Page 1

nykarleby Arbis - Vi gör det möjligt!

Kursprogram våren 2018 Anmälan till alla kurser


ANDREAS CARLSSON -FRÅN IDÉ TILL SUCCÉ

torsdag 1.2.2018 kl. 18.30-20.00. stjärnhallen. 10€/20€/25€ Från idé till succé är en personlig och motiverande föreläsning för dig som vill förverkliga dina drömmar och göra dina idéer till en lönsam affär. Andreas Carlsson har alltid gått sin egen väg och i sin föreläsning suddar han ut gränserna mellan musik, reklam och entreprenörskap. Han pratar om handlingskraftighet, personlig utveckling, nätverkande, mod, driv och talang, kryddat med sina egna fantastiska livshistorier och hur han hamnat där han är idag. Men också om att man måste tänka utanför ramarna och våga misslyckas om man vill lyckas! Man går från Andreas föreläsningar med en wow-känsla och att allt är möjligt. Andreas är övertygad om att kunde en enkel grabb från Tingsryd i Småland bli framgångsrik, så kan vem som helst bli det. Andreas brinner för att inspirera andra människor till framgång och han delar generöst med sig av sin energi, idéer och verktyg som kan omforma organisationer och skapa förutsättningar för verklig framgång. Andreas Carlsson är den framgångsrika entreprenören, managern, föreläsaren och låtskrivaren som är mest känd för sin jurymedverkan i TV-programmen Idol och X-factor. Andreas har skrivit låtar åt artister som Katy Perry, Britney Spears, Ricky Martin, Backstreet Boys, Westlife, Celine Dion och Bon Jovi. Han tillhör den exklusiva skara vars låtar sålts i fler än 150 miljoner exemplar. Han har också skrivit flera böcker, t.ex. ”Live to Win – Låtarna som skrev mitt liv” och den senaste boken ”Från idé till succé” som vänder sig främst till unga människor som vill förverkliga sina drömmar på ett lönsamt sätt. Anmälan innan 11.1: 20 € efter 11.1: 25 €. Personer under 18 år, inträde 10 €. Kontant betalning. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe/te med tilltugg från kl. 17.30.

Anmälan och info på www.arbis.fi eller på tel 78 56 470.

Välkommen!

Nykarleby Arbis presenterar...


Välkommen till en färgsprakande vårtermin 2018 i Arbis! Hoppas din höst var fylld med många intressanta kurser och att du nu även under våren hittar program att fylla din kalender med! Det med glädje och stolthet vi nu presenterar terminens utbud. Vi tror att alla Nykarlebybor och många i vår närliggande omnejd hittar en eller flera kurser i vårt utbud som intresserar dem, och vi hoppas att just de kurser du deltar i berikar ditt liv. Våra torsdagsföreläsare denna termin är bl.a. Andreas Carlsson, Tareq Taylor och Alexandra Pascalidou, och eftersom vi firar Topelius 200-årsjubliem under 2018 erbjuder vi också en föreläsning med Topeliustema i början på mars. I ett urval av våra kursnyheter kan vi nämna: Shindo-streching, Trädgårdsplanering, Sycafé, Låtskrivning och musikproduktionsworkshop samt ”Såsa på” i köket. Den som vill testa en annan form av matkurs ska denna vår sikta in sig på Vardagssupporten. Månadens resa har fortsättningsvis en given plats i vårt utbud och denna termin blir det tre härliga resor som går till Mexico, Costa Rica och Indien. Inom ramen för Ung-Arbis ordnas också många kurser. I Ung-Arbis hittar du denna vår bl.a. Kompisarmband, Papperspyssel (både för yngre och äldre) och ett Wild Kids äventyrsläger för 7-10 åringar. Vi erbjuder också Knattecross, Lär dig skruva din minicross samt Lär dig bygga och köra tävlingsbil. Naturligtvis är alla ungdomar även välkomna på andra kurser vi ordnar. Ta dig tid att läsa igenom hela kursprogrammet. Vi försöker göra kursutbudet mångsidigt och vi hoppas att du hittar kurser som intresserar dig. Vi vill att den kurs eller de kurser du väljer skall berika din fritid, vara avkopplande och samtidigt ge dig nya kunskaper och färdigheter. Om du har önskemål eller synpunkter på våra kurser, tveka inte att ta kontakt.

Under terminen dyker det även upp nya kurser. Information om dessa hittar du på vår webbsida och Facebook. Följ gärna också Arbis på Instagram och ladda upp bilder från dina kurser för allas glädje. Tagga bilderna med #nykarlebyarbis eller länka oss med @ nykarlebyarbis. Med dryga 200 kurser för alla åldrar och smaker försöker vi leva upp till vår slogan: Arbis – Vi gör det möjligt. DU ÄR VARMT VÄLKOMMEN! Michaela och Heidi

Tervetuloa osallistumaan Arbiksen kurssitarjonnasta löytyy tänäkin vuonna suomenkielellä pidettäviä kursseja sivulla 55. Kaikille Arbiksen järjestämille kursseille voi luonnollisesti osallistua niin suomen-, ruotsin- kuin muunkin kieliset opiskelijat. Koko Arbiksen henkilökunta palvelee teitä mielellään suomenkielellä, kuten myös useimmat opettajistamme. TERVETULOA MUKAAN! Michaela ja Heidi

11


Allmän information ANMÄLAN Samtliga kurser som du vill delta i kräver förhandsanmälan. Du kan anmäla dig via vårt bokningsprogram på webbsidan eller genom att ringa in till oss. I bokningsprogrammet skapar du en ny inloggning (om du inte redan har en sedan tidigare) och shoppar kurser. Kom ihåg att slutföra ”köpet”. Du kan enkelt se dina kurser, avboka kurser, ändra personuppgifter, se om lediga platser, skapa familjekonton och mycket mera. Anmälan kan ske per telefon 7856 470 eller 7856 475 men enklast på www.arbis.fi i vårt bokningsprogram. Anmälan via e-post tas INTE emot. Onsdagen den 3 januari klockan 08.00 kan du anmäla dig till samtliga kurser och då kan du anmäla dig per telefon eller via webbsidan.

ANMÄLAN OCH ANNULLERING: Förhandsanmälan är bindande! Observera även att din anmälan är personlig och att den inte kan överflyttas på någon annan familjemedlem eller annan person. Barn skall anmälas i sitt eget namn. Det går bra att skapa ett familjekonto för att enkelt anmäla barnen och således administrera fler konton samtidigt. Kortkurser (kortare än tio veckor): Om du trots allt inte kan delta i en kurs som du anmält dig till är det ytterst viktigt att du annullerar din kursanmälan senast tre dagar innan kursen inleds. I annat fall faktureras kursavgiften i sin helhet, även om du inte går kursen. Annullering av kursen kan göras på webbsidan eller genom att ringa kansliet. Helterminskurser (tio veckor eller längre): Första tillfället, i en för dig ny kurs, kan räknas som en "pröva på"-gång. Eventuell annullering skall göras till kansliet FÖRE det andra kurstillfället, för att kursavgift inte skall debiteras. I annat fall faktureras kursavgiften i sin helhet.

22

Eventuell annullering görs INTE till kursledaren! Det är speciellt viktigt att i tid annullera anmälan till en kurs med begränsat deltagarantal, eftersom det ofta finns någon annan intresserad som står i kö för kursplats. Du betalar en skild AVGIFT PER TERMIN för varje kurs du deltar i. Fakturerad kurs krediteras inte mot förmånssedlar eller andra förmåner. Reglerna ovan är gemensamma för samtliga institut inom Norra Ligan! Ett kurstillfälle kan av olika orsaker utebli under terminen och inte tas igen. Detta ändrar inte på kursavgiften.

ELEVANTAL För att en kurs skall starta fordras minst 10 deltagare i centrum och 7 deltagare i byarna. Om antalet deltagare är mindre än 7 tre gånger under terminen avbryts kursen. I fortsättnings-kurser i språk är minimiantalet deltagare 7.

LOV Arbiskurserna har sportlov vecka 9, om inte annat har meddelats.

TORSDAGSFÖRELÄSNINGAR Torsdagsföreläsningarna betalas alltid kontant på plats. Personer under 18 år betalar bara 10 € för våra föreläsningar.

INDIVIDUELL UNDERVISNING I MUSIK Terminsavgiften för individuell undervisning är: 81 €/20 min och 101 €/30 min. Observera att det är begränsat antal platser till kurserna. Deltagande avgörs enligt anmälningsordning. Du som har en plats på hösten, har om du så önskar, kvar din plats även på vårterminens kurs om du inte meddelar annat.


FÖRMÅNSSEDLAR SOM BETALNINGSMEDEL

PERSONUPPGIFTER OCH MOBILNUMMER

Vi tar emot Liikuntasetelit, Kuntoilusetelit, Kulttuurisetelit, Tyhy-sedlar och Optima-sedlar från ditt företag eller den kommun som befrämjar ditt deltagande i våra kurser. Som deltagare skall du vid anmälan meddela om du använder förmånssedlar och sedan ge dina förmånssedlar till läraren för kursavgiften senast tredje kurskvällen. Ifall sedlarna inte inlämnats före tredje kurstillfället faktureras kursen i sin helhet. Fakturerad kurs krediteras inte mot förmånssedlar eller andra förmåner. Kursavgiften skall i sin helhet betalas med sedlar eller faktura! Överstigande del av sedlar betalas inte tillbaka.

Din adress och ditt mobilnummer som du uppger vid anmälan ges till kursledaren, men lämnas inte ut till någon annan. Vi meddelar ändringar i kursen du deltar i via textmeddelanden, så kolla att vi har rätt telefonnummer. Dina övriga personuppgifter lämnas inte ut till någon.

GYMNASTIKKURSER

Kursdeltagarna är inte försäkrade från institutets sida. Elever som deltar i riskfyllda kurser bör notera detta.

Alla gymnastikkurser startar i regel vecka 2 och slutar vecka 17. Se dock gärna i kursprogrammet när din kurs startar. Om ett kurstillfälle inhiberas av någon orsak, får du information om detta per sms. Du kan även få en elektronisk sms-biljett som du kan använda på valfri gymnastikkurs inom den angivna tiden, förutsatt att det finns lediga platser på kursen. Ett kurstillfälle kan av olika orsaker utebli under terminen och inte tas igen. Detta ändrar inte på kursavgiften. Många gymnastikkurser slutar och startar direkt inpå varandra. Detta gör att ett 60 minuters gymnastikpass i själva verket är något kortare.

INTERNET OCH FACEBOOK På våra webbsidor hittar du de färskaste uppgifterna om kurser som pågår och nya kurser som startar. Nya kurser kan också dyka upp i vårt bokningsprogram under året, så höll ögonen öppna! Om du inte vill vara med på bild från en Arbiskurs på webbsidan eller på vår FB, kan du meddela om detta till kansliet.

NYHETSBREV Vill du ta del av Arbis nyhetsbrev så gå in på vår hemsida och starta din prenumeration. I nyhetsbrevet presenterar vi kommande föreläsningar, event, tävlingar och häftiga kurser.

FÖRSÄKRINGAR

LEKTIONER OCH LOV En lektion/en timme omfattar 45 minuter. Om kursuppehåll eller ändrad kurskväll överenskommes i god tid mellan lärare och kursdeltagare.

KURSER PÅ ANDRA SPRÅK I vårt kursprogram finns även kurser som går på andra språk eller kurser i svenska för de som har svaga svenska språkkunskaper. Känner du någon som du tror kan vara intresserad av dessa kurser får du gärna tipsa dem om kurserna.

UTVÄRDERING Då en kurs är avslutad får du ett utvärderingsmail från oss, där du gärna får svara på frågor om kursen. På så sätt kan du påverka vår verksamhet och hjälpa oss med vår framtida verksamhet.

INSTAGRAM Följ oss gärna på Instagram @nykarlebyarbis. Tagga bilder med #nykarlebyarbis från kurser du deltar i och vinn priser.

33


Torsdagsföreläsningar Från idé till succé - Andreas Carlsson

Stjärnhallen - Lilla Björnen to 18.30-20.00 1.2.2018 Andreas Carlsson Avgift 10 €/20 €/25 €  Max 400 stud. Från idé till succé är en personlig och motiverande föreläsning för dig som vill förverkliga dina drömmar och göra dina idéer till en lönsam affär. Andreas Carlsson har alltid gått sin egen väg och i sin föreläsning suddar han ut gränserna mellan musik, reklam och entreprenörskap. Han pratar om handlingskraftighet, personlig utveckling, nätverkande, mod, driv och talang, kryddat med sina egna fantastiska livshistorier och hur han hamnat där han är idag. Men också om att man måste tänka utanför ramarna och våga misslyckas om man vill lyckas! Man går från Andreas föreläsningar med en wow-känsla och att allt är möjligt. Det är Andreas eget motto i livet och han är övertygad om, att kunde en enkel grabb från Tingsryd i Småland bli framgångsrik, så kan vem som helst bli det. Det märks att Andreas brinner för att inspirera andra människor till framgång och med sina egna lärorika livserfarenheter som grund kan Andreas generöst dela med sig av energi, idéer och verktyg som kan omforma organisationer och skapa förutsättningar för verklig framgång. Andreas Carlsson är den framgångsrika entreprenören, managern, föreläsaren, låtskrivaren och författaren som är mest känd för sin jurymedverkan i TV-programmen Idol och X-factor. Andreas har skrivit låtar åt artister som Katy Perry, Britney Spears, Ricky Martin, Backstreet Boys, Westlife, Celine Dion och Bon Jovi för att nämna några. Han tillhör den 44

exklusiva skara vars låtar sålts i fler än 150 miljoner exemplar. Han har skrivit flera böcker, varav ”Live to Win – Låtarna som skrev mitt liv” har sålts i 100 000 exemplar. Den senaste boken, ”Från idé till succé” vänder sig främst till unga människor som vill förverkliga sina drömmar på ett lönsamt sätt. Anmälan innan 11.1: 20 € efter 11.1: 25 €. Personer under 18 år, inträde 10 €. Kontant betalning. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe/te med tilltugg från kl. 17.30.

Bli ditt bästa jag! - en inspirationsföreläsning med Alexandra Pascalidou

Stjärnhallen - Lilla Björnen to 18.30-20.00 19.4.2018 Alexandra Pascalidou Avgift 10 €/20 €/25 €  Max 300 stud. Från zero till hero, från betongens barfotahopp till OS. Om att passera stängda dörrar, krossa glastak och rasera betongväggar och finna kraften, kreativiteten och kamplusten. Under denna inspirationsföreläsning delar Alexandra Pascalidou med sig av sina starka erfarenheter och bästa verktyg. Alexandra Pascalidou föddes i en tvättstuga, växte upp i en grekisk bergsby med sin mormor Sofia som varken kunde skriva eller läsa och emigrerade med sin familj till Rinkeby som sexåring. Alexandra är idag en framgångsrik och engagerande föreläsare, programledare, moderator och författare. Med sitt unika sätt att inkludera humor i även de tyngsta ämnen lämnar hon ingen i sin publik oberörd. Vi har sett Alexandra i bl.a. Nyhetsmorgon, Förkväll, Melodifestivalen, OS och EU:s valvaka. Hon är ambassadör för Kvinna till Kvinna, Mentor Sverige, Terrafem och


Friends samt styrelseledamot i bland annat Stiftelsen Läxhjälpen. Anmälan innan 19.3: 20 €, efter 19.3: 25 €. Personer under 18 år, inträde 10 €. Kontant betalning. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe/te med tilltugg från kl. 17.30.

Lokalt - kryddat med hela världen med Tareq Taylor

Stjärnhallen - Lilla Björnen to 18.30-20.00 22.3.2018 Tareq Taylor Avgift 20 €  Max 400 stud. Vinnaren i TV4:s "Kockarnas kamp" år 2017, tv-kocken som är känd från bl.a. Trädgårdstider, Go'kväll och Nordic cookery, krögaren och kokboksförfattaren Tareq Taylor kommer till Nykarleby! Under denna föreläsning får vi ta del av Tareqs berättelse om hur det kom sig att han blev stjärnkock. Han berättar om sin matlagning, vad som är viktigt för honom i köket, hur han lägger upp sina menyer och hur han kombinerar rätter för att få fram den ultimata gourmetupplevelsen. Tareq kommer också att berätta om hur olika länder, såsom Italien och England men också länder i Mellanöstern och Norden, har influerat, och influerar, hans matlagning. Under kvällen kommer du också att få tips och idéer inför påskens matlagning, och Tareq kommer bl.a. att bjuda alla på ett delikat recept på kyckling. Föreläsningen ordnas i ett samarbete mellan Arbis och Stiftelsen Juthbacka. Föreläsningen ordnas inom ramarna för Leader-projektet "Kan själv! Nya tappningar inom hantverk & hemlagat".

Topelius och kvinnorna, i liv och verk - Pia Forssell

Nykarleby stadsbibliotek - Asta-salen to 18.00-19.30 8.3.2018 Pia Forssell Avgift 20 €  Max 40 stud. Topelius var omgiven av kvinnor hela sitt liv, från den kloka och intelligenta modern, systern, de kvinnliga kusinerna och den blivande hustrun till de tre döttrarna och talrika

kvinnliga författare och konstnärer som Topelius uppmuntrade professionellt. Härtill kommer kvinnorna i verken: den modiga och bildsköna hertiginnan av Finland, Eva Merthen, och alla kvinnor i Fältskärns berättelser och Topelius sagor, skådespel och noveller. Topelius kvinnogestalter och flickor bryter dels mot de konventionella könsrollerna, dels uppfyller de dem med råge. Det här tar Pia Forssell upp i föredraget ”Topelius och kvinnorna, i liv och verk”. Fil. dr Pia Forssell är huvudredaktör för den vetenskapliga utgåvan Zacharias Topelius Skrifter, som utges av Svenska litteratursällskapet i Finland. Hon har utgivit noveller av Topelius 2012 och Hertiginnan af Finland samt andra historiska noveller 2013. Pia Forssell berättar också om utgåvorna under Topelius jubileumsår 2018.

Ett eko från 1918 fånglägret i Nykarleby

Nykarleby stadsbibliotek - Asta-salen to 18.00-19.30 8.2.2018 Lars Pensar Avgift 10 €  Max 40 stud. Ingen visste egentligen vad som skulle hända efter avväpningen runt om i landet natten mot den 28 januari. Här i Nykarleby var de avväpnades antal inte särskilt stort men från garnisonerna i Uleåborg och Gamlakarleby kunde fångtransporter av hundratals fångar emotses av skyddskårsstaben, som hade en viss förhandsinformation om läget, likaså kunde avväpnade soldater från Sydösterbotten påräknas anlända. Att seminariefastigheterna skulle tas i anspråk visste inte ens seminariedirektor K.J. Hagfors. Han vägrade upplåta fastigheterna, men sedan senator Frey i den borgerliga senaten kom med ett ultimatum att med kraftåtgärder öppna seminariets dörrar kunde Hagfors inte annat än foga sig.

Under denna kväll kommer Lars Pensar att berätta mer om vem de var och varifrån de kom. Han kommer också att redogöra för några enskildas öden och varför vi vet så litet om fortsättningen. Välkommen med på en föreläsning som tar oss tillbaka 100 år i tiden! 55


Månadens resa Mexico

Nykarleby stadsbibliotek - Asta-salen må 18.00-19.30 15.1.2018 Emma Pasanen Avgift 5 €  Max 40 stud. Mexico är ett mångsidigt och spännande land. Emma flyttade till Mexico city i juni 2017 och kommer att prata om sina upplevelser av landet. Hon tar upp matkulturen, lite om landets historia, resetips och kulturskillnader/likheter m.m. Häng med på en spännande kväll till detta mångfacetterade land!

Backpacking i Costa Rica, Panama och Nicaragua

Nykarleby stadsbibliotek - Asta-salen må 18.30-20.00 12.2.2018 Camilla Sandström Avgift 5 €  Max 40 stud. Under våra kallaste vintermånader år 2014 åkte Camilla och Jesper till Centralamerika för ett två månader långt backpackingäventyr. Huvudmålet för resan var Costa Rica som är ett av latinamerikas populäraste turistmål. Costa Rica är ett paradis för naturintresserade, surfare, soldyrkare och många flera. Med sina många olika mikroklimat bjuder det lilla landet mellan Stilla havet och Karibiska havet på både tropisk värme, sval bergsluft och en oändligt stor mångfald av växter och djur. Camilla och Jesper reste runt i landet och kommer under kvällen att berätta om sin resa, vilka platser de besökt, hur man som backpacker enklast reser runt och vad man absolut inte bör missa. De kommer också att berätta om sina intryck från grannländerna 66

Nicaragua och Panama som de spenderade en vecka var i. Costa Rica - det lilla landet med så mycket att erbjuda. Pura vida!

Volontär i Indien

Nykarleby stadsbibliotek - Asta-salen må 18.00-19.30 12.3.2018 Terese Backlund Avgift 5 €  Max 40 stud. Banjara basti är en by utanför staden Sikar som finns i Rajasthan, Indien. I Banjara basti bor ca 25000 invånare. Dessa invånare är kastlösa, vilket betyder att de inte är accepterade av människor som tillhör de högre kasterna. De kal�las även "untouchables" vilket betyder att människor som är rikare och har det bättre ställt än dem anser att de är så smutsiga att man inte kan röra vid dem. Människorna som bor i Banjara basti har rest omkring i många generationer för att hitta föda. Dessa människor kallas även "gypsies". De flesta får sin föda genom att tigga eller leta i sopor. Det finns även de som har lite yrkeskunskap och som arbetar för människor som tillhör de högre kasterna. Det finns många barn i Banjara basti och de får inte gå i skolan. Orsaken till varför de inte studerar är för att de är tvungna att hjälpa sina föräldrar att tigga om mat eller försöka tjäna pengar. Skolorna accepterar inte heller barn som kommer från Banjara basti eftersom de är orena, saknar skoluniform, o.s.v. I min berättelse om Banjara basti skall jag dela med mig om hur det var att arbeta med dessa invånare och hjälpa dem. Jag arbetade som volontär för organisationen AVI - We volunteer in India sommaren 2012. En väldigt intressant upplevelse där både barn och vuxna levde utan regler - där det fanns så mycket fattigdom men samtidigt så mycket lycka och kärlek.


aktuellt från Kultur & Fritid paa-aika Uudenkaarlepyyn Kulttuuri & Va

Topeliusfest Topeliusjuhla Söndag 14.1.2018 kl. 16.00

– Festtal av Stina Ekblad – Topeliusvägen – sång och musik av Charlotta Kerbs, Erica Askolin och Jarmo Romppanen – Poesirecitation: Johan Klingenberg – Utdelning av Nykarleby stads kulturpris 2018, stadsbibliotekets stipendium och Topeliuspriset Servering. Fritt inträde Stjärnhallen, Idrottsgränd 1-3 Välkomna! / Tervetuloa! Arr: Nykarleby Kultur & Fritid

2018

Topelius

Utrymmen för idrott, evenemang och fester! Idrott i olika former, evenemang/möten eller fester som t.ex. bröllop, födelsedagar, barnkalas, konfirmation, studentkalas, minnesstunder – boka nåt av våra utrymmen istället för att ställa i ordning hemma! Stjärnhallen, tfn 050-582 7444 Rådhussalen, tfn 044-7219076 Pepparkakshuset, tfn 044-7219073

pepparkakshuset

Ungdomshuset Pepparkakshuset, Kvarnvägen 2, är öppet för alla från årskurs 7 uppåt, onsdagar och torsdagar kl.17-21, lördagar kl.17-23. Drogfritt.

Urheilugaala

Idrottsgalan

Stjärnhallen 19.1 kl. 19

2018

Festlig gala med premieringar, program och servering Hjärtligt välkomna! Tervetuloa! Frivillig avgift. Arr. Nykarleby Kultur & Fritid

Kultur & Fritid finns i stadshuset, Topeliusesplanaden 7. Tel. 7856111 (växel) eller kultur@nykarleby.fi


Tillsammans Vändagspicknick ute i skogen

Skogsparkens skola, utsidan on 18.00-20.00 14.2.2018  1 tillfälle  3 lekt. Camilla Nord  Matilda Saari Kursavgift 10 €  Max 30 stud. Hitta en kompis eller kom med din familj på vändagspicknick! Packa picknickkorgen med det godaste ni har, kanske något varmt i termosen och ta med ficklampa/pannlampa. Vi starar från Skogsparkens skola och går en reflexspårning till picknickplatsen. Välkommen med på en mysig och spännande stund tillsammans! Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet i den vuxnas sällskap. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans-kurser är att man tillbringar värdefull tid just tillsammans.

Gymma tillsammans

Stjärnhallen - Hercules gym on 18.15-19.15 7.3-11.4.2018  6 tillfällen  8 lekt. Ann-Louise Haga Kursavgift 30 €  Max 10 stud. Kom med och träna på gymmet tillsammans med din tonåring. Lämplig ålder för barnet är ca 12-15 år. Vi går igenom grunderna i styrketräningen och övar teknik och rörelsebanor. Vi utvecklar styrka, kondition och rörlighet, men att hitta glädje och gemenskap i träningen är lika viktigt. Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet i den vuxnas sällskap. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans-kurser är att man tillbringar värdefull tid just tillsammans.

” 88

Genom att göra ett hål i mitten när du värmer mat i mikron, så blir den mer jämnvarm.

Mellisglädje i köket

Carleborgsskolan - Kocken to 18.00-19.30 8.3-22.3.2018  3 tillfällen  6 lekt. Camilla Byggmästar Kursavgift 19 €  Max 16 stud. Är du hungrig när du kommer hem från skolan? Kom med på kurs och gör ditt eget mellanmål. Vi bakar, lagar och fixar hälsosamma och mättande mellanmål. Ta gärna med en liten låda att ta hem eventuella rester i. Kursen riktar sig främst till barn i årskurs 3-6. Ingredienskostnader tillkommer. Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet i den vuxnas sällskap. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans-kurser är att man tillbringar värdefull tid just tillsammans.

Påskgott

Carleborgsskolan - Kocken lö 10.00-13.00 24.3.2018  1 tillfälle  4 lekt. Cecilia Österlund Kursavgift 18 €  Max 15 stud. Häng med på en förmiddag i köket tillsammans med Cecilia. Vi bakar och dekorerar något sött och gott inför påskhelgen. Ev. allergier ska meddelas till Arbis på förhand, dock senast 20.3. Ingredienskostnader tillkommer. Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet och den vuxna tillsammans. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans är att man tillbringar värdefull tid, just tillsammans.


I köket Vardagssupporten

Hemma hos mig må 12.00-13.00 29.1-26.3.2018  8 tillfällen  11 lekt. Arbis och Optimas kocklinje Kursavgift 10 €  Max 20 stud. "- Vad blir det för mat? Det blir korv och makaroner nu igen..." Inget fel med det, men kanske du har börjat tröttna lite på den enformiga kvällsmaten? Eller kanske du vill gå på kurs i matlagning, men du hittar inte riktigt tiden? Vi har lösningen! Under denna kurs får du varje vecka, under 8 veckors tid, hem ett trevligt kuvert direkt i din brevlåda med veckans rätt. Kuvertet innehåller både ett recept och en inköpslista, så då återstår det bara för dig att själv kocka loss hemma i köket, när du har tid och lust. Och tänk så trevligt att för en gångs skull få lite spännande, gammaldags och hederlig post som motvikt till alla räkningar och reklam, och alla receptsajter på nätet. Anmäl dig innan 26.1 så att du inte missar något av recepten. Kursen ordnas i samarbete med andra årets kockstuderande vid Optima i Jakobstad.

Spritsa och dekorera

Carleborgsskolan - Kocken to 18.00-20.00 26.4.2018  1 tillfälle  3 lekt. Cecilia Österlund Kursavgift 13 €  Max 15 stud. Vill du lära dig hur du får till snygga tårtor och hur du kan dekorera bakverk inför vårens och sommarens festligheter? Häng då med på Cecilias kurs! Under denna kurskväll får vi lära oss olika spritstekniker samt hur vi tillverkar vår egen dekoreringsmassa. Du får gärna ta med dig en egen tårtbotten eller cupcakes till kursen, i annat fall så funkar det lika bra att öva på bakplåtspapper. Ingredienskostnader tillkommer.

"Såsa på" i köket

Carleborgsskolan - Kocken lö 10.00-14.00 17.3.2018  1 tillfälle  5 lekt. Toni Boberg Kursavgift 19 €  Max 15 stud. Vill du variera matlagningen lite, men på ett enkelt sätt? Kom med på en kortkurs om såser och lär dig tillverka två kalla såser, två klassiska såser och två lite svårare, så kan du med såsernas hjälp piffa till vardagsmaten och middagsbjudningarna lite. Ta gärna med ett eget förkläde.

Fixa fisken!

Carleborgsskolan - Kocken lö 10.00-14.00 10.3.2018  1 tillfälle  5 lekt. Toni Boberg Kursavgift 15 €  Max 15 stud. På denna kursdag lär du dig att fixa fisken från grunden – från en hel fisk till färdig mat på tallriken. Vi lär oss rensa, filéa, röka, grava och steka fisk. Ta gärna med en egen, vass köks- eller filékniv och ett förkläde. Ingredienskostnader tillkommer.

Tillverka egna mejeriprodukter

Carleborgsskolan - Kocken lö 10.00-14.00  sö 10.00-14.00 7.4-8.4.2018  2 tillfällen  11 lekt. Jessika Eklund Kursavgift 22 €  Max 16 stud. Kom med och lär dig grunderna i ystning. Vi varvar teori med praktik och du får även pröva på att ysta din egen hårdost. Vi tillverkar även smör och går igenom hur man lagar andra enklare mejeriprodukter hemma i eget kök. Ta med eget förkläde, och gärna någon snabb och lätt lunch. Ingredienskostnader tillkommer. 99


Trädgård Trädgårdsplanering

Carleborgsskolan - Paletten to 18.00-21.00 18.1-15.2.2018  5 tillfällen  20 lekt. Sandra Konttinen Kursavgift 28 €  Max 20 stud. Häng med och planera din egen trädgård! Vi går tillsammans igenom grunderna i trädgårdsplanering och planerar deltagarnas egna trädgårdar. Info om material som krävs för kursen skickas ut via e-post.

Fläta med pil

Carleborgsskolan - Paletten fr 18.00-21.00  lö 10.00-15.00, sö 10.00-15.00 13.4-15.4.2018  3 tillfällen  17 lekt. Sandra Konttinen Kursavgift 26 €  Max 15 stud. Vi flätar prydnader till trädgården, testar olika tekniker och skapar med händerna. Vi träffas första gången i slutet av mars för att gå igenom materialval inför kurstillfällena i april. Exakt tidpunkt för träffen i mars meddelas till de anmälda via e-post.

1010

Beskärning av träd och vedartade buskar

Carleborgsskolan - Paletten fr 18.00-21.00  lö 10.00-15.00, sö 10.00-15.00 6.4-8.4.2018  3 tillfällen  17 lekt. Sandra Konttinen Kursavgift 26 €  Max 15 stud. Vi går igenom grunderna i beskärning av träd och buskar samt övar på beskärningstekniker. Det blir även besök i deltagarnas trädgårdar samt rådgivning. Ta med en egen vass sekatör och anteckningsmaterial.

Diskmedel ska aldrig användas när man diskar en panna i gjutjärn. I stället kan du bränna ur pannan med salt som tar bort fett, smuts och avlagringar. Låt saltet täcka botten på pannan och värm den på spisen i cirka 10 minuter. Ta sedan bort saltet och diska ur med vatten.


Konst & foto Lär dig ta bättre bilder

Carleborgsskolan - Datasal (barack) ti 18.00-19.30 3.4-24.4.2018  4 tillfällen  8 lekt. Josefin Westin Kursavgift 22 €  Max 15 stud. Vill du lära dig ta bättre bilder i vardagen? Då är detta kursen för dig! Med Josefins hjälp får du prova på olika vinklar och ljus samt få tips och trix som kommer att göra stor skillnad för dina foton. Vi jobbar med nya teman varje vecka och kursen lämpar sig både för vana och mindre vana fotografer. Det är heller ingen skillnad om du har en systemkamera eller mobiltelefon. Första lektionen tillbringar vi i klassrum, resterande lektioner är vi utomhus.

Grunderna i bildredigering

Carleborgsskolan - Datasal (barack) ti 18.00-19.30 6.3-27.3.2018  4 tillfällen  8 lekt. Josefin Westin Kursavgift 22 €  Max 15 stud. Vill du ge dina bilder ett lyft? Med Josefins hjälp lär du dig grunderna i programmen Adobe Photoshop och Lightroom. Bildredigering kan verkligen förändra en halvdålig bild till att bli riktigt bra. Inga förkunskaper i redigering behövs. Ta med dig några bilder som du vill redigera.

Skärbrädor som är i trä har en tendens att spricka. Undvik detta genom att gnida in skärbrädan med citron med jämna mellanrum och tänk på att inte diska den med diskmedel allt för ofta.

” 1111


Musik & sång Pianokurs, måndag

Carleborgsskolan - Calypso må 14.30-18.00 15.1-16.4.2018  12 tillfällen  56 lekt. Zsolt Zsolnay Kursavgift 101 €  Max 10 stud. Du lär dig spela piano med ett effektivt system. Individuell undervisning och programval. Avgiften för 20 minuter är 81 € och för 30 minuter 101 €. Mera info: 050-575 2049.

"Keikka" sångkurs

Carleborgsskolan - Calypso må 18.00-20.15 15.1-16.4.2018  12 tillfällen  36 lekt. Zsolt Zsolnay Kursavgift 151 €  Max 3 stud. Kursen riktar sig till dig som har erfarenhet av solosång och gärna vill uppträda. Vi bygger upp din repertoar med pianoackompanjemang och gör en musikalisk, teknisk förberedelse, som innebär sångarrangemang och tolkning, mikrofonanvändning samt konferancierövning. Vårt resultat bandar vi in på ett SD-minneskort. Sedan kan vi lyssna via en dator för att få feedback på inspelningen. Efter förberedelserna planerar vi spelningar och förverkligar dem. Det finns även möjlighet till digital inbandning i live- och studiosammanhang. Mera info: 050-575 2049.

Hirvlaxkören

Baptistkyrkan, Hirvlax må 18.00-20.30 8.1-9.4.2018  12 tillfällen  40 lekt. Göran Näs Kursavgift 36 €  Max 25 stud. Vi är en blandad kör som sjunger andliga sånger 4-stämmigt i modernare och äldre tappning. Varje tillfälle inleds med röstuppvärmning och töjningar, och säsongen avslutas med en trevlig utflykt som vi tillsammans beslutar om. Gammal som ung är hjärtligt välkommen med i vår gemenskap! 1212

Nykarleby damkör

Kredu ti 18.30-21.00 9.1-10.4.2018  13 tillfällen  43 lekt. Anna-Leena Eklund Kursavgift 36 €  Max 60 stud. Välkommen med i Nykarleby damkör! Trots vårt högtidliga namn är vi en kör för kvinnor i alla åldrar. I våra led sjunger allt från småbarnsmammor till glada pensionärer. Det som förenar oss är sångarglädjen och viljan att bjuda på oss själva. Vi sjunger oftast 3-4 stämmigt och brukar hålla en jul- och en vårkonsert. Tvekar du så kom gärna och prova på!

Spelmanslaget

Rådhuset - Rådhussalen ti 19.00-21.00 16.1-24.4.2018  7 tillfällen  19 lekt. Staffan Åström Kursavgift 26 €  Max 20 stud. Ett gäng spelsugna kvinnor och män som träffas varannan vecka (udda veckor) för att spela och umgås. Vi spelar både österbottnisk och svensk folkmusik, men även tangos och modernare musik då andan faller på.

För att få bort gamla missfärgningar i gamla koppar så kan du gnugga dem med salt och vatten.


Pianospelning

Rådhuset - Rådhussalen on 14.00-17.30 10.1-4.4.2018  12 tillfällen  56 lekt. Simon Granlund Kursavgift 81 €  Max 10 stud. Roliga och dagliga övningar med effektiva metoder. Notbundet spel utgående från elevernas nivå. Fritt ackompanjemang (som pop, rock, m.fl.). Användbara böcker är "Ackorden och jag", "Dacapo-serien" och "Piano bit för bit". Undervisningen ges individuellt, 20 min/elev.

Intensivkurs i piano

Carleborgsskolan - Calypso on 16.00-18.15  må 16.00-18.15  fr 16.00-18.15 18.4-11.5.2018  10 tillfällen  30 lekt. Zsolt Zsolnay Kursavgift 131 €  Max 3 stud. Det här är en intensivkurs för dig som snabbt vill lära dig att spela piano. Du får lära dig spännande detaljer inom flera olika musikstilar. Individuell undervisning 45 min/elev. Mera info: 050-575 2049.

Novato

Rådhuset - Rådhussalen on 18.00-20.30 10.1-4.4.2018  12 tillfällen  40 lekt. Simon Granlund Kursavgift 36 €  Max 30 stud. Välkommen med i vår kör! På repertoaren finns pop, folkmusik, visor och gospel. Vi sjunger 2-4 stämmigt. Vi välkomnar nya och gamla körmedlemmar - kom med och sjung!

Intensivkurs i solosång

Carleborgsskolan - Calypso on 18.30-20.00  må 18.30-20.00, fr 18.30-20.00 18.4-11.5.2018  10 tillfällen  20 lekt. Zsolt Zsolnay Kursavgift 131 €  Max 2 stud. Den här kursen är för dig som har erfarenhet i solosång. Kursens innehåll: uppsjungningsövningar med solmisation, sångens musikaliska tolkning och vägledning att hitta rätt musikstil till den individuella sångrösten. Dessutom lär du dig att använda rösten till olika typer av sångsammanhang. Uppträdande: sjunga akustiskt, sjunga i mikrofon + använda kontrollhögtalare. Inbandning: live inbandning till SD-kort. Mera info: 050-575 2049.

Pianokurs, Jeppo

Jeppo-Pensala skola - Klassrum to 14.00-17.00 18.1-12.4.2018  12 tillfällen  48 lekt. Zsolt Zsolnay Kursavgift 101 €  Max 8 stud. Du lär dig spela piano med ett effektivt system. Individuell undervisning och programval. Avgiften för 20 minuter är 81 € och för 30 minuter 101 €. Mera info: 050-575 2049.

Jeppo Ungdomsorkester, B-grupp

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal on 17.30-19.00 17.1-18.4.2018,  13 tillfällen  26 lekt. Victoria Lassander-Sandin  Oskar Sandin Kursavgift 28 €  Max 40 stud. Jeppo Ungdomsorkesters B-grupp välkomnar både gamla och nya spelare med. Nya spelare bör ha spelat sitt instrument åtminstone 2 år. Om du spelar ett blås- eller slagverksinstrument så är det bara att hänga med!

1313


Nykarleby Stråkorkester

Rådhuset - Rådhussalen to 18.00-20.00 11.1-22.3.2018  10 tillfällen  27 lekt. Leena Ray Kursavgift 28 €  Max 30 stud. Nykarleby Stråkorkester har anor från seminariets tid i Nykarleby. Under de senaste åren har orkestern arbetat med varierande projekt. Vi har spelat med välrenommerade proffsmusiker, jazzmusiker samt samarbetat både över kommungränser och med andra orkestrar. Välkommen med både gammal och ung i vårt glada gäng!

Nykarleby manskör

Kredu to 19.30-22.00 11.1-12.4.2018  13 tillfällen  43 lekt. Thomas Enroth Kursavgift 42 €  Max 50 stud. Nu är dags att börja sjunga! Vi övar inför konserter och konsertresor, m.m. I vår repertoar ingår traditionell manskörssång, rock, pop, musicals, visor, schlagers och religiösa sånger. Kom med i vår gemenskap, gammal som ung!

Allsång på Hagalund

Hagalund fr 13.30-15.00 12.1-6.4.2018  7 tillfällen  14 lekt. Tage Lillrank  Manne Sundqvist Ingen avgift  Max 30 stud. Sjung tillsammans Tage och Manne. Vackra och kända sånger som gör vardagen lite roligare!

Violinspelning

Solosång, grundkurs

Carleborgsskolan - Calypso to 18.00-20.15 18.1-12.4.2018  12 tillfällen  36 lekt. Zsolt Zsolnay Kursavgift 151 €  Max 3 stud. Den här kursen är för dig som har grundkunskaper i sång och som vill vidareutveckla dina kunskaper. Du får lära dig sjunga olika typer av musik till pianoackompanjemang. Vi behandlar sångteknik och gör också digital inbandning till SD-kort. Individuella tider meddelas av läraren. Mera info: 050-575 2049.

Euforiakören

Kredu to 18.00-19.30 11.1-12.4.2018  13 tillfällen  26 lekt. Thomas Enroth Kursavgift 34 €  Max 50 stud. Välkommen med i Euforiakören! Målsättningen med kören är att ta in nya schlagers, rock och pop, och jobba målmedvetet med att få in en ny körtradition. Kören riktar sig till både kvinnor och män.

1414

Rådhuset - Lilla rummet fr 13.40-17.00 12.1-13.4.2018  12 tillfällen  53 lekt. Erik Nygård Kursavgift 101 €  Max 12 stud. Vi lär oss spela violin, allt från grunderna till mer avancerad repertoar. Kursdeltagarna kan välja repertoar från olika musikstilar och det finns möjlighet att avlägga nivåprov. Eget instrument med. Undervisningen ges individuellt. Avgift för 20 min/tillfälle är 81 € och för 30 min är 101 €.


Gitarr/Bas

Carleborgsskolan - Enter fr 14.30-19.00 12.1-27.4.2018  14 tillfällen  84 lekt. Sebastian Förström Kursavgift 101 €  Max 9 stud. Lär dig spela gitarr eller bas. Vi går igenom låtar, teori och teknik. Rock, pop, blues eller jazz. För nybörjare eller längre hunna. Avgift för 30 minuter individuell undervisning är 101 €. Egen gitarr eller bas med.

Dragspel för alla!

Rådhuset - Rådhussalen fr 15.20-18.00 12.1-13.4.2018  12 tillfällen  43 lekt. Mia Willnäs Kursavgift 81 €  Max 8 stud. Individuell undervisning 20 min/deltagare. Vi lär oss spela dragspel (knapp- eller pianodragspel) både från grunden, men också med mera avancerad repertoar. Kursdeltagarna kan välja repertoar från olika musikstilar. Läraren tar själv kontakt med eleverna och bestämmer speltiderna. Välkommen!

Underhållningsorkestern

Carleborgsskolan - Calypso fr 18.00-19.00 12.1-13.4.2018  12 tillfällen  16 lekt. Mia Willnäs Kursavgift 26 €  Max 12 stud. Underhållningsorkestern spelar musik ur alla genrer: tango, populärmusik, folkmusik, lätt klassiskt, med mera. Kursen riktar sig till dig som har lite erfarenhet av ditt instrument och läser noter. Frågor om kursen riktas till ledaren Mia: 040-763 9528. Välkommen!

Juniorstråkarna

Rådhuset - Lilla rummet fr 19.00-20.00 12.1-13.4.2018  12 tillfällen  16 lekt. Erik Nygård Kursavgift 26 €  Max 14 stud. Kursen vänder sig till alla stråkmusicerande ungdomar i åldern 12-16 år, nybörjare såväl mer erfarna. Vi spelar i grupp och lär oss fräsiga låtar från olika musikgenrer. Inlärning via gehör och noter.

Jeppo Ungdomsorkester A

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal lö 10.00-13.00 13.1-28.4.2018  14 tillfällen  56 lekt. Fredrik Sundell Kursavgift 47 €  Max 60 stud. Jeppo Ungdomsorkester A är en aktiv orkester med flera intressanta projekt på gång. Alla mer eller mindre erfarna blåsmusiker och slagverkare är välkomna! Jeppo Ungdomsorkesters egna avgifter tillkommer för bl.a. noter och instrumenthyra.

1515


Låtskrivning

Zachariasskolan - Musikrummet lö 10.00-13.00 17.2-10.3.2018  2 tillfällen  8 lekt. Christian Jansson Kursavgift 32 €  Max 20 stud. Är du intresserad av att börja skriva egna låtar? Nu har du under två lördagar möjlighet att lära dig just det. Tillsammans med Christian Jansson på CM-Music går vi igenom grunderna vid låtskrivning. Under det första tillfället funderar vi i stort kring hur man kommer igång med låtskrivandet. Hur gör man för att ta sin idé vidare från just idéstadiet och faktiskt få ihop en helhet, en låt från början till slut? Vad vill man med sitt låtskrivande och vilka är i sådana fall förutsättningarna och den realistiska målbilden? Vad bör man tänka på redan i ett tidigt stadium? Vi diskuterar den kommande uppgiften - ”läxan” till följande tillfälle - att skriva en låt, ensam eller i grupp. Under andra tillfället blir det mer centrerat kring de låtar som deltagarna skrivit efter det första tillfället. Vi lyssnar igenom, diskuterar och analyserar. Vi funderar kring när man kan, rentutav bör stå på sig och sin ”artistiska integritet” kontra när man bör ta till sig, lyssna på och justera utifrån den feedback man i låtskrivningens alla skeden får. Finns det något rätt eller fel när det kommer till låtskrivning? Vi fortsätter sedan att fundera på hur man tar låten vidare när den är så att säga ”färdigskriven”. Inga egentliga förkunskaper krävs, men en förutsättning är att man åtminstone måste vilja skriva en låt och har ett faktiskt intresse av att göra det. Ingen åldersgräns - alla som är intresserade är välkomna. Kombinera gärna denna kurs med den efterföljande, fristående kursen ”Musikproduktion” som är ett naturligt nästa steg i processen.

” 1616

Musikproduktion

Zachariasskolan - Musikrummet lö 10.00-13.00 7.4.2018  1 tillfällen  4 lekt. Christian Jansson Kursavgift 28 €  Max 20 stud. Vad är musikproduktion och vad är musikproducentens roll år 2018? Vilken utrustning och vilka verktyg behövs - och behövs inte - för att kunna göra moderna produktioner? Hur mycket kan man göra själv, och vad bör man låta andra göra? Till denna workshop har Christian med en egen produktion som han gjort, som visas på storbild och är kopplad till ljudanläggning. Han går igenom, förklarar och berättar om tankeprocessen kring varför han gjort som han gjort i just den specifika produktionen, samt varför vissa element, verktyg och tillvägagångssätt används och blivit vedertagna sanningar i branschen. Upplägget för detta kurstillfälle är enligt ”workshop-modell” där deltagarna får ställa frågor fortgående under tillfället. Kombinera gärna denna workshop med kursen "Låtskrivning" som går innan.

Om du vill ladda mobilen snabbt ska du sätta den i flygplansläge - då laddar den dubbelt så fort!


Hantverk & Praktiskt Kompisarmband, Centrum

Metsäkulman esikoulu må 17.30-19.30 15.1-12.2.2018  5 tillfällen  13 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 26 €  Max 10 stud. Kom med och lär dig knyta kompisarmband och andra fina band av garn i olika färger. Kursen lämpar sig för de som är 10 år och äldre. Materialkostnader på 3 €/deltagare betalas direkt till kursläraren.

Kompisarmband, Munsala

Munsala skola - Klassrum må 17.30-19.30 5.3-9.4.2018  5 tillfällen  13 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 26 €  Max 10 stud. Kom med och lär dig knyta kompisarmband och andra fina band av garn i olika färger. Kursen lämpar sig för de som är 10 år och äldre. Materialkostnader på 3 €/deltagare betalas direkt till kursläraren.

Vävning i Kantlax

Kantlax byagård må 18.00-20.30 8.1-9.4.2018  12 tillfällen  40 lekt. Anna-Lisa Klemets Kursavgift 36 €  Max 10 stud. Inred ditt hem med handvävda gardiner, mattor, kuddar, löpare, plädar, borddukar, handdukar, m.m. Kom med och upplev vävglädje under trevlig samvaro. Materialkostnader tillkommer.

När du ska tända ljus som är svåra att komma åt, använd ett spagettistrå så slipper du bränna dig.

Gör din egen kniv

Carleborgsskolan - Slöjdsal må 18.00-21.00 15.1-16.4.2018  11 tillfällen  44 lekt. Simon Nylund Kursavgift 36 €  Max 12 stud. Kom med och tillverka din egen kniv i personlig design. Vi planerar och gör knivskaft av olika träslag och material samt skräddarsyr en slida i läder. Det finns också möjlighet att köpa olika material som behövs vid kurstillfällena. Kostnader för material till knivarna tillkommer på ca 40 €.

Sycafé

Carleborgsskolan - Textilslöjd (barack) må 18.00-20.15 12.3-16.4.2018  5 tillfällen  15 lekt. Fredrika Johansson Kursavgift 26 €  Max 15 stud. Har du sömnadsprojekt som lämnat i skåpet eller behöver du hjälp med att få idéer för nya projekt? Häng med på detta sycafé och dela vårt gemensamma intresse för sömnad och kreativitet. Kursen passar för alla åldrar och kräver inga förkunskaper. Ta med egen symaskin om du vill och övrigt material till ditt syprojekt om du redan vet vad du vill sy, i annat fall hjälper Fredrika att inspirera och beräkna ev. materialåtgång vid första kurstillfället. Ta gärna också med en egen "fika-korg" för att få den rätta sycafé-upplevelsen.

1717


Vad vill du sy?

Carleborgsskolan - Textilslöjd (barack) må 18.00-20.00 15.1-5.3.2018  7 tillfällen  19 lekt. Fredrika Johansson Kursavgift 26 €  Max 15 stud. Vill du lära dig sy något eget? I denna kurs går vi igenom hur man jobbar, från idé till en färdig uppsydd produkt. Vi syr från färdiga mönster från sömnadstidningar eller utgår från grundmönster. Produkternas svårighetsgrad avgörs genom deltagarens kunskapsnivå. Kom med och låt kreativiteten flöda! Ta med egen symaskin om du vill och övrigt material till produkten om du redan vet vad du vill sy, i annat fall hjälper Fredrika att inspirera och beräkna ev. materialåtgång vid första kurstillfället.

Pärlarbeten

Carleborgsskolan - Kuben må 18.30-21.00 15.1-23.4.2018  7 tillfällen  23 lekt. Elena Varismäki Kursavgift 28 €  Max 14 stud. Välkommen att bekanta dig med pärlor! Nybörjar- och fortsättningskurs i pärlarbete. På kursen tillverkar vi pärlsmycken och pärlprydnader. Vi gör om gamla pärlhalsband. Du får material av kursläraren samt tips om varifrån du kan beställa material. Materialkostnader tillkommer.

Vävning i Vexala

Vexala byagård ti 13.00-15.30 9.1-3.4.2018  12 tillfällen  40 lekt. Anna-Lisa Klemets Kursavgift 36 €  Max 10 stud. Inred ditt hem med handvävda gardiner, mattor, kuddar, löpare, plädar, borddukar, handdukar mm. Kom med och upplev vävglädje under trevlig samvaro! Materialkostnader tillkommer

1818

Kompisarmband, Socklot

Socklot skola - Klassrum ti 17.30-19.30 16.1-13.2.2018  5 tillfällen  13 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 26 €  Max 10 stud. Kom med och lär dig knyta kompisarmband och andra fina band av garn i olika färger. Kursen lämpar sig för de som är 10 år och äldre. Materialkostnader på 3 €/deltagare betalas direkt till kursläraren.

Kompisarmband, Jeppo

Jeppo-Pensala skola - Klassrum ti 17.30-19.30 6.3-3.4.2018  5 tillfällen  13 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 26 €  Max 10 stud. Kom med och lär dig knyta kompisarmband och andra fina band av garn i olika färger. Kursen lämpar sig för de som är 10 år och äldre. Materialkostnader på 3 €/deltagare betalas direkt till kursläraren.

Silversmide

Skogsparkens skola - Slöjdsal ti 18.00-21.00 16.1-27.3.2018  10 tillfällen  40 lekt. Nils Karhunmaa Kursavgift 34 €  Max 12 stud. Vill du designa och tillverka ditt eget smycke? Nybörjar- och fortsättningskurs i en intressant konstart där du kan göra personliga smycken och andra föremål i silver. Du kan smida från silverplåt, göra kedjor eller förvandla gamla silverskedar till unika ringar, armband, örhängen, m.m.


Träslöjd och möbelrestaurering Carleborgsskolan - Slöjdsal ti 19.00-21.30 9.1-3.4.2018  12 tillfällen  40 lekt. Rainer Fleen  Kaj Kvist Kursavgift 43 €  Max 20 stud. Nytillverkning eller restaurering av mindre möbler och föremål. Kursen passar för både män och kvinnor. På den här kursen kan du även komma och lära dig skärsvarvning. Vi tillverkar skålar, fat och dylikt.

Naturkosmetik

Carleborgsskolan - Kocken on 18.00-20.15 28.3.2018  1 tillfälle  3 lekt. Ila Nordman Kursavgift 22 €  Max 16 stud. Vi utgår från naturliga råvaror och tillverkar produkter för både henne och honom. Vi gör ett naturkosmetiskt örtschampo, ett aloeveraschampo, ett läkande rakvatten, en deodorant och ett vårdande läppbalsam för mjuka, sköna läppar. Du får i en mindre grupp testa på att tillverka alla dessa olika produkter och får också med dig ett recepthäfte hem så att du kan fortsätta tillverka egna produkter hemma.

Väskor, börsar och penaler

Carleborgsskolan - Textilslöjd (barack) on 18.30-21.00 7.2-21.2.2018  3 tillfällen  10 lekt. Malin Nyvall Kursavgift 22 €  Max 15 stud. Kom med och tillverka en personlig börs eller väska! Vi använder enkla mönster och tekniker för att tillverka små börsar, penaler och väskor med eller utan metallknäppen, för alla tillfällen. För kursen behövs tyg, metallknäppen och limtyg (mellanlägg), så om du har eget material får du gärna ta med det. I annat fall kan man köpa både tygbitar, limtyg och metallknäppen (ca 2-10 € per knäppe beroende på storlek) direkt från kursläraren. Vill man, så kan man också gärna ta med egen symaskin.

Snickra med Greger

Ytterjeppo skola - Slöjdsal to 18.00-21.00 11.1-5.4.2018  12 tillfällen  48 lekt. Greger Nylund Kursavgift 40 €  Max 10 stud. Kom med och snickra en prydnadsbrunn, blomlåda och/eller redskapsställning för trädgårdsredskap. Du kan även komma med egna idéer. Materialkostnader tillkommer.

Lär dig silversmide - gör en ask

Tvätteriet - Källaren to 18.30-20.00  sö 10.00-16.00, lö 10.00-16.00 25.1-17.2.2018  4 tillfällen  26 lekt. Malin Winberg Kursavgift 28 €  Max 15 stud. På denna kurs lär du dig att göra en liten, rund silver eller koppar ask. Den kan vara till dig själv, en gåva till en vän eller varför inte skapa en egen släktklenod! Du lär dig att manipulera metallen till en liten rund behållare, och du lär dig också att löda ihop den och att göra ett lock. Du får dessutom lära dig att skapa dekoration på insidan eller utsidan och att polera asken. Kursen passar alla! Du behöver ingen tidigare erfarenhet av silversmide eller metallarbete, men de tekniker du lär dig under kursens gång kan du använda i andra framtida projekt när du vill arbeta i silver eller koppar. Kursen inleds med ett infotillfälle där du har möjlighet att se exemplar på askar du kan skapa och dessutom får du information om metallen. Därefter hålls kursen den 10.2, 11.2 och 17.2 kl. 10.00–16.00. Priset på materialet varierar beroende på hur stor ask du vill göra. Väljer du att arbeta i koppar överskrider metallavgiften knappast 15 €. Du behöver inga egna verktyg, men ta med papper och penna samt ett förkläde för att skydda kläderna. En avgift på 5 €/person för användning av verktyg tillkommer, samt materialkostnader beroende på eget val, och det betalas direkt åt läraren under kursen. OBS! En gruppbeställning av metall görs efter infotillfället. Ta kontakt med Malin Winberg (malin.winberg@hotmail.co.uk) om du inte kan komma på infotillfället.

1919


Glas- och porslinsmålning, Hirvlax Papperspyssel, 10-13 år Fd. Andelsbanken i Hirvlax lö 10.00-13.30 24.2-31.3.2018  6 tillfällen  28 lekt. Ingvor Jåfs Kursavgift 28 €  Max 12 stud. Vi målar med lyster, pulverfärger, guld, silver, m.m. Vi testar och använder olika tekniker bl.a. lera som dekor. Välkommen med!

Papperspyssel, 7-9 år

Tvätteriet - Konstis lö 10.00-12.00 14.4-28.4.2018  3 tillfällen  8 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 22 €  Max 10 stud. Kom med och pyssla egna födelsedagskort, pärmar på häften och få tips på hur man kan göra en egen skolkalender. Ta med egen sax, lim, linjal och pennor. Har du annat material hemma, t.ex. scrapbookmaterial eller mönstrade papper, stämplar, etc. som du vill använda dig av, så kan du också ta med det till kursen, annars så finns material att köpas direkt av kursledaren också.

Tvätteriet - Konstis lö 13.00-16.00 14.4-28.4.2018  3 tillfällen  12 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 26 €  Max 10 stud. Kom med och pyssla egna födelsedagskort, pärmar på häften och få tips på hur man kan göra en egen skolkalender. Ta med egen sax, lim, linjal och pennor. Har du annat material hemma, t.ex. scrapbookmaterial eller mönstrade papper, stämplar, etc. som du vill använda dig av, så kan du också ta med det till kursen, annars så finns material att köpas direkt av kursledaren också.

Sticka och virka till småttingar

Zachariasskolan - Våning 1 lö 17.00-21.00, sö 10.00-13.00 17.3-18.3.2018  2 tillfällen  9 lekt. Veronica Lönnqvist Kursavgift 22 €  Max 20 stud. Välkommen med på workshop och lär dig sticka och virka små plagg och leksaker! Vi går igenom grunderna i stickning och virkning, och anpassar därefter innehållet efter deltagarnas kunskapsnivåer och önskemål. En ypperlig kurs för den som vill lära sig virka och/eller sticka eller för den som vill förfina sin teknik tillsammans med andra garntokiga. Ta gärna med er en virknål i storlek nr 3 och/eller rundstickor i nr 4 (längd 80 cm) alternativt strumpstickor och långa stickor i samma storlek samt garn som passar till. Under workshopen kommer det även finnas möjlighet att köpa ekologiska bomullsgarner och produkter från Garnknuten (www.garnknuten.com). Workshopen hålls lördag kl. 17.00–21.00 och söndag kl. 10.00–13.00.

” 2020

Dras du med slitna trämöbler? En valnöt kan fixa slitna ytor.


Gott & Blandat Mindfulness och acceptans

Zachariasskolan - Våning 1 må 18.00-20.15 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  42 lekt. Staffan Portin Kursavgift 50 €  Max 20 stud. Mindfulness handlar om att vara medvetet närvarande, här och nu. Hur du kommer bort från onödig stress, oro och lönlöst grubblande över det som har hänt och över det som kanske kommer att hända. Vi kan få ökad livskvalitet, kreativitet, harmoni och ökad förmåga att fatta medvetna konstruktiva beslut i stället för att handla på ”autopilot”. Mindfulness ger även verktyg för att hantera fysisk och mental smärta, svårigheter och förändringar. I kursen tränar vi på att rikta vår uppmärksamhet (koncentrationsträning) med en öppen och accepterande attityd. Staffan är en erfaren mindfulnessinstruktör, utbildad av bl.a. läkare Ola Schenström.

Prova på kajakpaddling

Svanen Camping må 18.00-20.30  lö 10.00-14.00 11.6-16.6.2018  2 tillfällen  9 lekt. Jesper Holmstedt  Camilla Sandström Kursavgift 26 €  Max 12 stud. Kajakpaddling är ett fantastiskt sätt att ta sig fram på till sjöss, du får fysisk motion såväl som psykisk själaro. Det kan dock kännas skrämmande för en del att sätta sig i en kajak som kanske upplevs som både ostabil och trång. Under denna kortkurs vill vi råda bot på detta och bekanta oss med kajakpaddling under trygga förhållanden.

Kursen går måndag 11.6 kl. 18–20.30 och lördag 16.6 kl. 10–14. Under dessa två tillfällen kommer vi att bekanta oss med kajaker, paddling och allt som hör till. Vid första tillfället kommer vi att gå igenom basutrustning, tekniker och räddningar både på land och på vattnet. Under det andra tillfället åker vi ut på en paddlingsutfärd där vi får känna på hur det är att paddla kajak på riktigt. Ta med egen matsäck till utfärden, vi pausar på lämplig holme. Meddela i samband med anmälan om du behöver hyra kajak. Kajakhyra för båda kurstillfällena är ca 20 €/person och faktureras i samband med kursavgiften.

Small talk som arbetsverktyg

Rådhuset - Rådhussalen ti 18.00-20.15 23.1.2018  1 tillfälle  3 lekt. Trey Howard Kursavgift 13 €  Max 20 stud. Som finländare är vi inte kända för att ha lätt för small talk - att småprata med främlingar. Men betydelsen av denna kompetens är kanske större än vi tror. Med utökad internationalisering och vikten av personliga kontakter i arbetslivet är small talk ett användbart och effektivt verktyg för att utöka sitt nätverk av kunder och samarbetspartners. Under denna kurskväll lär vi oss mer om användningen av small talk med diskussion och övningar tillsammans med egenföretagaren Trey Howard som ursprungligen kommer från Seattle, USA. Kursen går på svenska.

2121


Psykologföreläsning om stress och utmattning

Nykarleby stadsbibliotek - Asta-salen ti 18.30-20.00 13.3.2018  1 tillfälle  2 lekt. Lena Nygård Kursavgift 15 €  Max 40 stud. När blir stressen skadlig och vilka symptom ska jag vara uppmärksam på? Vad är skillnaden mellan utmattning och depression, och kan även jag bli utmattad? Hur gör jag om jag märker att krafterna håller på att ta slut och hur gör jag om jag redan är utmattad? Detta är några av de frågor som Lena Nygård kommer att beröra under sin föreläsning. Lena kommer också att prata om hur man kan komma igen efter utmattning, hur man kan undvika återfall och hur man kan stöda en nära anhörig eller vän som blivit utmattad. Under föreläsningen har du också möjlighet att ställa frågor. Lena Nygård är leg. psykolog och företagspsykolog. Lena har snart jobbat 20 år som psykolog och har under den tiden mött många stressade och utmattade människor. Sedan januari 2017 är Lena egenföretagare med egen mottagning i Jakobstad.

Naturkosmetik

Carleborgsskolan - Kocken on 18.00-20.15 28.3.2018  1 tillfälle  3 lekt. Ila Nordman Kursavgift 22 €  Max 16 stud. Vi utgår från naturliga råvaror och tillverkar produkter för både henne och honom. Vi gör ett naturkosmetiskt örtschampo, ett aloeveraschampo, ett läkande rakvatten, en deodorant och ett vårdande läppbalsam för mjuka, sköna läppar. Du får i en mindre grupp testa på att tillverka alla dessa olika produkter och får också med dig ett recepthäfte hem så att du kan fortsätta tillverka egna produkter hemma.

2222

Vändagspicknick ute i skogen

Skogsparkens skola, utsidan on 18.00-20.00 14.2.2018  1 tillfälle  3 lekt. Camilla Nord  Matilda Saari Kursavgift 10 €  Max 30 stud. Hitta en kompis eller kom med din familj på vändagspicknick! Packa picknickkorgen med det godaste ni har, kanske något varmt i termosen och ta med ficklampa/pannlampa. Vi starar från Skogsparkens skola och går en reflexspårning till picknickplatsen. Välkommen med på en mysig och spännande stund tillsammans! Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet i den vuxnas sällskap. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans-kurser är att man tillbringar värdefull tid just tillsammans.

Första hjälp 1

Juthbacka herrgård to 8.00-16.00, fr 8.00-16.00 15.2-16.2.2018  2 tillfällen  21 lekt. Kajsa Mattbäck Kursavgift 85 €  Max 17 stud. Kom och lär dig att hjälpa till vid olyckor och vid sjukdomsanfall! Vi går igenom hjälpförfarandet vid medvetslöshet, hjärt- och lungräddning (hlr), främmande föremål i luftvägarna, chock, blödningar, brännskador, förgiftningar, ledskador och benbrott samt de vanligaste typerna av sjukdomsanfall. Intyget över avlagd kurs i första hjälpen, Fhj 1 är i kraft i tre år. Kursen går 8-9.2. I kursavgiften ingår morgonkaffe/te med smörgås samt eftermiddagskaffe/te.

Tejp är en bra vän. Lägg en tejpbit vid ögat så får du till perfekt eyeliner, eller på nageln så får du en riktigt fin fransk manikyr.


Rallylydnad, grunderna

Grusplan vid idrottsområdet to 18.00-19.30 17.5-14.6.2018  5 tillfällen  10 lekt. Kati Wester Kursavgift 22 €  Max 10 stud. Vi går igenom grunderna för rallylydnad. Rallylydnad är en hundsport där man kombinerar agility och lydnad. Hunden och föraren går igenom en bana med olika moment (t.ex. sitt, ligg, sväng 270 grader, sitt framför, o.s.v.). Hunden bör ha lite grundlydnad för att delta i kursen och hunden bör vara vaccinerad. Ta med vaccinationsintyg första gången. Ta också med godis och vatten åt hunden. Inga flexikoppel på kursen.

Livräddande fhj (uppdateringskurs)

Juthbacka herrgård fr 9.00-15.00 23.3.2018  1 tillfälle  8 lekt. Kajsa Mattbäck Kursavgift 50 €  Max 17 stud. Kom med och lär dig eller uppdatera ditt fhjkort på en Livräddande fhj-kurs. Vi går igenom första hjälpen vid medvetslöshet, basal hjärt-och lungräddning (hlr), defibrillatorns betydelse och användning, främmande föremål i luftvägarna, chock, sår samt de vanligaste sjukdomsanfallen. I kursavgiften ingår eftermiddagskaffe.

Hundkurs för nybörjare

Grusplan vid idrottsområdet fr 18.00-19.15 20.4-1.6.2018  6 tillfällen  10 lekt. Kati Wester Kursavgift 22 €  Max 10 stud. Vi lär oss hur vi ska hantera olika vardagssituationer med vår hund. Vi tränar både socialoch miljöträning med hundarna. Kursen lämpar sig för hundar i alla åldrar, men hunden bör vara vaccinerad. Ta med vaccinationsintyg första gången samt godis och vatten åt hunden. Inga flexikoppel på kursen!

Lär dig hantera karta och kompass

Stjärnhallens bakgård to 18.30-20.00 19.4-26.4.2018  2 tillfällen  4 lekt. Mikaela Caldén Kursavgift 15 €  Max 20 stud. Hur fungerar en kompass och hur läser du kartan? Vad betyder de olika symbolerna och vartåt ska kompassens röda nål alltid peka? Det är viktigt att kunna navigera när du t.ex. är ute och vandrar eller springer i skog och mark. Under denna kortkurs får du lära dig grunderna i att läsa kartor och använda kompassen. Det blir också en kort genomgång av GPS: ens funktioner. Under första tillfället går vi igenom teorin och under andra tillfället omsätter vi teorin i praktiken. Välkommen!

Stinker dina skor eller din träningsväska? Sätt i en torr tepåse och lukten är ett minne blott.

” 2323


Hundskola, fortsättningskurs

Grusplan vid idrottsområdet fr 19.15-20.30 20.4-1.6.2018  6 tillfällen  10 lekt. Kati Wester Kursavgift 22 €  Max 10 stud. Vi fortsätter lära oss mera om olika inlärningsmetoder och vår hund samt tar itu med olika problem. Kursen lämpar sig för hundar i alla åldrar, men hunden bör vara vaccinerad. Ta med vaccinationsintyg första gången samt godis och vatten åt hunden. Inga flexikoppel på kursen!

2424

Dagsvandring längs HöbäckSarjärv vandringsled

Höbäck-Sarjärv vandringsled lö 8.00-16.00 5.5.2018  1 tillfälle  11 lekt. Camilla Sandström Kursavgift 22 €  Max 20 stud. Höbäck-Sarjärv vandringsled finns i Terjärv och erbjuder vandraren både variationsrik natur samt en resa tillbaka i tiden. Under vandringens gång får man en inblick i hur livet som ensam skogsvaktarkvinna ute i vildmarken kunde te sig i och med den lilla skogskojan där Hannusas Anna levde fram till 1909. Längs leden finns också flera tjärdalar och ett återuppbyggt skogspörte där tjärbrännarna höll till under tjärbränningens guldålder på 1700-talet. Historiska platser varvas med natursköna rastplatser som ligger i anslutning till Gäddsjön och Sarjärv. Vandringen är ca 16 km lång och vi pausar med lämpliga mellanrum. Ta med egen matsäck med både lunch, mellanmål och tillräckligt med vatten för en hel dags vandring. Något varmt att dricka rekommenderas också. Klä dig i lämpliga kläder och ta med regnkläder ifall det skulle bli dåligt väder. Vi samlas kl. 8.00 vid Neste i Edsevö och kör därifrån i samlad trupp till Terjärv. Inga förhandskunskaper krävs, men du bör vara minst 12 år för att delta. Observera att tidtabellen är ungefärlig. Det kan gå snabbare och det kan ta längre, beroende på gruppens framfart. Följ med på en vandringsdag fylld av både natur och historia!


Låtskrivning

Zachariasskolan - Musikrummet lö 10.00-13.00 17.2-10.3.2018  2 tillfällen  8 lekt. Christian Jansson Kursavgift 32 €  Max 20 stud. Är du intresserad av att börja skriva egna låtar? Nu har du under två lördagar möjlighet att lära dig just det. Tillsammans med Christian Jansson på CM-Music går vi igenom grunderna vid låtskrivning. Under det första tillfället funderar vi i stort kring hur man kommer igång med låtskrivandet. Hur gör man för att ta sin idé vidare från just idéstadiet och faktiskt få ihop en helhet, en låt från början till slut? Vad vill man med sitt låtskrivande och vilka är i sådana fall förutsättningarna och den realistiska målbilden? Vad bör man tänka på redan i ett tidigt stadium? Vi diskuterar den kommande uppgiften - ”läxan” till följande tillfälle - att skriva en låt, ensam eller i grupp. Under andra tillfället blir det mer centrerat kring de låtar som deltagarna skrivit efter det första tillfället. Vi lyssnar igenom, diskuterar och analyserar. Vi funderar kring när man kan, rentutav bör stå på sig och sin ”artistiska integritet” kontra när man bör ta till sig, lyssna på och justera utifrån den feedback man i låtskrivningens alla skeden får. Finns det något rätt eller fel när det kommer till låtskrivning? Vi fortsätter sedan att fundera på hur man tar låten vidare när den är så att säga ”färdigskriven”. Inga egentliga förkunskaper krävs, men en förutsättning är att man åtminstone måste vilja skriva en låt och har ett faktiskt intresse av att göra det. Ingen åldersgräns - alla som är intresserade är välkomna. Kombinera gärna denna kurs med den efterföljande, fristående kursen ”Musikproduktion” som är ett naturligt nästa steg i processen.

Musikproduktion

Zachariasskolan - Musikrummet lö 10.00-13.00 7.4.2018  1 tillfälle  4 lekt. Christian Jansson Kursavgift 28 €  Max 20 stud. Vad är musikproduktion och vad är musikproducentens roll år 2018? Vilken utrustning och vilka verktyg behövs - och behövs inte - för att kunna göra moderna produktioner? Hur mycket kan man göra själv, och vad bör man låta andra göra?

Till denna workshop har Christian med en egen produktion som han gjort, som visas på storbild och är kopplad till ljudanläggning. Han går igenom, förklarar och berättar om tankeprocessen kring varför han gjort som han gjort i just den specifika produktionen, samt varför vissa element, verktyg och tillvägagångssätt används och blivit vedertagna sanningar i branschen. Upplägget för detta kurstillfälle är enligt ”workshop-modell” där deltagarna får ställa frågor fortgående under tillfället. Kombinera gärna denna workshop med kursen "Låtskrivning" som går innan.

Äventyrsdag för hela familjen

Lillsand/Fäboda sö 10.00-15.00 29.4.2018  1 tillfälle  7 lekt. Jesper Holmstedt  Camilla Sandström Kursavgift 30 €  Max 20 stud. Kom med på en äventyrsdag för hela familjen vid Storsand i Fäboda. Tillsammans med vildmarksguiderna Camilla och Jesper får ni testa på spännande äventyrsbanor och utmaningar på både låg och hög höjd. Efter en hel förmiddag med nervkittlande äventyr gör vi tillsammans lunch över öppen eld eller på friluftskök. Vi fortsätter ännu en stund på eftermiddagen med äventyren och avslutar sedan dagen med eftermiddagsfika runt brasan. Vi vistas utomhus hela dagen, så kläder enligt väder. Utöver det behöver ni ha med matkärl att äta ur, mugg, bestick och sittunderlag. Ta gärna med egen vattenflaska också. Lunch och eftermiddagsfika ingår i avgiften. Ta med familjen på en dag fylld av frisk luft och äventyr!

2525


Data & Ekonomi Microsoft Office

Carleborgsskolan - Datasal (barack) må 18.00-20.15 15.1-19.2.2018  6 tillfällen  18 lekt. Kati Wester Kursavgift 26 €  Max 10 stud. Vi går igenom grunderna i textbehandlingsprogrammet Word, kalkylprogrammet Excel och presentationsprogrammet Powerpoint.

Från kameran till datorn/print

Carleborgsskolan - Datasal (barack) må 18.00-20.15 5.3-9.4.2018  5 tillfällen  15 lekt. Kati Wester Kursavgift 24 €  Max 10 stud. Under kursen går vi igenom vad man kan göra med sina bilder efter att man fotat dem. Hur flyttar man över bilderna till datorn eller annat minne och/eller hur kan man printa bilderna själv eller beställa kopior via nätet? Häng med och lär dig mer!

Jag och min ekonomi

Topeliusgymnasiet - Koskimies ti 18.00-20.00 6.2-20.2.2018  3 tillfällen  8 lekt. Margita Hassel Kursavgift 22 €  Max 25 stud. En kurs för ekonomiintresserade kvinnor, där vi lär oss att bygga upp en ekonomisk trygghet genom att bättre förstå olika begrepp inom vardagsekonomin. Under kursen behandlar vi budget, buffert, fonder, aktier och andra termer inom ekonomin.

2626

Smarttelefonen, grunderna

Carleborgsskolan - Datasal (barack) on 18.00-20.15 17.1-21.2.2018  6 tillfällen  18 lekt. Kati Wester Kursavgift 24 €  Max 10 stud. Vi går i lugn takt igenom hur vi på bästa vis ska använda vår smarttelefon, såsom hur man ringer, skickar sms, lägger till och tar bort olika saker. Kursdeltagarna får också komma med egna önskemål.

Vill du lära dig mera om Facebook?

Carleborgsskolan - Datasal (barack) on 18.00-20.15 7.3-4.4.2018  5 tillfällen  15 lekt. Kati Wester Kursavgift 24 €  Max 10 stud. Kursen lämpar sig för de som redan använder Facebook och de som bara funderar på att skaffa Facebook. Vad bör man tänka på? Hur är det med säkerheten, och kan man undvika virus? Hur hittar jag vänner och måste jag acceptera alla vänförfrågningar? Hur skickar jag meddelanden som bara min vän ska se och vem ser det jag postar på Facebook? Hur byter jag profilbild och kan jag lägga in min semesterbilder på Facebook? Är detta saker du funderar på, så är detta kursen för dig! Man kan använda Facebook på datorn, surfplattan och smarttelefonen.


"Data"-träff för seniorer

Carleborgsskolan - Datasal (barack) to 15.30-17.00 18.1-3.5.2018  15 tillfällen  30 lekt. Kati Wester Kursavgift 30 €  Max 15 stud. Har du problem med datorn, surfplattan eller smarttelefonen eller vill du bara lära dig mera om dessa? Vi träffas en gång i veckan och löser olika problemsituationer samt går igenom/ repeterar saker som kan vara bra att kunna.

Surfplattan - hur använder vi den på bästa vis?

Carleborgsskolan - Datasal (barack) to 17.00-19.15 18.1-22.2.2018  6 tillfällen  18 lekt. Kati Wester Kursavgift 24 €  Max 10 stud. Vad bör man tänka på när man använder surfplatta? Under kursen går vi igenom olika inställningar, åtgärder och annat bra att veta för att maximera säkerheten. Vi går igenom hur man betalar räkningar med surfplattan, hur man surfar på internet, laddar ner appar, o.s.v. Kursdeltagarna får också komma med egna önskemål.

Hämtar du take away mat men surar över att den alltid hinner bli så kall innan du är hemma igen? Sätt på stolsvärmaren i bilen så hålls maten varm.

Biblioteken i Nykarleby Öppettider/Aukioloajat

Stadsbiblioteket/Kaupunginkirjasto 06-7856104 måndag

10.00-20.00 maanantai

tisdag

10.00-20.00 tiistai

onsdag

10.00-20.00 keskiviikko

torsdag

10.00-20.00 torstai

fredag

10.00-17.00 perjantai

lördag

10.00-14.00 lauantai

Jeppo bibliotek/Jepuan kirjasto 06-7856108 måndag

8.00-14.00 maanantai

tisdag

10.00-17.00 tiistai

torsdag

15.00-20.00 torstai

Munsala bibliotek/Munsalan kirjasto 06-7856106

OBS! HUOM! Munsala bibliotek håller stängt under tiden som Munsalagården renoveras Munsalan kirjasto on Munsalagårdenin remontin aikana kiinni

måndag

13.00-20.00 maanantai

onsdag

13.00-20.00 keskiviikko

fredag

13.00-17.00 perjantai

www.fredrikabiblioteken.fi

2727


Språk Ryska

Topeliusgymnasiet - Hellgren må 18.00-19.00 15.1-23.4.2018  13 tillfällen  17 lekt. Tatsiana Jyjora Kursavgift 28 €  Max 20 stud. Vill du lära dig att prata, skriva och läsa på ryska så är den här kursen för dig. Vi kommer också att lära oss enkla vardagliga fraser. Vi pratar om den ryska kulturen och ryska traditioner. Välkomna!

Svenska 2 - Swedish 2

Topeliusgymnasiet - Åhman ti 18.00-19.30 9.1-10.4.2018  13 tillfällen  26 lekt. Agneta Fellman Ingen avgift  Max 20 stud. Grammatik, översättning, läs- och skrivuppgifter. Vi lär oss att skriva olika dokument som behövs i Finland, t.ex. arbetsansökan, CV och avtal. Förkunskaper, minst 1 år. Ingen avgift.

English Conversation

Hirvlax skola - Stora klassen ti 18.30-20.00 9.1-3.4.2018  12 tillfällen  24 lekt. Kristel Nordström Kursavgift 28 €  Max 20 stud. A course for anyone looking to improve their English skills. There will be some written work and some reading, but the course will mainly concentrate on strengthening skills through conversation.

2828

Finska 2 - fortsättningskurs

Topeliusgymnasiet - Åhman ti 19.30-21.00 9.1-10.4.2018  13 tillfällen  26 lekt. Agneta Fellman Ingen avgift  Max 20 stud. Vi lär oss att kommunicera på finska, att använda ord och uttryck, enkla skrivövningar, m.m. Kursen lämpar sig för dem som redan gått nybörjarkursen i finska. Välkomna med!

Engelska för nybörjare

Topeliusgymnasiet - Koskimies on 18.30-20.00 10.1-4.4.2018  12 tillfällen  24 lekt. Kristel Nordström Kursavgift 28 €  Max 16 stud. En kurs för dig som är intresserad av att lära dig engelska. Vi börjar med vanligt ordförråd och uttryck för dagligt bruk. Vi lär oss också ord och uttryck att använda inför resan, t.ex. vid flygfältet, tullen, restauranger, hotell, vid sjukdomsfall, när du ska fråga om vägbeskrivning osv. Vi lär oss också lite grammatikregler men tyngdpunkten är praktisk användning: läsa, lyssna och prata.

Italiano, nybörjarkurs

Carleborgsskolan - Linnè to 17.30-19.00 11.1-26.4.2018  14 tillfällen  28 lekt. Alasdair Pollock Kursavgift 28 €  Max 16 stud. CIAO! Vi fortsätter lära oss grunderna i italienska språket. Vi jobbar ofta parvis för att ta tillvara varje möjlighet att använda och utöva nya ord, uttryck och grammatik. Vi reser genom Italien och lär oss om italiensk kultur och musik (via sånger). Kom med och upplev detta vackra språk! Denna kurs är en fortsättning på höstens nybörjarkurs. Under kursen använder vi oss av kursboken Italienska för nybörjare (Berlitz).


Spanska, nybörjarkurs

Carleborgsskolan - Linnè to 19.30-21.00 11.1-26.4.2018  14 tillfällen  28 lekt. Alasdair Pollock Kursavgift 28 €  Max 20 stud. HOLA! Vi fortsätter bekanta oss med det spanska språket! Lektionerna består av mycket arbete parvis, allt för att ta tillvara varje möjlighet att använda och utöva nya ord, uttryck och grammatik. Vi lär oss om den spanska kulturen bl.a. genom sånger. Under kursen använder vi oss av läroboken "Caminando 1". Kom med och upplev världens andra språk! HASTA LUEGO! Denna kurs är en fortsättning på höstens nybörjarkurs.

Caminando 3 los findes. Spanska, fortsättningskurs

Carleborgsskolan - Linnè fr 17.00-20.00, lö 9.30-12.30 12.1-23.3.2018  5 tillfällen  20 lekt. Alasdair Pollock Kursavgift 28 €  Max 10 stud. Bienvenidos a un curso de español mensual! Varje kurstillfälle består av 4 lektioner - antingen på en fredag kväll (17.00–20.00) eller på en lördag förmiddag (9.30–12.30). Vi använder kursboken CAMINANDO 3. Kursen består bl.a. av ordlekar, drills, arbete parvis, korta texter, uttalsövningar och sånger samt en del hemläxor. Hasta pronto!

2929


2018

Topelius

T op SOCKLOTBYVÄG BYVÄG SOCKLOT SOCKLOT BYVÄG

Jubileumsår i Nykarleby Juhlavuosi Uudessakaarlepyyssä 14.1 Topeliusfest i Stjärnhallen. Topeliusjuhla Tähtihallilla. Kl 16. • Topeliuspriset, publicistseminarium på Juthbacka kl 13–15. SFV, Publicistförbundet. (Priset delas ut på festen.)

Författaren och opinionsbildaren Zacharias Topelius föddes den 14 januari 1818 på Kuddnäs i Nykarleby.

6.7 Visafton på Majniemi. Kesäisiä lauluja Majniemessa.

enväg vägfylld fylld –––en en väg fylld avkultur kulturoch ochvilja vilja av av kultur och vilja

31.1 Topelius psalmer och vintersånger, sångkväll på Kredu. Lauluilta virttä ja talvilauluja. 25.2 Mopperace i Valtersbacken. Valtterinmäessä.

20 – 21.4 Läsning för barn 2018. Barnboksseminarium, bokkalas för barn vid Kredu. Lastenkirjaseminaari.

Kirjailija ja mielipidevaikuttaja Zacharias Topelius syntyi 14. tammikuuta 1818 Uudenkaarlepyyn Kuddnäsissä.

20.7 Valters födelsedag på Stadsbiblioteket. Valtterin syntymäpäivät kirjastossa.

10.8 Topeliusseminarium. Svenska Litteratursällskapet i Finland. Juthbacka. 11.8 Jubileumsårets huvudfestligheter. Strövtåg i Topelius värld. Centrum/Kuddnäs. Samoilu Topeliuksen maailmassa. Uudenkaarlepyyn keskusta/ Kuddnäs.

25.6 Återinvigning av Kuddnäs, kaffe i bersån. Kuddnäsin uudelleen avajaiset, TOPELISPÅR Mediltapäiväkahvit puutarhasTOPELISPÅR Med TOPELISPÅR Med sa. Kl 13–17. 15.5 – 30.11 Topelius sagoland1.12 Topelius julsånger. Konsert i framåtanda skapar framåtanda skapar framåtanda skapar utställning. Topeliuksen satumaaMunsala kyrka. Joulukonsertti Munföreningar, skola, föreningar, skola, föreningar, skola, 1.7 Urpremiär ”Den eviga sommanäyttely. Rådhuset, Raatihuone. salan kirkossa. företag och invånare företag och invånare företag och invånare ren”, sommarteater på Kuddnäs. tillsammans tillsammans en tillsammans enen Kuddnäsin kesäteatterin kantaesitys. 15.5 Kuddnäs öppnar. Kuddnäs 11.12 Joulua odotellessa. SuomenNykarleby Uusikaarlepyy levande bygd. Nykarleby Uusikaarlepyy Nykarleby Uusikaarlepyy levande bygd. Spelas avaa ovensa. levande bygd. i juli. kielinen joululauluilta. Kuddnäs.

T opelius T T opelius T opelius T opelius Topelius opelius

Nykarleby Uusikaarlepyy Nykarleby Uusikaarlepyy Nykarleby Uusikaarlepyy

PROJEKT BJÖRKEN OCH STJÄRNAN

3030

Mer om Topelius och jubileumsårets program

projekt björken och stjärnan 2018 det 200 år Lisää Topeliuksesta ja2018 juhlavuoden projekt björken och stjärnan är det år är projekt björken och stjärnan 2018 är 200 det 200 årtapahtumista sedanZacharias författaren Zacharias Topelius föddes i Nykarleby. sedan författaren Topelius föddes i Nykarleby. sedan författaren Zacharias Topelius föddes i Nykarleby. Inom projektet inspireras viliv,avvärderingar hans liv, värderingar och Inom projektet inspireras vi av liv, värderingar och Inom projektet inspireras vihans av hans och verkverk för att något för framtiden. verk för att skapa för framtiden. förskapa att skapa något förnågot framtiden.

nykarleby.fi/topelius


Historia & Byaforskning Byaforskning, Markby

Markbygården ti 18.00-19.30 9.1-3.4.2018  7 tillfällen  14 lekt. Sigvald Blomqvist Kursavgift 26 €  Max 30 stud. Vi fortsätter att samla in material till en skrift, för att i ord och bild berätta om livet i byn de senaste 100 åren. Kom med alla som är intresserade av byns historia! Vi träffas varannan tisdag.

Byaforskning i Vexala

Emigranthuset Elvira, Vexala on 17.00-20.00 17.1-11.4.2018  4 tillfällen  16 lekt. Alf-Erik Helsing Kursavgift 26 €  Max 15 stud. Vi forskar i Vexala bys historia. Vi dokumenterar äldre och nyare lokalhistoria, utreder skeenden och personöden, samlar in och arkiverar skriftliga dokument och bilder, varefter vi publicerar det vi finner vara av speciellt intresse i skriftserien; Vexala by förr och nu.

2018

pelius

s

Kantlax, en kustby

Kantlax byagård on 13.00-15.15 17.1-14.3.2018  5 tillfällen  15 lekt. Valfrid Back Kursavgift 26 €  Max 20 stud. Vi fortsätter utforskningen av Kantlax by. Nya och tidigare deltagare välkomna!

Byaforskning i Monå

Monå byagård on 13.00-14.45 10.1-18.4.2018  8 tillfällen  19 lekt. Jarl Dahlbacka  Per-Erik Lindgren Kursavgift 26 €  Max 20 stud. Vi slutför arbetet med att identifiera ungdomar på skriftskolkort under åren 1900-2015. Vi dokumenterar var notvarpen fanns under perioden med notfiske och fortsätter dokumentationen över emigrationen till Sverige. Vi startar dokumentationen över gårdar och släkt i Monå och fortsätter arbetet med arkivet. Välkomna med!

Byaforskning i Pensala

Pensala dagis to 18.00-19.30 11.1-5.4.2018  7 tillfällen  14 lekt. Jarl Roos Kursavgift 26 €  Max 20 stud. Vi fortsätter identifiera gamla skriftskolfoton och övriga foton. Eventuellt övrigt enligt kursdeltagarnas önskan. Nya och gamla kursdeltagare är välkomna med.

Byaforskning i Monäs

Monäsbodens klubbrum to 18.00-20.15 18.1-19.4.2018  4 tillfällen  12 lekt. Gurli Dumell Kursavgift 26 €  Max 30 stud. Vi fortsätter att samla material om byn, händelser och personer. Kom med, nya som gamla deltagare, och berätta om händelser och personer även från 1940- till 1990-talet, det är historia som ännu känns nutid men som fort försvinner. Alla kan bidra med sin historia. Vi kommer gemensamt överens om de tre kurskvällarna efter startkvällen, så att det passar alla i gruppen.

y

3131


Ung-Arbis Wild Kids äventyrsläger, 7-10 år

Tisskärssanden må 10.00-15.00, ti 10.00-15.00 18.6-19.6.2018  2 tillfällen  13 lekt. Camilla Sandström Kursavgift 60 €  Max 20 stud. Äventyrslägret passar för dig som tycker om spännande utmaningar ute i skog och mark! Genom kompiskamper med olika tävlingsmoment utmanas lagen i allt från fysiska aktiviteter till klurighet och förmåga att samarbeta. Lägret riktar sig till dig som gått ut årskurs 1, 2 eller 3. Under lägret testar vi på att leva friluftsliv och samlar kunskap inom bland annat eld, orientering och utematlagning – kunskap som är bra att ha med sig i den avslutande finalen! Vi övernattar i militärtält och maten tillreds utomhus över öppen eld eller på friluftskök. Utrustning som du behöver ha med dig är bl.a. sovsäck, liggunderlag, matkärl och kläder för alla väder. En komplett utrustningslista skickas till deltagarna i god tid innan lägret börjar. Maten ingår i deltagaravgiften. Kom med på sommarens roligaste läger!

Innebandy för 5-åringar

Carleborgsskolan - Gymnastiksal må 17.00-18.00 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Alma Hedman  Emma Nordström Kursavgift 38 €  Max 25 stud. Är du 5 år och intresserad av att bekanta dig med en av de snabbast växande bollsporterna, innebandyn? I så fall ska du hänga med på denna kurs där vi på ett lekfullt och roligt sätt spelar tillsammans.

Kompisarmband, Centrum

Metsäkulman esikoulu må 17.30-19.30 15.1-12.2.2018  5 tillfällen  13 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 26 €  Max 10 stud. Kom med och lär dig knyta kompisarmband och andra fina band av garn i olika färger. Kursen lämpar sig för de som är 10 år och äldre. Materialkostnader på 3 €/deltagare betalas direkt till kursläraren.

Kompisarmband, Munsala

Munsala skola - Klassrum må 17.30-19.30 5.3-9.4.2018  5 tillfällen  13 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 26 €  Max 10 stud. Kom med och lär dig knyta kompisarmband och andra fina band av garn i olika färger. Kursen lämpar sig för de som är 10 år och äldre. Materialkostnader på 3 €/deltagare betalas direkt till kursläraren.

Tandkräm är inte bara bra för tänderna. Har lyktglasen på din blivit dåliga, så kan du putsa dem med tandkräm och de blir som nya.

3232


Lär dig bygga och köra tävlingsbil

Däckmarket Sigges Däck, Nykarleby må 18.00-20.00 15.1-26.3.2018  10 tillfällen  27 lekt. Mathias Hertén  Niklas Nyvall Kursavgift 60 €  Max 15 stud. Under kursen får du arbeta med tre bilar av märket BMW 320. Du får vara med och riva bilarna på allt onödigt material såsom säten och inredning. Därefter byggs bilarna upp med störtbågar, sportljuddämpare, rallyratt, riktiga rallysäten och du är naturligtvis delaktig i allt som sker. När bilarna är färdigt byggda ordnas avslutningsvis en dag på NNSB's varmansbana på Måtarsberget i Jeppo där alla kursdeltagare får lära sig grunderna i hur en tävlingsbil körs och praktiskt träna sin körning. Kursen riktar sig till barn och unga i ålder 10-15 år. OBS! Vänligen notera att deltagarna inte är försäkrade via Arbis, så kontrollera barnets försäkring så att den täcker vid ev. skador.

För att delta krävs det att du har en egen fungerande mountainbike. Hjälm är obligatoriskt. Annat som är bra att ta med är en vattenflaska, handskar, en extra innerslang och en liten ryggsäck att ha grejerna i. Tillfällena ordnas på olika håll inom kommunen. Exakt plats för tillfälle 2 och 3 meddelas vid kursstarten. Tillfälle 1 - Stjärnhallen, centrum; Tillfälle 2 – Socklot; Tillfälle 3 - Jeppo Kom med på en fartfylld och rolig kurs!

#reunited, 10-12 år

MTB för flickor 9-12 år

Stjärnhallen, framsidan ti 15.30-17.30 15.5-29.5.2018  3 tillfällen  8 lekt. Camilla Sandström Kursavgift 30 €  Max 8 stud. Denna kurs riktar sig till flickor som vill lära sig att cykla i skogen. Under tre tillfällen kommer vi att lära oss grunderna i terrängcykling, teknik, regler och säkerhet. Vi kommer också att gå igenom hur man tar hand om sin cykel. Målet är att barnen efter kursen ska känna sig bekväma med sina cyklar och vara bekanta med olika tekniker som behövs i terrängcykling, men framför allt ska det kännas roligt att cykla i skogen! Tillfällena börjar alltid med teknikövningar och sedan cyklar vi en runda ut i skogen.

Stjärnhallen - Bellatrix ti 16.00-17.30 9.1-24.4.2018  14 tillfällen  30 lekt. Camilla Nord  Johanna Olson Kursavgift 38 €  Max 23 stud. Gillar du att dansa eller är du intresserad av att lära dig mer om filmproducering? Häng då med på denna roliga kurs och bygg upp en dansshow tillsammans med Johanna och Camilla. Som deltagare har du möjlighet att välja om du vill medverka som dansare eller ”producent”. Tillsammans med Johanna övar du in danser och medverkar i filmerna (15 platser) och tillsammans med Camilla lär du dig filma, bygga upp scenen samt planera och tillverka rekvisita (8 platser). I samband med anmälan, vänligen meddela per e-post arbis@nykarleby.fi eller per telefon 06-7856470 om du vill medverka som dansare eller producent. Kursen avslutas med en uppvisning på kulturhuset Scala. Inga förkunskaper behövs. Välkommen med! Och psst - ni har alla möjlighet att följa projektet på Instagram @reunited2018. OBS! Ingen kurs 6.3. 3333


Kompisarmband, Socklot

Socklot skola - Klassrum ti 17.30-19.30 16.1-13.2.2018  5 tillfällen  13 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 26 €  Max 10 stud. Kom med och lär dig knyta kompisarmband och andra fina band av garn i olika färger. Kursen lämpar sig för de som är 10 år och äldre. Materialkostnader på 3 €/deltagare betalas direkt till kursläraren.

Kompisarmband, Jeppo

Jeppo-Pensala skola - Klassrum ti 17.30-19.30 6.3-3.4.2018  5 tillfällen  13 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 26 €  Max 10 stud. Kom med och lär dig knyta kompisarmband och andra fina band av garn i olika färger. Kursen lämpar sig för de som är 10 år och äldre. Materialkostnader på 3 €/deltagare betalas direkt till kursläraren.

MTB för barn 9-12 år

Stjärnhallen, framsidan ti 18.00-20.00 8.5-22.5.2018  3 tillfällen  8 lekt. Jesper Holmstedt  Camilla Sandström Kursavgift 30 €  Max 12 stud. Denna kurs riktar sig till barn som vill lära sig att cykla i skogen. Under tre tillfällen kommer vi att lära oss grunderna i terrängcykling, teknik, regler och säkerhet. Vi kommer också att gå igenom hur man tar hand om sin cykel. Målet är att barnen efter kursen ska känna sig bekväma med sina cyklar och vara bekanta med olika tekniker som behövs i terrängcykling, men framför allt ska det kännas roligt att cykla i skogen! Tillfällena börjar alltid med teknikövningar och sedan cyklar vi en runda ut i skogen. För att delta krävs det att du har en egen fungerande mountainbike. Hjälm är obligatoriskt. 3434

Annat som är bra att ta med är en vattenflaska, handskar, en extra innerslang och en liten ryggsäck att ha grejerna i. Tillfällena kommer att hållas på olika ställen runt om i Nykarleby kommun. Exakta platser för tillfälle 2 och 3 meddelas när kursen startar. Tillfälle 1 - Stjärnhallen, centrum; Tillfälle 2 – Socklot; Tillfälle 3 - Jeppo Kom med på en fartfylld och rolig kurs!

Parkour barn, 5-7 år

Carleborgsskolan - Gymnastiksal ti 18.30-19.30 9.1-24.4.2018  14 tillfällen  20 lekt. Max 15 stud. Rui Antonio Rocha  Kursavgift 26 € Parkour är en konstform där man förflyttar sig från A till B, snabbt med precision och skicklighet, i olika hinderbanor i gymnastiksalen. Det är ett bra sätt att utveckla barnets motoriska grundfärdigheter. Deltagarna bör ha inneskor och gympakläder. OBS! Ingen kurs 23.1.

Parkour stars, 8-17 år

Carleborgsskolan - Gymnastiksal ti 19.30-20.30 9.1-24.4.2018  14 tillfällen  20 lekt. Rui Antonio Rocha Kursavgift 26 €  Max 15 stud. Parkour är en träningsform där syftet är att ta sig över hinder. Det går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom olika sorters miljöer. Hindren kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar. På kursen gör vi träningen inomhus i gymnastiksal där vi bygger en hinderbana. Deltagarna bör ha inneskor och gympakläder. OBS! Ingen kurs 23.1.

Futsal, 12 år-

Carleborgsskolan - Gymnastiksal ti 20.30-21.30 9.1-24.4.2018  14 tillfällen  20 lekt. Rui Antonio Rocha Kursavgift 38 €  Max 20 stud. Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre spelyta med färre utespelare, och kan bäst förklaras som en typ av inomhusfotboll. Kursen är för dig som är 12 år eller äldre. OBS! Ingen kurs 23.1.


Nybörjargym med Mikael

Stjärnhallen - Hercules gym on 17.00-18.00 10.1-25.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Mikael Enlund Kursavgift 38 €  Max 26 stud. Vill du börja gymma men vet inte vilka redskap som skall användas till vad? Eller går du redan på gym, men vill få ut mer av din träning? Mikael ger både tips och vägledning, och du får pröva dig fram för att hitta vad som passar just dig. Denna grupp är öppen för alla åldrar.

Jeppo Ungdomsorkester, B-grupp

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal on 17.30-19.00 17.1-18.4.2018  13 tillfällen  26 lekt. Victoria Lassander-Sandin  Oskar Sandin Kursavgift 28 €  Max 40 stud. Jeppo Ungdomsorkesters B-grupp välkomnar både gamla och nya spelare med. Nya spelare bör ha spelat sitt instrument åtminstone 2 år. Om spelar du ett blås- eller slagverksinstrument så är det bara att hänga med!

Uteskoj, 5-7 år

Skogsparkens skola, utsidan on 17.30-18.30 7.3-9.5.2018  10 tillfällen  13 lekt. Camilla Nord Kursavgift 24 €  Max 15 stud. Tycker du om att vara ute i skogen och är du 5-7 år? Då är det här kursen för dig! Packa vattenflaska, reflexväst, extra vantar, pannlampa och eventuellt lite russin i en liten ryggsäck. Oömma kläder är bra, vi blir ofta smutsiga och blöta. Vi samlas vid Skogsparken och vandrar tillsammans in i skogen. I skogen leker vi, upptäcker naturen, jobbar med kamratbanor och får vara med om olika äventyr.

Vändagspicknick ute i skogen

Skogsparkens skola, utsidan on 18.00-20.00 14.2.2018  1 tillfälle  3 lekt. Camilla Nord  Matilda Saari Kursavgift 10 €  Max 30 stud. Hitta en kompis eller kom med din familj på vändagspicknick! Packa picknickkorgen med det godaste ni har, kanske något varmt i termosen och ta med ficklampa/pannlampa. Vi

starar från Skogsparkens skola och går en reflexspårning till picknickplatsen. Välkommen med på en mysig och spännande stund tillsammans! Detta är en tillsammans-kurs. Till kursen kommer barnet i den vuxnas sällskap. Du anmäler barnet till kursen och avgiften är per barn. Tanken med tillsammans-kurser är att man tillbringar värdefull tid just tillsammans.

Knattecross

NMSK:s bana vid riksväg 8 i Kovjoki on 18.00-19.30 9.5-27.6.2018  8 tillfällen  16 lekt. Nykarleby Motorsportsklubb, NMSK Kursavgift 10 €  Max 20 stud. Kursen riktar sig till nybörjare och längre hunna juniorer. Vi fokuserar i huvudsak på körning men även teknikövningar förekommer. Målet är att få köra och ha roligt tillsammans och samtidigt bli en bättre förare. Du behöver ha din egen cross/minicross och egen skyddsutrustning. Eventuell möjlighet till avhämtning av fordon, inom centrumområdet, för transport till Kovjoki. OBS! Vänligen notera att deltagarna inte är försäkrade via Arbis, så kontrollera barnets försäkring så att den täcker vid ev. skador.

Uteskoj, 8-9 år

Skogsparkens skola, utsidan on 18.45-19.45 7.3-9.5.2018  10 tillfällen  13 lekt. Camilla Nord Kursavgift 24 €  Max 15 stud. Tycker du om att vara ute i skogen och är du 8-9 år? Då är det här kursen för dig! Packa vattenflaska, reflexväst, extra vantar, pannlampa och eventuellt lite russin i en liten ryggsäck. Oömma kläder är bra, vi blir ofta smutsiga och blöta. Vi samlas vid Skogsparken och vandrar tillsammans in i skogen. I skogen leker vi, upptäcker naturen, jobbar med kamratbanor och får vara med om olika äventyr.

3535


International Club

Rådhuset - Lilla rummet to 16.00-17.30 11.1-5.4.2018  12 tillfällen  24 lekt. Emil Wingren Kursavgift 27 €  Max 20 stud. För ungdomar i åldern 13-25 år som är intresserade av resande, av olika kulturer och av världen. På International Club bekantar vi oss med andra kulturer och förbereder oss på olika sätt för att resa och för att bli mer internationella. Ett mål är att resa till något europeiskt land på en gruppträff för ungdomar (European Youth Exchange). Kommande säsong har vi även planer på att ordna en egen europeisk gruppträff i Nykarleby! Om ett projekt beviljas täcks resekostnaderna till 70 % av EU:s ungdomsprogram Erasmus+. Deltagande i en gruppträff kan räknas tillgodo inom bl.a. gymnasieutbildningen. Häng med!

Lär dig skruva din minicross

Gamla Byggnadskontoret, källaren to 18.00-20.00 1.3-29.3.2018  5 tillfällen  13 lekt. Sebastian Back  Ronny Haglund Kursavgift 5 €  Max 15 stud. Vi börjar med att provköra motorn, för att sedan skruva isär den. Vi lär oss hur en motor är uppbyggd och grunderna i underhåll. Vi avslutar med att skruva ihop motorn igen och sedan provköra. Oömma kläder med, all annan utrustning finns. Kursen riktar sig främst till 10–12 -åringar.

3636

Underhållningsorkestern

Carleborgsskolan - Calypso fr 18.00-19.00 12.1-13.4.2018  12 tillfällen  16 lekt. Mia Willnäs Kursavgift 26 €  Max 12 stud. Underhållningsorkestern spelar musik ur alla genrer: tango, populärmusik, folkmusik, lätt klassiskt, med mera. Kursen riktar sig till dig som har lite erfarenhet av ditt instrument och läser noter. Frågor om kursen riktas till ledaren Mia: 040-763 9528. Välkommen!

Dagsvandring längs Höbäck-Sarjärv vandringsled

Höbäck-Sarjärv vandringsled lö 8.00-16.00 5.5.2018  1 tillfälle  11 lekt. Camilla Sandström Kursavgift 22 €  Max 20 stud. Höbäck-Sarjärv vandringsled finns i Terjärv och erbjuder vandraren både variationsrik natur samt en resa tillbaka i tiden. Under vandringens gång får man en inblick i hur livet som ensam skogsvaktarkvinna ute i vildmarken kunde te sig i och med den lilla skogskojan där Hannusas Anna levde fram till 1909. Längs leden finns också flera tjärdalar och ett återuppbyggt skogspörte där tjärbrännarna höll till under tjärbränningens guldålder på 1700-talet. Historiska platser varvas med natursköna rastplatser som ligger i anslutning till Gäddsjön och Sarjärv. Vandringen är ca 16 km lång och vi pausar med lämpliga mellanrum. Ta med egen matsäck med både lunch, mellanmål och tillräckligt med vatten för en hel dags vandring. Något varmt att dricka rekommenderas också. Klä dig i lämpliga kläder och ta med regnkläder ifall det skulle bli dåligt väder. Vi samlas kl. 8.00 vid Neste i Edsevö och kör därifrån i samlad trupp till Terjärv. Inga förhandskunskaper krävs, men du bör vara minst 12 år för att delta. Observera att tidtabellen


är ungefärlig. Det kan gå snabbare och det kan ta längre, beroende på gruppens framfart. Följ med på en vandringsdag fylld av både natur och historia!

Parkourtalanger

Carleborgsskolan - Gymnastiksal lö 10.00-11.00 13.1-28.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Rui Antonio Rocha Kursavgift 26 €  Max 13 stud. Parkour är en konstform där man förflyttar sig från A till B, snabbt med precision och skicklighet i olika hinderbanor i gymnastiksalen. Deltagarna bör ha inneskor och gympakläder. Alla deltagare behöver ha tre års parkourträning som förkunskap och parkourprov på plats.

Papperspyssel, 7-9 år

Tvätteriet - Konstis lö 10.00-12.00 14.4-28.4.2018  3 tillfällen  8 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 22 €  Max 10 stud. Kom med och pyssla egna födelsedagskort, pärmar på häften och få tips på hur man kan göra en egen skolkalender. Ta med egen sax, lim, linjal och pennor. Har du annat material hemma, t.ex. scrapbookmaterial eller mönstrade papper, stämplar, etc. som du vill använda dig av, så kan du också ta med det till kursen, annars så finns material att köpas direkt av kursledaren också.

Papperspyssel, 10-13 år

Tvätteriet - Konstis lö 13.00-16.00 14.4-28.4.2018  3 tillfällen  12 lekt. Åsa Nystrand Kursavgift 26 €  Max 10 stud. Kom med och pyssla egna födelsedagskort, pärmar på häften och få tips på hur man kan göra en egen skolkalender. Ta med egen sax, lim, linjal och pennor. Har du annat material hemma, t.ex. scrapbookmaterial eller mönstrade papper, stämplar, etc. som du vill använ-

da dig av, så kan du också ta med det till kursen, annars så finns material att köpas direkt av kursledaren också.

Fixa ett eget escape room

Topeliusgymnasiet - Hellgren lö 13.00-15.30 24.3.2018  1 tillfälle  3 lekt. Ann-Sofie Leppänen Kursavgift 15 €  Max 30 stud. Så kallade escape rooms är jättepopulära spel, där målsättningen är att lösa olika uppgifter och tankenötter för att ta sig ut ur ett rum. Nu skall vi konstruera ett eget escape room! Under dagen kommer vi att tillsammans utveckla egna uppgifter, pussel och knåp vilka vi sedan använder för att bygga upp rummet. För att lyckas med detta behöver vi fysik, kemi, teknik och förstås både fantasi och goda idéer. Temadagen riktar sig främst till barn i åldern 8-12 år. Välkommen med på denna roliga och spännande eftermiddag i teknikens, kemins och fysikens magiska värld. Temadagen ordnas i samarbete med Resurscenter för matematik, naturvetenskap och teknik i skolan och Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi.

Karate-do Shotokai, juniorer

Topeliusgymnasiet - Gymnastiksal sö 18.00-19.00 14.1-29.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Anders Sjö Kursavgift 35 €  Max 25 stud. Karate-do Shotokai (KDS) är en form av självförsvar som tränar dig till att kunna försvara dig själv genom att använda dina egna kroppsrörelser. Alla kan träna inom KDS oberoende av styrka, kön och ålder. Du behöver inte ha en hög kondition för att börja träna. Många börjar sin karateträning just för att få en bättre kondition, andra för att det är en annorlunda träningsform. De som tränar aktivt finner snabbt att träningen har så mycket mera att ge både fysiskt och mentalt än konventionella sporter. Några enkla idéer som genomsyrar vår karate är: vi försöker hålla vår träning enkel och effektiv och målet är att lära oss använda kroppen effektivt, att vara lugn, avslappnad och rörlig i alla situationer är viktigt och vi sporrar inte till tävling, utan vi framhåller partnerskap i all träning. Kursen är för dig som är under 13 år och passar både nybörjare och längre hunna. OBS! Söndag 11.2 och 11.3, 18.3 samt 25.3 hålls kursen i Munsala skolas gymnastiksal. 3737


Konstis Konstis, 11-12 år

Tvätteriet - Konstis må 17.00-18.30 8.1-9.4.2018  12 tillfällen  24 lekt. Irene Mollgren Kursavgift 47 €  Max 12 stud. Konstundervisningen vill öppna dörrarna till konstens magiska värld. Eleverna lär sig att behärska olika tekniker och material, att innovativt och kreativt kunna ta sig an olika uppgifter och att kritiskt kunna uppleva och bedöma konst. Vi tecknar, målar, bygger, konstruerar, trycker, fotograferar och lär oss tekniker och metoder.

Ung konst, konstis13 år -

Tvätteriet - Konstis må 18.45-20.45 8.1-9.4.2018  12 tillfällen  32 lekt. Irene Mollgren Kursavgift 51 €  Max 12 stud. Konstundervisningen vill öppna dörrarna till konstens magiska värld. Eleverna lär sig att behärska olika tekniker och material, att innovativt och kreativt kunna ta sig an olika uppgifter och att kritiskt kunna uppleva och bedöma konst. Vi tecknar, målar, bygger, konstruerar, trycker, fotograferar och lär oss tekniker och metoder.

3838

Konstis, 8-10 år

Tvätteriet - Konstis ti 17.15-18.45 9.1-10.4.2018  13 tillfällen  26 lekt. Mia Strand Kursavgift 47 €  Max 12 stud. Syftet med konstundervisningen är att öppna dörrarna till konstens magiska värld, att eleverna skall lära sig att behärska olika tekniker och material, att innovativt och kreativt kunna ta sig an olika uppgifter och att kritiskt kunna uppleva och bedöma konst. Vi tecknar, målar, bygger, konstruerar, trycker, fotograferar och lär oss tekniker och metoder.

Konstis, 5-7 år

Tvätteriet - Konstis to 17.15-18.15 11.1-12.4.2018  13 tillfällen  17 lekt. Katarina Östman Kursavgift 39 €  Max 15 stud. Syftet med konstundervisningen är att öppna dörrarna till konstens magiska värld, att eleverna skall lära sig att behärska olika tekniker och material, att innovativt och kreativt kunna ta sig an olika uppgifter och att kritiskt kunna uppleva och bedöma konst. Vi tecknar, målar, bygger, konstruerar, trycker, fotograferar och lär oss tekniker och metoder.


Anpassade kurser Anpassad innebandy

Carleborgsskolan - Gymnastiksal må 18.00-19.00 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Olavi Heinonen, Henry Kallvik Kursavgift 30 €  Max 30 stud. Vi tränar lite, men spelar mest. Välkommen med!

Gott för kropp, själ och hjärta anpassad kurs

Restaurang Campen må 18.00-20.30 9.4-16.4.2018  2 tillfällen  7 lekt. Susanne Liljeström Kursavgift 22 €  Max 12 stud. Modern och enkel matlagning. Sanna lär dig vad du ska tänka på för att äta gott, nyttigt och hälsosamt för att kropp och själ ska må bra. Vi gör maten tillsammans och njuter sedan tillsammans av den mat vi gjort. Du får recepten med dig hem. Ta med förkläde och bekväma skor. Ingredienser ingår i kursavgiften.

Anpassad cirkelträning

Stjärnhallen - Hercules gym to 16.15-17.00 11.1-26.4.2018  15 tillfällen  15 lekt. Robert Hjulfors Kursavgift 26 €  Max 15 stud. Vi bygger upp kroppen och våra muskler med cirkelträning. Träningen på gymmet är mångsidig och fordrar ingen förhandskunskap. Kursen inleds med genomgång av olika maskiner och träningsredskap som vi kommer att använda under kursens gång. Ta gärna med vattenflaska.

Anpassad allsång

Metsäkulman koulu - Klassrum ti 18.00-18.45 9.1-3.4.2018  4 tillfällen  4 lekt. Åsa Forsbacka, Oskar Sandin Kursavgift 10 €  Max 30 stud. Kom med och sjung och ha roligt i Allsångskören! Alla vänner av sång och musik passar in i vårt gäng. Vi sjunger glada medryckande sånger en gång i månaden. Ibland har vi även kompmusik. Andra och tredje kurstillfället finns möjlighet att själv pröva på att kompa med en iPad. Kursen hålls: 9.1, 6.2, 6.3 och 3.4. OBS! Vi sjunger i Metsäkulman koulu.

Vill du få till en krispigare sallad? Lägg salladen i en skål med isvatten en stund för att få den extra krispig. Glöm dock inte bort att torka salladen innan servering för att undvika en massa vatten i salladsskålen.

3939


Gymnastik & Idrott Måndag Kroppsvänlig gymnastik för damer 55+

Stjärnhallen - Lilla Björnen må 10.00-11.00 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Ann-Louis Wikblad Kursavgift 38 €  Max 40 stud. Att röra sig till medryckande musik, förbättrar muskelstyrka, balans och smidighet. Timmen avslutas med stretch och avslappning.

Gymnastik med stolstöd, Jeppo

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal må 12.00-13.00 8.1-23.4.2018  12 tillfällen  16 lekt. Ann-Louis Wikblad Kursavgift 38 €  Max 30 stud. Gymnastik sittande och stående med stolen som stöd vid behov. Rörelser som förbättrar styrka, balans och smidighet till medryckande musik.

StarkMamma

Stjärnhallen, framsidan må 13.00-14.00 5.2-19.3.2018  6 tillfällen  8 lekt. Johanna Hjulfors Kursavgift 22 €  Max 16 stud. Stark mamma står för anpassad, säker och framförallt resultatinriktad aktivitet utomhus för nyblivna mammor. Du kan kalla det rehab för mammor! Alla kan vara med oavsett om du fött med kejsarsnitt, har bäckenproblem, foglossning, ont i ryggen och som alla mammor - försvagade och uttöjda magmuskler. Din kropp har genomgått fysiska förändringar under graviditeten och förlossningen, och nu är det dags att hjälpa den på traven. 4040

Träningen sker utomhus med barnet i vagn, så du behöver alltså inte ordna med barnvakt. Du kan börja träna så fort du varit på efterkontroll, vanligen efter 6-8 veckor. Har du ingen möjlighet att gå till gymmet, gillar frisk luft, vill träffa nya kompisar och vill komma i form efter din graviditet? Då är StarkMamma definitivt något för dig!

Gymnastik med stolstöd, Pensala

Pensala dagis må 13.30-14.30 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Ann-Louis Wikblad Kursavgift 38 €  Max 20 stud. Gymnastik sittande och stående med stol som stöd vid behov, bl.a. sittdans. Rörelser som förbättrar styrka, smidighet och balans till medryckande musik!

StarkUte

Stjärnhallen, framsidan må 14.05-15.05 5.2-19.3.2018  6 tillfällen  8 lekt. Johanna Hjulfors Kursavgift 22 €  Max 16 stud. Denna kurs passar för dig som redan kommit igång med grundträningen efter att du fått barn, det vill säga att du har tränat bäckenbotten och de inre magmusklerna. Din bebis bör även vara minst 6 månader. Ifall du inte kommit igång alls med träning rekommenderar jag att du startar med den vanliga StarkMamma-klassen. Vi jobbar med att stärka upp kroppen inifrån ut. Vi kör lite tuffare där både löpning och hopp samt tyngre lyft kan förekomma. Ta med dig liggunderlag, handskar, oömma kläder samt vattenflaska. Givetvis får du ha med dig barnen. Denna klass passar alla kvinnor som vill stärka upp kroppen på ett säkert sätt.


Afterwork workout

Stjärnhallen - Bellatrix må 16.15-17.15 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Ann-Louise Haga Kursavgift 38 €  Max 40 stud. Enkel, fartfylld och rolig motionsgymnastik som passar alla. Uppvärmningen följs av muskeloch uthållighetsträning. I träningen används redskap som t.ex. hantlar, gummiband, käppar och gymbollar. Passet avslutas med stretchning. Drickflaska och liten handduk med. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Boccia, Jeppo

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal må 16.30-18.30 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  37 lekt. Carl-Ove Christiansen Ingen avgift  Max 20 stud. Kom med och spela boccia för trivsel och samvaro. Ingen skillnad vilken ålder du är i, alla kan vara med! Denna kurs ingår i Gympapasset.

Abs & Butt

Stjärnhallen - Bellatrix må 17.15-18.00 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  14 lekt. Ann-Louise Haga Kursavgift 29 €  Max 40 stud. På denna timme kör vi träning för mage och rumpa. Kursen lämpar sig för alla. Detta pass vill du inte missa! Denna kurs ingår i Gympapasset.

Spin 30

Stjärnhallen - Bellatrix må 18.00-18.30 8.1-23.4.2018  13 tillfällen  9 lekt. Anna Törnqvist Kursavgift 22 €  Max 20 stud. Effektivt spinningpass på 30 minuter som utmanar uthållighet och kondition. Kort och effektivt! Kombinera gärna detta pass med Core 30 och Foamrolling 30. OBS! Ingen kurs 15.1.

Ryggymnastik, Jeppo

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal må 18.30-19.30 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Ulla-Stina Karlsson-Lassander Kursavgift 38 €  Max 35 stud. Ryggen mår bra av att vara i rörelse. Med ryggymnastik förebyggs ryggbesvär, muskelbalansen och hållningen förbättras och kroppen hålls smidig. Ryggymnastik lämpar sig för både damer och herrar. Ta med liggunderlag.

Bodytraining i Munsala

Munsala skola - Gymnastiksal må 18.30-19.30 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Julia Capozza  Linda Stråka Kursavgift 38 €  Max 40 stud. En timme effektiv, rolig och tuff träning som passar alla! Vi värmer upp och tränar muskler med den egna kroppsvikten och varierar t.ex. med stationsträning och pulshöjande inslag. Eftersom vi är två ledare byts programmen med ca 3-4 veckors intervaller och dina muskler får nya utmaningar. Vi avslutar passet med stretchning. OBS! P.g.a. renovering av Munsalagården tränar vi denna termin i Munsala skola. Denna kurs ingår i Gympapasset.

4141


Core 30

Stjärnhallen - Bellatrix må 18.40-19.10 8.1-23.4.2018  13 tillfällen  9 lekt. Anna Törnqvist Kursavgift 22 €  Max 25 stud. Träning som fokuserar på muskler som stabiliserar bålen d.v.s. rygg och mage. Detta pass utvecklar även balans och koordination. Kombinera gärna detta pass med Spin 30 och Foamrolling 30. OBS! Ingen kurs 15.1. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Kickboxing

Carleborgsskolan - Gymnastiksal må 19.00-20.30 8.1-16.4.2018  11 tillfällen  22 lekt. Mikael Gebala Kursavgift 38 €  Max 20 stud. Kickboxing är en motions- och idrottsgren, inom vilken man tränar slag och sparkar enligt uppställda regler. Det är en utmärkt motionsform som tränar hela kroppen och varje utövare sätter själv sina mål och ambitioner med sin träning. Kickboxing passar de flesta som tycker om att röra på sig och vill ha utmaningar. Välkommen med på kurs och lär dig kickboxing av Mikael. Inga förhandskunskaper krävs. OBS! Ingen kurs hålls 29.1, 26.2 och 26.3.

Foamrolling 30

Stjärnhallen - Bellatrix må 19.20-19.50 8.1-23.4.2018  13 tillfällen  9 lekt. Anna Törnqvist Kursavgift 22 €  Max 20 stud. Vi rullar igenom hela kroppen och gör olika tester för att se resultaten. Foamrolling passar både som uppvärmning före och återhämtning efter ett pass. Fördelar med foamrolling är att 1) blodcirkulationen ökar och bindväven blir mer elastisk, 2) den förebygger skador och 3) genom att rulla igenom din kropp ökar du din kroppsmedvetenhet. Ta med egen foamroller. Kombinera gärna detta pass med Spin 30 och Core 30. OBS! Ingen kurs 15.1. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Ryggymnastik, Pensala

Pensala dagis må 19.50-20.50 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Ulla-Stina Karlsson-Lassander Kursavgift 38 €  Max 35 stud. Ryggen mår bra av att vara i rörelse. Med ryggymnastik förebyggs ryggbesvär, muskelbalansen och hållningen förbättras och kroppen hålls smidig. Ryggymnastik lämpar sig för både damer och herrar. Ta med liggunderlag.

Herrgymnastik

Stjärnhallen - Lilla Björnen må 19.15-20.15 8.1-23.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Carina Björkman Kursavgift 38 €  Max 60 stud. Motionsgymnastik där både konditions- och muskelträning ingår. Huvudvikten läggs dock vid motionsgymnastiken, där du själv får bestämma fart och intensitet. Hela kroppen tränas och stretchas varje gång. Ibland använder vi hantlar, gummiband eller käppar som komplement till träningen. Denna kurs ingår i Gympapasset. 4242

Dras du med trasiga och nariga läppar? Smörj upp dem med honung! Och vill du få bort det hårda gnugga efter cirka fem minuter med en mjuk tandborste lite försiktigt.


t e s s a p a p m y g GYM - och Följande kurser ingår i Gym- och gympapasset VT 2018: MÅNDAG

Abs & Butt Afterwork workout Boccia, Jeppo Bodytraining i Munsala Herrgymnastik Core 30 Foamrolling 30

Vill du ha möjligheten att fritt välja bland

TISDAG

Gym- och gympapasset är alltså för dig som både vill gå på olika gympakurser och dessutom träna i Stjärnhallens gym när du önskar. Du behöver alltså inte anmäla dig till någon specifik kurs utan du får fritt delta i merparten av alla gymnastikkurser som finns i vårt utbud. Du anmäler dig till kursen Gymoch gympapasset som finns under Gymnastik & Idrott. Alla maskiner i gymmet har förnyats under 2017, så allt är nytt och fräscht nu 2018.

Bodyharmony Yang Fitness Pilates 2 Motions mix, Socklot Yin yoga Qigong för nybörjare Rygg- och nackgymnastik ONSDAG

Strong by Zumba Svettigt & roligt HIIT & Core Intervallspinning med Cay Motionsgympa TORSDAG

Boccia Retrogympa Qigong, fortsättningskurs Morgon ACT FörmiddagsACT

en rad olika gymnastikkurser? Kanske det inte fungerar för dig att du binder upp dig för en och samma kväll hela terminen igenom? Och vill du träna på Stjärnhallens gym så ofta du kan? –Då är Gym- och gympapasset ditt koncept!

Gym- och gympapasset kan bokas på arbis.fi, i stadshuset eller vid Stjärnhallen. Din polett till Stjärnhallens gym hämtar du vid Stjärnhallens info. Passet sträcker sig över hela terminen (1.1–30.4.2018) och kostar totalt 150 €.

FREDAG

Herrgymnastik, Munsala SÖNDAG

Zumba Fitness Innebandy för motionärer, 16-39 år Innebandy för motionärer, 40+ Mjuka muskler - Classic

4343


Tisdag Rygg- och nackgymnastik

Stjärnhallen - Bellatrix ti 8.45-9.45 9.1-24.4.2018  14 tillfällen  20 lekt. Gun Nyholm-Stara Kursavgift 38 €  Max 30 stud. Gymnastik för dig som sitter mycket eller har ensidiga rörelser i arbetet, samt för dig som vill stärka de muskler som är viktiga för att rygg, nacke och axlar ska må bra. Några konditionshöjande övningar utan hopp ingår. Den perfekta kombinationen är att fortsätta på Bodyharmony Yang, där du får töja ut musklerna och ge dig den viktiga muskelvården. OBS! Ingen kurs 6.3. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Bodyharmony Yang

Stjärnhallen - Bellatrix ti 9.50-10.50 9.1-24.4.2018  14 tillfällen  20 lekt. Gun Nyholm-Stara Kursavgift 38 €  Max 30 stud. Få kropp och själ i balans. Vi gör djupstretchande övningar och förbättrar rörligheten i musklerna. Vi använder andningen aktivt och tar stöd av de djupa stabiliseringsmusklerna, när vi töjer. En kurs för dig som vill upprätthålla och förbättra din rörlighet och för dig som känner dig styv och vill bli smidigare. Börja gärna dagen med Rygg- och nackgymnastikpasset som går före. OBS! Ingen kurs 6.3. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Fitness Pilates 2

Stjärnhallen - Bellatrix ti 10.55-11.55 9.1-24.4.2018  14 tillfällen  20 lekt. Gun Nyholm-Stara Kursavgift 38 €  Max 30 stud. Pilateskurs för dig som tidigare tränat pilates och lärt dig använda ditt kraftcenter. Vi stärker de viktiga hållningsmusklerna (djupa mag- och ryggmuskler samt bäckenbotten). Du stärker kroppen mångsidigt, blir smidigare och förbättrar koordinationen samt andningen. Vi jobbar lugnt och kontrollerande med fokus på kvalitet. OBS! Ingen kurs 6.3. Denna kurs ingår i Gympapasset.

4444

Styrketräning för seniorer, (Munsala)

Stjärnhallen - Hercules gym ti 13.00-14.00 9.1-24.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Robert Hjulfors Kursavgift 38 €  Max 15 stud. Vi är på gymmet och tränar med olika maskiner och träningsredskap. Träningen är mångsidig och hjälper till att bygga upp styrka, stadga och smidighet i hela kroppen. Kursen inleds med genomgång av träningsredskapen som ska användas så någon förhandskunskap behövs inte. Det enda du behöver ha med dig är en vattenflaska. Kursen är avsedd för både damer och herrar. OBS! P.g.a. renovering av Munsalagården, så tränar vi denna termin vid Stjärnhallen, och lite senare på dagen.

Styrketräning för seniorer

Stjärnhallen - Hercules gym ti 15.00-16.00  to 15.00-16.00 9.1-26.4.2018  30 tillfällen  40 lekt. Robert Hjulfors Kursavgift 70 €  Max 20 stud. Vi är på gymmet och tränar med olika maskiner och träningsredskap. Träningen är mångsidig och hjälper till att bygga upp styrka, stadga och smidighet i hela kroppen. Kursen inleds med genomgång av träningsredskapen som ska användas så någon förhandskunskap behövs inte. Det enda du behöver ha med dig är en vattenflaska. Kursen är avsedd för både damer och herrar.

Gymma med Sarah

Stjärnhallen - Hercules gym ti 18.00-19.00 9.1-24.4.2018  15 tillfällen  21 lekt. Sarah Sjöblom Kursavgift 38 €  Max 26 stud. Cirkelträning för alla kroppens muskler. Tillsammans bygger vi upp våra muskler och vårt välbefinnande. Även pulshöjande inslag finns i träningen. Alla är välkomna, unga som äldre, nybörjare och mer erfarna. Passet avslutas med stretching. OBS! Ingen kurs 30.1.


Karate-do Shotokai

Topeliusgymnasiet - Gymnastiksal ti 19.00-20.30  to 19.00-20.30, sö 19.00-20.30 9.1-29.4.2018  44 tillfällen  88 lekt. Patrik Hautanen Kursavgift 47 €  Max 25 stud. Det finns kanske många anledningar till att du vill lära dig karate: självförsvar, att få träffa nya människor, att komma i form eller att ta del av en ny stimulerande aktivitet. Våra träningsmetoder är spännande och kreativa. Vi koncentrerar oss på att lära rätt form, rörelse, timing, avstånd, hur du kan använda hela kroppen och hur du utvecklar rätt kroppstillstånd. Stämningen på våra träningar är informell och vänlig. Vår karatestil hjälper dig att slappna av och att bli mera medveten om din kropp och din omgivning. Detta tillåter alla, oavsett kön och kroppsform, att träna karate på ett sätt som ger stor fysisk nytta och en mycket tillfredsställande träning. KDS är en kampsportsorganisation som förbundit sig att träna och undervisa Karate-do, som den lärs ut av Sensei Mitsusuke Harada. Stilen är öppen för alla med genuint intresse av att lära sig karate. Kursen ordnas i Arbis i samarbete med Nykarleby Karate-Do Shotokai. OBS! Följande datum tränar vi i Munsala skolas gymnastiksal: 11.2, 13.2 samt 11.3, 13.3, 15.3, 18.3, 20.3, 22.3, 25.3.

Motionsmix, Socklot

Socklot skola - Gymnastiksal ti 19.00-20.00 9.1-24.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Carina Björkman  Linda Stråka Kursavgift 38 €  Max 35 stud. Enkel och rolig, men ändå fartfylld motionsgymnastik som passar alla. I passet ingår uppvärmning, konditions- och muskelträning samt grundlig stretchning. Redskap som hantlar, gummiband och käppar används som variation i träningen. Ta med vattenflaska och liggunderlag. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Futsal, 12 år-

Carleborgsskolan - Gymnastiksal ti 20.30-21.30 9.1-24.4.2018  14 tillfällen  20 lekt. Rui Antonio Rocha Kursavgift 38 €  Max 20 stud. Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre spelyta med färre utespelare, och kan bäst förklaras som en typ av inomhusfotboll. Kursen är för dig som är 12 år eller äldre. OBS! Ingen kurs 23.1.

Onsdag Nybörjargym med Mikael

Stjärnhallen - Hercules gym on 17.00-18.00 10.1-25.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Mikael Enlund Kursavgift 38 €  Max 26 stud. Vill du börja gymma men vet inte vilka redskap som skall användas till vad? Eller går du redan på gym, men vill få ut mer av din träning? Mikael ger både tips och vägledning, och du får pröva dig fram för att hitta vad som passar just dig. Denna grupp är öppen för alla åldrar.

Svettigt & roligt

Ytterjeppo skola - Gymnastiksal on 17.30-18.30 10.1-25.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Robert Hjulfors Kursavgift 38 €  Max 30 stud. Svettig och rolig motionsgymnastik för alla åldrar. Vi tränar klassiskt samt kör cirkelträning. Vi börjar med uppvärmning, tränar sedan hela kroppen och avslutar med töjningar. Ta med dig inneskor, liggunderlag och vattenflaska. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Kämpar du också med att få den perfekta formen på stekta ägg? Med hjälp av en lökring behöver du inte hänga läpp nästa gång.

” 4545


HIIT & Core

Stjärnhallen - Bellatrix on 18.00-19.00 10.1-25.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Anna Törnqvist Kursavgift 38 €  Max 25 stud. Timmen är uppdelad i två delar. Första delen är HIIT, högintensiv intervallträning, som ger både styrka och kondition. Här jobbar vi med både vikter och egen kroppsvikt. I den andra delen, Core, koncentrerar vi oss på bålstabilitet/mage, rygg och balans. Viktiga muskler som behövs för att klara av vardagen! Passet avslutas alltid med stretchövningar. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Ryggymnastik, centrum

Topeliusgymnasiet - Gymnastiksal on 18.00-19.00 10.1-25.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Ulla-Stina Karlsson-Lassander Kursavgift 38 €  Max 35 stud. Ryggen mår bra av att vara i rörelse. Med ryggymnastik förebyggs ryggbesvär, muskelbalansen och hållningen förbättras och kroppen hålls smidig. Ryggymnastik lämpar sig för både damer och herrar. Ta med liggunderlag. OBS! 14.2, 14.3 och 21.3 gympar vi i Carleborgsskolans gymnastiksal.

Kom igång med joggning

Stjärnhallen, framsidan on 18.30-19.30 2.5-27.6.2018  5 tillfällen  7 lekt. Gun Nyholm-Stara Kursavgift 20 €  Max 25 stud. Visst skulle det vara härligt att komma igång med joggning och njuta av den? Du som aldrig tidigare har joggat eller du som ej joggat på år och dar, här är kursen för dig. Vi börjar med att gå och jogga växelvis och bygger småningom upp joggkondition. Vi tränar joggteknik, som underlättar joggning och hjälper dig njuta av träningsformen.

4646

Motionsgympa

Jeppo-Pensala skola - Gymnastiksal on 19.00-20.00 10.1-25.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Pauliina Peltorinne Kursavgift 38 €  Max 25 stud. Motionsgympa är varierad, funktionell och enkel att hänga med i. Gympan är allroundträning i suverän form. På en timme får du träna allt: styrka, kondition och rörlighet. Träningskänslan och lusten att röra sig föds ur musiken. Alla åldrar! Denna kurs ingår i Gympapasset.

Intervallspinning med Cay

Stjärnhallen - Bellatrix on 19.00-20.15 10.1-25.4.2018  15 tillfällen  25 lekt. Cay Kronqvist Kursavgift 55 €  Max 15 stud. Ett lämpligt pass för dig som cyklar, löper, skidar eller håller på med någon annan uthållighetsidrott på lek eller allvar och vill komplettera med effektiv intervallträning i takt till musiken. Alla vet att intervallträningen är effektiv och roligare att genomföra tillsammans med andra! Passar alla från nybörjare till aktiva idrottare eftersom man själv reglerar motståndet på cykeln, men räkna med att bli rejält svettig. Vattenflaska och handduk behövs. Du kan köpa Spinning-biljetter, för "drop in" till detta pass. Biljetterna kostar 5 €/st. och kan köpas vid infon i Stjärnhallen eller i stadens infopunkt. Biljetter säljs, så länge det finns lediga cyklar. Denna kurs ingår i Gympapasset.


Body workout Hirvlax

Hirvlax skola - Gymnastiksal on 19.00-20.00 10.1-25.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Linn Sjöberg Kursavgift 38 €  Max 20 stud. Mångsidig cirkelträning för hela kroppen med pulshöjande inslag. Vi tränar med enkla redskap och egen kroppsvikt. Nya övningar var fjärde vecka. En timme som passar alla. Välkomna med!

Crosstraining I

Stjärnhallen - Lilla Björnen on 19.30-20.30 10.1-25.4.2018  14 tillfällen  20 lekt. Jani Wingren Kursavgift 38 €  Max 16 stud. Cross är på många sätt den perfekta träningsformen eftersom den kombinerar styrke-, konditions- och smidighetsträning. Cross är en effektiv träningsform eftersom den är så intensiv. Passet är för dig som trivs på tuffa pass där det bränner i musklerna och svetten rinner! Jani är certifierad Crossfit Lvl 1 Trainer. OBS! Ingen kurs 17.1 p.g.a. förberedelser inför Idrottsgalan.

Ryggymnastik, Munsala

STRONG by Zumba ®

Kovjoki-Markby skola - Gymnastiksal on 19.30-20.30 10.1-25.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Camilla Johansson Kursavgift 38 €  Max 15 stud. Strong by Zumba® är ett gruppträningsprogram som lättast kan beskrivas som en kombination av HIIT, egna kroppsviktsövningar, styrka och kondition - givetvis under ledning av musik! Musiken är, som i alla former av Zumba, en viktig del av passet. Rörelserna är synkroniserade med musiken och tempot ger passet en hög intensitet. Genom att använda dig av din egen kroppsvikt, kommer du att få muskulär uthållighet, toning och definition, och givetvis den stora glädjen att träna tillsammans till härlig musik! Passet undervisas på engelska. Ta med inneskor, vattenflaska och yogamatta. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Munsala skola - Gymnastiksal Munsala on 19.30-20.30 10.1-25.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Ulla-Stina Karlsson-Lassander Kursavgift 38 €  Max 35 stud. Ryggen mår bra av att vara i rörelse. Med ryggymnastik förebyggs ryggbesvär, muskelbalansen och hållningen förbättras och kroppen hålls smidig. Ryggymnastik lämpar sig för både damer och herrar. Ta med liggunderlag.

Triathlon

Stjärnhallen – Mötesrum Phoenix on 19.30-20.30 7.3-11.4.2018  6 tillfällen  8 lekt. Ann-Louise Haga Kursavgift 28 €  Max 15 stud. Grundkurs för dig som är intresserad av triathlon men inte gjort slag i saken. Här går vi igenom grunderna i alla de tre grenarna, såsom t.ex. utrustning, distanser, träning och kost. De 2 första kurstillfällen är "teori" och resten träning. Vi kör 6 tillfällen under marsapril och 4 tillfällen senare under maj-juli. Målet är att tillsammans delta i Seljes triathlon 2018 (inget måste).

En eller ett par tennisbollar i torktumlaren gör att täcken och kuddar håller sig fluffiga. Bollarna studsar och slår mot täcket, lite som när man slår med en mattpiska.

4747


Barre Move

Stjärnhallen - Bellatrix on 20.15-21.00 10.1-25.4.2018  15 tillfällen  15 lekt. Anna Törnqvist Kursavgift 38 €  Max 20 stud. Med inspiration från balett, yoga och funktionell träning kommer Barre Move. En effektiv klass där du tränar styrka, kroppskontroll, bålstabilitet, rörlighet och balans samt förbättrar din hållning. Under delar av klassen jobbar vi med en pinne. Du behöver inte ha tränat balett eller yoga förut - alla moment utgår från basövningar i de olika teknikerna. Passet utförs med fördel i rörliga kläder och barfota.

Gympapasset Vill du ha möjligheten att fritt välja bland flera olika gymnastikkurser? Kanske det inte fungerar för dig att binda upp dig för en och samma kväll hela terminen? Då är Gympapasset ditt koncept! Med Gympapasset behöver du inte anmäla dig till någon specifik kurs utan du får fritt delta i merparten av alla gymnastikkurser i vårt program. Du anmäler dig till kursen Gympapass som finns under Gymnastik & Idrott. Passet som sträcker sig över hela terminen kostar 84 € totalt. Dessa kurser ingår i Gympapasset: Måndag Abs & Butt Afterwork workout Boccia, Jeppo Bodytraining i Munsala Herrgymnastik Core 30 Foamrolling 30 Tisdag Bodyharmony Yang Fitness Pilates 2 Motions mix, Socklot Yin yoga Qigong för nybörjare Rygg- och nackgymnastik

Crosstraining II

Stjärnhallen - Lilla Björnen on 20.30-21.30 10.1-25.4.2018  14 tillfällen  20 lekt. Jani Wingren Kursavgift 38 €  Max 16 stud. Cross är på många sätt den perfekta träningsformen eftersom den kombinerar styrke-, konditions- och smidighetsträning. Cross är en effektiv träningsform eftersom den är så intensiv. Passet är för dig som trivs på tuffa pass där det bränner i musklerna och svetten rinner! Jani är certifierad Crossfit Lvl 1 Trainer. OBS! Ingen kurs 17.1 p.g.a förberedelser inför Idrottsgalan. 4848

Onsdag Strong by Zumba Svettigt & roligt HIIT & Core

Intervallspinning med Cay Motionsgympa Torsdag Boccia Retrogympa Qigong, fortsättningskurs Morgon ACT FörmiddagsACT Fredag Herrgymnastik, Munsala Söndag Zumba Fitness Innebandy för motionärer, 16-39 år Innebandy för motionärer, 40+ Mjuka muskler Classic


Morgon ACT

Torsdag

Stjärnhallen - Hercules gym to 8.45-10.15 11.1-26.4.2018  15 tillfällen  30 lekt. Gun Nyholm-Stara Kursavgift 47 €  Max 24 stud. Aerobisk cirkelträning i konditionssal. Mångsidig muskelträning för hela kroppen, samt pulshöjande övningar. Du lär dig också träna med rätt teknik, som ger dig effektiv och säker träning. ACT passar alla - du tränar med den belastning som passar dig. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Vår-ACT

Stjärnhallen - Hercules gym to 9.00-10.30 3.5-21.6.2018  7 tillfällen  14 lekt. Gun Nyholm-Stara Kursavgift 26 €  Max 25 stud. Håll kvar vinterformen eller kom igång till sommaren med cirkelträning i gym. Vi tränar mångsidigt både muskelstyrka och kondition. Du lär dig också använda maskinerna på rätt sätt och att träna effektivt och säkert. Träningen avslutas med muskeltöjningar. Kombinera gärna denna kurs Töj & Böj, 30 min.

FörmiddagsACT

Stjärnhallen - Hercules gym to 10.15-11.45 11.1-26.4.2018  15 tillfällen  30 lekt. Gun Nyholm-Stara Kursavgift 47 €  Max 24 stud. Aerobisk cirkelträning i konditionssal. Mångsidig muskelträning för hela kroppen, samt pulshöjande övningar. Du lär dig också träna med rätt teknik, som ger dig effektiv och säker träning. ACT passar alla - du tränar med den belastning som passar dig. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Töj & Böj

Stjärnhallen - Bellatrix to 10.40-11.10 3.5-21.6.2018  7 tillfällen  5 lekt. Gun Nyholm-Stara Kursavgift 16 €  Max 25 stud. Ge dig en halvtimmes muskelvård! Sköt om dig och dina muskler med djupstretchande töjningar. Smidiga och elastiska muskler gör att musklerna kan fungera optimalt och att eventuella muskelbesvär minskar.

Boccia

Stjärnhallen - Lilla Björnen to 12.00-14.00 11.1-26.4.2018  14 tillfällen  40 lekt. Carl-Ove Christiansen Ingen avgift  Max 20 stud. Häng med till Stjärnhallen och spela boccia. Ingen skillnad vilken ålder du är i, sporten passar alla! OBS! Ingen kurs 18.1. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Gymnastik med stolstöd, Centrum

Rådhuset - Rådhussalen to 13.00-14.00 11.1-26.4.2018  15 tillfällen  20 lekt. Ann-Louis Wikblad Kursavgift 38 €  Max 25 stud. Gymnastik sittande och stående med stolen som stöd vid behov, bl.a. sittdans. Rörelser som förbättrar styrka, balans och smidighet till medryckande musik.

Seniordans

Stjärnhallen - Lilla Björnen to 14.15-15.45 11.1-26.4.2018  15 tillfällen  30 lekt. Ann-Louis Wikblad Kursavgift 47 €  Max 30 stud. Seniordans ger glädje, gör en glad. Vi dansar många dansstilar i olika turer och formationer till all världens musik. Till seniordansen kan man komma ensam eller tillsammans med vänner. Nya dansare mycket välkomna med. OBS! 18.1 dansar vi i Topeliusgymnasiets gymnastiksal.

Retrogympa

Stjärnhallen - Bellatrix to 18.30-19.30 11.1-26.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Mikaela Bärs Kursavgift 38 €  Max 35 stud. Tycker ni som jag att den bästa musiken blev gjord på 80- och 90-talet? Då skall ni komma med på retrogympa. På detta pass spelas endast musik från 80- och 90-talet. Kanske dyker det även upp någon enstaka låt från något annat årtionde också. Lektionen består av enkel uppvärmning, sedan skall musklerna få sig en omgång och så avslutar vi med stretch. Vi använder hantlar, pumpstång, gummiband och vår egen kroppsvikt. Denna kurs ingår i Gympapasset. 4949


Run for fun i Rokua Trailrun

Stjärnhallen, framsidan to 18.30-20.00 8.3-9.8.2018  10 tillfällen  20 lekt. Gun Nyholm-Stara Kursavgift 44 €  Max 25 stud. I år tar Run for fun sig an löpning i naturen. Kom med och träna tillsammans för Rokua TrailRun (halvmaraton) i Rokua nationalpark. Loppet löps i hjärtat av världens nordligaste Geopark och i fantastisk vacker natur. Banan är inte tekniskt krävande, passar både nybörjare och vana terränglöpare. På kursen bygger vi upp uthållighetskonditionen, tränar muskler för löpning och höjer formen med intervallträningar, samt teknikträning för löpning i terräng. Du kan också delta i kursen och bygga upp din löpkondition utan att delta i loppet. Vid dåligt väder tränar vi vid Sports Club. Deltagarna meddelas därom per SMS. Vi tränar: 8.3, 22.3, 5.4, 19.4, 3.5, 17.5, 31.5, 14.6 samt 28.6 och 9.8.

Fredag Herrgymnastik, Munsala

Munsala skola - Gymnastiksal fr 19.00-20.30 12.1-27.4.2018  14 tillfällen  28 lekt. Sofie Nylund Kursavgift 47 €  Max 30 stud. Rolig och effektiv träning för män. Vi varvar pulshöjande övningar med muskelträning och avslutar med volleyboll, eller annan bollsport. Vi stretchar varje gång. Ta gärna med vattenflaska och liggunderlag. P.g.a. renoveringen av Munsalagården, så tränar vi i Munsala skola denna termin. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Söndag Hitta sommarformen på gymmet

Jeppo krafthall sö 10.00-11.00 14.1-29.4.2018  14 tillfällen  19 lekt. Pauliina Peltorinne Kursavgift 38 €  Max 13 stud. Möt sommaren starkare och piggare! På denna kurs gör vi olika övningar i gymmet för att stärka kroppen och tona musklerna.

Mjuka muskler - Classic

Skogsparkens skola - Gymnastiksal sö 17.30-19.00 14.1-29.4.2018  14 tillfällen  28 lekt. Staffan Portin Kursavgift 47 €  Max 20 stud. En mycket mångsidig gympakurs för dig som dras med diverse krämpor eller annars inte är i bästa form. Vi gör varsamma töjningar och enkla övningar för stabilitet, koordination, rörlighet och avslappning. Alla övningar är mycket välbeprövade, mjuka och skonsamma. Alla kan delta på sina egna villkor, inga stora krav på kondition, styrka eller vighet. En kurs som ändå kan förbättra din hälsa på många olika sätt. Kursen passar damer och herrar i alla åldrar och former. Denna kurs ingår i Gympapasset.

5050


Zumba Fitness

Stjärnhallen - Lilla Björnen sö 18.00-19.00 21.1-6.5.2018  12 tillfällen  20 lekt. Camilla Johansson Kursavgift 38 €  Max 30 stud. Zumba baseras på konditionstränande, rytmisk dans och har blivit en av de mest snabbväxande träningsformerna i USA och Europa. Heta latinska rytmer som salsa, cha cha, cumbia, samba och merengue har kombinerats med läckra danssteg som tränar överkroppen, underkroppen och allt däremellan. Det är så roligt att man inte ens tänker på att man tränar! Ta med inneskor och vattenflaska. OBS! Ingen kurs 14.1, 28.1 och 25.2. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Innebandy för motionärer, 40+

Stjärnhallen - Stora Björnen sö 19.00-20.00 14.1-6.5.2018  14 tillfällen  20 lekt. Stig-Ole Haglund  Henry Kallvik Kursavgift 44 €  Max 40 stud. Innebandy för motionsnivå för både damer och herrar. Vi tränar lite teknik och spelar. Kursen är tänkt för motionärer i åldern 40+. OBS! Ingen träning den 28.1. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Rinkbandy för damer

Komarov Arena sö 19.30-20.45 7.1-25.3.2018  12 tillfällen  20 lekt. Mikaela Caldén  Linda Ingerström-Knutar Kursavgift 50 €  Max 30 stud. Kom med och spela rinkbandy! Vi spelar, tränar teknik och har roligt på plan.

Innebandy för motionärer, 16-39 år

Stjärnhallen - Stora Björnen sö 20.00-21.00 14.1-6.5.2018  14 tillfällen  20 lekt. Stig-Ole Haglund  Henry Kallvik Kursavgift 44 €  Max 30 stud. Innebandy på motionsnivå för både damer och herrar. Vi tränar lite teknik och spelar. Kursen är tänkt för motionärer i åldern 16-39 år. OBS! Ingen träning 28.1. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Rinkbandy för herrar

Komarov Arena sö 20.45-22.00 7.1-25.3.2018  12 tillfällen  20 lekt. Olavi Heinonen Kursavgift 50 €  Max 30 stud. Rinkbandy på motionsnivå. Vi tränar lite teknik och spelar mycket!

Dubbelpass i spinning

Stjärnhallen - Bellatrix sö 19.00-20.30 21.1-6.5.2018  11 tillfällen  28 lekt. Leif Strengell Kursavgift 64 €  Max 20 stud. Varje distanspass i spinning är en ny upplevelse. Alltid något nytt. Kom med på fartfylld spinning till massor av ny Spotify-musik varvat med pass efter YouTube-listor och videofilmer. Spinning är samtidigt intervallträning och kaloriförbränning och lämpar sig absolut för alla. Spinning är gemensam men individuell. Ta med en liten handduk och vattenflaska för... nu kör vi! OBS! Ingen kurs 28.1, 11.2 och 25.2. Du kan köpa Spinning-biljetter, för "drop in" till detta pass. Biljetterna kostar 5 €/st. och kan köpas vid infon i Stjärnhallen. Biljetter säljs, så länge det finns lediga cyklar.

Vill du fixa en urmysig frukost, men orkar inte stå och fixa pannkakssmeten och städa efter allt du spillt? Fixa smeten dagen innan och häll den i en tom, diskad, ketchupflaska. Då är det lätt att portionera också.

” 5151


Yoga & Qigong Pröva på Shindo® -stretching

Skogsparkens skola - Gymnastiksal lö 9.00-10.15, sö 9.00-10.15 13.1-14.1.2018  2 tillfällen  3 lekt. Tina Saarinen Kursavgift 13 €  Max 20 stud. Kom med på avslappnande helgkurs i Shindo® -stretching! Shindo®-stretching är en japansk kroppsvårdsmetod som består av avslappnande töjningar och behandlingar. Metoden utgår från sex stycken grundtöjningar och olika variationer av dessa som hjälper dig att lyssna på dig egen kropp. Med hjälp av övningarna och andningen kan man slappna av och släppa taget om spänningar i kropp och sinne. Nyckelorden för Shindo®-övningar är avslappning, naturlighet och upptäckande av de egna resurserna. Det som gör Shindo speciellt är att instruktören stöder i töjningarna och hjälper till med att hitta det lämpligaste sättet att vara i töjningen. Dessutom används Shindo-duk för att massera/trycka på kroppens energilinjer. Shindo®-stretching passar både gammal som ung, och kan utföras ensam, i par eller i grupp. Ta med eget liggunderlag, filt, 2 kuddar, vattenflaska och klä dig i varma kläder som du kan stretcha i.

Shindo® -stretching

Skogsparkens skola- Gymnastiksal må 17.30-18.45 15.1-26.3.2018  10 tillfällen  17 lekt. Tina Saarinen Kursavgift 30 €  Max 14 stud. Kom med på avslappnande Shindo®-stretching! Shindo®-stretching är en japansk kroppsvårdsmetod som består av avslappnande töjningar och behandlingar. Metoden utgår från sex stycken grundtöjningar och olika variationer av dessa som hjälper dig att lyssna på dig egen kropp. Med hjälp av övningarna och andningen kan man slappna av och släppa taget om spänningar i kropp och sinne. Nyckelorden för Shindo®-övningar är av5252

slappning, naturlighet och upptäckande av de egna resurserna. Det som gör Shindo speciellt är att instruktören stöder i töjningarna och hjälper till med att hitta det lämpligaste sättet att vara i töjningen. Dessutom används Shindo-duk för att massera/trycka på kroppens energilinjer. Shindo®-stretching passar både gammal som ung, och kan utföras ensam, i par eller i grupp. Ta med eget liggunderlag, filt, 2 kuddar, vattenflaska och klä dig i varma kläder som du kan stretcha i.

Pröva på Jomon-Shindo® -stretching

Skogsparkens skola - Gymnastiksal lö 10.30-12.00  sö 10.30-12.00 13.1-14.1.2018  2 tillfällen  4 lekt. Tina Saarinen Kursavgift 13 €  Max 20 stud. Kom med på en inspirerande och energigivande helg i Jomon-Shindo! Rotationsstretching Jomon-Shindo® är en utveckling av de klassiska teknikerna inom Shindo. Då man i Shindo använder sig av sex olika töjningar, finns det några hundra rörelser i JomonShindo®. I Jomon-övningarna utnyttjar du den egna andningen och kroppens tyngd. Med hjälp av dessa kan du finna harmoni i både kropp och sinne. Rotationsrörelserna och avslappningen har särskilt god effekt på lederna och inre organ.


Jomon är lätt att utöva och kan göras var som helst, t.ex. då du väntar att datorn startar upp! Som behandlings- och stretchingmetod slösar Jomon inte din energi, utan vårdar och återbrukar den. Töjningarna som görs sittande, stående eller liggande fungerar som en naturlig del av vardagen och stärker samtidigt den egna livsenergin. Det som gör timmarna speciella är att instruktören trycker/masserar de olika energilinjerna i kroppen med hjälp av en Shindo-duk. Ta med eget liggunderlag, filt, 2 kuddar, vattenflaska och klä dig i varma kläder som du kan stretcha i.

naturlig del av vardagen och stärker samtidigt den egna livsenergin. Det som gör timmarna speciella är att instruktören trycker/masserar de olika energilinjerna i kroppen med hjälp av en Shindo-duk. Ta med eget liggunderlag, filt, 2 kuddar, vattenflaska och klä dig i varma kläder som du kan stretcha i.

Jomon-Shindo® -stretching

Yin Yoga

Skogsparkens skola- Gymnastiksal må 19.00-20.30 15.1-26.3.2018  10 tillfällen  20 lekt. Tina Saarinen Kursavgift 34 €  Max 14 stud. Kom med på en inspirerande och energigivande kurs i Jomon-Shindo! Rotationsstretching Jomon-Shindo® är en utveckling av de klassiska teknikerna inom Shindo. Då man i Shindo använder sig av sex olika töjningar, finns det några hundra rörelser i Jomon-Shindo®. I Jomon-övningarna utnyttjar du den egna andningen och kroppens tyngd. Med hjälp av dessa kan du finna harmoni i både kropp och sinne. Rotationsrörelserna och avslappningen har särskilt god effekt på lederna och inre organ. Jomon är lätt att utöva och kan göras var som helst, t.ex. då du väntar att datorn startar upp! Som behandlings- och stretchingmetod slösar Jomon inte din energi, utan vårdar och återbrukar den. Töjningarna som görs sittande, stående eller liggande fungerar som en

Qigong för nybörjare

Skogsparkens skola- Gymnastiksal ti 18.00-19.30 9.1-24.4.2018  15 tillfällen  30 lekt. Staffan Portin Kursavgift 47 €  Max 20 stud. Medicinsk qigong är en traditionell och populär kinesisk träningsform som stimulerar kroppens livsenergi och ger dig en bättre hälsa. Träningsmetoden har använts i Kina i tusentals år för att förebygga och behandla många olika slags hälsoproblem. Avslappning i kropp och sinne, mindre stress och värk, bättre sömn och ökad kroppskännedom är några av alla härligt positiva effekter av qigong. Träningen består huvudsakligen av långsamma och mjuka rörelser som kombineras med andning och koncentration för att förbättra energiflödet i kroppen. Övningarna passar alla, oberoende av ålder, kön, kondition eller vighet. Staffan är en erfaren och mångsidigt utbildad qigonginstruktör. Denna kurs ingår i Gympapasset.

Stjärnhallen - Lilla Björnen ti 19.15-20.15 9.1-24.4.2018  14 tillfällen  20 lekt. Sarah Sjöblom Kursavgift 38 €  Max 50 stud. Yin yoga är en stillsam form av yoga där vi fokuserar på skelettet, bindväven, ligamenten och de inre organen. Denna yogastil öppnar sakta upp stela höfter, baksidor av ben och vader som blir smidigare och mer elastiska. Yin yoga-positionerna är enkla - de utförs alltid liggande eller sittande och de kan göras av alla. I yin yogan stannar vi på den nivån där kroppen vill vara, vi varken stretchar eller pressar kroppen. Vi stannar i positionerna i 3-5 minuter, samtidigt låter vi musklerna slappna av och hjärnan vila, genom att fokusera oss på andning och medveten närvaro i nuet. Yin yogan passar alla och är ett utmärkt komplement till annan form av träning. Ta med yogamatta och filt. OBS! Ingen kurs 30.1. Denna kurs ingår i Gympapasset. 5353


Qigong, fortsättningskurs

Skogsparkens skola - Gymnastiksal to 18.00-19.30 11.1-26.4.2018  15 tillfällen  30 lekt. Staffan Portin Kursavgift 47 €  Max 20 stud. Alla som tidigare tränat qigong är välkomna med på denna kurs! Vi repeterar, utvidgar och fördjupar övningarna på ett mångsidigt sätt. Inga prestationskrav, alla deltar enligt sina egna förutsättningar. Medicinsk qigong kan verkligen förbättra din hälsa! Denna kurs ingår i Gympapasset.

Holy Hips - viryayoga workshop

Juthbacka herrgård lö 9.00-12.15 10.3.2018  1 tillfällen  4 lekt. Ida-Maria Rak Kursavgift 25 €  Max 20 stud. Inled helgen med morgonyoga där intentionen är att väcka området kring höfterna. Under denna viryayoga workshop fokuserar vi på att skapa stabilitet och rörlighet för glada höfter. Vi yogar 2x 90 minuter, och håller en kort te- och fruktpaus mellan passen. Serveringen ingår i kursavgiften.

5454

Om du har smycken som lätt oxiderar och du vill undvika att bli grön om fingrarna efter alla ringar, måla då ett lager med genomskinligt nagellack så håller de sig fina längre!

Upper body space - viryayoga workshop

Juthbacka herrgård lö 9.00-12.15 7.4.2018  1 tillfälle  4 lekt. Ida-Maria Rak Kursavgift 25 €  Max 20 stud. Inled helgen med morgonyoga där intentionen är att väcka axlar och bröstrygg. Under denna viryayoga workshop fokuserar vi på att stärka och öppna för att skapa en känsla av rymd i området kring hjärta och lungor. Vi yogar 2x 90 minuter, och håller en kort te- och fruktpaus mellan passen. Serveringen ingår i kursavgiften.


Suomenkieliset kurssit Helmityöt

Carleborgsskolan, Kuben maanantai 18.30–21.00 15.1–23.4.2018 Elena Varsimäki Kurssimaksu 28 €  Max 14 oppilasta Tervetuloa tutustumaan helmien maailmaan! Alkeis- ja jatkokurssi. Kurssilla tehdään helmikoruja ja koristeita, remontoidaan vanhoja helminauhoja. Mahdollisuus tehdä omia koruja ja helmikoristeita. Kurssiopettajalta saadaan materiaalit töihin ja vinkkejä mistä niitä haetaan. Materiaalimaksu.

Pianokurssi, maanantai

Carleborgsskolan, Calypso maanantai 14.30–18.00 15.1–16.4.2018 (12 til.) Zsolnay Zsolt Max 10 oppilasta Mahdollisuus oppia soittamaan klassista, poppia, bluesia ja viihdemusiikkia pianolla/ kosketinsoittimella. 20 min / oppilas / 81 €, 30 min / oppilas / 101 €.

Pianokurssi, Jepua

Jeppo-Pensala koulu torstai 14.00–17.00 18.1–12.4.2018 (12 til.) Zsolnay Zsolt Max 8 oppilasta Mahdollisuus oppia soittamaan klassista, poppia, bluesia ja viihdemusiikkia pianolla/ kosketinsoittimella. 20 min / oppilas / 81 €, 30 min / oppilas / 101 €.

Soololaulu

Carleborgsskolan, Calypso torstai 18.00–20.15 18.1 – 12.4.2018 (12 til.) Zsolnay Zsolt Max 3 oppilasta Kurssimaksu 151 € Mahdollisuus oppia laulamaan poppia, jazzia, laulelmia ja gospelia. 45 min / oppilas.

Harmonikansoittoa kaikille!

Raatihuone Perjantai 15.20–18.00 12.1–13.4.2018 (12 til.) Mia Willnäs Kurssimaksu 81€  Max 8 oppilasta Yksityisopetusta 20min/oppilas. Opetellaan soittamaan näppäin- tai pianoharmonikkka, sopii sekä aloittelijoille että pidemmälle ehtineille. Ohjelmisto on vaihtelevaa ja oppilaiden toivomukset huomioidaan. Tervetuloa!

Kitara / Basso

Carleborgsskolan, Enter Perjantai 14.30–19.00 12.1–27.4.2018 (14 til.) Sebastian Förström Kurssimaksu 101 €  Max 9 oppilasta Opi soittamaan kitaraa tai bassoa. Käymme läpi biisejä sekä teoriaa ja tekniikkaa. Rock, pop, blues tai jazz. Vasta-alkajille tai pidemmälle ehtineille. Oma kitara tai basso mukana.

5555


Nykarleby stad - Uudenkaarlepyyn kaupunki SKOLORNAS ARBETSTIDER 2017-2018 - KOULUJEN TYÖPÄIVÄT 2017-2018

Förskolan och grundläggande utbildning åk 1-6. Esi- ja perusopetuksen vl 1-6. Augusti - Elokuu 2017

Vk. Ma 31

September - Syyskuu 2017

Ti

Ke

To

Pe

La

Su Vk. Ma

1

2

3

4

5

6

35

Ti

Ke

Oktober - Lokakuu 2017

Pe

La

Su Vk. Ma

1

2

3

39

Ti

Ke

To

Pe

La

Su 1

32

7

8

9

10

11

12

13

36

4

5

6

7

8

9

10

40

2

3

4

5

6

7

8

33

14

15

16

17

18

19

20

37

11

12

13

14

15

16

17

41

9

10

11

12

13

14

15

34

21

22

23

24

25

26

27

38

18

19

20

21

22

23

24

42

19

20

21

22

35

28

29

30

31

39

25

26

27

28

29

30

26

27

28

29

14

November - Marraskuu 2017 Ti

23

24

44

30

31

44

To

Pe

La

1

2

3

4

5

48

Su Vk. Ma

Ti

Ke

To

Pe

La

1

2

Su 3

45

6

7

8

9

10

11

12

49

4

5

6

7

8

9

10

46

13

14

15

16

17

18

19

50

11

12

13

14

15

16

17

47

20

21

22

23

24

25

26

51

18

19

20

21

22

23

24

48

27

28

29

30

52

25

26

27

28

29

30

31

22 Januari - Tammikuu 2018

Vk. Ma

Ti

Ke

To

Pe

La

25

19

December - Joulukuu 2017

Ke

HÖSTLOV

43

21

Vk. Ma

14 Februari - Helmikuu 2018

Su Vk. Ma

Ti

Ke

Mars - Maaliskuu 2018

To

Pe

La

Su Vk. Ma

1

2

3

4

9

Ti

Ke

To

1

1

2

3

4

5

6

7

5

2

8

9

10

11

12

13

14

6

5

6

7

8

9

10

11

10

5

6

7

8

3

15

16

17

18

19

20

21

7

12

13

14

15

16

17

18

11

12

13

14

4

22

23

24

25

26

27

28

8

19

20

21

22

23

24

25

12

19

20

21

5

29

30

31

13

26

27

28

SPORT-

9

18

17

April - Huhtikuu 2018

Vk. Ma

Ti

Ke

To

Pe

La

13

Maj - Toukokuu 2018

18

La

Su

3

4

9

10

11

15

16

17

18

22

23

24

25

29

30

31

19

Su Vk. Ma 1

Pe

LOV

Ti

Ke

To

Pe

La

Su Vk. Ma

1

2

3

4

5

6

22

Juni - Kesäkuu 2018 Ti

Ke

To

Pe

La

1

2

Su 3

2

3

4

5

6

7

8

19

7

8

9

10

11

12

13

23

4

5

6

7

8

9

10

15

9

10

11

12

13

14

15

20

14

15

16

17

18

19

20

24

11

12

13

14

15

16

17

16

16

17

18

19

20

21

22

21

21

22

23

24

25

26

27

25

18

19

20

21

22

23

24

17

23

24

25

26

27

28

29

22

28

29

30

31

26

25

26

27

28

29

30

18

30

14

20 Höstterminen/Syyslukukausi Vårterminen/Kevätlukukausi Arbetsdagar/työpäivät

22

2

90 98 188

Lärarnas fortbildningsdag/Opettajien suunnittelupäivä 11.8.2017 Höstterminen börjar/Syyslukukausi alkaa 14.8.2017 Höstlov/Syysloma 16-18.10.2017 Självständighetsdagen/Itsenäisyyspäivä 6.12.2017 Avslutning/Päättäjäiset 21.12.2017 Jullov/Joululoma 22.12.2017 – 7.1.2018

5656

To

Vårterminen börjar/Kevätlukukausi alkaa 8.1.2018 Sportlov/Hiihtoloma 26.2 – 2.3.2018 Påsklov/Pääsiäisloma 30 - 2.4.2018 Första maj/Vapunpäivä 1.5.2018 Skoldag stafettkarneval/Koulupäivä 19.5.2018 Kr. Himmelsfärd/Helatorstai 10.5.2018 Avslutning/Päättäjäiset 2.6.2018


Nykarleby stad - Uudenkaarlepyyn kaupunki SKOLORNAS ARBETSTIDER 2017-2018 - KOULUJEN TYÖPÄIVÄT 2017-2018

Carleborgsskolan och Topeliusgymnasiet Augusti - Elokuu 2017

Vk. Ma 31

September - Syyskuu 2017

Ti

Ke

To

Pe

La

Su Vk. Ma

1

2

3

4

5

6

35

Ti

Ke

To

Oktober - Lokakuu 2017

Pe

La

Su Vk. Ma

1

2

3

39

Ti

Ke

To

Pe

La

Su 1

32

7

8

9

10

11

12

13

36

4

5

6

7

8

9

10

40

2

3

4

5

6

7

8

33

14

15

16

17

18

19

20

37

11

12

13

14

15

16

17

41

9

10

11

12

13

14

15

34

21

22

23

24

25

26

27

38

18

19

20

21

22

23

24

42

19

20

21

22

35

28

29

30

31

39

25

26

27

28

29

30

26

27

28

29

14

23

24

44

30

31

21

November - Marraskuu 2017

Vk. Ma

Ti

44

To

Pe

La

1

2

3

4

5

48

Su Vk. Ma

Ti

Ke

To

Pe

La

1

2

Su 3

45

6

7

8

9

10

11

12

49

4

5

6

7

8

9

10

46

13

14

15

16

17

18

19

50

11

12

13

14

15

16

17

47

20

21

22

23

24

25

26

51

18

19

20

21

22

23

24

48

27

28

29

30

52

25

26

27

28

29

30

31

22 Januari - Tammikuu 2018

Vk. Ma

Ti

Ke

To

Pe

La

25

20

December - Joulukuu 2017

Ke

HÖSTLOV

43

14 Februari - Helmikuu 2018

Su Vk. Ma

Ti

Ke

Mars - Maaliskuu 2018

To

Pe

La

Su Vk. Ma

1

2

3

4

9

Ti

Ke

To

1

1

2

3

4

5

6

7

5

2

8

9

10

11

12

13

14

6

5

6

7

8

9

10

11

10

5

6

7

8

3

15

16

17

18

19

20

21

7

12

13

14

15

16

17

18

11

12

13

14

4

22

23

24

25

26

27

28

8

19

20

21

22

23

24

25

12

19

20

21

5

29

30

31

13

26

27

28

SPORT-

9

18

17

April - Huhtikuu 2018

Vk. Ma

Ti

Ke

To

Pe

La

13

Maj - Toukokuu 2018

18

La

Su

3

4

9

10

11

15

16

17

18

22

23

24

25

29

30

31

19

Su Vk. Ma 1

Pe

LOV

Ti

Ke

To

Pe

La

Su Vk. Ma

1

2

3

4

5

6

22

Juni - Kesäkuu 2018 Ti

Ke

To

Pe

La

1

2

Su 3

2

3

4

5

6

7

8

19

7

8

9

10

11

12

13

23

4

5

6

7

8

9

10

15

9

10

11

12

13

14

15

20

14

15

16

17

18

19

20

24

11

12

13

14

15

16

17

16

16

17

18

19

20

21

22

21

21

22

23

24

25

26

27

25

18

19

20

21

22

23

24

17

23

24

25

26

27

28

29

22

28

29

30

31

26

25

26

27

28

29

30

18

30

14

20 Höstterminen/Syyslukukausi Vårterminen/Kevätlukukausi Arbetsdagar/työpäivät

21

2

91 97 188

Lärarnas fortbildningsdag/Opettajien suunnittelupäivä 11.8.2017 Höstterminen börjar/Syyslukukausi alkaa 14.8.2017 Höstlov/Syysloma 16-18.10.2017 Självständighetsdagen/Itsenäisyyspäivä 6.12.2017 Avslutning/Päättäjäiset 21.12.2017 Jullov/Joululoma 22.12.2017 – 7.1.2018

Vårterminen börjar/Kevätlukukausi alkaa 8.1.2018 Sportlov/Hiihtoloma 26.2 – 2.3.2018 Påsklov/Pääsiäisloma 30 - 2.4.2018 Första maj/Vapunpäivä 1.5.2018 Skoldag stafettkarneval/Koulupäivä 19.5.2018 Kr. Himmelsfärd/Helatorstai 10.5.2018 Avslutning/Päättäjäiset 2.6.2018

5757


Kontaktuppgifter Bildningsväsendet 2017-2018

Thomas Wannäs, hallmästare tel. 044-721 9079

För förfrågningar som berör våra verksamhetsområden, kontakta oss inom bildningsavdelningen:

Emil Wingren, media- och kulturproducent,

e-post: thomas.wannäs@nykarleby.fi tel. 044 721 9077

Besöksadress: Topeliusesplanaden 7, 66900 NYKARLEBY

e-post: emil.wingren@nykarleby.fi

Boris Sundell, bildningsdirektör,

e-post: johnny.barrner@nykarleby.fi

tisdagar - torsdagar, tel. 785 6400 e-post: boris.sundell@nykarleby.fi Teresia Tötterman-Engström, bitr. bildningsdirektör, fredagar - måndagar, tel. 785 6400 e-post: teresia.totterman-engstrom@nykarleby.fi Barbro Julin, bildningsekonom, tel. 785 6401 e-post: barbro.julin@nykarleby.fi Solveig Rif, kanslist, tel 785 6402 e-post: solveig.rif@nykarleby.fi Sanne Sourander, kanslist, tisdagar - torsdagar tel. 785 6422 e-post: sanne.sourander@nykarleby.fi Camilla Högdahl-Pasanen, kanslist, tel. 785 6409 e-post: camilla.hogdahl-pasanen@nykarleby.fi Michaela Dahlsten, tf. rektor, tel. 785 6475 e-post: michaela.dahlsten@nykarleby.fi Heidi Kronqvist, kurssekreterare, tel. 785 6470 e-post: heidi.kronqvist@nykarleby.fi Tina Nylund, välfärdschef, tel. 785 6480

Johnny Barrner, övervakare, tel. 050 364 8665 Simone Björk, övervakare, tel. 050 505 7471 e-post: simone.bjork@nykarleby.fi Stjärnhallen dejour tel. 050 582 7444 Liselott Harjulin, tf. bibliotekschef, tel. 785 6101 e-post: : liselott.harjulin@nykarleby.fi Helena Nukala-Kronlund, chef för småbarnspedagogik, tel. 050 4143262 e-post: helena.nukala-kronlund@nykarleby.fi Ann-Charlott Enlund, ledare för småbarnspedagogik, tel. 044 721 9040 e-post: ann-charlott.enlund@nykarleby.fi Rita Fridlund, byråsekreterare, tel. 785 6405 e-post: rita.fridlund@nykarleby.fi

Rektorer@nykarleby.fi Patrik Hautanen, Socklot skola, tel. 781 1340 Susanne Sandin, Jeppo-Pensala skola, tel. 764 2334

e-post: tina.nylund@nykarleby.fi

Gun-Maj Liljedahl, Kovjoki-Markby skola, tel. 722 5110

Laura Holm, museiamanuens, tel. 785 6481

Carita Häggblom, Munsala skola, tel. 764 1116

e-post: laura.holm@nykarleby.fi

Niklas Nybäck, Normens skola, tel. 785 6440

Katarina Östman, ungdomsledare tel. 785 6485 e-post: katarina.ostman@nykarleby.fi

Teresia Tötterman-Engström, Skogsparkens skola, tel. 785 6430

Johanna Olson, fritidsledare tel. 050 5954 697

Carina Björkman, Hirvlax skola, tel. 764 5215

e-post: johanna.olson@nykarleby.fi

Riikka Vestlin, Metsäkulman koulu, tel.785 6450

Layout: Waasa Graphics & Nykarleby Arbis.

Ulla-Brita Wikström, Carleborgsskolan, tel. 785 6410

5858

Stefan Kula, Topeliusgymnasiet, tel. 785 6420


Har du inte tid eller råd att köpa en hårinpackning men behöver en snabb boost? Handdukstorka ditt hår, kamma i balsam och sätt upp håret i en knut. Efter en god natts sömn och en ordentlig dusch nästa morgon är ditt hår som nytt.

” 5959


NYKARLEBY

t s ä b m o s d a t s å Sm

UUSIKAARLEPYY

n a la il m im a h r a p i k n u p Pikkukau

6060


ALEXANDRA PASCALIDOU -BLI DITT BÄSTA JAG! torsdag 19.4.2018 kl. 18.30-20.00. stjärnhallen. 10€/20€/25€ Från zero till hero, från betongens barfotahopp till OS. Om att passera stängda dörrar, krossa glastak och rasera betongväggar och finna kraften, kreativiteten och kamplusten. Under denna inspirationsföreläsning delar Alexandra Pascalidou med sig av sina starka erfarenheter och bästa verktyg. Alexandra Pascalidou föddes i en tvättstuga, växte upp i en grekisk bergsby med sin mormor Sofia som varken kunde skriva eller läsa och emigrerade med sin familj till Rinkeby som sexåring. Alexandra är idag en framgångsrik och engagerande föreläsare, programledare, moderator och författare. Med sitt unika sätt att inkludera humor i även de tyngsta ämnen lämnar hon ingen i sin publik oberörd. Vi har sett Alexandra i bl.a. Nyhetsmorgon, Förkväll, Melodifestivalen, OS och EU:s valvaka. Hon är ambassadör för Kvinna till Kvinna, Mentor Sverige, Terrafem och Friends samt styrelseledamot i bland annat Stiftelsen Läxhjälpen. Anmälan innan 19.3: 20 €, efter 19.3: 25 €. Personer under 18 år, inträde 10 €. Kontant betalning. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe/te med tilltugg från kl. 17.30. Anmälan och info på www.arbis.fi eller på tel 78 56 470.

Välkommen!

Nykarleby Arbis presenterar...


Formgivning pärm: Emil Wingren

NYKARLEBY ARBETARINSTITUT KANSLI Topeliusesplanaden 7, 66900 Nykarleby Tel. 78 56 470 / arbis@nykarleby.fi / www.arbis.fi

REKTOR

Tryck Waasa Graphics Oy 2017

Michaela Dahlsten, 78 56 475, mobil 044 721 9071

KURSSEKRETERARE Heidi Kronqvist, 78 56 470

SOCIALA MEDIER Gilla oss på Facebook: www.facebook.com/arbisnykarleby Följ oss på Instagram: @nykarlebyarbis Tagga oss gärna med #nykarlebyarbis Kursförslag och synpunkter på institutets kurser kan ges direkt till institutets kansli, telefon 78 56 470 eller arbis@nykarleby.fi Nykarleby Arbetarinstitut förbehåller sig rätten till ändringar och reserverar sig för eventuella fel i kursprogrammet.

EN!

M VÄLKOM

Nykarleby Arbis vt 2018  
Nykarleby Arbis vt 2018  
Advertisement