Harz Rondreis (PDF)

Page 1

Deze gratis reisgids bevat 2 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis Harz.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 155 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 75 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 16 wandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Koop de volledige gids
2
©
op shop.themediabay.be
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 3
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 4

INLEIDING

Het Harzgebergte is een middelgebergte dat in de Duitse deelstaten Saksen-Anhalt, Thüringen en Nedersaksen ligt De dichtbeboste heuvels en schilderachtige valleien vormen het ideale decor voor een wandelvakantie. Deze gids neemt je mee op tocht door die natuur en langs de meest karaktervolle plekjes van de regio

Je rondreis begint en eindigt in Goslar, een van de mooiste stadjes van de streek. De rondreis neemt je eerst mee langs de noordkant het Harzgebergte, om via Wernigerode en Quedlinburg, zuidwaarts naar Harzgerode te rijden en zo verder richting de Südharz. Via de zuidkant van het Harzgeberchte keer je terug richting Goslar.

Totale afstand: ± 655 km

Ben je een fervente wandelaar, dan ben je misschien geïnteresseerd in het Harzwandelpinnenprogramma. Je verzamelt dan stempels van verschillende bestemmingen in de regio.

Voor alle wandelingen (stad en natuur) hebben we een GPS-track gemaakt. Je kan deze downloaden via deze link (enkel in de betalende versie) of scan de QR code rechts.

Zo kan je je smartphone als GPS gebruiken.

Deze GPS-tracks kan je inladen in de apps van Komoot, OSM AND, AllTrails en andere.

Wandelpinnen van de Harz

De Harzer Wandernadel, of Wandelpinnen van de Harz, identificeren in totaal 222 bijzondere, bezienswaardige plaatsen in het Harzgebergte. In de stempelpunten op die plekken kan je stempels verzamelen. De wandelpinnen krijg je bijvoorbeeld in rustieke berghutten, een verscheidenheid aan fantastische uitkijkpunten, mijnen, kasteelruïnes, natuurmonumenten en natuurlijk de majestueuze berg Brocken. Je kan je wandelpas en de verschillende wandelbadges kopen bij verschillende deelnemende toeristische bedrijven, die hier opgesomd staan: www.harzer-wandernadel.de.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 5

De wandelbadges maken het extra leuk om door de hele Harz te trekken en het gebied te verkennen. Je maakt kennis met bekende toeristische trekpleisters zoals de Brocken, de Roßtrappe in Thale en het UNESCO-werelderfgoed Rammelsberg in Goslar, maar ook met minder bekende maar daarom niet minder indrukwekkende plekjes in dit prachtige stukje Duitsland.

Vergis je niet, de Harz is veel meer dan wandelen alleen. Langs onze route liggen tal van bezienswaardigheden die je dit stukje Duitsland beter zullen leren kennen. Naast de natuurlijke attracties zijn er ook historische plaatsen in overvloed, evenals overblijfselen die het verhaal vertellen van hoe de natuurlijke landschappen door de eeuwen heen zijn ontgonnen, geëxploiteerd en uiteindelijk in ere hersteld. Wat deze regio misschien mist aan alpiene grandeur, maken de ontspannen sfeer en de historische charme meer dan goed. In de Harz valt veel te zien en te beleven.

• Een originele activiteit boeken in de Harz? Bekijk hier de leukste activiteiten

• Een camper huren en naar de Harz? Huur hier je camper voor je rondreis Harz

• Een verblijf boeken in de Harz? Bekijk hier ons favoriete verblijven

Koop de volledige gids op
6
©
shop.themediabay.be
Harzer Wandernadel © Joke D’Hooghe

HarzCard

Ben je van plan meerdere monumenten te bezoeken in de Harz? Het is een goed idee om een HarzCard te kopen. Deze geeft gratis toegang tot meer dan 100 plaatsen en attracties. Je kan een Harzcard van 48 uur kopen of een 4-dagen kaart.

Openbaar vervoer is niet inbegrepen.

• De 48 uur HarzCard is 48 uren geldig gedurende 1 jaar. De treinrit naar de Brocken is niet inbegrepen in de 48 uur HarzCard.

• De 4-daagse HarzCard is geldig voor 4 afzonderlijke dagen naar keuze binnen 1 jaar. Het kan, maar hoeft niet, op 4 opeenvolgende dagen gebruikt te worden. De enkele reis naar de Brocken is inbegrepen in de 4-daagse HarzCard.

Meer info over de HarzCard op https://en.harzinfo.de/harzcard

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 7
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 8

DAG 1: GOSLAR

Waar overnachten in Goslar?

• Appartement: Ferienwohnung Burgkaiser

• Boetiekhotel: AKZENT Hotel Villa Saxer

• Romantisch hotel: Romantik Hotel Alte Münze

Goslar is meer dan duizend jaar oud, de stad werd gesticht in 922 en een eeuw later werd ze officieel een keizerlijke stad en zo een van de machtscentra van het Heilig Roomse Rijk. Tijdens je bezoek zal je merken dat al die jaren geschiedenis hun sporen hebben nagelaten. Overal waar je kijkt zie je torenspitsen afkomstig van kerken en kloosters. De kers op de taart is het keizerlijk paleis. En al dat moois staat langs smalle, geplaveide straatjes die door de oude stad kronkelen. Dankzij alle vakwerkhuizen voel je de geschiedenis in de lucht hangen. Als deze muren zouden kunnen spreken!

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 9
Goslar © Shutterstock
1

Ben je een fervent wandelaar? Dan kan je je aan de Kaiserweg wagen, een langeafstandswandelroute van ongeveer 110 kilometer door het Harz- en Kyffhäusergebergte. Het pad, ooit een handelsroute, begint bij Goslar of Bad Harzburg en gaat tot Tilleda am Kyffhäuser. Volgens de legende vluchtte koning Hendrik IV in 1073 voor de Saksen langs deze weg via een geheime ontsnappingsroute vanuit het kasteel.

Op de achtergrond zie je de 600 meter hoge Rammelsberg pronken. Het is echter niet zomaar een berg, maar wel een belangrijke zilvermijn die pas in 1988 werd gesloten. Sinds 1992 staan de mijn en de oude stad Goslar op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Mijnbouw speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad, net als het lidmaatschap van de belangrijke handelsorganisatie Hanzeverbond.

Tip: we raden je aan om te parkeren op de parkeerplaats Kaiserpfalz Nord, vlakbij het paleis (zie ligging hier).

 Goslar // GPS: 51.906127, 10.425544

Stadswandeling in Goslar

• Afstand: 5,4 km

• Beginpunt: Marktplein van Goslar (zie locatie op de kaart)

• Eindpunt: Zwinger-toren

Je kunt deze route ook volgen met gps. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR-code rechts.

Zo kun je je smartphone als gps gebruiken.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 10

Op het marktplein zie je meteen het summum van de lokale architectuur. In het midden staat een fontein met daarop het embleem van de stad, een gouden adelaar met errond imposante gebouwen. Het stadhuis trekt meteen de aandacht, maar de belangrijkste toeristische trekpleister is misschien wel het beroemde klokkenspel in de gevel van het huis op markt nr. 6. Die klok luidt dagelijks om 9u, 12u, 15u en 18u en dan komen er houten figuurtjes tevoorschijn die het verhaal van de mijnbouw in Goslar uitbeelden.

Het stadhuis van Goslar is als een samenvatting van de lokale architectuurgeschiedenis. Het gedeelte met de bogenrijen werd halverwege de 15e eeuw gebouwd, maar in de daaropvolgende eeuwen werd het stadhuis voortdurend uitgebreid en gerenoveerd. Vandaag de dag vallen vooral de 16e-eeuwse toevoegingen op die aangebracht werden wanneer Goslar zijn bloeiperiode beleefde dankzij de mijnindustrie.

De Huldezaal werd tussen 1505 en 1520 ingericht als raadszaal en wordt tot de dag van vandaag gebruikt. Het beschilderde plafond is indrukwekkend en het interieur voelt als een relikwie van lang vervlogen tijden.

Een ander imposant gebouw is dat van de lakenhandelaren. Zij bouwden hier in 1494 hun gildehuis, vlak naast het stadhuis dat toen nog lang niet klaar was. De lakenhandelaren waren de rijkste en invloedrijkste burgers van de stad. Hun gildehuis moest dat aan de hele omgeving duidelijk maken en daar zijn ze zeker in geslaagd. Het overtreft het stadhuis bijna. Let zeker op de barokke figuren die in de nissen staan.

 Marktplein, Goslar // GPS: 51.906031, 10.429139

 Stadhuis van Goslar, Markt 1, Goslar // GPS: 51.905888, 10.429246

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 11
A

 Op zoek naar een verblijf in Goslar? Bekijk hier alle overnachting in Goslar B

Het Schuhhof ligt niet ver van de Markt. Men vermoedt dat dit het oorspronkelijke marktplein van Goslar was. Ook hier zie je prachtige vakwerkhuizen, waarvan het Schoenmakersgildehuis het mooiste is Ooit vond je hier verschillende schoenmakers naast elkaar, maar dat ambacht is vandaag verdwenen.

 Schuhhof, Goslar // GPS: 51.906018, 10.428133

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 12
Marktplein en stadhuis, Goslar © Shutterstock

De Marktkerk van Goslar, voor het eerst vermeld in 1151, heeft drie beuken en twee torenspitsen. Later werd het koor vergroot en werd aan beide zijden een extra schip toegevoegd. De basiliek is een imposant gebouw en trekt meteen alle aandacht. Niet alleen wanneer je op het plein staat, maar ook ver daarbuiten. De twee torens gidsen je naar het markplein vanuit de hele stad. Ze steken fotogeniek boven de stad uit.

 Marktkerk van Goslar, Marktkirchhof 1, Goslar // GPS: 51.905514, 10.427464 // www.marktkirche-goslar.com

 Bezoek de Marktkerk van Goslar via deze tour met gids D

Het Brusttuch (Sjaalhuis), gebouwd in 1521, is een van de mooiste patriciërshuizen in Goslar. Het valt meteen op omdat hier nauwelijks een rechte hoek te vinden is. De timmerman heeft hier ongetwijfeld gezwoegd en gezweet en de houtsnijders lijken carte

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 13
Schuhhof, Goslar © Shutterstock
C

blanche gekregen te hebben. Op het houten geraamte op de bovenverdieping zie je mythologische figuren en dieren afgebeeld. Een bijzondere plek, zoveel is zeker!

 Brusttuch, Goslar // GPS: 51.905521, 10.427016

Op het Bäckergildehaus zie je het wapen van de gilde, de ongekroonde adelaar van Goslar met een peperkoek op zijn hart en omringd door producten die bakkers in die tijd gebruikten. Dit huis onderscheidt zich van de andere dankzij de prachtige dakkapel. Die werd in de 16e eeuw toegevoegd en symboliseert de macht van de rijke middenstand.

 Bäckergildehaus, Marktstraße 45, Goslar // GPS: 51.905483, 10.426592

In 1254 werd het Grote Heilige Kruis (Großes Heiliges Kreuz) gesticht voor de armen van de stad. Hier konden mensen die het nodig hadden eten en onderdak krijgen. Het

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 14
Bakkersgildehuis, Goslar © Shutterstock
F
E

gaat dan niet alleen om zieken en armen, maar ook om reizigers of pelgrims die een slaapplek zochten. Ze verbleven in kleine kamertjes die nu gebruikt worden als ateliers en winkeltjes. Het gebouw heeft zo een tweede leven gekregen.

 Großes Heiliges Kreuz, Hoher Weg 7, Goslar // GPS: 51.904414, 10.427768

In het prachtige historische gebouw Lohmühle vind je het Museum voor Tinnen Figuren. Sinds 1985 beelden tinnen figuurtjes hier de lokale geschiedenis uit. De mijnbouw staat centraal, maar ook andere historische gebeurtenissen in de regio komen aan bod.

 Zinnfiguren-Museum Goslar, Klapperhagen 1, Goslar // GPS: 51.904551, 10.429035 // zinnfigurenmuseum-goslar.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 15
Grote Heilige Kruis, Goslar © Shutterstock
G

Het veelzijdige Goslarer Museum is ook een bezoekje waard. Het omvat een hele reeks onderwerpen, van geologie tot geschiedenis. Tot de topstukken behoren het 12eeeuwse Krodo-altaar, een verzameling munten die in Goslar geslagen werden, een mijnwerkersbeker uit 1477 en de 14e-eeuwse adelaar die oorspronkelijk op de Marktfontein stond Verder kom je ook meer te weten over het alledaagse leven van de inwoners van Goslar door de eeuwen heen. Een fascinerende reis terug in de tijd!

 Goslarer Museum, Am Museumsufer 2, Goslar // GPS: 51.904740, 10.429742 // www.goslar.de/kulturfreizeit/museen/goslarer-museum

De collegiale kerk van Simon en Judas werd gelijktijdig met het keizerlijk paleis opgetrokken. Het is niet zomaar een kerk, maar wel eentje die in de volgende decennia model zou staan voor talloze andere kerken in de nabije en verre omgeving. De kerk bracht ook veel belangrijke figuren voort. Lokale priesters schopten het vanuit Goslar tot bisschop en zelfs hofadviseur.

En toch viel de kerk in verval. In 1820 werd het hele bouwwerk gesloopt, behalve de voorgevel.

 Domvorhalle, Kaiserbleek 2-3, Goslar // 51.904036, 10.431089

Het keizerlijk paleis, gebouwd tussen 1040 en 1050 onder het bewind van Heinrich III, is een uniek architectonisch monument. Meer dan 200 jaar lang werd hier Duitse en Europese geschiedenis geschreven tijdens talrijke rijksvergaderingen en hofbijeenkomsten. In de kapel van het complex ligt het hart van Heinrich III begraven in een gouden capsule. Hij stierf in 1056.

Het paleis dat je vandaag ziet, ziet er niet uit alsof het duizend jaar oud is. En dat is ook niet zo. Aan het eind van de 19e eeuw werd het paleiscomplex gerenoveerd en mocht Hermann Wislicenus hier enorme muurschilderingen aanbrengen. Je kan hier vandaag een tentoonstelling bezoeken over de Duitse keizers. Een bezoek aan het keizerlijk paleis is een must voor elke bezoeker aan Goslar.

 Kaiserpfalz, Kaiserbleek 6, Goslar // GPS: 51.902938, 10.426540 // http://kaiserpfalz.goslar.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 16
H
J
I

Het voorouderlijk huis van de beroemde industrieel Siemens in de Schreiberstraße is een van de grootste en best bewaarde historische woningen van Goslar. Het werd gebouwd in 1693 en is een schoolvoorbeeld van hoe de rijken hier indertijd woonden. Je ziet hoe het huis ook dienst doet als bedrijfsruimte. Via de grote poort kan men direct op paard en koets binnenrijden tot op de binnenplaats om daar hun handelswaar achter te laten in de grote opslagruimtes langs beide zijden. Het gezin woonde op de bovenverdieping

 Siemenshaus, Schreiberstraße 12, Goslar // GPS: 51.904602, 10.423716

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 17
Middeleeuwse keizerlijk paleis in het historische stadje Goslar © Shutterstock
K

 Ontdek Goslar op een gegidste stadswandeling

Het kleine mijnwerkershuisje (Bergmannshaus in der Forststraße) is een andere interessante trekpleister. Het werd gebouwd rond 1600. Hier woonden mijnwerkers en andere ambachtslieden door de eeuwen heen. Opnieuw een stille getuige van hoe het harde werk van de lokale inwoners een welvarende stad van Goslar gemaakt hebben.

 Bergmannshaus, Forststraße 22, Goslar // GPS: 51.903493, 10.422482

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 18
Siemenshaus, Goslar © Shutterstock
L

De kleine romaanse hallenkerk Klauskapelle uit de 12e eeuw maakte deel uit van de stadsverdediging. Het was dus niet alleen een kapel, maar ook een stadspoort. Een uniek gebouw. Later werd het de vaste kerk waar de mijnwerkers kwamen bidden. Ze moesten hier namelijk passeren op weg naar hun werk en probeerden zo geluk af te dwingen met schietgebedjes.

 Klauskapelle, Bergstraße 39, Goslar // GPS: 51.902714, 10.421920

De Frankenbergkerk van de H. Petrus en Paulus werd in de 12e eeuw gebouwd op een van de hoogste punten van de stad. Er was veel rijkdom in Goslar en die moest beschermd worden. Deze kerk werd dan ook handig gebruikt als een deel van de stadsmuur. In de middeleeuwen kwamen de nonnen van het naburige klooster St. Maria Magdalena hier bidden.

 Frankenberger Kirche, Frankenberger Plan 7, Goslar // GPS: 51.903238, 10.418595 // www.frankenberg-goslar.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 19
Frankenberger Kirche, Goslar © Shutterstock
M N

Het Frankenberger Plat is nogzo’nmooipleintjein Goslar. Deze plek straalt rust uit, in tegenstelling tot de andere, bruisende marktpleinen van Goslar, let er vooral op de mooie vakwerkhuizen.

 Frankenberger Plan mit Brunnen, Goslar // GPS: 51.903743, 10.419857

Het historische boerenhuis, gebouwd rond 1500, heeft een kelder met twee verdiepingen waar bier opgeslagen werd. De rest van dit historische complex heeft gotische kenmerken. De lokale kunstenaar Hans-Joachim Röver is eigenaar van het pand en organiseert hier vandaag de dag kunsttentoonstellingen, voordrachtavonden en concerten.

 Kemenate Röver, Frankenberger Str. 11, Goslar // GPS: 51.904567, 10.421399

Het Mönchehaus Museum is een gerenommeerd museum voor moderne kunst. Je zou het niet verwachten in een kleine stad als Goslar, maar hier vind je werken van kunstenaars als Max Ernst, Joseph Beuys en Wolfgang Tillmans. Het decor staat in schril contrasteert met die moderne werken. Je wandelt namelijk rond in een 16e-eeuwse boerenwoning met een aanpalende beeldentuin. Elk jaar reikt de stad Goslar een internationaal gerenommeerde kunstprijs uit, de Kaiser Ring, en de winnaar mag zijn werk dan in dit museum aan de wereld tonen.

 Mönchehaus Museum, Mönchestraße 3, Goslar, // GPS: 51.907017, 10.424382 // www.moenchehaus.de

De twee opvallende torens van de Sint-Jacobskerk zijn karakteristiek voor deze voormalige basiliek. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw, maar werd daarna flink verbouwd.

 Sint-Jacobskerk, Jakobikirchhof 1, Goslar // GPS: 51.908110, 10.426712 // www.katholische-kirche-nordharz.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 20
Q R O
P

De Neuwerkerk ziet er vandaag de dag nog steeds uit zoals de traditionele lokale cisterciënzer kloosterkerken uit de 12e eeuw, wat van deze kerk een zeldzaamheid maakt in Noord-Duitsland.

 Neuwerkerk, Rosentorstraße 27, Goslar // GPS: 51.909500, 10.425388 // www.neuwerkkirche-goslar.de

De St Stephani-kerk is een veel recentere kerk en dat zie je meteen aan de vorm en indeling van de kerk. Deze kerk uit 1734 heeft bijvoorbeeld slechts een torenspits. Oorspronkelijk stond hier wel een oudere kerk, maar die werd verwoest door een brand.

 St Stephani Kirche, Ob. Kirchstraße 4, Goslar // GPS: 51.907645, 10.433213 // www.stephani-goslar.de

De versterkte verdedigingswerken van het middeleeuwse Goslar waren van ver zichtbaar en moesten aantonen dat de stad niet gemakkelijk in te nemen zou zijn. De

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 21
Das Breite Tor, Goslar © Shutterstock
S
U
T

poorten in de muren waren zwakke punten die speciale bescherming nodig hadden. In de 16e eeuw werden de poorten daarom omgebouwd tot halve forten.

De opvallendste stadspoort is de brede poort. Je ziet hier meteen dat Goslar heel wat rijkdom te beschermen had. Een groot deel van de verdedigingswerken van de stad werd helaas gesloopt in de 19e eeuw omdat ze de modernisering en groei van de stad in de weg stonden.

 Das Breite Tor, Am Breiten Tor Breite Straße, Goslar // GPS: 51.910350, 10.437831

Het is even zoeken naar de Joodse begraafplaats, verstopt achter een weinig opvallend deurtje. Deze begraafplaats is wel een bezoekje waard. Er zijn grafstenen die uit de 17e eeuw dateren. Deze plek vertelt een stukje van de lokale geschiedenis die velen liever zouden vergeten. Neem wel een petje mee, want mannen moeten hier hun hoofd bedekken om binnen te mogen.

 Jüdischer Friedhof, Goslar // GPS: 51.908073, 10.436948

Net als de brede poort trekt de enorme Zwingertoren meteen de aandacht van voorbijgangers. Ook voetgangers in het park rondom blijven even staan om het bouwwerk te bewonderen. Deze toren moest eveneens de stad beschermen, maar diende tegelijkertijd om tot wel duizend mensen onderdak te bieden in het geval de stad belegerd zou worden. De onderste muren van de toren hebben een diameter van 26 meter en zijn meer dan zes meter dik. Het gebouw telt vier verdiepingen.

Vandaag de dag dient de toren niet meer voor militaire noodgevallen, maar huist het een museum over de late middeleeuwen. Je ziet er harnassen van ridders, marteltuigen en wapens. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over Goslar en de omliggende natuur

 Zwingertoren, Thomasstraße 2, Goslar // GPS: 51.902954, 10.432826

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 22
V
W

En zo is onze stadswandeling tot een einde gekomen. Als je de tijd hebt, kan je een uitstapjes maken naar een paar bezienswaardigheden ten noordwesten van Goslar

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 23
Zwingertoren, Goslar © Shutterstock
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 24

De Riechenberg-crypte is onderdeel van een benedictijnenklooster gesticht in 1117. Tegenwoordig zijn alleen nog de ruïnes van de basiliek te zien, die er precies zo uitzag als andere historische kerken in deze regio. Nadat de kerk in 1803 geseculariseerd werd, gaf men het meubilair weg en gebruikte men de stenen van de kerk om andere gebouwen op te trekken.

 Krypta Riechenberg, Gut Riechenberg 4, Goslar // GPS: 51.924303, 10.401953 // www.gethsemanekloster.de

De kleine dorpskerk Sint-Lucas is meer dan duizend jaar oud Maar er werd wel het een en ander vernieuwd. Het koor werd bijvoorbeeld gebouwd in 1506 en de torenspits dateert pas van de 17e eeuw, net als het altaar Het mooiste gedeelte van de kerk is echter het houten plafond dat kleurrijk beschilderd werd met 52 engelen, één voor elke week van het jaar.

 St Lukas Kirche, Kirchstraße 5, Goslar // GPS: 51.951832, 10.382989

Op zoek naar meer (gegidste) tours en activiteiten in en rond Goslar?

 Ontdek hier alle aanbiedingen en excursies in Goslar!

 Op zoek naar een hotel in Goslar? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 25 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1
2
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 26

DAG 2: GOSLAR NAAR WERNIGERODE

Vandaag verlaat je Goslar en rijd je zuidoostwaarts richting Wernigerode.

• Afstand: 67 km

• Beginpunt: Goslar

• Eindpunt: Wernigerode

• Bezienswaardigheden:

• Sudmerberger Warte

• Oker-reservoir

• Romkerhaller-waterval

• Elfenstein

• Bad Harzburg

• Baumwipfelpfad Harz

• Stapelburg

• Ilsenburg

• Abdij van Drübeck

De Sudmerberger Warte wachttoren werd waarschijnlijk rond 1442 gebouwd en behoorde tot de tweede ring van de stadsmuren van Goslar. De taak van de wachtpost was om de stad te waarschuwen voor dreigende gevaren. In de eerste uitbreidingsfase was de wachttoren alleen uit hout gemaakt, maar later werd hij vervangen door een stenen toren.

In 1670 brandde de Sudmerberger Warte volledig af nadat hij door de bliksem was getroffen. Na de renovatie kan je nu tijdens de zomermaanden de wachttoren bezoeken. Er tevens een informatiebord met details over de geschiedenis ervan. Vergeet er je stempel voor het wandelpinnensysteem niet op te halen.

 Sudmerberger Warte, Sudmerbergstraße 2, Goslar // GPS: 51.915199, 10.467198

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 27
2

Te midden het prachtige beukenbossen ligt het Oker stuwmeer, dat wordt gecreëerd door de stuwdam op de Oker en is het grootste stuwmeer van Nedersaksen Maak een wandeling of fietstocht rond het meer om de omgeving te verkennen of vaar mee met de toeristenboot op de Okerstausee. Boten varen uit van maar tot eind december. Reken op ongeveer 1,5u voor een rondvaart.

 Okertalsperre, Duitsland // GPS: 51.851100, 10.459724 // www.harzwasserwerke.de

Oker-reservoir, Okertalsperre © Shutterstock

Op de terugweg, in noordelijke richting, vind je het misschien leuk om even te stoppen bij de waterval Romkerhaller. Deze plek is een snelle stop waard als je er langs rijdt en ziet er op zijn mooist uit in de lente, maar is iets minder indrukwekkend als het water lager staat in de zomer. Vanaf de parkeerplaats kan je ook wandelingen maken naar een aantal interessante rotsachtige voorgebergten in de omgeving.

Een goed, maar steil pad leidt vanaf de parkeerplaats Romkerhalle omhoog naar het uitkijkpunt Feigenbaumklippe (zie ligging hier) bovenop de rotsen waar je een prachtig uitzicht hebt over

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 28
4
3

het Okerdal. Wil je nog meer rotsformaties en uitkijkpunten bezoeken dan kan je doorlopen naar de Treppenstein (zie ligging hier)

 Romkerhaller Wasserfall, Duitsland // GPS: 51.859279, 10.472634

Vanaf de Wanderparkplatz Elfenstein kan je een korte en relatief eenvoudige wandeling maken naar het uitkijkpunt. Via een trap die in de rotsen werd uitgehouwen komt je bij het uitkijkpunt Elfenstein. Vergeet je stempel niet mee te nemen!

 Wanderparkplatz Elfenstein, Am Silberborn 1, 38667 Bad Harzburg // GPS: 51.882623, 10.528106

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 29
5
Bad Harzburg © Shutterstock

Bad Harzburg ligt ten oosten van Goslar en is vooral gekend als wellness-stad. In 1569 werden hier de zoutwaterbronnen gevonden en zo groeide Bad Harzburg uit tot een kuuroord. Naast de zoutthermaalbaden van Bad Harzburg zijn er ook binnen- en buitenzwembaden, sauna’s, je kan er natuurlijk ook een heerlijke massage boeken via www.sole-therme-bad-harzburg.de

In het familiepark Märchenwald zijn tal van attracties om het ganse gezin te vermaken. Kinderen kunnen er zich uitleven op waterspeeltoestellen, het springkasteel, de speeltuin en nog veel meer. Er is ook een levensecht model van de Harzquer en Brockenspoorlijn. Wat dacht je van een safari-express midden in het sprookjesbos? Meer info op de website www.maerchenwald-harz.de

De Großer Burgberg torent 485 meter uit boven Bad Harzburg. Een antieke kabelbaan brengt bezoekers naar de top van waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Boven zijn er ook nog enkele restanten van het Harzburg kasteel te zien, en liggen ook de Burgbrunnen

Iets naar het noorden, op het plateau van de Burgberg, staan de ruïnes van het kasteel Harzburg (gebouwd tussen 1065 en 1068) en de Canossa-zuil, die daar in 1877 werd gezet ter ere van keizerlijk kanselier Otto von Bismarck.

De grenstoren van Rhoden markeert het beginpunt van de 90-km lange Harzer Grenzweg, die van Fallstein naar Tettenborn loopt. Het pad volgt de voormalige Oost en West-Duitse grens. Onderweg zijn er informatieborden met interessante feiten over het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Harz. De route loopt langs opmerkelijke monumenten zoals de Eckertalsperre, Scharfenstein en de Brocken en eindigt bij het klooster Walkenried.

 Sole-Therme Bad Harzburg, Nordhäuser Str. 2, 38667 Bad Harzburg // GPS: 51.8712764, 10.5601244 // www.soletherme-bad-harzburg.de

 Märchenwald, Nordhäuser Str. 1A, 38667 Bad Harzburg // GPS: 51.8707862, 10.5619483 // www.maerchenwald-harz.de

 Burgberg-Seilbahn (Talstation), Nordhäuser Str. 2B, Bad Harzburg // GPS: 51.871117, 10.560705 // www.badharzburg.de/wanderland/burgberg-seilbahn

 Ruine Harzburg, Bad Harzburg // GPS: 51.871412, 10.567633 // www.die-harzburg.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 30
6

Wandel naar het lynxenreservaat bij Rabenklippe

Deze route gaat onder andere naar de Großer Burgberg, die je met de kabelbaan kan bereiken, en naar het lynxenreservaat op de Rabenklippe. Hier kan je deze grote katten van dichtbij bewonderen. Op woensdag en zaterdag worden ze openbaar gevoederd (controleer de actuele tijden op https://www.luchsprojekt-harz.de). De wandeling biedt nog andere hoogtepunten zoals een bezoekje aan de ruïnes van Harzburg en een ritje met de kabelbaan Burgberg.

De route is gemakkelijk begaanbaar en loopt meestal over brede grindpaden die regelmatig schilderachtige plaatjes opleveren. Het pad loopt door bosgebieden waar de schorskever zichtbare schade heeft aangericht. Je zal het diertje misschien zelfs tegenkomen. Het uitkijkpunt Rabenklippe markeert het verste punt van de route voordat je terugkeert. Het is de perfecte plek voor een korte pauze in het gelijknamige bosrestaurant. Aan het einde van de route kom je langs het Baumwipfelpfad.

• Afstand: 10,6 km

• Hoogtemeters: 403 meter

• Duur: 3 uur 15 minuten

• Begin- en eindpunt: Parking Nordhäuser Str. (zie ligging op de kaart)

Je kunt deze route ook volgen met gps. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR-code rechts.

Zo kun je je smartphone als gps gebruiken.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 31
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 32

Het Baumwipfelpfad Harz is een houten wandelpad tussen de boomtoppen van 1 km lang dat je naar het 26 meter hoge uitkijkplatform brengt Terwijl je op het houten wandelpad loopt, kom je via de infoborden meer te weten over de fauna en flora in de omgeving. Een leuke activiteit, zeker ook leuk met kinderen, met onderweg prachtige uitzichten over het bos. Combineer het Baumwipfelpfad met een rijtje in de kabelbaan of ga voor nog meer adrenaline op de ZIP-line.

 Baumwipfelpfad Harz, Nordhäuser Straße 2b, Bad Harzburg // GPS: 51.870078, 10.563047 // baumwipfelpfad-harz.de

De volgende stop op de route is over kasteel Stapelburg, hier vind je een interessante kasteelruïne, deze deed ooit dienst als bewakingspost op weg naar de mijnstad Goslar Raadpleeg zeker eens de website, regelmatig vinden er evenementen en reenactments plaats. Voor de wandelaars hier kan je ook een wandelpin verzamelen.

 Kasteel Stapelburg, Lange Str. 19, Stapelburg// GPS: 51.904154, 10.664709 // die-stapelburg.de 7

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 33
Baumwipfelpfad Harz, Bad Harzburg © Shutterstock
8

Ilsenburg ligt verscholen aan de noordelijke voet van het Harzgebergte en is de toegang tot de Ilse-dal. De Ilse rivier, die ontspringt vanaf de Brocken - de hoogste piek van de Harz - meandert door de vallei om zo Ilsenburg te bereiken.

Het kasteel, Schloss Ilsenburg, ligt hoog boven de stad op een steile rots en was oorspronkelijk een keizerlijke vesting, gebouwd door Koning Hendrik I. In het jaar 995 nam Keizer Otto III zijn intrek in wat toen bekend stond als Elysynaburg. Vervolgens, in 1003, schonk Hendrik II het aan de Bisschop van Halberstadt, die het omvormde tot een benedictijnenklooster. De school van het klooster stond tegen het einde van de 11e eeuw hoog in aanzien. Echter, het klooster raakte in verval tijdens de Duitse Boerenoorlog in 1525.

Na de Reformatie ging het kasteel over op de Graven van Wernigerode. Zij begonnen met restauratiewerkzaamheden en gebruikten het als hun residentie tot 1710.

Nog hoger vind je de Ilsestein, een granieten top die ongeveer 150 meter boven de omliggende vallei uitsteekt. Deze piek wordt gemarkeerd door een ijzeren kruis, geplaatst door Graaf Anton von Stolberg-Wernigerode ter ere van zijn vrienden die hun leven verloren tijdens de Napoleontische oorlogen tussen 1813 en 1815.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 34
Ilsenburg © Shutterstock
9

Vanuit Ilsenburg kan je een uitstapje maken naar Froschfelsen ("Kikkerrotsen"). Dit is een granietformatie die de vorm van een kikker heeft, vandaar de naam (zie locatie op de kaart).

Volg het pad van de Ilse-rivier, die langs kleine en grote rotsformaties kronkelt. Er zijn mooie watervallen en kleine poelen. Uiteindelijk bereik je de prachtige Ilse-watervallen.

 Ilsenburg, Duitsland // GPS: 51.867812, 10.684657

 Ilsenstein, Ilsenburg, Duitsland // GPS: 51.850184, 10.667653

 Frolschfelsen, Ilsenburg, Duitsland // GPS: 51.852487, 10.655663

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 35

Ilsetal wandeling

De Ilsetal wandelroute begint op de wandelparkeerplaats Ilsetal en neemt je mee op een tocht door de prachtige natuur. Het is dezelfde parkeerplaats als voor de wandeling naar de Froschfelsen (HWN 005) Je kan die extra lus toevoegen aan je route, dat zijn 5 km extra heen en terug.

De wandelroute steekt de rivier de Ilse over en gaat verder over kronkelende bospaden met granieten rotsformaties, kliffen en uitkijkpunten Op verschillende plekken kan je pauzeren. Enkele opmerkelijke hoogtepunten van de route zijn de Ilsefälle-waterval, de klif Paternosterklippe bij Ilsenburg, die geweldige uitzichten biedt, en de Ilsestein. De Bremer Hütte (HWN 006) is een hut boven de Ilse-watervallen direct aan de Heinrich-Heine-Weg. Vanuit die hut heb je een prachtig uitzicht op de Brocken.

• Afstand: 14,3 km

• Hoogtemeters: 452 meter

• Duur: 4 uur

• Begin- en eindpunt: Parking Ilsenburg (zie locatie op de kaart)

Je kunt deze route ook volgen met gps. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR-code rechts.

Zo kun je je smartphone als gps gebruiken.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 36
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 37

De Abdij van Drübeck is een voormalig benedictijnenklooster voor nonnen in Drübeck aan de noordelijke rand van de Harz. Tegenwoordig is het een conferentieoord voor de Evangelische Kerk van de Kerkprovincie Saksen met een educatief-theologisch instituut en pastoraal centrum.

De abdijgebouwen maken deel uit van de zogenaamde Romaanse Weg en de abdijtuinen maken deel uit van het toeristische project "Droomtuinen: historische parken in Saksen-Anhalt". Het huidige buitengebied werd in Anhalt opnieuw aangelegd op basis van een plan van J. A. Dieckmann uit 1737. Nadat de graven van Stolberg-Wernigerode eigenaar waren geworden van de abdij, richtten ze de binnenplaats en de tuinen opnieuw in.

De kloostertuinen met hun gebedshuizen en de tuinen van de abdis werden toen aangelegd en maken tot op de dag van vandaag deel uit van het tuinlandschap. Rond 1730 werd als onderdeel van deze renovatie een lindeboom geplant op de binnenplaats van de abdij. Die "abdijlinde" van bijna 300 jaar oud is nu een natuurmonument voor het district Harz.

 Evangelisch centrum en abdij van Drübeck, Klostergarten 6, 38871 Ilsenburg // GPS: 51.859140, 10.716707 // https://kloster-druebeck.de/

 Op zoek naar een hotel in Drübeck? Boek een overnachting in het klooster van Drübeck

We wil kan nog enkele optionele stops maken rond Wernigerode.

Houd halt bij het Harzer-Baumkuchen Baumkuchenhaus. Daar kan je een beroemde gelaagde taart proeven en in het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van deze typische taart. De naam "Baumkuchen" betekent "boomtaart" in het Nederlands, en de taart staat bekend om zijn kenmerkende ringvormige lagen die op boomringen lijken.

 Harzer-Baumkuchen Baumkuchenhaus, Neustadter Ring 17, 38855 Wernigerode // GPS: 51.849430, 10.758004 // www.harzer-baumkuchen.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 38
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
10 1

2

In het Museum für Luftfahrt und Technik in Wernigerode leer je alles over de luchtvaart. Het museum toont een indrukwekkende collectie van 50 vliegtuigen en helikopters, elk met een boeiende geschiedenis. Dit omvat de straaljager waarin Prins Charles trainde bij de Royal Air Force, de beroemde Starfighter en de immense Antonov.

Hoe werkt een schietstoel? En welke speciale eigenschappen moet het pak van een ruimtereiziger hebben? Dat alles en nog veel meer kom je hier te weten

Voor enthousiastelingen die de sensatie van vliegen willen simuleren, biedt het museum verschillende simulatoren. Wat dacht je van het besturen van een gevechtsvliegtuig, de Messerschmitt BF 109, of maak een virtuele vlucht in de Bell UH-1 D reddingshelikopter, die bekend staat als de eerste helikopter aangedreven door een turbine-motor Koop je tickets online, raadpleeg de website voor actuele openingstijden.

 Museum für Luftfahrt und Technik, Gießerweg 1, 38855 Wernigerode// GPS: 51.839610, 10.772794 // www.luftfahrtmuseum-wernigerode.de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 39
Harzer-Baumkuchen © Shutterstock

In het miniatuurpark "Little Harz" in Wernigerode zijn meer dan 60 beroemde bezienswaardigheden uit het Harzgebergte te zien op schaal. Alles is in klein formaat nagemaakt: bomen, bergen, rotsblokken en riviertjes. Daartussen kan je de gekende stoomtrein Brockenbahn zien rijden naar de top van de Brockenberg. Daarnaast kan je ook een bezoekje brengen aan het Bürgerpark. Kinderen kunnen zich hier vermaken op de speeltuin en bij de dierenverblijven.

 Bürger- and Miniaturenpark Wernigerode, Dornbergsweg 27, 38855 Wernigerode // GPS: 51.84566648001337, 10.781660046588776 // www.buerger-und-miniaturenpark-wr.de 3

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 40
© Museum für Luftfahrt und Technik in Wernigerode

Het Wildpark Wernigerode Christianental werd opgericht in 1974 en ligt in het Christianental ten zuidoosten van de stad.

Op een oppervlakte van 8 hectares kan je hier tal van Duitse inheemse dieren zien. Edelherten, damherten, moeflons en wilde zwijnen wonen er in wildverblijven. Kwartels, raven, zangvogels en patrijzen zijn te zien in de verschillende volières.

Loop er langs de reusachtige sequoia's die in de 18e eeuw zijn geplant en andere exotische en inheemse planten zoals de jungle sequoia, de vogelmuuresdoorn, de taxus en nog veel meer. Voor vermoeide en hongerige gasten is er het restaurant Christianental, helemaal in Tirolerstijl, in het bovenste deel van het park.

 Wildpark Wernigerode Christianental, Christianental 11, 38855 Wernigerode // GPS: 51.826334, 10.807858 // www.christianental.de/tierpark.html

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 41
Bürger- and Miniaturenpark Wernigerode © Dreamstime
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 42

Deze gratis reisgids bevat 2 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis Harz.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 155 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 75 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 16 wandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 43

DISCLAIMER

We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk niet-accurate informatie noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl.

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be

Laatste update: maart 2024

© Alle rechten voorbehouden.

Deze reisgids is een publicatie van The Media Bay. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 44
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 45
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.