Zwitserland Reisgids Rondreis (PDF)

Page 1

Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door Zwitserland.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 143 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 197 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

©
gids op shop.themediabay.be 2
Koop de volledige
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 3
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 4

INLEIDING

Wanneer je aan Zwitserland denkt, duiken er misschien meteen beelden op van kaas met gaten, chocolade, besneeuwde bergtoppen, grazende koeien, zakmessen en uurwerken Hoewel al deze dingen deel uitmaken van de Zwitserse nationaliteit, houdt het daar zeker niet bij op Tijdens deze rondreis van 14 dagen zal je zien dat dit land nog veel meer te bieden heeft.

Onze route start en eindigt in Bazel. Vanuit deze stad neem je een kronkelweg waarmee je het land kloksgewijs doorkruist. Je ontdekt de verschillende landschappen en zal zien dat er niet alleen hoge Alpen zijn, maar ook golvende heuvels, alpenweides, meren, moerassen... Om nog maar te zwijgen van de verschillende Unesco Werelderfgoed- enanderehistorischesites…

Je route gaat uiteraard ook langs de andere grote steden van Zwitserland, en er is tijd voorzien om hun unieke charme te leren kennen

Lees snel verder, en krijg net als wij de smaak van Zwitserland te pakken!

Totale afstand: 2300 km

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 5
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 6

DAG 1: BAZEL

Vooraleer je aan deze rondreis door Zwitserland begint, moet je zeker een bezoekje brengen aan het prachtige Bazel

Bazel bevindt zich aan de Rijn, precies op het punt waar Zwitserland, Frankrijk en Duitsland mekaar ontmoeten. Omdat dit een “echte” stad is waar mensen wonen en werken, leer je meteen ook deze kant van Zwitserland kennen.

Er wordt vaak gezegd dat Bazel niet zo pittoresk is als andere Zwitserse steden, en al is de stad misschien niet zo bruisend als Zürich, toch is er heel wat te zien. Bazel is een rijke stad met tal van culturele attracties. In en rond het oude centrum vind je onder meer een groot aantal musea en galerijen. Enkele hiervan zal je tijdens de stadswandeling kunnen bewonderen.

 Bazel, Zwitserland // 47.561116, 7.582403

Stadswandeling Bazel

• Afstand: 3,5 km

• Beginpunt: Mittlere Brücke

• Eindpunt: Botanische tuinen van de Universiteit Basel

Mittlere Brücke, Middenbrug, is als icoon van de stad een van de meest herkenbare symbolen van Bazel. De brug dateert uit 1905, en is een kopie van een brug uit de middeleeuwen. Dit is een van de oudste rivieroversteken tussen het Bodenmeer en de Noordzee en werd al in 1226 gebruikt. Samen met de Gotthard-pas, die je later op deze rondreis tegenkomt, maakte deze oversteek deel uit van een internationale handelsroute uit de 14de eeuw.

 Mittlere Brucke, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.560204, 7.589810

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 7
1 A

Als je op de brug staat, ga zuidwest richting Schifflände. Neem de Eisengasse voor 130 m voordat je linksaf de Marktplatz opgaat. Het rode gebouw zal onmiddellijk de aandacht trekken.

Het stadhuis uit de 16de eeuw domineert de Marktplatz. Het werd na de grote aardbeving gebouwd ter vervanging van de vroegere zetel van de regering Hier huist nog steeds de kantonale regering, en ook de vergaderingen van het parlement en de stadsadministratie worden hier gehouden.

Een rondleiding door de indrukwekkende vertrekken toont bezoekers een bijzondere combinatie van architectuur, kunst, geschiedenis en politiek. De voorgevel van het stadhuis is opvallend door zijn felrode kleur, versierd met speelsefresco’s.

Een deel van het gebouw werd vervangen nadat Bazel zich bij de Zwitserse Confederatie voegde, en het gebouw werd verder uitgebreid in de 17de eeuw en nogmaals begin 20ste eeuw.

 Stadhuis, Marktplatz 9, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.558255, 7.588305

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 8
Mittlere Brücke - © Shutterstock
B

Naast Marktplatz 5 neem je de voetgangersstraat Martinsgässlein. Steek het plein over en neem de Archivgässlein. Sla rechtsaf en ga verder tot aan het Natuurhistorisch Museum aan de rechterkant

In het gerenommeerde Natuurhistorisch Museum wordt een schat aan zowel kleine als grote natuurlijke voorwerpen bewaard. In het museum maken bezoekers een reis naar de verste uithoeken van onze planeet en naar lang vervlogen tijden. De aantrekkelijke collectie tentoonstellingen omvat thema’s als zoölogie, entomologie, mineralogie, antropologie, osteologie en paleontologie.

 Natuurhistorisch Museum, Augustinergasse 2, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.557694, 7.590414 // www.nmbs.ch/home

Ga verder en je komt uit op de Münsterplatz.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 9
Stadhuis - © Shutterstock
C

In het Cultuurmuseum vind je een uitgebreide collectie artefacten van over heel de wereld Dit is een van de belangrijkste etnografische collecties in Europa, met meer dan 300.000 objecten, ondergebracht in een neoklassiek gebouw met prachtig modern bijgebouw, ontworpen door Herzog & de Meuron. Er worden ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden

 Cultuurmuseum, Münsterplatz 20, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.557180, 7.590199 // www.mkb.ch/en/programm.html

Net als de Mittlere Brücke is de Kathedraal van Bazel een van de voornaamste herkenningspunten en bezienswaardigheden van de stad. De kathedraal uit rode zandsteen, met twee torenspitsen en kleurrijke dakpannen, vormt de skyline van de stad. Deze voormalige bisschoppelijke kerk werd tussen 1019 en 1500 gebouwd in romaanse en gotische stijl. De crypte, het koor, de graftombe van Erasmus van Rotterdam, de Galluspoort en de twee kloosters zijn stille getuigen van de bouw en geschiedenis van de kathedraal door de eeuwen heen. Het plein rond de kathedraal is een populaire ontmoetingsplaats, en vanop het Pfalz-

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 10
Kathedraal van Basel - © Shutterstock
D E

terras krijg je een prachtig uitzicht over de Rijn, wat het meteen ook een van de populairste plekken van de stad maakt.

 Kathedraal van Bazel, Münsterplatz 9, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.556716, 7.592431 // www.baslermuenster.ch/home

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Neem de Rittergasse, sla linksaf naar St. Alban-Graben en daarna onmiddellijk nog een keer linksaf naar St. Alban-Vorstadt.

In het Cartoonmuseum vind je strips, parodieën en pastiches van kunstwerken. Het is een beetje een onconventionele bestemming hier in Bazel.

 Cartoonmuseum, St. Alban-Vorstadt 28, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.554479, 7.596540 // www.cartoonmuseum.ch

Keer terug en ga linksaf naar St. Alban-Graben.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Neem de Rittergasse en dan de tweede straat rechts. Loop 50 m en je zal je bestemming aan de linkerkant tegenkomen.

Het Museum van Schone Kunsten van Bazel is een ietwat atypisch kunstmuseum. Je vindt hier de belangrijkste openbare kunstcollectie van het land. De focus ligt op kubistisch werk uit de 20ste eeuw van Picasso, Braque en Juan Gris, expressionistisch werk van Edvard Munch, Franz Marc en Emil Nolde, en heel wat werk uit het constructivisme, dadaïsme en surrealisme, met tevens een collectie van Amerikaanse kunst vanaf 1950.

 Museum van Schone kunsten, St. Alban-Graben 16, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.554160, 7.594201 // kunstmuseumbasel.ch/en

Wandel naar het zuidwesten en ga verder op de Elisabethenstrasse.

©
11
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be
F X

Het prachtige Haus zum Kirschgarten werd tussen 1775 en 1780 gebouwd als huis en kantoor van een welvarende zijdelintfabrikant Nu is het een historisch museum De kamers liggen verspreid over twee verdiepingen, en beelden het leven in Bazel tijdens de 18de en 19de eeuw uit. Er zijn ook speciale collecties, waaronder een indrukwekkende verzameling horloges en klokken, speelgoed, zilver van Bazel, en enkele wetenschappelijke instrumenten.

 Haus zum Kirschgarten, Elisabethenstrasse 27, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.552161, 7.591369

Ga terug naar de kerk en neem een van de voetgangersstraten naast de kerk om aan de achterkant te geraken. Sla rechtsaf om de Klosterstrasse te nemen, en ga aan het einde van die straat linksaf. Ga verder en je vindt het Speelgoedmuseum aan de linkerkant.

Dankzij een gigantische collectie van meer dan 6000 poppen, teddyberen, speelwinkels en carrousels is het Wereldspeelgoedmuseum (vroeger bekend als het Poppenmuseum) van Bazel uniek in Europa. De verzameling van meer dan 2500 oude teddyberen is de grootste ter wereld. Of je nu met kinderen op reis bent of gewoon de nostalgie van je eigen kindertijd wil herbeleven, dit is een van dé bezienswaardigheden van Bazel Het museum is ook met rolstoel toegankelijk en aangepast voor slechthorenden.

 Speelgoedmuseum, Steinenvorstadt 1, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.554004, 7.589153 // www.spielzeug-weltenmuseum-basel.ch/en

Ga verder op de Kohlenberg voor ongeveer 200 m. Sla rechtsaf op de Leonhardskirchplatz en houd rechts aan om in dezelfde straat te blijven. Daarna kom je aan in Im Lohnhof.

In de vroegere Lohnhofgevangenis, vind je nu het Muziekmuseum als onderdeel van het Historisch Museum van Bazel. Je treft er de grootste collectie muziekinstrumenten van het land aan. Aan de hand van zo’n 650 instrumenten en een multimediainformatiesysteem, maak je een akoestische reis doorheen 500 jaar muziekgeschiedenis.

 Muziekmuseum, Im Lohnhof 9, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.554858, 7.588112 // www.hmb.ch/en/musikmuseum.html

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 12
G H
I

Ga terug naar waar je vandaan kwam, maar in plaats van Kohlenberg te nemen, sla je rechtsaf naar Leonhardsgraben. 290 m verder sla je dan links de Kornhausgasse in. Je bestemming bevindt zich aan de rechterkant.

In het intrigerende Museum van het jodendom van Zwitserland vind je tal van items uit het religieuze en dagelijkse leven, die bezoekers een beeld geven van de joodse geschiedenis in Bazel en omgeving. Je ziet hier onder meer grafstenen uit de middeleeuwen, Hebreeuwse boeken die nog door de drukkerijen van Bazel gedrukt werden, en enkele memento’s van de Zionistische congressen.

 Museum van het jodendom van Zwitserland, Kornhausgasse 8, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.556545, 7.583338 // www.juedisches-museum.ch

Ga richting het noordoosten op de Kornhausgasse, dan naar Leonhardsgraben en vervolgens linksaf naar Spalenvorstadt.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Het Zwitserse Brandweermuseum werd in 1957 opgericht en je vindt er een indrukwekkende verzameling brandweermemorabilia en documentatie. Het behoort tot het rijtje van de meer bijzondere, kleine musea in Bazel. Wil je een bezoek brengen, houd er dan rekening mee dat het museum enkel open is op zondag tussen 14u en 17u.

 Brandweermuseum, Spalenvorstadt 11, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.557210, 7.583166

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Spalentor is de meest indrukwekkende poort van de drie overblijvende stadspoorten die ooit deel uitmaakten van de stadsvesting. De constructie lijkt zo uit een sprookje te komen, en bestaat uit een vierkante toren die door twee ronde torens geflankeerd wordt

In vervlogen tijden was dit de poort waarlangs goederen vanuit de Elzas de stad binnenkwamen. Reizigers konden het gebouw al vanuit de verte zien, wat hen deed mijmeren over de rijkdom

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 13
J K Y

en status van de stad. Op de voorgevel die van de stad wegkijkt, kan je drie figuren zien - de Maagd Maria en twee profeten - daterend uit de 15de eeuw

 Spalentor, Spalenvorstadt, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.557999, 7.581396

Rechts van de stadspoort neem je Spalengraben, in die straat kan je de botanische tuinen ingaan

De botanische tuinen van de Universiteit van Bazel vormen een oase van rust in het midden van de stad. Het is een van de oudste tuinen in zijn soort in het hele Duitstalige gebied, en herbergt een indrukwekkend scala aan plantensoorten, waaronder cactussen en orchideeëncollecties, en een tropische serre vol regenwoudflora.

Dit is een aangename plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad, en om even uit te rusten voordat je verder gaat met je verkenning van de stad.

 Botanische Tuinen, Universiteit Basel, Spalengraben 8, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.559215, 7.581696 // botgarten.unibas.ch

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 14
Spalentor - © Shutterstock
L

Wandel verder in Spalegraben tot je Petersplatz hebt bereikt Daar steek je het plein over zodat je de Peterskirchplatz kan ingaan. Als je dan de trap naar beneden neemt, vind je het Farmaceutisch Museum aan de rechterzijde.

Een ander interessant museum in Bazel is het Farmaceutisch Museum met een collectie oude medicijnen, apothekersmeubilair, laboratoriummateriaal, instrumenten, keramiek, boeken... Het museum bevindt zich in het oude huis 'Zum Vorderen Sessel' waar Erasmus en de alchemist Paracelsus ooit woonden.

 Farmaceutisch Museum, Totengässlein 3, Bazel, Zwitserland // GPS: 47.558650, 7.586127 // pharmaziemuseum.ch/en

Daarmee zit onze stadswandeling in Bazel erop, hoewel er natuurlijk nog veel meer te zien en te beleven is.

In de buurt van Bazel liggen echter nog twee andere opmerkelijke bestemmingen die een bezoek waard zijn, vooraleer je aan de eigenlijke rondreis start.

 Op zoek naar een hotel in Basel? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 15 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Z

Zo’n 20 km ten oosten van Bazel ligt Augusta Raurica, een Romeinse archeologische site met openluchtmuseum. Dit is de oudste Romeinse kolonie aan de Rijn, en de best bewaarde Romeinse nederzetting ten noorden van de Alpen. Je kan een gratis app downloaden om te zien hoe deze plek er in de Romeinse tijd uitzag, en je vindt er talloze vondsten uit deze periode, waaronder zilver, een Romeins dierenpark en de architecturale overblijfselen van de stad. Je krijgt er ook inzicht in het leven van de mensen die hier rond de tijd van de geboorte van Christus leefden.

 Augusta Raurica, Giebenacherstrasse 17, Zwitserland // GPS: 47.533222, 7.721994 // www.augustaraurica.ch/en

Iets verder naar het oosten langs de Rijn ligt het charmante Rheinfelden, een van de steden in Zwitserland en Duitsland die in de 12de eeuw door de adellijke familie

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 16
Augusta Raurica - © Shutterstock
2 3

Zähringen werden gesticht. De historische oude stad met zijn brede marktstraat en lonkende zijstraten, nodigt uit om te voet te verkennen.

Rheinfelden kreeg internationale belangstelling toen hier in 1846 de zoutbaden hun deuren openden, en tegenwoordig staat de stad nog steeds bekend als centrum voor gezondheid en welzijn.

Naast de zoutbaden kan je hier ook een brouwerij, sigarenfabriek en pottenbakkerij bezoeken, allemaal lokale nijverheden. Vanuit Rheinfelden kan je ook een boottocht op de Rijn maken.

 Rheinfelden, Zwitserland // GPS: 47.552301, 7.793445

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 17
Op zoek naar een hotel in Basel? Klik hier voor speciale aanbiedingen.
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 18
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 19

Geniet van vele voordelen en boek je hotel, tickets of huurauto online!

Het kost jou niets extra, maar wij ontvangen een kleine commissie die we kunnen gebruiken om nieuwe routes te maken, en bestaande routes up-to-date te houden.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 20

DAG 2: VAN BAZEL NAAR NEUCHÂTEL

Vandaag start de rondreis door Zwitserland en rijd je zuidwaarts naar Neuchâtel. Onderweg kan je naast enkele boeiende historische plekken, ook de natuurpracht bewonderen

• Afstand: 157 km

• Beginpunt: Bazel

• Eindpunt: Neuchâtel

• Hoogtepunten:

• Arlesheim

• Metzerlen

• Delémont

• Saint-Ursanne

• Soubey

• Saignelégier

• Saint-Imier

• La Chaux-de-Fonds

• Le Locle (optioneel)

Net ten zuiden van Bazel ligt Arlesheim, met 2 belangijke bezienswaardigheden: de hermitage Arlesheim en het Goetheanum.

De hermitage is de grootste Engelse tuin in romantische stijl in Zwitserland. Vroeger werd deze plek bezocht door kluizenaars als plek van bezinning en meditatie. Broeders leefden hier in eenzaamheid en sereniteit. Dit is de ideale plek om even de benen te strekken en tot rust te komen, terwijl je je laat betoveren door de vijvers, beken, paden en idyllissche bossen. Behahalve de hermitage en de tuinen, vind je hier ook enkele molens, een tuinierhuis en een Apollogrot. De hermitage bevindt zich onder Kasteel Reichenstein en dicht bij Schloss Birseck.

Het Goetheanum, in Dornach, is het wereldcentrum voor de antroposofische beweging, een spirituele filosofie. Het werd ontworpen door de beroemde alternatieve denker Rudolf Steiner

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 21
4

en is genoemd naar Johann Wolfgang von Goethe. Hier worden het hele jaar door evenementen gehouden.

 Arlesheim, Zwitserland // GPS: 47.491478, 7.630404

Het dorpje Metzerlen leent er zich ieaal toe om een wandeling te maken en te genieten van de prachtige omgeving. De grootste trekpleister hier is echter de indrukwekkende Adbij Mariastein (Kloster Mariastein). Deze benedictijnerabdij is één van de belangrijkste pelgrimsoorden van het land. Het ontstond als bedevaartbestemming in de late 14de eeuw en er is een legende aan verbonden over een mirakel van de Maagd Maria In 1434 stond hier een stenen kapel, en in 1648 werd de Mariastein Abdij gebouwd. De abdij is opmerkelijk vanwege haar architectuur en kunstwerken.

 Metzerlen, Zwitserland // GPS: 47.476723, 7.492142

Het charmante stadje Delémont is de hoofdstad van het kanton Jura. Delémont, dat dicht bij de Franse grens ligt, heeft een mooie, oude stadskern en nestelt zich in het heuvelachtige en bosrijke Jura-landschap. Middeleeuwse gebouwen en interessante musea behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden. Ga vooral op zoek naar de twee middeleeuwse stadspoorten: Porte au Loup en Porte de Porrentruy. Neem je tijd en bezoek er ook de pleinen van de oude stad met hun renaissance-fonteinen uit de 16de eeuw. Je vindt er ook het parlementsgebouw van het kanton, het Jura-museum van Kunst en Geschiedenis en het bisschoppelijk paleis. Delémont is ook de thuisbasis van het oorspronkelijke Zwitserse zakmes (dat in 2005 overgenomen werd door Victorinox).

Als je tijd hebt, kun je vanuit de stad wandelen naar bezienswaardigheden in de omgeving, zoals het kasteel van Vorbourg en het Museum voor Modelvliegtuigenbouw in het nabijgelegen Bassecourt, met een van de grootste verzamelingen modelvliegtuigen ter wereld

 Delémont, Zwitserland // GPS: 47.365138, 7.345109

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 22
6 5

Het schilderachtige en mooie stadje Saint-Ursanne ligt aan de oevers van de rivier de Doubs. Volgens de legende werd Saint-Ursanne gesticht door de Ierse monnik Ursicinus die op deze afgelegen plek als kluizenaar leefde.

Dit pittoreske stadje heeft een aantal middeleeuwse gebouwen: burgerhuizen uit de 14de en 16de eeuw en een indrukwekkende kerk, die werd gebouwd tussen de 12de en 14de eeuw. Hoog boven de stad kan je een trap van 190 treden beklimmen naar de grot die ooit de kluizenarij van SintUrsicinus was. Er zijn ook ruïnes van een kasteel net ten noorden van Saint-Ursanne. Nog een andere bezienswaardigheid is de Doubs-brug, die een prachtig uitzicht biedt op de middeleeuwse stad en het omliggende landschap van het natuurpark Doubs.

 Saint-Ursanne, Zwitserland // GPS: 47.364537, 7.153908

Rijd verder in zuidelijke richting langs de rivier de Doubs, door het natuurpark Doubs. Zo kom je aan in Soubey.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 23
Saint-Ursanne - © Shutterstock
7

Soubey is de ideale locatie voor wie houdt van vissen (of voor wie graag verse vis eet). Het is een rustige plaats, die is uitgegroeid tot toevluchtsoord voor wie even weg wil uit de moderne wereld met haar elektromagnetische overgevoeligheid. Er is geen mobiele ontvangst. De meeste mensen komen naar hier om te wandelen of om helemaal tot rust te komen in de mooie groene omgeving

 Soubey, Zwitserland // GPS: 47.308143, 7.048608

Rijd zuidwaarts door het natuurpark om je volgende bestemming te bereiken

Saignelégier groeide in de 15de eeuw uit tot een belangrijke, regionale stad. Er zijn een aantal historische gebouwen, en net als andere dorpen en steden in dit deel van Zwitserland, ontleent ze veel van haar charme aan de prachtige natuurlijke omgeving.

Je vindt hier een bekende brouwerij, Brasserie des Franches-Montagnes, maar de voornaamste bezienswaardigheid is Etang de la Gruère.

Etang de la Gruère is een afgedamd maar natuurlijk heidevlak in een holte van het plateau van de Franches-Montagnes. Het kleine meer met zijn omliggend drasland vormt een gevarieerd natuurreservaat. Het is een geweldige plek voor dieren en wild. Verschillende wandelpaden geven bezoekers de kans dit knappe natuurgebied te verkennen.

 Saignelégier, Zwitserland // GPS: 47.255345, 6.998353

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 24
8
9

Saint-Imier is een historische stad die haar naam ontleent aan Imerius van Immertal, een heilige uit de 7de eeuw, die zich hier volgens de legende vestigde.

Tegenwoordig is de stad een interessante mix van traditionele horlogemakerijen en moderne energietechnologie. In het Longines Museum maak je kennis met de geschiedenis van het horlogemaken Een interessante tentoonstelling van horloges, chronografen, navigatieinstrumenten en gereedschappen vertelt het verhaal van deze industrie die zo belangrijk was voor de ontwikkeling van de stad.

Boven de stad leidt een wandeling je naar Mont-Soleil, waar je een astronomisch observatorium, een moderne zonne-energiecentrale en windturbines zal vinden, die van dit dal een belangrijk centrum voor hernieuwbare energie maken. Een informatief themapad verbindt beide energiecentrales, en je kan dit pad ofwel te voet afleggen, of een ritje maken met een paardenkar.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 25
Etang de la Gruère - © Shutterstock
10

Meer mogelijkheden om te wandelen in deze streek vind je op en rond de Chasseral, met een hoogte van 1607 m de hoogste bergtop van de Jura. Via talrijke wandel- en fietspaden kan je het landschap verder verkennen.

 St Imier, Zwitserland // GPS: 47.152133, 6.996431

In La Chaux-de-Fonds krijgen bezoekers de kans om meer te weten te komen over uurwerken en hun geschiedenis in dit deel van Zwitserland. Gedurende meer dan 100 jaar was deze stad de wereldhoofdstad van de horloge-industrie. Neem zeker de tijd om het Internationale Uurwerkmuseum te bezoeken

La Chaux-de Fonds staat ook bekend als de geboorteplaats van de beroemde architect Le Corbusier. Het eerste huis ontworpen door Corbusier is een andere belangrijke bezienswaardigheid hier. Hij bouwde het huis, Maison Blanche, voor zijn ouders in 1912. Behalve Maison Blanche zouden liefhebbers van architectuur en geschiedenis ook de 19deeeuwse oude stad moeten bezoeken. Ze staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed, en werd gebouwd in de nasleep van een verwoestende brand. De stad wordt gekenmerkt door haar dambordpatroon.

 La Chaux-de-Fonds, Zwitserland // GPS: 47.100384, 6.826169

Ook Le Locle staat bekend om haar historische band met uurwerken in deze regio. Deze stad staat ook op de Unesco-lijst. Prestigieuze namen uit de horlogewereld, waaronder Zodiac, Tissot en Montblanc, hebben deze plaats een prominente plek op het wereldtoneel gegeven. Enkele van de must-see bezienswaardigheden hier zijn het horlogemakersmuseum in het Chateau des Monts, en het mooie stadhuis. Je kan een brochure oppikken in het toerismebureau van de stad, met een wandeling die je in ongeveer 40 min langs de belangrijkste plaatsen van Le Locle leidt

 Le Locle, Zwitserland // GPS: 47.056317, 6.746611

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 26
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
11 A

Ga verder tot Neuchâtel, je halte voor de komende 2 nachten Morgen krijg je de kans om deze stad en haar omgeving te verkennen voordat je de reis weer verderzet.

 Op zoek naar een hotel in Neuchâtel? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 27
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Le Locle - © Shutterstock
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 28

DAG 3: NEUCHÂTEL

Neuchâtel is beslist een plek om even te blijven, met een aantal interessante bezienswaardigheden, zowel in de stad als in de omgeving.

Neuchâtel, genesteld tegen de uitlopers van het Juragebergte, ligt langs de oevers van het gelijknamige meer. Deze charmante stad heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met galerijen, musea en historische gebouwen. Ondanks deze schat aan geschiedenis is het ook een levendige plek, met dank aan haar studentenbevolking.

 46.993524, 6.927771

Onderstaande korte wandeling brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Eenmaal de oude stad verkend, kan je de dag afsluiten aan het meer.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 29
Neuchâtel - © Shutterstock
12

Stadswandeling Neuchâtel

• Afstand: 2,5 km

• Beginpunt: Etnografisch Museum

• Eindpunt: Museum van Kunst en Geschiedenis

Rustend op een heuvel met prachtig uitzicht over de stad en het meer, ligt het Etnografisch Museum, een goede plek om je ontdekkingstocht door Neuchâtel te beginnen. Het museum, opgericht in 1904, vindt zijn oorsprong in de collecties van CharlesDaniel de Meuron, een 18de eeuwse militair die regimenten leidde in Azië en Zuid-Afrika. Het museum is gehuisvest in een architecturaal complex waarin ook de Villa James de Pury ligt, met een bijgebouw met een fresco van Hans Erniant.

 Etnografisch Museum, Rue de Saint-Nicolas 4, Neuchâtel, Zwitserland // GPS: 46.990729, 6.920549 // www.men.ch

Ga richting het noordoosten op de Chemin du Petit-Pontarlier. Aan het einde van deze straat kom je uit aan Parc Du Château.

Om in het hartje van de stad te komen, kan je een wandeling maken door het mooie Parc Du Château, een groene ruimte met bomen en een prachtig uitzicht op de kerk en het kasteel, die de skyline van de stad domineren.

 Parc du Château, Neuchâtel, Zwitserland // GPS: 46.991606, 6.924497

Als je het park in de zuidoostelijke hoek verlaat, dan ben je op de Rue Jehanne-de-Hochberg. Ga verder naar het oosten en daar zal je de volgende bezienswaardigheid aan de rechterzijde vinden.

Vooraleer je het pad omhoog naar de kerk en het kasteel neemt, moet je nog even langs de Gevangenistoren. Vanop de top van deze toren, het oudste gebouw in de stad, is er een prachtig uitzicht over de oude stad en de Alpentoppen in de verte Onderweg naar de top, passeer je een cel waar gevangenen ooit een ellendig bestaan leden.

 Gevangenistoren, Rue Jehanne de Hochberg 5, Neuchâtel, Zwitserland // GPS: 46.991144, 6.925699

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 30
C
A B

Ga verder op de Rue Jehanne-de-Hochberg en sla de Rue de la Collégiale links in. De twee volgende bestemmingen bevinden zich aan je linkerzijde.

De Collegiale kerk en het kasteel van Neuchâtel, die samen het hart van Neuchâtel vormen, zijn 2 delen van hetzelfde heuveltopcomplex in het centrum van de stad.

Vanop de esplanade voor de kerk zijn er mooie uitzichten, dus neem eerst een kijkje voordat je het historische complex bezoekt.

De kerk werd in de 12de eeuw gebouwd en voltooid in 1276. Prachtige romaanse apsissen kijken uit op de poorten van het kasteel. Enkel de zuidelijke klokkentoren dateert uit een vroegere periode. Het kapittel en de noordelijke toren werden later, in 1869, gebouwd.

 Collegiale Kerk, Rue de la Collégiale, Neuchâtel, Zwitserland // GPS: 46.991920, 6.925935

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 31
D
Kasteel van Neuchâtel - © Shutterstock

Het Kasteel van Neuchâtel is het gebouw dat de stad zijn naam gaf, en vertaalt zich uit het Latijn als ‘nieuwkasteel’.Dit interessante bouwwerk gaat terug tot de 12de eeuw. Het kasteel wordt nog steeds gebruikt als zetel van de kantonale overheid Toegang is alleen mogelijk in een rondleiding met gids.

 Kasteel van Neuchâtel, Château 1, Neuchâtel, Zwitserland // GPS: 46.992161, 6.926579 // www.neuchateltourisme.ch/en/decouvertes/town-heritage/guided-tours-castle-of-neuchatel.4713.html

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Neem de Rue du Château en ga verder op de Rue de l'Hôpital en Fbg de l'Hôpital. Wanneer je aan de linkerkant van de straat een zeer indrukwekkende tuin spot, sla linksaf in de Avenue DuPeyrou.

In de interessante Geschiedkundige Galerijen versmelten oud en nieuw met elkaar. Zeven maquettes laten zien hoe de stad veranderd is tussen het jaar 1000 en 2000. De maquettes vertellen het verhaal van de stedelijke ontwikkeling, en tonen het belang van de middeleeuwse vestingwerken en latere bouwprojecten, waaronder het opvullen van het meer in de 19de eeuw. De modellen werden eind jaren 90 gebouwd door Jean-Fred Boekholt. Er werd meer dan 10.000 uur aan gewerkt, waaronder 3 500 uur aan wetenschappelijk onderzoek. De maquettes bevinden zich op de noordelijke binnenplaats van Hotel DuPeyrou, een van de mooiste gebouwen in de stad.

 Geschiedkundige Galerijen, Avenue DuPeyrou 7, Neuchâtel, Zwitserland // GPS: 46.994349, 6.933295

Keer terug naar de toegangspoort van de tuin en neem van daaruit de Rue de l'Orangerie. Deze weg brengt je direct naar de Jardins Anglais.

De Jardins Anglais is een ander stukje groen in Neuchâtel. Behalve planten en bloemen worden hier ook geregeld evenementen gehouden. Er is bijvoorbeeld een markt met meer dan 70 kraampjes die allerlei dingen verkopen, waaronder lokale producten.

 Jardins Anglais, Neuchâtel, Zwitserland // GPS: 46.992811, 6.934904

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 32
E
Y Z

Afhankelijk van waar je je in de tuinen bevindt, steek de Avenue du Premier-Mars over en neem ofwel de Rue Colon, de Rue J.-L.-L.-Pourtalès of de Rue J.-J.-Lallemand. Al deze straten kruisen met de Rue des Beaux-Arts.

Wanneer je al de optionele stops overslaat, vertrek je dus vanuit het kasteel van Neuchâtel. Neem de Rue du Château en ga verder naar de Rue de l'Hôpital. Aan je rechterzijde zal je het stadhuis tegenkomen op de hoek van een kruispunt. Neem de rechtse straat op het kruispunt, Rue de l'Hôtel de Ville. Bij een splitsing in de weg, ga linksaf en steek de straat over. Ga verder en sla vlak voor de haven linksaf. Wandel eventjes langs het water en steek op het einde de straat schuin over zodat je in de Rue des Beaux-Arts uitkomt.

Een van de indrukwekkendste tentoonstellingen in het Museum van Kunst en Geschiedenis zijn de “automaten” van Jaquet-Droz, een groep gemechaniseerde poppen uit de 18de eeuw. Bezoekers kunnen hier ook een reeks opmerkelijke schilderijen

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 33
EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Museum van Kunst en Geschiedenis - © Shutterstock
F

bewonderen, waaronder werk van Claude Monet, Camille Pissaro en Pierre-August Renoir. Voor kunstliefhebbers op bezoek in de stad is dit museum een echte must.

 Museum van Kunst en Geschiedenis, Rue des Beaux-Arts, Neuchâtel, Zwitserland // GPS: 46.991698, 6.935419 // www.mahn.ch

Daarmee zit de korte wandeling door de stad erop. De 2 volgende bestemmingen, net buiten de stad, vinden wij ook een bezoek waard.

In de buitenwijk Hauterive kan je het Laténium bezoeken. Dit park en zijn museumgebouw vormen een archeologisch complex waarvan de naam verwijst naar de La Tène-cultuur. In het park zie je dolmens, grillige stenen en reconstructies van prehistorische en antieke voorwerpen, zoals een La Tène-huis, een Gallo-Romeins schip en een Keltische brug. Tal van artefacten uit verschillende tijdsperiodes worden hier tentoongesteld.

 Laténium Park en Archeologiemuseum, Espace Paul Vouga, Neuchâtel, Zwitserland // GPS: 47.007400, 6.970996 // latenium.ch/en

Wanneer je eenmaal de stad en haar omgeving hebt verkend, wil je misschien ook wat tijd doorbrengen bij het aangrenzende Meer van Neuchâtel. Het is het grootste meer dat volledig in Zwitserland ligt, en je kan er een boottocht maken, ook naar het Meer van Biel en het Meer van Murten. Wie het Meer van Neuchâtel bezoekt, zal zien dat de noordelijke oever wordt gekenmerkt door wijngaarden, terwijl de zuidelijke oever het grootste moeras- en vogelgebied van het land is.

Tal van charmante dorpjes aan de oevers van het meer nodigen uit tot een bezoekje en zijn gemakkelijk te bereiken met een van de reguliere bootdiensten die bezoekers rond het meer brengen, vooral in de zomermaanden. Een mooi voorbeeld is Yverdon-les-Bains, aan het westelijke uiteinde van het meer. Een trip naar hier duurt ongeveer 2u30. Deze aantrekkelijke oude stad is zeker een bezoek waard. Het is een traditioneel kuuroord. Aan de rand van Yverdon kan je het natuurreservaat Champ-Pittet zien, en kom je meer te weten over het moerasgebied en de vogels aan de zuidoever van het meer.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 34
13 14

Een andere excursie vanuit Neuchâtel, brengt je naar het charmante stadje Estavayer-le-Lac, aan de zuidoostelijke oever van het meer. Dit dorp is de moeite waard dankzij zijn schat aan middeleeuwse gebouwen, en een uniek en grappig kikkermuseum. Hier en rondom het meer zijn er verschillende mogelijkheden om aan watersport te doen, en er zijn zwemstranden. Je kan hiervoor de geschikte uitrusting huren, vooral langs de noordwestelijke oever.

 Meer van Neuchâtel, Zwitserland // GPS: 46.969928, 6.950912

 Op zoek naar een hotel in Neuchâtel? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 35
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 36
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 37

DISCLAIMER

We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige mogelijk niet-accurate informatie, noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl.

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be

Laatste update: januari 2019

© Alle rechten voorbehouden.

Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay.

Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

©
op shop.themediabay.be 38
Koop de volledige gids

Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door Zwitserland.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 143 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 197 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 39
Koop

Geniet van vele voordelen en boek je hotel, tickets of huurauto online!

Het kost jou niets extra, maar wij ontvangen een kleine commissie die we kunnen gebruiken om nieuwe routes te maken, en bestaande routes up-to-date te houden.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 40

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.