Reisgids Andalusië, Complete rondreis

Page 1

Deze gratis reisgids bevat een stadswandeling van Malaga en de route langs de Costa del Sol tot Gibraltar.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 99 blz A4) reisgids met 6 uitgewerkte stadwandelingen en een complete rondreis (1800 km), boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

REISGIDS ANDALUSIË
- 2 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

Málaga: zonnige bestemming en cultuur combineren

Málaga is absoluut méér dan een havenstad aan de Middellandse Zee met bijna 600 000 inwoners waar er ca. 300 dagen in het jaar gevuld zijn met zon. Dat maakt dat je een citytrip Málaga bijna het ganse jaar door kan doen. Bij een verblijf aan de Costa del Sol moet je zeker naar Málaga zijn geweest. Met deze stadswandeling verken je niet alleen de historische binnenstad maar ontdek je ook de moderne boulevard dicht bij zee. Door vernielingen tijdens de Burgeroorlog (1936-1939) zijn niet zo heel veel historische gebouwen overgebleven, maar van deze die er nog staan, bevelen we aan de kathedraal te bezoeken. Het Alcazaba mag je ook niet missen. Dit is een voormalig Moors fort dat tegen een helling ligt. Bóven het Alcazaba kan je via een steil maar heerlijk mooi wandelpad klimmen naar het Castillo de Gibralfaro. Onderweg is het genieten van een prachtig uitzicht over de haven en de stad. En ben je terug beneden kan je nog naar de ruïnes van een Romeins theater vooraleer dan de stad in te trekken.

Er zijn in Málaga ook talrijke musea, kerken en pleinen die je culturele bezoek beslist met waarde kunnen aanvullen. Wist je dat Pablo Picasso in Málaga geboren is (1881) en er 10 jaar verbleef? Daar zijn ze in Málaga best fier op. Zijn geboortehuis kan je bezoeken evenals het Museo Picasso. Ook maak je tijdens de wandeling kennis met wat écht typische Spaans is, dus kom je voorbij flink wat tapasbars. We brengen je ook naar een bodega, niet alleen de beste maar ook de meest authentieke waar je naar hartenlust kan proeven van de zoete Málaga wijnen. Je start aan de ene zijde van het langwerpige stadspark en komt er op het einde terug in, maar in die tussentijd zal je het mooiste van Málaga gezien hebben.

Praktisch

➢ Afstand: 6,4 km

➢ Vertrek en einde: Centre Pompidou Malaga (Paseo de Espana – Paseo de la Farola)

➢ Parkeren: ondergrondse parking onder het Centre Pompidou

Adres: ingang via de Paseo de Espana en de Paseo de la Farola

GPS-coördinaten: 36.719261, -4.412172

➢ Bewegwijzering: geen, zie beschrijving en routekaart

➢ Dienst Toerisme Málaga: www.malagaturismo.com , het infokantoor ligt op het einde van de wandeling (zie kaart)

> Legende: = wegwijzer = bezienswaardigheid

Routebeschrijving

Centre Pompidou Malaga

Ook Málaga heeft een Centre Pompidou al is dit bijhuis veel kleiner dan dit van Parijs. De veelkleurige kubus biedt toegang tot het museum waar kunst te zien is van ondermeer Picasso, Kahlo, Margritte. Ca. 100 werken behoren tot de vaste collectie van het museum maar blijven eigendom van het Parijse moederhuis. Naast de kubus bevindt zich aan de ene zijde een modern winkelcentrum met ook vele terrassen en eetgelegenheden. Aan de andere zijde is het leuk om te wandelen onder de witte overspanning die de boulevard wel ‘n heel moderne trendy uitstraling biedt. Het kreeg de naam mee van Muelle Uno.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

REISGIDS ANDALUSIË
- 3 -

We starten in het groen van het Parque de Málaga, het langwerpige stadspark met een lengte van ca. 800 meter. Het park bezit een botanische weelde aan planten en bomen. Je treft er fonteinen, standbeelden en ander kunstwerk. Het vormt een groene buffer tussen de haven en de binnenstad. Aan het parkeergebouw (naast het Centre Pompidou), moet je naar het veelkleurig gebouw van dit museum en vandaar naar de verkeerslichten met voetgangerspijlen: ‘Centro Historico’.

Je wandelt nu in het park en algauw zie je rechts het statige neo-barokke stadhuis. Dáár kruis je de straat, vervolgens aan het stadhuis links en de eerste rechts langs de fraaie gevel van het stadhuis. Op het einde naar links in de Calle Guillén Sotelo. In de bocht ben je bij punt 2 op de kaart.

In de bocht ga je rechtsaf, tussen een muur en een paleis (Museo de Bellas Artes). Dan heb je twee mogelijkheden. Of je start meteen de wandeling of je neemt een taxi naar het Castillo de Gibralfaro. Met de taxi kan je sneller genieten van het mooie uitzichtpunt op de zee, de haven en de stad. Te voet zal het wel iets langer duren want het vraagt een stevige klim, vooral bij zeer warm weer niet te onderschatten.

Wie met de taxi naar boven wil zal op de hoek de taxistandplaatsen zien. Terugkeren kan te voet. De afdaling is eenvoudig te volgen, er zijn niet veel keuzes zolang je naar beneden stapt. Je komt dan terug op deze hoek uit en kan je wandeling vervolgen naar rechts.

Wie naar boven stapt neemt op de hoek de straat meteen rechts die klimt waar de taxistandplaatsen zijn. Wat verder zie je op de hoek een voetgangerspijl naar het kasteel. Bij de tweede pijl moet je de trap nemen (niet zo duidelijk aangegeven). Dan begint de stevige klim tot bij het panoramaplatform. Reken op een half uur om rustig aan naar boven te klimmen en tegelijk te genieten van het mooie uitzicht. Het drankstalletje boven kan hulp bieden mocht je geen drank hebben meegenomen.

Let op! We raden af om bij een natte vloer te voet naar boven te gaan. Het is dan vrij glad.

Terugkeren doe je via dezelfde weg tot op de hoek met de taxistandplaatsen. Je krijgt achtereenvolgens links de toegang tot het Museum voor Schone Kunsten en rechts de toegang tot het Alcazaba. Ga op dit punt naar rechts en je wandelt langs het Romeins theater. Je wandelt verder door de autovrije restaurantstraat. Bij de verkeerslichten stap je naar de overkant en naar links. Zo kom je op het plein met de naam Plaza de Merced. In de linkerhoek voor je zit Pablo Picasso op een bankje. Daarachter staat zijn geboortehuis. Je bent nu bij punt 3 op de kaart.

Museo de Bellas Artes en Archeologisch Museum

Het vaandel aan de gevel van dit grote neoclassicistische paleis Palacio de la Aduana (ruim 18000 m²) draagt het opschrift Museo de Málaga. Hier zijn sinds eind 2016 twee musea gehuisvest: het Museo de Bellas Artes en het Archeologisch Museum. Het Museum voor Schone Kunsten toont Spaanse schilderkunst voornamelijk uit de 19de eeuw. Vanzelfsprekend hangt hier werk van Picasso, Murillo, Ribera, Velazquez en Goya om enkele namen te noemen. In het andere museum zijn ruim 2000 archeologische voorwerpen in een vaste expositie te zien. Het paleis had voorheen tal van andere functies. Als douanegebouw voor de haven, als kazerne en beginjaren 20ste eeuw had er zelfs een tabaksfabriek een onderkomen.

REISGIDS ANDALUSIË
- 4 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

Het Alcazaba en Romeins theater

Het Alcazaba is een Moors fortcomplex van origine uit de 8ste eeuw. Tijdens de 11de eeuw volgde een uitbreiding. Rondom zijn destijds dikke vestingmuren gebouwd. Het lijkt wel één groot labyrint met zijn vele gangen. Hier krijg je een goed beeld van de Moorse bouwstijl: de vele torentjes, de fijn bewerkte versieringen op de muren, de fraaie bogen, de mozaïeken, de binnentuintjes. Maar ook zie je hoe toen water werd geleid via het ingenieuze irrigatiesysteem.

Een Romeins theater ligt aan de voet van het Alcazaba. Het is vrij te bezoeken. Bij toeval ontdekt halfweg vorige eeuw bij voorbereidingen van renovatiewerken van een cultuurhuis. Er werd dan maar verder opgegraven en ruim 30 jaar later waren die werken klaar. Het volledige theater is niet meer teruggevonden maar de halfronde tribunes en waar het podium stond, dat is nog goed te zien. De oudste delen moeten gebouwd zijn tijdens de 1ste eeuw v.C. Het verklaart ook waarom in het Alcazaba Romeinse pilaren te vinden zijn. De Moren hadden die blijkbaar nuttig gevonden voor het bouwen van hun fort. Naast het theater kan je in een expositieruimte meer te weten komen over hoe het er in die Romeinse periode aan toeging. Vergeet niet een blik te werpen in de glazen piramide naast het theater.

Tip: Wie ook het hoger gelegen Castillo de Gibralfaro wil bezoeken kan een combinatieticket aanschaffen.

Castillo de Gibralfaro

Het kasteel bevindt zich op 130 meter hoogte. Wie te voet tot hier kwam langs het knap aangelegde wandelpad, zal dat beamen. In opdracht van sultan Yusuf I is deze Moorse burcht gebouwd bij de aanvang van de 14de eeuw. Toen genoot men ook wel van het uitzicht maar de bedoeling was om het lager gelegen Alcazaba fort voldoende te kunnen verdedigen. Er stond uiteraard ook een moskee maar die overleefde de Reconquista in 1487 niet toen de Christenen Málaga heroverden op de Moren. Tot in de beginjaren van de 20ste eeuw bleef het kasteel in gebruik door militairen. Nu is er een kleinschalig museum met militaire voorwerpen, vooral wapens en kledij over de troepen die hier gekazerneerd waren gedurende de periode tussen 1487 bij de herovering tot het verlaten van de militaire eenheden in 1925. Tevens staat er een schaalmodel dat je het Málaga van toen laat zien.

Plaza de la Merced en Geboortehuis Pablo Picasso

Op dit vierkante plein Plaza de la Merced zie je een obelisk ter ere van vrijheidsstrijder generaal Torrijos, geëxecuteerd in 1831. Maar méér aandacht zal gaan naar de bronzen persoon op een bankje. Het is niet moeilijk om vinden want er wil altijd wel iemand met hem op de foto. Herken je hem? Het is Pablo Picasso wiens geboortehuis vlak achter hem staat (op huisnummer 15). Hij werd hier geboren op 25 oktober 1881. Zeker is dat hij de eerste twee jaren op de eerste verdieping heeft gewoond.

Mede dankzij een stichting ‘Fundacion Picasso‘ is het huis te bezoeken. Er zijn etsen, lithografieën, keramieken, en foto’s van de kunstenaar te zien en ook enkele privé dingetjes zoals het doopkleed. Maar dit is níet het Picasso museum waar we straks nog langskomen. Pablo woonde hier tot zijn tiende, nadien verhuisde de familie naar La Coruña, later naar Barcelona.

Tip: bezoek eerst het geboortehuis voor je het Picasso Museum binnenstapt in de Calle San Augustin.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

REISGIDS ANDALUSIË
- 5 -

Keer terug op het plein en neem de oversteekplaats voor voetgangers naar de straat waarin je een kerktoren ziet: Calle Granada. Bij een volgend kruispunt volg je rechts mee, nog steeds Calle Granada. Neem bij het eerstvolgende kruispunt de eerste links: Calle San Augustin. Zo kom je bij de ingang van het Picassomuseum. Wandel verder door en je ziet links achter het traliehek de kerk Sint-Augustijn. Vanaf dan zie je reeds de kathedraal maar we nemen jullie eerst mee naar andere plaatsen.

Daarom ga je zo’n honderd meter vóór de kathedraal naar rechts in de Calle del Duque de la Vitoria. Bij een plein ben je bij nummer 4 op de kaart.

Museo Picasso

Het Picassomuseum werd geopend in 2003. Het is ingericht in een voormalig paleis (Buenavista) uit de 16de eeuw. Hoewel Picasso maar tot zijn tiende in Málaga woonde, heeft de stad een blijvende invloed op hem uitgeoefend en daar pakt Málaga dan ook graag mee uit. Het museum kwam tot stand door een schenking door zijn erfgenamen van meer dan 200 kunstwerken van de grootmeester. Behalve schilderijen en etsen is er ook keramiek- en beeldhouwwerk te zien van Pablo. De meest bekende werken zal je hier echter niet vinden want die hangen in andere musea wereldwijd, o.a. Madrid, Barcelona en Parijs. Nog maar heel recent (maart 2017) kreeg de permanente collectie een herinrichting. Gedurende het jaar ook wisselende tentoonstellingen. Je kan het museumbezoek afleggen met een audiogids. Een goede kijk neem je best vooraf op de website www.museopicassomalaga.org, tickets kan je online boeken bij Tiqets

Wandel steeds rechtdoor langs diverse pleinen en bij het laatste plein (Plaza de Spinola) linksaf in de Calle Granada. En dan de eerste rechts: Santa Lucia. Voorbij de kerk Iglesia de los Santos Martirés ga je naar links: Calle Martires. Je wandelt langs het Museum Carmen Thyssen. Op het einde van de straat ligt links de ingang van het museum. Daar ga je naar toe en stapt de straat in naast de museumshop: Calle de Compana.

Bij een groot plein (Plaza de la Constitución) kruis je schuin rechts in de richting van de kathedraal. Stap dan in de brede winkelstraat en neem de tweede straat links: Calle de Monreno Monroy. Op het einde naar rechts en vervolgens links: Calle Salinas. Recht voor je staat het Bisschoppelijk paleis met daarachter de kathedraal. Op het plein bij de kathedraal ben je bij punt 5 op de kaart.

Iglesia de Los Martirés

Op de gevel vind je mooie azulejo’s met de patroonheiligen van de stad erop afgebeeld, Santa Paula en San Ciriaco. De eerstesteenlegging gebeurde eind 15de eeuw maar er vonden al meerdere verbouwingen plaats. Het interieur, vooral barokstijl, oogt echter véél mooier dan de buitengevel. Hier kan je flink wat marmer zien, stucwerk, vergulde versieringen zowel in het centrale gedeelte als in de zijkapellen, schilderijen en beeldhouwwerk. Het versierde witte plafond zal je ook een poosje naar boven doen staren.

Museo Carmen Thyssen

De museumruimte oogt modern maar toch is dit een gerenoveerd 16de-eeuws paleis. Door een schenking van Carmen Cervera, weduwe van de gefortuneerde baron en privé kunstverzamelaar Hans Heinrich Thyssen (2002 overleden) kwam het museum tot stand. Je ziet er op drie verdiepingen kunst uit de periode tussen de 13de tot 17de eeuw. Heel wat schilderkunst uit Andalusië waardoor je een goed beeld krijgt van zowel de landschappen én tijdsgeest van toen. Zowel permanente als wisselende tentoonstellingen. Het is een bijhuis van het bekendere museum Thyssen Bornemisza in Madrid. Website: www.carmenthyssenmalaga.org

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

REISGIDS ANDALUSIË
- 6 -

Kathedraal

Wat meteen opvalt is die ene onafgewerkte toren. De bouw begon in 1528 en zou duren tot eind 18de eeuw. Geldgebrek belette dat er nu twee identieke torens te zien zijn. Door die lange bouwtijd is een mix te zien van stijlen: gotiek, renaissance en barok. Neem de tijd om de talrijke details te bekijken: de gekrulde zuiltjes, het marmer, de medaillons met afbeeldingen van de patroonheiligen van de stad. De kathedraal bevat heel wat kunstwerken en prachtig meubilair. Dé blikvanger binnen is het koorgestoelte met prachtige houtsculpturen uit de 17de eeuw, de meeste zijn van de hand van beeldhouwer Pedro de Mena. Ook de zijkapellen bevatten mooie kunst met ondermeer een 15de-eeuws retabel.

Naast de kathedraal staat in een klein park nog een kerk. De Iglesia del Sagrario is beperkt toegankelijk. Maar misschien heb je al genoeg met enkel het bijzondere portaal uit de 16de eeuw.

Bisschoppelijk paleis

De barokke gevel van het Bisschoppelijk paleis (Palacio Episcopal) in zijn warme kleuren springt er zo uit op hetzelfde plein waar de kathedraal staat. De bouw begon eind 18de eeuw. Het barokke portaal in marmer lijkt op het eerste zicht niet echt te matchen met de gevel. Het beeld in de nis stelt de Maagd der Smarten voor. Een deel wordt administratief gebruikt door het bisdom. In toegankelijke ruimtes is kunst te bezichtigen, niet alleen met de religie als onderwerp. Zo is er permanent een verrassende expositie met kunst uit Afrika. Bovendien kan je in de kleine tuin rondlopen met beelden. Rondom zijn er de mooie tegelversieringen en hoge bogen. Een combinatieticket met een bezoek aan de kathedraal is mogelijk.

Met je gezicht naar de kathedraal ga je naar links want de ingang bevindt zich via een andere straat. Je neemt de eerste rechts en wat verder zie je rechts de ingang voor de bezoekers. Ga vervolgens rechtdoor en ga je 2x rechts, je blijft dus rond de kathedraal wandelen.

Na de tweede rechts is het rechtdoor. Volg nu best mee op de kaart. Het is gewoon rechtdoor maar soms moet je even afwijken van die rechte lijn, zoals bij de Iglesia de San Juan: rechts en links. Zo kom je op het plein met voor je het Museo de Artes y Costumbres populares. Je bent nu bij punt 6 op de kaart.

Museo de Artes y Costumbres populares

Verzameling van gebruiksvoorwerpen, terracottabeeldjes, keramiek, klederdracht, sieraden, enz. Zowat alles wat te maken heeft met volkskunst, beroepen als landbouw en visvangst, religie, het alledaagse leven van de gewone man en vrouw van Málaga stad en de provincie Málaga. De twee verdiepingen zitten tjokvol. Ook een woon- en slaapkamer zijn volledig nagebouwd. Meer info vind je op www.museoartespopulares.com

Hou het museum aan je rechterhand, ga naar het eind van het plein. Stap dan naar links en wandel in de Calle Moreno Carbonero. Je ziet al de markthal, daar aangekomen ga je rechtsaf om het mooie glasraam te kunnen zien. Als de markthal open is kan je daar links dwars door de hal wandelen en ook het venster aan de binnenzijde zien. Als je uit de markthal komt is het naar links. Is het niet open dan stap je wat verder door en neem je op het einde links en terug links, dus rond de markthal.

Voor zowel degenen die via de markthal komen als via de straat is het vervolgens de eerste rechts: Calle Pastora. Bij de grote rijbaan ligt aan de rechterkant de bekende wijnbar Antigua Casa de Guardia. Dat is punt 7 op de kaart.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

REISGIDS ANDALUSIË
- 7 -

Mercado Atarazanas

De overdekte markt in pure neo múdejar stijl (bekijk die gietijzeren dakconstructie) ging voor het eerst open eind 19de eeuw. Je kan er behalve op zondag dagelijks tussen 8.00 en 14.00 u terecht voor verse voedingswaar (fruit, groenten, vis, vlees, kaas, brood) en de typische kruiden. Proeven mag je bij verschillende stalletjes en een tapas en drankje nuttigen hoort vanzelfsprekend ook tot de mogelijkheden. Een ware beleving. Je komt erin via een wat bijgewerkte Moorse poort. Ook de moeite om zien is het reusachtige glas-in-loodraam achterin met voorstelling van de geschiedenis van de markthal.

Bodega Antigua Casa de Guardia

Deze stokoude bodega uit 1840 wordt door vele toeristen aanbevolen. Ga dus maar zelfs eens kijken en proeven vooral van de échte Málaga wijnen met de typische zoetere smaak. Het is een authentieke wijnbar. Tegenover de lange toog staan de wijnvaten. Hier wijn proeven bezorgt je een authentieke beleving.

Als je uit de bar komt of als je uit de Calle Pastora komt is het naar links. Je wandelt tot bij de verkeerslichten met een wel heel brede oversteekplaats. Daar moet je naar de overkant en als je dan rechtdoor wandelt kom je bij het infokantoor van de Dienst Toerisme terecht waar je nog meer inspiratie kan verkrijgen.

Kom je uit het infokantoor dan stap je naar rechts en alsmaar rechtdoor. Zo kom je terecht in het Parque de Málaga waar je de wandeling startte. Nu stap je evenwel niet tot op het einde maar halfweg ga je naar rechts om ook nog een stukje van de modern ogende wandelpromenade (Muelle Uno) en zijn fraaie kunstzinnige architectuur mee te nemen.

Op het einde kom je bij de parkeergarage en het Centre Pompidou uit.

TIP: Het is mogelijk om vanuit Mágala een begeleide daguitstap te maken naar de Caminito del Rey, één van de spectaculairste (en gevaarlijkste?) wandelpaden ter wereld. Klik hier voor meer info en tickets

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

REISGIDS ANDALUSIË
- 8 -
REISGIDS ANDALUSIË Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! - 9 -
REISGIDS ANDALUSIË Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! - 10 -

Costa del Sol - Torremolinos

Adres: ondergrondse parking Plaza de Andalucia / C. Marques de Salamanca, 29620 Torremolinos (ook laadpunt EV) GPS-coördinaten: 36.625370, -4.498075

Zon, zee en strand zijn de codewoorden aan de Costa del Sol. Maar behalve de mooie stranden, alle soorten accommodaties en stralend weer kan je er ook genieten van een massa sport- en ontspanningsmogelijkheden. Uitstekende golfbanen lokken al langer andere toeristen naar de Costa del Sol. Het zijn de ingrediënten van het succes van een vakantie aan deze kuststrook in Andalusië. Traditionele architectuur en originele Andalusische sfeer hebben plaats gemaakt voor Belgische cafés, fastfood restaurants en hoge appartementsgebouwen. Wie allergisch is aan massatoerisme moet wegblijven van de Costa del Sol. En toch heeft het zeker ook veel natuur en cultuur als bezienswaardigheden te bieden.

Torremolinos is een grote en bekende badplaats in Andalusië. Het vissersdorp van vroeger is nu een aantrekkelijke vakantiebestemming geworden. Naast het strand vind je er leuke smalle straatjes vol winkeltjes en restaurantjes. In de wijk La Carihuela kan je de typische sfeer van Andalusië proeven. Je vindt er bijvoorbeeld nog steeds de oude visserswoningen van vroeger. Ga tijdens je vakantie zeker even eten bij één van de uitstekende vissersrestaurantjes in Torremolinos. Het strand van Torremolinos is beroemd vanwege het goudkleurige zand, de gezellige boulevard en de goede voorzieningen. Maak heerlijke strandwandelingen terwijl je uitkijkt over de Middellandse Zee.

Benalmádena - Castillo Monumento Colomares

Adres: Finca la Carraca, Ctra. Costa del Sol, 29639 Benalmádena GPS-coördinaten: 36.590485, -4.572940

Website: www.castillomonumentocolomares.com

Wanneer je op vakantie bent aan de Costa del Sol, is een bezoekje aan de Castillo de Colomares bijna onmisbaar! Dit sprookjeskasteel uit de vorige eeuw is een eerbetoon aan ontdekkingsreiziger Columbus. Het is een uniek bouwwerk met een mix van Byzantijnse, Romaanse, Gothische en Mudejar elementen. Het voelt net alsof je in een pretpark bent terechtgekomen.

Maar onderschat deze bezienswaardigheid maar niet. Als je goed kijkt, zal je merken dat Dr. Esteban Martín goed heeft nagedacht over de details. Details die verwijzen naar de historische reizen die Columbus maakte. Zo kan je er een uitgesneden afbeelding bewonderen van de drie schepen waarmee Columbus naar Amerika reisde en vind je er ook enkele emblemen van de katholieke koningen die zijn reis financierden. En in het kasteel kan je boeken bekijken waarin uitgebreid verslag wordt gedaan van zijn reizen.

Mijas - Wit dorpje

Adres: parkings op Plaza, Cam. Fuente de la Seda, 29650 Mijas GPS-coördinaten: 36.596533, -4.636243

Het dorpje Mijas Pueblo is gelegen tussen Marbella en Torremolinos vlak aan de Costa del Sol. Ondanks de ligging is Mijas Pueblo behoorlijk authentiek gebleven, en er is dan ook veel te zien in het dorp. Zo kan je een bezoek brengen aan het Plaza de Toros de Mijas, de stierenvechtersarena van het dorp. Ook het typische stadhuis, Ayuntamiento de Mijas, en de oude katholieke kerk Ermita de la Virgen de la Peña zijn de moeite waard. Daarnaast is het dorp een perfect uitgangspunt als je tijdens een bezoek langs de witte dorpen ook wilt genieten van een dagje op het strand van de Costa del Sol.

REISGIDS ANDALUSIË
- 11 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

Marbella - strand en historisch centrum

Adres: parking Indigo Avenida del Mar, C. Carlos Mackintosh, 29602 Marbella

GPS-coördinaten: 36.508586, -4.886146

Marbella is een stad met zo'n 100.000 inwoners maar vooral bekend als dé badplaats van en voor de rijken. Een wandeling in de jachthaven, eventjes buiten de stad, of door de prachtige winkelstraten met exclusieve merken zal je wel overtuigen. Het nachtleven is zeer gevarieerd en exclusief... net als de prijzen trouwens. De stranden zijn er kraaknet en behoren tot de topklasse voor wat betreft voorzieningen. Golf en andere sportfaciliteiten zijn er in overvloed. Bezienswaardigheden, behalve een klein museum en een kerk, zijn er niet

Puerto Banús Marbella

Adres: parking Saba Aparcamientos, C. Ribera, 29660 Camino de la Ribera, Málaga (ook oplaadpunt EV)

GPS-coördinaten: 36.489079, -4.953066

Heb je zin om het speelgoed te zien van de rijken der aarde? Dan moet je zeker eens wandelen langs de Puerto Banús aan de rand van Marbella. Luxueuze grote jachten geflankeerd door peperdure auto's op de kade. Vooral op heerlijke zomeravonden is het er heel druk door wandelaars. In de haven zijn er ook heel wat luxe shops, restaurants, bars ...

Estepona

Adres: Parkeergarage Zapallito Estepona, Av. España, 94, 29680

Estepona

GPS-coördinaten: 36.425080, -5.144345

Iets verder aan de Costa del Sol, tussen Marbella en Manilva, ligt het plaatsje Estepona. Dit stadje, ook wel de parel van de Costa del Sol genoemd, is net als Torremolinos een resortstad. Omdat het plaatsje minder bekend is dan Torremolinos is het er minder druk. Geniet dus zeker van de stranden en ga ’s avonds eten bij de restaurants aan de promenade.

In het centrum van de stad vind je veel witgeschilderde gebouwen en een plein vol geurige bloemen, de Plaza de las Flores.

REISGIDS ANDALUSIË
- 12 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

Gibraltar

Een bizar stukje Groot-Brittannië helemaal aan het eind van Spanje, waar de Straat van Gibraltar de zeegrens vormt tussen het Europese vasteland en Afrika. Waar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee een ‘handshake’ doen. Waar de grens tussen Spanje en Groot-Brittannië gevormd wordt door een landingsbaan. Gibraltar hoort dus niet bij Andalusië.

De rots van Gibraltar

De grote rots in het zuidwesten van Gibraltar, is het icoon van het gebied. Deze bezienswaardigheid kent een rijke geschiedenis omwille van de strategische ligging. Meerdere volkeren probeerden de rots en het schiereiland in te nemen (Moren, christenen, Fransen, ...). Maar het waren de Engelsen die hun slag thuis haalden. Sinds 1713 is het officieel Brits gebied. Er wonen omtrent 30 000 inwoners. Gibraltar krijgt jaarlijks ruim 4 miljoen (!) bezoekers over de vloer.

In de stad zelf ervaar je een speciale sfeer. Dat heeft te maken met de combinatie van Spaanse en Engelse invloeden. Zo zie je Spaanse huizen in contrast met de typisch Engelse telefooncellen en dubbeldekkers. Je hoort zowel Engels als Spaans praten. Shoppen kan je ook prima op Gibraltar, de winkels zijn allemaal tax-free. De Main Street is de belangrijkste winkelstraat. Verder vind je in het centrum nog een museum dat ingaat op de geschiedenis van Gibraltar. Het lot van Gibraltar zal altijd een doorn blijven in het oog van de Spanjaarden. Al jaren proberen ze tevergeefs Gibraltar opnieuw Spaans grondgebied te maken. Maar de vraag zal ook altijd blijven, willen de inwoners dat wel?

Wat is er te zien?

Een gouden tip bij je bezoek. Laat de auto achter, parkeer die in La Linea (de la Concepción) en ga te voet over de grens (zie adres volgende pagina). Er wacht je wél een controle van je identiteit. Gibraltar kan je zeker gezien hebben in een halve dag. Wil je toch met je eigen wagen Gibraltar in, en je twijfelt welke kant van de weg je moet nemen … Rij maar gewoon aan de rechterzijde.

Eerste opvallende bezienswaardigheid is de landingsbaan. Over die korte landingsbaan loopt gewoon de weg (Winston Churchill Avenue) tussen de grenspost Gibraltar en het eerste Spaanse stadje La Linea. Het is geen grap, maar als een vliegtuig wil landen worden de auto’s eventjes opgehouden.

De Engelsen hebben de Great Siege Tunnels (A) bedacht en gegraven. Ze bleken de juiste zet om tijdens het beleg tussen 1779 en 1783, waarbij de Fransen en Spanjaarden nog maar eens een poging deden om Gibraltar afhandig te maken van de Britten, de vijandelijke troepen af te houden. Eigenlijk waren de tunnels bedoeld om via die weg zo de kanonnen te verplaatsen naar het noorden van het schiereiland. Later tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de tunnels nog langer gemaakt. Het was van hieruit dat Generaal Eisenhower de invasie van Noord-Afrika plande.

Het Gibraltar Museum (B) biedt de mogelijkheid om je te verdiepen in de geschiedenis van het schiereiland. Er staat ook een maquette van de rots. Opgelet, op zondag gesloten. Onderin bevinden zich enkele Moorse baden.

REISGIDS ANDALUSIË Koop
op
- 13 -
de volledige gids
shop.themediabay.be!

Weinigen doen de moeite om eens tot op het kerkhof van Trafalgar (C) te gaan, naast de jachthaven. Hier liggen Britten begraven die het leven lieten tijdens de zeegevechten met Franse en Spaanse troepen: Battle of Algeciras (1801), Cadiz (1810) en Málaga (1812). Hoewel je, gezien de naam, zou kunnen bedenken dat hier heel wat gesneuvelden liggen uit de Battle of Trafalgar (1785) liggen hier maar twee militairen uit die ‘battle’. Tot 1814 werden hier nog doden begraven.

Je wil nog wat ander groen zien dan dat van de rots? Bezoek dan de weliswaar kleine botanische tuin van Alameda Botanical Gardens (D)

Met de kabelbaan (E) zie je de Straat van Gibraltar, het blauw van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan, de onderliggende straten van Gibraltar, de baai van Algeciras en het buurland Spanje in het noorden. Het ritje in de cabine neemt je mee over een afstand van bijna 700 m. Omhoog stappen kan natuurlijk ook, al ben je dan wel een tijdje bezig.

In het ticketje voor de kabelbaan is de toegang tot het natuurpark op de top inbegrepen. Er zijn twee haltes. Bij de eerste halte, Apes’ Den (F), stap je uit om kennis te maken met de kolonie Berberapen van Gibraltar. Ze leven hier gemiddeld met zo’n 200, al krijg je uiteraard ze niet allemaal te zien. De meeste blijven in het gebied van de Siege Tunnels. Ze houden zich ook niet elke minuut van de dag op daar waar de toeristen komen. Zij hebben soms behoefte aan rust en vergeet niet, het blijven dieren die in het wild hier leven, met hun eigen gewoontes dus. Ze zijn semi-tam waarmee we bedoelen dat het wel grappig mag lijken dat ze je naderen, maar de vrouwen houden toch best de handtas in de gaten en eet je een banaan, dan durven ze die wel sneller dan je denkt mee te graaien. Hou ook je kinderen in de gaten.

St. Michael’s Cave (G) zijn grotten met een gangenstelstel tot ca. 60 meter diep. Het wordt gebruikt als een auditorium voor opvoeringen van concerten, ballet, e.a. Enkel bij zo’n gelegenheid interessant om te bezoeken.

Je kan ook een bezoek brengen aan de vuurtoren ‘Europa Point’ (49 m) en de aanpalende kerk Shrine of Our Lady of Europe (H).

Om te genieten van zon, zee en strand moet je niet zijn op Gibraltar. Té klein, dus té overvol.

Adres: Parking Santa Bárbara, Av. Príncipe de Asturias, 6, 11300 La Línea de la Concepción (net voor de grens) GPS-coördinaten: 36.155792, -5.351798

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

REISGIDS ANDALUSIË
- 14 -
REISGIDS ANDALUSIË Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! - 15 -

Deze gratis reisgids bevat een stadswandeling van Malaga en de route langs de Costa del Sol tot Gibraltar.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 99 blz A4) reisgids met 6 uitgewerkte stadwandelingen en een complete rondreis (1800 km), boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

REISGIDS ANDALUSIË Koop
- 16 -
de volledige gids op shop.themediabay.be!

Disclaimer

We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige mogelijk niet-accurate informatie, noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be

Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Foto’s: © Shutterstock.com, Deamstime.com, iStockphoto.com en AT-Europe BV

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be

Laatste update: januari 2022

© Alle rechten voorbehouden.

Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay.

Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be!

REISGIDS ANDALUSIË
- 17 -
REISGIDS ANDALUSIË Koop de volledige gids op shop.themediabay.be! - 18 -

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.