Zuid-Noorwegen Reisgids Rondreis (PDF)

Page 1

Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis Zuid-Noorwegen.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 141 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

©
de
reisgids op shop.themediabay.be 2
Koop
volledige
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 3
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 4

INTRODUCTIE

Het koninkrijk Noorwegen is het meest westelijke deel van het Scandinavisch Schiereiland Noorwegen staat gekend om z’n indrukwekkende fjorden en prachtige natuur

Ondanks z’n gigantische oppervlakte is Noorwegen één van de dunst bevolkte landen van Europa met slechts 5 miljoen inwoners. Het land heeft een intrigerende geschiedenis en steden die rijk aan cultuur zijn. Denk maar aan de prachtige hoofdstad Oslo of de traditionele gebouwen in Bergen.

Dankzij de olie- en gasvoorraden die er in de jaren 1960 onder de Noordzee werden gevonden, behoort Noorwegen tot één van de meest ontwikkelde landen ter wereld.

Noorwegen zet sterk in op hernieuwbare energie en is een absolute koploper wat betreft duurzameelektriciteitsproductie Meer dan 60% van de totale energiebehoefte komt uit hernieuwbare bronnen.

Dat maakt van Noorwegen een ideale bestemming voor zij die willen genieten van een pure en milieuvriendelijke reiservaring.

Deze route van 3 weken brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden en verborgen plekjes van zuidelijk Noorwegen, van Oslo tot Trondheim, van de westelijke Fjorden tot de zuidkust. Je zal merken dat er echt zéér veel te zien is.

Voor zij die maar 10 dagen rondreizen hebben we een aangepaste route voorzien langs alle must-sees en highlights. Je kan onze route perfect aanpassen naar je eigen wensen Het Noorwegen avontuur wacht op jou!

Totale afstand: 4.560 km

• Je rondreis Noorwegen voorbereiden? Bekijk hier onze favoriete hotels en verblijven in Noorwegen

• Wil je graag tickets of georganiseerde tours boeken in Noorwegen? Boek je tickets voor tours bij GetYourGuide

• Ferry overtocht boeken? Hier vind je alle boten en boek je je overtocht online, de beste route naar Noorwegen? Dat lees je hier op onze blog

• Op zoek naar een totaal georganiseerde reis naar Noorwegen? Kijk dan even bij Nordic: Georganiseerde reizen naar Noorwegen

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 5
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 6

Route van 10 dagen

Wanneer je geen 3 weken op vakantie kan gaan, maar toch graag alle hoogtepunten van deze route wil zien, kan je de onderstaande ingekorte 10-daagse rondreis volgen.

Afstand Waar vind ik dit terug in de route van 21 dagen? DAG

Route van 10 dagen

De ingekorte 10-daagse route is een ideale manier om alle hoogtepunten van Zuid-Noorwegen te ontdekken. Hou er echter rekening mee dat je wat minder tijd zal hebben om de prachtige natuur te verkennen of om trektochten te maken.

Je kan ook zelf een selectie maken uit de bezienswaardigheden of slechts één bepaald deel van het zuiden bezoeken.

Zo kan je bijvoorbeeld in één week rechtstreeks van Oslo naar Bergen reizen en terugkeren langs de route die in de 3-weekse rondreis wordt beschreven.

Of je kan richting Ålesund en Bergen reizen, om vervolgens rechtstreeks terug naar Oslo te rijden.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar één ding is zeker: zodra je de smaak van Noorwegen te pakken krijgt, wil je sowieso terugkomen!

Totale afstand: 2.345 km

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 7
1 Oslo > Jotunheimen Nationaal Park 370 km DAG 1 + DAG 4
2 Jotunheimen Nationaal Park DAG 4 DAG 3 Jotunheimen > Ålesund 300 km DAG 4 + DAG 7
4 Ålesund > Lovatnet 150 km DAG 8
5 Lovatnet > Flåm 205 km DAG 10
6 Flåm > Bergen 170 km DAG 11 + DAG 12
7 Bergen > Hardangervidda 300 km DAG 12 + DAG 15
8 Hardangervidda > Lysefjord 280 km DAG 15 + DAG 18
9 Lysefjord > Kristiansand 250 km DAG 18 + DAG 19 DAG 10 Kristiansand > Oslo 320 km DAG 19 + DAG 1
DAG
DAG
DAG
DAG
DAG
DAG
DAG
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 8

DAG 1: OSLO EN OMGEVING

Oslo is één van de meest relaxte en charmante hoofdsteden van Europa. De stad ligt tussen de groene heuvels en de blauwe Oslofjord. De stad is het culturele en economische centrum van het land. De ideale plaats dus om je rondreis door Noorwegen te starten.

 Een georganiseerde wandeling doen met gids in Oslo? Klik hier.

Wil je graag meerdere musea bezoeken in Oslo of een hop-on/hop-off tour boeken door de stad? Klik hier en boek je tickets voordelig online.

Oslo - © Shutterstock

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 9
1

Wandeling door Oslo

Deel 1: Bygdøy

Je reis begint op het schiereiland Bygdøy. Als je slechts één dag in Oslo verblijft, zal je een keuze moeten maken uit de musea en bezienswaardigheden die hieronder vermeld staan.

Bij een meerdaags bezoek, kan je gemakkelijk een hele dag spenderen aan het bezichtigen van de plekken in het eerste deel van deze wandeling. We raden aan om ‘s voormiddags één à twee musea uit te kiezen die je het meest aanspreken, om dan in het tweede deel van de wandeling het hart van de stad en andere bezienswaardigheden te verkennen.

Bygdøy kan je zowel met de auto als via een korte boottocht vanuit het stadscentrum van Oslo bereiken Ben je er tussen april en oktober? Dan raden we je sterk aan om de boot te nemen: dat geeft je namelijk een uitgelezen kans om te genieten van de prachtige uitzichten over Oslo en de Oslofjord. De boot vertrekt aan Pier 3, achter het stadshuis. De tocht duurt zo’n 10 à 15 minuten. Geen auto of boot? Bussen 30 en 30N rijden ook naar Bygdøy.

De wandeling begint met de meest noordelijk gelegen bezienswaardigheid op het schiereiland: Bygdø kongsgård, ofwel het Koninklijk Domein van Bygdøy.

• Afstand: 3 km

• Beginpunt: Bygdø kongsgård

Bygdø kongsgård is een herenhuis met landgoed op het schiereiland Bygdøy. Het is het officiële zomerverblijf van de Noorse koning. Er is ook een organische boerderij waar schapen en vee rondlopen. Het is een ideale plek om de milieuvriendelijke werkwijzen van de landbouwcultuur uit de permafrost te zien.

 Bygdø kongsgård, Bygdøyveien, 0287 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.911683, 10.680746 // bygdokongsgard.no/

• Eindpunt: Het Frammuseum, het Kon-Tiki Museum, en het Noors Maritiem Museum A B

Het Noors Museum van Culturele Geschiedenis is een volksmuseum in open lucht met een heel uitgebreide collectie aan artefacten en een aantal middeleeuwse gebouwen. Deze gunnen je een blik op de levenswijze van de Noren van 1500 tot nu. Je ziet er

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 10

traditionele huizen van over heel Noorwegen. Het is Noorwegens oudste, grootste en populairste volksmuseum.

 Het Noors Museum van Culturele Geschiedenis, Strømsborgveien 2, 0287 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.907130, 10.686008 // https://norskfolkemuseum.no/en

Wandel verder langs Museumsveien en ga vervolgens naar rechts richting Langviksveien. Wandel 230 m op deze weg en sla dan rechtsaf naar het volgende museum.

Het Vikingschipmuseum is een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in de Vikinggeschiedenis. Het museum stelt drie Vikingschepen uit de 9de eeuw tentoon, alsook heel wat andere artefacten uit grafkamers uit de Vikingperiode (793-1066 n.C.)

 Vikingschipmuseum, Huk Aveny 35, Oslo, Noorwegen // GPS: 59.904954, 10.684345 // www.khm.uio.no/english/visitus/viking-ship-museum/

11
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
Noors Museum van Culturele Geschiedenis - © Shutterstock
C

Verlaat het museum en sla linksaf naar Huk Aveny. Wandel iets naar rechts om op deze weg te blijven en sla vervolgens rechtsaf naar Langviksveien. Sla linksaf na 350 m naar Bygdøynesveien en wandel 800 m verder. Aan het einde van de weg vind je een paar andere musea.

 Wil je het Vikingschipmuseum bezoeken? Klik hier voor tickets.

Het intrigerende Frammuseum vertelt het verhaal van de Noorse poolexpedities. Verschillende tentoonstellingen vertellen je over het leven van beroemde ontdekkingsreizigers. Je leert er onder andere Roald Amundsen kennen. Hij won de race naar de Zuidpool. Maar ook Fritjof Nansen, die de Noordpool verkende. Je kan er een 19de-eeuws poolexpeditieschip bewonderen en er zijn poollichtshows.

 Frammuseum, Bygdøynesveien 39, 0286 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.903390, 10.699697 // frammuseum.no/

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 12
Vikingschipmuseum - © Shutterstock
D

Het Kon-Tiki Museum huisvest originele schepen en voorwerpen uit het leven van de beroemde avonturier Thor Heyerdahl (1914-2004). Hij verwierf wereldwijde faam toen hij in 1947 de Grote Oceaan overstak op Kon-tiki, een vlot van balsahout. De reconstructies uit het museum tonen aan dat de mens al kon zeilen voordat het zadel en het wiel waren uitgevonden.

 Kon-Tiki Museum, Bygdøynesveien 36, 0286 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.903520, 10.697972 // www.kon-tiki.no/

Tussen deze verzameling musea bevindt zich ook het Noors Maritiem Museum, met collecties maritieme archeologie, schilderijen en meer. Er is ook een café met terras dat een prachtig uitzicht over de fjord biedt.

 Noors Maritiem Museum, Bygdøynesveien 37, 0286 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.902809, 10.698573 // marmuseum.no

Deel 2: Frogner en Centraal Oslo

• Afstand: 8,6 km

• Beginpunt: Vigelandmuseum

• Eindpunt: Munchmuseum

Nu verkennen we het Frognerdeel van de stad (je kan bus 30 vanuit Bygdøhus nemen). Stap af aan Olav Kyrres Plass en wandel verder in noordelijke richting op Hafrsfjordgata om naar het Vigelandmuseum en Frognerpark te gaan.

Net naast de ingang van het park ligt het Vigelandmuseum, dat ingehuldigd werd in 1919. Hier kom je meer te weten over de beroemde beeldhouwer Gustav Vigeland (18691943). Meer dan 200 van zijn werken bevinden zich in het Vigelandpark, dat op zijn beurt in het Frognerpark ligt. Het is één van ’s werelds grootste beeldhouwparken met beelden van één artiest. Vigeland was ook de ontwerper van de medaille van de Nobelprijs voor de Vrede.

 Vigelandpark, Oslo, Noorwegen // GPS: 59.927062, 10.700863 // www.vigeland.museum.no/en

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 13
E

Nadat je het museum hebt gezien, kan je het park bezoeken. Wandel verder door het park in noordwestelijke richting om naar de beelden van Vigelandpark te gaan.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Het Oslo Stadsmuseum (of Bymuseum), dat in Frognerpark en op een kleine afstand ten noordoosten van het Vigelandmuseum ligt, toont je de geschiedenis en ontwikkeling van de stad van het prille begin tot nu. Naast de interessante tentoonstellingen, vind je er ook een grote kunstcollectie.

 Oslo Stadsmuseum, Oslo, Noorwegen // GPS: 59.923949, 10.702601 // www.oslomuseum.no/oslo-museum/english/

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Een wandeling van ongeveer 2 km of een kort ritje met het openbaar vervoer brengt je naar het stadscentrum, waar je de wandeling verder kan zetten.

©
de
reisgids op shop.themediabay.be 14
Koop
volledige
Frognerpark - © Shutterstock
T

Als je erheen wandelt, begeef je dan richting het Frognerstadion, aan de westkant van Frognerpark. Stap langs de zuidkant van het stadion en steek de straat over langs het zebrapad. Neem de Professor Dahl’s gate en wandel 210 m verder. Ga verder langs de noordkant van het park en draai vervolgens mee met de weg om op de Professor Dahl’s gate te blijven. Na nog eens 270 m verandert de weg in Uranienborgveien. Blijf hier nog 800 m verder lopen. Wandel het park recht voor je binnen en ga verder zuidwaarts om het Koninklijk Paleis te bereiken.

Je kan een rondleiding met gids volgen door het Koninklijk Paleis. Dit is de huidige officiële residentie van de Noorse koninklijke familie. Het paleis werd gebouwd tijdens de eerste helft van de 19de eeuw voor de in Frankrijk geboren Noorse monarch, Koning Karel III. Vandaag is het de thuis van Koning Harald V en Koningin Sonja. In 2017 werden de vroegere stallen gerenoveerd tot een kunstgalerij, een museum en een concerthal: de Queen Sonja Art Stable.

 Koninklijk Paleis, Slottsplassen 1, 0010 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.917048, 10.727420 // www.kongehuset.no

Sla bij het buitenkomen van het paleis linksaf en wandel in zuidelijke richting verder door het park. Aan de rand van het park kan je de weg oversteken naar het Ibsenmuseum, mocht je dat willen.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 15
Koninklijk Paleis - © Shutterstock
G

Als je geïnteresseerd bent in literatuur en theater, is een bezoek aan het Ibsenmuseum zeker aan te raden. Het bevindt zich in het huis waar de gerenommeerde toneelschrijver

Henrik Ibsen de laatste elf jaar van zijn leven spendeerde. Je vindt er authentiek meubilair en interessante tentoonstellingen over zijn leven en werk. Let op: het Ibsenmuseum sloot de deuren in december 2018 voor renovatie. De heropening staat gepland in 2021.

 Ibsenmuseum, Henrik Ibsens Gate 26, 0255 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.915160, 10.727002 // ibsenmuseet.no/en

Ga het park rond het paleis terug binnen en sla rechtsaf om verder oostwaarts te stappen. Verlaat het park via Frederik’s gate en steek de straat over naar Karl Johan’s gate. Aan je rechterkant ligt het Nationaal Theater. Karl Johan’s gate is één van de straten in Oslo met veel winkels, hotels en restaurants. Als je tijd hebt, kan je hier gerust wat tijd doorbrengen en shoppen voor je verdergaat met de wandeling.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 16 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
U
Nationaal Theater - © Shutterstock

Het voorplein van het Nationaal Theater, dat de deuren opende in 1899, wordt bewaakt door de grote Noorse schrijvers Henrik Ibsen en Bjørnstjerne Bjørnson. Dit gebouw is al meer dan 100 jaar het hart van Noors theater. Ibsen en zijn vrouw zaten op de eerste rij bij de opening en Ibsens toneelstukken werden hier regelmatig opgevoerd. Hier vindt ook elk jaar het Internationaal Ibsen Festival plaats.

 Nationaal Theater, Johanne Dybwads plass 1, 0161 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.914466, 10.734051 // www.nationaltheatre.org.uk/shows/oslo

Op Karl Johan's gate, met het Nationaal Theater aan je rechterkant, kan je ook links afslaan en je verder noordwaarts begeven door de universiteitscampus, om naar het Geschiedenismuseum te gaan dat daar net achter ligt.

Het Historisk Museum biedt onderdak aan een fantastische collectie Noorse antiquiteiten, maar ook aan andere vondsten van over de hele wereld, zoals uit Egypte, Azië en Afrika.

 Historisk Museum, Oslo, Noorwegen // GPS: 59.916822, 10.735532 // www.khm.uio.no/english/visit-us/historicalmuseum/

Neem Kristian IV’s gate oostwaarts, of je nu recht van het park rond het Koninklijk Paleis komt of eerst een bezoek hebt gebracht aan de optionele sites. Ga vervolgens verder noordwaarts op Universitetsgata om naar de Nationale Galerij te gaan.

De focus van de Nationale Galerij ligt hoofdzakelijk op Noorse schilderijen en sculpturen uit de 19de eeuw. Het impressionante museum werd opgericht in 1837 en is ’s lands grootste openbare kunstcollectie. De meest noemenswaardige kunstwerken die je hier kan vinden, zijn die van de beroemde Noorse schilder Edvard Munch.

 Nationale Galerij, Universitetsgata 13, 0164 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.916236, 10.737570 // nasjonalmuseet.no/en/visit/locations/the_national_gallery/

Verlaat de Nationale Galerij en sla rechtsaf. Sla vervolgens linksaf naar Kristian IV’s gate. Ga na 250 m verder naar Grensen en wandel na nog eens 250 m verder naar Stortorvet om de Kathedraal van Oslo te bereiken.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 17
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
H W V

De Kathedraal van Oslo werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1694 en 1697 en werd heropgebouwd halfweg de 19de eeuw. De kerk is de belangrijkste gebedsplaats van het bisdom Oslo en de Kerk van Noorwegen. Het is ook de parochiekerk van het stadscentrum van Oslo. In het verleden werd ze al regelmatig gebruikt door de Noorse koninklijke familie en de regering voor een aantal grootschalige evenementen, zoals het opmerkelijke huwelijk van Kroonprins Haakon en Mette-Marit Tjessem Høiby (een gewone burger en alleenstaande moeder) in 2001. Hun relatie werd door sommigen gezien als een waar Assepoestersprookje.

 Kathedraal van Oslo, Karl Johans gate 11, 0154 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.912676, 10.746506 // kirken.no

Neem de Kirkegata in zuidelijke richting vanaf de kathedraal en wandel ongeveer 1 km naar het Noorse Krijgsmacht Museum. Als je eerst het Operagebouw van Oslo wil zien, sla dan linksaf naar Tollbugata en ga verder rechtdoor naar Operagata. Het operagebouw, een imposant bouwwerk waar je moeilijk naast kan kijken, bevindt zich rechts.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 18
Kathedraal van Oslo - © Shutterstock
I

De ijsbergachtige structuur van het Operagebouw van Oslo, dat uitkijkt over de vroegere haven van Bjørvika, valt zeker niet bij iedereen in de smaak Dit opvallend gebouw is een symbool voor Noorwegen. Het werd ontworpen door het architectenbureau Snøhetta. Zelfs als je geen fan bent van deze moderne architectuur, zou je toch een wandeling op de marmeren helling die naar het dak leidt, moeten overwegen. Van daaruit heb je namelijk een mooi uitzicht over de stad, de haven en de hoge gebouwen aan de andere kant.

 Oslo Opera, Kirsten Flagstads Plass 1, 0150 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.907493, 10.753144 // operaen.no/

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Keer na je bezoek aan het Operagebouw terug langs de Operagata en Tollbugata. Sla vervolgens linksaf naar Skippergata en ga verder rechtdoor naar Akershusstranda om het museum te bereiken.

Het Noorse Krijgsmacht Museum is één van Noorwegens oudste musea. ’s Lands mooiste collectie wapens wordt tentoongesteld in het wapenarsenaalmuseum, terwijl de andere delen de militaire geschiedenis vertellen van de Vikingen tot aan het verzet van de Tweede Wereldoorlog.

 Noorse Krijgsmacht Museum, Akershus festning, Bygning 62, 0150 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.904465, 10.740736 // forsvaretsmuseer.no/Forsvarsmuseet

Wandel in noordoostelijke richting en sla linksaf naar de overblijfselen van de Burcht van Akershus.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 19
Operagebouw van Oslo - © Shutterstock
X J

De Akershusburcht is een middeleeuws kasteel dat oorspronkelijk gebouwd werd in de 13de eeuw. Het werd onder andere gebruikt als gevangenis. In de burcht vinden evenementen plaats en ook het Koninklijk Mausoleum en het kabinet van de Eerste Minister zijn er gevestigd. Het is één van de mooiste en oudste culturele erfgoedsites in het land.

 Akershusburcht, Oslo, Noorwegen // GPS: 59.907636, 10.737094

Als je van de burcht naar Akershusstranda gaat en langs de haven van Pipervika wandelt in westelijke richting, kom je langs het trendy shoppingdistrict Aker Brygge. Aarzel zeker niet om hier de volledige namiddag te spenderen als je daar de tijd voor hebt.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 20 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Akershusburcht - © Shutterstock
K

Aker Brygge en Tjuvholmen zijn twee aan elkaar grenzende districten die ooit Oslo’s scheepswerven waren. Vandaag zijn ze de hipste en meest fashionable delen van de stad. De postmoderne architecturale toetsen op de gebouwen zijn een hommage aan het industriële erfgoed van deze regio, maar ze zorgen tegelijkertijd voor een hedendaagse vibe.

In deze twee districten ontdek je trendy boetiekjes, cafés, restaurants, bars, nachtclubs en galerijen, maar ook zeer moderne residentiële wijken. Als je gek bent op hedendaagse en moderne architectuur, zal je hier zeker je hart kunnen ophalen. Tijdens een wandeling van Aker Brygge naar Tyuvholmen (Dieveneiland) kom je langs een aantal aangename terrasjes die over de Oslofjord uitkijken. Je kan overwegen om een bezoek te brengen aan het Astrup Fearnley Museum voor Moderne Kunst, aan Galleri Semmingsen en aan het Tjuvholmen Beeldenpark.

 Tjuvholmen, Oslo, Noorwegen // GPS: 59.907199, 10.722226

Tot slot raden we aan de metro of bus te nemen naar Sofienberg. Daar kan je de volgende bezienswaardigheden bezoeken.

Het Universitair Museum voor Natuurgeschiedenis heeft uitgebreide tentoonstellingen over dierkunde, plantkunde en geologie. Het bevindt zich midden in botanische tuinen met internationale flora en vijvers in verschillende thema’s. Er is ook een aangenaam café.

 Universitair Museum voor Natuurgeschiedenis en Botanische Tuinen, Sars' gate 1, 0562 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.919980, 10.771023 // www.nhm.uio.no/

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Verlaat de tuinen in oostelijke richting naar Monrads gate. Steek de straat over op het zebrapad en wandel door de parking tot aan het Munchmuseum.

Het Munchmuseum, dat meer dan 28.000 werken van Noorwegens beroemdste kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) telt, is een must-see voor iedereen die ook maar de geringste interesse in de kunstenaar heeft. Naast het feit dat je er heel wat schilderijen van Munch kan bewonderen, waaronder één van de twee geschilderde versies van ‘De Schreeuw’,

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 21 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Y Z L

kan je er ook zijn werkinstrumenten en zijn privébibliotheek bewonderen. Je kan er rondleidingen met gids of audiotours volgen, en misschien heb je wel het geluk om een jazz- of kamerconcert bij te wonen.

 Munchmuseum, Tøyengata 53, 0578 Oslo, Noorwegen // GPS: 59.917340, 10.774467 // munchmuseet.no/

Daarmee komt je wandeling tot een einde. Zoals je ziet kan je de belangrijkste zaken in één dag bezoeken, maar toch raden we aan om wat extra tijd te voorzien om nog meer te kunnen ontdekken van wat Oslo te bieden heeft.

Als je een tweetal dagen extra hebt, kan je bijvoorbeeld het Holmenkollen Skimuseum bezoeken. Dat werd opgericht in 1923 en is het oudste skimuseum ter wereld. Je vindt er heel wat tentoonstellingen over de 4000 jaar aan skigeschiedenis. Het Noorse Museum voor Wetenschap en Techniek is ook zeker de moeite waard. Als je tijd hebt, moet je ook zeker één of meer van Oslo’s mooie, rustige eilanden bezoeken, zoals Hovedøya, met zijn 12de-eeuwse klooster, maar ook paden en stranden; Lindøya, met zijn felgekleurde vakantiehuisjes; of Gressholmen-Rambergøya, waar je heerlijk kan zwemmen, zonnebaden en de beroemde vuurtoren kan bezoeken. Je kan ook een boottocht maken naar de Oslofjord.

 Op zoek naar een hotel in Oslo? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 22
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 23

DAG 2: OSLO > LILLEHAMMER

Vandaag laten we Oslo achter ons en rijden we noordwaarts naar de stad Lillehammer. Optioneel kan je nog een dag langer in Oslo blijven en de hoogtepunten van dag 2 en 3 combineren. In de route die wij voorstellen, besteden we liever wat extra tijd aan heerlijk relaxen bij het water.

Verlaat Oslo via het noordoosten en volg de Rv162. Rij vervolgens zo’n 60 km op de E6. Neem de afrit en volg Østre Hurdalveg om naar Eidsvoll te gaan.

• Afstand: 188 km

• Beginpunt: Oslo

• Eindpunt: Lillehammer

• Hoogtepunten:

• Eidsvoll

• Velmunden (optioneel)

• Hamar

• Skibladner Paddle Steamer

• Lillehammer

De stad Eidsvoll heeft een aantal plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo is Eidsvollbygningen, het herenhuis waar de Noorse Grondwet werd opgemaakt en ondertekend in 1814, één van Noorwegens belangrijkste historische sites – de bakermat van de nationale democratie. Het herenhuis zelf ligt in een park, waar ook een café en een museum in liggen die samen gekend staan als Eidsvoll 1814.

Het Eidsvoll Bygdetun, op slechts een paar minuten rijden van Eisdvoll, is een openluchtmuseum dat 28 oude gebouwen uit de 19de eeuw omvat en waar je demonstraties van ambachten kan bijwonen. Hier ligt ook het Eidsvoll Bezettingsmuseum. Iets meer naar het noorden, vlakbij Feiring, bevinden zich de overblijfselen van een 19de-eeuwse ijzerfabriek.

 Eidsvoll, Noorwegen // GPS: 60.301371, 11.171496

Als je de meren van Velmunden wil bezoeken, neem dan de E16 in westelijke richting. Sla af naar het noorden en rij op de Fv245 langs de westkant van de Randsfjorden. Sla af naar het noordwesten en rij verder naar Fjorda.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 24
2

We raden sterk aan om een aantal uur te voorzien om de Vemundenstreek te verkennen met de kano of de kajak. Dit gebied in Oost-Noorwegen is een waar peddelparadijs. Het gevarieerde landschap ligt tussen de Randsfjord en de Sperillenmeren op ongeveer 400 m boven de zeespiegel. Rond het Velmundenmeer en in het omliggende gebied zijn er een aantal plaatsen waar je kajaks en kano’s kan huren.

 Vestlund Kanoverhuur, Velmunden, Noorwegen // GPS: 60.462716, 10.244458

Keer terug naar de E6 vanuit Eidsvoll of vanuit Velmunden en volg deze weg ongeveer 60 km noordwaarts. Neem de afslag en de Fv222 om naar het centrum van Hamar te gaan.

Hamar bevindt zich op de oevers van Mjøsa, Noorwegens grootste en vierde diepste meer. Het is een bruisende stad te midden van erg vruchtbare landbouwgrond die veel lokale specialiteiten voortbrengt. Op de landtong van Domkrikeodden vind je de overblijfselen van de 950 jaar oude Hamarkathedraal. In 1998 werd er een stalen en glazen structuur overheen gebouwd om de ruïne te beschermen. Het is de grootste glasstructuur in heel Europa. De koepel en de ruïnes die ze beschermt, maken deel uit van het Hedmarkmuseum. Het museum vertelt je meer over de geschiedenis van de streek, van de Vikingen tot nu. Treinfanaten kunnen hier bovendien het Noorse Spoorwegmuseum bezoeken.

 Hamar, Noorwegen // GPS: 60.792637, 11.039390

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 25 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3 A
Ruïnes van de Hamarkathedraal - © Shutterstock

De 130 jaar oude raderstoomboot, de DSSkibladner vaart heen en weer op Lake Mjøsa tijdens de zomermaanden. Zo kan je op een aangename en rustige manier van het water en de bergen genieten. Er is een tocht van 4,5 uur vanuit Hamar op woensdag, vrijdag en zaterdag. Tickets kan je aan boord kopen.

 Hamar, Noorwegen // GPS: 60.792782, 11.066866 // www.skibladner.no/hjem

Neem de Fv222, de E6 en de Fv213 om naar Lillehammer te gaan.

Lillehammer is vooral bekend als de stad waar in 1994 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Om daar meer over te weten te komen, bezoek je het Noors Olympisch Museum en de andere locaties in de stad die tijdens de Spelen gebruikt werden. Bezoek ook zeker Maihaugen, een openluchtmuseum met meer dan 200 gebouwen. Vergeet daarnaast de trollen en attracties van het Hunderfossen Familiepark niet te bezoeken als je met kinderen reist.

 Lillehammer, Noorwegen // GPS: 61.111998, 10.477795

 Op zoek naar een hotel in Lillehammer? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 26 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4
B
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 27

DAG 3: LILLEHAMMER > LOM

Vandaag rijden we naar het spectaculaire Jotunheimen Nationaal Park, ofwel via een langere tocht vertrekkende vanuit Oslo, ofwel via een kortere vanuit Lillehammer. Onderweg kan je opnieuw genieten van de mooie waterpartijen in dit deel van het land.

• Afstand: 165 km

• Beginpunt: Lillehammer

• Eindpunt: Lom

• Hoogtepunten:

• Rivier Sjoa/Sjoa

• Rondane Nationaal Park (optioneel)

• Lom

Om te beginnen rijden we in noordelijke richting vanuit Lillehammer langs de E6 in het Gudbrandsdal, een mooie riviervallei met vruchtbare grond waar je een hele reeks leuke boerendorpjes tegenkomt die hier al sinds de Vikingtijden gevestigd zijn. In één van die dorpjes, Ringebu, is er een staafkerk (een kerk die helemaal uit hout is opgetrokken).

Neem de E6 naar Sjoa en vervolgens de Fv257 naar Sjoa Rafting.

Verder in noordwestelijke richting vind je Sjoa, waar Sjoa Rafting je de kans biedt om de rivier al raftend te verkennen. Er zijn heel wat rondleidingen en andere buitenactiviteiten voor zij die echt de natuur in willen trekken in de plaats van erdoor te rijden met de auto.

 Sjoa Rafting, 6277 Heidal, Noorwegen // GPS: 61.706824, 9.439329 // www.sjoarafting.no/

Als je het nationaal park wil bezoek, verlaat de E6 dan bij Rondanevegen in Otta na 106 km. Neem deze weg en vervolgens de FV444 naar Tjønnbakkvegen om het park binnen te gaan.

 Op zoek naar een hotel in Lom? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 28
5

Als je tijd hebt, wil je misschien wel een kleine omweg maken om te genieten van een wandeling of een andere buitenactiviteit in Rondane Nationaal Park, opgericht in 1962 en daarmee het eerste in Noorwegen. Het lokale meer van Rondvatnet wordt omringd door bergtoppen, bekleed met rendiermos en korstmossen. In de bergen rond het meer kan je wandelen op mooie paden.

 Rondvatnet, Rondane Nationaal Park, Noorwegen // GPS: 61.880353, 9.792618

Keer terug naar of ga verder op de E6 naar Otta. Neem vervolgens de Rv15 naar Lom.

Na wat avontuur banen we ons nu een weg westwaarts naar de gemeente Lom. Daar zijn heel wat verblijfplaatsen die je kan gebruiken als uitvalsbasis terwijl je het naburige Jotunheimen Nationaal Park – waar we ons morgen op zullen focussen – verkent. Het kleine dorpje Lom is een culinair centrum geworden. Er zijn heel wat plaatsen waar je de lokale specialiteiten kan proeven. De staafkerk van Lom is ook zeker een bezoekje waard.

 Lom, Noorwegen // GPS: 61.839664, 8.566217

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 29 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
EINDE OPTIONEEL
6 A
Staafkerk van Lom - © Shutterstock
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 30

Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis Zuid-Noorwegen.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 141 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 31

DISCLAIMER

We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige mogelijk niet-accurate informatie, noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl.

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be

Laatste update: januari 2022

© Alle rechten voorbehouden. Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

©
op shop.themediabay.be 32
Koop de volledige reisgids

• Je rondreis Noorwegen voorbereiden? Bekijk hier onze favoriete hotels en verblijven in Noorwegen

• Wil je graag tickets of georganiseerde tours boeken in Noorwegen? Boek je tickets voor tours bij GetYourGuide

• Ferry overtocht boeken? Hier vind je alle boten en boek je je overtocht online, de beste route naar Noorwegen? Dat lees je hier op onze blog.

• Op zoek naar een totaal georganiseerde reis naar Noorwegen? Kijk dan even bij Nordic: Georganiseerde reizen naar Noorwegen

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 33

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.