Moezel Rondreis (PDF)

Page 1

Deze gratis reisgids bevat 2 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis Moezel.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 135 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 18 wandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

2
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 3
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 4

INLEIDING

De Moezel is de op twee na grootste wijnproducerende regio in Duitsland (13 Duitse wijnregio). De wijnen zijn vooral afkomstig van de Riesling druif, die voor meer dan 60% van de wijnteelt instaat. Andere druivenrassen in de Moezelstreek zijn Müller-Thurgau, Weissburgunder (Pinot Blanc), Elbling en Pinot Noir. De Moezelwijnen zijn over het algemeen laag in alcolholpercentage (6 à 10%) en hebben een iets hogere zuurtegraad.

Het waren de Romeinen die de eerste wijngaarden langs de Moezel aanlegden. Als je door de Moezelstreekt rijdt, kan je ze niet missen, de steile hellingen vol met druivenranken De geografie van het gebied langs de Moezel met z’n hellingen maakt het ideaal om wijnstokken te laten groeien Het zonlicht wordt deels geweerkaatst door de rivier en zorgt zo voor meer zonlicht en een betere rijping van de druiven.

Naast het proeven van de lokale wijnen nemen we je ook mee langs de mooiste plekjes van de Moezelstreek tussen Trier en Koblenz.

Je verkent de historische stad Trier met een stadswandeling langs tal van Romeinse overblijfselen.

Je duikt in Fell onder de grond in de leisteenmijn en onderweg komt je langs tal van Romeinse Villa's een een Romeins wijnschip.

Voor alle wandelingen (stad en natuur) hebben we een GPS-track gemaakt. Je kan deze downloaden via deze link (enkel in de betalende versie) of scan de QR code rechts.

Zo kan je je smartphone als GPS gebruiken.

Deze GPS-tracks kan je inladen in de apps van Komoot, OSM AND, AllTrails en andere.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 5

Maak een stop in een van de vele kasteelruïnes en panormaische uitzichtpunten. Vergeet vooral je wandelschoenen niet mee te nemen, deze reisgids bevat maar liefst 18 wandelingen langs de mooiste plekjes van de Moezel.

In Cochem nemen we je mee op een stadswandelign en kan je bezoek brengen aan de geheime Bundesbank Bunker. Wie wil kan een uistapje maken naar de Geierlay hangbrug in Mörsdorf, hier wandel je over een van het langste hangbruggen van Duitsland.

We sluiten deze rondreis af met een stadswandeling in Koblenz, waar de Moezel uitmondt in de Rijn.

Totale afstand: 300 km

• Een originele activiteit boeken langs Moezel? Bekijk hier de leukste activiteiten

• Een camper huren en naar de Moezel? Huur hier je camper voor je rondreis Moezel

• Een verblijf boeken langs de Moezel? Bekijk hier ons favoriete verblijven

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 6
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 7

DAG 1: TRIER

Trier ligt aan de Duitse Moezel op de grens met het Groothertogdom Luxemburg. Mede door deze ligging en zijn prachtige gebouwen, monumenten en historische overblijfselen lokt Trier veel toeristen. Trier is zeer oud en werd zelfs in 306 even de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Keizer Constantijn liet er heel wat bouwwerken uitvoeren. Het is ook een inkoopcentrum en deze wandeling brengt je even nabij de vele winkels en shoppingcentra.

Op het 'Rode Huis' staat dat de stad Trier zowat 1300 jaar ouder is dan Rome. Dit lijkt ons een beetje te optimistisch, maar Trier is wel de oudste stad van Duitsland en is gesticht in 16 v.c. en droeg dan de naam 'Augusta Treverorum'. In 306 werd het de hoofdstad van het Romeinse rijk en was het de verblijfplaats van Keizer Constantijn. Zo kwamen er de Kaisersthermen (luxueus badhuis), de Basilica en twee reusachtige kerken. Amper een paar jaar later, in 314, verhuist Constantijn naar Byzantium. Eind 4de eeuw kent Trier zijn laatste bloeiperiode. Hierdoor werden bepaalde Romeinse bouwwerken nooit afgewerkt. Vele van deze gebouwen zijn nu nog altijd te bezoeken. Bovendien werd het een Keurvorstendom met vorsten die zich graag met alle luxe omringden. Er valt dus heel wat te zien in Trier..

 Trier, Germany // GPS: 49.750451, 6.637719

Waar overnachten in Trier?

• Camping: Campingpark Trevirius Trier, Luxemburger Str. 81, 54294 Trier

• Appartement: Moselle Apartments + parkeerplatas en keuken en netflix

• Hotel: Boutiquehotel Kloster Pfalzel

PARKEREN

Betalend parkeren, niet zo ver van de Porta Nigra in de Engelstrasse 18. Dit parkeergebouw is bereikbaar via de ring en noemt 'Parkhaus Porta Nigra' (zie ligging hier).

Er is een P+R parkeerplaats in de omgeving van het Messepark, ook voor campers. Adres: In den Moselauen 2, Trier. Laat op! Er zijn buslijnen om de 20 minuten (lijn 3 richting Tarforst), maar dit stopt om 18 uur!

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 8
1

Tijdens de kerstmarkten zijn er op sommige zaterdagen gratis verbindingen vanaf deze parkeerplaats.

MET DE TREIN

Je kan perfect aansluiten op de wandelroute. Neem hiervoor het overzichtsplan van Trier en daar zie je meteen de stippellijn die vanaf het station (Hauptbahnhof) vertrekt. Na zo'n 600 meter ben je aan de Porta Nigra waar de wandeling begint.

GRATIS OPENBAAR VERVOER EN KORTING DE TRIERCARD

Vooral voor reizigers die meerdere dagen in Trier verblijven kan de TrierCard interessant zijn. Je mag dan gedurende drie dagen gratis reizen met de lijnbussen binnen Trier. Je krijgt ook nog eens extra voordelen in handelszaken en toeristische activiteiten.

Een TrierCard aankopen kan bij de toeristische dienst (start van de wandeling aan de Porta Nigra) en kost 16 euro per persoon voor 3 dagen. Gezinnen (2 volw. + 3 kinderen max.) betalen 32 euro (tarieven 2024). Meer info op www.trier-info.de

Stadswandeling Trier

• Afstand: 4,9 km

• Startpunt: Porta Nigra, Simeonstrasse, Trier (zie locatie op de kaart)

• Eindpunt: Hauptmarkt, Trier (zie locatie op de kaart)

• Toegankelijk voor rolwagens: Ja

• Openbaar toilet: Halverwege de wandeling, bij de parkeerplaats na punt 5, zie de aanduiding op de kaart.

Je kunt deze route ook volgen met gps. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR-code rechts.

Zo kun je je smartphone als gps gebruiken.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 9

Liever deze wandeling door Trier met een gids maken? Klik hier en boek je stadswandeling met gids in Trier

De Porta Nigra (zwarte poort) was oorspronkelijk heldergeel, maar door de vervuiling werd ze zwart. Ze is 30 meter hoog en 36 meter breed. Het is de hoogste poort uit het Romeinse tijdperk. Dit bouwwerk dateert van ca. 150 n.c. De dubbele deuren, gecombineerd met een uitstekende stabiliteit maakten deze poort oninneembaar.

Toen aartsbisschop Poppe in 1016 naar de stad kwam was dit het enige gebouw dat nog enigszins recht stond. Hij liet een dak over de binnenkoer leggen en had zo een mooie ruimte gecreëerd. Zo maakte hij er twee kerken boven elkaar, de inrit werd volgestort met puin van de vervallen stad en hij bouwde een brede val die naar de 1ste verdieping leidde. De onderste kerk was de parochiekerk en de bovenste was de kloosterkerk van St. Simeon. Hij liet naast de poort het Simeonsklooster bouwen. Napoleon liet de kerken afbreken en gaf opdracht de Porta Nigra

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 10
Porta Nigra © Shutterstock
A

terug in zijn originele staat te herstellen. Behalve het Romaanse koor ziet die er nu uit zoals bij de oprichting. De Porta Nigra kan je bezoeken: www.trier-info.de

Ooit waren er meerdere poorten in Trier die als verdedigings-en toegangspoorten voor de stad dienden. Zo was er de noordelijke Porta Nigra, de de westelijke Porta Inclyta , de oostelijke Porta Alba (Witte Poort) en de zuidelijke Porta Media. De poorten waren het eindpunt van 2 belangrijke Romeinse wegen (Noord-Zuid en Oost-West) naar Trier.

 Porta Nigra, Porta-Nigra-Platz, 54290 Trier // GPS: 49.759799, 6.644214 // www.trierinfo.de/sehenswuerdigkeiten/porta-nigra

In het voormalige Simeonsklooster kan je terecht voor het Stadtmuseum Simeonstift. Je ziet er kunstwerken die een beeld schetsen over de stad maar ook schilderijen, beeldhouwwerken tot nieuwe media. Zowat alle kunstvormen zijn aanwezig, van de middeleeuwen tot nu, door middel van ca. 900 tentoongestelde objecten. Meer info op www.museum-trier.de

 Stadtmuseum Simeonstift, Simeonstraße 60, 54290 Trier // GPS: 49.759916, 6.643709

Je vertrekt aan de Porta Nigra. Voor het vervolg van de wandeling keer je met je rug naar de Porta Nigra en stapt rechtdoor tot bij het Driekoningenhuis. Daarna ga je verder door tot op de Hauptmarkt

Het Dreikönigenhaus werd rond 1200 gebouwd. Toen waren de eerste twee verdiepingen zonder openingen. Dit was de beste manier om overvallers buiten te houden. Vandaar zit de voordeur op de tweede verdieping. Deze was te bereiken met een ladder die kon worden opgetrokken.

Momenteel is dit gebouw een horecazaak en heeft men voor het gebruiksgemak een voordeur op het gelijkvloers gemaakt.

 Dreikönigenhaus, Simeonstraße 20, 54290 Trier // GPS: 49.7583681, 6.642853 // http://www.coffee-fellows.com

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 11
C
B

Op de Hauptmarkt gekomen moet je linksaf in de Sternstraße naar de Dom. Uiteraard neem je eerst even de tijd om deze Hauptmarkt van naderbij te bekijken.

Op de Hauptmarkt staat een oudere fontein (foto), de Petrusbrunnen (eind 16de eeuw)

Dit is het belangrijkste plein van Trier en bezit ook nog het Marktkreuz (het origineel staat in het Simeonstiftmuseum). Dit was het symbool dat de inwoners van de stad Trier rond het jaar 1000 handel mochten drijven.

Achter de huisgevels zie je de kerk Sankt-Gangolf. Je kunt het portaal bereiken via een kleine poort tussen de huizen. Dit poortje is 18de eeuws. Origineel uit de 13de eeuw maar wat je nu te zien krijgt is het resultaat van talloze verbouwingen tot de 18de eeuw. Omdat men vanuit de toren een goed zicht heeft over de stad heeft er nog een torenwachter in gewoond.

Er zijn op dit marktplein talrijke mooie gevels te zien waarvan de Steipe het belangrijkste gebouw is. De Steipe (zie foto hiernaast), is niet meer origineel. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het plat gebombardeerd. Maar het werd heropgebouwd volgens de originele plannen uit de 15de eeuw. Dit was tot de 18de eeuw het stadhuis van Trier. Nu is er op de benedenverdieping een horecazaak.

Achter de Steipe zie je een rood gebouw (foto). Het 'Rotes Haus' heeft een bijzondere tekst op zijn gevel staan. Wellicht voor het merendeel onbegrijpelijk maar het verkondigt dat Trier nog 1300 jaar ouder is dan Rome. Daar zijn evenwel geen bewijzen van.

 Römerbrücke, 54290 Trier // GPS: 49.75185526, 6.626427

Ga nu naar het Sternstraße dat je tot bij de Dom en de Liebfrauenkirche brengt.

De Dom was ooit tweemaal zo groot als nu maar werd verschillende keren vernield. Uiteindelijk werd de huidige Dom gebouwd door aartsbisschop Poppe. Hij heeft nog steeds twee koren, waarvan eentje met een bedevaartommegang. Naast de Dom staat de Liebfrauenkirche uit 1260.

 Dom Sankt-Peter zu Trier , Liebfrauenstraße 12, 54290 Trier // GPS: 49.756518, 6.643155 // www.dominformation.de  Liebfrauenkirche, Liebfrauenstraße 2, 54290 Trier // GPS: 49.756047, 6.6428976 // www.liebfrauen-trier.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 12
D E

Net zoals Trier heeft ook de Dom Sankt-Peter zu Trier een zeer lange geschiedenis. In de 4de eeuw stond hier de eerste kerk, het was een basiliek en meteen zetel van de bisschop. De functie van bisschopszetel heeft ze nu nog steeds, vandaar dat ze de titel ‘Dom' draagt. De huidige kerk dateert van rond het jaar 1000, opgebouwd in romaanse stijl en daarna nog ettelijke keren verbouwd en uitgebreid. De buitenkant is zeker indrukwekkend maar ook de binnenzijde verdient je aandacht. Daarom dat we een klein grondplan hebben toegevoegd op de volgende pagina. Zo mis je de belangrijkste bezienswaardigheden niet.

Wil je meer zien van de buitenkant van de Dom? Neem dan de Windstraße (zie ligging hier). Daar zie je duidelijk de verschillende bouwperioden en -stijlen.

Net voor de rechteringang van de Dom zie je links van die ingangsdeur een grote gebroken pilaar liggen (F op het grondplan, zie ligigng hier). Die ligt er al sedert 1614. Het is een deel van een granieten zuil die toen werd opgegraven bij funderingswerken aan het Allerheiligenaltaar. Dit zware stuk werd toen naar buiten gesleept en bleef er liggen, tot vandaag. Het kreeg zelfs een naam 'Domstein'. Die zuil dateert van de eerste Dom (4de eeuw).

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 13
Dom Trier © Shutterstock

Als je de Dom binnen bent stap je rechtdoor en bij de 3de zuil zie je een prachtig altaar, het Allerheiligenaltaar (A op het grondplan). Het is ook het graf van een aartsbisschop (von Metternich).

Ga dan verder rechtdoor. Eerst krijg je rechts de poort naar de kruisgang. Wat verder is de trap naar de schatkamer en de kapel van de 'Heilige Rock'. Links van die trap zie je de toegang tot de crypte. In de Kruisgang (B op het grondplan) zie je een aantal platte grafzerken maar krijg je een mooi zicht op de Dom (foto). Daarvoor moet je wel het middenplein kruisen. Na de drukte van het centrum is de stilte een verademing (als er geen restauratiewerken bezig zijn).

De Schatkamer (C op het grondplan) is alleen te bezoeken mits het betalen van inkomgeld. Volgens kenners zou het draagbaar altaar (10de eeuw) het meest waardevolle stuk zijn. Maar bijzonder is toch wel de 'Heilige Nagel'. Dit zou één van de vier nagels zijn waarmee Christus werd gekruisigd. Al is het weinig waarschijnlijk dat ze toen zo'n sierrijke nagels gebruikten om iemand te kruisigen.

Ga nog wat hoger via de bedevaarttrap naar de kapel van de 'Heilige Rock' (D op het grondplan). In die rijk versierde kapel met een prachtig portaal (17 de eeuw) ligt een gewaad dat Christus nog zou gedragen hebben. Het kleed krijg je niet te zien omdat het te fel onderhevig is aan licht en vochtigheid. Het is bewaard in het schrijn met klimaatregeling in die kapel. Het is zo bijzonder omdat er geen naden aan zijn. Maar over de echtheid is er natuurlijk twijfel. Spijtig genoeg mag je niet in de kapel zelf, behalve tijdens de 'Heilige Rock Tage', meestal van half april tot half mei, info op www.heiligrock-wallfahrt.de.

Keer daarna terug via de andere zijbeuk naar de uitgang van de kerk. Zo kom je langs de mooie preekstoel (E op het grondplan), bouwstijl renaissance en daterend van 1572. Boven je hoofd zie je het grote orgel.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 14

Wil je meer informatie over de Dom dan kun je naar de Dom Information. Dat is in het gebouw recht tegenover de Liebfrauenkirche. Meer info over de Dom en het informatiecentrum: www.dominformation.de

 Dom Sankt-Peter zu Trier , Liebfrauenstraße 12, 54290 Trier // GPS: 49.756518, 6.643155 // www.dominformation.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 15

De Liebfrauenkirche straalt een totaal andere sfeer uit dan de Dom. De Liebfrauenkirche is gebouwd op de fundamenten van een deel van de eerste Dom. Die bestond ook immers uit twee kerken. De Liebfrauenkirche zou de oudste gotische kerk zijn van Duitsland. Ze dateert uit de 13de eeuw en is gebouwd in de vorm van een Grieks kruis.

Als je binnenkomt merk je meteen de totaal andere sfeer op. Het is er erg gezellig. Rechts heb je meteen iets bijzonders (G op het grondplan). Je kunt daar in de vloer kijken (mits te betalen). Je ziet de verschillende vloeren van de 4de eeuw tot nu. Ga ook even binnen in de doorgang tussen de twee kerken. Daar staat een zeer mooie Piëta (H op het grondplan). Meer info over deze kerk lees je op www.liebfrauen-trier.de

 Liebfrauenkirche, Liebfrauenstraße 2, 54290 Trier // GPS: 49.756047, 6.6428976 // www.liebfrauen-trier.de

Bij Weinstube Kesselstatt kan je genieten van een wijnproeverij en een rondleiding door de wijnkelders volgen onder het barokke paleis Kesselstatt. Er is ook een eetcafé en wijnbar waar je lunch kan genieten.

 Weinstube Kesselstatt, Liebfrauenstraße 10, 54290 Trier // GPS: 49.755769, 6.6423595 // http://www.weinstubekesselstatt.de

Als je uit de Liebfrauenkirche komt ga je linksaf. Onder de poort opnieuw linksaf: An der Meerkatz. Op het einde kom je op een plein waar je rechts al de Basilika ziet. Daar moet je nu heen.

Doordat Trier in 306 hoofdstad werd van het Romeinse Rijk moest het een troonzaal hebben. Voor Keizer Constantijn moest alles zeer groot zijn, vandaar werd het het grootste gebouw uit de oudheid (67 m lang, 26,05 m breed en 33 m hoog). De Porta Nigra gaat twee keer in dit gebouw. Het gebouw was nog dieper uitgehaald dan nu (de vloer is verhoogd), in de nis stond de hooggeplaatste troon. De wanden waren allen bekleed met marmer en er was vloerverwarming (marmeren vloer). De nis was versierd met mozaïeken.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 16
G F

Na het vertrek van de Romeinen kwam de Basiliek van Constantijn in verval en werd deze voor allerlei doeleinden gebruikt. Tussen 1846 en 1856 werd deze hersteld en is nu nog steeds in gebruik als een Protestantse kerk.

 Basiliek van Constantijn, Konstantinpl. 10, 54290 Trier // GPS: 49.753468, 6.643975

Als je uit de Basilika komt ga je naar links de trappen op en je bent aan het Keurvorstelijk Paleis. Vooraleer je aan de voorgevel komt zie je nog tussen de bomen een rood gebouwtje. Daar zijn er toiletten.

Dit mooie Keurvorstelijk Paleis werd gebouwd in 1756 door keurvorst Philipp von Walderdorff. Het werd nooit afgewerkt want de Basilika staat in de weg. Maar het interieur beviel de laatste keurvorst niet. Het kreeg daardoor een bestemming als gastenhuis en werd in 1794 geplunderd en gedegradeerd tot kazerne. In 1930 gerestaureerd maar in 1944

H

Koop de
17
©
volledige gids op shop.themediabay.be
Basiliek van Constantijn © Shutterstock

gebombardeerd, doch veel beelden konden worden gered, zelfs de mooie trap bleef gespaard. Dit gebouw is in gebruik door de overheid en kan niet bezocht worden.

Loop langs de voorgevel van dit paleis naar de aanpalende tuin met grote vijver (foto hiernaast).

Aan de overzijde van de vijver zie je onder de bomen een kleine boog. Wie naar het Landesmuseum wil moet door die boog heen. Wie niet naar het Landesmuseum gaat volgt de vijver tot aan het Café. Daar stap je verder door en je komt automatisch in de andere tuin waar je zopas was met zicht op de grote gevel van het Paleis.

 Kurfürstliches Palais, Willy-Brandt-Platz 3, 54290 Trier // GPS: 49.753224, 6.643538 // http://www.trierinfo.de/kurfuerstliches-palais-info

Kurfürstliches Palais © Shutterstock

Ga naar links en volg het brede lange wandelpad langs een open grasplein. Op het einde kom je bij de Kaisersthermen (zie ligging hier)

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 18

Alle Romeinse artefacten die in Trier en omgeving werden gevonden zijn opgeborgen in het Rheinisches Landesmuseum Bewonder er de grootste mozaïekcollectie ten noorden van de Alpen, de gigantische grafmonumenten uit Neumagen (waar we op deze rondreis ook langsrijden) en de grootste Romeinse muntschat ter wereld met meer dan 2600 gouden munten en een gewicht van 18,5 kg. Meer info op de website

 Rheinisches Landesmuseum Trier, Weimarer Allee 1, 54290 Trier // GPS: 49.7514980, 6.6441505 // www.zentrum-derantike.de/de/rheinisches-landesmuseum

Aan de rand van de stad liggen de Kaisersthermen, als het ware in de tuin van het

Keurvorstelijk Paleis. Dit tweede badhuis is een schenking van keizer Constantijn aan de bevolking. Het werd echter nooit afgewerkt want de keizer verliet Trier wanneer het in de ruwbouwfase stond. De thermen kunnen bezocht worden (volg de stippellijn op de kaart en je komt zo langs het toegangsgebouw). Alle info op www.trier-info.de

 Keizerthermen, Weberbach 41, 54290 Trier // GPS: 49.749727, 6.642504 // www.trier-info.de/sehenswuerdigkeiten/kaiserthermen

Kaisersthermen Trier © Shutterstock

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 19
I J

Wil je naar het Amfitheater?

Een bezoek aan het Amfitheater hebben we niet meer in deze wandeling opgenomen. Onze lezers vonden het geen omweg waard: weinig te zien en om het te zien moet je een entree betalen. Op de overzichtskaart vind je vanuit punt 5 de wandelroute naar het Amfitheater. Het is vrij eenvoudig maar je dient wel een brede laan te kruisen (zie ligging hier).

Inkorting route

Om het traject te volgen op de kaart moest je bij punt 5 naar links door het poortje en direct rechts om zo langs de thermen te wandelen.

Wil je die omweg niet volgen dan moet je nu de stippellijn volgen op onze kaart: dat betekent bij punt 5 naar rechts. Je komt langs het toegangsgebouw van de thermen.

Op het einde ga je naar rechts (langs parking en toilet) en dan bij de eerstvolgende straat naar links: Rahnenstraße (zie ligging hier). Op het einde van die straat zie je links de fabrieksgebouwen waar de wijnen geproduceerd worden van de wijngaarden van de bisschoppen en rechts het seminarie. Je gaat daar rechtsaf en bij de winkelstraat rechtdoor. Je komt nu op de Viehmarktplatz, punt 6 op de kaart (zie ligging hier)

Omdat het Amfitheater meer geplunderd werd dan onderhouden is er nog maar weinig overgebleven, behalve de kelders. Met wat goede wil kan je je nog inbeelden hoe hier meer dan 20.000 mensen het spektakel konden volgen. Pas in 1816 werd het opgegraven en kan nu bezocht worden, alle info op www.trier-info.de

 Amfitheater van Trier, Olewiger Str. 25, 54295 Trier // GPS: 49.7480310, 6.6492045 // www.trier-info.de/amphitheaterinfo

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 20
K

Op dit plein staat centraal het moderne gebouw dat de overblijfselen van de Thermen am Viehmarkt overdekt. Bij toeval werd hier een Romeinse villawijk ontdekt. Bij de opgravingen kwam een compleet badcomplex tevoorschijn. Er zijn ook nog enkele zerken te zien. Die zijn afkomstig van de Joodse begraafplaats uit de middeleeuwen.

Op het plein ga je nu in de richting van de Europahalle (zie ligging hier). Daar ga je naar rechts en onmiddellijk naar links: Gerty-Spies-Straße (zie ligging hier).

Afwijking op de route: volg de stippellijn naar een plein en terug

Bij het Gymnasium stap je rechts de brede straat in die je naar een groot plein brengt (parking): Augustinerhof (zie ligging hier). Recht voor je zie je het stadhuis. Rechts van het stadhuis zie je de fontein en daar zie je eveneens nog een restant van het klooster: de leeuw, een onderdeel van de toegangspoort (even in de hoogte kijken). Links van het stadhuis zie je een eigenaardig gebouw met een bijzonder dak (zie foto), dat is de Hochbunker.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 21
Amfitheater Trier © Shutterstock
L

Een Hochbunker had tijdens de Tweede Wereldoorlog tot doel de ambtenaren een veilige werkplek te bezorgen. Dat waren meestal mensen die verantwoordelijk waren voor de veiligheid. Een Hochbunker beschermde hen tegen luchtaanvallen. Of het had een zeer goed versterkt plat dak ofwel een versterkt schuin dak langswaar de bommen naar de grond werden geleid. Er waren weinig of geen ramen en de muren waren extra verstevigd.

Het stadhuis is nu het belangrijkste administratieve centrum van Trier. Het was tot 1794 een klooster van de Augustinerorde. Toen lag dit klooster aan de rand van de stad, niet ver van de stadsmuur. Het eerste klooster dateert van de 14de eeuw maar alleen het koor van de kerk dat je rechts kunt zien is origineel bewaard gebleven. In 1722 werd het oude gebouw afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. In 1794 werd Trier bezet door de Fransen en deed het dienst als gevangenis en kazerne.

Nadat het sedert 1801 geen functie meer had werd het in 1810 zwaar verbouwd en deed het tot 1925 dienst als tehuis voor armen. Sedert 1925 is het dan stadhuis geworden.

Rechts van het stadhuis zie je de Heimatbrunnen. Deze fontein van 2012 draagt het opschrift "Einigkeit und Recht und Freiheit. Breslau, Gleiwitz, Stettin, Königsberg, Eger, Marienburg". (Eenheid en gerechtigheid en vrijheid. Wroclaw, Gleiwitz, Stettin, Königsberg, Eger, Marienburg).

Daarom is het zeer omstreden want die plaatsnamen staan allemaal in verband met de Tweede Wereldoorlog waar Duitsers niet tevreden naar terugkijken. Toch is dit een fontein die de vrede moet symboliseren en de Duitsers herinneren aan hun geschiedenis.

 Thermen am Viehmarkt, Viehmarktpl., 54290 Trier // GPS: 49.752791, 6.637707

Verlaat het plein via dezelfde straat en op het einde naar rechts tot aan de verkeerslichten. Daar zie je rechts de Joodse synagoge.

Je bent nu op de brede Südallee waar je ter hoogte van dit kruispunt naar het midden van de laan stapt en daar naar rechts (je ziet reeds pijlen naar de Römerbrücke). Je wandelt nu tussen de twee rijbanen in een groene zone en direct kom je langs een restant van Bastion Südallee (zie ligging hier). Dit maakte deel uit van de historische stadsmuur die er niet meer is.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 22

Bij het volgende kruispunt moet je naar het linkerbaanvak kruisen om dezelfde richting uit te gaan maar nu langs het voetpad. Zo kom je langs de Barbarathermen. Wat verder heb je het kruispunt met de Römerbrücke. Daar ben je aan punt 7 aangekomen op de kaart (zie ligging hier).

Barbarathermen was het op één na grootste badhuis van het Romeinse Rijk. In tegenstelling tot de Kaisersthermen is dit wel in gebruik geweest. Vrij lang, tot zo'n 400 jaar geleden, stonden de gebouwen er nog. In de 17de eeuw werd het afgebroken om de stenen te hergebruiken voor een klooster. Nu nog kan je de restanten hiervan zien. Het kan bezocht worden, alle info op www.trier-info.de

 Barbarathermen, Südallee, 54290 Trier // GPS: 49.7504429, 6.630762

Barbarathermen Trier © Shutterstock

Ga naar de Römerbrücke (Romeinse brug, zie ligging hier) toe maar net ervoor, aan de zuil, neem je de trap naar beneden en wandelt onder de brug verder door. Net voorbij de eerste kraan (de meest recente van de twee kranen) heb je wat verder een pad dat je hoger brengt. Eenmaal boven ga je naar rechts. Je komt terug langs een kraan (zie ligging hier).

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 23
M

Aan de voetgangerslichten de baan oversteken en rechtdoor in de straat ‘Hinter dem Zollamt’ stappen. Je volgt de rechtse bocht mee. Op het einde naar links. Dan kom je op een complex kruispunt en dat is punt 8 op de kaart (zie ligging hier).

Aan de Moezel heb je de Romeinse brug (Römerbrücke), althans de pijlers zijn nog echt Romeins. Vroeger werd er op de pijlers een houten brug gebouwd. Langs deze rivier staan er ook nog een tweetal kranen. De rivier was bij het verval van de Romeinse wegen zowat het enige transportmiddel. De goederen werden door deze kranen in de schepen geladen en gelost. De ene kraan dateert van 1413 en de andere van 1774. Het waren eigenlijk tolkranen (Zollkran) die de belasting in natura uit de schepen losten. De armen kunnen niet bewogen worden, wel het dak.

 Römerbrücke, 54290 Trier // GPS: 49.752023, 6.626502 // www.trier-info.de/english/roman-bridge-info

Op dit kruispunt ga je direct linksaf in de Karl-Marx-Strasse (zie ligging hier) We wanen ons even in de rosse buurt maar de Mercedesgarage zorgt voor de nodige afleiding. Op het volgende kruispunt rechtdoor verder in de Karl-Marx-Strasse die verder Brückenstrasse wordt en bijna op het einde van deze straat aan huisnummer 10 zie je links het museum van Karl Marx (zie ligging hier).

OKarl Marx werd in 1818 geboren in Trier. Hij heeft hier evenwel nooit gewoond toen hij zich actief in het marxisme stortte. Hij reisde door Europa en stierf tenslotte in Londen. Zijn thema's zijn communisme, materialisme, kapitalisme en economie. In het Karl Marx Haus vind je foto's, documenten en nog wat andere snuisterijen vertellen je er meer over. Eerder voor mensen die in deze materie veel interesse hebben.

 Museum Karl-Marx-Haus, Brückenstraße 10, 54290 Trier // GPS: 49.754060, 6.635800

Bij het volgende kruispunt ga je rechtdoor in de Fleischstraße (zie ligging hier). Zo kom je op een pleintje terecht met een mooie fontein: de Sankt Georgsbrunnen (zie ligging hier)

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 24
N

De Sankt-Georgsbrunnen is een bekende en populaire rococo fontein uit 1750 die ongeveer 10 jaar geleden werd gerestaureerd. Het ontwerp is van dezelfde architect als het Keurvorstelijk Paleis waar je tijdens de wandeling langskwam. De opdrachtgever was een zekere Georg vandaar ook de naam. Bovenaan staat de Heilige Georg en aan de vier zijden zie je de vier seizoenen afgebeeld. Deze fontein werd net zoals deze op de Hauptmarkt van water voorzien door eenzelfde bron.

 Kornmarkt, 54290 Trier // GPS: 49.755183, 6.638929

Vervolg nu je weg in de Fleischstraße naar rechts tot aan de Hauptmarkt (zie ligging hier). Dit is het eindpunt van de wandeling. Van daaruit is het eenvoudig om terug te stappen naar de Porta Nigra.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 25
P
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 26

Hoewel je stadswandeling hiermee is afgelopen, kan je voordat je Trier verlaat nog de volgende optionele bezienswaardigheden bezoeken.

VBenedictijnerabdij Sint-Matthias in romaanse basiliekarchitectuur, geniet grote bekendheid als bedevaartsoord vanwege het graf van de apostel Matthias Het graf bevindt zich hier sinds de 12e eeuw en is de enige begraafplaats van een apostel in Duitsland. Oorspronkelijk vernoemd naar de heilige Eucharius, de eerste bisschop van Trier, wiens graf zich in de crypte bevindt.

 Benediktinerabtei St. Matthias, Matthiasstraße 85, 54290 Trier // GPS: 49.738392, 6.632066 // http://www.abteistmatthias.de/

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 27
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Benediktinerabtei St. Matthias Trier © Shutterstock

Het standbeeld van Moeder Maria op sokkel (Mariensäule) is zo’n 40 meter hoog en al van ver zichtbaar, je kan er naartoe wandelen via een steil wandelpad of er met de wagen naartoe rijden. Vanaf deze plek heb je een fenomenaal zicht over Trier.

 Mariensäule, Trier // GPS: 49.7605329, 6.619880

Y

Het Freilichtmuseum Roscheider Hof in Konz, zo’n 8 km ten zuid-westen van Trier. Dit is en openlucht- en folkloremuseum, met een nagebouwd Moezeldorp. Voor geschiedenisliefhebbers is dit zeker een leuke plek om een stop te maken, raadpleeg hun website voor speciale tentoonstellingen en evenementen.

 Roscheider Hof, Roscheiderhof 1, 54329 Konz // GPS: 49.704473, 6.597144 // https://www.roscheiderhof.de/

Römerpfad (Romeins Pad) in Newel

• Afstand: 9,5 km

• Duur: 4 uur

• Hoogtemeters: 400 m stijgen

• Vertrek- en eindpunt: Wanderparkplatz Römerpfad in 4309 Newel (49.820328, 6.6284066)

• Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Je kunt deze route ook wandelen met GPS. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR-code rechts.

Zo kun je je smartphone als GPS gebruiken.

Het "Römerpfad" (Romeinse pad) ligt zo’n 12 km ten noorden van Trier. Deze luswandeling is gemarkeerd met een Romeinse munt van keizer Maximus I, je kan de route in beide richtingen lopen. We raden aan het pad in tegenwijzerszin te wandelen. Deze wandeling brengt je langs watervallen

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 28
W

met hangbruggen, grotten en prachtige bossen en weiden. Is ook geschikt voor gezinnen, er zijn onderweg ook enkele Romeinse bezienswaardigheden te ontdekken.

Bezienswaardigheden langs de wandelroute zijn:

• Pützlöcher Romeinse kopermijn en oude steengroeve

• Butzerbachtaler hangbrug

• In het midden van de 2e eeuw werd hier Azuriet en Malachiet gedolven. Later werden de grote blokken voor de bouw van de Porta Nigra uit de rots gehakt

• Een Romeins muur uit de tijd van Valentinianus I - 364 - 375 CE

• Grotten die de Keltisch periode en ook genovevahöhle en klausenhöhl

• Burg Ramstein kasteel (meer info op https://www.burgramstein.de) en enkele watervallen

Butzerbachtaler Hängebrücke - ©Shutterstock

 Op zoek naar een hotel in Trier? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 29
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 30

DAG 11: KOBLENZ

De oorsprong van Koblenz gaat terug tot ongeveer het jaar 0 van onze jaartelling, toen het door Drusus werd gesticht als een Romeinse militaire buitenpost. De naam is afgeleid van het Latijnse woord "cōnfluentēs" en verwijst naar de locatie waar de rivieren de Rijn en de Moezel samenkomen. Deze samenvloeiing staat nu bekend als Deutsches Eck (Duitse hoek), is meteen de start van onze stadswandeling. Je kan de plek niet missen met het ruiterstandbeeld van keizer Willem I, die de eenheid van Duitsland symboliseert. De stad vierde haar 2000e verjaardag in 1992.

Deze wandeling brengt je op alle speciale plaatsen waar veel toeristen niet komen. Je ontdekt kleine hoekjes en fotogenieke plekjes maar we vergeten niet langs de winkelcentra te komen. Wil je een gezellig terrasje opzoeken dan is de Josef Görresplatz de uitgelezen plaats.

Koblenz beschikt over uitgebreide verdedigingswerken, waaronder formidabele forten op de heuvels in het westen en de imposante Ehrenbreitstein citadel. De oorspronkelijke driehoekige vorm van de oude stad, begrensd door de Rijn en de Moezel en aan de derde zijde door versterkte muren.

 Koblenz, Duitsland // GPS: 50.355217, 7.588913

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 31
45
Koblenz - © Shutterstock

Stadswandeling Koblenz

• Afstand: 4,3 km

• Start- en eindpunt: Forum Mittelrhein, Zentralplatz, 56068 Koblenz (zie locatie op de kaart)

• Toegankelijk voor rolwagens: Ja

• Toiletten: In het parkeergebouw op niveau 1 en in het gebouw van de dienst toerisme en de musea (Forum Confluentes).

• Winkelen: Uiteraard in het Forum Mittelrhein en in de winkelstraten Marktstrasse en Löhrstrasse (wandelroute komt er langs tussen punt 3 en 4).

Je kunt deze route ook volgen met gps. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR-code rechts.

Zo kun je je smartphone als gps gebruiken.

PARKEREN

Parkeerhuis Forum Mittelrhein, adres: Zentralplatz, 56068 Koblenz, 50.357506, 7.5962074

Deze parking heeft het voordeel dat die het eenvoudigst te bereiken is en héél veel parkeerplaatsen heeft.

Een goede raad: bij het inrijden van de parking, nadat je je ticket hebt genomen, sla dan rechtsaf en rij direct naar niveau B en C (omhoog). Zo bespaar je veel tijd want niveau A zit vol met voertuigen die aanschuiven om naar buiten te rijden en de lus is heel lang. Zie verder bij punt 1 om tot bij de startplaats te komen.

P+R parkings: er zijn ook heel wat mogelijkheden om te parkeren buiten het centrum. Maar die parkings zijn niet gratis en je moet ook betalen voor de lijnbus. Meer info op de website van Koblenz

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 32

• Camping: Knaus Campingpark, Schartwiesenweg 6, 56070 Koblenz

• Appartement: Premium Apartments Koblenz

• Hotel: Hotel & Weinhaus Zum Schwarzen Bären

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 33
Museum Mittelrhein - © Shutterstock Waar overnachten in Koblenz?

De geschiedenis van Museum Mittelrhein gaat terug tot 1835. Toen kreeg de stad de erfenis van de rijke collectie van Joseph Gregor Lang. Ze omvatte bijna 200 schilderijen, tientallen prenten en meer dan 1000 boeken naast andere voorwerpen. In 1916 werd er een andere collectie toegevoegd zodat het aantal kunstvoorwerpen meer dan verdubbelde. Maar de Tweede Wereldoorlog heeft heel wat schade aangebracht. De collectie werd dan deels ondergebracht in de vesting Ehrenbreitstein.

In 1965 opende het dan opnieuw zijn deuren op de Florinsmarkt tot hier in 2013 dit gebouw werd neergepoot. De collectie is nu enorm uitgebreid tot 1200 schilderijen, 8000 tekeningen en aquarellen, honderden sculpturen ... Het is niet mogelijk om alles tentoon te stellen maar de museumoppervlakte beslaat zo'n 1900 m². Toch brengen ze zo'n 2000 jaar geschiedenis van de Middenrijn in beeld.

 Mittelrheinmuseum Koblenz, Zentralpl. 1, 56068 Koblenz // GPS: 50.359044, 7.596008 // www.mittelrhein-museum.de

Om de wandeling te starten is het even uitkijken want je moet langs de juiste kant van het gebouw de straat oversteken. Kijk even op de kaart en je ziet meteen de goede richting. Het zijn de verkeerslichten in de Clemensstrasse die je naar de Casinostrasse brengen, de kant van het Schängel Center (zie foto rechts), daar waar de inrit is voor de parkeergarage Schängel Center is de Casinostrasse. Nu stap je steeds rechtdoor en je komt op punt B op de kaart.

Op de binnenplaats van het stadhuis (net voor de doorgang) staat een fontein (Schängelbrunnen, zie ligging hier) die soms bijzondere kuren heeft, test maar even uit. Recht tegenover de fontein heb je de toegang tot een mooie binnenplaats van het Rathaus (stadhuis). Stap dan door de doorgang en dan zie je rechts de Stadtkirche. Deze Jesuitenkirche maakte deel uit van een kloostercomplex van de Jezuïetenorde. Eind de 19de eeuw werd het omgebouwd tot stadhuis van Koblenz. De kerk werd evenwel behouden en heeft als belangrijkste attractie het portaal (17de eeuw).

 Jesuitenkirche , Jesuitenpl. 4, 56068 Koblenz // GPS: 50.360504, 7.598770

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 34
A B

Op dit plein moet je naar links, het maakt niet uit welke straat, je komt sowieso in de winkelstraat (Entenpfuhl, zie ligging hier) terecht. Hier moet je naar links en meteen rechts de eerste straat nemen: Braugasse. Deze brengt je tot bij punt C op de kaart: de Liebfrauenkirche.

De Liebfrauenkirche is de op één na belangrijkste kerk van Koblenz. De bouw werd gestart in de 12de eeuw en werd daarna verschillende keren verbouwd en uitgebreid. Zo krijg je nu een kerk te zien die van Romaanse origine is met een gotisch koor en barokke torens.

De kerk werd grotendeels verwoest maar heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Daardoor zijn er prachtige nieuwe glasramen te zien in het koor.

 Liebfrauenkirche, An d. Liebfrauenkirche 16, 56068 Koblenz // GPS: 50.360885, 7.596388 // www.liebfrauen-koblenz.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 35
Rathaus - Jesuitenkirche - © Shutterstock
C

Ga rond de Liebfrauenkirche en volg de wegwijzer naar Am Plan (trapjes afdalen). In deze doorgang bevindt zich eveneens een openbaar toilet. Op het plein ga je naar rechts richting Marktstrasse. Op het kruispunt zie je vier prachtig versierde hoekhuizen. Wandel nu rechts de Marktstrasse (winkelstraat) in tot aan het kerkplein (Alte Münze). Je kunt zelfs het plein opgaan (bronzen beelden) maar we gaan via de Münzerstrasse rechtdoor tot op de langgerekte Florinsmarkt. Ga daar naar rechts tot aan het kerkplein.

De Florinskirche is de 3de kerk tijdens onze wandeling maar niet de laatste. Ook deze kerk werd in de 12de eeuw gebouwd en heeft een gotisch koor. Het interieur is niet erg bijzonder maar dat is wel het zijgangetje links aan de buitenkant van de kerk. Meestal is het geopend en brengt het je naar een binnenplaats. Daar staat het voormalig kapittelgebouw en zou het oudste huis van Koblenz zijn (13de eeuw). Dit is een rustig plekje met groen en bankjes.

 Florinskirche, Florinsmarkt, 56068 Koblenz // GPS: 50.362073, 7.597200

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 36
Liebfrauenkirche - © Shutterstock
D

Op dit kerkplein (Florismarkt) kan je dus binnen in de kerk en ook links van de kerk door een kleine passage. Nog meer links op het plein neem je de straat naar beneden en zal je een fuik opmerken die je naar de oever van de Moezel brengt waar je naar rechts gaat, in de richting van de Deutsches Eck. Evenwel net voor de Deutsches Eck zie je rechts de St.-Kastorbasiliek. Daarna loop je rechtdoor tot het Deutsches Eck.

De Sint-Kastorbasiliek, stamt grotendeels uit 1200 (en toont hierdoor een paar gelijkenispunten met Maria Laach). Het is dus opnieuw een romaanse basiliek die ook tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest werd en vanaf de grond opnieuw moest worden heropgebouwd. Deze kerk is echter bijzonder door zijn geschiedenis. Nog voor dit bouwwerk er stond was er al een kerkelijk gebouw. Daarin werd de verdeling.

 Basilika Sankt Kastor, Kastorhof 4, 56068 Koblenz // GPS: 50.3623882, 7.604503 // www.sankt-kastor-koblenz.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 37
Florinskirche - © Shutterstock
E

Op de kunstmatige landtong Deutsches Eck (Duitse hoek), bij de samenvloeiing van de Moezel en de Rijn staat het heropgebouwde ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I. Het origineel werd gebouwd in de periode 1893-1897. In maart 1945 vloog de 14 meter hoge keizer van zijn sokkel door een Amerikaans granaat. Sinds 1993 is het opnieuw in al zijn eer hersteld. Als je de meer dan 100 treden bestijgt heb je een prachtig zicht over de stad.

 Deutsches Eck, Konrad-Adenauer-Ufer, 56068 Koblenz // GPS: 50.3645605, 7.605851 // www.visit-koblenz.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 38
Sint-Kastorbasiliek - © Shutterstock
F

Deutsches Eck - © Shutterstock

Je volgt nu de oever van de Rijn. Dus bij het Deutsche Eck naar rechts. Zo kom je langs het dalstation van de kabelbaan naar de Ehrenbreitstein.

Op deze plaats kun je een kabelbaan nemen naar de overkant van de Rijn. Wie wil kan kiezen om een ticket te kopen waarbij zowel kabellift als toegang tot de vesting Ehrenbreitstein is inbegrepen.

G

TIP

De kabelbaan heeft ook enkele cabines met een glazen vloer, zo zie je de Rijn niet alleen naast jou maar ook onder je voeten. Niet alle cabines zijn met een glazen vloer uitgerust. Het is dus even geduld hebben tot er zo eentje aankomt.

 Seilbahn Koblenz - Talstation, Konrad-Adenauer-Ufer, 56068 Koblenz //GPS: 50.3618684, 7.6050737// www.seilbahnkoblenz.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 39

IN DE KABELBAAN BOVEN DE RIJN ZWEVEN

De spectaculaire kabelbaan brengt je van de binnenstad over de Rijn naar de vesting Ehrenbreitstein en biedt daarbij een adembenemend uitzicht op de Middenrijn. Als grootste kabelbaan van Europa buiten de Alpen vormt zij een toeristische attractie voor de streek en tegelijkertijd een ecologisch zinvol transportmiddel.

De kabelbaan werkt met een energiezuinige elektrische motor en kan per uur en per richting tot 3.800 passagiers vervoeren. Tijdens de rit van ca. vier minuten glijden de 18 cabines aan 850 m lange, vrijdragende kabels over de Rijn. Meer informatie op www.seilbahn-koblenz.de

De kakbelbaan is dagelijks open tussen 11u en 22u.

TIP

Er is ook een Ringticket beschikbaar, met dit ticket kun je via verschillende vervoermiddelen een lus maken en ook het bezoek aan de Ehrenbreitstein is inbegrepen. Zo krijg je vier attracties in één kaart: rit op de kabelbaan, bezoek aan de Ehrenbreitstein, met de tandradbaan naar beneden en dan met de veerboot terug naar de overkant.

Meer informatie op www.seilbahn-koblenz.de/ringticket.html

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 40
Kabelbaan - © Shutterstock

HVesting Ehrenbreitstein is na Gibraltar de grootste rotsvesting van Europa. Gebouwd rond het jaar 1000 door een zekere Ehrenbrecht. In de 17de eeuw werd ze een machtige vestiging. Maar in 1801, onder Napoleon, moest ze worden afgebroken. Na 1815 bouwden de Pruisen een nog sterkere vestiging, maar in 1919 moest ze opnieuw ontmanteld worden in opdracht van de Fransen. Bovenaan heb je een prachtig zicht over de Moezel die in de Rijn stroomt. Als je de tijd hebt moet je zeker wachten tot een schip van de Moezel de Rijn binnenvaart, je zult merken dat de stromingen echt gevaarlijk zijn. Meer informatie op www.diefestungehrenbreitstein.de

 Festung Ehrenbreitstein, Felsenweg, 56077 Koblenz // GPS: 50.363458, 7.6132364

Vesting Ehrenbreitstein - © Shutterstock

Je volgt verder de oever van de Rijn en ziet aan je rechterhand een groot gebouw (voormalig regeringsgebouw). Bij de plaats van het veerpont staat een grote bronzen plaat. Daarop zie je de afbeelding van een schipbrug. Tussen 1819 en 1945 was er hier een brug gebouwd op 36 eerst houten en later ijzeren pontons. Moest er een schip voorbij dan werd de brug zelfs onderbroken, zoals je op de tekening duidelijk kunt zien. In 1945 werd deze 'brug' vernield en gekozen voor een moderne brug.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 41

Dit zwaar bombastische gebouw is nog maar een 100 jaar oud en werd opgericht na een merk van de vorige regeringsgebouwen. Naast dit gebouw staat er een gebouw dat gebruikt werd als hotel. Beide gebouwen zijn administratieve centra geworden van het leger en blijven de Rijnoever echt domineren.

Op het einde van dit gebouw zie je een mooier gebouw (foto rechts), dat is het oppergerechtshof

 Oberlandesgericht Koblenz (Gebäude 2), Regierungsstraße 7, 56068 Koblenz // GPS: 50.357432, 7.603065

Blijf verder stappen langs de Rijnboulevard die nu sedert een paar jaar verkeersvrij is gemaakt. Je nadert de achterzijde van het kasteel van Koblenz. Neem de tweede deurgang rechts en wandel zo de tuin in aan de linkerzijde. Wandel zo rond het kasteel (zie kaart).

Kurfürstliches Schloss werd gebouwd door de keurvorst Clemens Wenzeslaus eind de 18de eeuw. Doch lang is het niet gebruikt als paleis en werd zelfs nog een kazerne. Keizer Wilhelm I heeft halfweg de 19de eeuw dit paleis gerenoveerd en gebruikt als zijn kantoor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het echter met de grond gelijk gemaakt. Het werd heropgebouwd en is nu een administratief centrum van de regionale overheid.

In het midden van het park aan de voorzijde ga je naar links, bij de rijbaan naar rechts en wandel dan steeds rechtdoor. Bij de verkeerslichten rechtdoor (Poststrasse) en zo kom je op de Josef Görresplatz

 Kurfürstliches Schloss, Neustadt 24, 56068 Koblenz // GPS: 50.355759, 7.6024012 // www.koblenz-kongress.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 42
I
J

In het midden van het park aan de voorzijde ga je naar links, bij de rijbaan naar rechts en wandel dan steeds rechtdoor. Bij de verkeerslichten rechtdoor (Poststrasse) en zo kom je op de Josef Görresplatz.

Josef Görres is een van de belangrijkste inwoners van Koblenz geweest. Hij leefde van 1776 tot 1848 en was een hoogleraar en vooral een invloedrijk politiek schrijver. De JosefGörres-Platz is een gezellig plein net even buiten het hart van de stad. Toch was het reeds in de Romeinse periode een plein. Nu is het gedomineerd door een fontein dat officieel de Historiensäule noemt. De bewogen geschiedenis ervan is op deze zuil uitgebeeld in 10 taferelen door de kunstenaar Jürgen Weber. Ze werd opgericht in het jaar 2000.

Op dit plein ga je in de linkerhoek de Firmungstrasse nemen tot op de Jesuïtenplatz. Nu moet je links, bij de kerk, de doorgang nemen naar de Gymnasiumstrasse. Je blijft deze weg volgen tot aan de verkeerslichten en dan ben je terug bij de start van deze wandeling.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 43
Kurfürstliches Schloss - © Shutterstock  Josef-Görres-Platz, 56068 Koblenz // GPS: 50.360087, 7.600274
K
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 44

Deze gratis reisgids bevat 2 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis Moezel.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 135 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 18 wandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Koop
45
©
de volledige gids op shop.themediabay.be

DISCLAIMER

We halen onze informatie uit betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Desondanks kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele onjuiste informatie, noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele negatieve gevolgen.

We stellen het zeer op prijs als je opmerkingen, aanvullingen of onjuistheden aan ons doorgeeft via info@themediabay.be.

Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze gids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be

Laatste update: maart 2024

© Alle rechten voorbehouden.

Deze reisgids is een publicatie van The Media Bay.

Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 46
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 47
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.