Baltische Staten Rondreis (PDF)

Page 1

Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door de Baltische Staten.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 125 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 3 stadswandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

2
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 3
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 4

INLEIDING

Deze 16-daagse rondreis begint in de zuidelijkste Baltische staat: Litouwen. Het is een levendig en rebels land dat nog steeds grotendeels onbekend is bij internationale toeristen en dat maakt van Litouwen een van Europa's best bewaarde geheimen. Je reis begint vlakbij de grens met Wit-Rusland in hoofdstad Vilnius. Deze stad charmeert met haar schilderachtige, geplaveide straatjes en barst van de historische bezienswaardigheden en barokke architectuur. Litouwen is relatief klein, maar heeft wel een uitgestrekte kustlijn langs de Baltische Zee die het hart van menig natuurliefhebber sneller zal doen slaan. Het unieke, zanderige voorgebergte dat uit het water steekt, staat bekend als de Koerse Schoorwal. Dat Litouwse kustgebied lokt duizenden trekvogels die door kijklustige vogelliefhebbers bewonderd worden.

De volgende bestemming is Letland, de middelste van de drie Baltische staten. Letland heeft een sterke en fascinerende culturele identiteit die van het land het perfecte tegengif maakt voor all-in zonvakanties Wandel tussen de prachtige pijnbomen van de Gauja-vallei, slenter door de kleine dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan en ontdek de unieke culturele tradities van dit boeiende volk. Toeristen die Letland bezoeken, trekken meestal meteen naar de historische (en tegelijk moderne) hoofdstad Riga of gaan feesten op een van de vele brede stranden. Zoals je in deze gids zal ontdekken, heeft Letland veel meer dan dat te bieden.

Estland moet niet onder doen voor zijn twee Baltische collega’s De kustlijn van deze noordelijke staat ligt bezaaid met eilanden en de Estse landschappen zijn opvallend gevarieerd. De rotsachtige kustlijnen, eeuwenoude oerbossen, pittoreske meren en mysterieuze moerassen zullen je zonder twijfel weten te verbazen en de historische kastelen, forten en kerken zullen alle geschiedenisliefhebbers fascineren. De moderne hoofdstad Tallinn werd opgetrokken rondom een goed bewaarde middeleeuwse kern en is misschien wel een van de mooiste steden van Europa. Estland is ook op cultureel vlak volstrekt uniek. De culturele identiteit van Estland leunt nog het meest aan bij die van Finland, maar de jaren waarin Estland deel uitmaakte van de Sovjet-Unie hebben de twee buurlanden verschillende richtingen ingeduwd. Nu is Estland een echt Europees land dat steeds meer nieuwsgierigen lokt

Totale afstand: 3417 kilometer

• Je rondreis door de Baltische Staten voorbereiden? Bekijk hier onze favoriete hotels en verblijven in de Baltische Staten

• Wil je graag tickets of georganiseerde tours boeken in de Baltische Staten? Boek je tickets voor tours bij GetYourGuide

• Een auto huren voor je rondreis? Boek je auto met all incl. via SunnyCars

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 5
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 6

DAG 1: VILNIUS EN OMGEVING

Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, is een uitstekende introductie tot de Baltische staten en daarom de uitgelezen plek om je rondreis te beginnen. Nadat het tientallen jaren grotendeels over het hoofd werd gezien door internationale reizigers, maakt Vilnius vandaag furore als een historisch en cultureel pareltje. Vilnius heeft een van de grootste overgebleven middeleeuwse stadscentra van heel Europa en pronkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Rondom het neoklassieke stadhuis en de kathedraal prijken maar liefst bijna 2000 opmerkelijke gebouwen en monumenten. Ondanks al die geschiedenis is Vilnius niet in het verleden blijven steken. In 2021 werd de Litouwse hoofdstad zelfs uitgeroepen tot een van de 25 Global Cities of the Future.

Stadswandeling in Vilnius

We stellen voor dat je je wandeltocht door Vilnius begint bij de Poort van de Dageraad

• Afstand: 5 km

• Beginpunt: Poort van de Dageraad

• Eindpunt: Kasteeltoren Gediminas

Wil je meer zien van Vilnius? Boek nu je tour in Vilnius voordelig online

Wil je graag mee met een gids door het centrum van Vilnius langs de mooiste plekjes? Boek je wandeling met gids hier online.

Graag met de hop-on/hop-off bus door Vilnius rijden? Boek je ticket voordelig online.

Vanuit Vilnius naar de Kruisheuvel, boek je tour online? Je kan deze daguitstap hier online boeken

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 7
1

Je rondleiding begint bij de Poort van de Dageraad (of Aušros vartai), een van de belangrijkste monumenten van de stad. Dit is de enige overgebleven stadspoort die tussen 1503 en 1522 gebouwd werd als onderdeel van de oorspronkelijke verdedigingswerken van de stad. In de 16e eeuw was het gebruikelijk dat stadspoorten religieuze artefacten bevatten om de stad te bewaken en reizigers te zegenen. De kapel van de Poort van de Dageraad werd uitgerust met een icoon van de Maagd Maria, waarvan men zegt dat het wonderbaarlijke krachten bezit. Het is daarom ook een belangrijk bedevaartsoord.

 Poort van de Dageraad, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.674349, 25.289562

Als je onderdoor de Poort van de Dageraad wandelt, kom je in de oude stad van Vilnius. De oude stad werd in 1994 tot UNESCO-werelderfgoed uitgeroepen en het is een van de grootste overgebleven middeleeuwse stadscentra in Noord-Europa.

Wandel voorbij de kerk van Sint-Teresa aan je rechterkant en passeer nog een paar kerken aan je linkerkant vooraleer je uiteindelijk de kerk van Sint-Casimir bereikt.

©
de
gids op shop.themediabay.be 8
Koop
volledige
Poort van de Dageraad - © Shutterstock
A

De kerk van Sint-Casimir op het Stadhuisplein is de oudste barokke kerk van Vilnius. Ze werd gebouwd tussen 1616 en 1618. In het midden van de 18e eeuw kreeg de kerk een facelift en werd ze bekroond met een unieke koepel Deze kerk staat bekend om haar uitstekende akoestiek. Internationaal geprezen musici hebben hier al concerten gehouden.

 Kerk van Sint-Casimir, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.677741, 25.288174

Kerk van Sint-Casimir - © Shutterstock

Wandel in noordelijke richting over het Stadhuisplein en ga naar rechts om een van de vestigingen van het Litouws Kunstmuseum te bezoeken.

Het Litouws Nationaal Kunstmuseum is het grootste nationale museum van het land en herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken in een aantal verschillende vestigingen, waarvan dit de grootste is. In het Nationaal Kunstmuseum kan je zowel beeldende kunst als schilderijen van oude en nieuwe meesters bewonderen. Er worden ook tekeningen, conceptuele kunst en volkskunst tentoongesteld.

 Litouws Nationaal Kunstmuseum, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.680632, 25.289745

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 9
B C

De Piliesstraat (Pilies gatvė) begint ten noorden van het Stadhuisplein en baant zich een weg naar het noorden tot aan het Kathedraalplein. Dit is een van de levendigste hoofdstraten van het oude stadscentrum Marktkramers verkopen er hun artesanale producten en dat maakt de Piliesstraat een populaire plek voor souvenirjagers. Je kan er mooi barnsteenwerk, barnstenen sieraden en linnen kleding kopen. Het hele jaar door vinden hier bovendien festivals en evenementen plaats.

 Pilies G., Vilnius, Litouwen // GPS: 54.6828, 25.289161

Ten westen van de Piliesstraat staan de gebouwen van de Universiteit van Vilnius. Deze universiteit is de grootste van het land en werd al gesticht in 1579. Het universiteitscomplex vertegenwoordigt alle belangrijke bouwstijlen die in Litouwen ooit de overhand hadden: gotiek, renaissance, barok en classicisme.

 Universiteit van Vilnius, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.682564, 25.287616

© Koop de volledige gids

10
op shop.themediabay.be
Universiteit van Vilnius - © Shutterstock
E D

Baan je een weg naar het Simonas Daukantas-plein waar het presidentiële paleis voor je uittorent. Het plein is steevast het toneel van staatsplechtigheden, maar ook van grootschalige bijeenkomsten en protesten. Het werd genoemd naar de 19e-eeuwse Litouwse voortrekker van de nationale opleving, Simonas Daukantas.

Het presidentieel paleis is sinds 1997 de officiële zetel van de president van Litouwen. De oorsprong van het bouwwerk gaat terug tot de 14e eeuw, maar het heeft sindsdien een aantal verbouwingen ondergaan.

 Simonas Dautantas-plein, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.684112, 25.286512

Op dit punt heb je twee mogelijkheden. Je kan naar het westen wandelen om enkele extra bezienswaardigheden te verkennen, zoals we hieronder voorstellen, of je kan gewoon meteen even verderop naar het Kathedraalplein gaan om de kathedraal van Vilnius te bewonderen.

Het laatrenaissancistische Radvila-paleis is het enige overgebleven renaissancepaleis van de stad. Het paleis herbergt enkele zalen van het Nationaal Kunstmuseum waar prachtige schilderijen van de hand van oude meesters hangen. Het gebouw wordt momenteel gerestaureerd. De werken zullen naar verwachting rond 2023 klaar zijn. Dat is niet toevallig het 700-jarig jubileum van de eerste vermelding van Vilnius in 1323.

 Radvilla-paleis, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.683723, 25.279586

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 11
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1 F

Weggestopt in het centrum van Vilnius staat het gedenkteken ter ere van Frank Zappa. Die beroemde musicus bezocht Litouwen nooit en had helemaal geen band met het land, maar de Litouwse jeugd voelde zich verbonden met zijn muziekstijl en hij groeide uit tot een icoon van hun pas ontdekte vrijheid. Een Frank Zappa-fanclub in Vilnius richtte dit gedenkteken op na zijn dood.

 Gedenkteken van Frank Zappa, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.682954, 25.275916

Vóór de Tweede Wereldoorlog was Vilnius een van de grootste Joodse centra in Europa. De Joodse invloed leidde zelfs tot de bijnaam van de stad: 'het Jeruzalem van Litouwen'. Het Vilna Gaon Museum voor Joodse Geschiedenis is gewijd aan het verhaal van de Litouwse Joden, hun geschiedenis en cultuur.

 Vilna Gaon Museum voor Joodse Geschiedenis, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.683953, 25.277418

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 12
Radvila-paleis - © Shutterstock
2 3

Het Museum van Bezettingen en Vrijheidsgevechten verzamelt en stelt documenten en artefacten tentoon die te maken hebben met de bezetting van Litouwen door de Sovjet-Unie, de Litouwse partizanen en de slachtoffers van die periode. Het museum is gevestigd in het voormalige KGB-hoofdkwartier tegenover het Lukiškės-plein.

 Museum van Bezettingen en Vrijheidsgevechten, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.687976, 25.270616

Als je deze optionele bezienswaardigheden bezocht hebt, wandel dan langs Gedimino Pr. terug naar het oosten om de kathedraal van Vilnius te bereiken.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

De katholieke kathedraal van Vilnius is gewijd aan de heiligen Stanislaus en Ladislaus. Hier werden de groothertogen van Litouwen gekroond en veel beroemdheden uit de Litouwse geschiedenis liggen begraven in de catacomben van de kathedraal. Dit indrukwekkende bouwwerk werd opgetrokken tussen 1779 en 1783. Binnen vind je talrijke kunstwerken en fresco's die dateren van tussen de 16e en de 19e eeuw. Men gelooft dat hier vroeger een heidense tempel stond, want bij restauratiewerkzaamheden werden altaren en een originele vloer uit de regeerperiode van koning Mindaugas (1253-1263) gevonden. Men ontdekte ook de resten van een vroegere kathedraal uit 1387 en op een muur van een ondergrondse kapel werd bovendien een fresco gevonden dat dateert uit het einde van de 14e eeuw. Dat maakt het het oudste fresco van Litouwen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 13
G 4
 Kathedraal van Vlnius, Vilnius, Litouwen // GPS:54.686019, 25.287735

Het Paleis van de Groothertogen van Litouwen, net achter de kathedraal, werd oorspronkelijk in de 15e eeuw gebouwd ter ere van de heersers van het Groothertogdom Litouwen. Vier eeuwen lang was dit het politieke en admistratieve centrum van het PoolsLitouwse Gemenebest. Het werd in 1801 afgebroken, maar de bouw van een nieuw paleis begon in 2002 en werd in 2018 voltooid. Het gloednieuwe paleis werd neergepoot in de renaissancestijl zodat het goed past bij de kathedraal. Het bouwwerk was en blijft wel controversieel.

 Paleis van de Groothertogen van Litouwen, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.686171, 25.289022

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 14
Kathedraal van Vilnius - © Shutterstock
H

Het door de staat gesponsorde Nationaal Historisch Museum van Litouwen werd in 1952 opgericht. Het museum bevindt zich in een oud kasteelcomplex en herbergt een enorme collectie belangrijke documenten en historische voorwerpen. Het kasteel van Vilnius bestaat uit een verzameling gebouwen die tussen de 10e en de 18e eeuw steeds uitgebreid werden en een onderdeel vormden van de verdedigingswerken van Vilnius

 Nationaal Historisch Museum van Litouwen, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.687330, 25.289140

Wil je meer zien van Vilnius? Boek nu je tour in Vilnius voordelig online

Wil je graag mee met een gids door het centrum van Vilnius langs de mooiste plekjes? Boek je wandeling met gids hier online.

Graag met de hop-on/hop-off bus door Vilnius rijden? Boek je ticket voordelig online.

Vanuit Vilnius naar de Kruisheuvel, boek je tour online? Je kan deze daguitstap hier online boeken

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 15
Paleis van de Groothertogen van Litouwen - © Shutterstock
I

Tegenwoordig is het opvallendste onderdeel van het kasteelcomplex de kasteeltoren van Gediminas. Het is hét symbool van Vilnius en bij uitbreiding van heel Litouwen. Een absolute must-see dus! De heuvel Gediminas, waarop het hoogstgelegen kasteel pronkt, wordt al bewoond sinds de neolithische tijd. Vanop het uitkijkplatform bovenaan de toren word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht over de stad. Het is de perfecte plaats om deze stadswandeling door Vilnius af te sluiten.

 Gediminas-kasteeltoren, Vilnius, Litouwen // GPS: 54.686927, 25.290717

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 16
Kasteeltoren van Gediminas - © Shutterstock
J
 Op zoek naar een hotel in Vilnius? Klik hier voor speciale aanbiedingen.
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 17
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 18

DAG 2: VILNIUS NAAR KAUNAS

• Afstand: 286 km

• Beginpunt: Vilnius

• Eindpunt: Kaunas

• Bezienswaardigheden:

• Trakai

• Nationaal park Dzūkija (optioneel)

• Park Grūtas

• Kaunas

Ten westen van Vilnius ligt de stad Trakai, een plek die je absoluut niet mag overslaan Het was ooit de hoofdstad van het Groothertogdom Litouwen en barst dus van de geschiedenis. Het stadje nestelt zich tussen twee meren in het hart van het Trakai Historisch Nationaal Park. Het is immens populair bij Litouwers als vakantiebestemming en ook internationale reizigers zakken in steeds grotere getale af naar deze bijzondere plek.

De voornaamste reden om Traikai te bezoeken, is het erg fotogenieke eilandkasteel. Het waakt over het meer en de andere eilandjes en lijkt wel uit een sprookje geplukt. Vroeger woonden de Litouwse hertogen hier. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw, maar kreeg later een nieuw 15eeeuwse jasje aangemeten. Wat bouwstijl betreft is dit kasteel grotendeels gotisch, maar je zal ook enkele renaissance-elementen herkennen Laat het beroemdste kasteel van Litouwen zeker niet links liggen.

Het Historisch Museum van Trakai huist een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de stad. Het museum bevindt zich al sinds 1962 in het hertogelijk paleis van het eilandkasteel. In 1992 werden meer tentoonstellingszalen geopend in de westelijke gangen van het kasteel en sinds 2005 kan je een tentoonstelling over liturgische kunst bezoeken in de Dominicaanse kapel.

Hoewel het eilandkasteel verreweg de beroemdste bezienswaardigheid van de stad is, valt er in Trakai nog meer te zien en te beleven.

Een andere bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is, is het Etnografisch Museum. Het laat bezoekers kennismaken met het Litouwse volk Karaim en hun tradities. Dat volk migreerde

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 19
2

ruim 600 jaar geleden vanuit de Krim naar Litouwen. Het is de enige tentoonstelling over deze bijzondere bevolkingsgroep.

Overweeg ook om een zeiltochtje te maken op het meer van Galvė of errond te fietsen. Het is de beste manier om te genieten van de natuur langs de oevers van het meer. De bosrijke heuvels die het meer sieren worden beschermd door het regionaal natuurpark Aukštadvaris.

 Trakai, Litouwen // GPS: 54.653013, 24.933379

Van Vilnius: Trakai 4-uur durende tour met audiogids, boek je tour online? Je kan deze uitstap hier online boeken

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Natuurliefhebbers moeten het nationaal park Dzūkija hoog aanstippen. Het is het grootste beschermde natuurgebied van Litouwen en het omvat ook het grootste bos van Litouwen. Maar liefst 91% van het nationaal park is bedekt met (grotendeels dennen)bos.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

20
Trakai - © Shutterstock
1

Dit natuurgebied is een paradijs voor wandelaars en fietsers dankzij de vele wandel- en fietspaden. Hoewel de populairste plekjes in het park met de auto bereikbaar zijn, kan je er ook voor kiezen om de natuur helemaal in je op te nemen vanop de fiets of door je wandelschoenen aan te trekken en op ontdekkingstocht te gaan. Zo is de kans ook groter dat je enkele wilde dieren kan spotten. De vele rivieren en beekjes in het park zijn populair bij kajakkers en vissers. (Visvergunningen zijn vereist.)

In het nationaal park liggen een aantal kleine dorpjes vestopt met houten huizen van rond 1900. Opvallend, want dit gebied is dus ontsnapt aan de collectieve boerderijen die de SovjetUnie oplegde. Je kan het park bereiken via Marcinkonys of de oude stadjes Merkinė en Liškiava.

Hier en daar in het bos zal je ook uitgeholde dennen opmerken die vroeger door imkers gebruikt werden. Zie je mensen door de struiken kruipen, dan zijn ze waarschijnlijk bosbessen en paddestoelen aan het plukken. Dat is overigens helemaal toegeleaten. De talrijke overblijfselen uit de steentijd en de bronstijd verraden dat hier al eeuwenlang mensen hebben gewoond.

In Marcinkonys kan je in het informatiecentrum Čepkeliai Marsh een vergunning krijgen om het uitgestrekte beschermde gebied ten zuiden van het nationaal park te bezoeken. Dit moerasgebied is een zwaarbeschermd en waardevol natuurgebied waar slechts een enkel pad voor het publiek toegankelijk is. Ben je een rasechte natuurmens, dan mag je deze kans absoluut niet laten liggen.

Ten westen van Marcinkonys, dicht bij Druskininkai, ligt het Grūtas-park. Dit unieke park ligt bezaaid met standbeelden en propagandamonumenten uit het Sovjettijdperk. Veel dichter kan je niet bij een teletijdsmachine komen. Daarnaast kan je hier ook een dierentuin en een grote speeltuin bezoeken. Een leuke plek dus als je met het hele gezin op reis bent.

De beeldentuin, die officieus bekend staat als "Stalins Wereld", werd in 2001 gesticht door champignonmagnaat Viliumas Malinauskas. Hij vroeg de Litouwse autoriteiten toestemming om de beelden, die na de onafhankelijkheid van Litouwen in 1990 op verschillende plaatsen

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 21
 Nationaal park Dzūkija, Litouwen. // GPS: 54.061082, 24.398482 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
3

waren neergehaald en gedumpt, op te kopen en er een museum over te maken. In 2001 wonnen het park en de oprichter ervan de Nobelprijs voor de vrede.

 Grūtas-park, Litouwen // GPS: 54.023095, 24.079493

Kaunas is, na Vilnius, de grootste stad van Litouwen. Het is vandaag een belangrijk cultureel centrum van het land.

Tijdens het interbellum was Kaunas de hoofdstad van Litouwen Het was toen ook de grootste stad van het land en daarvoor ook hoofdstad van het hertogdom Trakai, het groothertogdom Litouwen en de Trakai Palts. In het interbellum stond Kaunas bekend om zijn bloeiende culturele, artistieke en academische leven en er waren opvallend veel cafés. Er werden in die tijd veel gebouwen in art-decostijl en in nationaal-romantische stijl opgetrokken. Die interbellumarchitectuur wordt geprezen als een van de mooiste voorbeelden van de Europese art deco. Dat heeft ertoe bijgedragen dat Kaunas werd uitgeroepen tot UNESCO-stad van de vormgeving. Kaunas zal in 2022 bovendien de Culturele Hoofdstad van Europa zijn (samen met Esch-sur-Alzette in Luxemburg).

Kaunas is dus een stad die cultuur hoog in het vaandel draagt. Neem zeker de tijd om de oude stad te verkennen. Het stadscentrum is helemaal autovrij en het is er aangenaam wandelen. De belangrijkste monumenten zijn het kasteel van Kaunas, het stadhuis en het presidentieel paleis. Daarnaast zal je ongetwijfeld de bijzondere kerken opmerken. Je kan ook de synagoge en de moskee van Kaunas bewonderen of een van de vele boeiende musea bezoeken. Er is in Kaunas een museum voor ieders interessegebied.

Het absolute hoogtepunt is een bezoek aan het fort van Kaunas, een van de grootste verdedigingswerken van Europa. Het beslaat een oppervlakte van een bijna onvatbare 65 vierkante kilometer. In het negende fort vind je een pakkende Holocaustplaats. Ten oosten van Kaunas bevindt zich ook een uitstekend etnografisch museum waar je in openlucht verschillende authentieke reconstructies van traditionele Litouwse plattelandsgebouwen kan bewonderen. Het ligt aan de oever van het Kaunas-reservoir in de stad Rumšiškės.

 Kaunas, Litouwen // GPS: 54.899114, 23.885859

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 22
4
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 23
Kaunas - © Shutterstock  Op zoek naar een hotel in Kaunas? Klik hier voor speciale aanbiedingen.
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 24

DAG 3: KAUNAS NAAR KLAIPĖDA

• Afstand: 390 km

• Beginpunt: Kaunas

• Eindpunt: Klaipėda

• Bezienswaardigheden:

• Kasteel Raudonė

• Šiauliai

• Kruisheuvel

• Koude Oorlog-museum

• Klaipėda

Het Kasteel Raudonė is een herenhuis uit de 19e eeuw dat tegenwoordig dienst doet als school. Dit kasteel vervangt een oud Teutoons kasteel dat hier tot in de 16e eeuw heeft gestaan. Het was toen een koninklijk landgoed dat groothertog Sigismund II August schonk aan de Pruisische koopman Krispin Kirschenstein.

Een toren van het 19e-eeuwse kasteel is opengesteld voor het publiek en biedt een prachtig uitzicht over de Nemunasvallei.

Het kasteel wordt omgeven door een oud landschapspark waarin een aantal opmerkelijke bomen groeien waaronder een zilverspar, een Zwitserse den, een grijze walnootboom en een Gediminas-eik. Volgens de legende werd Gediminas, de groothertog van Litouwen, onder die eik in 1337 dodelijk werd verwond. Al lijkt dat verhaal niet op historische feiten gestoeld.

 Kasteel Raudonė, Litouwen // GPS: 55.096696, 23.130501

Kaunas: 2-uur durende sightseeingtour, boek je tour online? Je kan deze uitstap hier online boeken

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 25
5

Hoewel de belangrijkste bezienswaardigheid van Šiauliai de beroemde Kruisheuvel is (de volgende halte op deze route), is het ook de moeite waard om een korte stop in de stad zelf te maken. Jammer genoeg werd de binnenstad tijdens beide wereldoorlogen verwoest en mist ze daarom het charme van andere Litouwse steden zoals Vilnius en Kaunas.

Hoewel er geen aaneengesloten oude stad is om te verkennen, zijn er toch een aantal opmerkelijke plekken waaronder een maniëristische kathedraal en verschillende stadspaleizen. De historische Sovjetgebouwen uit de jaren 1940 en 1950 zijn ook opmerkelijk, vooral langs de Vilniausstraat, een voetgangerszone. Je kan ook enkele interactieve musea bezoeken zoals het fietsmuseum en het chocolademuseum.

 Šiauliai, Litouwen // GPS: 55.932583, 23.320475

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 26
Kasteel Raudonė - © Shutterstock
6

De Kruisheuvel is een belangrijk bedevaartsoord waar een groot aantal kruisen, kruisbeelden, Mariabeeldjes en houtsnijwerk door katholieke pelgrims op een heuveltop werden en worden achtergelaten. De oorsprong van deze praktijk is niet helemaal bekend, maar men neemt aan dat de mensen hier kruisen begonnen achter te laten op het voormalige heuvelfort Domantai na de opstand van 1831. Het precieze aantal kruisen is ook niet bekend, maar men gaat ervan uit dat het er nu meer dan 100 000 zijn.

Door de eeuwen heen is deze plek voor Litouwers uitgegroeid tot het symbool van hun vreedzame standvastigheid ondanks alle uitdagingen en bedreigingen waaraan ze in de loop van de geschiedenis het hoofd moesten bieden. Paus Johannes Paulus II bracht een bezoek aan de Kruisheuvel en noemde het een plaats van hoop, vrede, liefde en opoffering.

 Kruisheuvel, Litouwen // GPS: 56.015335, 23.416433

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 27
Kruisheuvel - © Shutterstock
7
Vanuit Vilnius naar de Kruisheuvel, boek je tour online? Je kan deze daguitstap hier online boeken

Ongeveer 110 kilometer naar het westen ligt de volgende fascinerende halte: het Koude Oorlog-museum. Dit museum ligt in het hart van het nationaal park Žemaitija op het terrein van een voormalige Sovjet-raketbasis. Die basis werd, zonder dat de meeste Litouwers het wisten, gebouwd in de jaren 1960 en had de vuurkracht om immense verwoestingen aan te richten in heel Europa. Het terrein speelde mogelijk een rol in de Cubaanse Raketcrisis. Bezoekers kunnen hier rondkijken in voormalige ondergrondse bunkers en een aantal multimediale tentoonstellingen bijwonen.

 Koude Oorlog-museum, Litouwen // GPS: 56.030422, 21.906183

Klaipėda is de op twee na grootste stad van Litouwen en tevens de belangrijkste havenstad van het land Klaipėda kan uitpakken met veel historische bezienswaardigheden, maar is ook een door en door moderne stad met een innovatief architectonisch ontwerp waar vriendelijke, gastvrije mensen wonen. De stad vormt ook de toegangspoort tot de Koerse Schoorwal, een natuurwonder en UNESCO-werelderfgoedsite dat bestaat uit gigantische duinen en dennenbossen die uitsteken boven de Oostzee en het Koerse Haf afschermen. Je verkent de Koerse Schoorwal op de volgende dag van je avontuur.

Neem vandaag vooral de tijd om de stad zelf te verkennen. De oude stad valt op dankzij de overvloedige Duitse en Scandinavische invloeden op de architectuur. Klaipėda onderscheidt zich zo van andere historische Litouwse steden. Het stratenplan is netjes en geometrisch en je vindt er dus gemakkelijk te voet de weg Het stadscentrum houdt een aantal opmerkelijke historische bezienswaardigheden achter de hand. Mis absoluut de overblijfselen van het kasteel van Klaipėda niet, dat oorspronkelijk in de 13e eeuw werd gebouwd door de Duitse Orde.

Je kan ook het oude stadsdeel Zarde bezoeken op de rechteroever van de rivier de Smiltele. Het werd oorspronkelijk bewoond in de 10e eeuw en was bewoond tot in de 16e. Vandaag kan je er de overblijfselen van de 17e - en 18e-eeuwse verdedigingswerken bezichtigen en enkele interessante musea ontdekken.

 Klaipėda, Litouwen // GPS: 55.705909, 21.128998

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 28
8 9
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 29
Klaipėda - © Shutterstock

Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door de Baltische Staten.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 125 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 134 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 3 stadswandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

©
op
30
Koop de volledige gids
shop.themediabay.be

DISCLAIMER

We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk niet-accurate informatie noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl.

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be

Laatste update: September 2021

© Alle rechten voorbehouden.

Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

© Koop de volledige gids

op shop.themediabay.be 31
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 32

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.