Page 1

Afgiftekantoor: Leuven-Philips, P608297 (verschijnt niet in Juli en Augustus)

V.U.: Bram Deckers, Ruiterslaan 16, 3010 Kessel-Lo

BelgiĂŤ - Belgique B.P 3000 Leuven Philips 2/2495

P608297

Maandblad van Scouts en Gidsen O.L.V.-Vlierbeek | jaargang 26 # 1

SEPT 2013


Diestsevest 92 3000 Leuven u tel. 016/23 55 25 u mail: winkel.leuven@hopper.be

Korting m et je lidka art van Scou ts en Gids en Vlaandere n!

dag van 14u tot 18u openingsuren: dinsdag tot en met donder 30 en van 13u30 tot 18u vrijdag tot en met zaterdag van 10u tot 12u


HOEMPAPA REDACTIE Esther De Graaff Ine Lefevre Marthe Masschelein Nuria Terrones Y Hernandez Pieterjan Uytterhoeven Eva Vanderborcht

Beste vrienden van het Vlierbeekse landschap,

Nu er een maand verstreken is en we elkanders verhalen al tot honderd maal toe gehoord hebben over hoe hoog het kampvuur was en hoe lekker gekookt is door de leden, de term ‘beu’ kans maakt op de titel van understatement van de maand, is het wederom tijd om aan te vangen met ons nieuw scoutsjaar en dat in de vorm van dit toch wel briljante en beknopte maandprogramma. Uiteraard gaat het nieuwe jaar gepaard met een aantal belangrijke vernieuwingen.

BESTANDSBEHEER Bram Deckers

Zo is er de nieuwe leidingsploeg en het nieuw jaarthema. Voor de rest zullen we moeten roesten op ons vertrouwd, maar bovenal briljant concept. SPEL

VOORPAGINA Groepsfoto op kamp in Wyompont

EN PLEZIER!! Wie had er dan wat anders gewenst? Geen kat, toch niet in Vlierbeek. Uiteraard zijn er dit jaar ook enkele vernieuwingen die jullie aan de levende lijve mogen ondervinden. Ze komen in het viervoud en heten Laura, Sofie, Herlinde en Ben!! Een warm applaus voor onze Jin van vorig jaar en kersverse leiding. Natuurlijk is er ook leiding die met pensioen gaat. Wij danken bij deze onze oude rotten voor hun bewezen diensten: Mattias, Bram Sciot, Michiel, Kaat, Marthe. Tenslotte blijft er mij weinig te melden, behalve dat u 2 taken heeft: -

Inschrijven voor onze knallerstart: het openingsfeest op 14 september

-

Inschrijven voor het scoutsjaar zelf natuurlijk !!

Tedere groetjes en een stevige linker, Je (ook al) kersvers Hoempapateam

Mail ons: hoempapa@scoutsvlierbeek.be - website: www.scoutsvlierbeek.be


HOEMPAPA INFO 1

EEN NIEUW SCOUTSJAAR !

Eind juli namen we nog met tranen in de ogen afscheid van een fantastisch scoutsjaar, maar september staat voor de deur en dat betekent het begin van het nieuwe scoutsjaar! Helaas hoort bij het nieuwe scoutsjaar ook dat er moet afscheid genomen worden van leiding die hebben beslist een punt achter hun prachtige carrière te zetten. Zo zullen Marthe, Mattias Masschelein, Kaat Volckaert, Michiel en Bram Sciot komend scoutsjaar helaas niet meer in leiding staan. Toch is er ook grote vreugde bij het verwelkomen van onze nieuwe leiding, die na een jinjaar opgeleid zijn tot meer dan volwaardige leiding. Ben, Sofie, Laura en Herlinde zullen onze leidingsgroep vervolledigen. Ook de terugkeer van Bavo en Vincent is een vreugdevolle aanwinst. Een nieuw scoutsjaar betekent nieuwe leidingteams, nieuwe leden, nieuwe spelletjes, nieuwe weekends, een nieuw kamp, etc. Kortom, er staat ons weer een meer dan fantastisch scoutsjaar te wachten! Wij hebben er al zin in! Jij toch ook?

2

PAPIERSLAG

Op zaterdag 7 september is het de eerste papierslag van het nieuwe scoutsjaar! Iedereen (vanaf derdejaar jonggiver) wordt om 9u30 verwacht aan den Dreef aan de Abdij van Vlierbeek. ’s Morgens kan je je laten verleiden door een lekkere koffiekoek en/of een (straffe) koffie. ’s Middags staan er dan weer heerlijke broodjes op het menu.

3

OPENINGSFEEST

Varken aan ’t spit, barbecue, frisse pintjes met een goeie schuimkraag, lekker(e) zoete drankjes, uitdagende scoutsavonturen, aanstekelijke muziek en een gezellige sfeer… Mmm, dat klinkt als… OPENINGSFEEST! Een nieuw scoutsjaar wordt uiteraard in stijl ingezet en dat kan alleen maar met een spetterend openingsfeest! Het grote feest zal plaatsvinden op zaterdag 14 september (op Sarah Baert [jkp-leidster] haar verjaardag, dat moet gevierd worden! :-{ ) en dat vanaf 14u! Alle mama’s, papa’s, broers, zussen, oma’s, opa’s, vrienden en vriendinnen,… zijn meer dan welkom! Je kan er klimmen, scoutsspelletjes spelen, je laten schminken, op het springkasteel springen en nog veel andere dingen! Dit jaar zullen er ook verschillende groepjes komen optreden van het begin tot het einde. Zo zal er gegoocheld worden, klassiekers gezongen worden en folkdanslessen gegeven worden! Vanaf 18u kan je aanschuiven voor de barbecue en het varken aan ’t spit. Hiervoor moet je je inschrijven via de website (www.scoutsvlierbeek.be) of door de flyer in te vullen (achteraan in de Hoempapa) en af te geven aan iemand van de (groeps)leiding. Je kan je inschrijven tot 11 september. Je kan ook ter plaatse bestellen, maar dat slechts in beperkte mate. Dus inschrijven en komen is de boodschap!


HOEMPAPA INFO 4

OVERGANGSWEEKEND

Ook dit jaar trekken we weer naar De Kluis in Sint-Joris-Weert voor ons overgangsweekend. Voor de jonggivers en givers (van vorig jaar) gaat het weekend door van 21 tot 22 september. Afhankelijk van je tak word je zaterdag 21 september op een bepaalde plaats verwacht: - Jonggidsen: om 10u aan de lokalen met de fiets – vóór 15 september via mail laten weten of je mee op weekend gaat (jogileiding@scoutsvlierbeek.be)! - Jongverkenners: om 10u aan de lokalen met de fiets - Gidsen: om 10u aan de lokalen met de fiets - Verkenners: om 10u aan de lokalen met de fiets Zeker meebrengen: 10 euro, kleren die vuil mogen worden, voldoende reservekledij en –schoenen, wasgerief, handdoek(en), regenjas, gamel, bestek en beker, bikini of zwembroek, slaapzak, matje én een lunchpakket voor zaterdag! Steek dat allemaal in een handige trekrugzak. De kapoenen, kabouters en welpen worden zondag 22 september verwacht om 9u in De Kluis. Breng 5 euro, vuile kleren, reservekledij en –schoenen en wasgerief mee! Om 16u mag iedereen weer opgehaald worden in De Kluis.

5

EERSTE VERGADERING

Op zondag 29 september is het weer zover: de allereerste vergadering van het nieuwe scoutsjaar! De kapoenen, kabouters en welpen worden van 14u tot 17u aan de lokalen verwacht. De vergadering van de jonggidsen, jongverkenners, gidsen en verkenners duurt van 14u tot 17u30.

6

T-SHIRTS EN DASSEN

Wil jij graag zo’n mooie Scouts Vlierbeek T-shirt of een chique das? Die kan je bij ons verkrijgen tijdens het openingsfeest, en voor of na iedere vergadering. De T-shirts kosten €8 (kindermaten tot small) of €12 (medium tot XL). Een das kost €7. Bij voorkeur gepast betalen.

7

VERLOREN VOORWERPEN KAMP

De verloren voorwerpen van het kamp zullen tijdens het openingsfeest uitgestald worden in de lokalen. Ook daarna, voor of na iedere vergadering, kan je komen kijken of er iets van jou tussen ligt. We hebben weer een mooie verzameling, dus vergeet zeker niet langs te komen!


HOEMPAPA INFO 8

inschrijvingsinformatie

Weer een jaar vol vreugde en plezier bij Scouts Vlierbeek? Schrijf je (b)engels dan op tijd in. Hiervoor vragen we een bijdrage van €40 (€26,40 voor de verzekering en taktijdschrift bij Scouts en Gidsen Vlaanderen - €13,60 voor maandelijkse Hoempapa (programmaboekje), takwerking en materiaal). Om in te schrijven moet je €40 overschrijven naar het rekeningnummer 734-3441452-95 tav Scouts OLV Vlierbeek. Gelieve in de mededeling duidelijk de volledige naam van het lid, m/v, geboortedatum en tak waarvoor u inschrijft te vermelden. Om het administratieve werk te verlichten vragen wij u om voor ieder lid afzonderlijke overschrijving te maken. De tak waarvoor u moet inschrijven kan u afleiden uit het geboortejaar (zie kader). Rond de beginleeftijd van kapoenen bestaat er binnen de beweging een algemene regel die als volgt luidt: “een kind kan aansluiten bij de kapoenen als hij of zij 6 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende werkjaar (voor 2013-2014 geboren in 2007) of in het eerste leerjaar zit.” Tak

Geboortejaar

Kapoenen meisjes

2006-2007

Kapoenen jongens

2006-2007

Kabouters

2003-2005

Welpen

2003-2005

Jonggidsen

2000-2002

Jongverkenners

2000-2002

Gidsen

1997-1999

Verkenners

1997-1999

Jin

1996

BELANGRIJK! Om de inschrijving te vervolledigen, vragen we ook om een fiche in te vullen (1 per lid). De fiche bevat alle noodzakelijke informatie van een lid, zowel algemene als medische gegevens. De informatie draagt bij tot een veilige en persoonlijke begeleiding van alle leden en wordt vertrouwelijk behandeld door de leidingsploeg. Je vindt de fiche verderop in deze Hoempapa en op onze website (www.scoutsvlierbeek.be). Gelieve een papieren fiche af te geven aan de leiding van je kind. Opgelet! Wie de vorige jaren reeds de fiche heeft ingevuld, moet deze niet meer opnieuw invullen en afgeven. Aanpassingen moet je wel doorgeven aan de nieuwe leiding. Er moet ook GEEN digitale versie meer doorgestuurd worden, een papieren versie afgeven aan de leiding volstaat.


individuele steekkaart voornaam en naam van het kind/de jongere : …………………………………………………………………………. O jongen

O meisje

geboortedatum : ……../…..…/…..…

lidnummer: ………………………………..................................................... Met deze individuele steekkaart geven ouders jaarlijks aan de takleiding alle noodzakelijke inlichtingen over hun kind(eren) aangesloten bij een plaatselijke groep van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Deze informatie draagt bij aan een veilige en persoonlijke begeleiding van alle leden en wordt vertrouwelijk behandeld door de leidingsploeg. Wanneer er wijzigingen zijn in deze gegevens is het belangrijk om deze te allen tijde aan de leiding door te geven. Het is noodzakelijk om deze steekkaart op te maken voor iedereen actief in Scouts en Gidsen Vlaanderen binnen de drie eerste weken van het lidmaatschap en te laten handtekenen door de ouders of voogd van alle leden.

•jaarlijks • invullen door ouders of voogd van leden • vertrouwelijk bewaard door takleiding•

Adres en bereikbaarheid Officieel adres van vader / moeder / voogd (schrappen wat niet past) Straat, nr : ……………………………………………………………………………….…………… Postcode : ……………………….…… Gemeente: ………………………………………………………… Telefoon : …………………………………………………………….…… Eventueel tweede adres wanneer het officieel adres niet de (enige) woonplaats is Adres van vader / moeder / voogd (schrappen wat niet past) Straat, nr : …………………………………………………………………………………………… Postcode : ………………………….… Gemeente : ….…………………………….……………………..

Telefoon : …….……………………………………………………….

Eventueel naam van verblijfsinstelling :………………………………………………………………………………………..………… Gsm van vader, moeder of voogd : ………………………………………………………………………….……………….………….. Gsm van vader, moeder of voogd : …………………………………………………………………………….………………….…….. E-mail van vader, moeder of voogd : …………………………………………………………………….………………………………. Wie contacteren als de ouders niet bereikbaar zijn (zoals op kinderpas -12 jarigen) Naam : …………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Telefoon/gsm : ……………………………………………………………………………………………….………………………………………

Broers of zussen in dezelfde groep? Naam : ………………………………………………………………..…………………………………… Tak : ….……………………………… Naam : ……………………………………………………………..……………………………………… Tak : .………………………………… Naam : ……………………………………………………………..……………………………………… Tak : .…………………………………

Pagina 1 van 4   


Eventueel belangrijke afspraken vanuit de gezinssituatie (vb. regeling echtscheiding) :

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Deelname aan activiteiten zaken om rekening mee te houden bij organisatie van activiteiten

Onze zoon of dochter kan en mag deelnemen aan alle gewone scoutingactiviteiten op maat van de leeftijdstak (op tocht gaan, spelen, kamperen, … ) : O ja

O nee

Deze activiteiten zijn onmogelijk of niet toegestaan :

………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………… Eventuele reden :

………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………… Is er bijzondere aandacht nodig OM RISICO’s TE VOORKOMEN? O nee

O ja O bij sporten (vb. zwemmen, fietsen, hoogte, rust, …) :

……………………………………………………………………………………………………………………………… O bij hygiëne (vb. zelfstandigheid, allergie, bedwateren, …) :

……………………………………………………………………………………………………………………………… O bij sociale omgang (vb. pesten, heimwee, angsten, slaapwandelen, …) :

…………………………………………………………………………………………………………………………….. O andere beperkingen of zorgen :

……………………………………………………………………………………………………………………………… Medische informatie Het is verboden om als leid(st)er, behalve EHBO, op eigen initiatief medische handelingen uit te voeren. Ook het verstrekken van lichte pijnstillende en koortswerende medicatie zoals Perdolan, Dafalgan of Aspirine is, zonder toelating van de ouders, voorbehouden aan een arts. Daarom is het noodzakelijk om via het onderstaande kader op deze steekkaart vooraf toestemming van ouders te hebben voor het eventueel toedienen van dergelijke hulp.

Wij geven toestemming aan de leiding om bij hoogdringendheid aan uw zoon of dochter een dosis via de apotheek vrij verkrijgbare pijnstillende en koortswerende medicatie toe te dienen : *

Pagina 2 van 4   


O ja O nee * gebaseerd op aanbeveling Kind&Gezin 09.12.2009 – Aanpak van koorts / Toedienen van geneesmiddelen in de kinderopvang

Onze zoon of dochter moet specifieke medicatie krijgen : O nee O ja : zeker bijlage doktersattest medicatie toevoegen!

Zijn er ziekten te melden? (vb. astma, suikerziekte , hooikoorts, epilepsie, hart, …) : O nee O ja :

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Info over noozakelijke aanpak bij deze aandoening :

………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………… Onze zoon of dochter moet een bepaald dieet volgen : O nee O ja :

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Onze zoon of dochter werd ingeënt tegen klem (tetanus) : O ja - in welk jaar? : O nee

Bloedgroep:

………………………..………………………………………………………………………………

………………………..………………………………………………………………………………

Onze huisarts : Naam :

………………………………………………. Telefoon : …………………………………………………………

Aanvullende opmerkingen Onze zoon of dochter mag tijdens de activiteiten worden gefotografeerd voor publicatie in het groepsblad, op een website van scouting, … : O ja

O nee

Zijn er bepaalde aspecten waarmee leiding rekening kan houden als de omstandigheden dat toestaan binnen de visie van scouting :

Pagina 3 van 4   


O nee

O ja O op vlak van voeding (vb. vegetariër, halal) :

…………………………………………………………………………………………………………………… O andere aandachtspunten die belang kunnen hebben bij de omgang met ons kind :

…………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………… Als er iets verandert aan de gezondheidstoestand van uw zoon of dochter na de invuldatum van deze steekkaart, dan vragen wij uitdrukkelijk dit schriftelijk mee te delen en te vermelden bij de jaarlijkse herziening. vergeet niet de SIS-kaart mee te brengen bij vertrek op meerdaagse activiteiten

Ondergetekende verklaart dat de ingevulde gegevens volledig en correct zijn Voornaam en naam :

..….…………………………………….………………………………………………………………

Ouder / voogd (schrappen wat niet past) van (voornaam + naam van het kind) : Datum

: …………………………………..

………………………………………………………………………………. Handtekening :

……………………………………………….

Akkoord voor jaarlijkse herziening van deze fiche Datum en handtekening van ouder/voogd:……………………………………………………………. Datum en handtekening van ouder/voogd: …………………………………………………………… Bij de overgang naar een oudere leeftijdstak wordt een nieuwe steekkaart opgemaakt

Leiding engageert er zich toe om samen zorg te dragen voor de veiligheid en het welzijn van alle leden. Bij twijfels of vragen hieromtrent is het absoluut wenselijk dat ouders en leiding contact met elkaar opnemen. Wij danken u voor het vertrouwen in Scouts en Gidsen Vlaanderen

   

Pagina 4 van 4   


HOEMPAPA spe l >>

Spelletjes voor jong en ouder!

 Avondlied  Bietenhoek  Das  Driedaagse  Erikatocht  Fiets  Fluohesje  Fourage  Gidsen  Groepsleiding

 Hudo  Jin  Jonggidsen  Jongverkenners  Kaart  Kabouters  Kamp  Kapoenen  Leiding  Lokalen

 Nesten  Overgang  Padvinder  Patrouille  Rugzak  Scouts  Scoutshemd  Shelter  Stapschoenen  Takken

 Tent  Totem  Totemtocht  Vergadering  Verkenners  Visgraat  Vlierbeek  Vlot  Weekend  Welpen


HOEMPAPA foto’’'s >>

KAMP


HOEMPAPA foto’’'s >>

KAMP


Te bestellen voor 9 september op openingsfeest@scoutsvlierbeek.be of op 0498/33.83.98 of via de scoutswebsite: www.scoutsvlierbeek.be


2013

G A D R E T A Z adoe

9 0 . 14

b t i r r a G t w S 14u: oochelsho nsinitiatie nd)

a G ba D : r e u k v l o 5 c o 1 ( f t e c ek s n e i s b i t t r r i s e i F l p n 16u: sement I aan het s kalen Scouts V Kessel-Lo Lo t 13, a a r t 17u: BaBQ + Varken ) s pen p e n d S 18u: B UG3 (coverban verband) 20u: Blue Dawn (co 22u: B

Hoempapa sep13  

Maandblad van de scoutsgroep Vlierbeek. Editie september 2013.

Hoempapa sep13  

Maandblad van de scoutsgroep Vlierbeek. Editie september 2013.

Advertisement