest, denk je misschien. Maar let op! Zelfs bij een graad of vijftien (bij regen, mist of harde wind) loop je al risico. De grens voor onderkoeling is anders voor iedereen. Beginnen je medekampeerders te bibberen, maar ook extra onhandig te doen (want er zijn er ook gewoon klunsjes), trek dan aan de alarmbel. Gebruik je gezond verstand en zorg voor warmte, droge kleding, eten en drinken. En vergeet niet, stoppen is oké. Het belangrijkste om te onthouden? Op tocht gaan en kamperen in de winter is plezant. Op naar (alweer) een nieuw avontuur! TEKST: Erwin De Blanger, Niek Hoste FOTO: Sibley tent – archief Hopper

Op zoek naar de vuurmeester

Toon en Krisje GEDREVEN SPITSVOGEL (TOON) EN VOLHARDENDE MARTER (KRISJE) Oud-leiding bij Akabe Ommekaar en ouders van kapoen Nel van Gidsen Koningin Astrid in Turnhout Welke geweldige avonturen beleefde jullie dochter al bij de gidsen? De leiding van onze kapoen slaagt er elke keer in om iets fantastisch te doen! Ze leven zich niet alleen in in de leefwereld van kapoenen, maar ook van eenhoorns en prinsessen. Wanneer ze zich verkleden, gaan ze er helemaal voor. En ook stoere activiteiten zijn een succes! Welke activiteit is jullie het meeste bijgebleven? Toon: Ik vergeet nooit de totemisatie. Kampvuur, roepen in de vier windrichtingen… Krisje: Of met een akabegroep en een bang hartje vertrekken op fietsweekend. Uiteindelijk viel dat allemaal mee, maar er zijn wel wat grenzen verlegd!

Wie maakt het snelst een vuur en brandt als eerste het touw door? Speel dit spel uit de vuurkoffer (te vinden in Hopper-jeugdverblijf De Brink), en ontdek zo wie de vuurmeester van de groep is.

Wat is het zotste scoutsverhaal van Nel? Op kamp zijn ze erin geslaagd om met de kapoenen tien kilometer te gaan wandelen. Met ons geeft Nel het al na twee kilometer op.

NODIG ? • Een stukje (sisal)touw per deelnemer • Firesteel per deelnemer

Wat wens je je dochter nog toe in de scouts? Toon: Vrienden voor het leven. Krisje: Een veilige omgeving waarin ze compleet zichzelf kan zijn, waar ze zorgeloos kan genieten.

WAAR? Een plaats waar je vuur mag maken en waar je hout kan (en mag) sprokkelen. HOE? Span de touwen op één meter hoogte. Elke deelnemer krijgt een firesteel. Het spel start op het signaal. Deelnemers sprokkelen hout en tondel. Wanneer genoeg hout hebben, maken ze hun vuur aan met de firesteel. Wie er als eerste in slaagt het touw door te branden, mag zich vuurmeester kronen. Een firesteel en sisaltouw vind je bij Hopper Winkel. En vuurtjes maken is het fijnst op een Hopper Jeugdverblijf.

OUDER AAN HET WOORD

Heb je nog iets te zeggen aan haar leiding? Ja, veel! We zijn omvergeblazen door het professionalisme van de leiding. Een gigantische dankjewel aan die fantastische dames!

hopper.be


15

Bikke-bikke-bik, app-app-app Heb jij tijd voor swipen, scrollen en selfies tijdens de vergadering? Scouts en gidsen genieten het liefst van de natuur zonder al die snufjes. Toch zijn er digitale tools die een meerwaarde bieden. Hier zijn een paar handige apps waarmee we onze liefde voor de natuur kunnen combineren met de moderne technologie. Hoera! TEKST: Charlotte Somers

DE EHBO-APP VAN HET RODE KRUIS Een ongelukje is snel gebeurd. Van een simpele wespensteek of bloedneus tot meer ernstige ongevallen. Weet jij dan altijd perfect wat te doen? Met de EHBO-app heb je betrouwbare informatie in je hemdzak.

‘Leg die gsm’s nu eens weg’ ‘De scouts, dat zijn die toch die boslopers die in een gat in de grond hun boodschap doen en hun eigen slaapplek sjorren.’ Ja dat zijn we zeker, maar zelfs wij ontkomen het digitale tijdperk niet.

Smartphones en het internet maken het leiding zeker gemakkelijker: denk maar aan de Groepsadministratie, online inschrijvingen, de scoutssite… Maar leiding ergert zich ook steeds vaker aan die verdraaide smartphones. Je kan de digitale honger van je leden (en eerlijk gezegd, soms ook die van jezelf) niet negeren. Dus: hoe ga je hier best mee om?

TEKST: Jarne Beliën FOTO: Hana Reynaer

TIPS • Maak duidelijke afspraken in het begin van het werkjaar. • Gestimuleerde leden zitten niet op hun smartphone… Goed voorbereide en gevulde programma’s leiden tot minder smartphonegetokkel. • Communiceer je smartphonebeleid met ouders. Zo weten zij ook dat ze niet moeten bellen of appen tijdens de activiteit.

SKYVIEW® LITE Gezellig ‘s avonds rond het kampvuur met een heldere hemel boven jullie? Richt dan gewoon je smartphone richting de hemel en identificeer met deze app verschillende hemellichamen, sterrenbeelden en satellieten. Technieken by night, wat een goed plan!

MEER LEUKE SPELLETJES EN TIPS via www.mediaopkamp.be

Wat zegt meer teambuildIng dan een escaperoom? Wanneer iedereen saMenwerkt om te ontsnappen, is er gEen ontkomen aan. Tijd om je krachten te bundelen en je Talenten samen te leggen. Let’s go!

TEKST: Gerlinde Meeus

Niets is leuker dan dieren en planten spotten op tocht. Maar ken jij wel alles? Geen probleem, maak een foto en je app vertelt welk dier of plant erop staat. Nog leuker, je kan tips krijgen over hoe je bepaalde soorten spot. En je draagt je steentje bij (dienst, weetjewel): je foto wordt gebruikt om de app te verbeteren.

• Omarm de meerwaarde die sommige digitale tools kunnen bieden en verwerk ze in je spel: speel omgekeerd verstoppertje via een Insta Story of hou een selfie-estafette.

Samenwerken? Daar valt niet aan Te ontsnappen.

Het begin. Kijk eens rOnd in de kamer. Wat ligt er allEmaal? Vind je een archief aan maandblaadjes? Het oude totemboek in de kast? Een lokaal is een goudmijn aan puzzelinformatie. Om het verhaal compleet te maken, werk je in de eigen Stijl van de scouts. Sterke zoekers, knappe hersenen maar ook vaste lokaalhangers zullen dan de Codes kunnen kraken.

OBSIDENTIFY

Er klinkt muziek op de Achtergrond. Herkenbare liedjes. Een oud kamplied, bijvoorbeeld. Is dat ook een tiP misschien? Leer je groep opnieuw kennEn door de taken op voorhand te verdelen en zet jezelf en anderen eens in een andere positie. Stap eens uit die comfortzone en geef iedere leiding een eigen rol. De spelcode kraken zorgt voor nog meer sfeer en plezier!

WAT IS ER NOG LEUKER DAN EEN APP? EEN SCOUTSAPP! Wist je dat Scouts en Gidsen Vlaanderen ook zelf enkele leuke apps heeft? Zoals de TotemApp en de Speel op Veilig-app. Downloaden maar…

?

Droom jij ervan om zelf eens in deze Over en Weer te schitteren? Schrijf je graag of maak je geweldige foto’s? w MAIL NAAR OVERENWEER@SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN!


16

UITSMIJTER

#2 — november 2021

(GROEPS)LEIDING AAN HET WOORD Scouts en Gidsen Vlaanderen telt bijna 11.800 actieve leiders en leidsters. Op deze pagina tonen twee van hen het achterste van hun tong. Ruben is leider Akabe 5&6 Schep Vreugde. Die akabegroep telt 35 leden en 12 leiding. De kinderen en jongeren met en zonder een beperking zijn verdeeld over vier takken: kapoenen, welpen, wolven en givers. Akabe Blits telt 50 leden, het is één grote familie. Cis is een van de leiding die tweewekelijks een fantastische activiteit in elkaar steekt.

Cis Van Roosbroeck (23) Totem? Vuursteenrood Volhardend Winterkoninkje Hobby’s? Eender welke sport, bezig zijn met mijn hond en onder vrienden vertoeven Werk? Grafdelver en begrafenisondernemer Scoutservaring? Twee jaar lid en zeven jaar leiding

Ruben Franken (22) Totem? Toegenegen Distelvink Hobby’s? Scouting, natuurlijk! Ik zit in ploeg Akabe en ben adjunct-gouwcommissaris Akabe. Studie? Orthopedagogie Scoutservaring? Eén jaar lid en vijf jaar leiding

Waar ben je het trotst op? Ik ben trots op onze leden en leiding die telkens weer obstakels overwinnen! Wat was jullie geweldigste kampthema? Kerstmis en Frozen. Ik vond dat het leukste omdat het zomer was en helemaal geen kerst. Onze leden gingen er ook helemaal in op. TEKST: Evelien Noyens

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw Nationaal Secretariaat Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen Tel. 03 231 16 20 info@scoutsengidsenvlaanderen.be www.scoutsengidsenvlaanderen.be RPR Antwerpen - 0407.138.494 scoutsengidsenvlaanderen Hoofdredactie Ise Kenis Eindredactie Janna Dergent V.U. Jan Van Reusel - Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw - Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen Taalcorrectie Joris Claus Opmaak volta x communicatie in vorm Illustraties: Bart Schoofs Drukkerij Graphius

Waar ben je het trotst op? Ik ben supertrots op hoe wij als scouts zo’n hechte groep vormen. Binnen mijn eigen scouts, maar ook alle scouts onder elkaar. Iemand zien in een scoutshemd geeft direct een connectie. Dat vind ik prachtig.

Welke zotte activiteit hebben jullie al eens gedaan? In februari hebben we eens een zomeractiviteit gedaan. We maakten een strand, dronken smoothies, aten fruitsatés en speelden zomer- en waterspelletjes.

Waar kijk je nog naar uit dit jaar? Het hele pakket natuurlijk! Scouts is de max. Als ik toch moet kiezen ga ik voor het ledenweekend. Samen op weekend gaan schept echt een betere band.

Welke droom heb je nog binnen de scouts? Die heb ik deels al waargemaakt. Mijn droom was om te groeien als persoon binnen de scouts. En wat een evolutie die ik heb doorgemaakt tijdens mijn jaren als scout, ongelooflijk!

Waar kijk je nog naar uit dit jaar? Ik kijk ernaar uit om er zo’n gek mogelijk jaar van te maken. Zonder al die virussen.

Welke leid(st)er moet er eens op de achterkant van Over & Weer staan? MAIL naar overenweer@scoutsengidsenvlaanderen.be

Extra exemplaar - uitschrijven- digitale versie? Met Over & Weer wil Scouts en Gidsen Vlaanderen haar actieve leiding inspireren, laten nadenken en laten uitproberen. We brengen de pedagogische visie, praktische informatie en richtlijnen van Scouts en Gidsen Vlaanderen bij leiding thuis (‘over’) en tonen actieve leiding in woord en beeld (‘weer’).

Jouw gegevens Jouw persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via­ www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy.

Elk gezin waar iemand woont die bij Scouts en Gidsen Vlaanderen ingeschreven is als jin, actieve leid(st)er of met een ondersteunende functie, ontvangt automatisch Over & Weer. Wil je een extra exemplaar? Dat kan. Mail naar onthaal@scoutsengidsenvlaanderen.be. Wil je minder of geen bijlages, liever een digitale versie of echt geen tijdschrift meer ontvangen? Dat kan via groepsadmin. scoutsengidsenvlaanderen.be. Iedereen die lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich daarop inloggen. Meer info op: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/uitschrijven-tijdschriften

Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen.be of per brief bij Scouts en ­ Gidsen Vlaanderen vzw, ­Wilrijkstraat 45, 2140 ­Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar ­privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be

Missie Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens, elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij. We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven. De natuur is onze troef. We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer. We spelen een spel dat niet luchtledig is, in vrije tijd die niet vrij­blijvend is. Met groot plezier en kleine daden komen we op voor onze omgeving en voor een kleurrijk V ­ laanderen. Zo dromen we luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld.