Kaapverdië Inspiratie Reisgids

Page 1

INHOUD

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 2
Inleiding ...............................................................................................................3 São Vicente............................................................................................................5 Santo Antão.........................................................................................................20 Sal eiland............................................................................................................33 Boa Vista-eiland ..................................................................................................47 Santiago-eiland....................................................................................................64 Fogo eiland .........................................................................................................78 Disclaimer...........................................................................................................85

INLEIDING

Deze eilandengroep in de Atlantische Oceaan, met als officiële naam Republiek Cabo Verde maar vooral gekend als Kaapverdië, is het hele jaar door de perfecte bestemming voor elk type reiziger.

Kaapverdië bestaat uit 10 hoofdeilanden en een aantal kleinere eilanden voor het meest westelijke punt van de Afrikaanse kust. Het land ontleent zijn naam aan het schiereiland Cap-Vert, het meest westelijke punt en de dichtstbijzijnde verbinding met het Afrikaanse continent. Deze unieke geografische ligging plaatst Kaapverdië op het kruispunt van culturen en klimaten, waardoor een interessante samensmelting van invloeden ontstaat. Als voormalige Portugese kolonie die in 1975 onafhankelijk werd, draagt Kaapverdië de Portugese erfenis in zijn officiële taal. Toch wordt het Kaapverdisch Creools, een erkende nationale taal die wordt gesproken door de meerderheid van de gastvrije bevolking, eerder gezien al het hart en ziel van Kaapverdië.

Kaapverdië is vooral bekend vanwege het tropische klimaat. Terwijl veel bestemmingen afhankelijk zijn aan de eb en vloed van toeristische seizoenen, kan je in Kaapverdië het hele jaar door genieten van de tropische zon. Met gemiddelde temperaturen die schommelen tussen een comfortabele 24°C en een zwoele 30°C.

Kaapverdië is een land van contrasten. Elk eiland heeft zijn eigen karakter en landschap. Van de gouden zandstranden die zich eindeloos lijken uit te strekken op Sal tot de indrukwekkende vulkaantoppen en het ruige terrein van Fogo en de uitgestrekte woestijnvlakten van Boa Vista, de variatie in natuurlijke omgevingen is indrukwekkend.

Ondanks de beperkte natuurlijke hulpbronnen en het halfwoestijnklimaat heeft Kaapverdië de hoogste levensstandaard in de regio. De aantrekkingskracht van Kaapverdië heeft immigranten van over de hele wereld aangetrokken, waardoor een levendige en diverse gemeenschap is ontstaan

In deze gids nemen we je mee op een dag-per-dag avontuur en leiden we je langs de beste attracties en bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je verblijf in Kaapverdië.

• Vliegtickets boeken naar Kaapverdië? Boek hier voordelig je tickets naar Kaapverdië

• Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk hier ons favoriete verblijven

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 3
Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 4

SÃO VICENTE

Er zijn vier internationale luchthavens verspreid over de eilanden van Kaapverdië. Zo is er São Vicente, het op één na dichtstbevolkte eiland van Kaapverdië met een oppervlakte van slechts 227 km², en is daarmee het op twee na kleinste bewoonde eiland.

De gebouwen in koloniale stijl die de hoofdstad van São Vicente, Mindelo, sieren, geven de stad een gezellige historische sfeer. Maar laat je niet misleiden door de nostalgische schijn; onder de verharde straten schuilt een bruisend, kloppend hart. São Vicente is een cultureel centrum waar de beste muzikanten, schrijvers en denkers van Kaapverdië hun muze hebben gevonden.

Mindelo, met zijn artistieke ziel, is trots op zijn rijke traditie van muziek en kunst. Het is een plek waar ritmes en melodieën als een onophoudelijke stroom door de lucht vloeien en de straten, pubs, restaurants en nachtclubs een aanstekelijke energie geven.

Waar overnachten in São Vicente?

• Hotel: Salvators Hotel

• Pensioen: Vila Mira Mar

De stad Mindelo is de op een na grootste stad, en de hoofdstad, van het eiland São Vicente en biedt een leuke mix van tussen vroeger en nu Gesitueerd tegen het bergachtige terrein onthult deze bruisende havenstad een fascinerend koloniaal erfgoed. Als je door de pittoreske straatjes van Mindelo loopt, word je omringd door een levendig cultureel mozaïek. Van de ritmische melodieën tot de oprechte gastvrijheid van de bewoners, Mindelo biedt een verleidelijke, veelzijdige ervaring....

 Mindelo Stad, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.879992, -24.981837

Boek je begeleide stadstour door de stad Mindelo.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 5
1

Zo'n prachtige eilandstad als Mindelo heeft natuurlijk ook een pareltje, en dat is de baai Porto Grande. Stel je een breed, uitnodigend uitzicht voor van glinsterend blauw water dat boten en jachten wiegt als gekoesterde gasten. Deze baai is niet zomaar een decor; het is een stukje paradijs vlak naast Mindelo. Je kunt een ontspannen wandeling maken langs de kust, genieten van de zon en het betoverende uitzicht.

 Porto Grande Bay, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.890567, -24.995844

Van de levendige straten die leiden naar de Atlantische Oceaan, tot het rijke culturele erfgoed dat voor leven en sfeer zorgt, Mindelo is gebouwd om een stad te zijn die inspireert. Het is waar het soulvolle ritme van "morna" centraal staat. Deze nationale muziekstijl, nu erkend op de Werelderfgoedlijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO, stroomt door de straten en in het Cultureel Centrum van Mindelo Hier op het eiland São Vicente wordt dit centrum een portaal naar het hart van de Kaapverdische cultuur. Het biedt een levendig podium voor boeiende shows en 2 3

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 6
Mindelo, São Vicente © Shutterstock

tentoonstellingen, zodat iedereen de krachtige expressie van muzikanten, schilders, denkers, fotografen en scheppers van Kaapverdië kan ervaren.

 Mindelo Cultureel Centrum, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.886859, -24.988931

Zelfs als je niet van plan bent om een maaltijd in de stijl van een chef-kok te bereiden, is een bezoek aan de Gemeentelijke Markt & Vismarkt in Mindelo een geweldige ervaring. Op de beroemde vismarkt vind je de meest verse vangst direct van de vissersboten, met tonijn, makreel, wijting, tandbaars en vele andere kleurrijke opties uit de zoute Atlantische Oceaan. Vlakbij is de gemeentelijke markt, gehuisvest in een bruisend gebouw uit het koloniale tijdperk, vol met vriendelijke verkopers en lokale lekkernijen. Zorg ervoor dat je in de ochtenduren naar de markten gaat voor de beste selectie.

 Gemeentelijke markt, São Vicente Eiland , Kaapverdië // GPS 16.886294, -24.987594

 Mercado De Peixe, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.883986, -24.989981

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 7
4
Gemeentelijke markt en vismarkt in Mindelo, eiland São Vicente © Shutterstock

Het Volkspaleis is een betoverend gebouw dat ooit grote ambities had. Het was oorspronkelijk bedoeld als residentie voor Portugese gouverneurs en er waren plannen om de hoofdstad van Kaapverdië naar Mindelo te verplaatsen, maar deze ambitieuze overgang is nooit doorgegaan. Desalniettemin is een bezoek aan het Volkspaleis een reis door de geschiedenis en een nadere blik op het Kaapverdische erfgoed, waardoor het een belangrijke halte is voor wie zich wil verdiepen in de cultuur van het land, net als het beroemde culturele centrum van Mindelo.

In het paleis is ook een permanente tentoonstelling gewijd aan de legendarische Kaapverdische zangeres Cesária Évora, liefkozend de "diva op blote voeten" genoemd. Haar museale kern in het paleis is een eerbetoon aan haar buitengewone bijdragen aan de Kaapverdische muziek en cultuur.

Volkspaleis, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.886525, -24.986962

Volkspaleis, eiland São Vicente © Dreamstime

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 8
5

Musea die de verhalen van de tentoongestelde voorwerpen verweven met het gebouw zelf, hebben iets heel speciaals. Het Museum van de Zee in Mindelo is hier een goed voorbeeld van, gesitueerd in de nauwkeurige replica van de iconische Belem Toren in Portugal.

Deze reproductie biedt een boeiende reis door de geschiedenis en het maritieme erfgoed.

Verken de tentoonstellingen binnen deze historische muren, die stuk voor stuk verhalen vertellen over avonturen op zee en de band tussen Kaapverdië en de zee. Je leert over de walvisvaarttradities, vuurtorens en vroege migratie die Mindelo hebben gevormd tot de stad die het nu is. Het dak van de Belemtoren is ook het hoogste punt van de stad, dus neem zeker een camera mee en geniet van het uitzicht.

 Belem Toren Replica - Museum van de Zee, São Vicente Eiland, Kaapverdië // GPS 16.884507, -24.990085

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 9
6
Toren van Belem, eiland São Vicente © Shutterstock

Het is moeilijk om de sprankelende buitenkant van het National Center of Arts, Crafts, and Design te missen. De trommelvel decoraties die het gebouw sieren voegen meer toe dan alleen een vleugje kleur; ze zijn een symbool van de sociale, culturele en symbolische connecties die metalen vaten vertegenwoordigen voor de eilanden. Deze vaten, boordevol goederen en verhalen over verzendingen vanaf het eiland, weerspiegelen de diverse Kaapverdische verspreiding en brengen een vleugje thuis naar gemeenschappen over de hele wereld. Maar daar houdt de artistieke magie niet op.

Het verhaal van het gebouw gaat nog verder, want achter het diverse kleurenpalet gaat een verborgen muzikale partituur schuil, gecomponeerd door de getalenteerde muzikant en componist Vasco Martins. Binnen vind je een aanbod aan uniek vakmanschap, hedendaagse kunst en innovatieve ontwerpen, die stuk voor stuk getuigen van de diepgaande culturele erfenis van het land.

 Nationaal Centrum voor Kunst, Ambacht en Design (CNAD), São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.890547,24.987338 // cnad.cv

 Ontdek de hoogtepunten van São Vicente tijdens een volledige dagtour.

8

Terwijl je de culturele schatten in Mindelo verkent, zal het niet lang duren voordat je de zachte zeebries voelt en ruikt die je naar Laginha Beach leidt. Dit strand, op slechts een korte wandeling van het stadscentrum, is je ticket naar ontspanning met helder blauw water dat het fijne witte zand raakt. In de buurt vind je strandbars en restaurants met een breed aanbod aan voorzieningen, onder andere de mogelijkheid om jetski’s te huren en te genieten van verschillende watersportactiviteiten.

 Laginha-strand, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.895583, -24.992358

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 10
7

Als je het stadscentrum verlaat en richting de westkust van het eiland gaat, kom je de vuurtoren Dona Amélia tegen, een charmant bouwwerk met een geschiedenis die teruggaat tot 1894. De vuurtoren staat bekend om zijn fascinerende, zij het eenvoudige ontwerp en is een van de bekendste vuurtorens van Kaapverdië. Om de vuurtoren te bereiken moet je ongeveer 3 kilometer over het klifpad lopen. Maar door het milde weer en de adembenemende uitzichten onderweg, voelt de tocht ongetwijfeld veel korter aan.

 Vuurtoren Dona Amélia, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.826388, -25.085638

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 11
Laginha-strand, São Vicente-eiland © Shutterstock
9

 Zonsondergangwandeling naar vuurtoren Dona Amélia.

São Pedro Beach ligt vlak bij de vuurtoren en biedt een ongerepte zandkust en een stevige Atlantische wind, waardoor het een paradijs is voor surfers. Dit surfparadijs heeft constante golven om op te surfen. Maar je surfplank is niet het enige dat je bij de hand wilt hebben. Neem zeker je snorkelspullen mee, want je zult niet de enige zijn die geniet van een duik in deze wateren. São Pedro zit vol met onechte karetschildpadden waarmee je op slechts 50 meter afstand in het water kan zwemmen. Wees je ervan bewust dat er veel lokale bewoners zijn die korte boottochtjes en voedsel voor de schildpadden aanbieden om ze dichterbij te brengen, maar je zal ook geen moeite hebben om ze op eigen houtje te vinden.

 São Pedro Beach, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.827524, -25.067131

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 12
Vuurtoren Dona Amélia, São Vicente © Dreamstime
10

Precies aan de andere kant van het eiland ligt het strand Baia das Gatas, een uitgestrekt paradijs van blauw en wit. Maar op dit strand draait het niet alleen om zon, zout en wind, het staat ook bekend om het Baía das Gatas Festival, een unieke viering van muziek en cultuur. Het festival wordt jaarlijks in augustus gehouden in het weekend van de eerste volle maan en verandert het strand in een bruisend podium vol Afrikaanse beats en plezier. Met livemuziek, dansvoorstellingen en een aanstekelijke carnavalssfeer is het een onvergetelijke manier om jezelf onder te dompelen in de Kaapverdische cultuur.

Kaapverdianen weten wel hoe ze plezier moeten maken, en een van de beste manieren waarop ze dat doen is met hun levendige festivals. Het hele jaar door zijn er festiviteiten op de eilanden en ze bieden zowel de lokale bevolking als bezoekers de kans om mee te doen aan het plezier en het Kaapverdische erfgoed te vieren.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 13
 Baia das Gatas-strand, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.903035, -24.904200 Baia das Gatas-strand, São Vicente-eiland © Shutterstock
11 12

Het Carnaval in São Vicente is het grootste en belangrijkste evenement op het hele eiland, waar je kan meedoen aan kleurrijke optochten, spannende verkleedwedstrijden en nog veel meer. Het carnaval vindt plaats in Mindelo, de hoofdstad van het eiland, en wordt gehouden op Vastenavond, traditioneel 40 dagen voor Pasen. De festiviteiten duren van zonsopgang tot zonsondergang, maar de precieze datum verandert elk jaar, dus zorg ervoor dat je van tevoren plant als je mee wilt doen.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 14
 São Vicente Eiland, Kaapverdië // GPS 16.826918, -24.975969 Carnaval, eiland São Vicente © Shutterstock

Calhau, gelegen aan de rustige oostkust van het eiland, is een charmant vissersdorpje. Het is de perfecte plek om te genieten van een heerlijke lunch met zeevruchten. Als je hier dineert, vergeet dan niet een gesprek aan te knopen met de vriendelijke bediening. Ze vertellen je graag wat de dagspecialiteiten zijn en wat ze het lekkerst vinden van de vangst van de dag, want de gerechten kunnen variëren afhankelijk van het meest verse aanbod dat beschikbaar is.

 Calhau, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.853869, -24.864935

Grande Beach ligt op een steenworp afstand van het charmante vissersdorpje Calhau. Het heeft doorschijnend groen water en poederwit zand en wordt omringd door vulkanische bergen die het landschap nog spectaculairder maken. De oceaanstromingen in dit deel van het eiland kunnen heftig zijn, dus wees voorzichtig als je ver in het water zwemt. Aan de andere kant maken de golven het een ongelooflijke plek om te surfen. Een leuk weetje is dat het strand in 1997 ook werd opgenomen in het Europese professionele circuit.

Het beste deel is dat dit strand nog steeds een beetje een verborgen plaats is, dus misschien heb je het wel helemaal voor jezelf. Tijd om te genieten van zon en zee in dit vriendelijke stukje paradijs!

 Grande Beach, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.860076, -24.877333

Het is geen wonder dat de omgeving van deze indrukwekkende berg bewaard is gebleven in de beschermende omarming van het Monte Verde National Park. Wandelen naar de top is een lonend avontuur, dat wordt vergemakkelijkt door een geasfalteerde weg van 5 km die zich een  Ontdek de hoogtepunten van São Vicente tijdens deze eilandtour.

Monte Verde steekt 750 meter boven zeeniveau uit en is daarmee de hoogste piek op het eiland Sao Vicente. De naam, die in het Portugees "groene berg" betekent, past perfect bij het prachtige landschap. Dit gebied is een hotspot voor biodiversiteit en herbergt bijna alle unieke plantensoorten van Sao Vicente, waarvan er 17 op de lijst van bedreigde plantensoorten staan.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 15
13 14 15

weg naar de top baant. Je kunt een ritje maken of in een taxi stappen naar de voet van de berg en dan genieten van een schitterende wandeling naar de top. Geniet op de top van een kopje thee in de gezellige koffieshop. Op een heldere dag wordt je getrakteerd op een panoramisch uitzicht over het hele eiland en een verleidelijke blik van de naburige eilanden Santo Antão en Santa Luzia.

 Monte Verde, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.869002, -24.931566

Wandelpad naar Monte Verde, eiland São Vicente © Shutterstock

 Wandel naar het hoogste punt van Monte Verde.

Monte Cara heeft de bijnaam "gezichtsberg", omdat als je vanaf de zijkant naar de bergrand kijkt, het lijkt op een menselijk gezicht dat in de lucht staart. Deze opmerkelijke natuurlijke formatie ligt vlakbij Mindelo en heeft een hoogte van 490 meter,

Een verblijf boeken op Kaapverdië?

Bekijk onze selectie favoriete verblijven 16
16

waardoor het een gemakkelijke en heerlijke wandelbestemming is. De tocht naar de top belooft prachtige vergezichten en onvergetelijke zonsondergangen.

 Monte Cara, São Vicente-eiland, Kaapverdië // GPS 16.867076, -25.047725

Duiken in São Vicente

De wateren rond het eiland São Vicente wemelen van het onderwaterleven en bieden een kristalhelder zicht van meer dan 25 meter. Duik in het water en je komt een verzameling aan onderwaterdieren tegen, zoals gestreepte tonijn en goudmakreel, walvissen en haaien. Het rijke aquatische ecosysteem telt meer dan 20 soorten walvisachtigen, waaronder dolfijnen, bruinvissen en walvissen, en een indrukwekkend aantal van meer dan 60 soorten haaien en roggen, waaronder de bedreigde citroenhaai en verpleegsterhaai.

De uitnodigende watertemperaturen bevorderen levendige koraalriffen en veelkleurige vissen, waardoor een divers onderwaterwereld ontstaat. Of je nu een beginner bent of eendoorgewinterde duiker, São Vicente biedt een aanbod aan duikcentra die staan te popelen om je een geweldige ervaring te bezorgen, zodat je optimaal kunt genieten van dit onderwaterparadijs.

 Geniet van een snorkelavontuur met zeeschildpadden onder leiding van een gids.
Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 17

Op zoek naar meer (begeleide) tours en activiteiten in en rond São Vicente?

 Bekijk hier alle aanbiedingen en excursies op São Vicente!

Een verblijf boeken op Kaapverdië?

Bekijk onze selectie favoriete verblijven 18
Duiken op het eiland São Vicente © Shutterstock
Een 19

SANTO ANTÃO

Santo Antão is de ruigste verborgen plek van Kaapverdië en het op één na grootste eiland van de eilandengroep, met een oppervlakte van meer dan 779 km². Hier viert de natuur hoogtij en als je van wandelen, fietsen of trektochten houdt, is deze plek een echt paradijs. Het terrein van Santo Antão, bezaaid met kleine dorpjes die gewijd zijn aan de landbouw, creëert een landschap zoals er geen ander is. Dit is een plek waar wandel- en fietspaden door de weelderige vegetatie slingeren en bij elke bocht adembenemende uitzichten bieden. Bereid je voor op veel picknicks en wees niet bang om jezelf te verliezen in de natuurlijke wonderen die het eiland te bieden heeft.

Het eiland heeft geen luchthaven, dus de enige manier om hier vanuit São Vicente te komen is door op een veerboot te stappen die van Porto Grande naar Porto Novo vaart en ongeveer een uur duurt. De kosten van de boottocht bedragen ongeveer 8 euro.

• Ecolodge: Ecolodge Kasa D'Igreja

• Hotel: Hotel Château Georgette

• Pension: Casa Madeira

1

Santo Antão verlangt om stap voor stap ontdekt te worden, met elke bocht die nieuwe mogelijkheden biedt om te wandelen en te verkennen. Maar zelfs als je een week of een maand op dit eiland zou kunnen doorbrengen, zou het niet genoeg zijn om alle prachtige plekjes te zien die verborgen liggen in het ruige, vulkanische terrein.

Als je weinig tijd hebt of weinig energie, is de ideale manier om het maximale uit Santo Antão te halen een auto te huren. Er zijn twee routes die je van de haven van Porto Novo naar de grootste gemeente Ribeira Grande brengen. De oude weg, die eeuwen geleden is aangelegd, wordt gekenmerkt door steile hellingen, talloze haarspeldbochten en stukken kasseien. Deze uitdagende tocht wordt echter beloond met vulkaankraters, prachtige valleien en adembenemende uitzichten van bovenaf.

De nieuwere weg volgt de oostkust van het eiland en biedt een meer ontspannen rit. Hoewel het de dramatische uitdagingen van de oude weg mist, is het ook een mooie rit. Deze route trakteert je op prachtige uitzichten over de Atlantische Oceaan, waar azuurblauw water en Waar overnachten op Santo Antão?

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 20

ruige kliffen elkaar ontmoeten. Onderweg passeer je kleine dorpjes tegen de achtergrond van glooiende groene heuvels, waardoor je een kijkje krijgt in het dagelijks leven van de vriendelijke inwoners van Santo Antão.

 Santo Antão, Kaapverdië // GPS: 17.089987, -25.139474

 Verken de hoogtepunten van Santo Antão tijdens deze dagtour.

van de

Porto Novo, het hart van Santo Antão, dankt zijn levendige karakter aan de bruisende haven - de enige verbinding van het eiland met de buitenwereld.

Een verblijf boeken op Kaapverdië?

Bekijk onze selectie favoriete verblijven 21
Straatbeeld stad Porto Novo, eiland Santo Antão © Dreamstime
2

Als je Santo Antão bezoekt, is een reis naar Porto Novo onvermijdelijk, maar dit plekje aan de kust zal je verwelkomen met pastelkleurige huizen en een warme sfeer, omarmd door een zachte, Atlantische bries.

 Porto Novo, eiland Santo Antão, Kaapverdië // GPS: 17.021425, -25.066874 // cretaquarium.gr

Als je in Porto Nova bent, mag je het iconische beeld van de Kaapverdische vrouw van Domingos Luisa niet missen. Dit beeld stelt een vrouw met een hoofddoek voor die een kind wiegt, wat haar rol als verzorgende symboliseert, dit terwijl ze een vijzel en stamper vasthoudt, een belangrijk huishoudelijk gereedschap in de Kaapverdische cultuur. Het beeld staat op een adembenemend uitkijkpunt over de zee en draagt aan de voet een oprechte inscriptie: “En opdat het altijd herinnerd zal worden op dit stuk grond en rots, deze nobele figuur geliefd door ons: O vrouw van het land van Kaapverdië.”

 Kaapverdisch vrouwenbeeld, eiland Santo Antão, Kaapverdië // GPS: 17.017861, -25.060988

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 22
Beeld van Kaapverdische vrouw © Shutterstock
3

De meest directe route van Porto Novo naar Ribeira Grande is de historische Delgadinho Road. Je hebt twee opties: je gaat voor de ruige en hobbelige reis met een huurauto, of je kiest voor een taxirit met open dak zodat je onderweg van de indrukwekkende uitzichten kunt genieten.

Ribeira Grande, de hoofdstad en grootste stad van het eiland, is een toevluchtsoord voor wandelaars en liefhebbers van het buitenleven. Hier krijg je toegang tot enkele van Santo Antão's meest ontzagwekkende natuurwonderen, zoals de Cova Crater en de Paùl Valley. Maar de stad biedt meer dan enkel de landschappen. Ribeira Grande staat bekend om zijn levendige muziek- en danscultuur, met regelmatige live optredens en traditionele festivals die het ritme het hele jaar door levend houden.

 Ribeira Grande, eiland Santo Antão, Kaapverdië // GPS: 17.182233, -25.065850

 Delgadinho Road, Santo Antão Eiland, Kaapverdië // GPS: 17.164504, -25.072443

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 23
4
Delgadinho Road, eiland Santo Antão © Shutterstock

De Cova-krater, gelokaliseerd in de Paúl-vallei aan de noordoostkant van het eiland, is een prachtig zicht dat je niet over het hoofd kunt zien als je van Ponta Nova naar Ribeira Grande klimt. De krater van deze slapende vulkaan heeft een uitzonderlijk vruchtbare bodem, die de groei van verschillende groenten en knollen bevordert, waaronder bonen en maïs zoals Kongobonen, essentiële ingrediënten voor cachupa, een geliefd traditioneel gerecht in de Kaapverdische keuken. Daarnaast groeien hier aardappelen, zoete aardappelen en cassave. Veel van de bomen in deze vlakte zijn afkomstig uit alle hoeken van Europa, waaronder diverse naaldbomen en dennen. Als je het geluk hebt een halve dag over te hebben, overweeg dan de 4-5 uur durende wandeling van de krater naar de Paùl Vallei. Deze tocht, met zo'n 1000 meter hoogteverschil, belooft adembenemende landschappen en heerlijke lokale producten om onderweg van te smullen, zodat je verzekerd bent van een werkelijk fantastische ervaring.

 De Cova-krater, eiland Santo Antão, Kaapverdië // GPS: 17.108384, -25.062286

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 24
5
Paùl Valley, eiland Santo Antão © Shutterstock

De Paul Valley is een serene plaats van natuurlijke schoonheid. Deze vlakte, omringd door ruige bergtoppen, heeft vruchtbare grond die een aanbod aan gewassen voedt, van koffie en suikerriet tot tropisch fruit. Wandel door de groene terrassen, waar traditionele landbouwmethoden al generaties lang groeien.

 De Paul Vallei, Santo Antão Eiland, Kaapverdië // GPS: 17.118200, -25.050032

 Wandeling van natuurpark Cova naar de Groene Vallei van Paul.

Ponta do Sol, de meest noordelijke stad van Santo Antão, bevatte ooit het enige operationele vliegveld van het eiland dat sindsdien gesloten is. Het stadje ligt langs de kustlijn, 4 km ten noordwesten van Ribeira Grande en 20 km ten noorden van Porto Novo. Een schilderachtige weg volgt de kustlijn, loopt via de klif en biedt spectaculaire uitzichten.

Je zult onder de indruk zijn door het charmante centrale plein met een stadhuis en een kerk, maar ook door de kleurrijke vissersboten die in de kleine natuurlijke haven liggen. Er zijn op dit deel van het eiland ook tal van overnachtingsmogelijkheden, ideaal als je de divese wandelmogelijkheden in de buurt wil ontdekken

 Ponta do Sol, eiland Santo Antão, Kaapverdië // GPS: 17.200531, -25.092633

 Ontdek Ponta do Sol & Joods erfgoed.

Stel je voor dat je zou besluiten om in het woeste terrein in de rotsachtige uithoeken een dorp te bouwen. Dat is ook gebeurd, want hier staat Fountainhas - een plek die echt als magischaanvoelt. Zelfs National Geographic kan zijn charmes niet weerstaan en noemt het de thuisbasis van enkele van 's werelds meest adembenemende uitzichten.

Fountainhas bereiken is een avontuur op zich, met wandelingen vanuit verschillende hoeken van het eiland die een droom voor fotografen beloven. Stel je blauw-, groen- en geeltinten voor

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 25
6 7 8

die de vallei vormen, wachtend om vastgelegd te worden. Als je aankomt, verwacht dan geen moderne voorzieningen - wat je wel zult vinden zijn de warme glimlachen van de lokale bevolking die je misschien uitnodigt voor thee, een koude verfrissing aanbiedt of een uniek souvenir uit het dorp dat ze hun hele leven hebben gekoesterd.

 Ontdek Fontainhas en meer tijdens een rondleiding met meerdere stops.

Een verblijf boeken op Kaapverdië?

Bekijk onze selectie favoriete verblijven 26
 Fountainhas Village, Santo Antão Eiland, Kaapverdië // GPS: 17.193530, -25.103493 Fontainhas dorp en terrasvelden, Santo Antão eiland © Shutterstock

Formiguinhas is het kleinste, meest afgelegen dorpje dat je ooit zult tegenkomen in de wilde Santo Antão bergtoppen. Hier vind je geen wegen, alleen je trouwe voeten. Als je over de smalle stenen paden dwaalt, kom je deze schilderachtige oude stenen huizen tegen en een aantal van de vriendelijkste inwoners.

 Formiguinhasl, eiland Santo Antão, Kaapverdië // GPS: 17.190238, -25.119618

Het dorp Corvo is nog zo'n prachtige en afgelegen gemeenschap die verscholen ligt aan de noordkust van Santo Antão. Het is een avontuur om er te komen, want er zijn geen toegankelijke wegen. In plaats daarvan moet je een wandeling maken over een aantal steile bergpaden. Het is alsof je een goed bewaard geheim ontdekt midden in de natuur.

 Corvo Village, Santo Antão Eiland, Kaapverdië // GPS: 17.191176, -25.110528

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 27
9 10
Aquaduct Boca De Coruja, eiland Santo Antão © Shutterstock

Boca De Coruja is een ander klein dorpje in Santo Antão. Als je je op de weg waagt, mag je het historische Aquaduct niet missen, een bouwwerk dat rechtstreeks uit de pagina's van Lord of the Rings lijkt te komen en een vleugje betovering aan je bezoek toevoegt.

 Boca De Coruja, eiland Santo Antão, Kaapverdië // GPS: 17.161345, -25.119242

 Aquaduct Boca De Coruja, eiland Santo Antão, Kaapverdië // GPS: 17.156051, -25.128923

Tarrafal de Monte Trigo ligt buiten het platgetreden toeristische pad van het eiland, waardoor het een verborgen plekje is dat vaak over het hoofd wordt gezien. Toch veranderen de betoverende landschappen, het zwarte vulkaanstrand en de charme van de kust dit kleine stadje in een paradijs van ontspanning.

De reis van Porto Novo naar Tarrafal is een visuele traktatie door uitgestrekte woestijnlandschappen en over kronkelige bergwegen. Het strand heeft een adembenemend uitzicht op het westen, waar de zonsondergang de hemel schildert met een betoverend kleurenpalet en een magische gloed over de zwarte zandkust werpt.

 Tarrafal de Monte Trigo, eiland Santo Antão, Kaapverdië // GPS: 16.963400, -25.303574

Als je vanuit Porto Novo komt, maak dan zeker een pitstop bij Miradouro de Campo Redondo, een ongelooflijk uitkijkpunt om foto's te maken. Zelfs als je geen eigen auto hebt, hoef je je geen zorgen te maken - taxichauffeurs zijn meer dan bereid om een snelle stop te maken, zodat je de kans krijgt om foto's te maken.

 Miradouro de Campo Redondo, Santo Antão Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.997954, -25.242365

12 13 14

Oude ruïnes en dramatische zeekliffen wachten op je in het kleine dorpje Sinagoga. Net als bijna elke centimeter van Santo Antão barst deze plek van de wandelmogelijkheden en nodigt je uit om dieper in het landschap op te gaan. Dus pak je uitrusting en ga op verkenning!

 Sinagoga Village, Santo Antão Eiland, Kaapverdië // GPS: 17.176880, -25.030210

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 28
11

Pombas Village ligt in een beschutte baai aan de noordoostelijke kust van Santo Antão en verwelkomt je met een charmant kusttafereel. De pastelkleurige huizen die de promenade langs de kustlijn staan, vormen een pittoreske omgeving. Daarachter vind je suikerrietvelden en kokospalmen die de geest van Cuba oproepen.

Als je door deze idyllische omgeving wandelt, kom je een prachtig kerkje tegen en een stadhuis versierd met blauwe tinten, wat de dromerige sfeer van Cidade das Pombas nog verder versterkt.

Xoxo is een klein dorpje in het hart van de Paul Vallei. Naast de culturele rijkdom biedt Xoxo een overvloed aan wandelmogelijkheden, die je uitnodigen om de natuurlijke schoonheid te verkennen en de essentie van Santo Antão te proeven.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 29
 Pombad Village, Santo Antão Eiland, Kaapverdië // GPS: 17.153247, -25.025443  Xoxo, eiland Santo Antão, Kaapverdië // GPS: 17.136450, -25.065321
15 16
Xoxo Village © Booking

De Tope de Coroa is de op één na hoogste top van Kaapverdië en bereikt een hoogte van 1.979 meter, waarmee het de titel van hoogste top van Santo Antão krijgt. Op een plek die zo natuurlijk boeiend is als dit eiland, waar het landschap contrasten laat zien zoals levendige roodgrijze rotsformaties tegen de groene eilandvegetatie en waar de tijd bergen van vulkanische oorsprong heeft gevormd - is het uitzicht vanaf de top van deze berg niets minder dan sensationeel.

De reis naar de top van deze berg vereist een zekere fysieke inspanning, hoewel het pad zelf technisch goed te doen is. De echte uitdaging ligt echter in de logistieke planning. Omdat er ter plekke geen overnachtingsmogelijkheden zijn, moet je eenzame geitenpaadjes doorkruisen en door een bijna surrealistisch vulkaanlandschap navigeren.

 Coroa Crown Top, Santo Antão Eiland, Kaapverdië // GPS: 17.033501, -25.293472

Escorralete Beach, het bekendste kustplekje van Santo Antão, ligt naast Porto Novo en is de jaarlijkse gastheer voor het levendige lokale festival van het eiland. Met zijn populariteit en feestelijke sfeer is het een must-visit bestemming.

 Escorralete-strand, Santo Antão-eiland, Kaapverdië // GPS: 17.0180601, -25.0716297

Als je de kans hebt gehad om rond te wandelen op het fascinerende eiland Santo Antão, is een van de opvallende kenmerken die je onvermijdelijk zult tegenkomen de overvloed aan suikerriet en wilde tropische vruchten die overal bloeien. Verbazingwekkend genoeg wordt bijna 82% van de landbouwgrond van Santo Antão gebruikt voor de suikerrietteelt, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan het BBP van het eiland. Suikerriet is een belangrijk ingrediënt voor de productie van de nationale drank, grogue - een unieke likeur.

Grogue, gedistilleerd uit suikerriet, heeft een opmerkelijke kwaliteit: het bederft niet en kan jarenlang worden bewaard, waardoor het een aantrekkelijk exportproduct is. Grogue is vergelijkbaar met aguardente of cachaça en wordt voornamelijk hier in Santo Antão geproduceerd, wat een prachtige gelegenheid biedt om getuige te zijn van het ingewikkelde proces van de productie. Voor liefhebbers bieden proeverijen bij de vele distilleerderijen een onvergetelijke ervaring.

Aanvankelijk heeft grogue een robuuste smaak, met een formidabel alcoholpercentage van 42 procent (84 proof). Maar naarmate de drank rijpt, wordt hij zachter. Variaties zoals 5 jaar oude

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 30
17 18
19

grogue, grogue doordrenkt met honing en grogue doordrenkt met passievrucht bieden heerlijke, onderscheidende smaken die je niet wilt missen.

 Grogue Productie Distilleerderij, Santo Antão Eiland, Kaapverdië // GPS: 17.140742, -25.0256576

Op zoek naar meer (begeleide) tours en activiteiten in en rond Santo Antão?

 Bekijk hier alle aanbiedingen en excursies op Santo Antão!

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven

31
Grogue, nationale drank van Kaapverdië © Shutterstock
Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 32

SAL EILAND

Nadat je energie hebt gestoken in het verkennen van het ruige terrein van Santo Antão, is het tijd om de bergachtige uitzichten in te ruilen voor de rustige zandstranden van het eiland Sal. Sal, het vlakste eiland van Kaapverdië, staat bekend om zijn maanlandschappen, verspreide oases en uitgestrekte zoutpannen. Hoewel het ooit floreerde als een zoutmijncentrum, een geschiedenis waaraan de naam 'Sal' (zout) te danken is, voorziet het tegenwoordig vooral in zijn eigen behoeften en in de verlangens van toeristen die op zoek zijn naar ontspanning en geluk aan zee.

Hier ontdek je gouden zandstranden die naadloos overgaan in de azuurblauwe zee en de perfecte omgeving bieden om tot rust te komen onder de warme zon. Terwijl je geniet van de rust, kijk je uit naar de rijke geschiedenis van het eiland en bewonder je de spectaculaire natuurverschijnselen die het eiland te bieden heeft. Om het eiland Sal te bereiken vanuit Santo Antão, begin je je reis met een veerboottocht naar São Vicente voordat je een vlucht neemt naar dit tropische paradijs...

Waar overnachten op Sal Island?

• Pension: Casa Pau

• B&B: Sakaroule B&B

• Hotel: Hotel Morabeza 1

Zodra je landt op de luchthaven van Sal, hoef je maar 2 kilometer noordwaarts te lopen om de hoofdstad van het eiland, Espargos, te bereiken. Dit charmante stadje ligt in het midden van Sal en straalt een heerlijke, oude Kaapverdiaanse sfeer uit. Espargos heeft dan wel geen zandstranden en blauwe zeeën, maar het is wel de plek bij uitstek voor al je reisbenodigdheden. Je vindt er banken, postkantoren en een paar winkels om je benodigdheden aan te vullen.

Leuk weetje: De naam van de stad, 'Espargos', betekent eigenlijk 'asperge' en is een eerbetoon aan de wilde asperges met hun zonnige gele bloemen die groeien in de zanderige hoekjes rond het eiland.

 Espargos, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.756111, -22.938634

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 33

 Verken de hoogtepunten van de stad Espargos met een plaatselijke gids.

2

Er zijn misschien niet veel bezienswaardigheden of activiteiten in Espargos, maar als je het meeste wilt halen uit je tijd op dit zonovergoten eiland, is Monte Curral een echte aanrader. Deze heuvel, gesitueerd in het hart van het verder vlakke terrein, is een bescheiden 109 meter hoog. Toen Portugese ontdekkingsreizigers in 1640 voor het eerst op dit eiland stuitten, noemden ze het toepasselijk 'Llana', wat duidt op de vlakheid. Pas na de ontdekking van zout bij Pedra de Lume kreeg het eiland de Portugese naam 'Sal'.

Op de top van Monte Curral vind je een verkeerstoren die het nabijgelegen Amílcar Cabral International Airport bedient, samen met verschillende telecommunicatiemasten. Daar kan je de echte schoonheid van het eiland zien, het 360-graden panoramisch uitzicht dat zich voor je ogen ontvouwt.

 Monte Curral, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.757071, -22.942841

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 34
Espargos, Sal Eiland © Shutterstock

De afgelopen jaren heeft de Kaapverdische regering zich met hart en ziel ingezet voor de ontwikkeling van de eilanden, met als doel toeristen aan te trekken en Sal het hele jaar door als bestemming te vestigen. Een gebied dat de afgelopen twintig jaar bijzonder tot bloei is gekomen, is Santa Maria Village.

Hier is de groei niets minder dan opmerkelijk geweest. Je vindt hier een groot aantal grote hotels die allemaal Europese normen op het gebied van comfort en voorzieningen bieden. Van entertainment tot diverse avondactiviteiten en een ruim aanbod aan sportprogramma's, waaronder duiken, surfen, waterskiën en zelfs paardrijlessen, Santa Maria Village heeft het allemaal.

Maar dat is nog niet alles: het Santa Maria Music Festival, een levendig evenement dat nationale en internationale talenten in verschillende muziekstijlen presenteert, is een perfecte reden om naar deze bruisende badplaats af te reizen. Het wordt meestal gehouden in een weekend halverwege september en is een ervaring die je niet wilt missen als je het geluk hebt om op dat moment op het eiland te zijn.

 Santa Maria Village, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.600045, -22.909950

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 35
3
Kleurrijke gebouwen in het oude centrum van Santa Maria, Sal Island © Shutterstock

 Bewonder de kleurrijke street-art in Santa Maria Village. 4

Santa Maria-strand, Sal Eiland © Shutterstock

Als je zin hebt in de geur van zonnebrandcrème, het gevoel van zanderige tenen en de roep van wilde branding, dan is Santa Maria Beach je ultieme bestemming Dit strand heeft niet voor niets de reputatie een van de meest geliefde stranden van het eiland te zijn. Santa Maria Beach strekt zich uit over een lengte van 7 kilometer en een breedte tot 200 meter en biedt de ideale setting voor een echt stranduitstapje. Langs de kustlijn vind je heerlijke restaurants aan het strand, zoals Barracuda, waar je helemaal tot rust kunt komen. Voor een voorproefje van het lokale leven ga je naar de pier van Santa Maria, waar je vissers kunt zien terugkeren van hun dagelijkse activiteiten aan boord van traditionele boten, wat een authentiek tintje geeft aan je ervaring aan zee.

 Santa Maria-strand, Sal-eiland, Kaapverdië // GPS: 16.595140, -22.913006

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 36

Verderop langs de kust bij het strand van Santa Maria vind je het Schelpenkerkhof, een unieke plaats die is gemaakt door vissers die, nadat ze het eetbare vlees uit de schelpen hebben gehaald, ze achterlaten om een intrigerend mozaïek langs de kust te vormen.

Dit opmerkelijke schouwspel strekt zich uit over een groot deel van het strand. Hoewel het geen typische zwemplek is vanwege het levendige water en de vele stenen, heeft Shell Cemetery Beach een geheel eigen, ruige charme.

Als je op jacht bent naar je eigen intacte schelp, maar geen tijd hebt om het hele strand af te zoeken, vind je ook lokale verkopers die prachtige schelpen verkopen als souvenirs voor slechts 1 euro, zodat je een stukje van je Sal-avontuur mee naar huis kunt nemen.

 Schelpenbegraafplaats, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.595385, -22.894169

Schelpenkerkhof, Sal Island © Shutterstock

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 37
5

De vuurtoren van Ponta do Sinó is geen gewone baken. Deze unieke vuurtoren staat op het zuidelijkste puntje van het eiland, net ten westen van de regio Santa Maria, en is 9 meter hoog. De vierhoekige structuur, gemaakt van beton, heeft een buitentrap en een lantaarn. Hij staat te midden van het witte zand en lijkt op een eenzame witte kaars.

Vlakbij vind je Ponta Sino Beach, een magneet voor surfliefhebbers en kitesurfers. De winderige kusten creëren hier ideale omstandigheden voor het vangen van spannende golven, waardoor het een hotspot is voor mensen die op zoek zijn naar de perfecte surfplaats

16.586166, -22.923395

Kite Beach, gelegen langs de oostkust van het eiland, behoort tot de topbestemmingen voor kitesurfen in Sal. Hier voert de wind de surfers naar het land, waardoor het risico dat ze te ver afdrijven naar de open oceaan minimaal is.

Dit maakt het een ideaal speelterrein voor beginners of mensen die op zoek zijn naar een rustigere kennismaking met de opwindende sport. Maar laat je niet misleiden door de bescheiden omvang van de golven; hun kracht kan verrassend sterk zijn. Sal heeft een aantal wereldkampioen golfkitesurfers en Kite Beach dient als oefenterrein waar veel enthousiastelingen hun vaardigheden verfijnen voordat ze de meer uitdagende golfspots aanpakken die over het eiland verspreid liggen

 Kite Beach, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.615186, -22.894714

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 38
 Vuurtoren Ponta do Sinó, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS:
6 7

Verderop aan de westkust van het eiland ligt Calheta Funda Beach, een rustig en prachtig stuk kustlijn. Het is de ultieme plek om te genieten van een adembenemende zonsondergang. Hoewel het strand zelf geen georganiseerde voorzieningen biedt, is het een oase van rust. Om het meeste uit je stranddag te halen, moet je vooruit plannen en alles meenemen wat je nodig zou kunnen hebben.

 Calheta Funda Beach, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.653933, -22.940869

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 39
Kite Beach, Sal Island © Shutterstock
8

Monte Leão steekt trots boven het verder vlakke landschap van Sal uit, met pieken tot 406 meter in de ruige oostelijke uithoeken van het eiland. Als je hier op wandelavontuur gaat, ontdek je de flora en fauna van het eiland, waaronder opvallende cactusplanten en een grote verscheidenheid aan vogelsoorten. Na een wandeling lonkt het omringende water voor een verfrissende snorkelervaring. Maar Monte Leão is niet alleen voor wandelaars; het is ook een magneet voor liefhebbers van bergbeklimmen. Met zijn steile hellingen en uitdagende routes biedt deze berg een opwindende speeltuin geschikt voor klimmers van alle niveaus. Gewapend met de juiste uitrusting kunnen bezoekers urenlang de berg verkennen en hun grenzen verleggen.

Een duidelijk hoogtepunt van Monte Leão is de rol als geliefde zondagse ontmoetingsplek voor de lokale bevolking, die graag octopus grilt. Doe mee met de festiviteiten en probeer misschien zelf wel een octopus te vangen en daarna perfect te grillen. Voor een alternatief perspectief kun je een boot huren om de berg vanaf zee te benaderen. Geniet van het kalme water terwijl je je verwondert over het prachtige landschap dat zich voor je ontvouwt.

 Monte Leão, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.699339, -22.981767

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 40
Verlaten strand bij Calheta Funda, eiland Sal © Shutterstock
9

Palmeira is een heerlijk vissersdorp dat barst van het karakter. De straten zijn bezaaid met levendige huizen en de zandstranden zijn doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Palmeira staat bekend om zijn duikschatten en nodigt duikers uit om de betoverende onderwaterwereld van Cabo Verde te verkennen. Regel een duikexpeditie met een plaatselijk duikcentrum om kleurrijke vissen, sierlijke schildpadden en intrigerende scheepswrakken tegen te komen.

Als je in Palmeira bent, mag je de plaatselijke markt niet missen, waar je handgemaakte souvenirs kunt kopen. Een bezoek aan de nabijgelegen zoutmijn biedt een fascinerend kijkje in de geschiedenis van het eiland en het zoutwinningsproces. En natuurlijk kun je je smaakpapillen verwennen met de culinaire hoogstandjes van het eiland, waaronder Cachupa, een traditionele Cabo Verdeaanse stoofpot met bonen, maïs en hartig vlees.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 41
 Palmeira Village, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.758286, -22.980029
10
Vissersdorp Palmeira, Sal Eiland © Shutterstock

Als je er altijd al van hebt gedroomd om met haaien te zwemmen, maar de open oceaan een beetje afschrikwekkend vindt, dan biedt de Shark Bay in Sal een spannend alternatief. Hier kun je citroenhaaien in hun natuurlijke habitat zien. Babyhaaien glijden sierlijk op centimeters van je af, terwijl iets verder de grotere haaien hun rugvinnen boven het wateroppervlak laten zien. Er staan altijd ervaren gidsen klaar om je te helpen en je kunt ook beschermend schoeisel huren voor je comfort tijdens het navigeren door het warme water en het rotsachtige terrein.

 Leer alles over de haaien tijdens deze Shark Bay Experience vanuit Santa Maria. 11

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 42
 Haaienbaai, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.760297, -22.844574 Haaienbaai, Sal Island © Shutterstock

Als er één ervaring is op het eiland Sal die entertainment, geschiedenis, cultuur en de kans om een duik te nemen als geen ander combineert, zoek dan niet verder dan de zoutmijnen van Pedra de Lume Deze fascinerende attractie ligt in de krater van een oude vulkaan die naar schatting zo'n 50.000 jaar oud is en moet je beslist bezoeken.

Deze zoutmijnen, met hun eeuwenoude werking, zijn een hoeksteen van de economie van het eiland. Toch is hun verhaal niet zonder schaduw, want ze dragen de geschiedenis van de slavenhandel met zich mee, die je verder kunt onderzoeken in het nabijgelegen museum. Het zout dat hier wordt geproduceerd is niet alleen voor culinair gebruik; het heeft ook toepassingen gevonden in de geneeskunde. Maar de echte traktatie ligt in de mogelijkheid om in het kristalheldere water van deze unieke zoutmijnen te drijven. Geloof ons: je huid zal je dankbaar zijn voor deze verjongende ervaring.

 Zoutmijnen van Pedra de Lume, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.768353, -22.896516

Zoutmijnen van Pedra de Lume, Sal Eiland © Shutterstock 12

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 43

13

Er is echt iets opmerkelijks aan het vermogen van de natuur om haar eigen afgelegen schatten uit te houwen, en Buracona is een uitstekend voorbeeld van deze grootsheid. Na een paar kilometer schijnbaar dwalen door de woestijn, alleen geleid door platgetreden paden, stuit je op een adembenemende reeks natuurlijke poelen die zijn gevormd door de kracht van de zee die zich een weg baande door het rotsachtige terrein.

Buracona en de fascinerende Blue Eye Cave behoren tot de bekendste attracties op het eiland Sal. Dit natuurwonder, bekend als het Blauwe Oog, is een fenomeen dat zich elke dag rond 11 uur voordoet. Wanneer het zonlicht het wateroppervlak raakt, creëert het een betoverend effect dat lijkt op een betoverend blauw oog, versierd met fantastische tinten.

 Buracona, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.798668, -22.991730

 Bezoek het Salinas zoutmeer, Blue eye, Mirage en Shark bay tijdens met een lokale gids.

Sal Eiland © Dreamstime

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 44
Buracona,

Waarom zou je een semi-woestijn bezoeken in het hart van een van Afrika's zonovergoten eilanden vol stranden? Terra Boa overtreft alle verwachtingen. De luchtspiegelingen zijn hier absoluut ongelooflijk. Het is de moeite waard om te weten dat de wegen ernaartoe een beetje hobbelig zijn, dus wees voorbereid, en er zijn geen faciliteiten op het terrein. Het is echter gunstig gelegen op de route van attracties als de Blue Eye en Shark Bay, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan je verkenningstocht over het eiland.

Op zoek naar meer (begeleide) tours en activiteiten in en rond Sal Island?

 Bekijk hier alle aanbiedingen en excursies op Sal Island!

Een verblijf boeken op
Bekijk onze selectie favoriete verblijven 45
Kaapverdië?
 Terra Boa, Sal Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.794711, -22.949875
14
Bekijk onze selectie favoriete verblijven 46
Een verblijf boeken op Kaapverdië?

BOA VISTA-EILAND

We gaan verder met onze verkenning van de unieke Kaapverdische eilanden en gaan van Sal zuidwaarts naar Boa Vista, het op twee na grootste eiland van de eilandengroep. Boa Vista mag dan minder bekend en minder ontwikkeld zijn dan zijn buren, het doet zijn naam, die vertaald 'Mooi Uitzicht' betekent, zeker eer aan. Het eiland heeft ongerepte landschappen en zandstranden die zich tot 55 kilometer uitstrekken, waardoor het de bijnaam 'De Sahara van de Atlantische Oceaan' heeft gekregen.

Naast de adembenemende kustlijnen is het binnenland van Boa Vista een boeiende mix van zand- en grindwoestijnen, met enkele lage bergketens. Deze maanachtige landschappen zijn bezaaid met dadelbomen en af en toe ruïnes van verlaten dorpen of gebouwen, wat bijdraagt aan de unieke charme van het eiland.

Waar overnachten op Boa Vista?

• Villa: Villa Cristina Alojamento

• Hotel: Royal Horizon Boa Vista 1

Een bezoek aan Sal Rei, de hoofdstad van Boa Vista, is een must als je op het eiland bent. De straten leven met de vrolijke geluiden van kinderen die met hun vriendjes spelen en kleurrijke bloemen sieren de paviljoens en de straten.

Het hart van Sal Rei is Praça de Santa Isabel, het belangrijkste plein en een van de centrale ontmoetingsplaatsen van het eiland. Het is een levendige plek waar Afrikaanse handelaren hun waren uitstallen en waar je kunt ontspannen in de plaatselijke traditionele cafés met een verfrissend drankje in de hand.

 Sal Rei, Boa Vista-eiland, Kaapverdië // GPS: 16.183457, -22.914667

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 47

Een van de meest bewonderenswaardige aspecten van Kaapverdianen is hun bereidheid om de confrontatie met hun geschiedenis aan te gaan. In het hart van Sal Rei vind je het Two Shipwrecks Museum, een plek waar de geschiedenis niet verborgen wordt gehouden maar openlijk wordt gedeeld. Hier kun je je verdiepen in de duistere slavengeschiedenis van het eiland, met een verzameling artefacten die getuigen van de harde realiteit van het verleden.

Het museum biedt ook inzicht in de plaatselijke delicatessen en vertelt verhalen en intrigerende legendes over de culinaire tradities van het eiland. Daarnaast is er een speciale afdeling die de diepgaande band tussen de zee en de diverse eilanden van Kaapverdië onderzoekt. Je krijgt een diepgaand begrip van hoe de zee het verleden, het heden en de toekomst van deze veerkrachtige mensen heeft gevormd.

 Twee scheepswrakken museum, Boa Vista eiland, Kaapverdië // GPS: 16.178228, -22.916154

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 48
Sal Rei, Boa Vista-eiland © Yenthe Elsen
2

 Eilandtour van een hele dag op Boa Vista? Verken de hoogtepunten van dit eiland. 3

De katholieke kerk van Santa Isabel siert het hart van Sal Rei met haar eenvoudige maar charmante aanwezigheid en een barokke gevel. Tijdens het zomerseizoen houdt de kerk elke dinsdag, donderdag en zondag bescheiden missen, die een rustige plek bieden voor spirituele bezinning. Daarnaast is er de hele week door gelegenheid om te biechten.

 Katholieke kerk van Santa Isabel, Boa Vista Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.176748, -22.917923

Katholieke kerk van Santa Isabel, Boa Vista © Yenthe Elsen

Bij Atlanta Beach, gesitueerd langs de noordkust van Boa Vista in Kaapverdië, ligt het beroemde Cabo Santa Maria scheepswrak. Deze maritieme reus onderging zijn lot

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 49
4

in de jaren 1960, uitgerust met de modernste elektronische navigatie en onder het bevel van kapitein Fernando De Solis. Het schip zonk in september 1968 en vervoerde een bemanning van 38 en 5 passagiers, samen met een lading voedsel,machines en geschenken voor generaal Franco en zijn aanhangers.

Het Cabo Santa Maria scheepswrak is sindsdien een symbool geworden van Boa Vista en heel Kaapverdië. Het inspireert kunstenaars en fotografen en siert ansichtkaarten, boeken en tijdschriften. Een bezoek aan deze historische plekis een must voor toeristen en biedt een kijkje in de rijke maritieme geschiedenis van het eiland. Om het strand te bereiken moet je over minder duidelijke wegen navigeren, dus het is aan te raden om met iemand mee te gaan die de weg kent, zoals een gids, of mee te gaan met een excursie. Voor wie meer tijd wil om het strand te verkennen, is een 4x4 het aangewezen vervoermiddel om niet vast te komen zitten in de zanderige duinen.

 Cabo Santa Maria scheepswrak, Boa Vista eiland, Kaapverdië // GPS: 16.220234, -22.802435

Schipbreuk Santa Maria, Boa Vista-eiland © Yenthe Elsen

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 50

 Boek deze Postcards of Boa Vista 4x4 Tour met Schipbreuk & Lunch.

Toen je je vlucht naar Kaapverdië boekte, had je misschien niet verwacht dat je de kans zou krijgen om een miniatuurversie van de Sahara-woestijn te ervaren. De Vianawoestijn, op slechts een klein eindje rijden van de Santa Maria-wrakplaats, heeft wit zand dat door de heersende winden uit de Sahara over de Atlantische Oceaan wordt meegevoerd. Dit zand vermengt zich met het donkere vulkanische zand, waardoor een maanachtig landschap ontstaat dat je meeneemt naar een andere wereld.

Te midden van het zand zorgen veerkrachtige planten voor een vleugje groen, verspreid over de duinen die deze unieke woestijn kenmerken. Een bezoek aan de Viana-woestijn is misschien niet zo uitgestrekt, maar het biedt wel een glimp van wat een Sahara-achtige omgeving zou kunnen zijn, zij het met minder uitdagingen en risico's.

 De Viana-woestijn, Boa Vista-eiland, Kaapverdië // GPS: 16.137951, -22.859503

 Quad Zone, Boa Vista Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.137951, -22.859503 // quadzone-boavista.com

Viana woestijn quad-tour

Een van de leukste activiteiten die je in de Viana-woestijn kunt doen is een quadtocht door de duinen. Boek je quadtocht en ontdek de wonderen van de Viana-woestijn en de omliggende dorpen. Rijd over de glooiende zandduinen, bewonder prachtige uitzichten over het zanderige landschap, bezoek de charmante dorpjes Rabil en Bofareira, leer meer over de plaatselijke ambachten en nog veel meer.

 Boek dit Quad avontuur in de Viana-woestijn.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 51
.  5

Om bij Chaves Beach te komen, moet je een paar zandduinen oversteken, maar vertrouw erop dat het de moeite waard is. Zodra je aankomt, vergeet je de zanderige tocht helemaal, want het uitzicht voor je is adembenemend. Dit strand ligt vlak naast de sprankelende zee en vanaf de top van de duinen heb je een panoramisch uitzicht over de kust en het woestijnlandschap dat zich achter je uitstrekt.

En het beste deel? Je hoeft je niet lang zorgen te maken over het verschuivende zand, want het warme en kalme water roept je naam. In een notendop, het is een prachtig strand met kristalhelder water met de perfecte temperatuur, en het ligt vlakbij de hotels. Houd wel een oogje in het zeil voor mogelijke stromingen in de zee. 6

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 52
Quadtocht door de duinen van de Viana-woestijn, Boa Vista © Yenthe Elsen

Op het noordelijke puntje van het strand zie je de oude Chave Chimney. Deze historische plek is beroemd om zijn oude schoorsteen - het laatste overblijfsel van een ooit bloeiende keramiekfabriek die bloeide in de late 19e en vroege 20e eeuw. De fabriek mag dan al lang verdwenen zijn, maar de overblijfselen, waaronder een aantal oude machines, voegen nog steeds een vleugje intrige en charme toe aan deze historische plek. En als je toe bent aan een pauze, is er een strandbar (Perola d'Chaves) in de buurt waar je achterover kunt leunen, een koud drankje kunt drinken en de grootsheid van dit unieke landschap in je op kunt nemen.

 Chaves Beach, Boa Vista Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.101266, -22.927265

 Perola d'Chaves, Boa Vista-eiland, Kaapverdië // GPS: 16.130566, -22.905226

Chaves-strand, Boa Vista-eiland © Yenthe Elsen

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 53

RIU Hotel Karamboa *****

Op zoek naar een paradijselijk toevluchtsoord tijdens je vakantie op Boa Vista? Het RIU Hotel Karamboa ligt op loopafstand van Chaves Beach. Dit Afrikaanse sprookjespaleis is de ideale plek om te genieten van zon, zee en strand. Geniet van prachtige strandwandelingen, relax aan een van de vele zwembaden, laat je verwennen in de spa en geniet van heerlijke, gevarieerde buffetten,... En dat terwijl het personeel dag en nacht klaarstaat om je de perfecte vakantie te bezorgen. Voor wie klinkt dit niet als muziek in de oren?

 Boek je onvergetelijke verblijf in het RIU Hotel Karamboa *****.

Varadihna Beach is een paradijs voor tortelduifjes, dus als je met die ene speciale persoon reist, ga dan naar de westelijke kust van Boa Vista voor een onvergetelijke ervaring. Als je langs de strandheuvel wandelt, ontdek je op zijn minst een paar grotten, perfect als je een beetje schaduw wilt. Veel lokale bewoners kiezen er zelfs voor om op deze betoverende plekjes te overnachten, met het witte zand en de turquoise zee als achtergrond.

Het zijn echter de rotsen en grotten die hier de show stelen. Deze plek is van november tot maart ook een paradijs voor kitesurfers en windsurfers. Maar hier is een advies: het vinden van het toegangspunt kan een beetje lastig zijn. Als je de weg niet weet, is het misschien een goed idee om een lokale gids in te huren die je er probleemloos naartoe kan leiden.

 Varadihna-strand, Boa Vista-eiland, Kaapverdië // GPS: 16.053618, -22.960651

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 54
7

Als je op zoek bent naar een rustige ontsnapping met een vleugje avontuur, dan belooft deze ongerepte plek een onvergetelijke ervaring. Stel je voor dat je op een minder bereisd pad stapt, waar zandpaden door ongerepte landschappen slingeren en je naar een stukje paradijs leiden dat ondanks zijn bekendheid exclusief blijft.

Praia do Curralinho getuigt van de kunstzinnigheid van de natuur, met unieke rotsformaties die niet onderdoen voor die van Praia da Varandinha. Als je langs de uitgestrekte kustlijn wandelt, zie je de overgang van ongerept zand naar een beschermd natuurgebied. Tijdens bepaalde perioden van het jaar verandert dit afgelegen toevluchtsoord in een toevluchtsoord voor nestelende zeeschildpadden, een zeldzaam schouwspel dat het strand nog aantrekkelijker maakt. Dump de drukte en ga op reis naar Praia do Curralinho, waar rust en natuurlijke wonderen op je wachten.

 Curralinho Beach, Boa Vista Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.031894, -22.960280

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 55
Varadihna-strand, Boa Vista-eiland © Yenthe Elsen
8

De kapel van Onze Lieve Vrouw van Fatima ligt aan de achterkant van Rotchinha, een droog gebied vlakbij Praia de Cruz en de begraafplaats van Sal Rei. De kapel was oorspronkelijk eigendom van de familie Benoliel en werd in 1923 gebouwd door de echtgenoot, van Joodse afkomst, als eerbetoon aan zijn katholieke vrouw. Na het overlijden van de familie raakte de kapel in verval en veranderde in een authentieke ruïne. De kapel is sindsdien gerestaureerd. Neem een kijkje aan de binnenkant en geniet van het prachtige uitzicht vanaf deze pittoreske kapel die in the middle of nowhere staat.

Santa Monica Beach is een van de mooiste stranden van Boa Vista Dit strand, dat zich uitstrekt over een indrukwekkende 11 kilometer ongerept, poederachtig zand, is geen typische plek om te zonnebaden, maar een buitengewone ervaring die wacht om zich te ontvouwen.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 56
 Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, Boa Vista, Kaapverdië // GPS: 16.196468, -22.913771 Kapel van Onze Lieve Vrouw van Fatima © Shutterstock
10 9

Stel je voor: je wandelt langs de kustlijn, je voeten zakken weg in het fijne zand. De turquoise blauwe golven van de Atlantische Oceaan bieden een van de beste surfmogelijkheden ter wereld. Maar Santa Monica Beach is meer dan alleen een paradijs voor surfers; het is een toevluchtsoord voor zeldzame vogelsoorten en een toplocatie voor onvergetelijke avonturen om walvissen te kijken. Terwijl je het adembenemende landschap in je opneemt, nodigt de fantastische temperatuur van het oceaanwater je uit om een duik te nemen, waardoor een waar paradijs op aarde ontstaat dat je gewoonweg niet mag missen als je Boa Vista verkent.

Santa Monica Beach, Boa Vista Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.001851, -22.921341

 Ontdek het prachtige witte zand van Santa Monica Beach tijdens deze Santa Monica & Caves Tour met gids.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 57
Curral Velho, Boa Vista-eiland © Shutterstock

Curral Velho, de oudste nederzetting van het eiland, draagt sporen uit de 17e eeuw. Wat ooit een bruisend vissersdorp was, is veranderd in een spookstadje, waar het zand van de geschiedenis de oude glorie heeft teruggewonnen.

Om dit fascinerende overblijfsel uit het verleden te verkennen, moet je beschikken over een 4x4-voertuig. Je kunt ook kiezen voor een excursie met gids en een specifiek verzoek indienen om Curral Velho Beach in je reisschema op te nemen.

 Curral Velho, eiland Boa Vista, Kaapverdië // GPS: 15.987073, -22.790322

Het natuurreservaat Morro de Areia is een plek van ontzagwekkende schoonheid en is van opmerkelijk ecologisch belang. Dit plekje aan de kust, vernoemd naar de heuvel Morro de Areia die 167 meter hoog is, strekt zich uit langs de kustlijn en biedt een betoverend landschap dat tot de mooiste van Afrika behoort. Dit reservaat beslaat een uitgestrekt gebied van 25,85 km², met nog eens 4,36 km² aangewezen als mariene beschermingszone, en werd opgericht om de dynamische duinen en de unieke wilde dieren die deze plek hun thuis noemen, te beschermen. Hier kun je dieren zien zoals de roodsnavelkeerkringvogel, de visarend, schildpadden, verpleegsterhaaien en een grote verscheidenheid aan ongewervelde dieren, waaronder de zeldzame Gorrión del Cabo en andere vogelsoorten.

Maar dat is nog niet alles! De stranden van Morro de Areia staan bekend om hun schoonheid en bieden een perfecte achtergrond om te zonnebaden, zwemmen en ontspannen. Als je kiest voor georganiseerde excursies, krijg je de kans om de grotten en verborgen stranden te verkennen, de magie van dit natuurwonder vast te leggen door je lens en de mysteries van dichtbij mee te maken.

 Het natuurreservaat Morro de Areia, Boa Vista-eiland, Kaapverdië // GPS: 16.081496, -22.945732

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 58
11 10 12

Sandboarden in de woestijn van Morro de Areia

Morro de Areia is een van de meest prominente duingebieden op het eiland, vooral bekend om het ongerepte en stuivende zand. Een perfecte plek om de adrenaline door je aderen te laten gieren tijdens een sessie sandboarden. Je krijgt je eigen surfplank waarmee je met een behoorlijk hoge snelheid de duinen af kunt glijden. Je kunt zelf bepalen hoe snel je gaat, dus het is een leuke ervaring voor jong en oud. Leun achterover, geniet van een spannende rit over het zand, en ... vergeet niet te genieten van het prachtige uitzicht.

 Glijd van de duinen van Morro de Areia.

Het strand van Ervatão, dat bekend staat als de op twee na belangrijkste broedplaats voor Caretta-Caretta schildpadden ter wereld, biedt een uniek natuurspektakel dat tijdens de zomermaanden tussen juli en september nog betoverender wordt. Als de zon ondergaat en het donker wordt, beginnen deze indrukwekkende dieren aan een prachtige reis om hun kostbare eieren te leggen.

Maar de aantrekking van Ervatão gaat veel verder dan de ongerepte kustlijn. Dompel jezelf onder in een privétour door Ervatão en de noordelijke uithoeken van Boa Vista, over een charmante weg die door het rustieke hart van het eiland gaat. Langs deze route ben je getuige van de ijverige inspanningen van lokale boeren, proef je de levendige cultuur van het eiland en slenter je door idyllische dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Onderweg brengt je avontuur je door het fascinerende Ervatão natuurreservaat, met een glimp van de historische vuurtoren Morro Negro en de rustige schoonheid van het platteland van Boa Vista.

 Ervatão strand, Boa Vista eiland, Kaapverdië // GPS: 16.042763, -22.694330

Je zult in je leven niet veel vuurtorens tegenkomen zoals Morro Negro. Deze vuurtoren staat op het meest oostelijke punt van de eilandengroep en is de dichtstbijzijnde verbinding van Kaapverdië met het Afrikaanse continent. De vuurtoren dateert van rond 1930 en is 12 meter hoog. Het middelpunt steekt 163 meter boven de zeespiegel uit en is versierd met een opvallende witte rechthoekige buitenkant die wordt geaccentueerd door levendige rode tinten

Tijdens je bezoek zul je waarschijnlijk de vriendelijke vuurtorenwachter ontmoeten, die graag zijn inzichten deelt over de zee, de stranden en alle andere vragen beantwoordt die je hebt over

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 59
.  13 14 13

de geschiedenis van de vuurtoren en de omgeving. De tocht naar de vuurtoren, die toegankelijk is per quad of 4x4 vanwege de uitdagende oprijlaan, belooft een onvergetelijk avontuur.

 Ervatão strand, Boa Vista eiland, Kaapverdië // GPS: 16.102612, -22.67755

Adembenemend uitzicht op de kustlijn tijdens een Sailboat Tour

Boa Vista staat bekend om zijn prachtige kustlandschappen en met een zeilboottocht kun je vanuit een uniek perspectief genieten van de schoonheid van het eiland. Zeil rond de prachtige kust van Boa Vista, terwijl je geniet van de zon met een drankje in je hand. Onderweg wordt er gestopt voor een verfrissende duik of een korte snorkeltocht. Tijdens de boottocht zijn alle hapjes en drankjes inbegrepen. Echt een dagje chillen op het water.

 Geniet van een snorkelavontuur met zeeschildpadden onder leiding van een gids.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 60
Zeilboottocht op Boa Vista © Yenthe Elsen

Boa Vista is een schatkamer vol ongerepte stranden en kusten die een toevluchtsoord vormen voor nestelende schildpadden. Met 47 beschermde gebieden in Kaapverdië, waarvan 14 hier op Boa Vista, is de hele oostkust van het eiland aangewezen als beschermd reservaat voor de rijke flora en fauna. Of je nu zwemt of langs de kust wandelt, de kans is groot dat je deze zachtaardige dieren tegenkomt die van deze stranden hun geliefde thuis hebben gemaakt.

Achter dit natuurwonder staat BIOS.CV, een non-profitorganisatie die zich inzet voor milieubehoud en duurzame ontwikkeling. Deze groep werd opgericht op 1 februari 2013 en beschikt over een divers team van experts, waaronder zeebiologen, dierenartsen, onderzoekers, universiteitsprofessoren en liefhebbers van ecotoerisme. De afgelopen 14 jaar heeft BIOS.CV zich ingezet voor de studie en het behoud van zeeschildpadden in Kaapverdië. Ze werken onvermoeibaar om de lokale autoriteiten, gemeenschappen en bezoekers bewust te maken van het belang van de bescherming van deze bedreigde diersoorten en hun cruciale habitats. Daarnaast zet BIOS.CV zich in voor duurzame praktijken om de bewoners van het eiland te ondersteunen.

Hun missie houdt niet op bij schildpadden. BIOS.CV is betrokken bij onderzoek en monitoring van verschillende aspecten van de biodiversiteit op het eiland, van zeevogels zoals meeuwen, sterns en fregatten tot de majestueuze bultruggen (Megaptera novaeangliae). Ze houden ook nauwgezet bij welke walvisachtigen langs de kust van Boa Vista aanspoelen. Naast onderzoek voert BIOS.CV educatieve en bewustwordingsprogramma's uit voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

 Schildpadden Stichting, Boa Vista Eiland, Kaapverdië // GPS: 16.177290, -22.918861

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 61
15

 Schildpadden kijken tijdens je verblijf op Boa Vista.

Op zoek naar meer (begeleide) tours en activiteiten in en rond Boa Vista?

 Bekijk hier alle aanbiedingen en excursies op Boa Vista!

Een
Bekijk onze selectie favoriete verblijven 62
verblijf boeken op Kaapverdië?
Caretta caretta, Boa Vista-eiland © Shutterstock
63
Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven

SANTIAGO-EILAND

We laten het zonovergoten zand van Boa Vista achter ons en bezoeken vandaag het grootste en populairste eiland van Kaapverdië, Santiago. Meer dan de helft van de bevolking woont op het bescheiden oppervlak van 991 km². Santiago is het bruisende hart van Kaapverdië en biedt een breed aanbod aan ervaringen die de essentie van de eilandengroep weergeven.

Het eiland getuigt van de diepgewortelde Afrikaanse invloed die de identiteit heeft gevormd. Eeuwenlang speelde het een centrale rol in de trans-Atlantische slavenhandel, die Afrika verbond met de Nieuwe Wereld. De littekens van deze geschiedenis zijn zichtbaar in de cultuur van het eiland, waar Afrikaanse tradities, Creools erfgoed en Europese erfenis samensmelten. Van oude vulkanische bergketens in het midden van het eiland tot bananenplantages in het zuiden en oosten. In het westen voegt een woestijnachtige vlakte nog een extra laag diversiteit toe aan dit schilderachtige plekje.

Dankzij rechtstreekse vluchten vanuit Portugal, Frankrijk, Angola, Brazilië en de Verenigde Staten is Santiago Island gemakkelijk bereikbaar vanuit verschillende hoeken van de wereld en je kunt ook een snelle vlucht nemen vanuit Boa Vista rechtstreeks naar de Nelson Mandela International Airport.

Waar overnacht je op Santiago?

• Hotel: Pestana Tropico Hotel

• Vakantieoord: King Fisher dorp

• B&B: Casa Strela B&B

Vergeet de kleine, afgelegen dorpjes die het landschap van Boa Vista sierden, want Praia is een bloeiende metropool. Het is de hoofdstad van Kaapverdië en het eiland Santiago, met meer dan 130.000 inwoners en wortels die teruggaan tot het jaar 1770, toen het officieel de rol van hoofdstad van het land op zich nam, als opvolger van Cidade Velha, voorheen bekend als Ribeira Grande.

Het is een stad van contrasten, waar bruisende zakenwijken zij aan zij staan met nederige nederzettingen die lijken op de favela's in Brazilië en waar levendige buurten samengaan met moderne betonnen gebouwen met meerdere verdiepingen. De unieke lay-out van Praia ontvouwt zich over verschillende plateaus, elk met zijn eigen aparte woonwijken. Terwijl je de

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 64
1

stad verkent, ontdek je talloze uitkijkpunten die een panoramisch uitzicht bieden over het stedelijke landschap en de glinsterende zee daarachter.

 Praia-stad, Santiago-eiland, Kaapverdië // GPS: 14.920106, -23.508619

 Boek je rondleiding door Praia en bekijk de mooiste plekjes. 2

In een land dat gezegend is met natuurlijke wonderen en schoonheid, is het niet typisch voor toeristen om veel bezoekers door de drukke straten van een grote stad als Praia te zien wandelen. Toch biedt deze dynamische stad een leuk aanbod aan aantrekkelijke historische bezienswaardigheden.

Bekijk onze selectie favoriete verblijven 65
Een verblijf boeken op Kaapverdië?
Praia-stad, Santiago-eiland © Shutterstock

In het hart van Praia ligt 'Het Plateau', een wijk met een rijke geschiedenis en cultuur. Dit verhoogde gebied, dat een integraal onderdeel is van het erfgoed van de stad, herbergt de administratieve en commerciële kern. Wandel langs charmante straatjes, zoals Rua 5 de Julho, waar je heerlijk kunt winkelen en de historische sfeer kunt opsnuiven. Deze straat kreeg een nieuwe naam ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Kaapverdië, een bepalend moment in het verleden. Hoewel Praia zijn eigen unieke aantrekkingskracht heeft, is het belangrijk om te vermelden dat de stad soms een ruige havenstad-vibe kan uitstralen. Het is een goed idee om het overdag te verkennen en bij elkaar te blijven, vooral als het donker is.

Vlakbij het Plateau verwelkomt de Sucupira African Market je met zijn levendige chaos van felgekleurde tenten en het levendige gekibbel van verkopers en winkelend publiek. De markt bruist van activiteit, vooral 's ochtends wanneer de koele frisheid van de dag perfect is voor de lokale bevolking om hun wekelijkse boodschappen te doen. Deze bruisende markt is een dagelijks terugkerend fenomeen in Praia City en speelt een centrale rol als een van 3

Een verblijf boeken op
Bekijk onze selectie favoriete verblijven 66
Kaapverdië?
 Praia's Plateau, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.932880, -23.512909 Afrikaanse markt Sucupira, Santiago-eiland © Shutterstock

de belangrijkste knooppunten van Kaapverdië voor het kopen en verkopen van een breed assortiment aan goederen. Hier vind je allerlei artikelen die de diversiteit van de Kaapverdische cultuur weerspiegelen. Het is een authentieke Afrikaanse ervaring, een kijkje in het dagelijks leven dat uniek is voor deze regio.

Mis de kans niet om jezelf te verwennen met lokale snacks of souvenirs te kopen die de essentie van Kaapverdië vastleggen. Kijk tijdens je ontdekkingstocht uit naar "Panu di Terra", de traditionele Kaapverdische kleding die wordt gemaakt door bekwame ambachtslieden. Deze kledingstukken, gemaakt van 100% katoen en versierd met charmante onregelmatigheden, hebben meestal een klassiek zwart-wit kleurenschema, waardoor ze een dierbaar aandenken zijn aan je bezoek aan deze levendige markt.

 Sucupira Afrikaanse Markt, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.921951, -23.508869

4

In het hart van het Plateau vind je ook het presidentieel paleis, een neoklassiek gebouw uit ongeveer 1894. Het werd oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de Portugese gouverneur van Kaapverdië en staat nu symbool voor historische elegantie. Het wordt omringd door weelderige tuinen en heeft schitterende uitzichten. De buitenkant van het paleis is een prachtig gezicht en het opent af en toe zijn deuren voor verschillende evenementen en programma's, zodat je het interieur kunt verkennen.

 Presidentieel paleis, Santiago-eiland, Kaapverdië // GPS: 14.916686, -23.509502

5

In het hart van Praia is de kerk van Onze Lieve Vrouw van Genade al bijna honderd jaar een serene verschijning. Deze charmante neoklassieke kerk lijkt misschien bescheiden aan de buitenkant, maar binnen haar deuren schuilt een wereld van schoonheid. Stap binnen en je wordt verwelkomd door de sierlijke architectuur die het interieur siert. Een hoog standbeeld van de Maagd Maria waakt over het altaar en creëert een gevoel van rust en eerbied. Voor degenen die de mis willen bijwonen is deze kerk een warme plek en je vindt er diensten in zowel het Portugees als het Engels.

 Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Genade, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.917570, -23.508851

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 67

Quartel Jaime Mota, gebouwd tussen 1823 en 1826, is een historische spiegel van het militaire verleden van Praia en een inzichtelijke pitstop tijdens je verkenningstocht door de stad. Stop om een paar foto's te maken van de oude kanonnen die bij de ingang staan en ervaar de historische sfeer van dichtbij.

 Quartel Jaime Mota, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.916403, -23.508781

Hoewel niet alle kustbaaien rond het Plateau van Praia ideaal zijn om te zwemmen, is Prainha Beach een perfecte plek met ongerept water en zacht goudkleurig zand. Dit strand mag dan klein zijn, maar de intieme sfeer maakt het uniek. Het beperkte stuk zandstrand verleent Prainha een exclusieve sfeer, waardoor het een ideale ontsnapping is voor wie op zoek is naar een meer afgelegen ervaring. Bovendien ligt het heel dicht bij de stad voor een snelle verfrissende duik in de Atlantische Oceaan als je weinig tijd hebt.

 Prainha-strand, Santiago-eiland, Kaapverdië // GPS: 14.904274, -23.511765

 Eilandtour van een hele dag op Santiago Island? Ontdek de hoogtepunten. 6 7 8

Als je vanuit Praia langs de kust naar het westen reist, kom je het kleine oude stadje Cidade Velha tegen (letterlijk vertaling “Oude Stad”), tot 1770 de hoofdstad van Santiago en Kaapverdië. Maar lang voordat het deze naam droeg, stond het gekend als het prachtige Ribeira Grande, een baken van Portugese verkenning, dat een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis markeerde als de eerste Europese nederzetting die in de tropen werd gebouwd.

De redenen voor haar historische eminentie zijn overduidelijk. Deze stad is een mijlpaal in de Europese expansie aan het eind van de 15e eeuw en betekende een beslissende stap in Europa's expansie naar Afrika en de uitgestrekte Atlantische Oceaan. Rond de 16e en 17e eeuw ontwikkelde Ribeira Grande zich tot een bloeiende haven die van groot belang was voor de Portugese kolonisatie en administratie. Het werd een kruispunt in de maritieme handelsroutes, die Afrika, de Kaap, Brazilië en het Caribisch gebied met elkaar verbonden.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 68

Hoewel Cidade Velha niet meer de bruisende hoofdstad is die het ooit was, herbergt het nog steeds een schat aan historische monumenten en boeiende bezienswaardigheden. Het belang ervan werd in juli 2009 internationaal erkend toen het de prestigieuze titel UNESCO Werelderfgoed kreeg.

 Verken de hoogtepunten van Cidade Velha met een lokale gids.

De unieke geografische ligging van Cidade Velha maakte de stad niet alleen tot een van de belangrijkste uitwisselingspunten voor goederen en een belangrijke halte in de trans-Atlantische slavenhandel, maar ook tot een strategisch doelwit. Dit is de reden waarom

Een verblijf boeken op Kaapverdië?

Bekijk onze selectie favoriete verblijven 69
 Cidade Velha, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.916308, -23.603995 Cicada Velha, Santiago-eiland © Shutterstock
9

de stevige muren van het Koninklijke Fort van São Filipe bijna 150 meter boven de stad uittorenen, gebouwd zijn met stenen die helemaal vanuit Portugal zijn getransporteerd.

Dit fort, de laatste van zes kleinere forten aan de kust, werd voltooid in de 16e eeuw. Overblijfselen van deze kleinere forten bestaan nog steeds, maar in São Filipe komt de ware grootsheid van het bouwwerk naar voren. Het fort is gerestaureerd en staat als een bewijs van de geschiedenis, met oude kanonnen die naar het water wijzen, waardoor je bijna de adrenaline voelt die de soldaten zouden voelen bij het altijd aanwezige spook van gevaar op dit kleine eiland in de Atlantische Oceaan.

 São Filipe Koninklijk fort, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.916395, -23.601284

Koninklijk fort São Filipe, Santiago-eiland © Shutterstock

De kerk van Nossa Senhora do Rosário, gebouwd in 1495 in Cidade Velha, is een van de oudste koloniale kerken ter wereld en een van de zeldzame overblijfselen van gotische architectuur in Afrika, ook al is hij nu in het wit getooid. Het was een integraal

Een
Bekijk onze selectie favoriete verblijven 70
verblijf boeken op Kaapverdië?
10

onderdeel van de Confraria de Nossa Senhora do Rosário, een van de belangrijkste kerkelijke broederschappen in Ribeira Grande de Santiago.

Terwijl de andere kerken die in die tijd in de stad werden gebouwd helaas aan de tijd zijn overgeleverd, biedt een bezoek aan dit monument een unieke blik in het verleden van het eiland en het land. Het is een reis door de geschiedenis, waar je de blijvende geest van het rijke erfgoed van Kaapverdië en de diepgewortelde spiritualiteit die deze opmerkelijke plek heeft gevormd, kunt aanraken en voelen.

 Kerk van Nossa Senhora do Rosário, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.916652, -23.604963

Rua Banana, een bekende straat, vormt een prachtige verbinding tussen de ingang van de oude stad en de kerk van Nossa Senhora do Rosário (Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans) In deze charmante straat staan huizen van witte steen met één verdieping en wat echt opvalt zijn de weelderige struiken en bananenbomen die het straatbeeld sieren.

Als je hier een wandeling maakt, kan je zien hoe bewoners hun huizen een deel van de natuur hebben gemaakt in plaats van zich op te dringen aan de omgeving. Rua Banana is een prachtig voorbeeld van hoe het menselijk leven en de natuur in perfecte harmonie kunnen bestaan, waardoor het een heerlijke plek is voor een wandeling door deze historische buurt.

 Rua Banana, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.916169, -23.604943

De Pelourinho in het centrum van Cidade Velha heeft een gemengde uitstraling. Deze oude stenen pilaar is een symbool van de geschiedenis van de stad, maar het is een geschiedenis met vele lagen.

Lang geleden was Pelourinho een plek waar slaven leden. Het was een herinnering aan het pijnlijke verleden van de trans-Atlantische slavenhandel. Vandaag de dag is het veranderd in een symbool van kracht en overleving. Als je in de straten van Cidade Velha staat en naar de Pelourinho kijkt, word je herinnerd aan de wreede geschiedenis, maar ook aan de hoop op een betere toekomst.

 Pelourinho Monument, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.915091, -23.605001

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 71
11 12

Assomada, de op één na grootste stad van Santiago na de hoofdstad Praia, ligt op 550 meter hoogte, omringd door hoge bergtoppen, vruchtbare landbouwgrond en uitgestrekte plateaus. Hier kom je de charme tegen van kleurrijke huizen in pittoreske straatjes en de hartelijke lokale bevolking die elke hoek bevolkt. In de valleien bij Assomada vind je de oudste en grootste boom van Kaapverdië: een kapokboom die al zo'n 500 jaar de aarde siert en maar liefst 40 meter hoog is.

 Assomada, Santiago-eiland, Kaapverdië // GPS: 15.098787, -23.671181

 Oudste Kapokboom, Santiago-eiland, Kaapverdië // GPS: 15.112717, -23.669081

 Boek je begeleide stadstour door Assomada met een lokale gids.

In het hart van het eiland Santiago rijst de Pico d'Antónia op en bereikt op zijn top een hoogte van 1.392 meter. Deze iconische berg heeft ook twee secundaire toppen, Monte Tchota (1.041 m) en Monte Gamboa (1.099 m), die een uitstekend wandelavontuur beloven, zelfs voor beginners.

Deze berg ligt in het beschermde natuurgebied Parque Natural da Serra do Pico de Antónia en is een paradijs voor natuurliefhebbers. De aantrekkingskracht gaat verder dan de ruige schoonheid; het is ook erkend door BirdLife International als belangrijk vogelgebied, waardoor het een paradijs voor vogelliefhebbers is. Terwijl je de Pico d'Antónia verkent, ontdek je de grootsheid van deze bergtoppen en het levendige leven dat deze plek zijn thuis noemt. Het is een reis naar het hart van de natuur, waar adembenemende vergezichten en ecologische betekenis samenkomen om een onvergetelijke ervaring te creëren. Als je de berg op gaat, vergeet dan niet het gezellige dorpje Rui Vaz te bezoeken, waar je in contact kunt komen met de lokale bevolking die hier woont en de authentieke kant van het Kaapverdische bergleven kunt ervaren.

 Pico d'Antónia, Santiago-eiland, Kaapverdië // GPS: 15.053190, -23.636439

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 72
13 14

Richting het noorden op Santiago ontdekje de adembenemende Serra da Malagueta, een cluster van vulkanische bergtoppen gesitueerd in het natuurpark Serra Malagueta (Parque Natural de Serra Malagueta). Dit beschermde gebied, opgericht in 2005, beslaat 774 hectare en biedt een paradijs voor natuurliefhebbers.

Met ongeveer 124 plantensoorten, waaronder 28 die uniek zijn voor deze regio, is het park een weelderig toevluchtsoord voor botanische diversiteit. Als je op zoek bent naar eenonvergetelijk avontuur, overweeg dan een 3-uur durende wandeling en tour met gids. Het is een kans om jezelf onder te dompelen in de wildernis van Serra da Malagueta, contact te maken met de lokale flora en fauna en je te koesteren in de schoonheid van dit vulkanische wonderland.

 Serra da Malagueta, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 15.183788, -23.682732

 Verken het prachtige natuurpark Serra Malagueta.

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 73
Serra da Malagueta, Santiago-eiland © Shutterstock
15

Omringd door wuivende palmbomen en zacht wit zand is Tarrafal op Santiago Island een rustig resort dat aanvoelt als een andere wereld. Naast het uitnodigende water en de snorkelmogelijkheden, is er ook een charmant stadje dat geheimen heeft om ontdekt te worden.

Wandel over het stadsplein van Tarrafal, waar kleurrijke historische gebouwen een levendige achtergrond vormen voor je ontspannen wandeling. Bezoek het nationale park, Parque Natural Serra da Malagueta, een paradijs van natuurlijke schoonheid dat zich uitstrekt zover het oog reikt. Wandelen en unieke flora en fauna ontdekken maken deel uit van je avontuur. Als je nieuwsgierig bent naar het verleden, vind je in Tarrafal ook een stukje geschiedenis van Kaapverdië. Breng een bezoek aan het Tarrafal Concentratiekamp, een voormalige gevangenis uit de Portugese koloniale tijd. Deze historische plek herbergt een museum dat licht werpt op de koloniale geschiedenis van de Salazar-periode.

 Tarrafal, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 15.276010, -23.748074

Strand van Tarrafal, Santiago-eiland © Shutterstock 16

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 74

 Verken Tarrafal Bay tijdens een ontspannen boottocht en stranddag.

Extravagante festivals en feesten vol muziek en gelach zijn een gemeenschappelijke link naar de culturele wortels van het eiland. Het hele jaar door ontdek je een rijke selectie aan evenementen die een authentiek kijkje bieden in de plaatselijke cultuur.

Een opvallend evenement is het Old Beach Festival, een populair feest dat vele jaren het Gamboa Beach in Praia heeft genoemd (hoewel er voor de toekomst een verandering van locatie is gepland). Hier hebben zowel nationale als internationale muzieklegendes het podium opgeluisterd. Het is een grootse muzikale bijeenkomst voor een publiek van alle leeftijden.

 Praia de Gamboa, Santiago-eiland, Kaapverdië // GPS: 14.914889, -23.509556

Wat gebeurt er als je een klein, geïsoleerd kustplaatsje combineert met een opvallend glinsterend zwart lavastrand omringd door kokospalmen en een plaatselijke bar? Ribeira da Prata is een uitje vol eindeloos plezier, ontspanning en een hemelse vakantieervaring.

 Sliverbeach, Santiago-eiland, Kaapverdië // GPS: 15.232842, -23.743451

Op zoek naar meer (begeleide) tours en activiteiten in en rond Santiago Island?

 Bekijk hier alle aanbiedingen en excursies op Santiago Island!

Schildpadden, eindeloze branding en zacht vulkanisch zand dat het gemakkelijk maakt om op het strand te rennen en te spelen, vind je op Baixo. Baixo Beach ligt aan de oostkant van het Santiago-eiland en is een belangrijk knooppunt voor watersportliefhebbers. De betrouwbare wind maakt het een ideale bestemming voor kitesurfen, windsurfen en tal van wateractiviteiten. Vlakbij vind je het Huis van de Zeeschildpadden, een plek waar de mysteries van deze ongelooflijke dieren tot leven komen. Het is een fascinerende reis naar de

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 75
17 18 19

onderwaterwereld van het eiland, die een uniek perspectief biedt op de ongelooflijke biodiversiteit die hier gedijt.

 Baixo Beach, Santiago Eiland, Kaapverdië // GPS: 15.232842, -23.743451

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven

76

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven

77

FOGO EILAND

Met een korte vlucht van 30 minuten vanaf Santiago land je op het kleinere vulkanische eiland Fogo. Hoewel het eiland alleen binnenlandse vluchten toelaat, vertelt de naam "Fogo" een episch verhaal over het vurige ontstaan ervan tijdens een uitbarsting die honderdduizenden jaren teruggaat. Als je vliegtuig daalt, geeft het kale en bijna maanachtige landschap je een gevoel dat rechtstreeks uit een sciencefictionfilm komt.

De schoonheid van Fogo Island heeft het de titel van UNESCO biosfeerreservaat opgeleverd. De rijke, vulkanische bodem vormt een contrast met de kale landschappen en zorgt voor weelderig groen, koffieplantages die de flanken van de vulkaan sieren en wijngaarden waar je de heerlijke wijnen, ambachtelijke kazen en sterke dranken van verschillende fruitsoorten van het eiland vindt. De vulkanische elementen in de bodem geven de producten van het eiland een uitzonderlijke smaak, waardoor elke hap en slok een culinair avontuur wordt.

Waar overnacht je op Fogo Island?

• Ecolodge: La Fora Ecolodge

• Gastenverblijf: Het Koloniale Gastenhuis

• Boutique Hotel: Fogo Hotel

 Wandel naar het hoogste punt van Kaapverdië.

Pico de Fogo, is het torenhoge middelpunt van het eiland Fogo en de hoogste berg van Kaapverdië. De vulkaan trekt alle aandacht en bepaalt het landschap van het eiland. Deze nog steeds actieve stratovulkaan, met een hoogte van 2829 meter, draagt de onuitwisbare sporen van afgekoelde lavarivieren en heeft een kolossale caldera met een diameter van 25 kilometer. Als je voet zet op het maanachtige terrein, bedekt met donkere vulkanische as waar het leven zich niet durft te begeven, zul je vol ontzag achterblijven.

Wandelen op de Pico do Fogo is een echt avontuur, maar het is niet voor ongeoefenden. Voor de tocht door de deels steile en fijne steenslag (vulkanische as) is een gids nodig. Stevig schoeisel wordt je trouwe metgezel om het verraderlijke terrein te trotseren. Met ervaren

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 78
1

gidsen die de weg wijzen, kun je de beklimmingen overwinnen en krijg je niet alleen inzicht in de vulkaan, maar ook in de geschiedenis en geologie van de omgeving. De ingestorte krater, een enorme uitgestrektheid met een diameter van 8 kilometer, dient als een constante herinnering aan de vulkanische vitaliteit van Fogo.

Toen de woede van de natuur neerdaalde in de vorm van een vulkaanuitbarsting, bracht dit niet alleen verwoesting voort, maar ook een bewijs van menselijk doorzettingsvermogen en innovatie. In de nasleep van de laatste uitbarsting van de Pico do Fogo stortte een caldera in en uit de vurige diepten ontstond het hartverwarmende dorp Chã das Caldeiras

Dit is waar een veerkrachtige gemeenschap haar standvastige geest toonde om iets moois te creëren te midden van de chaos. Chã das Caldeiras, met zijn charmante warmte en altijd

Een verblijf boeken op Kaapverdië?

Bekijk onze selectie favoriete verblijven 79
 Pico de Fogo, Fogo Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.949793, -24.339724 Vulkaan Mount Fogo (Pico de Fogo), Fogo eiland © Shutterstock
2

vriendelijke bevolking, is een levend bewijs van de blijvende veerkracht van de menselijke geest.

Als je over deze gewijde grond wandelt, zul je merken dat de mensen hier hun land hebben gebruikt om te leven van de wijnbouw (de enige plek in Kaapverdië waar wijn bloeit), landbouw en, in toenemende mate, een groeiende band met toerisme. Overnachten in de omgeving van de vulkaan is een unieke ervaring. De afgelegen ligging en het schitterende uitzicht op de majestueuze Pico tegen een achtergrond van zwarte lavavelden maken elk moment bijzonder. Bovendien is dit gebied nog steeds een van de weinige plekken waar het openbare elektriciteitsnet geen invloed heeft, waardoor de ongerepte allure en authenticiteit bewaard zijn gebleven.

 Chã das Caldeiras, Fogo Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.967987, -24.373034

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 80
Casa Alcindo, Fogo eiland © Booking

Stel je voor dat je nachten doorbrengt in de schaduw van de vulkaan Pico en wakker wordt met een adembenemend uitzicht op de caldera, zowel overdag als 's nachts. Het niet alleen een droom; het is jouw realiteit.

3

Dit gezellige pension is je toegangspoort tot een buitengewone vakantie. Maar niet alleen het uitzicht zal je versteld doen staan. Het eten hier is een culinair meesterwerk, gemaakt in hun keukens met de beste lokale ingrediënten. Elke maaltijd is een viering van de rijke en mineraalrijke bodem van het eiland. Dus als je op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring die de natuurlijke schoonheid van Pico combineert met de heerlijke smaken, dan ben je bij Casa Alcindo aan het juiste adres.

 Casa Alcindo, Fogo Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.965694, -24.366377

 Boek je overnachting in Casa Alcindo.

4

São Filipe, de stralende hoofdstad en grootste stad van het eiland Fogo, ligt op slechts 20 minuten van het binnenlandse vliegveld. Deze stad ontvouwt zich langs een dramatische klif van 100 meter hoog en siert de oevers van een zwart lavastrand. Vanaf dit unieke uitkijkpunt is er een prachtig vergezicht, met in de verte de stille schoonheid van het kleinste eiland, Brava.

Wandelen door São Filipe voelt als een reis naar een andere wereld, waar het dagelijks leven verweven is met het koloniale verleden. De levendige boerenmarkten bieden een kijkje in het hart van de gemeenschap, terwijl de plaatselijke kerken getuigen van het onwankelbare geloof op het eiland. Je vindt er ook Sobrados, de oude herenhuizen die de stad nog steeds sieren.

 São Filipe, Fogo Eiland, Kaapverdië // GPS: 14.895030, -24.494282

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven 81
 Ontdek de geschiedenis van Sao Filipe en verken het stadscentrum van São Filipe.

Je kunt niet elke dag je tenen laten zinken in mineraalrijk diepzwart vulkaanzand. In tegenstelling tot een gewoon strand is Bila Beach versierd met diepzwart zand dat in contrast staat met het witte zeeschuim. Dit bijzondere kustwonder moet je beslist zien tijdens je avontuur op Fogo Island.

5

 Bila zwart zandstrand, Fogo eiland, Kaapverdië // GPS: 14.893254, -24.501381

Bekijk onze selectie favoriete verblijven 82
Een verblijf boeken op Kaapverdië?
Sobrado in São Filipe, Fogo eiland © Shutterstock

Verscholen in de noordelijke uithoeken van het eiland ligt Mosteiros. Dit charmante dorpje, waar ooit het tweede vliegveld van het eiland was gevestigd, ligt sereen aan de voet van een steile klif, waar de Atlantische golven aan land slaan. Midden augustus ontwaakt Mosteiros op het ritme van het jaarlijkse muziekfestival. Als de zon ondergaat, beginnen de melodieën en gaan de festiviteiten tot diep in de nacht door. Als je in deze periode in Mosteiros bent, beschouw het dan als je kans om te genieten van de muziek van toonaangevende Kaapverdische artiesten, waardoor het een niet te missen ervaring is.

 Mosteiros, Fogo Eiland, Kaapverdië // GPS: 15.031300, -24.324954

Op zoek naar meer (begeleide) tours en activiteiten in en rond Fogo Island?

 Bekijk hier alle aanbiedingen en excursies op Fogo Island!

Kaapverdië?

Een
Bekijk onze selectie favoriete verblijven 83
verblijf boeken op
Zwart zandstrand Bila, Fogo eiland © Dreamstime
6

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven

84

DISCLAIMER

We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk niet-accurate informatie noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het erg als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be.

Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl. Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: mei 2024

© Alle rechten voorbehouden.

Deze reisgids is een publicatie van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Een verblijf boeken op Kaapverdië?

selectie favoriete verblijven 85
Bekijk onze

Een verblijf boeken op Kaapverdië? Bekijk onze selectie favoriete verblijven

86

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.