Boem!, Jaargang 13, nr2, 2020-2021, 't Zal wel zijn

Page 1

jaargang 13 — #2 december 2020

Zelf een spel maken, kinderspel? Wat is jouw favoriete scoutsspel?

Als je niet weet wat zeggen Praten over gevoelens

Voor jonggidsen, jongverkenners, scheepsmakkers, gidsen, verkenners, zeeverkenners, jins, loodsen en iedereen die zich groot genoeg voelt.

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift — dec-jan-febr — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P908023 Bijvoegsel bij Over & Weer november 2020


Welzijn bespreekbaar maken? ’t Zal wel zijn!

Als je niet weet wat zeggen

Lig je ’s avonds op kamp ­gezellig te babbelen in de tent, zegt Isaak plots: ‘Het leven is kak, soms wou ik dat ik nooit geboren was.’ Op tweedaagse is Lotte al de hele weg erg stil. Als je haar vraagt of er iets scheelt, begint ze te w ­ enen. Herkenbaar? Maar wat moet je dan? Als je vrienden ­opeens duidelijk tonen dat ze niet goed in hun vel zitten. Op zo’n moment kan een babbeltje helpen. Laat je niet afschrikken door stiltes of tranen. En ook niet meteen door een ‘Laat me met rust.’ Blijf dichtbij. Neem je tijd en probeer een gesprekje te starten. Hoe? Enkele tips: • Vertel je vriend(in) wat je ziet en waarom je denkt dat hij of zij zich niet zo goed voelt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Oei, dat klinkt heftig.’ Of vraag voorzichtig: ‘Wat is er toch?’ • Neem je vriend(in) serieus in wat hij of zij vertelt. Maak dus niet meteen een flauw grapje of zeg niet ‘Kom, denk maar snel aan iets anders.’

2

• Luister. Laat hen rustig vertellen. Geef hen wat tijd. Onderbreek niet. • Wacht ook met advies. Soms wil iemand het gewoon ­kunnen vertellen. Accepteer de ander zijn gevoelens, ook al zijn de jouwe niet dezelfde. Heb ­respect voor elkaar. • Het moet ook niet altijd met woorden. Gewoon iemand die naast je zit als je huilt, kan veel betekenen. Daarom moet die niet per se iets zeggen of iets groots doen. Tonen dat je er bent, kan ook met een glimlach of een hand op een schouder. • Toon je bezorgdheid en vraag wat je kan doen om te helpen. • Weet je even echt niet wat zeggen? Zeg dat dan ook aan je vriend(in). ‘Ik weet effe echt niet goed wat ik hierop kan zeggen.’ • Stel voor om samen naar een leiding te stappen. Jouw steun kan helpen zodat je vriend(in) aan de leiding durft vertellen wat er is. Soms zeggen daden meer dan woorden. Weet je dat je dat één van je vrienden een moeilijke periode doormaakt, probeer er dan te zijn voor hem of haar. Af en toe een berichtje sturen, een knuffel, of samen onnozel doen op de scouts.

vragen Op onderstaande sites kan je altijd terecht. Met je eigen vragen of met vragen over hoe je anderen kan helpen. www.watwat.be www.awel.be


Valsspelen is ook spelen Foei is fijn, valsspelen kan soms zo leuk zijn. We moeten eerlijk zijn, deelnemen is niet altijd belangrijker dan winnen! Zin om nog eens goed vals te spelen? Hou je dan aan deze regels*.

’t Zal NIET zijn Je leiding heeft vaak veel tijd in een activiteit gestoken. Als valsspelen = je leiding ­saboteren, doe je het beter niet!

Hoe zelfzekerder jij overkomt, hoe kleiner de kans dat je betrapt wordt. Er zijn natuurlijk grenzen. Verliezen is niet leuk, maar zorg dat je niet te ver gaat. Het bos afbranden om te winnen, is bijvoorbeeld geen goed plan. Valsspelen is niet altijd goed voor de groepssfeer. Wanneer er wrevel binnen de groep ontstaat, stop je maar beter. Een goede sfeer is veel belangrijker.

’t Zal WEL zijn Bedenk goede argumenten. We spelen niet vals, we spelen slim! Speel zeker vals als je dan enthousiaster kan meespelen. Hebben je medeleden geen zin om mee te spelen? Motiveer ze dan door ervoor te zorgen dat je zeker wint. Speel vol zelfvertrouwen vals. Hoe zelfzekerder jij overkomt, hoe kleiner de kans dat je betrapt wordt. Geef eerlijk toe dat je vals­ gespeeld hebt wanneer je betrapt wordt. Speel overdreven vals. Hoe ­groter en grappiger je dat doet, hoe leuker het wordt! Ga de uitdaging aan om creatief om te gaan met de regels. Zoek een gat in de regels, kijk hoe je alles anders kan interpreteren.

*Natuurlijk denk je nu al hoe je kan valsspelen met deze regels. En da’s oké!

3


Saai?  Dan maak je er toch gewoon een spel van

Lange tochten Gebruik een tocht om eens goed bij te kletsen. Zing ­samen liedjes. Of speel ­spelletjes zoals wie-is-het?

Afwassen Organiseer een afwasrace. Hou de tijd bij. Wie wast het snelst tien borden af? ­Uiteraard is het slim om een jury aan te stellen zodat de borden wel echt schoon zijn.

Het lokaal poetsen na de activiteit Poetswedstrijd! Elke week poetst een andere (jong)giverduo het ­lokaal. Hou de tijd bij en schrijf die op magneten. Hang de magneten op volgorde. Zo zie je wie het snelste was! (Tip: ook hier is een jury een goed plan.)

Wachten Speel een potje schoenpetanque. Overal plezant!

Geldacties Kies dit jaar voor een extra originele actie om geld te verdienen. Brainstorm samen met je leiding. Enkele leuke voorbeelden? Organiseer een modeshow, een highlandgames­toernooi of maak een escaperoom.

Andere ideetjes nodig? Maak een pot met ‘leuke’ regels. Bij elk klusje, vis je een regel uit de pot. Het lokaal vegen, het materiaal weer naar de lokalen brengen of sjorkoord oprollen is extra leuk wanneer je hinkelt. ­ Of per twee aan elkaar gebonden bent. Of met een gek accent praat!

4


Zelf een spel maken, kinderspel? Bij de scouts en de gidsen doe je veel toffe activiteiten. Of, dat hopen we toch. GRIN-WINK Vaak bedenkt leiding de spelen. Maar er komt een dag dat je dat voor het eerst zelf mag doen. Wij vroegen aan Marie en Auke, twee jins, hoe dat was, hun eerste activiteit bedenken. Wat voor scoutsactiviteiten doe je graag? Marie: 'Mitraillettentik vind ik het leukste scoutsspel. Dat is echt een ­klassieker in onze groep. Je wordt in groep ergens gedropt en moet samen terug naar je terrein geraken. Onderweg zijn er verschillen­de checkpoints. De leiding probeert je onderweg te tikken. Wie gepakt wordt, moet terug naar het vorige checkpoint.' 'Techniekenvergaderingen vind ik minder tof. We maken dan wel coole dingen, maar voor de rest gebeurt er niet zoveel.'

Marie (18), jin bij Scouts en Gidsen Sint-Martinus Zaventem

Wanneer heb je voor het eerst zelf een spel gemaakt? Marie: 'Ik was dit jaar voor het eerst animator op het speelplein. Daar maakten we een sporen­zoektocht met veel fantasie. We waren zogezegd blijven slapen en onze knuffels waren verdwenen. Die moesten we gaan zoeken natuurlijk. Bleken er toch wel geen voet- en vingerafdrukken te zijn zeker. Onder­weg speelden we spelletjes zoals tik, tak, boem of omgekeerd verstoppertje. ­Uiteindelijk vonden we de knuffels naast het toilet.' Wanneer heb je voor het eerst zelf een spel gemaakt? Auke: 'Deze zomer ben ik op animatorcursus geweest bij Scouts en ­Gidsen Vlaanderen. Daar moesten we een activiteit in elkaar steken rond een bepaald thema. Mijn vriendin en ik maakten een spel met het thema lente. We kregen de opdracht om ook schaar-steen-papier in het spel te verwerken, maar dan wel op een o ­ riginele manier. Ik had eerst wel wat schrik. Ik had nog nooit zelf een spel in elkaar gestoken en ik wist niet goed waar ik moest beginnen. Gelukkig had mijn vriendin wel al wat ervaring.' Hoe zat jullie spel ineen? Auke: 'We maakten een soort van stratego, met schaar-steen-papier, in de vier seizoenen. Gelukkig had mijn vriendin al wat ideeën waarop ik verder kon bouwen. En kreeg zij weer nieuwe ideeën door de mijne. Het resultaat was echt een leuk spel. We hebben de activiteit ook echt gespeeld. En wij mochten begeleiden. Dat was tof. Iedereen vond het een leuk spel. En dat begeleiden was echt fijn. Het gaf mij een goed gevoel.'

Auke (18), jin bij Scouts Sinaai

ook zin om op vorming te gaan Je bent jin? Dan kan je op vorming bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. Jintro, dat is een weekje, samen met andere jins van uit heel Vlaanderen, op een speelse manier ontdekken wat je goed kan. Animatorcursus, dat is een weekje ontdekken hoe je in leiding kan staan en alles wat daarbij komt kijken: een spel maken, de leefwereld van leden, praten met ouders. Meer info op www.scoutsengidsenvlaanderen.be/vorming

5


Vraag het aan Asja Hallo beste scouts, Mijn naam is Asja, ik ben een scout in hart en nieren én ik ben ook ­seksuoloog. Heb je vragen over verliefd zijn? Over je lichaam? Relaties of seks? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Stuur je vraag, anoniem als je wil, naar asja@scoutsengidsenvlaanderen.be en ik beantwoord ze graag voor je.

EHBL (eerste hulp bij liefdesverdriet) Liefdesverdriet. Als je het zelf ervaart, zeker voor het eerst, dan weet je dat het heel heftig kan zijn. En dat is normaal. Iedereen reageert anders op liefdesverdriet. Sommigen plannen allerlei leuke dingen om het te vergeten. Anderen blijven liever alleen en huilen tranen met tuiten. Gaat het om een echte relatie­ breuk? Zoek dan niet altijd contact op. Ook niet via social media. Jezelf er de hele tijd mee confronteren, maakt je alleen maar ongelukkiger. Belangrijker is het om over je gevoelens te spreken. Door ze te delen, voel je je minder alleen. Maar praten over emoties is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Weet dat het helemaal oké om je eens minder te voelen en ineens in tranen uit te barsten. Ook bij de scouts. Dat lucht nu eenmaal op en ook de leiding staat voor je klaar! En bij je beste vrienden moet je al helemaal niet twijfelen! Zij zijn toch je beste vrienden? Gun jezelf wat tijd als je liefdesverdriet hebt. Maar probeer toch regelmatig iets actiefs te doen, ook al heb je daar eigenlijk niet veel zin in. Omring je met vrienden. En waar kan dat beter dan op de scouts? Klaar voor een nieuw liefdesavontuur? Laat je niet afschrikken door je vorige ervaring. Er loopt ergens een betere match rond.

ja Scoutsige groetjes, As

6

Nood aan een luisterend oor? bel awel op 102 16u-22u, anoniem www.awel.be


Het noorden kwijt? Je wil graag zelf je weg vinden op tocht? Daar bestaan trucjes voor. Oriëntatietechnieken, met een moeilijk woord. En voor al die technieken moet je alvast één ding kunnen. Je moet weten hoe je het noorden kan vinden.

Het kompas De eenvoudigste manier om het noorden te vinden, is om een ­kompas te gebruiken. Bij het ­kompas op de foto is het noorden de rode pijl. Bij een ander ­kompas kan dat anders zijn. Om het ­noorden echt te vinden, moet je het kompas juist gebruiken. Daarvoor zijn er twee belangrijke regels. • Hou het kompas horizontaal en zo recht mogelijk. • Blijf weg bij grote elektriciteits­ palen, grote metalen ­con­structies en magneten. Die trekken namelijk de rode pijl aan, waardoor de pijl je een heel andere richting uitstuurt dan naar het noorden.

Werkten mee aan dit nummer Ise Kenis, Marieke van Broeckhoven, Evelien Noyens, Raven Van Hove, Asja Illustraties Bart Schoofs Foto's Trijn Nyckees, Manon Steegmans, Jente Van Pelt Papier Krak? en Boem! worden gedrukt op Circle Offset Premium White

maak zelf een kompas

Nodig • een naald, • een grote magneet of een stukje stof, • een bakje water met daarin een stukje kurk of grasspriet. Stappenplan 1 Wrijf zeker 10 keer met de naald over de magneet of het stukje stof. Altijd in dezelfde richting! Dus de naald telkens opheffen en opnieuw van boven naar beneden wrijven. Nu is de naald zelf magnetisch. 2 Leg de naald op de kruk of grasspriet die in het bakje water drijft. 3 Voilà! De naald wijst automatisch naar het noorden. Straf hé? 4 Check even of de naald effectief naar het ­noorden wijst. Want ook een zelfgemaakt ­kompas kan verstoord zijn door iets uit de buurt. Met een gewoon ­kompas. Of kijk naar de zon. Hoe laat is het? Middag en de naald wijst helemaal naar de andere kant? Perfect.

Hoofdredactie Anton Schroyens Eindredactie Sabine De Schutter, Ise Kenis Drukkerij Graphius Opmaak volta | vormgeving Verantwoordelijke uitgever Wim Verschueren, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen tel. 03 231 16 20 • info@scoutsengidsenvlaanderen.be • www.scoutsengidsenvlaanderen.be • fb.com/scoutsengidsenvlaanderen RPR Antwerpen - 0407.138.494 Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen. be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be Extra exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak?Boem! Zijn er meerdere mensen op hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we toch maar één exemplaar. Vragen? Mail naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be

7


#instafamous

Scouts Tielt #deeersteactiviteitwaseréénomutegentezeggen Jonggivers 2020

WEDSTRIJD Mail voor 1 januari een leuke anekdote over valsspelen naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be en je maakt kans op een jaarthemabeker.

WINNAARS WEDSTRIJD BOEM! SEPTEMBER De givers van Scouts Terjoden stopten hun zotste ideeën en stoutste dromen in een echte 'tZalwelzijn-bokaal. En ook de verkenners van Scouts Alowis uit Aalst maakten een geweldige bucketlist. Beide groepen wonnen een dagje touwenparcours op Hopper Jeugdverblijf De Kluis.

8