Valencia en Murcia Rondreis (PDF)

Page 1

Deze gratis reisgids bevat 2 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis van Valencia en Murcia.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 170 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

gids op shop.themediabay.be

2
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! Koop de volledige
©
op shop.themediabay.be! 3
Koop de volledige gids
©
op shop.themediabay.be! 4
Koop de volledige gids

INLEIDING

Valencia en Murcia hebben veel meer te bieden dan dat je waarschijnlijk zou verwachten. Voor de meeste toeristen is dit dé vakantiebestemming voor een goedkope strandvakantie.

Jaren van intensieve overbebouwing en massatoerisme hebben helaas hun stempel gedrukt op de Costa Blanca en de andere kusten in deze streek. Maar toch is het nog mogelijk om hier een heel ander soort vakantie te beleven. Naast de zonnestralen en de mooie stranden, vind je hier ook heel wat verrassende en culturele plekjes, alsook boeiende steden en prachtige natuur.

In deze gids stellen we een rondreis voor van 2 weken, waarbij je de hoge wolkenkrabbers en het massatoerisme van de kust achter je laat, om ook de andere kant van deze regio te ontdekken.

Je avontuur begint in Valencia waar je minstens twee dagen nodig hebt om alle bezienswaardigheden van de stad te kunnen zien. Daarna trek je naar het zuiden, op zoek naar de interessantere plekjes in en rond Benidorm en Alicante, vooraleer je verdergaat naar de historische stad Elche en je het heerlijke Torrevieja mag ontdekken.

Zo kom je uiteindelijk bij de tweede grote trekpleister van deze reis: Murcia. Nadat je Murcia naar behoren hebt kunnen verkennen, maak je kennis met de intrigerende streek rond de stad aan de hand van enkele daguitstappen. Vervolgens gaat de weg verder naar het prachtige Lorca. Uiteindelijk komen de twee weken tot hun einde aan de kust van Puerto de Mazarrón, vanwaar je terugkeert naar Valencia.

Je zal versteld staan van wat hier allemaal te zien en te doen is. Er is echt voor ieder wat wils, van pretparken, bars en clubs, tot historische kerken, musea, kastelen, overblijfselen uit de Romeinse periode… en een gastronomie om de vingers bij af te likken.

Totale afstand: 1.200 km

Je reis naar Valencia & Murcia voorbereiden? Boek je hotels voordelig online via deze link bij Booking.

Graag tickets of (fiets)tours boeken in Valencia? Boek je tours online bij GetYourGuide.

Voordelig en veilig een auto huren in Valencia/Murcia? Bekijk de prijzen van een huurwagen online bij Sunnycars.

Voordelig vliegtickets boeken naar Valencia? Vergelijk vliegtickets via Cheaptickets.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

5
©
gids op shop.themediabay.be! 6
Koop de volledige

DAG 1: VALENCIA

We starten en eindigen onze 14-daagse rondreis in veelzijdig en hip Valencia, waar we via een stadswandeling de verschillende wijken verkennen.

Valencia is een stad met ambitie, en probeert zichzelf voortdurend te verbeteren. Deze stad deed ooit een beetje provinciaals aan, maar dat is verleden tijd. Tegenwoordig is het gerenoveerde historische centrum hip en modern, en er werd dankzij de komst van bars, restaurants en trendy winkels nieuw leven geblazen in haar mooie straten.

Valencia is doorheen de geschiedenis altijd belangrijk geweest. De stad was geregeld de inzet bij (gewapende) conflicten. Van conflicten is er nu gelukkig geen sprake meer. Nu leeft de bevolking zich vooral uit tijdens de lokale fiesta’s en misschien ook wel in het bruisende nachtleven waar ook de toeristen uitgebreid aan deelnemen.

Valencia leeft ontegensprekelijk het meest op tijdens een van de jaarlijkse festivals, waarover meer info aan het einde van deze reisgids. Maar ook de rest van het jaar valt hier heel wat te zien en te beleven!

 Op zoek naar een hotel in Valencia? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

De beste manier om kennis te maken met de charme van Valencia is via een wandeling door de verschillende wijken Je kan deze tour ook als fietstour afleggen. Boek je fiets(tour) online

Wil je graag de stad met een hop-on/hop off bus verkennen? Boek je ticket voor deze bus voordelig online

Een Valencia Tourist Card boeken? Hiermee kan je 24-48-72 uur gratis in musea binnen. Bespaar geld terwijl je dineert, winkelt of op tour gaat! Boek je Valencia Tourist Card online

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 7
©
1

Stadswandeling Valencia

• Afstand: 10,2 km

• Beginpunt: Estación del Norte

• Eindpunt: Botanische tuinen van Valencia

Nota: Je zal je misschien afvragen waarom de straatnamen met ‘Carrer’ of ‘Calle’ aangeduid worden. Dit geeft het tweetalige karakter van de stad weer, waar de mensen, net als in de omliggende regio, zowel Valenciaans als Castiliaans Spaans spreken. ‘Carrer’ is Valenciaans (het regionale dialect) en ‘Calle’ is Castiliaans Spaans. Hetzelfde gebeurt met ‘Plaça’ (Valenciaans) en ‘Plaza’ (Spaans).

Estación del Norte - © Shutterstock

Je wandeling door Valencia begint bij het Estación del Norte, een treinstation uit 1917, waar 11 jaar lang aan gebouwd was Aan de buitenkant ziet het eruit als een kasteel met Art Nouveau-elementen. De oude, houten loketten binnenin, versierd met mozaïektegels, zijn

© Koop de volledige gids

op shop.themediabay.be! 8
A

een kijkje waard Je vindt hier ook een toeristische dienst met informatie over verschillende bezienswaardigheden die je tijdens deze wandeling zal zien.

 Carrer de Xàtiva 24, Valencia // GPS: 39.466919, -0.377186

Wanneer je het stationsgebouw verlaat, zie je de Plaza de Toros aan de rechterkant.

BPlaza de Toros de Valencia werd gebouwd tussen 1850 en 1859. Het werd opgetrokken in neoklassieke stijl en is geïnspireerd op de Romeinse architectuur, en specifiek het Colosseum. De arena werd gebouwd naar een ontwerp van de Valenciaanse architect, Sebastian Monleón Estellés. De structuur telt 48 zijden en 384 externe bogen en het is een van de grootste arena’s voor stierenvechten in Spanje. Los van het feit of je voor of tegen stierenvechten bent, is deze arena één van de architecturale pareltjes van de stad. Wil je hier graag binnen en het museum bezoeken? Boek je tickets online

 Plaça de Bous, Carrer de Xàtiva 28, Valencia // GPS: 39.466628, -0.376118

© Koop de volledige gids

9
op shop.themediabay.be!
Plaza de Toros de Valencia - © Shutterstock Steek vanaf de arena Carrer de Xátiva over en loop de de Carrer de Ribera in. Loop ongeveer 210 meter in noordelijke richting. Zo kom je bij de volgende bestemming.

Plaça de l'Ajuntament betekent zoveel als ‘Stadhuisplein’. Het is een van de indrukwekkendste pleinen van Valencia en een goed oriëntatiepunt. Rond dit plein staan de belangrijkste administratieve gebouwen van Valencia, zoals het neoklassieke stadhuis dat zijn naam gaf aan het plein, maar ook het prachtige postkantoor, dat modernistische architecturale kenmerken combineert met een weelderig barok interieur. In het midden van het plein staat een fontein met bloemen en planten. ‘s Avonds wordt deze kleurrijk verlicht.

 Plaça de Ajuntament, Valencia // GPS: 39.469766, -0.376383

Van de noordoostelijke hoek van het plein, neem je Carrer de les Barques. Je volgende bestemming bevindt zich op zo’n 130 meter aan de linkerkant.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

10
Plaça de l'Ajuntament - © Shutterstock
C

Het Teatro Principal de Valencia neemt een volledig huizenblok in beslag en is het belangrijkste centrum voor podiumkunsten in de stad. De oorspronkelijke plannen voor het theater werden in 1770 opgesteld, maar uiteindelijk werd pas in 1808 aan de bouw gestart. In 1832 werd het theater ingehuldigd. De voorgevel is opgetrokken in neoklassieke stijl met grote Ionische zuilen. De zijgevel werd gerestaureerd en ook het interieur onderging reeds enkele uitgebreide renovaties. Vooral de moeite is een reeks fresco’s in de hoofdzaal van de Valenciaanse schilder, Ramón Stolz.

 Teatro Principal de Valencia, Carrer de les Barques 15, Valencia // GPS: 39.470595, -0.374464 // teatres.gva.es/

Ga rechtdoor op de Carrer de les Barques, steek over en ga de Carrer Don Juan de Austria in, deze gaat over in de Plaça dels Pinazos. Blijf deze volgen en steek de Carrer Colón over, zo loop je de Carrer de Sorní in. Na 20 meter ga je naar rechts, de Carrer de Jorge Juan in, blijf deze volgen tot je de indrukwekkende markt ziet aan je linkerkant.

op
11
© Koop de volledige gids
shop.themediabay.be!
D
Mercado Colón - © Shutterstock

Mercado Colón bevindt zich in een indrukwekkend modernistisch gebouw en is ongetwijfeld een van de architecturale hoogstandjes van de stad. Hier stond ooit de gasfabriek van Marqués de Campo, en nu bruist het hier van de eetstalletjes, cafés en winkels. Kom naar hier voor de architectuur en blijf er voor het eten. Het gebouw werd tussen 1914 en 1916 opgericht naar de plannen van de lokale architect Francisco Mora Berenguer, en onderging uitgebreide renovaties in 2003.

 Mercado Colón, Carrer de Jorge Juan 19, Valencia // GPS: 39.468872, -0.368645 // mercadocolon.es/en/

Ga rond het marktgebouw en neem Carrer del Comte de Salvatierra terug naar Carrer Colón. Sla rechtsaf en ga verder door tot Plaza de la Porta de la Mar.

Te midden van de Plaza de la Porta de la Mar staat de Porta de la Mar, de triomfboog waarnaar het plein werd vernoemd. De boog werd in imperialistische stijl gebouwd. Bovenaan vind je enkele elementen uit de Valenciaanse folklore en het Valenciaanse wapenschild. Op deze plek stond ooit de stadspoort met uitgang naar de Middellandse Zee. Het monument markeert zo de uitgang van de vroegere stad, en herdenkt de middeleeuwse poort die nu verdwenen is.

 Plaza de la Porta de la Mar, Valencia // GPS: 39.472079, -0.368426

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

12
E F
Porta de la Mar - © Shutterstock

Ga de rotonde op, naar rechts, en neem de 3de afslag, de Carrer de Justicia in Na 210 meter bereik je de volgende bestemming.

Puente Calatrava, vertaald ‘Calatrava-brug’, is een boogbrug, ontworpen door architect Santiago Calatrava. De brug werd in 1999 ingehuldigd ter vervanging van een oudere brug uit 1957. Vanop de brug heb je mooie uitzichten over de Jardins del Turia, de tuinen die in de vroegere rivierbedding werden aangelegd.

 Pont de l’Exposició, Valencia // GPS: 39.473082, -0.366194

Ga terug naar de rotonde aan de Plaza de la Porta de la Mar en neem nu de 2de afslag naar rechts, de Carrer del Palau de Justicia in. Via een binnenweg door het park La Gloriosa kom je op het Plaça d’Alfons el Magnánimo.

De tuin op Plaça d'Alfons el Magnánimo, ook bekend als ‘El Parterre’, werd in 1850 aangelegd op een gedeelte van het oude douaneplein. Er werden toen 47 magnolia’s en twee Araucaria’s uit de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis van de stad gepland. De tuin kreeg zijn huidige vorm in 1891, met de plaatsing van het standbeeld van Jakobus I van Aragón in het midden van het plein. Slechts enkele delen van de tuin overleefden de grote overstroming van 1957, maar er is toch nog wat van het vroegere ontwerp overgebleven, waaronder één van de vier ronde vijvers en een enorme ficus-boom. De opvallendste gebouwen die uitgeven op het plein zijn het Justitiepaleis en de toeristische dienst.

 Plaça d'Alfons el Magnánimo, Valencia // GPS: 39.472277, -0.370528

Ga in westelijke richting Carrer de la Nau op, om zo na 200 meter bij je volgende bestemming uit te komen.

Het Colegio del Patriarca is een seminarie, opgericht in de 16de eeuw door San Juan de Ribera, een belangrijk figuur uit de Spaanse contrareformatie. Er staat een indrukwekkend klooster met binnenhof en een klein maar mooi museum met religieuze kunst en beroemde werken van El Greco, Juan de Juanes, Fernando Yáñez en Ribalta Je zal hier verrassend genoeg ook een manuscript van Thomas More vinden dat hij schreef terwijl hij op zijn executie in de Tower of London wachtte.

© Koop de
gids op shop.themediabay.be! 13
volledige
G H
I

In het seminarie worden nog steeds priesters opgeleid, maar gelukkig mogen ook gewone bezoekers een kijkje nemen in de kerk uit de renaissancetijd. Zoek er de mooie fresco’s en nog zo’n verrassing een opgezette kaaiman in de vestibule.

 Colegio del Patriarca, Carrer de la Nau 1, Valencia // GPS: 39.472354, -0.373069 // patriarcavalencia.es/ Colegio del Patriarca - © Shutterstock

Aan het einde van het Plaça del Col-legi del Patriarca, net voorbij het museum, ga naar rechts de Carrer dels Llibrers op, en volg deze naar links. Wandel verder tot je aan je linkerkant de Carrer del Poeta Querol tegenkomt. Op de hoek zal je het opvallende gebouw met het keramiekmuseum zien staan

Neem even de tijd om voordat je het Museo Nacional de Cerámica binnenstapt de barokke voorgevel van dit vroegere paleis te bewonderen. Dit was ooit het huis van de Marqués de Dos Aguas Tussen de prachtige versieringen staat een afbeelding van twee kruiken

op shop.themediabay.be! 14
© Koop de volledige gids
J

die water gieten. Zij stellen het water van de twee rivieren van de stad voor. Het is een ontwerp van artiest Hipólito Rovira. Hij werd uiteindelijk krankzinnig, en stierf kort na de laatste fase, maar zijn werk blijft voortbestaan.

In dit interessante gebouw huist sinds 1954 het nationale keramiekmuseum. Valencia heeft een lange en beroemde keramiekgeschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De uitgebreide collectie hier omvat voorbeelden uit de tijd van de Moren tot de 19de eeuw en wordt als een van de mooiste van Spanje beschouwd. Behalve keramiek, zie je ook de oorspronkelijke leefruimtes van het paleis, met gerestaureerd meubilair en authentieke architecturale elementen.

 Museo Nacional de Cerámica, Carrer del Poeta Querol 2, Valencia // GPS: 39.472583, -0.374646 // www.mecd.gob.es/mnceramica/home.html

Neem de straat tegenover Carrer dels Llibrers, de Raconada de Federico Garcia Sànchiz. Deze straat gaat over in de Carrer de l’Abadia de Sant Martí, blijf deze volgen. Steek de Carrer de Sant Vicent Màrtir over en ga de Carrer dels Drets in. Neem de tweede straat links, de Carrer del Trench, en ga verder tot het einde. Je bent nu op Plaça del Mercat, het grote gebouw dat voor je staat is de Mercado Central.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

15
Museo Nacional de Cerámica - © Shutterstock

Breng je graag een bezoekje aan de Iglesia de San Martín y San Antonia? Je wandelt langs deze kerk wanneer je in de Carrer de l’Abadia de Sant Martí bent. In plaats van de Carrer de Sant Vicent Màrtir over te steken, sla je rechtsaf.

Voor onze volgende stop, de Iglesia de Santa Catalina, kan je een kleine omweg maken naar een andere kerk, de Iglesia de San Martín y San Antonio uit de 14de eeuw. Het gebouw werd in de loop der jaren meermaals gerestaureerd en veranderd. In een niche staat een standbeeld van San Martín en het interieur dat versierd is met elementen in wit en bladgoud, is mooi om te zien. Blijf even stilstaan bij de koepel in de apsis vol stucwerk, waarop heiligen, profeten, engelen en andere religieuze motieven worden uitgebeeld.

 Iglesia de San Martín y San Antonio, Carrer de Sant Vicent Màrtir 11,Valencia // GPS: 39.473246,-0.375804 // sanmartinvalencia.es/

Koop de volledige gids

op shop.themediabay.be! 16 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
©
Iglesia de San Martín - © Shutterstock
1

Het grote gebouw van de Mercado Central werd in 1928 gebouwd. De voorgevel is kleurrijk versierd met mozaïeken. Zowel op architecturaal als artistiek vlak is het een interessante plek Nie alleen is het het grootste marktgebouw van Spanje, het is ook de oudste en drukste overdekte markt van Europa. De ruimte is rond de 8000 m² groot en er kunnen zo’n 400 marktkraampjes staan. Elke dag van maandag tot zaterdag kun je er kiezen uit een rijk gamma aan verse producten, zoals vis, vlees, brood en andere lokale delicatessen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

17
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Iglesia de San Martín - © Shutterstock
K
 Mercado Central, Plaza Ciudad de Brujas, Valencia // GPS: 39.473358, -0.378657 // www.mercadocentralvalencia.es/

Wandel verder langs de rechterkant van de Mercado Central tot je aan je linkerkant de Kerk van los Santos Juanes tegenkomt.

De Iglesia de los Santos Juanes werd in de 14de eeuw gebouwd, en grondig gerestaureerd na een brand in 1552. De structuur werd oorspronkelijk gebouwd als kluizenarij bovenop een vroegere moskee. De voorgevel van de kerk die uitkijkt op La Lonja aan de overkant van het plein, is een belangrijk ontmoetingspunt voor lokale bewoners en ondertussen ook toeristen. De opvallende klok met windhaan maken dit een handig oriëntatiepunt wanneer je je weg door de stad moet vinden.

 Iglesia de los Santos Juanes, Plaça del Mercat, Valencia // GPS: 39.474265, -0.379176

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 18
Mercado Central - © Shutterstock
L

Een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de stad is La Lonja de la Seda, UNESCO-Werelderfgoed. De Zijdebeurs, zoals de naam vertaald wordt, is een laat Valenciaans-gotisch staatsgebouw dat tussen 1482 en 1548 gebouwd werd, en bestaat uit drie delen. Het eerste deel is de hoofdhal, de Contractenhal. Het is een grote, rijkelijk versierde ruimte met gedraaide zuilen waar de kooplieden hun contracten optekenden. Het tweede deel is het Paviljoen van het Consulaat, de plek waar ooit het eerste koopvaardijtribunaal van het land gevormd werd. Van tijd tot tijd veroordeelde het tribunaal kooplieden met schulden tot opsluiting. Ze werden vastgehouden in het derde deel van de structuur, de centrale toren. De Zijdebeurs werd gebouwd op dezelfde plek waar eerder het gebouw van de Oliebeurs stond.

 La Lonja, Carrer de la Llotja 2, Valencia // GPS: 39.474381, -0.378332 // www.valencia.es/ayuntamiento/Infociudad_accesible.nsf/vDocumentosWebListado/92A17C70CE876A70C12572C20023FD 33?OpenDocument&bdOrigen=

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 19
Iglesia de los Santos Juanes - © Shutterstock Recht tegenover de kerk vind je La Lonja de la Seda.
M

Neem de trappen naast La Lonja, je bent nu in de Carrer de la Llotja. Deze straat brengt je naar het Plaça del Doctor Collado, daar neem je het steegje in de rechterbovenhoek, de Carrer d’Ercilla. Na 20 meter, sla rechtsaf in de Carrer de Numància en ga linksaf op het einde van de straat. Aan je rechterzijde zal je een kerk zien verschijnen, dit is je volgende stop.

De romaans-gotische Iglesia de Santa Catalina Martir werd in de vroege 13de eeuw gebouwd, op de plek waar ooit een moskee stond. De oorspronkelijke structuur moest na een brand heropgebouwd worden in 1548 en werd gerenoveerd in 1785. Het is een van de oudste kerkelijke gebouwen van de stad en wordt vooral geapprecieerd omwille van de impressionante klokkentoren, waar ooit een minaret stond. De klokkentoren, met hexagonale basis en 5 verdiepingen, werd in barokstijl heropgebouwd tussen 1688 en 1705, naar een ontwerp van architect Juan Bautista Viñes. In de westgevel staat een klok die in de 19de eeuw werd toegevoegd.

 Iglesia de Santa Catalina Martir, Plaça de Santa Caterina, Valencia // GPS: 39.474103, -0.376463

© Koop de volledige gids

op
20
shop.themediabay.be!
La Lonja de la Seda - © Shutterstock
N

Ga het steegje aan de linkerkant van de kerk in. Sla rechtsaf naar Plaça del Miracle del Mocadoret. Wanneer je op het plein komt, neem je de doorgang door het gebouw aan de rechterkant van het plein. Je komt uit op het Plaça de la Reina. Aan de linkerkant van het plein bevindt zich de kathedraal van Valencia.

De indrukwekkende Kathedraal van Valencia, beter bekend in het Valenciaans als 'la Seu', werd ingewijd in 1238. Hier stond vroeger een kathedraal van de Visigoten, die daarna door de Moren werd omgebouwd tot moskee. Het gebouw toont verschillende architectuurstijlen.

In een van de kapellen staat een kelk die volgens sommigen de Heilige Graal zou zijn. Het was de officiële kelk van verschillende pauzen, en er staan Arabische inscripties uit de 1de eeuw op In 1436 werd de kelk door koning Alfonso V van Aragon aan de kathedraal geschonken.

 Catedral de Santa María de Valencia, Plaça de l’Almoina, Valencia // GPS: 39.475654, -0.374985 // www.catedraldevalencia.es/

Wil je graag op stap met een tour of gids door Valencia en zo nog meer van de stad ontdekken?

Bekijk alle mogelijkheden en leuke uitstappen in Valencia en omgeving bij GetYourGuide

© Koop de volledige gids

21
op shop.themediabay.be!
Iglesia de Santa Catalina Martir - © Shutterstock
O

Ten noordwesten van de kathedraal, ligt je volgende bestemming. Je komt er door de Carrer del Micalet te nemen aan de linkerzijde van de kerk.

De Plaça de la Virgen met haar marmeren tegels is een van de mooiste pleinen van Valencia, en wordt omringd door bomen. Je vindt hier de Basilica de la Virgen de los Desamparados (H. Maagd van de Mensen in Nood), die zeker niet moet onderdoen voor de kathedraal, waar ze met een boog mee verbonden is Deze belangrijke basiliek werd tussen 1652 en 1667 gebouwd in barokstijl. Haar roze kleur valt meteen op.

Op het plein staan ook een standbeeld van de patroonheilige van Valencia en de Fuente del Agua y de la Acequia. Deze fontein werd hier in 1976 geplaatst en symboliseert de Turia-rivier met haar irrigatiekanalen.

 Plaça de la Verge, Valencia // GPS: 39.476331, -0.375311

Wandel rond de kathedraal naar de noordkant. Achter de noordoostelijke hoek zie je de volgende drie bezienswaardigheden van deze wandeling, allemaal op de Plaça de la Almoina.

op shop.themediabay.be! 22
© Koop de volledige gids
Kathedraal van Valencia - © Shutterstock
P

In het Centre Arqueològic de l'Almoina zie je de opgegraven restanten van de vroegere Visigotische kathedraal die later tot moskee was omgebouwd. Deze moskeekathedraal stond hier tot 1262, tot de aartsbisschop besliste om haar af te breken en een nieuwe kathedraal te bouwen.

 Centre Arqueològic de l'Almoina, Plaça de Dècim Juni Brut, Valencia // GPS: 39.476268, -0.374186

Palau del Marqués de Campo werd in de 17de eeuw gebouwd als woonhuis. Nu vind je er het stadsmuseum, met een collectie kunstwerken en objecten die een beeld geven van het historische, artistieke en etnografische erfgoed van Valencia. Er zijn tal van permanente en tijdelijke tentoonstellingen.

 Palau del Marqués de Campo, Plaça de l’Arquebisbe 3, Valencia // GPS: 39.475977, -0.373868

De Archeologische crypte van de Presó de San Vicente is een van de oudste plekken in Valencia De crypte was ooit een Visigotische kapel die tijdens de moslimperiode werd omgebouwd tot paleisbaden. Hierop werd later een kapel ter ere van martelaar Sint Vincentius van Zaragoza gebouwd.

Behalve de overblijfselen van de Visigotische kapel vind je in de crypte ook restanten van decoratieve elementen van een Romeins huis. Een groot deel van de Valenciaanse geschiedenis zit vervat in deze crypte, wat het een echte must see maakt voor wie houdt van geschiedenis. Boek een audiovisuele tour om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen.

 Cripta Arqueològica de la Presó de Sant Vicent, Plaça de l’Arquebisbe 1, Valencia // GPS: 39.475742, -0.374142

Neem de straat ten noorden van de kathedraal, de Carrer del Salvador. Wandel verder over de Pont de la Trinitat. Op de brug zie je enkele mooie standbeelden van heiligen. Sla rechtsaf. Aan je linkerkant staat de volgende bestemming. Het Museum van Schone Kunsten herken je aan de koepel.

T

Het indrukwekkende Museum van Schone Kunsten van Valencia werd opgericht in 1913. Je vindt hier een collectie van rond de 2000 werken, de meeste uit de 14de tot de 17de eeuw. Dit is het meest vooraanstaande kunstmuseum van Valencia

©
op shop.themediabay.be! 23
Koop de volledige gids
Q R S

Als je verder wandelt op de Carrer de Sant Pius V, liggen aan de linkerkant grote tuinen die je volgende bestemming zijn.

Jardins del Real zijn bij de mooiste tuinen van Valencia. Tussen het weelderige groen staan historische gebouwen, musea en standbeelden. De tuinen werden aangelegd door de Moren, rond een paleis dat in de 11de eeuw gebouwd werd, en dat door verscheidene koningen werd bewoond In de 15de eeuw werden hier verschillende dieren gehouden. In 1903 werd het park aan de stad geschonken als tuinbouwkwekerij.

Het park bevat verschillende interessante bezienswaardigheden, zoals het Natuurhistorisch Museum, het oude paleis en enkele standbeelden en fonteinen.

 Jardins del Real, San Pío V, Valencia // GPS: 39.480604, -0.368123

op shop.themediabay.be! 24
© Koop de volledige gids
 Museo de Bellas Artes de Valencia, Carrer de Sant Pius V 9, Valencia // GPS: 39.479131, -0.371061 // www.museobellasartesvalencia.gva.es/ Jardins de Turia en Museum van Schone Kunsten - © Shutterstock
U

Verlaat de tuinen en wandel terug richting Pont de la Trinitat. Ofwel steek je deze brug terug over, ofwel wandel je nog wat verder en steek je de Pont de Fusta over. In beide gevallen kom je terecht op de Carrer del Comte de Trénor. Sla rechtsaf en volg deze straat tot je aan de linkerkant de onmisbare Torres de Serranos tegenkomt.

De gotische stadspoorten Torres de Serranos dateren uit de 14de eeuw en werden gebouwd ter verdediging maar ook als toegangspoorten tot het stadscentrum bij officiële ontvangsten van koningen Hier begonnen tal van feestelijke stoeten toen dit nog een van de voornaamste toegangen tot de stad was. De poort werd ook gebruikt als gevangenis en opslagplaats voor kunstwerken. Vanop de torens zie je prachtige panorama’s over de stad.

 Torres de Serranos, Plaça dels Furs, Valencia // GPS: 39.479185, -0.376003

Wandel terug naar de tuinen ten noorden van de Torres de Serranos, en volg deze in westelijke richting. Wandel, wanneer je aankomt bij Puente de les Artes, terug naar de stad toe, en volg Carrer de Guillem de Castro in zuidelijke richting. Zo kom je bij de volgende stop.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

25
Torres de Serranos - © Shutterstock
V

Wil je graag meerdere musea in Valencia bezoeken? Boek je Valencia Tourist Card online bij GetYourGuide en bespaar geld.

Het Museum van Moderne Kunst van Valencia, met acroniem IVAM, was het eerste centrum voor Moderne Kunst in Spanje. Het opende zijn deuren in 1989, en is nu een belangrijk centrum voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum huist een permanente collectie van meer dan 10.000 werken, en er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en evenementen in het teken van hedendaagse kunst.

 Institut Valencià d’Art Modern, Calle de Guillem de Castro 118, Valencia // GPS: 39.479636, -0.382919 // www.ivam.es/en/

Ga verder zuidwaarts in de Carrer de Guillem de Castro en op de hoek van de Carrer de Guillem de Castro en de Carrer de la Corona kom je bij een ander museum van Valencia.

Koop de volledige gids

op shop.themediabay.be! 26
©
IVAM - © Shutterstock
W

In het Prehistorisch Museum van Valencia zal je een rijke collectie archeologische vondsten terugvinden die dateren van het Neolithicum tot de tijd van de Visigoten. De tentoonstellingen lichten de stad en zijn bevolking verder toe. Het museum bevindt zich in een oud liefdadigheidshuis en een kerk in Byzantijnse stijl uit de 19de eeuw.

 Museu de Prehistòria de València, Carrer de la Corona 36, Valencia // GPS: 39.478303, -0.383103 // www.museuprehistoriavalencia.es/

Ga verder naar het zuiden op de Carrer de Guillem de Castro tot je de Torres de Quart ziet

X Y

Net als de Torres de Serranos vormden de Torres de Quart (15de eeuw) ook ooit een cruciaal onderdeel van de historische stadsmuur. Vanaf 1623 was dit een vrouwengevangenis en later werden hier militaire gevangenen vastgehouden.

Bekijk je de torens van dichterbij, dan zal je bewijzen van vroegere oorlogsvoering vinden. Er zitten gaten in de voorgevel die in 1808 door kanonballen van het Franse leger gemaakt werden. Tegenwoordig worden de torens niet langer bewoond door gevangenen, maar door tropische papegaaien.

 Torres de Quart, Plaça de Santa Úrsula 1, Valencia // GPS: 39.475746, -0.383884 // www.museosymonumentosvalencia.com/monumentos/torres-de-quart/

Koop de volledige gids

op
27
©
shop.themediabay.be!
Torres de Quart - © Shutterstock

Met de torens aan je linkerkant, sla rechts af in de straat rechttegenover de torens, de Carrer de Quart. Wandel verder tot je aan je rechterkant de botanische tuinen tegenkomt.

De Botanische Tuinen van Valencia behoren tot de Universiteit van Valencia. De universiteit begon hier in de 16de eeuw kruiden voor medicinale te kweken In het midden van de 18de eeuw werd de botanische tuin aangelegd, die in 1802 haar deuren opende. je vindt hier enkele van de grootste palmbomen van Europa, alsook serres, een aquarium, volière en tal van plantencollecties.

 Jardí Botànic, Calle Quart 80, Valencia // GPS: 39.475785, -0.386622 // www.jardibotanic.org/

Heb je nog zin en tijd? Keer dan terug tot aan de Torres de Quart, wandel onder de torens en blijf de Carrer de Quart volgen. Na ongeveer 300 meter gaat deze over in de Carrer Cavallers. Volg deze straat nog voor ongeveer 100 meter tot je aan je rechterkant de Carrer de l’Abadia de Sant Nicolau tegenkomt. Neem deze straat en je komt automatisch aan de laatste optionele stop.

De Iglesia de San Nicolas bevindt zich in een onopvallende straat en wordt hierdoor vaak over het hoofd gezien. Toch is het de moeite om hier even binnen te springen. Deze plek werd uitgeroepen tot Nationaal Historisch en Artistiek Monument, en je zal snel zien waarom. Elke vierkante centimeter is hier versierd met prachtige fresco’s die het leven van San Nicolau en San Pedro Martír en heel wat allegorieën uitbeelden. Deze kerk wordt vaak vergeleken met de Sixtijnse Kapel in Rome.

 Iglesia deSan Nicolas, Carrer delsCavallers35, Valencia //GPS: 39.476558, -0.378729//www.sannicolasvalencia.com/

Daarmee zit je wandeling door Valencia erop, maar blijf nog even hangen. Op de tweede dag van deze reisgids bezoek je nog meer bezienswaardigheden in deze boeiende stad.

 Op zoek naar een hotel in Valencia? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

©
op shop.themediabay.be! 28
Koop de volledige gids
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Z 2
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 29
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 30

Dag 3: Valencia tot Benidorm

Dag 3 van de rondreis is aangebroken. Vandaag verlaat je Valencia en trek je verder naar het zuiden Eindpunt van de dag is Benidorm, een plaats die vrij negatief wordt geassocieerd met massatoerisme. Maar deze rondreis zal je laten zien dat je hier ook heel wat historische plekjes en andere interessante plaatsen kan vinden.

• Afstand: 237 km

• Beginpunt: Valencia

• Eindpunt: Benidorm

• Hoogtepunten:

• Castell de Xàtiva

• Dénia

• Xàbia (of Jávea)

• Cala Ambolo en de grot van La Granadella, Xàbia

• Paseo ecológico Principe de Asturias

• Cala Calpe

• Baño de la Reina

Neem vanuit Valencia de A-7 door het binnenland, en vervolgens de N-340 om bij het gezellige, historische stadje Xàtiva te komen. Tours of daguitstappen naar of in Benidorm? Bekijk ze hier.

Het Castell de Xàtiva bevindt zich op een strategische plek op de heuvel van de Sierra del Castell. Dit fort heeft door de jaren heen veel conflicten gekend en werd constant uitgebreid en versterkt. Het kasteel bestaat eigenlijk uit 2 delen: het Castell Menor, gebouwd op Iberische en Romeinse overblijfselen, en het Castell Major

Het kasteel komt voor in de aanvallen van Hannibal en was ook belangrijk tijdens de oorlogen van het koninkrijk Valencia tegen de Rebelión de las Germanías (16de eeuw) en de Spaanse Successieoorlog. Het deed ook een tijd dienst als gevangenis

Het kasteel vormt het hoogtepunt van wat ooit de verdedigingsmuren van de stad waren. De huidige structuur bestaat voornamelijk uit islamitische en gotische architectuur.

Het is een echte must see voor iedereen die de regio bezoekt.

 Castell de Xàtiva, Carretera del Castell, Xàtiva // GPS: 38.982863, -0.517938 // www.xativaturismo.com/castell-dexativa/

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 31
2

Keer terug naar de kust via de CV-60, de AP-7 en de CV-772. Het kuststadje Dénia is onze volgende halte.

Dénia is een mooie, mediterrane havenstad met een rijke geschiedenis die je kan ontdekken via enkele architecturale pareltjes en verschillende musea. Het kasteel is hier wat het meeste indruk maakt, hoog op de heuveltop met uitzicht op de jachthaven. Hier vind je het Archeologisch Museum met tal van Romeinse artefacten die hier in de buurt gevonden werden. Andere interessante plekjes in de stad zijn het Speelgoedmuseum waar je de geschiedenis van de stad als producent van speelgoed kan ontdekken, en een interessant etnografisch museum waar het lokale leven wordt uitgebeeld. Dit laatste museum bevindt zich in een woonhuis uit de 19de eeuw, dicht bij de barokke Iglesia de la Asunción en het stadhuis. Tal van stranden in de buurt zorgen voor ontspanning onder de zon.

 Dénia, Spanje // GPS: 38.843927, 0.107397

Een beetje verder naar het zuidoosten langs de CV-736 kom je bij een ander interessant stadje. Onderweg passeer je het Parc Natural de Montgó.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 32
Castell de Xàtiva - © Shutterstock
3

Xàbia (of Jávea) is een rustig stadje dat grotendeels wist te ontsnappen aan de overbebouwing van sommige andere delen van de Costa Blanca. Het is een aangename plek met enkele karakteristieke wijken. Zo’n twee kilometer naar het binnenland toe ligt de oude stad, waar je met zachte tred doorheen de geschiedenis wandelt. De bruisende haven bevindt zich net ten oosten van de oude stad. Dan is er ook het strand El Arenal, dat enkele kilometers verder naar het zuiden ligt.

In Xàbia vind je voor ieder wat wils. Geen wonder dus dat heel wat expats hier hun thuis gevonden hebben.

 Xàbia, Spanje // GPS: 38.789482, 0.163498

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 33
Xàbia - © Shutterstock
4
Rijd verder langs de sterk bebouwde kust, en stop bij twee bijzondere plekjes.

Een van de beste stranden ten zuiden van Xàbia is Cala de Ambolo Het strand heeft witte kiezels en bevindt zich op een prachtige locatie, net onder de mooie kliffen. Je kunt er de heerlijke geur van dennenbomen ruiken.

Net rondom de kust kom je bij de Baai van La Granadella, met nog meer indrukwekkende kliffen en een helderblauwe zee. Jammer genoeg heeft een hevige bosbrand in 2016 de natuurlijke schoonheid ernstig aangetast. Het zal nog enkele jaren duren vooraleer de plek weer helemaal in haar oude glorie hersteld zal zijn. Toch blijft het de moeite waard om hier te stoppen.

 Cala de Ambolo, Xàbia, Spanje // GPS: 38.730323, 0.217724

 Baai van La Granadella, Xàbia, Spanje // GPS: 38.729677, 0.196167

Ga in zuidwestelijke richting langs de kust Zo kom je uit bij je volgende halte, de rand van Calpe.

Onder de hoge kliffen ligt het observatiedek Paseo ecológico Principe de Asturias, vol panoramische platforms en tuinen, en de perfecte plek om een wandeling te maken. De kliffen maken deel uit van de indrukwekkende Peñón de Ifach, een grote rots die trots 332 meter uitsteekt boven het glanzend blauwe water van de Middellandse Zee. De rots is verbonden met het vasteland door een landengte.

Peñón de Ifach is een van de kleinste natuurreservaten van Europa, maar trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.

 Paseo ecológico Principe de Asturias, Carretera del Puerto, Calpe // GPS: 38.635812, 0.071248

We bezoeken nog enkele andere baaien en bezienswaardigheden alvorens deze regio te verlaten.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 34
Baai van La Granadella - © Shutterstock
5 6

Cala Calpe is een van de meer rustige baaien in toeristisch Calpe. Je vindt er een van de beste stranden uit de regio, ideaal om even uit te blazen alvorens de rondreis verder te zetten.

Net voorbij Cala Calpe vind je enkele interessante ruïnes.

De baai van Calpe, die bewaakt wordt door de hoog uittorenende Peñón de Ifach, wordt al erg lang bewoond. Zo vind je hier sporen van een Romeinse nederzetting, ooit een van de belangrijkste van Romeins Hispania. De tijd deed de oorsprong van deze overblijfselen echter vergeten, en de restanten kregen in de volksmond de naam Baños de la Reina (Baden van de Moorse Koningin). Tegenwoordig weten we dat de site in oorsprong dus Romeins is, en uit verschillende delen bestond.

Concreet vind je hier je de restanten van een Romeinse vicus (wijk), met villa’s met mozaïeken. Er stonden ook thermen (Muntanyeta) en er was een industriegebied. Een rad zorgde voor het water. Een kleine kerk met begraafplaats getuigen van de bekering van de bewoners tot het christendom

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 35
 Cala Calpe, Paseo Maritimo Playa del Bol, Calpe // GPS: 38.641102, 0.063017 Cala Calpe - © Shutterstock
7 8

Op dit moment is er nog maar 1/4de van de volledige site opgegraven

 Baños de la Reina, Calpe // GPS: 38.641194, 0.060393

 Op zoek naar een hotel in Benidorm? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

Wil je graag mee met een tour of rondleiding in of rond Benidorm? Bekijk alle mogelijke tours die georganiseerd worden vanuit Benidorm online.

©
gids op shop.themediabay.be! 36
Koop de volledige
Baños de la Reina - © Shutterstock Rijd verder op de N332. Zo kom je aan bij je eindbestemming van de dag, Benidorm.
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 37

Deze gratis reisgids bevat 2 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis van Valencia en Murcia.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 170 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

©
gids op
38
Koop de volledige
shop.themediabay.be!

DISCLAIMER

Wij krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande, kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige mogelijk nietaccurate informatie, noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijk negatieve gevolgen.

We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons door zou kunnen geven via info@themediabay.be.

Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: januari 2020

© Alle rechten voorbehouden.

Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay.

Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

©
de volledige gids op shop.themediabay.be! 39
Koop
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! 40

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.