Reisgids Puglia, kant-en-klare rondreis Puglia, 100% Apulia

Page 1

Deze gratis reisgids bevat de eerste 2 dagen van onze volledige uitgewerkte rondreis van Puglia.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 119 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

©
de
gids op shop.themediabay.be 2
Koop
volledige
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 3
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 4

VOORWOORD

De regio Puglia werd lang over het hoofd gezien door buitenlandse toeristen. Maar tegenwoordig staat Puglia bekend als zowel een strand- als culturele vakantiebestemming en begint het eindelijk de erkenning te krijgen dat het verdient. Puglia bevindt zich in de hiel van de Italiaanse laars en je vindt er alles wat je zou verwachten van een Italiaanse regio: eeuwenoude dorpjes die trots hun geschiedenis dragen, idyllische landschappen bezaaid met olijfbomen, een keuken die niet moet onderdoen voor andere regio’s in Italië, de zee en prachtige stranden… en de lijst kan nog wel even doorgaan.

We hebben deze reisgids geschreven als inleiding tot deze veelzijdige regio. Je maakt een lus van Brindisi naar Lecce langs een aantal fascinerende plekken terwijl je afzakt naar het tipje van de hiel van Italië, en gaat dan weer naar boven langs Gallipoli, Taranto, Matera, Lucera en nog veel meer plaatsen daartussen. Nadat je het prachtige Gargano Schiereiland bezocht hebt, ga je geleidelijk aan weer naar beneden, langs nog meer adembenemende bestemmingen, tot Brindisi, waar je rondreis begonnen was.

De rondreis zoals hier omschreven duurt ongeveer 14 dagen. Natuurlijk is er zoveel te zien en te doen dat je de trip ook makkelijk kan verlengen, als je daarvoor de tijd hebt. Zit je anderzijds eerder krap qua tijd, dan kan je de reis ook verkorten door die delen van de route te selecteren die je het meeste interesseren.

We wensen je alvast veel lees- en reisplezier!

Volledige afstand: 1.355 km

 Bekijk onze aanraders om te overnachten: 10 mooiste masserie (zelf getest!)

 Op zoek naar leuke campings in Puglia? Bekijk hier een overzicht

Je reis naar Puglia voorbereiden? Hoogtepunt van onze agriturismo vakantie in Puglia was een verblijf in een masseria. Ontdek hier onze favorieten en geniet in stijl !

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 5
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 6

DAG 1: BRINDISI EN OMGEVING

Brindisi is hoogstwaarschijnlijk de plaats van aankomst voor je bezoek aan Puglia, want je vindt er een van de twee luchthavens van de regio. Het is ook een belangrijke ferry-haven voor de Balkan en Griekenland, waardoor dit een van de grootste knooppunten van Italië met het oosten is. Veel mensen zien Brindisi louter als een plaats van transport, maar het is eigenlijk een heel interessante bestemming met een intrigerende geschiedenis, en er valt veel te ontdekken.

Voor de komst van de Romeinen, was Brindisi gekoloniseerd door de Oude Grieken, en volgens de legende zou de stad gesticht zijn door de held Diomedes. De naam van deze plaats komt van het Griekse woord voor ‘hertenkop’, wat verwijst naar de vorm van deze natuurlijke haven. De Romeinen veroverden de nederzetting in de 3de eeuw, en je vindt nog steeds overblijfselen uit deze periode. Verschillende restanten overleefden de aardbeving van 1456 en een zwaar bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog dat veel van de architectuur van de stad verwoestte.

 GPS: 40.632136, 17.947611

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 7
1
Brindisi - © Shutterstock

Bezienswaardigheden in en rond Brindisi

Een groot deel van de geschiedenis en het karakter van Brindisi draait rond de bedrijvige toeristische, commerciële en industriële haven Porto di Brindisi, de poort naar de havens aan de overkant van de Adriatische Zee en belangrijk voor zowel vervoer van mensen als handelstransport. Natuurlijk identificeert de stad zich sterk met haar haven, dus je kan Brindisi en haar ligging beter begrijpen met een havenbezoek. Als je uitkijkt over de Adriatische Zee kan je je zo de schepen inbeelden die hier eeuwenlang hun waren verhandelden, passagiers vervoerden, of zelfs plunderden en roofden.

 Via Regina Giovanna di Bulgaria, Brindisi // GPS: 40.640323, 17.947878

De Faldetta Archeologische Collectie bevindt zich in de Palazzina del Belvedere. De collectie die voornamelijk bestaat uit stukken gevonden in de regio toont keramiek, glas en brons, en staat bekend om enkele zeer unieke vondsten. Dit is een van de interessantste archeologische collecties in de regio, en het loont zeker de moeite om een kijkje te nemen.

 Viale Regina Margherita, Brindisi // GPS: 40.641355, 17.946748

De Colonne Terminali della Via Appia, een Romeinse zuil, geldt als een van de symbolen van de stad en is een belangrijk cultureel icoon voor veel inwoners. Oorspronkelijk stonden hier 2 zuilen. De zuil staat bovenaan een lange trap en is 19 meter hoog. Hij zou in de 2de eeuw gebouwd zijn en werd waarschijnlijk zowel gebruikt als vuurtoren als om het einde van de Via Appia (helemaal uit Rome) aan te geven. De twee zuilen ondersteunden ooit een stevige bronzen balk waarop een gouden licht stond, waardoor de schepen de ingang naar de haven konden vinden. Je vindt de overblijfselen van de tweede zuil, die in 1528 instortte, nu op het Sant’Oronzo Plein in Lecce, de volgende bestemming van je rondreis.

 Via Colonne 53, Brindisi // GPS: 40.641139, 17.946808

In het Archeologisch Museum kan je een aantal interessante tentoonstellingen vinden die meer licht werpen op de mensen en de gewoontes van deze stad en regio doorheen de geschiedenis. In het museum zijn er tal van schatten, zoals bronzen en stenen beelden, sierlijk aardewerk en een uitgebreide collectie Griekse en Romeinse vondsten. Hoewel

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 8
A
B C D

het museum niet groot is, staat het vol interessante dingen, en is het een aanrader voor wie graag een blik op het verleden werpt. Buiten, niet ver van het museum, vind je twee bogen van de zogenaamde Portiek van de Tempeliers. Eigenlijk is dit eerder een loggia dan een portiek. De locatie dichtbij de kathedraal (beschrijving hieronder) doet vermoeden dat het waarschijnlijk een gebouw van de middeleeuwse bisschop van Brindisi was. Het zou in de 12de of 13de eeuw gebouwd zijn.

 Piazza Duomo, Brindisi // GPS: 40.640709, 17.945184

Vlakbij vind je de indrukwekkende Kathedraal van Brindisi. De kathedraal dateert uit de 12de eeuw en werd gebouwd in romaanse stijl. Ze werd ingewijd door Paus Urbanus II in 1089, en de bouwwerken waren klaar in 1143. De kathedraal moest in 1743 bijna volledig hersteld worden, nadat de stad werd getroffen door een aardbeving. Je kan binnen nog steeds stukken van de oorspronkelijke mozaïekvloer zien.

 Piazza Duomo 12, Brindisi // GPS: 40.640378, 17.945626

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 9
Kathedraal van Brindisi - © Shutterstock
E

De San Giovanni Al Sepolcro Kerk werd in de 12de eeuw gebouwd en volgt een cirkelvormig plan dat typisch was voor de bouwwerken van de Tempeliers in die tijd. Het is een sobere structuur, maar op de muren kan je nog wel de overblijfselen van een middeleeuws fresco zien, en er ook een glimp opvangen van de crypte die eronder ligt. Je ziet een aantal interessante architecturale hoogstandjes, waaronder de deurposten die rijkelijk versierd zijn met fragmenten uit het Oude Testament.

 Via S. Giovanni al Sepolcro 5, Brindisi // GPS: 40.638810, 17.942952

In het historisch hart van Brindisi vind je het San Pietro degli Schiavoni Archeologisch Gebied, waar je een beeld krijgt van Brindisi onder Romeins bestuur. De naam van de site is afkomstig van een kleine kerk, gewijd aan San Pietro (Sint-Pieter), die in de 17de eeuw gebouwd werd maar waar jammer genoeg niets van overblijft, en van de Schiavoni, een Grieks-Albaans volk dat hier leefde tijdens de 16de eeuw. Het was pas in de jaren 60 dat hier Romeinse overblijfselen werden ontdekt in de vorm van een oude Romeinse domus, of stadswoning. Tegenwoordig kan je op deze grote site de overblijfselen van een volledig geplaveide straat zien, samen met huizen en thermen.

Aan een kant van de site zie je het nieuwe Verdi theater; aan de andere kant ligt het Palazzo Granafei Nervegna, een paleis genoemd naar de twee families die er eigenaar van waren. Het werd in de 16de eeuw gebouwd in renaissancestijl

 Via Duomo 20, Brindisi // GPS: 40.639091, 17.944752

Het Zwabisch Kasteel in Brindisi is ook een van de interessantste historische gebouwen van de stad. Het kasteel werd in 1127 gebouwd op instructie van Frederik II met materiaal van oudere gebouwen. Het kasteel onderging reeds meerdere verbouwingen, waarvan sommige direct verbonden zijn met enkele belangrijke historische figuren van Puglia en Italië. Zo versterkte bijvoorbeeld Keizer Karel V in 1519 het kasteel. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt door de Italiaanse Zeemacht, je kan het kasteel spijtig genoeg niet meer bezoeken.

 Via dei Mille, Brindisi // GPS: 40.640291, 17.937225

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 10
F G H

Santa Maria del Casale is een van de vele charmante kerkjes die verspreid liggen over de stad. Deze kerk, een nationaal monument, ligt buiten de stad richting de luchthaven van Brindisi. Ze werd in de vroege 14de eeuw gebouwd op de overblijfselen van een oude kapel en is een voorbeeld van de overgangsperiode tussen de romaanse en gotische architectuurstijlen. Hoewel redelijk klein, is de kerk toch noemenswaardig dankzij de oogverblindende Byzantijnse fresco’s die je binnen kan zien.

 Via Ruggero de Simone, Brindisi // GPS: 40.644858, 17.932452

Het Monumento al Marinaio d’Italia, of het Monument voor de Italiaanse Matrozen, heeft de vorm van een immens roer en ligt op 54 meter hoogte. Het werd in 1933 gebouwd. Aan de voet van het roer, staat een gewijde kapel ter herinnering aan de matrozen die hun leven lieten tijdens oorlogen. Een marmeren beeld van de Heilige Maagd werd helemaal bovenaan toegevoegd in 1954. Hoewel het roer zelf ook interessant is, is de belangrijkste reden om deze site te bezoeken, het panoramisch uitzicht dat je hebt bij het monument over het water naar de haven en de stad.

 Via Ammiraglio Millo, Brindisi // GPS: 40.644585, 17.946978

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 11
I J
Monumento al Marinaio d’Italia - © Shutterstock
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 12

Daguitstappen vanuit Brindisi

Hieronder vind je enkele daguitstappen vanuit Brindisi voor wie hier langer blijft. Je zou ook enkele van deze suggesties kunnen bezoeken op weg naar Lecce, de volgende bestemming op deze rondreis.

Kan je langer dan 1 dag in Brindisi blijven, dan heb je misschien zin om enkele daguitstappen op korte afstand van de stad te maken. Een optie voor een dagje uit (zeker met jonge kinderen) is het waterpark Carrisiland Resort, waar de hele familie van het uitgebreide aanbod wateractiviteiten kan genieten.

 GPS: 40.487529, 17.930546

Een andere plek die je misschien in je route wil opnemen, is de Abdij van Santa Maria di Cerrate. Deze abdij, in romaanse stijl, werd tussen de 12de en de 13de eeuw gebouwd, en is een van de belangrijkste voorbeelden van romaanse architectuur in Puglia. Deze plaats is slechts een kleine omweg als je de snelste weg naar Lecce neemt via de SS613, hoewel je de abdij ook zou kunnen bezoeken als je ervoor kiest om de tragere maar ongetwijfeld interessantere route langs de kust te nemen.

 GPS: 40.458739, 18.115310

 Op zoek naar een hotel in Brindisi? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 13
K L
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 14

DAG 2: BRINDISI TOT LECCE

Vandaag laten we Brindisi achter ons en rijden we naar een andere betoverende, historische stad. Er zijn 3 opties voor je route. De eerste optie is om in een brede bocht naar het binnenland te trekken en te genieten van de olijfboomgaarden en de rust, terwijl je enkele kleine dorpjes passeert. De tweede optie is om de kust te volgen en te genieten van het strand en de zee. Bij de derde (snelste) optie neem je de hoofdweg naar Lecce, de SS613, en haal je het meeste uit je tijd in de stad.

• Afstand: 38 km (via SS613)

• Beginpunt: Brindisi

• Eindpunt: Lecce

• Hoogtepunten:

• Wandeling door Lecce

Lecce staat bekend om zijn prachtige, 17de-eeuwse barokke architectuur. De bouwstijl vormt een homogeen geheel dat in vele steden in Zuid-Italië ontbreekt, en dat is wat de meeste reizigers naar hier lokt. De barocco leccese-stijl (uniek voor deze stad) moet je zien om hem ten volle te kunnen waarderen. De stijl is uitbundig, expressief en sierlijk, met tal van interessante kenmerken zoals waterspuwers en andere opvallende figuren. Lecce is de perfecte plek om van een wandeling te genieten. Met de hieronder beschreven tips kan je enkele van de meest interessante plekjes van de stad bezoeken en kennis maken met haar bijzondere architecturale schoonheid

 GPS: 40.352393, 18.165008

Stadswandeling Lecce

• Afstand: 2,7 km

• Beginpunt: Porta Rudiae

• Eindpunt: Castello Carlo V

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 15
2

De Porta Rudiae is de interessantste van de oude poorten van Lecce, en werd gebouwd in 1703 op de ruïnes van een oudere poort die eerder was ingestort. Aan elke kant van de poort zie je twee zuilen, met bovenop een fries die de mythologische stichters van de stad afbeelden: Malennio, Dauno, Euippa en Idomeneo. Bovenop de fries staat een standbeeld van Sint-Antonius, de beschermheilige van Lecce, samen met andere beschermheiligen, Sint-Irene en Sint-Dominicus.

 GPS: 40.351354, 18.164581

De Kathedraal van Lecce, gewijd aan Maria, werd gebouwd in 1144. De kathedraal moest in 1230 hersteld worden en werd bijna volledig herbouwd in 1659. Deze werken werden uitgevoerd door de architect Giuseppe Zimbalo op instructie van de bisschop, Luigi

©
gids op shop.themediabay.be 16
Koop de volledige
Porta Rudiae - © Shutterstock Wandel zo’n 400 meter op de Via Giuseppe Libertini en sla rechtsaf naar de Piazza del Duomo. Zo kom je bij de Kathedraal van Lecce.
A B

Pappacoda. Het stoffelijk overschot van de bisschop wordt nog steeds bewaard in het altaar gewijd aan Sint-Orontius van Lecce, patroonheilige van de stad.

De hoofdingang bevindt zich aan de noordkant van de kathedraal, in een gevel die als meesterwerk van barokke architectuur wordt beschouwd. De klokkentoren werd in 1661-1662 gebouwd, alweer door Giuseppe Zimbalo op instructie van Luigi Pappacoda. Deze verving een vroegere klokkentoren, die op dat moment in puin lag. De klokkentoren is 72 meter hoog en je hebt er een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee. Bij helder weer, kan je zelfs de bergen van Albanië zien.

 Piazza del Duomo, Lecce // GPS: 40.351678, 18.169214

Wandel naar het noorden van de Piazza del Duomo en ga rechts de Via Vittorio Emanuele II in. Na 43 meter, ga rechts in de Via Arcivescovo Petronelli, en na nog eens 82 meter ga je schuin naar rechts de Via Guglielmo Paladini in. Sla na zo’n 210 meter rechts de Via Benedetto Cairoli in, en na 76 m zie je je volgende bestemming op de rechterkant.

Het Convitto Palmieri is het resultaat van cyclische afbraak en heropbouw door de eeuwen heen. De veelvuldige werken kenden hun hoogtepunt in de 19de eeuw toen dit gebouw het hoogste onderwijsinstituut van de stad werd, gebouwd rond het oorspronkelijke klooster dat ook het hart van het hele complex is. Een kapel keek uit over een tuin waarin zich, volgens de legende, een miraculeuze sinaasappelboom bevond, daar geplant door SintFranciscus van Assisi.

 Via Benedetto Cairoli 15, Lecce // GPS: 40.349595, 18.168997

Ga op je stappen terug, en je komt na 76 meter aan bij je volgende bestemming.

Het Palazzo Tamborino Cezzi dateert uit de 16de eeuw. Hier worden evenementen gehouden en het is ook een populaire toeristische bestemming. Het paleis is neoclassicistische parel, met een poort die uitgeeft op een binnentuin vol bogen en ionische zuilen. De voortuin geeft toegang tot een prachtige tuin die in 1883 werd gecreëerd een groene oase in het hartje van de stad.

 Via Guglielmo Paladini 37, Lecce // GPS: 40.349914, 18.169923

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 17
C D

Wandel in noordelijke richting terug de Via Guglielmo Paladini voor 46 meter, en sla rechtsaf naar de Via Vicolo Boemondo. Ga verder langs Vicolo Vernazza en je komt uit bij een andere interessant paleis

Tegenwoordig is het een museum, maar het Palazzo Castromediano, een paleis in renaissancestijl, werd oorspronkelijk in de tweede helft van de 16de eeuw gebouwd, hoewel ook dit gebouw sindsdien reeds meermaals werd herbouwd. Het paleis geeft uit op de centrale piazza van de stad en deed dienst als fort en residentie voor de meester van Lecce. Een van de meest opmerkelijke eigenschappen is een reusachtig standbeeld in de binnenhof. Het stelt Kiliano di Limburg voor die in de 12de eeuw naar Terra d’Otranto kwam, als huurling voor William I van Sicilië. Het paleis was in het bezit van zijn familie tot de 20ste eeuw. Vanbinnen is het paleis ingericht in barokke stijl, met tegels en fresco’s. In de voornaamste zaal vind je indrukwekkende fresco’s die de symbolen van de zodiac voorstellen, en langs de muren staan standbeelden.

 Vicolo Vernazza 7, Lecce // GPS: 40.350363, 18.170276

Ga oostwaarts op Vicolo Vernazza richting de Via Del Palazzo dei Conti di Lecce gedurende 57 meter Sla rechtsaf, dan linksweg naar de Via del Teatro Romano en je komt aan bij je volgende bestemming.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 18
E
Romeins Theater- © Shutterstock

Verscholen in de barokke steegjes van Lecce vind je het goed bewaarde Romeins Theater dat dateert uit de 2de eeuw n.C. Het werd lange tijd vergeten en pas in 1929 herontdekt tussen de tuinen en paleizen van de stad. Je vindt er een lange cavea (zitruimte) van bijna 70 meter, in Griekse stijl en gelegen op een rotsachtige helling. Er was plaats voor 4000 toeschouwers. Het theater werd opengesteld voor het publiek in 1940 en in de jaren 90 gerenoveerd. Een museum stelt de vondsten van het theater voor, zoals marmeren beelden die ooit de scaenae frons sierden, waaronder een hoofd van Asklepios en beelden van Athene, Artemis, Ares en Herakles. Hier worden nog steeds shows en toneelstukken opgevoerd.

 Via Arte della Cartapesta 10, Lecce // GPS: 40.351300, 18.170667

Ga in zuidelijke richting verder langs de Via Del Teatro Romano gedurende 61 meter, en sla dan linksaf naar de Via Del Palazzo dei Conti di Lecce. Ga na zo’n 84 meter naar rechts, naar de Via Federico D'Aragona en vervolg je weg langs de Via dei Perroni tot je volgende bestemming.

De Parrocchia S. Matteo (lokaal beter bekend als Santa Maria della Luce) is een heerlijk kerkje, ontworpen in de tweede helft van de 17de eeuw, zoals de meeste dingen in het barokke Lecce, door architect Giuseppe Zimbalo. Deze beroemde architect werkte ook de gedetailleerde voorgevel en het interieur af toen de oorspronkelijke architect kwam te overlijden Oorspronkelijk stond hier een 15de -eeuwse kapel gewijd aan de apostel Mattheus.

 Via dei Perroni 29, Lecce // GPS: 40.350552, 18.171847

Ga in zuidoostelijke richting de Via dei Perroni in, richting Via Ascanio Grandi gedurende 140 meter om zo uit te komen bij de Porta San Biagio.

De Porta San Biagio is nog een van de drie oude stadspoorten van Lecce. De poort is gewijd aan Sint-Blasius, de 4de-eeuwse bisschop van Sebaste, Armenië. Dit is de zuidelijke toegang tot het historische centrum van de stad. De huidige poort werd in 1774 gebouwd door de toenmalige Gouverneur van Terra d’Otranto, Tommaso Ruffo, op de plaats waar vroeger ook al een poort stond, gebouwd op bevel van Keizer Karel.

 Piazza D’Italia, Lecce // GPS: 40.349485, 18.172693

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 19
F G H

Ga terug naar de Via dei Perroni langs de weg die je gekomen bent, en ga 130 meter door. Ga dan langs de Via Federico D'Aragona en terug langs de Via Augusto Imperatore. Na zo’n 56 meter ga je naar rechts, de Via Sacro Regio Consiglio in, dan naar links en naar rechts om uit te komen op de Piazza Sant'Oronzo, het hoofdplein van de stad waar je de restanten van het Romeinse amfitheater vindt.

Ondergronds van de piazza vind je de overblijfselen van het Romeins amfitheater dat in 1901 werd ontdekt door bouwvakkers. In de jaren 30 werden de opgravingen gestart, en er werd een perfect hoefijzervormige structuur blootgelegd met plaats voor 15.000 mensen.

Dit is een indrukwekkende bezienswaardigheid van het hoofdplein van Lecce, en je kan tickets kopen in het naburige toeristenbureau.

Bij het amfitheater liggen nog oudere archeologische restanten, namelijk een pre-Romeinse necropolis, waar Messapische inscripties werden gevonden.

Nog op de Piazza Sant'Oronzo vind je de Zuil van Sint Orontius die hoog uittorent boven het plein. De zuil werd door de bewoners van Lecce geschonken, als dankbetuiging aan de heilige voor het beschermen van de stad tijdens de plaag en hongersnood in de 18de eeuw.

 Piazza Sant’Oronzo 42, Lecce // GPS: 40.352469, 18.172581

Wandel, vanaf de noordoostelijke hoek van de Piazza Sant'Oronzo, 76 meter de Via Templari in, en vervolgens ongeveer dezelfde afstand in de Via Umberto I. Zo kom je uit bij de volgende bestemming.

De Basilica di Santa Croce, een kerk in barokstijl, werd afgewerkt in 1695. Op deze locatie stond vroeger een klooster gesticht door Walter VI van Brienne uit de 14de eeuw. De bouw van de nieuwe kerk begon in 1549, en sleepte twee eeuwen aan. De stenen voor de kerk werden onder andere genomen van de huizen van de joden, die in 1510 uit Lecce werden verdreven. De voorgevel van de kerk is rijkelijk versierd met zes gladde zuilen die een hoofdgestel ondersteunen, met dieren, groteske figuren en planten. Er is ook een groot rozetraam. Bij de hoofdpoort vind je Korinthische zuilen en het wapenschild. Er zijn verschillende voorstellingen van de Turkse gevangenen na de Slag bij Lepanto (1571). De dieren onder de balustrade staan symbool voor de christelijke mogendheden die ook deelnamen aan het gevecht: de draak was het symbool van de Boncompagni, familie van Paus Gregorius XIII, de griffioen voor de republiek van Genua, en Hercules stond symbool voor de Groothertog van Toscane. Binnen in de kerk zijn er 17 altaren.

 Via Umberto I 3, Lecce // GPS: 40.354696, 18.173127

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 20
I J

Ga in noordelijke richting naar de Via Umberto I, en je ziet je bestemming na 40 meter aan je rechterkant.

Het Palazzo dei Celestini was gedurende drie eeuwen de zetel van het klooster der Celestijnse Vaderen. Het is alweer een van de grote barokke monumenten van Lecce. Het klooster werd in 1352 opgericht door de Graaf van Lecce en de Hertog van Athene, Gualtieri VI van Brienne. Het oorspronkelijke klooster stond op de gronden van het huidige kasteel (je volgende bestemming). In 1549, toen Keizer Karel de muren uitbreidde en zijn nieuwe fort aan het bouwen was, brak men het oorspronkelijke gebouw af, en de Celestijnen kwamen op deze plek wonen. Het nieuwe complex werd gebouwd naar een ontwerp van Riccardi. De grote werken werden tijdens de volledige 16de eeuw uitgevoerd, en tussen 1659 en 1695 voegden twee architecten uit Lecce, de welbekende Giuseppe Zimbalo en Giuseppe Cino, nog wat elementen toe. Toen de kloosterordes in 1807 werden afgeschaft, werd het klooster een regeringsgebouw, waar vandaag de dag de kantoren van de Prefectuur en Provincie gehuisvest zijn.

 Via Umberto I, Lecce // GPS: 40.355081, 18.172932

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 21
Basilica Santa Croce - © Shutterstock
K

Wandel gedurende 95 meter naar links, en sla dan rechtsaf de Via XXV Luglio in. Na ongeveer 300 meter kom je de laatste bestemming van deze wandeling, op je linkerkant.

Castello Carlo V, een indrukwekkende historische kasteel, is een van de hoogtepunten bij een bezoek aan Lecce. De centrale structuur van het kasteel dateert uit de 12de eeuw, en de Torre Quadrata zou uit de 14de eeuw stammen. De hoofdbestanddelen van het complex gaan terug tot de 16de eeuw. In het kasteel vinden regelmatig kunsttentoonstellingen en culturele evenementen plaats, en bezoekers krijgen de kans om de architectuur en het rijkelijke interieur te bewonderen. Keizer Karel zorgde ervoor dat het kasteel aanzienlijk werd versterkt in de 16de eeuw, en deze versterkingen vormen het bulkgedeelte van de structuur waardoor bezoekers de typische verdediging uit die tijd kunnen zien.

 Viale Felice Cavallotti, Lecce // GPS: 40.352487, 18.174950

Andere bezienswaardigheden in Lecce

Het Museum van de Fantasie is iets heel aparts. Het vreemde en onverwacht kleine museum wordt uitgebaat door twee gepassioneerde tweelingbroers. Ze stellen er hun werk ten toon, dat ook in enkele films gebruikt werd.

 Via Vittorio Emanuele II, Lecce // GPS: 40.352713, 18.170150

Het Palazzo Guarini staat bekend voor de prachtige rococo-voorgevel uit de 18de eeuw, vol balkons met weelderige kroonlijsten. Vanbinnen ligt een prachtige binnenplaats. Het paleis is ook bekend omdat Giuseppe Bonaparte hier in 1807 verbleef en Gioacchino Murat in 1813. Murat heeft zelfs met de diamant uit zijn ring zijn initialen in een spiegel van een van de kamers gekerfd. In de tuin vond men een ondergrondse tombe, die dateert uit 350-340 v.C. en die je kan bereiken via een trap uitgehouwen in de rotsen.

 Via Giuseppe Palmieri 4, Lecce // GPS: 40.356104, 18.168763

Dichtbij het paleis vind je de laatste van de drie oude poorten tot de stad, Porta Napoli Deze poort werd in 1548 gebouwd ter ere van Keizer Karel. Hier stond vroeger de oude Porta San Giusto. Deze poort geeft uit op de consulaire weg naar Napels.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 22
O L M N
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 23
Porta Napoli - © Shutterstock  Piazetta Arco di Trionfo, Lecce // GPS: 40.356490, 18.168566  Op zoek naar een hotel in Lecce? Klik hier voor speciale aanbiedingen.
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 24
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 25

Deze gratis reisgids bevat de eerste 2 dagen van onze volledige uitgewerkte rondreis van Puglia.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 119 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 26

DISCLAIMER

We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande, kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige mogelijk nietaccurate informatie, noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijk negatieve gevolgen.

We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons door zou kunnen geven via info@themediabay.be.

Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: juli 2023

© Alle rechten voorbehouden.

Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

op shop.themediabay.be 27
© Koop de volledige gids
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 28

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.