HOVO Amsterdam - Cursusprogramma najaar 2024

Page 1

HOVO Amsterdam Cursusprogramma najaar 2024

Inhoud

Blijf betrokken

Meld u aan voor de nieuwsbrief van HOVO Amsterdam en ontvang circa één keer per maand het laatste nieuws van HOVO, cursustips, interviews en filmpjes, en informatie over de VU.

Volg ons op social media

facebook facebook.com/hovo.amsterdam YOUTUBE youtube.com/c/HOVOAmsterdamVrijeUniversiteit LINKEDIN linkedin.com/company/vu-hovo-amsterdam vu.nl/hovo

Ontwerp Haagsblauw

Druk Opmeer

Inbedding HOVO Amsterdam, HOVO-programmacommissie HOVO Amsterdam is onderdeel van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. De HOVO-programmacommissie heeft als voornaamste taak het bewaken van de kwaliteit van het onderwijs van HOVO. De leden zijn aangesteld namens de Vrije Universiteit.

prof. dr. Herman Verhoef (voorzitter), Faculteit der Bètawetenschappen

prof. dr. Mirjam Pijnappels

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

dr. Bert Jan Lietaert Peerbolte, Faculteit Religie en Theologie prof. dr. Piet Mulders, Faculteit der Bètawetenschappen

prof. dr. Richard Neerhof, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, prof. dr. Arko Oderwald, Amsterdam Universitair Medisch Centrum dr. Angela Roothaan, Faculteit der Geesteswetenschappen

prof. dr. Diederik Oostdijk, Faculteit der Geesteswetenschappen

drs. Mira Maletic, directeur Bedrijfsvoering Faculteit der Geesteswetenschappen

drs. Carolien van Bergen, programmadirecteur HOVO Amsterdam dr. Bob Baljet, voorzitter Stichting Vrienden HOVO-VU drs. Alma van Donk, Bureau Bestuurszaken VU

Verplichte bronvermeldingen

De in deze gids gebruikte afbeeldingen zijn rechtenvrij of gebruikt met toestemming van de rechthebbende. Verplichte vermeldingen van rechthebbenden staan hieronder vermeld. Mocht u desondanks menen rechten te kunnen doen gelden, neemt u dan alstublieft contact met ons op binnen de verschijningsperiode van deze gids.

Unsplash

pag. 11r - Leo Roomets; pag. 12lb, kv/a - Photo by Wolfgang Hasselmann; pag. 25lo - Photo by Louis Hansel; pag. 26l - Nijwam Swargiary.

Wikimediacommons

pag. 7l - Kandinsky; pag. 9 - Xuan Che from New York City; pag. 11l - George E. Koronaios; pag. 12r - Petar Milosevic; pag. 18l - Andrew Butko; pag. 21l - Feico Houweling; pag. 24l - Manuel Martín Vicente; pag. 24r - Matt H. Wade; pag. 25lb, ka - Rodrigo.Argenton; pag. 26r - Alliance for Responsible Mining; pag. 28r - Elina Mark; pag. 29l - Profoundism.

Overige bronvermeldingen

pag. 19, kvSander Voerman; pag. 8l - Jibs Bernal, Seamen memories; pag. 11lb - Abraham Storck; pag. 22lo, r - Dagmarillustrations; pag. 29r - Google DeepMind (Pexels); pag. 15r - Karolina Grabowska (Pexels).

Verklaring afkortingen: k(aft), a(chter), v(oor), r(echts), l(inks), b(oven) o(nder).

Intellectueel eigendom

De intellectuele eigendomsrechten op de opzet van de cursussen en de samenstelling van het cursusmateriaal berusten bij de docent die de cursus heeft ontwikkeld en het materiaal heeft samengesteld. Gebruik van het cursusmateriaal anders dan voor de eigen studie is niet toegestaan, evenmin als het verkopen of afstaan daarvan aan derden.

Colofon
Welkom bij HOVO Amsterdam 3 Kunstgeschiedenis en architectuur 5 (Cultuur)geschiedenis 8 HOVO Extra 14 Leergangen bij HOVO 14 Letteren en muziek 15 Filosofie en religie 21 Mens en maatschappij 24 Training Mindfulness 25 Exact en medisch 27 Welkom op de campus en bereikbaarheid 30 Aanmelden en algemene informatie 31

Het najaarsaanbod bij HOVO Amsterdam: cursussen, studiedagen en meer!

Welkom bij HOVO Amsterdam aan de Vrije Universiteit. Vanaf september kunt u bij HOVO Amsterdam kiezen uit een royaal cursusaanbod op de VU-campus of online.

In deze gids vindt u korte cursusbeschrijvingen van het complete cursusprogramma tussen september en december 2024. Op de website vu.nl/hovo vindt u uitgebreide informatie over het complete cursusaanbod (alle actuele cursussen), de docenten, praktische zaken en de VU campus.

Kennis op de campus

Sinds 1990 volgen duizenden deelnemers onderwijs bij HOVO aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Kenmerkend voor het cursusprogramma is het veelzijdige aanbod in zes kennisdomeinen, de academische kwaliteit van de programma’s en docenten en de locatie: de levendige en goed bereikbare VU-campus aan de Amsterdamse Zuidas. In de gids vindt u het programmaoverzicht per kennisdomein: kunstgeschiedenis en architectuur, (cultuur) geschiedenis, letteren en muziek, filosofie en religie, mens en maatschappij, en exacte en medische vakken.

Voor wie is het HOVO-onderwijs?

Voor iedereen die zin heeft om nieuwe kennis op te doen. Om daarmee de geest te verrijken, de wereld beter te begrijpen, uit interesse voor een onderwerp of gewoon voor het plezier van leren!

HOVO was oorspronkelijk exclusief voor iedereen vanaf vijftig jaar. Hier zijn de onderwijsvorm, inhoud en momenten waarop de cursussen plaatsvinden op afgestemd. Echter, iedereen die zich aangesproken voelt door de inhoud, onderwijsvorm en docent is welkom, ongeacht leeftijd. HOVO is hoger onderwijs voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen.

Onderwijs bij HOVO

• Cursussen – Bij HOVO Amsterdam kunt u losse cursussen volgen van twee tot tien bijeenkomsten. De cursussen hebben meestal het karakter van hoorcolleges met aan het einde gelegenheid tot het stellen van vragen, soms is er sprake van een meer interactief karakter. Vaak is er een verplicht boek of een reader of syllabus. De docent geeft soms ook suggesties geven voor verdere verdieping voor wie zich verder wil verdiepen in de lesstof, maar literatuur suggesties zijn nooit verplicht. Op de website vindt u bij het kopje ‘inhoud’ meer over de onderwijsvorm en eventuele literatuur. Hier vindt u ook meer informatie over de docent.

• Leergangen – Sommige cursussen zijn onderdeel van een leergang. U kunt ervoor kiezen om een enkele cursus te volgen of meerdere cursussen uit een leergang. Kijk voor meer informatie op pag. 14.

• HOVO Extra – Onder de noemer HOVO Extra biedt HOVO activiteiten met een bijzonder karakter, zoals studiedagen, losse lezingen, een kindercollege, training of workshop, soms ook in het weekend. Kijk voor meer informatie op pag 14.

Kijk voor uitgebreide informatie over iedere cursus op vu.nl/hovo-cursussen

3 HOVO Amsterdam najaar 2024

Op de campus en online

De meeste cursussen vinden klassikaal plaats op de VU campus. HOVO Amsterdam biedt ook de mogelijkheid om cursussen online te volgen. HOVO maakt hiervoor gebruik van het gebruikersvriendelijke en veilige programma Zoom for Education. Er zijn meerdere mogelijkheden voor online onder wijs. Bij iedere cursusbeschrijving ziet u welke dat zijn. Als er geen vermelding staat is de cursus uitsluitend in klassikale vorm:

• Online – de cursus vindt uitsluitend online plaats.

• Ook online – De toevoeging ‘ook online’ bij een aantal cursussen betekent dat een cursus twee keer plaatsvindt: klassikaal op de VU campus, en enkele dagen later ook online. Deelnemers uit de klassikale groep mogen ook deelnemen aan de online cursus. Van de online colleges worden opnames gemaakt die één week beschikbaar zijn.

• Hybride – het onderwijs vindt op hetzelfde moment klassikaal en online plaats. Deelnemers aan de klassikale cursussen kunnen ook online deelnemen.

Meer informatie over online onderwijs op vu.nl/hovo-online en bij de cursusbeschrijvingen.

Gids en website

In deze gids vindt u de korte beschrijvingen van alle cursussen en studiedagen. We raden u aan om in uw agenda rekening te houden met een week uitloop: bij uitval van een college is het inhaalcollege in principe één week later, op dezelfde dag en tijd.

Op pagina 30 en 31 vindt u algemene en praktische informatie, bijvoorbeeld over hoe u zich aanmeldt voor een cursus.

Op de website vindt u meer informatie. Uitgebreide cursusbeschrijvingen, informatie over de docenten, YouTube filmpjes van docenten, literatuur en praktische zaken vindt u bij de cursusbeschrijvingen op vu.nl/hovo, waar u zich ook direct kunt aanmelden. Op vu.nl/hovo kunt u eenvoudig zoeken op startdatum in de cursuskalender. Of met behulp van de cursuszoeker het aanbod filteren op basis van uw interesses, het onderwerp, type cursus of uw favoriete docent.

Cursusaanbod mei - augustus

Op de website vindt u het complete cursusaanbod, inclusief het actuele aanbod in de zomermaanden van korte cursussen, studiedagen en cursussen op locatie.

Reductiefonds HOVO

Is uw bruto jaarinkomen (alleen of gezamenlijk) lager dan € 26.000? Dan kunt u in aanmerking komen voor een korting van 40% op het cursusgeld. Dit geldt voor maximaal één cursus per semester. Deze korting is een gezamenlijke geste van de Stichting Cursisten HOVO-VU en HOVO Amsterdam.

Stichting Cursisten HOVO-VU

De onafhankelijke Stichting Cursisten HOVO-VU beheert het reductiefonds van HOVO. Dankzij de donaties van cursisten kunnen mensen met een lager inkomen ook genieten van HOVO-onderwijs. Met een gift van minimaal € 15,- per jaar draagt u al bij aan de korting die HOVO Amsterdam in mindering brengt op het cursusgeld. Als donateur krijgt u korting op de excursies die de Stichting minimaal één keer per jaar organiseert.

Op vu.nl/hovo-praktisch vindt u meer informatie over korting ontvangen of donateur worden, onder het kopje ‘Betalen, ontvangen en schenken’.

Flitscolleges op YouTube

Wilt u een voorproefje van de docent of een voorbeeld van een college bij HOVO? De flitscolleges op het eigen YouTube kanaal van HOVO Amsterdam zijn een leuke manier om kennis te maken met HOVO en met de docenten. Wilt u direct op de hoogte zijn als er een nieuw flitscollege online staat? Abonneer u dan op het YouTube kanaal van HOVO en ontvang direct een melding zodra er een nieuw flitscollege is. Zie youtube.com/c/HOVOAmsterdamVrijeUniversiteit

4

Kunstgeschiedenis en architectuur

users-class 4 Cursussen 3 Leergangen Mouse-Pointer vu.nl/hovo-cursussen

Cursus kunstgeschiedenis | hybride Kunstenaressen

Kent u het werk van Artemisia Gentileschi, Natalia Gontsjarova of Luisa Roldán? Het werk van deze en tientallen andere vrouwelijke kunstenaars ontbreekt vrijwel geheel in de toonaangevende kunsthistorische overzichten van de 20e eeuw. Daarom zijn generaties studenten en museumbezoekers niet vertrouwd met het werk van mensen als Elisabeth Vigée-Lebrun of Mary Cassatt. In tien colleges maakt u kennis met kunst van vrouwen door de eeuwen heen. Dit wordt ingebed in de tijd en context: van middeleeuwse boekverluchting, via genrestukken van Judith Leyster en portretten van Rosalba Carriera tot de avantgardistische installaties van Katarzyna Kobro en video’s van Cao Fei.

user-chart Docent drs. Krzysztof Dobrowolski - Onclin

Calendar-Plus 10 colleges, dinsdag 17 september t/m 26 november 2024, 11.00-13.00 uur (geen college op 29 oktober)

€ 329,- (inclusief gedrukte syllabus)

calendar-exclamation Uiterlijk 3 september aanmelden

Leergang

Westerse architectuurgeschiedenis III

Van ‘starchitect’

tot tiny house

(1980-heden)

Welke ontwikkelingen en stromingen kent de westerse architectuurgeschiedenis vanaf het einde van de 20e eeuw? De opkomst van de sterarchitect (‘starchitect’) en iconenbouw zijn slechts twee fenomenen uit het huidige tijdperk. Het aanzien van de contemporaine stad verandert door de komst van hogesnelheidslijnen, culturele gebouwen en andere voorzieningen voor bewoners. Daarnaast is de opkomst van bijvoorbeeld tiny houses en zelfbouwprojecten kenmerkend voor de woningbouw in onze tijd. De laatste jaren zijn er ook opvallende voorbeelden te zien van bijzondere, duurzame projecten. In deze cursus gaat de aandacht bovendien uit naar projecten in China en de Arabische wereld, omdat hier veel Europese architecten werkzaam zijn en zij ook weer invloed hebben op wat er in Europa gebeurt.

user-chart Docent drs. Suzanne Roelofs

Calendar-Plus 10 colleges, donderdag 19 september t/m 5 december 2024, 11.00-13.00 uur (geen college op 3 en 17 oktober)

€ 325,-

calendar-exclamation Uiterlijk 12 september aanmelden

Uit de cursusevaluaties:

“Ik heb genoten van het enthousiasme, de voorbereiding met beeldmateriaal en de soms lyrische beschouwingen van Frans Henk Hoekstra.”
5 HOVO Amsterdam najaar 2024

Cursus kunstgeschiedenis

Japanse kunst en geschiedenis

Japan en de Japanse kunst mogen zich in een groeiende belangstelling verheugen in Nederland. De Nederlandse musea bezitten internationaal gerenommeerde Japancollecties met prachtige houtsnedes, schilderingen, ceramiek en boeddhistische sculpturen. Waar veel overzichten van Japanse kunst zich beperken tot de periode tot 1900, krijgt u in deze cursus een uitgebreid beeld van het Japan van de prehistorie tot 2024. Na afloop van de cursus heeft u inzicht in de belangrijkste kunststromingen en kunstenaars, maar ook een goed overzicht van de Japanse (culturele) geschiedenis. Inge Klompmakers bespreekt beroemde hoogtepunten uit de Japanse kunstgeschiedenis in combinatie met vele andere bijzondere werken. Zij schenkt ook aandacht aan productietechnieken en de wisselwerking met kunst uit het Westen.

user-chart Docent drs. Inge Klompmakers

Calendar-Plus 8 colleges, woensdag 25 september t/m 13 november 2024, 13.15-15.15 uur

€ 260,-

calendar-exclamation Uiterlijk 18 september aanmelden

Leergang Kunstgeschiedenis VI | hybride

Manifesten en utopiëen in de beeldende kunst en bouwkunst (1900-1940)

De periode 1900-1940 is een van de meest dynamische periodes in de kunstgeschiedenis. Geschreven

manifesten over kunst en architectuur wisselen elkaar in hoog tempo af. Als u leest wat onder meer Kandinsky, Mondriaan en Gropius schreven over kunst en maatschappij, ziet u hun werk in ander licht. Wat schreef Matisse over expressionisme? Wat bedoelen Gleizes en Metzinger met kubisme? Wat betekent Form Follows Function (niet)? Nieuwe inzichten over ruimte en massa zijn van invloed op de beeldhouwkunst van Hepworth, Moore, Arp en Giacometti. In de bouwkunst leiden nieuwe technieken tot uiteenlopende ideeën over ornament, materiaal en constructie, zoals te zien is in de architectuur van de Amsterdamse School, het Nieuwe Bouwen, The International Style, De Stijl en het Bauhaus.

user-chart Drs. Frans Henk Hoekstra

Calendar-Plus 10 colleges, maandag 7 oktober t/m 9 december 2024, 11.00-13.00 uur

€ 348,- (inclusief gedrukte reader)

calendar-exclamation Uiterlijk 23 september aanmelden

Leergang Kunstgeschiedenis I Klassieke Oudheid

Vaak wordt het oude Griekenland als vertrekpunt genomen voor de Europese (kunst)geschiedenis. Maar de kunstgeschiedenis begon al veel eerder. Deel I van deze leergang gaat daarom over het oude Egypte, Sumerië, Assyrië, Babylon, Perzië, het Egeïsch zeegebied (Cycladen, Kreta), de Myceense beschaving en tot slot het Romeinse Rijk. U gaat zien dat kunstgeschiedenis meer is dan alleen een stijlengeschiedenis. Stilistische ontwikkelingen zijn verbonden met politiek, filosofie,

Kunstgeschiedenis en architectuur Kunstgeschiedenis en architectuur 6

maatschappij en religie. Opvattingen over bijvoorbeeld de samenhang tussen leven en dood, natuur en mens worden weerspiegeld in onder meer de architectuur van de piramides van Egypte, de ziggoerats in het Nabije Oosten, Etruskische graftombes, de tempels in Griekenland, het Forum Romanum en het Pantheon in Rome.

user-chart Drs. Frans Henk Hoekstra

Calendar-Plus 10 colleges, maandag 7 oktober t/m 9 december 2024, 13.30-15.30 uur

€ 348,- (inclusief gedrukte reader)

calendar-exclamation Uiterlijk 23 september aanmelden

Cursus kunstgeschiedenis

Kandinsky – migrant in het moderne tijdvak

Kandinsky is in Moskou geboren, maar bracht zijn jeugd door in Odesa. Al sinds zijn jonge jaren werd hij gedreven door een onbestemd verlangen naar vrijheid. Vanwege beperkende factoren op artistiek en politiek terrein, verwisselde hij maar liefst vier keer van land. In 1914 verliet hij München en in respectievelijk 1921 en 1933 ontvluchtte hij het sovjet- en naziregime. De laatste jaren van zijn leven bracht hij in Parijs door. Ondanks die omstandigheden bracht hij een geïnspireerd en gevarieerd oeuvre tot stand. Wat was de impact van zijn nationale identiteiten flexibele levensinstelling op zijn kunstproductie? En van de steeds wisselende standplaatsen? In hoeverre hebben zijn migraties de articulatie van nieuwe beeldtalen bepaald? Die vragen zijn leidend in deze cursus over het fascinerende werk van Kandinsky. De cursus sluit goed aan bij de tentoonstelling over Kandinsky in het H’ART Museum (juni-november).

user-chart Docent dr. Inge Wierda

Calendar-Plus 3 colleges, vrijdag 27 september, 4 en 11 oktober 2024, 11.00-13.00 uur

€ 98,-

calendar-exclamation Uiterlijk 20 september aanmelden

Cursus kunstgeschiedenis

Jheronimus Bosch: Verontrustende visioenen

De enigmatische schilder Jheronimus Bosch spreekt nog altijd tot de verbeelding. Deze laatmiddeleeuwse kunstenaar liet fantastische schilderijen na, zowel letterlijk als figuurlijk. Al vijf eeuwen lang pogen kunsthistorici het omineuze wereldbeeld van Bosch te ontrafelen. Zijn panelen zijn namelijk boeiend, maar tegelijk ook behoorlijk ontoegankelijk. Hoe moeten we al die diabolische figuren, soms half mens en half dier, en de overdaad aan raadselachtige details plaatsen?

Nu eens lijken het herkenbare scènes uit het dagelijks leven, dan weer zijn het angstaanjagende visioenen, vervuld van hel en verdoemenis.

user-chart Docent drs. Thea Willemsen

Calendar-Plus 4 colleges, woensdag 27 november t/m 18 december 2024, 13.15 -15.15 uur

€ 130,-

calendar-exclamation Uiterlijk 20 november aanmelden

en architectuur 7 HOVO Amsterdam najaar 2024
Kunstgeschiedenis

(Cultuur)geschiedenis

users-class 10 Cursussen 3 Leergangen Mouse-Pointer vu.nl/hovo-cursussen

Cursus geschiedenis

Maritieme geschiedenis: revoluties in de scheepvaart (1800-heden)

De wereld van de scheepvaart is tussen 1800 en nu bijna onherkenbaar veranderd. Techniek, organisatie, logistiek en regelgeving zijn tegenwoordig heel anders dan 200 jaar geleden. Wat betekenen die grote veranderingen voor het leven van de mensen aan boord en in de havens? Wat is er nog gelijk gebleven? U leert het in deze cursus maritieme geschiedenis. De docent behandelt onder andere het einde van de slavenvaart in het Atlantisch gebied en Azië, de overgang van zeilvaart naar stoomvaart, de ups en downs van de passagiersvaart, veranderingen in oorlogvoering op zee, de opkomst van organisaties van en voor zeelieden en de containerrevolutie en haar gevolgen. U beziet ontwikkelingen in Nederland daarbij steeds in het wereldwijde perspectief.

user-chart Docent prof. dr. Karel Davids Calendar-Plus 6 colleges, maandag 16 september t/m 21 oktober 2024, 11.00-13.00 uur

€ 195,-

calendar-exclamation Uiterlijk 9 september aanmelden

Leergang Duizend jaar Europese cultuur V De 19e eeuw: romantiek, oorlog en vrede

Het Congres van Wenen (1814-1815) luidt voor Europa het begin in van een periode van gewapende vrede. Na de val van Napoleon bepalen diverse ontwikkelingen het aanzicht van de 19e eeuw: een tijd van nationalisme, liberalisme en revoluties, maar ook van industrialisatie en kolonisatie. Wetenschap, filosofie en kunst leiden tot een nieuwe kijk op de mens en de natuur. Ook de culturele ontwikkelingen zijn divers, met de romantiek en evolutieleer, impressionisme en Multatuli, Chopin en Mahler, Marx en Nietzsche. De multidisciplinaire aanpak van deze cursus maakt goed zichtbaar hoe geschiedenis, filosofie, muziek, literatuur en beeldende kunst in hun onderlinge samenhang vormgaven aan deze fascinerende eeuw.

user-chart Docenten drs. Simon Burgers, drs. Han van der Horst, dr. Baukje Prins, drs. Krzysztof Dobrowolski - Onclin, drs. Duco Burgers

Calendar-Plus 10 colleges, dinsdag 17 september t/m 26 november 2024, 13.15-15.15 uur (geen college op 29 oktober)

€ 336,- (inclusief gedrukte reader)

calendar-exclamation Uiterlijk 3 september aanmelden

8

Leergang De vroege geschiedenis van Europa IV

De wereld van de Kelten

Wie waren de Kelten? Waar kwamen ze vandaan, wat hadden ze gemeenschappelijk en welke rol spelen ze in de Europese geschiedenis? Die vragen staan centraal in deze cursus. Vanaf circa 800 v.Chr. vormen zout en ijzer in het voor-Romeinse Europa de basis voor de opkomst van de Keltische culturen ten noorden van de Alpen. Daarna zorgen handelscontacten met mediterrane culturen voor een ongekende culturele en economische bloei van de Kelten. Ten noorden van de Alpen ontstaat de eerste stad: Pyrene. In latere eeuwen volgen in het oosten en het zuiden van Europa migraties en confrontaties met andere culturen. Door toedoen van Germanen en Romeinen verdwijnt de Keltische cultuur uiteindelijk op het continent.

user-chart Docent drs. Johan Hendriks

Calendar-Plus 10 colleges, woensdag 18 september t/m 4 december 2024, 11.00-13.00 uur (geen college op 23 en 30 oktober)

€ 325,-

calendar-exclamation Uiterlijk 11 september aanmelden

Cursus geschiedenis Indonesië en Nederland

De relatie tussen Indonesië en Nederland staat momenteel volop in de belangstelling. In deze cursus ziet u de ontwikkeling hiervan, van de pre-koloniale tijd tot in het heden. De focus ligt daarbij in het bijzonder op de menselijke contacten en de culturele uitwisseling tegen de politieke en sociaaleconomische achtergrond. Na een introductie behandelt de docent de geschiedenis, met aandacht voor onder meer de eerste scheepvaart, de VOC en de opheffing daarvan in 1799, de uitbreiding van de kolonie Nederlands-Indië en de hoogtijdagen van het imperialisme in de ‘oude tijd’ (tempo doeloe). De tweede helft van de cursus gaat in op de tijd van de Japanse bezetting, de dekolonisatie, recente ontwikkelingen en de beeldvorming in Nederlandse romans.

user-chart Docent drs. Tom van der Geugten

Calendar-Plus 10 colleges, donderdag 19 september t/m 28 november 2024, 13.15-15.15 uur

2 facultatieve excursies: 31 oktober en 12 december

€ 325,-

calendar-exclamation Uiterlijk 12 september aanmelden

(Cultuur)geschiedenis 9 HOVO Amsterdam najaar 2024

Cursus geschiedenis

Dromers en doeners in de Nederlandse Verlichting (1670-1815)

Van de Nederlandse Verlichting (1670-1815) wordt vaak gedacht dat het een slaperige tijd was. Na de ‘Gouden Eeuw’ zou Nederland langzaam zijn weggezakt, tot ver in de 19e eeuw. Dat beeld klopt niet. De 18e eeuw blijkt een periode van bruisende ideeën en veel strijdlust. Gewone burgers begonnen zich met woord en daad in te zetten voor een cultuur waarin maatschappelijk geluk, sociale gelijkheid en rechtvaardigheid centraal stonden.

Die nieuwe ideeën vielen niet altijd in goede aarde bij de mensen die het voor het zeggen hadden. Uiteindelijk gaf de gevestigde orde toe aan de verlichte eisen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. En zo kenmerkt deze ‘vergeten’ periode uit de Nederlandse geschiedenis zich door een revolutionaire zoektocht naar een nieuwe samenleving.

user-chart Docent dr. Cor de Vries

Calendar-Plus 10 colleges, donderdag 26 september t/m 5 december 2024, 11.00-13.00 uur (geen college op 31 oktober)

€ 335,- (inclusief gedrukte syllabus)

calendar-exclamation Uiterlijk 12 september aanmelden

Leergang Geschiedenis van de internationale betrekkingen I

Van oudheid tot de Franse Revolutie (1789)

Hoe is de wereldpolitiek met zijn moeizaam samenlevende staten tot stand gekomen? Hoe keek men in het verleden naar de dilemma’s van oorlog en vrede? En hoe verklaren wij tegenwoordig de grote historische omslagen? In de zoektocht naar internationale co-existentie analyseert de docent in grote stappen het ontstaan, de ontwikkeling en de interacties van de oude rijken in Azië en de Mediterrane wereld. Hij schetst Europa’s opkomst en de revolutionaire veranderingen van de vroegmoderne tijd tot de opkomst van Europese staten. En hij gaat in op ontdekkingsreizen, kolonisering en de eerste aanzetten tot het internationale bestel dat ook vandaag nog vigeert. Tot de Verlichting beschouwt men onrecht en oorlog als normaal. Dat verandert in 1789: de revolutie staat voor de deur.

user-chart Docent prof. dr. Peter Demant

Calendar-Plus 10 colleges, woensdag 2 oktober t/m 11 december 2024, 13.15-15.15 uur (geen college op 23 oktober)

€ 336,- (inclusief digitale reader)

calendar-exclamation Uiterlijk 17 september aanmelden

(Cultuur)geschiedenis 10

Cursus oudheidkunde

Democratie, democraten en demagogen in de oudheid

Democratieën werken in onze eigen tijd soms goed maar staan in veel landen onder druk. Hoe ging dat in de oudheid, de bakermat van de democratie? Wat betekende ‘macht aan het volk’ (dēmo-kratia) in de praktijk van het oude Griekenland en Rome? Waar kwam die notie vandaan? Was de antieke democratie conservatief of ‘progressief’? Was ze efficiënt of niet? Door wie werd ze verdedigd of juist bestreden? Hoe kwam overal de democratie al in de oudheid zelf tot een einde? In deze cursus krijgt u inzicht in democratie, democraten en demagogen in de oudheid.

user-chart Docent dr. Henk Singor

Calendar-Plus 4 colleges, donderdag en vrijdag 3, 4, 10 en 11 oktober 2024, 13.15-16.30 uur € 198,- (inclusief gedrukte syllabus) calendar-exclamation Uiterlijk 19 september aanmelden

Cursus geschiedenis | ook online Geschiedenis en actualiteit van de Baltische landen en Finland

Tegenwoordig vormen de Baltische landen en Finland zowel de Noordoosthoek van de Europese Unie als van de NAVO. De afgelopen tijd zijn zij frequent in het nieuws door hun strategische ligging ten opzichte van Rusland. Estland, Letland, Litouwen en Finland worden vaak in éé n adem genoemd, maar het gaat om zeer verschillende naties met ieder een eigen taal, cultuur en historie. Als speelbal van de grote mogendheden kennen deze Oostzeestaten door de eeuwen heen een zeer ingewikkelde en vaak ook tragische geschiedenis. Met name de historie van de 20e eeuw speelt nog steeds een grote rol om het heden te begrijpen. In deze cursus krijgt u een elementair overzicht van hun gecompliceerde geschiedenis, doorgetrokken naar de actualiteit.

user-chart Docent drs. Frederik Erens

Calendar-Plus 7 colleges (fysieke of online deelname – zie pag. 4)

Groep A – fysiek: maandag 14 oktober t/m

25 november 2024, 11.00-13.00 uur

Groep B – online: maandag 14 oktober t/m

25 november 2024, 13.30-15.30 uur

€ 228,-

calendar-exclamation Uiterlijk 7 oktober aanmelden

Uit

de cursusevaluaties:

“Johan Hendriks geeft op een plezierige en bevlogen wijze inhoud aan de cursus. Heeft duidelijk veel plezier in het overbrengen van de lesstof.”
(Cultuur)geschiedenis 11 HOVO Amsterdam najaar 2024

Cursus geschiedenis

De walvisvaart van de Wadden in de 17e eeuw - Een ijselijke nering

Walvistraan was lange tijd een eerste levensbehoefte. Daarom vormde de Nederlandse walvisvaart eeuwenlang een economisch belangrijke activiteit, vooral ook in de 17e eeuw. In deze bedrijfstak is het opvallend grote aandeel van Vlieland, Terschelling en de stad Harlingen lange tijd onderbelicht gebleven. Maar archiefonderzoek levert vele getuigenissen op. Die bronnen, waarin ook de gevoelens, standpunten en conflicten verwoord zijn, geven een goed beeld van de barre omstandigheden waaronder de walvisjagers hun bloedige werk deden. Hoe zag in de 17e eeuw de jacht naar walvistraan eruit?

De docent laat dit zien door de bril van tijdgenoten uit het Waddengebied. Hij plaatst hun unieke verhalen in het grotere kader van de geschiedenis van de walvisvaart van de Republiek in die tijd.

user-chart Docent dr. Anne Doedens

Calendar-Plus 2 colleges, woensdag 23 en 30 oktober 2024, 13.15-15.15 uur

€ 65,-

calendar-exclamation Uiterlijk 16 oktober aanmelden

Cursus geschiedenis

Geschiedenis van de armoede

‘Er heerscht doodelijke armoede’. Zo beschreef in 1871 een armenbezoeker de situatie van een gezin met drie kinderen in de Goudsbloemstraat in Amsterdam. Zij woonden niet in een huis of in een kamer, maar

in een gang. Het voorbeeld is illustratief voor het armoedeprobleem: de honger, huisvesting, ziekte en sociale uitsluiting die ermee gepaard gaan, net als de armenbezoeker die alarm slaat. In deze cursus krijgt de Amsterdamse armoedeproblematiek tussen 1870 en 1940 speciale aandacht. Maar al vanaf de middeleeuwen was er zorg voor de armen. In de loop der tijden zijn de drijfveren voor armoedezorg veranderd, waarmee ook de zorg een ander aanzien kreeg. Hoe? Dat leert u in deze cursus over de Europese geschiedenis van armoede en de bestrijding ervan.

user-chart Docent dr. Jan van der Maas

Calendar-Plus 4 colleges, maandag 4 november t/m 25 november 2024, 11.00-13.00 uur

€ 130,-

calendar-exclamation Uiterlijk 28 oktober aanmelden

Cursus geschiedenis | online

De vijf Stans. Een cultuurhistorische verkenning van Centraal-Azië

Centraal-Azië bestaat uit Kazachstan, Kirgizstan, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan. Deze vijf stans vormen de Aziatische achtertuin van Rusland. Samen zijn ze maar liefst 108 keer groter dan Nederland, terwijl het totale inwoneraantal slechts viermaal zo groot is als dat van ons land. Gedurende meerdere eeuwen waren de ‘stans’ onderdeel van het (Sovjet) Russische Rijk; pas sinds 1991 zijn ze onafhankelijk. Sindsdien proberen ze ieder op hun eigen wijze vorm te geven aan hun nieuwe soevereine status en culturele

12

identiteit. Daarbij grijpen ze gretig terug op tradities uit de pre-Russische tijd. Dankzij de Zijderoute vormden ze toen nog een belangrijke verbindingsschakel tussen China en Europa. Echter, de invloed van de voormalige kolonisator Rusland blijft groot, evenals die van de opkomende oosterbuur China.

user-chart Docent drs. Karel Onwijn

Calendar-Plus 7 colleges, donderdag 7 november t/m 19 december 2024, 14.00-16.00 uur € 259,- (inclusief gedrukte reader)

calendar-exclamation Uiterlijk 24 oktober aanmelden

Cursus geschiedenis

De Russische film als spiegel van de tijd

Films functioneren vaak als spiegel van de periode waarin ze zijn opgenomen. Dit geldt zeker voor Russische films. Zowel het onderwerp als de manier van filmen zegt veel over de Russische politiek en maatschappelijke ontwikkelingen. Zo zijn er de afgelopen jaren opvallend veel nieuwe oorlogsfilms verschenen die het Russische leger in alle glorie verheerlijken, inclusief de nodige geschiedvervalsing. Eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90 kenmerkten Russische films zich juist door een kritische reflectie op de geschiedenis. Daarbij werd openlijk getwijfeld aan het gevoerde beleid van Gorbatsjov en Jeltsin. In deze cursus ziet u ook uniek filmmateriaal uit eerdere periodes, zoals van vóór de Russische revolutie en films van de Russische avant-garde en socialistisch realisme.

user-chart Docent drs. Karel Onwijn

Calendar-Plus 7 colleges, vrijdag 8 november t/m 20 december 2024, 11.00-13.00 uur

€ 260,- (inclusief gedrukte reader)

calendar-exclamation Uiterlijk 27 oktober aanmelden

Cursus cultuurgeschiedenis Facetten van de Griekse cultuur

Het Griekse schiereiland Peloponnesos leent zich bij uitstek om de antieke Griekse cultuur van verschillende kanten te belichten. Daar bevindt zich de oudste Griekse stad Argos met de bekende tempel van Hera. Het heeft het best bewaarde theater, de soldatenstad Sparta, was het centrum van de wondergenezingen en daar vond om de vier jaar het nationale sportfestijn in Olympia plaats. Ook het oude Korinthe was een belangrijke stad. De Peleponnesos is daarmee een geschikt en tot de verbeelding sprekend vertrekpunt voor een informatieve cursus over het oude Griekenland.

user-chart Docent drs. Hein van Dolen

Calendar-Plus 5 colleges, woensdag 13 november t/m 11 december 2024, 11.00-13.00 uur

€ 170,- (inclusief gedrukte syllabus)

calendar-exclamation Uiterlijk 30 oktober aanmelden

(Cultuur)geschiedenis 13 HOVO Amsterdam najaar 2024

HOVO Extra

Heeft u zin in een dagje kennis op de VU, alleen of samen met een bekende? Wilt u een exclusieve workshop met Arnon Grunberg volgen? Of gaat u graag met uw (klein)kinderen naar een uitdagend kindercollege over AI?

Dat kan allemaal. HOVO biedt dit najaar meerdere mogelijkheden om een cursus in een andere vorm te volgen. De programma’s onder de noemer ‘HOVO Extra’ zijn kortdurende, los te volgen themabijeenkomsten over actuele, spraakmakende of historische onderwerpen of bijzondere programma’s.

Studiedagen op zaterdag

Een hele dag rond één thema. Het onderwerp wordt van alle kanten belicht en uitgediept. Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen in de prijs.

• Het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach (zie pag 20)

• Gezondheidspsychologie (pag. 25)

• Samenzweringstheorieën, propaganda, AI en hun invloed (zie pag. 26)

• Filosofie in één dag: een gereedschapskist (zie pag. 23)

Workshop met Arnon Grunberg

Exclusief bij HOVO Amsterdam: vier bijeenkomsten met Arnon Grunberg, voor maximaal 30 deelnemers.

• Grunbergs favorieten (zie pag. 19)

Training Mindfulness

Gediplomeerd mindfulnesstrainer Victor Melenhorst geeft opnieuw de training Mindfulness (zie pag. 25)

HOVO Kindercollege

Vaders, moeders, opa’s en oma’s zijn welkom om samen met hun (klein)kinderen van acht tot twaalf jaar naar de universiteit te komen. Een HOVO Kindercollege is een feestje voor nieuwsgierige geesten, jong en oud(er)!

• Moeten we alles aan AI gaan overlaten? (zie pag. 29)

Op reis met HOVO-docenten

Meerdere HOVO-docenten werken voor Labrys Reizen en brengen op reis de lesstof nog meer tot leven (zie pag. 19). Ook zijn er docenten die zelf reizen organiseren. Meer informatie daarover staat bij de cursuspagina op de website.

Leergangen bij

HOVO

Wilt u uitgebreid kennismaken met een vakgebied? Grondig kennis opdoen over een thema, verbanden leggen en een onderwerp breed verkennen?

Dan is een leergang een goede keuze. Daarmee geeft u zichzelf de kans om bijvoorbeeld de rode lijnen in de geschiedenis te zien, een completer beeld te krijgen van de kunstgeschiedenis, of om een grondige basiskennis psychologie op te doen zonder dat u een bachelor hoeft te doen.

Een leergang omvat een aantal samenhangende cursussen, die ook onafhankelijk van elkaar te volgen zijn. U heeft de vrijheid om per semester te beslissen over deelname. Beginnen met deel I is niet nodig, u kunt elk semester beginnen waar u wilt en de leergangen worden met enige regelmaat herhaald. Uitgebreide informatie over de thematiek van de gehele leergang vindt u op vu.nl/hovoleergangen. In deze gedrukte gids vindt u korte cursusbeschrijvingen van de cursussen die onderdeel zijn van een leergang.

• Westerse architectuurgeschiedenis (pag. 5)

• Kunstgeschiedenis (pag. 6)

• Duizend jaar Europese cultuurgeschiedenis (pag. 8)

• De vroege geschiedenis van Europa (pag. 9)

• Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen (pag. 10)

• Kopstukken filosofie (pag. 21)

• Psychologie (pag. 24)

14

Letteren en muziek

Cursus letteren

Shakespeare’s

Hamlet

Hamlet is Shakespeare’s beroemdste en meest gespeelde toneelstuk en vaakst geanalyseerde tekst. Hoe komt dat en wat er is er eigenlijk zo bijzonder aan dit stuk? Het plot is vrij eenvoudig: de koning is vermoord en zijn zoon Hamlet krijgt de opdracht diens dood te wreken. Het gaat vooral over hoe Hamlet zijn taak zal – of niet zal – volbrengen. In deze cursus staat de tekst centraal. U gaat die op verschillende manieren benaderen. Daarbij is steeds dezelfde vraag het uitgangspunt, namelijk: ‘wat staat er precies?’ Hamlet (her)lezen en overdenken is een genot: Hamlet for ever!

user-chart Docent drs. Ron Hoffman

Calendar-Plus 10 colleges, maandag 16 september t/m 25 november 2024, 13.15-15.15 uur (geen college op 28 oktober)

€ 328,- (inclusief syllabus, exclusief verplicht boek), zie vu.nl/hovo

calendar-exclamation Uiterlijk 9 september aanmelden

Cursus letteren

Vladimir Nabokov: Lolita, Pnin en Pale Fire

Vladimir Nabokov behoort zonder twijfel tot de allergrootste schrijvers van de 20e eeuw. Dit komt niet alleen door zijn beroemde en beruchte werk Lolita, maar ook door zijn andere werken zoals Pnin en Pale Fire

In deze cursus gaat u deze drie meesterwerken lezen. De Russische professor Pnin leeft en werkt in Amerika. Daar raakt hij verwikkeld in allerlei situaties met de Engelse taal, zijn collega’s, en niet in de laatste plaats met zijn Amerikaanse vrouw. Pale Fire is het minst gelezen werk van Nabokov. Dat is jammer want het is zowel aangrijpend als komisch en het kenmerkt zich door virtuoos taalgebruik.

user-chart Docent drs. Ron Hoffman

Calendar-Plus 10 colleges, donderdag 19 september t/m 28 november 2024, 13.15-15.15 uur (geen college op 31 oktober)

€ 328,- (inclusief syllabus, exclusief verplichte boeken) zie vu.nl/hovo

calendar-exclamation Uiterlijk 12 september aanmelden

Uit de cursusevaluaties:

“Lidewijde Paris weet met vaart, enthousiasme, kennis en humor week na week de aandacht constant vast te houden en de cursisten te verrassen.”

File-Signature
users-class 11 Cursussen atlas 1 Studiedag
1 Workshop Mouse-Pointer vu.nl/hovo-cursussen
15 HOVO Amsterdam najaar 2024

Cursus letteren, geneeskunde

Literatuur en geneeskunde:

Rouw en verlies

Romans geven een verdieping van geneeskundig onderwerpen: de lezer volgt de levens en het wel en wee van de hoofdpersonen. Maar waar in de meeste eerdere cursussen ‘Literatuur en geneeskunde’ de patiënt centraal stond, draait het deze keer om de nabestaanden. De patiënt is overleden, het medische verhaal afgesloten, maar de nabestaande leeft verder. Na liefde is het onderwerp rouw en verlies waarschijnlijk een van de meest besproken thema’s uit de romanliteratuur. Tijdens deze cursus gaat u in op een kleine keuze uit tientallen mogelijke romans, waaronder werk van Gerhard Bakker, Cormac McCarthey, Pirandello, Veronesi, Marukami, Ishiguro en Minke Douwesz. U vindt de titels die aan bod komen op vu.nl/hovo

user-chart Docent prof. dr. Arko Oderwald

Calendar-Plus 10 colleges, vrijdag 20 september t/m 29 november 2024, 13.15-15.15 uur (geen college op 8 november)

€ 325,- (exclusief verplichte boeken) calendar-exclamation Uiterlijk 15 september aanmelden

Cursus muziekwetenschap

Algemene muziekleer

I Ritme, maat en metrum

De meeste muziekculturen buiten Europa hebben zich ritmisch en melodisch ontwikkeld. Daar staat tegenover dat de West-Europese muziek primair een melodische

en harmonische ontwikkelingsgang heeft doorgemaakt, ten koste van het ritme. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ritme geen rol speelt in de Westerse muziek. In deze cursus Algemene muziekleer I gaat de aandacht uit naar aspecten in de algemene muziekleer die verband houden met ritme, maat en metrum. De onderwerpen lopen uiteen van notatieconventies en kenmerkende metra in dansmuziek tot de invloed van ritmische kenmerken in niet-Westerse muziek op de West-Europese kunstmuziek.

user-chart Docent dr. Marcel Zwitser

Calendar-Plus 10 colleges, dinsdag 24 september t/m 3 december 2024, 11.00-13.00 uur (geen college op 29 oktober)

€ 336,- (inclusief gedrukte syllabus)

calendar-exclamation Uiterlijk 10 september aanmelden

Cursus muziekwetenschap

De instrumentale muziek van Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach heeft tijdens zijn hele arbeidzame leven instrumentale muziek geschreven voor diverse instrumenten, in verschillende genres en voor uiteenlopende gelegenheden. In deze cursus krijgt u een overzicht van Bachs instrumentale composities, variërend van de korte koraalvoorspelen voor orgel in het ‘Orgel-Büchlein’ (‘Orgelboekje’) uit het begin van zijn loopbaan, tot de grootschalige instrumentale composities voor de hoven van aristocraten, zoals de Brandenburgse concerten en het Musikalisches Opfer. Bach verwerkte tal van invloeden uit de instrumentale muziek uit Italië, Frankrijk en Duitsland in zijn werk, maar ook eerdere generaties componisten in de familie Bach hebben zijn werk beïnvloed. Tot slot maakt u ook kennis met Bachs eigen ontwikkeling in de omgang met bepaalde genres.

Letteren en muziek 16

user-chart Docent dr. Marcel Zwitser

Calendar-Plus 10 colleges, dinsdag 24 september t/m 3 december 2024, 13.30-15.30 uur (geen college op 29 oktober)

€ 332,- (inclusief gedrukte syllabus)

calendar-exclamation Uiterlijk 10 september aanmelden

Cursus letteren

Franz Kafka en Praag rond 1900

In 2024 is het 100 jaar geleden dat Franz Kafka (1883-1924) stierf, maar nog altijd leest zijn werk als uiterst modern. In zijn raadselachtige oeuvre verhoudt Kafka zich tot de sociale, politieke, psychologische en filosofische omwentelingen van zijn tijd, als schrijver en joods intellectueel. In Praagse politiek-sociale klimaat komen nationalisme en (cultuur)-zionisme op, en neemt de invloed van onder meer Nietzsche en Freud toe. Kafka verbindt die veranderingen met een indringende reflectie op de joodse religieuze traditie. De docent behandelt Kafka’s leven en werk en gaat uitgebreid in op de achtergronden ervan. Dat doet hij aan de hand van onder meer Het proces, De gedaanteverwisseling en de verhalen Het vonnis, In de strafkolonie, Een plattelandsarts en Bij de bouw van de Chinese Muur

user-chart Docent drs. Michiel Hagdorn

Calendar-Plus 10 colleges, dinsdag 24 september t/m 10 december 2024, 13.15-15.15 uur (geen college op 29 oktober en 3 december)

€ 333,- (inclusief syllabus)

calendar-exclamation Uiterlijk 17 september aanmelden

Cursus letteren | ook online

Voor een dubbeltje geboren:

Rangen en standen in de literatuur

Haal klassenverschil uit de literatuur en het wordt meteen een vlak landschap. Sociale mobiliteit en klasse spelen een niet weg te denken rol in de grote klassieken van Jane Austen, Balzac, Victor Hugo, Charles Dickens en Louis Couperus. Het is nog steeds een groot onderliggend thema in moderne romans, al verschoof het accent en verdween het taboe. Welke sociale ontwikkelingen vonden sinds de 19e eeuw hun weg naar de literatuur? Wie waren de schrijvers zélf? Wat voor achtergronden klinken door in de boeken? Veranderde er werkelijk iets? Zijn de klassieke romans over ‘klasse’ anders dan de moderne? Kris kras door Europa, met uitstapjes naar Amerika en Japan, van alle kanten belicht in tien romans.

user-chart Docent drs. Lidewijde Paris

Calendar-Plus 10 colleges (fysieke of online deelname – zie pag. 4)

€ 325,- (exclusief verplichte boeken), zie vu.nl/hovo

Groep A – fysiek: woensdag 25 september t/m 11 december 2024, 11.00-13.00 uur (geen college op 30 oktober en 13 november)

calendar-exclamation Uiterlijk 18 september aanmelden

Groep B – online: vrijdag 27 september t/m 13 december 2024, 10.00-12.00 uur (geen college op 1 en 15 november)

calendar-exclamation Uiterlijk 22 september aanmelden

Letteren en muziek 17 HOVO Amsterdam najaar 2024

Cursus letteren | ook online

Leven en lot van Vasili Grossman onder de loep

De roman Leven en lot van Vasili Grossman (1905-1964) is een van de meesterwerken uit de 20e-eeuwse Russische literatuur. Het is een breed uitwaaierend verhaal over de lotgevallen van een Russische familie, hun vrienden en kennissen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog (1941-1945). Grossman beschrijft prachtig hoe de oorlog individuele levens beïnvloedt. Hij brengt verschillende ethische kwesties naar voren, zoals goed en kwaad, individuele en collectieve verantwoordelijkheid, moed en lafheid. Ook schetst hij op ontroerende wijze het afschuwelijke lot van de Joodse bevolking in het westen van de Sovjet-Unie. De docent neemt samen met u dit unicum uit de Sovjetliteratuur onder de loep. Daarnaast laat ze zien hoe actueel het boek ook nu nog is.

user-chart Docent drs. Judith Janssen

Calendar-Plus 5 colleges (fysieke of online deelname – zie pag. 4)

€ 163,- (exclusief verplicht boek, zie vu.nl/hovo)

Groep A – fysiek: vrijdag 27 september t/m

25 oktober 2024, 11.00-13.00 uur

calendar-exclamation Uiterlijk 22 september aanmelden

Groep B – online: maandag 30 september t/m

28 oktober 2024, 18.30-20.30 uur

calendar-exclamation Uiterlijk 23 september aanmelden

Cursus letteren | online Poëzie lezen internationaal –Vijf

Nobellaureaten, van Seamus Heaney tot Wislawa Szymborska

In deze online cursus maakt u kennis met het werk van vijf internationale dichters die de Nobelprijs voor Literatuur hebben ontvangen. Van de Amerikaanse Louise Glück (Nobelprijs 2020) en de Zweedse Thomas Tranströmer (2011) tot de Ierse Seamus Heaney (1995) en de Poolse Wisława Szymborska (1996). Wie de vijfde dichter wordt, dat weten we pas begin oktober. Welke inspiratiebronnen hadden deze dichters en welke keuzes maakten ze? Hoe laat het gedicht zich lezen? En wat klinkt er tussen de regels? Docent Peter Swanborn licht de gedichten toe én de poëtica van de dichter. Maar bovenal kijkt hij samen met u naar alle verschillende interpretatiemogelijkheden.

user-chart Docent Peter Swanborn

Calendar-Plus 5 colleges, maandag 7, 21 oktober, 4, 18 november en 2 december 2024, 10.00-12.00 uur

€ 163,- (inclusief digitaal cursusmateriaal)

calendar-exclamation Uiterlijk 30 september aanmelden

Cursus letteren

Poëzie lezen –Vijf dubbelportretten, van Martinus Nijhoff tot Maud Vanhauwaert

In deze cursus maakt u kennis met de rijkdom en de veelzijdigheid van de Nederlandstalige poëzie. In vijf colleges leert u het werk kennen van tien toonaangevende dichters. Vijf klassieke én vijf hedendaagse dichters:

Letteren en muziek 18

Martinus Nijhoff en Esther Jansma, Gerrit Kouwenaar en K. Michel, Hans Andreus en Hester Knibbe, Hugo Klaus en Luuk Gruwez, en Judith Herzberg en Maud Vanhauwaert. Welke inspiratiebronnen hadden ze en welke keuzes maakten ze? Hoe laat het gedicht zich lezen? En wat klinkt er tussen de regels? Docent Peter Swanborn licht de gedichten toe én de poëtica van de dichter. Maar bovenal kijkt hij samen met u naar alle verschillende interpretatiemogelijkheden.

user-chart Docent Peter Swanborn

Calendar-Plus 5 colleges, dinsdag 15 oktober t/m 12 november 2024, 11.00-13.00 uur

€ 163,- (inclusief digitaal cursusmateriaal)

calendar-exclamation Uiterlijk 8 oktober aanmelden

Workshop letteren Grunbergs favorieten

Aan de hand van zijn essaybundel Waarheidsliefde en biefstuk behandelt Arnon Grunberg zes schrijvers die wat hem betreft iedereen gelezen zou moeten hebben en die essentieel zijn voor zijn schrijverschap: J.M. Coetzee, Isaak Babel, Elfriede Jelinek, Giorgio Bassani, Natalia Ginzburg en Frans Kellendonk. Hij doet dit in de vorm van hoor- en werkcolleges. De werkcolleges zullen dan ook bestaan uit dialoog en discussie, met Arnon Grunberg en met elkaar. De grondslag voor de discussie zijn de korte teksten die de cursisten over de gelezen boeken hebben geschreven. De eindopdracht zal iets langer zijn en Arnon Grunberg zal op die opdracht schriftelijk reageren.

user-chart Docent Arnold Grunberg

Calendar-Plus 4 colleges, donderdag 7 t/m 28 november 2024, 11.00-13.00 uur

€ 554,- (exclusief verplichte literatuur, zie vu.nl/hovo)

calendar-exclamation Uiterlijk 31 oktober aanmelden

Labrys Reizen

Exclusieve groepsreizen

Regelmatig organiseren wij reizen onder leiding van hovo -docenten als drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin, drs. Hein L. van Dolen, drs. Judith Janssen en drs. Karel Onwijn.

comfortabel reizen met gelijkgestemden

verdieping in kunst, cultuur en natuur

reisleiding op hoog niveau oog voor detail en persoonlijke aandacht

024-3822110 info@labrysreizen.nl labrysreizen.nl

19 HOVO Amsterdam najaar 2024
HOVO 2024.qxp_HOVO voorjaar 2024 11-04-2024 15:35 Pagina 1 ADVERTENTIE

Cursus muziekwetenschap Laat-Romantiek, de nationale scholen

De klassieke muziekstijlen van de 17e en 18e eeuw waren internationaal en een duidelijke associatie met een specifiek land ontbrak. Maar in de loop van de 19e eeuw veranderde dit. Met het ontstaan van de moderne natiestaten werd muziek voor veel componisten een middel om een nationale identiteit uit te dragen. Musici kenschetsten zich niet alleen aan de hand van hun stijl, maar ook door hun nationaliteit. Ze drukten zich uit in een harmonische taal die onderling sterk verschilde en die zij veelal ontleenden aan karakteristieke volksmuziek. U beluistert in de composities van de meest vooraanstaande toondichters een heel eigen idioom. Zo treedt in die muziek, in een hoog-of laatromantische stijl, een sterk nationaal element naar voren. Dat gebeurt onder meer in Scandinavië, Spanje, Bohemen en Rusland.

user-chart Docent drs. Jan Ezendam

Calendar-Plus 6 colleges, vrijdag 29 november, 6 en 13 december 2024, 10, 17 en 24 januari 2025, 13.15-15.15 uur

€ 195,-

calendar-exclamation Uiterlijk 24 november aanmelden

Studiedag muziekgeschiedenis

Het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach

Kerstmuziek is er te kust en te keur, maar voor menige Nederlander is het Weihnachtsoratorium (BWV 248) van Johann Sebastian Bach toch de kerstmuziek bij uitstek. Deze zes cantates zijn voor het eerst uitgevoerd rond de jaarwisseling 1734-35, van Eerste Kerstdag tot en met Driekoningen. De eerste drie cantates zijn geschreven voor uitvoering op Eerste, Tweede en Derde kerstdag 1734. Samen vertellen deze cantates het verhaal over Jezus’ geboorte in Bethlehem. De vierde cantate is voor Nieuwjaarsdag, de vijfde voor de zondag na Nieuwjaar en de zesde voor Driekoningen (6 januari). Wat was Bachs werkwijze als componist, wat is de muziekhistorische achtergrond ervan en welke symboliek herbergt het stuk?

user-chart Docent dr. Marcel Zwitser

Calendar-Plus 1 studiedag, zaterdag 14 december 2024, 10.30-15.30 uur

€ 98,- (inclusief koffie/thee/lunch en gedrukte syllabus)

calendar-exclamation Uiterlijk 1 december aanmelden

Uit de cursusevaluaties:

“Jan Ezendam is een en al muziek en kan zijn kennis helder én bevlogen overbrengen. Van hem leer ik intenser van de meest uiteenlopende muziekstijlen te genieten.”
Letteren en muziek Letteren en muziek 20

Filosofie en religie

Cursus filosofie

Erasmus - Nederlands icoon van vrijdenken en verdraagzaamheid

Desiderius Erasmus (1466-1536) geldt, net als Baruch Spinoza, als een van de bepalende boegbeelden van de Nederlandse cultuur, literatuur en filosofie. Zijn omvangrijke en diverse oeuvre leert ons een vredelievend humanist kennen, die onvermoeibaar streefde naar verzoening van traditie en vernieuwing. Niettemin richtte hij als eigenzinnig en erudiet geleerde in turbulente tijden zijn scherpe pijlen op talloze misstanden van de toenmalige samenleving. Geïnspireerd door zowel de taal en de cultuur van de klassieke oudheid als ook de oorspronkelijke intenties van het vroege christendom wilde hij bovenal bijdragen aan hervorming en vooruitgang. Geleid door de idealen van universele mensenliefde en beschaving drukte hij aldus een krachtig stempel op het zestiende-eeuwse Europa. Deze cursus brengt zijn leven, zijn werk en zijn nalatenschap in kaart.

user-chart Docent drs. Arend Klaas Jagersma

Calendar-Plus 10 colleges, dinsdag 17 september t/m 26 november 2024, 13.15-15.15 uur (geen college op 29 oktober)

€ 325,- (exclusief literatuur, zie vu.nl/hovo)

calendar-exclamation Uiterlijk 10 september aanmelden

Leergang Kopstukken filosofie II | avond Van

Anselmus tot Montaigne

De vijfdelige leergang ‘Kopstukken filosofie’ maakt u wegwijs in de westerse wijsbegeerte. De docent biedt een helder en gedegen overzicht van de originele denkbeelden van beroemde filosofen uit de afgelopen 25 eeuwen. Elk deel van de leergang behandelt tien grote namen uit een specifiek tijdperk van de filosofiegeschiedenis. De docent laat in aanvulling op de uitleg van in totaal vijftig individuele kopstukken ook de overkoepelende verbanden zien. Na een beknopte introductie in hun leven en leer bespreekt hij ieder college een korte tekst van de denkers zelf. Deel II behandelt de volgende beroemde filosofen uit de Middeleeuwen en de Renaissance: Anselmus, Abelardus, Thomas van Aquino, Duns Scotus, Ockham, Eckhart, Cusanus, Erasmus, Machiavelli en Montaigne.

user-chart Docent drs. Arend Klaas Jagersma

Calendar-Plus 10 colleges, dinsdag 17 september t/m 26 november 2024, 18.30-20.30 uur (geen college op 29 oktober)

€ 325,- (exclusief literatuur, zie vu.nl/hovo)

calendar-exclamation Uiterlijk 10 september aanmelden

users-class 6 Cursussen 1 Leergang atlas 1 Studiedag Mouse-Pointer vu.nl/hovo-cursussen
21 HOVO Amsterdam najaar 2024

Filosofie en religie

Cursus filosofie

Waarom bestaat de wereld?

Een metafysisch onderzoek

De vraag naar de oorsprong van de wereld is oeroud. Zij werd aanvankelijk besproken in mythologie en religie en vervolgens in filosofie en wetenschap. Maar begrijpen we na eeuwenlang denken en onderzoek inmiddels meer van het mysterie van het bestaan? Welke antwoorden bieden filosofen, theologen en moderne natuurwetenschappers, en hoe plausibel zijn hun antwoorden? Of is de vraag principieel onbeantwoordbaar? In dat geval zou het bestaan van de wereld een fundamenteel mysterie zijn. Denkers als Parmenides, Plotinus, Anselmus, Spinoza, Leibniz, Kant, Wittgenstein en de hedendaags denker Meillassoux passeren de revue. Ook kosmologen als Hawking, Krauss en Tegmark komen aan het woord. De cursus is voor iedereen die zich wil bezinnen op het mysterie van het bestaan.

user-chart Docent drs. Arnold Ziegelaar

Calendar-Plus 10 colleges, vrijdag 27 september t/m 6 december 2024, 13.15-15.15 uur (geen college op 1 november)

€ 344,- (inclusief gedrukte syllabus)

calendar-exclamation Uiterlijk 15 september aanmelden

Cursus filosofie

Het tijdperk

van de tovenaars:

Heidegger, Cassirer, Wittgenstein en Benjamin

Kunnen we de wereld begrijpelijk maken? Tijdens het interbellum (1915-1938) doen vier grote denkers daartoe nog één heldhaftige poging. Tussen 1919 en

1929 proberen Heidegger, Wittgenstein, Benjamin en Cassirer elk om één groot, maar verschillend, verhaal te schrijven over de wereld en de positie van de mens daarin. Al snel blijkt echter dat het onmogelijk is om tot ‘dat ene verhaal’ te komen. In deze cursus ziet u waarom zij in hun streven een kind zijn van hun tijd. Ook wordt duidelijk waarom ze falen, maar toch tot op de dag van vandaag nog invloed hebben op het denken.

user-chart Docent drs. Petra Bolhuis

Calendar-Plus 10 colleges, maandag 30 september t/m 9 december 2024, 11.00-13.00 uur (geen college op 28 oktober)

€ 325,- (exclusief literatuur, zie vu.nl/hovo)

calendar-exclamation Uiterlijk 23 september aanmelden

Cursus filosofie

De filosofische achtergronden van ons huidige mensbeeld

Wie interesse heeft in filosofische boeken, lezingen en cursussen, stuit regelmatig op namen van filosofen en theorieën waarnaar verwezen wordt, zoals Plato, Descartes, Kant en Heidegger. In deze cursus krijgt u een overzicht van de belangrijkste van deze denkers. Wie zijn zij? In welke tijd leefden ze en wat houden hun denkbeelden in waarnaar nu nog steeds wordt verwezen? In tien colleges krijgt u een basis in de filosofie. De docent verheldert de voornaamste begrippen en maakt duidelijk waarom die denkers en termen ook nu nog relevant zijn. Dit doet zij aan de hand van ‘De geest uit de fles’ (Ger Groot, 2017). Dit prachtig uitgegeven boek gaat over hoe de moderne mens in de filosofie is ontstaan.

user-chart Docent drs. Petra Bolhuis

Calendar-Plus 10 colleges, maandag 30 september t/m 9 december 2024, 13.30-15.30 uur (geen college op 28 oktober)

€ 325,- (exclusief verplicht boek, zie vu.nl/hovo)

calendar-exclamation Uiterlijk 23 september aanmelden

22

Cursus

filosofie

De

wondere

wereld van Zhuang Zi

In China is het boek van Zhuang Zi (ca. 369-286 v.Chr.) alom bekend. In het Westen kennen veel minder mensen dit werk. Dat is jammer. De Britse sinoloog Arthur Waley noemde het ‘een van de meest onderhoudende en tevens diepzinnigste boeken ter wereld’. Velen delen die mening. Het boek bestaat uit filosofische dialogen en verhalen. Ze zijn humoristisch, speels, wonderlijk en altijd nonconformistisch. Juist door die losse aanpak weet Zhuang Zi een enorme diepgang te bereiken. Zhuang Zi’s geaarde vorm van spiritualiteit heeft een onuitwisbare invloed gehad op het Chinese taoïsme en de zen-filosofie. Maar ook voor het hedendaagse Westen zijn de teksten verrassend herkenbaar en actueel. Ontdek in deze cursus de speelse diepzinnigheid van de Chinese denker Zhuang Zi.

user-chart Docent drs. Victor Melenhorst Calendar-Plus 9 colleges, dinsdag 1 oktober t/m 3 december 2024, 11.00-13.00 uur. Collegevrij op 29 oktober

€ 293,- (exclusief verplicht boek, zie vu.nl/hovo)

calendar-exclamation Uiterlijk 24 september aanmelden

Cursus filosofie

Op zoek naar zin en betekenis –

Over leven met kunst en literatuur

Wat heeft ons bestaan op de wereld met kunst te maken? Heel veel, volgens filosoof Friedrich Nietzsche. Zo schrijft hij in 1872: ‘Slechts als een esthetisch fenomeen

is ons bestaan te rechtvaardigen.’ Deze zin roept vragen op die vanaf 1900 doorwerken in de filosofie. De colleges volgen het verrassende verband tussen het nadenken over onze existentie en de rol van kunst en literatuur daarin bij zes Franse en twee Italiaanse filosofen uit de moderne tijd. Bekende en minder bekende denkers zoals Bataille, Kristeva, Barthes, Debord, Dufourmantelle, Huberman, Perniola en Emo gaan u voor in deze verdieping in de filosofie en literatuur, om zo wijzer te worden over onze wereld, en vooral over onszelf.

user-chart Docent drs. Katja Rodenburg

Calendar-Plus 8 colleges, woensdag 2 oktober t/m 27 november 2024, 13.15-15.15 uur (geen college op 30 oktober)

€ 260,- (digitaal cursusmateriaal)

calendar-exclamation Uiterlijk 25 september aanmelden

Studiedag filosofie

Filosofie in één dag

Vijfentwintig eeuwen Westerse wijsbegeerte hebben ons een prachtig gereedschapskistje opgeleverd waarmee wij de grote levensvragen te lijf kunnen gaan. Kant vatte die vragen al eens als volgt samen: Wat kan ik kennen? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Dat is de insteek van een fascinerende reis langs een bonte verzameling filosofen. Van ‘systeemdenkers’, zoals Plato en Hegel, die alles proberen te vangen in een plaatje, tot ‘therapeuten’, zoals Wittgenstein en Lyotard. ‘predikers’, zoals Kierkegaard en Nietzsche. U krijgt in één dag een overzichtelijke en begrijpelijke inleiding die uw eigen denken blijvend zal verrijken en verdiepen.

user-chart Docent drs. Evert Jan Ouweneel

Calendar-Plus 1 studiedag, zaterdag 16 november 2024, 10.00-17.00 uur

€ 95,- (inclusief koffie/thee/lunch)

calendar-exclamation Uiterlijk 10 november aanmelden

Letteren en muziek Filosofie en religie 23 HOVO Amsterdam najaar 2024

Mens en maatschappij

users-class 3 Cursussen atlas 2 Studiedagen 1 Leergang Mouse-Pointer vu.nl/hovo-cursussen

Leergang Psychologie III

Persoonlijkheidspsychologie (2) –Verdieping

De persoonlijkheidspsychologie probeert een antwoord te geven op de vraag hoe mensen omgaan met de wereld om hen heen. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen, individuele manier. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel overeenkomsten. Diverse vakgebieden binnen de psychologie houden zich bezig met persoonlijkheid. In deze cursus gaat veel aandacht uit naar de relaties tussen persoonlijkheid en emoties en de invloed ervan op uw emotionele leven. Daarnaast komen cultuur, sociale interacties en recente debatten in persoonlijkheidsonderzoek aan bod. U leert meer over de voornaamste inzichten en gaat kritisch kijken naar wie u werkelijk bent. Daarbij leert u ook meer over relevante factoren die persoonlijkheid beïnvloeden en de rol van persoonlijkheid in het leven.

user-chart Docent dr. Andreas Wismeijer

Calendar-Plus 10 colleges, donderdag 19 september t/m

28 november 2024, 10.00-12.00 uur (geen college op 24 oktober)

€ 325,-

calendar-exclamation Uiterlijk 12 september aanmelden

Cursus mens en maatschappij Hoe democratisch zijn de Amerikaanse verkiezingen 2024?

De strijd om het Witte Huis en het Amerikaanse Congres draait in de kern om het idee dat de existentiële toekomst van Amerika op het spel staat als de andere kandidaat wint. Hoe wordt de bezorgde Amerikaanse kiezer in 2024 gehoord? Wat is zijn invloed in het systeem van winnende staten, ‘blue and red states’, stemonderdrukking en dominante vette campagnedonoren. En welke rol spelen, populistische fake news-uitspraken, rechts-ideologische rechters, ‘gerrymandering’ (manipulatie van kiesdistricten) en hypergepolariseerde (social) media?

Blijft het democratische ‘one-man-one-vote’ overeind in de aanstaande verkiezingsronde? Of staat dat nu juist op het spel? Laat u bijpraten in deze tweedelige cursus in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen op 5 november.

user-chart Docent drs. Tanja Groenendijk – de Vos Calendar-Plus 2 colleges, donderdag 17 en 24 oktober 2024, 11.00-13.00 uur

€ 65,-

calendar-exclamation Uiterlijk 10 oktober aanmelden

24

Cursus economie

China als economische en politieke wereldmacht

Er is lang gedacht dat China de Verenigde Staten spoedig voorbij zou streven als de grootste economie. Daarnaast is China ook bezig de VS als politieke wereldmacht te evenaren. Dit is zeker het doel van president Xi, die in tegenstelling tot zijn voorgangers veel meer internationaal opereert. Maar terwijl de economie van de VS het erg goed doet, groeit die van China niet meer als voorheen. De politieke strijd tussen de twee grootmachten is openlijker dan ooit tevoren. Hoe gaat dat verder? Welke factoren zijn van invloed op deze ontwikkelingen en gaat China de VS inderdaad inhalen als economische en politieke wereldmacht?

user-chart Docent prof. dr. Meine Pieter van Dijk Calendar-Plus 6 colleges, donderdag 17 oktober t/m 21 november 2024, 13.15-15.15 uur

€ 195,-

calendar-exclamation Uiterlijk 10 oktober aanmelden

Studiedag psychologie

Gezondheidspsychologie

De gezondheidspsychologie richt zich op het veelbesproken, maar slecht begrepen, snijvlak van lichaam en geest. Het zogenaamde ‘biopsychosociaal

Training

Mindfulness

Mindfulness of ‘aandachttraining’ is een praktische methode die inzichten uit de westerse psychologie en neurologie combineert met van oorsprong boeddhistische meditatietechnieken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mindfulness de innerlijke stabiliteit vergroot.

Mindfulness is vaak op stressreductie gericht. Maar het kan ook helpen bij omgaan met ouder worden, ziekte, verlies of innerlijke onrust. Of bij meer genieten van de mogelijkheden die een andere levensfase biedt; afkomen van belemmerende overtuigingen en minder gevoelig worden voor de waan van de dag. Speciaal voor HOVO heeft Victor Melenhorst een training Mindfulness ontwikkeld, geschikt voor iedereen die belangstelling heeft voor meditatie en de integratie daarvan in het dagelijks leven.

De training bestaat uit negen sessies en wordt door veel ziektekostenverzekeraars vergoed.

Startdatum 3 oktober 2024

Meer informatie: via vu.nl/hovo-extra of ithakaworks.nl/hovo

25 HOVO Amsterdam najaar 2024

Mens en maatschappij

model’ en de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van gezondheidspsychologie geven meer inzicht in de interactie tussen beide. Onderwerpen zoals het placebo-effect, pijn en symptoomperceptie zijn beter te verklaren en te begrijpen als we de rol van emoties, cognities en persoonlijkheid erbij betrekken. Deze benadering werpt licht op de fascinerende relatie tussen onze psyche en ons lichaam: mens sana in corpore sano!

user-chart Docent dr. Andreas Wismeijer

Calendar-Plus 1 studiedag, zaterdag 19 oktober 2024, 10.30-15.30 uur

€ 95,- (inclusief koffie/thee/lunch)

calendar-exclamation Uiterlijk 13 oktober aanmelden

Studiedag maatschappij

Samenzweringstheorieën, propaganda, AI en hun invloed

Samenzweringstheorieën, desinformatie en beïnvloeding spelen een steeds grotere rol in politiek en samenleving, met soms verstrekkende binnenlandse en internationale gevolgen. Uitingen en werkwijzen verschillen enorm. Is er sprake van een autoritair regime (Rusland, China) of niet (VS), zijn er vrije media en welke rol spelen zij? Gaat het om binnenlandse of ook buitenlandse beïnvloeding? Artificiële Intelligentie speelt een toenemende rol in de verspreiding van (des) informatie. Hoe werken die algoritmes en waarom is ‘wiskundige weerbaarheid’ zo belangrijk? Na de lunch volgen tal van concrete voorbeelden uit respectievelijk Rusland en de Verenigde Staten. De buitenlandse propagandacampagnes van het autoritaire Rusland en de invloed van valse informatievoorziening in de VS laten de reikwijdte en het belang van het onderwerp zien.

user-chart Docenten prof. dr. Peter Demant, dr. Marc Jacobs, drs. Karel Onwijn, drs. Judith Janssen

Calendar-Plus 1 studiedag, zaterdag 16 november 2024, 10.00-15.45 uur

€ 95,- (inclusief koffie/thee/lunch)

calendar-exclamation Uiterlijk 10 november aanmelden

Cursus

mens en maatschappij

De wereld van kritieke grondstoffen

Mineralen en aardmetalen, zoals goud, lithium, kobalt, nikkel, koper en diamant, zijn noodzakelijk voor de productie van telefoons, computers en andere technologie. Deze ‘kritieke ruwe materialen’ staan de laatste tijd volop in de belangstelling. Ze zijn van groot economisch belang in zowel productie- als consumptieplekken. Substituten zijn er vaak niet. Maar ze zijn ook controversieel. Kritieke grondstoffen worden geassocieerd met milieuvernietiging, kinderarbeid en gewapende conflicten. Hoe is een duurzamer gebruik van grondstoffen mogelijk? Wat is de relatie tussen het delven van grondstoffen met conflicten en oorlogen, maar ook met sociale mobiliteit? In drie colleges leert u meer over de complexe problematiek rond fundamentele grondstoffen.

user-chart Docenten prof. dr. Ester van der Voet, dr. Steven van Bockstael, dr. Jesse Jonkman

Calendar-Plus 3 colleges, maandag 2 december t/m 16 december 2024, 11.00-13.00 uur

€ 98,-

calendar-exclamation Uiterlijk 25 november aanmelden

26

Exact en medisch

Cursus bèta

Air Traffic Management en Control

Weet u wat er boven uw hoofd vliegt en waarom? In deze cursus leert u van een oud-luchtverkeersleider en een voormalig piloot wat zich afspeelt in de lucht en op Schiphol. Hoe druk is het? Wat moet er gebeuren om alle verkeersstromen in goede banen te leiden? Er is aandacht voor diverse aspecten van het vliegverkeer, zoals het gebruik van start- en landingsbanen, de indeling van het luchtruim, vertrek-, aankomst- en nachtroutes, en apparatuur om zelfs zonder zicht te kunnen landen. U leert over ‘slots’ en krijgt een idee hoe Air Traffic Control, oftewel de luchtverkeersleiding in zijn werk gaat. Locaties, functies, apparatuur en regels komen aan bod, net als de vlieghoogtebepaling, navigatie, een verkeerspiek bij westerstorm, geluidsklachten en toekomstige verbeteringen.

user-chart Docenten Sip Koopmans en Franklin van der Staaij Calendar-Plus 4 colleges, vrijdag 4 oktober t/m 25 oktober 2024, 11.00-13.00 uur

€ 130,- (inclusief digitaal cursusmateriaal) calendar-exclamation Uiterlijk 29 september aanmelden

Cursus geologie

Systeem Aarde:

een

uniek samenspel van vier hoofdrolspelers

De aarde heeft een aantal unieke eigenschappen waarin onze planeet zich duidelijk onderscheidt van de buren. Hoofdrolspelers zijn vier bouwstenen of sferen die met elkaar in interactie zijn: de atmosfeer, de gesteenten (lithosfeer), de overvloed aan water (hydrosfeer) en het leven (biosfeer). Tijdens deze cursus neemt de docent een aantal kernmomenten uit 4,6 miljard jaar aardgeschiedenis onder de loep waarbij de interactie tussen de verschillende sferen bepalend is. Rode draad vormt de evolutie en rol van de biosfeer. De cursus begint met het ontstaan van de aarde en de eerste atmosfeer, en de ontwikkeling van het leven. ‘Sneeuwbal aarde’, de grote uitstervingen, de ijstijden komen aan bod. En tot slot: mens, klimaat en toekomst.

user-chart Docent dr. Simon Troelstra

Calendar-Plus 6 colleges, maandag 7 oktober t/m 18 november 2024, 13.15-15.15 uur (geen college op 21 oktober)

€ 199,- (inclusief gedrukte syllabus)

calendar-exclamation Uiterlijk 23 september aanmelden

Cursussen CHILD 1 Kindercollege Mouse-Pointer vu.nl/hovo-cursussen
users-class 6
27 HOVO Amsterdam najaar 2024

Cursus natuurkunde

Golven en deeltjes: hoe de kwantumtheorie onze wereld beschrijft

In de periode 1900-1924 ontdekten natuurkundigen zoals Maxwell, Einstein en Bohr dat materie en elektromagnetische straling zich als deeltjes gedragen, zogenaamde kwanta. Dit terwijl tot die tijd stroom bijvoorbeeld juist als golf werd beschreven. Zie hier het mysterie van de kwantumtheorie in een notendop: materie en elektromagnetische straling kunnen zowel deeltjes- als golfeigenschappen vertonen. Maar de kwantumtheorie is veel minder mysterieus dan ze lijkt. Verschillende kwantumeffecten, zoals verstrengeling, tunneling en kwantisatie, zijn te begrijpen vanuit de Newtoniaanse natuurkunde uit de 17e eeuw. En ook het kwantum zélf is misschien wel minder vernieuwend dan het lijkt.

user-chart Docent dr. Fedde Benedictus

Calendar-Plus 8 colleges, woensdag 16 oktober t/m 4 december 2024, 11.00-13.00 uur

€ 260,-

calendar-exclamation Uiterlijk 2 oktober aanmelden

Cursus sterrenkunde

Het mysterieuze heelal: raadsels en ontdekkingen

Sterrenkunde komt vaak in het nieuws met grote onverwachte ontdekkingen. Door die ontdekkingen

krijgen we steeds meer inzicht in ons prachtige, maar mysterieuze heelal. Maar net zo vaak roepen die ontdekkingen weer nieuwe vragen op. Deze cursus gaat over ‘vreemde’ verschijnselen en raadsels in de kosmos, waarbij vragen en thema’s voorbij komen als: Het ontstaan van de elementen: waar kom ik vandaan? Zwarte gaten zijn geen gaten, maar wat dan wel?

Donkere materie en donkere energie - wat is het en hoe weten we dat het bestaat? Zwaartekrachtgolven - hoe kan de ruimte ‘rimpelen’? en: Wat gebeurde er bij de oerknal? Uiteraard is er ook aandacht voor de nieuwste resultaten van de James Webb Telescoop en ontdekkingen tijdens de cursus het nieuws halen!

user-chart Docent prof. dr. Henny Lamers

Calendar-Plus 8 colleges, donderdag 24 oktober t/m 12 december 2024, 13.15-15.15 uur

€ 260,-

calendar-exclamation Uiterlijk 17 oktober aanmelden

Cursus multidisciplinair

De urgentie van een duurzaam voedingspatroon

Voedsel is waar de mens het meest van consumeert en produceert. Consumptie van te veel, te weinig, of het verkeerde, kan ernstige effecten hebben op onze gezondheid. Productie vereist land, water en energie. Het veroorzaakt naast uitputting van natuurlijke hulpbronnen ook verontreiniging met onder andere pesticiden, meststoffen, antibiotica en microorganismen. De steeds toenemende schaal heeft effecten op biodiversiteit en klimaat en overschrijdt de draagkracht van de aarde. Om terug te keren naar een duurzamer pad zullen we zowel consumptie als productie moeten veranderen. In deze cursus belichten deskundigen uit diverse disciplines het veelomvattende

Exact en medisch 28

thema ‘voeding en duurzaamheid’. Vijf aspecten en hun onderlinge samenhang komen daarbij aan bod: ecologisch, cultureel, financieel-economisch, medisch en politiek.

user-chart Docent dr. Harry Aiking en anderen Calendar-Plus 6 colleges, vrijdag 8 november t/m 13 december 2024, 11.00-13.00 uur

€ 195,- (inclusief digitaal cursusmateriaal)

calendar-exclamation Uiterlijk 3 november aanmelden

Cursus artificiële intelligentie, filosofie

Alledaagse AI

Artificiële Intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in allerlei alledaagse activiteiten. Al jarenlang werd geschermd met ‘slimme’ apparaten. Nu lijkt het dan zover dat AI overal in zit, denk aan telefoons, auto’s, speakers of tekstverwerkers. AI kan schijnbaar taal begrijpen en produceren, gezichten in foto’s herkennen en realistische beelden maken. Het speelt ook een steeds grotere rol in allerlei kleine en grote beslissingen. Dat is handig, maar we geven daarmee ook steeds meer uit handen, zonder dat we de gevolgen goed kunnen overzien. U leert wat AI eigenlijk is en gaat in op de belangrijkste recente ontwikkelingen, met name de alledaagse toepassingen. Daarnaast krijgt u inzicht in de praktische en ethische problemen die ontstaan bij de wijdverspreide toepassing van AI.

user-chart Docent dr. Carlo Ierna

Calendar-Plus 3 colleges, vrijdag 8 november t/m 22 november 2024, 11.00-13.00 uur

€ 98,-

calendar-exclamation Uiterlijk 3 november aanmelden

Kindercollege artificiële intelligentie Moeten we alles aan AI gaan overlaten?

De naam zegt het al: van ‘kunstmatige intelligentie’ (AI) wordt gezegd dat ze intelligent is. Dat roept natuurlijk wel wat vragen op. Wat is AI? Kun je AI vertrouwen? Kun je er een echt gesprek mee voeren? Heeft AI kennis? En betekent intelligent alleen maar dat je een IQ-test kunt maken? Gaat AI ons overnemen? Hoe zou je met AI om kunnen gaan en wat zijn de voordelen en risico’s? Dit HOVO-kindercollege is voor iedereen die het leuk vindt om samen met een of meer kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar naar de VU te komen. Neem uw (klein)kind mee op zoek naar de wereld van AI!

user-chart Docent prof. dr. Ronald Meester

Calendar-Plus 1 lezing, zaterdag 16 november 2024, 14.00-16.00 uur

€ 1 volwassene + 1 kind € 36,-

1 volwassene + 2 kinderen € 42,50

2 volwassenen + 1 kind € 58,-

calendar-exclamation Uiterlijk 10 november aanmelden

Exact en medisch 29 HOVO Amsterdam najaar 2024

Welkom op de campus

Voorzieningen

De VU biedt meer dan alleen onderwijs. De VU-campus heeft alles wat een universitaire omgeving aantrekkelijk maakt: de VU Boekhandel, Filmhuis Rialto, theater Griffioen, de VU Art Science Gallery en de bibliotheek (UB-VU). Voor een hapje of drankje kunt u terecht bij het restaurant, Café The Basket, Grand Café Living, diverse koffiepunten en supermarkt SPAR. In de zomer hanteren deze faciliteiten vaak beperkte openingstijden.

Toegankelijk voor iedereen

Alle zalen zijn rolstoeltoegankelijk en per lift bereikbaar, tenzij anders vermeld bij de cursusbeschrijving. In het Hoofdgebouw bevinden zich invalidentoiletten op de begane grond, 1e en 8e etage. In de grote collegezalen is standaard geluidsversterking aanwezig (geen ringleiding). Op het binnenterrein van de campus is beperkte parkeergelegenheid voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. U moet een aanvraag voor een parkeerplek voor gehandicapten minimaal 3 weken van voor de cursusstart indienen (zie vu.nl/hovo-praktisch).

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

De VU is goed te bereiken per openbaar vervoer (bus, metro, tram). Zie 9292.nl of gvb.nl. De VU-campus is op loopafstand van Station Amsterdam-Zuid.

Auto en parkeren

Als u met de auto komt, neemt u vanaf de ringweg A10 de afslag S108 Amstelveen. Rondom de VU is voldoende betaalde parkeergelegenheid in bijvoorbeeld Parkeergarage P3 (onder het NU. VU-gebouw aan de Van der Boechorststraat 5a) of in de directe omgeving van de VU (vaak maximaal 3 uur aaneengesloten). Zie ook parkerenbijvu.nl

Meer informatie over de voorzieningen van de VU

Op vu.nl/hovo-praktisch, vindt u onder het kopje ‘De VU-campus: voorzieningen, parkeren, bereikbaarheid’ alles over faciliteiten en diensten van de VU.

30

Aanmelden en algemene informatie

Al uw gegevens bij elkaar in MijnHOVO

Uw online MijnHOVO-account biedt voor, tijdens en na afloop van de cursus tal van voordelen. Zo kunt u zelf eenvoudig uw persoonlijke gegevens beheren en de status van uw aanmelding volgen. Eventuele presentaties en ander digitaal studiemateriaal staan overzichtelijk per cursus voor u klaar en bij plaatsing van nieuw materiaal krijgt u per e-mail bericht. De enige voorwaarde om hiervan te profiteren is een eigen e-mailadres waarmee u een account kunt aanmaken. U heeft dit account ook nodig voor uw aanmelding. Het cursusmateriaal is tot 2 maanden na afloop van de cursus voor u beschikbaar in MijnHOVO.

Aanmelding, bevestiging, betaling en startmail

Wilt u zich aanmelden voor een cursus? Ga naar de website vu.nl/hovo-cursussen. Bij iedere cursus vindt u knoppen voor aanmelding. Als u nog geen MijnHOVOaccount heeft, krijgt u het verzoek deze aan te maken. Vervolgens kunt u uw aanmelding voltooien.

Na aanmelding krijgt u per e-mail een automatische ontvangstbevestiging. Zo niet, dan heeft HOVO uw aanmelding niet ontvangen en kunt u het opnieuw proberen. Is uw aanmelding gelukt, dan ziet u de betreffende cursus in MijnHOVO, met de status ‘aangemeld’. Zodra uw aanmelding is verwerkt door een HOVO-medewerker, verandert de status in ‘bevestigd’, of ‘wachtlijst’. U ontvangt ook een e-mailbericht van HOVO met een bevestiging van uw inschrijving Kort voor aanvang van de cursus ontvangt u bericht over de betaling van de cursus en een startmail met alle praktische informatie, zoals het definitieve rooster en de cursuslocatie.

Annuleren

Aan het annuleren van een cursus zijn kosten verbonden: tot 3 weken voor aanvangsdatum € 15; van 3 weken t/m 1 week voor aanvangsdatum 50% cursuskosten; vanaf 6 dagen t/m aanvangsdatum of na aanvang 100% cursuskosten. U vindt de volledige voorwaarden op de website (vu.nl/hovo-praktisch). U geeft uw annulering door via uw MijnHOVO-account of via hovo@vu.nl

Praktische informatie

Op vu.nl/hovo-praktisch vindt u de meest recente informatie over alle praktische zaken, zoals over MijnHOVO, aanmelden, plaatsing of wachtlijst en betalen en annuleren. Ook vindt u hier informatie over mogelijke korting op het cursusgeld. Op de website leest u ook meer over de faciliteiten op de campus, parkeren, aanvraag parkeerplek voor gehandicapten en bereikbaarheid.

Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij, dan kunt u een mail sturen aan hovo@vu.nl . HOVO is telefonisch beperkt bereikbaar. Kijk op de website voor de bereik baarheid van onze medewerkers.

Uw privacy en verwerking persoonsgegevens

Wij gebruiken uw persoonlijke gegevens voor het verwerken van uw aanmelding en inschrijving, betalingsdoeleinden, identificatiedoeleinden en communicatie over de cursussen (bijvoorbeeld bij uitval van een college), alsook - indien u heeft aangegeven dat u daar toestemming voor geeft - toezending van cursusgidsen of nieuwsbrieven. U kunt deze voorkeuren op ieder moment wijzigen. Volgt u langer dan drie jaar geen cursussen bij HOVO Amsterdam? Dan verwijderen wij uw gegevens uit ons adresbestand. Ook heffen we dan uw MijnHOVO-account op. U kunt zich op ieder moment weer aanmelden. Op vu.nl/hovo-praktisch onder het kopje ‘Aanmelding, plaatsing en algemene voorwaarden’ vindt u ons volledige privacystatement.

Aansprakelijkheid, klachten en algemene voorwaarden

HOVO Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van onvoorziene wijzigingen van de gegevens in deze cursusgids. Onze complete algemene voorwaarden en onze klachtenregeling vindt u op vu.nl/hovo-praktisch

Beeld- en geluidsopnames

Het maken van beeld- en geluidsopnames door deelnemers wordt niet op prijs gesteld, mede omdat het vaak als storend wordt ervaren door de docent en medecursisten.

31 HOVO Amsterdam najaar 2024

Contact

Map-marker Vrije Universiteit Amsterdam

HOVO Amsterdam De Boelelaan 1105

1081 HV Amsterdam

T (020) 598 56 69

ENVELOPE-OPEN hovo@vu.nl

Mouse-Pointer vu.nl/hovo

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.