Page 1


Lähiöasema joulutauolla

Vuosaaren Lähiöasema on suljettu 23.12.11-1.1.2012. Lähiöasema toivottaa asiakkailleen ja yhteistyökumppaineilleen rauhaisaa joulua ja onnellista uutta vuotta 2012!


Marko Ikosesta tohtori

VUOSAAREN TERVEYSASEMA TIEDOTTAA:

Poikkeavat ja muutuvat aukioloajat: Vuosaaren terveysaseman on auki vuodenvaihteessa seuraavasti: 27.12.- 30.12. 2011 (ti-pe) klo 8-16 2.1.- 5.1.2012 (ma-to) klo 8-16 9.1.- 13.1.2012 (ma-pe) klo 8-16 16.12. 2012 alkaen asema on auki maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin klo 8-16, keskiviikkoisin klo 8-18. (iltavastaanotot siirtyvät tiistaista keskiviikkoon)

Korjauksia: Viime lehdessä oli selostus Vuosaaren itsenäisyyspäiväjuhlista. Lippupuhetta ei pitänyt Kari Auranen, vaan Timo Auranen. Ja Helsingin Lauluveljiä johti Viiv Mäemets, kuten aina ennenkin. Pahoittelemme virheitä.

Kaatopaikalle määrärahaa

Joulunajan liikenne Helsingissä

Jouluaaton aattona 23.12. on perjantailiikenne, mutta aamuyön bussilinjoja ei ajeta. Linjojen 85N, 90N, 92N, 94N, 95N, 96N, 97N ja 741N perjantailähtöjä ei ajeta. Jouluaattona ajetaan lauantaiaikataulujen mukaan. Liikenne loppuu lähes kokonaan noin klo 15.00. Lähijunaliikennettä on noin klo 17.30 asti. Suomenlinnan lautta liikennöi aattoiltana normaalin liikennöintiajan loppuun. Helsingin Jouko-linjoilla ajetaan jouluaattona lähdöt klo 15.40 asti. Jouluaattona on lisäliikennettä hautausmaille. Rautatietorilta Hietaniemen hautausmaalle on lisäliikennettä linjatunnuksella 55X, ensimmäinen lähtö Rautatientorilta on klo 10.34 ja viimeinen lähtö Hietaniemen hautausmaalta

on klo 16.12. Hietaniemeen pääsee myös linjalla 55A. Honkanummen hautausmaalle pääsee Helsingistä Rautatientorilta laiturista 10 linjalla 732. Linjalla 732B on lisävuoroja 20 minuutin välein Rautatientorilta klo 9.30 - 14.50 ja Honkanummelta klo 10.00 - 15.20. Kellonummen hautausmaalle pääsee Espoon keskuksesta linjalla 86H ja Leppävaarasta linjalla 96H. Joulupäivänä liikenne käynnistyy noin klo 11. Suomenlinnan lautta aloittaa joulupäivän aamuna normaaliin aikaan. Helsingin sisäisessä liikenteessä noudatetaan joulupäivänä sunnuntaiaikatauluja. Seudun muussa bussiliikenteessä liikennöidään vain osaa linjoista ja ne ajavat tavallista harvemmalla vuorovälil-

lä. Lähijunat ajavat joulupäivän aamuna normaalia sunnuntaita harvemmin aikatauluin noin klo 11 asti, minkä jälkeen junat kulkevat sunnuntaiaikatauluin. Tapaninpäivänä on sunnuntailiikenne. Aamuyön bussit eivät liikennöi jouluviikonloppuna. Helsingin seudun joukkoliikenteestä saa tietoa Liikenneinfosta, puh. 0100 111, jouluaattona klo 8 - 15, joulupäivänä ja tapaninpäivänä klo 9 - 17. Linjakohtaiset tiedot jouluaaton ja joulupäivän erikoisaikatauluista löytyvät HSL:n nettisivuilta www.hsl.fi. Tiedotteita joululiikenteestä on saatavilla myös matkakortin palvelupisteistä.

Vuotalo Vuoden vuosaarelaiseksi Vuosaaren kulttuuri- ja kirjastotalo Vuotalo palkittiin tänä vuonna Vuoden vuosaarelainen -palkinnolla. Vuosaari-Säätiö palkitsi talon ja sen henkilökunnan maanantaisessa palkitsemistilai-

suudessa Vuotalon kahvila Pokkarissa. Koko talon puolesta tunnustuksen vastaanotti Vuotalon ja kirjaston johtaja Jyrki Tirronen. Vuoden vuosaarelainen -palkinto on jaettu vuodesta 1992 lähtien.

Kaupungihallitus myönsi kokouksessaan 19.12. rakennusvirastolle 300 000 €:n määrärahan Vuosaaren entisen kaatopaikan kunnostamisen suunnitteluun ja valmisteleviin töihin.

Vuosaari-Säätiön Kalevi Nordman (vas.) ja Matti Suomela (kesk.) luovuttivat kunniakirjan ja Vuosaari-mitalin Vuotalon johtajalle Jyrki Tirroselle maanantaina pidetyssä palkitsemistilaisuudessa.

Vuosaari-Säätiön puheenjohtaja Matti Suomela kertasi palkitsemispuheessaan syksyllä kymmenen vuotta täyttäneen talon vaiheita. – Vuosien aikana talon toiminta on kehittynyt ja palvelutarjonta monipuolistunut. Mitään ei tietenkään tapahdu ilman pätevän henkilökunnan luovuutta ja tarmokkuutta. Näin ollen kirjaston ja kulttuurikeskuksen henkilökunta, Stoa, työväenopisto ja koulut voivat katsoa olleensa osaltaan vaikuttamassa siihen, että Vuotalo on nimetty Vuoden vuosaarelaiseksi, totesi Matti Suomela. – Tämä on merkittävä tunnustus paikallisilta tahoilta sille työlle mitä me täällä talossa teemme, totesi Vuotalon johtaja Jyrki Tirronen kiitospuheesaan. – Tämä innoittaa meitä kehittämään palveluja niin, että entistä useampi vuosaarelainen tulee jatkossa talon käyttäjäksi. Vuotaloa vuosina 2001-2009 johtanut ja jo eläkkeelle siirtynyt Päivikki Voipaala palkittiin ansioistaan kunniamaininnalla. Palkitsemistilaisuuden viihteestä vastasi Helsingin Lauluveljien vahvistettu kvartetti. Lämminhenkinen tilaisuus päättyi kakkukahveihin.

Vuosaarelainen Marko Ikonen väitteli itsensä tohtoriksi 19.12. Helsingin yliopiston matemaattisluonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheenaan Lean Thinking in Software Development: Impacts of Kanban on Projects. Väitöstyössä ehdotetaan nykyistä tuottavampaa menetelmää ohjelmistotuotantoprojekteihin. FM Marko Ikosen Helsingin yliopistossa tarkastetussa tietojenkäsittelytieteen alan väitöskirjassa esitetään ensimmäisiä tieteellisiä tutkimustuloksia Kanban-menetelmän hyödyistä ohjelmistotuotannossa. Marko Ikonen on käynyt koulunsa Vuosaaressa ja valmistunut ylioppilaaksi Vuosaaren lukiosta 1996. Ikosen mielestä Vuosaari on ihanteellinen asuinpaikka muun muassa siksi, että täällä meren ja kaupunkilaismittakaavassa laajojen virkistysalueiden keskellä on ollut mahdollista suorittaa niin esi- ja peruskoulu kuin lukiokin. Marko Ikonen on pitänyt yhteyttä kouluihinsa yliopisto-opintojen alettuakin ja hän on tullut tutuksi monille vuosaarelaisille myös pianonsoittoharrastuksensa johdosta. Onpa hän toiminut aikoinaan myös Vuosaari-lehden ahkerana lehdenjakajana. Onnittelut!

Tapio Leväahosta liikuntaneuvos

Tasavallan presidentti myönsi 2.12.2011 106 kpl arvonimiä, joista neljä oli liikuntaneuvoksia. Liikuntaneuvoksen arvonimen sai vuosaarelainen tiedotuspäällikkö, toimittaja Tapio Leväaho. Muut saajat olivat Timo Haukilahti, Pauli Nevala ja Jouko Purontakanen.


4

Juhlavuodet seuraavat toisiaan. Vuosaari-Seuran 45-vuotisjuhlavuosi 2011 vaihtuu pian Helsingin pääkaupungiksi tulon 200-vuotisjuhlavuoteen 2012. Helsinki-päivänä 12.6. ja Vuosaaren kesäjuhlien yhteydessä 19.8. kerrotaan kiertoajelulla ja Vuosaari-vaelluksella Vuosaaren muuttumisesta Helsingin pitäjän maalaiskylästä Helsingin kaupungin moderneimmaksi tytärkaupungiksi. Uusien jäsenten toivoma Tarinatupa aloittaa Vuotalon Pokkarissa keskiviikkona 18. tammikuuta klo 13. Kahvikupposen ääressä muistellaan aikoja entisiä tutustuen vanhoihin ja uusiin seuran jäseniin. Alkuvuodesta käynnistyvät myös uudet avoimet jäsenillat Pokkarissa: alustuksia ja keskustelua vaihtelevien teemojen ympärillä. Näistä tarkemmin myöhemmin. Laulupiiri jatkaa Albatrossissa keskiviikkona 25.1. Yhdessä lauletaan joka toinen viikko. Joulumarkkinoilla kyseltiin Sakaroista. Ryhmä aloittaa 12.1. klo 18 Albatrossissa.

Vuosaari

Lämmin kiitos kaikille joulumyyjäisiin osallistuneille sekä Kauppakeskus Columbukselle yhteistyöstä. Kiitokset myös Kulttuurikeskus Sofialle: turistiryhmämme ovat voineet piipahtaa useasti näyttelyissänne. Uudenvuodenaattona Sofiassa Kallahdenniemellä on tarjolla ikoninäyttely ja illallistapahtuma. Vuosaaren sataman merimieskirkosta on niin ikään tullut tärkeä paikka myös vuosaarelaisille: ensi vuodeksi on suunnitteilla Runon ja musiikin ilta sekä konsertteja. Vuosaari-Seuran hallitus toivottaa kaikille vuosaarelaisille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta. Anja Hinkkanen puheenjohtaja

Leijonilta lahjakortteja

Valeria TV-ohjelmassa

Lions Club Vuosaari luovutti Vuosaaren seurakunnan diakoniatyön kautta Vuosaaren vähävaraisille perheille lahjakortteja, jotka ovat Citymarketin pullokeräyksistä tuloutuneiden rahojen lahjoituskohde. Kuvassa Matti Lankinen luovuttaa diakoniapastori Arto Huhdanmäelle lahjakortit.

Lions Club Soihdut lahjoitti joulumieltä

Viisivuotias Valeria Elvino Vuosaaresta valittiin suuresta hakijajoukosta laulamaan MTV3:n ohjelmaan Joulumaa Soi. Ohjelma taltioitiin noin puolitoista viikkoa sitten Lapissa, jossa kaikkien ohjelmassa mukana olevien lasten riemuksi oli kunnolla lunta! Esiintyjät ovat maahanmuuttajataustaisia ja laulavat kukin äidinkielellään joulutervehdyksen Lapin maisemista. Valeria käy Meri-Rasti -päiväkotia ja on aloittanut pianonsoiton Vuosaaren musiikkikoulussa. Ohjelma nähtiin ja kuultiin jo 17.12., sen uusinta tulee MTV3:ssa torstaina 22.12. klo 15.35. Kuvassa Valeria laulaa Vuosaaren musiikkikoulun joulukonsertissa lauantaina 17.12. espanjaksi Jouluyö, juhlayö. Valeria Elvino Vuosaaresta esiintyy TV:ssä 22.12.

Pastori Pia Nordlund vastaanottaa lahjakortit lions- presidentti Kaija Holopaiselta. Helander-kodissa järjestettiin ta- jakortin Votkinsin lihatukkuun. lon asukkaille 14.12.2011 konsertti, Lionsien palvelujärjestön periaajossa lions-klubin jäsen, sopraano te on luovuttaa kaikki yleisöltä Merja Vartia esitti kauniita ja kos- kerätyt varat lyhentymättöminä kettavia joululauluja. Häntä säesti hyväntekeväisyyteen. Lahjakortit luovutettiin Adventtimyyjäisten pianisti Anemone Tsurkka. Konsertin alussa klubi luovut- tuotosta, jaettavaksi kirkon kautta ti Vuosaaren seurakunnalle 10 vuosaarelaisille perheille joulun kpl x 50 € lahjakortteja Aurinko- ruokahankintoihin. Lahjakortit lahden K-markettiin ja 70 € lah- otti vastaan pastori Pia Norlund.


Vuosaari

5


6

Vuosaari

Toimitus: Merikorttikuja 6 E 00960 Helsinki Puh: 09-3212 556 Internetsivut: www.vuosaarilehti.fi Sähköposti: vuosaarilehti@vuosaarilehti.fi Julkaisija: VuoPress Ky

Ilmoitushinnat: 1,5€/mm+alv. Ilmoitukset, toimitus, jakelu: 09-3212 556, 040-5538 857 Päätoimittaja: Eero Honkanen 040-5538 857 eero.honkanen@ vuosaarilehti.fi Painopaikka: I-Print Oy, Seinäjoki


7

Vuosaari

Lukijalta

Kuningattaren virkistysalueet ja laituri Yrjö Hakanen (30.11.), Reijo Lindström (7.12.) ja Eija Loukoila (14.12) kirjoittivat Vuosaari-lehdessä Kallahdenniemen kärkeen, Kuningattareen, suunnitellusta laiturista. Laiturin asia on ajankohtainen, sillä sen sisältämä Kallahdenniemen asemakaavaehdotus on menossa kaupunginhallituksen käsittelyyn ja sen jälkeen valtuustoon. Kuningattaren alue on kaavaehdotuksessa merkitty kokonaan virkistysalueeksi, siitä suuri osa on yleistä virkistysaluetta. Kuningattaressa sijaitsevat rakennukset ovat kiinteistöviraston tilakeskuksen omistushallinnassa ja niiden pihapiirit on merkitty virkistyspalvelujen alueiksi. Kiinteistövirasto on tarjouskilpailun perusteella vuokrannut Kuningattaren huvilan yrittäjälle, jolla on tilausravintola ja jonka toimintaan kuuluu myös liikennöinti perinteisillä puulaivoilla. Kuningattareen suunniteltu laituri palvelee Kuningattaren huvilakiinteistöä. Arvokkaan huvilan säilyttämiseksi on tärkeä pitää rakennus käytössä. Laituri mah-

dollistaisi saapumisen Kuningattareen meritse. Laiturin luonto- ja maisemavaikutuksia selvitettiin sekä asemakaavaa laadittaessa kaupunkisuunnitteluviraston tilauksesta että laiturin toteutussuunnittelun yhteydessä kiinteistöviraston tilakeskuksen teettämänä. Selvityksiä teetettiin useampaan otteeseen, koska suunnittelun aikana piti veden mataluuden takia laituria pidentää. Selvityksissä todettiin, että laiturihanke ei aiheuta merkittävää haittaa Kallahden niityn luonnonsuojelualueelle eikä ympäröivälle Natura-vesialueelle. Enintään vajaat sata metriä pitkästä laiturista 28 metriä olisi kiinteää laituria ja loput kelluvaa ponttonilaituria. Kiinteä osa seisoisi kahdella kivikorijalalla, minkä ansiosta vesi pääsisi virtaamaan laiturin alitse. Kallahdenniemen asemakaavaehdotuksen kaupunkisuunnittelulautakunta puolsi hyväksyttäväksi lokakuussa. Kuningattaren laituri oli merkittynä myös kaavaluonnoksessa, eikä laiturihanke tullut yhtäkkiä kaavaehdotusvai-

Vuosaaren kirkkoherranvirasto Virasto: Satamasaarentie 7, avoinna ma, ti, to ja pe klo 9-13 ja pappi päivystää klo 10-13. Keskiviikkona virasto on auki klo 14-18 ja pappi päivystää klo 15-18. Virasto: 09 2340 6500. Päivystävä pappi: 09 2340 6502, fax 2340 6501, vuosaari. srk@evl.fi.. Vuosaaren kirkko Satamasaarentie 7 La 24.12. klo 17 Aattohartaus. Tiina Ahonen ja Teija Tuukkanen. Klo 22 Jouluyön messu. Liturgia ja saarna Marketta Antola, Tommi Vanhanen avustaa, Iida Antola, laulu, Sirja Nironen, sello ja kanttorina Riitta Hirvonen. Su 25.12. klo 11 Joulupäivän messu. Liturgia Arto Huhdanmäki, saarna Airi Heikkinen, kanttori Teija Tuukkanen. Ma 26.12. klo 11 Tapaninpäivän jumalanpalvelus. Liturgia ja saarna Pirkko Seitsonen ja kanttorina Riitta Hirvonen. Klo 15 Matka joulun ihmeeseen – konsertti. Merja Vartia, laulu ja Anemone Tsurkka, piano. Ohjelma 10 euroa. Su 1.1.2012 klo 11 Uuden vuoden messu. Liturgia ja saarna Tommi Vanhanen ja kanttorina Riitta Hirvonen. Ke 4.1. klo 17.30 Vuosaari-kuoro. Pe 6.1. klo 11 Loppiaisen messu. Liturgia ja saarna Marketta Antola, kanttori Riitta Hirvonen ja Vuosaari-kuoro. Mukana korealaisen seurakunnan lauluryhmä ja pastori Ilsoo Kim. Su 8.1. klo 11 Messu. Liturgia Airi Heikkinen, saarna Hanna Kaisa Kotilainen ja kanttorina Riitta Hirvonen. Ti 10.1. klo 10 Perhekerho. Klo 18 Miestenpiiri. Klo 18 Vuosaaren Kantaattikuoro harjoittelee Riitta Hirvosen johdolla. Ke 11.1. klo 17.30 Vuosaari-kuoro.

To 12.1. klo 11-12 Kriisiryhmän diakonialounas. Hinta 1 €. Klo 18 Avoin keskustelu- ja raamattupiiri. Katukappeli Kauppakeskus Columbus, Vuotie 45, p. 2340 6575. To 22.12. klo 16 Pappi tavattavissa. Klo 18 Iltakirkko. Joona Salminen ja Riitta Hirvonen. La 24.12. klo 11 Aattohartaus. Johanna Joronen ja Riitta Hirvonen. Ti 10.1. klo 13 Rukouspiiri. To 12.1. klo 16 Pappi tavattavissa. Klo 17 Virkisty virrellä. Riitta Hirvonen. Klo 18 Iltakirkko. Pirkko Seitsonen ja Riitta Hirvonen. Albatross Kahvikuja 3, 2. krs., p. 2340 6571 Ma 9.1. klo 10 Perhekerho. Ti 10.1. klo 10 Elämänkysymyksiä Raamatun äärellä naisille. Merirasti-kappeli Jaluspolku 3, p. 2340 6573, 050 541 2119 La 24.12. klo 14 Aattohartaus lapsiperheille. Johanna Joronen, Leila Väisänen ja Riitta Hirvonen. To 12.1. klo 10 Perhekerho. Myrskylintu, Solvikinkatu 11 Ti 10.1. klo 10 Perhekerho. Klo 18 Miesten keskustelupiiri. Hautausmaakuljetus Jouluaaton la 24.12. linja-autokuljetus hautausmaille, Malmi tai Honkanummi. Lähtö Pohjoinen ostoskeskus klo 12.45, Kallvikintie, Vuosaaren kirkko n. 12.55, Columbuksen palvelulinjan pysäkki n. klo 13, Rastilan metroasema n. klo 13.10. Paluu samaa reittiä klo 15 jälkeen. Hautausmailla oloaika n. 45min. Ilmoittautuminen kirkkoherranvirastoon. Maksu 5 €, maksetaan autossa.

heessa mukaan. Kaavaluonnosta esiteltiin asukkaille normaalisti. Kaavan prosessiin ja asiakirjoihin voi tutustua kaupunkisuunnitteluviraston Suunnitelmat kartalla -palvelussa, http://ptp.hel.fi/hanke <http://ptp.hel.fi/hanke/> . Ajatuksesta ohjata vuoroveneliikennettä Kuningattaren laituriin on asemakaavan lausuntojen ja muistutusvaiheen jälkeen luovuttu. Vuoroveneliikenne on nyt suunniteltu Riveliniemeen. Tavoitteena on saada osa Kallahdenniemen uimarannalla vierailevista tulemaan paikalle vuoroveneellä oman auton sijasta. Keiko Yoshizaki-Tyrkkö arkkitehti Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Joululahja ikäihmisille

Meillä täällä Vuosaaressa on yksi maailman parhaista uimahalleista. Mutta meillä on kotikulmilla myös turhan paljon vaikeasti liikkuvia ikäihmisiä. Varsin monissa Suomen kunnissa 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat pääsevät maksutta (ruuhka-aikaa lukuun ottamatta) hoitamaan kuntoaan uimahalleihin. Näin järkevä säästötemppu meiltä helsinkiläisiltä puuttuu. Säästöähän on niissä kaupungeissa ja kunnissa syntynyt, missä vanhemmat ja vähävaraisimmat ihmiset ovat voineet hoitaa paremmin terveyttään liikkumalla ja siten pienentää sairauskuluja. Viime vuonna Stadin Slangi-yhdistyksen Tsilari-lehdessä 4/2010 kirjoitin: ”Se on merkinny niille stadeille ja landekunnille selvää säästöä terveydenhoito- ja sairauskuluissa.” Ja nyt sitten Suomen Nivelyhdistyksen Niveltieto 4/2011 kertoi kuukauden päivät sitten julkilausumassaan: ”Lihaskuntoa ja tasapainoa parantava liikunta vähentää tutkitusti ikäihmisten kaatumisia ja sen myötä esim. lonkkamurtumisia. Vesiliikuntavuorojen ohella kuntien kannattaisikin kustantaa heille myös kuntosalivuoroja. Tämä on ikäihmisille erittäin tärkeää, jotta mahdollisimman moni heistä aktivoituisi omatoimisesti hoitamaan kuntoaan ja lisäämään hyvinvointiaan. . . tarjoutuu kuntien alati kiristyvälle taloudelle myös mahdollisuus hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon kulujen kasvua.” Vaikka itse en nyt ole jäsenenä monissa hyvissä Vuosaaressa toimivissa yhdistyksissä ja järjestöissä, rohkenen toivoa niiden käsittelevän asiaa. Uskon kannatusta löytyvän, sillä tuskin yksikään poliittinen suuntaus vastustaisi, vaan ryhtyisi toimimaan hyvän säästöaloitteen puolesta. Kunnioittavasti ja kuntoiluterveisin Vuosaaressa 12.12.2011 Tapio Leväaho, 81 v, liikuntaneuvos

Penan joulu Columbuksessa loistivat jouluvalot. Joulukuume oli taas vallannut ihmiset. Lamasta huolimatta oli ostettava paketti poikineen. Jos rahaa käytettiinkin vähän harkitummin, niin ainakin lapsia piti muistaa niin kuin aina. Pena oli istunut penkillä lämmittelemässä siitä asti, kun ovet olivat auenneet. Täällä oli parempi olla ja ohikulkevien ihmisten läsnäolo jotenkin rauhoitti. Hän pelkäsi yksinäisyyttä ja täällä voisi tarjoutua hyvällä tuurilla mahdollisuus joko S-marketissa tai K-citymarketissa ilmaisiin maistiaisiin. Hän hypisteli taskussaan olevia viiden euron kolikkoja. Niillä ainakin saisi jotain. Mutta jos lähtisi metrolla Itäkeskukseen, rahoista hupenisi puolet jo menomatkaan. Pena muisti kuinka kaikki oli ollut toisin kolme vuotta sitten. Hänellä oli ollut oma IT-alan firma ja mukava tyttöystävä. Sitten äkkiä toimeksiannot vähenivät, loppuakseen vihdoin kokonaan. Firma meni nurin, osittain omaakin kokemattomuutta, meni asunto, auto, kaikki elämisen edellytykset. Siinä vaiheessa tyttöystävä häipyi vanhempiensa luo. Nykyisin soiteltiin enää harvakseltaan. Pena oli lamaantunut. Ajelehti paikasta toiseen. Toiveissa oli saada kaupungilta asunto, mutta jonoissa oli tuhansia muita. Onneksi pääsi silloin tällöin kavereiden luokse nukkumaan, niin kuin nytkin. Markku asui Porslahdentie kympissä ja oli lähtenyt jouluksi Kanarialle ja tulisi vasta uuden vuoden aikoihin. Sen jälkeen Pena joutuisi tulemaan taas toimeen omillaan. Ainainen nälkä nakersi. Jos Tiina nyt näkisi hänet, ei ehkä tunnistaisi. Pena oli laihtunut ainakin yli kymmenen kiloa, iho oli käynyt kalpeaksi ja ryppyjä oli vasta kolmevitosen kasvoissa. Hän kulutti paljon aikaansa Vuosaaren kirjastossa. Siellä oli lämmintä ja kirjoja saattoi lukea kaikessa rauhassa kenenkään häiritsemättä. Aikansa kuluksi hän kuljeksi Columbuksessa ja Itäkeskuksessa käytäviä pitkin. Vuotalon ilmaistilaisuudet olivat tulleet tutuiksi. Kerran parissa viikossa hän raaski mennä uimahalliin pesulle ja saunaan. Pulloja hän keräsi ahkerasti ja vähillä rahoillaan saattoi valikoida kaupoissa ostoksiaan parikin tuntia. Kesällä oli helpompaa, mutta talvella ulkona hän paleli melkein aina, kai osittain syömättömyyttään. Siinä hänen istuessaan, käveli kohtalotoverin näköinen ukko hänen ohitseen. Silläkin oli ruokkoamaton parta ja vähän epämääräiset vaatteet. Ukko hidasti matkaansa hänen kohdallaan. Katseli häntä jotenkin epätavallisen tarkkaan, nyökkäsi sitten itsekseen ja istahti hänen viereensä. Pena vetäytyi vaistomaisesti vähän kauemmas. Hän ei pitänyt tuttavallisista vanhoista juopoista. Mutta ukko ei haissut viinalle vaan kaivoi paksun lompakon taskustaan, rapistellen samalla jotain paperia. – Tuota, ukko rykäisi. Tämä nyt on hieman epätavallista, mutta minä olisin antamassa teille lahjan näin joulun kunniaksi, kylläkin pientä palvelusta vastaan.

Pena katseli typertyneenä ukon kädessä olevaa viidensadan euron seteliä. – Mitähän te nyt oikein tarkoitatte? En minä suostu mihinkään rikolliseen! Pena katsoi ukkoa vähän tarkemmin. Ukon silmät olivat hymystä sikkarallaan ja jotenkin se tuntui nauttivan herättämästään hämmennyksestä. – Katsokaas, jatkoi ukko, minulla on ollut tapana jo kymmenen vuoden ajan joka joulu tehdä jokin ihmisille mieluinen kepponen tai lahjoitus. Minä elän yksin ja minulla ei ole lapsia, joille jättäisin omaisuuttani riidan siemeneksi. Kun katselin sinua äsken, ajattelin, että voisin hiukan piristää mieltäsi, setelillä, jonka edestä voit tehdä minulle pienen vastapalveluksen. Se on aivan viaton ja vähäisellä työllä hoidettu. Katsokaas, sanoi ukko ja piti tauon, minä olen jo kerran aikaisemmin törmännyt Vuosaaressa erääseen kauan sitten tuntemaani naiseen, kuitenkin siten, että hän ei tuntenut minua. Ja sen tapaamisen jälkeen löysin albumistani tämän kuvan. Ukko ojensi hänelle vanhan ja haalistuneen valokuvan, josta oli tunnistettavissa Penan vieressä istuva ukko paljon nuorempana, hauskannäköinen nuori nainen kainalossaan. – Minä näin hänet jälleen äsken, hykerteli ukko, tuolla kirjakaupassa ja sitten minä kirjoitin hänelle tämän, hän sanoi ja ojensi Penalle ruutupaperille sutaistun viestin. Tavataan kahvila Pokkarissa kello 10.00. Ukko otti valokuvan Penalta ja pisti sen taitetun ruutupaperin väliin ja veti typertyneen Penan penkiltä ylös. – Meillä on jo kiire, ettei hän ehdi lähteä sieltä pois. Hetken kuluttua he kurkistelivat molemmat kirjakaupan ikkunalasin läpi. – Onko hän sinun mielestäsi siellä vielä? ukko kysyi. Pena tunnisti naisen heti. Tämä seisoi selaten juuri jotain kirjaa, tumma tukka silmille valuen. Nainen oli pukeutunut hyvällä maulla ja oli edelleen kaunis. Penan sydänalaa kouraisi, ajatus lennähti hetkeksi Tiinaan. Kun Pena toimitti lähetin virkaa kirjakaupassa, hän näki kuinka ukko lähti virnistellen kirjakaupan ulkopuolelta kävelemään kahvila Pokkarin suuntaan. Pena tuli tuntia myöhemmin pitkin Columbuksen käytävää kahden täyden ruokakassin kanssa. Hän pystyi nyt näkemään ostoskeskuksen jouluvalot ja kuulemaan joulumusiikkia tuntematta pahaa oloa. Hän oli kuin eri mies. Pokkaria ohittaessaan hän vilkaisi sisään ja näki ukon ja naisen istuvan vastakkain. Vaikutti etteivät ne nähneet muita, eivät tainneet puhuakaan mitään. Istuivat vain ja pitelivät toisiin kädestä lämmin hymy kasvoillaan. Penan sisällä läikähti. Heti uudenvuoden jälkeen hän pistäisi uuden vaihteen päälle. Ei elämä tässä voinut olla. Hän ymmärsi nyt täydellisesti, miksi ukko nautti niin suuresti näistä tekosistaan. Pelkkää karkkia ja kepposta koko ukko – varsinainen joulupukki. Olli Nurmi


8

Vuosaari

Vuosaari-lehti 45/2011  

Vuosaari-lehti on Helsingin Vuosaaressa ilmestyvä ilmainen paikallislehti. Vuosaari-lehti on ilmestynyt jo yli 40 vuotta ollen merkittävä pa...

Vuosaari-lehti 45/2011  

Vuosaari-lehti on Helsingin Vuosaaressa ilmestyvä ilmainen paikallislehti. Vuosaari-lehti on ilmestynyt jo yli 40 vuotta ollen merkittävä pa...

Advertisement