Boem!, Jaargang 13, nr1, 2020-2021, 't Zal wel zijn

Page 1

jaargang 13 — #1 september 2020

't Zal wel zijn! Duik in het nieuwe jaarthema

Iedereen erbij! Hoe zorg jij ervoor dat anderen zich goed voelen op de scouts? Voor jonggidsen, jongverkenners, scheepsmakkers, gidsen, verkenners, zeeverkenners, jins, loodsen en iedereen die zich groot genoeg voelt.

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift — sept-okt-nov — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P908023


Nieuwe jaarthema

-

n

Scouting, da’s soms ook niet durven.

toch gaa ne

t het eigenlij da

s.

lijk nde tei Ui

k

el leuk wa he

n

eten toege mo ve

Zit je soms niet zo goed in je vel? www.noknok.be Liever praten? Bel 102/Awel.be

'T ZAL WEL ZIJN

Een kenteken zelf op je hemd naaien? ‘t Zal wel zijn! Speldje knoopje Net een nieuw jaarkenteken gekregen? Ga je dan normaal toevallig even bij je oma op bezoek? Een kenteken op je hemd naaien is eigenlijk niet zo moeilijk. Doe het dit jaar eens zelf. Hangt het scheef? Of valt je kenteken er na een half jaar af? Geen probleem, oefening baart kunst! www.hopper.be/plaats-kentekens

Start aan een hoek

Steek de naald met draad langs de binnenzijde van je hemd. Volg nu de rand van je kenteken en steek de naald ­afwisselend door de boven- en onderkant van je hemd. Wanneer je helemaal rond bent, draai je het hemd binnenstebuiten. Daar maak je de draad vast met een knoop. Knip de rest van de draad af.

2


Ik emm’er al zin in? Jij ook?

een eige n es cap ero om pannenko ekenfestij n met din die niet o gen p pannen koeken p assen ee ne en igen op t elk atto aar o b e s li jf t denk ek en en en

bed enk en

r l waa lokaa ft staan t e h j li in voor jaar b rren heel o j n s e l e t oo en da iets c n kan i n e e ieder ngen an va a g n ale garn

Maak ook een bucketlist! Ben jij het ook beu dat je leiding altijd alles beslist? Ga dan voor een bucketlist!

Doe mee aan de wedstrijd. Zie pagina 8.

Gooi hier je ideetjes voor topactiviteiten in, Dat is voor iedereen win-win. Dit giverjaar wordt extra spannend, stoer en fijn? ‘t Zal wel zijn! Ik bedenk al het leuks dat ik kan. En leiding, start maar al met dat jaarplan!* Ik emm’er nog lang niet genoeg van.

*Weet je leiding niet hoe? Tips en ideetjes vinden ze in hun Over & Weer, geen gedoe!

3


Een nieuw scoutsjaar is altijd een beetje spannend. Plots heb je nieuwe leiding en zijn er nieuwe leden. Ook als je nieuw bent in een tak is het niet altijd makkelijk. Hoe leer je iedereen kennen? Hoe vind je je plek?

Anouk (14)

Hoe zorg jij ervoor dat anderen zich goed voelen op de scouts?

Wij vroegen aan Anouk, Renske en Femke hoe zij ervoor zorgen dat nieuwe leden zich snel op hun gemak voelen. Zodat iedereen zich thuis voelt.

Natuurlijk willen we allemaal graag dat iedereen erbij kan horen. Maar hoe zorg je daarvoor?? Niet iedereen kan elkaar leuk kan vinden, karaktereigenschappen kunnen soms wel eens botsen. Je moet niet met iedereen overeenkomen, maar je moet elkaar wel respecteren. Respect is belangrijk.

* vaste, kleine groepjes

4

Renske (17)

Jullie werken ook met patrouilles*. Doen jullie daar ook iets speciaal zodat iedereen zich snel thuisvoelt? Wij hebben de positieve punten van onze patrouille opgesomd en er samen naar gekeken. Als we per patrouille kleine groepsspelletjes spelen, zorg ik ervoor dat iedereen een even groot deel van de groep uitmaakt. Ik zoek jonggivers die nieuw zijn ook op, gewoon om samen te zijn tijdens de vergadering.

Femke (17)

Anouk (14), jonggiver bij 77ste Sint Paulusscouts Edegem Hoe laat jij zien dat nieuwe jonggivers welkom zijn? Ik wil nieuwe mensen meteen leren kennen, dus start ik met een vragenrondje. Praten is belangrijk. Daarna laat ik hen kennismaken met de rest van de groep en zorg ik ervoor dat ze zich betrokken voelen.


Femke (17), jin bij Scouts Molenbeek Hoe zorg jij ervoor dat nieuwe givers zich snel thuis voelen? Ik probeer nieuwe leden zoveel mogelijk te betrekken in de groep. In plaats van met givers te praten die ik al ken, probeer ik met de nieuwe givers te babbelen en ze te betrekken in de gesprekken en de spelen. Zo hebben ze van in het begin het gevoel dat ze welkom zijn. Dat zorgt voor vertrouwen en zin om nog eens naar de scouts te komen. Hoe zorg je ervoor dat de scouts een leuke plek is voor iedereen? Uitsluiten en roddelen gebeurt wel eens bij de givers, maar ik vind het belangrijk dat je elkaar daar op aanspreekt. De scouts zou een veilige plek moeten zijn voor iedereen.

Renske (17), jin bij Open Scouts Pajotten Hekelgem Hoe zorg jij ervoor dat nieuwe jins zich snel thuis voelen? Ik zou eerst iedereen voorstellen en dan uitleggen hoe alles werkt. Het lokaal tonen, de formatie uitleggen en natuurlijk de algemene afspraken. Zeker vertellen dat alles went en het gewoon superleuk is. En dat je geen schrik moet hebben om iets te doen of te zeggen. Welke tips geef je aan nieuwe patrouilleleden? Ik zou de regels uitleggen en melden dat je altijd mee mag denken wat we kunnen roepen in de formatie. De groep apprecieert het als je meedenkt. En verder ‌ roep luid en laat je horen! Hoe zorg je ervoor dat iedereen erbij kan horen? Als iemand zich niet goed voelt, moet je erover praten. Want het is belangrijk om je goed te voelen op de scouts!

Ik probeer problemen binnen de groep zelf op te lossen. De leiding er meteen bij betrekken kan soms heel aanvallend overkomen. Het geeft volgens mij ook een groter gevoel van vertrouwen als we het zelf kunnen oplossen. Pas als het te erg wordt, vind ik dat je toch de leiding erbij moet halen om mee naar een oplossing te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld door een groepsgesprek waar iedereen kan zeggen wat er scheelt en waar we allemaal naar elkaar luisteren.

5


Vraag het aan Asja Hallo beste scouts, Mijn naam is Asja, ik ben een scout in hart en nieren én ik ben ook ­seksuoloog. Heb je vragen over verliefd zijn? Over je lichaam? Relaties of seks? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Stuur je vraag, anoniem als je wil, naar asja@scoutsengidsenvlaanderen.be en ik beantwoord ze graag voor je.

Relaties zijn uniek: ’t zal wel zijn! Wist je dat er heel veel verschillende soorten relaties bestaan? En dat op wie je juist verliefd wordt ook heel verschillend kan zijn? Op wie je verliefd wordt, kies je niet, en soms kan dat heel verwarrend zijn. Omdat degene op wie jij verliefd bent, niet verliefd is op jou. Of omdat degene op wie je verliefd wordt, onbereikbaar is. Soms vinden je vrienden of familie dat je op ‘de verkeerde valt’. Natuurlijk is dat niet altijd even simpel. Verliefd zijn is soms moeilijk. Ook hier leer je met vallen en opstaan. Praat erover met mensen die je echt vertrouwt. Soms schaam je je over je verliefdheid. Maar dat is nergens voor nodig. Verliefdheid kan veel vormen aannemen. Je kan ook gewoon verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht. Handig dat iedereen een beetje een andere smaak heeft, anders zou het nogal moeilijk worden om een lief te vinden! Soms kan je verliefd zijn, maar is een relatie geen goed idee. Zeker als iemand een stuk ouder is dan jij. Of als iemand veel over je te zeggen heeft. Je kan bijvoorbeeld verliefd worden op een leid(st)er, en dat is niet eenvoudig. Een relatie aangaan met je leiding is geen goed idee. Er bestaat geen juiste formule. Maar er is niets zo fijn als vlinders in je buik. Lekker spannend! Nog fijner als je dat kan delen met iemand, wie die persoon ook mag zijn!

ja Scoutsige groetjes, As

6

Meer weten? Kijk ook eens op www.watwat.be/liefdesverdriet


Knopen mé hopen de schootsteek

Schootsteek Wil je twee touwen aan elkaar knopen? Maar het ene touw is dikker dan het andere? Of je touwen zijn nat? Of het ene is een sjortouw en het andere een wasdraad? Gebruik dan een schootsteek!

1

2

3

Een schootsteek is een betere knoop dan de platte knoop. En je krijgt de knoop makkelijker los dan een platte knoop. Hoe maak je een schootsteek? Onthou dat de twee korte uiteindes uiteindelijk recht onder elkaar moeten staan.

HET TRUCJE? Een slang komt uit een vijvertje, duikt rond de vijver en kruipt dan onder haar eigen lijf door. Maar niet opnieuw in de vijver. Waarvoor kan je de knoop gebruiken?

Waarvoor kan je de knoop niet gebruiken?

• om touwen met elkaar te verbinden. • om een vlag aan een vlaggenmast vast te maken (de lus in de vlag is dan het ‘vijvertje’).

• als sierknoop. • om een touw aan een balk vast te maken.

Werkten mee aan dit nummer Raven Van Hove, Asja, Ise Kenis, Tiemen De Meester, Simon de Backer, Tom De Beuker Marieke Van Broeckhoven, Lore De Bousser, Matilde Robert Illustraties Bart Schoofs Coverfoto Dries Van Eyck Papier Krak? en Boem! worden gedrukt op Circle Offset Premium White Hoofdredactie Anton Schroyens

Eindredactie Sabine De Schutter, Ise Kenis Drukkerij Graphius Opmaak volta | vormgeving Verantwoordelijke uitgever Wim Verschueren, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen tel. 03 231 16 20 • info@scoutsengidsenvlaanderen.be • www.scoutsengidsenvlaanderen.be • fb.com/scoutsengidsenvlaanderen RPR Antwerpen - 0407.138.494 Jouw gegevens De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen.be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be Extra exemplaar? Omdat we onze leden graag op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt bij Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt elk lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen automatisch Krak? en Boem! Zijn er meerdere mensen op hetzelfde adres met dezelfde achternaam lid? Dan sturen we toch maar één exemplaar. Vragen? Mail naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be

7


#instafamous Scouts Elewijt

Stel me een vraag over vanalles en nog wat Houdt ge vanu verkenners?

đ&#x;™„

Zie ze allemaal even graag

đ&#x;˜‰

Bericht sturen

Scouts Elewijt #giverlove #giverkampheimwee #skoette #speeltijd

Wedstrijd Stuur jullie bucketlist ĂŠn een foto van een van de activiteiten op die bucketlist voor 15 oktober 2020 naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be. Je maakt kans op een dagje touwenparcours op Hopper Jeugdverblijf De Kluis voor 20 personen.

Mail jouw bucketlist ĂŠn foto naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be

8