Boem!, Jaargang 14, nr1, 2021-2022, Dromenland in zicht

Page 1

jaargang 14 — #1 september 2021

Dromenland in zicht! Voor jonggidsen, jongverkenners, scheepsmakkers, gidsen, verkenners, zeeverkenners, jins, loodsen en iedereen die zich groot genoeg voelt.

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift — sep-okt-nov — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P908023 Bijvoegsel bij Over & Weer augustus 2021


Dromenland in zicht! Creativiteit en fantasie zijn onmisbaar voor elke scout of gids. Dankzij je verbeelding kan je alle kanten uit. Soms is het parcours dat je aflegt spannend, maar dankzij je ­fantasie beleef je de mooiste avonturen.

Hoe kan je scouts de beste scouts worden?

Hoe zou je droomlokaal eruit zien? Hoe ziet je scouts­­ carrièere er over vijf jaar uit?

Wanneer je fantaseert over de toekomst, smeed je plannen voor later. Laat je ­dromen geen d ­ romen blijven, maar breng ze tot leven!

Kom eens verkleed als cowboy naar een random vergadering.

Met een krant met kijk­gaten erin, voelt een s­mokkelspel nog echter. Fantasie is de kers op onze scoutstaart. Het maakt alles net een tikkeltje leuker. Een tof thema en wat extra gek doen? Graag!

Verzin zelf eens een spel!

Laat de leiding weten wat jullie willen doen tijdens de vergadering.

Creativiteit helpt je vooruit! Ook bij ­ spelletjes of diverse activiteiten kan je het leuker of m ­ akkelijker maken door je fantasie te ­gebruiken. Bewandel je eigen pad.

Geen gewone, maar een Italiaanse woudlopers­keuken!

Creatief omgaan met ­regels ≠ valsspelen #ValsspelenIsOokSpelen

Straffe verhalen aan het kampvuur. Een goed verhaal verandert een tocht in een avontuur. Met een extra dosis ­fantasie beleef je zoveel meer. De meest o ­ nvergetelijke verhalen maak je zelf (elke keer iets groter).

Stel je eens voor dat ...

2

Weet je nog die ene keer ... ?


Scoutsdromen Dromen doen we allemaal. Geen droom is te gek, te groot of te vergezocht. Door onze dromen komen we tot nieuwe ideeën en kan je stap voor stap nieuwe dingen realiseren. Wij vroegen aan Odette, Harald en Jorun waar zij nog van dromen binnen de scouts.

Mijn ouders leerden elkaar kennen via de scouts en dit zie ik echt als een voorbeeld. Ik droom niet per se over een lief in de scouts, maar wel over hechte vriendschappen. De scouts is voor mij een plek waar ik 100% mezelf kan zijn en helemaal aanvaard word zoals ik ben. Ik ga dit jaar over naar de givers en hoop dat ik daar nog meer nieuwe vrienden voor het leven zal maken.

Odette (13), 1ste jaar gids bij de scouts van Hove

Over twee jaar krijg ik mijn voortotem. Daar kijk ik heel erg naar uit. Een voortotem toont echt wat de groep van je denkt en hoe ze naar je kijken. Ik vind het erg speciaal om deze te krijgen. Dit hoort ook echt bij de scouts voor mij.

De loodsen van onze groep gaan meestal op buitenlands zeilkamp. Zo ging mijn zus een paar jaar geleden zeilen op de Baltische Zee en zetten ze zo voet aan wal in Kopenhagen en Malmö. Het lijkt me superleuk om dat met mijn jaar ook te kunnen doen. Het liefst van al zou ik naar Noorwegen gaan om op de fjorden te kunnen varen. We zijn een kleine, hechte groep van drie, dus zoiets lijkt me echt onvergetelijk. We zullen er hard voor moeten werken, maar dat heb ik er zeker voor over. Harald (17) , loods bij zeescouts­ Sint-Leo

Als het niet zou lukken om naar Noorwegen te gaan, lijkt ­Nederland me een goed alternatief. Niet gewoon Zeeland, dat doen we als zeeverkenner met onze longboats. De Wadden­ eilanden en Noord-Nederland lijken me mooie streken.

Leiding worden lijkt me echt geweldig. Ik kijk ernaar uit om ­vanaf volgend jaar de leiding nog beter te leren kennen en ­n­ieuwe vrienden te maken. Daarnaast zie ik leiding worden ook echt als een leerschool: je leert voor een groep staan, samenwerken en omgaan met jongeren. Mijn ultieme droom is om ooit jinleiding te worden. Ik ervaar zelf als jin dat de band met je leiding anders is dan bij een andere tak. Ooit wil ik als jinleiding mijn jins een even zalig jaar te bezorgen als ikzelf had. Jorun (18), jin bij de scouts van Hove

Ik droom er ook al van om als oud-leiding mee te gaan foerieren op kamp om zo later de connectie met de scouts te behouden. Ook groepsleiding worden lijkt me leuk, al vind ik het nu nog moeilijk om in te schatten of ik dat ooit zal zien zitten.

3


Samen je dromen verkennen Dromen, iedereen heeft er wel. Sommige zijn groot, andere net heel klein. Je droomvakantie, droomkamp, droomhuis … noem maar op. Je kan ze aan elkaar vertellen, maar misschien is het ook wel leuk elkaar mee te nemen in je dromen. Leg je met z’n allen gezellig in het gras of op een ander rustig droomplekje. Eén voor één neem je elkaar nu mee in je droom. Belangrijk is dat je rustig praat en alles goed beschrijft. Niet alleen wat je ziet, maar ook wat je voelt, ruikt en proeft. Gniffelen en giechelen tussendoor zijn zéker toegestaan. Als verteller ga je aan de slag en laat je iedereen zich inbeelden hoe jouw droom eruitziet: Laat iedereen de ogen sluiten en zich concentreren op hun ademhaling. Dit doe je door mee te tellen: adem in, één, twee, drie, en uit, één, twee, drie. Vertel dat je rechtstaat van de grond en stevig op je voeten staat. Je wandelt naar een grote trap. Een trap die tot in de wolken gaat en die je opwandelt. Bovenaan aangekomen ben in je je droom en begin je deze in geuren en kleuren te beschrijven.

4

Beschrijf een strandvakantie waar je het warme zand tussen je tenen voelt terwijl je een ijsje aan het eten bent. Een reggaemuziekje klinkt op de achtergrond en dat knappe vakantielief wandelt net voorbij. Of neem de anderen mee naar dat ene festival waar je eens naartoe wil gaan. Luide muziek van je favoriete band, de geur van hamburgers, andere mensen die dicht tegen je staan te dansen. Of vertel hoe jouw droomkamp eruitziet. Wie weet luistert de leiding aandachtig en kom je op het echte kamp stukjes van je droom tegen smile Op het einde van je droom laat je iedereen terugkomen naar de trap en deze vanuit de wolken naar de grond afwandelen. Op de grond aangekomen laat je iedereen zich weer neerleggen en stilaan terugkomen naar het hier en nu. Maak hen er attent op hoe de grond voelt, welke geluiden ze rondom horen en doe daarna allemaal de ogen terug open. Veel samendroomplezier!


Deze strip werd bedacht en getekend door Lander Peeters, 3e-jaars jongverkenner van Scouts 26ste Sint-Joris Kokaz (Kontich Kazerne).

5


Vraag het aan Asja Hallo beste scouts, Mijn naam is Asja, ik ben een scout in hart en nieren én ik ben ook ­seksuoloog. Heb je vragen over verliefd zijn? Over je lichaam? Relaties of seks? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Stuur je vraag, anoniem als je wil, naar asja@scoutsengidsenvlaanderen.be en ik beantwoord ze graag voor je.

Hebben mijn dromen betekenis? Soms zijn je dromen bizar of eng. Maar meestal zijn dromen erg fijn. Dromen zijn de onderbewuste verwerking van dingen die je overdag hebt meegemaakt. Je hersenen proberen informatie te verwerken door te dromen. Maar dromen is ook meer dan dat. In onze dromen voelen we ook dingen en werkt onze intuïtie. Wanneer je bijvoorbeeld droomt dat je naar het toilet moet, is dit ook vaak echt zo. Onze slaap bestaat uit meerdere fases. De fase waarin je het meeste droomt, heet de remslaap. Dromen heeft trouwens superveel voordelen. Wist je dat topsporters die dromen over hun training de volgende ochtend opmerkelijk beter presteren? Helaas vergeten we de meeste van onze dromen. Maar sommige dromen zijn zo fijn dat je ze niet vergeet. Bijvoorbeeld wanneer je over een goede vriend of vriendin droomt. Vaak zijn dromen ook gewoon verwarrend. Zo bestaat de zogenaamde ‘crushdroom’. Hierbij droom je dat je verliefd bent op iemand die je kent, terwijl je nog nooit zo naar die persoon hebt gekeken. Na die droom kan het zijn dat je toch op een andere manier naar die persoon gaat kijken. Dit wil niet altijd zeggen dat je echt verliefd bent. Dromen zijn nu eenmaal een beetje verdrongen gedachten. Daarom is het moeilijk om aan alle dromen een verklaring te geven. Je kan bijvoorbeeld hetzelfde dromen als je beste vriend of vriendin, maar omdat elke droom een persoonlijke betekenis heeft, wil deze misschien toch iets anders zeggen. Een crushdroom kan erop wijzen dat je misschien toch gevoelens hebt, maar het omgekeerde kan evengoed. Maar al bij al is dromen over verliefd zijn en de vriendschap gewoon heel erg fijn, en moeten we er niet altijd te hard over nadenken.

Groetjes, Asja

6


Het noorden kwijt lijk moeiord! wo

Wil je graag zelf je weg vinden op tocht? Daar bestaan trucjes voor. We noemen dat o ­ riëntatietechnieken. Ze helpen je om te weten te komen waar je bent. En voor al die technieken moet je alvast één ding kunnen. Je moet weten hoe je het ­noorden kan vinden. Als je geen kaart of kompas hebt, wijzen de sterren je ’s nachts de weg.

Zo vind je de poolster

De Poolster Het is je zeker al opgevallen dat sterren steeds bewegen in de lucht. Ze verplaatsen zich net als de zon, van het oosten naar het westen. Ook de zon is een ster. Alle sterren bewegen op deze manier, behalve de Poolster. Dit komt omdat de Poolster recht boven de aarde staat. Je kan de Poolster vinden door op zoek te gaan naar de Grote Beer. Dit sterrenbeeld is makkelijk te ­herkennen als een steelpan. ­Eenmaal je die hebt gevonden, kan je de Poolster zoeken. Dit doe door de achterkant van de pan 5 keer te verlengen naar boven toe. Je komt dan vanzelf bij de Poolster uit. De Poolster staat altijd in het ­noorden, dus dat heb je dan ook gelijk ­gevonden.

Werkten mee aan dit nummer Gitta Van Goethem, Marieke Van Broeckhoven, Evelien Noyens, Haike Vercoutter, Asja, Raven Van Hove Taalcorrectie: Joris Claus Illustraties Bart Schoofs, Lander Peeters Foto's Hana Reynaert, Luna Van den Daele Papier Krak? en Boem! worden gedrukt op Circle Offset Premium White

Hoofdredactie Anton Schroyens Eindredactie Janna Dergent, Sabine De Schutter Drukkerij Graphius Opmaak volta | vormgeving Verantwoordelijke uitgever Wim Verschueren, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen tel. 03 231 16 20 • info@scoutsengidsenvlaanderen.be • www.scoutsengidsenvlaanderen.be • fb.com/scoutsengidsenvlaanderen RPR Antwerpen - 0407.138.494 • Heb je een vraag over de inhoud van Krak?Boem! of wil je graag meewerken? Mail dan naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen. be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be Digitaal exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak?Boem! Zijn er meerdere mensen op hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we maar één exemplaar. Wil je minder of geen bijlages, liever een digitale versie of echt geen tijdschrift meer? Dat kan vanaf half februari 2021 via https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be Iedereen die lid is van Scouts en Gidsen Vlaanderen kan zich daarop inloggen. Meer info op: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/uitschrijven-tijdschriften

7


#instafamous

Scouts Schorvoort Onze givers bouwden vandaag hun eigen brug om over de Aa heen te komen! #teamwork

Wedstrijd Wat is het strafste verhaal dat jij deze zomer mee maakte op kamp? Stuur jouw anekdote naar ­krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be. Je maakt kans op een jaarthema-T-shirt uit Hopper winkel.

8