ABC Eilanden (PDF)

Page 1

Deze gratis reisgids bevat 4 wandelingen van onze volledig uitgewerkte reisgids op Aruba, Bonaire en Curaçao

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 140 blz A4) reisgids met alle highlights en meer dan 100 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 22 wandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

©
op
2
Koop de volledige gids
shop.themediabay.be
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 3
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 4

INLEIDING

De ABC-eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao, zijn de drie meest westelijk gelegen eilanden van de Benedenwindse Eilanden (deel van de Kleine Antillen) in de Caribische Zee. De eilanden hebben een gedeelde politieke geschiedenis en behoren tot Nederland, en dat al sinds het Engels-Nederlandse verdrag van 1814. Bonaire is een gemeente van Nederland, terwijl Aruba en Curaçao een status aparte binnen het Koninkrijk der Nederlanden hebben.

Deze drie eilanden mogen dan wel veel gemeen hebben, tijdens je bezoek zal je ontdekken dat elk eiland zijn eigen karakter en charmes heeft. Of je nu van plan bent om ze alle drie te bezoeken of tijd hebt om slechts één van deze Caribische eilanden te ontdekken, deze reisgids helpt je om een route en reisplan uit te stippelen. Je vindt hier alle info over de belangrijkste bezienswaardigheden en welke plekjes je zeker niet mag missen.

• Een vakantie boeken naar Aruba? Bekijk onze favoriete verblijven hier.

• Vakantie naar Bonaire boeken? Bekijk onze favoriete verblijven hier.

• Op vakantie naar Curaçao? Bekijk onze favoriete verblijven hier.

• Pakketreizen kan je boeken bij Corendon of via deze link bij TUI of Prijsvrij

• Voordelig een auto huren bij Sunnycars of EasyTerra, bereken de prijs online.

• Leuke activiteiten, daguitstappen en tours boeken kan hier bij GetYourGuide

Aruba

Als je slechts één van de drie eilanden bezoekt en je houdt van resortvakanties, dan is Aruba het eiland voor jou En toch kan je dit prachtige eiland ook op alternatieve manieren ontdekken. Er valt hier veel meer te zien dan bars en stranden alleen. Dit is een plek waar reizen eenvoudig is en waar Europese toeristen veel overeenkomsten zullen vinden met hun eigen cultuur thuis. Houd er wel rekening mee dat Aruba niet de goedkoopste bestemming is.

Bonaire

Bonaire is het eiland bij uitstek voor ecovriendelijke en avontuurlijke natuurliefhebbers Je kan op alle drie de ABC-eilanden genieten van Caribische natuur, maar de beschermde natuurgebieden van Bonaire zijn misschien wel de beste voor natuurliefhebbers die een duurzamere vakantie willen. Op Bonaire kan je zowel boven als onder water op ontdekking gaan

© Koop de
gids op shop.themediabay.be 5
volledige

Curaçao

Curaçao is een culturele smeltkroes en de beste keuze voor wie op zoek is naar culturele activiteiten en historische bezienswaardigheden. En dat natuurlijk in combinatie met heel wat natuur. Sommigen menen dat Curaçao de meest authentieke sfeer heeft van de drie ABC-eilanden

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 6

ARUBA

Arbua kan het hele jaar uitpakken met zon en een heldere hemel. Het dorre, met cactussen bezaaide landschap van Aruba onderscheidt het eiland van de andere in het Caribisch gebied. Dat alles maakt van Aruba een populaire vakantiebestemming. Samen met Nederland, Curaçao en Sint Maarten is Aruba een onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en het heeft interne autonomie. Het eiland maakte vroeger deel uit van de (nu verdwenen) Nederlandse Antillen, maar in 1986 scheidde het zich daarvan af en kreeg het een eigen grondwet.

Aruba is een vlak eiland en een groot deel van de kustlijn is blootgesteld aan stormvloeden. De andere twee ABC-eilanden zijn daarentegen omgeven door riffen en liggen meer beschut.

De economie van Aruba wordt gedomineerd door vier belangrijke industrieën: toerisme, aloë-export, olieraffinage en offshore-bankieren. Aruba heeft een hoog BBP per capita en is een van de rijkste Caribische eilanden, wat resulteert in een van de hoogste levensstandaarden in de regio. De raffinaderij werd in het midden van de jaren tachtig gesloten en is de afgelopen decennia verschillende keren heropend en weer gesloten. Nu is het toerisme echter de belangrijkste industrie

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 7
Aruba - © Shutterstock

geworden; meer dan 75% van het bruto inkomen van het land komt uit het toerisme en aanverwante activiteiten.

Aruba heeft een gevarieerde cultuur met een duidelijke Nederlandse invloed, maar er wonen mensen van veel verschillende culturen en nationaliteiten op het eiland. De Amerikaanse cultuur heeft meer vat gekregen op het eiland door de toename van het toerisme uit de Verenigde Staten.

Deze interessante mix van verschillende culturen is duidelijk te zien in de Arubaanse architectuur. Hier vermengen Nederlandse, Spaanse, Amerikaanse, art deco en Caribische invloeden zich in de gebouwen van het eiland.

Zoals je zal ontdekken, is Aruba een eiland met twee gezichten - drukke toeristenoorden enerzijds en een natuurrijk gebied anderzijds vol ongerepte kustlijnen en wandelroutes in het binnenland. Hieronder geven we je een overzicht van Aruba's belangrijkste bezienswaardigheden. We vertrekken vanuit Oranjestad en gidsen je westwaarts in een lus met de klok mee door het eiland.

©
de
gids op shop.themediabay.be 8
Koop
volledige
 Op zoek naar een hotel in Aruba? Klik hier voor onze favorieten.
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 9

Oranjestad is de grootste stad van het eiland en ook de belangrijkste havenstad. Veel van de cruiseschepen komen hier aan. In Oranjestad vind je verschillende luxehotels, chique winkelcentra, toeristische winkelstraten en heel wat horecagelegenheden. In de hoofdstraat, Caya G. F. (Betico) Croes (A), wandel je op kasseistenen in de schaduw van palmbomen en er is zelfs een tramlijn.

De stad werd opgetrokken rondom het Fort Zoutman (B) kort nadat het fort in 1796 werd gebouwd door Afrikaanse slaven met materialen aangeleverd door de oorspronkelijke bewoners. Dit is het oudste bouwwerk op het eiland Aruba. Het wordt door UNESCO beschouwd als een 'Herinneringsplaats van de Slavenhandelsroute in het Latijns-Caribisch gebied'. De Willem III-toren werd in 1868 aan de westkant van het fort toegevoegd. Het fort en de toren werden gerestaureerd en in 1983 heropend als het Historisch Museum van Aruba.

Oranjestad werd in 1824 de hoofdstad van Aruba. Het werd genoemd naar de Nederlandse koning Willem I, een prins van Oranje. Tegenwoordig zijn Oranjestad, Noord en Santa Cruz samengevoegd tot één bijna aaneengesloten stad die zich uitstrekt over het noorden van het eiland.

Behalve het fort heeft Oranjestad ook enige Nederlandse koloniale architectuur. Een aantal oude huizen en andere gebouwen in het centrum van de hoofdstad zijn omgetoverd tot kleurrijk gerestaureerde bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld het levendige kalkkleurige stadhuis

(C) aan de Wilhelminastraat. Het Nationaal Archeologisch Museum is ook gevestigd in een Nederlands koloniaal gebouw. Het bevat artefacten die het verhaal van de 5000 jaar oude Amerindiaanse cultuur vertellen.

Sommige delen van de moderne stad zijn kunstmatige landuitbreidingen in zee, zoals de Renaissance Marketplace (D) en het Koningin Wilhelminapark (E). Naast de grote haven kunnen bezoekers ook het beschermde gebied Oranjestad Reef Islands Important Bird Area bekijken

Voor de kust bij Oranjestad ligt Renaissance Island (F) (vroeger bekend als Sonesta Island). Dit barrièrerifeiland is privébezit en omvat de enige privéstranden op Aruba – Iguana Beach en Flamingo Beach. Er liggen twee duikplekken voor de kust en op het eiland zijn flamingo's te zien, hoewel die niet inheems zijn op Aruba.

 Oranjestad, Aruba // GPS: 12.517737, -70.035671 // aruba.com

 Stadhuis, Wilhelminastraat 8, Oranjestad, Aruba

 Renaissance Marketplace, Lloyd G. Smith Blvd 9, Oranjestad, Aruba // themarketplacearuba.com

op shop.themediabay.be 10
© Koop de volledige gids
1
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 11
Oranjestad, Aruba - © Shutterstock

Aan de noordwestelijke rand van Oranjestad, in een schilderachtige omgeving, ligt het Aruba Aloe Museum, een must als je op het eiland bent. Een rondleiding door dit museum en de fabriek geeft inzicht in het productieproces van aloë en de 160 jaar oude geschiedenis van de aloëteelt op Aruba. Je tourt door de fabriek en ziet onder andere de aloësnijzaal, het testlaboratorium, de vulzaal en de verpakkings- en opslagfaciliteiten.

 Aruba Aloe Museum, Pitastraat 115, Aruba // GPS: 12.541493, -70.037235

12
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be
Aloë vera-plantage, Aruba - © Shutterstock
 Op zoek naar interessante activiteiten in Oranjestad? Ontdek hier wat er te doen valt en boek je activiteiten online!
2

Eagle Beach is een van de belangrijkste toeristische gebieden langs deze kustlijn. Het staat bekend om zijn laagbouw - lager dan de hieronder genoemde hotels aan Palm Beach. Dit gebied is daarom bekend geworden als het 'laagbouwgebied', met hotels die kleinschaliger zijn en intiemer aanvoelen dan de resorts in andere gebieden.

Eagle Beach staat bekend om het uitgestrekte, witte zandstrand waarlangs resorts en hotels prijken en je watersporten kan beoefenen. Het strand loopt over in Manchebo Beach in het zuiden, waar je kan zwemmen in helder water en kan zonnen tussen de palmbomen. Ook daar vind je luxeresorts en kuuroorden.

Aan de noordkant van Eagle Beach staan een paar bomen die iconische bezienswaardigheden van het eiland zijn geworden. Ze zijn vervormd door de wind en groeien op een schilderachtige manier uit het zand. Ze vormen een populair decor voor vakantiefoto's.

 Eagle Beach, Aruba // GPS: 12.551448, -70.056958

gids op shop.themediabay.be 13
© Koop de volledige
3
Eagle Beach, Aruba - © Shutterstock

Even ten noorden van Eagle Beach ligt een wetlandreservaat waar meer dan 80 verschillende soorten trekvogels leven: het Bubali vogelreservaat. Dit is een verplichte stop voor enthousiaste vogelliefhebbers - ga naar de uitkijktoren en speur het meer af om de overvliegende vogelsoorten te spotten.

vogelreservaat, Noord, Aruba // GPS: 12.561742, -70.048195

Vlakbij ligt de Vlinderboerderij. Dit natuurreservaat herbergt honderden vlinders in een regenwoudachtige omgeving waar bezoekers doorheen kunnen wandelen

J.E. Irausquin Boulevard, Noord, Aruba // GPS: 12.563747, -70.050106 // thebutterflyfarm.com

©
shop.themediabay.be 14
Koop de volledige gids op
Bubali Vlinderboerderij,
4 5
Vlinderboerderij, Aruba - © Shutterstock

Palm Beach staat bekend als het 'hoogbouwgebied’, omdat de hotels hier voor Arubaanse begrippen hoog zijn. Hier staat een reeks luxehotels die grotendeels gericht zijn op Amerikaanse bezoekers en alle faciliteiten bieden die je je kan inbeelden.

Langs het strand zie je veel gezellige restaurants en hutjes aan zee waar je snorkelexcursies, zeilcruises, of boottochten bij zonsondergang op het water kan boeken. In het noorden ligt Hadicurari Beach, een winderige plek die populair is bij vliegeraars en windsurfers.

 Palm Beach, Aruba // GPS: 12.576092, -70.043656

 Op zoek naar coole zeil- en snorkelactiviteiten op Palmstrand? Ontdek hier wat er te doen valt en boek alvast online!

shop.themediabay.be 15
© Koop de volledige gids op
Palmstrand, Aruba - © Shutterstock
6

Verder noordwaarts vanaf Palm Beach ligt het strand Malmok, een rustig, rotsachtig strand dat vanwege het helderblauwe water erg populair is om te snorkelen. Het is ook een geweldige plek om te genieten van de zonsondergang.

Ook duikers moeten Malmok aanstippen. Niet ver voor de kust ligt het wrak van de M. S. Antilla, bedekt met anemonen en koraal die honderden vissen lokken.

 Strand Malmok, Aruba // GPS: 12.597518, -70.050527

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 16
7
Malmok, Aruba - © Shutterstock

Promenade Malmok

De Malmok-promenade begint bij de kitesurfstations in het zuiden (Fisherman's Huts Beach om precies te zijn) en eindigt bij het het strand Boca Catalina in het noorden. Je wandelt hier op verharde en houten paden langs de Caribische kustlijn. Onderweg kan je uitrusten op bankjes en van het uitzicht genieten.

• Afstand: 2,5 km (één richting)

• Beginpunt: Fisherman’s Huts Beach (zie ligging op de kaart)

• Eindpunt: Boca Catalina (zie ligging op de kaart)

• Parking: Fisherman’s Huts Beach, L.G. Smith Blvd, Noord, Aruba (zie ligging op de kaart)

Je kan deze route ook wandelen met GPS, installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR code rechts.

Zo kan je je smartphone als GPS gebruiken.

Vlak voordat je het strand Catalina bereikt, ligt een beroemde plek die bekend staat als Tres Trapi (drie treden), genoemd naar de drie treden die in de rots zijn uitgehouwen om snorkelaars naar een van de beste snorkelplekken op het eiland te brengen. Er zijn rotsachtige riffen met prachtige vissen en zanderige zeegrasvelden, waar je zeeschildpadden kan zien

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 17
©

In Boca Catalina, een kleine, afgelegen baai met een wit zandstrand, kan je zwemmen en snorkelen. Ook dit is een uitstekende plek voor wie de prachtige onderwaterwereld van dit eiland wil verkennen

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 18
Tres Trapi, Aruba - © Shutterstock
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 19

Verder naar het noorden vind je het strand Arashi. Ook dit is een populair wit zandstrand met helder water dat populair is om te zwemmen en te snorkelen, of om gewoon te ontspannen bij de strandbar of om te zonnebaden. Als je over de zee uitkijkt, kan je Venezuela zien liggen en je kan alvast de volgende bestemming in deze gids spotten: de vuurtoren California.

 Arashi, Aruba // GPS: 12.610371, -70.053754

De vuurtoren California werd gebouwd in de jaren 1910. Het is mogelijk om de toren te beklimmen en bovenop van een panoramisch uitzicht te genieten. Je kan ook dineren in een aangrenzend restaurant. Wees echter gewaarschuwd als je van plan bent naar boven te klimmen. Dit is niet voor bangeriken - er zijn veel treden en ze worden heel erg smal naarmate je hoger klimt. Het kan zijn dat je geduldig moet wachten op mensen die naar boven of naar beneden gaan, omdat je anderen niet kan passeren op de smalle trappen.

Nadat je de vuurtoren hebt beklommen, moet je zeker wat rondwandelen in het droge gebied eromheen. Hier groeien imposante cactussen die mooie plaatjes opleveren

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 20
Arashi, Aruba - © Shutterstock
8 9

Het gebied ten noorden van de vuurtoren staat bekend als de Arashi-duinen. De uitgestrektheid van het duinlandschap, de sterke wind, de grote golven, en de rust die je ervaart wanneer je langs de machtige oceaan loopt, zijn allemaal adembenemend. Een bezoek aan dit deel van het eiland is zeker een must voor natuurliefhebbers. Je kan hier heel wat fauna zien op de duinen en de omringende kustlijnen

De hele noordkust van Aruba is woest en wat moeilijker toegankelijk, maar zeker een bezoekje waard. Hier zie je de wilde en ongetemde natuur in al haar glorie.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 21
 Vuurtoren California, Hudishibana 2, Noord, Aruba // GPS: 12.614122, -70.050216 Vuurtoren California, Aruba - © Shutterstock  Arashi-duinen, Noord, Aruba (parking at the lighthouse) // GPS: 12.617027, -70.050674
10

Bij Donkey Sanctuary Aruba (ezelreservaat) krijgen de ezels de liefde en zorg die ze nodig hebben en verdienen. Je kan op het terrein rondwandelen en de ezels van dichtbij bekijken en zelfs voederen. Ze zijn allemaal vriendelijk en zeer gewend aan mensen, en je kan ze dus veilig aaien. Overweeg om wat fruit en groenten zoals appels en wortels mee te nemen of koop gewoon voer in het bezoekerscentrum. De ezels zullen je zeker erg dankbaar zijn wanneer je zelf iets meeneemt Door een souvenir te kopen steun je het werk van het opvangcentrum, dat ezels van over het hele eiland redt

 Donkey Sanctuary Aruba, Bringamosa 2-Z, Santa Cruz, Aruba // GPS: 12.490022, -69.966277 // main.arubandonkey.org

Zie de dieren van Aruba met een georganiseerde tour

Maak een tour van een halve dag door Aruba waarbij je meer leert over de dieren op het eiland. Je bezoekt de struisvogelboerderij, Philip's Animal Sanctuary en het Donkey Sanctuary. Een deel van de opbrengst gaat naar de dierenopvangcentra.

 Boek hier je tickets online!

22
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be
38

Dat waren de belangrijkste bezienswaardigheden op Aurba, maar we raden je vooral aan om ook wat tijd te voet of op de fiets door te brengen. Zo treed je buiten de gebaande paden. Het is de beste manier is om werkelijk alles te ontdekken wat Aruba te bieden heeft.

 Op zoek naar een hotel in Aruba? Bekijk hier onze favorieten

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 23
Ezelreservaat, Aruba - © Shutterstock
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 24

Bonaire is het derde van de ABC-eilanden, en het meest oostelijke van de drie. Net als Aruba en Curaçao heeft dit eiland een tamelijk droog klimaat en heerst de zon er een groot deel van het jaar. Bonaire staat vooral bekend als een populaire snorkel- en duikbestemming vanwege de vele duikplekken aan de kust en de gemakkelijk bereikbare franjeriffen van het eiland.

Bonaire heeft een warm, droog (maar vochtig) en winderig klimaat. Het wordt omzoomd door een koraalrif, dat voor duikers toegankelijk is vanaf de kust langs de luwe kant van het eiland (westzuidwest gericht). De hele kustlijn van het eiland werd in 1979 aangewezen als maritiem reservaat in een poging het kwetsbare koraalrif en het zeeleven dat ervan afhankelijk is te beschermen. Bonaire is ook beroemd om zijn flamingopopulaties. Het is een van de slechts vier broedplaatsen van de Caribische flamingo, die leven in de brakke lagunes van het eiland.

Bonaire is al lang een leider in natuurbehoud en ecologie en daarom is het de perfecte bestemming voor rasechte natuurliefhebbers.

 Op zoek naar een hotel in Bonaire? Bekijk onze favoriete verblijven hier

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 25
BONAIRE
Bonaire - © Shutterstock

Kralendijk is de hoofdstad van Bonaire. De naam van de stad is afkomstig van de woorden koraalrif of koraaldijk. Kralendijk is een levendig en kleurrijk Caribisch stadje. Je kan er het hele jaar door door de schattige straatjes wandelen, de Caribische architectuur bewonderen en komen winkelen in de centrale winkelstraat Kaya Grandi (A) Daar, en in de omringende straten, zijn de huizen extra kleurrijk en karaktervol Tussen november en april, wanneer hier veel cruiseschepen een stop maken, worden er markten georganiseerd op het Wilhelminaplein (B), waar je lokale, artisanale producten kan kopen.

Er zijn ook enkele kleine, maar interessante musea. In het Terramar Museum (C), leer je meer over de lokale geschiedenis en architectuur. Of ga naar het Bonaire Museum (D) of Fort Oranje (E), dat oorspronkelijk uit de 17e eeuw dateert. In de jachthaven (F), en eigenlijk langs de hele kustlijn hier, kan je ook zeiltochten boeken of meevaren op een boot met een glazen onderkant of andere excursies op zee reserveren. Aan de rand van de stad liggen enkele mooie stranden.

 Kralendijk (Fort Oranje), Bonaire // GPS: 12.148950, -68.276772

 Terramar Museum, 3 Kaya Isla Riba, Kralendijk, Bonaire // terramarmuseum.business.site

 Bonaire Museum, 7 Kaya JC Van De Ree, Kralendijk, Bonaire // museumbonaire.com

© Koop de
gids op shop.themediabay.be 26
volledige
Kralendijk, Bonaire - © Shutterstock
1

 Op zoek naar interessante tours en activiteiten in en rond Kralendijk? Boek hier je activiteiten online!

Voor de kust van Kralendijk ligt het eiland Klein Bonaire. Het eiland is 700 hectare groot, geheel vlak en begroeid met kleine struiken en cactussen. Er leven minstens 76 plantensoorten en ongeveer 55 diersoorten op het eiland. Het is omgeven door een koraalrif.

De stranden aan de noord- en westkant zijn de belangrijkste broedplaatsen voor zeeschildpadden. Er zijn ook verschillende zoutpannen of zoutmeren op het eiland. Rode flamingo's voeden zich daar en Bonaire heeft zelfs een van de grootste flamingopopulaties ter wereld. Om die reden, en vanwege de ongerepte koraalriffen en broedstranden voor zeeschildpadden, is het eiland beschermd als wetland van internationaal belang door de Conventie van Ramsar. Toen het duiktoerisme op Bonaire sterk toenam, wilden projectontwikkelaars hotels bouwen op Klein Bonaire, maar vlak voor de eeuwwisseling werd het eiland gekocht en beschermd door het Eilandgebied Bonaire met hulp van Nederland, het

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 27
2

Wereld Natuur Fonds en andere natuurbeschermers. Sinds 2001 is Klein Bonaire een wettelijk beschermd natuurgebied. Het eiland is per boot bereikbaar voor duikers, snorkelaars en dagjestoeristen.

 Klein Bonaire // GPS: 12.158272, -68.292410

Langs de hele zuidkust van Bonaire, ten noordwesten van Kralendijk, liggen er talloze duik- en snorkelplekken met internationale faam. Daar kunnen duikers en snorkelaars de de geweldige wateren rond de kustlijn van dit eiland verkennen.

Het nationaal maritiem park Bonaire is een wettelijk beschermd onderwaterpark rondom het hele eiland en Klein Bonaire. Het park werd in 1979 opgericht met steun van onder andere het Wereld Natuur Fonds, en wordt beheerd door de Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire).

Het nationaal maritiem park van Bonaire omvat in totaal 86 benoemde duikplekken en is de thuisbasis van meer dan 57 soorten zacht en steenachtig koraal en meer dan 350 geregistreerde vissoorten. De meeste resorts en hotels hebben een eigen duikwinkel of zijn aangesloten bij een duikbedrijf. Kortom, of je nu een ervaren duiker bent of het nog nooit geprobeerd hebt, duiken is een must op Bonaire. Zelfs de nummerplaten van Bonaire dragen het motto 'Diver's Paradise'.

Het Goto-meer is een prachtig zoutmeer aan de noordwestkant van Bonaire. Het is beroemd om zijn flamingo's. Als je de weg rond de zuidkant van het eiland volgt en dan naar het noorden afdraait, zie je de roze vogels door het water waggelen of rondvliegen.

Als je deze weg volgt, zal je zien dat een groot deel van het eiland ontoegankelijk is met een gewoon voertuig. Dat gebied is het nationaal park Washington-Slagbaai. We vertellen je er hieronder meer over.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 28
 Goto-meer, Kaminda Goto, Rincón, Bonaire // GPS: 12.234503, -68.367827
3

Als je met een auto het eiland rondrijdt, kan je misschien even stoppen bij Dos Pos en de roze stenen volgen voor een heerlijke wandeling om je benen te strekken, zelfs als je niet van plan bent om hier een grote wandeltocht te maken.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 29
Nationaal park Washington-Slagbaai, Bonaire - © The Media Bay
4
 Dos Pos, Kaminda Goto, Rincón, Bonaire // GPS: 12.238928, -68.356154

Wandeling Montaña

• Afstand: 2,6 km (heen en terug)

• Duur: 1 uur

• Hoogtemeters: 136 m

• Start- en eindpunt: tussen het Goto-meer en Dos Pos (zie ligging op de kaart)

• Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot uitdagend

• Parking: Dos Pos, 650 meter van het startpunt (zie ligging op de kaart)

Je kan deze route ook wandelen met gps. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR-code rechts.

Zo kan je je smartphone als gps gebruiken.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 30

 Op zoek naar een hotel in Bonaire? Bekijk hier onze favorieten

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 31

CURAÇAO

Curaçao, het tweede van de ABC-eilanden, omvat het hoofdeiland Curaçao en het veel kleinere, onbewoonde eiland Klein Curaçao. Het is een relatief smal eiland met een heuvelachtige topografie. Het hoogste punt is de Christoffelberg (372 meter) in het noordwesten. Het is een semidroog eiland, met een kustlijn die gekenmerkt wordt door talrijke stranden, baaien, inhammen en warmwaterbronnen. Het droge seizoen loopt van januari tot september, en het natte seizoen van oktober tot december, hoewel er ook dan maar weinig regen valt.

Curaçao combineert een Europese sfeer - uitstekende musea over geschiedenis, kunst en ook uitstekende restaurants - met exotische verborgen stranden, verbazingwekkende grotten en prachtige snorkel- en duikplekken. De wilde en onontwikkelde bovenwindse kust is bezaaid met stekelige cactussen en wordt bewoond door blauwe hagedissen. Hoewel het toerisme zich op Curaçao zeker heeft ontwikkeld, vormen toeristen niet de belangrijkste bron van inkomsten. Er heerst hier dus meer authenticiteit dan op de naburige eilanden

 Op zoek naar een hotel in Curaçao? Bekijk onze favorieten

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 32
Curaçao - © Shutterstock

Willemstad is de belangrijkste stad en ook hoofdstad van het eiland. Je ziet hier dat er echt mensen leven. Er zijn fabrieken en het verkeer kan chaotisch worden. Maar Willemstad is ook gewoon een prachtige stad waar heel wat fascinerende bezienswaardigheden te ontdekken vallen.

Het historische centrum van de stad bestaat uit vier wijken. Enerzijds zijn er de wijken Punda en Otrobanda, die gescheiden worden door de Sint Annabaai, een inham die uitmondt in de grote natuurlijke haven die het Schottegat heet, en anderzijds de wijken Scharloo en Pietermaai Smal, die tegenover elkaar liggen aan de kleinere Waaigat-haven. Dit gebied is, dankzij zijn unieke architectuur en haven, benoemd tot UNESCO-werelderfgoed.

Het centrum van Willemstad kan uitpakken met een schat aan koloniale architectuur die beïnvloed is door Nederlandse stijlen. Er heerst een levendige sfeer dankzij de gebouwen die geschilderd zijn in heldere tinten. In dit gebied staat de Mikvé Israël-Emanuelsynagoge (A), de oudste bewaard gebleven synagoge van Amerika. Vlakbij bevinden zich de oude markt (B), de fortkerk (C), het Fort Amsterdam (D), en het postmuseum (E). Langs het water strekt zich de beroemde Handelskade (F) uit, gekenmerkt door zijn kleurrijke gevels. Over de brug ten noorden van de kade vind je een uitstekend maritiem museum (G).

De beroemde drijvende Koningin Emmabrug (H), aangeduid als de 'swingende oude dame' vanwege de manier waarop hij zich opent voor passerende schepen, is alleen toegankelijk voor voetgangers. Hij verbindt de wijk Otrobanda met Punda, aan de overkant van de Sint Annabaai.

Net over de brug ligt het Brionplein (I), en vlakbij vind je het Kura Hulanda Museum (J), gewijd aan de plaatselijke slavenhandel. In Rif Fort (K), een gerestaureerd fort aan zee, bevindt zich een winkelcentrum. Even ten westen daarvan moet je zeker de tijd nemen om het mangrovepark (L) te verkennen, waar mooie houten wandelpaden bezoekers tussen de mangrovebomen leiden en je waadvogels en andere wilde dieren kan spotten. Voor de kust liggen bovendien een paar fantastische duikplekken.

Een klein stukje naar het noorden ligt het Curaçao Museum (M), gevestigd in een voormalig 19e-eeuws ziekenhuis, en daarboven torent het Fort Waakzaamheid (N) uit, een prachtige plek om de zonsondergang te aanschouwen.

 Willemstad (oude centrum), Curaçao // GPS: 12.105028, -68.932725

 Mikvé Israël-Emanuelsynagoge, Hanchi Snoa, Willemstad, Curaçao // snoa.com

 Plasa Bieu (oude markt), De Ruyterkade, Willemstad, Curaçao

 Fort Church, Gouvernementsplein, Willemstad, Curaçao // fortchurchcuracao.com

 Fort Amsterdam, Gouvernementsplein, Willemstad, Curaçao

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 33
1

 Postmuseum, Keukenstraat, Willemstad, Curaçao // cpostinternational.com/postmuseum

 Maritiem Museum Curaçao / National History Museum, 1 N. van Den Brandhofstraat, Willemstad, Curaçao // curacaomaritime.com

 Kura Hulanda Museum, Klipstraat, Willemstad, Curaçao // kurahulanda.com

 Rif Fort, Gouverneur van Slobbeweg, Willemstad, Curaçao // shoprenaissancecuracao.com

 Het Curaçaosch Museum (Curaçao Museum), z/n Van Leeuwenhoekstraat, Willemstad, Curaçao // hetcuracaosch.museum

 Fort Waakzaamheid, Gouv. van Landsbergweg, Willemstad, Curaçao

 Op zoek naar interessante activiteiten in Willemstad? Bekijk en boek hier activiteiten online!

op shop.themediabay.be 34
© Koop de volledige gids
Handelskade, Willemstad, Curaçao - © Shutterstock
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 35

Willemstad: wandeling in Pietermaai

De buurt Pietermaai werd niet lang geleden volledig gerenoveerd en is nu een populaire plek geworden.

• Afstand: 2,9 km

• Startpunt: Wilhelminaplein (zie ligging op de kaart)

• Eindpunt: Ronde Markt (zie ligging op de kaart)

Je kan deze route ook wandelen met gps. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR-code rechts.

Zo kan je je smartphone als gps gebruiken.

Vanaf het Wilhelminaplein in Punda volg je de straat Pietermaai om in deze wijk aan te komen. Hier vind je niet alleen de mooiste boetiekhotels en hipste cafés, maar ook prachtige kunstwerken en de kleurrijkste huizen van de stad. Het Wynwood Boutique Hotel, BijBlauw en de Scuba Lodge zijn slechts enkele van de meest levendig geschilderde gebouwen in deze wijk. We raden je zeker aan om in deze wijk te overnachten.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 36

Neem ook zeker een kijkje bij de coole cafés in de Nieuwestraat. De bekendste hotspot in deze straat is Mundo Bizarro, houd hier dus zeker even halt.

Saint Tropez Ocean Club

Deze club is een must-visit tijdens je vakantie op Curaçao. Het Saint Tropez Boutique Hotel ligt in de wijk Pietermaai, en de Ocean Club bevindt zich binnen het hotel. Deze club is modern en luxueus Er hangt een aangename sfeer en er is een geweldig overloopzwembad met ligbedden in het water en vooral een fantastisch uitzicht op de zee. Hier kan je elke dag vanaf 10.00 uur komen ontspannen.

In de loungeruimte vind je lekkere snacks, goede cocktails en heerlijke hoofdgerechten. Je kan er ook een speciaal voor jou bereide shisha roken. Ze hebben elke week nieuwe smaken. Zolang je iets bestelt, kan je ook afkoelen in het mooie zwembad en de loungebedden, en de cabanas gebruiken. Heb je zin in een ontspannen dagje aan het zwembad met lekkere loungemuziek?

Dan is dit de uitgelezen plek!

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 37
Pietermaai, Willemstad, Curaçao - © The Media Bay

Tip: dit is een perfecte plek om te genieten van een prachtige zonsondergang-misschien wel vanaf de infinity pool! Boek je verblijf hier

 Saint Tropez Ocean Club, 152 Pietermaai, Willemstad, Curaçao // GPS: 12.101724, -68.926010 //sainttropezcuracao.com

 Zie je een verblijf in Saint Tropez Boutique Hotel in Curaçao wel zitten? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

Dan kan je om het water heen, door de wijk Scharloo, terug naar Punda. Voordat je de Prinses Amaliabrug oversteekt, loop je naar de Bitterstraat. Op de hoek van de Van Raderstraat zie je een prachtig geel en blauw huis. Even verderop in de Bitterstraat zie je links een parkeerplaats met indrukwekkende graffitikunst op de muren.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 38
Saint Tropez Ocean Club, Willemstad, Curaçao - © The Media Bay

Steek dan de Prinses Amaliabrug over om de Ronde Markt te bereiken. Dat is de beste plek om originele souvenirs te bemachtigen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 39
Wijk Scharloo, Willemstad, Curaçao - © The Media Bay
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 40

Landhuis Chobolobo, een likeurstokerij op Curaçao, is gevestigd in een 19e-eeuws herenhuis. Je kan er een rondleiding volgen, de likeur proeven en shoppen in de souvenirwinkel.

 Landhuis Chobolobo, Elias R. A. Moreno Boulevard, Willemstad, Curaçao // GPS: 12.110250, -68.902996 // chobolobo.com

Landhuis Bloemhof Cultureel Centrum is een interessante locatie met eigenzinnige kunst langs een bospad. Er is ook een kunsttentoonstelling bij de hoofdingang waar afwisselend werken van verschillende plaatselijke kunstenaars tentoongesteld worden. Het pad leidt naar de Doornenkathedraal

 Landhuis Bloemhof Cultureel Centrum, 6 Santa Rosaweg, Willemstad, Curaçao // GPS: 12.119783, -68.900317 // bloemhof.cw

Ten noorden van Willemstad ligt Playa Kanoa, een wilde baai die beroemd is voor hoge golven en geliefd is bij surfers. Dit is een prachtige plek langs de noordkust waar je helemaal kan ontsnappen aan de drukte.

 Playa Kanoa, Curaçao // GPS: 12.174988, -68.866641

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 41
2 3 4
Playa Kanoa, Curaçao - © Shutterstock

Verder naar het oosten ligt Boka Grandi, een winderige zandstrook die je te voet, per fiets of per auto via een onverharde weg kan bereiken. Dit is een populaire plek om rond te toeren met golfkarretjes. Je ervaart er de wilde en ongetemde natuur van Curaçao.

 Boka Grandi, Curaçao // GPS: 12.156234, -68.826180

De Aloë Vera boerderij is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in dit oostelijke deel van het eiland. Je leert er over de geschiedenis van de boerderij en hoe ze de gemeenschap en de bevolking van Curaçao helpt. Eet een plakje rauwe aloë en ontmoet de boeren die op de boerderij werken en wonen. Bewonder de neembomen, cactussen en geiten en ontdek hoe ze allemaal een rol spelen in het verhaal van deze plek.

 Aloe Vera boerderij Curaçao, 138 Kaminda Mitologia, Willemstad, Curaçao // GPS: 12.133506, -68.841496 // aloeveracuracao.com

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 42
Boka Grandi, Curaçao - © Shutterstock
6 5

De Struisvogelboerderij van Curaçao is een dierentuin met een Zuid-Afrikaans thema. Tijdens de rondleidingen kan je hier zelf de struisvogels voeren en je kan er ook eten of een souvenirtje kopen. De rondleidingen duren 45 minuten en vinden elk uur plaats. Behalve struisvogels zijn er nog veel meer dieren te zien, waaronder emoes, alligators, pauwen, varkens en geiten.

 Struisvogelboerderij Curaçao, Weg Naar Groot St. Joris z/n, Willemstad, Curaçao // GPS: 12.129380, -68.823413 // curacaoostrichfarm.com

Als je geïnteresseerd bent in geneeskrachtige kruiden, dan kan Herb Garden Curaçao een andere interessante plek zijn om te bezoeken. Hier kan je wandelen door de huistuin van een interessante dame en bijleren over verschillende lokale geneeskrachtige kruiden en hun toepassingen. Je kan in de winkel ook een reeks producten kopen waarin geneeskrachtige planten verwerkt werden.

 Den Paradera Herb Garden Curaçao by Dinah Veeris, 34 Kaya Paniweri, Willemstad, Curaçao // GPS: 12.092634, -68.822845 // dinahveeris.com

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 43
7 8
Herb Garden, Curaçao - © Shutterstock

Christoffelberg: Wandeling

• Afstand: 2,7 km (heen en terug)

• Duur: 1,5 uur

• Hoogtemeters: 266 meter

• Start- en eindpunt: parking Christoffelberg, Lagún (zie ligging op de kaart)

• Moeilijkheidsgraad: uitdagend

• Parking: parking Christoffelberg, Lagún (zie ligging op de kaart)

Je kan deze route ook wandelen met gps. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR-code rechts.

Zo kan je je smartphone als gps gebruiken.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 44
Christoffelberg, nationaal park Christoffel, Curaçao - © Shutterstock

Seru di kueba, vaak ook Wacao genoemd, is een bergachtig gebied dat bekend staat om zijn fossielen. Het ligt op de voormalige plantage van Sint Hyronimus. Hier vind je heel wat fossielen die minstens 33,9 miljoen jaar oud, maar de oudsten zijn wel 56 miljoen jaar oud. Dit gebied van het eiland is helaas niet toegankelijk voor het brede publiek. Vroeger werd het gebruikt als militair oefenterrein, vandaag is het een belangrijk natuurgebied.

 Wacao (landhuis Sint Hyronimus Ruins), Weg Naar Westpunt, Curaçao // GPS: 12.322127, -69.087885

Koop een toegangsticket voor Hofi Pastor en verken dit prachtige gebied in het dorp Barber, waar een meer dan 800 jaar oude boom, enkele dieren en een speeltuin voor kinderen op je wachten. Dit park is schaduwrijk en ideaal om even verkoeling te zoeken op een warme dag, zeker met kinderen. Een gemakkelijke korte wandeling in de schaduw brengt je bergopwaarts naar een klein uitkijkpunt

 Hofi Pastor, Weg Naar Westpunt, Barber, Curaçao // GPS: 12.290978, -69.073153 // hofipastor.org

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 45
32 33

 Op zoek naar een hotel in Curaçao? Onze favoriete verblijven

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 46
Hofi Pastor, Curaçao - © Shutterstock
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 47

Deze gratis reisgids bevat 4 wandelingen van onze volledig uitgewerkte reisgids op Aruba, Bonaire en Curaçao

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 140 blz A4) reisgids met alle highlights en meer dan 100 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 22 wandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 48

Disclaimer

We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk niet-accurate informatie noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het erg als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be

Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl. Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Deze reisgids is mede mogelijk gemaakt door Isa van der Vleuten. Stagiaire van de opleiding Communication – International Event, Music & Entertainment Studies. “Ik heb met plezier een bijdrage geleverd aan de Noord-Brabant reisgids en veel geleerd tijdens mijn stageperiode bij Reisroutes”.

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be

Laatste update: mei 2023

© Alle rechten voorbehouden. Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

op shop.themediabay.be 49
© Koop de volledige gids
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 50

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.