VERHOILIJA-2023

Page 1

Verhoilija 2023 www.verhoilijamestarienliitto.fi Kvadrat Finland Showroom Unioninkatu 18, 00130 Helsinki Asiakaspalvelu +358 10 579 6740
Voit tutustua ja tilata tuotteitamme nyt verkkokauppamme kautta. Käy täyttämässä asiakashakemus heti! www.nevotex.fi Palveluksessanne myös Kari Lindholm p. 044 987 9861 Asiakaspalvelu p. 03 782 4249 Showroom avoinna ma-pe klo 8-16 Päijänteenkatu 9 A 1, Lahti
Näyttävät sävyt, ylelliset materiaalit, kauniit kuvioinnit ja helppohoitoiset laadut - valikoimastamme löydät verhoiluprojekteihisi sopivat verhoilukankaat. O&O Verhoilukankaat Oy Orient-Occident Ltd Puhelin (09) 260 660 | asiakaspalvelu@orientoccident.fi | www.orientoccident.fi

Sisältö 12 8

Kuninkaallinen tynnyrirahi

Mestari Litoniuksen käden jäljissä

5 Pääkirjoitus: Verhoilutyöt rullaavat täysillä eteenpäin 6

Yhdistysuutiset: Tampereella tapahtui

16 Liiton uutiset: Suomen Verhoilijamestarien Liiton vauhdikas vuosi 2022 19 Tapahtumia 2023 20 Yhdistysuutiset: Helsingin yhdistyksen vuosi 2022

Verhoilija -jäsenlehti 2023

Verhoilija -lehti ilmestyy kerran vuodessa ja jaetaan liiton jäsenille, alan oppilaitoksille ja yhteistyökumppaneille. Lehteä jaetaan myös Verhoilualan Päivillä.

Julkaisija: Suomen Verhoilijamestarien Liitto ry | www.verhoilijamestarienliitto.fi

Verhoilija-lehden työryhmä: Maija Nurmi, Anne SIlver, Terhi Strengell ja Mari Tikkanen

Taitto: Anita Kataja | www.anitakataja.fi

Paino: Waasa Graphics Oy | www.waasagraphics.fi

ISSN: 2954-1646

Suomen Verhoilijamestarien Liitto ry

Suomen Verhoilijamestarien Liitto ry valvoo ja edistää valtakunnallisesti verhoilualalla toimivien yrittäjien yhteisiä ja yleisiä etuja.

info@verhoilijamestarienliitto.fi

www.verhoilijamestarienliitto.fi

facebook.com/SuomenVerhoilijamestarienLiitto

instagram.com/verhoilijamestarienliitto

4 Verhoilija 2023
19
Kuninkaallinen
K-tuoli,
lepotuoli
Tutor-pilottihanke
Hallituksen esittely ja yhteystiedot 8
tynnyrirahi 10
kevyt
11
2023
12 Mestari Litoniuksen käden jäljissä
22 Yhdistysuutiset:
23 Yhdistysuutiset:
24 Bonjour Suomen Verhoilijamestarien
Ry! 26 Mobilian Verkkopaja
on avattu 27 In Memoriam: Marko Penttala 28 Suomen Verhoilijamestarien Liitto ry:n
Terveisiä Turusta
Tampereella tapahtui
Liitto
- oppimisympäristö
jäsenliikkeet 2023

Verhoilutyöt rullaavat täysillä eteenpäin

Tämän vuoden töihin paluu alkoi itselläni kolme viikkoa tavanomaista myöhemmin, sillä sain sovituksi leikkauspäivän heti joululoman jälkeen. Ja siihen perään sairausloman.

Sain todella tarpeellisen hengähdystauon ja töihin paluukin tuntui mielekkäältä. Päädyin tähän ajankohtaan, sillä viime syksy tuntui jotenkin kovin raskaalta energiakriisin ja Ukrainan sodan johdosta. Huomasin, että tilanne heijastui myös asiakkaisiini. Töitä oli tasaisesti, mutta ei mitään tunkua.

Syksyllä mietiskelin vakavissani työn lomassa, mikä minusta tulee vielä isona. Jatkanko tätä omaa ammattiani eläkkeelle asti vai vaihdanko kokonaan johonkin muuhun?

Miten voisin vielä kouluttautua ja edistää uraani? Miten itse voisin jakaa tietotaitoani seuraaville sukupolville? Verhoilualalla on varmasti vielä paljon annettavaa ja mitä lisäkoulutusta voisin saada?

Liiton hallitus aloitti ideoinnin eri koulutuksista, joita voisi järjestää alan ammattilaisille. Tällä hetkellä etsimme kouluttajia, koulutuspaikkoja ja mahdollista rahoitusta hankkeelle. Mielellämme otamme vastaan ehdotuksia, minkälaiseen lisäkoulutukseen kentällä on tarvetta.

Viime vuoden lopussa Stadin ammattija aikuisopisto järjesti joustavareunaisen sidontakurssin. Se sai osallistujilta kehuja.

Muistakaa ystävät, että työkiireiden keskelläkin on syytä pitää huolta tärkeimmästä työkalustamme eli itsestämme!”

Kouluissa olisi luontevaa pitää verhoiluun liittyviä kursseja enemmänkin, sillä heillä on jo tilat ja opettajat omasta takaa. Tietysti tarvitaan myös lisäresursseja niiden rahoitukseen, markkinointiin ja järjestämiseen.

Yksi mahdollisuus olisi myös lähteä ulkomaille, missä järjestetään erilaisia verhoilualan koulutuksia.

Tiesitkö, että käsityöalan edistämiseen, koulutukseen ja jopa messuille on mahdollista hakea rahoitusta erilaisista käsityöalojen säätiöistä ja yhdistyksistä? Koulutukseen käytettävät kulut ovat myös verovähennyskelpoisia.

Vuosi 2023 alkoi vilkkaana. Nyt puhelin soi ja kalenteri täyttyy verhoilutilauksista. Tuntuu, että kaikki ajoneuvoasiakkaat ovat heränneet ja suunnittelevat liikkeellelähtöä viimeistään vappuun mennessä. Taitaa opiskeluhaaveeni hautautua taas kiireen keskelle, mutta jotain lyhytkursseja voisi harkita.

Muistakaa ystävät, että työkiireiden keskelläkin on syytä pitää huolta tärkeimmästä työkalustamme eli itsestämme! Nautitaan keväthangista hiihtoladuilla, potkukelkkaretkillä ja kävelylenkeillä! Pian tulevat pääsiäinen ja vappu. Kevään ja kesän airuet. Ja ennen kuin huomaammekaan, sytytämme juhannustulia.

Oletteko muuten huomanneet, miten isoin askelin päivät jo pitenevät! Valo tuo iloa!

Mukavaa kevättä!

Terhi Strengell, puheenjohtaja

Verhoilija 2023 5 Pääkirjoitus

Terhi Strengell

Ajoneuvoverhoilijamestari Puheenjohtaja

Toimin yrittäjänä Akaan Verhoomossa kauniissa Chymoksen tehdasmiljöössä Akaan Toijalassa.

Olen erikoistunut auto- ja veneverhoiluihin, mutta muutaman huonekalunkin ehdin välillä verhoilla niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin.

Olen mukana myös monissa teollisuuden ja armeijan projektiverhoiluissa.

Tällä hetkellä työn alla on Buick Wildcat-62 ,VW Camper ja Volvo FMX eli jotain vanhaa ja uudempaa vuosikertaa lattiasta kattoon.

Yritykseni on perustettu 2004 jolloin ostin vuonna 1959 perustetun Toijalan Autoverhoomon toiminnan.

Vuoden alusta alkoi 6. puheenjohtavuoteni ja sääntöjen mukaan minulla on viimeinen vuosi menossa. Olen Tampereen Verhoilijamestarien hallituksessa mukana sekä muutamassa muussa osakeyhtiön hallituksessa.

Vapaa-ajalla ulkoilen verhoomokoira Oskun kanssa, talvella hiihdän latuja pitkin, kesällä suppailen ja sukeltelen vesistöissä. Tykkään myös mieheni kanssa matkustelusta ja koko ajan on suunnitteilla uusia matkakohteita.

Ida Eklund

Verhoilijakisälli

Yritykseni Verhoiluliike Eklund sijaitsee Hyvinkäällä omassa pihapiirissäni.

Valmistuin 2016 Stadin ammattiopistosta ja jatkoin äitini 1981 perustaman verstaan toimintaa.

Kisällin tutkinnon suoritin muutamia vuosia sitten ja mestarikoulutus on työn alla.

Teen enimmäkseen perinteistä verhoilua ja suurin työllistäjäni on yksityiset kodit.

Rakastan vanhoja antiikki- ja retro huonekaluja. Minua inspiroivat vanhat verhoilutekniikat, kankaiden värit ja kuviot, sekä niiden sovitteleminen kauniiksi kokonaisuudeksi.

Saida Blomberg

Verhoilijamestari

Varapuheenjohtaja

Olen toiminut huonekaluverhoilija-yrittäjänä pian seitsemän vuotta. Matkalla olen ehtinyt suorittaa kisällin, sekä verhoilijamestarin tutkinnot.

Aloitin ostamalla vanhan verhoilijamestarin toiminnan ja niissä jalanjäljissä kuljen edelleen. Toiset yrityskaupat tein kaksi vuotta sitten ja laajensin toimintaa palkaten myos työntekijoitä.

Tällä hetkellä työllistän itseni lisäksi kolme daamia. Työskentelemme Lahdessa pienteollisuusalueella ja toteutamme verhoilukokonaisuuksia niin yritys- kuin kuluttaja-asiakkaillekin.

Omaa sydäntäni lähellä ovat vanhat, hiukan enemmän rakkautta kaipaavat huonekalut. Haaveilen myös joskus opettavani verhoilua ja sen saloja seuraaville huonekalumaailmaan tutustuville.

Maija Nurmi

Verhoilijamestari, Riihimäki

Rakastan liikkumista. Sosiaaliset hörhötykset ihmisten parissa on ihan parasta.

Verhoilija ei ole koskaan valmis, aina on varaa oppia uutta. Värit ja kuviot on se juttu.

6 Verhoilija 2023 Hallituksen esittely

Suoritin verhoilualan perustutkinnon Heltechissä v. 2011. Lähdin jatko-opiskelemaan Tukholmaan Carl Malmstens Furniture Studies -kouluun (nykyisin LIU Malmstens). Opinnot kestivät kolme vuotta ja suoritin kandidaatintutkinnon huonekaluverhoilusta sekä kisällintutkinnon.

Opintojen jälkeen tein verhoilijan töitä Tukholmassa pari vuotta, kunnes muutin takaisin Helsinkiin ja perustin toiminimen Päällystämö.

Tammikuussa 2022 palasin takaisin vanhaan kouluuni Stadin ammatti- ja aikuisopistoon verhoilun tuntiopettajaksi.

Virve Taljavirta Verhoilijamestari

Oma verhoilijanurani alkoi lukioikäisenä kiinnostuttuani työväenopiston kursseilla vanhojen huonekalujen kunnostuksesta. Myöhemmin valmistuin toiseen ammattiin, mutta verhoilu veti edelleen puoleensa, ja vuosia myöhemmin lähdin opiskelemaan Stadin ammattiopistoon.

Oman verhoomon perustin vuonna 2008 ja työn ohessa on tullut opiskeltua kisälli- ja mestaritutkinnot sekä yrittäjän ammattitutkinto.

Inspiroidun ja innostun kaikesta kauniista, väreistä, hyvästä ruoasta, tuntureista ja uuden oppimisesta. Vapaa-ajalla tykkään hiihtää, pyöräillä, lukea ja pelata lautapelejä.

Suomen Verhoilijamestarien Liitto Ry

Puheenjohtaja: Terhi Strengell ajoneuvoverhoilijamestari

Akaa 040 834 6522

terhi.strengell@akaanverhoomo.fi

Hallituksen jäsenet

Virve Taljavirta

Verhoilijamestari

Paippinen (Sipoo) 040 530 4386 verhoomo@wanhanviehatys.com

Anna Mähönen

Verhoilijakisälli, opettaja

Helsinki 040 562 1991 akmahonen@gmail.com

Stina Friman

Verhoilijakisälli

Turku 040 537 0116 sisustus.propelli@gmail.com

Saida Blomberg

Verhoilijamestari

Lahti 050 049 9049 saida@saidanverhoomo.fi

Stina Friman Verhoilijakisälli

56-vuotias verhoilijakisälli Sisustusverhoomo Propellista. Valmistuin 90-luvulla Teuvalta, mutta meni muutama vuosikymmen ennen kuin päädyin päätoimiseksi verhoilijaksi. Pari vuotta sitten aloitin mattoliikkeessä kanttaajana. Nykyään toimin osan viikosta verhoomossani ja toisen osan teen tuntityönä mattoliikkeessä. Mainittakoon vielä, että aloitin vuonna 2022 Turun Verhoilijamestarit ry:n puheenjohtajana.

Maija Nurmi

Verhoilijamestari

Riihimäki 044 231 1296 info@verhoilijamaijanurmi.fi

Ida Eklund

Verhoilijakisälli

Hyvinkää 040 777 8870 ida@verhoiluliike-eklund.fi

Asiamies: Anne Silver 044 981 7994. info@verhoilijamestarienliitto.fi

Verhoilija 2023 7
Anna Mähönen Verhoilijakisälli, opettaja

Kuninkaallinen tynnyrirahi

Asiakas lähetti sähköpostiini kyselyn ja kuvan pyöreästä rahistaan ajatuksena, että uusisin siihen verhoilukankaan. Näin sovittiin ja verhoomolle saapuikin yllättävän painava rahi, runko selvästi tukevaa tekoa ja jousitettukin. Pieni pölykasa jäi aina jälkeen, kun siirtelin sitä verstaalla paikasta toiseen sen odotellessa vuoroaan, joten ajattelin että joudun ehkä sittenkin sukeltamaan pintaa syvemmälle tämän työn kanssa.

joten ajattelin että vanhan kakun pystyisi varmaan hyödyntämään. Sain luvan laittaa rahin kerralla kuntoon, joten jatkoin purkamista.

Pintapehmusteena oli flokkia ja heinää, alla oleva kantti oli säilynyt kuin ihmeen kaupalla lähes muodossaan, vaikka perustuskangas olikin aivan puhkikulunut sekä keskeltä että kanteista. Sivut oli täytetty flokilla ja vanun alla oli kolme riviä reunatukiompeleita. Reunojen täyte jatkui (tai oli joskus aikoinaan jatkunut) aina runkoon asti, eli pehmustus oli mielenkiintoinen yhdistelmä kovareunaista ja joustavareunaista pehmustusta. Kakun alta löytyi täysin risa joustinliina, kuusi joustinta sekä kehälanka.

Tulihan se purkupäivä viimein ja punaisen verhoilukankaan alta paljastuikin pölyinen vaahtomuovi ja vanha, keltainen verhoilukangas. Sen purettuani pääsinkin imurointihommiin, sillä liinakangas oli ratkennut alakiinnityksistään ja

täytteet varisivat ulos. Tässä vaiheessa otin uudelleen yhteyttä asiakkaaseen kysyäkseni, miten edetään vai edetäänkö ollenkaan. Selvää oli, että ainakin pintapehmusteet olisi uusittava sekä joustinliina, koska myös pohjavöiden välistä varisi täytteitä. Kantit tuntuivat hyviltä,

Ensiajatuksenani oli tehdä vain tukisidonnat vanhoihin joustimiin, sillä vanhat sidonnat olivat lähes ehjät, mutta koska vanha joustinjärjestelmä oli vähän keinuva, pehmennyt ja hyvin vinossa runkoon nähden, niin päädyin lopulta uusimaan joustimet. Myös kehälangan kehän halkaisija oli 5 cm itse rungon halkaisijaa pienempi, joten kanttien tarpeeksi ulospäin saaminen olisi ollut haasteellista.

8 Verhoilija 2023
Teksti/Kuvat Tanja Lillunen, Verhoomo Vekki, Turku

Vanhat joustimet olivat todella suuria, joten lisäsin määrään yhden joustimen ja näin sainkin kätevästi suoremmat rivit sidontoja varten. Alle kiinnitin uudet satulavyöt ja liimailin vielä rungon rakoilevia liitoksia.

Joustinten sidontaa aloittaessa piti hieman hieroa aivonystyröitä, sillä oli sidottava yhden, kahden ja kolmen joustimen rivejä joustavareunaisesti, pyöreä runko huomioiden. Kehälangan taivutus tasaisen pyöreäksi ja sen kiinniompelu joustimiin oli yllättävän haastavaa.

Perustäytteenä käytin meriheinää ja hamppua, sitten läpiveto-ompeleet, reunojen täyttö ja reunatukiompeleet pyöreän muodon mukaan. Tämän jälkeen suoran kantin muokkaus ja ompelu tuntuikin lasten leikiltä! Sivut täytin erikseen heinällä rungon muotoa mukaillen, päälle kaavoitin juutista etupohjan suojakankaan ja sitten olikin vuorossa kannen pintapehmustus ja liinaus.

Päälliset sai kaavoittaa aika tarkkaan rahin tynnyrimäisen, alaspäin kapenevan muodon vuoksi. Asiakas oli valinnut rahiinsa herkullisen, kuninkaallisen sinisen sametin ja koristenyöri valittiin sävy sävyyn kankaan kanssa. Asiakkaan toiveesta ompelin kaksi nyöriä, vaikka rahissa ei mitään ylävaletyyny-rakennetta ollutkaan, ja ihan hyvinhän se toinenkin nyöri siihen sopi. Tupsut jätettiin kuitenkin tällä kertaa pois.

Kaiken kaikkiaan rahin pyöreä muoto oli haastava ihan joka työvaihetta ajatellen, mutta olihan tämä mielenkiintoinen projekti - saa nähdä tuleeko toista enää vastaan. Rahi on korkeudeltaan lähes 40 cm, joten käy hyvin myös lisäistuimeksi, nyt kun jousitus ja pehmustus ovat taas kunnossa. Näennäisesti pieni työ, mutta työtunteja tuli todella paljon ajateltua enemmän, ja taisi tämä työ tulla vähän öisin uniinkin... . Kiitos muutamille kollegoille ajatusten jakamisesta ja vinkeistä alkupähkäilyjeni aikana! Myös Verhoilualan ammattilaiset -fb-ryhmästä löytyi muutama kuva vähän vastaavista pyöreistä raheista onneksi osviitaksi, kun työ oli alkutekijöissään. Onneksi aina ei tarvitse miettiä ratkaisuja yksin, vaan apua saa kun vain kehtaa kysyä. Mielelläni otan vastaan kommentteja työn toteutuksesta sekä ideoita ja keskustelua työtavoista vaikkapa Liiton fb-ryhmässä. Olisi mielenkiintoista nähdä enemmänkin näitä vähän erikoisempia vastaantulevia töitä.

Verhoilija 2023 9
Tynnyrirahin työvaiheita.

K-tuoli kevyt lepotuoli

Kevyt lepotuoli on rakenteeltaan nojatuoli, jossa istuin ja selkänoja on kokonaan ympäriverhoiltu ja niissä on avonaiset puukäsinojat.

Kiitokset haastattelusta verhoilijamestari Katja Torviselle

Tekijä, Maija Nurmi

K- tuoli on erittäin hyvä tuoli aloittelevalle verhoilijalle perinteisen verhoilun puolelta. Vaikka tuoli on yksinkertaisen muotoinen, niin verhoilullisia kompastuskiviä tuossa perinteisin menetelmin valmistetussa tuolissa silti esiintyy.

Kun aloitteleva verhoilija ryhtyy työstämään K-tuolia, on muotokielen ja mittasuhteiden hahmottaminen usein vielä hukassa. Yleensä K-tuoleja saakin työstää monia, ennen kuin tekijältä löytyy käsialaa tuolin linjakkuuden ja sirouden kanssa, ja että mittasuhteet ovat tasapainossa tuolin linjojen kanssa.

Mitkä sitten ovat aloittelijan tyypillisimmät kompastuskivet, jos ajatellaan muotokieltä? Tärkeimmät huomionkohteet ovat joustimien sidonta oikeaan korkeuteen ja muotoon sekä pehmustuksessa perustäytteen määrä. Aloitteleva verhoilija saattaa laittaa perustäytettä liikaa, jolloin kakun paksuus voi karata kolmesta sentistä lähes kuuteen senttiin. Pohjatöiden epätasaisuutta saatetaan vielä parannella laittamalla dacron-vanua istuimeen, selkään, kappoihin ja takaselkään, jolloin käsissä onkin helposti liian pullea ja mittasuhteiltaan vääränlainen tuoli. Kiinnittämällä näihin kahteen perusasiaan huomiota lopputulos on usein parempi.

Ennen purkua tuolista tulee ottaa perusmitat. K-tuolin kohdalla vähintään istuimen korkeus ja syvyys. Vanha ohje, istuimen syvyyden ja korkeuden yhteenlaskettu summa noin 90 cm, toimii vielä nykyäänkin monessa tapauksessa. Toki nykyihmisten keskipituus on kasvanut, mutta tämä sääntö toimii useimmiten. Kun istuimen korkeus kasvaa liian suureksi, ei istuimen ja käsinojien keskenäinen suhde enää toimi.

10 Verhoilija 2023

Istuttaessa K-tuolissa, käsinojat tuntuvat olevan liian matalalla ja istuinmukavuus on kärsinyt. Istuimessa ongelmaksi sattaa muodostua myös tuolin leveys. Sivukantteja ei tule tehdä liian ulkoneviksi. Grundia rakentaessa verhoilijan tulee tietää, työstetäänkö verhoiluun tere, nyöri vai malli, jossa tere onkin vain tuolin etureunassa. Käsinojia on muistettava sovittaa usein paikoilleen jo kanttia ommellessa, ettei tere tai nyöri painu päällystysvaiheessa rumasti mutkalle niiden kohdalta.

Tarkasteltaessa muotoja etukulmista, verhoilijan on työstettävä K-tuoliaan rungon muotoja mukaillen. Jos tuolissa on terävät eli suorat kulmat, tehdään myös grundin kulmat teräviksi. Terävyys pitäisikin saada aikaan jo grundivaiheessa. Ompelussa on myös noudatettava tällöin muodon mukaista terävyyttä. Kompastuskiveksi saattaa muodostua esimerkiksi, pörröisen paksun verhoilukankaan valinta, jolloin kulmat herkästi muuttuvatkin pyöreiksi. Tuolin etureunan muotojen on oltava yhtenevä myös verhoilun muotojen kanssa.

K-tuolien selkänojista löytyy variaatioita. Yksinkertaisin selkä on tiiviin säkin päälle tehty flokkipehmuste ja tähän kangas. Toimiva ratkaisu. On myös selkänojia, joissa on rillit, mikä tarkoittaa yhdestä joustimesta käännettyä, matalahkoa jousitusta. Muodoiltaan K-tuolien selkänojat voivat olla suoralinjaisia tai kauniisti kaareutuvia.

Mainitaan vielä kaavoituksesta. Etukapat on oltava siistit ja oikeilla kohdillaan eikä sivukappoihin saa jäädä ryppyjä. Saumat sijoitetaan käsinojien alle, istuimen saumanpaikkojen asettaminen oikeaan kohtaan. Saumapaikkojen oikea kohta on tärkeää, etteivät saumanvarat peilaa rumasti kantin kohdalla.

Tutor -pilottihanke 2023

Moni verhoilija painii verhoiluongelmiensa kanssa yksin omalla verstaallaan ja kaipaa osaavaa verhoilualan ammattilaista, jolta voisi kysyä apua. Haluaisitko sinä lähteä auttamaan ja jakamaan tietotaitoa liiton jäsenille?

Näin pystyisimme pitämään verhoilualaa elinvoimaisena ja ennen kaikkea, saisimme siirrettyä eteenpäin sitä arvokasta hiljaista tietoa, jota ei kirjoista löydy.

K-tuolien selkänojista

löytyy variaatioita. Yksinkertaisin selkä on tiiviin säkin päälle tehty flokkipehmuste ja tähän kangas. Toimiva ratkaisu.”

Pohditaan vielä hiukan K-tuolin hinnoittelua. K-tuolin hinnoittelun suhteen elää ilmeisesti vieläkin joissain määrin se käsitys, että ammattilainen tekee tuolin täysremontin kahdeksassa tunnissa. Verhoilijamestari Katja Torvinen on tullut siihen tulokseen, että nämä kahdeksassa tunnissa tehdyt tuolit olivat niitä tuoleja, joita tehtiin sotien jälkeen. Tuolit tehtiin tuolloin pienimuotoisissa tehtaissa ja urakkatyönä. Työ aloitettiin puhtaalta rungolta, ja samaa mallia työstettiin monta peräkkäin. Tällöin tuoleissa ei ollut edes välttämättä grundeja, vaan ommellun kantin virkaa toimitti puulista ja joustimien päälle vedettiin meriheinämatto. Verhoilukankaat olivat pääsääntöisesti yksivärisiä ja mahdollisia kuviokohdistuksia ei ollut.

Jos kiinnostuit, ilmianna itsesi liiton asiamiehelle. Teemme yhteystietolistan vapaaehtoisista tutoreista ja mainostamme jäsenistölle tätä mahdollisuutta, jolloin halukkaat voivat valita tutorinsa ja ottaa yhteyttä, kun sitä tarvitsevat.

Tutor ja tutoroitava voivat sopia heille sopivat käytännöt ja aikataulut. Parhaassa tapauksessa molemmat hyötyvät tästä yhteistyöstä, kun tiedonvaihtoa tapahtuu molempiin suuntiin.

Tieto ei lisäänny panttaamalla vaan jakamalla.

Tutoroimaan ovat jo lupautuneet:

Terhi Strengell

Virve Taljavirta

Maija Nurmi

Ida Eklund

Stina Friman

Saida Blomberg

Anna Mähönen

Verhoilija 2023 11
Tule sinäkinmukaan!

Mestari Litoniuksen käden jäljissä

Loppuvuodesta 2021 Helsingissä sijaitsevaan verhoomooni tupsahti asiakas, joka kaipasi verhoilijaa vuodesohvalleen.

Kotvasen keskusteltuamme kävi ilmi, että kyse ei ollut todellakaan mistä tahansa tusinasohvasta, vaan antiikkisesta huonekalusta 1800-luvun puolesta välistä, ja joka oli itse Jonas Litoniuksen - Helsingin ensimmäisen verhoilijamestarin - käsialaa.

12 Verhoilija 2023
Teksti/Kuvat Senja Sirkeinen

Asiakas oli Jonas Litoniuksen pojanpojanpojantytär - Marie-Louise Litonius. Sovimme katselmus- ja mittauskäynnistä heidän kotiinsa, jonka vintillä sohva oli odottanut uudistumista, tai oikeastaan vanhaan palauttamista, jo pidemmän aikaa. Normaalisti en kovin mielellään harrasta kotikäyntejä, mutta Helenankadulta Stockmannin kulmalle on lyhyt matka, kyseessä oli melko monimutkainen ja hyvin kiinnostava kaluste ja täytyy myöntää, että ajatus vierailusta yhdessä ainoista Aleksanterinkadulla sijaitsevista asuintaloistakin kutkutti!

Kuka Jonas Litonius?

Alunperin suomenkielinen, Liedosta kotoisin ollut Jonas aloitti satulaseppäopinnot vain 14- vuotiaana Turussa ja jatkoi niitä Tukholmassa, jossa oppi myös ruotsin kielen. Hän muutti Helsinkiin 23 -vuotiaana satulaseppäkisällinä ja oivalsi, ettei kaupungissa ollut verhoilualan käsityöläisiä. Satulasepän taidoilla alalla pärjäisi hyvin ja Jonas anoi maistraatista lupaa ryhtyä verhoiljamestariksi. Lupa myönnettiin vuonna 1835, ja niin hänestä tuli Helsingin ensimmäinen verhoilijamestari. Koska kilpailua ei ollut, tilauksia tuli ovista ja ikkunoista.

Mikä Domus Litonii?

Jonas Litonius perusti ensimmäisen huonekalutehtaansa Aleksanterinkatu 42:een, mutta haaveili omasta talosta, jossa voisi huonekaluverstaan pitämisen lisäksi asua. Tammikuussa 1845 Jonas osti - silloin vielä Kluuvinlahden rantamilla - sijaitsevan

tontin, johon nousi parissa vuodessa Domus Litonii. Talon suunnitteli muurarimestari Gustaf Paulus Leander ja siitä tuli yksi pääkaupungin mahtavimmista yksityistaloista. Tänä päiväna kulmat ovat tutumpia naapuritontille 1920 -luvulla avatusta Stockmannin tavaratalos-

Vuodesohva

Vintillä vastassa oli kompakti - vain noin 130 cm leveä - hentoisen vaaleanpunaisella kuviosatiinilla verhoiltu pakkaus kaarevia muotoja, syväheftauksia ja verhoiltua pyöröpaneelia. Sänkyosa taittui puurunkoisen istuinpatjan alta, mutta 1960-luvulla tehty uudelleenverhoilu esti mekanismin käytön, sillä saranat olivat umpeenverhoillut. Tähän ja moneen muuhun seikkaan asiakas halusi parannusta. Haluttiin palauttaa sohvan alkuperäi-

Verhoilija 2023 13
Purkutyössä paljastui käsityön ”monimutkainen yksinkertaisuus”
ta johtuen. Litoniuksen talossa on asunut saman suvun jäseniä tähän päivään asti.

nen väri- ja materiaalimaailma ja osittain rungosta rispaantuneen päällyskankaan alta paljastuikin originaali, Marie-Louise Litoniuksen muistama vihreä, kuvioitu villakangasverhoilu. Selkänojan napituksen vastanappeina oli metallisia koristenappeja värikkäillä lasikoristeilla - nämä napit olivat alunperin sohvan varsinaiset koristenapit ja asiakkaan toiveena oli saada ne kunnostettuun sohvaan näkyviin,

mikäli niitä vain löytyisi riittävästi.

Niin ikään 60 -luvulla lisätyt vaahtomuovit haluttiin korvata luonnonmateriaaleilla ja parantaa istuimen mukavuutta.

Verhoilutyö

Purkutyössä paljastui käsityön ”monimutkainen yksinkertaisuus”. Rungon alaosan kehikko oli tosiaan koottu n. 13 cm

leveistä pyörölaudoista ja jokainen varvi oli yksitellen verhoiltu förventtiin nupien ja langan avulla. Puurunkoisessa irto-istuinpatjassa oli meriheinästä tehty matalaperustus.

Niin ikään selkänojatyyny oli irtonainen meriheinällä täytetty tyyny, jossa oli syvänapitus.

Istuimeen vaihdoin uuden vyöpohjan, heinät ja lisäsin välitäytteeksi aitoa hevosen jouhta. Pintaan puuvillavanu ja istuinmukavuus parani 100 %. Selkänojaa en tehnyt kokonaan uusiksi, vaan lisäsin heinätäytettä ja vanun alle jouhta.

Asiakas päätyi kangasvalinnassa kotimaiseen Annalan villakankaaseen. Vihreä ”Pioni” tummalla loimella oli mielestäni huonekalun historian valossa täydellinen valinta. Koristenappeja ei saatu kasaan riittävästi ja ne saivat jatkaa tehtäväänsä selkänojan taustanappeina. Siellä ne pysyvät myös varmassa tallessa ja muistuttavat tulevia sukupolvia huonekalun alkuperäisestä ilmeestä. Varsinaiset koristenapit olivat Pionilla päällystettyjä 28 koon verhoilunappeja. Käsinojien ylin nappirivi oli sitä paitsi puun kohdalla ja tehtiin naulakantanapeilla eli siinä kohtaa vanhat koristenapit olisivatkin olleet haastavat asentaa.

Ennen varsinaisen verhoilutyön aloittamista sähköpostiini kilahti asiakkaan lehtiarkistoista löytämä kuva vuodelta 1852 jossa Jonas Litoniuksen vastaavanlaisia sohvia tai ”ett slags nya såkallade sängstolar” mainostettiin. Vaikka kuvan huonekalu oli työn alla olevaa yksilöä kömpelömpi ja yksinkertaisempi, sain kuvasta ajatuksen, miten saranaosan saisi peitettyä istuintyynyn alareunaan kiinnitetyllä kangaspaneelilla.

Summa summarum

Tammikuussa 2022 sain tämän Helsingin ensimmäisen verhoilijamestarin kätten kautta tulleen, ja hänen suvussaan säilyneen sympaattisen vuodesohvan työn alle verstaalleni. Ajan ja alan kerrostumaa korostaen haimme kuljettajan kanssa sohvan samalla viikolla kuin aloitin omat mestariopintoni.

Tämä työ - tai pitäisikö sanoa kunniatehtävä - jää varmasti mieleeni yhtenä kiinnostavimmista. Vaikka aina on upeaa, kun saa kunnostaa ja palauttaa vanhaan loistoonsa huonekalun, jolla on historia ja kunnostuksen myötä myös tulevaisuus.

Ennen varsinaisen verhoilutyön aloittamista sähköpostiini kilahti asiakkaan lehtiarkistoista löytämä kuva vuodelta 1852, jossa Jonas Litoniuksen vastaavanlaisia sohvia tai ”ett slags nya såkallade sängstolar” mainostettiin.

14 Verhoilija 2023
Asiakas päätyi kangasvalinnassa kotimaiseen Annalan villakankaaseen. Vihreä ”Pioni” tummalla loimella oli mielestäni huonekalun historian valossa täydellinen valinta.
Verhoilija 2023 15 Mitatusti erilainen Maailman vähähiilisin luksusnahka Muirhead-edustus Suomessa: Verhoiluasiantuntija Piki Ögård | 040 592 0606 | piki.ogard@tvilli.com muirhead.co.uk FINNPEITE www.finnpeite.fi Kuomukankaiden ja -tarvikkeiden erikoisliike 050-4340691 | info@finnpeite.fi Finnpeite_2_CMYK.indd 1 31/01/18 14:56 muovikum

Suomen Verhoilijamestarien Liiton vauhdikas vuosi 2022

Kun kahden vuoden hiljaiselon jälkeen pääsimme taas liikkumaan ja kokoontumaan vapaammin, laitoimme heti tuulemaan. Vuosi 2022 jää muistoihimme kahdesta tapahtumasta, jotka vapaaehtoisvoimin järjestettynä olivat varsinaisia Suurhankkeita. Kun molempiin lisättiin vielä sääntömääräiset kokoukset, niin puuhaa riitti.

90-vuotiaan Liiton ja paikallisyhdistysten puheenjohtajia ja luottamushenkilöitä muistettiin kukin ja ”kultaisin” saksin. Kuvassa vas. Sanna Hakakoski, Pauliina Laxström, Tapio Tahvanainen, Juhani

Annina Pudas, Sari Lindström ja Katja Torvinen

16 Verhoilija 2023
Liiton uutiset
Kanerva, Kalle Suomala, Terhi Strengell, Ahti Välske, Teksti Anne Silver

Liitto täytti vuonna 2021 90 vuotta, mutta sattuneesta syystä silloin juhlia ei voitu järjestää. Toukokuussa 2022 pääsimme sekä kokoustamaan että juhlimaan syntymäpäiviä. Kevätkokous pidettiin hotelli Katajanokassa ja paikalla oli lähes 40 jäsentä. Kokouksessa kenties tärkein asia oli pitkään sorvattu sääntöuudistus. Uudistuksen tavoitteena oli, että voisimme hyväksyä myös alamme työntekijöitä jäseniksi sekä tarkentaa kannatusjäsenyyttä. Kannatusjäsenyys olisi ensiaskel jäsenyyteen esim. tuoreelle yrittäjälle, joka ei vielä täytä yrittäjäjäsenyyden ehtoja. Muutamia yksityiskohtia päätettiin vielä sorvata ja ottaa asia uudelleen syyskokouksen käsittelyyn.

Kokouspäivän iltana juhlava väki asteli ravintola Sipuliin kohottamaan maljoja Liiton kunniaksi ja jälleennäkemisen iloksi. Illan aikana nautittiin maukasta ruokaa, virvoittavia juomia ja tanssittiin DJ Teon musiikkivalikoiman tahtiin. Valomerkin jälkeen toiset hipsivät hotelliin, mutta kovimmat bailaajat jatkoivat aamutunneille asti.

Heti näiden juhlien jälkeen alkoi työ Verhoilualan Päivien järjestämiseksi. Paikaksi oli valikoitunut jo vuonna 2020 Jyväskylässä hotelli Verso ja nyt vihdoin pääsisimme sinne. Tapahtuman järjestysnumerokin oli tasakymppi kuin juhlan kunniaksi.

Verhoilija 2023 17
Käsi ylös, jos tykkäät olla verhoilija! Kevätkokousväkeä Katajanokalla Nostimme maljaa 10 vuotta täyttävälle Verhoilualan Päiville Messuilla puhetta piisasi ja tuttuihinkin törmättiin, hotelli Verso

Lokakuisena perjantaina messuväki kierteli ahkerasti tukkuliikkeiden osastoilla, keräsi tietoa ja tilasi tuotteita. Messujen lomassa pääsi kuuntelemaan luentoja Alvar Aallon tuotannosta (Katariina Pakoma, yli-intendentti Alvar Aalto -museo / -säätiö) sekä somemarkkinoinnista (Mikko Blomberg, kouluttaja Sanavarma Oy). Oli myös mahdollisuus päästä hierojan hellään huomaan.

Messupäivä huipentui juhlaillalliseen ja hauskanpitoon. Alkulämpöä otettiin stand up-koomikko Mikko Maasolan jutuilla ja ruokailun jälkeen tanssitahtia antoi duo Ebba & Doris. Ja tuttuun verhoilijamaiseen tyyliin taas jaksettiin juhlia aamunkoittoon asti.

Lauantai oli syyskokouspäivä ja kokous aloitettiin heti aamiaisen jälkeen. Sääntöuudistus hyväksyttiin PRH:lle lähetettäväksi, valittiin hallitukseen Mari Tikkasen tilalle uutena jäsenenä Ida Eklund ja jatkamaan erovuorossa olleet Maija Nurmi ja Saida Blomberg.

Tervetuloa

Kevätkokoukseen

5.5.2023 Lahteen

Tutustumme koulutuskeskus Salpaukseen klo 15 (oppaana Vesa Parkkinen) ja kokous pidetään Nevotex Finland Oy:n tiloissa, jossa myös heidän tarjoama ruokailu.

Tarkempi kutsu, ilmoittautumisohjeet ja asialista liitteineen toimitetaan erikseen lähempänä kokousta.

18 Verhoilija 2023
Tiimi kiittää kaikkia osallistujia – Terhi, Maija, Anne, Sanna ja Mari

Tapahtumia 2023

Onnittelemme tasavuosia

2023 täyttäviä jäseniämme

70 vuotta

Suomala Kalle

60 vuotta

Karppinen Taina, Tolonen Oke, Javanainen Anne, Hilska Tapio, Saastamoinen Heidi ja Mäkelä Sinikka

50 vuotta

Hakola Anne

⛓TULE VANKILAAN, TULE SUORAAN VANKILAAN, KULKEMATTA LÄHTÖRUUDUN KAUTTA⛓

VUOSI 2023 ON TÄÄLLÄ.. JA VERHOILUALAN PÄIVÄT SAAPUU TURKUUN..

TUL’ SÄÄKI TURUN KAKOLANMÄEL’, KIIREEN TUALLE PUOLEN!

AIKA: 27.-28.10.2023

PAIKKA: HOTEL KAKOLA

⛓ TERVETULOA ⛓

Vangitsevin terveisin, Turun Verhoilijamestarien messutiimi

Lisätietoja hotellista: www.hotelkakola.fi Historiasta kiinnostuneille: www.kakola.fi/historia

PYSY KUULOLLA JA LAITA TAPAHTUMASIVUT SEURANTAAN:

www.facebook.com/VerhoilualanPaivat www.instagram.com/verhoilualanpaivat

Verhoilija 2023 19

Helsingin yhdistyksen vuosi 2022

Vuosi alkoi itselle monin tavoin uudenlaisena ja pää oli melko pyörällä, kun helmikuun järjestäytymiskokouksessa Ravintola Vltavan herkkujen äärellä tartuin uutena puheenjohtajana yhdistyksen puikkoihin.

Meitä uusia jäseniä ja roolivaihdoksia tuli yhdistyksen johtokuntaan kerralla useampikin, mutta kokeneilta jäseniltä saatujen neuvojen ansiosta ja asiaan kuuluvien pikku alkukankeuksien jälkeen vuosi sujui ihan kelvollisesti. Eihän tämä nyt onneksi mitään kovin ryppyotsaista hommaa ole. Toiminnan suunnittelussa oli huomattavasti vapaammat kädet maailman ollessa taas auki pahimman koronakurimuksen jäljiltä, joten järjestäytymiskokouksessa tuumailimmekin innolla vuoden tapahtumia.

Heti kättelyssä tartuttiin härkää sarvista ja tehtiin iso urakka uudistamalla yhdistyksen nettisivut. Suuri kiitos Kaisa Haikolalle, joka hoiti sivujen teknisen puolen ja miksei omille istumalihaksillekin työläistä pilkunviilaus- ja oikolukusessioista! Tyylikkäitä uusia sivuja kelpaa nyt katsella osoitteessa https://www.helsinginverhoilijamestarit.fi/. Samassa yhteydessä toteutettiin yhdistykselle myös yksi viestintäkanava eli oma sähköposti info@helsinginverhoilijamestarit.fi, mikä selkeyttää toimintaa, kun jäsenille ei tup-

sahtele postia milloin mistäkin/kenenkin omasta osoitteesta. Hurraa, ensimmäinen taisteluvoitto!

Maaliskuun lopulla kokoonnuttiin kevätkokoukseen Naccanilille, jossa herras-

miesisännät Henri ja Mikael Nordblad kestitsivät meitä mukavan illan aikana. Itse vähän jännitin ensimmäistä virallista kokoustani, mutta kyllä se maaliin saatiin sihteeri Jaana Virtasen pitäessä aikatauluohjaksista kiinni, etten lähtenyt ihan jaarittelemaan pitkän kaavan mukaan kuten tapanani tuppaa olemaan. Kokouksen jälkeen alkoi melkoinen sutina, kun showroomin mallikirjoja ja -henkareita ruvettiin perkaamaan läpi (monien ihasteluhuokausten kera) ja Henkka raapusti tilauksia kynä sauhuten ylös. Ilta oli tiivis ja lämmin (siis ihan konkreettisesti) ja tunnelmaltaan rento, jota edes istumapaikkojen puute ei haitannut.

Syyskuussa retkeiltiin ja virkistäydyttiin täysin citymaisemissa, kun vierailimme Taidekoti Kirpilässä Helsingin Töölössä. Ainutlaatuisessa, yksityiskodissa sijaitsevassa taidemuseossa esitellään intohimoisen taiteenkeräilijä Juhani Kirpilän mittavaa kokoelmaa sekä elämänkumppaninsa, antiikkikauppias Karl (Kalle) Rosenqvistin upeita kalusteita, itämaisia mattoja ja muuta sisustusta. Kerrassaan komealtahan siellä näyttikin

20 Verhoilija 2023
Teksti/Kuvat Mari Tikkanen, Helsingin Verhoilijamestarit ry. Puheenjohtaja Taidepläjäyksen jälkeen nautiskelimme pikkupurtavaa ja virvokkeita komeassa miljöössä Töölönlahden rannalla Ravintola Pikku Finlandiassa.
Yhdistysuutiset
Tiivistä ja mukavaa sutinaa kangasmallien parissa Naccanililla

ja mielenkiintoisia yksityiskohtia riitti. Taidepläjäyksen jälkeen nautiskelimme pikkupurtavaa ja virvokkeita komeassa miljöössä Töölönlahden rannalla Ravintola Pikku Finlandiassa.

Syyskokous venähti joulukuulle asti ja yhdistettiin pikkujoulujen kanssa samaan pakettiin. Ilta aloitettiin kokouksella Orient Occidentin uudella ja upealla showroomilla Helsingin Rautatientorin kulmalla Fennia-korttelissa Henrik Rannikon isännöimänä. Kokouksessa pohdittiin antoisin keskusteluin kulunutta vuotta, yhdistyksen roolia ja merkitystä sekä suunniteltiin vuoden 2023 tulevia juttuja. Johtokunnan jäsenistä erovuorossa olivat sihteeri Jaana Virtanen, joka ilmoitti jatkavansa sekä varapuheenjohtaja Kurt Tulonen, joka jäi pois. Lämmin kiitos Kurrelle mukanaolosta yhdistyksen toiminnassa! Uusia jäseniä ei ollut tarvetta valita, koska meitä jäi hyvänkokoinen porukka Kurren lähdettyäkin. Kokouksen jälkeen nautiskelimme talon anneista vapaasti seurustellen, suoritimme sopivat nestetankkaukset sekä maagisen joukkuearvonnan illan epävirallisempaa osuutta varten. Orientilta suunnistimme Ruusulankadulle keilaamaan, jossa toisistaan mittaa ottivat Pryyli-, Nupi-, Hefta-, Kantti- ja Zigzag -joukkueet. Hulvattoman hauskan illan ja joukkueiden jäsenmäärään suhteutetun pistelaskun jälkeen voittajaksi nousi Kantti-joukkue

jäseninään arvon mestarit Pia Stenlund, Ari Toivonen ja Oiva Pohjois-Koivisto. Henkilökohtaisissa pisteissä kirkkaaksi voittajaksi itsensä keilasi Kaisa Haikola Onnittelut vielä heille!

Vuoden varrelle mahtui myös liiton tapahtumia ja kauan odotettuja elämyksiä, joiden järjestelyissä yhdistyksen johtokunnan väkeä oli mukana. Toukokuussa nautittiin komeista 90-vuotisjuhlista ja lokakuussa kokoonnuttiin sankoin joukoin Jyväskylään Verhoilualan Päiville.

Pitkän tauon jälkeen viime vuoteen mahtui siis paljon kaikkea kivaa, mutta tätä kirjoittaessa mielessä surisee jo vimmatusti tämän vuoden uudet kujeet. Kaikkihan me tarvitsemme ajoittain irtiottoa

verstaalta, mutta kun yrittäjinä niitä työsuhde-etuja ei muuten oikein ole, niin mikäs sen virkistävämpää kuin lunastaa/luoda itse ne edut yhdessä kollegojen kanssa puuhastellen tai retkeillen!

Verhoilija 2023 21
Syyskokouksen tunnelmia ja illanviettoa Orientin uudella showroomilla Tip tap ja let’s bowl!

Terveisiä Turusta

Turun Verhoilijamestarien vuosi 2022 alkoi verkkaisesti jokaisen pakertaessa töitä omilla verstaillaan. Ekotori-tiimi sai toki uutta puhtia koronan väistyessä ja hallituskin kokoontui.

Valon koittaessa järjestettiin sääntömääräinen kevätkokous ja tällä kertaa pääsimme tutustumaan mattojen ja lattiapintojen erikoisliikkeeseen Sepriin, joka on perustettu jo vuonna 1975. Vierailu oli erittäin mielenkiintoinen ja lattiamateriaalien vaihtoehtoja oli niin monia, ettei perässä meinannut pysyä.

Koko alkuvuoden yhdistyksen Ekotori-tiimi paiski töitä yhteistyökuvioiden merkeissä turkulaisen Ekotorin ja sitä pyörittävän Kestävän Kehityksen yhdistyksen kanssa. Verstailla verhoiltiin tuoleja näyttelyä varten ja palavereja pidettiin. Yhteistyöprojekti venyi hieman (no, muutaman vuoden) koronan takia, mutta toukokuussa rakennettiin vihdoin näyttelyalue Rautakadun Ekotori-liikkeeseen. Yhdistyksen jäsenet viettivät siellä yhden lauantaipäivän esitellen verhoilua. Syksyn tullen näyttely

siirrettiin Rieskalähteentien Ekotorille ja sielläkin vietettiin samanlainen Verhoilupäivä. Samaan projektiin liittyen jäsenistömme esitteli alaa myös Naantalin asun-

tomessujen oheiskohteessa kesän aikana. Projekti oli hieno ja onnistunut ja saatiin mukavasti näkyvyyttä alalle. Kiitos huipputiimille tämän yhteistyön takana!

Loppuvuodesta osa jäsenistä kipaisi Jyväskylään Verhoilualan päiville, Turun Ammattiopistosäätiön järjestämälle Klubi-risteilylle, ja lähtipä muutama reipas rohkelikko Tampereen yhdistyksen järjestämälle matkalle Ruotsiinkin. Kuuleman mukaan se olikin oikein onnistunut reissu!

Syyskokous järjestettiin kuten kuuluu ja tänä vuonna pikkujouluissa päästiin ratkomaan vankilan verhoomossa tapahtunutta murhaa! No, murhaaja selvisi enkä kerro murhavälinettä tässä, sillä oikeasti kaikki improvisaatioteatterin näyttelijätkin selvisivät hengissä. Huh. Ja vielä ennen joulua muutamat ehtivät jouluaamiaisellekin.

Vuodesta 2023 tuleekin sitten oma lukunsa, sillä syksyllä saamme toivottaa teidät kaikki tervetulleeksi tänne Verhoilualan päiville. Lämpimästi tervetuloa Turkuun ja treenatkaahan porraskävelyä siltä varalta, että funikulaari ei toimi.

22 Verhoilija 2023
Yhdistysuutiset
Yhdistyksen näyttely Turun Ekotorilla Rautakadulla. Kuva Tanja Lillunen Yhdistyksen näyttely Turussa Rieskalähteentiellä. Kuva Tanja Lillunen.

Yhdistysuutiset

Tampereella tapahtui

Tampereen verhoilijamestarien yhdistys on saavuttanut komian 62 vuoden iän. Siksipä yhdistyksemme päätti järjestää road tripin Boråsiin, Ruotsiin.

Matkamme pääkohteina oli vierailu Elmon nahkatehtaalla ja Svensson Interior

Textilesin tehtaalla. Matka oli avoin myös kaikkien muiden yhdistyksien jäsenille, ja reissun päälle lähtikin kaiken kaikkiaan 16 iloista verhoilijaa. Reissun järjestelyissä käytimme matkatoimistoa, joten meidän osuudeksi jäi vain nauttia matkasta.

Elmon nahkatehdasvierailu oli vakuuttava ja mielenkiintoinen. Oli erittäin avaavaa nähdä tuo koko prosessi, nahan alkupisteestä lopulliseen hiottuun lopputulokseen. Mieleeni jäi erityisesti tuo kesto koko prosessissa, 1 kk, ennenkuin vuota on valmis asiakkaan tarpeisiin. Elmo on erittäin tyytyväinen tehtaana siitä, kuinka he pystyvät ottamaan huomioon ympäristötekijät prosessin aikana. He mm. kierrättävät ja puhdistavat itse tehtaallan veden, jota käytetään nahan valmistamiseen. Kierroksen alussa kävi kyllä mielessä siirtyä kokonaan kasvissyöjäksi ennen kuin se lopullinen, hieno nahan tuoksu pääsi valloilleen.

Svenssonin tehtaalla pääsimme taas ihmettelemään verhoilukankaiden valmistumista. Kyllähän me verhoilijat rakastamme näitä ihanan laadukkaita villakankaita, joita löytyy huikea värivalikoima. Pääsimme kuulemaan suunnittelijoilta, kuinka kaikki Svenssonin värit, kuosit, tekstiilit valitaan aina kuhunkin mallistoon. Pidin erityisesti siitä kuinka tehdas pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon jo valmiina olevia materiaaleja, soveltaen niitä uuteen mallistoon.

Tokihan reissun päällä pitää myös aina syödä ja juoda sopivien välien mukaan, ettei reissuteho kärsi.

Vierailukohteeksi valikoitui myös Textilmuseet Borås. Tämä kannattaa ottaa vierailukohteeksi, jos tuonne suuntaan Ruotsia on menoja. Museossa esitellään tekstiilien valmistusta jo ammoisilta ajoilta.

Vierailimme kuluneen vuoden aikana myös Tampereen Työväen Teatterissa.

Saimme yksityiskierroksen teatterin kulissien taakse, ompelimoon ja puvustamoon.

Ei näkynyt Jorma Uotista, vaikka hänen esiintymisasunsa oli paikallaan.

Verstaskokoukset pidettiin asianmukai-

sella hartaudella, paikallisten ravintoloiden antimien kera.

Kaiken kaikkiaan ihan reipas toimintavuosi saatiin aikaan. Jatketaan samaan malliin.

Verhoilija 2023 23
Vierailu Elmon nahkatehtaalla. Kuva Maija Nurmi. Textilmuseet, Borås. Täällä olisi ollut pidemmänkin aikaa. Suositukset kaikille, jos liikutte tuolla päin. Kuva Maija Nurmi. Textilmuseet, Borås. Kuva Maija Nurmi. Svensson Interior Textiles. Kyllä meistä pidettiin hyvää huolta. Mahtava esittely ja vieraanvaraisuus. Kuvassa vas. Jenni Verho, Tanja Lillunen, Elisa Peltoniemi ja Terhi Strengell. Kuva Maija Nurmi. Teksti Maija Nurmi

Bonjour Suomen Verhoilijamestarien Liitto Ry!

We are Pierre Guilmin and Félicie Légrésy, two young french students in upholstery and we came to visit and work in Finland from September 2021 to July 2022!

Last year we had the opportunity to work at Akaan Verhoomo with Terhi Strengell the boss. It was a great and beautiful experience both for the job and the people we met... some of whom are reading this article. Greetings also to Verhoilijamestarit Annina Pudas, Maija

Association Ouvrière des Compagnons du Devoir et du Tour de France

Like yours we have a school in France to learn upholstery in cars, furniture and much more!

Our school is the Association Ouvrière des Compagnons du Devoir et du Tour de France. It trains students in more than 30 different jobs, always handwork, in the field of building, metalwork, bakery... (carpenter, mason, pastry chef, shoemaker...) and in the field of soft materials, such as upholstery!

The course that we follow in this school was created so that students can train directly in companies!

We spend about 70 % of our time at the company and 30 % at the school.

This course is organized in different stages and lasts from 5 to 8 years if you complete the whole course, each course is different for each person, but here is the common thread:

It starts with 1 to 2 years of apprenticeship in alternation at the end of which we passed a first certificate.

If you wish to continue the initial course, it is asked to realize a piece same as our work in company (example: model of seat of car, small armchair...)

It is asked so that the student can work on his skills but also and especially that he can show his motivation to continue on this course because it’s quiet hard.

It will make about 30 to 40 hours of work. If this work is accepted by the Compagnons we become Aspirant du Devoir.

Departure on the ”Tour de France”

After this test we leave for the first year of the ”Tour de France”. We leave for a new city and a new job, always in alternation. During this year and all those that will follow, we will have models to make in order to validate our skills.

For the second year, we have to pass another certificate again, it will be a level above that which we acquire with the training.

24 Verhoilija 2023
Pierre Guilmin ja Félicie Légrésy Verhoilijamestarien Liiton 90-vuotisjuhlissa Helsingissä 14.5.2022 Pierre Guilmin teki sääsuojan Norjassa sijaitsevaan koneeseen. Pierre ja Félicie suunnittelemassa Borgward Isabella-61 auton takakontin verhoiluja. Félicie oli tyytyväinen,kun sai työnlomassa kuunnella musiikkia kuulokkeilla. Ranskassa tätä ei sallita työpäivän aikana.

Opiskelemalla verhoilun ammattilaiseksi!

Artesaani,

taideteollisuusalan perustutkinto, verhoilualan osaamisala

Koulutuksessa perehdyt verhoilun työprosessiin; suunnitteluun, pehmustamiseen, kaavoitukseen, ompeluun ja päällystykseen.

Voit opinnoissasi erikoistua ajoneuvoverhoiluun, perinteiseen tai nykyaikaiseen verhoiluun.

Käytännönläheinen opiskelu tapahtuu uudenaikaisissa opetustiloissa ja koulutukseen sisältyy myös työpaikalla oppimista.

Lisätiedot www.salpaus.fi > hakusana: verhoilija

Koulutukseen voit hakea sinulle sopivalla aikataululla jatkuvassa haussa. Myös opiskelu oppisopimuksella on mahdollista.

salpaus.fi

#salpaus

Tervetuloa opiskelemaan kädentaitojen aloille!

Opiskeltavat tutkinnot ja seuraavat aloituspäivät:

Omaehtoinen koulutus (lähiopetus) tai

oppisopimuskoulutus alan työpaikan omaaville

ARTESAANI Verhoiluala, 18.9.2023

ARTESAANI Sisustusala, 28.8.2023

PUUTEOLLISUUDEN PERUSTUTKINTO, 28.8.2023

Oppisopimuskoulutus (edellyttää työpaikan)

VERHOILIJAKISÄLLI, 22.1.2024

VERHOILIJAMESTARI, 22.1.2024

PUUTEOLLISUUDEN AMMATTITUTKINTO, 6.3.2023

PUUTEOLLISUUDEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO, 6.3.2023

Kysy lisää!

Opintosihteeri Riikka Paara, 050 3870 067, riikka.paara@tts.fi

Kouluttaja Leena Sarsila, 0444314403, leena.sarsila@tts.fi

Opintoihin on haku päällä! www.tts.fi

”Yrittäjä, oppisopimus on hyvä tapa opiskella, lähipäiviä on 2-3 kuukaudessa ja tukena on mentori, oman alan kokenut osaaja.”

Verhoilija 2023 25

Mobilian Verkkopaja-oppimisympäristö on avattu

Auton ja tien museo Mobilia on avannut yleisön käyttöön digitaalisen oppimisympäristön, Verkkopajan. Oppimisympäristön tarkoituksena on helpottaa laajojen asiakokonaisuuksien ymmärtämistä ja tehdä sähköiset palvelut vuorovaikutteisiksi.

Verkkopaja nojaa vahvasti ihmisen eliniän kestävään jatkuvaan oppimiseen ja toisaalta tieliikenteen kulttuuriperinnön harrastajien sekä ammattilaisten valtavaan osaamiseen.

Verkkopajan kehittäminen alkoi tarpeesta löytää parempia keinoja tuottaa sähköisiä tietopalveluita. Nettisivujen alle kerätyt raskaat ja pitkät asiakirjat tai taulukot ovat vaikeasti löydettäviä ja kankeita käyttää. Käyttäjien tarpeista ja kokemuksista oli myös vaikeaa saada tietoa. Oppimisympäristön avulla palaute, vuorovaikutus ja erilaiset aineistot saadaan helposti käyttöön ja käyttäjä pystyy tekemään niistä heti kysymyksiä ja muistiinpanoja.

Verkkopaja on rakennettu suomalaiselle Claned-alustalle ja se toimii kaikissa selaimissa, niin työasemilla kuin mobiililaitteillakin. Verkkopaja on saanut Museoviraston innovatiivisten hankkeiden avustusta.

Verkkopajaan pääsee rekisteröitymään helpoimmin Mobilian kotisivujen kautta

osoitteessa https://mobilia.fi/fi/museo/ verkkopaja/ (tai kirjoittamalla hakukoneeseen yksinkertaisesti ”mobilia verkkopaja”).

Alkuvaiheessa Verkkopajassa on julkaistu neljä, keskenään melko erilaista kokonaisuutta:

Johdatus liikkuvaan kulttuuriperintöön on tarkoitettu monikäyttöiseksi ”pohjakurssiksi” ajoneuvon historiallisen arvon pohdintaan.

Tiedon ääreen – ajoneuvohistorian lähteet on puolestaan havainnollinen kooste kaikista niistä kanavista, joista vanhan

ajoneuvon menneisyydestä voi etsiä tiedonmuruja. Tiedon ääreen täydentää Kansallisarkiston kanssa tehtävää rekisterikantakorttien digitointia ja saattamista yleisön käyttöön.

Säilyttävät menetelmät on yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa tuotettu ohjepaketti turvallisista ja helpoista puhdistus- ja säilyttämismenetelmistä erilaisille materiaaleille. Osio on tarkoitettu myös avoimen AMK:n kurssien ja Mobilian työpajojen ennakkomateriaaliksi.

Liikenteen kulttuuriperintöavustukset on nimensä mukaisesti Museoviraston avustusten ”preppauskurssi”, joka auttaa avustuksen hakijaa ymmärtämään ja huomioimaan avustusten edellyttämiä vastuullisuus- ja kestävyyskriteereitä.

Vuoden 2023 aikana on tarkoitus julkaista muutamia verkkokursseja lisää yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa, joten Verkkopaja kannattaa ottaa seurantaan, kirjautua käyttäjäksi ja tulla mukaan jakamaan osaamista!

26 Verhoilija 2023

Marko Penttala 1967-2023

Verhoilija koko sydämestään

Tammikuun lopussa saimme järkyttävän tiedon pitkäaikaisen ystävämme ja kollegan tapaturmaisesta menehtymisestä. Olimme tutustuneet Markoon vuonna 1994 Varkauden käsi- ja taideteollisen koulun entisöinnin ja verhoilun jatkolinjalla. Pidimme yhteyttä kaikki nämä vuodet ja jaoimme hänen kanssaan ilot ja murheet sekä yksityis- että yrityselämässä.

Marko oli kotoisin Etelä-Pohjanmaalta ja huolimatta kolmenkymmenen vuoden asumisesta ja yrittämisestä Karhulassa, pohjanmaan murre oli edelleen puheessa vahvana ja pohjalainen luonne sitkeässä. Hänen vuonna 1994 perustetun yrityksensä nimikin oli Werhoolija Penttala.

Marko opiskeli nuorena miehenä Jurvan kotiteollisuuskoulussa puusepäksi, mutta Varkauden koulun jälkeen hän suuntautui verhoiluun. Marko asettui Karhulaan, jossa asui hänen läheinen tätinsä. Karhulasta Marko löysi myös varsinaisen opettajansa vasta eläkkeelle jääneestä verhoilijamestarista Ossi Sulkamasta. Hän opetti Markolle kaiken verhoilusta ja saatteli siten Markon pitkälle verhoilijan uralle.

Vaikka matka Kankaanpään ja Karhulan välillä on pitkä, pyrimme tapaamaan säännöllisen epäsäännöllisesti. Lapset saimme samoihin aikoihin, joten elimme myös perheellisinä samanlaista aikaa. Puhelut Markon kanssa olivat yleensä maraton-mittaa ja tunti saattoi kulua helposti “ihan vain pikaisesti soittaessa”. Viimeisen puhelun kävimme viikkoa ennen tapaturmaa. Siinä keskustelimme myös, mitä toiveita Markolla oli esim. hautajaistensa suhteen. Sitä Marko oli pohtinut sillä täti, jonka omaishoitajana hän oli viime vuodet toiminut, oli edesmennyt pari kuukautta aiemmin.

Verhoilijan työ oli Markolle iso osa identiteettiä ja vuonna 2011 suoritettu verhoilijamestarin tutkinto hänelle tärkeä merkkipaalu. Hänen äitinsä oli ollut

kampaajamestari, joten ehkä Marko koki nyt olevansa ammatillisesti tasavertainen hänen kanssaan.

Markolle tärkeimmät elämässä olivat kuitenkin hänen neljä lastaan, joille hän oli välittävä ja kiltti isä. Lapsistaan hän puhui aina arvostavaan sävyyn ja oli ylpeä siitä, miten lapset pärjäsivät, saivat hyvät opiskelupaikat ja mukavat seurustelukumppanit.

Pienyrittäjänä käsityöalalla ei ole kaikkein helpoin tie, mutta Marko ehti tehdä liki kolmekymmenvuotisen uran. Se kertoo hänen vankasta ammattitaidostaan ja sitkeästä luonteestaan. Paljon töitä ehti kulkea Markon käsien läpi ja yhdessä työskentelimme Helsingin yliopiston juh-

lasalin penkkien kunnostus-projektissa. Työskentely oli helppoa, kun vierellä oli ammattitaitoinen ihminen, joka tiesi mitä teki.

Jäämme kaipaamaan hyvää ystävää, kollegaa, kalakaveria, maraton-puheluita ja naurunräkätystä.

Joten, Pohjanmaan kautta!

Verhoilijamestari Päivi Hieta sekä puoliso Harri Hieta

Verhoilija 2023 27 In Memoriam

Suomen Verhoilijamestarien Liitto ry:n

JÄSENLIIKKEET 2023

TOIVOTAMME

TERVETULLEIKSI UUDET JÄSENET 2023

Maininki K. Halttunen

Onnela Palvelut Lindström

Paulan Pryyli

HELSINKI

Haagan Verhoilupalvelu

Keijo Matilainen, verhoilijamestari

Kyttäläntie 8 B, 00390 Helsinki

09 587 3652 keijo@haaganverhoilupalvelu.fi www.haaganverhoilupalvelu.fi

Halosen Verhoiluliike Oy

Antero Saarinen, verhoilijamestari

Porvoonkatu 28 B, 00520 Helsinki

09 146 4856, 040 742 9464 antero.saarinen@halover.fi www.halover.fi

Huonekaluverhoomo & Myynti

O. Pohjois-Koivisto

Oiva Pohjois-Koivisto, verhoilijamestari

Mäkitorpantie 33, 00640 Helsinki

09 728 7036, 040 508 7421 www.huonekaluverhoomo.fi

Verhoiluliike P. Kanerva Oy

Juhani Kanerva, verhoilijamestari

Jäämäentie 20 A, 00970 Helsinki

09 307 712, 040 589 9162 verhoiluliike.kanerva@kolumbus.fi www.verhoiluliike-kanerva.fi

Verhoomo J. Hietala

Jukka Hietala

Pyynikintie 5 S,00710 Helsinki 050 350 8230 j.k.hietala@gmail.com www.verhoomo-hietala.fi

Verhoomo Laiskanlinna Oy

Ari Toivonen, verhoilijamestari

Temppelikatu 10, 00100 Helsinki 09 446 075 ari@verhoomolaiskanlinna.fi www.verhoomolaiskanlinna.fi

Verhoomo Punainen Tuoli Oy

Pauliina Laxström

Eurantie 3, 00550 Helsinki 09 739 434 info@punainentuoli.fi www.punainentuoli.fi

Verhoomo Tolonen Oy

Oke Tolonen, verhoilijamestari

Veneentekijäntie 7, 00210 Helsinki 050 310 6265, 040 049 8886 oke@verhoomotolonen.fi www.verhoomotolonen.fi

Verhoomo Tontti

Sami Tontti

Rasavilliuksenkuja 15, 00960 Helsinki 050 593 7129 sami.tontti@kolumbus.fi

Sago Oy

Mäntytie 17 B, 00270 Helsinki 040 757 4342

Verhoomo Linnan Kellari

Outi Linna, verhoilijamestari Hallainvuorentie 12 C, 00920 Helsinki 09 349 8402, 050 352 3818 outi.linna@verhoomolinnankellari.fi www.verhoomolinnankellari.fi

Verhoomo Elegante

Tiina Pyykkö, verhoilijakisälli

Louhikkotie 9, 00770 Helsinki 050 331 6979

verhoomoelegante@gmail.com www.verhoomoelegante.fi

Verhoomo Silkki

Jaana Virtanen, verhoilijamestari

Loisteputki 4 C, 00750 Helsinki 040 500 7115 jaana@verhoomosilkki.fi www.verhoomosilkki.fi

Laatuverhoomo Popelka

Senja Sirkeinen

Helenankatu 4, 00170 Helsinki 041 506 1569 senja@popelka.fi www.instagram.com/ laatuverhoomo_popelka/

ESPOO / KAUNIAINEN

Verhoilu- ja Puusepänliike

M. Ranne

Markus Ranne

Nissinpuisto 25, 02780 Espoo 0400 396 959 info@verhoilujapuusepanliike.fi www.verhoilujapuusepanliike.fi

Soffan verhoomo - möbeltapetsering

Jenny Langenskiöld, verhoilijamestari

Tallbackavägen 29 a, 02700 Grankulla 050 339 0609 info@soffan.fi www.soffan.fi

Wallon Werhoomo

Liisa Wallo, verhoilijakisälli

Olarinluoma 13, 02200 Espoo 050 328 3737 liisawallo@gmail.com www.wallonwerhoomo.fi

VANTAA

Verhoomo Ulla Lehto Tmi

Ulla Lehto

Paasikuja 3 b A, 01700 Vantaa 040 521 5974 info@verhoomoullalehto.fi www.verhoomo-ullalehto.com

Verhoomo Koto

Kaisa Haikola, verhoilijamestari

Rauhamäentie 3, 01760 Vantaa 050 356 4922 info@verhoomokoto.fi www.verhoomokoto.fi

Verhoilu Vilja

Inka Vilja, verhoilijamestari

Nuijatie 17, 01650 Vantaa 040 707 9317 info@verhoiluvilja.fi www.verhoiluvilja.fi

Verhoomo Liina

Annikka Ahtiainen

Pyörrekuja 4 E, 01600 Vantaa 044 353 0960 info@verhoomoliina.fi www.verhoomoliina.fi

LÄNSI-UUSIMAA

Verhoilu- ja sisustusliike Artemik Annina Pudas, verhoilijamestari

Masalantie 625 02440 Luoma 040 577 4561 annina.pudas@gmail.com www.artemik.fi

Verhoilija Eemeli

Antti Oksanen, verhoilijamestari Takasenkatu 24, 08150 Lohja 019 331016 verhoilija@verhoilijaeemeli.fi www.verhoilijaeemeli.fi

Raseborgs Möbelvård Karin Westerlund, verhoilijamestari Kustaa Vaasankatu 9, 10600 Ekenäs 050 302 4555 kajsa@karinwesterlund.fi www.karinwesterlund.fi

Verhoomo K. Tulonen

Kurt Tulonen, verhoilijakisälli Lapinkyläntie 309, 02880 Veikkola 040 580 4469 www.verhoomotulonen.fi verhoomo@luukku.com

Verhoomo Ornamento Pia Stenlund, verhoilijamestari Pohjoinen Laversintie 35, 02580 Siuntio 040 562 3803 pia.stenlund@ornamento.net www.ornamento.net

28 Verhoilija 2023

Tapetserarverkstad Eva-Maria

Eva-Maria Nordlund

Wättlaxvägen 1056, 01570 Bromarv 040 704 1018

Verhoilu- ja entisöinti

Anne Heimberg

Kousantie 79, 08700 Lohja 050 034 3480 anne.heimberg@saunalahti.fi

Möbeltapetsering Maria Berghäll

Maria Berghäll

Evitskogvägen 1541, 02570 Sjundeå 040 502 9659 maria.berghall@gmail.com www.verhoomomariaberghall.fi

Verhoomo Mirja Koponen

Hitsaajantie 10, 10320 Karjaa 050 585 9315 osbacka@hotmail.com www.werhoilijapalvelee.fi/

Verhoomo Blåkulla

Kirsi Pennanen-Kyttälä, verhoilijamestari

Lankilantie 78, 03100 Nummela 040 565 0068 verhoomo.blakulla@hotmail.com https://www.facebook.com/blakulla

Verhoomo Lehtinen

Mervi Lehtinen

Pirunkorventie 50, 03300 Otalampi 040 770 6234 info@verhoomolehtinen.fi www.verhoomolehtinen.fi

Verhoomo ja valjassepänverstas

Couros

Elina Parpala, verhoilijamestari ja valjasseppä

Myllypellontie 20b, 02510 Oitmäki 044 776 9883 verstas@couros.fi www.couros.fi

Autoverhoomo Kabiini

Ulla Laitinen

Haimoon myllytie 268, 03400 Vihti 040 650 6689 verhoomo@kabiini.fi www.kabiini.fi

KESKI-UUSIMAA

OHR-Kotijoukot Oy/ Verhoiluliike Matti Ryhänen

Anna Einistö, verhoilijamestari

Kumitehtaankatu 5 ovi 10, 04260 Kerava

09 274 2110, 040 628 1988 posti@verhoiluryhanen.fi www.verhoiluryhanen.fi

Tuusulan Verhoomo

Heidi Saastamoinen, verhoilijamestari

Myrtinojantie 6, 04340 Tuusula

40 575 5608 tuusulanverhoomo@kolumbus.fi

Verhoiluliike P. Nikola

Pauli Nikola, verhoilijamestari

Savitorpankuja 8, 01800 Klaukkala 050 588 3559 pauli@verhoomonikola.fi www.verhoomonikola.fi

Verhoomo Vanhan Viehätys

Virve Taljavirta, verhoilijamestari

Hommanäsintie 375, 04170 Paippinen (Sipoo) 040 530 4386 verhoomo@vanhanviehatys.com www.vanhanviehatys.com

Verhoomo Isotäti

Liisa Eräkare-Kemppainen, verhoilijamestari

Nahkelantie 99, 04300 Tuusula 040 503 6114 liisa@verhoomoisotati.com www.verhoomoisotati.com

Verhoilu & Sisustusliike Korento

Päivi Haikali

Aleksis Kiven tie 15, 04200 Kerava 045 149 8578

verhoilija@verhoomokorento.com www.verhoomokorento.com

Annen Verhoiluverstas

Anne Lapinleimu

Pajutie 9, 05200 Rajamäki 040 733 6405 annenverhoiluverstas@elisanet.fi www.annenverhoiluverstas.net

Verhoomo Nuppineula Oy

Catarina Kuhlefelt, verhoilijakisälli Kalkkikiventie 2 A 10, 04300 Tuusula 050 575 4075 info@nuppineula.com

www.nuppineula.com

Verhoiluliike Eklund Oy

Ida Eklund

Tupalantie 10, 05840 Hyvinkää 040 777 8870 ida@verhoiluliike-eklund.fi www.verhoiluliike-eklund.fi

Verhoomo Mauronet Oy

Jouko Välikoski

Sulantie 7 G, 04300 Tuusula 040 506 4830 jouko.valikoski@mauronet.fi www.mauronet.fi

ITÄ-UUSIMAA

Kityn Verhoomo

Kirsi Maaria Karinto, verhoilijamestari

Nordenskiöldinkatu 23, 06100 Porvoo 040 071 8993 kirsi.karinto@pp.inet.fi

Verhoomo Stoppa

Eva Jägerholm-Brunberg, verhoilijamestari

Upslaakintie 24, 07130 Anttila 044 971 1462 info@stoppa.fi www.stoppa.fi

Verhoomo Unelma

Mari Tikkanen, verhoilijamestari

Susisuontie 3, 07840 Lindkoski (Lapinjärvi)

044 271 7773 mari@verhoomounelma.fi www.verhoomounelma.fi/

Paulan Pryyli

Paula Saulama, verhoilijamestari

Uikkutie 16, 06100 Porvoo 040 528 5695 info@paulanpryyli.fi www.paulanpryyli.fi/

TURKU

Verhoomo Hakakoski

Sanna Hakakoski, verhoilijamestari

Rauhankatu 23-25, 20100 Turku 02 230 9602 posti@verhoomohakakoski.com www.verhoomohakakoski.com

Verhoomo Seslonki

Elina Hilakari

Sirkankuja 4, 20810 Turku 040 087 7622 seslonki@postipoika.com

Verhoomo Vaahtera

Leena Vaahtera, verhoilijamestari

Karjakatu 35 b, 20520 Turku 02 488 6943 vaahteraleena@gmail.com www.verhoomovaahtera.fi

Sisustusverhoomo K

Kristiina Raumanen, verhoilijamestari Kärsämäentie 35 A (vanha Leaf karkkitupa), 20360 Turku 050 375 7881 sisustusverhoomo.k@gmail.com www.verhoomok.fi

Verhoomo Vekki

Tanja Lillunen, verhoilijakisälli Nuppulantie 24, 20320 Turku 045 321 3281 verhoomovekki@gmail.com www.verhoomovekki.fi

Entisöintiliike Puunaula

Timo Bergström

Saukonojantie 23, 20250 Turku 050 368 5485 timo@puunaula.net www.puunaula.net/

Sisustusverhoomo Propelli

Stina Friman

Läntinen Pitkäkatu 14, 20100 Turku 040 537 0116 sisustus.propelli@gmail.com

Verhoomo Kuusivaara

Katri Kuusivaara-Lehto Otto Korhosen katu 2-4, 20660 Littoinen 02 237 4974 kuusivaara@verhoomokuusivaara.fi www.verhoomokuusivaara.fi/

Verhoomo AntiikkiWaari

Juha Hummelin

Kuninkojantie 80, 20320 Turku 040 721 6304 hummelinjuha@gmail.com www.fi-fi.facebook.com/hummelin/

Verhoomo Roosa

Matleena Uurtio-Anttila

Uimalankatu 11, 20880 Turku 045 171 7383 info@verhoomoroosa.fi www.verhoomoroosa.fi

Verhoilija 2023 29

VARSINAIS-SUOMI

Verhoomo Nasta

Heidi Vuorinen

Valkoapila 2, 21600 Parainen

040 833 9470, 02 4584 695 heidi@verhoomonasta.fi www.verhoomonasta.fi

Verhoomo Tocklin

Elisa Peltoniemi

Vesilaitoksentie 6 varasto 11, 21200 Raisio

050 555 8206 verhoomotocklin@gmail.com www.verhoomotocklin.com/

Tmi Anne Hakola

Anne Hakola

Hakolantie 36, 21270 Nousiainen

050 521 9063 anne.hakola@dnainternet.net

Vätin verstas ja verhoomo

Anni Lipasti

Himaistentie 50, 21880 Pöytyä

050 305 7442 anni.lipasti@vatin.fi www.vatin.fi/

Verhoomo- ja entisöintiliike

Anne Silver

Anne Silver, verhoilijakisälli

Rautilantie 15, 23210 Vehmaa

040 557 6461 verhoomo.silver@gmail.com www.verhoomosilver.fi

Verhoomo Doris

Maria Lastuniemi

Träskbyntie 25, 21610 Kirjala

040 744 3199 verhoomodoris@gmail.com www.verhoomodoris.com

Verhoomo Silkki

Jaana Virtanen, verhoilijamestari

Saarentaantie 148, 31400 Somero 040 500 7115 jaana@verhoomosilkki.fi www.verhoomosilkki.fi

Onnela Palvelut Lindstöm Oy

Mervi Lindström

Salonkyläntie 600, 21140 Rymättylä

040 678 4420 mervi@onnelapalvelut.fi www.onnelapalvelut.fi/

SATAKUNTA

Verhoomo Mööpelin Unelma

Peppiina Heilä, verhoilijakisälli

Itätullinkatu 27, 28100 Pori 040 820 2936 moopelinunelma@gmail.com

Sisustusverhoomo Wanhat Toolit

Anne Javanainen, verhoilijakisälli

Katariinankatu 1, 28100 Pori 040 534 1804 anne.javanainen@gmail.com www.verhoomowanhattoolit.fi

Verhoomo Nupi ja Nappi

Minna Nordlund-Koivula

Herralahdenraitti 1, 28360 Pori 040 583 8644 verhoomo.nupijanappi@gmail.com www.verhoomonupijanappi.fi

Entisöinti & Verhoomo

Wanha Vakka

Päivi Hieta, verhoilijamestari

Koskenniemenkatu 10, 38700 Kankaanpää 050 592 9134 paivi.hieta@wanhavakka.net www.wanhavakka.net

Huonekalujen Entisöinti

Harri Turunen

Harri Turunen

Neitsytpolku 2, 27500 Kauttua 05 865 2785 info@harriturunen.fi www.harriturunen.fi

Entisöinti- ja Sisustusverhoomo

PatinaWilla

Tarja Salminen

Friitalantie 11c 4, 28400 Ulvila 040 755 4691

patinawilla@gmail.com www.patinawilla.fi

TAMPERE

Verhoiluliike M. Vartiainen

Mauri Vartiainen, verhoilijamestari

Kolismaankatu 1, 33300 Tampere 03 3451 520, 050 405 7607, 040 083 5329 verhoiluliike.m.vartiainen@elisanet.fi www.verhoiluliikevartiainen.com

Verhoomo Mööpelivaatturi

Jenni Verho, verhoilijamestari

Viljapellontie 11, 33820 Tampere 050 326 2274 moopelivaatturi@gmail.com www.moopelivaatturi.com

Verhoomo Sinikka Mäkelä

Sinikka Mäkelä, verhoilijamestari

Hatanpään valtatie 34 C, 33100 Tampere 040 589 8511 verhoomo.sinikka.makela@ kolumbus.fi www.kolumbus.fi/verhoomo. sinikka.makela

Ajoneuvoverhoilu Stailaaja

Aarne Ahola, verhoilijamestari

Kiskokatu 3, 33730 Tampere 041 535 9006 stailaaja@stailaaja.com www.stailaaja.com

Pii-Kettilä Oy

Sari Piensalo, verhoilijakisälli

Saarenvainionkatu 3, 33710 Tampere 044 744 5895 verhoomo@pii-kettila.fi www.pii-kettila.fi

Verhoomo ja sisustuspalvelu

Piristämö

Piritta Oksanen

Mariankatu 31, 33200 Tampere 050 597 3336 piristamo@gmail.com verhoomopiristamo.fi

PIRKANMAA

Akaan Verhoomo

Terhi Strengell, ajoneuvoverhoilijamestari

Satamatie 37 Rak. 2, 37800 Akaa 040 834 6522 terhi.strengell@akaanverhoomo.fi www.akaanverhoomo.fi

Verhoilijamestari Katja Torvinen

Katja Torvinen, verhoilijamestari

Kuusistontie 6, 33480 Ylöjärvi 050 330 9113 katja@verhoilijamestari.net www.verhoilijamestari.net

HÄME

Verhoiluliike Wiik Oy

Markus Wiik, verhoilijamestari

Wiikintie 56, 31110 Matku Forssa 040 032 6025, 03 435 0304 wiik@verhoomowiik.fi www.verhoomowiik.fi

Auto- ja huonekaluverhoomo

Kohonen

Riuttantie 123, 11910 Riihimäki 0400 777822

Verhoilu LilaCamilla

Marjut Laitinen, verhoilijamestari

Havintie 70, 11710 Riihimäki 050 585 5027 verhoilu@lilacamilla.fi www.lilacamilla.fi

Verhoomo Anne-Maria

Anna-Maria Hassel, verhoilijamestari

Jylhäntie 6, 12540 Launonen (Loppi) 040 722 4939 posti@verhoomoanne-maria.fi www.verhoomoanne-maria.fi

Verhoilija Maija Nurmi Maija Nurmi, verhoilijamestari

Juhonkatu 1 11310 Riihimäki 044 231 1296 info@verhoilijamaijanurmi.fi www.verhoilijamaijanurmi.fi

PÄIJÄT-HÄME

Papan Verhoilu

Tapio Hilska

Vääksyntie 14, 17200 Vääksy 040 505 8563 tapio.hilska@gmail.com www.facebook.com/ PapanVerhoiluPuoti

Saidan Verhoomo ja Vintage

Saida Blomberg, verhoilijamestari Mustapuronkatu 26, 15300 Lahti 050 049 9049 saida@saidanverhoomo.fi www.saidanverhoomo.fi

RestaurointiWerstas Lind ky Maarit Lind

Vuolenkoskentie 184, 19110 Vierumäki 040 591 5646 maarit@werstaslind.fi www.werstaslind.fi

Verhoilija 2023

30

Fasetti Oy

Samuli Ylönen

Vanha Messiläntie 8, 15860 Hollola 010 423 1000 samuli@fasetti.fi www.fasetti.fi

Varma Sauma Ky

Susanna Ignatius

Lemminkäisenkatu 1, 15210 Lahti 044 9811721 info@varmasauma.fi www.varmasauma.fi

Verhoomo Vanha Juttu

Marjaana Kautto

Takojankatu 5, 15800 Lahti 040 741 0022 info@vanhajuttu.fi www.vanhajuttu.fi

KESKI-SUOMI

Verhoilijamestari Iiris

Iiris Mero, verhoilijamestari

Erkki Mero, verhoilijamestari

Pääskyläntie 41, 42100 Jämsä

050 557 9369 www.verhoilijamestari.fi verhoilijamestari@verhoilijamestari.fi

Tikkiverstas Oy

Sanna Aho, verhoilijamestari

Vapaudenkatu 85, 40100 Jyväskylä

040 593 4338 www.tikkiverstas.fi info@tikkiverstas.fi

Verhoomo HippaSilla

Eija Perkiö

Viitaniementie 6, 40720 Jyväskylä 050 065 8083 verhoomohippasilla@gmail.com https://www.facebook.com/ verhoomohippasilla/

Verhoilu- Idefix Oy

Anneli Hiiri, verhoilijamestari

Mäkitie 12, 42100 Jämsä

0400 213 224 idefixliike@gmail.com www.idefix.fi

KYMENLAAKSO

Verhoomo E. Pirnes Oy

Eero Pirnes, verhoilijamestari

Poikkikatu 3, 49400 Hamina 05 344 8900 verhoomo.pirnes@kymp.net

ETELÄ-KARJALA

Vuoksen Verhoomo Oy

Eija Lipiäinen

Leppärinne 4, 55800 Imatra 05 473 1520

POHJOIS-KARJALA

Verhoilijamestari Staffan

Tapio Tahvanainen, verhoilijamestari

Joukahaisenkatu 3 b, 80260 Joensuu 040 736 4354 tapio.tahvanainen@staffan.fi www.staffan.fi

Verhoilupaja Savolainen Ky

Marko Savolainen, verhoilijamestari

Koulukatu 44, 80100 Joensuu 013 223 559, 044 356 6708 info@verhoilupaja.fi www.verhoilupaja.fi

Liituraita

Leena Hovattala

Rekkatie 11 a 5, 80100 Joensuu 045 787 79213 leena@liituraita.fi www.liituraita.fi

ETELÄ-SAVO

Verhoiluliike Virpi Räsänen

Virpi Räsänen

Olavinkatu19-21, 57130 Savonlinna 040 530 1419 virpi.rasanen@luukku.com www.verhoiluliikerasanen.fi

Verhoomo Vermiina

Miina Montonen-Fehrmann, verhoilijamestari

Nuijamiestenkatu 1, 50100 Mikkeli

015 363 840 vermiina@gmail.com www.vermiina.fi

POHJOIS-SAVO

Verhoomo Kuutakoski

Juho Lahtinen, verhoilijamestari

Puijonkatu 39 (sisäpiha), 70100 Kuopio 050 413 0111 kuutakoski@hotmail.com www.kuutakoski.fi

ETELÄ-POHJANMAA

Verhoomo VillaMari

Anne Peltonen, verhoilijakisälli

Tossutie 3, 61300 Kurikka 050 62312 www.taidolla.fi verhoomo@villamari.fi

Marjan Verhoomo ja Kehys

Marja Nukala

Härmäntie 17, 62300 Härmä 040 031 4343 www.marjanukala.fi info@marjanukala.fi

KAINUU

Verhoomo Veera

Taina Karppinen, verhoilijamestari

Peltokuja 19 87250 Kajaani 040 545 3050 verhoomo.veera@kajaani.net www.verhoomoveera.fi

POHJOIS-POHJANMAA

Sisustus Brita

Brita Mäkitalo

Hallituskatu 10, 90100 Oulu 040 716 6795 info@sisustusbrita.fi www.sisustusbrita.fi

Hannan Verhoomo

Hanna Hämäläinen

Sammaltie 62, 90620 Oulu 040 723 1865 info@hannanverhoomo.fi www.hannanverhoomo.fi

Verka Mestarit Oy

Seppo Jaakola

Limingantie 5 90400 Oulu 040 961 9232 seppo.jaakola@verkamestarit.fi www.verkamestarit.fi

OPETTAJAJÄSENET

Haapasaari Rosita, Turku

Hakala Sari, Turku

Lindström Sari, Hyvinkää

Mahlamäki Eva, Raahe

Mähönen Anna, Helsinki

Parkkinen Vesa, Lahti

Raistakka Päivi, Turku

Sarsila Leena, Kotka

Sirkiä Päivi, Turku

Ylieskola Minna, Hämeenlinna

Ylönen Pirjo, Turku

TYÖNJOHTAJAJÄSENET

Koivumaa Mika, Helsinki

Salmela Linda, Turku

Vähä-Ettala Mervi, Turku

ELÄKELÄISJÄSENET

Liiton eläkeläisjäseneksi hyväksytään liiton yrittäjä tai opettaja/työnjohtajajäsen, joka on siirtynyt eläkkeelle.

Alakorva Aino, Ranua

Braunschweiler Ernst, Tampere

Eklund Eila, Hyvinkää

Haaranen Mauri, Lahti

Hakala Iiti, Pusula

Halkonen Reijo, Lahti

Halonen Jorma, Ruovesi

Hiltunen Raimo, Seinäjoki

Hurmalainen Reijo, Lahti

Inkinen Viljo, Riihimäki

Kattilamäki Jarmo, Helsinki

Kivioja Mauri, Sarvijoki

Lundén Into ja Eija, Mynämäki

Maaranta Sirpa, Espoo

Mäkinen Raimo, Tampere

Nieminen Markku, Lohja

Nikola Matti, Espoo

Nousiainen Paavo, Vantaa

Ojalainen Pertti, Helsinki

Okura Terttu, Espoo

Paljakka Sanna, Helsinki

Penttinen Raimo, Teuva

Pulkkinen Hannu, Hämeenlinna

Ryhänen Matti, Kerava

Salminen Anja, Nummela

Suomala Kalle, Helsinki

Tahvanainen Reijo, Helsinki

Takatupa Jouko, Parainen

Tamminen Anu, Jyväskylä

Tapaninen Alpo, Vantaa

Tuomi Antti, Villähde

Välske Ahti, Rajamäki

Väre Kaija, Vantaa

Verhoilija 2023 31

Miksi kuulua liittoon?

Sinä verhoilualan yrittäjä, päätoiminen opettaja ja työnjohtaja, joka tahdot olla mukana huolehtimassa verhoilualan tulevaisuudesta, tervetuloa mukaan tähän osaavaan porukkaan!

Mitä saat yritysjäsenenä

Liiton verkkosivuilla olevaan jäsenyrityslistaan yhteystiedot sekä linkki yrityksen omille verkkosivuille ja karttapalveluun

Liitto välittää verhoilupalvelua kysyville asiakkaille jäsenyritystensä yhteystietoja

Liitto jakaa tietoa alasta medialle, markkinoi somessa, käy kouluissa kertomassa alasta, osallistuu erilaisiin hankkeisiin. Näistä kaikista on hyötyä koko alan tunnettavuudelle

Liiton jäsenyrityslogon/-tarran käyttöoikeus yrityksen omassa materiaalissa ja markkinoinnissa

Liiton sähköinen jäsentiedote 4-5 kertaa vuodessa ja suuri määrä informaatiota tapahtumista, eduista ja muista ajankohtaisista asioista

Verhoilija-lehti kerran vuodessa

Etuhintaisia koulutuksia ja tapahtumia

Intranet -sivuilta on ladattavissa tilauslomake yrityksesi asiakassopimuksiin. Lomaketta voi käyttää sähköisesti tai tulostettuna.

Kevät- ja syyskokousten yhteydessä pääset tutustumaan mielenkiintoisiin kohteisiin, saat koulutusta, tapaat tuttuja – ohjelma vaihtuu joka kokouksessa

Laajan verkoston muita alan ammattilaisia – neuvoja, tukea, ystäviä – heitä, jotka ymmärtävät työsi monet puolet

Liitto vaikuttaa päättäjiin meitä koskevissa asioissa ja tekee aloitteita sekä parannusehdotuksia mm. alan koulutuksesta, verotuksesta yms. alan yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi

Hae jäseneksi osoitteessa:

www.verhoilijamestarienliitto.fi/hae-jaseneksi/ Lisätietoa saat liiton toimistosta tai hallituksen jäseniltä.

32 Verhoilija 2023

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.