Page 1

Lauantaina 18.8. Vuosaari-Seuran juhlat klo 19.00– Avoinna: su–to 8–20, pe–la 8–22 aamupala ma–pe 8–10, la–su 8–10.30

Ravintola RASTILAN KARTANO

Keskiviikko 15.8.2012

N:o 26

48. vuosikerta

P. 09-3107 8515 www.rastilankartano.fi


YKSITYINEN PÄIVÄKOTI POIJU UUSI YKSITYINEN MUSIIKKIJA LIIKUNTAPAINOTTEINEN PÄIVÄKOTI VUOSAARESSA

Muskari, liikunta ja kotiruoka sisältyvät hoitopäivään

Vuotalon syyskausi alkaa Perjantaina 17.8. klo 18, la 18.8. klo 18, su 19.8. klo 17, ma 20.8. klo 18, ke 22.8. klo 18, to 23.8. klo 18, Teatteri Ihme: Hiirenloukku. Vuosaarelainen Teatteri Ihme ottaa käsittelyynsä Agatha Christien klassisen murhamysteerin, joka todella koukuttaa katsojansa. Joukko toisilleen tuntemattomia ihmisiä joutuu lumimyrskyn saartamaksi Englannin maaseudulla. Jännitys tihentyy, kun poliisi etsii samaan aikaan vapaalla jalalla olevaa vaarallista murhaajaa. Hiirenloukku on maailman pisimpään yhtäjaksoisesti esitetty näytelmä; tänä vuonna on kuudeskymmenes esitysvuosi menossa Lontoon West Endissä. Liput 14/12 €. Kesto 120 min, sisältää

väliajan. Käsikirjoitus Agatha Christie, suomennos Seppo Loponen, ohjaus Ari Wahlsten. Liput ovelta tuntia ennen esitystä. Lippuvaraukset: teatteriihme@gmail. com tai p. 040-876 1586, Lisätiedot: www.teatteriihme.fi Järj. Teatteri Ihme ry ja Helsingin kulttuurikeskus. Galleriassa 23.5.–25.8. Vuosaaren Taiteilijatalo esittäytyy: Antti Koli. Valokuvia Vuosaaren eläimistä, muun muassa tiaisista ja käärmeistä. Kuvia näyttelystä: http:// pressi.kulttuuri.hel.fi/?cart=592kcaidfcjma&l=FI Avoinna ma–to 9–20, pe 9–18, la 10–16, vapaa pääsy.

Sirpa Kriikun maalauksia

Ilmainen kirppis Asukaskirppis järjestetään Ilveskorven puistossa, (pohjoinen ostari, Mustalahdentie 4,) torstaina 16.8. kello 17–20. Myyntipaikka on ilmainen, oma myyntipöytä mukaan! Kirppiksen järjestää Vuosaaren Lähiöasema yhdessä asukkaiden kanssa.

Melontakilpailut Sirpa Kriikun taulu- ja korunäyttely Lähiöaseman ”ikkunagalleriassa”, pohjoisella ostarilla 1.–31.8.2012. Osoite: Mustalahdentie 4. Töiden nimet ja hinnat löytyvät ikkunassa olevasta luettelosta, samoin yhteystiedot.

Marjaniemen Melojat järjestää melontakilpailun sunnuntaina 19.8. kello 11 alkaen, lähtöpaikka on Vuosaaren sillan alla. Reitti on Vartiosaaren, Villingin ja Marjaniemen ympäristössä, myös Vartiokylänlahdella. Järjestäjät pyytävät veneilijöitä ottamaan melojat huomioon vesillä liikkuessa.

Kysy vapaita paikkoja

Hiekkaa, hikeä ja maaleja rannalla

Aurinkolahden uimarannalla kamppailtiin viikonvaihteessa FC Viikinkien järjestämän beachfutisturnauksen voitosta. Tuloksia sivulla 7.

Rahaa skeittipuistoille Helsingin kaupungin Lähiörahasto on myöntänyt Haruspuiston skeittipaikan korjauksiin 36 000 euroa. Kartanon liikuntapuistoon rakennettavalle uudelle skeittiradalle on puolestaan myönnetty 60 000 euroa. Pohjavedenpuistoon kaavaltua skeittipuistoa sen sijaan ei rakenneta, sillä paikka osoittautui epäedulliseksi mm. meluhaittojen takia. Kaiken kaikkiaan Lähiörahasto jakoi rahaa yli 30 hankkeelle, yhteensä kuusi miljoonaa euroa.

Sotilaspoliisit harjoittelivat Vuosaaressa Kaartin Jääkärirykmentin yhdeksän kuukautta palvelevat sotilaspoliisit harjoittelivat eri puolilla Helsinkiä viime viikolla. Harjoituksen tarkoituksena oli sotilaspoliisitaitojen harjoitteleminen, kuten etsinnän ja kiinnioton. Yksi harjoituksen ”tukikohdista” oli Kallahden koulu. Harjoitusjoukko koostui noin 200 sotilaasta ja 15 ajoneuvosta. Joukot liikkuivat alueilla maastopuvuissa aseiden kanssa sekä siviilivaatteissa.

Koulu alkaa myllerryksen merkeissä

Kouluvuosi pyörähti eilen käyntiin useimmissa kouluissamme. Vuosaaren peruskoulussa Koukkusaarentiellä lukuvuosi käynnistyy melkoisen remontin jaloissa. Osassa koulua on menossa täydellinen peruskorjaus, osa luokista toimii normaalisti ja osa on lähtenyt ”evakkoon” parakkeihin Punakiventien koulun viereen. Kaikesta huolimatta koulun rehtori Janne Kettunen (kuvassa) uskoo, että hyvällä suunnittelulla ja koordinoinnilla koulutyön alkuun päästään ilman suurempia ongelmia. Enemmän Vuosaaren kouluasioista sivulla 4.


4

Vuosaari

Tiesitkö, että Columbuksessa myydään koteja?

Kiinteistömaailma | Vuosaari Kauppakeskus Columbus Puh. (09) 8563 5020 vuosaari@kiinteistomaailma.fi

Kanavan koulu aloitti

JUMPAT ALKAA!!!

Sakara 2, Kontula (alkaa 7.8.12) • Ti klo 18.00 Body / Sari Salo • Ti klo 19.00 Niska-Selkä / Sari Salo Vuosaaren urh.talo (alkaa 5.9.12) • Ke klo 19.00 Niska-Selkä / Sari Salo Tervetuloa! Fysioterapeutti Sari Salo 050 5867966

COLUMBUKSEN ELÄINKAUPAN TARJOUKSET: *Super carino compact 7 kg micro kissanhiekka 12 € (norm. 19,30) *Nutro light lamb&rice koiranruoka 2 kg -50% nyt 7,45 € (norm.14,90) *SANYX kissanhiekka 5 kg 3,95 € (rajoitettu erä)

*Nutro sensitive chicken koiranruoka 7 kg -50% (norm. 37,90) nyt 18,95 € *ALMO kissanruoka, kalkkuna mousse 4x80 g nyt 1,95 € (norm. 6,80)

MA–PE 10–19 LA 10–16

Aurinkolahden peruskoulun uusi sivutoimipiste Kanava Aurinkolahdessa, (os. Aurinkotuulenkatu 11), aloitti eilen toimintansa. Sivutoimipisteessä on kolme 1. luokkaa, joista yksi on erityisopetuksen ryhmä, sekä yksi 2. luokka ja yksi 3. luokka. Uudet tilat tuovat osaltaan helpotusta Vuosaaren koulutilanteeseen, sillä moni kouluistamme toimii asukasmäärän yhä noustessa äärirajoilla. Korttelitalossa toimivat myös päiväkoti ja esikouluryhmä.

Vuosaaren peruskoulu remontissa nyt ja Vuosaaren ala-aste vuonna 2014 Vuonna 1964 valmistuneen Vuosaaren peruskoulun perusparannus aloitettiin kesällä. Talo on osittain huputettu ja koulurakkennus näyttää olevan yhtä työmaata. Siitä huolimatta rehtori Janne Kettunen uskoo ja toivoo, että koulutyö lähtee käyntiin melko kitkattomasti. – Talo menee uusiksi lähes kokonaan lattiasta kattoon asti, kertoo rehtori Janne Kettunen. Lattiat on revitty auki, lämpö, vesi ja ilmastointi uusitaan, samoin katto puretaan ja rakennetaan aivan uudelleen. Ensivai-

heessa remontoidaan koulun neljä siipiosaa ja pääkäytävä. Samoin remontissa ovat aula, ruokala ja opettajien tilat. Ruokala, hyvä sellainen, on rakennettu tilapäisesti nykyisen jumppasalin tiloihin. – I-vaihe valmistuu ensi vuoden toukokuussa ja sen jälkeen remontti siirtyy uudelle puolelle ja jumppasaliin, joiden korjaukseen menee puoli vuotta, Kettunen sanoo. Osa oppilaista jatkaa siis opiskelua siinä osassa koulu, jota ei vielä remontoida. Punakiventien koulun viereen on noussut kesän

Rehtori Janne Kettunen tarkastelee remontin edistymistä. Vuosaaren peruskoulun remontti on varsin perusteellinen. Lähes kaikki menee uusiksi lattiasta kattoon.

aikana tilapäisparakkeja, joihin sijoitetaan kaksi kuudetta luokkaa. Samoin parakeissa on aineopetuksen tiloja. – Kyllä tätä remonttia on pohdittu ja suunniteltu huolella. Oppilaita, vanhempia ja opettajia on informoitu ja opastettu ja opastetaan edelleen niin, ettei mitään suurempaa kaaosta pääse syntymään. Jotakin pientä saattaa aluksi tietysti tulla eteen, mutta eiköhän siitä selvitä, rehtori Kettunen uskoo. Punakiventiellä sijaitsevan Vuosaaren ala-asteen koulun viereen nousseet rakennukset ovat sisältä tosi hienoja, joten on hieman vähättelyä puhua vain ”parakeista”. – Ne on suunniteltu kestämään ainakin kymmenen vuotta eteenpäin, ja ne tulevat olemaan myös Vuosaaren ala-asteen koulun käytössä, kun koulun suunniteltu peruskorjaus vuonna 2014 alkaa, kertoo koulun rehtori Jukka Isohanni. – Nyt niihin mahtuu kahdeksan luokkaa, mutta rakennuksia tulee lisää aina 14 luokkaa varten, Isohanni kertoo. Koulun tontti on sen verran pieni, että rakennusten sijoittelu tulee olemaan tarkkaa puuhaa. – Punakiventien koulu viettää syyskuussa 40-vuotisjuhliaan avoimien ovien merkeissä. 15.9. kaikki koulun entiset ja nykyiset

oppilaat, vanhemmat ja opettajat ovat tervetulleita muistelemaan menneitä kakkukahvien ja mukavan non stoppina pyörivän ohjelman merkeissä. Samana päivänä pidetään myös vanhempainyhdistys Vakkyn kanssa perinteiset

syysmarkkinat koulun pihalla, rehtori Jukka Isohanni kertoo. Kekkereistä kerrotaan enemmän tämän lehden palstoilla lähempänä juhlapäivää. Rehtoreita haastatteli: Eero Honkanen

– Näihin parakkeihin siirtyy myös Vuosaaren ala-asteen koulu, kun peruskorjaus vuonna 2014 alkaa, kertoo rehtori Jukka Isohanni.


Vuosaari

SYYSTREFFIT VUOSAARESSA

Ostarin viereinen kaavamuutos jäi pöydälle Kaupunginhallitus päätti jättää vielä pöydälle Vuosaaren pohjoisen ostoskeskuksen viereisen katu-, puisto- ja vesialueiden asemakaavan muuttamisen. Asemakaavan muuttaminen mahdollistaa rakentaa nykyisen ostarin viereen uutta liike- ja palvelutilaa sekä palvelutalon ikääntyville. Myös uusi päiväkoti on osoitettu ostarin viereiselle tontille.

Suomen kielen kurssit Suomen kielen kurssit maahanmuuttajille alkavat jälleen 3.9.2012 Asukastila Fokassa, os. MeriRastilan tie 14 B. Alkeisryhmä 1 maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9–10.30 ja alkeisryhmä 2 maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 11–12.30. Kurssikirja on Suomen mestari 1. Ilmoittaudu kurssille henkilökohtaisesti 27.8. klo 14–18 Asukastila Fokassa. Kurssin materiaalimaksu on viisi euroa.

Finnish for beginners Finnish for beginners -courses start again 3.9.2012 in Asukastila Fokka, addr. Meri-Rastilan tie 14 B. Group 1 on Mondays and Wednesdays from 9 to 10.30 and group 2 on Mondays and Wednesdays from 11 to 12.30. Suomen mestari 1 is the course book. You should register personally in Fokka 27.8. between 14 and 18 o´clock. Material fee is five euros.

Teatteri IHME esittää: Agatha Christien

HIIRENLOUKKU Ohjaus: Ari Wahlsten VUOTALOSSA, Mosaiikkitori 2 Ensi-ilta: lauantai 11.8. klo 18 Muut: su 12.8./ ti 14.8./ ke 15.8./ Pe 17.8./ la 18.8./ su 19.8./ ma 20.8./ ke 22.8./ to 23.8. (taiteiden yö). Esitykset: ark. klo 18 su klo 17 Liput: 14/12€ ovelta 1h alk. käteinen Varaukset: liput@teatteriihme.fi p. 040-8761586 www.teatteriihme.fi facebook/teatteriihme

Lapsena ja nuorena Kallvikissa ja Nordsjössä 1940–1963 asuneet: Tilaisuus pidetään Rastilan Kartanossa 8.9.2012 klo 17. Tarjolla illallinen, joka sis. tervetuliaismaljan, lohikeiton, jääveden, kotikaljan ja kakkukahvit. Hinta 20 €, joka maksetaan tilille Nordea 143250-139902. Ilmoittautuminen p. 050-563 4520 ”Pojen” H. Sandberg. Ilmoittautuminen 1.9. mennessä klo 10–15.

5


6

Vuosaari

Monikulttuurileiri tarjosi hengähdystauon – Voi, täältä saa voimaa arkeen! Olisipa tällaisia hengähdysmahdollisuuksia enemmänkin, sanoi marokkolaissyntyinen Ilham Laaguid monikulttuurisella perheleirillä. Itä-Helsingin seurakuntien diakoniatyö järjesti kolmipäiväisen leirin kesäkuussa Vuosaaren kulttuurikeskus Sofiassa. Leirien päätarkoituksena on tarjota lepoa ja vaihtelua arkeen perheille, joilla ei välttämättä muutoin olisi mahdollisuutta lähteä lomalle. – Leirillä saa yhteyden muihin samankaltaisessa tilanteessa eläviin ja vertaistukea heiltä, mainitsevat ohjaajana toimineet diakonit Kaarina Kauppila Vuosaaren seurakunnasta ja Susanna Pekkonen Mikaelin seurakunnasta. Heidän lisäkseen ohjaajina oli lastenohjaajia ja vapaaehtoistyöntekijöitä. Leiriläisinä oli lähes 40 lasta ja vanhempaa, joiden juuret ovat eri puolilla maailmaa: Kongossa, Marokossa, Venäjällä, Vietnamissa, Thaimaassa muun muassa. Nyt he asuvat Itä-Helsingissä. Monen mielestä mukavinta olivat uudet tuttavuudet ja lasten uudet kaverit. Monikulttuurileirit ovat avoimia eri uskontoja tunnustaville. Keskusteluhetkien, saunomisen, leikkien ja muun ohjelman ohessa näillä leireillä on luterilainen hartaushetki, johon voi osallistua valintansa mukaan. Seurakuntien monikulttuuriset

Taiteiden yönä Aurinkolahdessa tapahtuu

Meri-Rastilassa asuva Ilham Laaguid harmitteli jo etukäteen leirin nopeaa päättymistä. − Minä ja 9-vuotias poikani molemmat olemme leiriin todella tyytyväisiä, hän kertoi kankaanpainannan lomassa. perheleirit käynnistyivät Helsingissä 1990-luvulla Vuosaaren seurakunnassa. Siitä pitäen niitä on järjestetty Itä-Helsingissä ja muuallakin pääkaupungissa, eikä tarve ole ainakaan vähentynyt: − Tällaista virkistystä kaiva-

taan, sillä tämäkin leiri täyttyi nopeasti, Kauppila kertoo. Kuva ja teksti: Eila Jaakola, Itä-Helsingin seurakuntien diakoniatiedotus

Aurinkolahdessa vietetään taas ensi viikolla perinteistä ja leppoisaa Taiteiden yötä. Aurinkolahti-Seura järjestää yhteistyökumppaneidensa tukemana koko perheelle sopivaa ohjelmaa Aurinkolahden aukiolla torstai-iltana 23.8. klo 18–22. Tarjolla on monenlaista katsottavaa, kuunneltavaa, syötävää sekä mukavaa yhdessäoloa: taidetta iloksemme! Tapahtuman avaa perheen pienimmille suunnattu ohjelmanumero: klo 18 ”Pepin ja Maddaleenan matkassa”, jossa tutut lasten ystävät, laulava ja tanssiva nukke sekä Peppi Pitkätossu konsertoivat ja hauskuuttavat perheen pienimpiä. Klo 19 alkaen Kalle Salonen & co-jazzyhtye viihdyttää yleisöä estradilla. Aki Suzuki Spirits – japanilaista kansantanssia, yleisö mukaan osuudella klo 19.30 alkaen. Ohjelmanumeroiden välillä voi käydä virkistäytymässä puffetissa, jossa myynnissä: kahvia, munkkia, grillimakkaraa ja mehua. Illan aikana on myös mahdollista ostaa Aurinkolahti-aiheisia postikortteja 1 euron hintaan ja saada niihin samalla Aurinkolahden Taiteiden yön erikoisleima.

Leimauspiste on puffetin läheisyydessä. Klo 18–21 ”Shooting against the light”, valokuvaaja Johanna Halosen johdolla yleisöllä on mahdollisuus osallistua valokuvausproduktioon rannalla, meren äärellä. Klo 20 päästetään jälleen vauhtiin ”Kalle Salonen & co” – jazzin ehdoilla. Tilaisuudessa on mahdollisesti myös ennalta vahvistamatonta yllätysohjelmaa Taiteiden yön luonteeseen liittyen. Ilta päättyy n. klo 21.50 alkavaan komeaan ”Tähtien tanssi” -ilotulitukseen, jonka toteuttaa Skystar oy. Ohjelmisto- ja aikataulumuutokset ovat mahdollisia/säävaraus. Kaikki ovat lämpimästi ja taiteellisesti tervetulleita viettämään yhteistä iltaa Aurinkolahteen Taiteiden yön merkeissä! Tilaisuuteen on vapaa pääsy! Helsingin Aurinkolahti-Seura ry


7

Vuosaari

Kysy oma tarjous - saat kunnon laatua!

Vielä on kesää jäljellä! SU 19.8. GRILLIBUFFET terassilla 10 € alkaen klo 12.00 (säävaraus). Vielä muutamia vapaita paikkoja Mainingin perinteisille Rapuillallisille pe 17.8. klo 19.00. Menu 43 € Pöytävaraukset: P. 09 3257008 / info@ravintolamaininki.fi Elokuussa ravintola avoinna päivittäin, syyskuussa la–su.

Beachfutisturnauksen tulokset: Toisen kerran järjestetyn Aurinkolahden beachfutisturnauksen sarjojen kolme parasta joukkuetta: Miehet (8 joukkuetta): 1. GFT Gravity 2. GFT Ydin 3. MILF Hunters Naiset (13 joukkuetta): 1. Viikingit Ladies 2. FC Makeat Munkit 3. Hot Shots Yrityssarja (6 joukkuetta): 1. Terminaaliturbot 2. FC Rondo 3. Valloittajat Järjestäjien, eli FC Viikinkien, tarkoituksena on järjestää ensi vuonna turnaus myös junioreille.

HIERONTAA Saseka-talolla

*kuivakuppausta *akupainantaa *lämpöhoitoja Elo-syyskuussa 3 kerran jälkeen ilmainen päähieronta!

Koulutettu hieroja

Kalkkihiekantie 6, Vuosaari P. 041-513 7630.

Rangan liikkuvuutta ja hyvää oloa

pilateksesta ja joogasta. Tunnit ke klo 18 Hannakodilla. Starttikerrat UUSILLE: * pilates su 19.8. klo 11–13 * jooga su 19.8. klo 13–15 Yhteydenotot: mari@marioksman.fi 040 529 3680

Naisten sarjan voitto meni Viikingit Ladies -joukkueelle.


8

Vuosaari

Taiteiden yö käynnistää Vuotalon syyskauden elämä suistuu raiteiltaan, kun naapuriin muuttaa räväkkä ja elämäniloinen rouva Hop. Musiikkipitoinen esitys nähdään Vuotalossa torstaina 4.10. klo 10.

Klassikkosarjassa Kaurismäen elokuvia

Vuotalon yksi syksyn maanantaileffoista on Le Havre 10.12. Vuotalon syksyn ohjelmisto käynnistyy Taiteiden yönä torstaina 23.8. klo 17–20. Koko perheelle suunnatussa tapahtumassa pääsee kokemaan ja tekemään taidetta itse. Talo täyttyy työpajoista, musiikista ja teatterista. Lasten iloksi tapahtumassa jaetaan ilmapalloja ja aulasta voit bongata kulttuurikeskuksen oman maskotin Krokon. Vuosaaren kirjastossa tehdään kierrätyshengessä muun muassa lippusiimoja, kortteja ja ruusukkeita poistokirjoista klo 17–19. Vuotalon gallerian kaksikielisessä työpajassa askarrellaan lippuja ja viirejä klo 17.30–19.30. Nukketeatteri Sytkyt ihastuttaa lapsiperheitä nukketeatteriesityksellään Peukalo Liisa klo 17.30 ja 19. Puotin Laulu konsertoi aulassa klo 17 ja Dan Söderholmin sanaton esitys katuteatterin keinoin nähdään klo 18. Viimeinen näytös Vuosaarelaisen Teatteri Ihmeen Hiirenloukusta nähdään Vuosalissa klo 18 (liput 14/12 €). Näytelmää suositellaan yli 13-vuotiaille.

Runsasta ja laadukasta musiikkitarjontaa Seitsemäntoista-miehinen Jaso – Jazz Society Big Band avaa Vuotalon konserttisyksyn solistiensa Mikael Konttisen ja Anne Tanskasen kanssa lauantaina 8.9. klo 15. Orkesteri on tehnyt musiikkia yli 30 vuotta ja puhaltanut hyvää tuulta juhlakansaan tuhansissa tilaisuuksissa Suomessa, Euroopan maissa ja USA:ssa. Vuotalon konsertissa kuullaan iskelmätaivaan helmiä ja muita tunnettuja kappaleita. Syksyn uutuutena nähdään Vuotalossa ja Stoassa toteutettava Maa ilmassa -klubisarja. Sarjan avauskonsertissa 22.9. klo 19 kuullaan Menard Mpondan luotsaaman, tansanialaistaustaisen perheyhtyeen The Mpondasin energistä musiikkia. Yhtye esittää Tansanian eri alueiden lauluja, joista suurin osa on peräisin Ngoni-heimosta. Sarjan muut konsertit ovat Ethnopolis 30.11. (Vuotalo) ja Ali Amran 5.10. (Stoa). Yksi syksyn kohokohdista on UMOn ja ruotsalaisen solistin Magnum Coltrane Pricen uutta funkia ja soulia esittelevä tuotanto Supermusic 9.11. klo 19. Toisena solistina kuullaan Janna Hurmerintaa ja kapellimestari-

8.9. Anne Tanskanen yksi Jazz Society Big Bandin kanssa esiintyvistä artisteista. na toimii alansa huippu ruotsista Nils Landgren. Konsertissa päästään tunnelmoimaan soulin, funkin ja r’n’b:n klassikoiden parissa. Lasten suosikki, Pikku-Kakkosestakin tutuksi tullut, Mimmit esiintyy Vuotalossa joulukuun ensimmäisenä päivänä klo 14. Mimmien Talvi -esityksessä kuullaan Pakkasherrasta sekä muista talveen ja jouluun liittyvistä tarinoista. Mimmien energiaa ja iloa pulppuava soundi uppoaa taatusti myös lasten vanhempiin!

Hienoja teatterivierailuja aikuisille ja lapsille Vuosalissa nähdään tänä syksynä monta kiinnostavaa teatterivierailua. Teatteri Metamorfoosin naamio- ja esineteatterin keinoin toteutettu, sanaton esitys Sauna avaa koko naisen elämänkaaren – nuoruuden, keski-iän ja vanhuuden 10.11. klo 19. Susanna Haaviston ohjaama ja käsikirjoittama yhden naisen näytelmä Piaf – pakko saada laulaa, pureutuu yhteen aikansa vaikuttavimmista laulajista, Edith Piafiin 17.11. klo 19. Lapsiyleisön riemuksi Nukketeatteri Annos esittää keramiikkataiteilija Birger Kaipiaisen runollisesta taiteesta inspiraation saaneen esityksen Sukellus orvokkimereen 15.9. klo 14. Nukketeatteriesityksessä Herra Hillitty joutuu aikamoiseen pyöritykseen vieraillessaan museossa. Teatteri Rollon esityksessä Hip Hop Jou rauhaa rakastavan Herra Hipin

Syksyn kuluessa Vuotalossa nähdään paljon elokuvia kaikenikäisille aina Naperokinosta Klassikkosarjan elokuviin. Helsinki 200-vuotta pääkaupunkina juhlavuoden kunniaksi nähdään kolme Aki Kaurismäen elokuvaa Laitakaupungin valot 24.9. klo 18, Mies vailla menneisyyttä 12.11. klo 18 ja Le Havre 10.12. klo 18. Laitakaupungin valot kertoo epäonnisesta Koistisesta, joka menettää sekä työnsä, vapautensa että haaveensa. Elokuva voitti parhaan kotimaisen elokuvan Jussi-palkinnon 2007. Mies vailla menneisyyttä on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia elokuvia. Elokuvassa muistinsa menettänyt mies joutuu rakentamaan elämänsä uudestaan. Le Havre on Boheemielämän (1992) ohella toinen Kaurismäen ranskankielisistä elokuvista. Elokuva kertoo entisestä menestyskirjailijasta, joka yrittää pelastaa pakolaislapsen. Elokuva voitti Jussi-palkintoja kuudessa eri sarjassa. Kaikkiin Vuotalon elokuvanäytöksiin on vapaa pääsy. Lisätiedot tapahtumista sekä Vuotalon koko syksyn ohjelmisto löytyvät nettisivuilta www.vuotalo.fi

4.10. lapsille on luvassa Teatteri Rollon musiikkipitoinen esitys Hip Hop Jou.

8.9. Jaso Big Band laulusolistinaan Mikael Konttinen.

30.11. syksyn uutuutena nähdään Maa ilmassa -klubisarja, illan esiintyjänä Ethnopolis. Photo: Alejandro Lorenzo

FC Viikingit haki pisteet Oulusta Viikkarit kaatoi Ykkösen vierasottelussa OPS:n 0–1. Voittomaalin teki Teemu Honkaniemi rangaistuspotkusta. Viikingit kohtaa seuraavaksi PK-35:n kotonaan lauantaina 18.8. klo 17.

9.11. UMO:n ja ruotsalaisen solistin Magnum Coltrane Pricen uutta funkia ja soulia esittelevä tuotanto Supermusic.

RoPS FC Viikingit PK-35 SJK AC Oulu JIPPO FC KooTeePee OPS FC Hämeenlinna HIFK

49 35 33 29 26 25 19 19 15 11

Viikingit voitti lentisturnauksen Vuosaaren Viikinkien lentopalloilijat osallistuivat jälleen Savonlinnassa järjestetyyn Linna-Volley Tournamentiin. Turnaus oli järjestyksessään jo kolmaskymmenesneljäs. Viikinkinen I joukkue Hamletit voitti puhtaalla pelillä miesten Csarjan, johon osallistui 14 joukkuetta. Viikkareiden II joukkue Harald, eli hieman vanhemmat ukot, sijoittui miesten 19 joukkueen Dsarjassa viidenneksi.


9

Vuosaari

Lukijalta

Länsimetron lyhyet laiturit pidemmiksi

On kuulunut hälyttäviä tietoja siitä että kun länsimetroon on suunniteltu lyhyitä laitureita, niin se vaikuttaisi heikentävästi Helsingin metroliikenteen palvelutasoon. Kun tehdään, niin tehdään kunnolla. Aikanaan yritettiin kustannussyistä tehdä Puotilassa puistoon maanpäällisenä vetona metrorata. Onneksi järki voitti ja metroasema Puotilaan tehtiin maan alle. Monet lähikaupunginosatkin tukivat Puotilaa tässä asiassa. Nyt on myös suunnittelussa

Kiitos sataman portista!

aika ottaa järki entistä enemmän mukaan. Länsimetron lyhyet laiturit voisivat tehdä sen, että Helsingissä metrovaunujen määrää jouduttaisiin vähentämään. Palvelutasojen heikennyksiä ei pidä tehdä. Metro on kestävän kehityksen liikenneväline, joten palvelutasoon pitää satsata eikä tehdä heikennyksiä. Myöskin vyöhykesysteemien käyttöönotto ei saa heikentää palvelukykyä. Ystävällisin terveisin Matti Pöhö

Monien toivoma portti on nyt asennettu Vuosaaren sataman melumuurin päähän.

Vuosaaren metro kauniissa ilta-auringossa. Kuva: Matti Pöhö.

Röyhkeitä varkaita Heinäkuun 26. murtauduttiin Fallpakan viljelypalsta-alueen, Melatien päässä olevalla parkkipaikalla palstaviljelijän autoon. Tapaus saatui vähän kello 16 jälkeen, keskellä kirkasta päivää. Viljelijän mukaan parkkipaikalla oli seissyt kirkkaanpunainen auto ja sen vieressä 4–5 nuortamiestä, jotka olivat jatkaneet matkaansa viljelypalstoille päin, mutta kadonneet jonnekin. Pojat olivat saattannet huomata viljelijän jättävän käsilaukkunsa auton takapenkille olkihatun alle, sillä takoven lasi oli rikottu ja laukku viety. Muuta arvokasta ei ollut ehditty ottaa, sillä viljelijä palasi paikalle jo aika pian.

Marimekon tummansinisessä laukussa oli rahaa, luottokortteja, ajokortti, kamera, reseptejä ym., joten vahinko oli huomattava. Paikalla olleista lasinpalasista päätellen tapaus ei ollut ensimmäinen, joten paikkaa kannattaa välttää. Asiasta jotakin tietäviä pyydetään ilmoittamaan havainnoistaan poliisille. Fallpakan palsta-alueella liikkuu paljon nuoria ja vanhempiakin muka poimimassa mummon marjoja. ”Mummo” ei aina kuitenkaan poimijoita tunne, eikä ”mummoa” ole aina olemassakaan. Tämä varoituksena muillekin. MP

Ovat Euroopan päättäjät vähän niin kuin napit vastakkain noissa valuutta-asioissa, ei tunnu löytyvän selvyyttä sotkulle, jonka eteläisten maiden kieroilut budjettiasioissa ovat aiheuttaneet. Mielestäni heidän olisi otettava lusikka kauniiseen käteen ja syötävä se soppa, jonka ovat keittäneetkin. Kyllä kansat siihen tyytyvät, kunhan asia järkevästi, perustellen kerrotaan ja teroitetaan, ettei muita mahdollisuuksia ole. Suomenkin oli valittava halutaanko itsenäisyys ja maksetaan sotavelat. Hyvin kävi, kun tunnustettiin se tosiasia, että jos ei rauhanehtoja noudateta, edessä on kansalle vielä pahempi kurjuus. Toivoa sopii, että Etelä-Euroopan päättäjät uskovat, että parempi on pysyä vuotavassakin ”eurove-

neessä” kuin hypätä tyrskyiseen devalvaatioiden ja pörssiromahdusten mereen. Suomen päättäjät tekivät euroon siirrettäessä ”töpön” siinä, että sentin ja kahden kolikot heitettiin yliolkaisesti syrjään. Tällä tavoin kansan kunnioitus (varsinkin lasten) rahaa kohtaan tuhottiin. Pennejä muita kolikoita säästämällä entisajan lapset saivat mukavia säästötuloksia tileilleen. Näin opittiin oikealla tavalla arvostamamaan rahaa. Nyt ei kansalla ole motivaatiota olla nuuka ja tarkka, kun voimassa ei ole pennit ja markka. Mutta kun keskitytään kunnon taloudellisen ”matokuurin”, niin oppivat eurooppalaiset taasen elämään suu säkkiä myöten. Juhani Pyhäluoto

Raha-asioita

Hyvä toimitus, kiitos vuosi sitten julkaisemasta jutusta, jossa käsiteltiin ajoneuvoilla ajoa horisontille vievällä kävelytiellä. Ongelmanahan oli lähinnä ulkomaiden rekisterikilvillä varustetut ajoneuvot, joiden kuljettajat kieltomerkistä huolimatta ajoivat alueelle tappaen yliajamalla elämiä   rantakäärmeistä linnunpoikasiin. Lisäksi roskia jäi grilleistä, oluttölkeistä, savukepakkauksista ja muovipulloista alueelle.

Nyt paikalle on laitettu ehdottamani portti, jonka käytännössä tulisi estää luvaton ajelu alueelle. Kyseinen paikka on luontoarvoltaan alueemme helmiä, joten pitäkäämme siitä hyvää huolta nyt ja meidän jälkeemme. Siksi suuri kiitos asian hoitamisesta apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurille, Helsingin Satamalle ja Staralle! Jorma ”Jote” Siitonen

Katu ja jalkakäytävä vääriä leikkipaikkoja Vuosaaren Pilvilinnankadulla on viritelty jos jonkinlaisia potkulautahyppyreitä jalkakäytäville ja ajoradalle häiriten jalankulkua ja pyöräilyä sekä myös autoliikennettä. Huomauttaminen ei auta,

vaan vastaan jupitetaan. Olisi hyvä puuttua asiaan ennen kuin on iso itku on edessä, kun joku jää auton alle tai loukkaantuu yhteentörmäyksessä. Nimim. Huolestunut

Marionettiteatteria Vuosaaren kesäjuhlilla Kesäjuhlien ohjelman nukketeatteriosuus on muuttunut: Teatteri Helmen sijasta lauantaina 18.8. Lohikäärmepuistossa esiintyy Marionettiteatteri Bojan Baric. Bojan Baricin Marionettien vierailuesityksessä nähdään kokoelma sirkustaiteilijoiden, tanssijoiden ja muusikoiden esityksiä musiikin kera: marionetit heräävät näyttämöllä eloon ja esittävät kukin oman ohjelmanumeronsa; musiikkia, tanssia, laulua ja sirkustemppuja. Esityksen nuket ovat vanhoja varietee- eli lankamarionettinukkeja. Nuket on rakennettu suoriutumaan jostain erityisestä tehtävästä, kuten yhdellä pyörällä ajamisesta, veitsen heitosta, napatanssista tai nuoralla kävelemisestä. Runkona on käytetty puuta, joka on kasvatettu maailmansotien aikaan. Marionetit on rakentanut Josef Vitek, nukkemestari, jota pidetään nukenrakennuksen Stradivariuksena. Marionettien vierailuesitys kunnioittaa vanhaa keskieurooppalaista marionettiperinnettä. Maailmassa on vain muutama nukketaiteilija, joka esittää numeroita lankamarionettinukeilla. Nukeilla näytteleminen, käsikirjoitus, ohjaus, valot sekä musiikin sävellys ja sovitus: Bojan Baric, nuket: Josef Vitek. Esitys sopii kaikille yli 3-vuotiaille. Vuosaaren kesäjuhlien koko ohjelma on luettavissa ilmoituksessa muualla tässä lehdessä.

Lasten nukketeatterileiri pidettiin Sjökullassa

Vuosaari-Seuran Sjökullan torpan kunnostus on valmis. Ensimmäinen teatterileiri, nukketeatterityöpaja, toteutettin 6.–8.8. Päätösjuhlaa seurasi täpötäysi katsomo. Nukketeatteriohjaaja Terhi Rinne opasti lapset tekemään kolme erilaista nukkea, joiden avulla harjoiteltiin esiintymistekniikkaa ja keksittiin itse vuorosanat. Yleisö ihasteli erityisesti pöytäteatterin näytelmää Kolme pientä porsasta. Nuket oli askarreltu luonnonmateriaaleista. Kuva: Anja Hinkkanen

VUOSAAREN KESÄJUHLAT la–su 18.–19.8. Katso ohjelma sivulta 5!


10

Vuosaari

* Hammashoito, protetiikka * Mini-implantit kokoproteesin tueksi Palveluksessanne myös yleislääkäri, psykiatriaan ja sisätauteihin erikoistuva lääkäri, fysioterapeutti ja hieroja. Ajanvaraus ma–ke, pe 8 (9)–15, to 11–18.

25€

MIESTEN HIUSTENLEIKK. ei jenkkisiili

85€

2-VÄRIVÄRJÄYS +muotoon leikk. +föön.kamp. alkaen

Hiustenpidennykset / Laura ja Jaana

Mirja, Elena, Laura ja Jaana

Puppe on palannut takaisin töihin äitiyslomalta. Tervetuloa uudet ja vanhat asiakkaat!

Toimitus: Merikorttikuja 6 E 00960 Helsinki Puh: 09-3212 556 Internetsivut: www.vuosaarilehti.fi Sähköposti: vuosaarilehti@vuosaarilehti.fi Julkaisija: VuoPress Ky Ilmestymispäivä: Keskiviikko

Ilmoitushinnat: 1,5€/mm+alv. Ilmoitukset, toimitus, jakelu: 09-3212 556, 040-5538 857 Päätoimittaja: Eero Honkanen 040-5538 857 eero.honkanen@ vuosaarilehti.fi Painopaikka: I-Print Oy, Seinäjoki


11

Vuosaari

Murhaavan hyvä Hiirenloukku Teatteri IHME Vuotalossa Käsikirjoitus: Agatha Christie Ohjaus ja sovitus: Ari Wahlsten Puvut ja maskeeraus: Sinikka Mäki Äänet ja tehosteet: Jarkko Harmes Valot: Paavo Kolttola Tuottaja: Eero Hildén Näyttämöllä: Reetta Lappalainen, Aku Neuvonen, Ari Murto, Satu Toivonen, Reijo Skog, Mirja Oksanen, Harri Keskumäki ja Mika Syvänen Teatteri IHME on ottanut käsittelyynsä Agatha Christien näytelmän Hiirenloukku. Ajankohta on mitä sopivin – onhan näytelmää esitetty nyt yhtäjaksoisesti 60 vuotta Lontoossa. Siksi herääkin helposti epäilys, voiko Vuotalossa nähtävässä versiossa olla mitään uutta tai yllättävää. Epäilys on turha ja kertakaikkisen väärä. Teatteri IHMEen Hiirenloukku on varsin moderni ja raikas tulkinta sekä ylöspanoltaan että näyttelijöiden ilmaisun suhteen. Ohjaaja Ari Wahlsten on saanut piiskatuksi ryhmänsä mainioon iskuun, josta ei muutamaa liian hiljaa lausuttua repliikkiä enempää löydä varsinaista moitittavaa. Laatutyötä siis. Todellisen urotyön Wahlsten on kuitenkin tehnyt tekstin sovittamisessa. Näytelmä on siinä käsittelyssä lyhentynyt ja ryydittynyt, ja siitä on kaivettu esiin runsaasti komediallisia aineksia. Varsinkin esityksen alkupuolisko on täynnä hauskoja hetkiä, mutta loppua kohti ne tietenkin antavat tilaa murhamysteerin ydinasialle eli murhaajan kiinnisaamiselle. Tyyppigalleria on värikäs. Majatalon isäntä ja emäntä ovat sydämellinen nuoripari ongelmineen.

Heidän kanssaan jää lumimyrskyn saartamaksi lauma motellivieraita, joita voisi arkkityypittää seuraavasti: juoppo, tantta, syöjätär, gay ja kummajainen. Näiden joukosta yrittää murhaajaa seuloa esiin pisteliäs ja maaninen etsiväkersantti Trotter. Lavastus ja puvustus ovat mustavalkoisia, mikä luo mukavasti vanhahtavaa ilmapiiriä toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan sijoittuvalle tarinalle.

Hiirenloukkua ei ole juurikaan esitetty pääkaupunkiseudulla ja maakunnissakin vain harvakseen. Itse olen nähnyt sen aiemmin kahdesti ja voin ilolla todeta, että Teatteri IHMEen tulkinta on näkemistäni ylivoimaisesti paras. Seppo Miettinen Esitykset: ke 15.8., pe 17.8., la 18.8., su 19.8., ma 20.8., ke 22.8. ja to 23.8. Arki ja la klo 18, su klo 17.

Tanssi, sinä viaton

”hop, hei saatana siivoaa lohkareet lentää murskaa maan matoset kaatuvat kodit, palavat pedit perkele pesee laavalla luuttuaa kaikki raot valuu, roiskuu

Koti- ja lastenhoitoapu Aurinkolahteen, iltapv 2–3 h noin 15 arkipv / kk. Ajalle syyskuu-kesäkuu 2013. Tied. klo 17 jälkeen: 050-458 9615 tai 050-401 5941.

Vuosaaren kirkkoherranvirasto Virasto: Satamasaarentie 7, avoinna ma, ti, to ja pe klo 9-13 ja pappi päivystää klo 10-13. Keskiviikkona virasto on auki klo 14-18 ja pappi päivystää klo 15-18. Virasto: 09 2340 6500. Päivystävä pappi: 09 2340 6502, fax 2340 6501, vuosaari.srk@evl.fi.. Diakoniatyön keskitetty ajanvaraus- ja palveluaika tiistaisin klo 9–10, p. 09 2340 6518 / paikan päällä Albatrossin seurakuntatilassa, Kahvikuja 3 (ajanvaraus, neuvonta, ohjaus).

nen. Musiikki: Sakarat, Anja, hanuri, Tane, kitara, Seppo, saksofoni ja Teija pikku piano harmonin tyyliin.

Majatalon isäntä (Aku Neuvonen) ja etsivä Trotter (Mika Syvänen) napit vastakkain, arkkitehti Wren (Ari Murto) tarkkailee.

Tarja Strandén-Korpela: Vuosaarelaiselta Tarja StrandénKorpelalta on ilmestynyt esikoisrunokirja ”Tanssi sinä viaton”. Runot kuvaavat konkreettisella tavalla naisen elämänkaarta. Luonnon metaforat toimivat mielen näyttämönä, se mikä tapahtuu luonnossa, tapahtuu myös ihmismielessä. Rakkausrunoissa käsitellään intohimoa, hellyyttä, kaipausta ja lopulta vihaa, pettymystä, surua ja luopumista ja sitten toivoa, unelmia. Runot kuvaavat oivallisella tavalla myös naisen arkea ja naisen erilaisia rooleja; lasta tuudittavaa äitiä, kodissa siivoavaa naista, joka kuuraa, jahtaa villakoiria ja siinä samalla purkaa vihan tunteitaan, erittelee parisuhdettaan. Naista, joka viehättyy ohi kulkevista miehistä, tuntee intohimoa, tutustuu itseensä ja ihmisyyteen. Riemullisella ja voimakkaalla tavalla kirjoittaja purkaa vihantunnetta runossaan ”hop, hei”:

vuosaarilehti@ vuosaarilehti.fi

Vuosaaren kirkko Satamasaarentie 7 Su 19.8. klo 11 Kansanlaulumessu. Liturgia ja saarna Johanna Joro-

tulinen virta hakkaa saatanan sakki tuhkaa, tomuttaa päivästä yön pirteät pirut kipinäsuihkussa lopuksi kylpee” Rakkausrunojen kautta Strandén-Korpela kuvaa runoissaan ihmisen kasvua omaksi itsekseen. Inhimillisen kasvun teema jatkuu runossa ”siunattu”. Siinä hulluuden ylistys julistaa erilaisuuden ja muutoksen mahtavaa voimaa, joka saa ihmismielen muuttumaan ja joen virtauksenkin kääntämään suuntansa lopussa huudahtaen: ”tanssi sinä viaton”. Kuolemakin vilahtaa runoissa, mutta humoristisella tavalla, se laulaa itikkana virttä korvanlehdellä. Runot ovat herkkyydessään ja koskettavuudessaan pysäyttäviä kuin pieniä kuvakertomuksia. Kirjan loppuosan runot versovat toivoa, selviytymistä, unelmia ja kasvun mahdollisuuksia, joita luonnon metaforat maalaavat herkin viivoin kuten runossa ”lumen läpi”. ”lumen läpi, joka kevät maankuori järkkyy lumikello nostaa päänsä”

Tarja Starandén-Korpela: Tanssi, sinä viaton Neirol Kustannus 2012 Saatavana: Kirjakahvila Pokkarista tai kustantajalta

Tarja Strandén-Korpelan runot ovat samalla sekä äärettömän herkkiä että väkeviä, kielikuvat ovat eläviä ja omintakeisia, elämää ”valon siiviläreikiä täynnä”. Kirjailija on tavattavissa Taiteiden yönä, torstaina 23.8. Vuotalon Kirjakahvila Pokkarissa klo 16.30, jossa hän esittelee kirjaansa ja antaa omistuskirjoituksia – ja jokaiselle kirjan ostajalle myös ilmaisen lipun teatteri IHMEen Hiirenkoukku-esitykseen, joka alkaa välittömästi tilaisuuden jälkeen. Kirja on saatavissa myös suoraan kustantajalta, www.neirol.fi. Liisa Mäki

Katukappeli Kauppakeskus Columbus, Vuotie 45, p. 2340 6575. To 16.8. klo 16-17 Pappi paikalla. Klo 18 Iltakirkko. Anne-Maria Jalovaara ja Teija Tuukkanen. Muuta Tule Merimieskirkon terassille viettämään kesäiltaa. Grilli kuumana elokuun loppuun saakka keskiviikkoisin klo 17-21. Provianttikatu 4, Vuosaaren satama.

Seuratoimintaa... Vuosaaren Demarit Osallistuvat la 18.8. kello 11–15 Vuosaaren kesäjuhlille Vuosaaren Lohikäärmepuistossa (Satamasaarentie 3). Demarien teltalla vierailee klo 11–12 apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) ja klo 11.30-12.15 SDP:n varapuheenjohtaja kansanedustaja Antti Lindtman. Paikalla myös kunnallisvaaliehdokkaita. Listatiedot: Ville Jalovaara, Vuosaaren demarien pj. ville.jalovaara@gmail.com AA-ryhmä Metro Kokoukset perjantaisin klo 19, Kahvikuja 3, seurakunnan kerhotilat, palvelukeskus Albatross. Tervetuloa! AA-vastausp. 0408484000. www.kolmio.org. AA-Ryhmät Vuo-Ryhmä ti klo 19 Meri-Rastilassa, Jaluspolku 3:ssa, Merirasti-kappelin tiloissa. Vuosaari-ryhmä to klo 19 Satamasaarentie 7, Vuosaaren kirkko. Auttavapuh. 09-750 200.

Vuosaaren Martat Hei Martat! Kesä alkaa olla lopuillaan ja syksy alkamassa. Aloitamme syyskauden iltapäiväivien tapaamisella 6.9. klo 14 kirkolla. Satamasaarentie 7. Naisten Pankista on tulossa luennoitsija kertomaan aiheesta ”Mikä on Naisten Pankki”. Huom! Kässärit huomioikaa kokoontumisajat 11.9. ja 25.9. klo 12–14 kokoonnutaan ideoimaan syksyn toiminnasta. Tervetuloa ja hyvää alkavaa syksyä vanhat ja uudet Martat. Vuosaaren Jehovan todistajat Su 19.8. Kannatko kaunaa vai annatko anteeksi? Su 26.8. Miten nuoret voivat selviytyä aikamme kriisistä? Esitelmät klo 17, Keltanotie 2, Puotinharju. Vuosaaren päivä kerrallaan AA Ryhmä kokoontuu lauantaisin klo 10–11. Osoiteessa Mustankivenkatu 2C. Kerhohuoneessa, käynti pihan puolelta.


12

Vuosaari

Vuosaari-lehti 26/2012  

Vuosaari-lehti on Helsingin Vuosaaressa ilmestyvä ilmainen paikallislehti. Vuosaari-lehti on ilmestynyt jo yli 45 vuotta ollen merkittävä pa...

Advertisement