{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

JG 44

Voor leiding, jins en loodsen

#1 — augustus 2019

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen driemaandelijks tijdschrift (aug-sept-okt) — Afgiftekantoor: Antwerpen X • P409371

Twee of drie vingers? De scoutsgroet is een van de meest gebruikte scoutssymbolen wereldwijd. De drie vingers verwijzen naar de drievoudige scoutsen gidsenbelofte: aan jezelf, de ander en God of de wereld. De pink onder de duim symboliseert de sterke die de zwakke beschermt. Een belofte houden is niet al­ tijd gemakkelijk. Vaak lopen we een schrammetje op, letterlijk of figuurlijk. Het getuigt van moed om dan weer op te staan Of om vreedzaam te blijven ijveren voor waar je in gelooft. Toon wie je bent, trotse scout of gids. Wees Scoutmoedig!

De welpen tonen bij hun scouts­groet twee openstaande vingers in plaats van drie ge­ sloten vingers. Hun belofte is eenvoudiger en concentreert zich op ‘ik’ en ‘de ander’. De welpengroet symboliseert ook de twee gespitste oren van de welp.

JAARTHEMA

FOTO: Hana Reynaert

Duik mee het nieuwe jaar in.

FOTO: Lucas Flies

Scoutsmoed: want durven doet goed.


2

INHOUD

#1 — augustus 2019

De takken

Verder…

03

06

13

KAPOENEN EN ZEEHONDJES

GROEPSLEIDING

JINS EN LOODSEN

De moedigste tak

Jaarplanning

Wat betekent een jinjaar?

04

07

KABOUTERS EN (ZEE)WELPEN

JONGGIDSEN, JONGVERKENNERS EN SCHEEPSMAKKERS

Aan de slag met basissfeer

05 INTERNATIONAAL Gezocht 07 GÊNANT SCOUTSMOMENT Uzuli 13 GOUDEN GROEP Scouting Deinze

Werken met patrouilles

13 TECHNIEKEN Vragen voor technieken

GIDSEN EN (ZEE)VERKENNERS

12

14 DIVERSITEIT Taboe

Risicovol spelen

AKABE

05

Akabedag

14 LOKALEN (Ver)bouwen 15 VORMING Heb jij het al gedaan?

AANGEKONDIGD:

Herfstontmoeting: 23 tot 25 augustus 2019 Dagen vol inspiratie, voor alle leiding Meer info: www.scoutsengidsenvlaanderen.be/herfstontmoeting Download zeker de HO-app zoek op Herfstontmoeting

05

ZINGEVING

Afscheid van je vorige tak

08

DOSSIER

Jaarthema: Scoutmoedig


DE TAKKEN

3

KAPOENEN EN ZEEHONDJES

Kapoenen en zeehondjes: de moedigste tak

TEKST: Ise Kenis, Roosje Raeymaekers, Lotte Pynaerts FOTO: Trijn Nyckees

Gelukkig spelen we het spel van scouting met z’n allen en is er die stoere kapoe­ nenleiding die het goede voorbeeld geeft. Samen met je kapoenen kunnen jullie alles aan. Trek dit jaar dus dapper op tocht en overwin alle slaapzakmon­ sters en vetervreters, proef van de echte kampkeuken en wandel tot het einde van de wereld… en terug! Kortom: bezorg je kapoenen, je mede­ leiding en jezelf een onvergetelijk, maar bovenal scoutmoedig jaar!

HOE SCOUTMOEDIG BEN JIJ?

kapoenen@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/PloegKapoenenZeehondjes

Kapoenen zijn niet alleen de jongsten, ze zijn vooral de moedigsten! De scoutmoedigsten. Omdat ze zoals ridders op verkenning gaan naar onbekende oorden. Niet voorzichtig maar voluit galopperend de wijde wereld in. De eerste keer naar de scouts, waar je maar een paar mensen kent. De eerste keer verstoppertje spelen in een onbekend bos. De eerste keer op weekend. Slapen in een spiksplinternieuwe slaapzak maar een aardedonker lokaal. Dat vraagt moed! Om het te proberen. En om het vol te houden. Om met een buil op je hoofd een tweede keer over te lopen met Dikke Bertha. Om die vieze tomatensoep helemaal op te eten. Om niét te beginnen wenen als je knuffel kwijt is, maar dapper te zoeken tot je hem terugvindt.

Vink en vul aan wat je al deed.

Weten wat een nestleid(st)er zoal doet.

M’n belofte doen

Baloe op de grond leggen

Vraag je je nog af wat kapoenen zelf nu zo geweldig vinden aan hun eerste jaren als scouts en gidsen? bedenken Een kreetluid roepen en heel

............................

Wij spraken met Jannes, kapoen bij Scouting Reynaert in Bilzen, over zijn avonturen van het afgelopen scoutsjaar. Ook zeehondjes Nienke en Ferre van Zeescouts Toxandria uit Turnhout delen hun spannendste momenten. Het kabouter-/welpenpaspoort krijgen van mijn leiding

Met m’n welpenpet naar de scouts gaan

............................

Weten dat Akela ook maar een mens is

Uitleggen aan de nieuwe kapoenen wat een bosspel is Bikke bikke bik hap hap hap zingen

Sokken kwijtspelen

Krak?(Boem!)

Mijn eigen boterham met heel veel choco smeren

............................

In een slaapzak slapen

In de nieuwe Krak? zit een scout­ ­ moedige groeimeter. Om in het kapoe­ nenlokaal en kabouter-welpenlokaal op te hangen. Wat hebben ze dit jaar voor het eerst gedaan? Om aan te vin­ ken en aan te vullen.

Een zakla

mp gebru

iken

en stukje lez Zelf een wan en Frie over No

Valsspelen

Een sjo

rring zie

............................

n

JANNES

NIENKE

Wat heb je het afgelopen scoutsjaar voor de eerste keer gedaan? We hebben pizza’s ge­ maakt. Ik heb er hesp en salami opge­ legd. En aan elke kant tomaatjes. Zo hebben we die zelf gemaakt. En opge­ geten. Mmm. Wat heb je geleerd? Ik heb al veel nieuwe spelletjes ge­ speeld. Dat is heel leuk. Wat voor stoers heb je gedaan? We kruipen vaak door de modder. En de leiding maakt kampvuren. Soms grote en soms kleine. En dan mogen we zelf een takje in het vuur gooien. Dat is leuk! En stoer. Mijn vrienden doen ook mee. Wat vind je het leukst aan de scouts? Ik vind spelletjes en vrienden het leukst. Ik denk dat ik nog heel lang bij de scouts ga blijven.

Leukste spel? Bunny Bunny. Spannendste moment? Het paasweekend, omdat ik dan zo lang mijn mama moest missen. Lekkerste eten? Spaghetti.

FERRE Leukste spel? Dode vis. Ik denk altijd: ik ga wandelen en dan moet ik plots doodvallen. En ik win vaak! Spannendste moment? Het speelbos opruimen. Er lag heel veel rommel. En dode beesten tussen de rommel. Er was zelfs een vogel aan het eten van het afval. Ik vond het cool om te zien dat het bos daarna proper was. Lekkerste eten? Hete bliksem! Dat is met appelmoes, puree en gehakt.


DE TAKKEN

#1 — augustus 2019

kabouterswelpen@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/kabouterswelpen

4

Jungleverhalen Kabouters en welpen, welkom in de jungle! Baan je een weg door het dichte gebladerte, ga binnen in het hol van de wolven en wees voorzichtig, Shere Khan sluipt rond! Het zou een aanzet kunnen zijn voor je allereerste kabouter- en (zee)welpenvergadering. Al sinds de oprichting van de allereerste welpentakken in 1914 halen de welpen hun mosterd bij het Jungleboek. Dat avontuurlijke verhaal over moed, dieren en vriendschap sluit naadloos aan bij de leefwereld van kabouters en welpen. Het werkt perfect als rode draad waar­ aan je alles kan vastknopen. Zo’n basissfeer heb je pas echt als je er in de loop van het jaar geregeld naar verwijst. Dat kan met junglespelen, een belofte in het junglethema, inspraak op de raadsrots en rituelen bij het openen en afsluiten van de vergadering.

HET WOLVENHOL Elke wolvenroedel heeft z’n eigen stek nodig. Tover het lokaal om tot wolven­ hol met muurschilderingen (met een beamer!), rotsen van kippengaas en papier-maché en pluchen jungledieren. Je kan ook junglenamen gebruiken voor andere plekken. Zo wordt het veld van boer Teun de Khaali Jagah Vlakte, de vijver de Talaab Poel en het gemeente­ plein de Emaarat Ruïne. RITUELEN EN GEHEIME GEBRUIKEN Het is geen toeval dat (zee)welpen en kabouters werken met een verhaal. Kin­ deren van die leeftijd houden van ritue­ len, gewoontes en woorden die anderen niet kennen. Dat creëert verbondenheid. Het lokaal is het wolvenhol en rond de raadsrots kunnen kabouters en (zee) welpen hun zegje doen. Al sinds Baden Powell zelf in leiding stond, roept Akela “Yalahieieiei” om de activiteit te begin­

TEKST: Bram Scheerder FOTO: Trijn Nyckees

nen. De welpen en kabouters antwoor­ den met “Hiiii” en gaan gehurkt in de kring zitten. Akela roept: “Djib, djib, djib” (Doe je best). Dan springen de kabouters en welpen recht en antwoorden: “Ja, wij dob, dob, dob!” (Wij doen ons best). WORD EEN JUNGLEDIER Je kan als welpenleid(st)er een naam aannemen uit de Jungle-avonturen: de oude wolf Akela, de beer Baloe, de pan­ ter Bagheera, de olifant Hathi, de kro­ kodil Jacala of de wolvin Raksha. Kan je niet kiezen? Kijk dan zeker op de flowchart: www.scoutsengidsenvlaanderen. be/welkjungledierpastbijjou JUNGLEVERHALEN VOOR HET SLAPENGAAN Lees op rustige momenten en voor het slapengaan op weekend en kamp voor uit het Jungleboek. Zo zijn alle kabou­ ters en welpen mee en weten ze ook waar al die woorden vandaan komen. Herhaal bij het begin altijd kort even waar het verhaal gebleven was en eindig met een cliffhanger.

HULPLIJNEN EN INSPIRATIEBRONNEN Op www.hopper.be vind je: - Jungleverhalen van Shanti & Mowgli (16 euro); - Badges met junglepersonages (1,50 euro) ; Gratis te downloaden op www.scoutsengidsenvlaanderen.be: In}Leiding Kabouters en welpen Gratis af te halen in een Hopper Winkel: Het kabouter-/welpenpaspoort BASISWERK OVER IN LEIDING STAAN BIJ KABOUTERS EN (ZEE)WELPEN

IN LEIDING kabouter & welpen

KABOUTERS EN (ZEE)WELPEN

Heb je een vraag of zoek je een vorming? Mail naar kabouterswelpen@ scoutsengidsenvlaanderen.be of kijk op www.scoutsengidsenvlaan­ deren.be/vorming (of op blz. 13).


!

Je mag 10% van je leden kwijtspelen. Waarheid of urban legend?

5

QQ ZIE PAGINA 6

givers@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/gidsenverkenners

WIE ZKT DIE VNDT.

Givers: een risico op zich?

VAN DE BERG IN DE PUT Met givers rotsen gaan beklimmen of grotten verkennen, doe je niet zo­ maar. Gelukkig is er de SOLL-ploeg: avontuurlijke weekends in de Arden­ nen, exclusief voor givertakken. Dé ideale manier om samen risico’s op te zoeken en af te tasten. Wat voor som­ migen een echte uitdaging is, blijkt voor anderen een fluitje van een cent. Zo komt de teambuilding vanzelf. www.scoutsengidsenvlaanderen.be/soll

WIE MET VUUR SPEELT Givers uitdagen, lijkt om problemen vragen. Zeker als er hoogte of vuur aan te pas komt. Weeg bij het voorbe­ reiden van een risicovolle activiteit de gevaren af tegen de speelkansen. Wat kan er mis gaan en wat is de kans dat dat gebeurt? Moedig niet te hard aan en dwing niemand om risico’s te ne­ men. Want dan lijkt het alsof je niet ge­ looft dat ze zelf weten wat ze durven. www.scoutsengidsenvlaanderen.be/ speelopveilig MONOPOLIE VOOR GEVORDERDEN Het geld van de takkas is vaak het resul­ taat van het harde werk van zowel leden als leiding. (Een deel van) het geld voor vieruurtjes of driedaagse in de handen

Afscheid van je vorige tak Het jaar start voor veel leden met een afscheid van de vertrouwde tak. Ze worden weer eerstejaars. Spannend! Maak tijd voor een gepast af­ scheidsmoment. Speel een laatste keer jullie favoriete spel of geef iedereen de kans om (met leuke attenties) te zeggen wat er zo fijn was het afgelopen jaar en wat ze geleerd hebben. Maak ook van de overgang zelf een feestelijk moment. Daag ze uit maar zet niemand onder druk. Scoutmoedig betekent ook: durven zeggen dat je iets niet wil én elkaars grenzen respecteren. Een warme groep start met een warm welkom. TEKST: Bertrand Goethals FOTO: Tine Cornillie

zingeving@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/ploegZingevingScoutsGidsenVlaanderen

Buitenlandse scoutsgroep zoekt scouts of gids met Erasmusplannen om mee in leiding te staan. Inzet wordt beloond met rijke ervaringen, nieuwe vrien­ den en lokaal lekkers zo­ dra de leden slapen.

Givers of jins met goesting

GIDSEN EN (ZEE)VERKENNERS

Givers experimenteren graag. Ze tasten grenzen af om te zien wat wel en niet kan en leren daarbij zichzelf en elkaar beter kennen. Als leiding ben je er om hen daarbij te begeleiden.

Erasmusstudent met scoutsheimwee

van je givers laten, is spannend. Maar je givers zullen de uitdaging en de verant­ woordelijkheid zeker appreciëren. ZOT DOEN “Mag ik eens met uwen auto rijden over het kampterrein?”, “Mogen we proberen dieje grote stronk helemaal naar bene­ den te rollen?” Vaak heb je als leiding de reflex om af te blokken. Probeer af en toe eens na te denken over zo’n zot voorstel. Is het echt gevaarlijk en onverantwoord of is het iets dat gewoon nooit mocht? Probeer je leden de kans te geven om hun ideeën uit te voeren. Stuur onveilige ideeën bij naar iets realistisch. TEKST: Frederick Eskens FOTO: Trijn Nyckees

Ploeg Internationaal zoekt giver- of jintakken om samen met buitenlandse leeftijdsgenoten op takkamp te gaan. In ruil: een unieke kijk op een ander land en zijn authentieke culturele eigen­ heden. Nieuwe vriend­ schappen gegarandeerd, nieuw lief optioneel. Europa trakteert! Details zie QR-code.

Aftermovie buitenlands kamp Jullie kamp fenomenaal? Aftermovie or it didn’t happen! Zin om leiding te in­ spireren om jullie kamp te evenaren? Stuur een YouTube-link naar ploeg Internationaal of post het op hun facebookpagina. internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/internationaal.scoutsengidsenvlaanderen


DE TAKKEN

6

#1 — augustus 2019

groepsleiding@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/ploeggrl

GROEPSLEIDING

Zin in het scoutsjaar? Plannen maar! Er staat een nieuw scoutsjaar in de startblokken. Alle tenten liggen weer in het materiaalkot, de puzzel voor de leidingverdeling begint op z’n plaats te vallen en je droomt al van al het leuks dat jullie dit jaar gaan doen. Tijd dus voor een groepsraad of planningsweekend om het scoutsjaar in te plannen.

ZAT

22 23 24 25

31

Pinksteren

WOE DON VRIJ ZAT ZON

23

MAA

30

22

24

DIN

29

19

21

25

WOE

28

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Nog genoeg groepsdassen voor het nieuwe werkjaar? Dassenkiezer.be

18

20

26

DON

27

GILLWELL TENTEN ANIMATOR TENTEN

ZON WOE DON VRIJ ZAT

16

27

VRIJ

Veel plezier op kamp

26

Nationale feestdag

15

17

28 29 30 31

Boek als eerste je kamp 2022 bij Hopper Jeugdverblijf

HERFSTONTMOETING

21

12

14

ZON

20

11

13

Einde zomervakantie

5-11 sept 2020:Gilwell onderweg

DIN WOE DON ZAT

8

10

MAA

19

7

9

MAA

ANIMATOR TENTEN GILWELL ONDERWEG

ZON VRIJ

5

DIN

18

4

6

DIN

17

MAA

WOE DON VRIJ ZAT ZON MAA DIN WOE VRIJ

DON VRIJ ZAT ZON MAA DIN WOE DON

16

3

ZAT

ZON

31

15

2

ZON

30

Methodiekenweekend

Oudjaar

14

1

Vlaamse feestdag

V.u.: Anton Smagghe, Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. © 2019 - 2020

29

13

Begin zomervakantie

MAA

28

12

ZAT

27

11

ZON

26

10

MAA

25

9

DIN

24

8

WOE

23

7

DON

22

6

VRIJ

21

5

ZAT

20

4

ZON

19

3

MAA

18

2

DIN

17

Extra verzekeringen (foeriers, reisbijstand, materiaal en auto’s) al online aangevraagd?

1

WOE

16

Nog gasbekkens of nieuwe stapschoenen nodig? Hopper Winkel heeft het allemaal!

DON

MAA DIN FOCUS

WOE DON VRIJ ZAT ZON MAA DIN WOE DON VRIJ ZAT ZON MAA

30

15

DIN

29

14

Pinkstermaandag

VRIJ

Focus

13

WOE

28

12

DON

27

Groepsleidingscongres

11

VRIJ

26

GILWELL ONDERWEG

25

2e Hemelvaartsdag

10

ZAT

24

Hemelvaart

9

ZON

23

Al ingeschreven voor de zomercursussen?

8

MAA

22

Pride

7

DIN

21

6

WOE

20

5

DON

19

4

VRIJ

18

3

ZAT

MAA DIN JINTRO ANIMATOR INSTRUCTEUR GILLWELL ONDER DAK

ZEESCOUTINGCONGRES

WOE

30

DON

29

VRIJ

28

ZAT

27

ZON

26

(Internationaal) Kampvisum al ingevuld?

17

MAA

25

16

DIN

24

15

WOE

23

14

DON

22

13

VRIJ

21

Einde Paasvakantie

12

ZAT

20

11

ZON

19

Paasmaandag

10

MAA

18

Pasen

Verbondsraad

AUG 2020

2

ZON

9

Zijn alle leden al aangesloten voor de kampen?

JULI 2020

1

MAA

8

Dag van de Arbeid

JUNI 2020

DIN

VRIJ ZAT ZON BASISWEEKEND

MAA DIN WOE DON

7

VRIJ

GILLWELL ONDERWEG

6

ZON

17

5

ZAT

WOE DON VRIJ ZAT

WEEK VAN DE VRIJWILLIGER

ZON MAA DIN WOE VRIJ

DON VRIJ ZAT ZON MAA DIN WOE DON

16

4

DIN

31

15

3

WOE

30

14

2

DON

29

13

Begin Paasvakantie

1

VRIJ

28

12

MEI 2020

ZAT

27

11

ZAT

26

10

ZON

25

9

MAA

24

8

DIN

23

7

WOE

22

6

DON

21

5

VRIJ

20

4

ZAT

19

3

ZON

18

2

MAA

17

1

DIN

16

Einde Krokusvakantie Kampregistratie invullen

WOE

ZON

METHODIEKENWEEKEND

MAA DIN WOE MAA

ANIMATOR GILWELL ONDERWEG

DON VRIJ ZAT ZON MAA DIN WOE DON VRIJ ZAT ZON

15

DIN

BASISWEEKEND

Al ingeschreven voor de paascursus?

14

APR 2020

DON

29

JINTRO

28

13

WOE

31

WOE

30

DON

29

27

VRIJ

28

26

ZAT

31

30

ZON

30

MAA

29

DIN

29

28

27

WOE

28

INSTRUCTEUR ANIMATOR GILLWELL ONDER DAK JINTRO

27

26

DON

26

VRIJ

BASISWEEKEND

25

25

12

DON

24

Kerstmis

11

VRIJ

23

Al ingeschreven voor de krokuscursus?

Thinking Day Begin Krokusvakantie

10

ZAT

22

9

ZON

21

8

MAA

20

7

DIN

19

6

WOE

18

5

DON

17

4

VRIJ

16

3

ZAT

15

2

ZON

14

Verbondsraad

1

MAA

ZAT ZON MAA DIN WOE DON VRIJ ZAT ZON MAA

13

MAA 2020

DIN

25

DIN

24

WOE

23

12

DON

22

11

VRIJ

21

10

ZAT

20

9

ZON

19

8

MAA

18

7

DIN

17

6

WOE

16

5

DON

WOE DON VRIJ ZAT MAA DIN WOE DON

DON VRIJ ZAT ZON MAA DIN WOE

15

VRIJ

AKABECONVENT

14

4

VRIJ

27

13

3

ZAT

26

12

2

ZON

25

11

Einde kerstvakantie

1

MAA

24

10

Nieuwjaar

FEB 2020

DIN

23

Begin kerstvakantie

9

ZAT

22

8

ZON

ZAT

21

7

MAA

VRIJ

20

6

DIN

WOE DON

19

ZON DC-GOING

18

Peacelight

5

WOE

17

4

DON

16

Verbondsraad

3

VRIJ

15

International volunteer day

2

ZAT

14

Lidgeld al betaald aan Scouts en Gidsen Vlaanderen?

1

ZON

ZON ZAT

MAA VRIJ

13

ZON

JINTRO ANIMATOR INSTRUCTEUR GILWELL ONDERWEG

DIN WOE DON VRIJ ZAT ZON MAA DIN WOE DON

12

MAA

Wapenstilstand

DIN

24

11

WOE

23

10

DON

22

9

VRIJ

21

8

MAA

ZON MAA DIN WOE DON VRIJ ZAT ZON MAA DIN WOE DON VRIJ ZAT

20

7

Al ingeschreven voor de kerstcursus?

ZAT

31

19

6

ZON

30

18

5

MAA

29

17

4

DIN

28

Begin Herfstvakantie

FOCUS

27

16

3

DIN

VRIJ ZAT

DIN WOE DON VRIJ

ZAT

26

GILWELL ONDERWEG

30

Vorming à la carte

JINTRO ANIMATOR INSTRUCTEUR

29

25

ZON

28

24

MAA

VRIJ

27

23

DIN

DIN DON

26

ZAT

25

22

anderen.be/diversiteit

15

ZON

21

Dag van de jeugdbeweging

14

MAA

20

DAG VAN DE TRAGE WEG

DIN WOE DON VRIJ

ZAT

19

WOE

MAA

23

WOE

18

DON

ZON

22

ZON

17

21

Meer info: www.scoutsengidsenvla 24

MAA

16

ZON

20

15

MAA

ZON

MAA WOE

19

ZAT

18

DON

17

VRIJ

16

DIN

Wij kloppen stereotypen de grond in! 15

13

DIN

Vorming à la carte

12

MAA

14

11

DIN

13

10

WOE

12

9

DON

11

8

VRIJ

10

7

WOE

WOE

Vorming à la carte

DON

Ledengegevens al verbeterd in de Groepsadministratie?

9

6

VRIJ

DIN

8

Tenten al aangevraagd bij het ULDK?

5

ZAT

MAA

7

Einde Herfstvakantie

4

ZON

ZON

6

3

ZAT

GILWELL ONDERWEG

Verbondsraad

DON

14

Nog op zoek naar een weekendplaats voor tak of leiding? Check www.hopper.be/jeugdverblijf

5

VRIJ

13

4

ZAT

12

3

ZON

11

Wil je zeker zijn van een kampplaats voor 2021? Reserveren kan al bij Hopper Jeugdverblijf. Leiding kampeert gratis.

2

MAA

VRIJ ZAT

10

WOE

9

DON

8

VRIJ

7

ZAT

6

ZON

5

MAA

4

DIN

3

DIN

2

1

WOE

1

2

Nieuwe verantwoordelijke voor de tentenaanvraag bij het ULDK aanduiden bij je leidingsploeg. Vergeet geen account aan te maken.

DON

1

2

VRIJ

1

ZAT

JAN 2020

DIN

DEC 2019

WOE

NOV 2019

DON

OKT 2019

ZON

2020

SEPT 2019 MAA

2019

ZO STEL JE EEN EVENWICHTIGE JAARPLANNING OP: - Leg concrete data vast voor belang­ rijke en grote activiteiten én voor groepsraden. - Hou rekening met examens, verlofpe­ riodes en belangrijke activiteiten in de buurt. - Weet welke kasacties andere jeugd­ bewegingen inplannen. Het is onhan­ dig als de Chiro op dezelfde avond een fuif geeft. - Herbekijk de planning van vorig jaar. Wat was goed en wat kan beter? - Plan niet te veel. Laat ademruimte voor wat er zich in de loop van het jaar aandient. - Bewaak het evenwicht tussen de verschillende takken. Als de jonggi­ vers vijf keer op weekend gaan en de givers nooit, kan er wrevel ontstaan. - Zorg voor een evenwicht tussen activiteiten die veel extra engagement vragen van leiding en minder inten­ sieve activiteiten.

- Bewaak het grotere kader. Waarom organiseren we deze activiteit? Wat is het doel ervan? KLAAR? - Schrijf alles op de grote jaarkalender die je in het midden van deze Over & Weer vindt en hang hem op in je leidingslokaal. - Gebruik een gedeelde Googleagenda. Zo kan iedereen overal de data checken. - Help je medeleiding door regelmatig re­ minders te sturen via Facebook of sms. TEKST: Ise Kenis FOTO: Trijn Nyckees

Inspiratie of een kant-en-klare methodiek nodig? Je vindt het op www.scoutsengidsenvlaanderen.be/ groepsleiding

BOEKENPLANK URBAN LEGEND JG 44

Out with the old, in with the new Voor leiding, jins en loodsen

V eens op een

Hoe scoutmoedig voel jij je? Hoe scoutmoediger, hoe vuiler je de hand mag maken! (Met echte modder, wat spaghetti, oorsmeer of je ook kan bedenken)

andere plaats aan tafel gaan zitten dan gewoonlijk

V valsspelen

V samen in het

donker door het bos wandelen

V over een beek springen

V zeggen aan

de leiding dat je het spel niet begrijpt

V een mopje uithalen met de leiding

V zelf je boterhammen smeren met choco, confituur én speculaaspasta samen

(dat mag thuis niet whoop whoop)

meer durft dan anders. Voor Scoutmoedig ben je als je . Een vraag durven stellen. jezelf opkomen bijvoorbeeld wil doen. Of een stoer spel Of vertellen dat je iets niet bang voor was. Of iets keimeespelen waar je eerst veel zijn, we gaan dit jaar nieuws leren. Het moet niet op avontuur! meer gewoon een beetje

op t voor perfec ocht! elt smokk

jaargang 12 — #1 september 2019

Scoutsmoed: d. want durven doet goe

de liedjes al weten hoe Je wilde altijd Nowan klinken? uit de Steen van er 2019) op (tot 15 novemb / Download ze senvlaanderen.be www.scoutsengid liedjesvannowan in je oor! Let op: ze kruipen

de Sinds de vroege dagen van besluiten jungle nemen de wolven op de Raadsrots. Daar verzamelen de dieren en spreken ze volgens de de wetten van de jungle. Akela, op het leider van de wolven, gaat hoogste punt van de Raadsrots toe. zitten en spreekt iedereen Op die raadsrots werd beslist dat Mowgli, het mensenjong, De bij de welpen mocht blijven. niet wolven wilden Mowgli eerst Shere aanvaarden uit schrik voor Khan, de tijger.

ste

Robbe, welp bij Scouts 51 uit Kapellen maakte een rugzak van een broek.

Handig:

als je iets wil vervoeren dat de anderen niet mogen weten (je kan dingen verstoppen in de pijpen).

als je iets zwaars moet meenemen, een paar flessen je drinken bijvoorbeeld, en hebt geen rugzak bij.

Ook voor jullie, mensenwelpen, is de Raadsrots de plek om samen te praten. Over hoe het is om samen te spelen in de horde. Over kiezen welk spel jullie gaan spelen. En soms ook over ruzie. En vooral over hoe je die kan oplossen. De leiding zorgt dat alle welpen kunnen zeggen wat ze te zeggen hebben. En de dat iedereen luistert naar ander. Scoutmoedig!

45, Anton Smagghe, Wilrijkstraat voor het • Verantwoordelijke uitgever gegevens • Opmaak volta | vormgevingScouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die of klachten over de door Brouwers • Drukkerij: Graphius Sabine De Schutter, Noëmi De persoonsgegevens van alle leden worden verwerktvzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken mensen op hetzelfde Sofie Denayer • Eindredactie Krak?Boem! Zijn er meerdere Persoons • Hoofdredactie fb.com/scoutsengidsenvlaanderen.be • Jouw gegevens:nderen.be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen Gidsen Vlaanderen automatisch Van der Ree • Foto’s Marleen krijgt elk lid van Scouts en Peeters, Sarah Wouters, Arne tel. 03 231 16 20, info@scoutsengidsenvlaanderen.be, altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaa Scouts en Gidsen Vlaanderen Smits • Illustraties Lander gegevens van wat er reilt en zeilt bij Marleen Persoons en Tine nationaal secretariaat, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen, nderen.be/privacy. Je kan je via www.scoutsengidsenvlaa Omdat we onze leden graag op de hoogte houden Werkten mee aan dit nummer Scouts en Gidsen Vlaanderen, ons volledige privacybeleid hoe. 2140 Antwerpen • Vragen? hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg - uitschrijven – digitale versie? bepalen welk tijdschrift hij of zij (niet) krijgt en laanderen.be • Extra exemplaar lid zelf kunnen ledenbeheer en om je op de 2020 (streefdatum) zal elk Mail naar privacy@scoutsengidsenv één exemplaar. Vanaf januari verwerking van persoonsgegevens? lid? Dan sturen we toch maar adres met dezelfde achternaam

Maar de wetten van de jungle toe om laten één buitenstaander te spreken. En Baloe, de bruine beer, sprak zich uit voor de mensenwelp. Daarna beloofde Bagheera de wolven het vlees van een ree én bescherming tegen Shere Khan. En zo waren de wolven overtuigd. En kwam

Winnaars vorige wedstrijd "Raad het jaarthema"

Twee of drie vingers?

Jaargang 12 — #1 zeewelpen, welpen, Voor kapoenen, zeehondjes, september 2019 die zich jong voelt. Krak?Boem! Duik mee kabouters en iedereen scoutssymbolen

het nieuwe jaar in.

Test

beschermt. is niet alEen belofte houden lopen we tijd gemakkelijk. Vaak letterlijk een schrammetje op, van of figuurlijk. Het getuigt te staan moed om dan weer op te blijven Of om vreedzaam gelooft. ijveren voor waar je in scout Toon wie je bent, trotse of gids. Wees Scoutmoedig!

Vic Lammens 9 jaar

Mowgli bij de welpen.

van de meest gebruikte scoutsDe scoutsgroet is een verwijzen naar de drievoudige wereldwijd. De drie vingers God of de wereld. jezelf, de ander en en gidsenbelofte: aan die de zwakke symboliseert de sterke De pink onder de duim

Scouts 32/48 Mortsel

Lees het hele verhaal: Je kan het boek kopen op Hopper.be

Guust Barremaecker 9 jaar

Hoe scoutmoedig ben jij?

bij hun De welpen tonen scoutsgroet twee openstaande drie gevingers in plaats van belofte is sloten vingers. Hun eenvoudiger en concentreert De zich op ‘ik’ en ‘de ander’. ook welpengroet symboliseert van de de twee gespitste oren welp.

JAARTHEMA

e Peeters, 2 -jaars en getekend door Lander Kazerne). © Deze strip werd bedacht 26ste Sint-Joris Kokaz (Kontich jongverkenner van Scouts

dan weer in twee geknipt om beter te kunnen focussen op de betrokken leeftijden. Bovendien bespoedigen we zo de vrede tussen broertjes en/ of zusjes die vroeger hetzelfde voor­ geschoteld kregen, De raadsrotsook al scheelden ze jaren in leeftijd. De drie publicaties zullen vier keer per jaar verschijnen, allemaal tegelijkertijd voor leiding. Krak? en Boem! – van elk boekje één per gezin – droppen we een maand later bij de leden in de bus. Mis je het oude boekje? Het online archief staat klaar met een digitale uithuilschou­ der. Voor de rest: leest onbevreesd!

45, B-2140 Antwerpen Vlaanderen vzw — WilrijkstraatAntwerpen X • P409371 Afzender: Scouts en Gidsen (aug-sept-okt) — Afgiftekantoor: driemaandelijks tijdschrift

Scoutmoedig

Foto: Trijn Nyckees

De nieuwe Over & Weer en kleine broertjes Krak? en Boem! mogen er zijn, dat leiden we af uit uw openge­ vallen kinnebak. Uit recente bevra­ gingen kwam naar voren dat er nood was aan meer structuur en, specifiek voor O&W, net wat meer sérieux. Liefst met hier en daar een grote foto. Het oude boekjesformaat speelde ons daarbij parten. Tegelijk bleek dat er nog vraag was naar gedrukt pa­ pier, naast een digitale optie. We sta­ ken daarom de koppen bij elkaar en deden een uitvinding: de krant! Het patent is aangevraagd. Krak?Boem! is

#1 — augustus 2019

Rustig ademen, mevrouw, alles komt goed

Voor jonggidsen, jongverkenners, scheepsmakkers, verkenners, zeeverken gidsen, ners, jins, loodsen zich groot genoeg en iedereen die voelt.

Scouts Blankenberge

de spitse oren van de Deze hand verwijst naar een de verzinnen met een dier in welp. Kan jij een verhaaltje hoofdrol? Stuur het op naar laanderen.be en maak krakboem@scoutsengidsenv kans op een welpenpet!

Afzender: Scouts en Gidsen driemaandelijks tijdschrift Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat 45, B-2140 — sept-okt-nov — Afgiftekantoor: Antwerpen Antwerpen X • P908023 Bijvoegsel bij Over & Weer augustus 2019

45, B-2140 Antwerpen Vlaanderen vzw — Wilrijkstraat Antwerpen X • P924571 Afzender: Scouts en Gidsen sept-okt-nov — Afgiftekantoor: augustus 2019 driemaandelijks tijdschrift — Bijvoegsel bij Over & Weer

TEKST: Stef Boogers

JE MAG 10% VAN JE LEDEN KWIJTSPELEN. Geen idee waar dat idee vandaan komt, maar we horen dat gerucht regelmatig terugkomen. Voor alle duidelijkheid: er is niets van aan. We willen niemand kwijt­ spelen. Daarom gaat Scouts en Gidsen Vlaanderen bij de jongste takken uit van minstens één leid(st)er per vijf leden. Vanaf jonggivers is dat één leid(st)er per zes leden. Zo kan je gemakkelijker iedereen in het oog te houden. TEKST: Michiel Neefs


Hoe scoutmoedig ben jij? Aan alle moedige scouten, aan alle dappere gidsen. Trek je hemd recht en je stoute schoenen aan. Klaar voor een nieuw jaarthema? 3-2-1 Start!

jonggivers@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/hierleefteenjonggiver

FOTO: Lotte Eilers

7

Je bent op kamp en wil gaan slapen. Je stapt de ten Iemand ligt te slapen op JOUW bed. Wat doe je?

Je maakt een bedje van vuil ondergoed en legt je er naas

Je gaat op zoek naar het bed van jouw beddendief en kru Je vraagt de volgende ochtend wat in godsnaam de bedo

Je schudt de indringer wakker, zegt dat hij moet opkrass heerlijk voorverwarmde slaapzak.

JONGGIDSEN, JONGVERKENNERS Je gaat volgend jaar naar een nieuwe tak. EN SCHEEPSMAKKERS Dit weekend is het overgang. Hoe voel je je? All right! Ik bruis van spanning en kan niet wachten om te bewijzen dat ik bij de HOEDOEDEDA? nieuwe tak hoor!

De patrouille: eigen boontjes doppen, af en toe floppen.

Deel de patrouilles zelf in. Zo kan je lei­ tothet hun recht komen Ik twijfel nog of ik wil meedoen aan dersfiguren de overgang. Ik snap nut niet van allaten die rituelen. Ik ga dat eens vragen aan de leiding. en stille waters hun diepe gronden laten tonen. Haal beste vrienden niet per se Ik wil het startweekend niet missen, maar sommige dingen van de overgang vind ik niet leuk. Als ik iets écht niet wil doen, zeg ik dat tegen de leiding. uit elkaar. Samen een strategie bedenken om het bosspel te winnen. Een ruzie zelf uitklaren Gratis te downloaden op en oplossen. Ondervinden dat je écht een kompas kan gebruiken en zo de weg tewww.scoutsengidsenvlaanderen.be: rugvinden. Patrouillewerking is scouts en gidsen op het lijf geschreven. En het geeft Je kreeg je totem na een spannende totemtocht. Jonggidsen engeheim jongverkenners jonggidsen en jongverkenners veel kansen om te groeien. Met vallendrukt en opstaan. De leiding je op het hart datIn}Leiding de hele totemisatie strikt is maar je mama wil er thuis alles van weten. Wat doe je?

PATROUILLEWERKING Patrouilles zijn kleine ‘families’ van eer­ ste-, tweede- en derdejaars jonggivers die allemaal goed zijn in iets anders. Laat leden af en toe in patrouilles spelen, tegen elkaar of samen voor één doel. Ook tijdens de formatie, op tweedaagse en in

Je wil nog nagenieten van de tocht zonder mama’s mening, dus zeg je haar dat het supercool wasvertrouwd en vooral geheim. Misschien dat je ideeën er later wel iets over zegt. Leuke de patrouillehoek zorgt een over patrouillewerking? clubje voor rust en structuur. Leren Je hebt aan de leiding gevraagd waarom ze dat geheim wilde houden. Omdat een samenwerken, omgaan metverbondenheid andere schept en dat je zo’n ritueel intenser beleeft als je geheim ritueel onze Facebookpagina niet weet er gaat gebeuren, zeidenLike ze. Dat klopt wel vind je, dus je legt heten ook leden dan je vrienden vanwatop school: zo uit aan je mama. stuur ons je leukste ideeën, foto’s, het stimuleert het groepsgebeuren én momenten. De leiding heeft mooi praten. Zo’n supercool avontuur, daar wil ik over vertellen de verantwoordelijkheidszin. hoor. 'k Zal er wel bij zeggen dat het geheim is, mama kan beter zwijgen dan ik.

Tijdens Dikke Bertha voel je een “bruine beer aan het hek rammelen”. Opluchting alom als je op de wc zit tot… je merkt dat het wc-papier alweer op is. Dat is nu toch altijd hetzelfde op de scouts!

GÊNANT SCOUTSMOMENT

Je loopt met je broek op je enkels de wc ernaast binnen (hopen dat je alleen bent en dat er daar wél wc-papier is!)

Wie: Eva van Riet Totem: Voorzichtige Uzuri Groep: Gidsen Sint-Lucia in Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Quiz of bekentocht Elke week een nieuw verhaal Ga je op je bek Vallen doen we allemaal Want op de top van d’hoogste berg Kan je het uitzicht beter zien Refrein: Scouts is lukken ook mislukken Dan plots vallen en weer door Durven springen Nieuwsgierig naar de rest luidkeels zingen Gaan uitdaging aan vandehet jaarlied? Want er is veel meer in het leven Lees Boem! Durf een risico te nemen Kies scoutmoedig, kies bewust En je zal sterk staan

Refrein: Scouts is lukken ook mislukken Dan plots vallen en weer door Durven springen luidkeels zingen Gaan de uitdaging Want er is veel me Durf een risico te n Kies scoutmoedig, En je zal sterk staa

Rap: Bikke bikke bik Hap hap hap Vandaag geen soep Maar wel ‘ne’ (w)rap Bovenstebuiten - o Wat maakt het uit o Doe een bosspel op Zodat je je comfort Mijn marshmallow, Gelukkig maar aan Springen door de p Je moet je echt nie Heb je een blauwe Of is ’t een schilder Schipper, 'k wil niet Nee is nee! “Hey jij!”, wilde gij m #ikkanda Of nie of wel of nie Want in de zee daa en die bijten je… Bluuub!

(Krak?)Boem!

Strofe 2: Met de boot of trein Onderweg met veel kabaal Op verkenning gaan In een onbekende taal

Waarom check ik ook nooit of er wc-papier is voor ik ga zitten? Mental note om dat nooit meer te vergeten.

Sluipspel in het bos Op overwinningen belust Zet je zaklamp uit De sterren stellen ons gerust

Je roept lang en luid: “Heeeelp!” tot iemand wc-papier komt brengen.

Want op het klimrek van het leven Durf ik me voluit te geven

Refrein

3 Op mijn verjaardag drie jaar geleden tapten we met de leiding op het Bal van de Burgemeester, met als special guest Sergio. Mijn medeleiding was de hele avond al aan het zwanzen dat Sergio mij op het podium moest vragen, maar ik doe dat écht niet graag. Natuurlijk roept Sergio even later: “Ik heb gehoord dat er iemand jarig is.” Ik kon niet anders. Eenmaal op het podium nam hij me vast en gaf hij me drie kletsnatte kussen. Terwijl ik te­ gen hem aangeplakt stond, begon de hele zaal Happy Birthday te zingen. Net daarvoor had hij ook mijn totem gevraagd: uzuri. Dat had hij fout ver­ staan, want hij zong: “Happy birthday, dear uzuli.” Daarop begon de hele zaal “uzuli” te scanderen. Mijn medeleiding noemt mij nu nog altijd uzuli. TEKST: Nele De Brabanter ILLUSTRATIE: Kevin Cuyt

Strofe 1: Trek je scoutshemd aan We kiezen voor het avontuur En tonen wie we zijn Aan elke ouder, ied’re buur

Refrein (a capella)


8

DOSSIER

#1 — augustus 2019

We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven. Uit de Missie van Scouts en Gidsen Vlaanderen

Blauwe plekken en smeerkaas

De jaarthemabadge die ergens halverwege het jaar dan toch nog net boven het borstzakje van je hemd terechtkomt. De jaarleuze, luid geroepen door leiding en leden, zodat ook de buren kunnen horen dat de leiding ‘stout’ is en de leden ‘moedig’ zijn. (Of hebben ze dat verkeerd verstaan?) De jaarlieddans meedansen bij de opening van het jaar. Gênant? Of doe je dat vol overtuiging? TEKST: Gitta Van Goethem, Lotte Pynaerts FOTO: Anna Van Kerckhoven, Trijn Nyckees, Sabine De Schutter, Hana Reynaert

E

en jaarthema is natuurlijk veel meer dan dat. Het is een uit­ daging. Om met z’n allen in te zetten op en stil te staan bij een bepaald onderwerp of thema. Dit jaar dagen we onszelf uit om scout­ moedig te zijn. En dat hebben we op­ gedeeld in vier subthema’s: risicovol spelen, leren met vallen en opstaan, opkomen voor jezelf en anderen, en kritisch durven kijken naar onszelf als scouts en gidsen. Ok, allemaal goed en wel, maar wat moet je daar nu eigenlijk mee? Concreet? Je kan op veel manieren scoutmoedig zijn. En het kan ook voor iedereen iets anders

betekenen. Wat voor een kapoen het grootste avontuur is, vindt een kabouter misschien al vanzelfsprekend. Iets niet doen kan even scoutmoedig zijn, als iets net wel doen. De clou zit hem in bewust kiezen. Om jullie op weg te helpen rich­ ting een scoutmoedig jaar, vind je hier tips om in je tak of scoutsgroep uit te proberen. Challenge accepted? ALS TAKLEIDING Bij welke tak je ook in leiding staat, dit jaarthema daagt jou als leiding én je leden uit om te experimenteren, te mis­ lukken en daarna opnieuw te probe­ ren. Doe dat ook samen: verzin met de hele tak een resem uitdagingen en vier jullie successen én grandioze mislukkin­ gen even vrolijk. Daag de leden - ook kapoenen en akabeleden - uit om alles vooral eerst zelf te proberen. Zelfwerk­ zaamheid is niet voor niets een van onze


9

Jaarthema: Scoutmoedig

basispijlers. Misschien komen ze wel met een superoriginele taakverdeling voor de afwas of de meest succesvolle geldinzamelactie ooit op de proppen. Dit jaarthema gaat ook over luisteren. Naar jezelf én naar anderen. Leer je le­ den – ook kapoenen en akabe - hoe ze respectvol hun mening kunnen geven tijdens het inspraakmoment. En geef het goeie voorbeeld. Durf op de takraad en groepsraad te bespreken wat moet be­ sproken worden. Luister naar je grenzen en die van je leden. En naar de goesting om die af en toe te verleggen. BIJ KAPOENEN EN ZEEHONDJES Laat je door het jaarthema inspireren om die kakelverse, eerstejaars kapoenen extra warm te ontvangen én net genoeg uit te dagen in hun jaar vol ‘eerste ke­ ren’. Moedig de tweedejaars kapoenen aan om hun rol van ‘ervaren’ scout he­ lemaal waar te maken. Kapoenen zijn meesters in ‘out of the box’ denken. Laat ze zelf ontdekken wat ze (al) kunnen en wat (nog) niet. Schat samen risico’s in en geef ze tijd om zelf een oplossing te bedenken. Spreek bijvoorbeeld af in welke boom ze mogen klimmen en tot waar. En laat ze zelf boterhammen met choco én smeerkaas smeren, ondanks de smeerboel. Dit jaarthema is het ide­

ale excuus voor vuile kleren en blauwe plekken. Maak ook de ouders warm voor meer scoutmoedigheid. BIJ KABOUTERS EN (ZEE)WELPEN Kabouters en welpen scoutmoedig uit­ dagen doe je bijvoorbeeld door hen mee te nemen op een originele donker­ tocht, zonder griezelen en bangmake­ rij, maar wel spannend. Of maak samen een kompas en laat ze zelf het noorden zoeken. Kabouters en welpen zijn leer­ gierige doeners. Geef ze plannen en materiaal en bouw samen een hinder­ nissenparcours. Daag ze ook uit om zelf een keer ploegjes samen te stellen met jongens, meisjes en leden die ze nog

niet zo goed kennen. En kies bewust nog niet voor een tentenkamp met je ka­ bouters en welpen. Het maakt de ervaring bij de jonggivers nog specialer. JONGGIDSEN/JONGVERKENNERS/ SCHEEPSMAKKERS Jonggivers zitten in hun apenjaren. Het zijn stoere venten en wilde grieten, die niet bang zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken. Laat ze scoutmoe­ dig op tocht gaan met een zelfgesjord vlot en antwoord écht op hun vragen over seksualiteit. Geef de derdejaars jonggivers genoeg ruimte om de eer­ stejaars te tonen hoe het moet: koken op houtvuur, luisteren naar elkaar of een

tafel sjorren die tien dagen blijft staan. En ondersteun de derdejaars met een eigen DJ-moment. Jonggivers gaan graag op verkenning, laat ze ontdekken dat er in het volgende dorp ook scouts en gidsen zijn. GIDSEN/(ZEE)VERKENNERS Givers streven naar onafhankelijkheid, hebben nood aan geborgenheid en zijn op zoek naar waar ze goed in zijn. Accepteer dat givers dwarsliggers zijn en daag hen uit om hun kritiek om te zetten in realistische alternatieven. Maak van de totemisatie een deugddoend ritueel met originele opdrachten op maat van elke gids en verkenner. En reken ze niet


10

DOSSIER

te hard af op de verantwoordelijkheid waar ze zo naar snakken. Bouw rust­ momenten in en praat over de keuzes die ze maken. Met givers binnen België op kamp gaan, is scoutmoedig omdat je ze zo laat uitkijken naar wat komt. Het maakt de apotheose van het jinjaar des te waardevoller. JINS/LOODSEN Jin = jij en ik een noodzaak. Jins genie­ ten van de vrijheid en zelfstandigheid die ze in een jintak krijgen. Ze mogen er fouten maken en ontdekken er ook dat je zelfs je wildste ideeën kan uitvoeren. Laat je jins proeven van leiding geven. Creëer de omstandigheden waarin ze kunnen experimenten met projecten, hun kamp of zelfs hun hele jinjaar. Leid minder en begeleid meer. Weet waar­ om jullie op buitenlands kamp gaan, en maak er meer van dan een vakantie met vrienden. Kies bewust voor kleurento­ tems. Of niet.

GROEPSLEIDING Stimuleer de hele leidingsploeg om een jaar lang kritisch na te denken over wat jullie al goed doen en wat jullie beter kunnen doen. Wie zegt er dat driejaren­ werking in jullie groep niet kan werken? Of dat minder alcohol op scoutsweek­ end de sfeer verpest? Waarom doen jul­ lie eigenlijk een spaghettifestijn? Laat je horen op het Groepsleidingscongres en maak zo maximaal gebruik van dat in­ spraakmoment. Durf je leiderschapsstijl in vraag te stellen en verleg je grenzen als groepsleid(st)er. Organiseer dit jaar een spannende leidingsactiviteit of kies samen voor een groepskamp zoals 100 jaar geleden. Dat is dus zonder tele­ foons en elektriciteit.

#1 — augustus 2019

gankelijke hoogteparcours bestaan? Be­ trek je leden bij de jaar- of kampplanning. En wie zegt er dat akabe niet op tenten­ kamp of naar het buitenland kan? Halen jullie wel alles uit de totemisatie? Scout­ moedige akabeërs tonen zich als trotse scout en gids, ongeacht een beperking. ZEESCOUTSLEIDING Op water zoals op het land. Geef de derdejaars zeegivers genoeg ruimte om de eerstejaars zeeverkenners te to­ nen wat ze moeten doen op hun eerste vaarkamp. En ga ervoor: sta voor dag en dauw op omdat het getijde goed staat, en laat je op Herfstontmoeting opmer­ ken in je blauwe uniform tussen al die ‘kaki’s’.

AKABELEIDING Scoutmoedig en akabe, dat leidt tot avontuurlijke en scouteske activiteiten zoals een vlottentocht of een zotte sjor­ constructie. Wist je al dat er rolstoeltoe­

We lukken, we mislukken, we vallen en gaan weer door. We tellen niet de successen, wel het enthousiasme.

VISIETEKST Met een jaarthema als Scoutmoedig kiezen we dit jaar voor avontuur. We gaan de uitdaging aan, durven springen en nemen het risico. Want door risico’s te nemen, trainen we onze durfspier. We lukken, we mislukken, we vallen en we gaan weer door. We tellen niet de successen, wel het enthousiasme.

Maar het hoeft niet ver te zijn. Een jonggiver die in zijn beste Frans vraagt of hij zijn drinkbus mag vullen bij Madame of Monsieur. Samen met de kapoenen op weg in het donker. Of op akaqueeste naar het absolute middelpunt van jouw gemeente.

Scouts gaan graag op verkenning. En onderweg naar een nieuw avontuur kan je blauwe plekken oplopen. Dat is waar scouting voor staat: een plaats waar je mag vallen en anderen je helpen opstaan. Waar mislukken niet falen is, maar een nieuwe ervaring betekent. Een leerkans.

Durf! En durf toegeven dat je niet durft. Ook dat vraagt moed. En wat voor de één spannend is, is voor de ander een fluitje van een cent. Anders jezelf durven zijn, is moeilijker dan zwijgen en altijd meedoen. Samen een uitdaging aangaan met respect voor iedereen, ook dat is scoutmoedig.

Scoutsspelen zitten vol risico. Verantwoord risico. Zo leer je gevaar inschatten en je grenzen ontdekken. Door te verdwalen, ontdek je nieuwe wegen en nieuwe plekken. De sterren stellen ons gerust. En op de top van de berg kan je verder zien.

Een moedige scout durft ook vragen stellen. Is het overgangsritueel traditie of kies je bewust? En moét die bak bier elke groepsraad bovengehaald worden? Niet zomaar marshmallows smelten boven een vuurtje bij de kapoenen, maar om veilig kennis te maken met vuur. Geen

onmogelijke en vettige totemproef, maar erkenning krijgen en gezien worden voor al je talenten. Scoutmoedig zijn, betekent ook tonen wie we zijn: Scouts en Gidsen, trots op ons uniform en waar we voor staan. We zijn zichtbaar in onze eigen buurt, durven onze mond opendoen en een standpunt innemen. Maar we durven ook luisteren naar ouders en buurtbewoners: zowel naar hun bezorgdheden als hun complimenten. Soms graag gezien, soms in het midden van de storm. Wie scoutmoedig kiest, blijft sterk staan.


11

Jaarthema: Scoutmoedig

COLUMN

DWARS KOMPAS Ja, ik… ben soms een meeloper. Doen wat anderen doen. Naar de goed­ keuring van mijn omgeving vissen. Napraten wat anderen al gezegd had­ den. Die vorm van gemakzucht heeft veel gezichten. Als ik op het perron iemand papiertjes op de grond zie gooien, toch doen alsof ik helemaal verdiept ben in mijn smartphone. Als ik een af­ wijkende mening heb, ze voor mijzelf houden voor ‘de goede vrede’. Dan lijkt zwijgen makkelijker dan spreken, niets doen veiliger dan handelen. Dat is een werkpunt. Met Scouts en Gidsen Vlaanderen kozen we met het jaarthema Scout­ moedig voor hetzelfde werkpunt. Omdat we geloven dat je soms tegen de stroom in moet durven roeien. Omdat we de scouts- en gidsenwaar­ den als kompas willen gebruiken voor onze keuzes en acties. Niet kiezen voor de minste weerstand maar voor de oprechte weg. Op grote momen­ ten maar ook in kleine daden.

Anton Smagghe — Verbondscommissaris

WAT ZEGT BADEN-POWELL? Ik weet dat je graag zelf van alles wilt beleven, dat je - alle moderne uitvindingen als bioscoop, radio, motorfietsen enzovoort - ten spijt, erop uit wilt trekken, voor jezelf wilt zorgen, tegen de elementen van de natuur optornen, je zelf wilt oefenen door te spelen en te genieten van het vrije leven in de open lucht. Scouting for boys, 1938


DE TAKKEN

#1 — augustus 2019

AKABE

Was jij er ook bij? Zaterdag 27 april verzamelde akabeminnend Vlaanderen in de parel aan de Dender, de hoofdstad van carnaval: Aalst. Niet minder dan 900 leden en leiding beleefden samen een dag vol dino-avonturen, sjorren en shows in een onvervalst Akabepark. Merci aan alle deelnemers, leiding en medewer­ kers en tot in 2022!

De aftermovie en de foto’s kan je bekijken op fb.com/akabescouts FOTO’S: Sander Van Tendeloo

KOM winkelen, KOM boeken, KOM winnen, KOM naar de - markt!

Hopper.be

Het beste materiaal. De mooiste plekken.

akabe@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/akabescouts

12


13 GOUDEN GROEP: SINT-MICHIELS EN SINT-ELISABETH JINS EN LOODSEN

Wat betekent een jinjaar? Scouting Deinze bestaat 100 jaar

Drie Deinzenaars en aalmoezenier Blanc­ kaert vinden dat niet kunnen en blazen in 1941 de groep nieuw leven in. Zelfs als de bezetter de groep uiteindelijk schorst met een verordening, trekt Scouting Deinze zich daar nog altijd niets van aan. Ze gaan

stiekem op kamp met 100 leden en hel­ pen oorlogsslachtoffers. Na de oorlog bloeit de scoutsbeweging volop. Vandaag telt de groep meer dan 400 leden.

2

BRIELWELL Scouting Deinze vierde het jubileum gepast met een groepsweekend en een oud-leidingsweekend. Over al die gene­ raties heen brachten ze een eerbetoon aan de beweging die hen vormde en die van hen ‘een beter mens maakte’. Dat alles onder de naam ‘Brielwell’: ‘well’ uit gillwell en ‘briel’ van De Brielmeersen, Brieljant, Brielpoort, een bekend recre­ atiedomein, jeugdcentrum en legenda­ rische rocktempel in Deinze.

1 4

5

1

TECHNIEKEN

SAMEN SJORREN SPAART TOUW

CONSTRUCTIE • Neem allebei een sjorbalk vast en leg er een startknoop op, bijvoorbeeld een timmermanssteek. Doe dat elk aan een andere kant van de boom (zie tekening). Zo zal het touw genoeg wrijving veroorzaken als je begint te woelen, schuiven de sjorbalken niet naar beneden. • Leg allebei het sjortouw over de an­ dere sjorbalk en maak er drie win­ dingen op, aan de buitenzijde van de startknoop (weg van de boom). technieken@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/ploegtechnieken

Boom

Startknoop

Bovenaanzicht

Technieken kan een activiteit, tocht of kamp net iets scoutsmoediger maken. Dat bewijst de ‘gezelschapssjorring’. Die dankt haar naam aan het feit dat je ze enkel met twee personen kàn maken. Je kan er twee balken mee tussen twee bomen sjorren, bijvoorbeeld om een tafel te maken. Met een gezelschapssjorring kan je dat snel doen en met weinig sjortouw, ook al zijn bomen een stuk dikker dan sjorbalken.

Startknoop

2

3

jins@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/jins.scoutsengidsenvlaanderen

’t Is in het jaar des Heren 1919 dat de Sint-Michielsgroep wordt opgericht. Al gauw tellen zij twintig padvinders. Wekelijkse vergaderingen hebben plaats in de ‘Volkskring’. Ook de zwart-witte groepsdas, in de kleuren van Deinze, verschijnt. De groep groeit aan tot vijftig leden, tot de tweede wereldoorlog roet in het eten gooit. De Duitse bezetter legt de werking stil.

Boom

3

1

Jintro raad ik echt alle jins aan. Het was wel spannend om alleen op cursus te gaan, maar van zodra ik daar was, voelde ik me meteen deel van de groep en heb ik mezelf beter leren kennen. Een aanrader!

2

Het kamp was onvergetelijk. Voor mij het hoogtepunt van het jaar en fijn dat we genoeg echte scoutsactiviteiten deden. Zo was ons stadsspel in Podgorica hila­ risch. Dat hadden mijn medejins goed ineen gestoken.

3

Bloesemoranje is mijn kleurentotem. Ook dat was een hoogtepunt op ons kamp. Leuk om te ontdekken hoe mijn medejins mij zien en fijn om ook zelf eens na te denken over hoe ik hen zie. Mijn oranje veters ga ik in mijn eerste jaar als leiding in elk geval met trots dragen!

4

Op het einde van het scoutsjaar organiseerden we met de jins een voetbaltornooi als financiële actie. Het bracht geld in het laatje, maar het was vooral leuk (en leerrijk) om met alle jins te organiseren. Samen opbouwen, samen inkopen doen voor de barbecue en samen vel­ den prepareren. Top!

5

Die vlek zal me altijd herinneren aan het geniale bosspel dat ons groepje gelukkig wel gewonnen heeft. Ze kunnen in elk geval niet zeggen dat ik er in mijn laatste jaar als lid niet alles uitgehaald heb dat er in zat.

Eindknoop Boom

Eindknoop • Pas als je daar allebei mee klaar bent, maak je elks drie woelingen op de boom, aan de binnenkant. • Eindig met een eindknoop (best een mastworp) op de sjorbalk het dichtst bij jou. • Doe op de andere boom identiek het­ zelfde. En klaar is kees. • Trek alle windingen en de woelingen altijd stevig aan.

TEKST: Marieke Van Broeckhoven FOTO: Sander Van Tendeloo


14

EN VERDER

#1 — augustus 2019

OUDER AAN HET WOORD

Wij kloppen stereotypen de grond in

HOKJESDENKEN Niet alleen onze omgeving, maar de hele samen­ leving is beïnvloed door dezelfde ideeën over wat mannelijk en vrouwelijk is. Het zit al generaties lang in ons systeem en laat weinig ruimte voor kinde­ ren en jongeren om te experimenteren. Stereotypes zorgen ervoor dat we ons soms anders gedragen dan hoe we ons eigenlijk voelen.

Voetballende jonggidsen, dansende welpen of een troostende leider. Sommige activiteiten lijken bij een bepaald gender te passen of wekken vooroordelen op. Dat geldt ook voor bepaalde eigenschappen. Zo zien we mannen sneller als leidinggevend, terwijl een vrouw met dezelfde eigenschappen al snel ‘bazig’ is.

Gelukkig worden we ons hier meer en meer van bewust. Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen willen we dat iedereen zich goed in haar vel voelt. Ook als dat vreemd overkomt. Scoutmoedig zijn, is ook opko­ men voor jezelf en anderen, en dus ook opkomen voor de vrijheid om uniek en authentiek te zijn.

Meer info over seksualiteit en genderidentiteit? Surf naar www.scoutsengidsenvlaanderen.be/taboe

KIJK OP www.scoutsengidsenvlaanderen.be/ lokalen voor tips om geld te vinden voor (ver)bouwingswerken aan het lo­ kaal. En vraag ploeg Lokalen om een vorming te komen geven. Mail naar lokalen@scoutsengidsenvlaanderen.be EXPERIMENTEER met kleine duurzame veranderingen zoals een baksteen in het toiletreser­ voir of een doe-het-licht-uit-actie. Hou ondertussen het meterverbruik bij. Plan grotere werken goed op voorhand.

EN KOM op zaterdag 12 oktober om 10 uur kijken naar het nieuwe scoutslokaal van Scouts Waver (Wavervelden 46a, Onze-Lieve-Vrouw-Waver) met veel scoutingDNA (die plankjes!) en duur­ zame ingrepen. SCHRIJF JE IN voor één van de Inspiratiecafé’s over scoutslokalen met focus op: geld vinden en duurzame ingrepen. Met aanwezige experts en veel uitwisse­ ling. Welkom maandag 2 december in Antwerpen (19u30, Scoutshuis) of maandag 2 maart in Gent (19u30, Gouwhuis). Inschrijven op www.scoutsengidsen­ vlaanderen.be/evenementen

Tom, papa van Lisa (16) en Cato (16) GIDSEN BIJ SCOUTING DEINZE WELKE GOEDE OF SLECHTE GEWOONTE KREGEN JE KINDEREN MEE BIJ DE SCOUTS? Geen enkele slechte gewoonte eigen­ lijk. Ze leren er wel gemeenschapszin, samen dingen doen en groepsgevoel. En afwassen en koken. Maar dat doen ze enkel op de scouts, zegt hun mama. WAT IS HET ZOTSTE VERHAAL WAAR ZE OOIT MEE ZIJN THUISGEKOMEN? Alles wat ze op buitenlands kamp in Roemenië hebben gedaan. Er was een onweer en alle tenten stonden letter­ lijk onder water, behalve die van onze kinderen.

Lokaal aan het (ver)bouwen? Je droomt van een betere plek voor jullie scoutsgroep? Zo begin je eraan:

diversiteit@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/ploegdiversiteit

“Ik ben elke keer jaloers”

HOE IS HET ALS OUDER OM JE KIND OP KAMP TE LATEN GAAN? Het is wennen de eerste dagen. Ik vind het leuk om helemaal afgesloten te zijn van hen, en dan na een paar weken te horen wat ze allemaal beleefd hebben. WANNEER WAS JE STIEKEM AL EENS JALOERS OP JE EIGEN KINDEREN? Elke keer gewoon, wa wilt ge? HEB JE NOG EEN BOODSCHAP VOOR DE LEIDING VAN JE KINDEREN? Probeer er ook van te genieten. Trek je niet te veel aan van sommige lastige ouders. lokalen@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/ploeglokalen


FOTO: Wim Schepers

15

vorming@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/vorming

Heb jij het al gedaan? Waarom op vorming gaan op en top Scoutmoedig is ZOMER

1.

Je verlegt je grenzen. Samen met scouts en gidsen uit andere groepen. Want in een nieuwe omgeving leer je het meest.

2.

Je ontdekt al doende. Niet zoals op school. Wel door uit te proberen, plezier te ma­ ken en je sterktes en zwaktes te leren kennen.

3.

Je ontdekt nieuwe ideeën, impulsen en spelen voor je groep. Door uit te wisselen. Je versterkt je eigen kunnen: spelen uitwerken, com­ municeren met leden en ouders, overleggen en organiseren.

7 SEPT – 13 SEPT

PASEN Gilwell

Onderweg

HERFST 29 OKT – 3 NOV

Jintro

Drieboomkensberg

28 OKT – 3 NOV

Animator

Drieboomkensberg

25 OKT – 27 OKT

Basisweekend

26 OKT – 29 OKT

Focus

Woutershof

28 OKT – 3 NOV

Gilwell

Onderweg

28 OKT – 3 NOV

Instructeur

Scoutshuis

Drieboomkensberg

KERST

14 APR – 19 APR

Jintro

13 APR – 19 APR

Animator

De Brink

3 APR – 05 APR

Basisweekend

De Brink

4 APR – 10 APR

Gilwell

13 APR – 19 APR

Gilwell Onder Dak

Woutershof

13 APR – 19 APR

Instructeur

Woutershof

Woutershof

Onderweg

HEMELVAART & PINKSTEREN 16 MEI – 22 MEI

Gilwell

30 APR – 3 MEI

Focus

Onderweg Moerkensheide

26 DEC – 31 DEC

Jintro

26 DEC – 31 DEC

Animator Drieboomkensberg

1 JUL – 7 JUL

Animator Tenten

De Kluis

26 DEC – 31 DEC

Gilwell Onder Dak Drieboomkensberg

8 AUG – 14 AUG

Animator Tenten

De Kluis

26 DEC – 31 DEC

Instructeur

1 JUL – 7 JUL

Gilwell

8 AUG – 14 AUG

Gilwell Tenten

5 SEPT – 11 SEPT

Gilwell

Merkenveld

Merkenveld

KROKUS & LESVRIJE WEEK 24 FEB – 29 FEB

Jintro

1 FEB – 7 FEB

Animator

De Winner

7 FEB – 9 FEB

Basisweekend

De Winner

1 FEB – 7 FEB

Gilwell

Onderweg

Moerkensheide

ZOMER

Onderweg De Kluis Onderweg

Kalender


16

UITSMIJTER

#1 — augustus 2019

(GROEPS)LEIDING AAN HET WOORD

Scouting Roeselare telt 327 leden en 34 leid(st)ers verdeeld over zeven takken, waaronder 1 akabetak. De jongste takken hebben activiteit op zaterdagmiddag. De givers en jins komen zondagmiddag bijeen. Scouting Roeselare gaat maar liefst 3 keer per jaar op kamp. Groepsleiding Eva en Tom leiden alles in goede banen en worden daarbij geholpen door een groepsleidingsploeg met een secretaris, materiaalmeester(s), een lokaal­ meester, SIS, een webmaster en een barmeester die de groepsleiding bijstaat.

Eva Dekeyser (22) Hoe lang? 17 jaar. 12 jaar als gastje. 5 jaar als leidster. Stond in leiding bij kapoenen en givers. Momenteel jinleidster en sinds vorig jaar ook groepsleidster. Werkt als: Leerkracht bijzonder onderwijs. Hobby’s: Keepen bij een handbalploeg.

FOTO’S: Robbe Vanmoerkerke

Scouts en Gidsen Vlaanderen telt bijna 11.750 actieve leiders en leidsters. Op deze pagina tonen twee van hen het achterste van hun tong.

Totem: Stoutmoedige Lijster.

Tom Vandelannoite (25) Hoe lang? 19 jaar. 12 jaar als gastje. 7 jaar als leider. Stond in leiding bij welpen, jonggivers en jins. Momenteel giverleider en sinds vorig jaar ook groepsleider.

Staat ook bekend als: Evert. En dat heeft ze helemaal aan zichzelf te danken... Op verkennerkamp in Italië maakte ze alle namen van haar vriendinnen ‘mannelijk’. Uiteindelijk is er maar één naam echt blijven hangen, die van haar. Motto: Valsspelen is ook spelen.

Studies: Net afgestudeerd als Monumentenzorger. Hobby’s: Bergreizen en voetballen bij de lokale caféploeg. Staat ook bekend als: Avontuurlijke Seriema. Motto: Vrije tijd die niet vrijblijvend is.

Meest gestelde vraag van de papa: “Wat doen jullie daar eigenlijk heel die tijd op de scouts?” Wordt enthousiast van : scoutstechnieken. Niets zo leuk als een jongverken­ nerkamp, waarbij de leden hun puurste scoutstijd meemaken en je hen alles uit het Buitenboek kan bijbrengen.

Vragen? Scouts en Gidsen Vlaanderen Nationaal Secretariaat Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen Tel. 03 231 16 20 info@scoutsengidsenvlaanderen.be scoutsengidsenvlaanderen Hoofdredactie Mieke Heymans Eindredactie Sabine De Schutter, Noëmi Brouwers V.U. Anton Smagghe, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen Taalcorrectie Ise Kenis Opmaak volta x communicatie in vorm Illustraties: Bart Schoofs Drukkerij Graphius

Scouting is … iets dat je veel vaar­ digheden leert voor het leven. Het is soms ongelofelijk wat je met een ben­ de jonge twintigers voor elkaar krijgt en welke verantwoordelijkheid daarin ligt. Organiseren, plannen en omgaan met ieders karakter zijn mooie les­ sen voor later. Scouts is de jeugdbe­ weging met net dat ietsje meer, met tradities, techniek en vrienden die mij nauw aan het hart liggen.

Wordt enthousiast van: zangston­ des - van Atomic kitten tot Katinka en Bruno Mars. Maar ook van: de ver­ kenners helemaal zien opgaan in een superingewikkeld, maar megazot spel, een trouw organiseren tussen een lei­ der en leidster en alle kapoentjes, die uiteraard geloven dat de trouw 100% echt is of samen met de volledige lei­ dingsploeg genieten van een zomerse barbecue.

Trots op: de akabetak die vorig jaar op tentenkamp ging naar Hopper Jeugd­ verblijf Merkenveld en meedeed aan een uitwisseling met een Schotse aka­ bescouts! Ze leerden hen frietjes met stoofvlees eten en mochten haggis proeven (helaas viel dat een beetje te­ gen voor de meesten :p).

Welke leid(st)er moet er eens op de achterkant van O&W staan? Mail naar overenweer@scoutsengidsenvlaanderen.be!

Extra exemplaar - uitschrijven- digitale versie? Met Over & Weer wil Scouts en Gidsen Vlaanderen haar actieve leiding inspireren, laten nadenken en laten uitproberen. We brengen de pedagogische visie, praktische informatie en richtlijnen van Scouts en Gidsen Vlaanderen bij leiding thuis (‘over’) en tonen actieve leiding in woord en beeld (‘weer’).

Jouw gegevens Jouw persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via­ www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy.

Elk gezin waar iemand woont die bij Scouts en Gidsen Vlaanderen ingeschreven is als jin, actieve leid(st)er of met een ondersteunende functie ontvangt automatisch Over & Weer.

Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen.be of per brief bij Scouts en ­ Gidsen Vlaanderen vzw, ­Wilrijkstraat 45, 2140 ­Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar ­privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be

Vanaf 2020 (streefdatum) zal je via onze Groepsadministratie zelf kunnen bepalen wat je wil ontvangen en hoe (digitaal of op papier).

Aantal uren per week op de scouts? Er kruipt heel veel tijd en energie in de scouts, maar ik zou het niet anders willen.

Missie Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens, elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij. We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven. De natuur is onze troef. We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer. We spelen een spel dat niet luchtledig is, in vrije tijd die niet vrij­blijvend is. Met groot plezier en kleine daden komen we op voor onze omgeving en voor een kleurrijk V ­ laanderen. Zo dromen we luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld.

Profile for Scouts en Gidsen Vlaanderen

Over&Weer, Jaargang 44, nr1, 2019-2020 Scoutmoedig  

Driemaandelijks tijdschrift voor leiding & jins

Over&Weer, Jaargang 44, nr1, 2019-2020 Scoutmoedig  

Driemaandelijks tijdschrift voor leiding & jins

Profile for website3