Innehåll Kinda 3 juni 2022

Page 1

2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:42 Sida 1

Nummer 3 - 2022

Handlingskraft!


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:42 Sida 2

Firande på Kisa Torg!

60 Sedan 1962

F råga oss innan du du byter

- i sextio år till!

Hej! Jag heter Håkan och jag köpte min första bil, en SAAB, hos Grahns 1964. Sedan har det blivit 35 bilar till! Alltid trevligt bemötande av säljare och enastående bra service av verkstadspersonal!

Grahns Bilar fyller 60 år och det vill vi 昀ra med tårta, 琀pspromenad och visning av bilar i samband med Levande Torg i Kisa 1:e juli kl. 10-13.

Välkomna! På scen:

A Tribute to

The Spotnicks

Med de fyra 琀digare medlemmarna Stephan Möller Kent Brännlund Ove Lindell Göran Sanfridsson

All琀d e琀 välsorterat lager av begagnade bilar i hallen!

GRAHNS BILAR

Försäljningsteamet Kisa:

KISA 0494-79310 TRANÅS 0140-18095 Måndag - fredag kl. 9 - 18

2

grahnsbilar.se

Lars Dagérus

Björn Svensson

Anna S Johansson

Erik Zen琀o


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:42 Sida 3

Krönika

Kise Marken 2022. Foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

Handlingskraft! Redaktion och produktion: Happify Oskarshamn. www.happify.se Ansvarig utgivare: Mathias Sabel Adress: Hantverksgatan 33, Oskarshamn Tel: 0491-822 12 E-post: mathias@happify.se www.innehall.com Upplaga: 6 300 ex Distribution: Hushåll och företag i Kinda kommun. Distributör: PostNord Tidningen tryckt på Svanenmärkt papper och tryckeri Nästa nummer: I brevlådan torsdag/fredag 21-22 juli 2022. Bokning: Senast måndagen den 11 juli. Text: Mathias Sabel (där inget annat anges) Framsidesfoto: Fyraårige Alfred Gremar, Kisa, var bland de allra yngsta deltagarna i Bankvarvet. – Han har tjatat om det här hela veckan innan loppet, säger pappa Stefan. Foto: Stefan Holgersson

Copyright: Innehåll är skyddad av Upphovsrättslagen § 49, för texter, konstnärliga bilder samt fotografier. Om du kopierar detta utan tillstånd begår du ett brott mot Upphovsrättslagen. Ett enkelt sätt är att helt enkelt fråga om du får publicera bilden/ textutdrag, samt att vara noga med att uppge källan, när du publicerar. Vid källhänvisning ange namn på Tidningen, namn på fotograf, namn på skribent. Innehåll ansvarar inte för fel orsakade av otydliga underlag, manuskript eller annonstexter. Innehåll förbehåller sig rätten att avböja olämpliga annonser, t ex av främlingsfientlig, sexistisk eller stötande natur.

Till varje nummer av magasinet Innehåll jobbar vi på Happify med ett ledord som ska genomsyra hela produktionen. Vi sitter tillsammans och planerar de olika numrens innehåll och bollar värdegrundsord och ledord över konferensbordet. Efter lite smashar och servrar för att öka på takten i bollandet lyckas vi alltid hitta det där perfekta ordet som sammanfattar kommande nummer av Innehåll, ett ganska produktivt produktionsmöte kan jag lova. Till detta nummer som du nu håller rykande i din hand blev ledordet ”Handlingskraft”. Vi tycker det på ett bra sätt sammanfattar numrets huvudrollsinnehavare och allas insatser i och runt Kinda kommun. För hur annars kan man beskriva alla frivilligas insatser för att se till så att barn och ung-domar kan syssla med sin favoritaktivitet i en av alla de föreningar som finns i kommunen? Hur kan vi annars få alla att förstå vad som har krävts av ansvariga för att Grahns bilar i år får fira 60 år. På vilket sätt kan vi annars få er läsare att förstå att utan handlingskraft och visioner skulle inte ”Levande Torg” återigen ha fått sett dagens ljus i Kisa. För att en kommun ska fungera krävs det att handlingskraftiga beslutsfattare, entreprenörer, företagare och kommuninvånare jobbar stenhårt tillsammans för att skapa en framgångsrik kommun. Läs mer om allt ovan i vårt nya nummer av magasinet Innehåll, trevlig läsning! // Mathias

medarbetare i detta nummer Marie Johansson, Kinda Webb & Design. Med sina åtta år som egen företagare i branschen var Marie på Kinda Webb & Design ett givet val för oss att vända oss till när vi behövde lokal anknytning. Ett mycket bra beslut. Läs hennes reportage om Björksfors IF i detta nummer.

Per Svensson Borrud, Pelles Photo. Femtio års fotografering och lokal närvaro. Vår jakt på duktig fotograf som kan bygden slutade med att Pelle hoppade på tåget och nu är en flitigt anlitad fotograf av oss. Att han dessutom kan skriva en rad eller två gör inte saken sämre. Du hittar flera bilder och rader redan i detta nummer.

3


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:43 Sida 4

Näringsliv och föreningar

Levande torg blir garanterat

årets mötesplats! För mer är 25 år sedan, någon gång på 90-talets mitt, såg ”Levande Torg” i Kisa dagens ljus för första gången. Till allas stora glädje, efter två års uppehåll på grund av pandemin, är det dags för dess återkomst. Kisa har torghandel året runt. Ett uppskattat inslag, inte bara av Kisaborna, utan av många tillresande från kommunerna runtom. Det märks att Kisaborna är stolta över sitt torg. Och efter två års frånvaro gör det uppskattade sommarevenemanget ”Levande Torg” en efterlängtad återkomst. – Det ska bli så skoj. Torget lockar många besökare, Kisa lever upp än mer de här fredagarna när vi arrangerar vårt ”Levande Torg”, berättar Gudrid Hansen, centrumsamordnare för föreningen Kisa Handel & Service stolt.

GRATIS ÄR GOTT – I år startar vi den 1 juli och fortsätter varje fredag fram till den 29 juli, alltid mellan klockan 10.00-13.00. Allt är dessutom gratis, från underhållning och övriga evenemang som våra arrangörer väljer att bjuda på under ”sin” dag. Vi stänger av Torggatan för biltrafik och fritidsknallarna som bokat en

Bild från förra årets ”Sommar-Torg” som anordnades iställer för Levande Torg. Foto: Gudrid Hansen

plats, vilket bidrar till att göra torgdagarna än mer attraktiva, kan delta utan kostnad. Allt kan ske tack vare ett samarbete mellan oss i Kisa Handel & Service som huvudarrangör och Kinda kommun som har huvudansvaret för aktiviteten, vad gäller avstängning, tillstånd och praktiska förberedelser. För kommunen är också torgets återkomst glädjande. – Kisa är vår centralort så det är såklart viktigt att vi på kommunen är där och stöttar ”Levande Torg”. Det är också ett evenemang som samlar både kommunens invånare och turister. Ett bra besöksmål helt enkelt som vi på kommunen ser mycket positivt på, säger Christer Segerstéen, kommunstyrelsens ordförande.

FEM ARRANGÖRER I JULI! – Arrangemanget inleds den 1 juli med att Grahns bilar står för värdskapet. Bolaget

firar under året 60 år och säkert dyker det upp en och annan tårtbit under dagen. Spotnicks står på scenen dagen till ära och det blir utställning av olika bilmodeller som Grahns kan leverera. Den 8 juli ansvarar Företagarna för dagen med minimässa och med det lokala näringslivet i fokus. Bland annat med prisutdelning till Årets Unga Företagare och Årets Företagare. Torgdagarna fortsätter med att Frikyrkan fixar allt den 15 juli med musik, barnaktiviteter, där det bland annat ryktas om hoppborg. Den fjärde fredagen, den 22 juli, har vi SPF som ansvariga. Det blir ”De Äldres Dag” med dragspelsmusik, körsång, gratis tårta och kaffe för de äldre, sagoläsning för de yngre med mera. Avslutningsvis, den 29 juli, tar vi själva tag i taktpinnen. Livemusik, framträdande av Inger Nilsson och hennes program ”Jag, Astrid och dom andra”, barnprogram och annat som inbjuder till glada skratt, trivsel och folklighet kommer vi att bjuda på, berättar Gudrid Hansen vidare med glimten i ögat. – Inte att förglömma har vi dessutom har våra bakluckeloppisar, lördagar, under hela juli och augusti mellan klockan 10-13. Det kommer att bli en riktigt trevlig sommar här i Kisa!


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:43 Sida 5

Näringsliv och föreningar

Stolt jubilar firar 60

Foto: Peter Näsström

Vilken framgångssaga och vilken resa som har fört Grahns Bilar till där de är idag. Med handlingskraft, kundvård och mycket jäklar anamma byggde grundaren Thure Grahn upp en bilfirma som idag står som en stabil och stark aktör i regionen. Ture 1962 tog beslutet om att starta upp en bilfirma i Kisa kunde han inte drömma om den framgångssaga han påbörjat. Året därpå behövde han en duktig mekaniker och sprang på Fred Johansson som troget stannade kvar på firman fram tills 1981 då han blev delägare i bolaget. 1989 tog Fred över verksamheten och fortsatte bygga upp varumärket Grahns Bilar. Idag är Fred 77 år gammal och bolagets drivs av barnen Anna och Erik, anställd som bolagets VD är Peter Näsström. – Ja, vilken resa det har varit för företaget, konstaterar Peter stolt. Vi är idag inte bara en lokal liten bilfirma utan är även en stabil aktör i kringliggande regioner och det är resultatet av det fantastiska arbete våra medarbetare dagligen utför. Bolaget har en stor och stabil kundgrupp, både i Kisa och i Tranås där vi också verkar. Flera av våra kunder är nog inne på sin femte eller sjätte bil köpt av oss vilket är riktigt roligt och värmer en bilhandlares hjärta.

FÖRETAGSMARKNADEN VÄXER SÅ DET KNAKAR Med en central placering i Kisa, precis vid genomfarten, syns verkligen Grahns bilar, ett

bättre skyltfönster ut mot marknaden får man leta efter: – En alldeles fenomenal reklampelare för oss och det finns inga planer på att röra oss härifrån heller. Genom vår placering upptäcker fler och fler förbipasserande oss och stannar till för att ta del av vårt spännande och breda utbud av både person- som transportbilar från märkena Subaru, Opel, Isuzu. Vi bearbetar och verkar på den privata marknaden och på marknaden som riktar sig mot företag. Försäljningen av transportbilar är väl det segmentet som ökar mest hos oss. Vi har ju en hel del lantbrukare, jägare, fiskare och friluftsmänniskor i och kring vår bygd och Subaru-bilarna har fyrhjulsdrift och är en högre landsbygdsbil så den säljer riktigt bra. Men grunden i Grahns bilar var ju försäljning av bilmärket SAAB historiskt och dem sålde vi här så länge de tillverkades. Idag är Opel vårt största privata bilmärke, vi säljer både de mindre som de större familjebilarna och ser ett ökat intresse hos konsumenten för just bilmärket Opel.

kommer gå av stapeln på torget i Kisa. Grahns bilar är nämligen först ut när Kinda kommun återstartar ”Levande Torg”. – Torget ligger ju precis här utanför så förberedelserna kring när, var och hur är i gång sedan länge. Vi vet exakt vart på torget vilken bil ska stå till och med. Det är fördelen med att vi ligger så centralt placerade, förklarar Peter med ett leende. – Det ska bli ett rejält kalas har vi tänkt. Det kommer bjudas på tårta från det lokala bageriet såklart, vi kommer visa upp våra bilar och så lite annat smått och gott. Vi har ju inte tänkt att stänga ned nu bara för att vi fyller 60 utan ser med stor framtidstro fram mot ytterligare 60 år, minst. Det sker mycket på bilmarknaden och vi kommer att finnas på plats på torget den 1 juli för att informera våra kunder om alla de alternativ som kommer finnas i framtiden och vilka alternativ det finns idag kring elbilar och laddhybrider. Bilindustrin står inför en stor förändring och där ska vi på Grahns vara i framkant såklart. Just elbilar ser vi ett ökat intresse för hos våra kunder men fler och fler kommer in och frågar om laddhybrider också. Vi vill åldras med värdighet och ställer oss gärna på samma sida som både elbilar och laddhybrider och marknadsför dem så mycket vi bara kan. Vi gör det tillsammans med både den äldre och den yngre generationens kunder, för vår miljö o de generationer som komma skall, avslutar VD Peter Näsström från 60 års jubilaren Grahns bilar.

DAGS FÖR STORT KALAS Den 1 juli är det dags för det stora kalaset som

5


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:43 Sida 6

Hört och sett

Kise Marken

Peder Kindén marknadsgeneral Lions Club Kisa.

Den traditionella Kise Marken som varit vilande under två år på grund av Covid 19 inleddes lugnt med duggregn på morgonen. Efterhand solen tittade fram kom besökarna från när och fjärran. Minst 10 000 besökare säger marknadsgeneralen Peder Kindén i Lions Club Kisa. Ett 75-tal knallar hade kommit i år. Det märktes att det var kommunens första marken och att besökarna var sugna på träffa alla bekanta efter att varit väldigt försiktiga med möten senaste åren. Marken inleddes med marsch med musik av Kinda kulturskola från torget till marknadsområdet. Marken invigdes av Björn Wallroth som är president i Lions Club Kisa. På Värgårdsplan fanns det marknadstivoli och hoppborgar som var populärt bland de yngre. För de motorintresserade fanns rallybilar samt veteranfordon som bilar och mopeder. Text Per Svensson Borrud Foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

Marken inleddes med marsch med musik från Kinda kulturskola.

Rune Jonsson spanar in nya hattar. 6

Tommy Nilsson och Jan Persson diskuterar Monark Crome minnen.

Anders Gustafsson visar upp sin morfars ILO Gripen cykel från 1934 med påhängsmotor. Den är på 47 kubik. Den var försäkrad senast 1963.


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:43 Sida 7

Hört och sett

Ballonger är ett måste för barnen. Lilly Isaksson 3 år och Inez Isaksson 6 år med mamma Jenny Lundahl, Kisa.

Åsneridning var ett populärt inslag under dagen. Kisa PRO sålde egentillverkade träsaker. Hemmagjort marknadsgodis.

För barnen fanns det roliga upplevelser som tivoli och hoppborgar. 7


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:43 Sida 8

Fritid

Vasst i Kinda Kommun Foto: www.top-catch.se

Runt om i kommunen finns det fantastiska möjligheter att locka till storhugg. Gäddan gömmer sig både ute på djupt vatten men jagar lika väl i mörkaste vass. Det är dags för numrets fiskereportage och vi på magasinet Innehåll tar återigen hjälp av fiskeguide Henrik Karlsson som driver bolaget Top-Catch för nödvändiga tips för att locka storgäddan till hugg. – Runt om i Kinda finns det fantastiska fiskeplatser, sjöarna är många till antal och samtliga håller huggvillig gädda. Det gäller bara att träffa på dem med rätt byte och vid rätt tidpunkt för att få uppleva det där explosiva hugget.

RO DRAG ÄR EN GIVEN SUCCÉ I ETT NYTT VATTEN Så hur ska man tänka under en sommartripp med familjen när man har ett par timmar över för en stunds gäddfiske? Det känns som en riktig djungel när man kliver in i en fiskebutik som exempelvis Upplev i Linköping. – Så är det oavsett butik. Utbudet är enormt och det är lätt att drunkna i allt som det finns att välja på. Men jag ska försöka hjälpa till med tipsen för att ha det mesta du behöver. Först och främst, ett spö med en bra rulle. Det finns bra paket där allt ingår för strax under 1000 kronor. Sikta där någonstans när det gäller en bra utrustning som håller även för större gädda. Det går att hitta utrustning mycket billigare men undvik gärna dem. Så mellan 700 upp till 1000 kronor klarar du av att införskaffa ett bra nybörjarkit för. När

8

du eller familjen är framme vid vattendraget så är det absolut bästa tipset att ro drag. Det är det absolut bästa sättet att lära sig ett nytt vatten på. Det förutsätter såklart att det finns tillgång till en båt. Saknas båten så börja fiska av kanterna, direkt utanför vassen, gäddorna står lika väl grunt som rakt ut på de djupare partierna.

DYRASTE BETENA ÄR INTE ALLTID DE BÄSTA När jag står där inne i butiken och ser vägg efter vägg med färgglada drag är det lätt att få en släng av ADHD, valen blir så många. Hur ska jag tänka när det gäller att inhandla mina första drag? – Satsa på säkra kort och våga fråga personalen. De är där för din skull och ingen fråga är för dum. Det finns beten som kostar flera hundra men de är dels kanske inte de som passar dig som nybörjare bäst. Tänk i stället kring vad du fiskade med som liten med farfar eller morfar, farmor eller mormor. Förmodligen minns du reflexspinnare, skeddrag av märket Atom eller en Wobbler från ABU? De funkar garanterat än idag! Komplettera kanske med ett Westin Platypus, ett Westin Rawbite då gäddor gillar när det låter lite från draget. Lägg ett Rapala Namko i korgen och ett spinnerbait tillsammans med en McHybrid. Toppa med lite jiggar av större

modell, alltså gummibeten och avsluta med ett paket tafsar för att skydda linan mot gäddans tänder som är sylvassa.

GRÄS PÅ KROKEN, DÅ ÄR NI PÅ RÄTT STÄLLE! – En del av mina kunder blir ofta förbaskade över att de får gräs på kroken stup i kvarten. Men då är de på alldeles rätt ställe. Det är exakt där gäddorna gömmer sig för att lurpassa på sitt byte. Jag brukar tipsa om att fiska tidig morgon eller sen kväll och fler och fler har börjat testa nattfiske men det är inget för nybörjaren eller barnfamiljen kanske. Ett riktigt bra tips är att använda sig av vevstopp oavsett vad du fiskar med för beten. Kasta fem kast med ganska slö invevningshastighet. Öka sedan succesivt och avsluta med fem kast med supersnabb invevningshastighet. Ibland följer gäddan efter ett bete som vevas in sakta men de hugger inte. Då kan en snabb vevhastighet vara avgörande för det attraherar fisken till ett snabbt beslut. Händer det inget trots olika hastigheter kan förflytta dig till nästa ställe. Mitt sista tips är att införskaffa en präst, en liten klubba med metallklump. Den ska användas av varje fiskare för att minska lidandet för fisken när ett beslut finns om att den ska följa med hem som matfisk. Ingen gren, sten eller kniv genom huvudet utan ett snabbt slag eller flera för att så humant som möjligt avliva fisken. Ska vi fiska ska vi göra det med respekt för det vi fångar och då ska de slippa att lida när de väl ligger i håven eller i båten. Skitfiske på er!


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:43 Sida 9

Nostalgi

Per Svensson Borrud Fotograf under 50 år Per Svensson Borruds bok Fotograf 50 år gestaltar skeendet och förändringar i en landsbygdskommun från 1970-talet till i dag. Svensson Borrud startade sin bana som fotograf då han som 16-åring började extraknäcka för de lokala tidningarna Östgöta Correspondenten och Vimmerby Tidning/Kinda Posten. Han fortsatte med att starta eget företag inom fotobranschen, och vid sidan av arbetet som ateljéfotograf bevakade han händelser, stora som små, för såväl de lokala tidningarna som för Aftonbladet och Expressen, med flera. Per Svensson Borruds gärning med kameran i hand formar sig till en heltäckande dokumentation av Kindabygden under de senaste femtio åren.

Allt passerar revy, från det lilla och vardagliga till större, spektakulära händelser som bankrån och mord. Boken äger därmed ett stort kulturhistoriskt värde och torde vara av väsentlig betydelse för inte minst kommande generationer. Texten till Per Svensson Borruds fotografier skrivs av Torbjörn Lindqvist, som tidigare utgivit två lokalhistoriska verk, med tonvikt på idrott och i synnerhet fotboll. Lindqvist arbetade före pensionen som lokalredaktör för såväl Kinda Posten som Östgöta Correspondenten. / Torbjörn Gustafsson F d Ordförande i Kinda Kultur- & fritidsnämnd F d redaktör/politisk krönikör Östgöta Correspondenten

9


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:44 Sida 10

Eldsjäl

Björkfors GOIF en idrottsförening för alla åldrar Vi startade intervjun en gråmulen junidag, i deras klubbstuga i Rimforsa. Eldsjälen för föreningen är Kjell Holmström som varit involverad sedan 1970talet. Både som friluftsidrottare, kontaktperson och ordförande, idag ansvarig för den största sektionen orientering. Föreningen har 407 medlemmar, ett friluftsliv utomhus för aktiva personer i alla åldrar i Kinda kommun, som gillar motion, träning, tävling, natur och samvaro. Här träffas bland annat orienterare, skidåkare, friidrottare och terränglöpare. Björkfors GOIF bildades den 27 augusti 1937 av ett antal idrottsintresserade personer i Björkfors. Idag ligger klubbstugan och huvuddelen av verksamheten i Rimforsa i anslutning till elljusspår, terrängbana och ett naturgym, mm.

BJÖRKFORS GOIF;S VISION Vara den ledande idrottsklubben i Kinda och ta ansvar för sina medlemmar och sin verksamhet. Föreningen har 4 sektioner - friidrott, skidor och orientering, samt att dom äger festplatsen Valö. Friidrott var stor under 1970-talet, men har minskat till 10-15 tal ungdomar 2022. Ledare är Lars-Åke Kullberg och Jörgen Nord. Deras egen träningstävlingsserie under sommaren är Sommarcupen i terränglöpning, som är spikat enligt listan (se rutan till höger). Sista Friidrottsträningen för vårterminen var den 1 juni och har nu uppehåll till mitten av augusti. Skidor var stor en sektion förr, berättar Kjell Holmström, men idag är det ont om snö och sakta har sektionen för skidor minskats. Vi hoppas på mer snö, säger Kjell så att skidåkningen

10

kan öka igen. En trivsam vintersport där barnens Vasalopp har arrangerats. Orientering är den största sektionen i föreningen, i dagsläget cirka 60-tal ungdomar som orienterar och det finns 10-tal ledare inom sektionen, som mestadels är föräldrar som engagerar sig. Ungdomarna är indelade i 5 träningsgrupper. Vårens ungdomsträning avslutades den 31 maj. Varje vecka arrangeras "Veckans bana", en orientering med karta och startkort som finns i en brevlåda vid klubbstugan i Rimforsa. Man springer banan och sedan lägger man tillbaka kartan i brevlådan igen och lägger i ifyllt startkort i en annan låda. Valö arrenderas ut till Susanne Jonsson, som driver Valö café, och festplatsen har funnits sedan 1956. Tidigare hade man Pingst/ Midsommar/ Höstfest. Nu har den årliga dansen till dansbandet Casanova precis avverkats. Kring andra evenemang kan du läsa om på: http://valocafe.se/evenemang/. Prova gärna den berömda Räkmackan! /Skribent och fotograf Marie Johansson, Kinda Webb & Design.

Sommarcupen i terränglöpning Deltävling 1 – 14 juni Brokind, vid fotbollsplanerna Deltävling 2 – 21 juni Ryda, Björkfors Deltävling 3 – 30 juni Nybygget, Björkfors Deltävling 4 – 2 augusti Pekhult, Björkfors Deltävling 5 – 11 augusti Mjölkvik, Kisa Deltävling 6 – 17 augusti Klubbstugan


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:44 Sida 11

Hänt sedan sist

tur i oturen

Nyligen fick hornstyrkan göra sin första insats med skärsläckaren när ett torp rökfylldes efter glödbrand bakom en öppen spis.

Nyligen fick ett nytt släckredskap i Kinda premiäranvändas när ett torp rökfylldes på natten. Tur i oturen var att en pappa och hans nioåriga dotter vaknade och kom ut oskadda tillsammans med katten Snuco, när hela torpet var fyllt av brandrök. Det var en glödbrand i timmerväggen bakom den öppna spisen som var orsaken. Nu skulle nya skärsläckaren provas som brandmännen i Horn fått utbildning på. Efter några insatser med den och kontroll med värmekamera, så var glödbranden släckt. När räddningstjänsten Horn fick en ”ny” begagnad förstabil så ingick det en skärsläckare i bilens utrustning. – Det är enda stationen i Kinda som har det för närvarade, säger räddningschef Tomas Blixt. Det är ett ganska dyrt redskap men väldigt bra i vissa situationer. De andra stationerna kan få det i framtiden, om vi hittar något begagnat som redan sitter i bilarna när vi byter. Det är en svensk uppfinning från Kungsbacka som spridit sig till världens brandförsvar. Det är både ett skärverktyg och brandspruta. Med det

nya verktyget behöver inte brandmännen bryta sig in för att bekämpa elden. De kan släcka utifrån. En vattenstråle med skärpulver med små järnkulor slår hål i en vägg eller dörr av metall, trä eller betong. Därefter sprider vatten under tryck en vattendimma bland brandgaserna. Vattnet sänker snabbt och effektivt temperaturen i rummet. Sedan kan dörrarna öppnas utan risk för rökgasexplosioner. Fördelarna är många: Färre rökdykare behövs, risken för vattenskador minskar, chansen att rädda liv kan öka. Slangen når 90 meter bort från räddningsbilen och med ett annat munstycke kan den även användas för att släcka bränder i t ex bilar och gräs.

Det är krav på en viss typ av skyddsutrustning för den som använder skärsläckaren. Har man inte det så krävs det 10 meters skyddsavstånd runtom. Om möjligt ska man kontrollera om det finns någon person på andra sidan väggen. Går inte det så får man skjuta långt upp i takhöjd för att minimera att skada någon. – Vi tror att vi i framtiden kommer att ha stor nytta av vårt släckredskap, avslutar Tomas Blixt. Text/foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

Vid räddningsstationen i Horn finns tre olika fordon: En mindre som används för bl a sjukvårdslarm. Tankbil med vatten som tillsammans med den i Kisa kan förse brandbilarna med vatten.


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:44 Sida 12

Hört och sett

Bankvarvet fyllt av glädje och gemenskap

Bild 1

KINDA Folkligt, festligt och fartfyllt! Motionsloppet Bankvarvet vid Kullaparken, Kisa, bjöd på en rad positiva ingredienser med rörelseglädje, hälsa och gemenskap i främsta ledet. – Jättetrevligt! Jag vill verkligen vara med om detta och uppmuntra till hälsa och gemenskap. Allla tummar upp för Bankvarvet! En bra start på sommaren, säger Kindabon Carin Rietz, som deltog tillsammans med barnen Hasse, minstingen Axel på ryggen och deras kusin Hilde (bild 1). Femårige Kisagrabben Douglas Anspach var bland de yngsta som kämpade sig runt slingan på fem kilometer: – Bra men jobbigt. Jag sprang och gick lite. Det är roligt att springa, säger Douglas när han efter målgång intervjuas av sparbankens speaker Leif Ihreskog (bild 2). Omkring 300 personer sprang, joggade eller gick Bankvarvet för allmänheten på fredagskvällen. Alla åldrar deltog, såväl ung som årsrik. Det var upp till var och en i vilken takt man ville ta sig runt den fem kilometer långa slingan.

Bild 2

Orangeklädda löparen Rickard Starräng, Rimforsa, tog täten direkt och var först i mål efter de fem kilometrarna.

12

Med start och mål vid Kullaparken genomfördes tidigare på dagen dessutom flera skollopp med totalt cirka 800 Kindaelever, från mellanoch högstadieklasser. Motionsfesten Bankvarvet blev sammantaget en riktig fullträff, som fått mycket uppskattning. – Jätteroligt! Vi har fått väldigt positiv respons för att vi genomför Bankvarvet. Vi är en sparbank, vilket innebär att vi är mer än bara bank. Vi har ett omfattande samhällsengagemang, där motionssatsningen Bankvarvet är en aktivitet som vi lägger mycket kraft på. Vi är en bank för livet, och vill inspirera till motion, rörelseglädje och välmående. Det har man nytta och glädje av hela livet, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank. Det är fjärde året i rad som motionssatsningen genomförs. Tack vare att man ställde om och anpassade motionsloppet på ett säkert sätt under pandemin kunde det genomföras även då. – Så himla bra gjort av den lokala sparbanken att arrangera Bankvarvet. Vi är ett 20-tal kollegor som deltar tillsammans och gör det här som en trevlig personalaktivitet, säger Erik Zentio från Grahns Bilar i Kisa. Text och bild: STEFAN HOLGERSSON


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:44 Sida 13

Hört och sett

Bänkinvigning

Pressinformation Fonden som gör idéer till verklighet!

1,8 miljoner att söka från lokala Idéfonden

Fredrik Frallan Jonsson, Gerda Antti och Inger Nilsson på en av bänkarna vid torget. Gudrid Hansen och Inger Nilsson.

Syskonen till Kisa Magnusson, Ing-Marie Magnusson och Magnus Magnusson.

1,8 miljoner kronor ska fördelas lokalt. Nu är hög tid att söka projektpengar från Kinda-Ydre Sparbanks speciella utvecklingsfond – Idéfonden. Den 156åriga sparbanken uppmanar till att lyfta fram kreativa idéer att förverkliga till nytta och glädje för allas bästa. – Vi är stolta över att kunna ge tillbaka på det här viset. Det är unikt för en bank, och för oss ligger det helt i linje med vårt breda samhällsengagemang. Vi är en lokal bank som kan och vill göra skillnad genom att ge näring och växtkraft som gynnar utvecklingen av vår region, säger vd Johan Widerström. Kunderna i Kinda-Ydre Sparbank representeras av huvudmännen och det var också de som tog initiativet till sparbankens utvecklingsfond – Idéfonden – när den startades 2018. Idéfonden har under de följande åren resulterat i åtskilliga och positivt uppmärksammade projekt, som i huvudsak handlar om att utveckla ideella verksamheter. Sammanlagt har drygt 6,9 miljoner kronor delats ut till föreningslivet i Kinda, Ydre och södra Linköpings kommun. Till Idéfonden 2022 har huvudmännen valt att avsätta 1,8 miljoner kronor, baserat på 2021 års nettovinst för banken. – Nu är det dags för den femte fördelningen ur Idéfonden. Vi har redan börjat få in ansökningar, men ser fram emot många fler förslag på spännande idéer som kan förverkligas. Pengarna i fonden ska användas till projekt som är allmännyttiga och gör skillnad så det blir ännu mer attraktivt att leva och bo här. Från tillgänglighetsanpassningar, hjärtstartare och utomhusgym till renovering av lekplatser och belysning för ökad trygghet… Det är några exempel på hur de föreningar som tidigare fått medel ur Idéfonden har använt pengarna.

ANSÖK PÅ KINDA-YDRE SPARBANKS HEMSIDA SENAST 31 JULI!

Magnus Samuelsson

Bedömningen görs utifrån dessa kriterier: Det ska vara för ett specifikt ändamål. Det ska vara till allmännytta och utan personligt vinstintresse. De som ansöker ska kunna genomföra projektet själva. De 1,8 miljoner kronorna i Idéfonden är pengar utöver KindaYdre Sparbanks vanliga sponsring av löpande aktiviteter under året med drygt en miljon kronor. För ytterligare information, kontakta: Johan Widerström, vd Kinda-Ydre Sparbank Tel: 0494-79 429, mobil: 070-699 56 00 E-post: johan.widerstrom@kindaydresparbank.se

Foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo

13


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:44 Sida 14

Hört och sett

Kattlikt besök

Anna-Lena och Mikael Söderblom har gården Västergården i Misterfall i femte generationen. Den här kvällen glömmer Anna-Lena inte i första taget. Hon fick se ett lodjur på 13 meters avstånd sittande på grindstolpen, tyvärr hann inte maken få se kissen. På bilderna visar hon upp sin innekatt Leopold i jämförelse med storleken på lodjuret. Leopold är ändå en storvuxen katt som är en korsning av Norsk skogkatt, Ragdoll och Maine coon.

FANTASTISK UPPLEVELSE – Mötet med detta mäktiga och fantastiska djur var omtumlande och väldigt speciellt. Bilden är tagen exakt klockan 18.07 den 14/4 -2022 genom fönstret på vårt hus i Misterfall, Kinda kommun. Jag var vid tillfället inne i bostaden när min faster Viviann Karlsson ringde och frågade vad det var för en stor katt som satt på vår grindstolpe. Hon bor i ett hus som ligger i

14

vinkel med vårt hus så hon såg lodjurets bakdel från sitt hus. Jag fortsatte samtalet och gick till fönstret för att titta ”men det är ju ett lodjur” utbrast jag. Lodjuret stirrade rakt på mig, som jag upplevde det, under en ganska lång stund. Det uppträdde väldigt majestätiskt och verkade lugnt. Jag tog ett kort på det med min mobilkamera. Tittade på fotot och fick sedan för mig att gå upp på övervåningen för att kunna ta från ett fönster utan persienn, men innan jag hann det hoppade lodjuret elegant ner från grindstolpen och gick iväg. Den gick bakom

ladugården (som syns i bakgrunden på bilden) och travade långsamt iväg över ängen mot skogen. Jag har aldrig tidigare sett ett lodjur i verkligheten och jag vet att de är skygga. Det kändes som om den ville säga något och vem vet. En fantastisk upplevelse var det i alla fall. Text/foto: Per Svensson Borrud/Pelles Photo


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:44 Sida 15

Nyöppnad hundfrisering i Kisa!

Hundar – klipper, trimmar & badar. Katter – rakar & badar. Klipper klor – hundar, katter & smådjur.

Jag erbjuder klassisk svensk massage, kinesisk koppning, honungsmassage, kostrådgivning och friskvård. Bokadirekt: www.nataliasmassageofriskvard.se Rådhusgatan 4 i Kisa • 070-298 71 48

Hannah Andersson 070-750 75 86 Föllingsö Orrholmen

Sommarstegen Tar du bäst i SKOR FRÅN

SkonVIDBRON.SE

– Vi är människor som hjälper människor, varför krångla till det?

• Produkter • Tjänster • Support • Installation

Företagstjänster med lokal närvaro

Professionella lösningar för AV och IT Avite AB Vimmerby I Södra Industrigatan 17 I 0492-315 10 Kisa I Trädgårdslundsvägen 3 I 0494-791 95 info@avite.se I www.avite.se

15


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:44 Sida 16

Levande Torg är 琀llbaka! Under samtliga fredagar i juli är det sedvanlig torghandel, med en utökning av 昀era knallar vid 昀ertalet av 琀llfällena. Mycket hantverk och dessutom kommer KindaMat a琀 vara på plats varje gång. 1 juli Torget bjuder på 60-års昀rande med bland annat Spotnicks, bilar och tårta! Arrangör är Grahns bilar. 8 juli Det lokala näringslivet i fokus! Vi presenterar Årets Unga Företagare och Årets Företagare i Kinda/Ydre. Prisutdelning och uppvaktning från scenen. Trä昀a lokala företag och ta del av deras verksamhet! Från scenen: Fantas琀sk underhållning av Anna Landucci! Arrangör Företagarna 15 juli Bland annat musik från scenen av Johan och Gunilla Sigvardsson, 琀pspromenad, 昀ka, ak琀viteter och godis för barnen. Arrangör är Kisa frikyrka. 22 juli De Äldres Dag med Jularboklubben från Motala, Kinda SPF:s kör med Einar Samuelsson på dragspel, sagoläsning för barn, tårtkalas. Arrangör är Kinda SPF. 29 juli Folkmusik med musikgruppen ”Nisse och Popfolket”, Signe med Cykeln, Gerda An , dikt. Inger Nilsson: Delar ur programmet ”Jag, Astrid och dom andra”. För barnen: ”Lek och skoj med glada ungar”, 昀skdamm, åsneridning. Bokpresenta琀on Per Svensson-Borrud mm. Arrangör: Föreningen Kisa Handel & Service. Huvudarrangör:

KISA Vi tar hand om dig!

16

Med 昀nansiering av:


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:44 Sida 17

Vi skapar din kraftfulla kommunikation

Vi förenklar er vardag! Dropintider: Måndagar 10.00-12.00 Tisdagar 13.00-17.00 Fredagar 10.00-12.00 Övriga tider efter bokning.

Hantverksgatan 33, 572 57 Oskarshamn 070-304 24 12 I mathias@happify.se happify.se

I Kisa tar vi foto när ni ska förnya ert körkort.

Avite AB Kisa Trädgårdslundsvägen 3 590 38 Kisa info@avite.se www.avite.se 0494-791 95

HERO, värmepumpen som dominerar värme och kyla. Kraftpaketet med inbyggd WiFi och garanterad drift ned till -35ºC. Framtidens värmepumpar från Mitsubishi Electric.

Kontakta oss förINVENT installation TERNSTEDT AB

www ternstedtinvent se

och rådgivning: Industrigatan 7, 597 53 ÅTVIDABERG Kinda, tel 0494-69 91 00 Växel: 0120 295 90 www.ternstedtinvent.se VVS

Vent

Plåt

Kyla

El

17


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:44 Sida 18

Visste du att en av

Östergötlands största uthyrningar finns i Kisa!

• Kanoter • Kajaker • Cyklar • Eu-mopeder • Roddbåtar • Vattensportartiklar • Båtmotor Vi har också: • Tält • Stormkök • Flytvästar • Våtdräkter • Takboxar

Å P R A SOMM SA R O F M RI D N A R ST29/6-12/8

S N E D G BY KINDA I

R A F A S MAT

i egen bil onsdag-söndag

Pris 525 KR/PERS

070-560 04 33 • www.aktivfritid.biz

Vi förenklar er vardag! • Dator • Telefon • TV • Nätverk

Cirkulär IT! Hos oss på Avite-Nordway Store är det viktigt att värna om miljön. Sedan många år tillbaka har vi sysslat med begagnat/rekonditionerat och att förlänga livslängden på profesionella IT-produkter så som datorer, smartphones och surfplattor.

Passa på du också!

LL Ä V K L L I GR Vår uppskattade grill tänds onsdagar och fredagar 29 juni– 2 augusti.

Pris 65 kr/

erson inkl dessert.

! SOV ÖVER

Unna dig en eller flera övernattningar med båtturer, andring strandbastubad och andra trevliga aktiviteter. Till kvällen ser eras en läcker middag tillagad på traktens råvaror.

Pris fr . 95 KR/PERS

1 års garanti på samtliga produkter och självklart kan vi hjälpa till med överföring och uppstart.

Vimmerby I Södra Industrigatan 17 I 0492-315 10 Kisa I Trädgårdslundsvägen 3 I 0494-791 95 info@avite.se I www.avite.se

18

bokning@rimforsastrand.se


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:44 Sida 19

Vi bakar och grillar i butiken! Välkomna in till oss /Jimmy med personal

Vid köp av minst 6 L ingår ett penselset! (Värde 399 kr)

Service i butiken Apoteksombud Postombud Spelombud Systembolagsombud

Öppettider: Mån - Fre 09.00-20.00 Lör - Sön 09.00-18.00 Kisamors väg 2, 590 42 Horn. Tel: 0494-300 08

Vår allra bästa utomhusfärg Erbjudandet gäller t.o.m. 9/7 2022

Elon Kisa Elbyrå I Stora torget 4 I 590 37 Kisa Tel: 0494-102 33 I E-post: kisa@elon.se Öppettider: Måndag–Fredag 09:00 - 18:00 I Lördag 10:00 - 13:00 I Söndag Stängt

19


2022-03 juni KINDA INNEHALL.qxp__2008-03-19 jan_Innehåll 2022-06-16 08:44 Sida 20

Idéfonden

kindaydresparbank.se/idefonden

Produktion:

Genom Idéfonden kan du söka medel till allmännyttiga projekt som utvecklar bygden. I år finns hela 1,8 miljoner för alla bra idéer! Sista ansökningsdag är 31 juli 2022.

Happify Oskarshamn. www.happify.se

Har du en idé som är till nytta för vår region så vill vi hjälpa dig!