Page 1

BUFFETLOUNAS ma–pe klo 11–15

8,50 €

KEITTIÖ SUOSITTELEE la klo 12–16 Avoinna: su–to 11–19, pe–la 11–22

Ravintola RASTILAN KARTANO

Keskiviikko 19.9.2012

N:o 31

48. vuosikerta

P. 09-3107 8515 www.rastilankartano.fi

PE–LA 04:ään Dj


Taas etsinnät Vuosaaren edustalla

Viime lauantai-iltana 15.9. aiheutti valoilmiö etsinnät Vuosaaren edustalla. Valoraketiksi epäilty havainto käynnisti etsinnät Uutelan ja Aurinkolahden edustalla. Valonlähde ei ollutkaan hätäraketti, vaan todennäköisesti jonkinlainen lyhty. Merivartiosto teki etsintöjä helikopterilla ja veneillä. Samanlaisia etsintöjä on tehty alueella useita kertoja tänä vuonna.

vuosaarilehti@ vuosaarilehti.fi

FC Viikingit ja AC Oulu Naisilla käynnissä olivat tosissaan

kohtalonpelit Lauantaina 15.9. pelattu jalkapallon naisten Ykkösen ottelu Pyrkivä–FC Viikingit oli Viikkareiden heiniä lukemin 1–5. Turussa pelatussa ottelussa Viikinkien Cecilia Karlsson ja Pinja Sotisaari iskivät kaksi maalia naiseen ja Jamila Heroum teki yhden. Viikingit pelaa veitsi kurkulla, kun Ykkösen alaloppusarjaa on jäljellä enää kaksi kierrosta: Vuosaarelaiset ovat toiseksi viimeisenä. Kaksi viimeistä joukkuetta tippuu ensi kaudeksi naisten Kakkoseen.

Viikareiden ja AC Oulun Ykkösen lauantaisessa kamppailussa ei enää ollut sarjan kannalta suurempaa merkitystä. Merkityksettömyys ei kuitenkaan näkynyt joukkueiden otteissa, vaan pisteistä kamppailtiin tosissaan. Pelin taso Hettarilla oli pitkästä aikaa hyvä ja pisteet jaettiin maalein 1–1. Maalintekijänä vieraista oli Tuure Siira ja Viikingeistä Daut Kuqi. Ottelun palkintoraadin muodostivat Viikinkien vuoden 2006 liigajoukkueen pelaajat. Heistä kuvassa Jani Honkavaara, Joonas Sarelius ja Pekka Clewer, joka ojentaa palkintoa vieraiden Venance Zézélle. Kotijoukkueesta palkittiin mv. Jere Pyhäranta ja Jukka Hirvonen.

Naisten Ykkönen alaloppusarja Eteläinen TiPS 14 TJK 10 FC Viikingit 6 Pyrkivä 0 Seuraavat naisten ottelut: 22.9. TJK–FC Viikingit, 6.10. FC Viikingit–Pyrkivä klo 16, Talin halli.

AC Oulun Mika Nurmela on yhä vaikea pideltävä. Sen saivat todeta myös Viikkareiden Teemu Honkaniemi, Carlos Gonzales ja Eero Peltonen (oikealla).


YKSITYINEN PÄIVÄKOTI POIJU UUSI YKSITYINEN MUSIIKKIJA LIIKUNTAPAINOTTEINEN PÄIVÄKOTI VUOSAARESSA

Muskari, liikunta ja kotiruoka sisältyvät hoitopäivään

vuosaarilehti@ vuosaarilehti.fi p. 09-3212 556,

Kysy vapaita paikkoja

Elävä joulukalenteri tekeillä Vuosaaressa Vuosaarelaisia järjestöjä, taloyhtiöitä ja yksityishenkilöitä kutsutaan mukaan toteuttamaan Vuosaaren elävää ja yhteisöllistä joulukalenteria. Joka ilta klo 18.00 avautuva kalenteriluukku kokoaa vuosaarelaiset yhteen ja levittää hyvää joulumieltä ihmiseltä ihmiselle. Samalla tutustutaan toisiin ja Vuosaaren eri alueetkin tulevat tutuiksi. Kalenteriluukun takaa paljastuu jotain yhdessä jaettavaa: joululaulu, lyhtykulkue pimeässä metsässä, mukillinen höyryävää glögiä pakkasessa. Jouluun liittyy paljon ääniä, tuoksuja, makuja; mukaan mahtuu niin vanhoja traditioita kuin uusia tapoja. Jokainen voi jakaa toisille oman jouluperinteensä. Kalenterin tapahtuma voi olla auki vain hetken,

Syksyn viimeiset markkinat Mosaiikkitorilla Mosaiikkitorilla, kauppakeskus Columbuksen ja Vuotalon välissä, pidetään tämän vuoden viimeiset markkinat tulevana sunnuntaina 23.9. kello 10–16. Torimyyjien lisäksi paikalla on myös asukkaiden kirpputori. Torin organisaattorina toimii tälläkin kertaa itähelsinkiläinen LC Merituuli.

Punakiventie juhli

mutta jatkua myös pidempään (esim. näyttelyt). Useimmat tuokiot kestävät 5–15 minuuttia. Tapahtumien tulee olla ilmaisia, helposti löydettäviä ja mahdollisimman esteettömiä – ja ei-kaupallisia. Kalenterista käy selville tapahtuman aika ja paikka – sisältö paljastuu vasta paikan päällä. Kalenteria jaetaan sekä netissä että paperilla. Sitovat ilmoittautumiset syyskuun loppuun mennessä. Kokoajana on Vuosaari-Seura ry. Lisätietoja antavat: Anja Hinkkanen: anja.hinkkanen@ gmail.com p. 0500 850 788, Lea Purhonen: lea.purhonen@ alumni.helsinki.fi p. 050 5909 793. Vuosaaren ala-asteella vietettiin lauantaina koulun 40-vuotisjuhlia kakkukahvien ja oppilaiden ohjelman merkeissä. Juhlista sivulla 9.

Osaatko toimia hätätilanteessa?

Autoa potkittiin liikennevaloissa Lauantai-iltana 15.9. kello 22.25 aikaan neljä nuorta, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa, ylittivät tien Vuotien ja Porslahdentien risteyksessä punaisilla valoilla. Vuotieltä tuleva auto joutui pysähtymään äkisti ja tööttäämään nuorisolle. Yksi nuorista alkoi potkia auton kylkeä ja ovea. Autoon tuli isoja lommoja. Asiasta on tehty rikosilmoitus ja poliisi tutkii asiaa. Nuoret olivat iältään noin 18–20-vuotiaita, tytöt olivat vaaleita, pitkähiuksisia ja pukeutuivat tummiin vaatteisiin. Pojista toinen oli pukeutunut tummiin vaatteisiin ja toinen vaaleisiin. Tapauksesta toivotaan silminnäkijöiden sekä asiasta tietävien yhteydenottoa. Tekijöiden kiinnisaamisesta on luvattu tuntuva 500 euron palkkio. Yhteyttä voi ottaa anonyymisti: tasoittaja76@ hotmail.com tai soittaa poliisille numeroon 071 877 4080.

Miten asukkaat toimivat, kun tulipalo iskee kerrostaloon? Miten asukkaiden ja pelastajien yhteistyö sujuu? Sitä testattiin todentuntuisessa pelastus- ja poistumisharjoituksessa Asunto Oy Säästöpoijun suuressa kerrostalossa viime torstaina Vuosaarentie 10:ssä. Sujuiko homma? Siitä ennemmän sivulla 11.


4

Vuosaari

MOSAIIKKITORIN MARKKINAT SUNNUNUNTAINA 23.9. klo 10–16 Mosaiikkitorilla Vuotalon ja Columbuksen välissä.

Paikalla mm. *LETTUKAHVILA *PAISTETTUJA MUIKKUJA *MARJAT, MEHUT, HILLOT, PUOLUKAT, OMENAT *VAATTEITA *KIRPPISMYYJIÄ *KARKKIKAUPPIAS *KORPELAN LIHA-AUTO *KORIKAUPPIAS -rottinkihuonekalut, keinutuolit ym. Tervetuloa mukaan!

Etno-musiikkia, leffoja, satuja ja valokuvia Autokoulu Huhtala Oy Vuosaarentie 10 Puh. 09-321 3218

www.autokouluhuhtala.fi

Toimisto avoinna ma–to 10–17 pe 10–15 Seuraava kurssi ma 24.9. klo 17.30 Tervetuloa! www.drivingacademy.fi Tähtikuskien tekijä.

Lauantaina 22.9. klo 19, Maa ilmassa -klubi: The Mpondas. The Mpondas on energinen tansanialaistaustainen perheyhtye, jonka johtohahmo on Menard Mponda. Yhtyeen melodisten ngoma-rumpujen ja perkussioiden rytmi yhdistettynä moniääniseen lauluun luo hengästyttävän, taianomaisen musiikkielämyksen. Mpondasin taiteilijavanhemmat opettivat lapsilleen eri Tansanian alueen lauluja, koska he asuivat eri heimojen parissa. Suurin osa yhtyeen lauluista on peräisin Ngoniheimosta. Klubi-ilta, A-oikeudet. Ovet avataan klo 18.30. Liput 10/8 €. Kesto n. 100 min, sis. väliajan. Esiintyjät: Menard Mponda, Deogratius Mponda, Catherine Mponda, Michael Mponda. Järj. Helsingin kulttuurikeskus ja Uudenmaan taidetoimikunta. Maa ilmassa -klubisarjan muut konsertit: pe 5.10. klo 19 Ali Amran, Stoa, pe 30.11. klo 19 Ethnopolis, Vuotalo. Ma 24.9. klo 18 Klassikkoleffa: Laitakaupungin valot. Elokuvan päähenkilö Koistinen etsii kovasta maailmasta pientä säröä, josta ryömiä sisään, mutta niin kanssaihmiset kuin yhteiskunnan kasvoton koneistokin murskaavat hänen vaatimattomat haaveensa kerta toisensa jälkeen. Koistiselta viedään sekä työ, vapaus että haaveet. Elokuva voitti parhaan kotimaisen elokuvan Jussi-palkinnon vuonna 2007. Ohjaus Aki Kaurismäki, pääosissa Janne Hyytiäinen, Ilkka Koivula ja Maria Järvenhelmi. Vapaa pääsy. Kesto 75 min, K7, Suomi 2006. To 27.9. klo 10.30 Satutuokio – matka satujen ja fantasian maailmaan. Tervetuloa mukaan haus-

koihin ja hieman jännittäviinkin satuhetkiin, joissa yhdessä sukelletaan tarinoiden kiehtovaan maailmaan. Satutuokiossa pääasiassa kerrotaan vanhoja perinnesatuja elävöitetyn sadunkerronnan keinoin. Satujen maailmaan johdattaa sanataiteilija Micaela Pikulinsky. Vapaa pääsy, kesto n. 30 min, alle 7-vuotiaille. Ryhmille pakolliset ennakkoilmoittautumiset p. 09-310 88804 tai vuotalo. lipunmyynti@hel.fi Lisätiedot: kulttuurituottaja Ia Pellinen p. 09310 88404, ia.pellinen@hel.fi

Vuotalon galleriassa

18.9.–13.10. Live’n Loud – Rock valokuvina. Voimaa, vimmaa ja herkkyyttä. Näyttely kerää seitsemän suomalaisen rock-kuvaajan teokset yhteiseen näyttelyyn. Valokuvat on kuvattu ympäri Suomea useamman vuoden ajalta. Kuvissa esiintyy niin pieniä kuin suuriakin kotimaisia ja ulkomaisia artisteja, kulisseina toimivat sekä klubit että suuret festarilavatkin. Jussi Eerola, Henri Käck, Kenneth Lehtinen, Markus Lehto, Aku-Axel Muukka, Petri Vilén sekä Mikko Pylkkö tuovat kukin omalla vahvalla tyylillään esiin rock-keikkojen monet tunnelmat. Yhteistä kaikille kuvaajille on halu taltioida musiikkia kuviksi elävimmillään. Kuuletko sinä musiikin kuvissa? Katso kuvia näyttelystä: http://pressi.kulttuuri. hel.fi/?cart=675-digklelfbb&l=FI Vuotalon galleria on avoinna mato 9–20, pe 9–18, la 10–16, vapaa pääsy Lipunmyynti: (09) 310 12000 (arkisin klo 12–18), vuotalo.lipunmyynti@hel.fi ja Lippupalvelu

Live`n Loud – Rock valokuvina -näyttely on esillä Vuotalon galleriassa 18.9.–13.10. Näyttelyn kuvat koostuvat useamman kuvaajan otoksista.


5

Vuosaari

Nyt kannustetaan kaveria

23.9.

Kannusta kaveria -hankeen avajaisissa Myrskyluodon pihalla Elias Hämäläinen lauloi lapsille ja pihalle istutettiin Terijoen salava, ystävyyden puu. Päiväkoti Myrskyluodossa Leikosaarenkujalla polkaistiin käyntiin Kannusta kaveria -hanke. Se on jatkumoa koulujen KiVa-hankkelle, kiusaamisen vastaiselle

toimenpideohjelmalle. Tulevalla toimintakaudella päiväkodissa kiinnitetään erityistä huomiota lasten välisiin kaveruussuhteisiin ja kiusaamiseen.

Myrskyluoto on saanut hankkeeseen sosiaalivirastolta pienhankemäärärahaa. Samassa hankkeessa on mukana myös päiväkoti Hippaheikki.


6

Vuosaari

Muistatko rasvaletin? MAININKI AVOINNA TÄLLÄ KAUDELLA VIELÄ KAKSI VIIKONLOPPUA; TARJOUKSIA KAIKKINA PÄIVINÄ! VIIKONLOPPUBUFFET LA 22.9. uunikalaa ja lihapullia SU 23.9. talon lohikeittoa ja karjalanpaistia Hinta: 10 € sisältäen runsaan alkuruokapöydän sekä leivät ja levitteen

Millaisia väristyksiä sanat rasvaletti, maitokauppa tai vaikkapa nailonit saavat aikaan? Helsingin kaupunginmuseo kerää tulevaa valokuvanäyttelyä varten helsinkiläisten 1950-luvun muistoja. Muistoja voidaan käyttää nimettöminä vuonna 2013 avautuvassa valokuvanäyttelyssä sekä näyt-

telyyn liittyvässä kirjassa. Muistitietokyselyyn voi osallistua lokakuun loppuun asti museon verkkosivuilla www.helsinginkaupunginmuseo.fi tai paperille kirjoittaen Sofiankatu 4:ssä. Osallistujien kesken arvotaan kutsu kahdelle Rasvaletti-näyttelyn avajaisiin syksyllä 2013.

KAUDEN PÄÄTTÄJÄISET LA–SU 29.–30.9. TERVETULOA!

Kaikille avoin seminaari Kulttuurikeskus Sofiassa Maallikkoyhteisöt – kirkon voimavara? -seminaari järjestetään Vuosaaren Kulttuurikeskus Sofiassa lauantaina 6.10.2012 kello 13–17. Seminaarissa tutustutaan yhteisöllisyyden muotoihin eri kirkoissa. Puhujina ovat metropoliitta Ambrosius, pastori Pirjo Kantala (Tuomasyhteisö), TM Eeva Vitikka-Annala (San Damianon osuus-

kunta) ja toiminnanjohtaja Maarit Kukkavaara (Heinolan Naisyhteisö). Seminaari on maksuton ja kaikille avoin. Ilmoittautumiset 3.10. mennessä: p. 010 277 900, reception@kulttuurikeskussofia.fi. Kulttuurikeskus Sofia, Kallvikintie 28, 00980 Helsinki, www.kulttuurikeskussofia.fi

Torsti Lehtinen Vuotalon kirjailijatapaamisessa Torstaina 20.9. kello 18 Vuosaaren kirjastossa järjestetään kirjailijatapaaminen. Vuotalon kirjaston ja työväenopiston yhteistyössä järjestämien kirjailijatapaamisten ensimmäinen vieras on Torsti Lehtinen. Haastattelijana iltaa luotsaa kirjailija Jani Saxell. Torsti Lehtinen, Kallion kundi, tunnetaan kaunokirjallisen tuotantonsa lisäksi myös kääntäjänä ja filosofina, erityisesti eksistentialismin tuntijana. Iltaan on vapaa pääsy.

Korjaus tuloslistaan: Vuosaari-juoksun 11–13-vuotiaiden lastensarjan tuloslistassa oli harmittava nimivirhe. Tässä kolmen parhaan tulokset: 1.Tanninen Riia 2.Ylilääkkölä Markus 3.Tanninen Tuomas

Villapaita ja heitto otsalla... Lauttasaaren yhteiskoulun neljäsluokkalaiset seurasivat muotia vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Yhteishaku alkaa Syksyn valtakunnallisessa yhteishaussa haetaan tammikuussa 2013 alkavaan toisen asteen koulutukseen. Hakuaika on 26.9.–5.10.2012. Yhteishaulla haetaan ammatilliseen peruskoulu- ja ylioppilaspohjaiseen koulutukseen. Tiedot keväällä alkavista koulutuspaikoista löytyvät osoitteesta www. koulutusnetti.fi. Yhteishaku tapahtuu sähköisellä lomakkeella, mutta myös paperilomakkeella on mahdollista hakea. Hakemuslomake löytyy osoitteesta www.haenyt.fi ja sen tulee olla perillä Opetushallituksessa viimeistään perjantaina 5.10.2012 kello 16.15. Yhteishaun tulokset ovat selvillä aikaisintaan 16.11.2012. Oppilaitokset lähettävät hyväksymiskirjeen valituille hakijoille. Koulutuspaikan saaneen tulee ilmoittaa viimeistään 30.11.2012 paikan vastaanottamisesta oppi-

laitokseen. Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa Hesotessa on tarjolla keväällä alkavaa peruskoulu- ja ylioppilaspohjaista lähihoitajakoulutusta. Lisätietoja: www. hesote.edu.hel.fi ja lehtori Tarja Waldén puh. 09 310 80006 Helsingin tekniikan alan oppilaitoksessa Heltechissä voi hakea opiskelemaan ylioppilaspohjaiseen ajoneuvoasentajan koulutukseen. Lisätietoja: www.heltech. edu.hel.fi ja opinto-ohjaaja Edit Lampinen, puh. 09 310 72294. Erilaisia koulutusvaihtoehtoja pohtiville 15–17-vuotiaille nuorille on tarjolla apua ja neuvoja Helsingin kaupungin Tulevaisuustiski-ohjauspisteestä osoitteessa Simonkatu 3 C, 2. krs (vanha linjaautoasema). Tapaamiset ajanvarauksella numerosta 050 402 5525. www.hel.fi/tulevaisuustiski

SYYSTARJOUKSET: NAISTEN HIUSTENLEIKKAUS alk. norm. 28€

25€

20€ RIPSET JA KULMAT PERMANENTTIPAKETTI alk.60€ norm. 22€ norm. 68€ VÄRIPAKETTI alk. 17€ 60€ norm. 68€ RAIDAT PAKETTI alk. 60€ norm. 68€ MALLINMUUTOS alk. 35€ norm. 38€ MIESTEN HIUSTENLEIKKAUS alk. norm. 22€

Tarjoukset voimassa syyskuun 2012 loppuun saakka.


7

Vuosaari

Ilmainen kuljetus, kun tilaus on vähintään 2 annosta. Yhden annoksen kuljetus 3 €.

Tilaa: 09 6150 0215

Otettu talteen ojassa useita päiviä maannut lasten pyörä (20’’). Kyselyt: 050-351 5513/ Lähteinen.

vuosaarilehti@ vuosaarilehti.fi p. 09-321 2556

COLUMBUKSEN ELÄINKAUPPA MA–PE 10–19 LA 10–16

KISSANHIEKKA Tällä PAAKKUUNTUVA kupongilla SANYX ULTRAGREEN 5 KG

250

Tarjous voimassa 27.9.2012 asti tai niin kauan kuin tavaraa riittää.

Villa Solvik palvelee Runsas ja monipuolinen lounastarjoilumme jatkuu edelleen. Lounaan hinta on 15 €. Vikkonloppuisin palvelemme alk. klo 13. Kokous ja tilauspalvelut sopimuksen mukaan. Huom. Isänpäivälounasvarauksia otetaan vastaan. Buffetlounaan hinta 35 €/hlö.

Puh. 09-7268 1252 www.sinunjuhlasi.fi

* näöntarkastukset * silmälasit * piilolasit ja -nesteet * kuulokojeparistot * silmälasitarjoukset SILMÄLÄÄKÄRIN VASTAAOTTO AJANVARAUKSELLA Ammattitaitoa, johon voit luottaa – oma optikko Merja Oinonen

-150€

SILMÄLASIT 1-tehot

monitehot

-250€


8

Vuosaari

Lukijalta

Herätys vuosaarelaiset äänestäjät! Eija Loukoila ja Timo Raittinen kiinnittivät Vuosaari-lehden numerossa 30 (12.9.12) huomiota vuosaarelaisten äänestyskäyttäytymiseen. Nyt ei ole puhe pelkästään äänestäjien laiskuudesta, vaan siitä, että vuosaarelaiset äänestäjät kuvittelevat muitten kaupunginosien valtuutettujen hoitavan paremmin vuosaarelaisten asiat kuin täältä valitut luottamusmiehet. Vaikka Vuosaari on Helsingin suurin kaupunginosa, meillä ei ole yhtäkään edustajaa kaupunginvaltuustossa. Tähän on korkein aika saada muutos lähestyvissä kuntavaaleissa. Kaikki suuret puolueet asettavat ehdokkaita myös Vuosaaresta. Luulisi tästä joukosta löytyvän sopivaa aatesuuntaa edustava ehdokas itse kullekin. Poliitikot puhuvat mielellään kauniita sanoja kokonaisnäke-

myksestä, mutta viime kädessä kaupunginvaltuutetut ajavat oman asuinalueensa asioita. Sitä vartenhan heidät on kaupunginvaltuustoon valittu. On lapsellista kuvitella, että joku lauttasaarelainen tai töölöläinen valtuutettu kantaisi erityistä huolta Vuosaaren terveyskeskuksen jonoista, päivähoitopaikkojen puutteesta tai alueen muista ongelmista. Ja sitten nämä ”teeveestä tutut” julkkisehdokkaat ja muut pintaliitäjät! Tuskin ovat Vuosaaressa edes käyneet, saati paneutuneet meidän huoliimme. Ei julkkista kannata äänestää vain sen takia, että hän näyttää söpöltä ruudussa. Hyvä vuosaarelainen äänioikeutettu! Kun annat äänesi oman alueen ehdokkaalle, on se ääni kotiin päin! Maija-Kaarina Saloranta

Lauantairieha luokkaretken hyväksi Vuosaaren Tehtaanpuiston yläasteen 9A-luokan oppilaat ja vanhemmat järjestivät luokanvalvoja Tapani Kallion johdolla lauantaina 15.9. koulun pihalla lauantairiehan, jolla kerättiin varoja tulevaa luokkaretkeä varten. Tarjolla oli perinteisiä vanhempien tekemiä leivonnaisia ja kahvia, sekä

popcornia, makkaraa ja hot dogeja edulliseen hintaan. Paikalla oli myös kirpputori, ongintaa, arpajaisia ja lasten suursuosikki pomppulinna. Onneksi sää suosi, ja vaikka myös muilla lähikouluilla oli tapahtumia samaan aikaan, väkeä riitti mukavasti loppuun saakka. Kuva: Mika Hissa

Oppilaat ja vanhemmat keräsivät yhdessä rahaa luokkaretkeä varten. Parlez-vous francais? La reunion de groupe de la conversation francophone comme d´habitude chaque mardi à 18.30 à la maison de Saseka. La prochaine le 18 septembre. Tous les interesées sont bienvenus. Renseignements: Mikko Pesola, 040-738 25 37. AA-Ryhmät Vuo-Ryhmä ti klo 19 Meri-Rastilassa, Jaluspolku 3:ssa, Merirasti-kappelin tiloissa. Vuosaari-ryhmä to klo 19 Satamasaarentie 7, Vuosaaren kirkko. Auttavapuh. 09-750 200.

Seuratoimintaa... Vuosaaren Mieslaulajat Tilikokous 8.10. ja jatkokokous 12.11. klo 13 Merikorttitie 14 kerhohuoneella. Käsitellään sääntömääräisten asioiden lisäksi yhdistyksen lopettamista. Vuosaaren Jehovan todistajat Valtakunnansali on poissa käytöstä remontin vuoksi 17.–30.9., viikot 38 ja 39. Esitelmät klo 17, Keltanotie 2, Puotinharju.

Vielä metrosta Seppo Honkanen vastasi (12.9.) aiempaan kirjoitukseeni (5.9.) koskien metrolaiturien pituutta ja automaattimetroa. HKL:n johtokunta on saanut käsiteltäväkseen metron kapasiteettiselvityksen ja antoi siitä lausuntonsa 17.9. kaupunginhallitukselle. Honkanen viittasi jutussaan esittelijän esitykseen, joka on eri asia kuin johtokunnan päätös. Päätöksessään HKL:n johtokunta lausui seuraavaa: ”Johtokunta edellyttää, että jo olemassa olevien metroasemien laiturit tulee säilyttää nykyisessä pituudessaan. HKL:n tulee käynnistää selvitykset yhdessä Ksv:n kanssa Kampin tai Ruoholahden asemien soveltuvuudesta vaihtoasemaksi muun muassa lännen suuntaan. Samoin tulee selvittää kyseisten asemien mahdollisuuksia osana laajenevaa raideliikenneverkkoa. Johtokunta haluaa painottaa metroverkon laajentamisen huomioimista osana joukkoliikennesuunnittelua.” HKL:n johtokunta katsoo siis, että Helsingin puolella ajettaisiin pitkillä junilla ruuhka-aikana ja vaihtoasemilla vaihdettaisiin Espooseen mennessä lyhyisiin juniin. Bussiliikennettä ei selvityksenkään mukaan ole tarkoitus käyttää kuin poikkeustilanteissa, jos molemmat raiteet olisivat jostain syystä poissa käytöstä. Jouko Malinen varavaltuutettu

Tanssiiko Vuosaari muiden kaupunginosien pillien mukaan? Viime viikon Vuosaari-lehdessä oli Timo Raittisen sinänsä ansiokas kirjoitus Vuosaaren heikosta asemasta kaupunginvaltuustossa. Vuoden 2008 kunnallisvaaleissahan ei todellakaan valittu yhtään valtuutettua Vuosaaresta. Mutta vaikea on yhtyä kommenttiin ”Vuosaaren painoarvo kaupungin päätöksenteossa on siis viimeiset neljä vuotta ollut pyöreä nolla.” Vuosaarelaisia varavaltuutettuja on useampia ja monissa tärkeissä lautakunnissa on vuosaarelaisia jäseniä. Pitkään lautakunnissa työskennelleenä (12 vuotta kaupunkisuunnittelulautakunnassa, 3 vuotta kiinteistölautakunnassa) voin sanoa, että lautakunnissa varsinainen työ ja päätökset tehdään. Pidetään huolta, että vuosaarelaisia ehdokkaitamme valitaan valtuustoon sekä jatkossa myös tärkeisiin lautakuntiin. Eija Loukoila, kaupunginhallituksen ja –valtuuston varajäsen (vas)

Tunteet pelissä

Tuota vellovaa jääkiekkokeskustelua seuratessa on peräänkuulutettu, aivan aiheesta, pelaajien vastuuta toisistaan. Suurin vastuu on kuitenkin penkin päässä olevalla valmentajalla: koko joukkueen pitää olla hyppysissä. Jos ei ole, niin paikka ei ole penkin päässä. Ja juniorijoukkuiden valmentajilla se vastuu vasta onkin. Aivan liian vähälle huomiolle sen sijaan on jäänyt lajista kirjoitta-

vien urheilutoimittajien vastuu. Toimittajat ovat, inhimillistä toki, usein joukkueiden kiihkeimpiä fanittajia. Hyvä toimittaja osaa kirjoituksissaan olla analyyttinen, mutta pysyä silti puolueettomana, huono ei siihen pysty tai ei sitä halua. Sama heijastuu myös kaukaloväkivallasta kirjoittamiseen: Oman suosikkijoukkueen väkivalta on jotenkin hyväksyttävämpää ja oikeutetumpaa kuin vastustajan tekemä paha ja ankarasti tuomittava väkivalta. Lehtien otteluselostuksissa omien rumia otteita usein vähätellään tai niistä peräti vaietaan, mutta naapurin tekoja alleviivataan ja paisutellaan. Välillä kaukalon nyrkkimatseja uutisoidaan, jos nyt ei suoraan, niin rivien välistä, ihannoiden. Ketä se tekopyhyys sitten palvelee? Ei ainakaan lukijaa eikä sen paremmin lajiakaan. Vaikutus on lopulta aivan päinvastainen. Puhutaan myös koodistosta, jossa joku (oman suosikkijoukkueen) teko on lajiin kuuluvana hyväksyttävää. Miten kirjoitettujen jääkiekkosääntöjen sisällä voi olla vielä jotkut toiset, kirjoittamattomat säännöt? Ei voi, Valeri, ”Vallu” Krykov. Reilu tai jos on, niin kitketään ne sieltä! kaveri kaukalossa ja sen ulkopuolella. Kasvattajaseura Puolueettomiksi ja riippumat- Vuosaaren Viikingit. Kuvassa tomiksi itsensä lukevien lehtien kaupunginosajoukkue Toronpitää olla puolueettomia myös ur- to Maple Leafsin kapteeniheilusivuillaan, kannattipa sitten na vuonna 1976. HIFK-ikoni. Nordenskiöldin, Ilmalan tai vaik- Muita seuroja Tappara, Blues, ka Vuosaaren hallin porukkaa. Timrå. Myös salibandyn SuoJoku lapsiperheen isä tai äiti voi men mestari SSV:ssa. tietysti hurjia juttuja lukiessaan luulla, ettei sinne hallille uskalla ollenkaan mennä. – Kyllä sinne uskaltaa mennä. 99 prosenttia katsojista ja pelaajista on ihan normaalijärkisiä ihmisiä. Niille lopuille marginaali-mölöpösiöille ei voi mitään. Niitä on aina ollut joka lajin ympärillä ja tulee aina olemaan. Valitettavasti.

Toimittajat ovat kovasti peräänkuuluttaneet reilua henkeä sekä kaukaloihin että katsomoihin. Voisiko se reilu-kampanja alkaa vaikka urheilutoimituksista? Negatiivisten asioiden tonkimisen ja toisen mollaamisen sijaan kehuttaisiinkin vaihteeksi naapuria. Tyyliin: – Perskutarallaa, mutta ne pelasivat tänään hyvin! Kiekosta kirjoittavat toimittajat ovat osa peliä. Kehottaessaan kiekkoväkeä katsomaan peiliin he voisivat itsekin vilkaista sinne. Nyt olisi sopiva hetki. – Momentum, typerällä lätkäslangilla ilmaistuna. Oho – herättipä se kiekko minussakin suuria tunteita!

Eero Honkanen päätoimittaja eero.honkanen@vuosaarilehti.fi

Jari Kurri, reilu kaveri kaukalossa ja sen ulkopuolella. Kasvattajaseura Vuosaaren Viikingit. Kuvassa keskellä ylärivissä Viikinkien D 68/I riveissä. Jokeri-legenda. Muita seuroja Edmonton, Milano, Los Angeles, New York (Rangers), Anaheim, Colorado.


9

Vuosaari

Punis on nasta skole! Vuosaaren ala-aste Punakiventiellä, tuttavallisemmin Punis, juhli 40-vuotissynttäreitä viime lauantaina. Ovet olivat avoinna niin entisille kuin nykyisillekin oppilaille ja opettajille. Kutsu oli käynyt ja sitä oli noudatettu. Väkeä riitti kakkukahveilla ja miksipä ei olisi riittänyt: onhan sitä koulua käynyt varmaan puolet vuosaarelaista, ainakin melkein. 1960–1970-lukujen vaihteessa Vuosaari oli paisunut jo sellaisiin mittoihin, että oli aika ryhtyä suunnittelemaan uuden koulun rakentamista. Heteniityntien kansakoulu ei enää selvinnyt oppilastulvasta, vaikka koulussa oli siirrytty vuorolukuun (aamu- ja iltavuoroon) ja pihalle tuotu tilapäisparakkeja. Uuden koulun paikka löytyi Punakiventien viereiseltä pellolta, eteläisen ostarin vierestä. Vuonna 1971–1972 koulun nykyisellä paikalla oli ensin kaksi parakkikkoulua. Uusi koulu valmistui 1972. Loppu onkin sitten historiaa.

Koulun rehtorina vuosina 1990– 2002 toiminut Heikki Suila oli myös tullut verestämään vanhoja muistoja.

Seuratoimintaa... Vuosaaren Martat Torstaitapaaminen kirkolla (Satamasaarentie 7) 27.9. klo 14. Päivän aihe: Maija-Liisa Kaistilan esitelmä maamme äideistä. Jutustelua, kahvia, arpajaiset. Kässärit (Käsityömartat) kokoontuvat ti 25.9. ja 9.10. klo 12. Tervetuloa!

– Tää on nasta koulu, vakuuttelivat 6C-luokan oppilaat Inka, Josi ja Pauli. – Opet on mukavia, samoin kaverit. Toivomuksia oli ainoastaan ruuan suhteen: vihannekset pitäisi tarjoilla erikseen! Koulun nykyinen rehtori Jukka Isohanni ihmetteli ja ihasteli juhlapäivään osunutta säätä. – Olen pitänyt kirjaa asiasta: Yli 20 vuoden ajan tämä koulun ulkoilu- ja markkinapäivä on ollut aurinkoinen. Kertaakaan ei ole satanut! – Eikä satanut nytkään. Juhlapäivä alkoi perinteen mukaan koululaisten ja opejen välisellä sukkulaviestillä. Pihalla kodin ja koulun yhteistyöelin Vakky r.y. piti markkinoitaan ja sisällä nautittiin kakkukahvien äärellä oppilaiden musiikkiesityksistä. Moni aikuinen törmäsi entisiin luokkakavereihin ja juttua riitti. Eero Honkanen

Petri Mäenpää aloitti koulunsa Punakiventiellä parakissa vuonna 1971. Koulun 40-vuotisjuhliin oli tullut myös Petri Mäenpää, joka tunnisti vanhoista valokuvista entisiä opettajiaan. – Olin mm. Soila Särkelän ja Antero Viherkentän luokilla. Entä mitä Mäenpäälle jäi koulusta mieleen? Pienen miettimisen jälkeen irtoaa hymy ja vastaus: – Maitoa en ole sen jälkeen juonut. Oppilaat näet pakotettiin juomaan lämmintä maitoa ja siitä jäi elinikäinen kammo maitoa kohtaan, mies nauraa. – Mukavahan se on nähdä näin reipasta menoa, totesi puolestaan juhlaohjelmaa seuraamaan saapunut koulun entinen rehtori Heikki Suila. – 1990-luvusta on jäänyt mieleen se hirmuinen murrosvaihe rankkoine säästöineen. Luokat olivat isoja ja lomautuksia oli paljon. Eräs suurimmista uusista asioista olivat ensimmäiset maahanmuuttajat, etupäässä inkeriläiset, Suila muistelee. – Ilmiö oli uusi ja outo. Jos tilanne oli vaikea maahanmuuttajille, niin sitä se oli myös meille opettajille, joita ei oltu valmisteltu asiaan oikein mitenkään. – Miten käsitellä oppilaita, jotka tulivat aivan toisenlaisista olosuhteista ja olivat täysin ummikkoja? Suila ihasteli koulun uutta ilmettä.

Moni löysi valokuva-albumeista vanhan luokkakuvansa. – Kovasti on koulun yleisilme muuttunut modernimpaan suuntaan, entinen rehtori totesi.

Entisiä opettajia kakkukahvilla. Tunnistatko?

Koulun taitava bigband viihdytti juhlakansaa.

Vuosaaren demarit Ovat mukana Vuosaaren Mosaiikkitorin syysmarkkinoilla su 23.9. kello 10–14. Tervetuloa tapaamaan kunnallisvaaliehdokkaita ja SDP:n puoluesihteeri Reijo Paanasta, joka on tavattavissa demariteltalla kello 12–13. Lisätiedot: Vuosaaren demarien pj Ville Jalovaara, ville.jalovaara@gmail.com Sieni- ja linnoitusretki Mustavuoreen Lähde Vuosaaren demarien mukaan lauantaina 22.9. klo 11 alkaen tutustumaan ruokasieniimme ja ensimmäisen maailmansodan (1914-18) linnoituksiin. Oppaina Jouko Malinen ja Eero Hildén. Retkellä voit tutustua myös muihin alueemme demarikunnallisvaaliehdokkaisiin. Retken kesto on n. 3h. Varaa säänmukainen varustus ja juotavaa. Maasto on paikoin hankalakulkuista. Lähtöpaikka: Niinisaarentien ja Porslahdentien risteys, bussi 96 kääntöpaikka (päättäri). Tiedustelut: Eero, eero.hilden@vuosaari.fi p. 050-355 1005 Tervetuloa! Vuosaaren sosialidemokraatit Ry MLL Vuosaari Perheiden syksyinen retki Uutelaan sunnuntaina 30.9. klo 10–13. Kokoonnumme kahvila Kampelan luona klo 10. Ota mukaan hyvät eväät ja ystäväsikin. Kuljemme rataskelpoisia polkuja, joten pienimmätkin pääsevät kätevästi. Ilmoittautuminen info@kiertavaluontokoulu.fi tai mll.vuosaari@ gmail.com Lastenvaate-/lelukirpputori srk:n tiloissa Albatrossissa lauantaina 13.10. klo 10–13. Tervetuloa tekemään löytöjä! Vuosaaren Eläkkeensaajat Tapaamistilaisuus on ti 25.9. Vuosaaren kirkolla Satamasaarentie 7. Aloitamme kahvituksella klo 14 ja ohjelma alkaa klo 14.30. Vieraaksi tulee Marita Korhonen THL:stä kertomaan aiheesta Sähköinen resepti ja sähköinen potilasarkisto. Muistikerho alkaa 20.9. klo 14 Pienenvillasaarentie 2, tervetuloa. Ateneumin toivomuksesta Boris kerää osallistujamaksut 13 €/henkilö ensitilassa. Teatterin Sylvi ja Anitan lippumaksut 37 €/kpl otan myös avosylin vastaan. Tervetuloa joukolla mukaan uudet sekä vanhat jäsenet. AA-ryhmä Metro Kokoukset perjantaisin klo 19, Kahvikuja 3, seurakunnan kerhotilat, palvelukeskus Albatross. Tervetuloa! AA-vastausp. 0408484000. www.kolmio.org. Vuosaaren päivä kerrallaan AA Ryhmä kokoontuu lauantaisin klo 10–11. Osoiteessa Mustankivenkatu 2C. Kerhohuoneessa, käynti pihan puolelta. Avoin AA-kokous Keskiviikkoisin klo 18–19 Lähiöasemalla. Osoite: Mustalahdentie 4, pohjoinen ostari. Yhteydet: aa.elaminenraittiina@gmail.com Järjestää: AA-ryhmä Eläminen Raittiina.


10

Vuosaari

* Hammashoito, protetiikka * Mini-implantit kokoproteesin tueksi Palveluksessanne myös yleislääkäri, psykiatriaan ja sisätauteihin erikoistuva lääkäri, fysioterapeutti ja hieroja. Ajanvaraus ma–ke, pe 8 (9)–15, to 11–18.

Hiustenpidennykset / Laura ja Jaana

Mirja, Elena, Laura ja Jaana

Pigmenttiläiskiä ja juonteita? Nopea apu ja paras tulos MEDIDERMA kemiallisilla kuorinnoilla ja huipputehokkailla SESDERMAkotihoitotuotteilla. SKY-kosmetologi Kirsi Niemi p. 040-707 0747, 09-321 3320 www.kirsiniemi.fi

Hammaslääkäri SIRKKU PETTILÄ

Kurkimoisio 12 Ajanvaraus: 09-321 6632

SÄHKÖASENNUKSET

Huoneistojen sähköremontit ja -asennukset. P. 050-5668 179 Sähkö-Altsu Oy

Toimitus: Merikorttikuja 6 E 00960 Helsinki Puh: 09-321 2556 Internetsivut: www.vuosaarilehti.fi Sähköposti: vuosaarilehti@vuosaarilehti.fi Julkaisija: VuoPress Ky Ilmestymispäivä: Keskiviikko

Ilmoitushinnat: 1,5€/mm+alv. Ilmoitukset, toimitus, jakelu: 09-321 2556, 040-553 8857 Päätoimittaja: Eero Honkanen 040-553 8857 eero.honkanen@ vuosaarilehti.fi Painopaikka: I-Print Oy, Seinäjoki


11

Vuosaari

Talo palaa – iskeekö paniikki? Savua tuprahtelee neljännen kerroksen asunnosta rappukäytävään. Asunnon keittiö on tulessa. Pian rappukäytävä on täynnä savua. Asukkaat pitäisi herättää ja saada turvallisesti ulos, pelastuslaitos hälyttää paikalle, ensiapuakin pitäisi antaa. Tuli ja savu leviävät, paniikki iskee päälle. Miten tästä oikein selvitään? Sitä testattiin Vuosaarentie 10:ssä järjestetyssä pelastus- ja poistumisharjoituksessa viime torstaina. Aloite harjoitukseen tuli Asunto Oy Säästöpoijun (Vuosaarentie 10) taholta. Harjoituksen järjestelyihin osallistuivat taloyhtiön lisäksi Vuosaaren ja Puistolan VPK:t ja Helsingin Pelastusliitto. Taloyhtiön suojeluhenkilökunnan ja palokuntalaisten toimet kirjattiin tarkkailuryhmän toimesta ylös. – Tarkoitus on selvittää, miten taloyhtiön suojeluhenkilöt, asukkaat ja pelastajat toimivat tositilanteessa, kertoi Säästöpoijun suojelujohtaja Jouko Taruvuori. – Saadun palautteen perusteella taloyhtiön pelastussuunnitelma päivitetään ja puutteet ja virheet pyritään korjaamaan, Taruvuori lisäsi.

Pilottiharjoitus

– Tämä on eräänlainen pilottiharjoitus, jonka avulla pyrimme kehittämään harjoitusmallin muillekin taloyhtiöille, kertoi puolestaan Helsingin Pelastusliiton toiminnanjohtaja Olli-Veikko Kurvinen, joka toimi samalla harjoituksen toisena tarkkailijana. Muistiinpanoja kynä sauhuten teki myös toinen tarkkailija Pek-

Helsingin Pelastusliiton Helpe:n toiminnanjohtaja Olli-Veikko Kurvinen (vasemmalla) ja Pakinkylän VPK:n päällikkö Pekka Airio tarkkailivat harjoituksia. Pelastussuunnitelmia ja -toimia kehitetään miesten palautteen pohjalta. ka Airio, niin ikään Helpestä. Airio toimii lisäksi Pakinkylän VPK:n päällikkönä. Yli 40 vuoden palokuntakokemuksella Airiolla näyttikin riittävän muistiin kirjattavaa. – Kestää, kestää, mutisivat tarkkailijat. Palautekokoukseen on siis tulossa paljon puitavia asioita. – Juuri se onkin harjoituksen tarkoitus. Näin korjaamme ilmitulleita epäkohtia, koulutamme suojeluhenkilökuntaa ja tarkennamme pelastussuunnitelmia, Olli-Veikko Kurvinen totesi.

Hän antoi myös kiitoksensa Säästöpoijun hallitukselle, jonka aloitteesta harjoitus järjestettiin. – Harvinaista aktiivisuutta! Tuntuu ihmeelliseltä, että tällaiset harjoitukset taloyhtiöissä, varsinkin kerrostaloissa, ovat perin harvinaisia. Samoin joissain taloyhtiöissä suojelutehtäviin ei tahdo löytyä vapaaehtoisia. Asukkaat ovat kummallisen passiivisia, jopa välinpitämättömiä, omaan turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Miksi? Eero Honkanen

Nimityksiä

Matti Toivola uuden sosiaali- ja terveysviraston johtoon

Helsingin terveyskeskuksen toimitusjohtaja Matti Toivola valittiin kaupungin tulevan sosiaali- ja terveysviraston virastopäälliköksi. Kaupunginvaltuusto teki valinnan yksimielisesti. Uusi virasto aloittaa ensi vuoden alussa. Toivolalla on laaja sosiaalija terveydenhuollon tuntemus sekä johtamiskokemus. Hän on toiminut Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen organisaatiomuutosten keskeisissä tehtävissä 1980-luvulta lähtien. Vuodesta 1990 lähtien hän on ollut terveyskeskuksen ja aiemman terveysviraston virastopäällikkö ja toimitusjohtaja. Koulutukseltaan Toivola on oikeustieteen kandidaatti. Hän on syntynyt vuonna 1951. Virka oli julkisesti haettavana ja sitä haki seitsemän henkilöä. Virastopäällikölle maksetaan 10 101,30 euron kokonaiskuukausi-

Vuosaaren kirkkoherranvirasto Virasto: Satamasaarentie 7, avoinna ma, ti, to ja pe klo 9–13 ja pappi päivystää klo 10–13. Keskiviikkona virasto on auki klo 14–18 ja pappi päivystää klo 15–18. Virasto: 09 2340 6500. Päivystävä pappi: 09 2340 6502, fax 2340 6501, vuosaari.srk@evl.fi.. Diakoniatyön keskitetty ajanvaraus- ja palveluaika tiistaisin klo 9–10, p. 09 2340 6518 / paikan päällä Albatrossin seurakuntatilassa, Kahvikuja 3 (ajanvaraus, neuvonta, ohjaus).

Savusukeltajat sisäänmenoon.

valmistautuvat

Taloyhtiön oma suojeluhenkilöstö saattelee asukkaita ulos ennen pelastuslaitoksen tuloa.

Välineiden asennusta ja varmistusta ennen rappukäytävään menoa.

Vuosaaren kirkko Satamasaarentie 7 Ke 19.9. klo 17.30 Vuosaari-kuoro. Riitta Hirvonen. To 20.9. klo 11–12 Kriisiryhmän diakonialounas. Hinta 1 €. Klo 13 Merimieskirkkopiiri. Klo 18 Avoin keskustelu- ja raamattupiiri. Pe 21.9. klo 18 Kuninkaan ilta. Jussi Mäkelä, puhe, Lauri Holma ja co, ylistys. Sanaa, rukousta, todistusta ja ylistystä. Myös lapset ovat tervetulleita. Su 23.9. klo 11 Messu – Merihiekka 2 -leirin konfirmaatio. Liturgia ja saarna Airi Heikkinen, kanttori Riitta Hirvonen. Pyhäkoulu messun aikana. Klo 14 Lehtoniemi 2 -leirin konfirmaatio. Tommi Vanhanen ja Riitta Hirvonen. Ma 24.9. klo 12.30 Iltapäiväpiiri. Vieraanamme kirkkoherra Jussi Mäkelä ja uusi johtava diakoniatyöntekijä Tuula Mäkinen. Klo 18 Johanneksen evankeliumi -raamattupiiri. Syvennytään evankeliumin sanomaan. Kaikenikäiset ovat tervetulleita. Vetäjänä George Betel. Ti 25.9. klo 10-11.30 Perhekerho. Klo 18 Miestenpiiri. Ke 26.9. klo 17.30 Vuosaari-kuoro.

Matti Toivola on nimitetty uuden jättiviraston johtoon. palkka. Matti Toivola on entinen vuosaarelainen. Hän valmistui ylioppilaaksi Vuosaaren yhteiskoulusta ensimmäisten joukossa.

Katukappeli Kauppakeskus Columbus, Vuotie 45, p. 2340 6575. To 20.9. klo 16-17 Pappi paikalla. Klo 18 Iltakirkko. Hanna Piira ja Teija Tuukkanen. Ti 25.9. klo 13 Rukouspiiri. Albatross Kahvikuja 3, 2. krs., p. 2340 6571 Ke 19.9. klo 13 Laulupiiri. Laulamme maakuntalauluja, vanhoja suomalaisia kansanlauluja sekä ajankohtaisia virsiä. Dir.mus. Anja Hinkkanen. Pe 21.9. klo 12–14 Cafe Outolintu. Ma 24.9. klo 10–11.30 Perhekerho. Klo 13 Iltarusko-raamattupiiri. Klo 18 Venäjänkielinen raamattupiiri. Ti 25.9. klo 10 Elämänkysymyksiä Raamatun äärelle naisille. Klo 14 Askeleita Suomeen. Klo 14.30–16.30 Kriisiryhmän kirpputori ja kahvio. Tule tekemään löytöjä, istahtamaan ja nauttimaan kahvion herkuista. Klo 16 Lähimmäispiiri. Myrskylintu Solvikinkatu 11 Ke 19.9. klo 18 Medialähetyspiiri Näppärät. Piirin yhteydessä on lähetyspuoti ja -kahvila. Ti 25.9. klo 10 Perhekerho. Ke 26.9. klo 18 Miesten keskustelupiiri. Hard Gospel Cafe Kahvikuja 3, 1. krs. 1.–6.-luokkalaisten Junnukahvila maanantaisin klo 17–19. Merirasti-kappeli Jaluspolku 3 Ke 19.9. klo 18.30 Uusi laulu -kuoro. To 20.9. klo 10 Perhekerho. Ke 26.9. klo 18.30 Uusi laulu -kuoro.


12

Vuosaari

Vuosaari-lehti 31/2012  

Vuosaari-lehti on Helsingin Vuosaaressa ilmestyvä ilmainen paikallislehti. Vuosaari-lehti on ilmestynyt jo yli 45 vuotta ollen merkittävä pa...