Page 1

nykarleby Arbis - Vi gör det möjligt! Kursprogram vintern & våren

2017

Anmälan till alla kurser


Katrin ZytomiersKa -Dags att bli smal torsdag 19.1.2017 kl. 18.30-20.15. stjärnhallen. 10€/20€/25€ Det är dags att hitta formen! Katrin Zytomierska besöker oss och talar om hur du kan må bra och hitta balansen i din vikt. Hon berättar om vikten av att äta riktig och ren mat, s.k. Clean Eating – vad skall du egentligen äta för att må bra och gå ner i vikt. Clean Eating är ett kosthållningssätt där man äter naturliga råvaror som fyller kroppen med näring, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Katrin Zytomierska är bloggaren och PR-konsulten som blev Sveriges hälsoguru i samband med att hon släppte sin första bok Dags att bli smal!. År 2015 introducerade Katrin den nya kosthållningen Clean Eating i Sverige, där fokus ligger på naturliga råvaror som är fria från tillsatt socker, gluten och onödiga E-ämnen. Under föreläsningen ger Katrin tips på vad du kan servera den hungriga familjen och hur snabblagad mat på hemmaplan kan vara både nyttig och hälsosam då du gör den på rätt sätt med rätt råvaror. Av Katrin får du även tips på motion och träningsmetoder som ger dig en hållbar livsstil för din kropp och hälsa. Hon berättar med stor passion om hur det är att vara bångstyrig, envis och fokuserad för att nå sina mål, både då det gäller den egna vikten och andra mål i livet. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe/te, kex och vår egen Arbissmoothie från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 €. Anmälan innan 27.12: 20 €, efter 27.12: 25 €. Anmälan och info på www.arbis.fi eller på tel 78 56 470.

Välkomm

en!

nykarleby arbis presenterar...


Välkommen till Arbis vintern och våren 2017 Tack för all fin respons vi fick i höstas med anledning av vår nya layout av kursprogrammet! Vi fortsätter på samma linje.

konsten och musiklekis. Naturligtvis är alla ungdomar även välkomna på alla andra kurser vi ordnar.

Med över 200 kurser och föreläsningar inplanerade för vintern och våren, är det med glädje och stolthet vi presenterar terminens utbud. Vi tror att alla Nykarlebybor och många i vår omnejd skall hitta en eller flera kurser som passar dem, och att de kurser du deltar i skall berika ditt liv.

Ta dig tid att läsa igenom hela kursprogrammet. Kursutbudet är mångsidigt och vi hoppas att du hittar kurser som intresserar just dig. Vi vill att den kurs eller de kurser du väljer ska berika din fritid, vara avkopplande och samtidigt ge dig nya kunskaper samt färdigheter. Om du har önskemål eller synpunkter på våra kurser, tveka inte att ta kontakt.

Våra torsdagsföreläsare i vinter är bl.a. Malou von Sivers, Katrin Zytomierska, Alexandra De Paoli och Christian Hedberg. Dessutom kommer Malin Berghagen tillbaka och har en häftig yogadag och föreläsning hos oss. I ett urval av våra kursnyheter kan vi nämna: MTB för kvinnor, Lär dig ympa fruktträd, Godissmycken, Grekisk mat och medelhavsviner samt Sagostund kring lägerelden. Månadens resa har en given plats i vårt utbud och denna vår blir det resor som går till Kuba och Santiago de Compostela. I Ung-Arbis ordnas också många kurser. I Ung-Arbis hittar du bl.a. barnkonsten, teater­

Under året dyker det ännu upp nya kurser. Information om dessa hittar du på vår hemsida och Facebook. Följ gärna Arbis på Instagram och ladda upp bilder från dina kurser för allas glädje och tagga bilderna med #nykarlebyarbis eller länka oss med @nykarlebyarbis. Med vårt mångsidiga kursutbud finns det kurser för alla åldrar och smaker och vi försöker fortsättningsvis leva upp till vår slogan: Arbis – Vi gör det möjligt. DU ÄR VARMT VÄLKOMMEN! Anders och Michaela

Tervetuloa osallistumaan! Arbiksen kurssitarjonnasta löytyy tänäkin vuonna suomenkielellä pidettäviä kursseja sivulla 61. Kaikille Arbiksen järjestämille kursseille voi luonnollisesti osallistua niin suomen-, ruotsin- kuin muunkin kieliset opiskelijat. Koko Arbiksen henkilökunta palvelee teitä mielellään suomenkielellä, kuten myös useimmat opettajistamme. Tervetuloa mukaan! Anders ja Michaela

11


Allmän information ANMÄLAN Samtliga kurser du vill delta i kräver förhandsanmälan. Du kan anmäla dig genom vårt bokningsprogram på vår hemsida eller genom att ringa in till oss. I bokningsprogrammet skapar du en ny inloggning (om du inte har en sedan tidigare) och shoppar kurser. Du kan enkelt se dina kurser, avboka dina kurser, ändra personuppgifter, se om lediga platser, skapa familjekonton och mycket mera. Anmälan kan ske per telefon 7856 470 eller 7856 475 men enklast på www.arbis.fi i vårt bokningsprogram. Anmälan via e-post tas INTE emot. Tisdag 3 januari klockan 08.00 kan du anmäla dig till samtliga kurser och då kan du anmäla dig per telefon eller via hemsidan.

ANMÄLAN OCH ANNULLERING Förhandsanmälan är bindande! Observera även att din anmälan är personlig och inte kan överflyttas på någon annan familjemedlem eller annan person. Barn skall anmälas i sitt eget namn. Det går bra att skapa ett familjekonto för att anmäla barnen enkelt. Kortkurser (kortare än tio veckor): Om du trots allt inte kan delta i en kurs som du anmält dig till är det ytterst viktigt att du annullerar din kursanmälan senast tre dagar innan kursen inleds. I annat fall faktureras kursavgiften i sin helhet, även om du inte går kursen. Annullering av kursen kan göras på hemsidan eller genom att ringa kansliet. Helterminskurser (tio veckor eller längre): Första tillfället, i en för dig ny kurs, kan räknas som en "pröva på"-gång. Eventuell annullering skall göras till kansliet FÖRE det andra kurstillfället, för att avgift inte skall debiteras. I annat fall faktureras kursavgiften i sin helhet. Eventuell annullering görs INTE till kursledaren! Det är speciellt viktigt att i tid annullera

22

anmälan till en kurs med begränsat deltagarantal, eftersom det ofta finns någon annan intresserad som står i kö för kursplats. Du betalar en skild AVGIFT PER TERMIN för varje kurs du deltar i. Fakturerad kurs krediteras inte mot förmånssedlar eller andra förmåner. Reglerna ovan är gemensamma för instituten inom Norra Ligan. Ett kurstillfälle kan av olika orsaker utebli under terminen och inte tas igen. Detta ändrar inte på kursavgiften.

ELEVANTAL För att en kurs skall starta fordras minst 10 deltagare i centrum och 7 deltagare i byarna. Om antalet deltagare är mindre än 7 tre gånger under terminen avbryts kursen. I fortsättnings-kurser i språk är minimiantalet deltagare 7.

LOV Arbiskurserna har sportlov vecka 9, om inte annat har meddelats.

TORSDAGSFÖRELÄSNINGAR Torsdagsföreläsningarna betalas alltid på plats. Personer under 18 år betalar bara 10 euro för våra föreläsningar.

INDIVIDUELL UNDERVISNING I MUSIK Terminsavgiften för individuell undervisning är 81 €/20 min och 101 €/30 min. Observera att det är begränsat antal platser till kurserna. Deltagande avgörs enligt anmälningsordning. Du som har en plats på hösten, har om du så önskar, kvar din plats även på vårterminens kurs om du inte meddelar annat.


FÖRMÅNSSEDLAR SOM BETALNINGSMEDEL

PERSONUPPGIFTER OCH MOBILNUMMER

Vi tar emot Liikuntasetelit, Kuntoilusetelit, Kulttuurisetelit, Tyhy-sedlar och Optima-sedlar från ditt företag eller den kommun som befrämjar ditt deltagande i våra kurser. Som deltagare skall du vid anmälan meddela om du använder förmånssedlar och sedan ge dina förmånssedlar till läraren för kursavgiften senast tredje kurskvällen. Ifall sedlarna inte inlämnats före tredje kurstillfället faktureras kursen i sin helhet. Fakturerad kurs krediteras inte mot förmånssedlar eller andra förmåner. Kursavgiften skall i sin helhet betalas med sedlar eller faktura! Överstigande del av sedlar betalas inte tillbaka.

Din adress och ditt mobilnummer som du uppger vid anmälan ges till kursledaren, men lämnas inte ut till någon annan. Vi meddelar ändringar i kursen du deltar i via textmeddelanden. Dina övriga personuppgifter lämnas inte ut till någon.

GYMNASTIKKURSER

Följ gärna Arbis på Instagram @nykarlebyarbis. Tagga bilder på #nykarlebyarbis eller länka oss med @nykarlebyarbis från kurser du deltar i och vinn priser.

Alla gymnastikkurser startar i regel vecka 2 och slutar vecka 17. Se dock gärna i kursprogrammet när din kurs startar. Om ett kurstillfälle inhiberas av någon orsak, får du information om detta per sms. Du kan även få en elektronisk sms-biljett som du kan använda på valfri gymnastikkurs inom den angivna tiden, förutsatt att det finns lediga platser på kursen. Ett kurstillfälle kan av olika orsaker utebli under terminen och inte tas igen. Detta ändrar inte på kursavgiften. Många gymnastikkurser slutar och startar direkt inpå varandra. Detta gör att ett 60 minuters gymnastikpass kanske i själva verket är något kortare.

INTERNET OCH FACEBOOK På våra hemsidor hittar du de färskaste uppgifterna om kurser som pågår och nya kurser som startar. Nya kurser kan dyka upp i vårt bokningsprogram under året. Om du inte vill vara med på bild från en Arbiskurs på hemsidan eller på vår FB, kan du meddela om detta till kansliet.

NYHETSBREV Vill du ta del av Arbis nyhetsbrev så gå in på vår hemsida och starta din prenumeration. I nyhetsbrevet presenterar vi kommande föreläsningar, event, tävlingar och häftiga kurser.

INSTAGRAM

FÖRSÄKRINGAR Kursdeltagarna är inte försäkrade från institutets sida. Elever som deltar i riskfyllda kurser bör notera detta.

LEKTIONER OCH LOV En lektion/en timme omfattar 45 minuter. Om kursuppehåll eller ändrad kurskväll överenskommes i god tid mellan lärare och kursdeltagare.

KURSER PÅ ANDRA SPRÅK I vårt kursprogram finns även kurser som går på andra språk eller kurser i svenska för de som har svaga svenska språkkunskaper. Känner du någon som du tror kan vara intresserad av dessa kurser får du gärna tipsa dem om kurserna.

UTVÄRDERING Då en kurs är avslutad får du ett utvärderingsmejl från oss, där du gärna får svara på frågor om kursen. På så sätt kan du påverka vår verksamhet och hjälpa oss med vår framtida verksamhet.

33


Torsdagsföreläsningar Katrin Zytomierska – Dags att bli smal

Stjärnhallen - Lilla Björnen to 18.30-20.15 19.1.2017 Katrin Zytomierska Avgift 10 € / 25 €  Max 300 stud.

Av Katrin får du även tips på motion och träningsmetoder som ger dig en hållbar livsstil för din kropp och hälsa. Hon berättar med stor passion om hur det är att vara bångstyrig, envis och fokuserad för att nå sina mål, både då det gäller den egna vikten och andra mål i livet. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe/te, kex och vår egen Arbissmoothie från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro.

Malin Berghagen – Naturlig hälsa

Det är dags att hitta formen! Katrin Zytomierska besöker oss och talar om hur du kan må bra och hitta balansen i din vikt. Hon berättar om vikten av att äta riktig och ren mat, s.k. Clean Eating - vad skall du egentligen äta för att må bra och gå ner i vikt. Clean Eating är ett kosthållningssätt där man äter naturliga råvaror som fyller kroppen med näring, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Katrin Zytomierska är bloggaren och PR-konsulten som blev Sveriges hälsoguru i samband med att hon släppte sin första bok ”Dags att bli smal!”. År 2015 introducerade Katrin den nya kosthållningen ”Clean Eating” i Sverige, där fokus ligger på naturliga råvaror som är fria från tillsatt socker, gluten och onödiga E-ämnen. Under föreläsningen ger Katrin tips på vad du kan servera den hungriga familjen och hur snabblagad mat på hemmaplan kan vara både nyttig och hälsosam då du gör den på rätt sätt med rätt råvaror.

44

Stjärnhallen lö 16.00-17.00 18.2.2017 Malin Berghagen Avgift 10 € / 20 €  Max 100 stud. Den tidigare modellen och skådespelerskan Malin Berghagen är känd från TV-program som Det okända och som programledare på radiokanalen Lugna favoriter, men hon är framförallt en känd yogaprofil i Sverige och flera delar av världen. Malin bor på Mallorca och kommer i dagarna ut med sin femte bok som har samma namn som rubriken på föreläsningen – Naturlig hälsa. Under föreläsningen berättar Malin om hur hon ser på hälsa och vad som skall vara naturligt med din hälsa för att du skall må bra och känna ett skönt välbefinnande i både kropp och själ. Efter föreläsningen finns Malins böcker till försäljning. Personer under 18 år, inträde 10 euro.


Från kolli till elitidrottare

Stadshuset - Stadsfullmäktiges sammanträdesrum, vån.3 on 18.30-21.15 29.3.2017 Christian Hedberg Avgift 10 € / 20 €  Max 100 stud. 35-årige Christian Hedberg har suttit i rullstol sedan 2006, då han i samband med en klättringsolycka förlamades från midjan och neråt. Ganska snart efter olyckan bestämde sig Christian för att återuppta sitt aktiva liv. Hans räddning har blivit extremt tuff träning. Christian har under flera år spelat i Svenska landslaget i rullstolsinnebandy och i kälkhockey. På ett nära och gripande sätt pratar Christian Hedberg om fokusering och målbild, om idrott som smärtlindring och om att vara förberedd på det oförutsedda. Christian talar om sin väg tillbaka till elitidrotten efter sin olycka. En föreläsning fulladdad med pepp och inspiration. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe/te med tilltugg från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro. Observera att föreläsningen går en onsdag.

Balans i livet – Malou von Sivers

Stjärnhallen to 18.30-20.00 27.4.2017 Malou von Sivers Avgift 10/20/25 € Malou von Sivers är en av Sveriges mest erfarna programledare och journalister. Hon är mycket omtyckt som teve-personlighet och har gjort sig känd som en kunnig, klok och en speciellt lyhörd intervjuare. I föreläsningen Balans i livet bjuder Malou på en mycket personlig föreläsning som berör teman som sårbarhet, mod, personlig utveckling, glädje, samarbete och förlåtelse. Malou har trots tuffa förutsättningar och ofta mot

alla odds lyckats med de tuffa projekt hon tagit sig an. Avgörande för att lyckas har varit att hela tiden jobba med sig själv och sitt sätt att tänka. Under resans gång har några av världens mest kända profiler i personliga möten helt oväntat fått en avgörande påverkan på Malous sätt att tänka. Malous väldigt öppna personliga berättelse har berört och fascinerat tusentals personer. Många åhörare vittnar om att föreläsningen hjälpt dem med att själva förändra förhållningssätt och därigenom få bättre relationer och bättre resultat i sitt yrkesliv. Anmälan innan 1.3, 20 euro, efter 1.3, 25 euro. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe / te med tilltugg från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro.

Örtvandring med Alexandra De Paoli

Juthbacka herrgård, utsidan lö 15.00-17.00 12.8.2017 Alexandra de Paoli Avgift 25 €  Max 40 stud. På denna vandring får du lära dig känna igen och använda vanliga inhemska växter till medicin, mat och krydda. En örtvandring är som en guidad tur i vårt kulturarv och ger en bild av hur våra förfäder levde innan det fanns läkare och sjukhus till alla. Dina skogspromenader får också en ny dimension – hädanefter kommer du att se nyttiga växter precis överallt. Visste du till exempel att maskrosblommor smakar sött eller att den besvärliga kirskålen är godare än spenat? Tallskott är bra som hostmedicin, gråbo lindrar mensvärk och daggkåpa läker sår. Alexandra De Paoli är örtterapeut och journalist, känd från Strömsö. När hon inte spelar in tv, föreläser eller håller kurser, är hon ute i naturen och samlar växter, klättrar och bestiger berg. Örtvandringen sker oavsett väderlek. Ta kläder enligt väder. Anteckningsmaterial kan vara trevligt och ta gärna med en liten bok med hård pärm (för pressning av nyvunna örtbekantskaper). En lupp kan förhöja upplevelsen. 55


Månadens resa Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela Nykarleby stadsbibliotek, Asta-salen ti 18.30-21.00 21.2.2017 Jesper Holmstedt, Camilla Sandström Avgift 5 €  Max 30 stud.

Under 29 dagar vandrade Camilla och Jesper pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien. Nu berättar de sin historia från den nästan 800 km långa vandringen. Hur kommer man sig iväg? Hur bör man förbereda sig och vilken utrustning bör man ha med sig? Svar på dessa frågor och många praktiska råd och tips utlovas under föreläsningen. Vare sig du är på väg på vandring eller bara vill drömma dig bort för en kväll är du välkommen med och låta dig inspireras av ett oförglömligt äventyr! Föreläsningen avslutas med bildspel och frågestund.

Spännande höst på Kuba 2015

Rådhuset - Rådhussalen on 18.30-20.00 12.4.2017 Stina Mellberg Avgift 5 €  Max 35 stud. Hösten 2015 yppades ett tillfälle att kunna åka till Kuba för att studera spanska på universitetet i staden Cienfuegos, Kubas tystaste och renaste stad. I jämförelse med våra

66

Nordiska städer så finns det knappast någon så högljudd eller smutsig stad, vilket säger något om de andra städerna på Kuba. Det blev tio veckor på Kuba med spanska studier i en exotisk kultur, med eldiga rytmer i dans och musik, färgsprakande konst, historiska statyer och monument i varje kvarter, annorlunda maträtter och smakupplevelser, het sol, varma böljor och förstås alla de amerikanska 50-tals dollargrinen. Inte minst det vackra kubanska humoristiska, glada och vänliga men fattiga folket som förtryckts och så tappert kämpat igenom flera blodiga revolutioner. Jag ser fram emot att ta er med i ord och bild till detta så mycket annorlunda land. Landet dit pappas studiekamrat Walter Blomqvist åkte och jag fick träffa hans dotter och familj. Landet Kuba, där bröderna Castro regerat i över 50 år.


Att ANväNdA läkeväxter lördag 12.8.2017 kl. 10.00-13.00 carleborgsskolan. 30€ Här får du lära dig grunderna i att använda läkeväxter. Vi går igenom läkekonstens historia, örternas aktiva ämnen, hur man skördar och torkar läkeväxter samt olika sätt att bereda dem. Vi gör också olika beredningar som örtolja och tinktur. Kursen varvar teori och praktik. Målet är att du efter kursen själv ska kunna lära dig mer på egen hand – och förstås behandla dina vardagsåkommor med örter. Alexandra De Paoli är örtterapeut och journalist, känd från Strömsö. När hon inte spelar in tv, föreläser eller håller kurser, är hon ute i naturen och samlar växter, klättrar och bestiger berg. Materialkostnader ingår i kursavgiften.

AlexANdrA de pAoli

ÖrtvANdriNg lördag 12.8.2017 kl. 15.00-17.00. juthbacka herrgård. 25€ På denna vandring får du lära dig känna igen och använda vanliga inhemska växter till medicin, mat och krydda. En örtvandring är som en guidad tur i vårt kulturarv och ger en bild av hur våra förfäder levde innan det fanns läkare och sjukhus till alla. Dina skogspromenader får också en ny dimension – hädanefter kommer du att se nyttiga växter precis överallt. Visste du till exempel att maskrosblommor smakar sött eller att den besvärliga kirskålen är godare än spenat? Tallskott är bra som hostmedicin, gråbo lindrar mensvärk och daggkåpa läker sår.

Nykarleby Arbis presenterar... 77


kurSer på nätet På en nätkurs kan du själv bestämma när du tar del av materialet och när du lär dig. Dessa nätkurser arrangeras av institut som är med i kursportalen. Alla kurser ser du och kan anmäla dig till på kursportalen.fi Om du har en inloggning till något av följande institut så fungerar den även hos alla andra: Skärgårdens kombi, Kimitoöns vuxeninstitut, Nykarleby Arbis, Jakobstads Arbis, Pedersöre MI, Kronoby MI och Korsholms vuxeninstitut.

Sticka tvåändSStickning

gÖr dataSpeL Med gaMeguru

Vi börjar med ett par vantar/muddar och går igenom tvåändsstickningens lite annorlunda uppläggning, lär oss hur man håller garnet på bästa sätt, lär oss sticka både räta och aviga maskor samt provar på hur man stickar krusmönster som är så speciellt för tvåändsstickningen, både enfärgat och flerfärgat. Kursen vänder sig främst till dig som inte stickat tvåändsstickning förut, men även till dig som provat men vill komma igång igen. Hela kursen och all kontakt sker via Facebook – i en sluten grupp på nätet. Nykarleby Arbis 18.01-15.02.2017 Kursavgift 22 € Lärare: Jeanette Rönnqvist-Aro

Lär dig göra dataspel med speleditorn GameGuru, som finns på Steam (betalprogram). I GameGuru lär du dig att på ett enkelt sätt göra spelbanor för Shooters m.m. Det är väldigt lätt att publicera spelen man gjort. Kursen går online genom videoklipp och kontakt via Google Drive eller annan överenskommen metod. Under kursen kan vi, om så önskas, göra banor för varandra som vi provspelar. Pedersöre MI 9.3-27.4.2017 Kursavgift 30 € Lärare: Tommy Nyman

aYurveda i MOdern tid Lär känna din digiSYSteMkaMera – fOrtSättningSkurS Du får tillgång till textmaterial samt ett videoavsnitt varje vecka som behandlar fotografering med digital systemkamera. I samband med det som tas upp i videoavsnittet får du någon trevlig fotografisk uppgift att utföra. Läraren ger konstruktiv feedback via e-post till kursdeltagaren. Vi fortsätter från kursen i höstas och här tas även bildbearbetning upp. Det enda du behöver är någon slags dator/ platta där du kan titta på videoavsnitten samt en kamera. Jakobstads Svenska Arbetarinstitut 16.03-13.04.2017 Kursavgift: 17 € Lärare: Tommy Nyman 88

Kursen vänder sig till dig som vill få en djup personlig erfarenhet av den gamla läkekonsten Ayurveda. Kursen vill ge dig en personlig transformation med ny inspiration, energi i din vardag. Teori varvas med praktik, och varje vecka får du testa nya recept i ditt eget kök. Kursen täcker in livets fem element luft, eter, eld, jord och vatten. Du får ta del av hur dessa element påverkar dig och hur vår omgivning påverkar din hälsa och ditt sinne. Obalanser som tas upp är stress och utbrändhet, trötthet, sömnproblem, mag-tarmproblem, toxiner i kroppen m m. Deltagarna bildar en sluten grupp på facebook, och läraren delar ut material och uppgifter inom gruppen. Pedersöre MI 23.1-3.4.2017 Kursavgift 20 € Lärare: Britt-Marie Löw


Tillsammans Motorikfix: gympa på dagtid för barn 2-6 år

Rörelseglädje för hela familjen

Stjärnhallen - Bellatrix må 10.00-10.45 30.1-10.4.2017  10 tillf.  10 lekt. Monika Forsbacka Avgift 22 €  Max 15 stud. Kom och utveckla din motorik med medveten rörelseträning. Genom att rulla, åla, krypa och gå utvecklas förutom grov- och finmotoriken även hjärnan. Din syn, hörsel och koncentration förbättras. Vi gympar till lekfull musik i stor grupp och enskilt efter egen förmåga på rörelsestationer. Vuxna och barn gympar tillsammans. Passet avslutas med avslappning. Detta är en tillsammans kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans är att man tillbringar värdefull tid, just tillsammans.

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal ti 15.00-16.00 10.1-25.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Pauliina Peltorinne Avgift 38 €  Max 15 stud. Rörelseglädje är ett lekfullt pass för barn 2-6 år och vuxna tillsammans. Det är roligt, spännande och omväxlande. Här samlas de yngsta deltagarna för att ha kul och röra sig till musik. Fokus är på motorisk träning och lekfulla rörelser som inspireras av musiken. Viktigast med detta pass är att alla har roligt! Kom och upplev rörelseglädje tillsammans med ditt/dina barn! Denna kurs är en tillsammans kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans är att man tillbringar värdefull tid, just tillsammans.

Babymassage för barn 1-12 mån

Fixa fina flätor med Julina

Rådhuset - Rådhussalen ti 11.00-12.30 7.2-14.3.2017  5 tillf.  10 lekt. Sonja Broo Avgift 22 €  Max 15 stud. Babymassage ger en stunds avkoppling tillsammans. Massagen kan lugna och stimulera, stärka kontakten mellan barn och förälder samt ge närhet och glädje. Ta med egen filt eller handduk att ha babyn på, Sonja har med massageolja. Materialkostnader på 20 euro tillkommer och betalas direkt till kursledaren. Anmäl endast den vuxne till kursen.

Socklot skola to 18.00-20.00 26.1.2017  1 tillf.  3 lekt. Julina Lindholm Avgift 12 €  Max 12 stud. Få inspiration och hjälp med att skapa enkla men fina frisyrer. Temat är helhetsfrisyrer med flätor i. Julina tipsar och lär ut tekniken. Vi jobbar parvis - kompispar eller förälder/barn. Vi jobbar med varandras hår för att få in tekniken och för att lära oss fläta eget hår. Inget material behöver tas med. Denna kurs är en tillsammans kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans är att man tillbringar värdefull tid just tillsammans.

99


Fixa fina flätor med Julina

Munsala skola to 18.00-20.00 2.2.2017  1 tillf.  3 lekt. Julina Lindholm Avgift 12 €  Max 12 stud. Få inspiration och hjälp med att skapa enkla men fina frisyrer. Temat är helhetsfrisyrer med flätor i. Julina tipsar och lär ut tekniken. Vi jobbar parvis - kompispar eller förälder/barn. Vi jobbar med varandras hår för att få in tekniken och för att lära oss fläta eget hår. Inget material behöver tas med. Denna kurs är en tillsammans kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans är att man tillbringar värdefull tid just tillsammans.

Äventyrsdag för familjen Svedja lägergård lö 12.00-15.00 20.5.2017  1 tillf.  4 lekt. Trey Howard Avgift 18 €  Max 20 stud.

Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans-kurser är att man tillbringar värdefull tid, just tillsammans. Materialkostander ingår i avgiften.

Sagostund kring lägerelden

Svedja lägergård lö 14.00-15.30 13.5.2017  1 tillf.  2 lekt. Trey Howard Avgift 15 €  Max 20 stud. Njut av kvalitetstid med barnen under en mysig sagostund kring lägerelden. Sagorna passar barn i alla åldrar (målgruppen är 5-7 år). Medan vi lyssnar till högläsningen dricker vi varm choklad och grillar korv. Kläder enligt väder. Vi samlas vid Svedjas parkering. Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans-kurser är att man tillbringar värdefull tid, just tillsammans. Materialkostander ingår i avgiften.

” Unna er en minisemester i närmiljö för hela familjen! Under den här dagen är det kvalitetstid för familjen som gäller när vi drar ut på äventyr i skogen. Programmet innehåller lekar och skattjakt för hela familjen samt plättstekning i muurikkapannan. Vi samlas vid Svedjas parkering.

1010

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka. Albert Einstein


I köket Grekisk mat och medelhavsviner

Carleborgsskolan - Kocken on 18.00-21.00 8.2-22.2.2017  3 tillf.  12 lekt. Ulf Bonns, Glenn Sundstedt Avgift 25 €  Max 14 stud. Ta med dina smaklökar på en mat- och vinupplevelse i det grekiska köket och medelhavets viner. Under kursen får du lära dig att laga god grekisk mat samtidigt som du lär dig mer om den grekiska matkulturen och vinerna runt Medelhavet. Uffe har varit till Grekland på många resor och under sina resor har han varit in i de grekiska köken och jobbat med kockarna där. Glenn är sommelier och expert på medelhavets viner. Kostnader för ingredienser och viner tillkommer.

Grilla med Uffe

Carleborgsskolan - Kocken to 18.00-21.00 8.6.2017  1 tillf.  4 lekt. Ulf Bonns Avgift 30 €  Max 16 stud. Dags att göra egna hamburgare och pizzor på grillen! På denna grillkurs lär du dig tipsen för att bli en mästare. Ingredienser ingår i avgiften.

Glutenfritt på kakbordet

Carleborgsskolan - Kocken to 18.00-20.45 13.4-20.4.2017  2 tillf.  7 lekt. Alexander Nybäck Avgift 22 €  Max 12 stud. Både bullar och kakor kan vara knepiga att baka med glutenfritt mjöl. Alexander har under de senaste åren samlat på sig olika användbara recept från internet, tidningar och olika böcker. Vi kommer inte att titta så mycket på recept med jäst som en av ingredienserna. Vi bakar kakor, pajer och bullar. Kostnader för ingredienser tillkommer.

Baka cheesecakes

Carleborgsskolan - Kocken fr 18.00-21.00  lö 10.00-13.00 28.4-29.4.2017  2 tillf.  8 lekt. Cecilia Österlund Avgift 22 €  Max 12 stud. Behöver du en tårta till helgen eller kanske till kommande festligheter under försommaren? På kursen kan du baka en av följande cheesecakes, men du får såklart recept på alla: - oreo-choklad - jordgubb-lime - blåbär-vitchoklad - mango-citron - hallon-lakrits Första dagen gör vi botten och fyllning, andra dagen dekorerar vi. Passar även glutenfri diet. Ta med inneskor, förkläde och en rund bakform med löstagbar botten på 24 cm i diameter (finns också att låna). Meddela senast 14.4.2017 på arbis@nykarleby.fi vilken cheesecake du vill baka för kostnadsberäkning av ingredienser. Ingredienskostnaderna tillkommer.

1111


Smörgåstårtor

Carleborgsskolan - Kocken lö 9.00-12.45 8.4.2017  1 tillf.  5 lekt. Cecilia Österlund Avgift 19 €  Max 12 stud. Är det dags att förnya receptet som följt med släkten i evigheter? Är det fest på kommande? Här får du tre nya recept på smörgåstårtor och under kvällen får du göra en av följande: - lax och räkor - skinka och ost - kyckling, ägg och bacon Tårtan som räcker för tio personer får du så-

klart ta med dig hem efter kursen. Meddela senast 24.3.2017 på arbis@nykarleby.fi vilken smörgåstårta du vill göra för kostnadsberäkning av ingredienserna. Passar även laktos- och glutenfri diet, meddela också det vid behov. Ta med inneskor och förkläde. Ingredienskostnader tillkommer.

Om du får rätt på insidan kommer utsidan av sig själv. Eckhart Tolle

Biblioteken ii Nykarleby Nykarleby Biblioteken Öppettider/Aukioloajat Biblioteken i Nykarleby Öppettider/Aukioloajat Stadsbiblioteket/Kaupunginkirjasto Öppettider/Aukioloajat Stadsbiblioteket/Kaupunginkirjasto 06-7856104 Stadsbiblioteket/Kaupunginkirjasto 06-7856104 måndag måndag tisdag måndag tisdag onsdag tisdag onsdag torsdag onsdag torsdag fredag torsdag fredag lördag fredag lördag lördag Jeppo bibliotek/Jepuan kirjasto Jeppo bibliotek/Jepuan kirjasto 06-7856108 06-7856108kirjasto Jeppo bibliotek/Jepuan 8.00-14.00 maanantai måndag 06-7856108 8.00-14.00 maanantai måndag 10.00-17.00 tiistai tisdag 8.00-14.00 tiistai måndag maanantai 10.00-17.00 tisdag 15.00-20.00 torstai torsdag 10.00-17.00 tiistai tisdag 15.00-20.00 torstai torsdag

torsdag

15.00-20.00

Digistudion Digistudion

Digistudion

torstai

06-7856104 10.00-20.00 10.00-20.00 10.00-20.00 10.00-20.00 10.00-20.00 10.00-20.00 10.00-20.00 10.00-20.00 10.00-20.00 10.00-20.00 10.00-20.00 10.00-17.00 10.00-20.00 10.00-17.00 10.00-14.00 10.00-17.00 10.00-14.00 10.00-14.00

Munsala bibliotek/Munsalan kirjasto Munsala bibliotek/Munsalan 06-7856106 kirjasto 06-7856106 Munsala bibliotek/Munsalan kirjasto måndag måndag onsdag måndag onsdag fredag onsdag fredag

fredag

06-7856106 13.00-20.00 maanantai 13.00-20.00 maanantai 13.00-20.00 13.00-20.00 keskiviikko maanantai 13.00-20.00 keskiviikko 13.00-17.00 perjantai 13.00-20.00 perjantai keskiviikko 13.00-17.00 13.00-17.00

perjantai

Fredrikabiblioteken Fredrikabiblioteken I bibliotekskatalogen kan du göra sökningar, reservera, betygsätta och böcker kan ellerdu förlänga dina lån via Mina sidor. I kommentera bibliotekskatalogen göra sökningar, reservera, betygsätta och Fredrikabiblioteken kommentera böcker eller förlänga dina lån via Mina sidor. Skapa användarkonto I bibliotekskatalogen kan du göra sökningar, reservera, betygsätta och För attanvändarkonto skapaböcker användarkonto behöver dulån ett via lånekort en PIN-kod. Skapa sidor. kommentera eller förlänga dina Minaoch För att skapa användarkonto behöver du ett lånekort och en PIN-kod. Hämta din PIN-kod från biblioteket! Skapa användarkonto Hämta din PIN-kod från24biblioteket! För att skapa användarkonto behöver du ett lånekort och en PIN-kod. Webbiblioteket är öppet timmar i dygnet! Webbiblioteket är öppet 24 timmar i dygnet! Hämta din PIN-kod från biblioteket!

Webbiblioteket är öppet 24 timmar i dygnet!

1212

maanantai maanantai tiistai maanantai tiistai keskiviikko tiistai keskiviikko torstai keskiviikko torstai perjantai torstai perjantai lauantai perjantai lauantai lauantai

St

månd tisdag onsda torsd Biblioteken freda i Ny Öppettider/Aukio lörda

Stadsbiblioteket/Kaup

06-78561

Jeppo bibliotek/Jepuan kirja 10.00-20.00 måndag 06-7856108 10.00-20.00 tisdag 8.00-14.00 måndag maana 10.00-20.00 onsdag Biblioteken torsdag i Nykarleby 10.00-20.00 10.00-17.00 tisdag tiistai Öppettider/Aukioloajat


Trädgård Lär dig ympa fruktträd

Tvätteriet - Konstis on 18.00-20.00 8.3.2017  1 tillf.  3 lekt. Leif Blomqvist Avgift 20 €  Max 20 stud. Vi börjar kvällen med en kort teoridel om hur ympning går till. Varför man ympar, vad man bör tänka på, ympa på grundstam, ympa på befintligt träd m.m. Därefter blir det praktiskt ympningsarbete under handledning av Leif Blomqvist. Vi övar på vide. Därefter får var och en ympa ett eget fruktträd på en äppelgrundstam. Leif har med behövligt ympris till flera olika sorter. Under kursen får du även tips om knivvård och hur man vässer en ympkniv. I avgiften ingår ymptape och grundstammar till äppelträd. För den som önskar så kan man på kursen köpa Ympset, som består av ympkniv, 30 st ymptapebitar och ympvax. Ympsettet kostar 24 euro.

Hobbyodling i växthus, drivbänk eller friland

Carleborgsskolan - Linnè on 18.00-21.00 29.3-5.4.2017  2 tillf.  8 lekt. Fredrik Sandström Avgift 21 €  Max 20 stud.

Drömmer du om att kunna plocka solvarma tomater ur eget växthus? Odla dina egna grönsaker i pallkrage och på friland? På denna kurs lär du dig hur du startar din egen hobbyodling i växthus, drivbänk eller på friland. Du får tips, råd och inspiration om olika växthustypers odlingsegenskaper, växtunderlag, gödsling och sortval.

Det avgörande är inte vad som händer oss utan hur vi svarar på det som sker. Jean-Paul Satre

1313


Gymnasiet ger en utbildning för framtiden Topeliusgymnasiet är ett av de bästa gymnasierna i Finland enligt FNB:s gymnasiejämförelse. Se vår nya film om Topeliusgymnasiet! Filmen och mer info hittar ni på: www.topeliusgymnasiet.fi

1414 Foto: Aurora Holm

www.facebook.com/topeliusgymnasiet


Konst & foto Lär dig fotografera med systemkamera

Fotogravyr och digital print

Grunderna i grafisk planering

Lär dig göra film

Ahlbeckshuset - Leijonat ti 18.00-20.15 24.1-21.2.2017  3 tillf.  9 lekt. Anders Wingren Avgift 25 €  Max 15 stud. På denna kurs så lär vi oss att använda systemkameran. Lär dig vilka inställningar du kan göra i din kamera för att ta fina bilder. Från autoläge till M-läge. Tips och tricks om fotografering, hur du sköter om din kamera samt vad du ska tänka på gällande både det du fotograferar och det som finns runtom och bakom bilden. Ta med din systemkamera till kursen. Kursen går varannan vecka.

Ahlbeckshuset - Leijonat fr 18.00-21.00  lö 10.00-15.00 13.1-21.1.2017  4 tillf.  21 lekt. Simon Gripenberg Avgift 27 €  Max 12 stud. Nu har du chansen att lära dig grunderna i grafisk planering – i teori och praktik. Vi bekantar oss med terminologin och tekniken samt lär oss hur man producerar enklare grafiskt material för såväl webb som tryck, t.ex. banners, logotyper, visitkort, flyers och affischer. Vi använder oss av gratisprogrammen GIMP (pixelgrafik) och Inkscape (objektgrafik) som till sin funktion påminner om de program som används inom den grafiska branschen. Kursen förutsätter att deltagarna tar med egen bärbar dator och har programmen färdigt installerade innan kursen startar. Eventuella kopieringskostnader tillkommer. Kursen går fredag 13.1 och 20.1 kl. 18-21 samt lördag 14.1 och 21.1 kl. 10-15.

Ateljé Tripod fr 18.00-21.00  lö 9.00-16.00 sö 9.00-16.00 21.4-23.4.2017  3 tillf.  23 lekt. Leif Strengell Avgift 28 €  Max 10 stud. Kom med på ett intensivt veckoslut där vi lär oss grunderna i fotogravyr och storformatsprint. Vi jobbar främst i ett fotografiskt uttryck där slutresultatet är tryckta eller digitalt utskrivna bilder. Kurstider är: fredag 21.4 kl. 18-21, lördag 22.4 kl. 9-16 och söndag 23.4 kl. 9-16. Det tillkommer en materialkostnad beroende på mängd och storlek (max 50 €). Ta med egen kamera eller egna digitala bilder.

Rådhuset - Rådhuset, lilla rummet fr 18.00-21.00  lö 13.00-19.00 sö 13.00-19.00 24.3-26.3.2017  3 tillf.  20 lekt. Emil Wingren Avgift 26 €  Max 15 stud. Vi gör en kortfilm på en helg! Fredag kl. 1821: Tips & tricks och brainstorming till manus. Lördag kl. 13-19: Filmning. Söndag kl. 13-19: Redigering. Kursen är för ungdomar 13-29 år. Inga förkunskaper behövs. Möjligt att dela upp i mindre grupper enligt intresse.

1515


Musik & sång Pianokurs, måndag

Ahlbeckshuset - Sisu må 14.30-18.00 9.1-3.4.2017  12 tillf. Zsolt Zsolnay Avgift 81€ /101 €  Max 8 stud. Du lär dig spela piano med ett effektivt system. Individuell undervisning och programval. Avgiften för 20 minuter är 81 euro och för 30 minuter 101 euro. Mera info: 050-575 20 49.

"Keikka" sångkurs

Carleborgsskolan - Calypso må 18.00-20.15 9.1-3.4.2017  12 tillf. Zsolt Zsolnay Avgift 150 €  Max 3 stud. Kursen riktar sig till dig som har erfarenhet av solosång och gärna vill uppträda. Vi bygger upp din repertoar med pianoackompanjemang och gör en musikalisk, teknisk förberedelse, som innebär sångarrangemang och tolkning, mikrofonanvändning samt konferancierövning. Vårt resultat bandar vi in på ett SD-minneskort. Sedan kan vi lyssna via en dator för att få feedback på inspelningen. Efter förberedelserna planerar vi spelningar och förverkligar dem. Det finns även möjlighet till digital inbandning i live- och studiosammanhang. Mera info: 050-5752049.

Violinspelning

Rådhuset - Rådhuset, lilla rummet ti 14.00-19.00 10.1-18.4.2017  12 tillf. Erik Nygård Avgift 100 €  Max 13 stud. Vi lär oss spela violin, allt från grunderna till mer avancerad repertoar. Kursdeltagarna kan välja repertoar från olika musikstilar och det finns möjlighet att avlägga nivåprov. Eget instrument med. Undervisningen ges individuellt. Avgift för 20 min per vecka är 81 euro och för 30 min är 101 euro. Obs! Ingen undervisning vecka 5, 9 och 13.

Juniorstråkarna

Rådhuset - Rådhuset, lilla rummet ti 19.00-20.00 10.1-25.4.2017  12 tillf.  16 lekt. Erik Nygård Avgift 26 €  Max 14 stud. Kursen vänder sig till alla stråkmusicerande ungdomar i åldern 8-15 år, nybörjare såväl mer erfarna. Vi spelar i grupp och lär oss fräsiga låtar från olika musikgenrer. Inlärning via gehör och noter. OBS! Ingen övning veckorna 5, 9, 13 och 15.

Nykarleby damkör

Kredu ti 19.00-21.30 10.1-18.4.2017  13 tillf.  43 lekt. Anna-Leena Eklund Avgift 36 €  Max 60 stud. Kom med och sjung i damkören - en kör för kvinnor i alla åldrar. Vi sjunger 2-4 stämmigt och repertoaren är mycket varierande. Vi brukar säga att vi tar musiken på allvar men sjunger med glimten i ögat. På våren väntar roliga utmaningar. Välkommen med! OBS! Ingen övning 28.2 och 28.3. 1616


Spelmanslaget

Jeppo Ungdomsorkester B

Pianospelning

Novato

Rådhuset - Rådhussalen ti 19.00-21.30 17.1-25.4.2017  7 tillf.  23 lekt. Staffan Åström Avgift 28 €  Max 20 stud. Vi träffas varannan tisdag kl 19.00 (udda veckor) för att spela och öva tillsammans under lättsamma former. Vi spelar Österbottnisk folkmusik med anknytning till Jeppo, Munsala och Nykarlebynejden, men även en stor del Svensk folkmusik.

Rådhuset - Rådhussalen on 14.00-17.30 11.1-5.4.2017  12 tillf. Simon Granlund Avgift 81€  Max 10 stud. Roliga och dagliga övningar med effektiva metoder. Notbundet spel utgående från elevernas nivå. Fritt ackompanjemang (som pop, rock m.fl.). Användbara böcker är "Ackorden och jag", "Dacapo-serien" och "Piano bit för bit". Undervisningen ges individuellt 20 min/elev.

Intensivkurs i solosång

Carleborgsskolan - Calypso on 17.00-18.30  fr 17.00-18.30  må 17.00-18.30 19.4-12.5.2017  10 tillf. Zsolt Zsolnay Avgift 130 €  Max 1 stud. Den här kursen är för dig som har erfarenhet i solosång. Kursens innehåll: uppsjungningsövningar med solmisation, sångens musikaliska tolkning, vägledning att hitta rätt musikstil till den individuella sångrösten. Dessutom lär du dig att använda rösten till olika typer av sångsammanhang. Uppträdande: sjunga akustiskt, sjunga i mikrofon + använda kontrollhögtalare. Inbandning: live inbandning till SD-kort. Mera info: 050-575 20 49.

Jag blir inte äldre, jag blir bättre. Okänd

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal Jeppo on 17.30-19.00 18.1-19.4.2017  13 tillf.  26 lekt. Victoria Lassander-Sandin  Oskar Sandin Avgift 28 €  Max 40 stud. Jeppo Ungdomsorkesters B-grupp fortsätter sitt andra spelår. Gamla och nya spelare är välkomna med. Nya spelare bör ha spelat sitt instrument åtminstone 1 år. Spelar du ett blås- eller slagverksinstrument så är du hjärtligt välkommen med!

Carleborgsskolan - Calypso on 18.00-20.30 11.1-5.4.2017  12 tillf.  40 lekt. Simon Granlund Avgift 35 €  Max 30 stud. Välkommen med i vår kör! På repertoaren finns pop, folkmusik, visor och gospel. Vi sjunger 2-4 stämmigt. Vi välkomnar nya och gamla körmedlemmar, kom med och sjung!

Euforia kören

Topeliusgymnasiet - Ahlbecksalen, festsalen on 18.30-21.00 11.1-12.4.2017  13 tillf., 43 lekt. Thomas Enroth Avgift 35 €  Max 50 stud. Välkommen med i Euforia kören. Målsättningen med kören är att ta in nya schlagers, rock och pop, och jobba målmedvetet med att få in en ny körtradition. Kören riktar sig till både kvinnor och män.

Intensivkurs i piano

Carleborgsskolan - Calypso on 18.30-20.00  fr 18.30-20.00 må 18.30-20.00 19.4-12.5.2017  10 tillf. Zsolt Zsolnay Avgift 130 €  Max 2 stud. Det här är en intensivkurs för dig som snabbt vill lära dig att spela piano. Du får lära dig spännande detaljer inom flera olika musikstilar. Individuell undervisning 45 min / elev. Mera info: 050575 20 49.

1717


Pianokurs, Jeppo

Jeppo-Pensala skola to 14.00-17.00 12.1-6.4.2017  12 tillf. Zsolt Zsolnay Avgift 81€ /101 €  Max 8 stud. Du lär dig spela piano med ett effektivt system. Individuell undervisning och programval. Avgiften för 20 minuter är 81 euro och för 30 minuter 101 euro. Mera info: 050-575 20 49.

Nykarleby Stråkorkester

Rådhuset - Rådhussalen to 18.00-20.00 12.1-30.3.2017  11 tillf. Leena Ray Avgift 28 €  Max 30 stud. Du som spelar ett stråkinstrument, kom med och förkovra dig i ditt instrument i vårt glada gäng! Vi spelar allt från barock till jazz, ofta tillsammans med välrenommerade yrkes­ musiker. Under kommande läsår kommer tyngdpunkten att ligga vid finländska kompositörer, Finlands 100-årsjubileum till ära.

Solosång, grundkurs

Carleborgsskolan - Calypso to 18.00-20.15 12.1-6.4.2017  12 tillf. Zsolt Zsolnay Avgift 150 €  Max 3 stud. Den här kursen är för dig som har grundkunskaper i sång och som vill vidareutveckla dina kunskaper. Du får lära dig sjunga olika typer av musik till pianoackompanjemang. Vi behandlar sångteknik och gör också digital inbandning till SD-kort. Individuella tider meddelas av läraren. Mera info: 050-575 20 49.

Pianokurs, Socklot

Socklot skola fr 12.15-14.15 13.1-7.4.2017  12 tillf.  32 lekt. Zsolt Zsolnay Avgift 81€ /101 €  Max 3 stud. Du lär dig spela piano med ett effektivt system. Individuell undervisning och programval. Avgiften för 20 minuter är 81 euro och för 30 minuter 101 euro. Mera info: 050-575 20 49.

Allsång på Hagalund

Hagalund fr 13.30-15.00 13.1-24.3.2017  6 tillf.  12 lekt. Tage Lillrank  Manne Sundqvist Avgift Ingen avgift  Max 30 stud. Sjung tillsammans Tage och Manne. Vackra och kända sånger som gör vardagen underbar!

Gitarr

Carleborgsskolan - Calypso fr 14.30-17.30 13.1-28.4.2017  14 tillf.  56 lekt. Sebastian Förström Avgift 100 €  Max 6 stud. Elgitarr eller akustisk. Pop, rock, blues och jazz. Vi går igenom låtar, gitarrteknik och teori. Passar både nybörjare och längre hunna. Individuell undervisning för nybörjare eller längre hunna som vill fördjupa sina kunskaper. Avgift för 30 minuter är 101 euro. Egen gitarr med.

Nykarleby manskör

Kredu to 19.00-21.30 12.1-13.4.2017  13 tillf.  43 lekt. Thomas Enroth Avgift 42 €  Max 50 stud. Nu är dags att börja sjunga! Vi övar inför vårkonserten, konsertresor med mera. I vår repertoar ingår traditionell manskörssång, rock, pop, musicals, visor, schlagers och religiösa sånger. Kom med i vår gemenskap, gammal som ung! 1818

Ett spontant tal tar tre veckor att förbereda. Winston Chuchill


Pianokurs, fredag

Ahlbeckshuset - Sisu fr 14.30-18.00 13.1-7.4.2017  12 tillf.  56 lekt. Zsolt Zsolnay Avgift 81€ /101 €  Max 8 stud. Du lär dig spela piano med ett effektivt system. Individuell undervisning och programval. Mera info: 050-575 20 49.

Dragspel för alla

Rådhuset - Rådhussalen fr 15.40-18.00 13.1-7.4.2017  12 tillf.  37 lekt. Mia Willnäs Avgift 81 €  Max 7 stud. Individuell undervisning i knapp- och pianodragspel. Du lär dig spelteknik, tolkning av noter och musik. Du har själv möjlighet att påverka valet av repertoar. Alla spelar i 20 minuter. Läraren tar själv kontakt med eleverna och bestämmer speltiderna. Välkommen!

Underhållningsorkestern

Carleborgsskolan - Calypso fr 18.15-19.15 13.1-31.3.2017  11 tillf.  15 lekt. Mia Willnäs Avgift 25 €  Max 12 stud. Underhållningsorkestern spelar musik ur alla genrer: tango, populärmusik, folkmusik, lätt klassiskt med mera. Kursen riktar sig till dig som har lite erfarenhet av ditt instrument och läser noter. Frågor om kursen riktas till ledaren Mia: 040-763 95 28. Välkommen!

Jeppo Ungdomsorkester A

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal Jeppo sö 10.00-13.00 15.1-23.4.2017  14 tillf.  56 lekt. Fredrik Sundell Avgift 45 €  Max 60 stud. Jeppo Ungdomsorkester A är en aktiv orkester med flera intressanta projekt på gång. Alla mer eller mindre erfarna blåsmusiker och slagverkare är välkomna! Jeppo Ungdomsorkesters egna avgifter tillkommer för bl.a. noter och instrumenthyra.

Även om alla har samma åsikt kan alla ha fel. Bertrand Russell

” 1919


Hantverk & Praktiskt Vävning i Kantlax

Kantlax byagård må 18.00-20.30 9.1-3.4.2017  12 tillf.  40 lekt. Anna-Lisa Klemets Avgift 36 €  Max 10 stud. Inred ditt hem med handvävda gardiner, mattor, löpare, kuddar, plädar, borddukar, handdukar o.dyl. Kom med och upplev vävglädje och trevlig samvaro! Materialkostnader tillkommer.

Gör din egen kniv

Carleborgsskolan - Slöjdsal må 18.00-21.00 16.1-24.4.2017  11 tillf.  44 lekt. Simon Nylund Avgift 36 €  Max 12 stud. Kom med och tillverka din egen kniv i personlig design. Vi planerar och gör knivskaft av olika träslag och material, samt skräddarsyr en slida i läder. Det finns också möjlighet att köpa olika material som behövs vid kurs­ tillfällena. Kostnader för material till knivarna tillkommer på ca 40 euro.

” 2020

Allt är möjligt för den som tror. Jesus

Stickstugan

Juthbacka herrgård må 18.00-20.00 6.2-20.3.2017  6 tillf.  16 lekt. Mikaela Smedinga Avgift 26 €  Max 15 stud. Skulle du vilja sticka ett engelskt mönster, men vågar inte? Har du alltid velat sticka ett par sockor men inte kommit igång? Har du ett stickprojekt du helt kört fast i och skulle behöva hjälp med? Då ska du komma till stickstugan, här hjälps vi åt! Vi funderar över mönster, konstruktioner, sockor, vantar, större projekt såsom en tröja, eller vad helst du vill! Vid första tillfället planerar vi träffarna.

Pärlarbeten

Ahlbeckshuset - Sisu må 18.30-21.00 9.1-3.4.2017  7 tillf.  23 lekt. Elena Varismäki Avgift 25 €  Max 12 stud. Välkommen att bekanta dig med pärlor! Nybörjar- och fortsättningskurs i pärlarbete. På kursen tillverkar vi pärlsmycken och pärlprydnader. Vi gör om gamla pärlhalsband. Du får material av kursläraren samt tips om varifrån du kan beställa material. Materialkostnader tillkommer.


Vävning i Vexala

Vexala byagård ti 13.00-15.30 10.1-4.4.2017  12 tillf.  40 lekt. Anna-Lisa Klemets Avgift 36 €  Max 10 stud. Inred ditt hem med handvävda gardiner, mattor, löpare, kuddar, plädar, borddukar, handdukar o.dyl. Kom med och upplev vävglädje och trevlig samvaro! Materialkostnader tillkommer.

Silversmide

Skogsparkensskola - Slöjdsal ti 18.00-21.00 17.1-28.3.2017  10 tillf.  40 lekt. Nils Karhunmaa Avgift 32 €  Max 12 stud. Vill du designa och tillverka ditt eget smycke? Nybörjaroch fortsättningskurs i en intressant konstart där du kan göra personliga smycken och andra föremål i silver. Du kan smida från silverplåt, göra kedjor eller förvandla gamla silverskedar till unika ringar, armband, örhängen mm.

Träslöjd och möbelrestaurering Carleborgsskolan - Slöjdsal ti 19.00-21.30 10.1-11.4.2017  13 tillf.  43 lekt. Rainer Fleen  Kaj Kvist Avgift 43 €  Max 20 stud. Nytillverkning eller restaurering av mindre möbler och föremål. Kursen passar för både män och kvinnor. På den här kursen kan du även komma och lära dig skärsvarvning. Vi tillverkar skålar, fat och dylikt.

Snicka egen vilostol och utekök Ytterjeppo skola - Slöjdsal on 18.00-21.00 11.1-5.4.2017  12 tillf.  48 lekt. Greger Nylund Avgift 40 €  Max 10 stud. Kom med och snickra din egen vilostol och eget utekök. Kursen är en fortsättning på höstens kurs. Materialkostnader tillkommer.

Sticka tvåändsstickning på webben

Webbaserad kurs on 18.00-20.00 18.1-15.2.2017  5 tillf.  13 lekt. Jeanette Rönnqvist-Aro Avgift 22 €  Max 16 stud. Tvåändsstickning är en gammal och främst nordisk stickteknik. Den skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden stickar med två garnändar som man snor om varandra under stickandet, resultatet blir fast och vackert. Vi börjar med ett par vantar/muddar och går igenom tvåändsstickningens lite annorlunda uppläggning, lär oss hur man håller garnet på bästa sätt, lär oss sticka både räta och aviga maskor samt provar på hur man stickar krusmönster som är så speciellt för tvåändsstickningen, både enfärgat och flerfärgat. Tvåändsstickning är en lugn och långsam teknik. Kursen vänder sig främst till dig som inte stickat tvåändsstickning förut, men även till dig som provat men vill komma igång igen. Hela kursen och all kontakt sker via Face­ book – i en sluten grupp på nätet.

Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert. Pippi Långstrump

2121


Porslins- och lystermålning, Markby

Markbygården to 13.00-15.30 19.1-6.4.2017  11 tillf.  37 lekt. Margita Sjö Avgift 32 €  Max 15 stud. Välkommen till en rolig eftermiddagskurs! Vi testar olika tekniker med pulver- och lysterfärg. Att måla och skapa med andra ger inspiration och gott humör.

Fixa fina flätor med Julina

Socklot skola to 18.00-20.00 26.1.2017  1 tillf.  3 lekt. Julina Lindholm Avgift 12 €  Max 12 stud. Få inspiration och hjälp med att skapa enkla men fina frisyrer. Temat är helhetsfrisyrer med flätor i. Julina tipsar och lär ut tekniken. Vi jobbar parvis - kompispar eller förälder/barn. Vi jobbar med varandras hår för att få in tekniken och för att lära oss fläta eget hår. Inget material behöver tas med. Denna kurs är en tillsammans kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans är att man tillbringar värdefull tid just tillsammans.

Fixa fina flätor med Julina

Munsala skola to 18.00-20.00 2.2.2017  1 tillf.  3 lekt. Julina Lindholm Avgift 12 €  Max 12 stud. Få inspiration och hjälp med att skapa enkla men fina frisyrer. Temat är helhetsfrisyrer med flätor i. Julina tipsar och lär ut tekniken. Vi jobbar parvis - kompispar eller förälder/barn. Vi jobbar med varandras hår för att få in tekniken och för att lära oss fläta eget hår. Inget material behöver tas med.

2222

Denna kurs är en tillsammans kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans är att man tillbringar värdefull tid just tillsammans.

Godissmycken

Skolområdet - Paletten to 18.00-20.15 9.2.2017  1 tillf.  3 lekt. Cecilia Österlund Avgift 13 €  Max 15 stud. På denna kurs gör vi icke-ätbara men ändå söta smycken av snabb- och självtorkande silkeslera. Den väger knappt någonting och passar därför utmärkt till berlocker och smycken som halsband, örhängen, ringar och broscher. Jag ger några tips och instruktioner och sedan är det bara att låta kreativiteten flöda! Kursen passar både barn i skolålder och vuxna. Materialkostnader tillkommer.

Godissmycken

Jeppo-Pensala skola to 18.00-20.15 2.2.2017  1 tillf.  3 lekt. Cecilia Österlund Avgift 13 €  Max 15 stud. På denna kurs gör vi icke-ätbara men ändå söta smycken av snabb- och självtorkande silkeslera. Den väger knappt någonting och passar därför utmärkt till berlocker och smycken som halsband, örhängen, ringar och broscher. Jag ger några tips och instruktioner och sedan är det bara att låta kreativiteten flöda! Kursen passar både barn i skolålder och vuxna. Materialkostnader tillkommer.


Gör en knivslida

Carleborgsskolan - Slöjdsal to 18.00-19.00  lö 18.00-19.00  sö 18.00-19.00 4.5-7.5.2017  3 tillf.  4 lekt. Simon Nylund Avgift 25 €  Max 6 stud. Vi fördjupar oss i tillverkningen av en knivslida och kommer bl.a. att gå igenom olika tekniker för att mönstra knivslidan. Till kursen får du ta med en färdig kniv som vi sedan tillverkar knivslidan till. Det rekommenderas att man tidigare har gjort en knivslida och att man har lite grundkunskap om ämnet. Kursen går 4.5, 6.5 och 7.5 kl. 18:00-19:00. Materialkostnader ingår.

Knyta makramé

Tvätteriet - Konstis lö 10.00-15.00  sö 10.00-15.00 18.2-19.2.2017  2 tillf.  13 lekt. Jeanette Rönnqvist-Aro Avgift 26 €  Max 12 stud. Makramé är en teknik där man knyter trådar av olika material till praktiska eller dekorativa arbeten. Vi bekantar oss med olika grundknutar och du får lära dig att knyta bl.a. smycken, armband, amplar, väskor, väggbonader eller fri konst med knutar. Du kan använda bomullsgarn, lin, ull, hampa, jute, läder, nylon och metall och samtidigt kan du knyta in pärlor eller träkulor.

Glas- och porslinsmålning, Hirvlax Fd. Andelsbanken i Hirvlax lö 10.00-13.30 4.3-8.4.2017  6 tillf.  28 lekt. Ingvor Jåfs Avgift 28 €  Max 12 stud. Vi målar på glas och porslin. På glas använder vi tekniker som sinol, lyster och pulverarbeten. På porslin använder vi oss av tekniker som lyster, pärlemofärger och sedan använder vi ris, lera, silver och guld som dekor. Kursen är både för nybörjare och längrehunna.

Reparation av träbåtar

Kursplats meddelas senare lö 10.00-14.00 21.1-11.2.2017  4 tillf.  21 lekt. Östen Karlsson  Roger Westerlund Avgift 34 €  Max 20 stud. Under kursen lär vi oss att reparera träbåtar. Vi övar och lär oss rent praktiskt genom att reparera träbåten Bagatelle. Bagatelle är en av de äldsta bevarade träbåtarna i Finland och på den kommer vi bl.a. att reparera bordläggningen. På kursen lär vi oss reparera samtidigt som vi ser till att bevara en av de äldsta träbåtarna i Finland.

Att bila en stock

Grillplats Pörkenäs sö 13.00-15.15 7.5.2017  1 tillf.  3 lekt. Trey Howard Avgift 15 €  Max 12 stud. Är du intresserad av gammaldags snickeri? Hur gjorde våra mor- och farföräldrar när de skulle bygga med stockar? Vi använder handverktyg och bilar stockar på gammaldags vis. Tips om charmiga byggprojekt ges av läraren. Vi samlas vid parkeringen vid Svedja (mittemot röda byggnaden). Grillplatsen är ca 500 m mot Nykarleby. Materialkostander ingår i avgiften.

Du är modigare än du vet, starkare än du tror och klokare än du förstår. Nalle Puh

2323


aktuellt från Kultur & Fritid a-aika järjestää Uudenkaarlepyyn Kulttuuri & Vapa

Welcome!

Utrymmen för idrott, evenemang och fester!

Kultur & Fritid finns på gatuplan i stadshuset, Topeliusesplanden 7, Välkommen in och hälsa på!

Topeliusfest Topeliusjuhla Lördag 14.1.2017 kl. 14.00

– Festtal av Camilla Cederholm – Musik och sång – Utdelning av Nykarleby stads kulturpris 2017 – Servering av te och Zachrislimpa Inträde 5€/pers. Kulturhuset Scala Karleborgsgatan 1 Välkomna! / Tervetuloa! Arr: Nykarleby Kultur & Fritid

Idrott i olika former, evenemang/möten eller fester som t.ex. bröllop, födelsedagar, barnkalas, konfirmation, studentkalas, minnesstunder – boka nåt av våra utrymmen istället för att ställa i ordning hemma! Stjärnhallen och Munsalagården, förfrågningar tfn 050-582 7444 Gula salen på Kuddnäs och Rådhussalen, tfn 044-7219076 Pepparkakshuset, tfn 044-7219073

pepparkakshuset

Ungdomshuset Pepparkakshuset, Kvarnvägen 2, är öppet för alla från årskurs 7 uppåt, onsdagar och torsdagar kl.17-21, lördagar kl.17-23. Vår verksamhet är drogfri.

Urheilugaala

Idrottsgalan

Stjärnhallen 27.1 kl. 19

2017

Festlig gala med premieringar, program och servering Hjärtligt välkomna! Tervetuloa! Frivillig avgift. Arr. Nykarleby Kultur & Fritid

Mera info från Kultur & Fritid 7856111 (växel) eller kultur@nykarleby.fi 2424


Gott & Blandat Hållbarhet – vad är det?

Ahlbeckshuset - Leijonat må 18.00-21.00 9.1-23.1.2017  3 tillf.  12 lekt. Simon Gripenberg Avgift 10 €  Max 30 stud. Är du intresserad av framtids- och hållbarhetsfrågor? Kom med på tre kurskvällar och lär dig mer om de utmaningar mänskligheten står inför. Hur hänger t.ex. klimatförändringen, flyktingfrågan, den minskande biologiska mångfalden och fossilekonomin ihop med din vardag? Vi reflekterar tillsammans över de värderingar som påverkar såväl den lokala som den globala utvecklingen. Kursens tyngdpunkt ligger på hur vi kan möta miljömässiga, sociala och ekonomiska utmaningar genom konkreta handlingar.

Helgvandring i Salamajärvi nationalpark

Salamajärvi nationalpark må 18.00-19.30  lö 8.00-17.00 sö 8.00-17.00 8.5-21.5.2017  3 tillf.  26 lekt. Jesper Holmstedt, Camilla Sandström Avgift 26 €  Max 20 stud. Upplev våren under en helgvandring i Salamajärvi nationalpark. Salamajärvi är skogsvildrenens och myrarnas rike. Nationalparkens natur karaktäriseras av stora, öppna och trädfattiga mossar och myrar. Under våren kan man följa det rika fågellivet från utkikstornet vid Heikinjärvenneva. Med lite tur är det också möjligt att få syn på skogsvildrenen som idag har ett bestånd på över 1000 individer i Suomenselkä.

Vi vandrar "Vaatimen kierros" från lördag-söndag med en liten avstickare till Heikinjärvenneva utkikstorn, en sammanlagd sträcka på ca 22 km. Övernattningen sker i tält vid Pyydyskoski rastplats. Inga speciella förhandskunskaper krävs, men du bör vara minst 12 år för att delta. Vi träffas måndagen 8.5 i stadsbibliotekets Astra-sal för att gå igenom lämplig utrustning, mat, tidtabell o.s.v. Samåkning med bilar från Nykarleby. Följ med på vårvandring och se naturen vakna till liv i skogsvildrenens land!

Kvinnor berättar – Finland 100 år

Rådhuset - lilla rummet ti 10.00-12.00 24.1-7.3.2017  6 tillf.  16 lekt. Gurli Dumell Ingen avgift  Max 20 stud. Projektet ”Kvinnor berättar” vill lyfta fram den finlandssvenska kvinnan och hennes berättelse under det senaste seklet. Vi vill plocka fram berättelser om den vanliga kvinnan, hennes vardag, hennes inflytande på familjen, det lokala samhället, politiken, bildningen och kulturen. Kvinnoberättelserna kan lika väl handla om kända finlandssvenska kvinnor som om bondhustrun som jobbade hårt för att skapa en bättre framtid för sina barn. Berättelserna kan handla om dagens kvinna eller om gårdagens, eller om mormor, mor, syster eller en god väninna. Tillsammans med Gurli så skriver vi ner våra berättelser. Alla berättelser som författaren ger tillåtelse att publiceras så sänds in till en nationell sida på nätet.

2525


Föreläsning om det akut sjuka barnet

Chiles viner

Naturkosmetik med Ila

Gamla filmer på band till nya, digitala filer

Juthbacka herrgård ti 18.00-19.30 4.4.2017  1 tillf.  2 lekt. Kajsa Mattbäck Avgift 13 €  Max 30 stud. Under föreläsningen går vi igenom de vanligaste barnsjukdomarna, hur man skall ringa nödsamtal, förfaringssättet vid plötsliga olyckor och sjukdomsanfall, hjärt-lungräddning av spädbarn och barn samt hur man handlar vid främmande föremål i luftvägarna.

Carleborgsskolan - Kryddan ti 18.00-20.15 17.1.2017  1 tillf.  3 lekt. Ila Nordman Avgift 22 €  Max 16 stud. Vi utgår från naturliga råvaror och tillverkar produkter för både henne och honom. Vi lagar ett naturkosmetiskt schampo med aloe vera, ett läkande rakvatten, en spraydeodrant och ett vårdande läppstift för mjuka, sköna läppar. Du får i en mindre grupp testa på att laga alla dessa olika salvor och får också med dig ett recepthäfte hem så att du kan fortsätta tillverka egna produkter hemma. Materialkostnader och infohäfte ingår i avgiften.

Ölbryggning på hobbynivå, fortsättningskurs

Jacobstads ölbryggeri ti 18.00-20.00 14.3-21.3.2017  2 tillf.  8 lekt. Daniel Löf Avgift 30 €  Max 16 stud. Denna fortsättningskurs passar för de som deltog i höstens grundkurs i ölbryggning samt för de som sedan tidigare har erfarenhet av ölbryggning hemma på hobbynivå. På denna kurs, som innefattar två tillfällen (tillfälle 1: bryggning, tillfälle 2: buteljering och kolsyresättning), brygger vi tillsammans en specialöl. Samtliga deltagare får även med sig en flaska av ölen som vi tillsammans bryggt. Kursen innehåller även analys och provsmakning av olika specialöl.

2626

Rådhuset - Rådhussalen ti 19.00-20.30 7.2.2017  1 tillf.  2 lekt. Glenn Sundstedt Avgift 22 €  Max 16 stud. Varför är viner från Chile så populära? Chiles viner säljer mest i Finland både när det gäller vita och röda viner. Vi provar och jämför några av favoritvinerna. Ta med fyra vinglas till kursen.

Nykarleby stadsbibliotek, Asta-salen on 18.00-20.00 25.1.2017  1 tillf.  3 lekt. Annika Lohoff, Catrin Wiik Avgift 12 €  Max 10 stud. Har du gamla VHS-filmer, LP-skivor, C-kassetter, fotografier, negativ eller diabilder som du vill överföra till digital form? Kom med och lär dig vilka möjligheter bibliotekets digitaliseringsstudio kan erbjuda. Efter kurskvällen är du redo att själv börja digitalisera ditt eget material.

Skärgårdsskepparkurs

Topeliusgymnasiet - Strömberg må 18.30-21.00  to 18.30-21.00 on 18.30-21.00  ti 18.30-21.00 18.1-4.4.2017  11 tillf.  37 lekt. Mikael Hagman Avgift 32 €  Max 30 stud. Vi lär oss om sjökort, sjömärken, kompasslära, instrument, positionsberäkning, sjövägsregler och gradmätning av kurser och bäringar. Ta med anteckningsmaterial och miniräknare. Materialkostnad på cirka 75 € tillkommer. Kurskvällar: 18.1, 23.1, 6.2, 13.2, 16.2, 2.3, 15.3, 20.3, 27.3, 30.3 och 4.4.


Vilt- och jägarexamenskurs

Ahlbeckshuset - Sisu on 19.00-20.30 18.1-29.3.2017  10 tillf.  20 lekt. Jan-Erik Nybyggar Avgift 28 €  Max 20 stud. Det här är en kurs för blivande jägare! Under kursens gång kommer vi att gå igenom jakträtt, jaktlagstiftning, artkännedom, viltteknologi, viltvård, skjutvapen och hantering av dem, jaktformer, god jaktsed samt hantering av bytet. Till kursen hör den nya handboken för jägare, som kan köpas av kursledaren för cirka 30 €.

Första hjälp 1

Juthbacka herrgård to 8.00-16.00  fr 8.00-16.00 23.3-24.3.2017  2 tillf.  21 lekt. Kajsa Mattbäck Avgift 85 €  Max 17 stud. Kom och lär dig att hjälpa till vid olyckor och vid sjukdomsanfall! Vi går igenom hjälpförfarandet vid medvetslöshet, hjärt- och lungräddning (hlr), främmande föremål i luftvägarna, chock, blödningar, brännskador, förgiftningar, ledskador och benbrott samt de vanligaste typerna av sjukdomsanfall. Intyget över avlagd kurs i första hjälpen, Fhj 1 är i kraft i tre år. Kursen går 23-24.3. I kursen ingår morgonkaffe/te med smörgås, samt eftermiddagskaffe.

Hundsporter

Grusplan vid idrottsområdet to 19.00-20.30 20.4-18.5.2017  5 tillf.  10 lekt. Kati Wester Avgift 22 €  Max 10 stud. Vi testar på olika hund­sporter, bl.a. lydnad, rallylydnad, agility och nosarbete. Kursen lämpar sig för hundar i alla åldrar, men hunden bör vara vaccinerad. Ta med vaccinationsintyg första gången.

Livräddande fhj (uppdateringskurs)

Juthbacka herrgård fr 9.00-15.00 20.1.2017  1 tillf.  8 lekt. Kajsa Mattbäck Avgift 50 €  Max 17 stud. Kom med och lär dig eller uppdatera ditt fhjkort på en Livräddande fhj-kurs. Vi går igenom första hjälpen vid medvetslöshet, basal hjärt-och lungräddning (hlr), defibrillatorns betydelse och användning, främmande föremål i luftvägarna, chock, sår samt de vanligaste sjukdomsanfallen. I kursen ingår eftermiddagskaffe.

Hundskola, nybörjare

Grusplan vid idrottsområdet fr 18.00-19.15 21.4-26.5.2017  6 tillf.  10 lekt. Kati Wester Avgift 22 €  Max 10 stud. Under kursen lär vi oss olika inlärningsmetoder, går igenom olika problemlösningar och hur vi ska ha en bra fungerande vardag med vår hund. Kursen lämpar sig för hundar i alla åldrar, men hunden bör vara vaccinerad. Ta med vaccinationsintyg första gången.

Hundskola, fortsättningskurs

Grusplan vid idrottsområdet fr 19.15-20.30 21.4-26.5.2017  6 tillf.  10 lekt. Kati Wester Avgift 22 €  Max 10 stud. Vi fortsätter lära oss mera om olika inlärningsmetoder, tar itu med olika problem och fortsätter lära oss mera med vår hund. Kursen lämpar sig för hundar i alla åldrar, men hunden bör vara vaccinerad. Ta med vaccinationsintyg första gången.

2727


Dagsvandring längs Utterleden del 2

Utterleden lö 8.00-16.00 29.4.2017  1 tillf.  11 lekt. Camilla Sandström Avgift 19 €  Max 20 stud. Kom med på dagsvandring och upplev en del av nejdens längsta vandringsled. Utterleden går genom Pedersöres mest glesbefolkade områden och bjuder på varierad natur i form av bl.a. idylliska skogsstigar, vackra myrar och små ödemarkssjöar. Vi startar denna gång från Huvudsjön där vi sist avslutade vandringen. Vi kommer att vandra till Nars, en sträcka på ca 20 km. Under vandringen passerar vi många fina platser, bl.a. den vildmarkslika Gäddsjön och den vackra Skjorsmossen. Vi håller pauser med jämna mellanrum. Från Nars åker vi med bil tillbaka till Huvudsjön. Du behöver inte ha deltagit i Utterleden del 1 för att delta i del 2 och 3. Del 3 hålls i maj. Inga förhandskunskaper krävs, men du bör vara minst 12 år för att delta. Ta med egen matsäck och klä dig i lämpliga kläder. Observera att tidtabellen är ungefärlig, det kan gå snabbare och det kan ta längre, beroende på gruppens framfart. Välkommen med på vandring!

Dagsvandring längs Utterleden del 3

Utterleden lö 8.00-15.00 27.5.2017  1 tillf.  9 lekt. Camilla Sandström Avgift 19 €  Max 20 stud. Kom med på dagsvandring och upplev en del av nejdens längsta vandringsled. Utterleden går genom Pedersöres mest glesbefolkade områden och bjuder på varierad natur i form av bl.a. idylliska skogsstigar, vackra myrar och små ödemarkssjöar.

2828

Vi startar från Nars där del 2 avslutades och vandrar till Vilobacka där Utterleden slutar, en sträcka på ca 16 km. Under denna sista del av Utterleden passerar vi bl.a. den kända Lostenen som är ett av Finlands mäktigaste flyttblock. Vi håller pauser med jämna mellanrum. Från Vilobacka åker vi med bil tillbaka till Nars. Du behöver inte ha deltagit i Utterleden del 1 och 2 för att delta i Utterleden del 3. Inga förhandskunskaper krävs, men du bör vara minst 12 år för att delta. Ta med egen matsäck och klä dig i lämpliga kläder. Observera att tidtabellen är ungefärlig, det kan gå snabbare och det kan ta längre beroende på gruppens framfart. Välkommen med på vårvandring!

Vandring längs Trådi

Måtarsberget lö 10.00-15.00 6.5.2017  1 tillf.  7 lekt. Fjalar Fors Avgift 5 €  Max 30 stud. Kom med på en dagsvandring och upplev den finaste delen av Jeppos vandringsled, Langtrådi. Langtrådi är en tur på 10 km och bjuder på varierad natur i form av idylliska skogsstigar, där vi bl.a. passerar Storstenen och forngravarna vid Palmlandet. Terrängen är lättvandrad, men ställvis stenig. Vi startar från Måtarsstugan och rör oss i en vandringstakt som passar alla. Längs med vägen håller vi två pauser, vid Mässjesbacken och vid forngravarna. Packa gärna med dig något att grilla och fika! Skor och utrustning enligt väder. Välkommen!


Äventyrsdag för familjen

Svedja lägergård lö 12.00-15.00 20.5.2017  1 tillf.  4 lekt. Trey Howard Avgift 18 €  Max 20 stud. Unna er en minisemester i närmiljö för hela familjen! Under den här dagen är det kvalitetstid för familjen som gäller när vi drar ut på äventyr i skogen. Programmet innehåller lekar och skattjakt för hela familjen samt plättstekning i muurikkapannan. Vi samlas vid Svedjas parkering. Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans-kurser är att man tillbringar värdefull tid, just tillsammans. Materialkostander ingår i avgiften.

Sagostund kring lägerelden

Svedja lägergård lö 14.00-15.30 13.5.2017  1 tillf.  2 lekt. Trey Howard Avgift 15 €  Max 20 stud. Njut av kvalitetstid med barnen under en mysig sagostund kring lägerelden. Sagorna passar barn i alla åldrar (målgruppen är 5-7 år). Medan vi lyssnar till högläsningen dricker vi varm choklad och grillar korv. Kläder enligt väder. Vi samlas vid Svedjas parkering. Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans-kurser är att man tillbringar värdefull tid, just tillsammans. Materialkostander ingår i avgiften.

Knepet med att flyga är att slänga sig mot marken och missa. Douglas Adams

Pippis krumelurpiller

Tvätteriet - Källaren lö 14.00-16.00 1.4.2017  1 tillf.  3 lekt. Dr. Ernst Krumelur Avgift 10 €  Max 20 stud. Du minns säkert Pippis krumelurpiller - piller som skulle göra så att du slutar växa. Nu har forskare på Grönland lyckats med bedriften att framställa piller som gör att du inte åldras. På Grönland används sälfett för att framställa dessa piller. Nu söker forskarna ett testgrupp här i Österbotten, Nykarleby, som vill vara med och se om fett från minkar och rävar även har samma effekt. Fettet skall blandas tillsammans med övriga ingredienser till detta piller som då stoppar åldrande. Är du intresserad av att ingå i testgruppen, hör av dig! ;)

Att använda läkeväxter

Carleborgsskolan - Kryddan lö 10.00-13.00 12.8.2017 Alexandra de Paoli Avgift 30 €  Max 20 stud. Här får du lära dig grunderna i att använda läkeväxter. Vi går igenom läkekonstens historia, örternas aktiva ämnen, hur man skördar och torkar läkeväxter samt olika sätt att bereda dem. Vi gör också olika beredningar som örtolja och tinktur. Kursen varvar teori och praktik. Målet är att du efter kursen själv ska kunna lära dig mer på egen hand – och förstås behandla dina vardagsåkommor med örter. Alexandra De Paoli är örtterapeut och journalist, känd från Strömsö. När hon inte spelar in tv, föreläser eller håller kurser, är hon ute i naturen och samlar växter, klättrar och bestiger berg. Materialkostnader ingår i kursavgiften.

2929


t e s s a p a p m y GYM - och g Kurser som ingår VT 2017 i Gym- och gymppapasset: Måndag Abs & Butt Afterwork workout Boccia, Jeppo Bodytraining i Munsala Herrgymnastik Power Hour Tisdag Bodyharmony Yang Fitness Pilates 2 Bodyburn FörmiddagsACT Motions mix, Socklot Qigong för nybörjare Zumba Pensala Wake up gymnastik Onsdag Flow Yoga Cirkelträning i Hirvlax Dance fever! Svettigt & roligt TOrsdag Boccia Retrogymppa Core & HIIT Motionsgymppa Qigong, fortsättningskurs Morgon ACT Fredag Herrgymnastik, Munsala Volleyboll för alla (10 år-) söndag Zumba Markby Zumba Nykarleby Yin Yoga Innebandy för motionärer, 16-39 år Innebandy för motionärer, 40+ 3030

Vill du ha möjligheten att fritt välja bland

många olika gymnastikkurser? Kanske det inte fungerar för dig att du binder upp dig för en och samma kväll hela terminen igenom? Och vill du träna på Stjärnhallens gym så ofta du kan? –Då är Gym- och gympapasset ditt koncept! Gym- och gympapasset är för dig som både vill gå på olika gympakurser i Arbis och dessutom träna i Stjärnhallens gym när du önskar. Med Gym- och gympapasset behöver du inte anmäla dig till någon specifik kurs utan du får fritt delta i alla dessa kurser. Gym- och gympapasset kan bokas på arbis.fi, i stadshuset eller vid Stjärnhallen. Din polett till Stjärnhallens gym hämtar du vid Stjärnhallens info. Passet sträcker sig över hela terminen (1.1-30.4.2017) och kostar totalt 150 euro.


Data & Ekonomi Facebook för nybörjare

Ahlbeckshuset - Login må 18.00-20.15 16.1-13.2.2017  5 tillf.  15 lekt. Kati Wester Avgift 26 €  Max 10 stud. Vi går i lugn takt genom grunderna i hur man använder Facebook. Hur man skapar ett konto, olika säkerhetsinställningar samt hur man letar vänner eller företag, hur man laddar upp bilder/videoklipp, o.s.v. Kursen kräver inte att man skapar ett konto utan man kan delta också för att lära sig vad Facebook är. Kursdeltagarna får också komma med egna önskemål.

Smarttelefon Iphone

Ahlbeckshuset - Login må 18.00-20.15 20.2-3.4.2017  6 tillf.  18 lekt. Kati Wester Avgift 26 €  Max 10 stud. Vi lär oss använda vår iPhone. Vi går igenom grunderna, olika säkerhetsinställningar, hur man laddar ner appar, raderar appar, lägger till kontakter, byter ringsignaler, o.s.v. Kursdeltagarna får komma med egna önskemål.

Smarttelefonen, fortsättningskurs

Ahlbeckshuset - Login må 18.00-20.15 10.4-22.5.2017  5 tillf.  15 lekt. Kati Wester Avgift 26 €  Max 10 stud. Vi fortsätter lära oss mera om hur vi använder vår smarttelefon. Kursen lämpar sig för de som gått kurs tidigare eller har bra grundkunskaper. Kursen är för alla olika märken av smarttelefoner. Kursdeltagarna får komma med egna önskemål.

Komma igång med surfplattan

Ahlbeckshuset - Login on 18.00-20.15 18.1-22.2.2017  6 tillf.  18 lekt. Kati Wester Avgift 26 €  Max 10 stud. Under kursen lär vi oss använda vår surfplatta. Vi lär oss hur man laddar ner appar, hur man raderar appar, kontoinställningar, säkerhetsinställningar, skicka e-post, ta bilder, skicka bilder, o.s.v. Kursdeltagarna får också komma med egna önskemål. Kursen lämpar sig för de som har Ipad eller Android (Samsung, Lenovo, Huawei, Denver och dylika plattor).

Sjömannen ber inte om medvind, han lär sig segla. Gustaf Lindborg

3131


Smarttelefonen

Ahlbeckshuset - Login on 18.00-20.15 8.3-12.4.2017  6 tillf.  18 lekt. Kati Wester Avgift 26 €  Max 10 stud. Kursen lämpar sig för de som har Androidbaserade telefoner (Samsung, Huawei, LG, Oneplus, Sony, CAT, Motorola, HTC, o.s.v.) eller Nokia/Microsoft (Lumia). Vi lär oss grunderna i hur vi använder vår smarttelefon. Vi går igenom hur man laddar ner appar, raderar appar, byter ringsignal, lägger till kontakter, o.s.v. Kursdeltagarna får komma med egna önskemål.

Seniordata

Ahlbeckshuset - Login to 15.30-17.45 12.1-23.3.2017  10 tillf.  30 lekt. Kati Wester Avgift 32 €  Max 10 stud.

Vi lär oss använda datorn i lugn och ro. Vi går igenom hur man använder internet, e-post, nätbanken samt olika inställningar. Vi lär oss hur man surfar säkert och hur man lägger till favoritsidor, skickar bilder och vad man kan tänka på när man surfar på nätet. Vi går också igenom vad man kan göra då problem uppstår vid användning. Vi lär oss hur man med datorn sköter ärenden till FPA, skatteservice, kursanmälningar och hur man gör tidsbeställning till t.ex. HVC. Kursdeltagarna får ha med egen bärbar dator eller låna en dator. Kursdeltagarna får också komma med andra egna önskemål.

3232

Surfplattan, fortsättningskurs

Ahlbeckshuset - Login to 18.00-20.15 9.3-13.4.2017  6 tillf.  18 lekt. Kati Wester Avgift 26 €  Max 10 stud. Vi fortsätter lära oss mera om hur vi använder vår surfplatta. Kursen lämpar sig för de som tidigare har gått en kurs eller för de som kan grunderna. Kursdeltagarna får komma med egna önskemål.

Spelutveckling, fortsättningskurs

Ahlbeckshuset - Login lö 15.30-17.00 14.1-29.4.2017  13 tillf.  26 lekt. Christoffer Sjöholm Avgift 36 €  Max 15 stud. Detta är en fortsättning på grundkursen i spelutveckling. På denna kurs ska vi göra ett eget litet spel från grunden och försöka få det färdigt under kurstiden. Vi ska även utveckla vår förmåga att tänka som en riktig spelutvecklare och gå igenom hur man kan fortsätta lära sig mer.

Livets problem skulle inte kallas hinder om det inte fanns ett sätt att ta sig över. Okänd


Språk Engelska för nybörjare

Topeliusgymnasiet - Koskimies må 16.30-18.00 9.1-3.4.2017  12 tillf.  24 lekt. Barbara Holm Avgift 28 €  Max 16 stud. En kurs för dig som är intresserad av att lära dig engelska eller fräscha upp dina kunskaper. Vi börjar med vanligt ordförråd och uttryck för dagligt bruk och vi lär oss också ord och uttryck att använda inför resan t.ex. vid flygfältet, tullen, restauranger, hotell, vid sjukdomsfall, när du ska fråga om vägbeskrivning osv. Vi lär oss också lite grammatikregler men tyngdpunkten är praktisk användning: läsning, lyssna och prata. Lärobok Stepping Stone 1 kan beställas efter den första lektionen. Den här kursen är en fortsättning på höstens kurs. Välkomna!

Finska 1 - för nybörjare

Topeliusgymnasiet - Åhman må 17.00-18.30 9.1-10.4.2017  13 tillf.  26 lekt. Agneta Fellman Avgift Ingen avgift  Max 16 stud. Nybörjarkurs i finska. Vi lärs oss grunderna i finska. Lätt tal och skriftspråk. Ingen Avgift.

Engelska i praktiken

Topeliusgymnasiet - Koskimies må 18.00-19.30 9. 1-3.4.2017  12 tillf.  24 lekt. Barbara Holm Avgift 28 €  Max 16 stud. Engelska för dig som läst engelska tidigare och vill lära dig använda den i praktiken. Du förstärker dina grammatikkunskaper och skrivkunskaper. Regelbundna möjligheter att öva tal och använda engelsk konversation så du känner dig mer säker att använda engelska i vardagssituationer med familj, vänner osv. Hörförståelse övas på olika sätt. Lärobok Stepping Stone 3 kan beställas efter den första lektionen. Den här kursen är en fortsättning på höstens kurs. Välkomna!

Ryska

Topeliusgymnasiet - Hellgren må 18.30-20.00 9.1-10.4.2017  13 tillf.  26 lekt. Tatsiana Jyjora Avgift 28 €  Max 20 stud. Vill du lära dig att prata, skriva och läsa på ryska så är den här kursen för dig. Vi kommer också att lära oss enkla vardagliga fraser. Vi pratar om den ryska kulturen och ryska traditioner. Den här kursen är en fortsättning på höstens kurs. Välkomna!

3333


Svenska 1 - Swedish for beginners Italienska fortsättningskurs Topeliusgymnasiet - Åhman må 19.00-20.45 9.1-10.4.2017  13 tillf.  30 lekt. Agneta Fellman Ingen avgift  Max 16 stud. Vi startar från grunden i svenska. Inga förkunskaper behövs. Ingen avgift.

English Conversation

Hirvlax skola - Stora klassen Hirvlax ti 18.30-20.00 10.1-4.4.2017  12 tillf.  24 lekt. Barbara Holm Avgift 28 €  Max 20 stud. A course for anyone who wants to improve their English speaking skills. There will be some reading and some written exercises but the course focuses on strengthening verbal skills through conversation. The goal is for participants to be more confident using English in everyday situations. Participants will learn about English dialects, expressions and idioms. Canadian/North American culture and lifestyle will be the starting point for discussion at times. There is no text for this course. Join us and have fun speaking English!

Svenska 2 - Swedish 2

Topeliusgymnasiet - Åhman ti 18.30-20.15 10.1-11.4.2017  13 tillf.  30 lekt. Agneta Fellman Ingen avgift  Max 16 stud. Grammatik, översättning, läs- och skrivuppgifter. Vi lär oss att skriva olika dokument som behövs i Finland, t.ex. arbetsansökan, CV och avtal. Förkunskaper, minst 1 år. Ingen avgift.

3434

Carleborgsskolan - Linnè to 17.30-19.00 12.1-6.4.2017  12 tillf.  24 lekt. Alasdair Pollock Avgift 28 €  Max 25 stud. Ciao! Vi fortsätter med boken Adesso sì 2 under vårterminens lopp. Kursmaterial präglas också av olika handouts för att komplettera kursbokens innehåll. Lektioner kommer att bestå av (lite) grammatik, ordlekar, sånger, frågesport och gott humör. A settembre allora! Kursens takt är lugn och motsvarar nivå A2. Den här kursen är en fortsättning på höstens kurs. Välkomna!

Spanska fortsättningskurs

Carleborgsskolan - Linnè to 19.30-21.00 12.1-6.4.2017  12 tillf.  24 lekt. Alasdair Pollock Avgift 27 €  Max 16 stud. Hola! Vi fortsätter med kursboken ESTE PAÍS 3 under höstens lopp. Kursen består i huvudsak av arbete parvis med tilläggsmaterial som kompletterar kursbokens innehåll - vi använder t.ex. ordlekar, role plays och eventuella sånger. Takten är lugn. Nivå är A2. Hasta septiembre! Den här kursen är en fortsättning på höstens kurs. Välkomna!

Man får bara vad man ger, och man ger bara vad man redan fått. Karin Boye


Historia & Byaforskning Byaforskning i Monäs

Monäsbodens klubbrum må 18.00-20.15 23.1-3.4.2017  4 tillf.  12 lekt. Gurli Dumell Avgift 26 €  Max 30 stud. Vi fortsätter att samla material om byn, händelser och personer. Kom med och berätta om händelser och personer även från 1940till 1990-talet, det är historia som ännu känns nutid men som fort försvinner. Vi kommer gemensamt överens om de tre kurskvällarna efter startkvällen, så att det passar alla.

Byaforskning i Monå

Monå byagård on 13.00-14.45 11.1-19.4.2017  8 tillf.  19 lekt. Jarl Dahlbacka, Per-Erik Lindgren Avgift 26 €  Max 30 stud. Kom med och få reda på mer om din by och dess historia! I år fokuserar vi på emigrationen till Sverige, skriftskolarbete och att sätta arkivet i ett sådant skick att efterkommande led också hittar vad de söker där. Nya och tidigare deltagare välkomna!

Kantlax, en kustby

Kantlax byagård on 13.00-15.15 11.1-8.3.2017  5 tillf.  15 lekt. Valfrid Back Avgift 26 €  Max 20 stud. En fortsättningskurs om Kantlax kustby. Museikatalogen uppdateras med beskrivningar av hur gamla föremål och verktyg användes. Vi kommer också att delta i granskningen av gamla kort från skriftskolan. Nya och tidigare deltagare välkomna!

Byaforskning i Vexala

Emigranthuset Elvira, Vexala to 17.00-20.00 19.1-20.4.2017  4 tillf.  16 lekt. Alf-Erik Helsing Avgift 26 €  Max 15 stud. Vi forskar i Vexala bys historia. Vi dokumenterar äldre och nyare lokal historia, utreder skeenden och personöden, samlar in och arkiverar skriftliga dokument och bilder. Sedan publicerar vi det som vi finner speciellt intressant i vår skriftserie Vexala by förr och nu.

Byaforskning Pensala

Pensala dagis to 18.00-19.30 12.1-6.4.2017  7 tillf.  14 lekt. Jarl Roos Avgift 26 €  Max 20 stud. Vi fortsätter inskanning och katalogisering av gamla foton mm. Uppdatering av bebyggelsen som fanns i vår första bok. Nya och gamla kursdeltagare välkomna med i kursen!

Jungar bys lokalhistoria

Andelsbankens klubblokal, Jeppo to 19.30-21.30 12.1-6.4.2017  5 tillf.  13 lekt. Christer Fors Avgift 26 €  Max 25 stud. Vi börjar sammanställa det insamlade materialet av byns fastigheter och historien bakom dem. Nya och tidigare deltagare välkomna!

3535


Ung-Arbis Fyspass för ungdomar

Stjärnhallen - Bellatrix må 15.00-16.00 9.1-24.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Ann-Louise Haga Avgift 20 €  Max 40 stud. Cirkelträning med muskelträning och pulshöjande övningar om vartannat. Vi jobbar 2x60 sekunder vid varje "station". En mångsidig, svettig och rolig timme. Passar för alla som vill träna. Ett riktigt härligt fyspass. Häng med! Kursen är för dig som är 13-18 år.

Parkour barn, 5-7 år

Carleborgsskolan - Gymnastiksal CBS ti 18.30-19.30 10.1-25.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Rui Rocha Avgift 26 €  Max 12 stud. Parkour är en konstform där man förflyttar sig från A till B, snabbt med precision och skicklighet i olika hinderbanor i gymnastiksalen. Ett bra sätt att utveckla barnets motoriska grundfärdigheter. Deltagarna bör ha inneskor och gympakläder. OBS! Ingen kurs ti 24.1, gymnastiksalen upptagen.

” 3636

Stirra dig inte blind på en stängd dörr, det kan finnas en öppen dörr bredvid. Nalle Puh

Parkour stars, 8-17 år

Carleborgsskolan - Gymnastiksal CBS ti 19.30-20.30 10.1-25.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Rui Rocha Avgift 26 €  Max 13 stud. Parkour är en träningsform, där syftet är att ta sig över hinder. Det går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom olika sorters miljöer. Hindren kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar. På kursen gör vi träningen inomhus i gymnastiksal där vi bygger en hinderbana. Deltagarna bör ha inneskor och gympakläder. Obs! Ingen kurs tisdag 24.1, gymnastiksalen upptagen.

Hästskötarklubb

Johannas stall on 12.30-13.30 1.2-24.5.2017  16 tillf.  21 lekt. Johanna Kankkonen-Sandström Avgift 40 €  Max 5 stud. Hästskötarklubb för barn i lågstadieåldern. Kom med och lär dig mera om hästar och hästhantering! Vi utför vardagliga stallsysslor, ryktar och myser med hästarna.


Uteskoj, 5-7 år

Skogsparkens skola, utsidan on 17.30-18.30 8.3-10.5.2017  10 tillf.  13 lekt. Camilla Nord Avgift 22 €  Max 15 stud. Tycker du om att vara ute i skogen och är du 5-7 år? Då är det här kursen för dig! Packa vattenflaska, reflexväst, extra vantar, pannlampa och eventuellt lite russin i en liten ryggsäck. Oömma kläder är bra, vi blir ofta smutsiga och blöta. Vi samlas vid Skogsparken och vandrar tillsammans in i skogen. I skogen leker vi, upptäcker naturen, jobbar med kamratbanor och får vara med om olika äventyr.

Jeppo Ungdomsorkester B

Jeppo-Pensala skola on 17.30-19.00 18.1-19.4.2017  13 tillf.  26 lekt. Victoria Lassander-Sandin, Oskar Sandin Avgift 28 €  Max 40 stud. Jeppo Ungdomsorkesters B-grupp fortsätter sitt andra spelår. Gamla och nya spelare är välkomna med. Nya spelare bör ha spelat sitt instrument åtminstone 1 år. Spelar du ett blås- eller slagverksinstrument så är du hjärtligt välkommen med!

Uteskoj, 8-9 år

Skogsparkens skola, utsidan on 18.45-19.45 8.3-10.5.2017  10 tillf.  13 lekt. Camilla Nord Avgift 22 €  Max 15 stud. Tycker du om att vara ute i skogen och är du 8-9 år? Då är det här kursen för dig! Packa vattenflaska, reflexväst, extra vantar, pannlampa och eventuellt lite russin i en liten ryggsäck. Oömma kläder är bra, vi blir ofta smutsiga och blöta. Vi samlas vid Skogsparken och vandrar tillsammans in i skogen. I skogen leker vi, upptäcker naturen, jobbar med kamratbanor och får vara med om olika äventyr.

International Club

Rådhuset - Rådhussalen to 16.00-17.30 12.1-6.4.2017  12 tillf.  24 lekt. Emil Wingren Avgift 27 €  Max 20 stud. För ungdomar i åldern 13-25 år som är intresserade av olika kulturer, av resande och av världen. På International Club bekantar vi oss med andra kulturer och förbereder oss på olika sätt för att resa och för att bli mer internationella. Ett mål är att resa till något europeiskt land på en gruppträff för ungdomar (European Youth Exchange). För kommande säsong har vi ansökningar på gång till projekt i Rumänien och Azorerna. Om ett projekt beviljas täcks resekostnaderna till 70 % av EU:s ungdomsprogram Erasmus+. Deltagande i en gruppträff kan räknas tillgodo inom bl.a. gymnasieutbildningen. Häng med!

Fixa fina flätor med Julina

Socklot skola to 18.00-20.00 26.1.2017  1 tillf.  3 lekt. Julina Lindholm Avgift 12 €  Max 12 stud. Få inspiration och hjälp med att skapa enkla men fina frisyrer. Temat är helhetsfrisyrer med flätor i. Julina tipsar och lär ut tekniken. Vi jobbar parvis - kompispar eller förälder/barn. Vi jobbar med varandras hår för att få in tekniken och för att lära oss fläta eget hår. Inget material behöver tas med. Denna kurs är en tillsammans kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans är att man tillbringar värdefull tid just tillsammans.

3737


Fixa fina flätor med Julina

Munsala skola to 18.00-20.00 2.2.2017  1 tillf.  3 lekt. Julina Lindholm Avgift 12 €  Max 12 stud. Få inspiration och hjälp med att skapa enkla men fina frisyrer. Temat är helhetsfrisyrer med flätor i. Julina tipsar och lär ut tekniken. Vi jobbar parvis - kompispar eller förälder/barn. Vi jobbar med varandras hår för att få in tekniken och för att lära oss fläta eget hår. Inget material behöver tas med. Denna kurs är en tillsammans kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans är att man tillbringar värdefull tid just tillsammans.

Godissmycken

Skolområdet - Paletten to 18.00-20.15 9.2.2017  1 tillf.  3 lekt. Cecilia Österlund Avgift 13 €  Max 15 stud. På denna kurs gör vi icke-ätbara men ändå söta smycken av snabb- och självtorkande silkeslera. Den väger knappt någonting och passar därför utmärkt till berlocker och smycken som halsband, örhängen, ringar och broscher. Jag ger några tips och instruktioner och sedan är det bara att låta kreativiteten flöda! Kursen passar både barn i skolålder och vuxna. Materialkostnader tillkommer.

3838

Godissmycken

Jeppo-Pensala skola to 18.00-20.15 2.2.2017  1 tillf.  3 lekt. Cecilia Österlund Avgift 13 €  Max 15 stud. På denna kurs gör vi icke-ätbara men ändå söta smycken av snabb- och självtorkande silkeslera. Den väger knappt någonting och passar därför utmärkt till berlocker och smycken som halsband, örhängen, ringar och broscher. Jag ger några tips och instruktioner och sedan är det bara att låta kreativiteten flöda! Kursen passar både barn i skolålder och vuxna. Materialkostnader tillkommer.

Lär dig göra film

Rådhuset - Rådhuset, lilla rummet fr 18.00-21.00  lö 13.00-19.00 sö 13.00-19.00 24.3-26.3.2017  3 tillf.  20 lekt. Emil Wingren Avgift 26 €  Max 15 stud. Vi gör en kortfilm på en helg! Fredag kl. 1821: Tips & tricks och brainstorming till manus. Lördag kl. 13-19: Filmning. Söndag kl. 13-19: Redigering. Kursen är för ungdomar 13-29 år. Inga förkunskaper behövs. Möjligt att dela upp i mindre grupper enligt intresse.

Underhållningsorkestern

Carleborgsskolan - Calypso fr 18.15-19.15 13.1-31.3.2017  11 tillf.  15 lekt. Mia Willnäs Avgift 25 €  Max 12 stud. Underhållningsorkestern spelar musik ur alla genrer: tango, populärmusik, folkmusik, lätt klassiskt med mera. Kursen riktar sig till dig som har lite erfarenhet av ditt instrument och läser noter. Frågor om kursen riktas till ledaren Mia: 040-763 95 28. Välkommen!


Dagsvandring längs Utterleden del 3

Utterleden lö 8.00-15.00 27.5.2017  1 tillf.  9 lekt. Camilla Sandström Avgift 19 €  Max 20 stud. Kom med på dagsvandring och upplev en del av nejdens längsta vandringsled. Utterleden går genom Pedersöres mest glesbefolkade områden och bjuder på varierad natur i form av bl.a. idylliska skogsstigar, vackra myrar och små ödemarkssjöar. Vi startar från Nars där del 2 avslutades och vandrar till Vilobacka där Utterleden slutar, en sträcka på ca 16 km. Under denna sista del av Utterleden passerar vi bl.a. den kända Lostenen som är ett av Finlands mäktigaste flyttblock. Vi håller pauser med jämna mellanrum. Från Vilobacka åker vi med bil tillbaka till Nars. Du behöver inte ha deltagit i Utterleden del 1 och 2 för att delta i Utterleden del 3. Inga förhandskunskaper krävs, men du bör vara minst 12 år för att delta. Ta med egen matsäck och klä dig i lämpliga kläder. Observera att tidtabellen är ungefärlig, det kan gå snabbare och det kan ta längre beroende på gruppens framfart. Välkommen med på vårvandring!

Dagsvandring längs Utterleden del 2

Utterleden lö 8.00-16.00 29.4.2017  1 tillf.  11 lekt. Camilla Sandström Avgift 19 €  Max 20 stud. Kom med på dagsvandring och upplev en del av nejdens längsta vandringsled. Utterleden går genom Pedersöres mest glesbefolkade områden och bjuder på varierad natur i form av bl.a. idylliska skogsstigar, vackra myrar och små ödemarkssjöar. Vi startar denna gång från Huvudsjön där vi sist avslutade vandringen. Vi kommer att vandra till Nars, en sträcka på ca 20 km. Under vandringen passerar vi många fina platser, bl.a. den vildmarkslika Gäddsjön och den vackra Skjorsmossen. Vi håller pauser med jämna mellanrum. Från Nars åker vi med bil tillbaka till Huvudsjön.

Du behöver inte ha deltagit i Utterleden del 1 för att delta i del 2 och 3. Del 3 hålls i maj. Inga förhandskunskaper krävs, men du bör vara minst 12 år för att delta. Ta med egen matsäck och klä dig i lämpliga kläder. Observera att tidtabellen är ungefärlig, det kan gå snabbare och det kan ta längre, beroende på gruppens framfart. Välkommen med på vandring!

Parkourtalanger

Carleborgsskolan - Gymnastiksal lö 10.00-11.00 14.1-29.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Rui Rocha Avgift 26 €  Max 13 stud. Parkour är en konstform där man förflyttar sig från A till B, snabbt med precision och skicklighet i olika hinderbanor i gymnastiksalen. Deltagarna bör ha inneskor och gympakläder. Alla deltagare behöver ha tre års parkourträning som förkunskap och parkourprov på plats.

Vandring längs Trådi

Måtasberget lö 10.00-15.00 6.5.2017  1 tillf.  7 lekt. Fjalar Fors Avgift 5 €  Max 30 stud. Kom med på en dagsvandring och upplev den finaste delen av Jeppos vandringsled, Langtrådi. Langtrådi är en tur på 10 km och bjuder på varierad natur i form av idylliska skogsstigar, där vi bl.a. passerar Storstenen och forngravarna vid Palmlandet. Terrängen är lättvandrad, men ställvis stenig. Vi startar från Måtarsstugan och rör oss i en vandringstakt som passar alla. Längs med vägen håller vi två pauser, vid Mässjesbacken och vid forngravarna. Packa gärna med dig något att grilla och fika! Skor och utrustning enligt väder. Välkommen!

3939


Padel – racketsport

Carleborgsskolan - Gymnastiksal lö 11.00-12.00 14.1-29.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Rui Rocha Avgift 38 €  Max 10 stud. Padel är en racketsport som påminner om minitennis och hålls på en mindre plan. Sporten är mycket populär i hela världen. Padel har egna regler med poängräkning, utrustning och spelplanens utformning. Serven slås underifrån och bollen som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i exempelvis squash och tennis. Bollen kan studsa från alla fyra väggarna på planen. Kursen är för dig som är 12 år eller äldre. Häng med och spela denna roliga bollsport! Det finns padelracketar att låna under kursen.

Äventyrsdag för familjen

Svedja lägergård lö 12.00-15.00 20.5.2017  1 tillf.  4 lekt. Trey Howard Avgift 18 €  Max 20 stud. Unna er en minisemester i närmiljö för hela familjen! Under den här dagen är det kvalitetstid för familjen som gäller när vi drar ut på äventyr i skogen. Programmet innehåller lekar och skattjakt för hela familjen samt plättstekning i muurikkapannan. Vi samlas vid Svedjas parkering. Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans-kurser är att man tillbringar värdefull tid, just tillsammans. Materialkostander ingår i avgiften.

4040

Sagostund kring lägerelden

Svedja lägergård lö 14.00-15.30 13.5.2017  1 tillf.  2 lekt. Trey Howard Avgift 15 €  Max 20 stud. Njut av kvalitetstid med barnen under en mysig sagostund kring lägerelden. Sagorna passar barn i alla åldrar (målgruppen är 5-7 år). Medan vi lyssnar till högläsningen dricker vi varm choklad och grillar korv. Kläder enligt väder. Vi samlas vid Svedjas parkering. Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans-kurser är att man tillbringar värdefull tid, just tillsammans. Materialkostander ingår i avgiften.

Karate-do Shotokai, juniorer

Topeliusgymnasiet - Gymnastiksal sö 18.00-19.00 15.1-23.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Anders Sjö Avgift 35 €  Max 25 stud. Karate-do Shotokai (KDS) är en form av självförsvar som tränar dig till att kunna försvara dig själv genom att använda dina egna kroppsrörelser. Alla kan träna inom KDS oberoende av styrka, kön och ålder. Du behöver inte ha en hög kondition för att börja träna. Många börjar sin karateträning just för att få en bättre kondition, andra för att det är en annorlunda träningsform. De som tränar aktivt finner snabbt att träningen har så mycket mera att ge både fysiskt och mentalt än konventionella sporter. Några enkla idéer som genomsyrar vår karate är: vi försöker hålla vår träning enkel och effektiv och målet är att lära oss använda kroppen effektivt, att vara lugn, avslappnad och rörlig i alla situationer är viktigt och vi sporrar inte till tävling, utan vi framhåller partnerskap i all träning. Kursen är för dig som är under 13 år och passar både nybörjare och längre hunna. OBS! Söndag 12.2, 12.3, 19.3 och 26.3 hålls kursen i gymnastiksal i Munsala skola.


Konstis Konstis, 11-12 år

Konstis, 8-10 år

Ung konst, konstis13 år -

Konstis, 5-7 år

Tvätteriet - Konstis må 17.00-18.30 9.1-10.4.2017  13 tillf.  26 lekt. Maria Westerlund Avgift 47 €  Max 12 stud. Konstundervisningen vill öppna dörrarna till konstens magiska värld. Eleverna lär sig att behärska olika tekniker och material, att innovativt och kreativt kunna ta sig an olika uppgifter och att kritiskt kunna uppleva och bedöma konst. Vi tecknar, målar, bygger, konstruerar, trycker, fotograferar och lär oss tekniker och metoder.

Tvätteriet - Konstis må 18.45-20.45 9.1-10.4.2017  13 tillf.  35 lekt. Maria Westerlund Avgift 50 €  Max 12 stud. Konstundervisningen vill öppna dörrarna till konstens magiska värld. Eleverna lär sig att behärska olika tekniker och material, att innovativt och kreativt kunna ta sig an olika uppgifter och att kritiskt kunna uppleva och bedöma konst. Vi tecknar, målar, bygger, konstruerar, trycker, fotograferar och lär oss tekniker och metoder.

Tvätteriet - Källaren ti 17.15-18.45 10.1-11.4.2017  13 tillf.  26 lekt. Mia Strand Avgift 47 €  Max 12 stud. Syftet med konstundervisningen är att öppna dörrarna till konstens magiska värld, att eleverna skall lära sig att behärska olika tekniker och material, att innovativt och kreativt kunna ta sig an olika uppgifter och att kritiskt kunna uppleva och bedöma konst. Vi tecknar, målar, bygger, konstruerar, trycker, fotograferar och lär oss tekniker och metoder.

Tvätteriet - Konstis to 17.15-18.15 12.1-13.4.2017  13 tillf.  17 lekt. Katarina Östman Avgift 39 €  Max 15 stud. Syftet med konstundervisningen är att öppna dörrarna till konstens magiska värld, att eleverna skall lära sig att behärska olika tekniker och material, att innovativt och kreativt kunna ta sig an olika uppgifter och att kritiskt kunna uppleva och bedöma konst. Vi tecknar, målar, bygger, konstruerar, trycker, fotograferar och lär oss tekniker och metoder.

4141


Teaterkonst Teaterkonst 3. Årskurs 1-4, Jeppo

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal ti 12.00-13.30 10.1-9.5.2017  16 tillf.  32 lekt. Isabell Ström Avgift 31 €  Max 12 stud. Undervisningen i Teaterkonst grundar sig på dramapedagogiska metoder, och detta år fokuserar vi på den fysiska teaterns uttryckssätt. Barnet får därmed möjligheten att prova på grunderna inom akrobatik, kampsport, röst och rörelse genom olika lekar och spel. Vi tränar oss i gestaltande kroppsuttryck och utvecklar vår fantasi- samt berättarförmåga. Under vårterminen får eleverna dessutom delta i en scenframställning för publik. Ta med bekväma kläder och en vattenflaska.

Musiklekis Musiklekis 3-5 åringar

Jeppo-Pensala skola on 13.30-14.00 11.1-5.4.2017  12 tillf.  8 lekt. Maja Sandbäck Avgift 43 €  Max 8 stud. Barnen lär sig musik genom att uppleva den med olika sinnen och skapa själva. I musiklekis använder vi oss av nya och gamla sånger/ sånglekar, rytmer, ljud, instrument, färg och form. I den här gruppen satsar vi främst på sånger och sånglekar och anpassar verksamheten efter barnens nivå i utvecklingen. Förälder får vara med om barnet vill.

Musiklekis 6-7 åringar, fortsättningskurs

Jeppo-Pensala skola on 14.15-15.00 11.1-5.4.2017  12 tillf.  12 lekt. Maja Sandbäck Avgift 73 €  Max 8 stud. Barnen lär sig musik genom att uppleva den med olika sinnen och skapa själva. I musiklekis använder vi oss av nya och gamla sånger/ sånglekar, rytmer, ljud, instrument, färg och form. Detta är i första hand en fortsättningskurs, för barn som tidigare deltagit i musiklekis. I år satsar vi på olika musikstilar, klassiska kompositörer och på att skapa musik.

4242


Anpassade kurser Innebandy

Carleborgsskolan - Gymnastiksal må 17.30-18.30 9.1-24.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Olavi Heinonen Avgift 30 €  Max 30 stud. Vi tränar lite, men spelar mest. Välkommen med!

Snickarkurs

Carleborgsskolan - Slöjdsal ti 17.00-18.30 17.1-21.2.2017  6 tillf.  12 lekt. Robert Hjulfors Avgift 25 €  Max 12 stud. På denna kurs gör vi roliga grejer i trä. Vill du såga och snickra bilar, robotar eller nåt annat skoj? Då är detta kursen för dig! Materialkostnader ingår.

Anpassad allsång

Carleborgsskolan - Calypso ti 18.00-18.45 10.1-4.4.2017  4 tillf.  4 lekt. Åsa Forsbacka Avgift 10 €  Max 30 stud. Kom med och sjung och ha roligt i Allsångskören! Alla vänner av sång och musik passar in i vår kör. Vi sjunger glada medryckande sånger en gång i månaden. Vissa kvällar har vi även med kompmusik. Kursen hålls: 10.1, 7.2, 7.3 och 4.4.

Gott för kropp, själ och hjärta – anpassad kurs

Carleborgsskolan - Kocken ti 18.00-20.30 18.4-25.4.2017  2 tillf.  7 lekt. Susanne Liljeström-Holm Avgift 22 €  Max 12 stud. Modern och enkel matlagning. Sanna lär dig vad du ska tänka på för att äta gott, nyttigt och hälsosamt för att kropp och själ ska må bra. Vi gör maten tillsammans och njuter sedan tillsammans av den mat vi gjort. Du får recepten med dig hem. Ta med förkläde och bekväma skor. Ingredienser ingår i avgiften.

Cirkelträning

Stjärnhallen - Hercules gym to 16.15-17.00 12.1-27.4.2017  15 tillf.  15 lekt. Robert Hjulfors Avgift 26 €  Max 15 stud. Vi bygger upp kroppen och våra muskler med cirkelträning. Träningen på gymmet är mångsidig och fordrar ingen förhandskunskap. Kursen inleds med genomgång av olika maskiner och träningsredskap som vi kommer att använda under kursens gång. Ta gärna med vattenflaska.

4343


Yoga

med malin Berghagen lördag 18.2.2017 kl. 10.00-17.00. stjärnhallen. 70€ Det blir en ny yogadag med Malin! Under denna lördag får du hjälp med att komma djupare in i yogans magiska värld och med att må bättre – av yogainstruktören, föreläsaren, modellen och författaren Malin Berghagen. Malin Berghagen är en känd yogaprofil i Sverige och flera delar av världen. Malin fyllde nyss 50 år, bor på Mallorca, har tre yogaböcker bakom sig och har hållit ett hundratal yogaresor och -kurser över hela världen. “Yoga är min passion”, som hon själv säger. “Yogan hjälper mig att hela tiden landa i mig själv. Vem jag är och vem jag vill vara, men också vad jag känner, vad jag drömmer om och längtar efter”, säger Malin. Dagen med Malin består av flera yogapass och avslutas med en föreläsning. Vi bjuder på lunch och under hela dagen finns frukter och juice att tillgå. Dagens program: 09.00-10.00 Bekräftelse av anmälan på plats 10.00-11.30 Yoga del 1 11.30-12.30 Lunch 12.30-15.30 Yoga del 2 15.30-16.00 Fruktpaus och försäljning av Malins yogaböcker 16.00-17.00 Föreläsning: Naturlig hälsa

4444

Anmälan och info på www.arbis.fi eller på tel 78 56 470.

Välkommen!


Gymnastik, Idrott och Dans Måndag Kroppsvänlig gymnastik för damer 55+

Fyspass för ungdomar

Stjärnhallen - Lilla Björnen må 10.00-11.00 9.1-10.4.2017  13 tillf.  17 lekt. Ann-Louis Wikblad Avgift 38 €  Max 40 stud. Rörelseglädje till medryckande musik förbättrar muskelstyrka, balans och smidighet. Avslutar timmen med stretch och avslappning.

Stjärnhallen - Bellatrix må 15.00-16.00 9.1-24.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Ann-Louise Haga Avgift 20 €  Max 40 stud. Cirkelträning med muskelträning och pulshöjande övningar om vartannat. Vi jobbar 2x60 sekunder vid varje "station". En mångsidig, svettig och rolig timme. Passar för alla som vill träna. Ett riktigt härligt fyspass. Häng med! Kursen är för dig som är 13-18 år.

Gymnastik med stolstöd, Jeppo

Afterwork workout

Fd Jeppo daghem må 12.00-13.00 9.1-10.4.2017  10 tillf.  13 lekt. Ann-Louis Wikblad Avgift 38 €  Max 30 stud. Gymnastik sittande och stående med stolen som stöd vid behov. Rörelser som förbättrar styrka, balans och smidighet till medryckande musik.

Gymnastik med stolstöd, Pensala

Pensala dagis må 13.30-14.30 9.1-24.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Ann-Louis Wikblad Avgift 38 €  Max 20 stud. Gymnastik sittande och stående med stol som stöd vid behov, bl.a. sittdans. Rörelser som förbättrar styrka, smidighet och balans till medryckande musik!

Stjärnhallen - Bellatrix må 16.15-17.15 9.1-24.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Ann-Louise Haga Avgift 38 €  Max 40 stud. Enkel, fartfylld och rolig motionsgymnastik som passar alla. Uppvärmningen följs av muskel- och uthållighetsträning. I träningen används redskap som t.ex. hantlar, gummiband, käppar och gymbollar. Passet avslutas med stretchning. Drickflaska och liten handduk med.

Boccia, Jeppo

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal må 16.30-18.30 9.1-24.4.2017  14 tillf.  37 lekt. Carl-Ove Christiansen Avgift Ingen avgift  Max 20 stud. Kom med och spela boccia för trivsel och samvaro. Ingen skillnad vilken ålder du är i, alla kan vara med!

4545


Abs & Butt

Stjärnhallen - Bellatrix må 17.15-18.00 9.1-24.4.2017  14 tillf.  14 lekt. Ann-Louise Haga Avgift 29 €  Max 40 stud. På denna timme kör vi träning för mage och rumpa. Timmen lämpar sig för alla. Detta pass vill du inte missa!

Power Hour

Stjärnhallen - Bellatrix må 18.00-19.00 9.1-24.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Ulrika Lunabba-Svanström Avgift 38 €  Max 25 stud. Kom med på en tuff träning! Vi tränar uthållighet och styrka. Träningen är en mix av pump, HIIT och CrossFit. Passar alla och var och en tränar efter egen förmåga. Ta med inneskor och vattenflaska.

Mindfulness och acceptans

Rådhuset - Rådhussalen må 18.00-20.15 9.1-24.4.2017  14 tillf.  42 lekt. Staffan Portin Avgift 50 €  Max 20 stud. Genom att vara närvarande i nuet kan vi hitta vägar till harmoni, glädje och ökad livskvalitet. Medveten närvaro ger även verktyg för att hantera bl.a. stress, depression, oro, smärta och lidande i olika former. Genom att lyssna till oss själva, använda våra sinnen utan att värdera eller döma, kan vi få en mer innehållsrik och rofylld vardag. Vi kan få kontroll över vår kropp, våra upplevelser och vårt liv. Kursen innehåller varierande praktiska övningar, meditation, avslappningar, diskussioner och rum för självreflektion.

4646

Herrgymnastik

Stjärnhallen - Lilla Björnen må 18.30-19.30 9.1-24.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Carina Björkman Avgift 38 €  Max 60 stud. Motionsgymnastik där både konditions- och muskelträning ingår. Huvudvikten läggs dock vid motionsgymnastiken, där du själv får bestämma fart och intensitet. Hela kroppen tränas och stretchas varje gång. Ibland använder vi hantlar, gummiband eller käppar som komplement till träningen.

Ryggymnastik, Jeppo

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal må 18.30-19.30 9.1-24.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Ulla-Stina Karlsson-Lassander Avgift 38 €  Max 35 stud. Ryggen mår bra av att vara i rörelse. Med ryggymnastik förebyggs ryggbesvär, muskelbalansen och hållningen förbättras och kroppen hålls smidig. Ryggymnastik lämpar sig för både damer och herrar. Ta med liggunderlag.

Bodytraining i Munsala

Munsalagården - Gymnastiksal må 18.30-19.30 9.1-24.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Maria Hertén  Linda Stråka Avgift 38 €  Max 40 stud. En timme effektiv, rolig och tuff träning som passar alla! Vi värmer upp och tränar muskler med den egna kroppsvikten och varierar t.ex. med stationsträning och pulshöjande inslag. Eftersom vi är två ledare byts programmen med ca 3-4 veckors intervaller och dina muskler får nya utmaningar. Vi avslutar passet med stretchning.

Ödet är ingen slump. Det är ett val. William Jennings Bryan


Spinning med Ulrika

Stjärnhallen - Bellatrix må 19.10-20.10 9.1-24.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Ulrika Lunabba-Svanström Avgift 55 €  Max 15 stud. Kom med på ett roligt spinningpass, passar de flesta. Skor, vattenflaska och liten handduk med. Du kan köpa Spinning-biljetter, för "drop in" till detta pass. Biljetterna kostar 4 e/st. och kan köpas vid infon i Stjärnhallen eller i stadens infopunkt. Biljetter säljs, så länge det finns lediga cyklar.

Ryggymnastik, Pensala

Pensala dagis må 19.50-20.50 9.1-24.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Ulla-Stina Karlsson-Lassander Avgift 38 €  Max 35 stud. Ryggen mår bra av att vara i rörelse. Med ryggymnastik förebyggs ryggbesvär, muskelbalansen och hållningen förbättras och kroppen hålls smidig. Ryggymnastik lämpar sig för både damer och herrar. Ta med liggunderlag.

Tisdag Wake up gymnastik

Stjärnhallen - Bellatrix ti 8.45-9.45  on 8.45-9.45 10.1-25.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Gun Nyholm-Stara Avgift 38 €  Max 25 stud. Ge dig själv en bra start på dagen med muskelträning för hela kroppen. Vi gör funktionella övningar som ger dig styrka, balans, koordination och smidighet. Bålstabilitet bakas också in i träningen. Allt på en gång! Med pulshöjande övningar höjer vi även konditionen. Den perfekta kombinationen är att fortsätta på Bodyharmony Yang, där du får töja musklerna och ge dig den viktiga muskelvården.

Bodyharmony Yang

Stjärnhallen - Bellatrix ti 9.50-10.50  on 9.50-10.50 10.1-25.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Gun Nyholm-Stara Avgift 38 €  Max 25 stud. Få kropp och själ i balans. Vi gör djupstretchande övningar och förbättrar rörligheten i musklerna. Vi använder andningen aktivt och tar stöd av de djupa stabiliseringsmusklerna när vi töjer. En kurs för dig som vill upprätthålla och förbättra din rörlighet, och för dig som känner dig styv och vill bli smidigare. Kom med på denna viktiga muskelvård!

Styrketräning för seniorer, Munsala

Munsalagården - Krafthall ti 10.00-11.00 10.1-25.4.2017  5 tillf.  20 lekt. Robert Hjulfors Avgift 38 €  Max 15 stud. Vi är på gymmet och tränar med olika maskiner och träningsredskap. Träningen är mångsidig och hjälper till att bygga upp styrka, stadga och smidighet i hela kroppen. Kursen inleds med genomgång av träningsredskapen som ska användas så någon förhandskunskap behövs inte. Det enda du behöver ha med dig är en vattenflaska. Kursen är avsedd för både damer och herrar.

Fitness Pilates 2

Stjärnhallen - Bellatrix ti 10.55-11.55 10.1-25.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Gun Nyholm-Stara Avgift 38 €  Max 25 stud. Pilateskurs för dig som tidigare tränat pilates och lärt dig att använda ditt kraftcenter på rätt sätt. Vi fortsätter att stärka de viktiga hållningsmusklerna (djupa mag- och ryggmuskler, samt bäckenbotten). Du stärker kroppen mångsidigt, blir smidigare och förbättrar koordinationen och andningen. Vi jobbar lugnt och kontrollerande med fokus på kvalitet.

4747


Styrketräning för seniorer

Stjärnhallen - Hercules gym ti 15.00-16.00  to 15.00-16.15 10.1-27.4.2017  0 tillf.  45 lekt. Robert Hjulfors Avgift 70 €  Max 25 stud. Vi är på gymmet och tränar med olika maskiner och träningsredskap. Träningen är mångsidig och hjälper till att bygga upp styrka, stadga och smidighet i hela kroppen. Kursen inleds med genomgång av träningsredskapen som skall användas så någon förhandskunskap behövs inte. Det enda du behöver ha med dig är dig själv och en vattenflaska. Kursen är avsedd för både damer och herrar. Kursen går två ggr i veckan. Tisdagar kl 15.00-16.00 och torsdagar kl 15.00-16.15.

Rörelseglädje för hela familjen

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal ti 15.00-16.00 10.1-25.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Pauliina Peltorinne Avgift 38 €  Max 15 stud. Familj är ett lekfullt pass för barn 2-6 år och vuxna tillsammans. Det är roligt, spännande och omväxlande. Här samlas de yngsta deltagarna för att ha kul och röra sig till musik. Fokus är på motorisk träning och lekfulla rörelser som inspireras av musiken. Viktigast med detta pass är att alla har roligt! Kom och upplev rörelseglädje tillsammans med ditt/dina barn! Denna kurs är en tillsammans kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans är att man tillbringar värdefull tid, just tillsammans.

Bodyburn

Stjärnhallen - Lilla Björnen ti 18.00-19.00 10.1-25.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Isabella Mäenpää Avgift 38 €  Max 40 stud. Enkla pulshöjande övningar mixat med styrka. Ibland jobbar vi bara med egen kroppsvikt och ibland jobbar vi med hantlar, lådor och gummiband. Ofta finns det alternativ till de tuffa övningarna. Bra tempo på timmen! 4848

Gymma med Sarah

Stjärnhallen - Hercules gym ti 18.00-19.00 10.1-25.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Sarah Sjöblom Avgift 38 €  Max 26 stud. Cirkelträning för hela kroppens muskler. Tillsammans bygger vi upp våra muskler och vårt välbefinnande. Även pulshöjande inslag finns i träningen. Alla är välkomna, unga som äldre, nybörjare och mer erfarna. Passet avslutas med stretching.

Karate-do Shotokai

Topeliusgymnasiet - Gymnastiksal ti 19.00-20.30  to 19.00-20.30 sö 19.00-20.30 10.1-27.4.2017  43 tillf.  86 lekt. Patrik Hautanen Avgift 47 €  Max 25 stud. Det finns kanske många anledningar till att du vill lära dig karate: självförsvar, att få träffa nya människor, att komma i form eller att ta del av en ny stimulerande aktivitet. Våra träningsmetoder är spännande och kreativa. Vi koncentrerar oss på att lära rätt form, rörelse, timing, avstånd, hur du kan använda hela kroppen och hur du utvecklar rätt kroppstillstånd. Stämningen på våra träningar är informell och vänlig. Vår karatestil hjälper dig att slappna av och att bli mera medveten om din kropp och din omgivning. Detta tillåter alla, oavsett kön och kroppsform, att träna karate på ett sätt som ger stor fysisk nytta och en mycket tillfredsställande träning. KDS är en kampsportsorganisation som förbundit sig att träna och undervisa Karate-do, som den lärs ut av Sensei Mitsusuke Harada. Stilen är öppen för alla med genuint intresse av att lära sig karate. Kursen ordnas i Arbis i samarbete med Nykarleby Karate-Do Shotokai.


Motions mix, Socklot

Socklot skola - Gymnastiksal ti 19.00-20.00 10.1-25.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Carina Björkman, Linda Stråka Avgift 38 €  Max 35 stud. Enkel och rolig, men ändå fartfylld motionsgymnastik som passar alla. I passet ingår uppvärmning, konditions- och muskelträning samt grundlig stretchning. Redskap som hantlar, gummiband och käppar används som variation i träningen. Ta med vattenflaska och liggunderlag.

Styrka och funktionell träning för damer

Stjärnhallen - Hercules gym ti 19.15-20.15 10.1-25.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Isabella Mäenpää Avgift 37 €  Max 20 stud. Gymträning med enkla övningar och mycket svett. Passar både nybörjare och vana motionärer. Styrka och funktionell träning. Vi mixar dessa två med pulshöjande övningar mellan varven.

Zumba Pensala

Pensala dagis ti 19.45-20.45 10.1-9.5.2017  17 tillf.  23 lekt. Camilla Johansson Avgift 38 €  Max 20 stud. Zumba baseras på konditionstränande, rytmisk dans och har blivit en av de mest snabbväxande träningsformerna i USA och Europa. Heta latinska rytmer som salsa, cha cha, cumbia, samba och merengue har kombinerats med läckra danssteg som tränar överkroppen, underkroppen och allt däremellan. Det är så roligt att man inte ens tänker på att man tränar! Ta med inneskor och vattenflaska.

Styrka och funktionell träning för herrar

Stjärnhallen - Hercules gym ti 20.30-21.30 10.1-25.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Isabella Mäenpää Avgift 38 €  Max 20 stud. Gymträning som passar alla. Styrka och funktionell träning på gymmet. Mixat med inslag av pulshöjande övningar. Tillsammans bygger vi upp våra muskler och vårt välbefinnande. Alla är välkomna, så häng på och bygg upp lite muskler!

Onsdag Svettigt & roligt

Ytterjeppo skola - Gymnastiksal on 17.30-18.30 11.1-26.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Robert Hjulfors Avgift 38 €  Max 30 stud. Svettig och rolig motionsgymnastik för alla åldrar. Vi tränar klassiskt samt kör cirkelträning. Vi börjar med uppvärmning, tränar sedan hela kroppen och avslutar med töjningar. Ta med dig inneskor, liggunderlag och vattenflaska.

Ryggymnastik, centrum

Topeliusgymnasiet - Gymnastiksal on 18.00-19.00 11.1-26.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Ulla-Stina Karlsson-Lassander Avgift 38 €  Max 35 stud. Ryggen mår bra av att vara i rörelse. Med ryggymnastik förebyggs ryggbesvär, muskelbalansen och hållningen förbättras och kroppen hålls smidig. Ryggymnastik lämpar sig för både damer och herrar. Ta med liggunderlag. Obs! Onsdag 15.2, 15.3 och 22.3 hålls kursen i Carleborgsskolans gymnastiksal.

Det viktiga är inte att leva länge, utan att leva många stunder. Tomas Gunnarsson

4949


Dance fever!

Stjärnhallen - Bellatrix on 18.00-19.00 8.3-10.5.2017  10 tillf.  13 lekt. Mikaela Bärs Avgift 22 €  Max 25 stud. Gillar du att dansa men känner att du inte riktigt hänger med i svängarna på alla dessa populära dansklasser som finns? Då kanske Dance fever! är något för dig - en dansinspirerande timme där vi gör enkla stegserier och upprepningar. Före varje låt går vi snabbt igenom vilka steg vi skall göra så att du lättare kan hänga med. Musiken blandas från 1960 till 2016. Kom med om du också känner av lite dansfeber i kroppen! Observera att kursen startar efter sportlovet, dvs. v. 10.

Träning för gravida

Sports Club on 18.00-19.00 11.1-26.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Linda Semskar Avgift 36 €  Max 15 stud. Alla med en normal graviditet mår bra av måttlig träning. Fysisk aktivitet kan minska illamående, trötthet, ryggbesvär och sömnproblem som kan uppstå under graviditeten. Träningen gör dig starkare och uthålligare och du får bättre förutsättningar för förlossning och mammaroll. Träningen frigör endorfiner som ger välbefinnande åt både mor och barn. Du återhämtar dig också snabbare efter förlossningen. Som gravid bör man träna på ett lite annorlunda sätt än annars. Man behöver ta tid för pauser och hålla ett lagom tempo. Passet består av enkla övningar som ger styrka och smidighet. Vi tränar bl.a. med hjälp av pilatesboll. Vi avslutar med stretchning och avslappning. Det är ingen skillnad om du är i början eller i slutet av din graviditet – passet passar alla! Ta med vattenflaska, kudde och filt.

5050

Avslappningskurs (relaxation)

Rådhuset - Rådhussalen on 18.30-20.00 11.1-15.2.2017  5 tillf.  10 lekt. Henry Kallvik Avgift 22 €  Max 30 stud. Häng med och lär dig mer om och öva på olika avslappningsmetoder tillsammans med nyutexaminerade Relaxation Trainer Henry Kallvik. Dessa färdigheter stöder allmänt välmående och kan förbättra stresshantering, självkänsla och sömn. OBS! Ingen kurs 1.2.

Motionsgymppa

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal on 19.00-20.00 11.1-19.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Pauliina Peltorinne Avgift 38 €  Max 25 stud. Motionsgymppa är varierad, funktionell och enkel att hänga med i. Gymppan är allroundträning i suverän form. På en timme får du träna allt: styrka, kondition och rörlighet. Träningskänslan och lusten att röra sig föds ur musiken. Alla åldrar!

Intervall-spinning

Stjärnhallen - Bellatrix on 19.00-20.15 11.1-26.4.2017  15 tillf.  25 lekt. Cay Kronqvist Avgift 55 €  Max 20 stud. Ett lämpligt pass för dej som cyklar, löper, skidar eller håller på med nån annan uthållighetsidrott på lek eller allvar och vill komplettera med effektiv intervallträning i takt till musiken. Alla vet att intervallträningen är effektiv och roligare att genomföra tillsammans med andra! Passar alla från nybörjare till aktiva idrottare då man själva reglerar motståndet på cykeln, men räkna med att bli rejält svettig. Vattenflaska och handduk behövs. Du kan köpa Spinning-biljetter, för "drop in" till detta pass. Biljetterna kostar 4 e/st. och kan köpas vid infon i Stjärnhallen eller i stadens infopunkt. Biljetter säljs, så länge det finns lediga cyklar.


Cirkelträning i Hirvlax

Zumba Markby

Cross-training I

Cross-training II

Hirvlax skola - Gymnastiksal on 19.15-20.15 11.1-26.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Robert Hjulfors Avgift 38 €  Max 30 stud. Ett cirkelträningspass för alla! Vi börjar med en gemensam uppvärmning, sedan tränar vi hela kroppen med muskelträning och använder oss främst av vår egen kroppsvikt. Vi avslutar passet med töjningar. Ta med vattenflaska och inneskor.

Stjärnhallen - Lilla Björnen on 19.30-20.30 11.1-26.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Jani Wingren Avgift 38 €  Max 16 stud. Cross är på många sätt den perfekta träningsformen eftersom den kombinerar styrke-, konditions- och smidighetsträning. Cross är en effektiv träningsform eftersom den är så intensiv. Passet är för dig som trivs på tuffa pass där det bränner i musklerna och svetten rinner! Jani är certifierad Crossfit Lvl 1 Trainer. OBS! Ingen kurs 25.1 p.g.a. förberedelser för Idrottsgalan.

Ryggymnastik, Munsala

Munsala skola - Gymnastiksal on 19.30-20.30 11.1-26.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Ulla-Stina Karlsson-Lassander Avgift 38 €  Max 35 stud. Ryggen mår bra av att vara i rörelse. Med ryggymnastik förebyggs ryggbesvär, muskelbalansen och hållningen förbättras och kroppen hålls smidig. Ryggymnastik lämpar sig för både damer och herrar. Ta med liggunderlag.

Markbygården on 19.45-20.45 11.1-3.5.2017  16 tillf.  21 lekt. Camilla Johansson Avgift 38 €  Max 20 stud. Zumba baseras på konditionstränande, rytmisk dans och har blivit en av de mest snabbväxande träningsformerna i USA och Europa. Heta latinska rytmer som salsa, cha cha, cumbia, samba och merengue har kombinerats med läckra danssteg som tränar överkroppen, underkroppen och allt däremellan. Det är så roligt att man inte ens tänker på att man tränar! Ta med inneskor och vattenflaska.

Stjärnhallen - Lilla Björnen on 20.30-21.30 11.1-26.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Jani Wingren Avgift 38 €  Max 16 stud. Cross är på många sätt den perfekta träningsformen eftersom den kombinerar styrke-, konditions- och smidighetsträning. Cross är en effektiv träningsform eftersom den är så intensiv. Passet är för dig som trivs på tuffa pass där det bränner i musklerna och svetten rinner! Jani är certifierad Crossfit Lvl 1 Trainer. OBS! Ingen kurs 25.1 p.g.a. förberedelser för Idrottsgalan.

Morgon ACT

Torsdag

Stjärnhallen - Hercules gym to 8.45-10.15 12.1-27.4.2017  15 tillf.  30 lekt. Gun Nyholm-Stara Avgift 47 €  Max 24 stud. Aerobisk cirkelträning i konditionssal. Mångsidig muskelträning för hela kroppen, samt pulshöjande övningar. Du lär dig också träna med rätt teknik för att få effektiv och säker träning. ACT passar alla, du tränar med den belastning som passar dig.

5151


FörmiddagsACT

Stjärnhallen - Hercules gym to 10.15-11.45 12.1-27.4.2017  15 tillf.  30 lekt. Gun Nyholm-Stara Avgift 47 €  Max 24 stud. Aerobisk cirkelträning i konditionssal. Mångsidig muskelträning för hela kroppen samt pulshöjande övningar. Du lär dig också träna med rätt teknik för att få effektiv och säker träning. ACT passar alla, du tränar med den belastning som passar dig.

Boccia

Stjärnhallen - Lilla Björnen to 12.00-14.00 12.1-27.4.2017  14 tillf.  37 lekt. Carl-Ove Christiansen Ingen avgift  Max 20 stud. Kom med till Stjärnhallen och spela boccia för trivsel och samvaro. Ingen skillnad vilken ålder du är i, alla kan vara med! Inget kurstillfälle 26.1 pga. Idrottsgalan. Igen kurs heller den 9.3, istället går kursen den 2.3.

StarkMamma

Stjärnhallen, framsidan to 12.30-13.30 5.1-4.5.2017  15 tillf.  20 lekt. Johanna Hjulfors Avgift 38 €  Max 16 stud. Stark mamma står för anpassad, säker och framförallt resultatinriktad aktivitet utomhus för nyblivna mammor. Du kan kalla det rehab för mammor! Alla kan vara med oavsett om du fött med kejsarsnitt, har bäckenproblem, foglossning, ont i ryggen och som alla mammor – försvagade och uttöjda magmuskler. Din kropp har genomgått fysiska förändringar under graviditeten och förlossningen, och nu är det dags att hjälpa den på traven. Träningen sker utomhus med barnet i vagn, så du behöver alltså inte ordna med barnvakt (inomhus i januari). Du kan börja träna så fort du varit på efterkontroll, vanligen efter 6-8 veckor. Har du ingen möjlighet att gå till gymmet, gillar frisk luft, vill träffa nya kompisar och vill komma i form efter din graviditet? Då är StarkMamma definitivt något för dig! Observera att kursen startar redan 5.1 och att det inte är någon kurs 19.1 och 26.1!

5252

Gymnastik med stolstöd, Centrum

Rådhuset - Rådhussalen to 13.00-14.00 12.1-27.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Ann-Louis Wikblad Avgift 38 €  Max 25 stud. Gymnastik sittande och stående med stolen som stöd vb. Rörelser som förbättrar styrka, balans och smidighet till medryckande musik, sittdans.

StarkUte

Stjärnhallen, framsidan to 13.35-14.35 5.1-4.5.2017  15 tillf.  20 lekt. Johanna Hjulfors Avgift 38 €  Max 16 stud. Denna kurs passar för dig som redan kommit igång med grundträningen efter att du fått barn, det vill säga att du har tränat bäckenbotten och de inre magmusklerna. Din bebis bör även vara minst 6 månader. Ifall du inte kommit igång alls med träning rekommenderar jag att du startar med den vanliga Stark mamma -klassen. Vi jobbar med att stärka upp kroppen inifrån ut. Vi kör lite tuffare där både löpning och hopp samt tyngre lyft kan förekomma. Ta med dig liggunderlag, handskar, oömma kläder samt vattenflaska. Givetvis får du ha med dig barnen. Denna klass passar alla kvinnor som vill stärka upp kroppen på ett säkert sätt. Vi är inomhus i januari. Observera att kursen startar redan 5.1 och att det inte är någon kurs 19.1 och 26.1.

Seniordans

Stjärnhallen - Lilla Björnen to 14.15-15.45 12.1-27.4.2017  15 tillf.  30 lekt. Ann-Louis Wikblad Avgift 47 €  Max 30 stud. Seniordans ger glädje, gör en glad. Vi dansar många dansstilar i olika turer och formationer till all världens musik. Till seniordansen kan man komma ensam eller tillsammans med vänner. Nya dansare mycket välkomna med. OBS! Torsdag 26.1 dansar vi i Ahlbecksalen och 9.3 dansar vi i Stora Björnen.


Uteträning med Isabella

Stjärnhallens bakgård to 17.00-18.00 6.4-28.9.2017  20 tillf.  27 lekt. Isabella Mäenpää Avgift 45 €  Max 25 stud. Uteträning är roligt, vi får frisk luft och vi tränar upp kondisen och musklerna för hela kroppen. Dessutom går tiden snabbt och man känner sig pigg efter träningen när man har fått vara utomhus. Ta med eget liggunderlag och kettlebells. Träningen är väldigt varierande och lätt löpning förekommer på passen. Det finns alternativ för den som vill. Kursen går april-juni, har paus i juli och kör igen i augusti-september.

Basic vattengymnastik, nivå 1

Nykarleby sjukhem to 17.00-18.00 12.1-27.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Malin Solvin-Granholm Avgift 130 €  Max 10 stud. Lättare vattengymnastik för alla åldrar, passar även för nybörjare. Vattengymnastik är en skonsam motionsform som lämpar sig för alla. Vattnets egenskaper minskar trycket på leder och vattnet ger ett motstånd som du själv kan reglera. Vi tränar till en blandning av medryckande musik och du får uppleva rörelseglädje på ett roligt och effektivt sätt.

Retrogymppa

Stjärnhallen - Bellatrix to 18.00-19.00 12.1-27.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Mikaela Bärs Avgift 38 €  Max 35 stud. Tycker ni som jag att den bästa musiken blev gjord på 80- och 90-talet? Då ska ni komma med på retrogymppa! På detta pass spelas endast musik från 80- och 90-talet. Lektionen består av enkel uppvärmning, sen ska musklerna få sig en omgång och så avslutar vi med stretch. Vi använder hantlar, pumpstång, gummiband och vår egen kroppsvikt. Obs! Ingen kurs 13.4.

Volleyball, 18 år-

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal to 18.00-19.00 12.1-27.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Julia Capozza Avgift 38 €  Max 15 stud. Vi värmer upp och spelar sen. Medan vi spelar tränar vi passningsspel och teknik. Kursen är för både kvinnor och män över 18 år. Ta med inneskor och vattenflaska. Välkommen! We warm up and play volleyball. While playing, we train passing och technique. This course is for both men and women over 18 years old. Bring your indoor shoes and a waterbottle. Welcome!

MTB för kvinnor

Sandåsens parkering to 18.00-20.00 20.4-18.5.2017  4 tillf.  11 lekt. Piia Laihorinne Avgift 22 €  Max 8 stud. Vill du få upp pulsen, njuta av naturen och är inte rädd för att skita ner dig? Då ska du hänga med på MTB med Piia! Intresset och populariteten ökar för terrängcykling. Vi går igenom hur man cyklar MTB, vilken utrustning som behövs och hur man underhåller cykeln. Piia ger också tekniktips och förslag på bra MTB-rutter i nejden, men mest av allt låter vi musklerna jobba då vi susar fram i skogen. Första gången träffas vi vid Sandåsens parkering. Obligatorisk utrustning är MTB-cykel, innerslang till din cykel, hjälm, skyddsglasögon, handskar, oömma kläder och vattenflaska. Vänligen kolla upp så att din försäkring täcker vid eventuella skador. Välkommen!

5353


Lite tuffare vattengymnastik, nivå 2 - kurs A

Core & HIIT

Hitta motivationen i löpningen

Lite tuffare vattengymnastik, nivå 2 - kurs B

Nykarleby sjukhem to 18.00-19.00 12.1-27.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Malin Solvin-Granholm Avgift 130 €  Max 10 stud. Lite tuffare vattengymnastik med ordentlig stretch 10-15 min. Vattengymnastik är en skonsam motionsform som lämpar sig för alla. Vattnets egenskaper minskar trycket på leder och vattnet ger ett motstånd som du själv kan reglera. Vi tränar till en blandning av medryckande musik och du får uppleva rörelseglädje på ett roligt och effektivt sätt.

Stjärnhallens bakgård to 18.15-19.15 6.4-22.6.2017  11 tillf.  15 lekt. Isabella Mäenpää Avgift 26 €  Max 25 stud. Löpning är enkelt och dessutom bra medicin för att få vardagsstressen att rinna av. Vi tar allt från början till slut och går igenom löpteknik och löpstyrka, löpturer och intervaller samt vad man ska tänka på för att komma vidare. Denna kurs passar nybörjare, du behöver alltså inte ha sprungit tidigare eftersom vi tar det alldeles från början.

Run for fun i Ruskamaraton

Stjärnhallen, framsidan to 18.30-20.00 12.1-24.8.2017  12 tillf.  24 lekt. Gun Nyholm-Stara Avgift 47 €  Max 25 stud. Kom med och bygg upp löpformen för halveller helmaraton. Run for fun åker till Levi och deltar i Ruskamaraton 2.9 2017 (halv- eller helmaraton). På kursen tränar vi uthållighetskondition, löpstyrka och höjer formen med intervallöpning. Du kan också delta i kursen utan att delta i Ruskamaraton. Träning tillsammans är roligt! Häng med! Vid dåligt väder tränar vi vid Sports Club. Deltagarna meddelas därom per SMS. Vi tränar 12.1, 26.1, 9.2, 23.2, 9.3, 23.3, 6.4, 20.4, 4.5, 18.5 samt 3.8 och 24.8. Möjlighet att boka individuell träningshandledning med Gun (2x30min.). Avgift för handledning är 50 €.

5454

Stjärnhallen - Bellatrix to 19.00-20.00 12.1-27.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Anna Törnqvist Avgift 36 €  Max 25 stud. Core-HIIT är precis som det låter - en blandning av de två passtyperna. Passet inleds med HIIT (20 sek arbete och 10 sek vila) som består av övningar för hela kroppen för att sen övergå till core och balansövningar. Passet avslutas med stretchövningar.

Nykarleby sjukhem to 19.00-20.00 12.1-27.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Malin Solvin-Granholm Avgift 130 €  Max 10 stud. Lite tuffare vattengymnastik med ordentlig stretch 10-15 min. Vattengymnastik är en skonsam motionsform som lämpar sig för alla. Vattnets egenskaper minskar trycket på leder och vattnet ger ett motstånd som du själv kan reglera. Vi tränar till en blandning av medryckande musik och du får uppleva rörelseglädje på ett roligt och effektivt sätt.

Spinning

Stjärnhallen - Bellatrix to 20.15-21.15 12.1-27.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Anna Törnqvist Avgift 55 €  Max 20 stud. Spinning för alla! Kom och upplev ett skönt svettigt konditionspass, samtidigt som du får en härlig träningsupplevelse. Ta med vattenflaska och liten handduk. Du kan köpa Spinning-biljetter, för "drop in" till detta pass. Biljetterna kostar 4 e/st. och kan köpas vid infon i Stjärnhallen eller i stadens infopunkt. Biljetter säljs så länge det finns lediga cyklar.


Fredag Herrgymnastik, Munsala Munsalagården - Gymnastiksal fr 19.00-20.30 13.1-28.4.2017  14 tillf.  28 lekt. Sofie Nylund Avgift 47 €  Max 30 stud. Rolig och effektiv träning för män. Vi varvar pulshöjande övningar med muskelträning och avslutar med volleyboll, eller annan bollsport. Vi stretchar efter varje gång. Ta gärna med vattenflaska och liggunderlag. Möjlighet till bastu finns efter träningen.

Volleyboll för alla (10 år-)

Pensala dagis fr 19.00-20.00 13.1-28.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Julia Capozza Avgift 38 €  Max 15 stud. Vi mjukar upp oss och värmer upp med att träna teknik och få bättre kondition. Sedan spelar vi lätt och rolig volleyboll efter egen förmåga. Vi tränar också passningsspel och servrar. Alla åldrar är välkomna, såväl damer som herrar. Ta med inneskor och vattenflaska.

Lördag Vinterturskidning Lillsand/Fäboda lö 9.00-16.00 11.2.2017  1 tillf.  9 lekt. Jesper Holmstedt  Camilla Sandström Avgift 22 €  Max 20 stud. Turskidning i våra skogar kan vara riktigt avslappnande, det är nästan som att vandra, bara att man gör det i vintermiljö med ett par skidor under fötterna. Turskidning är en gren som kan utföras både i skogsmiljö och på sjöar eller hav om isen ger tillåtelse. Ute på isen är man mera utsatt för väder och vind men har fördelen med att kunna se långa sträckor en vacker dag. Här i våra trakter börjar havsörnen vara vanlig och det är inte alls omöjligt att få syn på den när man rör sig långsamt på isen. Vi samlas vid Lillsand, Fäboda. Är isarna bra blir denna tur över isen med sikte på Storpaskarn för lunchpaus. Är isarna däremot dåliga så går turen in i skogen och följer delvis vandringsleden, även denna rutt beror på snöläget.

Egen lunchsäck med och gärna termos så att man inte har en flaska med is när man behöver dricka. Skidorna får gärna vara skogsskidor men vanliga klassiska skidor fungerar också bra. Även förstärkningsplagg och sittunderlag till pausen rekommenderas. Vi kommer att vara ute ungefär 7 timmar, så kläder och mat/snacks bör beräknas till det. Vi färdas i lugnt tempo så lite mera kläder på än vid vanlig skidåkning i spår. Kom med på en heldag med vintriga landskap, rykande het choklad och kanske en grillkorv vid brasan!

CoreSpin

Stjärnhallen - Bellatrix lö 10.00-11.00 14.1-29.4.2017  13 tillf.  17 lekt. Anna Törnqvist Avgift 55 €  Max 20 stud. Starta helgen med ett härligt träningspass! Ett kombipass med 40 minuter spinning och 20 min coreträning och stretchning. I Core koncentrerar vi oss på bålstabilitet/mage, rygg och balans. Viktiga muskler för att vår kropp ska orka med vardagen. Ta med vattenflaska och en liten handduk. Ingen kurs 22.4. Du kan köpa Spinning-biljetter, för "drop in" till detta pass. Biljetterna kostar 4 e/st. och kan köpas vid infon i Stjärnhallen eller i stadens infopunkt.

Padel – racketsport

Carleborgsskolan - Gymnastiksal lö 11.00-12.00 14.1-29.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Rui Rocha Avgift 38 €  Max 10 stud. Padel är en racketsport som påminner om minitennis och hålls på en mindre plan. Sporten är mycket populär i hela världen. Padel har egna regler med poängräkning, utrustning och spelplanens utformning. Serven slås underifrån och bollen som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i exempelvis squash och tennis. Bollen kan studsa från alla fyra väggarna på planen. Kursen är för dig som är 12 år eller äldre. Häng med och spela denna roliga bollsport! Det finns padelracketar att låna under kursen. 5555


Foam Rolling workshop

Stjärnhallen - Bellatrix lö 13.00-15.00 11.2.2017  1 tillf.  3 lekt. Anna Törnqvist Avgift 13 €  Max 25 stud. Foam Rollers är ett unikt redskap som används i skadeförebyggande och prestationshöjande träning för att mjuka upp och öka kvaliteten på kroppens muskler och mjukvävnad, SMR (Self Myofascial Release) som det även kallas. Under workshopen går vi igenom både teoretiskt och praktiskt hur foamrolling och de olika teknikerna fungerar. Ta med din egen foam roller (de finns att köpas på sportaffärer eller i stormarketar) eller meddela på arbis@nykarleby.fi senast fredag 27.1 om du vill köpa din foam roller direkt av kursledaren på plats. Foam rollern kostar ca 40 euro/person och betalas kontant till le­daren.

Söndag Badminton nybörjarkurs Stjärnhallen - Stora Björnen sö 16.45-17.45 22.1-23.4.2017  12 tillf.  16 lekt. Björn Hellqvist  Tomas Södergård Avgift 38 €  Max 16 stud. Badminton är en av de snabbaste racketsporterna i världen, men är samtidigt en sport som det är mycket enkelt att komma igång med. I denna kurs spelar vi badminton och har roligt. Vi spelar både singel och dubbel mot olika motståndare. Kursen lämpar sig för dig som vill röra på dig, man eller kvinna, ung eller gammal. Alla kan spela badminton! Helst ska du vara 12 år eller äldre. Ta med egen racket om du har (kan även lånas). Bollar ingår i avgiften. Ingen kurs den 19.2 och 16.4.

5656

Mindre värk och spänningar

Skogsparkensskola - Gymnastiksal sö 17.30-19.00 15.1-23.4.2017  13 tillf.  26 lekt. Staffan Portin Avgift 47 €  Max 20 stud. Har du värk i kroppen eller känner dig spänd? Då passar den här kursen för dig! Vi gör enkla rörlighets- och stabilitetsövningar, varsamma och långa töjningar och olika avslappningsövningar. Vi använder mjuka, skonsamma övningar, utan prestationskrav. Kursen har huvudfokus på töjningarna, men är i övrigt en mångsidig kombination av olika träningsformer.

Badminton fortsättningskurs

Stjärnhallen - Stora Björnen sö 17.45-18.45 22.1-23.4.2017  12 tillf.  16 lekt. Björn Hellqvist  Tomas Södergård Avgift 38 €  Max 12 stud. Kom med och utveckla ditt spel i badminton! Förutom att vi spelar mycket så ges även möjlighet till mer tekniska och taktiska tips på hur du kan utveckla ditt spel. Vi övar på hur man rör sig rätt, olika typer av slag, servar och taktik. Viktigast är ändå att vi har roligt och spelar mycket. Passar dig som är 15 år eller äldre, man eller kvinna. Ta med egen racket (kan även lånas). Bollar ingår i avgiften. Igen kurs den 19.2 och 16.4.

Zumba Nykarleby

Stjärnhallen - Lilla Björnen sö 18.00-19.00 15.1-14.5.2017  15 tillf.  20 lekt. Camilla Johansson Avgift 38 €  Max 80 stud. Zumba baseras på konditionstränande, rytmisk dans och har blivit en av de mest snabbväxande träningsformerna i USA och Europa. Heta latinska rytmer som salsa, cha cha, cumbia, samba och merengue har kombinerats med läckra danssteg som tränar överkroppen, underkroppen och allt däremellan. Det är så roligt att man inte ens tänker på att man tränar! Ta med inneskor och vattenflaska.


Innebandy för motionärer, 40+

Stjärnhallen - Stora Björnen sö 19.00-20.00 8.1-23.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Stig-Ole Haglund  Henry Kallvik Avgift 44 €  Max 40 stud. Innebandy för motionsnivå för både damer och herrar. Vi tränar lite teknik och spelar. Kursen är tänkt för motionärer i åldern 40+.

Dubbelpass i spinning

Stjärnhallen - Bellatrix sö 19.00-20.45 15.1-23.4.2017  14 tillf.  33 lekt. Leif Strengell Avgift 64 €  Max 20 stud. Varje distanspass i spinning är en ny upplevelse. Alltid något nytt. Kom med på fartfylld spinning till massor av ny Spotify-musik varvat med pass efter YouTube-listor och videofilmer. Spinning är samtidigt intervallträning och kaloriförbränning och lämpar sig absolut för alla. Spinning är gemensam men individuell. Ta med en liten handduk och vattenflaska för... nu kör vi! Ingen kurs 16.4. Du kan köpa Spinning-biljetter, för "drop in" till detta pass. Biljetterna kostar 4 e/st. och kan köpas vid infon i Stjärnhallen eller i stadens infopunkt. Biljetter säljs, så länge det finns lediga cyklar.

Rinkbandy för herrar

Komarov Arena sö 20.45-22.00 8.1-26.3.2017  12 tillf.  20 lekt. Olavi Heinonen Avgift 50 €  Max 30 stud. Rinkbandy på motionsnivå. Vi tränar lite teknik och spelar mycket!

Gymppapasset Gymppapasset är för dig som inte vill binda dig till en kurs eller en tid i veckan. Vill du ha möjligheten att fritt välja bland många olika gymnastikkurser? Kanske det inte fungerar för dig att du skulle binda upp dig för en och samma kväll hela terminen? Då är Gymppapasset ditt koncept! Med Gymppapasset behöver du inte anmäla dig till någon speciell kurs utan du får fritt delta i merparten av alla gymnastik kurser i vårt program. Passet sträcker sig över hela terminen kostar 84 euro totalt. Dessa kurser ingår Gymppapasset.

Rinkbandy för damer

Måndag Abs & Butt Afterwork workout Boccia, Jeppo Bodytraining i Munsala Herrgymnastik Power Hour

Innebandy för motionärer, 16-39 år

Tisdag Bodyharmony Yang Fitness Pilates 2 Bodyburn FörmiddagsACT Motions mix, Socklot Qigong för nybörjare Zumba Pensala Wake up gymnastik

Komarov Arena sö 19.30-20.45 8.1-26.3.2017  12 tillf.  20 lekt. Mikaela Caldén  Linda Ingerström-Knutar Avgift 50 €  Max 30 stud. Kom med och spela rinkbandy! Vi spelar, tränar teknik och har roligt på plan.

Stjärnhallen - Stora Björnen sö 20.00-21.00 8.1-23.4.2017  14 tillf.  19 lekt. Stig-Ole Haglund  Henry Kallvik Avgift 44 €  Max 30 stud. Innebandy på motionsnivå för både damer och herrar. Vi tränar lite teknik och spelar. Kursen är tänkt för motionärer i åldern 16-39 år.

Onsdag Flow Yoga Cirkelträning i Hirvlax Dance fever! Svettigt & roligt

Torsdag Boccia Retrogymppa Core & HIIT Motionsgymppa Qigong, fortsättningskurs Morgon ACT Fredag Herrgymnastik, Munsala Volleyboll för alla (10 år-) Söndag Zumba Markby Zumba Nykarleby Yin Yoga Innebandy för motionärer, 16-39 år Innebandy för motionärer, 40+

5757


Yoga & Qigong Hatha Yoga, Hirvlax

Hirvlax skola - Gymnastiksal ti 17.30-19.00 9.5-13.6.2017  6 tillf.  12 lekt. Catrin Holm Avgift 22 €  Max 25 stud. Under kursen kommer du tillsammans med Catrin att bekanta dig med Hatha Yoga. Övningarna är mjuka och välgörande för kroppen. Med hjälp av andningsövningar, avslappning samt koncentrations- och meditationstekniker kan vi lära oss att hantera stress, stelhet och spänningar i kroppen. Vi blir mentalt lugnare, mera närvarande och med Hatha Yogan ökar vi även vår kroppskännedom. I dagens ofta stressiga samhälle ger Hatha Yogan oss ett effektivt verktyg för att varva ner och hitta oss själva genom att lyssna på vår egen kropp. Ta med till kursen: egen yogamatta, hård kudde eller block (den som har) och en filt. Vi yogar ute när vädret tillåter.

Qigong för nybörjare

Skogsparkensskola - Gymnastiksal ti 18.00-19.30 10.1-25.4.2017  15 tillf.  30 lekt. Staffan Portin Avgift 47 €  Max 20 stud. Qigong är en skonsam träningsform som består av långsamma, mjuka rörelser utan prestationskrav. Rörelserna kombineras med andning och koncentration för att förbättra energiflödet i kroppen. Muskelavslappning, mindre stress och värk, bättre sömn och ökad kroppskännedom är några av alla härligt positiva effekter av qigong. Medicinsk qigong är en träningsmetod som använts i Kina i tusentals år i syfte att förbättra hälsan, förebygga och behandla sjukdomar. Övningarna passar alla, oberoende av ålder, kön, kondition eller vighet. Satsa på din hälsa!

5858

Flow Yoga

Skogsparkensskola - Gymnastiksal on 18.00-19.00 11.1-26.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Sarah Sjöblom Avgift 38 €  Max 40 stud. Flow Yoga är en dynamisk och fysisk yogatimme där fokus ligger på andning och rörelsesekvenser. Vi varierar stående positioner med positioner nere på mattan, andetagen leder oss genom flödet av rörelser. Flow yogan ökar styrkan, ger oss mer flexibilitet samt hjälper oss med medveten närvaro. Timmen är lämplig för både nya och längre hunna yogisar eftersom positionerna kan varieras enligt egen nivå.

Hatha Yoga

Stjärnhallen - Bellatrix to 17.30-19.00 4.5-15.6.2017  6 tillf.  12 lekt. Catrin Holm Avgift 22 €  Max 25 stud. Under kursen kommer du tillsammans med Catrin att bekanta dig med Hatha Yoga. Övningarna är mjuka och välgörande för kroppen. Med hjälp av andningsövningar, avslappning samt koncentrations- och meditationstekniker kan vi lära oss att hantera stress, stelhet och spänningar i kroppen. Vi blir mentalt lugnare, mera närvarande och med Hatha Yogan ökar vi även vår kroppskännedom. I dagens ofta stressiga samhälle ger Hatha Yogan oss ett effektivt verktyg för att varva ner och hitta oss själva genom att lyssna på vår egen kropp. OBS! Ingen kurs 25.5. Ta med till kursen: egen yoga matta, hård kudde eller block (den som har) och en filt. Vi yogar ute när vädret tillåter.


YinYoga

med magdalena mecweld lördag 22.4.2017 kl. 12.00-17.00. stjärnhallen. 55€/65€ Yinyoga är en av de populäraste yogaformerna i världen. Populariteten beror på dess effektivitet och på att alla kan göra denna yoga. Yinyogan passar även för stela och stressade kroppar. Under denna yogadag kommer vi att ägna oss åt att vila. Vila på djupet – helt enkelt vila oss i form med yinyoga. Vi kommer att ligga eller sitta i de enkla yogapositionerna och vi kommer också att utföra kortare sittande meditation. Temat för dagen är magen och höfterna: att smälta, att rena, att jorda. Magdalena Mecweld har över 25 års erfarenhet inom yoga och meditation, och är en av de första att undervisa yinyoga i Sverige. Hennes bok och app Vila dig i form med yinyoga har legat på bästsäljarlistorna sedan den kom ut 2012. Magdalena är en mycket uppskattad och omtyckt lärare som förenar djup visdom med lättsam humor. Magdalena och hennes partner Mats Nielsen, samt deras assistent Erik Bergendahl, kommer att ta hand om oss under hela denna yogadag. Läs mer om yinyoga och om Magdalena på www.yin-yoga.se. Frukter och dryck ingår under hela dagen, och vi avnjuter en lätt lunch på eftermiddagen. Anmälan innan 31.1: 55 euro, efter 31.1: 65 euro. Dagens program: 11.00-12.00 Bekräftelse av anmälan på plats 12.00-13.30 Yinyoga del 1 13.30-14.30 Lunch 14.30-17.00 Yinyoga del 2 17.00-17.30 Bokförsäljning

Anmälan och info på www.arbis.fi eller på tel 78 56 470.

Välkommen!

nykarleby arbis presenterar... 5959


Qigong, fortsättningskurs

Skogsparkensskola - Gymnastiksal to 18.00-19.30 12.1-27.4.2017  14 tillf.  30 lekt. Staffan Portin Avgift 47 €  Max 20 stud. Kursen passar dig som tidigare har tränat qigong. Vi repeterar, utvidgar och fördjupar övningarna på ett mångsidigt sätt. Ingen kurs 2.2.

Yoga med Malin Berghagen Stjärnhallen - Lilla Björnen lö 10.00-17.00 18.2.201  1 tillf.  9 lekt. Malin Berghagen Avgift 70 €  Max 70 stud.

Det blir en ny yogadag med Malin! Under denna lördag får du hjälp med att komma djupare in i yogans magiska värld och med att må bättre – av yogainstruktören, föreläsaren, modellen och författaren Malin Berg­ hagen. Malin Berghagen är en känd yogaprofil i Sverige och flera delar av världen. Hon började sitt yogiska äventyr redan som 13-åring när hon fann en bok om yoga i sin mors bokhylla. Som 32-åring mötte hon yogan igen och den har sedan dess varit hennes bästa vän. Malin fyllde nyss 50 år, bor på Mallorca, har tre yogaböcker bakom sig och har hållit ett hundratal yogaresor och -kurser över hela världen. "Yoga är min passion", som hon själv säger. "Yogan hjälper mig att hela tiden landa i mig själv. Vem jag är och vem jag vill vara, men också vad jag känner, vad jag drömmer om och längtar efter”, säger Malin.

6060

Dagen med Malin består av flera yogapass och avslutas med en föreläsning. Vi bjuder på lunch och under hela dagen finns frukter och juice att tillgå. Dagens program: 09.00-10.00 Bekräftelse av anmälan på plats 10.00-11.30 Yoga del 1 11.30-12.30 Lunch 12.30-15.30 Yoga del 2 15.30-16.00 Fruktpaus och försäljning av Malins yogaböcker 16.00-17.00 Föreläsning: Naturlig hälsa

Yin Yoga

Skogsparkensskola - Gymnastiksal sö 16.30-17.30 15.1-23.4.2017  15 tillf.  20 lekt. Sarah Sjöblom Avgift 38 €  Max 40 stud. Yin yoga är en stillsam form av yoga där vi fokuserar på skelettet, bindväven, ligamenten och de inre organen. Denna yogastil öppnar sakta upp stela höfter, baksidor av ben och vader som blir smidigare och mer elastiska. Yin yoga-positionerna är enkla - de utförs alltid liggande eller sittande och de kan göras av alla. I yin yogan stannar vi på den nivån där kroppen vill vara, vi varken stretchar eller pressar kroppen. Vi stannar i positionerna i 3-5 minuter, samtidigt låter vi musklerna slappna av och hjärnan vila, genom att fokusera oss på andning och medveten närvaro i nuet. Yin yogan passar alla och är ett utmärkt komplement till annan form av träning. Ta med yogamatta och filt.

Du är inte bara ansvarig för det du säger, utan även för det du inte säger. Martin Luther King


Suomenkieliset kurssit Helmityöt

Ahlbeckintalo, krs 1, Sisu maanantai 18.30–21.00 9.1–3.4.2017 Elena Varsimäki Kurssimaksu 25 €  Max 12 oppilasta Tervetuloa tutustumaan helmien maailmaan! Alkeis- ja jatkokurssi. Kurssilla tehdään helmi­ koruja ja koristeita, remontoidaan vanhoja helminauhoja. Kurssin aikana on mahdollisuus tehdä omia koruja ja helmikoristeita. Kurssiopettajalta saadaan materiaalit töihin ja vinkkejä mistä niitä haetaan. Materiaali­ maksu.

Pianokurssi, maanantai

Ahlbeckintalo, krs 1, Sisu maanantai 14.30–18.00 9.1–3.4.2017 (12 til.) Zsolnay Zsolt Max 8 oppilasta Mahdollisuus oppia soittamaan klassista, poppia, bluesia ja viihdemusiikkia pianolla/ kosketinsoittimella. 20 min / oppilas / 81 €. 30 min / oppilas / 101 €.

Pianokurssi, perjantai

Ahlbeckintalo, krs 1, Sisu perjantai 14.30–18.00 13.1–7.4.2017 (12 til.) Zsolnay Zsolt Max 8 oppilasta Mahdollisuus oppia soittamaan klassista, poppia, bluesia ja viihdemusiikkia pianolla/ kosketinsoittimella. 20 min / oppilas / 81 €. 30 min / oppilas / 101 €.

Pianokurssi, Jepua

Jeppo-Pensala koulu torstai 14.00–17.00 12.1–6.4.2017 (12 til.) Zsolnay Zsolt Max 8 oppilasta Mahdollisuus oppia soittamaan klassista, poppia, bluesia ja viihdemusiikkia pianolla/ kosketinsoittimella. 20 min / oppilas / 81 €. 30 min / oppilas / 101 €.

Pianokurssi, Sokaluoto

Sokaluodon koulu perjantai 12.15–14.15 13.1–7.4.2017 (12 til.) Zsolnay Zsolt Max 10 oppilasta Mahdollisuus oppia soittamaan klassista, poppia, bluesia ja viihdemusiikkia pianolla/ kosketinsoittimella. 20 min / oppilas / 81 €. 30 min / oppilas / 101 €.

Soololaulu

Carleborgsskolan, Calypso torstai 18.00–20.15 12.1–6.4.2017 (12 til.) Zsolnay Zsolt Kurssimaksu 150 €  Max 3 oppilasta Mahdollisuus oppia laulamaan poppia, jazzia, laulelmia ja gospelia. 45 min / oppilas.

6161


Nykarleby stad - Uudenkaarlepyyn kaupunki SKOLORNAS ARBETSTIDER 2017-2018 - KOULUJEN TYÖPÄIVÄT 2017-2018

Förskolan och grundläggande utbildning åk 1-6. Esi- ja perusopetuksen vl 1-6. Augusti - Elokuu 2017

September - Syyskuu 2017

Oktober - Lokakuu 2017

Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su 31 32

7

33 34

14 21

35

28

1

2

3

4

5

6

35

8

9

10

11

12

13

36

4

15 16 22 23

17 24

18 25

19 26

20 27

37 38

11 18

29 30

31

39

25

14

1

2

3

39

7

8

9

10

40

2

12 13 19 20

14 21

15 22

16 23

17 24

41

9

26 27

28

29

30

5

6

42

4

10 11

HÖSTLOV

43

23

24 25

44

30

31

21

November - Marraskuu 2017

1 3

5

6

7

8

12 19

13 20

14 21

15 22

26

27

28

29

19

December - Joulukuu 2017

Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su 1

2

3

4

5

48

8

9

10

11

12

49

4

14 15

16

17

18

19

50

11

21 22

23

24

25

26

51

18

28 29

30

52

25

44 45

6

46

13

47

20

48

27

7

22 Januari - Tammikuu 2018

1

2

3

7

8

9

10

12 13

14

15

16

17

19 20

21

22

23

24

26 27

28

29

30

31

5

6

14 Februari - Helmikuu 2018

Mars - Maaliskuu 2018

Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su 1 2 3 4 5 6 7 1 2 3 4 3 4 1 5 9 LOV 2

8

10

11

12

13

14

6

5

8

9

10

11

10

5

8

9

10

11

3

15

16 17

18

19

20

21

7

12

13 14

15

16

17

18

11

12

13 14

15

16

17

18

4

22 29

23 24 30 31

25

26

27

28

8

19

20 21

22

23

24

25

12

19 26

20 21 27 28

22 29

23 30

24 31

25

5

9

9

18

6

7

SPORT-

13

17

April - Huhtikuu 2018

6

7

19

Maj - Toukokuu 2018

Juni - Kesäkuu 2018

Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su 1

18

5

6

7

8

19

7

13 14

2

3

4

1

2

3

4

5

6

22

8

9

10

11

12

13

23

4

6

1

2

3

7

8

9

10

15

9

10 11

12

13

14

15

20

14

15 16

17

18

19

20

24

11

12 13

14

15

16

17

16

16

17 18

19

20

21

22

21

21

22 23

24

25

26

27

25

18

19 20

21

22

23

24

17

23

24 25

26

27

28

29

22

28

29 30

31

26

25

26 27

28

29

30

18

30

20 Höstterminen/Syyslukukausi Vårterminen/Kevätlukukausi Arbetsdagar/työpäivät

22

2

90 98 188

Lärarnas fortbildningsdag/Opettajien suunnittelupäivä 11.8.2017 Höstterminen börjar/Syyslukukausi alkaa 14.8.2017 Höstlov/Syysloma 16-18.10.2017 Självständighetsdagen/Itsenäisyyspäivä 6.12.2017 Avslutning/Päättäjäiset 21.12.2017 Jullov/Joululoma 22.12.2017 – 7.1.2018

6262

5

Vårterminen börjar/Kevätlukukausi alkaa 8.1.2018 Sportlov/Hiihtoloma 26.2 – 2.3.2018 Påsklov/Pääsiäisloma 30 - 2.4.2018 Första maj/Vapunpäivä 1.5.2018 Skoldag stafettkarneval/Koulupäivä 19.5.2018 Kr. Himmelsfärd/Helatorstai 10.5.2018 Avslutning/Päättäjäiset 2.6.2018


Nykarleby stad - Uudenkaarlepyyn kaupunki SKOLORNAS ARBETSTIDER 2017-2018 - KOULUJEN TYÖPÄIVÄT 2017-2018

Carleborgsskolan och Topeliusgymnasiet Augusti - Elokuu 2017

September - Syyskuu 2017

Oktober - Lokakuu 2017

Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su 31 32

7

33 34

14 21

35

28

1

2

3

4

5

6

35

8

9

10

11

12

13

36

4

15 16 22 23

17 24

18 25

19 26

20 27

37 38

11 18

29 30

31

39

25

14

1

2

3

39

7

8

9

10

40

2

12 13 19 20

14 21

15 22

16 23

17 24

41

9

26 27

28

29

30

5

6

42

4

10 11

HÖSTLOV

43

23

24 25

44

30

31

21

November - Marraskuu 2017

1 3

5

6

7

8

12 19

13 20

14 21

15 22

26

27

28

29

20

December - Joulukuu 2017

Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su 1

2

3

4

5

48

8

9

10

11

12

49

4

14 15

16

17

18

19

50

11

21 22

23

24

25

26

51

18

28 29

30

52

25

44 45

6

46

13

47

20

48

27

7

22 Januari - Tammikuu 2018

1

2

3

7

8

9

10

12 13

14

15

16

17

19 20

21

22

23

24

26 27

28

29

30

31

5

6

14 Februari - Helmikuu 2018

Mars - Maaliskuu 2018

Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su 1 2 3 4 5 6 7 1 2 3 4 3 4 1 5 9 LOV 2

8

10

11

12

13

14

6

5

8

9

10

11

10

5

8

9

10

11

3

15

16 17

18

19

20

21

7

12

13 14

15

16

17

18

11

12

13 14

15

16

17

18

4

22 29

23 24 30 31

25

26

27

28

8

19

20 21

22

23

24

25

12

19 26

20 21 27 28

22 29

23 30

24 31

25

5

9

9

18

6

7

SPORT-

13

17

April - Huhtikuu 2018

6

7

19

Maj - Toukokuu 2018

Juni - Kesäkuu 2018

Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su Vk. Ma Ti Ke To Pe La Su 1

18

5

6

7

8

19

7

13 14

2

3

4

1

2

3

4

5

6

22

8

9

10

11

12

13

23

4

5

6

1

2

3

7

8

9

10

15

9

10 11

12

13

14

15

20

14

15 16

17

18

19

20

24

11

12 13

14

15

16

17

16

16

17 18

19

20

21

22

21

21

22 23

24

25

26

27

25

18

19 20

21

22

23

24

17

23

24 25

26

27

28

29

22

28

29 30

31

26

25

26 27

28

29

30

18

30

20 Höstterminen/Syyslukukausi Vårterminen/Kevätlukukausi Arbetsdagar/työpäivät

21

2

91 97 188

Lärarnas fortbildningsdag/Opettajien suunnittelupäivä 11.8.2017 Höstterminen börjar/Syyslukukausi alkaa 14.8.2017 Höstlov/Syysloma 16-18.10.2017 Självständighetsdagen/Itsenäisyyspäivä 6.12.2017 Avslutning/Päättäjäiset 21.12.2017 Jullov/Joululoma 22.12.2017 – 7.1.2018

Vårterminen börjar/Kevätlukukausi alkaa 8.1.2018 Sportlov/Hiihtoloma 26.2 – 2.3.2018 Påsklov/Pääsiäisloma 30 - 2.4.2018 Första maj/Vapunpäivä 1.5.2018 Skoldag stafettkarneval/Koulupäivä 19.5.2018 Kr. Himmelsfärd/Helatorstai 10.5.2018 Avslutning/Päättäjäiset 2.6.2018

6363


Kontaktuppgifter Bildningsväsendet För förfrågningar som berör våra verksamhetsområden, kontakta oss inom bildningsväsendet: Besöksadress: Topeliusesplanaden 7, 66900 NYKARLEBY

Laura Holm, museiamanuens, tel. 785 6481 e-post:laura.holm@nykarleby.fi Thomas Wannäs, hallmästare tel 044-721 9079 e-post: thomas.wannäs@nykarleby.fi Johnny Barrner, övervakare, tel.050-364 8665 e-post: johnny.barrner@nykarleby.fi

Boris Sundell, direktör för bildningsväsendet, tel. 785 6400 e-post: boris.sundell@nykarleby.fi

Stjärnhallen dejour tel. 050-582 7444

Teresia Tötterman-Engström, bitr. direktör för bildningsväsendet fr. 1.1.2017, tel. 785 6400 e-post: teresia.totterman-engstrom@nykarleby.fi

Helena Nukala-Kronlund, dagvårdschef, tel 050 4143262 e-post: helena.nukala-kronlund@nykarleby.fi

Barbro Julin, ekonom för bildningsväsendet, tel. 785 6401 e-post: barbro.julin@nykarleby.fi

Gerd Strand, dagvårdsledare tel 044 721 9040 e-post: gerd.strand@nykarleby.fi

Solveig Rif, kanslist bildningskansliet, tel 785 6402 e-post: solveig.rif@nykarleby.fi Sanne Sourander, kanslist bildningskansliet och Topeliusgymnasiet, tel. 785 6422 e-post: sanne.sourander@nykarleby.fi Inger Englund, (tjänstledig) kanslist Carleborgsskolan, tel. 785 6409 e-post: inger.englund@nykarleby.fi

Liselotte Harjulin, t.f. bibl.chef, tel. 785 6101 e-post: liselotte.harjulin@nykarleby.fi

Rita Fridlund, byråsekreterare tel 785 6405 e-post: rita.fridlund@nykarleby.fi

Rektorer Maria Boström, Socklot skola, tel. 046 9234 049 Susanne Sandin, Jeppo-Pensala skola, tel. 050 4428 875 Magnus Backlund, Kovjoki-Markby skola, tel. 050 4433 506

Camilla Högdahl-Pasanen, (vik.) kanslist Carleborgsskolan fr. 10.10.2016, tel. 785 6409 e-post: camilla.hogdahl-pasanen@nykarleby.fi

Carita Häggblom, Munsala skola, tel. 050 4433 446

Anders Wingren, rektor, tel. 785 6475 e-post: anders.wingren@nykarleby.fi

Teresia Tötterman-Engström, Skogsparkens skola, tel. 050 4433 575

Michaela Dahlsten, kurssekreterare, tel. 785 6470 e-post: michaela.dahlsten@nykarleby.fi

Carina Björkman, Hirvlax skola, tel. 050 5931 571

Tina Nylund, kultur- och fritidschef, tel 785 6480 e-post: tina.nylund@nykarleby.fi Katarina Östman, ungdomsledare tel. 785 6485 e-post: katarina.ostman@nykarleby.fi Johanna Olson, fritidsledare tel. 050-595 4697 e-post: johanna.olson@nykarleby.fi

Niklas Nybäck, Normens skola, tel. 050 5966 359

Kenneth Broo, Ytterjeppo skola, tel. 050 5966 423 Pirkko Rantanen, Metsäkulman koulu, tel. 050 4425 711 Ulla-Brita Wikström, Carleborgsskolan, tel. 050 5827 368 Stefan Kula, Topeliusgymnasiet, tel. 044 7219 078

Layout: Waasa Graphics & Nykarleby Arbis. Tryck: Waasa Graphics Oy 2016

6464


MAlou VoN SiVerS -BAlANS i liVet

torsdag 27.4.2017 kl. 18.30-20.00. stjärnhallen. 10€/20€/25€ Malou von Sivers är en av Sveriges mest erfarna programledare och journalister. Hon är mycket omtyckt som teve-personlighet och har gjort sig känd som en kunnig, klok och en speciellt lyhörd intervjuare. I föreläsningen Balans i livet bjuder Malou på en mycket personlig föreläsning som berör teman som sårbarhet, mod, personlig utveckling, glädje, samarbete och förlåtelse. Malou har trots tuffa förutsättningar och ofta mot alla odds lyckats med de tuffa projekt hon tagit sig an. Avgörande för att lyckas har varit att hela tiden jobba med sig själv och sitt sätt att tänka. Under resans gång har några av världens mest kända profiler i personliga möten helt oväntat fått en avgörande påverkan på Malous sätt att tänka. Malous väldigt öppna personliga berättelse har berört och fascinerat tusentals personer. Många åhörare vittnar om att föreläsningen hjälpt dem med att själva förändra förhållningssätt och därigenom få bättre relationer och bättre resultat i sitt yrkesliv. Anmälan innan 1.3, 20 euro, efter 1.3, 25 euro. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe/te med tilltugg från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro. Anmälan och info på www.arbis.fi eller på tel 78 56 470.

Välkommen!

Nykarleby Arbis presenterar...


NYKARLEBY ARBETARINSTITUT KANSLI Topeliusesplanaden 7, 66900 Nykarleby Tel: 78 56 470 e-post: arbis@nykarleby.fi www.arbis.fi

REKTOR Anders Wingren, 78 56 475, mobil 044 721 90 71

KURSSEKRETERARE Yvonne Bast, tjänstledig Vikarie Michaela Dahlsten, 78 56 470

SOCIALA MEDIER

Kursförslag och synpunkter på institutets kurser kan ges direkt till institutets kansli, telefon 78 56 470 eller arbis@nykarleby.fi Nykarleby Arbetarinstitut förbehåller sig rätten till ändringar och reserverar sig för eventuella fel i kursprogrammet.

!

VÄLKOMMEN

Formgivning pärm: Deform

Gilla oss gärna på Facebook: www.facebook.com/arbisnykarleby Följ oss gärna på Instagram: @nykarlebyarbis Tagga dina kurser: #nykarlebyarbis

Nykarlebyarbis vt2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you