Reisgids Eifel, Noord-Eifel, Vulkaaneifel, 100% Eifel, Monschau

Page 1

Deze gratis reisgids bevat de eerste 16 pagina’s van onze volledige reisgids van de Eifel.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 63 blz A4) reisgids van de Eifel met 2 autoroutes, 4 uitgewerkte stadswandelingen, 5 natuurwandelingen en meer dan 66 bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

de volledige gids op shop.themediabay.be

REISGIDS EIFEL Koop
be ! - 2 -
de volledige gids op shop themediabay
Koop
REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 3Inhoud van deze reisgids • Autoroute in de Noordeifel 3 • Van Monschau tot Blankenheim 4 • Stadswandeling Monschau 8 • Stadswandeling Blankenheim 17 • Ahrvallei 21 • Van Bad Münstereifel tot de Rurstausee 23 • Groene kuurwandeling in Gemünd 24 • Vervolg route vanaf Mariawald 27 • Stadswandeling Ahrweiler 31 • Stadswandeling Bad Münstereifel 36 • Vulkaaneifel autoroutes 42 • Vier groene luswandelingen 47

Alle hoogtepunten van het noorden van de Eifel, Gemütlichkeit voorop

Deze autoroute of rondreis door het noorden van de Eifel brengt je langs alle grote en kleine bezienswaardigheden én uiteraard de lieflijke natuur van deze mooie regio. Start en einde is voorzien in Monschau, de meest pittoreske stad van de Eifel. Met een wandelroute laten we je er alle mooiste plekjes ontdekken. We nemen je tijdens de rondrit ook mee naar Ahrweiler, Blankenheim en Bad-Münstereifel Verken er met onze stadswandelingen de gekende en minder gekende straatjes. Ontdek er wat iedereen zou móeten gezien hebben. We hebben in deze route ook een échte natuurwandeling mee opgenomen in de bossen bij het kuuroord Gemünd. Wat dacht je van een abdij waar behalve een Mariabeeld ook een likeurtje en een abdijbier vereerd worden. Je kan naar een openluchtmuseum, naar twee grote meren en uiteraard vergeten we de wijnliefhebber niet. Wijngaarden met mogelijkheid om te degusteren, vind je in de Ahrvallei, het meest noordelijk gelegen wijnbouwgebied.

Je merkt het al dat het aanbod aan activiteiten zeer divers is en er keuzes zullen moeten gemaakt worden. Wie interesse heeft in het oorlogsverleden, zal zeker een bezoek willen brengen aan het voormalige militair domein Vogelsang. Sommigen ‘lagen’ er misschien tijdens hun militaire opleiding want tot 2005 was Vogelsang nog een Belgisch militair oefenterrein. Maar wie weet dat hier in het geheim het Duitse Nationaal Socialisme grote plannen had met de indoctrinatie van partijleden? Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog dwarsboomde die plannen.

De Noordeifel staat bekend voor de ‘Gemütlichkeit’, zoals dat zo mooi klinkt in het Duits. Noem het een mix van ‘gezelligheid én behaaglijk genieten van de kleine dingen des levens’. Geen wonder dat de Noordeifel zo populair is bij de toeristen.

➢ Afstand: 235 km

➢ Vertrekplaats: Monschau

➢ Bewegwijzering: geen

➢ Parkeren: wie het Duits niet zo machtig is: ‘gebührenfrei’ wil zeggen gratis, ‘gebührenplichtig’ wil zeggen betalend.

Wandelen door de Ahrvallei

Langs de rivier de Ahr is er een 110 kilometer lang wandeltraject gemaakt, vanaf de bron in Blankenheim tot aan zijn monding in de Rijn nabij het slot van Sinzig. De route is verdeeld in elf trajecten die beginnen en eindigen nabij een treinstation van de Ahrdal-spoorlijn. Bij die begin- en eindpunten zijn er informatieborden over de mogelijkheden met het openbaar vervoer. Twee trajecten komen aan of vertrekken in Insul, de plaats waar wij een hotelpromotie hebben (Hotel Ewerts).

Meer info: www.eifel.info/ahrsteig-nl.htm

Nationaal Park Eifel

Het Nationaal Park Eifel strekt zich in de Noordeifel regio uit over een oppervlakte van ruim 11 000 ha met daarin voornamelijk beuk- en eikenbossen, wilde natuurbeekjes, open graslanden. Daarin zijn 240 kilometer wandelwegen opgenomen naast 104 kilometer fietspaden en 65 kilometer ruiterpaden. Het is nog maar sinds 2004 als 14de in de rij als Nationaal Park van Duitsland toegevoegd.

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 4 -

Het situeert zich als een grote groene vlek in het noorden begrensd door Nideggen, ten westen door de Rursee en Obersee, het meest zuidelijke punt met de Belgische grens en oostwaarts door Gemünd.

Er zijn vijf zogenaamde National Park Tore, toegangen waar je niet alleen algemene info over de natuur van het Nationaal Park kan bekomen maar ook in elk van de plaatsen een specifieke permanente tentoonstelling kan bezocht worden met natuurgerelateerde onderwerpen. Je vindt zo een informatiecentrum in Heimbach, Monschau-Höfen, Nideggen, Gemünd en Simmerath. De exposities kunnen gratis bezocht worden dagelijks tussen 10.00 en 17.00 u.

Drie meren liggen in het Nationaal Park Eifel: de Urftsee, Obersee en het grootste meer de Rursee. ‘See’ in het Duits betekent een meer. De Urft en de Rur zijn de twee rivieren die in het natuurpark stromen. Verder vind je er heel wat beekjes. Er zouden meer dan 1800 bedreigde dier- en plantensoorten al geteld zijn in het nationaal park

Meer info op www.nationalpark-eifel.de

Foto Rurstausee: Fotolia.com - rcfotostock

Van Eupen tot Monschau

Kom je van Eupen met de wagen, dan rij je door het prachtige Hertogenwald van de Hoge Venen, een natuurgebied van 4500 ha. groot. Deze bijzonder mooie regio met amper of geen menselijke bewoning heeft iets zeer mysterieus.

Een landschap van moeras, veen, turf, heide en bos. Sinds mensenheugenis roept moeras en venen een beeld op van angst om erin te verdwalen, of nog erger er voor eeuwig in weg te zinken. Ook wordt zo’n landschap veel geassocieerd met dikke mistsluiers. Een ideaal decor voor de legende van

‘De Veengeest en de Moerasheks’

Diep verzonken in het veengebied woonde de Veengeest in een hutje. Het was een grote kerel met een ruige baard die er niet uit zag, maar goed van inborst was. Hij was de leider van een horde kleine mannetjes die hem hielpen de venen netjes en rein te houden. Elke avond kwamen zij samen bij de Veengeest en vertelden hoe hun dag verlopen was. Die zorgde voor zijn helpers als waren het zijn eigen kinderen. De Veengeest had een vrouw die minder goedhartig door het leven ging: de Moerasheks. Ooit was zij mooi geweest en heel lief, maar naarmate zij ouder werd, ging zij steeds boosaardiger om met haar naasten en veranderde ze in een lelijke heks. Ook zij had kleine mensjes die voor haar werkten. Het waren elfjes die over het venen- en moerasgebied een deken van mistsluiers lieten neervallen. Als de Moerasheks een slechte dag kende, liet zij de elfjes uitrukken. Het gebeurde dan dat wandelaars door de mist geen hand voor hun ogen meer zagen en verdwaalden. Dan verscheen de Moerasheks en liet zij die hulpeloze mensen in een grote plas verdrinken.

Op een dag gingen een jongen en een meisje het veengebied in om er bessen te plukken voor hun zieke moeder. Toen zij aan het plukken waren, verscheen er plots een oude lelijke vrouw ten tonele die de kinderen wees op een plek diep in de venen waar nog veel grotere bessen groeiden. Al gauw was hun korf boordevol gevuld maar toen ze omkeken, bleek de lelijke vrouw verdwenen. Zij hadden niet gemerkt dat de zon was ondergegaan en de duisternis was ingevallen. Inmiddels waren ook de elfjes opgedoken die alweer nevelslierten lieten neerdalen.

De kinderen zochten tevergeefs de weg terug naar huis. Zij raakten in paniek en werden moe van het stappen. Toen zij onder een berk wat wilden rusten, hoorden ze plotseling duidelijk een man en vrouw hard tegen elkaar roepen. ‘Ik heb de kinderen in de venen gelokt en zij zullen er nooit nog uit weg geraken’, tierde de Moerasheks. ‘Deze keer zal je plan niet doorgaan’, brulde de Veengeest terug. Net op dat moment verscheen een hel licht ergens in de mist. Het licht danste vrolijk rond de kinderen waarna zij gedwee het lichtschijn volgden. Zo kwamen zij bij een huis terecht, dat zij kenden. Nu konden ze de weg terug naar hun eigen huis vinden. Groot was de blijheid van de al die tijd diep bezorgde moeder.

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 5 -

Monschau

Na een mooie afdaling kom je dan in het idyllische Eifelstadje. De Rur, een riviertje die de stad doorkruist, de gezellige steegjes, de prachtige historische vakwerkhuizen zijn hier de ingrediënten van het toeristisch succes. Op pagina 8 vind je een aparte stadswandeling van Monschau die je doorheen het prachtige centrum loodst Ook alle mooie uitzichtspunten zijn hierin opgenomen.

Monschau is ontstaan in 1205 toen in de buurt een nonnenklooster werd gesticht. Om dit klooster te beschermen werd in 1217 een burcht gebouwd. Hierrond rees een dorpje uit de grond. In 1366 werd het een stad. De textielnijverheid maakte dankbaar gebruik van het schone water van de Laufenbach en de Rur. Zo kwam

Johann Heinrich Scheibler tijdens de tweede helft van de 18de eeuw naar Monschau en bracht nieuwe technieken aan voor een betere textielproductie. Monschau werd nu dé textielstad en had klanten over de ganse wereld.

Met het fortuin dat Scheibler hiermee verdiende heeft hij het Rotes Haus gebouwd. Hierin is nu het Scheiblermuseum gevestigd. Naast het Rotes Haus heb je een protestantse kerk uit 1787. De katholieke Pfarrkirche (1650) staat wat verderop. Van de burcht is eerder weinig te zien als je in het centrum wandelt. Op de markt heb je dan de prachtige vakwerkhuizen aan de oevers van de Rur én de gezelligheid van de terrasjes.

Van Monschau tot Blankenheim

Ten noordwesten van het Ahrtal kom je tussen Monschau en Schleiden in het zogeheten Monschauer Heckenland. Wat nu eerder een toeristische bezienswaardigheid is, gold vroeger als een vorm van natuurlijke bescherming. Het zijn metershoge beukenhagen, zo gegroeid en bijgeknipt in de vorm van een hek, die als een soort toegangspoort dienen tot een woning. Het verving alzo een muur of smeedijzeren hek om het huis te beschermen tegen de westenwind die van over de Hoge Venen in het gebied rond Monschau vrij hard kan waaien. Je kan zelfs een wandelpad van vijf kilometer volgen met start in het dorpje Höfen (der Höfener Heckenweg). Erlangs zie je zowel mooi onderhouden hagen als verwilderde. De ‘Durchwachser’, een soort laagstammige beukenhaag vraagt een regelmatige snoeien knipbeurt. Doe je dat niet, dan groeit de boom sterk uit. Dit fenomeen heeft men in dit gebied bewust toegelaten wat zorgt voor een ongekende mooie beukenallee (laan met aan weerszijden een dubbele rij bomen).

Foto: © Stefan Körber – Fotolia

Hellenthal

In Hellenthal vind je een groot wildpark. Het is vooral een roofvogelpark maar er zijn ook andere dieren aanwezig. Hoogtepunt van een bezoek zijn uiteraard de roofvogeldemonstraties. Heb je geen zin voor grote wandelingen dan kan je met de AdlerExpress, een treintje, het wildpark verkennen. Van november tot maart zijn er echter geen rondritten mogelijk. In het park is er ook een klein Indianendorp. Dat is open tijdens schoolvakanties in het toeristisch seizoen en tijdens de weekends (niet in de winter).

Adres: Wildfreigehege, Schleiden

GPS-coördinaten: N 050°30’13.9” E 006°25’49.4”

Parkeren is gratis.

Meer info op www.wildgehege-hellenthal.de

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 6 -

Schleiden

Schleiden ligt aan de voet van een burchtheuvel. Het is een klein stadje met een winkelstraat, enkele overgebleven historische huizen en een waardevolle kerk. Schleiden dankte zijn vroegere welvaart aan de ijzerindustrie. Zoals in Monschau werd er eerst een burcht gebouwd en kwam pas later de bewoning. De ijzerindustrie maakte gebruik van het hout en het water als krachtbron. In de 19de eeuw kwam deze nijverheid in verval. Het is uitgeroepen tot de hoofdstad van het Nationaal Park Eifel.

Er is langs de grote rijbaan, aan de Evangelische kerk (protestants), een grote gratis parking. GPS-coördinaten: N 050°31’44” E 006°28’37”

De Slotkerk van Schleiden is een van de belangrijkste laatgotische hallenkerken van de Noordeifel. Het is vooral beroemd voor zijn orgel van 1770. Het is uitgevoerd in Luikse barok en telt meer dan 1700 pijpen. Eerst was er een kapel, in 1230. De bouw van de huidige laatgotische kerk ving aan in 1516 en duurde tot 1525. Merk binnen de twee glasramen in het hoogkoor. Ze dateren uit 1532 en 1535 en stellen scènes voor over het leven van Jezus. Ze worden tot de mooiste glas-in-loodramen gerekend uit het Rijnland. Verder is er een opvallende zwart marmeren sarcofaag waarin Sybille von Hohenzollern rust. Adres Slotkerk: Vorburg, Schleiden

Het kasteel, nu onherkenbaar verbouwd tot seniorenflats, bevindt zich aan de overzijde van de Slotkerk in een groene zone.

De hoofdstraat (bij het rond punt stap je er in) bevat zowat alle bezienswaardigheden. Er resten niet zoveel vakwerkhuizen meer. Dat komt omdat een grote brand, veroorzaakt door gloeiende houtskool, in 1603 bijna het ganse centrum in as legde. Ruim 60 huizen werden vernield. Er werden in gans Duitsland collectes gehouden voor de daklozen van Schleiden.

De oudste vakwerkhuizen, uit 1605, vind je op huisnummer 26 en nummer 9 (hoekhuis op einde van de straat).

Je kan in Schleiden op eigen tempo een historische rondwandeling maken waarin je de bezienswaardigheden van Schleiden voorbijkomt. Over een afstand van 4,8 km kom je langs 30 fotoborden met uitleg (in het Nederlands!) en foto’s van vroeger. Start is op de Klosterplatz, Een plannetje kan je afhalen in het infokantoor Toerisme van Gemünd (Nationalpark Tor Gemünd) of gratis downloaden op www.natuerlich-eifel.de (doorklikken naar Sehen &Erleben/Sehens- & Erlebenswert/Historische Rundgänge/Stadtspaziergang Schleiden)

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 7 -

Blankenheim

Zoals vele steden in de Eifel maakt ook hier een burcht deel uit van het stadszicht. Doordat na de Franse Revolutie deze burcht geen functie meer had kwam ze in verval. In de restanten is nu een jeugdherberg gebouwd. Op pagina 17 vind je een aparte wandelroute in Blankenheim.

Zo kom je zeker langs de prachtige parochiekerk met muur- en plafondschilderingen. We onthouden je ook niet het smalste huisje en nog andere leuke plekjes, zoals de bron van de Ahr. Het is een put gelegen midden in het dorp. Blankenheim bezit ook een museum en heel wat mooie vakwerkhuizen.

Let even op als je tijdens je wandeling geen honden hoort blaffen, ze zouden in een heel diepe kelder moeten zitten … ken jij die legende al?

Toen het heilige land van Palestina en Jeruzalem tijdens de 11de eeuw door de Turken bezet werd, riep de paus Urban II de ridders uit West-Europa op om het land te helpen bevrijden. Aangespoord door deze oproep haastten ook vele edele lui uit het Eifelgebied zich naar het Midden-Oosten. Als teken van verbondenheid liet men op de schouder van de gevechtsuitrusting een rood kruis opnaaien. Het begin van de periode van de kruistochten. Uit die tijd stamt ook volgende legende van:

‘Het einde van de Tempeliers van Blankenheim’

De kruisvaarders hadden al enkele successen geboekt in het heilige land waarbij waardevolle schatten werden buitgemaakt (goud, zilver, zijde, fluweel). Toen een groep zich verzamelde in de stad Akka besloot men een orde op te richten, de Orde van de Tempeliers. Onder hen waren ook een hele schare uit Blankenheim. Zij keerden terug naar hun dorp beladen met een rijke oorlogsschat. Om zichzelf wat rust te gunnen na die vermoeiende kruisvaarttochten lieten ze een burcht bouwen waar ze zouden wonen. Aan het hoofd van de Tempeliers van Blankenheim stond een vroom en goedhartig man die heel geliefd was. Niet in het minst door de minstbedeelden die elke dag aan de poort stonden van de burcht en daar in hun noden werden voorzien. Dat de tempeliers daar resideerden, leverde tegelijk ook een bescherming tegenover vijandelijkheden van allerlei aard. Zo kende Blankenheim vele jaren van rust, orde en zekerheid.

Maar dat veranderde mettertijd toen een andere generatie tempeliers aan de macht kwam. Die was minder genereus van aard. Men had nog enkel oog voor zichzelf waardoor de armere bevolkingsgroep telkens van een kale reis terugkeerde nadat ze aan de poort van de burcht hadden gebedeld. Erger nog, men moest toezien dat de bijtgrage honden, die de tempeliers aan de ingang ter verdediging hadden gepositioneerd, hen niet te pakken kregen. Toen het geld op was, legde de orde aan de inwoners hoge heffingen op. Of ze gingen in de naburige kastelen en kloosters gaan roven om hun levensstandaard te blijven onderhouden. Tot een aantal van de bestolen inwoners het welletjes vond en besloot om de tempeliers een lesje te leren.

Die laatsten hadden vlug nog hun waardevolle spullen in de kelders verstopt en lieten die bewaken door bloeddorstige honden. De gevechten waren hevig. Net op het hoogtepunt barste een indrukwekkend onweer los. De bliksemschichten verlichten telkens de donkere hemel. Een van die bliksems sloeg in op de toegangspoort van de burcht. Bij de val van één der brandende balken werd de opperbevelhebber van de tempeliers dodelijk getroffen. De Orde was verslagen. De volgende morgen bleef er van de eens zo machtige burcht niks meer over dan rokende puinresten. Uit de diepte hoorde men wild geblaf ... Op die plek lopen er vandaag nog steeds wilde honden rond. Zij bewaken er nog steeds de verborgen schatten, zo wil de legende ons doen geloven.

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 8 -

De charme van Monschau ontdekken

Met deze korte wandeling kom je langs alle belangrijkste bezienswaardigheden van Monschau. We brengen je ook naar de mooiste uitzichtspunten die het stadje rijk is. Je zal langs talrijke romantische plekjes komen. Halfweg de wandelroute kan je genieten van een mooi terrasje met het kabbelende riviertje als achtergrondgeluid. Monschau is gebouwd tegen de oevers van de rivier de Laufenbach en daardoor zijn er nogal wat trappen of hellingen te doen. Daarom zijn kinderwagens of rolstoelen op bepaalde trajecten tijdens de wandeling niet mogelijk en hebben we een aparte wandelroute gemaakt.

➢ Afstand: 2,4 km

➢ Vertrek en einde: Burgau (parking bij de Monschauer Glashütte)

➢ Aard: stadswandeling

➢ Wegdek: verharde wegen, trappen en paden

➢ Reliëf: hellingen en trappen komen veelvuldig voor

➢ Toegankelijk voor rolwagens: we hebben een aparte wandelroute, zie wat verder in deze pdf-gids

➢ Bewegwijzering: geen

➢ Openbare toiletten: alleen bij de start van de wandelroute in de Handwerkermarkt, toegang via de Monschauer Glashütte.

➢ Waarschuwing gebruik gps: je wandelt in een diepe vallei en de gps werkt niet nauwkeurig! Neem daarom zeker ook de routekaart mee.

➢ Routebeschrijving: het is niet eenvoudig om de route langs paden te beschrijven, de kaart zal dit alles verduidelijken, print ze dus zeker uit.

Met de auto naar Monschau

In het centrum is er een verkeersbeperking en zijn tijdens weekends en andere toeristische hoogdagen alleen voertuigen toegelaten met een bewonerskaart of tijdelijke vergunning. Alle parkings aan de rand hebben hetzelfde tarief.

Wij starten met de wandeling op de grootste parking aan de Monschauer Glashütte. Adres voor de gps: Burgau. Kom je van Eupen dan moet je bij Monschau naar rechts. Je volgt deze hoofdweg en zal de pijlen zien naar deze parkplaats (boven- en ondergronds, 300 plaatsen).

Met de camper in Monschau

Je volgt hetzelfde traject als hierboven maar net voor je het centrum moet inrijden zal je een wegwijzer zien naar de voorbehouden parking. Adres: Biesweg, Monschau. Er is elektriciteit en een sanizuil. De parking is betalend.

Routebeschrijving

Monschauer Glashütte & Handwerkermarkt & Erlebnismuseum Lernort Natur

De Monschauer Glashütte is een grote galerij met artikelen gemaakt in glas. Je kan er ook een demonstratie van glasblazen bijwonen (betalend). Via de winkel is er een doorgang naar de Handwerkermarkt. Dat is een hal met ondermeer kleine winkeltjes met allerlei spulletjes, aangeprezen als handwerk en een restaurant. Je kan er ook naar een klein modelbouwruimte. Het voelt nogal toeristisch aan. Meer informatie op www.glashuettemonschau.com In dezelfde gebouwen is ook het Erlebnismuseum Lernort Natur ondergebracht. Een klein museum volgestouwd met opgezette dieren. Leuk voor kinderen en natuurliefhebbers pur sang. Je krijgt er inzicht in wat er in de natuur omgaat, onder de aarde, in het water, … Je doet er kennis op over de natuurbeleving in het Eifellandschap, de hoge Venen, de biotopen van dieren. Meer info op www.erlebnismuseum-lernort-natur.de

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 9 -

We vertrekken op de parking aan de Monschauer Glashütte. Daar zie je de busparking, loop er heen. Neem daar het brugje over de Rur en ga rechtsaf. Je volgt nu de loop van de Rur stroomafwaarts (aan je rechterhand) richting centrum.

Blijf deze weg volgen. Zo kom je vanzelf langs het infokantoor van de Toeristische Dienst (huisnummer 16). Dáár voorbij neem je de eerste straat rechts. Je stapt terug over de Rur en bent nu op punt 2 op de kaart.

Bij de toeristische dienst van Monschau kan je terecht voor informatie over Monschau en de Eifelregio rond Monschau. Wandel- en fietskaarten kan je er bekomen tegen betaling.

➢ Een autoroute doorheen de Noordeifel kan je gratis downloaden op www.reisroutes.be

➢ Monschau toeristische dienst: www.monschau.de (ook in het Nederlands)

➢ Nationalpark Eifel: www.nationalpark-eifel.de (ook in het Nederlands)

➢ Eifel voor minder mobiele personen: www.eifel-barrierefrei.de (Duits)

Hier krijg je reeds een eerste prachtig beeld van Monschau. Op deze plaats stroomt de Laufenbach in de Rur. Je ziet de achterzijde van het Rote Haus (je komt er nog langs verder op de wandeling) en de toegang tot de protestantse kerk (via het brugje). Het beeldje (foto) op dit plein stelt de rondtrekkende handelaars voor.

Protestantse kerk

Naast het Rote Haus heb je een protestantse kerk (Evangelische Kirche) uit 1787. De protestanten werden in de 18de eeuw verdreven uit Aken en velen zijn gevlucht naar Monschau. Pas in 1787 kregen ze toestemming om een protestantse kerk te bouwen. Ga er eens binnen en merk het duidelijke verschil op met een katholieke kerk.

Je bevindt zich in de Rurstrasse en wandelt deze verder door, zo’n 100 meter. Hier neem je de steile helling rechts (Oberer Mühlenberg) tot je aan een smal huis komt gelegen tussen twee straten. Bemerk het Weihnachtshaus, een winkel waar het het ganse jaar door Kerstmis is.

Op die hoek (foto) keer je terug via die andere straat (Unterer Mühlenberg). Zo kom je op de Markt terecht en dat is punt 3 op de kaart.

Markt

De markt heeft een gezellige aanblik, maar die is wat kunstmatig gecreëerd na een brand van een aantal vakwerkhuizen. Nu wordt de markt gedomineerd door het terras van een hotel. De Pfarrkirche die je wat verder op je traject ziet is een katholieke kloosterkerk met aansluitend een tentoonstellingshal in het vroegere klooster. Het interieur van de kerk is verbouwd en de moeite om er even binnen te gaan, tenminste als je ze open vindt.

Je stapt verder door naar de kerk en voorbij de kerk neem je de eerste links. Hier krijg je een prachtig zicht, maar zo krijg je er nog meer. Over de brug ga je naar links in de Eschbachstrasse. Wat verder is er links een straatje dat je terug naar de Markt brengt. Daar moet je even in halt houden voor een ander mooi zicht van gevels langs de Rur. Je bent nu aan punt 4 op de kaart.

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 10 -

Niet zo veel verder zie je rechts een trap met een pijl naar ‘Haller Ruïne’ (niet de private trap nemen). Neem die trap naar boven en net na dat eerste gedeelte moet je links van de tweede trap het pad volgen. MAAR, als je even de tweede trap neemt krijg je een mooi zicht over Monschau. Daarna moet je terugkeren tot aan die splitsing.

Als je het pad genomen hebt dat links van de tweede trap ligt, zal je wat verder de kans hebben om scherp links naar beneden te gaan. Doe dat en laat je niet afschrikken van een bordje ‘Privat’ op het einde want net voor dat bord moet je naar rechts volgen.

Volg het pad en je wandelt over het riviertje de Laufenbach. Wat verder kom je op de straat (Laufenstrasse), dat is punt 5 op de kaart.

Haller Ruïne

Men weet niet wat er hier stond, het kon een vooruitgeschoven post zijn, een wachttoren of een burcht. Momenteel is dit een mooi uitzichtpunt over de vallei van Monschau.

Na je afdaling ga je links in de Laufenstrasse en blijft deze weg volgen. Niet veel verder zie je links bij huisnummer 18 een mooi huis: het Haus Troistorff. Dit huis met lichtgroene accenten straalt meer luxe uit dan de andere woningen. Het was eigendom van een lakenfabrikant. Nu is het gebouw in handen van een kunstvereniging. Het kan niet bezocht worden, tenzij … je er een burgerlijke huwelijk houdt.

Verderop kom je bij het bekende Rotes Haus.

Het Rotes Haus

Monschau is ontstaan in 1205 toen in de buurt een nonnenklooster werd gesticht. Om dit klooster te beschermen werd in 1217 een burcht gebouwd. Hierrond rees een dorpje uit de grond. In 1366 werd het een stad. De textielnijverheid maakte dankbaar gebruik van het schone water van de Laufenbach en de Rur. Zo kwam Johann Heinrich Scheibler in de tweede helft van de 18de eeuw naar Monschau en bracht nieuwe technieken aan voor een betere textielproductie. Met het fortuin dat Scheibler hiermee verdiende heeft hij het Rotes Haus gebouwd. Hierin is nu het Stiftung Scheiblermuseum gevestigd. Na de wandelkaart vind je extra informatie over dit museum met veel foto’s en bezoektips.

Monschau werd dé textielstad en had klanten over de ganse wereld. Halfweg de 19de eeuw miste de stad een volgende stap in de industriële ontwikkeling van de textielindustrie. Het verloor aanzien en in 1908 zou de laatste lakenfabriek haar deuren sluiten. Na 1960 bleef nagenoeg niks meer over van de ooit zo bloeiende textielnijverheid. Maar dan kwam stilaan de toerismetrein op gang …

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 11 -

Voorbij het Rotes Haus neem je de trappen rechts en eenmaal boven ga je naar links (Kirchstrasse, maar straatnaambord is weg). In deze straat bevinden zich de oudste huizen van Monschau. De vakwerkhuizen kleven hier als het ware aan elkaar.

We gaan zo’n 100 meter rechtdoor. Dan ga je rechtsaf in de Schlossstrasse. De trappen brengen je tot aan een wachttoren. Dat is nummer 7 op onze wandelkaart. Het is hier meestal rustig om te wandelen want de toeristen nemen zelden dit traject.

Burcht

De burcht van Monschau werd gebouwd bij het ontstaan van de stad, begin de 13de eeuw. Door heel veel oorlogsgeweld en plunderingen is er niet veel meer origineel. Het werd in de19de eeuw verkocht maar de eigenaar liet het dak eraf halen om geen belastingen te moeten betalen. Zo kwam het totaal in verval. Tot die originele delen behoren ondermeer de Ezelstoren dat je zal onderdoor wandelen en een paar bijgebouwen zoals de kazerne. Dat laatste is nu een woonzorgcentrum en bevindt zich net voor je straks de trappen naar beneden neemt. In de gerestaureerde burcht is nu een jeugdherberg ondergebracht.

Je moet links onder de toren doorstappen. Ga dan in de straat met een slagboom. Net voorbij de parking en voor een hekken, neem je links de trappen naar beneden. Je blijft dit pad volgen tot aan de kerk. Daar ga je rechtsaf, je bent dan in de Kirchstrasse.

De St. Mariä Geburt Kirche dateert van 1650. Het is een mooie en eenvoudige parochiekerk, trouwens de oudste van Monschau.

Als je bij de kerk naar rechts bent gestapt is het niet zo ver meer naar de parking. Altijd maar rechtdoor en je komt weer bij de Rur en wat verder ligt de parking.

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 12 -
EIFEL - 13 -

Wandelen in Monschau voor minder mobiele personen

Monschau ligt in een diepe vallei en er zijn nogal wat steile hellingen en trappen. Toch is het mogelijk om met een rolstoel, kinderwagen of als je geen hellingen meer op kan, van deze stad te genieten en zeer mooie plekjes te zien.

➢ Startplaats: idem als bij de gewone wandeling

➢ Kaart: gebruik de kaart op de volgende pagina

➢ Bezienswaardigheden zijn beschreven bij de gewone wandeling

➢ Wegwijzers: die verschillen van bij de gewone wandeling. Zie hieronder voor meer informatie.

Vanop de parking aan de Monschauer Glashütte ga je naar de busparking toe. Daar neem je het brugje over de Rur en ga je rechtsaf. Je volgt nu de loop van de Rur stroomafwaarts richting centrum.

Je blijft deze weg volgen en komt zo langs de toeristische dienst (huisnummer 16). Daar voorbij neem je de eerste straat rechts. Je gaat terug over de Rur en bent nu op punt 2 op de kaart.

Hier krijg je reeds een eerste prachtig beeld van Monschau. Op deze plaats stroomt de Laufenbach in de Rur. Je ziet de achterzijde van het Rote Haus (je komt er nog langs verder op de wandeling) en de toegang tot de protestantse kerk (via het brugje).

Je bevindt zich in de Rurstrasse en wandelt deze verder door. Zo kom je op de Markt. Tijdens de zomermaanden is dit één groot terras. Je stapt verder door naar de kerk en voorbij de kerk neem je de eerste links. Je bent nu aan punt 3 op de kaart.

Hier krijg je een prachtig zicht, maar zo krijg je er nog meer. Over de brug ga je naar links in de Eschbachstrasse. Wat verder is er links een straatje dat je terug naar de Markt brengt. Daar moet je even op halt houden voor een ander mooi zicht van gevels langs de Rur. Daarna loop je verder door en zo kom je automatisch aan het Rotes Haus.

Met je rug naar het Rotes Haus ga je rechtdoor in de Laufenstrasse. Je komt langs het Haus Troistorff (huisnummer 18) en dan moet je scherp links. Dit is een stevig klimmetje. Eenmaal boven kom je in de Kirchstrasse en die blijf je volgen. Rechts zie je de burcht, wat verder de kapel. Zo kom je terug op de Stadtstrasse die je dan volgt naar de parking.

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 14 -
REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 15 -

Bezoekfiche: Rotes Haus Monschau

Adres: Laufenstrasse 10, Monschau

Website: www.monschau.de en www.rotes-haus-monschau.lvr.de

Openingsuren en tarief 2018*:

➢ Bezoekperiode: vanaf 1 april tot 30 november, gesloten op 3 oktober

➢ Openingsdagen: van dinsdag tot zondag

➢ Rondleidingen om (geen vrij bezoek): 10, 11, 12, 14, 15 en 16 uur

➢ Prijs: 5 euro per persoon

➢ Opgelet: indien meer dan 10 personen, zich vooraf aanmelden via rotes-haus@t-online.de

Verloop van een bezoek

Zorg ervoor dat je minstens 10 minuten op voorhand bij de voordeur staat. Reserveren is immers niet mogelijk en van zodra de limiet van 40 personen is bereikt gaat de deur onherroepelijk dicht! Wie dus net aankomt op het uur heeft kans voor een gesloten deur te staan.

Eerst krijg je ca. 15 minuten uitleg in het Duits over het huis en zijn bewoners. Een samenvatting daarvan kan je hierna lezen bij ‘inleiding’ en ‘tips’. Als je op voorhand zegt dat je Nederlandstalig bent dan spreken ze iets langzamer en gebruiken ze een eenvoudiger woordenschat. Daarna kan je vrij het museum bezoeken.

Inleiding op je bezoek

Het Rotes Haus is zowat 250 jaar oud en werd gebouwd in 1752. Het is het enige huis uit die periode die nog voor de helft is ingericht zoals bij de oprichting. Alle andere meubelen zijn ongeveer 100 jaar oud. De inrichting heeft een pak geld gekost. Moest je dit omrekenen naar de huidige waarde van het geld dan zou dit komen op een bedrag van ca. 3 miljoen euro, exclusief het gebouw zelf.

De familie Scheibler was reeds jaren actief in het verwerken van wol tot linnen vooraleer ze dit huis hebben neergezet en ingericht. Hun handel was vooral gericht op de ‘betere klanten’, lees de rijken. Scheibler gebruikte daarom geen wol van de Eifel omdat de kwaliteit te laag was. Hij importeerde de wol van de beste kwaliteit. In de kelder werd die dan gewassen en behandelt. Het water van de Rur had immers een zuurtegraad die ideaal was om de wol te wassen. Zijn linnen verkocht Scheibler over de ganse wereld. Tijdens het hoogtepunt van zijn bedrijf waren er ca. 6000 mensen voor hem aan het werk over gans Europa.

Die glorieperiode heeft ongeveer drie generaties geduurd. Toen de wol stilaan in fabrieken werd verwerkt kon dit niet meer in Monschau. De familie Scheibler bouwde een fabriek in Keulen en ze bleven zeer succesvolle industriëlen. Dit huis werd dan gebruikt als buitenverblijf en dat is het nu nog steeds in beperkte mate.

Na de Tweede Wereldoorlog was het gebouw echter in zo’n slechte staat dat de familie het geschonken heeft aan de stad Monschau. Op voorwaarde echter dat de stad het gebouw zou restaureren en dat de familie de 3de en 4de verdieping mocht gebruiken als privé-woning (weekendverblijf). In de winter is het Rotes Haus niet geopend voor bezoekers omdat de wegen dan dikwijls gestrooid zijn met dooizout en dat zou de vloer en het parket kunnen aantasten. Tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode gebruikt de familie het ganse gebouw om te feesten.

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 16 -

Een paar extra tips

Je bezoekt een huis met vele kamers, daarin staan de meubelen van toen, zie je gebruiksvoorwerpen, een aantal catalogussen en decorelementen. Alhoewel dit als museum staat genoteerd bevat het geen kunstvoorwerpen die niets met de familie Scheibler te maken hebben. Je bezoekt dus een woonklaar huis dat nog steeds in gebruik is. Dit maakt het wel heel bijzonder.

Hoogtepunt is uiteraard de trap waar acht Italianen gedurende 4 jaar aan gewerkt hebben. De trap stond vroeger volledig los van de muur. Om veiligheidsredenen werd die nu vastgezet aan de muur. Toch zal de gids je aanraden om met niet meer dan 10 personen terzelfdertijd de trap te gebruiken.

Heel bijzonder is de eerste kamer als je binnenkomt aan de linkerzijde, de ‘Herrenzimmer’. Je zou denken dat die vol hangt met schilderijen maar niets is minder waar. Er hangt maar één schilderij aan de wand! De ganse muur werd door de kunstenaar geschilderd als een woonruimte vol met schilderijen en kaders. Gemakkelijk in onderhoud ☺

Vergeet ook niet even in de kelder af te dalen. Daar is de keuken te zien. De kelder was en is evenwel tientallen keren groter dan die ruimte. Daar werd immers de wol gewassen en behandelt om dan door de wevers te worden verwerkt tot linnen. De kelder was dus een fabrieksruimte.

* Openingsuren en tarieven zijn onderhevig aan veranderingen. Wij publiceren deze louter informatief en kunnen geen onderwerp zijn van enige schadevergoeding tegenover de uitgever AT-Europe bvba. Foto’s: Yves Verfaillie

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 17 -

Deze gratis reisgids bevat de eerste 16 pagina’s van onze volledige reisgids van de Eifel.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 63 blz A4) reisgids van de Eifel met 2 autoroutes, 4 uitgewerkte stadswandelingen, 5 natuurwandelingen en meer dan 66 bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 18 -
 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Disclaimer

AT-Europe bvba haalt zijn informatie uit betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Doch kan AT-Europe bvba niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en zijn eventuele nadelige gevolgen.

Wij zouden het ten zeerste op prijs stellen indien je eventuele opmerkingen, aanvullingen of foutieve gegevens zou doorgeven via geert@at-europe.be

Fotoverantwoording: © Images AT-Europe bvba en iStockphoto.com, tenzij anders vermeld. Dit is een uitgave van AT-EUROPE BVBA. Redactie: Geert Van de Voorde. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, online publicatie, databanken of op welke wijze ook zonder schriftelijke toestemming van de uitgeverij. Alle rechten voorbehouden.

Laatste update: februari 2018

REISGIDS EIFEL Koop de volledige gids op shop themediabay be ! - 19 -

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.