Page 1

BUFFETLOUNAS ma–pe klo 11–15

8,50 €

ISÄNPÄIVÄLOUNAS 11.11.2012, varaa pöytäsi! Avoinna: ma–pe 11–16, la 12–18, su suljettu

Ravintola RASTILAN KARTANO

Keskiviikko 7.11.2012

N:o 38

48. vuosikerta

P. 09-3107 8515

www.rastilankartano.fi

PE–LA 04:ään Dj


YKSITYINEN PÄIVÄKOTI POIJU UUSI YKSITYINEN MUSIIKKIJA LIIKUNTAPAINOTTEINEN PÄIVÄKOTI VUOSAARESSA

Muskari, liikunta ja kotiruoka sisältyvät hoitopäivään

Kysy vapaita paikkoja

Onnistunut kodinvaihto alkaa Kotikäynnistä. Kutsu meidät kylään.

Kiinteistömaailma | Vuosaari Kauppakeskus Columbus 00980 Helsinki Puh. (09) 8563 5020 vuosaari@kiinteistomaailma.fi

Klassista ja urheiluhierontaa Columbuksessa (Columbuksen ja Albatrossin yhdyskäytävä)

Avajaistarjous: 45 min. hieronta

26 € (norm. 35 €)

Kun lihakset alkavat muistuttaa työtä. Hieronta on kunnon hoitoa.

Hieronta Planeetta Ajanvaraus p. 044-502 1034 www.hierontaplaneetta.fi

Vuosaaren demarit ja ehdokkaat Karita Toijonen, Zahra Osman-Sovala, Ville Jalovaara ja Eero Hildén kiittävät kaikkia vuosaarelaisia äänestäjiä ja toivottavat tervetulleiksi kiitoskahveille Pokkariin tiistaina 20.11.kello 17.30.

Yli 600 oppilasta yhteisessä joulukonsertissa Helsinkiläisten musiikkiluokkien perinteinen joulukonsertti pidetään 27.11. klo 18.30 Musiikkitalossa. Musaluokka soi! -konsertissa pienempien ja isompien musiikkiluokkalaisten kokoonpanot 11 eri koulusta esittävät tuttuja ja uusia joululauluja. Konsertti huipentuu yli 600 esiintyjän yhteisnumeroon Musiikkitalon lavalla. Musiikkiluokkien joulukonsertti on tänä vuonna osa Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuotta. Konsertin juontavat musiikkiluokkien oppilaat. Lippuja saa ennakkoon 1.11. alkaen Lippupalvelusta (aikuiset 10 euroa ja lapset 5 euroa + toimitusmaksu). Lipputuloilla täydennetään konsertissa mukana olevien koulujen soitinvalikoimaa. Helsingissä voi opiskella painotetusti musiikkia 14 peruskoulussa, myös Vuosaaren ala-asteen koululla. Musiikkiluokalle pyritään soveltuvuuskokeella.

Vuosaaren pienkiinteistöt

Sääntömääräinen syyskokous pidetään Vuosaaren kirkolla ke 14.11.2012 klo 19.00. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Hallitus. Ennen kokousta klo 18.00 Matti Lipponen kertoo Vuosaaren asutushistoriasta. Tätä kuulemaan ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita.


POLKUPYÖRIEN TALVISÄILYTYS +HUOLTO

90€

LUISTINTEN TEROITUS

5€

SUKSIHUOLTO NASTARENKAAT

Aurinkotuulenkatu 14, Vuosaari P. 09-586 5676 www.hansini.fi Avoinna ma–su 11–22

Parhaat pizzat Aurinkolahdesta! Myös kotiinkuljetus.

Metro ei liikennöi joulukuun alussa

Helsingin metron ohjausjärjestelmä vaihdetaan uuteen joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna. Metro ei töiden vuoksi liikennöi lainkaan viikonloppuna 1.–2.12. Metroliikenteen katkon aikana metron automatisointiprojektista vastaava Siemens vaihtaa vanhan metroliikennettä ohjaavan asetinlaiteen uuteen, digitaaliseen asetinlaitteeseen. Asetinlaite on metron ohjausjärjestelmän perusta. Se ohjaa esimerkiksi opastimia, joista metrojunankuljettaja tietää, saako hän ajaa junalla eteenpäin. Käskyt opastimille annetaan ohjauskeskuksesta. Uusittu järjestelmä varmistaa metron häiriöttömän toiminnan ja turvallisuuden. – Vanha asetinlaite on jo useita kymmeniä vuosia vanha ja se on käyttöikänsä päässä. Asetinlaite vaihdetaan uuteen, jotta metron toimintavarmuus ja turvallisuus säilyy korkealla tasolla, kertoo HKL:n automaattimetroprojektin projektipäällikkö Kimmo Reiman. Metron liikennekatkon ajan yhteydet Itä-Helsinkiin hoidetaan busseilla 99M ja 99V. Bussit ajavat Rautatientorilta Herttoniemen ja Itäkeskuksen kautta Mellunmäkeen ja Vuosaareen. Metroasemat ovat metroliikenteen katkon aikana kiinni.

Tyttöä pahoinpideltiin Viime keskiviikkona 31.10. klo 15 joutui 11-vuotias tyttö kummallisen pahoinpitelyn uhriksi Vuosaaren jäähallin takana. Tyttö oli hakemassa lumikasasta jäitä kylmäpakkaukseen, kun hän huomasi maassa jotakin. Kumartuessaan katsomaan tarkemmin takaapäin oli tullut mies, joka potkaisi tyttöä selkään. Tyttö kaatui maahan mahalleen, mies käänsi tytön ympäri ja löi tätä vielä avokämmenellä kasvoihin. Pahoinpitelijä lähti karkuun, kun paikalle juoksi tytön ystävä ja erään luistelijan äiti. Tapahtuma tuli tytölle niin suurena yllätyksenä, ettei tämä muista pahoinpitelijästä muuta kuin että tämä oli tummaihoinen, aikuinen mies. Tyttö selvisi tapahtumasta mustelmilla. Poliisin tultua paikalle pahoinpitelijä oli jo paennut jäljettömiin. Poliisi epäilee, että tyttö saattoi vahingossa törmätä maassa olleeseen huume- tms. kätköön.

Leffoja, teatteria ja konsertteja UMO Rytmi: Supermusic-konsertti on PERUTTU! Teatteri Metamorfoosi: Sauna la 10.11. klo 19, 12/10 e. Naamio- ja esineteatterin keinoin toteutettu sanaton esitys sijoittuu arkisenpyhään tilaan, savusaunaan. Lauteille nousee naisen koko elämänkaari - nuoruus, keski-ikä ja vanhuus; kehot täynnä tarinoita. Esitys on sanaton. Kesto 60 min. Klassikkoelokuva: Mies vailla menneisyyttä ma 12.11. klo 18, vapaa pääsy. Elokuva kertoo muistinsa menettävästä miehestä, joka joutuu rakentamaan elämänsä uudestaan. Mies vailla menneisyyttä on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia elokuvia. Se oli parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkaana vuonna 2002 ja sai samana vuonna Cannesin elokuvafestivaaleilla Grand Prix -palkinnon. Ohjaus Aki Kaurismäki, pääosissa Annikki Tähti, Juhani Niemelä, Kati Outinen, Markku Peltola. 97 min, K7, Suomi 2002. Helsingin Balalaikkaorkesterin konsertti ke 14.11. klo 19, vapaa pääsy. Helsingin Balalaikkaorkesteri on vuonna 1910 perustettu venäläisten kansansoitinten orkesteri, joka esiintyy aktiivisesti sekä Suomessa että ulkomailla. Monipuolinen ohjelmisto sisältää venäläisten laulujen lisäksi myös suomalaisia teoksia sekä kevyttä musiikkia ja kansanlauluja eri puolilta maailmaa. Orkesteria johtaa Venäjän ansioitunut taidevaikuttaja Gennadi Klykov. Kesto 120 min, sisältää väliajan. Järj. Suomenkielinen työväenopisto/ itäinen alueopisto. Flyygelikuu: Risto Kyrö to 15.11. klo 18, vapaa pääsy. Schubertin jäähyväiset pianolle. Sonaatti B-duuri on Franz Schubertin viimeinen ja samalla suurin pianoteos, jonka rikkaaseen maa-

Mies vailla menneisyyttä klassikkoelokuvana Vuotalossa 12.11. Tämäkin näytös on yleisölle ilmainen. ilmaan mahtuu niin levollista kerrontaa, lohdutonta laulua kuin kepeää tanssiakin. Teos valmistui vain vajaat kaksi kuukautta ennen kuin kuolema kohtasi säveltäjän. Kesto 45 min. Naperokino: Kekseliäisyys, sinnikkyys, rohkeus ja yhteistyö to 15.11. klo 10, vapaa pääsy. Näiden elokuvien teemana ovat arjen rohkeus ja yhteispeli. Rohkeutta vaatii, että uskaltaa hypätä uimaaltaaseen muiden odottaessa, tai että veden tulviessa yli jaksaa pitää huolta myös ystävistä. Galleriassa: Muistojen Mekko 9.11.–5.1. Leena Jaatinen, Leena Karhu, Tupu Mentu, Tiina Mikkelä, Kirsti Soukka. Muistatko miltä tuntui isoäidin mekkokangas tai poikaystävän villapaita? Onko kaapissasi tallella lapsen ensimmäinen potkupuku tai suosikkimekkosi? Vaatteisiin liittyy erilaisia merkityksiä ja rooleja. Näyttelyssä viisi käsityöalan ammattilaista on suunnitellut ja toteuttanut ainutkertaisia vaatteita omien muistojensa pohjalta. Myös sinun on mahdollista

Viikkareiden A-pojat SM-karsintasarjaan Suomen Palloliitto tarjosi FC Viikingeille A-poikien SM-karsintasarjan paikkaa keväälle 2013. Laajasalolainen LPS luopui paikastaan sarjassa ja Palloliiton sarjojen täydennysmenettelyn

mukaan paikkaa tarjottiin FC Viikingeille, joka otti paikan vastaan. Samassa etelälohkossa Viikkareiden kanssa kamppailevat ensi kevätkaudella VJS/Akatemia, PKKU, HJK ja FC Espoo.

Vuosaari-elokuvalle taas kansainvälistä tunnustusta Aku Louhimiehen ohjaama Vuosaari-elokuva palkittiin viime viikolla Saksan Lyypekissä järjestetyillä Nordische Filmtage -festivaaleilla. 54. kerran järjestetty pohjoismaisiin elokuviin keskittynyt festivaali palkitsi Vuosaareen sijoittuvan suomalaisfilmin kirkon palkinnolla. Palkintoraati kehui elokuvaa muun muassa sen

nykyaikaisesta käsikirjoituksesta. Tämän vuoden helmikuussa ensi-iltansa saanut Vuosaari kahmi syyskuun lopulla kolme palkintoa Portugalin Festroia-elokuvafestivaaleilla. Joulukuun alussa selviää, miten leffa pärjää Maltalla Euroopan elokuva-akatemian parhaan eurooppalaisen elokuvan -kilpasarjassa.

Risto Kyrö esittää Schubertia Flyygelikuussa torstaina 15.11. Konserttiin on vapaa pääsy. tuoda oma vaatemuistosi osaksi näyttelyä. Mikä on ollut sinun lempivaatteesi? Onko se tallella tai näkyykö se valokuvassa? Tuo vaatteesi valokuvattavaksi tai kuva siitä osaksi näyttelyä. Vaatteita kuvataan ja valokuvia skannataan Vuotalossa lauantaina 10.11. klo 11–15. Kuvat tulostetaan ja ripustetaan osaksi Muistojen Mekko -näyttelyä. Vuotalon galleria on avoinna ma–to 9–20, pe 9–18, la 10–16, vapaa pääsy.

Presidentti Ahtisaari vierailee kouluissa

Ahtisaari-päivänä 8.11. Helsingin kouluissa tuodaan esille sovittelutoimintaa. Helsingin peruskoulut ja lukiot osallistuvat valtakunnallisen Ahtisaari-päivän viettoon torstaina 8. marraskuuta. Päivän teemat rauhankasvatus, sovittelutoiminta ja konfliktintorjunta ovat eri tavoin esillä kouluissa. Presidentti Martti Ahtisaari vierailee päivän aikana Kallahden peruskoulussa ja Nordsjö lågstadieskolanissa, joissa hän osallistuu teemapäivän juhlaan ja palkitsee koulujen sovittelijaoppilaat. Monissa Helsingin peruskouluissa on oppilaiden vertaissovittelu- eli Verso-toimintaa. Tavoitteena on, että oppilaat itse ratkovat erimielisyyksiä.


4

Vuosaari

KORJAAVA JA KOSTEUTTAVA ERIKOISKASVOHOITO

sis. kuorinta, syväpuhdistus, hieronta, naamio

SILMÄNYMPÄRYSIHON ERIKOISHOITO Sis. kuorinta, hieronta, naamio, seerumi Kasvohoidon yhteydessä

KAULAN ERIKOISHOITO Kasvohoidon yhteydessä

45 € 38 €

79

45 € 38 €

Honkaniemi näytillä Ruotsissa FC Viikinkien miesten edustusjoukkueen Teemu Honkaniemi kävi Ruotsin pääsarjassa pelaavan Åtvidabergs FF:n testattavana lokakuun lopulla. Kovaotteinen toppari harjoitteli viikon verran Ruotsin Allsvenskanissa kahdeksanneksi sijoittuneen joukkueen mukana ja pelasi lisäksi yhden 4–2 vierasvoittoon päättyneen akatemiapelin. Testijakso ei johtanut sopimukseen. 21-vuotiaan Honkaniemen edellisestä pelistä oli ehtinyt kulua noin kuukausi, sillä hän loukkasi nilkkansa syyskuun lopussa FC Hämeenlinnaa vastaan. FC Viiikinkien Ykkösessä pelaava joukkue valitsi Honkaniemen kauden päätteeksi parhaaksi pelaajakseen.

Conversational English

Itä-Helsingin Yrittäjille uusi puheenjohtaja Itä-Helsingin Yrittäjien syyskokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Timo Peltosen, varapuheenjohtajana jatkaa vuosaarelainen Eija Loukoila. Hallitukseen valittiin uusina jäseninä Eero Hakkarai-

VUOSAAREN TERVEYSASEMA TIEDOTTAA: eReseptit käyttöön Terveysasemista sähköisen lääkemääräyksen ottivat käyttöön ensimmäisenä Herttoniemen ja Laajasalon terveysasemat 1.11. Tämän jälkeen muut terveysasemat ottavat sen käyttöön seuraavan aikataulun mukaisesti: · Kontula ja Kivikko 5.11. · Vuosaari ja Jakomäki 6.11. · Malmi ja Puistola 7.11. · Pihlajanmäki ja Suutarila 8.11. · Oulunkylä 12.11. · Kallio ja Paloheinä 13.11. · Vallila ja Koskela 14.11.

nen, Catherine Malingrey ja Eero Ukkonen (Vuosaari), vanhoina jäseninä hallituksessa jatkavat Juha Lindgren, Pentti Rantala ja Eeva Taurio.

· Töölö ja Lauttasaari 15.11. · Viiskulma 16.11. · Haaga ja Malminkartano 19.11. · Kannelmäki 20.11. · Munkkiniemi ja Pitäjänmäki 21.11. · Laakso ja Maunula 22.11. · Myllypuro 23.11. Psykiatria, kaupunginsairaalan toimipisteet ja kotihoito ottavat eReseptin käyttöön marraskuun kuluessa. Suun terveydenhuollossa sähköisen lääkemääräyksen käyttö alkaa maaliskuussa 2013. eResepti on jo käytössä suurimmassa osassa HUS-aluetta. HUS käyttää jo sairaaloissaan eReseptiä, samoin Vantaa. Yhtä aikaa Helsingin kanssa käytön aloittavat Espoo ja Kirkkonummi.

Mikä sähköinen lääkemääräys on?

eResepti on lääkemääräys, jonka lääkäri laati ja allekirjoittaa sähköisesti. Potilas saa hänelle kirjoitetuista lääkkeistä potilasohjeen. Sähköinen lääkemääräys tallennetaan keskitettyyn valtakunnalliseen tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi. Paperi-, puhelin- ja faksireseptejä ei tallenneta Reseptikeskukseen. Reseptikeskuksen rekisterinpitäjä on Kela. Reseptikeskus sisältää kaikki sähköiset reseptit ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät. Reseptikeskuksen tietojen perusteella mikä tahansa apteekki voi toimittaa

Do you want to speak and write in English with greater confidence? If so, come and join a course designed to help you improve your communication skills. Day: Thursday, time: 17–18.30, place: Asukastila Fokka, Meri-Rastilan tie 14 B, starting: 15.11.2012. For more information please call Dina Fuad-Luke tel. 041-7082410 or Jaana Pylkkänen tel. 040 – 4822679. lääkkeet potilaalle. Sähköiset reseptit ja niiden toimitustiedot säilyvät Reseptikeskuksessa 30 kuukautta. Sen jälkeen ne siirtyvät toiseen keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptiarkistoksi. Arkistoon siirtyneitä reseptejä voidaan käyttää viranomaistoimintaan ja tieteelliseen tutkimukseen, mutta ne eivät ole enää terveydenhuollon ja apteekkien käytettävissä. Sähköisen lääkemääräyksen käyttöönottoa säätelee Laki sähköisestä lääkemääräyksestä <http://www.edilex.fi/kela/fi/ lainsaadanto/20070061> . Lain mukaan apteekkien tuli ottaa eReseptin käyttöön 1.4.2012 mennessä, julkisen terveydenhuollon tulee ottaa se käyttöön 1.4.2013 mennessä ja yksityisen terveydenhuollon 1.4.2014 mennessä.

Lisätietoa verkosta

Lisätietoa järjestelmän käyttöönotosta löytyy kansallisilta verkkosivuilta www.kanta.fi <https://www.kanta.fi/fi/terveydenhuollolle-ja-apteekeille> . Kuntalaiset saavat lisätietoa omilta kuntalaisille tarkoitetuilta kansallisilta sivuilta <https://www.kanta.fi/kansalaisille> sekä terveyskeskuksen internetsivuilta <http:// www.hel.fi/hki/Terke/fi/Terveyspalvelut/eresepti> . Kansallisilta sivuilta löytyy tulostettavia kuntalaisille tarkoitettuja eResepti-esitteitä usealla kielellä.

ISÄNPÄIVÄLOUNAS 11.11.2012 klo 12–17

Aikuiset 28 € ja lapset 5–12-v. 10 €

Arkisin Kartanon lounaspöytä ma–pe klo 11.00–15.00 8,50€

VUOSAAREN OMA VAAKUNA ISÄNPÄIVÄLOUNAS SOFIASSA Sunnuntaina 11.11. kello 12.00–16.00 Herkullinen buffet, jossa mm. salaattipöytä, graavilohta, sillivalikoima, chilikananrintaa, häränseläkettä, lämminsavustettua lohta... Suklaakakkua ja kahvia unohtamatta! Aikuiset 26 €, lapset 4–12-v. 13 € ja alle 4-v. 0 € Kallvikintie 28 Varaukset: puh. 010 277 900 reception@kulttuurikeskussofia.fi

HOTEL SOFIA


Vuosaari

5


6

Vuosaari

Kansainvälisyyttä lukiossa Aineen rakennetta, iPadeja ja raportointia Hessenissä

Merckin tehdasalueeseen tutustumisen lomassa kv-ryhmät kokoontuivat tehtaan patsaan äärelle.

Vuosaaren siltaakin rakennettiin Martti Ilveskorven johdolla.

Näyttely Ilveskorven ja Asuntosäästäjät ry:n toiminnasta

Rastilan kartanon piha-aitassa on nähtävänä mielenkiintoinen näyttely, joka kertoo Asuntosäästäjät ry:n ja sen perustajan maisteri Martti Ilveskorven vaiheista. Näyttely on avoinna 3.–30.11. torstaista sunnuntaihin kello 14–19 ja muina aikoina sopimalla siitä p. 040 758 4255. Näyttelyn järjestää Nurmesviikot Oy, joka kerää myös aineistoa Asuntosäästäjät ry:n historiikkiin.

Vuosaaren lukion toiminnassa korostuu tänäkin lukuvuonna kansainvälinen yhteistyö. Kahden kansainvälisen hankkeen tärkeänä tehtävänä on osallistaa opiskelijoita kansainvälisyyteen ja kohtaamaan erilaisia kulttuureja – avata heille ihan konkreettisestikin portti maailmaan. Kaksi-vuotisen Comenius-hankkeen teemana on ”Eco-friendly citizen”, ja siinä korostuu yksilön vastuu kestävistä arkielämän ympäristöratkaisuista. Toinen kv-hanke on myös luonnontieteisiin liittyvä Saksa-projekti, jossa tehdään yhteistyötä Hessenissä sijaitsevan ystävyyskoulun kanssa. Viisi Vuosaaren lukion opiskelijaa ja kaksi opettajaa opiskeli juuri yhden lokakuun viikon Hessenissä, Bertha von Suttner -Schulessa. Viikon teemana oli aine ja aineen rakenne ja viikon aikana osallistuttiin esimerkiksi kemian, liikunnan teorian ja biologian tunneille. Opiskelijat majoittuivat saksalaisiin koteihin. – Ennen matkaa jännitti kovasti, miten perheissä asuminen sujuisi. Matkaa edeltävän yön unet jäivätkin hyvin lyhyiksi, kertoo Rosanna Snäll, yksi viidestä suomalaisesta opiskelijasta. – Kaikki sujui kuitenkin viikon aikana hienosti, ja huomasin, että selviydyin hyvin englannin kielen avulla erilaisissa tilanteissa. Myös Miitta Kosonen kertoo jännittäneensä matkaa jonkin verran. – Minulla oli kyllä helpompaa, koska olen ollut samassa saksalaisessa koulussa jo aikaisemmin, Miitta sanoo. – Tämän vuoden teema mahdollisti Merckin tehdasalueella Darmstadtissa vierailun, joka oli mieleenpainuva kokemus. Merck-konserni työllistää ihmisiä ympäri maailmaa yhtä paljon kuin Vuosaaressa on asukkaita! Oppaamme kertoi lääketablet-

tien valmistusketjun ja sen, mitä monia eri ammatteja, kuten matemaatikkoja ja tutkijoita, alaan liittyy. Konserni kouluttaa paljon itse työntekijöitään. Esimerkiksi heillä on omia, erityisalat hallitsevia palomiehiä. Molemmat tytöt vakuuttavat, että kaikesta alkujännityksestä ja matkan aikana välillä lyhyiksi jääneistä yöunista huolimatta, vierailu oli antoisa. Saksalaiset opiskelijat, opettajat ja isäntäperheiden jäsenet pitivät vieraistaan erittäin hyvää huolta ja tekivät kaikkiin lähtemättömän vaikutuksen ystävällisyydellään ja vieraanvaraisuudellaan. Saksalaisseurue saapuu ensi toukokuussa

jälleen vastavierailulle Vuosaaren lukioon, jolloin aineen rakenteen tutkiminen jatkuu. – Yksi asia, mistä meidät muuten siellä muistetaan, on se, että meillä opiskelijoilla oli edistyksellisesti mukana koulumme iPadit, Rosanna naurahtaa. – Opettajat antoivat joka päivä yhdelle opiskelijalle tehtäväksi kirjoittaa päivästä lyhyt oppimisraportti. Otimme lisäksi iPadeilla paljon, paljon kuvia niin oppitunneilla kuin retkillä. Opiskelijat raportoivat kuulumisia ja vierailun antia myös koulun verkkolehteen Verkkovuoluun (Lue lisää matkoista ja muista Vuolun kuulumisista: www.verkkovuolu.fi).

Experiminta-tiedekeskuksessa opittiin itse tekemällä ja kokeilemalla.


7

Vuosaari

* näöntarkastukset * silmälasit * piilolasit ja -nesteet * kuulokojeparistot * silmälasitarjoukset SILMÄLÄÄKÄRIN VASTAAOTTO AJANVARAUKSELLA Ammattitaitoa, johon voit luottaa – oma optikko Merja Oinonen

-150€

SILMÄLASIT 1-tehot

monitehot

-250€

Tarvitsemme muutaman JAKAJAN jakamaan Vuosaari-lehteä. Kysy lisää piireistä 040-5538 857!


8

Vuosaari

Lukijalta Syksyn valoja

Uimahallin uuden puolen esteettömyydestä

Sadekuuro yllätti Kallvikinniemen edustalla olevan mökkisaaren. T. Matti Koivisto

Vielä kerran Villa Furumo Vuosaari-lehti kirjoitti muutama viikko sitten Villa Furumon onnettomasta kohtalosta ja totesi yksikantaan, että tontille tulee joskus hamassa tulevaisuudessa pientaloja. Miksi tämä alistuva asenne? Milloin heräämme siihen, että pystymme itse vaikuttamaan elinympäristömme kaavoitukseen ja siihen, kuinka paljon vielä tähän mahtavaan kaupunginosaamme rakennetaan. Esimerkiksi äskettäin postilaatikoihin jaetussa Helsinki-Infossa (5/2012) koko Vuosaari on merkitty alueeksi, jonne rakennetaan uutta, uljasta Helsinkiä. Se, mitä tänne kaivataan ei suin-

kaan ole lisää asuntoja, vaan työpaikkoja ja yrityksiä metroaseman ja sataman yhteyteen. Kaupungilta ja varsinkin juuri valituilta vuosaarelaisilta valtuutetuilta ja varavaltuutetuilta kaivataan nyt aktiivista otetta ”veturiyritysten” saamiseen koko alueelle asuntorakentamisen sijaan. Asunnoilla vahvistetaan vain Vuosaaren asemaa nukkumalähiönä. Asuntojen paikka on kauempana idässä Östersundomissa ja kantakaupungin nyt rakentuvilla alueilla. ”Viihtyisämmän Vuosaaren puolesta”

Pitkään odotettu ja toivottu uimahallin laajennus valmistui viime vuonna. Tämän vuoden puolella alkoi sitten vanhan puolen korjaus- ja kunnostustyöt. Näkövammaisena olen kiinnittänyt huomiota muutamiin esteisiin ja erikoisuuksiin uimahallin uuden puolen kohdalla. Vanhan puolen ollessa remontissa on kulkeminen halliin ollut hämmentävää. Opaskoiran kanssa on joutunut seikkailemaan pitkin nurmikoita ja ihmisten tallaamia polkuja. Turvallista ja selkeää jalankulkureittiä ei uimahalliin ole. Parkkialueelle on ajotie, mutta ei jalankulkijoille jalkakäytävää? Kauppakeskuksen suunnalta kävellen tulevat joutuvat kulkemaan jyrkän mäen alas ja kääntymään oikealle ajoradalle, kohti uimahallin ulkoportaita. Tulo siis uimahallille on vaikea ja myös turvaton ajatellen huonosti liikkuvia. Mäessä ei ole kaidetta kuin yhdellä puolella. Nyt kaupunki tekee uutta kävelyosuutta tuohon ihmisten tallaamalle oikopolulle jyrkkään rinteeseen, joka on ihmeteltävää. Miksi uusi reitti vielä jyrkempään kohtaan? Vammaistenpysäköinti on sijoitettu erittäin pitkälle sisäänkäynnistä. Paikkojen tulisi olla lähellä sisäänkäyntiä. Halliin on tehty pyörätuoliluiska, joka on kaikin puolin susi. Se on liian jyrkkä, jotta siitä pystyisi itsenäisesti kelaamaan, varsinkin talvella. Luiskassa ei ole kaiteita, jotka on määritelty esteettömyysohjeissa! Missähän on ollut arkkitehdin ja suunnittelijan ajatus,

Kerrosalaa luvassa lisää Aurinkolahteen

Näin oli suunnitelman sujuvasti muotoillut talviajan Aurinkoryhmä. Tiedossa saattaisi olla kokemuksen mukaan alemmissa kerroksissa vesivahinkoja. No, tuskin kuitenkaan, kun nykyisin niin hyvästi hallitaan tällaiset ongelmat? T. Matti Koivisto

kun näin jyrkän luiskan on teettänyt. Nousu taitaa olla 15, kun sen tulisi olla vain 8 astetta. Luiska johtaa erilliselle sisäänkäynnille, josta pääsee ekaan kerrokseen ja pukuhuonetiloihin. Täältä on hissiyhteys lipunmyyntikerrokseen. Hissin käyttämiseen tarvitaan erillinen kulkulupa, joka vaikeuttaa ja hidastaa vammaisten liikkumista. Uuden puolen uimahallin osaan johtaa leveät kolmijaksoiset vaaleat portaat. Portaista puuttuu kontrastireuna, josta pystyy arvioimaan portaan reunan. Näkövammainen tai heikosti näkevä ei pysty tällöin arvioimaan portaan reunan syvyyttä ja etäisyyttä, kun kaikki tasot ovat saman värisiä. Sisällä kassojen luona on vaarallinen paikka, kun mennään kassan edestä porttien kautta alas. Heti porttien jälkeen alkaa portaat. Näiden edessä ei ole mitään huomiomerkintää eikä portaissa-

kaan. Porttien ja portaikon reunan väliin jää kapea tasanne, joka ei ole riittävän leveä turvaväliksi. Pesutiloissa ei ole suihkujen kohdalla minkäänlaista kiinnipitotankoa. Monelle ikäihmiselle tällainen tuki olisi tärkeä. Yksikin tukitanko toisi turvallisuutta suihkun vieressä. Löylyhuoneessa on ainakin miesten puolella lauteille menoa varten keskellä oleva kaide. Tämä on liian leveä tukevan kiinnipidon varmistamiseksi. Lauteille johtaa kapeat askelmat, jotka ovat erittäin kuumat ja liukkaat, koska materiaali on kaakelia. Uimahallien esteettömyydestä on tehty hyvät ohjeet, jotka löytyvät Helsinki kaikille -nettisivuilta. Toivottavasti, kun tämä vanhan puolen remontti valmistuu, on asioita tehty paremmin. Esteettömyysterveisin, Timo Lehtonen Vuosaari

Tempelhofin lentokentällä Tässä lehdessä n:o 19 silmääni osui vuosaarelaisen Mikko Pesolan muistelu tapahtumasta Tempelhofin lentokentällä! Tämä Pesolan muistelus palautti mieleeni oman kokemukseni tuolla kentällä. Olin syyskesällä 1960 tullut junalla kahden kuukauden työharjoitteluun Länsi-Berliinin sähkölaitoksen pääkonttoriin Stauffenbergstrassen varrelle. Olin sitä ennen aloittanut työharjoittelun Tukholman keskustassa sijaisevassa kirjapainossa. Tukholmaan sain alkukesällä tiedon, että olin saanut AIESECin kautta harjoittelupaikan Länsi-Berliinistä. Seurasi irtisanoutuminen noista harjoittelutöistä, passin hankkiminen Tukholmassa sijaitsevan Suomen suurlähetystön kautta sekä matkan rahoituksen järjestäminen ja muut matkaan liittyvä asiat. Mielestäni olin hoitanut ennen Berliinin matkaa kaikki siihen kuuluvat valmistelut saamieni ohjeiden mukaisesti, mutta en ollutkaan, mikä selvisi myöhemmin! Opiskelin valtiotieteen kanditaatin tutkintoa varten kansantaloustiede pääaineenani Helsingin yliopistossa ja olin siinä ohessa Kansantaloustieteen Opiskelijat ry:n puheenjohtaja 50-luvun lopulla (tosin välillä tuntui, että pääosassa oli opiskelijärjestön toiminta!). Tuolloin me opiskelijat havaitsimme AIESECin olemassaolon ja halun päästä sen kautta ulkomaille työharjoitteluun. Opiskelijajärjestömme ei voinut liittyä tuon kv-järjestön jäseneksi, olisi pitänyt kuulua ensin kansalliseen AIESECiin. KY:n ja Hankkenin opiskelijajärjestöt olivat perustaneet aikanaan tuon suomalaisen organisaatioyksikön ja liittyneet jäseneksi siihen. Havaitsimme, että ainoa tie tuon kansallisen yhteisön jäse-

nyyteen ja sitä kautta ulkomaille työharjoitteluun oli, että pyrkisimme saamaan tuon kv-organisaation tuen pyrkimyksellemme. Tästä syystä opiskelijayhteisömme otti lainaa pankista ja lähetti opiskelijatoverimme Taisto Rosenlundin puhumaan puolestamme tuon AIESECin kongressiin. Toisen vuoden kongressi teki päätöksen, että Suomen kansallisen toimikunnan tulee ratkaista kansataloustieteijöiden jäsenyys. Se ratkaisi asian meille myönteisesti, pääsimme mukaan AIESECin toimintaan. Olin muistini mukaan ainakin kerran sen kokouksessa mukana. Siitä alkoi meidän valtsikoiden korkeakouluopiskelijoille tarkoitettu ulkomainen työharjoittelu AIESECin puitteissa. Tempelhofissa käyntini johtui siitä, etten ollut hakenut saksalaisten viranomaisten vaatimaa viisumia työharjoitteluun ennen matkaa Länsi-Berliiniin ja Länsi-Saksaan. Tuolla totesin viranomaisille, ettei minulla ollut rahaa matkustaa esim. Tanskaan anomaan ja hakemaan tuota viisumia ja palaaman työharjoitteluun. Länsisaksalaiset viranomaiset päättivät tuolloin, ettei minun tarvitse kuitenkaan tehdä tuota matkaa, vaan tämä selvitys riittää tällä erää! Kiitos heille! Näin sain työharjoitella mukavassa virastossa ja miellyttävien saksalaisten joukossa ja ohjauksessa. Asuin Kantstrasse 36, bei Wurm ja kävelin aamuin illoin työ- ja majapaikan välin. Minulle sanottiin, että olin myös ohittanut raunioituneen Suomen suurlähetystörakennuksen. Tuolla harjoittelumatkalla karttui paljon kokemusta, minkä rikastuttamana palasin opiskelemaan Helsinkiin. Seppo Väätäinen      


9

Vuosaari

Lukijalta

Luolataidetta Vuotalossa Kuvaarvoitus Kysymys: Mitä hanskassa? Vastaus: Mustavuoren suppilovahvero, vielä poimittavissa ja syötävissä! Ensio Häkkinen

Upeat valot Uutelan kanavan valaisinpylväät ovat pimeässä upea näky. Krister Sanmark

Vesi ja lumi peittivät Kangaslammen saaren

Talvi on saapunut Kangaslammen saarelle.

T. Matti Pöhö.

Yksituumaisuus kannattaa Aurinkolahti-Seura onnittelee ja toivottaa menestystä neljälle uudelle vuosaarelaiselle kaupunginvaltuutetuille. Se, että me vuosaarelaiset ymmärsimme keskittää äänet oman alueen ehdokkaille, tuotti hienon tuloksen. Saimme myös neljä varavaltuutettua. Helsingin Sanomat (30.10.) luonnehti vuosaarelaisten vaalitulosta sanoilla ” voitto” ja ”iso jytky”. Kiitos kuuluu myös kaikille ehdokkaiden taustajoukoissa toimineille monille aktiiveille vuosaarelaisille. Oli hienoa nähdä uudelleen herännyt yhteisöllisyys. Vaalityöhön osallistuivat myös monet yhteisöt kuten Vuosaari-Seura ja Vuosaari-lehti. Yhteistyötä tehtiin yli puoluerajojen. Voimme hyvällä syyllä puhua vuosaarelaisesta kansanliikkeestä. Aurinkolahti-Seuran hallitus uskoo hyvän yhteistyön jatkuvan myös varsinaisessa valtuustotyöskentelyssä. Uskomme myös, että valitsevamme valtuutetut osaavat katsoa

Helsingin kokonaisuutta siinä missä oman alueemme erityistarpeitakin. On kuitenkin tärkeätä, että päättäjien joukossa on nyt niitä, jotka tuntevat vuosaarelaisten toiveet ja huolenaiheet. Lähes 40 000 asukkaan Vuosaaressa eletään ymmärrettävästi monenlaisissa elämäntilanteissa. Yhteistä meille kaikille on kuitenkin halu tehdä hyvästä asuinalueestamme entistä parempi. Onnitteluin ja yhteistyöterveisin Helsingin Aurinkolahti-Seura ry.

Ourcityn tulokset nähtävillä OURCITY-projekti rohkaisee asukkaita osallistumaan ja suunnittelemaan itse Meri-Rastilasta avoimen ja elävän lähiön osana Helsingin Designpääkaupunkivuotta 2012. OURCITY-projekti on lähestymässä loppuaan Helsingin Designvuoden tapaan. Loppuhuipennuksena järjestetään kaksi näyttelyä. Ensimmäinen näyttely Stoassa 8.11.–1.12.2012 esittelee koko OURCity-projektin tuloksia. Toinen näyttely järjestetään Laiturissa 30.10.–10.11.2012, ja se esittelee Meri-Rastilan vaihtoehtoisen asemakaavan.

Helsingin suomenkielisen työväenopiston Akryylimaalaus 2 -ryhmän Luolamaalauksesta modernismiin -maalausnäyttely on esillä Vuotalon toisen kerroksen vitriinissä 1.11.–29.11.2012. Itäisen alueopiston töiden tekniikkana on ollut akryyli ja kurssin opettajana Sirpa Häkli. Yllä oleva teos on Lascaux’n luolataidetta.

Amanda Oscarssons skrivreleasekonsert

Jääkiekkotuloksia: -00: AA Nups/WL–Viik/B 5–3 AAA Viik/R–HV Jeti 1–8 -01: A Nikkarit/W–Viik/W 0–6 AA Blues MK/W–Viik/B 5–2 AAA Viik/R–Blues EKS/Va 6–2 -02: AA KJT/WH- Viik/BL 4–3 Miehet: 3. div.: Viikingit-A–Rangers 3–2 4. div.: Viikingit–IHK 6–5 Harraste: Viikingit/Balaba–Gringos 3–3 Stadiliiga: VuoTo/Viikingit–Gladiators 4–3 Seniorit: + 40-v. PT-80–Viikingit/OS 7–1

Amanda Oscarssons skivreleasekonsert Så olika Fredag 9.11. kl.19 i Nordhuset, Mosaiktorget 2 i Nordsjö. Den unga begåvade sångerskan Amanda Oscarsson, känd bland annat från The Yesterdays, ger ut sin första egna skiva Så olika i samband med konserten på Nordhuset. Amanda Oscarsson studerar sista året på Tölö specialiseringsgymnasium - musiklinjen. Som liten var hon barnskådespelare i Svenska Teaterns musikaler Teaterbåten och Sound of Music, nu hör hon till bakgrundskrafterna i musikalen Kristina från Duvemåla. Där utöver spelar Amanda tvärflöjt och piano och sjunger i olika coverband som The Yesterdays och Yesterdays Duo, och tillsammans med två andra flickor sjunger hon i en a cappella-trio som uppträder på åldringshem

och liknande. Amandas första egna skiva Så olika innhåller 11 olika pop- och rocklåtar som hon skrivit själv tillsammans med musikern och musikläraren Steen Pramming. Låtarna är; En enda dans, Gyllene dagar, Så olika, Bryter mig fri, Rövare, Sviker aldrig dig, Hos dig, Gör det för dig, Sviker aldrig dig, Våran väg, Så olika - Tro på det troliga feat. Fryk. På skivutgivningskonserten är bandets sammansättning; Amanda Oscarsson - vokal & tvärflöjt Steen Pramming - vokal, bas & keyboards Toivo Hellberg - gitarr Niclas Lindgren - trummor. Konserten är svenskspråkig och räcker ca 45 min. Före och efter konserten kan man avnjuta förfriskningar från Café Pokkari i Nordhuset, som också har A-rättigheter. Se även www.vuotalo.fi


10

Vuosaari

* Hammashoito, protetiikka * Mini-implantit kokoproteesin tueksi

Hammaskivenpoisto ja valkaisu suuhygienistillä tarjoushintaan vuoden 2012 loppuun. Ajanvaraus ma–ke, pe 8 (9)–15, to 11–18. Hiustenpidennykset / Laura ja Jaana

Fysikaalinen Hoitolaitos SPORTSARI

Mirja, Elena, Laura ja Jaana

*Fysioterapia *Hieronta *Lahjakortit *Veteraanikuntoutus *Liikuntaryhmät

www.sportsari.fi p. 050-586 7966

Helanderkoti, Koukkusaarentie 18

- kemialliset kuorinnat - Sesderma- ja Denovakotihoitotuotteet Silmäasema Vuosaaren Silmäset Kauppakeskus Columbus, Vuosaari www.silmaset.fi

g

Toimitus: Merikorttikuja 6 E 00960 Helsinki Puh: 09-321 2556 Internetsivut: www.vuosaarilehti.fi Sähköposti: vuosaarilehti@vuosaarilehti.fi Julkaisija: VuoPress Ky Ilmestymispäivä: Keskiviikko

Ilmoitushinnat: 1,5€/mm+alv. Ilmoitukset, toimitus, jakelu: 09-321 2556, 040-553 8857 Päätoimittaja: Eero Honkanen 040-553 8857 eero.honkanen@ vuosaarilehti.fi Painopaikka: I-Print Oy, Seinäjoki


11

Vuosaari

JUHAN TALONMIESPALVELU KY on täyden palvelun kiinteistöhuoltoyhtiö, joka tarjoaa kokonaisvaltaisia kiinteistönhuoltopalveluja sekä uusiin että vähän iäkkäämpiin taloihin. Talvella palveluumme kuuluu lisäksi lumen auraustyöt ja hiekoitustyöt isolla ja pienellä konekalustolla, lumenpoiskuljetukset, kattolumityöt. Tutustu palveluihimme osoitteessa www.juhantalonmiespalvelu.fi

Vuosaaren Martat Tervetuloa Martat iltapäivän viettoon kirkolle (Satamasaarentie 7) 8.11. klo 14. Saamme kuulla kosketuksen parantavasta vaikutuksesta vyöhyketerapeutti Sirkka Savolan esittämänä ja myös tietoa seniorien ihonhoidosta ja käytettävistä tuotteista. Anna jakaa samalla tilatut teatteriliput. Myyjäiset 1.12. kirkolla ja arpajaisvoittoja voi jo tuoda paikalle. Huom! Kässäreiltä saatavana tekemiään tuotteita edullisesti. Kässärit kokoontuvat 6.11. ja 20.11. klo 12–14. Musiikitalon retkelle ilmoittautuneet muistakaa päivä 14.11. klo 14.30. Vuosaaren Venekerho Sääntömääräinen syyskokous keskiviikkona 21.11.2012 klo 19.00 kerhotalolla. Vuosaaren Eläkkeensaajat Tapaamistilaisuus 13.11. on Vuosaaren kirkolla Satamasaarentie 7. Aloitamme kahvituksella klo 14. Ohjelma alkaa klo 14.30, pelataan bingoa ym. 12.11. lähtö Fiskarssiin Columbukselta klo 12 ja 28.11. lähtö teatteriin Kiviä Taskussa klo 18 Columbukselta molemmat Boriksen ohjaamana. 20.11. on myyjäiset ja tavaraa voi tuoda kirkolle tapaamistilaisuuteen. 14.12. jouluostosmatkalle Porvooseen on vielä tilaa, ilmoita lähdöstäsi Railille puh. 050-5555605. Tervetuloa joukolla mukaan! Avoin AA-kokous Keskiviikkoisin klo 18–19 Lähiöasemalla. Osoite: Mustalahdentie 4, pohjoinen ostari. Yhteydet: aa.elaminenraittiina@gmail.com Järjestää: AA-ryhmä Eläminen Raittiina. Vuosaari-Seura Vuosaari-Seura ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään palvelukeskus Albatrossin seurakuntasalissa, Kahvikuja 3, 2. krs, 00980 Helsinki, keskiviikkona 21.11.2012 klo 18.30. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 10. pykälässä mainitut asiat. Ennen kokousta klo 18.00 Helsingin Energian Vuosaaren laitoksen edustajat kertovat tulevista suunnitelmista.

Seuratoimintaa Eläkeliiton Itä-Helsingin yhdistys Syyskokous pidetään torstaina 15.11. alkaen klo 12 Puotilan kerhohuoneella os. Metrokatu 4 A. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 8 §:n syyskokouksen käsiteltäväksi määräämät asiat. Lisäksi käsitellään yhdistyksen sääntöjen muuttaminen XVII liittokokouksen hyväksymien yhdistyksen mallisääntöjen mukaisiksi. AA-ryhmä Metro Kokoukset perjantaisin klo 19, Kahvikuja 3, seurakunnan kerhotilat, palvelukeskus Albatross. Tervetuloa! AA-vastausp. 0408484000. www.kolmio.org. Vuosaaren Vasemmistoliitto Vasemmistoliiton Vuosaaren osaston sääntömääräinen syyskokous pidetään maanantaina 5.11. klo 18 Vuotalon kokoushuoneessa (Cafe Pokkarin vieressä). Tervetuloa! Lisätiedot: pj Tiina Pietiläinen, tiina. pietilainen@gmail.com Vuosaaren demarit Tervetuloa Vuosaaren demarien kunnallisvaalien kiitoskahveille ti 20.11. 17.30 Vuotalon Kahvila Pokkariin. Paikalla uusi kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara, uusi varavaltuutettu Karita Toijonen, Zahra Osman-Sovala ja Eero Hildén. Samassa tilassa alkaa Vuosaaren demarien jäsenille tarkoitettu sääntömääräinen syyskokous kello 18.15. Tervetuloa! Johtokunta.

MLL Vuosaari Tervetuloa Vuosaaren Mannerheimin lastensuojeluliiton sääntömääräiseen syyskokoukseen torstaina 8.11.2012 klo 18 Mustakiven leikkipuistoon. Kokouksessa valitaan hallitus ensi vuodelle ja muutenkin suunnitellaan tulevaa. Lapset ovat tietysti myös tervetulleita! Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Osallistujien kesken arvomme pienen tuotepalkinnon.

Vuosaaren pienkiinteistöt Sääntömääräinen syyskokous pidetään Vuosaaren kirkolla 14.11.2012 klo 19.00. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Hallitus. Ennen kokousta klo 18.00 Matti Lipponen kertoo Vuosaaren asutushistoriasta. Tätä kuulemaan ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita. Vuosaaaren vapaaseurakunta Ke 7.11 klo 18.30 Rukouskokous. To 8.11 klo 12.30–16 kahvilatyyppinen kohtaamispaikka. Su 11.11 Jumalanpalvelus klo 15. Rauno Pekkanen julistaa, ylistyksestä vastaa: Hannele Ahtinen & Vapaaseurakunnan ylistäjät. Tule ylistyksen ja rukouksen ilmapiiriin ja kuulemaan Jumalan sanaa. Sydämellisesti tervetuloa! Vuosaarentie 10. FC Viikingit FC Viikingit ry:n syyskokous pidetään keskiviikkona 28.11 klo 18.00 seuran toimistolla, Mustalahdentie 4. Tervetuloa! Hallitus. AA-Ryhmät Vuo-Ryhmä ti klo 19 Meri-Rastilassa, Jaluspolku 3:ssa, Merirasti-kappelin tiloissa. Vuosaari-ryhmä to klo 19 Satamasaarentie 7, Vuosaaren kirkko. Auttavapuh. 09-750 200. Kirjaston käsityökerho Jatkuu kahtena torstaina (1.11. ja 8.11.) klo 15–18 neulegraffitien merkeissä. Neulegraffitien saloihin meitä johdattavat nuorisoaisankeskuksen kädentaito-ohjaajat. Kaikenikäiset neulegraffiteista kiinnostuneet ovat tervetulleita! Vuosaaren Jehovan todistajat Su 11.11. Miksi ihmiskunta tarvitsee lunnaita? Su 18.11. Ole rohkea ja luota Jehovaan. Su 25.11. Kuinka tarkoituksellista elämäsi on? Esitelmät klo 17, Keltanotie 2, Puotinharju. Vuosaaren Keskusta Sääntömääräinen syyskokous to 15.11.2012 klo 18.00 Vuosaaren urheilutalon kokoustilassa. Tervetuloa! Johtokunta

Vuosaaren päivä kerrallaan AA Ryhmä kokoontuu lauantaisin klo 10–11. Osoiteessa Mustankivenkatu 2C. Kerhohuoneessa, käynti pihan puolelta.

Vuosaaren kirkkoherranvirasto

Virasto: Satamasaarentie 7, avoinna ma, ti, to ja pe klo 9–13 ja pappi päivystää klo 10–13. Keskiviikkona virasto on auki klo 14–18 ja pappi päivystää klo 15–18. Virasto: 09 2340 6500. Päivystävä pappi 09 2340 6502, fax 2340 6501, vuosaari.srk@evl.fi. Diakoniatyön keskitetty ajanvaraus- ja palveluaika tiistaisin klo 9–10, p. 09 2340 6518 / paikan päällä Albatrossin seurakuntatilassa, Kahvikuja 3 (ajanvaraus, neuvonta, ohjaus).

Vuosaaren kirkko

Satamasaarentie 7 Ke 7.11. klo 17 Vuosaari-kuoro. To 8.11. klo 11–12 Kriisiryhmän diakonialounas. Hinta 1 euro. Klo 18 Avoin keskustelu- ja raamattupiiri. Su 11.11. klo 11 Messu. Liturgia Airi Heikkinen, saarna Samuel Paananen ja kanttorina Teija Tuukkanen. Ma 12.11. klo 12.30 Iltapäiväpiiri. Pyhän maan matkaterveisiä tuo Kirsti Ijäs. Klo 18 Johanneksen evankeliumi -raamattupiiri. Ti 13.11. klo 10–11.30 Perhekerho. Klo 18 Miestenpiiri. Ke 14.11. klo 17 Vuosaari-kuoro.

Katukappeli

Kauppakeskus Columbus, Vuotie 45, p. 2340 6575. To 8.11. klo 16–17 Pappi paikalla. Klo 17 Virkisty virrellä. Riitta Hirvonen. Klo 18 Iltakirkko. Tiina Ahonen ja Riitta Hirvonen. Ti

Vuosaaren sydänyhdistys Miksi hengästyn? Luennoitsija kliinisen fysiologian professori Anssi Sovijärvi Tehtaanpuiston koulun auditoriossa 13.11.2012 klo 18.

13.11. klo 13 Rukouspiiri.

Albatross

Kahvikuja 3, 2. krs, p. 2340 6571 Pe 9.11. klo 12–13.45 Cafe Outolintu. La 10.11. klo 11–12 Pyhäkoulu. Ma 12.11. klo 10–11.30 Perhekerho. Klo 13 Iltaruskoraamattupiiri. Klo 18 Venäjänkielinen raamattupiiri. Ti 13.11. klo 10 Elämänkysymyksiä Raamatun äärelle naisille. Klo 14 Askeleita Suomeen. Ke 14.11. klo 13 Laulupiiri. Anja Hinkkanen.

Myrskylintu

Solvikinkatu 11 Ke 7.11. klo 18 Miesten keskustelupiiri. Ti 13.11. klo 10 Perhekerho. Ke 14.10. klo 18 Medialähetyspiiri Näppärät. Piirin yhteydessä on lähetyspuoti ja -kahvila.

Hard Gospel Cafe

Kahvikuja 3, 1. krs 1.–6.-luokkalaisten Junnukahvila maanantaisin klo 17–19.

Merirasti-kappeli

Jaluspolku 3 Ke 7.11. klo 18.30 Uusi laulu -kuoro. To 8.11. klo 10 Perhekerho. Su 11.11. klo 17 Isänpäivän perhemessu. Mukana Marketta Antola, Salme Vesterinen Kaarina Kauppila ja Teija Tuukkanen. Lauluja, leikkejä, askartelua pienille ja suurille. Ke 14.11. klo 18.30 Uusi laulu -kuoro.


12

Vuosaari

Vuosaari-lehti 38/2012  

Vuosaari-lehti on Helsingin Vuosaaressa ilmestyvä ilmainen paikallislehti. Vuosaari-lehti on ilmestynyt jo yli 45 vuotta ollen merkittävä pa...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you