Page 1

JG 44

Voor leiding, jins en loodsen

#2 — november 2019

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift (nov-dec-jan) — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P409371

FOTO: Melanie Vercauteren

Waarom doen we wat we doen?

Wat doet die zakdoek rond jouw nek? FOTO: Marie Declerck

Eén van de items om een scout of gids te herkennen is zonder meer de das. Zowel in Vlaanderen als in de rest van de wereld. Maar… waarom eigenlijk? Toen onze stichter Baden-Powell een uniform samenstelde, moest dat vooral nuttig zijn. De das dient niet alleen om je groep te herkennen, maar beschermt je nek ook tegen zonnebrand. Daarnaast kon de das in geval van nood ook dienen als verband.

Onze das komt dus niet uit het niets. Net zoals veel van wat we doen tijdens onze activiteiten en op kamp. Tijd om er in dit Scoutmoedige jaar eens bij stil te staan. In deze Over & Weer valt er nog veel meer te ontdekken over waarom we doen wat we doen. Veel leesplezier!


2

INHOUD

#2 — november 2019

Verder…

In dit nummer 03

12

15

AKABE / INTERATIONAAL

BEHEERSCOMMISSIE

VORMING

Buitenlands kamp

Had jij tien miljoen...

100 jaar Gilwell

04

13

16

JAARTHEMADAG

LOKALEN

LEIDING AAN HET WOORD

Laat pesten niet aanmodderen

Binnen is het nieuwe buiten

Lien en Lore

05

14

ECOLOGIE / TECHNIEKEN

ECOLOGIE

Ecologisch kamperen

Weg met wegwerp!

07 URBAN LEGEND Zijn leden enkel verzekerd als ze hun das dragen? 07 BOEKENKAST Takboekjes 11 COLUMN Hetzelfde maar dan anders 13 SCOUTS EN GIDSEN Merk-waardig 14 OUDER AAN HET WOORD Pieter

AANGEKONDIGD

Jaarthemadag Meer info: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/jaarthemadag

06 Wat maakt ons sterk? Ploegwerk!

08

DOSSIER

FOTO: Thomas De Paepe

Padvinderij verkennen


3 AKABEU / INTERNATIONAAL

Anders KAn ook naar het BUitenland akabe@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/akabescouts Op buitenlands kamp gaan, da’s scoutmoedig. Ook voor akabe! Maar hoe begin je daar nu mee? Dat vroegen wij ons bij ploeg Akabe en ploeg Internationaal ook af. Daarom hebben we het afgelopen jaar met de hulp van enkelen die het ons al voordeden een handige bijlage geschreven op het Internationaal Kampvisum. Speciaal voor akabeleiding. Want grenzen verleggen, dat kunnen wij als de besten.

Alles start bij een leidingsploeg met goesting, leden die enthousiast zijn en ouders die mee achter jullie idee staan.

internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/internationaal.scoutsengidsenvlaanderen

DE LEDEN Geen enkele akabegroep is hetzelfde. Naarmate de grootte, sterkte en mogelijkheden van jullie groep zal de aanpak helemaal anders zijn. Betrek ouders van bij het begin in dit verhaal. Wat vinden zij haalbaar voor hun zoon of dochter? Hoe kunnen zij er mee een succes van maken? DE LEIDING Bekijk samen met je leidingsploeg de opties, draagkracht en mogelijkheden. Blader eens door het visum en probeer een tijdlijn uit te zetten. Het kan zijn dat je op één jaar tijd niet alles voorbereid krijgt. Doe er dan gerust een jaar langer over alvorens op avontuur te vertrekken. AAN DE SLAG! Verken wat de wensen van de leden zijn voor een buitenlands kamp, probeer hen inspraak te geven in waar jullie naartoe gaan en wat jullie daar gaan doen. Zo kan je een landenvergadering plannen waarin jullie enkele landen verkennen qua cultuur, eetgewoontes, wat je er kan doen en klimaat. En daarna kiezen jullie samen wat jullie bestemming wordt. Droombestemming gevonden?

INTERNATIONAAL

(A)KAMPVISUM

BIJLAGE VOOR AKABEGRO

EPEN

TEKST: Evelien Noyens, Gitta Van Goethem FOTO’S: Jeroen Baeten

Kijk dan eens met je leden wat ze graag ter plekke doen? Zien ze een trektocht zitten? Duiken ze liever de golven in? Of gaan ze voor een spel in de bergen? Het kan allemaal! Stuur ons zeker een kaartje wanneer jullie ons Belgenlandje achter jullie laten! Akabe Albatros: Het feit dat je dit met Akabe doet, maakt niet uit. De uitdaging is inderdaad groter. Maar de voldoening achteraf is dat nog onnoemelijk veel groter. Ga de uitdaging aan, beklim de berg, stap in de kano en geniet!”

BROCH_AKABE_BL_Kamp-2019-V6.indd 1

23/09/19 17:01

Akabe Hasselt: Speciale activiteiten uit de comfortzone van je leden zorgen sowieso voor de beste herinneringen. Zo zijn we met iemand die normaal in een elektrische rolstoel zit, echt in zee gaan zwemmen. Daarvoor was ze zelfs nog nooit in de zee geweest.

Akabe Sint-Johan: Samen kiezen naar waar we trekken en hoe we onze dagen plannen. Van die vrijheid genoten onze leden het meest op buitenlands kamp.

Akabe funk: “Wij trokken met onze vips door Nederland. Klinkt niet zo avontuurlijk, maar voor onze gasten was het de week van hun leven. Een mooie combi tussen avontuur en toch zelfstandig kunnen zijn. Zalig!

Nog vragen, tips of gewoon verhalen om te delen? Twijfel niet en mail naar akabe@ scoutsengidsenvlaanderen.be of internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be


4

#2 — november 2019

Jaarthemadag 15 en 16 februari 2020

Laat pesten niet aanmodderen Door samen in de modder te spelen en lekker vuil te worden, gooi je drempels plat en toon je dat iedereen erbij kan.

TEKST: Bertrand Goethals FOTO’S: Thomas De Paepe

Op het internet vind je tal van aanwijzingen over hoe je de perfecte modder maakt. Zuivere aarde en de juiste waterverhouding zijn cruciaal om goede, vettige modder te verkrijgen. We raden je aan om alvast wat te oefenen, want de maand februari staat in het teken van… modder. Van 14 tot 21 februari 2020 kiest heel Vlaanderen kleur tegen pesten. Scouts & Gidsen Vlaanderen doet mee en wij koppelen er meteen ons jaarthema aan vast. Wat is er immers scoutmoediger dan een vuist te maken tegen pesten? We dagen alle groepen, alle leiding, alle gouwen en alle districten uit om zich

op 15 en 16 februari eens goed te laten gaan in de modder. Maak van je lokaal een modderroetsjbaan, organiseer een modderwellness voor je leden, hou een moddergevecht met de buren (wel even checken of ze akkoord gaan), bouw een modderigloo, maak een blotevoetenpad rondom het lokaal, hou een wedstrijdje modderkastelen bouwen, laat de jins bodypainten met modder of ravot eens met je kapoenen op z’n zwijntjes, maar doe het vooral met modder! Waarom we jullie in godsnaam met modder willen laten spelen midden in de winter? Omdat pesten een fenomeen is dat zich ook niks aantrekt van de seizoenen. Noch van leeftijd, gender, omgeving of tijdsstip. Pesten moet worden aangepakt en wel zodra je de eerste

symptomen gewaar wordt, zowel bij de scouts als daarbuiten. Onze boodschap is duidelijk: laat pesten niet aanmodderen! Vanaf 15 januari 2020 verschijnen er op www.scoutsengidsenvlaanderen.be/ pesten uitgewerkte tips over hoe je als scouts en gidsen kunt omgaan met alle vormen van pesten. Voorlopig vind je op die plaats vooral een doorverwijzing. Door samen in de modder te spelen en lekker vuil te worden, gooi je drempels plat en toon je dat iedereen erbij kan. Maak van modder het cement van je tak. Laat er dus geen gras over groeien. Trek jullie stoutste vuile kleren aan en laat iedereen weten dat jullie pesten niet laten aanmodderen!


!

Hoe zorg je voor goeie sfeer in je tak??

5

QQ KIJK OP PAGINA 6

Ecologisch kamperen is gemakkelijk

Na een heerlijke maaltijd bereid op een woudlopersvuurtje of met een rocket-stove (waarmee je veel minder hout gebruikt) ruim je natuurlijk alle papiertjes en ander afval op. En waarom zou je geen stapje verder gaan en ook die plastic verpakkingen die iemand anders achterliet meepakken zodat ze niet verder het milieu vervuilen? Een afgietputje om kookvocht te lozen, hoe moeilijk is het om daar eerst een laag dorre bladeren en takjes in te leggen, zodat je de wortels van de planten niet nodeloos beschadigt door de hoge temperatuur?

En als je voor je vuur enkel dor hout gebruikt (liefst rechtstreeks van de boom - zo weet je zeker dat het door de wind gedroogd is) - kan je efficiënt en zonder rook een mooi vuurtje maken zonder chemische middelen te moeten gebruiken.

TEKST: Niek Hoste / Stef Boogers FOTO: Sabine De Schutter

Ieder putje dat je maakt, gooi je uiteraard ook weer dicht. Zo voorkom je een langzame, pijnlijke dood van een dier dat in dat “onschuldige” putje een poot brak.

technieken@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/ploegtechnieken

“Leave no trace” heet dat tegenwoordig, maar eigenlijk bedoelen we gewoon dat je dat schone stukje natuur even mooi, of waarom niet, nog een beetje mooier achterlaat dan je het gevonden hebt.

Ook bij het opstellen van grotere constructies, zoals een tijdelijke kabelbaan, zijn het de kleine dingen die het grote verschil maken. Een paar takken tussen de bast van de boom die je als ankerpunt gebruikt en de trekkabel voorkomt dat je de sapstroom van de boom afsnijdt. Anders overleeft die boom wellicht jullie keitoffe activiteit niet. Moeilijk? Welnee! Gewoon even nadenken én doen!

diversiteit@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/ploegdiversiteit

Samen werken we financiële drempels weg

De takleider van Noor is verbaasd om haar in september terug te zien. Hoewel ze veel plezier maakte, miste ze vorig jaar heel wat vergaderingen, het spaghettifestijn en het zomerkamp. Noor, met haar zestien jaar de oudste telg van een gezin met twee kinderen en een alleenstaande mama, mag voor het tweede jaar naar de scouts. Al beseft Noor dat ze het ook dit jaar zonder scoutshemd moet stellen en voor het buitenlands kamp zal moeten passen. Haar mama kan zich dat financieel niet veroorloven, maar dat weet de leiding niet.

SCOUTING OP MAAT Lid zijn bij Scouts en Gidsen Vlaanderen kan een aardige hap uit het familiebudget betekenen. Al zullen ouders dat niet snel komen vertellen. Hoe vang je als leiding signalen op van ouders voor wie het kostenplaatje van scouting een probleem is? En vooral wat doe je eraan? Scouting op Maat reikt jou en ouders de hand.

Verminderd lidgeld Voor wie het financieel moeilijk heeft, kan de Verantwoordelijke Groepsadministratie ‘verminderd lidgeld’ aanvinken. Die leden betalen dan 10 euro lidgeld in plaats van 33,60 euro (na 1 maart: 5 euro in plaats van 16,80 euro) aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. TEKST: Selwin Maginet FOTO’S: Jurian Kersten

Uniform op maat NIEUW Leden die recht hebben op verminderd lidgeld, krijgen vanaf september automatisch korting op hun uniform in Hopper Winkel en de webwinkel als ze hun lidnummer doorgeven (60% op hemd 50% op trui, broek of rok). Fonds op maat Voor weekends, kampen en andere activiteiten komt Scouts en Gidsen Vlaanderen voor 1/3e tussenbeide. 1/3e wordt gedragen door de groep, 1/3e door het lid. Het aanvraagformulier vind je op onze www.scoutsengidsenvlaanderen.be/ aanvraag-fonds-op-maat. Verblijf op maat Ook bij Hopper Jeugdverblijven geldt scouting op maat. Laat bij je reservatie weten hoeveel leden gebruik maken van verminderd lidgeld of fonds op maat en de korting wordt verrekend in de eindfactuur.

VELE KLEINTJES MAKEN ÉÉN GROOT Bereken op de groepsraad eens hoeveel een scouts- en gidsenjaar voor jullie leden kost. Tel alles: lidgeld, uniform, (materiaal voor) weekends en kampen, uitstapjes, de vieruurtjes, een eetfestijn of de jaarlijkse paaseierenverkoop. Wat is het totaalbedrag voor een volledig scouts- en gidsenjaar?

Meer info: diversiteit@scoutsengidsenvlaanderen.be of www.scoutsengidsenvlaanderen.be/ scouting-op-maat

Denk eens na wat jullie als groep kunnen doen: • een maximumfactuur per jaar; • ouders de kans geven om in schijven te betalen; • tweedehandsuniformen verkopen; • kampeermateriaal uitlenen; • de voordelen die ouders elders hebben (OCMW, belastingen en ziekenfonds) communiceren.

HOE COMMUNICEER JE MET OUDERS DIE HET FINANCIEEL NIET BREED HEBBEN? Maak goeie afspraken op de groepsraad zodat iedereen de kosten en initiatieven van scouting op maat standaard en helder communiceert aan àlle ouders. Doe dat consequent ook al denk je dat niemand er nood aan heeft. Reageer alert en discreet als je er wordt op aangesproken. Ook een vertrouwenspersoon binnen de groep waar ouders altijd terechtkunnen, maakt een groot verschil. Leg duidelijk aan ouders uit wat de concrete stappen zijn en wie van de groep het zal opvolgen. Maak op de groepsraad ook goeie afspraken over wie wat moet weten (takleiding en groepsleiding, Verantwoordelijke Groepsadministratie). Als alle scoutsgroepen in Vlaanderen zich engageren om mogelijke financiële drempels weg te werken, dan zijn wij er voor alle Noors!


6

DE TAKKEN

#2 — november 2019

Wat maakt ons sterk?

Ploegwerk! Hoe zorg je er als leiding voor dat de sfeer in je tak optimaal is? Bij de start van het jaar is het belangrijk om goed kennis te maken omdat er nieuwe leden bij komen. Een speeddate of ledenquiz organiseren helpt, net als verschillende leeftijden mengen tijdens een spel. Voel je dat de dode momenten toch stroef verlopen? Speel en praat dan actief mee om hen op gang te trekken. Om van je tak één groep te maken, beleven ze best genoeg gezamenlijke successen. Je kan hen uitdagende opdrachten geven die zo goed als zeker lukken: een parcours met zijn allen afleggen of een hogere sjorring maken dan de leiding. Als zo’n opdrachten een paar keer gelukt zijn, kan je een stapje verder gaan. Laat ze zelf eens de touwtjes in handen nemen. Kapoenen en welpen maken een circusshow, waar ze onder begeleiding zelf ideeën, taakverdeling en afspraken kiezen. Tijdens een stadsspel verdelen (jong-)givers zelf alle zotte opdrachten onder elkaar. Of ze organiseren zelf een traktatie voor de andere leden.

KAPOENEN ALLES VOOR HET EERST In groep: Kapoenen zijn nog ik-gericht. Maar ze leren steeds beter samenspelen. Varieer daarom met je activiteiten. Speel een spel in grote groep (bv. schattenzoektocht), in kleine groepjes (bosspel), maar geef ze ook de kans om alleen te spelen (estafette of gewoon eens vrij spel).

Als leiding: Voor eerstejaars kapoenen is alles nieuw. Zorg daarom voor een duidelijke structuur van de activiteiten (opening, slot), maar ook op weekend of op kamp. Maak een kampplanning zodat de kapoenen min of meer weten wat er gaat komen. Gebruik ook veel illustraties, sommige kapoenen kunnen nog niet zo goed lezen. En bouw rituelen in; voor het slapengaan bijvoorbeeld.

KABOUTERS/WELPEN LAAT JE ONDERDOMPELEN IN HUN VERHAAL In groep: Kabouters en welpen vormen graag bendes en clubjes, en houden van eigen gebruiken en rituelen die anderen niet kennen. Daarom werken we graag met een verhaal dat wereldwijd gebruikt wordt: De avonturen van Shanti en Mowgli, gebaseerd op het Jungleboek. Als leiding: Begin het jaar met eenvoudige kennismakingsspelletjes, zodat de kabouters en de welpen elkaar leren kennen. En werk met nesten: doordat de derdejaars de eerstejaars mee op sleeptouw nemen, voelen ze zich sneller thuis in de nieuwe tak.

JONGGIDSEN EN JONGVERKENNERS EEN TAK VOL UITDAGINGEN In groep: Jonggiverleiding zijn is een hele uitdaging. In geen enkele andere tak verschillen de leden zo erg van elkaar. Daarnaast is de uitval nergens zo groot als bij de jonggivers: ze moeten kiezen tussen hobby’s, krijgen meer schoolwerk, of vinden gewoon andere dingen leuker.

GÊNANT SCOUTSMOMENT Wie: Manon Steegmans Totem: Zeester-Turquoise Coulante Maki Wat: Giverleidster bij Scouts en Gidsen Vremde

ONGEVEER 9 jaar geleden startte ik als giver bij mijn nieuwe scoutsgroep. Na twee vergaderingen stond het giverweekend al voor de deur. Dat zorgde voor stress. Het was een hechte groep. Maar ik stapte vrijdagavond toch op mijn fiets. Helemaal klaar voor een weekend met de nieuwe groep. Alles verliep goed tijdens de fietstocht naar de locatie. Hier en daar al wat babbeltjes met mensen. Ik voelde me al goed op mijn

gemak en werd enthousiast voor het vervolg van het weekend. Misschien net iets te enthousiast… want KNAL…. door al dat gebabbel reed ik met mijn fiets tegen een paal. Gênant! Al snel werd er door heel de groep geroepen. “Er is iemand tegen een paal gereden!” “Wie? wie? wie?” “Die nieuwe…” ILLUSTRATIE: Kevin Cuyt

Als leiding: De verschillen onderling worden groter, terwijl de leden vaak net niet willen opvallen. Ze moeten nog leren om verschillen als sterktes te zien. Maak spelen en activiteiten waarbij ieders specifiek talent aan bod kan komen, en zet in op kennismaking. Doe een kennismakingsbingo of een gotcha met vraagjes. En zorg voor een rode draad doorheen het jaar door hen bijvoorbeeld elke week een raadsel te la-


!

Wil je weten wat Baden-Powell nu precies zei in 1938 over verkenners en de wildernis?

7

QQ KIJK OP PAGINA 11

Gewoon anders met kapoenen, kabouters en welpen Half december valt Krak?Boem! bij jullie leden in de bus. In Krak? prikkelen we de kapoenen, kabouters en welpen om gewoontes in vraag te stellen. Waarom eet je je boterhammen niet met bestek? Hebben ze in Oostenrijk een andere scoutsgroet dan bij ons? Ook tijdens scoutsvergaderingen kan je de gewoonte doorbreken. Is de inspiratie voor een winteractiviteit nog niet aan het borrelen? Doe dan eens een ‘wedoenheteenshelemaalanders’vergadering? Start niet met een kreet van de leden, maar met een van de leiding. Of maak bij “Krak?Boem!” voor één keer heel veel lawaai. Doe een lei-

dingswissel: elke takploeg bij een andere tak. Of begin op een weekenddag met het slaapverhaaltje en eindig met ontbijt en ochtendgym. Kijk een keer buitenfilm op een winteravond (trek wat extra kleren aan). Of hou een stille vergadering: niemand mag iets zeggen, je moet alles uitbeelden.

BOEKENPLANK

takboeken TEKST: Sanne Baeten, Mieke Heymans FOTO: Lucas Flies

ten oplossen of hen een nieuwe hint te geven. Elke oplossing brengt hen wat dichter bij het grote mysterie van het kampthema.

TIP: Ga mee op SOLL-weekend of laat je givers uitdagen op het touwenparcours in Hopper Jeugdverblijf de Kluis. Dan komt de groepsbinding vanzelf!

GIDSEN/VERKENNERS DE GRENS EN NET DAAROVER In groep: Givers experimenteren graag. Ze gaan op zoek naar de grenzen en durven er ook al eens over te gaan. Ze zien verschillen steeds meer als iets goed. Wat helemaal van pas komt bij de projectwerking.

JINS (JIJ EN IK EEN NOODZAAK) In groep: De afkorting van ‘JIN’ zegt eigenlijk alles. Als laatstejaars lid nog eens ten volle profiteren, maar al zelf verantwoordelijkheid leren nemen tijdens een project, of samenwerken aan de kers op je scoutscarrièretaart: het buitenlands kamp.

Als leiding: Inspraak is bij elke tak belangrijk, maar bij gidsen en verkenners is het essentieel. Bepaal aan het begin van het jaar samen de afspraken. Door hen mee de regels te laten bepalen, maak je hen er ook mee verantwoordelijkheid voor. Typisch voor de givertak is projectwerking: een echte uitdaging op maat van givers, vormgegeven en uitgewerkt door de givers zelf. Een uitdaging waarvoor ze al hun talenten moeten inzetten, krachten moeten bundelen , en samen moeten werken.

Als leiding: Je houdt als leiding bij het begin van het jaar de touwtjes nog in handen om die geleidelijk aan meer los te laten. Uiteraard blijf je wel altijd verantwoordelijk voor je tak. Maak samen met de jins een voorstelling van hoe jullie jaar er gaat uitzien. Willen jullie nog een project doen? Wanneer gaan de jinstages door? Welke financiële activiteiten doen jullie voor het kamp? En vergeet ook vooral niet genoeg ‘gewone’ vergaderingen in te plannen, waar jins nog eens ‘gewoon’ lid kunnen zijn en zich helemaal kunnen uitleven.

Uit de hertaling ener oud Vlaamsch lied, bleek dat er aan bomen die op bergen staan, ergens in de loop der jaren takken groeien (aa-li alo). En aan die tak? Daar kwam een takboek. Die bondige boekjes zitten tot de nok gevuld met al wat je pedagogisch verantwoorde leid(st)ershart verlangt. Beschouw hen als mentale Zwitserse zakmesjes, in elkaar gebokst door de verschillende takploegen, waarmee je onmiddellijk aan de slag kan om je eigen tak te laten groeien en bloeien doorheen het jaar.

TEKST: Stef Boogers

Delen is het nieuwe hebben: download de handboeken gratis op de webpagina van je specifieke tak op scoutsengidsenvlaanderen.be of koop ze in Hopper Winkel voor 3 euro.

URBAN LEGEND

JE LEDEN MOETEN ALTIJD HUN DAS AAN HEBBEN, ANDERS ZIJN ZE NIET TEKST: Michiel Neefs VERZEKERD. Fake news! Ook als je leden geen uniform aan hebben, zijn ze bij een veilige scouts- en gidsenactiviteit verzekerd. Het uniform kan wel helpen als je bijvoorbeeld op uitstap gaat. Zo kan je als leiding je leden gemakkelijk her-

kennen aan hun das of hemd. En door het uniform te dragen, toon je dat je deel uitmaakt van een groter geheel. En geef nu zelf toe: iedereen is stiekem wel jaloers op ons uniform!


8

DOSSIER

#2 — november 2019

SCOUT EN GIDS, een definitie: Volgens Van Dale: • Scout (de; m,v; meervoud: scouts) lid van de scouting (vroeger padvind(st)er). Volgens Wikipedia: • Scout (talent), een persoon die zoekt naar talent in bijvoorbeeld een sport. • Gids (Scouting), een leeftijdscategorie voor meisjes in de scouting. Volgens woorden.nl: • De gids: zelfst. Naamw. (m.) Persoon die informatie geeft. Volgens Encyclo: • Gids: 1) Baken 2) Bode 3) Cicerone 4) Begeleider van toeristen 5) Informatieboek 6) Kopstuk 7) 8) Leidsvrouw 9) Literair tijdschrift 10) Loods 11) Mentor 12) Naslagwerk 13) Noordster … • Scout: 1) Padvinder 2) Talentenjager 3) Veldontdekker 4) Verkenner Volgens de Algemene Winkler Prins uit 1957 die in de boekenkast van de bomma staat: Niets te vinden. Je zou denken dat de schrijvers van woordenboeken en encyclopedieën precies weten hoe ze ergens de essentie van moeten vatten. Maar als het op scouts en gidsen aan komt, zitten ze er vierkant naast, of bezorgen ze ons voor de hand liggende standaardzinnen waarvan je wil facepalmen. “Een scout is een lid van de scouting.” Thanks, Captain Obvious! Een gids is een … Cicerone? Laat al maar.

DAN MAAR ZELF IN ONZE PEN KRUIPEN! Scout of gids: Enthousiasteling die in het weekend met een das om de nek paraat staat voor alweer een onvergetelijke activiteit en daarbij - vaker onbewust dan bewust - nieuwe ervaringen opdoet, groeit en anderen doet groeien, lacht, speelt en bijdraagt aan “gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld”.

Scoutmoedig gidsen doe je zo!

Heel wat bekende koppen in binnen- en buitenland pakken maar wat graag uit met de beste jaren van hun leven bij de scouts of gidsen. Uiteraard geven we hen gelijk. Het toont haarscherp aan hoe invloedrijk een jeugd bij de scouts en gidsen is voor je latere leven. Maar vraag aan tien afzonderlijke leden wat dat nu eigenlijk precies is, die jeugdbeweging van ons, en je krijgt evenveel verschillende antwoorden. Scouting en guiding laten zich nu eenmaal niet zo makkelijk in woorden vatten, je moet het doen om het te begrijpen. Daardoor krijgen we geregeld af te rekenen met heel wat vooroordelen. TEKST: Bertrand Goethals, Gitta Van Goethem FOTO: Jeroen Broeckx en An Laenen

S

couts en gidsen steunen op een meer dan honderd jaar oude, rijke traditie die er in meer dan tweehonderd landen over de hele wereld telkens net dat tikkeltje anders uitziet. Geen wonder dus dat het haast onmogelijk is om een passende definitie te vinden. Daar gaan we ons dus voorlopig niet aan wagen, maar omdat dat leuk is, ontkrachten we graag even wat veelgehoorde clichés.

“DIE LEIDING, DA’S EIGENLIJK GEWOON EEN STUDENTENCLUB!” Wie niet oplet met sommige rituelen, begrijpt waar zulke uitspraken vandaan komen. De verleiding om van een totemisatie een vettig overgangsritueel te maken, kan groot zijn. Elke groep heeft uiteraard zijn eigen gebruiken en tradities. Ze raken aan de essentie van ons scouting-DNA. Pak je totemisatie scoutmoedig aan en kies voor waardevolle uitdagingen op maat van je leden. Waak erover dat je hen tijdens de totemisatie vooral erkent en waardeert binnen de groep. Zo heb je een totemisatie die jou en je leden een leven lang bij zal blijven.


9

Padvinderij verkennen

“SCOUTS, DAT IS ROEKELOOS CRAPUUL!” We zijn luid en kwetsbaar tegelijk. We maken het stil voor de belangrijke momenten in ons scoutsleven, maar de stationschef zal het geweten hebben als dertig uitbundige jonggivers op de trein springen. We sjorren hoge torens, we donderen van de helling af in onze zelfgemaakte zeepkisten en we hossen geblinddoekt door de bossen. We verleggen grenzen en we checken of alles oké is als iemand met zijn hoofd tegen de muur knalt. We zijn scoutmoedig maar spelen altijd op veilig.

“SCOUTS, DAT ZIJN MIETJES!” Durven standpunt innemen en zeggen dat we het ergens niet mee eens zijn, ook al druisen we daarmee in tegen wat anderen over ons denken. ‘t Is nooit om het even. We kiezen bewust voor waar we in geloven en zijn niet bang om tegen zere schenen te schoppen, of om toe te geven dat we het niet weten. En we laten ook onze leden ontdekken hoe dat werkt. We kijken vooruit en ook achterom. En wie afvalt, rapen we op.

We laten niemand achter. Vooroordelen knallen we overhoop. “GIDSEN ZIJN MAAR EEN BENDE HANGJONGEREN!” Klopt, soms durven onze gidsen en verkenners wel eens een tamme zondag houden. Zeg nu zelf, een speeltuinvergadering is toch het fijnst met een bende zestienjarigen?! Maar daarnaast

stimuleren we bij onze leden ook de goesting om goed te doen, om anderen te helpen. Bewust, of soms iets minder bewust. In nesten en patrouilles draagt iedereen zijn steentje bij, slagen of falen we samen. Of de ene kapoen die de andere leert hoe hij zijn veters moet strikken (of dat toch probeert). Maar ook van eens een middag Damiaanactiestiften verkopen, een jaarlijkse mis-

viering of met de kabouters op goede­dadentocht gaan, zijn we niet vies. “DE SCOUTS IS GRATIS KINDEROPVANG VOOR IN HET WEEKEND!” Uhu, maar dan wel met de coolste nanny’s van de wereld! Ons speelgoed sjorren we zelf en de pap koken we op een tafelvuur. En de ouders leren er mee leven dat we al onze zorgvuldig


DOSSIER

En ook al zijn we geen gediplomeerde experts, ons stinkende best doen en op verkenning gaan, kunnen we als de beste.

KIJK OP SCOUTING baSiSweRk vooR ScoutS- en gidSenleiding

gekweekte goede manieren niet mee hebben uitgepakt op kamp. Van hen verwachten we dan ook dat ze méér doen dan welp- en kabouterlief afzetten en ophalen.

“DIE LEIDING MOET MASTERDIPLOMA’S GENEESKUNDE, PSYCHOLOGIE, PEDAGOGIEK, SOCIOLOGIE, BOUWKUNDE, AGOGIEK, THEOLOGIE EN PODIUMKUNSTEN KUNNEN VOORLEGGEN OM MET MIJN KIND TE KUNNEN OMGAAN!” Lukken en mislukken, even vallen en weer door. Al doende leren we waar het in de wereld echt om gaat. De leden zijn

#2 — november 2019

ons het dierbaarste en we doen er dan ook alles aan om hen de tijd van hun leven te bezorgen, nu en wanneer zij de fakkel van ons overnemen. En ook al zijn we geen gediplomeerde experts, ons stinkende best doen en op verkenning gaan, kunnen we als de beste.

“DIE JINS GAAN IN DE ZOMER TOCH MAAR GEWOON OP REIS, IS DAT EEN TOUROPERATOR OFZO?” Doen we een trektocht in het hooggebergte van Polen of vrijwilligerswerk in Roemenië? Liggen we een dag aan het strand in Portugal of gaan we de stad verkennen? Die beslissingen kan je zelf maken, maar het wordt nog een pak

Over Scouting met een hoofdletter. Wat maakt ons uniek? Waar staan we voor? En hoe brengen we dat in praktijk? GRATIS TE DOWNLOADEN OP WWW.SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE/KIJK-OP-SCOUTING EN TE KOOP IN HOPPER WINKEL VOOR 3 EURO.

leuker en interessanter als je leden daar mee over beslissen. Je leden kunnen je bovendien verrassen met hun baldadige ideeën. Zo bouwen jullie samen aan onvergetelijke activiteiten, kampen en aan ‘skills for life’.

“SCOUTS DA’S GOED VOOR JONGENS DIE NIET KUNNEN VOETBALLEN!” … of muziek spelen of dansen of hardlopen of gamen of vulzelfmaarin! En weet je, dat hoeft ook helemaal niet. Iedereen kan erbij.

FOTO: Heleen Vandeput, Adriaan Beernaert

10


11

Padvinderij verkennen

COLUMN

En ook al zijn we geen gediplomeerde experts, ons stinkende best doen en op verkenning gaan, kunnen we als de beste.

HETZELFDE MAAR DAN ANDERS Tijdens een districtskampvuur in mijn eerste jaar leiding vertelden de andere groepen over hun totemisatie, die toch wel erg verschilde van die in mijn eigen gidsengroep. Op Gilwell zongen mijn medecursisten een heel andere versie van Bikke Bikke Bik. En op het Groepsleidingscongres viel mijn mond open van verbazing toen ik, als groepsleidster met een leidingsploeg van acht leidsters, in gesprek ging met een groepsleidster die 80 leiders en leidsters ‘te managen’ had. Toen kwam het besef: geen enkele groep lijkt op een andere. Maar toch voelde ik altijd de verbondenheid. Het valt niet altijd makkelijk te beschrijven, het is iets dat ‘in ons’ zit. Iets dat maakt dat we scouts en gidsen zijn. Wat we allemaal gemeen hebben, is dat we graag op avontuur gaan. Onze zeg willen doen. Iets willen betekenen voor de leden, de medeleiding, en de buurt waarin ons lokaal staat. Experimenteren, lukken en mislukken. We maken verhalen, sluiten vriendschappen en leren lessen, allemaal voor ’t leven. Omarm de verschillen en maak de connectie met elkaar. Wees scoutmoedig, kies bewust, en je zal sterk staan!

Mieke Heymans Hoofdredacteur Over & Weer

WAT ZEGT BADEN-POWELL? Ik wil gaarne, dat je het gevoel hebt een echte verkenner in de wildernis te zijn, in staat om voor jezelf te zorgen en niet alleen een lid van een of andere padvinderstroep onder de goede zorgen van patrouilleleiders en leiders. Scouting for boys, 1938


12

overenweer@scoutsengidsenvlaanderen.be

#2 — november 2019

Had je tien miljoen, wat zou jij dan doen? Als scoutsgroep hoop je soms de loterij te winnen en plots rijk te worden. Helaas, in realiteit kruipt er meer energie en tijd in om je kas te vullen. Kasacties zijn niet altijd eenvoudig te plannen. Wanneer hou je een actie? Hoe zamel je geld in? En waar moet je op letten als het om budget gaat? GELD VOOR JE JINJAAR Een jinjaar is een echt winjaar. Tijdens je laatste jaar als lid haal je graag het onderste uit de kan. Een jintak heeft dan ook vaak een grotere takkas nodig dan de jongere takken. Hieronder tips om samen met je jins acties op poten te zetten. • Betrek de jins zoveel mogelijk. Zo leren ze hun verantwoordelijkheid te nemen en maken ze ook kennis met het organiseren van een financiële actie en alles wat daarbij komt kijken. Dat kan in hun latere scoutscarrière alleen maar van pas komen. • Probeer altijd het scouteske gevoel te bewaren bij financiële acties. Waarom zou iets dat geld in het laatje brengt ook niet tegelijkertijd een groepsbindende activiteit kunnen zijn? Elke maand individueel klusjes doen is zoveel eenzamer dan samen een grote activiteit op poten zetten! • Laat je jins zelf ideeën bedenken en uitwerken: niets zo goed om hen te motiveren. • Overdrijf niet met het aantal financiële acties. Een jinjaar is voor de meesten het laatste jaar als lid, ze moeten dus ook vaak genoeg gewoon lid kunnen zijn.

• Hou een overzicht bij van alle financiële acties die jullie organiseren. Noteer wat je gedaan hebt, wat er allemaal voor nodig was, hoeveel kosten jullie gemaakt hebben en hoeveel winst er uiteindelijk gemaakt werd. Dat is niet alleen handig voor je eigen groep maar ook voor de jaren die na jullie komen. Inspiratie troef en je weet meteen welke acties succesvol zijn en welke niet.

GELD VOOR JE BUITENLANDS KAMP Een buitenlands kamp is vaak een hoogtepunt in een scoutscarrière. Maar buitenlandse kampen zijn vaak ook een pak duurder dan gewone kampen. Hoe ga je daarmee aan de slag? Goed nagedacht over wat jullie willen doen en waarom? Iedereen enthousiast? Bereken dan het totale budget dat jullie nodig hebben. Baseer je daarvoor op het kampbudget. In een notendop zal zo’n budget bestaan uit: 50% voor slaapplaatsen, 25% voor vervoer, 25% voor eten en activiteiten. Als je dat hebt, voeg je daar dan nog eens 10% van het totaal aan toe als reserve. Zo’n reserve is geen overbodige luxe.

Idealiter liggen je slaapplaatsen en vervoer vast in februari-maart. Vanaf nu is het tijd voor het concrete kampprogramma. Wat gaan jullie doen en hoeveel gaat dat kosten? En hoeveel opbrengst verwachten jullie van de geplande geldactiviteiten? En wat betekent dat dan voor de kampprijs?

GELD VOOR IEDEREEN Ook een groepskas moet gespijsd blijven. Beslissen welke kasactiviteiten jullie willen organiseren en wanneer, bespreek je het best op de groepsraad. Zo kan iedereen meedenken en vermijd je impulsieve beslissingen. Denk ook na over waarom je de activiteit doet. Organiseer je een wafelverkoop omdat jullie dat al jaren doen? Bekijk je tradities en durf vernieuwen waar nodig. Zorg er daarbij altijd voor dat je leden centraal staan. Is het voor de kapoenen wel boeiend om deur aan deur wc-papier te verkopen? Niemand zegt dan wel nee tegen zulke lieve snoetjes, maar een echte scoutsactiviteit kan je dat moeilijk noemen. Vraag hen gewoon wat ze willen: samen koekjes bakken en dan gaan verkopen? Een kluspatrouille? Soms moet je als groep ook grote investeringen doen. Heeft je lokaal een nieuw dak nodig? Of willen jullie nieuwe tenten aankopen? Communiceer dan zeker het

doel van jullie geldactie. Ouders komen eerder naar een spaghettidag als ze weten welk effect dat heeft op hun kinderen. Hou ook een goed kasboek bij. Zo heb je een helder overzicht van je inkomsten en zie je grote uitgaven op tijd aankomen. Weeg ook af welke kasacties écht nodig zijn en hoeveel je er moet organiseren. Is jullie financiële situatie redelijk oké? Dan is het nergens voor nodig om op de volgende ouderavond winst te maken op de drank. Evalueer, evalueer, evalueer. Bekijk na een kasactie hoe alles verlopen is. Wat zijn de positieve punten? Waar zitten de werkpunten? Luister ook naar de feedback van ouders en sympathisanten, zij zijn vaak jullie voornaamste doelgroep. Weeg de opbrengst af tegen de energie die erin kroop, het scouteske karakter en het plezier dat jullie ermee hadden. Beslis daarna pas of je volgend jaar opnieuw hetzelfde wilt doen of dat het tijd is voor iets nieuws. TEKST: Ise Kenis, Michiel Neefs, Marieke Van Broeckhoven, Gitta Van Goethem FOTO: Liselotte Reyntjens

Nood aan inspiratie voor kasactiviteiten? In Over & Weer februari 2019 stond een artikel vol kasactie-inspiratie. www.scoutsengidsenvlaanderen.be Zoek op Over & Weer


13

Internet in je lokaal DRAADLOOS Een draadloze verbinding heeft als voordeel dat je geen kabel tot in je lokaal moet trekken. Via een WiFi-hotspot op je smartphone surf je via je eigen 4G. Het nadeel is dat je een simkaart nodig hebt en je altijd je smartphone bij de hand moet hebben. Dat kan je oplossen door een USB-dongle of 4G-modem te kopen. GRATIS De enige gratis optie is via de provider Wireless België. Zij voorzien gratis WiFi. Wie zich dicht genoeg bij een zendmast bevindt, kan verbinding maken via een ingebouwde wifi-antenne. Anders heb je een externe antenne nodig. De snelheid is beperkt maar je kan er wel vlot mee surfen en mailen.

lokalen@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/ploeglokalen

Je wil graag internet in je lokaal? Om samen te studeren, te gamen en de groepsadministratie in orde te maken? Dat kan op verschillende manieren, van helemaal gratis tot je eigen glasvezelkabel. Tips van ploeg IT.

Interesse? Mail naar ploeg.it@scoutsengidsenvlaanderen.be VASTE VERBINDING Een vaste verbinding is duur en er komen nog extra kosten bij voor de aansluiting, installatie en activering. De beste prijs voor je (mobiel) internet vind je via de FOD Economie: www.bestetarief.be. Tip: zet de optie “Wenst u het effect van recente promoties te zien in de resultaten?” uit om niet voor verrassingen te komen staan.

TEKST: Stijn Goethals

Te huur: scoutslokaal!

Scouts en Gidsen Vlaanderen:

merk-waardig Scouts en Gidsen Vlaanderen is een merk, eentje dat zelfs juridisch beschermd is. Dat wil zeggen dat niemand zomaar met de naam, het uniform of het imago mag doen wat ie wil zonder toestemming. We zijn een grote beweging, met verschillende ideeën en stijlen en dat is goed. Dat maakt van scouts en gidsen tot wat we zijn: een jeugdbeweging voor iedereen, met respect voor elkaars verschillen. Maar tegenover de buitenwereld hebben we wel een gemeenschappelijk beeld nodig. Het kan bijvoorbeeld niet dat een groepje jonggidsen in een serie liftend in beeld worden gebracht. Of pindanoten aanprijst voor een supermarkt. Natuurlijk is elke scout of gids vrij om in de krant te komen met de opening van een nieuw lokaal of deel te nemen aan een plaatselijke verkeersveiligheidsactie.

Doen! Maar wat als een journalist je vraagt om je in uniform uit te spreken over het toegelaten percentage alcohol achter het stuur? Wat als een ex-groepsleider in uniform politieke campagne voert? Wat als je groep gevraagd wordt om mee te doen in een reclamespot? Dan vragen we je om onze dienst Communicatieproducten van Scouts en Gidsen Vlaanderen te contacteren. Vooral als je aanvoelt: dit gaat over meer of iets anders dan het verhaal van mijn groep. Zo waken we samen over ons sterk en mooi, maar kwetsbaar merk.

TEKST: Tom Praet / Jan Van Reusel communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be

TEKST: Jochem Van Staey FOTO: Trijn Nyckees

Heeft jouw groep eigen lokalen en verhuren jullie die (nog) niet? Kunnen jullie wel een extra centje gebruiken? Dan hebben wij wat jij nodig hebt: tips. En jullie wat jeugdverenigingen zoeken: een kamplokaal!

SCOUTMOEDIG VERHUREN Vlak voor de kampen gonst het op het internet van smeekbedes naar kamplokalen door dubbelboekingen. Groepen moeten noodgedwongen hun weekend of kamp laten doorgaan in eigen lokalen of zelfs afzeggen. Help die trend mee doorbreken. Je lokaal verhuren heeft voordelen. Je verdient er iets aan én het is een goede reden om het lokaal met extra veel zorg te behandelen A. WAT KOMT ERBIJ KIJKEN? Een lokaal verhuurt zichzelf niet. Er zal iemand van de leiding of vzw die extra taak op zich moeten nemen. Mails beantwoorden en bezoekjes plannen horen erbij. En er zal ook iemand de groepen moeten binnenlaten en uitzwaaien. Maar vele handen maken licht werk.

MAG JE OOK VERHUREN ALS JE GEEN EIGENAAR BENT? Dat bepaalt de eigenaar. Belangrijk is om goede afspraken te maken met die eigenaar, bijvoorbeeld de Kerk of de gemeente. En neem een “mag niet” niet zomaar aan, ga in gesprek. Ga ook zeker in dialoog met de buurtbewoners, goede afspraken maken goede buren. Zorg er sowieso voor dat je lokaal in orde is met de brandveiligheidsvoorschriften, dat is verplicht en een echte lifesaver. MET DE HANDEN IN HET HAAR? Geen paniek! Ploeg Lokalen staat groepen die willen verhuren bij. Van verhuurcontracten opstellen tot bemiddelen met de gemeente. Kom ook zeker naar onze inspiratiecafé’s en kijk hoe andere groepen het aanpakken.

Meer weten? www.toerismevlaanderen.be/ tva_erkenning www.cjt.be/ondersteuning www.scoutsengidsenvlaanderen. be/lokalen/ www.jeugdlokalen.be


14

#2 — november 2019

ecologie@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/ecologie

OUDER AAN HET WOORD

Weg met wegwerp! Onder het motto beter voorkomen dan genezen verbiedt de Vlaamse overheid vanaf 2020 wegwerpbekers op alle evenementen. Om jullie te helpen bij die overgang, bedacht ploeg Ecologie dit handige stroomdiagram. Voor herbruikbaar eet-én drinkgerei, twee vliegen in één klap! De beste oplossing voor jouw groep of evenement gevonden? Check zeker ook www.scoutsengidsenvlaanderen.be/ecologie voor info.

Is het evenement enkel voor leden en leiding? Gaat het evenement meer dan 5 keer per jaar door?

Kamp of weekend? Ongeveer altijd hetzelfde aantal deelnemers?

BRING YOUR OWN Vraag aan je leden om hun eigen beker, gamel en bestek mee te nemen. Op zoek naar een duurzaam kampaandenken? Met een stevige beker of een drinkbus zijn je leden voor de komende jaren goed voorzien!

KOOP Verzamel een voorraadje bekers, borden en bestek via rommelmarkten, tweedehandswinkels of weggeefpagina’s op Facebook. Hou er rekening mee dat je de glazen en borden ook moet afwassen. Voorzie daarom voldoende keukenhanddoeken, en was ook die regelmatig!

TEKST: Maïté Liekens, Sigurd De Fré, Jonas Vaneygen FOTO: Naomi Laats

TIP: Overweeg zeker ook om je borden, bestek, glazen of bekers uit te lenen of te verhuren aan andere groepen in je buurt. Dubbel gewonnen. Check ook www.scoutsengidsenvlaanderen.be/materialenbank

Pieter, papa van Korneel (6) en Pepijn (7) ZEEHONDJES BIJ ZEESCOUTS TOXANDRIA, TURNHOUT BEN JE ZELF OOK BIJ DE SCOUTS GEWEEST? Ja, ik ben 18 jaar lid en leiding bij Scouts Sint-Victor in Turnhout geweest. Mijn totem is plichtsbewuste spreeuw. WELKE GOEDE OF SLECHTE GEWOONTES HEBBEN ZE GELEERD BIJ DE ZEESCOUTS? Geen slechte gewoontes denk ik. Pepijn was na het kamp veel zelfstandiger en kwam meer voor zichzelf op. WELKE BELANGRIJKE WAARDEN VIND JE DAT KINDEREN IN DE SCOUTS MEEKRIJGEN? Ik vind dat je op de scouts dingen leert die je op een ander niet leert: samenwerken, dingen organiseren, uw plan trekken. Maar ook kleine stomme dingen zoals slaapzak opruimen, een das knopen, veters knopen. We merken dat onze kinderen hier veel leren en daar ben ik wel heel trots op. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat ze een toffe tijd hebben en dat lijkt hier ook zeker het geval. ZOTSTE VERHAAL? Sowieso van kamp. Ik weet nog dat hij van de bus kwam en zei: Papa ik ga volgend jaar zeker terug mee en ik ga leiding worden! Dat is superleuk om te horen als ouder. Dan weet je ook dat hij een superleuk kamp heeft gehad. HOE WAS HET OM JE ZOON VOOR DE EERSTE KEER MEE TE STUREN OP SCOUTSKAMP? Awel, dat was spannender dan ik had gedacht. Ik ben zelf altijd in de scouts geweest en in leiding gestaan bij de kapoenen en dan nam je die mannen mee en je stond er eigenlijk niet bij stil. Nu zo met mijn eigen zoon was dat toch wel even spannend.

HUUR Leen of huur bekers, borden en bestek bij de gemeente, andere jeugdbewegingen, tweedehandswinkels, de brouwer, je afvalintercommunale of een bedrijf. Hou ook hier rekening met de afwas.

HEB JE NOG EEN BOODSCHAP VOOR DE LEIDING VAN JE KINDEREN? Je moet er ook voor zorgen dat je zelf een leuke tijd hebt omdat dat er ook voor zorgt dat de zeehondjes ook een heel leuke tijd hebben. Hoe meer je jezelf amuseert, hoe leuker het ook is voor de leden. WAT WENS JE JE KINDEREN NOG TOE IN HUN VERDERE SCOUTSCARRIÈRE? Dat ze een leuke, grote vriendengroep kunnen opbouwen, dat ze veel dingen leren en dat ze hier een hoop ervaringen opdoen die ze nooit meer vergeten. Of dat nu een kamp, een activiteit of een leider of leidster is waarvan ze zeggen: ‘Dat ga ik altijd onthouden.’. Dat ze echt de tijd van hun leven hebben.


vorming@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/vorming

15

100 jaar Gilwell Even terugspoelen naar 1919: Baden-Powell wil de kwaliteit van zijn snelgroeiende vereniging verzekeren door zijn kennis te delen. Daarom gaf den BP in het Gilwell Park bij Londen tussen 8 en 19 september 1919 de eerste leiderscursus, met de welluidende naam: ‘Wood Badge’, genoemd naar het aandenken. Toch is het vooral de naam van de locatie die blijft plakken. De befaamde Gilwellkralen worden

een schot in de roos, ze worden nog overal ter wereld met trots gedragen door de deelnemers.

mica en jouw rol hierin. Het woord cursus is dan ook ontoereikend voor al wat deze zalige week je te bieden heeft.

Na veel hiep hiep blaast Gilwell dus 100 kaarsjes uit. Zowat alle scoutsorganisaties ter wereld organiseren Gilwell, elk met haar eigen nadruk. Op onze Gilwell ga je met een achttal onbekenden op avontuur en leer je al doende meer over communicatie, groepsdyna-

In 2030 kunnen we nog eens vieren, want dan zal het 100 jaar geleden zijn dat in Vlaanderen de eerste Gilwell werd gegeven. De Kluis diende toen als uitvalsbasis. Sinds de jaren ’80 kan je op trektocht en sinds kort zelfs op een watervariant.

100 jaar Gilwell

Goesting om deze hoogbejaarde maar springlevende cursus aan de lijve te ontdekken? Schrijf je dan snel in voor één van onze vele Gilwells. www.scoutsengidsenvlaanderen.be/gilwell

TEKST: Sanne Baeten FOTO: Joke Van der Maelen

GOUDEN GROEP: SCOUTS 18BP CORNEEL MAYNÉ

IS HOPPER VAN DE SCOUTS? JAZEKER! Hopper is het eigen merk van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Daarmee kiezen we voor: kwaliteit – duurzaamheid - eerlijk advies - zekerheid. Met andere woorden:

Scouts 18BP uit Borgerhout bestaat 100 jaar Op 15 januari 1919, zes jaar na het ontstaan van de eerste Vlaamse scoutsgroep, werd ”den 18BP” opgericht. BP staat –uiteraard- voor Baden Powell. 18 was het volgnummer bij VVKS, de voorloper van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Acht jaar na de stichting stierf verkenner Corneel Mayné tijdens een kamp in Lourdes Sindsdien draagt de groep ook zijn naam om hem voor altijd te gedenken.

jong en oud. Er was zelfs een 24-urenspel met licht “De Mol”-gehalte voor leiding, oud-leiding en ouders. Op 15 januari 2019, exact 100 jaar na de stichting, werd de groep via Instagram en Facebook groep overstelpt met welgemeende felicitaties en foto’s uit de oude doos. En als kers op de taart was er op 27 april een groot dansfeest in feestzaal de Roma. Het feestelijk jaar werd in september afgesloten met een grote barbecue.

Het feestjaar begon vorig jaar in oktober met een groot overgangsweekend voor alle generaties. Samen eten en zingen rond het kampvuur, massaspelen voor

100 jaar om nooit te vergeten! TEKST: Annelies Henderieckx FOTO: Oude Doos

• kwaliteitsvolle jeugdverblijven waar je je tent kan opslaan, waar je in een lokaal kan verblijven én waar je genoeg plaats vindt om te spelen. Bossen die van Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn en dat zullen blijven. • zes winkels en een webwinkel. Niet alleen de uniformwinkel, maar ook de kampeerwinkel waar jij en je leden terecht kunnen voor een uitgekiend gamma kampeerspullen en groepsmateriaal.

IS HOPPER VOOR DE SCOUTS? UITERAARD! Aan het stuur van de jeugdverblijven en de winkels staan de Hoppercommissies, voornamelijk samengesteld uit vrijwilligers uit alle hoeken van Vlaanderen. Zij bedenken welke richting Hopper uit moet en hoe Hopper zijn service naar de jeugdbeweging nog beter kan invullen. Uit hun koker komen de groepsaankopen bij de winkel en de backtobasics-formules op de jeugdverblijven. Scouts en Gidsen kiest en bepaalt, Hopper doet het.


16

UITSMIJTER

#2 — november 2019

(GROEPS)LEIDING AAN HET WOORD Scouts en Gidsen Vlaanderen telt bijna 11.750 actieve leiders en leidsters. Op deze pagina tonen twee van hen het achterste van hun tong. Scouts 99e Parsifal Wijnegem telt 229 leden en 42 leiders en leidsters verdeeld over zes takken. Alle takken hebben activiteit op zondagochtend van 9u45 tot 12u. Ze gaan altijd op takkamp tussen 21 en 31 juli (behalve de jins). De totemisatie is strikt geheim voor iedereen die (nog) niet getotemiseerd is. Om de ongerustheid bij ouders daarover weg te nemen hebben ze een heus totemcharter.

Lore (22) Hoe lang? 17 jaar bij de scouts, 12 jaar als lid, nu het 5de jaar als leiding. Is nu groepsleidster. Werkt als: Verpleegkundige op intensieve zorgen. Hobby’s: Volleybal Motto: Gewoon doen!

Lien (23) Hoe lang? 17 jaar bij de scouts, 12 jaar als lid, nu het 5de jaar als leiding. Is nu giverleidster.

Staat ook bekend als: Lorence Totem: Aanstekelijke steppelemming.

Studies: Cross Media Management. Hobby’s: Gaan sporten met vrienden of de papa Motto: Ik doe niet mee aan motto’s, maar ik heb wel ne fiets #slechtemopjesforthewin Totem: Standvastige oryx

gen en af en toe de grens eens goed overschrijden. Maar vooral veel lachen en plezier maken. Favoriete activiteit als lid? Schwamptocht. Dappen in de modder, olé! Wordt enthousiast van ... leden die enthousiast deelnemen aan activiteiten waarin je veel werk hebt gestoken. Scouting is … samen met vrienden de gekste toeren uithalen, de grootste uitdagingen aangaan en zo al doende leren. Grenzen aftasten, grenzen verleg-

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen Nationaal Secretariaat Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen Tel. 03 231 16 20 info@scoutsengidsenvlaanderen.be scoutsengidsenvlaanderen Hoofdredactie Mieke Heymans Eindredactie Sabine De Schutter V.U. Jan Van Reusel, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen Taalcorrectie Joris Claus, Tine Lassuyt Opmaak volta x communicatie in vorm Illustraties: Bart Schoofs Drukkerij Graphius

Bijzondere herinnering? Het moment waarop ik als jonggiver mijn totemnaam heb gekregen. Zonder details, maar dat is echt een heel magisch moment, zeker als je goed moe bent en totaal niet weet wat er aan zit te komen.

Wordt enthousiast van ... het enthousiasme van mijn leden en leiding. Ik word minder enthousiast van vuile lokalen… iiiieuw. Meest gestelde vraag van de mama en de papa: ‘Wanneer kom je naar huis?’ Scouting is … een uitlaatklep. Een zotte en beestige bende die altijd het nuttige aan het aangename weet te koppelen. Scouts heeft een stukje van mijn hart ingepalmd en daar ben ik verdekke trots op.

Wat zou je graag veranderen? Leden met de vraag ‘Hoe lang nog leidster?’, ‘Wanneer gaan wij eten?’, ‘Leidster, den dieje speelt vals’,… Dus leden die dit lezen, ‘t zal wel wa gaan dienen he’ A

Welke leid(st)er moet er eens op de achterkant van O&W staan? Mail naar overenweer@scoutsengidsenvlaanderen.be!

Extra exemplaar - uitschrijven- digitale versie? Met Over & Weer wil Scouts en Gidsen Vlaanderen haar actieve leiding inspireren, laten nadenken en laten uitproberen. We brengen de pedagogische visie, praktische informatie en richtlijnen van Scouts en Gidsen Vlaanderen bij leiding thuis (‘over’) en tonen actieve leiding in woord en beeld (‘weer’).

Jouw gegevens Jouw persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via­ www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy.

Elk gezin waar iemand woont die bij Scouts en Gidsen Vlaanderen ingeschreven is als jin, actieve leid(st)er of met een ondersteunende functie ontvangt automatisch Over & Weer.

Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen.be of per brief bij Scouts en ­ Gidsen Vlaanderen vzw, ­Wilrijkstraat 45, 2140 ­Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar ­privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be

Vanaf 2020 (streefdatum) zal je via onze Groepsadministratie zelf kunnen bepalen wat je wil ontvangen en hoe (digitaal of op papier).

Kan genieten van ... het gekraak van onze zelfgemaakte matjes als ik indommel na een heerlijke kampdag op tentenkamp. Huuu een zelfgeknoopt matje? Jaja, want gewoon is maar gewoon. We leggen de techniek aan elke jonggiver herhaaldelijk en met hand en tand uit. Dat matje in proces hangt dan het hele jaar ergens in huis, zo nu en dan wordt er halt gehouden voor enkele knopen en anders wordt er al wat gedroomd over het kamp. Bij de meeste van ons blijven de ouders dan ook niet gespaard van die pittige jaaropdracht. Uiteindelijk wordt al dat geduld en al die concentratie beloond met een waanzinnig heerlijke nachtrust op kamp.

Missie Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens, elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij. We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven. De natuur is onze troef. We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer. We spelen een spel dat niet luchtledig is, in vrije tijd die niet vrij­blijvend is. Met groot plezier en kleine daden komen we op voor onze omgeving en voor een kleurrijk V ­ laanderen. Zo dromen we luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld.

Profile for Scouts en Gidsen Vlaanderen

Over&Weer, Jaargang 44, nr2, 2019-2020, Scoutmoedig  

Driemaandelijks tijdschrift voor leiding, jins en loodsen van Scouts en Gidsen Vlaanderen

Over&Weer, Jaargang 44, nr2, 2019-2020, Scoutmoedig  

Driemaandelijks tijdschrift voor leiding, jins en loodsen van Scouts en Gidsen Vlaanderen

Profile for website3