Boem!, Jaargang 14, nr2, 2021-2022, Dromenland in zicht

Page 1

jaargang 14 — #2 december 2021

Het spel van je dromen? Zo maak je het!

Voor jonggidsen, jongverkenners, scheepsmakkers, gidsen, verkenners, zeeverkenners, jins, loodsen en iedereen die zich groot genoeg voelt.

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift — dec-jan-feb — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P908023


Een gek idee?

Gewoon doen! Heb je een gek idee waar je al een tijdje mee rondloopt maar waar je uiteindelijk niets mee doet? Wat houdt je tegen? Je hebt beter spijt van wat je gedaan hebt, dan van dingen die er nooit van gekomen zijn. Met deze tips wordt het makkelijker om actie te ondernemen.

Wordt iets leuker wanneer je je verkleed? Verkleed je dan!

Zorg ervoor dat jij, maar ook anderen zin krijgen in de activiteit. Leef toe naar je actie. Je kan bijvoorbeeld een flyer, aftelkalender of reclamespot maken om anderen te teasen.

Zoek bondgenoten! Alleen is maar alleen. Samen kun je vaak meer realiseren.

Zorg voor samenhorigheid. Componeer een teamsong die je samen met de rest van je groep zingt of maak samen een vlag of een logo voor je activiteit.

Be prepared! Bedenk verschillende scenario’s van wat er kan gebeuren. Een voorbereide scouts of gids is er twee waard.

goede reden Soms is er ook een niet uitvoert. waarom je je idee n blijft het beter In volgende gevalle erbaar plan. bij een gek onrealise

De activiteit verboden is of je in de problemen komst wanneer je het wel doet.

2

Andere mensen je voor de rest van je leven zullen uitlachen door wat je gedaan hebt.

Jij of iemand anders gewond kan raken als resultaat van de activiteit. Als er doden kunnen vallen staak je best ook je plannen.

Wanneer andere mensen jou al gezegd hebben dat ze liever niet hebben dat iets gebeurd.

Je het al eens gedaan hebt. SAAI! Er zijn nog zoveel andere dingen te beleven!


Heb je dit jaar nog eens zin in een echt cool spel? Ja, duh. Je kan wachten tot je leiding in actie schiet… of er gewoon zelf eentje maken. Maar hoe? • Samen is altijd beter. Grijp je mede(jong)givers bij de arm om samen iets te verzinnen. Misschien is het dit jaar de beurt aan de derdejaars om zelf eens iets te bedenken. Of maakt elke patrouille een toffe activiteit. • Maak het gezellig. Zorg voor een leuke activiteit tijdens het voorbereiden. Hoe beter de sfeer, hoe creatiever jullie ­kunnen nadenken. • Waar moet je zeker aan denken? Er zijn zeven elementen nodig. Die noemen we bij Scouts en Gidsen Vlaanderen de ‘zeven van activiteit’. Vraag tips aan je leiding. Laat hen helpen, maar jullie beslissen uit­ eindelijk hoe het spel verloopt. Tip: je leiding leest in de Over & Weer hoe ze jullie het best begeleiden.

Foto: Tuur D'Hooge

Oh, echt het spel van mijn dromen!

Plaats: bedenk waar jullie gaan spelen. In het bos, in de lokalen of op het strand…

Tijd: bedenk wanneer en hoelang je speelt. Van twee tot vijf, ’s ochtends, een halfuurtje, één minuut…

Persoon: bedenk met wie en met hoeveel je speelt. Per patrouille, ieder voor zich, in groepjes van vier…

Materiaal: bedenk alles wat je nodig hebt voor je spel. Een bal, banaan, muziek, sjorbalk…

Spelconcept: bedenk de vorm van het spel. Cluedo, sluipspel, ganzenbord, ladderspel...

Thema: bedenk het thema van je spel Kasteelheren, België, circus, de oertijd…

Spelregels: bedenk de spelregels. 'Als dit gebeurt, dan moet dat gedaan worden.' Bijvoorbeeld: als je de tikker bent, dan ben je geblinddoekt, of als je wint dan krijg je een punt, als je een roze pluim op je hoed hebt dan krijg je twee minuten voorsprong…

Of dit een topplan is? Reken maar van yes! Veel succes!

3


Straffe verhalen Als scout of gids beleef je heel wat avonturen. Met een extra vleugje fantasie beleef je zelfs nog meer. Ken je dat, van die verhalen die elke vertelbeurt spectaculairder ­worden? Of kruid jij jouw verhalen ook elke keer met een snufje (meer) sensatie? In de Boem! van september vroegen we ons af wat voor straffe verhalen jullie te ­vertellen hebben. Wat denk jij: echt gebeurd, of recht uit Dromenland?

Anoniempje (13), Gids bij Scouts St. Eeftgeenuudo De eerste dag van het kamp hadden we nog geen hudo gemaakt, dus gingen wij gewoon naar het toilet in het bos. Toen de eigenaar van het kampterrein dit de laatste dag ontdekte, kon hij daar niet echt mee lachen. Daarom bekogelde hij de auto’s van onze ouders met onze poo .

Elsa (14), gids bij Scouts Beersel Tijdens onze kookwedstrijd op kamp moesten we een lekker dessert maken. Ons plan: pannenkoeken! We begonnen goed met het deeg, maar toen moesten we ze nog bakken op een vuurtje… En daar ging alles fout. Het werd gewoon een soort pap. We hadden geen plan B, maar we wilden ook niet verliezen. Daarom verzonnen we dat het 'yama’ – een Zweedse dessert – was, en dat iemand van de groep dat had geproefd op vakantie. We versierden het een beetje met chocola, slagroom en besjes. De foeriers jureerden de verschillende gerechten, en vonden het onze zelfs best lekker.

Liam (12), jonggiver bij Scouts Retie Op kamp hadden de foeriers onze vlag gestolen. Die moesten we uiteraard terug veroveren... en dat draaide uit op een heus moddergevecht. Onze foerage hield een uur stand, maar uiteindelijk wonnen de jonggivers!

Sam (15), gids bij Gidsen St. Godelieve Kalmthout Na het koken, tijdens het opruimen, gooide ik de restjes paprika in de afvalput. Even later kreeg ik last van een jeukende neus en tranende ogen. Bleek dat ik geen paprika had weggegooid, maar dat het een peper was… En dat ik aan mijn neus en gezicht had gewreven nadat ik de stengel en de pitjes – de pikantste delen – had aangeraakt. Heel mijn gezicht brandde, tintelde en gloeide. Gelukkig was de leiding er, met een koude handdoek en een klets melk in mijn gezicht. Nadien waren mijn ogen nog opgezwollen, en kreeg ik zalf en oogdruppels tegen de pijn. Na twee dagen had ik gelukkig nergens last meer van.

4


Deze strip werd bedacht en getekend door Lander Peeters, 3e-jaars jongverkenner van Scouts 26ste Sint-Joris Kokaz (Kontich Kazerne).

5


Vraag het aan Asja Hallo beste scouts, Mijn naam is Asja, ik ben een scout in hart en nieren én ik ben ook ­seksuoloog. Heb je vragen over verliefd zijn? Over je lichaam? Relaties of seks? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Stuur je vraag, anoniem als je wil, naar asja@scoutsengidsenvlaanderen.be en ik beantwoord ze graag voor je.

Mag ik doen alsof ik een lief heb? Je kent ze wel. Die typische vragen van vrienden en familie. En, jij nog geen lief? Of wanneer neem je eens iemand mee? Als je single bent is dat niet altijd leuk, en liefst wil je die vragen dan zo snel mogelijk afwimpelen. Waarom zijn mensen soms zo nieuwsgierig naar je liefdesleven?! Als al je vrienden plots een lief hebben en jij niet, kan dat je heel onzeker maken. Dat is normaal, maar nergens voor nodig. Een lief koop je (helaas) niet in de Hopper. Soms vraagt dat tijd en moet je de juiste persoon voor jou toevallig tegenkomen. Eerlijk antwoorden dat je nog geen lief hebt? Dan weet je dat je het volgende familiefeest waarschijnlijk dezelfde vraag krijgt voorgeschoteld. Een andere optie is om snel een verhaal te verzinnen over je liefdesleven, een date bijvoorbeeld. Sommigen gaan zelfs nog verder en doen alsof ze een lief hebben. Om erbij te horen of om van die vervelende vragen af te zijn. Maar let op! Mensen zijn nieuwsgierige wezens, en willen vaak meer details. Daar zit je dan met je verzonnen lief. Hoe heet je lief? Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? Die vragen kan je alvast verwachten. En wanneer ze naar foto’s vragen, wordt het wel heel lastig. Het is misschien een cliché, maar eerlijk zijn duurt toch wel echt het langst. Je mag uiteraard fantaseren over een tof lief of er eens over dromen. Maar tegen je vrienden en familie ben je beter gewoon eerlijk. Jezelf verwikkelen in leugens, maakt alles alleen maar ingewikkeld. Maak het je niet moeilijk. Er is helemaal niets mis met single zijn!

Groetjes, Asja

6


Het noorden kwijt Een goede speurtocht… check • Is uitdagend maar niet te moeilijk check • Is leuk check • Heeft maar één uitkomst

Enkele Voorbeelden

Foto: Tuur D'Hooge

Audiotocht Tijdens een audiotocht volg je geen route op een kaart, maar aanwijzingen op een geluids­ fragment! Wandel de tocht eerst zelf en spreek ondertussen een wegbeschrijving in op je smartphone. Benoem alle opvallende dingen die je ziet, dan weten de speurders dat ze op het juiste spoor zitten.

Zelf de weg vinden? Dat doe je met oriëntatietechnieken! Er bestaan ook tochttechnieken: die helpen je niet alleen naar je bestemming, ze maken de weg ernaartoe ook plezanter.

Reflectortocht Deze tocht organiseer je best ­­wanneer het al donker is. Vooraf, overdag, hang je op elk kruispunt een reflector die de weg wijst. Wanneer je er dan met een zaklamp over schijnt, zie je waar je naartoe moet. Fluohesjes aan en zoeken maar!

De leukste tochten en methodes bedenk je zelf. Er is wel één vuistregel voor wie zelf een tocht(techniek) maakt: wandel de route eerst zelf. Alleen zo weet je zeker dat de aanwijzingen duidelijk zijn en dat de speurders de weg zullen vinden.

Een eigen idee? Heb je zelf nog een leuk idee? ­Keileuk! Laat je creativiteit maar ­stromen, en laat het door iemand testen die het niet mee gemaakt heeft. Zo weet je zeker dat alles klopt!

Werkten mee aan dit nummer Asja, Raven Van Hove, Ise Kenis Taalcorrectie: Joris Claus Illustraties Bart Schoofs, Lander Peeters Foto's Hana Reynaert, Luna Van den Daele, Fien Wallays, Tuur D'Hooge Papier Krak? en Boem! worden gedrukt op Circle Offset Premium White

Hoofdredactie Anton Schroyens Eindredactie Janna Dergent Drukkerij Graphius Opmaak volta | vormgeving Verantwoordelijke uitgever Wim Verschueren, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen tel. 03 231 16 20 • info@scoutsengidsenvlaanderen.be • www.scoutsengidsenvlaanderen.be • fb.com/scoutsengidsenvlaanderen RPR Antwerpen - 0407.138.494 • Heb je een vraag over de inhoud van Krak?Boem! of wil je graag meewerken? Mail dan naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen. be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be Digitaal exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak?Boem! Zijn er meerdere mensen op hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we maar één exemplaar. Wil je minder of geen bijlages, liever een digitale versie of echt geen tijdschrift meer? Dat kan via https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be Iedereen die lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich daarop inloggen. Meer info op: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/uitschrijven-tijdschriften

7


#instafamous

Scouts Velm Nette bleek de alleskunner onder de jonggidsen #homouniversalis

Wedstrijd Geïnspireerd om zelf een tochttechniek uit te werken? Super! Stuur je zelfverzonnen techniek naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be. Je maakt kans op een kompas uit Hopper winkel.

8