Page 1

CAMPUS LAKE FISHERIES CENTER Where human meets the spirit of nature

Design Brief :Site Planning

Southern Illinois University, Carbondale Campus Carbondale, Illinois

Our design aims to magnify the importance of the position of the site with its proximity to the lake and the existing University Campus. We propose a building around a north-south axis with its views oriented toward the lake. This would establish the focus for the activity and provide clear access to the city as well as different parts of the campus. We wish to create both pedestrian and vehicular access to the building for the convenience of all groups of users. The basic form of the building is a fish like shape facing the lake. The circulation within the building mimics the flow if a river. Combination of the above helps to create a spatial hierarchy. In abstract sense, the flow of the spaces, like the river; goes from most private- two storied space (deep/ single source) to most public spaces- single storied (shallow, multiple outlets) both vertically and horizontally. We wish to give the users an experience of the cycle of nature via circulation and creating spaces around it.

Fourth Annual PCI Architectural Design Competition for Precast Fisheries Building- APRIL 2005 Brain storming:

SUSTAINABLE Green roof Water efficient landscape Recycle process

MISSISSIPPI RIVER ECOSYSTEM River/ Lake Site/ Climate/ People River Circulation pattern Connection to Lake

We intend to close Douglas Drive at south of the site to motor vehicles to avoid pollution near the fishing facilities and lake, opening it only to pedestrians and bikers. We propose an alternate route at the north of the new building and staff parking, for the traffic detour. Since the new building is taking over existing parking facilities, we shall provide adequate parking to match campus requirements and for both the new facilities including accessible parking for fishing patrons. Majority of the parking will be in an underground parking structure N below the surface parking at Ground level. CONTEXT State of the art aquarium Connection to campus Bring users close to nature

IV DOUGLAS DR

E

At every point on site we want the users to experience closeness to the aquatic life and understand water as an essential environment. The design is an example of sustainable architecture while being a hub to the state of the art educational facility at the SIUC campus.

BUILDING MATERIAL Precast Concrete as a main structure Brick as a texture Glass to bring transparency & light Acrylic for strength, flexibility

FISH Cycle of life Human- Fish interaction

EXISTING LANDSCAPE

A

SMITH HALL

TIONAL RECREA G IN K PAR

EXISTING LANDSCAPE

COMPOSTING RESTROOMS/ CHANGING STATION

CAMPUS LAKE

STORM WATER DRAINAGE

HANDICAP ACCESSIBLE FISHING PIER

WASTE RECYCLING

NATIVE GRASS

BIKE PATH ING VIEW PONDS H S I F

GRAVEL MULCH

GRAVEL MULCH

SEATING

AMPHITHEATER

NORTH ENTRY STAFF

WEST ENTRY

B

PHOTOVOLTAIC

EXISTING LANDSCAPE

PHOTOVOLTAIC

SEATING

B

NATIVE GRASS FLOWER BEDS

PHOTOVOLTAIC PHOTOVOLTAIC

STAFF/ SERVICE PARKING

GRAVEL MULCH

EAST ENTRY (MAIN)

NATIVE GRASS

GRAVEL MULCH

NATIVE GRASS & PLANTS

NATIVE GRASS

NATIVE GRASS

NATIVE GRASS & PLANTS ACCESS UNDERGROUND PARKING

EXISTING LANDSCAPE

DOUG LAS D

CAMPUS LAKE

NATIVE GRASS

GRAVEL MULCH

RIVE ENTRY UNDERGROUND PARKING

BOAT DOCK RV/TRAILOR PARKING

ENTRY SURFACE PARKING

VISITOR PARKING

OAKLAND

AVENUE

EXIT SURFACE PARKING

A

EXIT UNDERGROUND PARKING

DOUGLAS DRIVE

DETO UR TO

SEATING

COMPOSTING RESTROOMS/ CHANGING STATION

SITE PLAN

KEY PLAN- CARBONDALE CAMPUS

BUILDING/ SITE SECTION A-A

NOT TO SCALE

BUILDING/ SITE SECTION B-B

PRECAST SHADE STRUCTURE


CAMPUS LAKE FISHERIES CENTER

The Design Brief : BUILDING: The building can be entered from 3 sides as shown. we create a curved entry that opens up wider at the entry and narrows down in scale when enters the interior spaces. The first activity as entered is the atrium and reception space to the aquarium and other wild life exhibits. This area will be designed for public mostly with exhibition areas, fish tanks, auditorium and information. It will act as a connection between the building and the lake. The next space is a set of semi public spaces that includes management/ administrative Offices and some laboratory type spaces that monitors the aquarium space.

Southern Illinois University, Carbondale Campus Carbondale, Illinois

A tunnel like atrium space will connect the aquarium and administrative areas. At this point we intend to introduce water as a architectural feature. This atrium will have water running at the roof level. The intent is to create a feeling of being under a river. We will introduce dramatic light inside this space with daylight penetrating through glass and water.

Fourth Annual PCI Architectural Design Competition for Precast Fisheries Building

Administrative space will further progress into laboratory and research spaces. The exterior walls will at this point break and open in to landscape, viewing ponds and other outdoor activities to east and west of the building. Laboratory part of the building shall include all the research and education activities that need to have privacy and focus. These spaces will take up two floors and enjoy the north light in the work areas as well as beautiful views to the lake and the campus at the upper level. At the upper level we shall create terraces that could have variety of uses. Parts of the terraces could be converted into gardens or green roof.

NUTRITION LAB GREEN ROOF

SERVER

FISH MANAGEMENT

DN

TOXICOLOGY STORAGE GREEN ROOF

GREEN ROOF

GREEN ROOF

WOMEN ICHTHYOLOGY FISH MANAGEMENT

ECO/ LIMNOLOGY

COMPUTER ROOM

TOXICOLOGY

WATER BODY

UP STAIR ACRYLIC FISH TANK HELD IN STRUCTURE

HALLWAY

ELEV.

P.V. BATTERY

DN

GREEN ROOF

GREEN ROOF

GREEN ROOF

ELEV

GENATICS ECO/ LIMNOLOGY

STOR. GENETICS

PSYCH./ HISTOLOGY

TOXICOLOGY

MEN

GENATICS

GREEN ROOF

GREEN ROOF

GREEN ROOF

GREEN ROOF

DN

SECOND FLOOR PLAN

RESEARCH/ POST DOC.

RESEARCH/ POST DOC. RESEARCH/ POST DOC. GRAD. ASST.

RESEARCH/ POST DOC. GRAD. ASST.

RESEARCH/ POST DOC. RESEARCH/ POST DOC.

GRAD. ASST. ELECTRICAL ROOM

ENTRY RESEARCH/ POST DOC. RESEARCH/ POST DOC.

GRAD. ASST.

WORK/ COPY

STORAGE

UP

GRAD. ASST.

CONF. ROOM

GRAD. ASST.

GRAD. ASST.

BREAK ROOM

UP

WATER CHANNEL IN FLOOR

DN

STUDENT OFFICE

RAMP DN

ATRIUM

STAIR

DN

ENTRY

HALLWAY

ELEV.

RECEPTION ELEV. EQP.

ARTIFICIAL ROCK

FISH POND

UP

FACULTY FACULTY

FACULTY

INTERN

FACULTY

RAMP DN

WAITING STUDENT OFFICE

STUDENT OFFICE

LAKE LIFE DISPLAY

WAITING GRAD. ASST.

TOI. MECHANICAL ROOM

FISH FOOD LAB

TOUCHING POOL

AUDITORIUM

MEN

WOMEN

EXOTIC FISHES EXHIBIT

DN

COPY AREA

WATER CHANNEL IN FLOOR

FACULTY FACULTY

DIRECTOR

FACULTY ADMIN. ASSISTANTS COMPUTER LAB

RAMP DN

DN

CREEK LIFE EXHIBIT

FISH HOLDING/ CARE

FACULTY FACULTY

ENTRY

RIVER LIFE DISPLAY

FACULTY

UP FACULTY

FACULTY

STORAGE

FIRST FLOOR PLAN UP

PRESERVED FISH MUSEUM FISH TANK SUPPORT AREA

FISH CARE

UP

BASEMENT PLAN

Where human meets the spirit of nature


CAMPUS LAKE FISHERIES CENTER

PRECAST DESIGN SOLUTION:

Where human meets the spirit of nature THE PRECAST DESIGN SOLUTION USES FOR THE MOST PART A STANDARD 10DT24 FOR THE FLOORS AND ROOFS. THESE DOUBLE T’S FRAME INTO PRECAST WALL PANELS THAT ARE FLAT BUT SET TO A RADIUS TO GIVE THE OUTER WALLS A GRADUAL CURVE. TO INCREASE ECONOMY THE WALL PANELS ARE CAST TO MATCH THE WIDTH OF THE DOUBLE T FLOOR. AN OPEN PLAN IS ACHIEVED BY OPENING THE NON SUPPORTING ENDS OF THE BUILDING AS WELL AS INCORPORATING WINDOWS THROUGH THE PRECAST DOUBLE T’S. THE SOUTH WALL USES AN END BEAM SUPPORTED BY THE BUILDINGS PRECAST FINS. THE MAIN ATRIUM USES A CURVED PRECAST BEAM TO SUPPORT THE ACRYLIC WALLS OF THE FISH TANK ABOVE.

Southern Illinois University, Carbondale Campus Carbondale, Illinois Fourth Annual PCI Architectural Design Competition for Precast Fisheries Building- April 2005

SUSTAINABILITY:

B

GREEN ROOF/HEAT ISLAND EFFECT: P/C BM. P/C BM.

P/C BM.

P/C SLAB

10DT24

10DT24

THE GREEN ROOF SYSTEM COVERS MORE THAN 60% OF THE TOTAL ROOF AREA. THE GREEN ROOF CONSISTS OF A MOISTURE BARRIER OVER INSULATION ON WHICH IS PLACED AN AGGREGATE. OVER THE AGGREGATE IS A FILTER FIBER ON WHICH SITS A LIGHTWEIGHT SOIL. GRASSES AND SMALL SHRUBS ARE PLANTED WHICH HELP COOL THE BUILDING AND REDUCES RUNOFF. ALONG WITH THE GREEN ROOF SYSTEM THE REST OF THE ROOF IS COVERED IN AN ENERGY STAR RATED MEMBRANE ROOF WITH R40 INSULATION TO INCREASE ENERGY EFFICIENCY AND REDUCE THE HEAT ISLAND EFFECT.

P/C BM.

D PRECAST EDGE BEAM

E

A

ROOF FRAMING

PRECAST WALL PANEL WITH CAST IN BRICK VENEER

B

ON SITE WASTE PROCESSING: ALL ON SITE WASTE IS RECLAIMED BY A WETLAND PROCESSING CENTER. THE WETLANDS ARE TANKS (OPEN AND CLOSED) THAT HAVE PLANTS, MICROBES, AND FISH THAT SELECTED TO FILTER ALL HUMAN WASTE. WATER WILL THEN BE ROUTED THROUGH THE PUBLIC FOUNTAIN AND THEN BACK TO THE LAKE COMPLETING NATURES CYCLE.

10DT24 PRECAST FIN

PRECAST SLAB ‘IT’ BEAM

PRECAST COLUMN

C

A

RENEWABLE POWER - PHOTOVOLTAICS: 2ND FLOOR FRAMING

THE SUN, AS ONE OF THE WORLD’S MOST ABUNDANT RESOURCES, WILL HELP TO PROVIDE POWER TO THE FISHERY CENTER. PHOTOVOLTAIC PANELS LOCATED ON THE ROOF OF THE LABS WILL COLLECT SOLAR ENERGY TO HELP PROVIDE ENERGY FOR THE BUILDING DURING THE PEAK DAYTIME HOURS. THE FOUR ARRAYS OF PANELS ON SUNNY DAYS WILL PROVIDE MOST OF THE BUILDINGS ELECTRICAL NEEDS (SEE ALSO DAYLIGHTING). BATTERIES WILL ALSO STORE ANY EXTRA ENERGY FOR USE ON CLOUDY DAYS.

BASEMENT FRAMING

DAYLIGHTING AND VIEWS: VARIES 10DT24

NATURAL DAYLIGHT IS PROVIDED FOR ALMOST EVERY ROOM IN THE BUILDING. ALL CORRIDORS WILL RECEIVE ABUNDANT NATURAL LIGHT AS WILL THE MOST OFFICES. THE MAIN AQUARIUM SPACE HAS CLERESTORY WINDOWS FORMED BY THE PRECAST DOUBLE T’S THAT PROVIDE AMPLE FILTERED LIGHT THROUGHOUT THE DAY.

132’-0” P/C CLOSURE WALL

ACRYLIC WALL

P/C CURVED BEAM P/C BEAM

‘IT’ COLUMN

C

INSULATION

DETAIL

P/C WALL (BEYOND)

PARKING AND OPEN SPACE:

10DT24

2’ HIGH ACCESS FLOOR

IVE DOUGLAS DR

10DT24

EXISTING LANDSCAPE

A

SMITH HALL

IONAL RECREAT PARKING

EXISTING LANDSCAPE

COMPOSTING RESTROOMS/ CHANGING STATION

CAMPUS LAKE

STORM WATER DRAINAGE

HANDICAP ACCESSIBLE FISHING PIER

WASTE RECYCLING

10DT24

NATIVE GRASS

BIKE PATH NG VIEWIPONDS FISH

116’-0”

GRAVEL MULCH

GRAVEL MULCH

NORTH ENTRY STAFF

10DT24

B

PHOTOVOLTAIC

EXISTING LANDSCAPE

PHOTOVOLTAIC

PHOTOVOLTAIC PHOTOVOLTAIC

B GRAVEL MULCH

EAST ENTRY (MAIN)

‘L’ BEAM

NATIVE GRASS

GRAVEL MULCH

NATIVE GRASS & PLANTS

NATIVE GRASS

NATIVE GRASS

NATIVE GRASS & PLANTS ACCESS UNDERGROUND PARKING

EXISTING LANDSCAPE

GRAVEL MULCH ENTRY UNDERGROUND PARKING

D

DETAIL

A

FIXED GLASS

100’-0” 10DT24

E A

B

EXIT SURFACE PARKING

EXIT UNDERGROUND PARKING

COMPOSTING RESTROOMS/ CHANGING STATION

RECYCLED/REGIONAL MATERIALS:

2’ HIGH ACCESS FLOOR

WALL SECTION

VISITOR PARKING

SITE PLAN

10DT24

WALL SECTION

BOAT DOCK RV/TRAILOR PARKING

ENTRY SURFACE PARKING

OAKLAND AVENUE

INSULATION

2’ HIGH ACCESS FLOOR

CAMPUS LAKE

NATIVE GRASS

DOUG LAS D RIVE

DOUGLAS DRIVE

DETO UR TO

SEATING

SEATING

NATIVE GRASS FLOWER BEDS

STAFF/ SERVICE PARKING

P/C WALL PANEL

SEATING

AMPHITHEATER

WEST ENTRY

GREAT CARE WAS TAKEN TO LOCATE THE BUILDING IN ORDER TO PRESERVE EXISTING TREE GROVES AND THE EXISTING GRADING OF THE SITE. ON GRADE PARKING WAS KEPT TO A MINIMUM BY THE ADDITION OF A TWO LEVEL UNDERGROUND PARKING ON THE WEST OF THE BUILDING. ADDITIONALLY MOST LANDSCAPED SURFACES USED ARE PERVIOUS TO REDUCE RUNOFF FROM THE SITE.

DETAIL

RECYCLED FLY ASH WILL BE USED IN ALL PRECAST ELEMENTS OF THE PROJECT. AS A TOTAL OF THE PROJECT COST RECYCLED CONCRETE WILL BE MORE THAN 20% OF THE TOTAL VALUE FOR MATERIALS. ALL CONCRETE PRODUCTS CAN ALSO BE MIXED AND CAST IN THE LOCAL REGION. ADDITIONALLY THE ACCESS FLOOR SYSTEM WILL USED SALVAGED COMPONENTS AND A CARPET WITH A HIGH PERCENTAGE OF RECYCLED CONTENT.


CAMPUS LAKE FISHERIES CENTER Where human meets the spirit of nature

Southern Illinois University, Carbondale Campus Carbondale, Illinois Fourth Annual PCI Architectural Design Competition for Precast Fisheries Building - April 2005

NORTH ELEVATION NOT TO SCALE

THE ARCHITECTURAL DESIGN OF THE BUILDING BLENDS THE STRUCTURAL NEEDS OF THE PRECAST SYSTEM WITH THE DESIGN CONCEPTS OF THE FISH AND THE FLOWING RIVER. THE ELEVATIONS REFLECT THE FLOW AND MOVEMENT OF RIVER WATER AND THE WINDOWS ARE PUNCHED ON THE EAST AND WEST IN AN AIR BUBBLE PATTERN. THE SOUTH WALL IS OPEN TO ALLOW THE FLOW OF THE BUILDING TO CONNECT TO THE LAKE. FINISHES ARE ALL SIMPLE YET ELEGANT AND BRICK IS USED AT THE ENTRANCES TO MAKE THE CONNECTION TO OTHER CAMPUS BUILDINGS. PART OF THE ROOF OF THE AQUARIUM IS ACCESSIBLE TO THE PUBLIC TO ALLOW BETTER VIEWS OF THE LAKE AND TO THE CAMPUS. THE MAIN ATRIUM IS ORIENTED TO SERVE AS A CONNECTION FROM THE MAIN ENTRY TO THE CAMPUS.

EAST ELEVATION NOT TO SCALE

ACRYLIC TANK SURFACE W/ WATER ABOVE

PRECAST CONCRETE BEAM

NATURAL WOOD STAIRS

WEST ELEVATION

GLASS ELEVATOR WALLS

NOT TO SCALE

ACCESS FLOOR SYSTEM W/ UNDERFLOOR HVAC SYSTEM

INTERIOR ATRIUM VIEW - LOOKING EAST NOT TO SCALE

SOUTH ELEVATION NOT TO SCALE

SOUTHEAST AERIAL PERSPECTIVE NOT TO SCALE

SOUTHEAST PERSPECTIVE

NORTHWEST PERSPECTIVE - MAIN APROACH

NOT TO SCALE

NOT TO SCALE CAST-IN BRICK VENEER FACE

COLORED CONCRETE W./ EXPOSED AGGREGATE FINISH

COLORED CONCRETE W./ EXPOSED AGGREGATE FINISH

MAIN ENTRY - WEST NOT TO SCALE

COLORED CONCRETE W/ SNADBALSTED FACE CAST-IN BRICK VENEER FACE COLORED CONCRETE W/ SNADBALSTED FACE

SOUTHWEST PERSPECTIVE NOT TO SCALE

COLORED CONCRETE W/ POLISHED SURFACE


PRECAST CONCRETE COMPETITION  

This design was done as part of a competition to design a precast concrete fishery laboratory at a college in Illinois. It was sponsered by...

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you