Reisgids Rajasthan (pdf)

Page 1

Deze gratis reisgids bevat de eerste 2 dagen van onze rondreis in het magische Rajasthan.

Goesting in meer Rajasthan?

Koop dan nu voor minder dan de toegangsprijs voor de Taj Mahal de volledige, digitale (pdf – 108 blz A4) reisgids van Rajasthan, met meer dan 78 uitgewerkte bezienswaardigheden en boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

2
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be  Koop de volledige gids op shop.themediabay.be
3
©
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
4
©
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
5
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

INLEIDING

In deze rondreis brengen we een bezoek aan het tot de verbeelding sprekende Rajasthan, land van de Maharadjas, gelegen in het noorden van India. De reis brengt je langs prachtige, rijkelijk versierde paleizen, eeuwenoude forten die over middeleeuwse steden uittorenen, spookdorpen, zandduinen, religieuze sites en millennia aan geschiedenis.

De volledige rondreis beslaagt 16 dagen. Er zijn verschillende suggesties om de route in te korten of uit te breiden. We hebben aan het einde nog een bezoek aan Varanasi toegevoegd, maar de rondreis kan evengoed gestopt worden bij Agra (Taj Mahal), dag 14 van de reis. Aan jou de keuze, afhankelijk van interesses en tijd.

Zelf rijden in India is voor Westerlingen ten stelligste afgeraden. Wij hebben de rondrit gedaan met een privéchauffeur en begeleider van Namaskar India Tour, en hebben hier zeer goede ervaringen mee. De chauffeur reed zeer voorzichtig en we hadden voldoende vrijheid om hier en daar iets aan het programma toe te voegen, al vertrouwden we vooral op zijn expertise.

Lieven de rondreis via het openbaar vervoer afleggen? India kent een zeer dicht treinnetwerk, en het is ook mogelijk om met de trein naar de verschillende steden te bezoeken. Op het einde van elke dag geven we kort de mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat je dan vaak een pak langer onderweg bent, en veel minder vrijheid hebt om eventuele tussenstops te bezoeken.

Voor ons was Rajasthan een erg bijzondere ervaring. We hebben genoten van de vele kleuren, het lekkere eten, de boeiende geschiedenis, de betoverende cultuur en de trots die de Indiërs hebben voor hun land.

Wij wensen jou een even mooie reis toe. Geniet ervan!

Totaal aantal kilometers: 2.870 km

6
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

DAG 1: DELHI

We starten onze rondreis in de bruisende hoofdstad van India, Delhi. De stad bestaat eigenlijk uit twee delen: Old Delhi en New Delhi. Old Delhi, dat vroeger Shahjahanabad heette, werd in 1639 gesticht door Mogolkeizer Shah Jahan (ook de bezieler van de Taj Mahal) en was eigenlijk al de 7de stad die op deze plaats gebouwd werd. Tot het einde van de Mogolperiode zou Delhi de hoofdstad van het Mogolrijk blijven. In die tijd stond ze bekend voor haar prachtige moskeeën, parken en de knappe woningen (havelis) van de edelen en andere rijke onderdanen.

In 1857 werd de laatste Mogolkeizer verdreven en kwam de regio in handen van de Britten, die Delhi in 1912 tot de hoofdstad van Brits-Indië promoveerden. Er begon toen ook een grootschalige herbouw van de stad, waarbij delen van Old Delhi werden afgebroken om plaats te ruimen voor New Delhi, dat ontworpen werd door de Britse architect Edwin Lutyens. In 1931 werd het nieuwe Delhi met zijn koloniale architectuur en brede lanen officieel ingehuldigd. Het zou echter slechts 16 jaar de hoofdstad van Brits-Indië blijven. In 1947 werd India onafhankelijk, en Delhi werd de hoofdstad van de nieuwe staat.

De laatste jaren wordt Delhi zwaar geteisterd door smog die de stad tot één van de meest ongezonde ter wereld maakt. Van zodra je het vliegtuig uitstapt, word je erdoor overvallen. Helaas neemt de Indische overheid voorlopig nog te weinig maatregelen om het probleem constructief in te dijken.

In onze reisplanning is er slechts 1 dag voor Delhi voorzien, en toegegeven, dat is wat nipt. Wil je alle musea en bezienswaardigheden bezoeken, voorzie dan best 2-3 dagen. Delhi heeft een eigen metronetwerk dat je in geen tijd doorheen de stad brengt. Heb je een privéchauffeur en –gids gedurende je rondreis, dan zal deze je de stad doorrijden.

Wij hebben tijdens onze dag Delhi vooral plaatsen en bezienswaardigheden bezocht die typisch voor Delhi zelf zijn en in sommige gevallen veel minder door buitenlandse toeristen worden bezocht. Verder hebben we in onze selectie ook rekening gehouden met de bezienswaardigheden die we later op deze reis nog zullen bezoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Rode Fort dat zeer prominent aanwezig is in Old Delhi. In Agra zullen we een ouder, gelijkaardig “rood fort” bezoeken dat overigens veel beter bewaard is. Vandaar dat het hier niet bij de suggesties staat, maar bij “Overige bezienswaardigheden”.

De Jama Masjid of Vrijdagmoskee (1644-1654) is de grootste nog in gebruik zijnde moskee van India en het laatste grote bouwwerk van Mogolkeizer Shah Jahan. Het is een stukje Old Delhi dat door Edwin Lutyens in New Delhi is opgenomen. Er zijn 3 grote toegangspoorten waarvan de grootste (in het Oosten) voorbehouden was voor de keizerlijke familie. De andere poorten waren respectievelijk voor de ministers/hoge functionarissen en voor het gewone volk. De moskee is eenvoudig van stijl, opgetrokken in rode

7
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
1

zandsteen en marmer, met ingelegd zwart marmer. Ons doet het gebouw wat denken aan de San Marco in Venetië, maar met veel minder opsmuk.

Op het centrale binnenplein vind je in het midden een vierkant waterreservoir (hauz) dat het doopritueel symboliseert. Voor de moskee zelf staat een verhoog (dikka). Toen de moslimbevolking te talrijk en daardoor de moskee te klein werd voor het aantal gelovigen, herhaalde een tweede voorganger vanop dit platform de woorden van de imam. Naar verluid konden op het binnenplein zo’n 25.000 gelovigen luisteren naar de woorden van de profeet. De moskee zelf is een open gebouw, met prachtig steensnijwerk. Voor een klein bedrag kan je naar de top van de minaretten klimmen om vandaar te genieten van het uitzicht over de stad.

Net buiten de moskee kan je ronddwalen in de smalle straatjes van Delhi, tussen de toeterende motorfietsen, rinkelende riksja’s en de kraampjes vol vers fruit, kruiden, kledij… We raden aan om dit met een gids te doen.

8
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be  Meena Bazaar, Jama Masjid, Chandni Chowk, New Delhi // Openingsuren zie website // Gratis toegang, maar te betalen met fototoestel // www.delhitourism.gov.in/delhitourism/tourist_place/jama_masjid.jsp Jama Masjid – © Shutterstock

Net buiten de stad, in een oase aan groen en rust, liggen verschillende herdenkingsplaatsen voor grote Indische leiders. Ook Mahatma Gandhi wordt hier herdacht, in Raj Ghat. Zijn memorial is een eenvoudig platform in zwart marmer, met een altijd brandende vlam als gezelschap. In tegenstelling tot wat in Westerse culturen gebruikelijk is, ligt Gandhi (“Father of the Nation”) hier niet begraven, maar is dit de plaats van zijn crematie. Zijn assen werden op de Ganges uitgestrooid. Je kan naar het memorial zelf wandelen (met de schoenen uit), of er vanop een hoogte ook omheen wandelen (met schoenen). Gandhi, die in 1948 door een Hindoeïstische priester werd vermoord, is nog steeds erg geliefd bij de Indische bevolking.

India is een smeltkroes aan geloofsovertuigingen en religies. 2% (eigenlijk niet zo erg veel) van de Indische bevolking volgt het Sikhisme, waarvan de mannelijke volgelingen te herkennen zijn aan de tulband die hun lange haar (het mag nooit geknipt worden) wikkelt doorheen 7 meter stof. De Gurudwara Bangla Sahib is één van de belangrijkste Sikh-tempels

9
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be  Gandhi Smriti, Raj Ghat, New Delhi // Vrije toegang Gurudwara Bangla Sahib – © Marie-Lise Van Wassenhove
2 3

van India. Opvallend zijn de gouden koepels en het overdadig gebruik aan wit marmer. Iedereen mag de tempel vrij betreden, waar 24 uur op 24 uit de heilige schriften wordt gedeclameerd. Zij die willen kunnen er ook een gift nalaten. Naast de tempel ligt een kunstmatig meer, waarvan het water ziektes zoals pokken en cholera zou genezen. Er is ook een gratis maaltijd te verkrijgen voor iedereen die dat wenst, ongeacht zijn of haar geloof. Je kan een kijkje nemen in de keukens en zien hoe alles er in grote potten wordt klaargemaakt. Voor de maaltijd wordt eerst collectief gebeden.

Tijdens ons bezoek waren wij bij de enige Westerse bezoekers. Er is een aparte ruimte waar buitenlanders hun schoenen kunnen achterlaten. Het bezoek is verplicht op blote voeten en met hoofdbedekking voor vrouwen. Je kan een hoofddesksel ter plaatse ontlenen

 Ashoka Road, Connaught Place, Next to Grand Post Office, New Delhi // Altijd open // Vrije toegang // www.dsgmc.in

Toen de Britse koning George V in 1911 besliste om de hoofdstad van Brits-Indië in Delhi te vestigen, kreeg de stad een grondige restyling. De Britse architect Edwin Lutyens kreeg de opdracht om nieuwe, monumentale overheidsgebouwen en monumenten te ontwerpen. Hoewel de architect allesbehalve fan was van de Indische (Mogol)architectuur, heeft hij er uiteindelijk, onder lichte dwang, toch ook Indische toetsen in verwerkt. Het resultaat kan je her en der in New Delhi zien, maar op Raisina Hill, nog steeds het gouvernementele hart van India met o.a. de gebouwen voor het parlement, senaat en het presidentieel paleis (de vroegere woning van de Viceroy), krijg je pas echt een gevoel hoe groots het Britse Rijk haar toekomst in BritsIndië zag. De geschiedenis heeft er anders over beslist. Een kleine 30 jaar na de “stichting” van New Delhi werd India onafhankelijk.

De India Gate lijkt op een rode Arche de Triomphe. Ook dit monument werd ontworpen door Edwin Lutyens. Het herdenkt de meer dan 70.000 Indische soldaten die gestorven zijn in de Eerste Wereldoorlog. Ook de namen van zo’n 13.500 Britse en Indische soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Afghaanse oorlog (1919) staan in de poort gegraveerd.

De India Gate bevindt zich op het oostelijke deel van het Rajpath, de ceremoniële verbindingsboulevard tussen de poort en Raisina Hill.

10
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
5 4
 Rajpath, India Gate, New Delhi

Toen in het einde van de 12de eeuw het noordwesten van het huidige India veroverd werd door Moslimheersers, werd gestart aan de bouw van wat de mooiste overwinningstoren annex moskee ter wereld moest worden. Het resultaat is ruim 800 jaar later nog steeds indrukwekkend. Van de moskee, die doorheen de heerschappij van de keizerlijke dynastie steeds verder werd uitgebreid, resten enkel nog ruïnes met prachtig beeldhouwwerk in steen. De overwinningstoren of minaret, Qut(a)b Minar staat nog steeds in al zijn prachtige glorie centraal te pronken.

Qutb Minar is ruim 73 meter hoog en bestaat uit 5 verdiepingen. De eerste sultan, Qutb-id-dinAibak liet de eerste 3 verdiepingen bouwen. Na zijn dood nam zijn schoonzoon Iltutmish, die overigens op de site in een mausoleum begraven ligt (1235), de bouw van de 4de verdieping voor zijn rekening. De toren werd 2 keer door de bliksem geraakt (1326 en 1368). Bij de herstellingen van de 2de blikseminslag werd de 5de verdieping toegevoegd. Qutb Minar werd doorheen de tijd ook verschillende keren gerenoveerd na aardbevingen. De toren staat overigens niet helemaal kaarsrecht, maar helt zo’n 65 cm over. Volgens wetenschappers is dit nog in de “veilige zone”, al wordt wel van nabij opgevolgd dat de funderingen door regen en erosie niet verder verzakken. Na een ernstig incident waarbij 45 doden vielen (vooral schoolkinderen), is het niet meer mogelijk om de toren te beklimmen.

11
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be Qutb Minar – © Shutterstock
6

Begin 14de eeuw waren er ambities voor de bouw van een nog hogere minaret. Het is echter bij plannen en ambities gebleven. De basisfunderingen van de onderste laag liggen er wat mistroostig bij.

De site behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en is erg indrukwekkend. Voor ons was het een stukje minder gekend India. Er wordt ’s avonds een klank- en lichtspel gehouden.

 Mehrauli, Seth Sarai, Mehrauli, New Delhi // Elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang // Betaalde toegang // www.delhitourism.gov.in/delhitourism/tourist_place/qutab_minar.jsp

Meer bezienswaardigheden in Delhi

Het Rode Fort (Lal Qila) staat symbool voor de Mogolperiode in India. Het werd van 1638-1648 gebouwd door keizer Shah Jahan als paleis voor zijn nieuwe stad Shahjahanabad In de funderingen van het fort zouden volgens de overlevering onthoofde lichamen van gevangenen verwerkt zitten, “voor geluk” . Oorspronkelijk keek het fort uit over de Yamuna-rivier, maar deze heeft zich ondertussen oostelijker verplaatst.

Zoals dat gaat in de geschiedenis werd het fort geregeld leeggeplunderd, maar de grootste vernieling gebeurde in 1857 toen de Britten de laatste Mogolkeizer uit het fort verjoegen. Gebouwen en tuinen werden vernield om plaats te maken voor militaire barakken. De uitwendige versterkingsmuur, toegangspoorten, audiëntiezaal, en keizerlijke appartementen werden bewaard, en kan je nu bezoeken. Er is ook een museum over “de strijd naar de vrijheid” (Swatantrata Sangram Sanghralaya) dat focust op de lange strijd naar Indische onafhankelijkheid

In de avond wordt in het complex een klank- en lichtspel gehouden.

 Netaji Subhash Marg, Lal Qila, Chandni Chowk, New Delhi// Open van 9u tot 1u voor zonsondergang, maandag gesloten // Betaalde toegang // http://asi.nic.in/asi_monu_tktd_delhi_redfort.asp

De Graftombe van Humayun zou de inspiratie geweest zijn voor de Taj Mahal, die ongeveer 60 jaar later gebouwd werd. Als je de elegante structuur ziet, is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het mausoleum werd in opdracht van keizer Humayun’s weduwe Haji Begum gebouwd (1565) en verenigt Perzische en Mogolelementen, met strikte navolging van de Islamitische geometrie. De bogen in de façade zijn ingelegd met stroken rode zandsteen en wit marmer.

In de omliggende tuinen vind je ondermeer de tombe van de keizers favoriete barbier (gezien deze letterlijk het mes op de keel van de keizer zette, was dit een erg belangrijke functie) en Haji Begum.

Toen de laatste Mogolkeizer door de Britten uit het Rode Fort werd verdreven, zocht hij hier een onderkomen, tot hij uiteindelijk door de Britten werd gevangengenomen en verbannen naar Myanmar

12
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
A B

De beste tijd om de tombe te bezoeken is ’s avonds, wanneer de ondergaande zon de rode steen warm doet gloeien

 Mathura Road, Opp. Dargah Nizamuddin, Nizamuddin, Nizamuddin East, New Delhi // Elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang // Betaalde toegang // www.delhitourism.gov.in/delhitourism/tourist_place/humayun_tomb.jsp

De Baha’i Tempel staat, vanwege zijn vorm, vooral bekend als de Lotus Tempel. De lotusbloem speelt een belangrijke rol in 4 religies: het hindoeïsme, boeddhisme, jaïnisme en de islam. De tempel dateert van 1986 en werd opgetrokken in witte marmer. Dagelijks wordt de plek door zo’n 8.000 tot 10.000 gelovigen van verschillende religies bezocht, wat het tot één van de meest bezochte monumenten ter wereld maakt. Bezoekers wordt gevraagd om niet te praten en stil te zijn.

 Lotus Temple Rd, Shambhu Dayal Bagh, Bahapur, Shambhu Dayal Bagh, Kalkaji, New Delhi // Openingsuren zie website // www.bahaihouseofworship.in

Akshardham is één van de topbezienswaardigheden van Delhi en trekt ongeveer 70% van de bezoekers naar de stad. Het is een recent (2005) en indrukwekkend tempelcomplex, waarbij kunstenaars traditionele technieken gebruikten om de meer dan 20.000 godheden, heiligen en mythische wezens uit zandsteen te kerven. Centraal staat een gouden beeld van 3 meter hoog van Bhagwan Swaminarayan, de stichter van deze tak van het hindoeïsme.

13
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be Graftombe van Humayan – © Abel Cain
C D

In het complex vind je ook een restaurant en tijdens een boottochtje à la Pirates of the Caribbean uit Disneyland brengen robotpoppen 10.000 jaar Indische geschiedenis tot leven. Voorzie minstens een halve dag als je de tempel en bijhorende attracties wil bezoeken. Probeer je bezoek te plannen op een weekdag, wanneer het minder druk is. Foto’s nemen of video’s maken is niet toegelaten.

 Noida Mor, Pandav Nagar, New Delhi // Openingsuren zie website, gesloten op maandag // Gratis toegang, betaalde tentoonstellingen // http://akshardham.com/

Niet ver van Qutab Minar ligt het Mehrauli Archaeological Park, een archeologische zone met meer dan 440 monumenten die dateren van de 10de eeuw tot de Britse periode. Erg indrukwekkend is vooral het deel dat zich in de bossen bevindt, op ongeveer 500 meter van de metrohalte. Je vindt er verschillende door tijd aangetaste mausolea en een moskee.

In het noorden van Mehrauli ligt het mausoleum van Adham Khan, dat tijdens de Britse periode eerst als residentie en vervolgens als politiebureau en postgebouw gebruikt werd. In het zuidelijke gedeelte ligt een kleine begraafplaats met een lege plaats die voorzien was voor Bahadur Shah Zafar, de laatste koning van Delhi. Na zijn verbanning is hij echter in Myanmar gestorven.

 Qutub Minar Metro Station, Anuvrat Marg, Christian Colony, Mehrauli, New Delhi // Open van zonsopgang tot zonsondergang

Tughlaqabad Fort werd in de 14de eeuw gebouwd door sultan Ghiyas-ud-din Tughlaq en werd relatief snel opnieuw verlaten. Het fort is nu half heroverd door de jungle en je kan er onder andere wandelen in ondergrondse doorgangen. Ooit stond het zandstenen mausoleum van de sultan in het midden van een meer, maar nu scheidt een weg het van zijn vervallen stad. In de ticketprijs zit ook de toegang tot het mausoleum inbegrepen. De site ligt er verlaten bij. Trek er daarom niet alleen op uit, maar probeer het fort met een gids te bezoeken, alleen al om de agressieve apen op veilige afstand te houden.

 Tughlaqabad Fort, Tughlakabad, New Delhi // Open van zonsopgang tot zonsondergang // Betaalde toegang // www.delhitourism.gov.in/delhitourism/aboutus/tughlakabad.jsp

Wij verbleven in het Africa Avenue GK1 Hotel, met propere en ruime kamers. ’s Avonds in het restaurant kan je aan het buffet al enkele smaken van India proeven

 B-104, Greater Kailash - 1, Greater Kailash 1, 110048 New Delhi // Tel. +91-11-49037777 // gk1@hotelafricaavenue.com

 Op zoek naar een hotel in Delhi? Bekijk hier speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

14
E F
15
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be DAG
1 - DELHI

DAG 2: VAN DELHI NAAR MANDAWA

 Totale afstand: 270 km

 Startpunt: Delhi

 Eindpunt: Mandawa

 Bezienswaardigheden van de dag:

• Monkey Tempel (Hanoeman) in Narnaul

• Rani Sati Tempel in Jhunjhunu

• Havelis in Mandawa

Vandaag verlaten we het drukke Delhi om door te reizen naar Rajasthan, land van de koningen (“Ra(d)ja” betekent koning). De route start langs verkeersdrukke snelwegen om daarna langs de dagelijkse drukte van kleinere dorpjes te leiden. Je kijkt je ogen uit. Geleidelijk aan wordt het landschap schraler, en in elke stad of dorp waar de weg doorgaat, krioelt het van bedrijvigheid. Handelaars verkopen hun verse groenten en fruit, van appels uit het noorden en bananen en kokosnoten uit het zuiden tot granaatappels uit Rajasthan zelf. Langs en op de baan staan koeien, heilig voor Hindoes, die erg rustig de drukte aanschouwen en hun eigen ding doen. Nabij Rajasthan duiken ook de eerste dromedarissen op, die als lastdieren voor karren gespannen worden.

De af te leggen afstand vandaag is 270 km, maar de rit duurt 4-5 uur. In het algemeen liggen de wegen er goed bij, behalve een stuk net voor Mandawa, waar maar over 1 richting asfalt is aangelegd. Auto’s, riksja’s, vrachtwagens en bromfietsen komen en ritsen van alle kanten, onder een kakafonie van geklaxoneer, als het naar hun zin niet snel genoeg gaat. Maar voor de een of andere bizarre reden lijkt het allemaal te werken en past alles als een puzzel in elkaar.

We maken onderweg 2 stops off the beaten track met weinig toeristen, alvorens in Mandawa zelf de havelis, rijkelijke residenties van gefortuneerde burgers, te bezoeken.

Net buiten het stadje Narnaul, boven op een heuvel, blinkt een enorm beeld van de Hindoe-apengod Hanoeman. Hanoeman werd tot het godendom verheven als dank voor zijn hulp bij de redding van de Sita, de echtgenote van Rama, één van de incarnaties van de god Vishnu.

Een stijle trap brengt je naar de tempel en het gigantische beeld, dat ook bij de duiven erg geliefd is. Vanop het platform heb je een prachtig vergezicht op de omgeving. Hoewel de tempel vlak naast de weg ligt, komen hier weinig toeristen. Het is een stukje authentiek India.

 State Highway 14, Kharkhari, Narnaul

16
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
7

In het stadje Jhunjhunu staat een grote Hindoeïstische tempel ter ere van de godin Rani Sati. Toen de moslims bij de verovering van Noord-India haar echtgenoot vermoordden, stak Rani Sati zichzelf in brand om in geen geval in handen van de vijand te vallen. Dit martelaarschap maakte van haar een godin. Ook op deze plek komen weinig toeristen. Het geheel van gebouwen rond de tempel is kleurrijk groen. De tempel zelf is opgetrokken uit wit marmer en staat in een mooie tuin waar ook tempels voor de goden Hanoeman, Ganesha en Shiva staan. ‘s Avonds is er een klank- en lichtspel met fonteinen.

Mandawa kan je beschouwen als een openluchtmuseum. Het stadje was de hoofdstad van de Maharadja (“grote koning”) van het Shekhawati district dat 5 stadjes verenigde. Er is het vroegere fort, nu een hotel, maar er zijn vooral de havelis, oude residenties uit de 18de en 19de eeuw van de rijkere handelaarsfamilies, die vooral bekend staan om hun prachtige fresco’s. Deze fresco’s werden geschilderd met natuurlijke pigmenten, waardoor ze ook nu nog in de meeste gevallen vrij goed zichtbaar zijn. De meeste families hebben Mandawa ondertussen verlaten en zijn verhuisd naar de grotere steden of het buitenland. De huizen worden bewaard door “gatekeepers” die toeristen, soms tegen betaling, toegang geven tot de woningen.

Volgende havelis zijn in het bijzonder de moeite waard:

 De Hanuman Prasad Goenka Haveli heeft schilderingen van Indra Dev, een van de belangrijkste Vedische goden, op een olifant, en Heer Shiva op zijn “wagen”, de Nandi stier.

 De Goenka Dubbele Haveli heeft twee doorgangen. De inkom is versierd met olifanten en paarden.

 The Murmuria Haveli heeft vrij recente schilderingen uit 1930 die onder meer een trein tonen, gondels in Venetië en Nehru op een paard met de Indische vlag.

 In de Jhunjhunwala Haveli vind je een kamer met blaadjes geschilderd in verf met echt goud. Deze kamer ligt rechts van het centrale binnenplein.

 De Lakshminarayan Ladia Haveli is één van de mooiste havelis van de stad. Je vindt er prachtige fresco’s die het leven van de handelaarskaste uitbeelden, en ook heel wat afbeeldingen uit de hindoeïstische mythologie.

17
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be  Chobari Mandi Colony, Jhunjhunu // www.dadisati.in
8 9

 De Mohan Lal Saraf Haveli is bekend om zijn vele portretten en schilderingen. Bekend is de fresco van de Maharadja die zijn baard kamt.

 De Gulab Rai Ladia Haveli ligt in het zuiden van de stad. Blauwe strepen verraden de 20ste eeuwse censuur op erotische scènes die vroeger wel aanvaardbaar waren.

Nvdr: de havelis hebben als adres allemaal “Mandawa, Rajasthan”. Mandawa is klein en heeft maar enkele straten, dus bij een wandeling bots je sowieso op verschillende havelli’s.

Wij hebben overnacht in het Desert N’ Dunes Hotel, net buiten Mandawa. Je slaapt er in een oase aan rust, in een kamer die uitkijkt op een grote binnentuin. Er is ook een zwembad. De ontvangst was erg hartelijk, en het eten lekker.

 2nd Milestone, Fatehpur Road, Mandawa // Tel. +91-1592-515151 // info@hoteldnd.com

 Op zoek naar een hotel in Mandawa? Bekijk hier speciale aanbiedingen.

18
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be Haveli in Mandawa – © Marie-Lise Van Wassenhove

Met de trein naar Mandawa?

Je kan met de trein vanuit Delhi naar Churu, op ongeveer 40 km van Mandawa. De trip neemt een dikke 4 uur in beslag. Vanuit Churu kan je een taxi nemen naar Mandawa. Uurregelingen: http://enquiry.indianrail.gov.in/ntes/

19
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
20
DAG 2
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
–VAN DELHI NAAR MANDAWA

Deze gratis reisgids bevat de eerste 2 dagen van onze rondreis in het magische Rajasthan.

Goesting in meer Rajasthan?

Koop dan nu voor minder dan de toegangsprijs voor de Taj Mahal de volledige, digitale (pdf – 108 blz A4) reisgids van Rajasthan, met meer dan 78 uitgewerkte bezienswaardigheden en boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

21
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be  Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

DISCLAIMER

Wij halen onze informatie uit betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Toch kunnen we niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele foutieve informatie, noch voor het gebruik van deze informatie en zijn eventuele nadelige gevolgen.

Wij zouden het ten zeerste op prijs stellen indien je eventuele opmerkingen, aanvullingen of foutieve gegevens zou doorgeven via geert@at-europe.be.

Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.citygidsen.nl.

Adverteren in deze uitgave?

Contacteer The Media Bay via info@themediabay.be

Laatste update: juni 2017

© Alle rechten voorbehouden.

Deze reisgids is een uitgave van AT-Europe, in samenwerking met The Media Bay.

Niets uit deze uitgave mag gekopieerd worden, zonder uitdrukkelijke goedkeuring van de uitgever.

22
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.