Reisgids Malta rondreis kopen - Stadswandeling Valletta 100%

Page 1

Deze gratis reisgids bevat de eerste 3 dagen van onze reisgids van Malta, met onder meer een stadswandeling van Valletta.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 107 blz A4) reisgids van Malta, met meer dan 61 uitgewerkte bezienswaardigheden en boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

2
©
3
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
©
4
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

INLEIDING

Malta is een eilandengroep in de Middellandse Zee met een geweldig aanbod aan historische bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheid. Er is voor ieder wat wils, of je nu geïnteresseerd bent in megalithische tempels of prachtige stranden, een actieve vakantie of ultiem relaxen. Oud, jong en iedereen daartussen zal er zijn ding vinden.

Deze gids is geschreven als leidraad voor een bezoek van 10 dagen aan Malta. In een handige rondreis laten we je de bekende toeristische trekpleisters zien, maar we brengen je ook langs een aantal minder bekende, maar daarom zeker niet minder boeiende, plekjes. Zo krijg je de kans om Malta in zijn totaliteit te ontdekken. Deze reisgids brengt je ook naar de twee andere bewoonde eilanden van de eilandengroep, Gozo en Comino. Je ontdekt er een fascinerende wereld vol adembenemende natuur en intrigerende oude monumenten. Eén van de voordelen van deze rondreis is dat je hem zoveel kan aanpassen als je zelf wil: je kan er slechts één stukje van doen, de route een beetje inkorten, of je kan de reis zelfs uitbreiden tot een twee-weekse vakantie. De keuze is aan jou. We geven je alle informatie en jij bepaalt zelf hoe en hoe lang je de eilanden wil bezoeken. Het is overigens ook mogelijk om de trip vanuit één uitvalsbasis te maken, en vandaaruit elke dag een ander deel van het eiland te verkennen.

Naast de 10-daagse auto-, bus- of fietstocht, biedt deze gids ook een ruime selectie aan nuttige informatie over Malta en de Maltese cultuur. Zo kan je dit mooie en intrigerende land, haar bewoners en bijzondere plekjes beter begrijpen. Trek je er graag op uit of dompel je je tijdens je vakantie graag onder in andere culturen, dan is deze gids iets voor jou.

Hoewel het mogelijk is om de meeste bezienswaardigheden van Malta te bezoeken met het openbaar vervoer, is zelf je agenda bepalen de gemakkelijkste en meest flexibele manier om ten volle van het eiland en je vakantie te genieten. Dat betekent dat je best een auto of fiets huurt, zodat je de vrijheid hebt om te gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Met een auto ben je natuurlijk sneller, maar een fiets huren is zeker ook het overwegen waard. Deze manier van reizen laat je des te beter de omgeving ervaren, en het is natuurlijk ook een milieuvriendelijkere en sportievere manier om de eilanden te ontdekken.

Of het nu met de auto, bus of fiets is, deze 10-daagse rondreis laat je het beste van Malta, Gozo en Comino zien. Geniet ervan!

• Totale afstand: 177 km

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 5

© Koop
reisgids op shop.themediabay.be 6
de volledige

DAG 1 – STADSWANDELING DOOR VALLETTA

• Afstand: 5,6 km

• Beginpunt: Triton Fontein

• Eindpunt: Valletta Waterfront

We starten onze rondreis in Valletta, de hoofdstad van Malta en tevens de meest zuidelijk gelegen hoofdstad van Europa. Dit kleine stadje beslaat een oppervlakte van slechts 0,77 km². Dit maakt het uitermate gemakkelijk om de stad te voet te ontdekken. Het oude gedeelte van de stad Valletta is UNESCO-werelderfgoed en heeft een rijke geschiedenis en cultuur. De straten en piazza’s herbergen barokke juweeltjes uit het midden van de 16de eeuw, maar ook heel wat hedendaagse architectuur. Deze fascinerende stad heeft veel te bieden en je kan er gemakkelijk een paar dagen doorbengen. Je kan deze stadswandeling in één dag doen, maar wil je meer tijd voor de bezienswaardigheden en musea, dan trek je er best een dagje meer voor uit. Wat je ook kiest, een wandeling langs de mooie straten van Valletta, is zeker de moeite waard.

We starten de wandeling bij de Triton fontein, een centraal herkenningspunt dat gemakkelijk te vinden is.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

7
Triton fontein © Shutterstock

Net buiten de hoofdpoort van Valletta ligt de bronzen Triton fontein. Deze werd in 1959 ontworpen door een plaatselijke kunstenaar, Vincent Apap, met als doel het centrale busstation te verfraaien. In de 17de eeuw stond hier een lunette (fortificatie in de vorm van een halve maan), die in de 19de eeuw werd ontmanteld.

Triton Fontein, Vjal Nelson, Il-Belt Valletta // GPS: 35.89563°N, 14.50828°E

Loop vanaf de fontein over de brug naar het noordoosten. Voor je zie je de hoofdpoort van de stad Valletta en wandel erdoor. Kijk, wanneer je over de brug loopt, ook even naar beneden om de voormalige verdedigingswerken van de stad te zien.

De huidige moderne hoofdpoort van Valletta is reeds de vijfde poort op deze plek. Zij werd ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano en werd gebouwd tussen 2011 en 2014. De poort is gemaakt van staal en kalksteen, en is zeker een gedurfde keuze als toegang naar de oude stad.

De eerste poort op deze plek was de Porto San Giorgio, gebouwd in 1569. Rond 1586 werd de naam gewijzigd in Porta Reale en in 1633 werd de poort herbouwd in een andere bouwstijl. In 1853 werd deze poort vervangen door een grotere versie die bekend stond als de Koningspoort. Dit was de laatste versterkte poort maar zij werd in 1964 afgebroken en nogmaals vervangen door een futuristisch uitziende poort, die tenslotte in 2011 op haar beurt vervangen werd door de huidige poort.

Renzo Piano’s trappen

De Italiaanse architect Renzo Piano heeft niet alleen de nieuwe poort ontworpen, maar ook de volledige buurt rond deze poort. Nadat je door de poort gelopen bent, zie je langs beide kanten de brede, vlakke trappen. Beklim deze trappen om een prachtig uitzicht over de stad te krijgen.

Hoofdpoort van Valletta, Valletta // GPS: 35.89623° N, 14.50925°E

Wandel verder door de hoofdpoort van Valletta richting de oude stad. Het eerste gebouw aan je rechterkant is het nieuwe parlementsgebouw.

A B C

Het nieuwe parlementsgebouw is ook van de hand van Renzo Piano. Het is een vernieuwend ontwerp dat een paar interessante ecologische eigenschappen combineert met een opvallend design. Zo wekt het gebouw tijdens de winter 80% van de benodigde energie voor verwarming zelf op, en in de zomer voorziet het zelf in 60% van de energie voor de

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

8

verkoeling. De meningen over het ontwerp zijn echter verdeeld: ofwel vind je het erg mooi, ofwel net heel lelijk.

Nieuwe Parlementsgebouw, Valletta // GPS: 35.89626°N, 14.50972°E // Grootste gedeelte van het gebouw is niet toegangelijk voor het publiek, wegens veiligheidsredenen. Gratis toegang tot een permanente expositie op de begane grond.

Wanneer je verder rechtdoor blijft wandelen weg van de hoofdpoort met het parlementsgebouw aan je rechterkant, kom je vanzelf in de Republic Street. We blijven deze straat volgen voor het grootste gedeelte van de eerste helft van de stadswandeling. Je vindt hier ook heel wat (eet)cafés, bars, restaurantjes...

Na ongeveer 160 meter zie je rechts de kerk van Santa Barbara.

De roomskatholieke Santa Barbara kerk werd gebouwd voor de Ridders van de Provence, die er hun religieuze diensten hielden. De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in 1573, gerestaureerd in 1601 en compleet herbouwd in 1739 in barokstijl. De kerk is de enige op Malta met de typische barokke koepel. Deze kerk wordt nog steeds gebruikt door de plaatselijke parochie, met diensten in het Maltees, Engels, Frans, Duits en zelfs in het Tagalog (Filippijns).

Kerk van St Barbara, Republic St, Valletta // GPS: 35.8970°N, 14.5107°E // Kijk op de website voor tijden van diensten en meer informatie. // http://thechurchinmalta.org/en/posts/1040/valletta-st-dominic

Indien je niet genoeg krijgt van mooie kerken, dan vind je enkele meters verder aan de andere kant van de Republic Street, nog een ander mooi voorbeeld.

De oorspronkelijke kerk van Sint Franciscus van Assisi werd hier gebouwd tussen 1598 en 1607. Nadat men enkel structurele gebreken had vastgesteld, werd de kerk compleet herbouwd in 1681 en uitgebreid in de jaren 20 van de 19de eeuw. Hoewel herhaaldelijk aangepast, is de kerk nog steeds het bezichtigen waard. Je kunt er ondermeer een standbeeld van St. Franciscus bewonderen.

Kerk van Sint Franciscus van Assisi, Republic St, Valletta // GPS: 35.8973° N, 14.5108° E // Gratis toegang voor gebed en aanbidding

Loop ongeveer 30 meter voorbij de kerk van Sint Franciscus van Assisi en je ziet de volgende bestemming aan je linkerkant.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 9

D E

Het Nationaal Museum voor Archeologie wordt vaak overgeslagen, maar indien je de tijd hebt is het wel degelijk een bezoek waard. Het bezit een schat aan archeologische vondsten die teruggaan tot de prehistorie. Een bezoek aan het museum is een goede opwarmer voor wanneer je de beroemde tempels van Malta bezoekt later in de reis. Je kunt er ook meer leren over hoe de mensen hier in de neolithische periode leefden.

Nationaal Museum voor Archeologie, Republic St, Valletta // GPS: 35.8974° N, 14.5111° E // Kijk op de website voor openingsuren //Betaalde toegang // http://heritagemalta.org/museums-sites/national-museum-of-archaeology/

Wandel bij het verlaten van het Museum voor Archeologie verder in dezelfde richting als voordien op de Republic Street. Tegenover de hoge pilaren van de rechtbank, vind je de bezoekersingang van de Sint-Janscokathedraal.

De Sint-Janscokathedraal werd gebouwd door de Maltezer Orde tussen 1572 en 1577 en in gebruik genomen door de grootmeester Jean de la Cassière als de kloosterkerk van Sint-Jan. De kathedraal werd ontworpen door de Maltese architect Girolamo Cassar, van wie ook een aantal andere bouwwerken in Valletta te zien zijn. Het huidige interieur werd in de 17de

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 10

Sint Jan Co-kathedraal © Shutterstock
F G

eeuw ontworpen door artiesten zoals Mattia Preti. In de kapel vind je één van Caravaggio’s beroemdste schilderijen, “de onthoofding van Johannes de Doper”. De kathedraal wordt beschouwd als één van de mooiste kathedralen van Europa en als één van de beste voorbeelden van hoogbarokke architectuur. Zeker niet te missen dus!

Sint-Janscokathedraal, Triq San Ġwann, Il-Belt Valletta // GPS: 35.8976°N, 14.5125°E // Kijk op de website voor openingsuren // Betaalde toegang // https://www.stjohnscocathedral.com

Sla rechtsaf zodra je de Sint-Janscokathedraal verlaat. Na ongeveer 17 meter op de Republic Street, zie je een groot plein voor je; sla daar linksaf richting Old Theatre Street.

De Old Theatre Street is je volgende bestemming en is op zichzelf al een bezienswaardigheid. Dit nauwe en charmante achterstraatje laat je teruggaan in de tijd en laat goed zien hoe het er vroeger aan toe ging. Theater was ooit het voorrecht van de adel, maar sinds de 17de en vroege 18de eeuw begon dit te veranderen en werd deze vorm van vermaak ook iets van het gewone volk. Zo begon Malta’s lange theatertraditie, die nog steeds voortduurt. Probeer zeker wat tijd vrij te maken voor een hapje en drankje bij Zero Sei (75 Old Theatre Street), één van de beste plekken om te eten in Valletta.

Na ongeveer 140 meter lopen op de Old Theatre Street zie je Teatry Manoel aan je rechterkant.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 11

Typische straat in Valletta © Shutterstock

Teatru Manoel is één van de oudste nog voor theater gebruikte theaterzalen in Europa en is zeker één van Valletta’s belangrijkste podia voor dramatische kunsten. Het theater werd genoemd naar de grootmeester van de Maltezer Orde, Fra António Manoel de Vilhena, die opdracht gaf voor de bouw in 1731. Deze plek wordt gezien als het nationaal theater van Malta en is de thuisbasis van het Filharmonisch Orkest van Malta. De buitenkant van het theater is in late-renaissance stijl, terwijl het interieur rococo is en nog steeds veel originele elementen bezit. Als je de kans hebt om een voorstelling bij te wonen, mag je die zeker niet laten schieten! De twee waterreservoirs onder de vloer creëren een adembenemende en kraakheldere akoestiek.

Teatru Manoel, Old Theatre Street, Il-Belt Valletta // GPS: 35.8998° N, 14.5124° E // Kijk op de website voor aankomende voorstellingen // Betaalde voorstellingen // www.teatrumanoel.com.mt

Keer op je stappen terug via de Old Theatre Street om de wandeling verder te zetten via de Republic Street. Je zult het Grootmeesterspaleis en het Arsenaalmuseum aan de andere kant van het St. George plein zien. St. George plein, ook gekend als het Paleisplein, is het grootste en meest indrukwekkende plein van Valletta en is het middelpunt van veel van de activiteiten die in de stad plaatsvinden. Aan alle zijden wordt het plein omringd door statige en indrukwekkende gebouwen. Eén ervan is het Grootmeesterspaleis, dat aan de zuidoostzijde ligt van de Republic Street. Aan de andere drie zijden vind je imposante barokke gebouwen. Aan de zuidwestzijde ligt een paleis dat vroeger bekend stond als Casa del Commun Tesoro (Huis van de Nationale Schatkist). In het noordwesten ligt het gebouw van de Nationale Garde en in het noordoosten het Hostel de Verdelin, ook wel bekend als het ‘huis der duiven’, vanwege de versieringen aan de buitenkant van het gebouw.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

12
H

Al sinds de inwijding van Valletta als hoofdstad, is het Grootmeesterspaleis de plek waar de Maltese regering huist. Toen de Fransen van het eiland verdreven werden, werd het eerst het Britse Gouverneurspaleis en later het Presidentieel Paleis van Malta. In 1571 gaf Grootmeester Pietro del Monte opdracht voor de bouw op deze plek. Hij stierf kort hierna en dus was het tijdens het bewind van de volgende Grootmeester, Jean de la Cassière, dat het paleis daadwerkelijk gebouwd werd naar het ontwerp van architect Gerolamo Cassar. Latere grootmeesters hebben het paleis laten renoveren, verfraaien en uitbreiden zodat het het majestueuze en imposante gebouw dat het nu is, kon worden. Tegenwoordig kun je verschillende ruimtes in het gebouw bezoeken, zoals bijvoorbeeld het Arsenaalmuseum. Je kan er veel grootse, unieke en fascinerende objecten zien.

Grootmeesterspaleis, St George's Square, Il-Belt Valletta // GPS: 35.89861°N, 14.51417°E // Kijk voor openingsuren op de website. Deze kunnen op korte termijn wijzigen al naargelang de eisen van het Kabinet van de President // Betaalde toegang – Twee tickets nodig voor de staatsievertrekken en het Arsenaal.// http://heritagemalta.org/museums-sites/thepalace-state-rooms

Na je bezoek aan de musea, sla je rechtsaf richting St. Georgeplein en blijf je door Republic Street wandelen. Na ongeveer 160 meter, vind je de volgende bestemming aan je rechterkant.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

13
Grootmeesterspaleis © Shutterstock
I

Casa Rocca Piccola werd gebouwd ten tijde van de Ridders van St.-Jan in 1580. Dit soort paleizen dienden als prestigeobjecten en hielpen Valletta om te kunnen wedijveren met steden zoals Parijs of Venetië. Casa Rocca Piccola is één van de twee paleizen in Valletta die gebouwd werden voor Admiraal Don Pietro la Rocca. Tijdens de bouw stond het bekend als “het paleis met de tuin” omdat huizen in Valletta in die tijd normaal gezien geen tuinen mochten hebben. Het is een groot paleis, met meer dan vijftig kamers, twee bibliotheken, twee eetzalen, heel veel salons en een eigen kapel. Een groot deel ervan kan tegenwoordig bezocht worden, met onder meer de grootste collectie van Maltezer kant die er bestaat.

Casa Rocca Piccola, 74 Republic St, Valletta // GPS: 35.89983°N, 14.51527°E // geopend van 10:00 tot 16:00, behalve op zon- en feestdagen // Betaalde toegang, gratis onder de 14 jaar // www.casaroccapiccola.com/plan-visit/

Loop verder door op de Republic Street en sla na 180 meter rechtsaf naar de North Street. Blijf rechtdoor op de North Street lopen en sla na 200 meter linksaf naar de Mediterranean Street. Steek de weg over en loop naar het Fort van St. Elmo.

Fort St. Elmo ligt op het uiterste punt van het Sciberras schiereiland en waakt over de twee havens langs beide kanten van deze landtong. Deze strategische positie werd al sinds de middeleeuwen ten volle benut: reeds voor de constructie van het fort in het midden van de 16de eeuw, stonden hier al verdedigingswerken. De overwinning van de Maltezer Orde op het Ottomaanse leger, die het fort aanvielen in 1565, heeft geleid tot een uitbreiding van het fort en de bouw van een versterkte stad – Valletta. De architect van het nieuwe en verbeterde fort, Francesco Laparelli, was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het stratenplan in roosterpatroon van de nieuwe stad. Het fort werd door de eeuwen heen meermaals uitgebreid en verbeterd en speelde een belangrijke rol in tal van conflicten tot en met de Tweede Wereldoorlog. Nu kan je in het fort het Nationaal Oorlogsmuseum van Malta vinden.

Fort St Elmo, Valletta, Malta // GPS: 35.90209°N, 14.51856°E // Kijk op de website voor openingsuren // Betaalde toegang // http://heritagemalta.org/museums-sites/national-war-museum

Als je het museum uit komt, keer dan terug naar waar je vandaan kwam en neem de trappen aan je linkerkant. Je zult zien dat als je de buitenmuren volgt, je helemaal naar het einde van het schiereiland kan lopen tot buiten de vestingwerken. Als je over de brug van St. Elmo gaat, kom je bij de Breakwater brug. Deze route is erg mooi maar hou er wel rekening mee dat de weg soms hobbelig is en vele trappen heeft, daar het de ruige kustlijn volgt.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

14
J K

De huidige Breakwater Bridge uit 2012 is gebouwd als symbool voor de inspanningen om de originele brug, die gedeeltelijk verwoest werd tijdens een Italiaans bombardement in de Tweede Wereldoorlog en later volledig verwijderd, te vervangen. De brug verbindt het St. Elmo fort met de noordelijke golfbreker en lijkt op het origineel maar met slechts één overspanning in plaats van de oorspronkelijke twee. De nieuwe brug is gebouwd op de oorspronkelijke pilaren, die daar waren blijven staan toen de oude brug werd verwijderd. De brug is toegankelijk voor het publiek, maar voorzichtigheid is geboden omdat de weersomstandigheden hier soms best extreem kunnen zijn. Vanop de brug krijg je een mooi en origineel uitzicht over de stad.

Keer terug op je stappen en als je dit wenst, kan je de Malta Experience bezoeken, dat vlakbij de trappen ligt die je hebt genomen om bij het uiterste punt van het schiereiland te komen.

De Malta Experience is een audiovisuele attractie die de ruim 7000 jaar geschiedenis van Malta en haar bevolking tot leven wekt. Voor deze toeristische attractie is er een speciaal auditorium gebouwd datsinds de opening in de jaren tachtig al 4,5 miljoen bezoekers heeft mogen verwelkomen. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Malta, dan is dit zeker een bezoek waard.

The Malta Experience, St Elmo Bastions, Mediterranean Street // GPS: 35.8998°N, 14.5186°E // Kijk op de website voor showtijden en openingsurens // Betaalde toegang // www.themaltaexperience.com

Loop naar buiten en sla linksaf naar de Mediterranean Street. Je volgende bestemming bevindt zich aan je rechterkant na ongeveer 70 meter.

De Sacra Infermeria (Mediterraan conferentiecentrum) & het Maltezer Orde Museum werd in de 16de eeuw gebouwd in opdracht van de orde van St.- Jan. Het gebouw werd oorspronkelijk gebruikt als hun Sacra Infermeria (heilige ziekenboeg). Tot aan de 18de eeuw was dit één van de beste ziekenhuizen van heel Europa en het ontving patiënten van Malta en ver daarbuiten. Daarnaast deed het dienst als pleisterplaats voor pelgrims die onderweg waren naar het Heilige Land. Het ziekenhuis bleef in gebruik tot na de Eerste Wereldoorlog. Vandaag de dag worden er geen patiënten meer verzorgd, maar kan je er een tentoonstelling over de Maltezer hospitaalbroeders bezichtigen.

Mediterraan Conferentiecentrum, Mediterranean Street, Valletta // GPS: 35.89943°N, 14.51818°E // Betaalde toegang // Kijk op de website voor openingsuren // www.mcc.com.mt

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

15
L M N

Loop 140 meter richting het zuiden op de Mediterranean Street en neem een kleine bocht naar rechts naar de Lvant. Na 450 meter steek je de voetgangersbrug over en beklim je de trappen. Sla rechtsaf bij de Mediterranean Bank en vervolg je weg op de Triq il-Batterija totdat je de ingang van het War Rooms Museum en de NAVO-tunnels voor je ziet.

De indrukwekkende Lascaris War Rooms bestaan uit een ondergronds complex van tunnels en kamers die tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier huisvestten van de verdediging van het eiland. De werken waren in het geheim begonnen in 1940 in opdracht van de Britten en waren begin 1943 klaar. Voor de werken werden een aantal tunnels die gebruikt werden als huisvesting voor slaven ten tijde van de hospitaalbroeders, uitgebreid. Na de oorlog werd dit het hoofdkwartier van de middellandse zeevloot van de Royal Navy, die actief heeft deelgenomen aan conflicten zoals de Suezcrisis en de Cubaanse rakettencrisis. De NAVO heeft dit complex vanaf 1967 gedurende 10 jaar als hoofdkwartier gebruikt om duikboten te onderscheppen.

Lascaris War Rooms, Valletta // GPS: 35.8949°N, 14.5128°E // Kijk op de website voor openingsuren //Betaalde toegang // www.lascariswarrooms.com

Vervolg je wandeling verder naar het noordwesten en sla linksaf richting Triq Il-Batterija en nogmaals linksaf naar Triq Sant’Orsla. Je vindt de volgende bestemming aan je linkerzijde.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 16

Lacaris War Rooms © Shutterstock
O

De tuinen van Barakka geven een mooi uitzicht over de Great Harbour en de 3 achterliggende steden. Ze zijn een aangename plek om rond te struinen en te genieten van de vredige omgeving. De tuinen liggen op het bovenste niveau van het St. Peter en Paul Bastion, dat gebouwd werd rond 1560. De tuin heeft een aantal overspanningen, die allemaal in 1661 gebouwd werden door de Italiaanse ridder Fra Flaminio Balbiani. Oorspronkelijk zat er een dak over de overspanningen, maar dit werd verwijderd na de opstand van de priesters in 1775.

Tuinen van Barrakka, Triq Sant' Orsla, Il-Belt Valletta // GPS: 35.89472°N, 14.51222°E // Geopend van 7:00 tot 22:00// Gratis toegang

Loop rechtdoor de tuinen uit naar Castille Street. Sla aan het eind van de straat rechtsaf naar Triq San Pawl en je ziet de volgende bestemming aan je rechterkant.

De grote Auberge de Castille werd oorspronkelijk gebouwd rond 1570 om de Maltezer Orde van St. Jan van Castilia, Leon en Portugal te huisvesten. Het huidige gebouw stamt

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 17

Tuinen van Barakka © Shutterstock
P Q

van rond 1740, en is een vervanging van het origineel dat gebouwd werd tijdens de regering van Manuel Pinto da Fonseca. In een onafhankelijk Malta, huist dit barokke gebouw tegenwoordig het kantoor van de Premier. Helaas is het niet mogelijk om binnenin een kijkje te nemen, maar de imposante voorgevel is zeker een kleine omweg waard.

Ga terug naar de tuinen van Barakka om de Barakka lift te nemen die pendelt tussen de bovenstad en de Grand Harbour beneden. De lift is 58 meter hoog, en biedt behalve een unieke ervaring ook een handige manier om naar de waterkant af te dalen. Je moet betalen om de lift te gebruiken, maar weet dat je dit kan combineren met een ferry ticket naar de Drie Steden (zie dag 2).

Eens je beneden bij het water bent aangekomen, duurt het slechts een achttal minuten om van Xatt Lascaris in het zuidwesten naar het Valletta Waterfront te wandelen, dat net buiten Valletta in het nabijgelegen Floriana ligt.

18
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
Auberge de Castille, Valletta Il-Belt // GPS: 35.8958°N, 14.5114°E Barakka lift © Shutterstock

De buurt rond Valletta Waterfront werd ontwikkeld onder het bewind van grootmeester Manuel Pinto de Fonseca in 1752. Heel wat gebouwen zijn opgetrokken in barokstijl, waarvan de meest opvallende de centrale kerk, de Pinto winkels en Pinto werf aan de linkerzijde en de Forni winkels aan de rechterkant. Deze winkels en pakhuizen zijn ontworpen door Andrea Belli. Naast de historische waarde is de Valletta Waterfront ook een drukke cruise terminal en zijn er vele gezellige restaurantjes, bars en winkels te ontdekken.

De Waterfront van Valletta is de perfecte plek om de dag af te sluiten en even te ontspannen na een wandeling doorheen de kleine hoofdstad van Malta.

Stadswandeling door Valletta

Op zoek naar een hotel in Valletta? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 19
Valletta Waterfront © Shutterstock
R
©
20
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

DAG 2 – DE DRIE STEDEN

De Drie Steden is de verzamelnaam voor de drie versterkte nederzettingen van Vittoriosa (Birgu), Senglea (L-isla) en Cospicua (Bormia). Vittoriosa, ook wel bekend onder de naam Birgu, onstond reeds in de middeleeuwen. De twee andere steden werden gesticht door de orde van St. Jan in de 16de en 17de eeuw. Deze nederzettingen liggen aan de andere kant van de Grand Harbour van Valletta. Ze worden veel minder bezocht als Valletta zelf, maar toch bieden ze een fascinerende inkijk in het authentieke Maltese leven en de lange maritieme geschiedenis van deze kleine eilandenstaat.

Vanuit Valletta kan je per bus of met één van de watertaxi’s naar de Drie Steden gaan. Meer informatie over deze watertaxi’s, ofte Maltese Dgħajsa,kun je vinden op hun website: www.maltesewatertaxis.com. Indien je voor deze manier kiest, is het ter plaatse makkelijk om je te voet te verplaatsen langs alle belangrijke attracties. Indien je niet wilt wandelen, kan je een audiotoer doen in een elektrische auto. Kijk hiervoor op www.rolling-geeks.com voor meer informatie.

Een andere optie is al reeds vanaf vandaag een auto of fiets te huren. Zo kan je de Drie Steden bereiken als je aan de kloksgewijze toer over het eiland Malta begint en heb je reeds vanaf dag 1 een auto of fiets ter beschikking. Het verkeer kan wel erg druk zijn tijdens de zomermaanden, maar het is vrij gemakkelijk om een parkeerplaats te vinden vlakbij de toeristische attracties. Vanuit Valletta is het per auto circa 12 minuten rijden naar Cospicua waarbij je ondermeer langs de verdedigingswerken aan de rand van de Grand Harbour rijdt. De snelste route (vanaf Valletta Waterfront) is via Triq Dicembru 13. Neem op de rotonde de eerste afslag naar Triq Alto Moro en als je in Albert bent, rij dan door tot aan Triq Il Labour. Na ongeveer 400 meter een flauwe bocht naar links richting Vjal Sir Paul Boffa en neem bij de rotonde de tweede afslag richting Corradino Street, vervolgens nog een keer de tweede afslag bij de volgende rotonde richting Triq Ghajn Dwieli. Rij door tot aan Triq It-Tlett Ibliet en daarna naar Triq San Frangisk. Zoek hier een parkeerplaats voor je auto of fiets, je bent hier op wandelafstand van de belangrijkste attracties van de drie steden.

Als je richting de Drie Steden wandelt, zullen de grote verdedigingswerken je niet ontgaan. Dit zijn de Cottonera linies en de oudere Santa Margarita Linies die gebouwd zijn in de 17de en 18de eeuw om deze Drie Steden te beschermen.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

21

Stadswandeling van de Drie Steden

• Afstand: 5.2 km

• Beginpunt: Poort van St Helen

• Eindpunt: Fort Saint Angelo

Met deze stadswandeling ontdek je de hoogtepunten van de Drie Steden en proef je het ware leven op straat terwijl je wandelt langs de aangeduide bezienswaardigheden. De hele wandeling is ongeveer 5 kilometer, voorzie hiervoor ongeveer een uur. Neem je tijd, want er is veel te zien en te ontdekken in de smalle straatjes rond en in de verdedigingswerken. Als je per boot arriveert in Birgu, kun je deze wandeling ook in omgekeerde richting doen.

Het natuurlijke startpunt voor de ontdekkingstocht is de poort van St. Helen.

De Poort van St. Helen, ook bekend onder de naam Porta dei Mortari, is de belangrijkste poort van de Santa Margherita linie, de belangrijkste verdedigingsmuur van de Drie Steden. Deze linie werd gebouwd in de 17de en 18de eeuw om de steden te beschermen tegen een invasie van over land. De poort zelf werd gebouwd in 1736 naar een ontwerp van Charles François de Mondion en deed dienst als hoofdpoort van de stad Conspicua, ook wel bekend als Bormla.

Poort van St Helen, Triq Santa Liena, Bormla // GPS: 35.87926°N, 14.52075°E

Loop in noordelijke richting door Cospicua op Triq I-Inkurunazzjoni. Ga door op de Triq Fuq San Pawl na 170 meter, dat na 110 meter licht afbuigt en overgaat in San Pawl. Sla na 210 meter nogmaals linksaf richting Triq Il-Vitorja. Sla vervolgens linksaf bij het St. Michael Bastion om op dezelfde weg te blijven om naar de volgende van de Drie Steden te gaan, Senglea, waarbij je de volgende bestemming aan je linkerkant vindt na ongeveer 180 meter.

De roomskatholieke Senglea Basilica kerk is één van de blikvangers in Senglea en is opgedragen aan de geboorte van de Maagd Maria. Dit is weer een goed voorbeeld van de imposante barokarchitectuur op Malta. Het originele gebouw werd waarschijnlijk gebouwd in 1580 en ingewijd in 1743. Helaas werd het vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog maar herbouwd in 1956. In het majestueuze interieur is één kunstwerk bijzonder geliefd: het houten beeld van de Maria, dat bekendstaat als Il-Bambina. Het werd in 1618 vervaardigd door een onbekende kunstenaar en vervolgens geverfd en verguld in 1631.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

22
A B

Senglea Basilica, Senglea, Malta // GPS: 35.8857°N, 14.5181°E // http://thechurchinmalta.org/en/posts/918/senglea-lisla

Loop door Senglea naar het meest noordoostelijke punt, waar je de volgende bestemming vindt.

De tuinen van Gardjola kijken uit over de Grand Harbour, met een prachtig uitzicht over Valletta. In de tuinen vind je een oude wachttoren Il-Gardjola genaamd, die de haven meermaals tegen vijanden heeft beschermd. De tuinen zijn aangelegd in een rasterpatroon door grootmeester De La Sengle in 1551. Let op de symbolen op Il-Gardjola – een oog, een oor en een kraanvogel – allemaal symbolen van waakzaamheid op de wachtpost.

Tuinen van Gardjola, Senglea // GPS: 35.8906°N, 14.5141°E

Blijf op de weg die je terug leidt naar het schiereiland, waarop Senglea ligt en blijf naar het oosten lopen met zicht op een bestemming later in deze toer: Vittoriosa (Birgu). Terug in Cospicua zie je nog een ander gedeelte van de verdedigingswerken.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 23
Wachttoren en Tuinen van Gardjola © Shutterstock
C

Il-Macina is één van de spectaculairste nog overgebleven stukken van de verdedigingsmuren van Senglea, waarvan het grootste deel werd vernietigd in de 19de en 20de eeuw. Il-Macina, ook bekend als Sheer Bastion, is een spievormig bastion in de Dockyard Creek. Het werd gebouwd in 1554 door militair bouwkundige Bellavante. Ooit stond een machine die werd gebruikt om masten in schepen te zetten, op de top van de vestingwal gestaan, vandaar de naam ‘Il-Macina”.

Sheer Bastion, Senglea // GPS: 35.88552°N, 14.52009°E

Loop in zuidelijke richting om weer op Triq Il-Vitorja uit te komen, waarna je linksaf slaat richting IX-Xat Ta Bormila, rechts richting Triq L. Jun en vervolgens links en weer links richting Triq IlPellegrinaag. Neem de trappen en je bestemming bevindt zich aan de rechterkant.

De Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis in Cospicua dateert van rond het jaar 1730 en vervangt een kleinere kerk die hier stond voor het Grote Beleg van Malta in 1565. Het gebouw in zijn huidige vorm zou ontworpen zijn door Vincenzo Casanova, terwijl de klokkentorens worden toegeschreven aan Lorenzo Gafà. Het feest van de Onbevlekte Ontvangenis in Cospicua wordt elk jaar in december gevierd.

Collegiale Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis, Cospicua // GPS: 35.88124°N, 14.52069°E // Kijk op de website voor de diensttijden // http://thechurchinmalta.org/en/posts/240/cospicua

Loop richting noordoosten op Triq Il-Pellegrinaag, buig dan af richting Marija en neem daarbij de trappen. Na ongeveer 70 meter, sla linksaf naar Truq San Gorg en vervolgens na 35 meter rechtsaf richting Grima. Sla na bijna 50 meter linksaf en je bestemming bevindt zich aan de linkerkant.

Het Bir Mula Heritage Museum is een klein juweeltje en relatief onbekend bij toeristen. Langs de buitenkant mag het er dan gewoontjes uitzien, aan de binnenkant is het dit allesbehalve en zeker een bezoek waard. Het historische pand herbergt een schatkamer aan dingen die te maken hebben met de typische Bormla (Cospicua) huizen. Het museum neemt je mee op een reis door de eeuwen heen aan de hand van fascinerende verhalen over geschiedenis, legendes en geheime samenzweringen. Als je iet of wat geïnteresseerd bent in de culturele geschiedenis van Malta, zou het zonde zijn om dit kleine juweeltje te missen dat gelegen is op één van de vijf heuvels van Cospicua.

Bir Mula Heritage Museum, 79, St Margaret Street, Bormla // GPS: 35.8831°N, 14.5236°E // Kijk op de website voor openingsuren en nieuws over tentoonstellingen en evenementen // www.birmula.com

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

24
D E F

Loop 130 meter in noordelijke richting en sla daarna, als je de speeltuin voor je ziet, linksaf, vervolgens rechtsaf om het kruispunt over te steken. Loop rechtdoor in noordelijke richting, door het park aan je linkerkant. De straatjes kunnen druk zijn, dus pas op bij het oversteken van het zebrapad. Het oorlogsmuseum zou nu voor je moeten opdoemen.

Het Birgu (Vittoriosa) Malta at War Museum vertelt het verhaal van de belangrijke en strategische rol die Malta en haar bevolking hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum bevindt zich in de oude barakken en schuilkelder in de rots in de Couvre Porte Counterguard en toont je heel wat attributen uit deze periode.

Malta at War Museum, Birgu // GPS: 35.8854°N, 14.5225°E // Kijk op de website voor openingsuren // Betaalde toegang // www.maltaatwarmuseum.com

Loop het museum uit richting Triq P. Boffa en sla linksaf, richting het noorden. Na ongeveer 170 meter heb je de volgende stop in de deze toer bereikt.

In de vroeg-moderne periode kon je dit soort paleizen in heel Europa en Zuid-Amerika vinden, maar nu is het Paleis van de Inquisitie, in het hart van Birgu/Vittoriosa, één van de laatst overgebleven voorbeelden van zo een paleis dat toegankelijk is voor het publiek. Het is een architectureel hoogstandje en het voortbestaan van het paleis werd verzekerd door de belangrijke personen die de afgelopen vijfhonderd jaar in het paleis woonden. Dit was de zetel van de Maltese Inquisitie tussen 1574 en 1798 en het schijnt wat licht op deze bewogen en donkere periode uit de geschiedenis.

Paleis van de Inquisitie, Birgu // GPS: 35.8872°N, 14.5225°E // Kijk op de website voor openingsuren // Betaalde toegang // heritagemalta.org/museums-sites/the-inquisitors-palace

Sla rechtsaf en loop door op de Triq P. Boffa totdat je bij het centrale plein van Birgu uitkomt. Sla linksaf naar Nestu Laiviera, vervolgens weer linksaf en na 100 meter zie je de kerk aan de linkerkant.

Birgu/Vittoriosa is één van de oudste parochies van Malta. De St. Lawrence Kerk werd gebouwd tussen 1681 en 1697 naar een ontwerp van architect Lorenzo Gafà. Het is een mooi voorbeeld van de romaanse barokstijl en heeft een indrukwekkend sierlijk interieur met standbeelden, schilderijen en een marmeren Latijns kruis. Dit was de kerk van de Orde van St. Jan voordat de Co-kathedraal werd gebouwd in Valletta. Je kan een klein maar goed onderhouden en interessant museum vinden naast de parochiekerk. De Festa wordt hier elk jaar gevierd op 10 augustus.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 25

G
H I

Vanaf hier kun je gemakkelijk naar de haven wandelen, rechtsaf slaan en richting de kust lopen naar het uiteinde van het schiereiland.

Er wordt beweerd dat Fort Saint Angelo werd gebouwd bovenop een voormalige Romeinse versterking en het is zeker één van Malta’s meest indrukwekkende voorbeelden van militaire architectuur. Toen de ridders van St. Jan op het eiland aankwamen in 1530, hebben ze het fort de zetel van de Grootmeester van de Orde gemaakt. Tegen alle verwachtingen in, sloeg dit fort een aanval af van de geduchte Saraceense Armada tijdens het Grote Beleg van 1565. Deze gebeurtenis heeft geleid tot de legendarische status die het fort nu heeft. Tegenwoordig kan je in het museum van het fort meer leren over de rol die het speelde in de militaire geschiedenis van Malta en daarnaast kan je genieten van de adembenemende uitzichten over de Great Harbour.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

26
St Lawrence Kerk, Birgu // GPS: 35.8873°N, 14.5214°E // Open van ma-za 7u-18u // www.malta.com/en/attraction/culture/church/st-lawrence-church St. Lawrence's kerk in Valletta © Shutterstock
J

Er is zeker nog meer te zien en te doen in de Drie Steden maar dez wandeling heeft je alvast een goede indruk gegeven van dit stukje Malta aan de overkant van de Grand Harbour, voordat je weer teruggaat naar Valletta of je toer rond het eiland vervolgt.

Zoek je een hotel in Birgu? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 27
Fort Saint Angelo, Birgu Waterfront, Birgu // GPS: 35.8925°N, 14.5178°E // Kijk op de website voor openingsuren // Betaalde toegang // http://heritagemalta.org/museums-sites/fort-st-angelo/ Fort Saint Angelo © Leandro Neumann Ciuffo
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 28
De Drie Steden

DAG 3 – DE LANGE WEG NAAR SIGGIEWI

• Afstand: 32 km

• Beginpunt: Hypogeum

• Eindpunt: Siġġiewi

Vandaag trekken we het eiland wat verder in, en ontdekken we een nieuw deel van Malta. Deze tocht neemt je niet alleen mee naar het zuidelijke gedeelte van het eiland maar ook terug in de tijd, om een paar van de meest spectaculaire en historische plekken te bewonderen. Daarenboven, zal je kunnen genieten van de natuurlijke schoonheid die Malta te bieden heeft. We starten de dag bij het Hypogeum, niet ver van de Drie Steden en Valletta.

Het Ħal Saflieni Hypogeum is een grote ondergrondse structuur die dateert van 4000–2500 v.C.. Katrollen en touwen werden gebruikt om de gigantische blokken van kalksteen uit te hakken. Het vermoeden bestaat dat dit complex ooit heeft gediend als heiligdom vooraleer het een dodenstad werd in de prehistorie. De ondergrondse begraafplaats werd ontdekt in 1902 en er werden resten aangetroffen van ongeveer 7000 mensen. De plek herbergt niet alleen architecturale wonderen maar ook een aantal interessante archeologische artefacten die laten zien hoe mensen in die tijd leefden.

Ħal Saflieni Hypogeum, Triq Ic Cimiterju, Raħal Ġdid // GPS: 35.86957°N, 14.50688°E // Zie website voor openingsuren // Betaalde toegang. Vroeg op voorhand boeken is aangeraden // http://heritagemalta.org/museumssites/hal-saflieni-hypogeum

Rij in noordelijke richting op Triq Ħal Salfieni en sla daarna rechtsaf naar Triq Ħal Tarxien. Sla na 450 meter linksaf naar Triq It Tempji Neolitici om bij de Neolithische tempels te komen. Je kunt de afstand tussen deze 2 plekken ook te voet afleggen.

De Tarxien Tempels bestaan uit vier megalithische heiligdommen die gebouwd zijn tussen 3600 en 2500 v.C. Het complex was in gebruik tot in 1500 v.C.. De tempels komen uit verschillende periodes en zijn niet allemaal even goed bewaard gebleven. Een verhoogd wandelpad laat de bezoekers de opmerkelijke overblijfselen vanaf een uniek standpunt bekijken. Deze tempels zijn onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed dat in totaal

29
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
1 2

zes megalithische tempels omvat, verspreid over de Maltese eilanden. De Tarxien Tempels worden, net als de andere tempels, beschermd door grote tenten.

Tarxien Tempels, Triq It Tempji Neolitici, Ħal Tarxien // GPS: 35.8692°N, 14.5119°E // Kijk op de website voor openingsuren // Betaalde toegang // http://heritagemalta.org/museums-sites/tarxien-temples

Neem Triq Il Palma naar Tal-Barrani en vervolg de weg voor 3,7 kilometer totdat je in Marsaxlokk aankomt.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

30
Neolithisch Ornament bij de Tarxien Tempels © Shutterstock

Marsaxlokk is een pittoresk vissersdorpje dat een lange en fascinerende geschiedenis heeft. Het was hier dat de eerste Feniciërs aan land kwamen en handelsposten oprichtten in de 9de eeuw v.C.. Tijdens het Grote Beleg van Malta werd de haven gebruikt door de Ottomaanse vloot als ankerplaats voor hun schepen. De mooie bootjes die in de haven dobberen, de populaire toeristische markt en het grote aanbod aan goede visrestaurantjes, maakt deze plek een waar toeristenmekka. Het kan erg druk worden in het hoogseizoen, zeker tijdens de grote weekendmarkt. Als je in Marsaxlokk bent, vergeet dan niet een kijkje te nemen bij de markt voor de lokale visspecialiteiten. Je kunt aan de drukte ontsnappen door naar het schiereiland in het zuidoosten van het havendorpje te gaan en zo de vuurtoren en Fort Delimara te gaan bezichtigen. Ook kun je hier zwemmen in de rustige en vrij onbekende St. Peterspool.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 31
Marsaxlokk © Shutterstock
3

Verlaat de haven van Marsaxlokk in zuidelijke richting op de Triq Tat Trunciera en je zult de St. Lucian toren aan de kust aan je linkerkant zien.

St. Lucian toren, ook bekend als Fort Rohan of Fort St. Lucian, is een grote wachttoren en veelhoekig fort dat je niet kunt missen wanneer je Marsaxlokk uitgaat. De oorspronkelijke toren werd op deze plek gebouwd door de orde van St. Jan in 1610 en 1611. Het is de tweede van zes Wignacourt torens die aan de kust van het eiland werden gebouwd tussen 1610 en 1620, en één van de vier die nog overblijven. Rond 1715 zijn er artilleriebatterijen gebouwd rond drie van de torens. Rond 1790 werd de Lucian toren versterkt en de naam veranderd naar Fort Rohan. Het zag redelijk wat actie tijdens de Franse verovering van het eiland en de Maltezer opstand die daarop volgde. De Britten verbouwden het fort rond 1870 tot het veelhoekige fort dat je vandaag kunt bezoeken.

St Lucian Fort, Triq Il-Qajjenza, Birżebbuġa // GPS: 35.83043°N, 14.54322°E // Niet toegankelijk voor het publiek

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 32
St. Peterspool © Shutterstock
4

Vervolg de toer in zuidwestelijke richting op Triq Il-Qajjenza naar Triq L-Ghannejja en sla na 1 kilometer linksaf op F.M. Ferretti. Sla na ongeveer 750 meter rechtsaf op Triq Għar Dalam en de volgende bestemming bevindt zich aan de linkerkant na ongeveer 60 meter.

De Għar Dalam Grot is een opmerkelijke prehistorische spelonk die tijdens de tweede helft van de 19de eeuw is ontdekt. Een reeks archeologische opgravingen hebben botten van reeds lang uitgestorven diersoorten blootgelegd, zoals dwergolifanten en nijlpaarden, naast menselijke gebruiksvoorwerpen en resten die meteen ook het oudste bewijs zijn van menselijke aanwezigheid op Malta. Naast een bezoek aan de grot, is een bezoek aan de tentoonstelling in Victoriaanse stijl (één van de laatste in Europa) en een tuin met inheemse planten het overwegen waard

Għar Dalam Grot, Triq Ghar Dalam, Birżebbuġa, Malta // GPS: 35.8365°N, 14.5280°E// Kijk op de website voor openingsuren / / Betaalde toegang // http://heritagemalta.org/museums-sites/ghar-dalam

Neem Triq Għar Dalam in zuidelijke richting. Deze weg buigt licht naar rechts af en loopt over in Birżebbuġa. Ga bij de eerste rotonde rechtdoor naar Triq Zarenu Dalli en neem bij de tweede de eerste afslag naar Triq Birżebbuġa. Sla na 110 meter rechtsaf naar Triq Iz Zurrieq maar maak vervolgens een scherpe bocht naar rechts naar Triq Tal-Gebel. Sla na iets meer dan 1,5 kilometer rechtsaf naar Triq

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 33
St. Lucian toren © Shutterstock
5

Birżebbuġa en vervolg de weg naar beneden richting de haven van Il-Brolli, Birżebbuġa. Neem, bij de rotonde aan het einde van de haven de vierde afslag naar Triq Ħal Far (je passeert de the Tal Bakkari ruïnes aan je linkerzijde) en blijf deze weg volgen totdat deze overgaat in Triq Birżebbuġa en volg deze nog 2,3 kilometer. Neem bij de volgende rotonde de eerste afslag en volg Triq Ħal Far. Sla na bijna 3 kilometer linksaf naar Triq Wied Il-Fulija. Deze weg leid je naar één van de oudste gedeelten van het dorp Żurrieq.

Bubaqra is een rustige plek die niet opgemerkt wordt door de meeste toeristen. Dit is een plek die populair is bij jonge Maltese stelletjes die hier komen vanwege de stilte, kalme bries en het landelijke gevoel. Het is een plek voor mensen die graag van de begane paden afgaan en het echte Maltese leven willen ervaren. Breng wat tijd door met het slenteren door deze aangename omgeving. Bezoek zeker de kerk in het centrum van dit historische plattelandsdorpje, samen met de rustige kerktuin en Bubaqra toren aan de rand van het gebied. De toren is in particulier bezit en gebouwd voor defensieve doeleinden door de orde van St. Jan rond 1759.

Zodra je het dorp bent doorgereden en er wellicht er wat tijd hebt doorgebracht, neem je de Triq San Iljun, Triq It-Torri en Triq In-Nigret naar Triq Wied Babu, neem vervolgens Triq Iż-Żurrieq naar IsSajjieda in Qrendi. Tip: stop onderweg bij één van de panoramische utzichtpunten voor een fantastisch uitzicht op de Blauwe muur. Bij Is-Sajjieda kun je een boottoer nemen naar één van Malta’s beroemdste natuurlijke wonderen – de Blauwe Grot.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 34
6

De Blauwe Grot is wellicht het beroemdste en populairste van de vele hoogtepunten die Malta rijk is. Elke dag tussen zonsopgang en 13 uur ’s middags schijnt de zon door de openingen in de grotten op het water wat een prachtige blauwe gloed veroorzaakt. Boottochten, duiken en snorkelen zijn hier populair en zeker een aanrader.

Blauwe Grot, Qrendi // GPS: 35.8198°N, 14.4518°E // Kijk op de officiële website voor het vaarschema en andere informatie // www.bluegrottomalta.com.mt

Ga terug naar Is-Sajjieda langs dezelfde weg die je gekomen bent, Triq Iż-Żurrieq en sla na 500 meter linksaf. Sla na ongeveer een kilometer linksaf om bij één van de bekendste historische attracties van het eiland uit te komen: Ħagar Qim.

35
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
De Blauwe Grot © Shutterstock
7

Ħagar Qim is een belangrijk tempelcomplex dat samen met de andere Megalithische tempels van Malta ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het complex bestaat uit een hoofdtempel en meerdere megalithische bijgebouwen. De hoofdtempel zou gebouwd zijn tussen 3600 en 3200 v.C. maar de noordelijke ruïnes zouden nog een stuk ouder zijn.

Op ongeveer 500 meter wandelen van dit tempelcomplex vind je er nog één, Mnajdra. Deze plek dateert van rond het 4de millennium voor Christus. Het verschilt van Ħagar Qim doordat de gebouwen hier zijn opgetrokken van het veel hardere kalksteen uit koraal. Ook hier vind je veel interessante en fascinerende prehistorische opgravingen.

Ħagar Qim & Mnajdra, Triq Ħagar Qim, Il-Qrendi // GPS: 35.8277°N, 14.4418°E // Kijk op de website voor de openingsuren // Betaalde toegang. Het ticket geeft toegang tot Hagar Qim Tempels, Mnajdra Tempels en het bezoekerscentrum // http://heritagemalta.org/museums-sites/hagar-qim-temples/

Als je wilt duiken mag je de volgende bestemming zeker niet overslaan. De duikstek bij Ghar Lapsi biedt een paar van de beste duiken in de Maltese wateren. Vanuit Ħagar Qim moet je eerst terug naar de hoofdweg vanaf de opgraving en daarna linksaf. Volg de weg gedurende 2,7 kilometer. Neem bij de

36
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
Ħagar Qim © Shutterstock
8

rotonde de eerste afslag, hou links aan voor 850 meter en sla daarna af voor de volgende 750 meter. Sla rechtsaf om bij de Ghar Lapsi duikstek uit te komen.

Ghar Lapsi is een kleine inham en het is er zelden over de koppen lopen. Daarom is het ook zo’n interessante plek om te gaan duiken waar zowel gevorderde als beginnende duikers aan hun trekken komen. Er zijn genoeg onderwaterlandschappen te ontdekken, zoals grotten en riffen. Of je nu gaat duiken of niet, deze plek is sowieso waard om bezocht te worden.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 37
Ghar Lapsi © Shutterstock
9
Ga terug naar de rotonde en neem de eerste afslag naar Triq Lapsi. Sla na 1,8 kilometer linksaf naar Triq Il-lewza en ga rechtdoor totdat je bij de laatste bestemming van de dag uitkomt, Siġġiewi.

Siġġiewi is een charmant klein stadje met veel interessante historische gebouwen dat je, indien je nog tijd hebt, niet zou mogen overslaan. Een wandeling door de doorgaans rustige straten van Siġġiewi is de perfecte manier om deze dag af te sluiten. Er zijn een paar gebouwen in het dorp die stammen uit de tijd van de militaire hospitaalbroeders, zoals het Arsenaal. Ook vind je in Siġġiewi de kerk van St. Nicholas waarvan het "festa" - de typische lokale religieuze festiviteiten met veel muziek, eten en vuurwerk - elke laatste week van juni gehouden wordt. De crypten dateren uit het midden van de 17de eeuw en zijn een interessant aspect van dit dorp – niet alleen architecturaal maar ook als symbool van religieuze devotie.

Als je van de ene slaapplaats naar de andere gaat, is deze laatste stop van vandaag een leuke plaats stop om te overnachten. Als je in Valletta overnacht is het makkelijk om de weg terug te vinden, langs charmante boerderijtjes.

Op zoek naar een hotel in Valletta? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

Koop de volledige reisgids op
38
©
shop.themediabay.be
10
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 39 De lange weg naar Siggiewi

Deze gratis reisgids bevat de eerste 3 dagen van onze reisgids van Malta, met onder meer een stadswandeling van Valletta.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 107 blz A4) reisgids van Malta, met meer dan 61 uitgewerkte bezienswaardigheden en boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

©
40
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

DISCLAIMER

We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande, kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige mogelijk nietaccurate informatie, noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen.

We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons door zou kunnen geven via info@themediabay.be.

Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.citygidsen.nl

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: september 2018

© Alle rechten voorbehouden

Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay.

Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 41

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.