Dublin Wandelroutes PDF CITYGIDS

Page 1

Deze gratis reisgids bevat onze eerste stadswandeling voor Dublin.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 49 blz A4) reisgids van Dublin met 2 extra stadswandelingen, waaronder een kroegentocht, en meer dan 40 uitgewerkte bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

2
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be  Koop de volledige gids op shop.themediabay.be
©
3
Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

INLEIDING

Dublin is als Ierse hoofdstad een centrum van kunst, cultuur en entertainment, met een rijke, gastvrije sfeer en een meeslepende geschiedenis. Maar waar beginnen? Wij hebben 2 wandeltochten uitgestippeld die je leiden langs het beste van wat de stad te bieden heeft. Tijdens de eerste tocht kan je genieten van de klassieke bezienswaardigheden, terwijl de tweede wat dieper graaft in de literaire geschiedenis van de stad. En uiteraard mag ook een pub crawl niet ontbreken!

Beide wandeltochten kunnen in theorie in één dag gewandeld worden. Wil je echter ten volle van de stad genieten, dan raden we aan om minstens 2 dagen te blijven.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 4

STADSWANDELING 1 – HOOGTEPUNTEN VAN DUBLIN

• Afstand: 4 km

• Beginpunt: Dublin Bus Station

• Eindpunt: Trinity College

Deze eerste wandeling brengt je langs verschillende hoogtepunten van Dublin. De route laat je proeven van de stad, haar geschiedenis, cultuur en architectuur. Dublin is een fijne stad om in te vertoeven, en heeft bovendien een lange en interessante geschiedenis. Veel van de stopplaatsen op deze wandeling, brengen je naar het woelige Dublin van vroeger en het kalmere Dublin van nu. De stad is, zoals de plaatselijke toeristische dienst zou zeggen, een verademing. Dus adem diep in, neem je tijd, ontspan en laat Dublin op je af komen.

We starten de wandeling aan het Dublin Bus Station. De eerste stop is het General Post Office in O’Connell Street Lower. Vertrek vanaf het busstation en stap in westelijke richting in de Shore Street naar Talbot Place. Sla vervolgens rechtsaf en wandel over de autovrije zone naar Talbot Street. Sla linksaf naar Talbot Street en vervolg je weg voor zo’n 350 m in de autovrije winkelstraat, Earl St North. Recht voor je, in het midden van O’Connell Street, zie je de Spire, een grote piek die gebouwd werd om Nelson’s Pillar te vervangen, nadat deze vernietigd werd door de Ierse Republikeinen in 1966. Aan de overkant van de weg en lichtjes naar rechts zie je het grote, prominente General Post Office, te herkennen aan zijn door pilaren ondersteunde voorgevel.

Het iconische Gerenal Post Office is dankzij zijn 67 m lange voorgevel en Ionische zuilengang met gigantische pilaren, één van de meest herkenbare gebouwen in de stad Het werd voltooid in 1818. De zuilengang is gemaakt uit Portlandsteen, terwijl de rest van het gebouw opgetrokken is uit graniet. Het werd in amper drie jaar tijd gebouwd. Het gebouw is vooral bekend als voormalig hoofdkwartier van de leiders van de Paasopstand in 1916. Tijdens de opstand werd het door een brand vernield. De heropbouw gebeurde pas bij de start van de Ierse Vrijstaat-regering. Het staat symbool voor het Ierse nationalisme. Een bezoekerscentrum binnenin herdenkt de opstand van 1916.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 5

A
 O’Connell Street Lower, Dublin 1 // Zie website voor openingsuren // Betaalde toegang // www.gpowitnesshistory.ie

Ga bij het buitengaan van het General Post Office naar links (O’Connell Street) en sla dan onmiddellijk opnieuw linksaf, in Henry Street, de belangrijkste winkelstraat van het centrum van Dublin.

Meer dan 33 miljoen mensen per jaar bezoeken Henry Street, Dublins meest populaire winkelstraat. Je vindt er een grote verscheidenheid aan winkels en een bruisend straatleven, vaak met straatartiesten zoals muzikanten, dichters en mimespelers die maar al te graag aan de winkelende voorbijgangers hun kunsten tentoonstellen

De straat werd ontwikkeld door de plaatselijke grondbezitter Henry Moore, Graaf van Drogheda. Hij leende zijn naam aan vele straten in en rond de stad. Zo is er niet alleen Henry Street, maar ook Moore Street, Earl Street of Lane (vandaag de dag is dit Henry Place) en Drogheda Street.

Wandel over Henry Street en neus wat rond. Na ongeveer 100 m verandert Henry Street in Mary Street. Blijf rechtdoor lopen, tot je Jervis Street aan de linkerkant ziet. Ga Jervis Street in. Aan de rechterkant zie je de voormalige St Mary’s Church.

De vroegere St Mary's Church werd ontwijd in 1986. De kerk werd eerst omgevormd tot een handelszaak en later tot een restaurant en pub. In 2007 namen de huidige eigenaars het gebouw over en sindsdien staat het simpelweg bekend als ‘The Church’.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 6

Dublin Post Office - © yykkaa / Shutterstock.com
B

De kerk werd in 1697 ontworpen door Sir William Robinson en de bouw startte in 1700. Het was de eerste kerk met galerijen in Dublin, wat het wat een architecturale merkwaardigheid maakt. Het aanpalende kerkhof staat bekend als de laatste rustplaats van enkele bekende personen zoals Archibald Hamilton Rowan, lid van de United Irishmen, Mary Mercer, stichter van het Mercer’s Hospital en Lord Norbury, ook weleens ‘the hanging judge’ genoemd, één van de meest corrupte figuren uit de Ierse geschiedenis. Het kerkhof werd omgedoopt tot het Wolfe Tone Square.

Keer terug naar Mary Street en vervolg je weg naar links. Steek Capel Street over en ga verder op Mary’s Lane. Sla linksaf naar Church Street (N1). Na 75 m zie je rechts je volgende bestemming, St. Michan’s Church.

De protestantse St. Michan’s Church dateert uit 1686. De grond waarop de kerk gebouwd is, wordt al sinds de oprichting van een Noorse kapel in 1095 als bidplaats gebruikt.

De ietwat simpele buitenkant van de kerk staat in sterk contrast met het indrukwekkende interieur Je vindt er prachtig houtnsijwerk en een orgel uit 1724, dat naar verluidt door Händel gebruikt werd om Messiah te componeren. De grafkelders van de kerk bevatten een grote hoeveelheid gemummificeerde restanten. Deze werden uitermate goed bewaard door de unieke atmosfeer in de kerk, gecreëerd door de kalkstenen muren en de droge lucht.

De kerk en haar grafkelders zijn open voor het publiek. Aangezien de kerk nog steeds in gebruik is als gebedshuis, is ze niet toegankelijk op zondagen.

 Church Street, Dublin 7 // Zie website voor openingsuren // Betaalde toegang // www.cccgroup.dublin.anglican.org/Christ_Church_Cathedral_Group/St._Michans.html

Ga bij het buitengaan naar rechts, neem vervolgens de eerste straat links en volg de tramlijnen. Vervolg je weg langs de tramlijnen naar Chancery Street, Mary’s Abbey en Abbey Street Upper en sla links de Jervis Street in. Hier vind je aan de linkerkant het National Leprechaun Museum.

Het National Leprechaun Museum is het eerste museum dat gewijd werd aan Ierse folklore en mythologie. De Ieren vertellen al meer dan 1000 jaar verhalen over

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

7
C D

leprechauns (kleine, ondeugende kabouters). Dit museum brengt deze schat aan verhalen samen op eigenzinnige wijze.

Je krijgt de volledige geschiedenis van de wezentjes te zien, van hun eerste verschijning in de 8ste eeuw tot de huidige voorstellingen, met heel wat avontuur tussenin.

Er zijn op vrijdag en zaterdag ook avondbezoeken mogelijk.

 Jervis Street, Dublin 1 // Zie website voor openingsuren // Betaalde toegang// www.leprechaunmuseum.ie

Wandel bij het buitenkomen Jervis Street verder over in zuidelijke richting, naar de Liffey Rivier. Sla linksaf wanneer je aan de rivier gekomen bent.

De Liffey Rivier stroomt door het centrum van Dublin. De rivier levert een groot deel van Dublins watervoorraad en is de ideale plek voor wat ontspanning. Deze waterloop wordt al sinds het verblijf van de Vikings in Dublin gebruikt voor handel. Vandaag de dag vormt de toeristenboot, de Liffey Voyage, het voornaamste verkeer op het water. Verder stroomafwaarts, voorbij East-Link Bridge, wordt de rivier nog steeds gebruikt voor handel en ferryverkeer. Van alle bruggen die de Liffey oversteken, is Mellow’s Bridge de oudste. Deze werd vroeger de Queens Bridge genoemd en werd gebouwd in 1764. Ha’penny Bridge, waarover je straks zal lopen, was de eerste ijzeren brug die over de rivier gebouwd werd.

Je kan de Liffey oversteken via de Dublin’s Millennium Bridge (gebouwd in 1999 om het nieuwe millennium te vieren). Maar je kan ook nog wat verder langs het water kuieren, over de promenade die begint net na de Millennium Bridge. Na 150 m stappen, kom je dan aan de Ha’penny Bridge.

Zoals eerder vermeld, was de Ha'penny Bridge de eerste ijzeren brug over de Liffey. Ze werd gebouwd in 1816. Oorspronkelijk werd de brug de Wellington Bridge genoemd, naar de hertog van Wellington, die geboren is in Dublin. De naam werd veranderd naar de Liffey Bridge. Dit is nog steeds de officiële naam, hoewel de meeste mensen de brug vooral kennen als de Ha’penny Bridge.

Vóór de bouw van de brug werden passagiers de rivier overgezet met oude ferry’s. Op een bepaald moment werden de ferry’s afgekeurd en William Walsh, de baas van de ferrydienst, had de keuze tussen ze te laten repareren of een brug te bouwen. Walsh koos voor de brug en mocht 100 jaar lang een ha-penny (een halve penny) tol vragen aan iedereen die de brug overstak. De tol werd opgeheven in 1919, maar de naam is blijven hangen.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

8
E

De brug werd gerenoveerd in 2001 en opnieuw in zijn oorspronkelijke witte kleur geverfd. De laatste jaren groeide de trend om als koppeltje je liefde aan de wereld te tonen door een hangslot aan de brug te hangen. Jammer genoeg raakte de brug hierdoor beschadigd (in Parijs is zo bijvoorbeeld een brug bezweken onder het gewicht) en het stadsbestuur heeft ondertussen verboden om nog langer sloten aan de brug te hangen Ha’penny Bridge vierde haar 200-jarig bestaan in mei 2016.

Steek de Ha’penny Bridge over en wandel onder de boog recht voor je. Ga rechtdoor tot op het Temple Bar Square. Sla rechtsaf en stap Temple Bar naar beneden. Je bevindt je nu in het culturele hart van Dublin. Wil je graag van het Ierse nachtleven proeven? Kom dan zeker ‘s avonds nog eens terug om de livemuziek en het publeven te ervaren. Nu ook honger en dorst? Dit is ook de uitgelezen plaats voor een korte pauze in deze wandeling. Dublin zet zich immers meer en meer op de kaart voor haar culinaire hoogstandjes.

De omgeving van Temple Bar wordt gepromoot als Dublins culturele centrum. Het heeft een bruisend nachtleven dat vooral bij toeristen erg populair is. Oorspronkelijk stond de omgeving bekend als St. Andrews Parish maar werd later omgedoopt tot Temple Bar. De naam is enerzijds een hommage aan de gelijknamige buurt in Londen, en anderzijds een eerbetoon aan een van

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 9

Ha’penny Bridge - © Claudio Divizia / Shutterstock.com

de meest prominente families die in de vroege 17de eeuw in de streek leefde. Het gezinshoofd, Sir William Temple, was van 1609-1627 provoost van Trinity College. Tegenwoordig bevinden zich veel grote Ierse culturele instituten in deze omgeving, onder andere het National Photographic Archive, het Irish Film Institute, de Irish Stock Exchange en de Central Bank of Ireland. Als je hier op zaterdag of zondag bent, neem dan zeker eens een kijkje op de Temple Bar Book Market op het Temple Bar Square. Elke zaterdag kan je ook de Temple Bar Food Market bezoeken op het Meetinghouse Square.

Ga vanaf Temple Bar links naar Temple Lane. Sla na ongeveer 150 m rechtsaf, in Dame Street. Vervolg je weg langs Dame Street. Na 200 m zie je City Hall aan de linkerkant.

Dublin City Hall, oorspronkelijk de Royal Exchange, werd gebouwd tussen 1769 en 1779. Het is een belangrijk voorbeeld van 18de-eeuwse neoklassieke stijl. De witte buitenkant is gemaakt van Portlandsteen, afkomstig van een steengroeve in Dorset, Engeland. De Royal Exchange werd gebouwd als een ontmoetingsplaats voor zakenlui en handelaars uit Dublin. In de jaren vijftig van de 19de eeuw, werd het gebouw in gebruik genomen door het burgerlijk bestuur. In 1852 werd het bij de eerste bijeenkomst van het stadsbestuur omgedoopt tot ‘City Hall’

Tijdens de Paasopstand van 1916 werd City Hall gebruikt als garnizoen voor het Irish Citizen Army. Aan het begin van de 21ste eeuw werd het gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke staat van de 18de eeuw. De Dublin City Council heeft prijzen gewonnen voor het behoud van dit architecturaal pareltje. Toegang tot City Hall is momenteel gratis.

Ga rechtdoor vanaf City Hall. Recht voor je zie je de Christ Church Cathedral. De kathedraal is open voor bezoek. Je kan een combiticket met korting voor de kathedraalcrypte en Dublinia kopen. Dit museum is de volgende tussenstop op onze wandelroute.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 10

 Dame St, Dublin 2 // Open Ma-Zat 10u – 17u15 // Vrije toegang // www.dublincity.ie/dublincityhall
F

Christ Church Cathedral is de oudste van twee middeleeuwse kathedralen in Dublin. Hij werd gebouwd rond 1030 nadat de Hiberno-Noorse koning, Sigtrygg Silkbeard, in 1028 op bedevaart naar Rome was geweest. In de 19de eeuw was de kathedraal in zeer slechte staat en onderging ze grote renovaties. Daardoor is het vandaag de dag erg moeilijk te zeggen welke delen ook echt uit de middeleeuwen dateren en welke Victoriaanse pastiches zijn. In ieder geval heeft de kerk veel interessante architecturale kenmerken. Eén daarvan is de crypte: in Christ Church Cathedral vind je de grootste crypte van zowel Ierland als de volledige Britse eilanden. Ze is zeker een bezoekje waard. Let er ook op twee ongewone bewoners: een gemummificeerde kat en rat, die de bijnaam ‘Tom en Jerry’ kregen. Je kan gratis de mis bijwonen of bidden. Voor een bezoek aan de crypte en andere bezienswaardigheden, moet je echter wel inkom betalen.

Christ Church Cathedral komt voor in verschillende films en tv-programma’s, zoals The Tudors.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 11

Christ Church Cathedral en de boog naar Dublinia- © Ana Rey
G
 Christchurch Pl, Wood Quay, Dublin 8 // Zie website voor openingsuren // http://christchurchcathedral.ie/

Dublinia ligt aan de overkant van Winetavern Street, en is met de kathedraal verbonden via een stenen boog.

Dublinia geeft een historisch gedetailleerd beeld van hoe Dublin eruitzag tijdens de middeleeuwen en ten tijde van de Vikings. Je kan er ook genieten van een prachtig uitzicht over de stad vanuit St Michael’s Tower die 96 treden telt en nog dateert uit de middeleeuwen.

 St. Michael’s Hill, Christ Church, Dublin 8 // Zie website voor openingsuren // Betaalde toegang// www.dublinia.ie

Onze volgende stop is Dublin Castle, waar je verschillende historische gebouwen vindt. Het terrein is vrij toegankelijk. Sla rechtsaf wanneer je Dublinia buitenkomt en ga, nadat je onder de stenen boog bent doorgewandeld, links naar Christchurch Street. Houd vervolgens rechts aan naar Castle Street. Vervolg de weg en wandel onder de autovrije toegangspoort door, het kasteeldomein op.

Dublin Castle is een van de belangrijkste trekpleisters van Dublin. Het is niet één apart complex, maar bestaat uit meerdere gebouwen. De meeste hiervan dateren uit de 18de eeuw, maar een van de gebouwen staat er al sinds de regeerperiode van King John, de eerste Lord van Ierland.

Oorspronkelijk had het kasteel een sterk Normaans uitzicht. Vandaag de dag is enkel de Record Tower, gebouwd rond 1228-1230, het enige overblijfsel van het oorspronkelijke kasteel.

De Britse Regering in Ierland was ooit gevestigd op deze site, en tegenwoordig is het een belangrijk gebouwencomplex van de Ierse Regering.

Je kan er de Chester Beatty Library en het Revenue Museum (Belasting Museum) gratis bezoeken, of een (betalende) begeleide tour volgen langs de State Apartments, de Medieaval Undercroft en de Chapel Royal.

 Dame Street, Dublin // Zie website voor openingsuren // Vrije toegang – te betalen begeleide tours // www.dublincastle.ie

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

12
H I

Als je eenmaal ontdekt hebt wat Dublin Castle te bieden heeft, keer dan terug buiten via de ingang naar Dame Street, maar neem daar de kleine Dame Lane in plaats van de hoofdweg. Dame Lane bevindt zich onmiddellijk rechts, net buiten de toegangspoort. Ga verder door dit steegje, steek Great George’s Street over en sla na ongeveer 100 m rechtsaf, naar Trinity Lane. Sla linksaf naar St. Andrews Street Onze volgende halte bevindt zich aan de rechterkant.

In de voormalige St Andrew’s Church vind je vandaag de dag de toeristische dienst van Dublin. Indien je nog meer informatie wenst of vragen hebt, spring dan zeker eens binnen. Het huidige gebouw werd in 1860 gebouwd als een Church of Ireland-kerk, nadat in 1793 de vorige kerk op deze plaats was afgebrand

Ga zeker ook eens kijken naar het standbeeld van Molly Malone, een personage uit een van de meest bekende Ierse liedjes.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

13
Dublin Castle - © Marie-Lise Van Wassenhove
J

Molly Malone heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Dublin en heeft een plaatsje in het hart van elke Dublinner, ook al heeft ze nooit echt bestaan (er is in ieder geval geen enkel bewijs dat het personage gebaseerd is op een echte vrouw). Molly Malone is een personage uit het liedje In Dublin’s Fair City – ook gekend als Cockles and Mussels

In het lied is Molly een visverkoopster die haar waar aan de man brengt in de straten van Dublin. Ze sterft helaas jong aan de gevolgen van koorts. Verschillende theorieën over Molly doen de ronde. Sommigen suggereren dat ze ‘s nachts werkte als prostituee, anderen beweren dan weer dat ze juist een van de weinige kuise straatventers van haar tijd was.

“In Dublin’s fair city, where the girls are so pretty…”, zoals het lied gaat, blijkt ook vandaag nog heel toepasselijk. De boezem van Molly’s standbeeld is al zo vaak betast, dat het brons er stilaan aan het verdwijnen is.

 Suffolk St, Dublin 2

14
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be
Molly Malone - © Shutterstock
K
L

Stap, nadat je een foto met Molly genomen hebt (handen thuishouden ☺!), verder in noordelijke richting op Church Lane. Steek Green College Road over en wandel aan de rechterkant. Je passeert de vroegere Houses of Parliament.

De Irish Houses of Parliament boden tijdens het grootste deel van de 18de eeuw onderdak aan de twee kamers van de Ierse regering, totdat het parlement afgeschaft werd door de Act of Union in 1800. Dit was het eerste parlement met twee kamers dat met dit doel gebouwd werd. Nadat de regering ontbonden werd, werd het gebouw gebruikt voor meerdere doeleinden, zoals een militair garnizoen en een kunstgalerij. Een aantal jaar later werd het gebouw gekocht door de Bank of Ireland dat het gebruikte als haar hoofdkwartier. Eén van de verkoopsvoorwaarden was dat het gebouw zodanig aangepast moest worden, dat het nooit meer gebruikt kon worden als parlement. Tegenwoordig is het gebouw nog steeds eigendom van de bank, maar doet het dienst als evenementenhal. Je kan het gebouw ook bezoeken. Het House of Lords (het Hoger Huis) is, ondanks de verkoopsvoorwaarde, relatief ongeschonden gebleven. De bouwstijl werd gekopieerd door verschillende regeringsgebouwen over de hele wereld.

Steek voorzichtig de straat over. Je komt nu aan een groot gebouw met een klok en zuilen. Dit is de ingang van het Trinity College, één van de meest prestigieuze universiteiten van Ierland en zelfs van Europa. Wandel door het gebouw. Aan de andere kant vind je een aantal architecturale hoogtepunten.

Trinity College Dublin is de oudste universiteit van Ierland en een van de oudste universiteiten van Groot-Brittannië en Ierland. De gebouwen komen voornamelijk samen rond twee grote vierhoeken en twee speelvelden, en het hele complex telt zo’n 190.000 m2 In de bibliotheek bevindt zich het wettelijk depot van Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het bevat ongeveer 4.5 miljoen geprinte boeken en veel manuscripten, zoals het Book of Kells (een manuscript uit het jaar 800 met prachtige kalligrafie)

Je kan een rondleiding volgen waarmee je toegang krijgt tot een tentoonstelling van het Book of Kells en tot de prachtige oude bibliotheek. De rondleiding gaat ook langs de vier grote pleinen en geeft meer uitleg over de 500-jarige geschiedenis van de universiteit. Tickets voor het Book of Kells kan je online kopen (aangeraden), maar die voor de rondleiding niet. Ga gewoon naar de toegangspoort en koop een kaartje voor de eerstvolgende rondleiding.

 College Green, Dublin 2 // Zie website voor openingsuren // Betaalde toegang // www.tcd.ie/visitors/book-of-kells

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

15
L M

Het Trinity College is het eindpunt van deze wandeling, maar meteen ook het startpunt van onze volgende wandeling doorheen de stad. Je kan de dag hier eindigen, of meteen aan wandeling 2 beginnen.

 Op zoek naar een hotel in Dublin? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be

16
Trinity College - © Marie-Lise Van Wassenhove
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 17 STADSWANDELNG 1: HOOGTEPUNTEN VAN DUBLIN

Deze gratis reisgids bevat onze eerste stadswandeling voor Dublin.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 49 blz A4) reisgids van Dublin met 2 extra stadswandelingen, waaronder een kroegentocht, en meer dan 40 uitgewerkte bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

18
© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be  Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

DISCLAIMER

Wij halen onze informatie uit betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Toch kunnen we niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele foutieve informatie, noch voor het gebruik van deze informatie en zijn eventuele nadelige gevolgen.

Wij zouden het ten zeerste op prijs stellen indien je eventuele opmerkingen, aanvullingen of foutieve gegevens zou doorgeven via info@themediabay.be.

Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.citygidsen.nl.

© Maps OpenStreetMap.org

Adverteren in deze gids?

Contacteer The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: september 2017

© Alle rechten voorbehouden

Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets in deze uitgave mag gekopieerd worden, zonder uitdrukkelijke goedkeuring van de uitgever.

© Koop de volledige reisgids op shop.themediabay.be 19

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.