Page 1

Bolster KLOKJE Jaargang 3 - april 2018

Daar is de lente, daar is de zon,‌ en hier is ons nieuw Bolsterklokje! Zet je maar buiten in de tuinstoel en geniet van ons krantje! Veel kijk– en leesplezier, groeten van de redactie Wim, Louis en Dirk.


De nieuwbouw……

Een nieuwe rubriek in ons Bolsterklokje! We hoorden het al een tijdje waaien maar nu is het zeker! We kregen het goeie nieuws dat er een nieuw gebouw wordt opgetrokken naast de inrijlaan van de Vrije school. Wij, de redactie, willen de werken heel goed opvolgen en zullen daarom geregeld gaan kijken hoe het zit met de vorderingen! We schrijven telkens een verslagje en laten jullie wat foto’s zien. Op de eerste foto’s kunnen jullie nog niet veel zien. Het is nu nog een weide waar er schapen en een pony lopen maar op die plaats zal er worden gebouwd! De redactie heeft al de plannen eens mogen inkijken en we zijn heel benieuwd naar het resultaat! Er komen 3 leefgroepen met keuken en leefruimte en buiten een mooi terras. Er zijn ook 32 individuele kamers. Op de bovenverdieping komen enkel bureaus en enkele ateliers. De redactie vindt het alvast spannend! Wordt vervolgd…….

2


Met pensioen! De laatste tijd horen we vaak het woordje pensioen vallen. De redactie was dan ook benieuwd hoe dat kwam en ging op verder onderzoek. Dit jaar gaan er heel wat medewerkers met pensioen, brugpensioen, vervroegd pensioen of stoppen met werken. We hoorden volgende namen al vallen: Carlos, Carine van de nacht, An van papier en kleur en Lieve van de inslaap. Maar wat is dat nu eigenlijk ‘met pensioen gaan’. We namen het woordenboek en zochten het op. Met pensioen gaan: vanwege je hoge leeftijd ophouden met werken en pensioen (geld) ontvangen De redactie vond dit wel interessant en ging er wat dieper op in. Als Dirk het woord pensioen hoort denkt hij aan oud zijn. Louis denkt eerder aan zijn vader en moeder, die waren ook met pensioen. Wim vult aan dat je dan stopt met werken. Alle 3 zijn ze ervan overtuigd dat dit niet leuk is! Alle dagen thuis zitten en op de kleinkinderen passen, zegt Dirk en krult zijn neus. Ja, zegt Louis, en dan moet je rusten en verdien je geen geld meer zegt Wim. Louis weet dat je op 65 jaar kunt met pensioen gaan. Dirk vindt dit een goeie leeftijd maar Louis en Wim vinden dit te jong! Dirk zou zelf ook wel met pensioen willen, hij zou dan veel slapen! Louis echter zou nog wat willen doorwerken want anders zou hij zich vervelen. En Wim zou ook nog verder naar het atelier komen, dan is hij eens weg! Op de vraag wat er hier gebeurt als er iemand met pensioen gaat antwoorden ze tegelijk ’een feestje’. En daarna? Dan komt er een ander. Wie dat wordt weten ze niet. Een nieuw persoon is wel wat vervelend, t is een beetje zoeken. Vaak zijn het wel jonge mensen en dat vinden ze alle drie wel fijn. Ze hebben ook alle drie een eigen mening hoe een persoon eruit ziet die met pensioen gaat: rimpels, grijs haar, niet goed meer kunnen stappen, sukkelt, draagt een bril, hoort niet goed meer en heeft geen goed geheugen meer. De redactie was ook benieuwd hoe andere cliënten daar over dachten en stapten daarom van leefgroep naar leefgroep. Ze stelden een 4-tal vragen en op bladzijde 4 kan je de antwoorden lezen.

3


Weten jullie wat “pensioen” betekent? Rosette: euh, nee, oud zijn? Lisette: niet meer werken, vanaf 65 jaar! Robert: dat ze niet meer moeten werken, zoals Carine van de nacht. Monique: nee. Mathias: dat je oud komt en niet meer kunt werken. Natasha: nee. Anita: ja, Carlos, An en Carine gaan op pensioen , thuisblijven, niet meer werken. Delfien: dat je niet meer komt werken. Melissa: thuis blijven, mijn papa ook. Marie-Louise: niet meer werken, als je 80 bent. Christiane: vb. Carlos, niet meer werken. Noëlla: thuis blijven. Rosine: Nee, carlos zeker? Dominique: als je oud zijt. Sylvie: niet meer werken. Yvan: vanaf 60 jaar niet meer werken. Zou jij graag met pensioen gaan? Rosette: ik zou geerne in pensioen gaan! Lisette: ja, maar ik moet nog 2 jaar wachten! Robert: nee, zeker niet! Dat is duidelijk, ik werk graag! Maar als medewerkers daar recht op hebben moeten bewoners ook dat recht krijgen! Monique: ik wil blijven werken bij Mieke. Mathias: nee, ik wil blijven lopen! Natasha: ‘k heb nog mijnen ouderdom niet! Anita: nee nog niet, ik ga bij Leen blijven werken tot 65 jaar! Delfien: ja! Melissa: ja (en lacht), maar nog een beetje wachten, te jong! Marie-Louise: ja maar ‘k ga nog een beetje wachten! Christiane: nee, ik werk graag. Noëlla: ja, niet meer werken! Rosine: nee, bij Leentje, bij Mieke, bij Carine,... Dominique: nee dat mag niet hee, ik heb nog geen stok! Wel al een rollator. Sylvie: nee, ik blijf liever werken. Yvan: nee, zij gij zot?! Ik werk graag.

4


Hoe ziet iemand eruit die met pensioen gaat? Rosette: oud. Lisette: kaal en grijs! Robert: die hebben een schoon leven! Monique: oud. Mathias: oud met grijs haar! Natasha: ze zijn bejaard! Anita: gewoon. Delfien: mooi. Melissa: oud en grijs haar. Marie-Louise: 80 jaar en oud. Christiane: triestig. Noëlla: lijk Inge Degrootte. Rosine: lijk Carlos, An en Bernadette. Dominique: die gaan met ne stok, krom, de vrouw heeft een permanent in haar haar en de man is kaal. Sylvie: gewoon. Yvan: oud en versleten! Wat kunnen zij dan doen ipv te komen werken? Rosette: kuisen, muziek luisteren en tv kijken. Lisette: stof afdoen en koken. Robert: ze kunnen thuis werken hee, kuisen, koken,... Monique: naaien en tv kijken. Mathias: in de luie zetel zitten! Natasha: weggaan, uitstapjes doen! Anita: rondrijden, uitstapje met de vrouw, vervelen,.. Delfien: koken, de was doen, gezelschapsspelletjes spelen. Melissa: eten klaar maken, TV kijken, radio luisteren. Marie-Louise: kleuren, muziek luisteren, puzzelen. Christiane: werken thuis, schrijven, boodschappen doen, breien. Noëlla: koffie drinken. Rosine: TV kijken Dominique: muziek luisteren, TV kijken,…. Sylvie: thuis werken op de computer. Yvan: koffie drinken

5


PENSIOENVIERING CARLOS! De redactie zat op de eerste rij tijdens de pensioenviering van Carlos. We zaten allemaal klaar toen Carlos binnenkwam in het mooie versierde buurthuis. Er stond een podium klaar en ook zijn pak om op te treden hing al klaar. Hij begon zijn optreden met zijn gekend nummer ‘goeiemorgen allemaal’. Alle klassiekers kwamen daarna ook aan bod zoals: ‘k zag 2 beren, mijne vlieger, daar bij die molen,… enz. Tot slot zong hij nog voor Christine uit huis 4 een Franstalig nummer. We waren blij verrast toen hij plots Saar zijn vervangster op het podium riep, ze was ook gekomen en nu hebben we ze allemaal al eens gezien, ze zongen samen een liedje! Na zijn optreden kreeg hij een gouden plaat met alle bewoners op. Alle huizen hadden iets voorbereid om Carlos te bedanken. De directeur gaf hem ook een geschenk, een koksmes. Van de collega’s kreeg hij een bon om te gaan eten. Na de receptie mochten wij met zijn foto een handtekening gaan vragen! We kregen ook iets om te drinken en hapjes. Carlos koos vol-au-vent met frietjes als menu, het was lekker!

Het was een mooi feest! We zullen hem missen!

6


UIT IN KLUISBERGEN…. 

We gingen met de redactie naar de nieuwjaarsreceptie van Comité Doré en kregen daar een cheque van 3500 euro! Wat waren we blij!



We mochten Bingo gaan spelen In Home St. Franciscus. Natasha en Rosine gingen daar ook turnen op muziek.



Op 17 maart gingen we allen samen naar de eucharistieviering hier in de kerk van Berchem. Die werd georganiseerd door onze pastorale werkgroep.



In zaal De Brug gingen we kijken naar een toneelstuk van Marc De Bel, ‘Het ei van Oom Trotter’.

7




Monique en Silvie namen deel aan de dansnamiddag voor Senioren.



We gingen weer paaseitjes zoeken in de tuin van ons gemeentehuis!



Met enkele cliënten trokken we naar het recreatieoord op de Kluis waar we mochten genieten van de vele luchtkastelen die daar geplaatst waren voor de buitenspeeldag. Wat hebben we ons geamuseerd!

8


Wist je dat… 

er op 16 januari vormelingen op bezoek kwamen en we samen een leuke activiteit hebben gedaan.



in huis 1 en huis 2 de keukenmuren geschilderd werden



Michiel en Wendy een dochtertje ‘Léa’ kregen



De vormelingen van Gijzelbrechtegem op bezoek kwamen. Zij organiseerden een wafelbak voor de Bolster, we kregen een cheque van 1013,60 euro. SUPER!!!!!! Anja bedankte ze in de Smoggebaren!



Jolien van huis 5 verhuisde naar huis 1. Nu wonen er 2 Joliens in huis 1.



Niels nu het atelier sport overneemt. We kennen hem nog van vroeger want hij deed hier zijn stage.

9




er nu ook een cliëntenraad bestaat. Op 9 maart was het de eerste vergadering. Liesbeth, Cindy, Anita, Christiane, Jolien, Greta, Natasha en Louis waren aanwezig.



We opnieuw Bingo speelden in het buurthuis.



er opnieuw een vastenactiviteit werd georganiseerd. Je kon bij Niels spelletjes spelen, bij Michiel sporten, bij Elisabeth knutselen en bij Véronique naar een verhaal luisteren. De opbrengst wordt geschonken aan Karibu die er schoolmateriaal mee zal kopen voor vluchtelingen.



er een reuze vier op een rij in de tuin staat. Iedereen kan daar mee spelen! Veel plezier!

10




Onze pony Polly een vriendin heeft, nl. Babbel. Ze zijn graag samen in de grote weide!



er opnieuw een rolstoelwas plaats vond. Alle wagentjes zijn spik en span!



Mieke haar lokaal in het atelier nu een peuterklasje geworden is!! De redactie ging een kijkje nemen. Oei en wat nu……! Wordt vervolgd….

11


De speelotheek in Oudenaarde De redactie ging op bezoek naar de speelotheek in Oudenaarde. Dat is niet zo ver rijden, ongeveer een kwartiertje met de auto of bus. In een speelotheek kan je spelmateriaal ontlenen. Dit is wat gelijkaardig als in een bibliotheek waar je boeken kunt ontlenen. De redactieleden maakten kennis met An die daar al 30 jaar werkt. We kregen een rondleiding en mochten foto’s nemen.

Onze redactieleden waren heel geïnteresseerd en stelden heel wat vragen, zo kwamen we heel wat te weten! De speelotheek is een stadsdienst. De stad Oudenaarde zorgt dus dat er materiaal kan aangekocht worden. Er staan daar heel veel spelletjes! An en Els, de 2 mensen die daar werken moeten alles in de computer noteren wie wat meeneemt. Daarnaast houden zij alle materialen netjes. Ze wassen het spelmateriaal af, controleren of alles nog volledig is en herstellen het als er iets kapot is. De meeste mensen die daar spelmateriaal ontlenen zijn volwassen mensen uit een instelling of ouderen uit woon– en zorgcentra. Het materiaal mag je 4 weken houden. Je kan de tijd wat verlengen door te bellen. Indien je je materiaal te laat terug brengt moet je een boete betalen. Nu we er toch zijn kiezen we ook enkele spelletjes uit om mee te nemen. We mogen maximum 6 stuks kiezen. Alles wordt netjes genoteerd en in een speciale zak van de speelotheek bergen we alles op. We krijgen ook nog een foldertje van An met de nodige informatie op. Het was een leuk bezoek en we waren heel welkom, onze journalisten waren het eens dat het een heel vriendelijke madam is!

12


Geleend materiaal terug geven. An noteert dit in de pc.

Spellen uit testen.

Samen een spel spelen!

Nieuwe spellen kiezen.

Even wat uitrusten in snoezelruimte!

An noteert op pc welke nieuwe spellen we meenemen.

13


SPORT Sportactiviteiten tijdens de kerstvakantie: Michiel en Nigel organiseerden een sportdag en er werd ook gewandeld in domein de Ghellinck.



Twee uren loop te Kruishoutem: We vertrokken met 2 auto’s en 2 bussen vol. De Bolster was goed vertegenwoordigd. We moesten in de zaal toertjes lopen en telkens een voorwerp doorgeven vb. een pruik, een bord van de politie, een plateau, een muziekinstrument,… Ondertussen speelde er ook een dj allemaal carnavalliedjes! Tussendoor werden er ook 2 wedstrijdjes gehouden voor de snelste loper. Mathias werd tweede bij de mannen en Delfien vierde bij de vrouwen. Tijdens de pauze hebben we allemaal samen de Marie-louise gedanst. We kregen ook een flesje water en een wafeltje. Op het einde van de namiddag was het dan prijsuitreiking. Spannend!!! De Bolster werd tweede en we kregen een mooie beker! Het was een leuke namiddag! 

14


Sportnamiddag te Ronse: Annie, Monique en Silvie gingen samen met Michiel sporten in Ronse, ze hebben zich geamuseerd!



Spel zonder grenzen: Ook deze activiteit ging door in Kruishoutem. We gingen er met verschillende bewoners naar toe en moesten allerhande spelletjes spelen. Als beloning kregen we paaseitjes!



15


LISA’S VERHAAL

Lisa verhuisde naar de Mozaïek in Oostakker. Zo woont ze dichter bij haar familie. Haar steeds zelf geschreven verhalen zullen we missen in ons Bolsterklokje. We namen afscheid van haar met een hapje en een drankje. We gaven haar een klein cadeautje, een pen. Zo kan ze verder verhalen blijven schrijven! Als herinnering aan de leuke tijd tijdens de redactie trokken we een selfie!

We wensen haar veel succes in haar nieuwe woonst en wie weet tot later eens… Lisa wou haar lezers bedanken met een gedicht.

Voor al je goede zorgen Voor je steun en voor je kracht Wil ik je vandaag bedanken Vanuit het diepste van mijn hart. Veel liefs Lisa

16


INTERVIEW Phillip– technische dienst Hoe lang werk je al in De Bolster? 30 jaar! Heb je hiervoor iets anders gedaan? In een garage gewerkt, 3 jaar en ook nog 1 jaar aan Stad Ronse. Wat moet jij hier allemaal doen? Schrijnwerk, onderhoud van de wagens/fietsen/gocarts, onderhoud van televisies/radio’s, verfwerken, eigenlijk een beetje van alles. En vogels en konijnen vangen die ontsnappen. :) Is je werk lastig? Soms wel, als het een zwaar werk is. Bv. grote lokalen schilderen. Doe jij je job graag? Zeer graag! (onze journalisten begrijpen dit heel goed want ze zouden ook graag zo’n werk doen zeggen ze) Wat doe je als je zelf iets niet kunt oplossen? Dan bellen we naar de firma en komt er iemand ons helpen. Dit gebeurt bv. bij specifieke breuken aan de liften of aan de chauffageketel. We proberen dit zo weinig mogelijk te doen. Gebeurt er soms iets grappigs in je job? Ja ik word soms gefopt door cliënten. Ze zeggen dat de koffiezet niet werkt maar het stopcontact zit niet in! Wat doe je het liefst in je job? ‘t Is allemaal leuk. Een uitdagende herstelling kunnen maken is wel fijn! Moet je soms naar andere vestigingen en wat moet je daar dan doen? Ja, naar NAH Ronse. Ook herstellingen aan elektronica of sanitair, … enz. Gelijkaardig zoals hier. Wat zijn je hobby’s naast je werk? Met mijn hond Dribbel gaan wandelen, ik toon jullie eens een foto! (de redactie vindt het een heel mooie hond) En met vrienden/collega’s een pintje gaan drinken. Bedankt Phillip voor het interview en we zijn blij dat jullie er zijn om alle ’mankementjes’ op te lossen!

17


Recept van Elisabeth: chocolademousse Handen wassen

Schorten en hoedjes aandoen

100g zwarte chocolade smelten

au bain-marie

Ondertussen 3 eierdooiers en 50g suiker samenvoegen en opkloppen Gesmolten chocolade toevoegen

75ml room opkloppen en met pannenlikker voorzichtig toevoegen

3 eiwitten opkloppen en met pannenlikker voorzichtig toevoegen

Porties uitscheppen

SMAKELIJK!

18


EITJES...

Ik heb één gevonden: omelet van de beroemde kok Goossens !

Welk recept gaan we in ons krantje plaatsen ?

sens, is s , Go o s n e s s o ? Go moeilijk e t t ie n dat

HI HI HI Ik neem ook een hardgekookt ei

Ha Ha Ha, ‘t is een gekookt ei !!

Ik kan dat hoor !

Allez Dirk, kluts 3 eieren

OK, ik haal de eieren

Verdorie wat een hard ei, het lukt niet !

Bon, weg met Goossens, ik vraag wel een recept aan Elisabeth

19


De winnaar van onze vorige wedstrijd is Ward. Zoals velen herkende hij alle SMOG-gebaren maar hij was de gelukkige die uitgeloot werd. Proficiat Ward! Leuk dat Mathilde uit huis 2 van Zwalm ook deelnam! Blijven proberen en wie weet‌!

PUZZEL: In de Bolster zien we veel paardenstaartjes. Kijk goed naar de staart en vertel ons wie dat is. Veel plezier. Stop jullie antwoorden in ons busje in het buurthuis.

20

1

2

3

4

5

6

Bolsterklokje 6  
Bolsterklokje 6  
Advertisement