Page 1

0 39 1 99 1

Viikonloppuna nautitaan

99

Palvelemme sunnuntaisin klo 12–18.

6

Marli Vital Mehujuomat 1l

Pastella Fettucine tuorepastat 250 g (5,56/kg)

95

Suomalainen

Kariniemen Broilerin fileepihvit hunajamarinoitu 6 kpl/pkt

Nestle Fitness aamiaismuro Original 375 g (5,31/kg)

1 kg

Hinnat voimassa COLUMBUKSEN S-marketissa tammikuun loppuun asti ellei toisin mainita. Palvelutorilta

l

7

2

80

Hinta voimassa to–su 13.–16.1.

99

/kg

Heimon Kala Norjalainen lohifilee pakattu n. 0,8–1,4 kg/pkt 2/talous

Suomalainen

0

Atria Naudan paistijauheliha 10% 400 g (7,48/kg)

0

99

Hinta voimassa to–su 13.–16.1.

Suomalainen

14

95

/kg

Atria Marinoitu reisikoipi n. 1,1 kg /pkt 3/talous

l

5

/kg

Pommerherkku

Leipäjuustosalaatti

85

59

X-tra Virvoitusjuomat 6-pack 9 l (0,38/l) (sis. pantit 2,40)

Atria Pizzat 200 g (2,95/kg)

0 079 89

Hinta voimassa su 16.1. asti

X-tra Uunilenkki 400 g (2,23/kg)

Israelilainen kirsikkatomaattirasia 250 g (3,16/kg)

0

99

Hinta voimassa su 16.1. asti

Italialainen Kiivirasia 500 g (1,98/kg)

9

48

Hinta voimassa 1.1.2011 alkaen

Olvi Lonkerot 6-pack 1,98 l (4,33/l) (sis. pantit 0,90)

Palvelemme ma–pe 7–21, la 7–18, su 12–18.

smarkethokelanto.fi

S-market Columbus, Vuotie 45, 00980 Hki, p. 010 76 61100 BONUS JOPA 5 %

MAKSA S-ETUKORTILLA, SAAT MAKSUTAPAETUA 0,5 %

HOK-ELANTO.FI


K

Sillalta jäätä tuulilasiin

Sunnuntaina 9.1. klo 17.10 heitettiin Vuotie 13 kohdalla kävelysillalta jääklimppi Vuotietä ajaneen auton tuulilasiin. Ford Galaxysta hajosi tuulilasi. Sillalta nähtiin poistuvan kahden noin 15-vuotiaan pojan. Pojat olivat pukeutuneet tummiin vaatteisiin. Vihjeitä tekijöistä voi ilmoittaa poliisille 071-877 4002.

Murto autoon Neitsytsaarentiellä

Sunnuntain 9.1. klo 20 ja maanantain 10.1. klo 07 välillä oli Neitsytsaarentie 7:n kohdalla murtauduttu BMW:hen sivuikkuna hajottamalla. Autosta oli varastettu Pioneerin autosoitin ja ajonestolaitteen käynnistystikku.

Sakottaminen kismittää hiihtäjiä Mustavuoressa

Niinisaarentien parkkipaikalle (entisen kaatopaikan tien varrella) mahtuu kymmenkunta autoa, Itäväylän parkkipaikalle Porvoontien varteen noin viisi autoa. Kun Mustavuoren kävijämäärät liikuvat viikonlopun hurjimpina päivinä pikemminkin tuhansissa kuin sadoissa, niin autojen sakottaminen kaatopaikan tien varrella tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä. -Lisää parkkitilaa, kuuluu hiihtäjien toive!

Lappuliisat ovat viime päivinä muistaneet Mustavuoressa hiihtäneitä. Kaatopaikan tien varteen on hiljattain ilmestynyt ajokieltomerkki. Se jää helposti huomaamatta tien varteen vuosien aikana pysäköimään tottuneilta autoilijoilta. Merkki estää myös pysäköinnin. Se on pystytetty lumenkaatopaikalle menevien kuorma-autojen takia. Ennen kuorma-autot mahtuivat hyvin ohittamaan tien toiseen reunaan pysäköidyt henkilöautot, mutta tänä talvena on tilanne on jostain syystä muuttunut. -Miksi, ihmettelevät autoilijat. Mustavuoren suosio ulkoilijoiden keskuudessa on kasvanut parin viime vuoden aikana räjähdysmäisesti. Nykyiset parkkipaikat ovat kävijämääriin nähden täysin riittämättömät. Laajennetun parkkipaikan suunnittelu on syytä laittaa heti käyntiin.


Signe Branderin kuvia Vuotalossa

Mosaiikkitorin parkkihalli: -Ken tästä käy, voi kaiken toivon heittää?

Ei kenenkään -parkkihallissa tapahtuu: Signe Branderin upeita valokuvia on edelleen nähtävänä Vuotalon aulaan pystytetyssä näyttelyssä. Kuvia Helsingistä ja helsinkiläisistä 1907-13 on mahdollista ihastella 11.2. saakka. Kuvassa kauppatorin torikauppiaita vuonna 1907.

Vuosaaren terveysasema tiedottaa:

Tipaton tammikuu -tapahtuma

Alkoholinkäyttö on taitolaji. Elämäntapaliiton kouluttaja kertoo, vastaa ja vinkkaa alkoholinkäyttöön liittyvissä asioissa. Tilaisuus keskiviikkona 26.1. Vuosaaren kirjastossa Vuotalossa, Mosaiikkitori 2, klo 16-18. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Ennakkotieto remontista

Toimistoremontti terveysasemalla alkaa tämän hetkisen tiedon mukaan viikolla 3, keskiviikkona 19.1.2011 Remontissa 5. kerroksen asiakaspalvelutoimistoja parannetaan äänieristyksen osalta. Tavoitteena on saada potilaille parempi asiointirauha ja samalla rauhallisemmat puhelinpalvelutilat henkilökunnalle. Kun 5 kerroksen remontti valmistuu, kaikki toimistopalvelut yhdistyvät ja siirtyvät 5 -kerrokseen. Muutostöiden ajan kaikki toimistopalvelut ovat tarjolla 3. kerroksessa. Avoinna on kaksi toimistoa, jotka molemmat palvelevat alueen kaikkia asukkaita. Lisäksi pyritään pitämään koko ajan avoinna reseptipiste entisen neuvonnan tiloissa keskellä 3. krs aulaa. Siellä voi asioida ilman vuoronumeroa. Se on tarkoitettu vain reseptiasiakkaille. Suurien asiakasmäärien ja rajoitettujen toimistotilojen vuoksi on todennäköistä että odotustilat ja asiakaspalvelu ruuhkautuvat ajoittain. Suosittelemme laboratorioon menijöiden käyttävän B- porrasta tai B- hissejä remontin ajan. (2 krs:ssa pankin puoleiset ja 1 krs:ssa kahvion puoleiset pikkuhissit ja porraskäytävä). Remontin arvioitu kesto on 2-3 kuukautta. Pahoittelemme remontin aiheuttamaa tilapäistä hankaluutta. Ystävällisin terveisin Vuosaaren terveysaseman henkilökunta!

Kirjoja viidellätoista eri kielellä! Tiesitkö, että Vuosaaren kirjastosta voi lainata kirjoja viidellätoista eri kielellä? Niteitä on yhteensä 72 000, joista yli 6500 on vieraskielisiä. Lainata voi vaikka kiinan, turkin tai espanjankielisiä kirjoja. Enemmän asiasta sivulla 4.

Mosaiikkitorin murheellista mainetta niittäneessä parkkihallissa poltettiin vuodenvaihteessa kaksi autoa, toinen Loppiaisena 6.1. Pelastuslaitoksella oli vaikeuksia sammutustöissä voimakkaan savun takia. Lisäksi hallin sammutusjärjestelmä ei toiminut kunnolla ja vesiputket olivat jäässä. -Ihmetteleekö sitä kukaan? Mosaiikitorin parkkihalli on herättänyt kummastusta vuosaarelaisissa jo pitkään: Hallissa tehdään jatkuvasti ilkivaltaa, paikkoja sotketaan ja särjetään, mutta kukaan ei tunnu ottavan vastuuta hallin hoidosta. Ilmeisesti vastuu kuuluu HSL:lle? -Viesti on kuitenkin selvä: Älkää tuoko autoja tähän parkkihalliin!


4

Vuosaari

Vuosaaren kirjasto lainaa kirjoja viidellätoista kielellä

Vuosaaressa on liki 36 000 asukasta, joista neljännes puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia. Kaupunginosassamme kuulee mm. venäjää, viroa, somalia, arabiaa ja turkkia. Oman kielen ylläpito ja sen välittäminen Suomessa kasvaville lapsille on tärkeää. Vuosaaren kirjasto palvelee alueensa asukkaita lainaamalla kirjoja viidellätoista eri kielellä. Suomen kielen harjoitteluakaan ei ole unohdettu: Kirjastosta saa lainaksi kirjoja ja cd-levyjä suomen kielen opettelua varten. Lisäksi kirjaston järjestämässä kielikahvilassa harjoitellaan suomen puhumista joka toinen tiistai.

Erikielisten asukkaiden palvelu tärkeää

Alueen asukkaiden palvelu on kirjaston tärkein tavoite. Kirjasto seuraa, mitä kieliä Vuosaaren alueella puhutaan ja hankkii kokoelmiinsa samassa suhteessa aineistoa eri kielillä. Kirjastossa on eniten venäjänkielistä aineistoa suomen, ruotsin ja englannin jälkeen. Myös somalinkieliseen ja vironkieliseen kirjallisuuteen panostetaan. Aineistoa on myös suurilla eurooppalaisilla kielillä saksaksi, ranskaksi, espanjaksi ja italiaksi. Monikielisestä kirjastosta on Vuosaaren kirjastoon hankittu kirjoja arabiaksi, persiaksi, turkiksi, thaiksi ja kiinaksi. Monikielisen kirjaston kirjat ovat Vuosaaren kirjaston asiakkaiden lainattavissa kerrallaan muutaman kuukauden ajan. Kun kirjat palautetaan takaisin Monikieliseen kirjastoon, niiden tilalle haetaan uusia. Joillakin kielillä voi lainata muutakin aineistoa kuin kirjoja, esimerkiksi elokuvia, musiikkia, äänikirjoja ja lehtiä.

Kokoelmien kehittämistä

Vuosaaren alueella asuu paljon vironkielisiä ja siksi vironkielistä kokoelmaa on yritetty kehittää viime aikoina. Vuosina 2008–2010 vironkielistä kirjallisuutta on hankittu Vuosaaren kirjastoon kuusikymmentäviisi nidettä, mikä on lähes puolet kirjaston koko vironkielisestä kokoelmasta. Kaikilla kielillä ei kuitenkaan aineistoa ole saatavana niin paljon

kuin kirjasto haluaisi sitä hankkia. Vuosaaren kirjastossa on suhteellisen hyvä somalinkielisten kirjojen ja äänikirjojen kokoelma, mutta aineistoa hankittaisiin mielellään enemmänkin. Valitettavasti somalinkielisiä kirjoja saadaan Suomeen aivan liian vähän niiden kysyntään nähden.

Toiveista kannattaa kertoa

Kirjastossa kuunnellaan palautetta erikielisten kirjojen kokoelmista: Jos kirjastossa ei ole yhtään kirjaa jonkun omalla kielellä tai jos joku toivoo lisää lasten- tai aikuistenkirjoja tai muuta materiaalia jollain kielellä, kirjasto voi tilata niitä mahdollisuuksien mukaan Monikielisestä kirjastosta.

Lapsille on hyvä lukea omalla kielellä

Oma äidinkieli on tiedon, ajattelun ja luovuuden kieli. Äidinkieli on myös side omiin kansallisiin juuriin. Lapsille pitäisikin lukea omalla äidinkielellä pienestä pitäen ja ohjata heidät myös itse lukemaan kotikielellään. Vuosaaren kirjastossa on pidetty lasten satutunteja suomen lisäksi ruotsiksi, venäjäksi, englanniksi ja espanjaksi. Satutunnilla aikuinen lukee lapsille satuja. Jos kiinnostusta on riittävästi, Vuosaaren kirjastossa on mahdollista järjestää myös esim. somalin- tai persiankielisiä satutunteja.

Lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti

Kirjastokortin saa, kun esittää virallisen, kuvallisen henkilöllisyystodistuksen tai maahanmuuttajien vastaanottokeskuksen asukaskortin. Ensimmäinen kirjastokortti ei maksa mitään. Alle viisitoistavuotias lapsi saa kirjastokortin huoltajan suostumuksella. Kirjastosta voidaan antaa lapsen mukaan ilmoittautumislomake, joka täytetään kotona ja tuodaan kirjastoon. Kirjaston henkilökunta auttaa kaikissa kirjaston käyttöön liittyvissä asioissa.

Monikulttuurista toimintaa ja suomen kielen opettelua

Vuosaaren kirjasto tarjoaa monikulttuuriselle ja monikieliselle asiakaskunnalleen monenlaisia muitakin palveluja. Kirjastossa on järjestetty mm. lasten monikulttuurinen kesäkerho ja monikulttuurisia kulttuuritapahtumia. Syksyllä käynnistyi suomen kielen kahvila, jossa harjoitellaan arkisten tilanteiden suomea ja keskustelemista suomeksi. Kielikahvila kokoontuu jälleen 25.1. alkaen joka toinen tiistai klo 14. Vuosaaren kirjasto sijaitsee Vuotalossa, osoitteessa Mosaiikkitori 2. Aukioloajat: ma–to 9–20, pe 9–18, la 10–16. Vuosaaren kirjaston vieraskielinen aineisto: kieli aikuisten aineisto lasten aineisto yhteensä englanti 3 400 1 000 4 400 venäjä 1040 180 1220 saksa 180 50 230 ranska 125 50 175 somali 95 65 160 viro 100 40 140 persia 65 20 85 arabia 45 30 75 italia 40 10 50 kiina 25 25 50 espanja 30 10 40 turkki 25 15 40 thai 25 5 30 yhteensä 5195 1500 6695 (Vuosaaren kirjastossa on aineistoa kaiken kaikkiaan noin 72000 nidettä.)

Monikielinen kirjasto

Helsingin kaupunginkirjasto on toiminut vuodesta 1995 lähtien Monikielisenä kirjastona. Monikielisen kirjaston tärkein tehtävä on hankkia aineistoa suomalaisten kirjastojen yhteiskäyttöön sellaisilla kielillä, jotka meillä ovat harvinaisia ja joiden käyttäjiä Suomessa on vähän. Kokoelma on sijoitettu Pasilan pääkirjastoon. Pääosa kokoelmasta on kirjallisuutta, jota on yli 60 kielellä. Asiakkaat voivat lainata Monikielisen kirjaston aineistoa joko niistä kirjastoista, joihin sitä on lainattu Pasilasta tai suoraan Pasilan kirjastosta aivan samalla tavalla kuin pääkirjaston muutakin aineistoa. Pasilan kirjasto: Rautatieläisenkatu 8, sisäänkäynti Kellosilta 9. Tiina Larva

Kiamars Baghbani valitsee harvinaiskielisiä kirjoja Vuosaaren kirjastoon. ”Kirjasto on vuosaarelaisten olohuone, josta voit kysyä tietoa mistä aiheesta vain.”

vuosaarilehti@ vuosaarilehti.fi

Lumikola varastettiin

Muinaislinnantie 10:stä varastettiin to 6.1. klo 02 aikaan lumikola, jonka arvo on 120 euroa. Kolavarkaan nähtiin liikkuvan Opela Astralla. Poliisi kaipaa vihjeitä tekijästä.

Äärilaidalla -keskustelusarja kirjastossa

Helsingin kaupunginkirjasto on mukana Syrjinnästä vapaa aluekampanjassa. Tähän liittyen kaupunginkirjasto järjestää keväällä 2011 Äärilaidalla, Kaikki muuttuu paremmaksi sekä Hyvää oloa etsimässä - keskustelusarjoja. Ne kuuluvat Kirjastossa kohtaus – kampanjaan. Äärilaidalla – keskustelusarjan ensimmäisessä osassa keskustellaan ääriajattelusta. Tuhannen ääriajatuksen maa – keskustelusarjassa tarkastellaan ääriajattelua Suomessa. Keskustelemassa ovat Jera ja Jyri Hänninen, joilta on alkusyksystä ilmestynyt kirja Tuhansien aatteiden maa. Tilaisuudet järjestetään: 11.1. Kannelmäen kirjastossa, Kanneltalo, Klaneettitie 5, klo 18.30, 12.1. Vuosaaren kirjastossa, Vuotalo Mosaiikkitori 2, klo 18.30, 13.1. Vallilan kirjastossa, Päijänteentie 5, klo 19.00. Vapaa pääsy. Tervetuloa!


5

Vuosaari

DocPoint -leffoja myös Vuotaloon

Helsingin kymmenennet DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalit alkavat 17.1. Niitä näytetään myös Vuotalossa. Torstain 3.2. kello 18 näytökseen on koottu parhaat palat festivaalin Kotimaisesta esityssarjasta. Sarjassa nähdään tuoreita, laadukkaita ja puhuttavia dokumenttielokuvia.

Kansainvälisesti kovatasoiset elokuvat sijoittuvat mielenkiintoisiin historiallisiin ajanjaksoihin ja niiden käsittelytavat ylittävät kulttuurisia rajoja. Ohjelmiston valinnassa on painotettu sekä vahvoja aihevalintoja että rohkeita toteutustapoja. Vuotalon toinen DocPoint -näytös on 10.2. klo 18 alkaen.

Kallvikinniemen laiturin poikkeuslupa kumoon hallinto-oikeudessa

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Helsingin kiinteistöviraston hakeman poikkeusluvan Vuosaaren Kuningattareen Natura-alueelle aiotusta lähes 100 metrin laiturista. Hallinto-oikeus totesi, että kaupunki ei ole esittänyt Uudenmaan ELY-keskuksen poikkeuslupaan riittäviä perusteluja ja lisäksi kaupungin eri virastojen selvitykset hankkeen haittavaikutuksista ovat keskenään ristiriitaiset. Laiturihankkeesta valittivat hallinto-oikeudelle eräät yksittäiset asukkaat ja Helsingin Luonnonsuojeluyhdistys. Helsingin kiinteistötoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä pysäytti laiturihankkeen syksyllä toistaiseksi vastauksena kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakasen (SKP ja Helsinki-listat) esitykseen. Hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan mm: ” Perustelemisen merkitystä asiassa korostaa se, että Helsingin kaupungin rakennusviraston hakemuksessa ei ole tarkemmin selvitetty, millä perusteella kaupunki on katsonut tässä tapauksessa poikkeamisen edellytysten olevan olemassa. Asiassa on hankittu lausuntoja. Lausunnonantajien päätöksessä selostetut käsitykset hankkeen maankäytöllisistä vaikutuksista ovat hyvin erisuuntaiset. Asiassa saatu erisuuntainen sel-

vitys on edellyttänyt elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen perusteltua kannanottoa siihen, onko hankkeella maankäyttö- ja rakennuslain 172 §:ssä tarkoitettuja haittavaikutuksia. Perusteluissa ei kuitenkaan ole arvioitu rakennushankkeen merkitystä alueella vireillä olevan kaavoituksen kannalta eikä myöskään hankkeen vaikutuksia Natura-alueen luonnonarvoille. Perusteluista ei muutoinkaan ilmenen, millä tavalla tässä tapauksessa päätöksen tehneen viranomaisen mielestä maankäyttö- ja rakennuslain 171

ja 172 §:n mukaiset poikkeamisen oikeudelliset edellytykset ovat täytyneet. Poikkeamisen edellytyksenä olevaa syytä ei päätöksessä yksilöity. Perusteluista ei ole todettavissa, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet poikkeusasian ratkaisuun. Päätöstä ei ole siten perusteltu maankäyttö- ja rakennuslain 174 §:n 1 momentin ja hallintolain 45 §:n edellyttämällä tavalla. Näin ollen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätös on kumottava ja palautettava sille uudelleen käsittelyyn”.

Hallinto-oikeuden päätös laittoi Kallvikinniemen Kuningattareen suunnitellun laiturihankkeen jäihin. Tulevalle laituripaikalle oli jo koottu vesijohtotyömaalta kaivettuja kiviä.


6

Vuosaari

Varo putoavaa lunta! Millä eväillä uuteen vuoteen?

Ritva Kivilahti: -En ole tehnyt mitään erityisiä lupauksia, mutta ehkä sitä voisi entistä paremmin elää. -Käyn kyllä kolmesti viikossa kuntosalilla.

Elina Salo: -Yritän viettää sopivasti lomaa, puuhailen koirien kanssa agilitya ja liikun. -Aikaa pitää viettää myös kavereiden kanssa.

Jerry ja mitali.

Tuomas Kekki: -Hyvillä mielin läksin uuteen vuoteen. -Toivon ja uskon, että maailmantilannekin tästä paranee. -En kyllä tehnyt mitään lupauksia.

Mia Kivioja: -Ei ole ollut tapana tehdä lupauksia, enkä tehnyt niitä nytkään.


7

Vuosaari

195x65x16


8

Vuosaari

Vanhaa Vuosaarta v.1965...

Vanhaa Vuosaarta vuonna 1965. Etualalla Heteniityntien kansakoulu, takana Merikorttitien ensimmäiset talot. Kallvikintien varrella olevat 3-kerroksiset talot ovat vielä rakentamatta. Vartiokylänlahden perukka on melkoisen umpeenkasvanut.

Vuosaarelainen Jerry Pitkänen päätti kautensa painin Suomen mestaruuteen

...ja n. 40 vuotta myöhemmin

Urheilukenttä on kunnostettu ja vesitornikin oli vielä tätä kuvaa otettaessa pystyssä. Vartiokylänlahtea on ruopattu.

Kahvakuulasta tuli suosikki

Yksi tämän joulun suositummista lahjoista oli kahvakuula. Moni pääsee alkuun kuulan mukana tulevan DVD:n avulla, mutta pian kaivataan lisää tietoa, mitä kaikkea kahvakuulalla voi tehdä.

Kahvakuula eli giraya on aikoinaan venäläisten voimamiesten harjoitteluväline, jonka avulla voidaan monipuolisesti harjoitella lihasvoimaa, kehonhallintaa sekä liikkuvuutta.

Kahvakuulatreeniä voi tehdä yhdessä tai yksin, kotona tai salilla.

Tuore kultamitalisti Vuosaaresta. Vuosaarelainen Jerry Pitkänen voitti alle 17-vuotiaiden poikien ja tyttöjen, eli kadettien sarjan Suomen mestaruuskilpailut joulun alla Ilmajoella. Finaalivastus Valtteri Varteva Espoosta on vapaapainin EM-edustaja. Valtterin ja Jerryn tiukka finaali ratkesi kahden erän jälkeen. Ensimmäinen erä päättyi 2-3 ja toinen 3-4 Jerrylle. Vuoden viimeinen kilpailu oli samalla Jerryn viimeinen edustus alle 17-vuotiaiden kadettien sarjassa, sillä Jerry siirtyy kevätkaudella alle 20-vuotiaiden juniorisarjaan. Juniorisarjassa Jerry on tosin paininut jo aiemminkin, sillä hän voitti marraskuussa junioreiden alle 20-vuotiaiden vapaapainin hopeaa. Kotiseuransa Vuosaaren Tarmon rivissä Jerry aloitti painimaan nelivuotiaana Vuosaaren Urheilutalon molskilla, Ilpo Sep-

pälän valmennettavana. Ilpo on MM-mitalisti sekä olympiapainija sekä myös Suomen painimaajoukkueen päävalmentaja. Jerryn voitokas painiura alkoi jo ala-asteella, jossa hän saavutti useita SM-mitaleja sekä koululiikunnan voittoja painissa Vuosaaren ala-asteelle ja myöhemmin myös Tehtaanpuiston ylä-asteelle. Yläasteen jälkeen Jerry on jatkanut opintoja Pohjanmaalla kuuluisassa painipitäjässä Ilmajoella, jossa toimii painipainotteinen urheilulukio. Urheilulukiossa Jerryn valmentajana toimii olympiamitalisti Marko Yli-Hannuksela, joka on tämänhetkinen nuorten maajoukkueen päävalmentaja. Linkki: http://www.netikka. net/ikpaini/indexAlle17v-SM-Vapaa-2010.htm tai : http: www.painiliitto.net/ tulospörssi Katja Loikala

Kahvakuulaa voi käyttää salilla kotona, ulkona tai oikeastaan missä vain. Harjoitteluajan ja pituuden voi valita itse. Tästä syystä kuula soveltuu monelle harjoittelijalle, niin kotiäidille kuin ammattiurheilijallekin. Erilaisten harjoitteiden määrä on lukematon. Kahvakuulaharjoittelu on yleistynyt huimaa vauhtia, ja kahvakuulia voi hankkia jo urheilukauppojen lisäksi päivittäistavaratalojen valikoimistakin. Moni on kuulan ostanut, mutta ei osaa käyttää sitä monipuolisesti. Kukin valitsee harjoitteleeko itse kotona, töissä, ohjatuissa harjoituksissa porukassa, tavoitteellisesti päälajina tai sivulajina. Kahvakuulaharjoittelussa ei ole kyse yksittäisten lihasten ja lihasryhmien toiminnasta, vaan pikemminkin liikeketjusta, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koko vartaloon ja sen eri lihasryhmiin. Toki kuulan avulla voi myös harjoituttaa pelkästään tiettyjä lihasryhmiä, mutta sen avulla voidaan tehdä myös toiminnallista voimaharjoittelua. Tarkoitus on kehittää lihaskestävyyttä ja voimaa yksinkertaisten ja tehokkaiden liikkeiden avulla. Yleisempiä liikkeitä ovat heilautus, tempaus, punnerrus ja rinnalle veto. Kuulia voidaan käyttää joko yhtä tai kahta samanpainoista. Naisilla tavallisin aloituspaino on kahdeksan kiloa ja miehillä kymmenen tai kaksitoista. Jos kuulaa ei vielä omista, voi harjoitella vaikkapa tavallisella käsipainolla, josta saa hyvän ja pitävän otteen. Kahvakuulaliikkeet tehdään paikallaan seisten tai liikkuen. Apuna käytetään tukipisteitä. Koko kehon liikkeet itsessään tai yhdistettynä muuhun harjoitteluun ovat tehokasta liikuntaa, sillä niissä käytetään koko kehon lihaksistoa hyväksi. Linkkejä harjoitteluun: www.kuulatreenit.fi www.primefighters.fi www.kahvakuula.fi

Ohjaaja Samuli Räsänen hienosäätää Marukka Soinisen asentoa.

Katja Loikala


9

Vuosaari

Lukijalta

FC Viikingit valmistautuu tulevaan kauteen

Hurjaa menoa hiihtoladulla Olin perjantaina 7.1.2011, n klo 11 hiihtämässä Talosaaressa merenrantaan vievää latuosuutta kun yllättäen ladulle rynnisti täyttä laukkaa vapaana juokseva n. 10 hevosen lauma. Onnistuin väistämään sivuun jäämättä hevosten jalkoihin,sydän kyllä löi muutaman ylimääräisen lyönnin ja tunsin olevani keskellä vanhanajan westerniä,vain cowboyt ja inkka-

Viime kauden puolivälin jälkeen valmennusvastuun naisten joukkueessa ottanut Roger Österberg jatkaa myös tulevalla kaudella joukkueen päävalmentajana. Avukseen hän saa FC Viikinkien joukkueissa 13 vuoden ajan valmentaneen Akseli Grasutiksen sekä FC Itä-Helsingin B-tyttöjen joukkueessa valmentaneen Kari Simulan. Molemmat valmentavat tulevalla kaudella edelleen juniorijoukkueita, Simula FC Itä-Helsingissä ja Grasutis FC Viikinkien tyttöjen 96-ikäluokkaa. Joukkueen managerin Marko Peltolan mukaan valmennukseen saatiin ne osa-alueet, mitkä sieltä ovat puuttuneet. ”Näiden kahden uuden valmentajan avulla voimme liittää naisten joukkueen entistä tiiviimmin omiin junioreihimme”. ”Molemmat valmentajat kaipaavat lisäksi haasteita valmentamiseensa, joten uskon sitäkin kautta tulevan lisäenergiaa joukkueeseen”, hän jatkaa. Lisäksi myös seuran tyttövalmennukseen on tulossa merkittä-

rit puuttui. Olikohan hevosten juoksuttaminen ladulla tarkoituksellista vai vahinko? Liikuntaviraston olisi syytä ladunvarrella olevien ratsastuskieltomerkkien oheen lisätä kilpi ”Varokaa vapaana juoksevia hevoslaumoja”. Terveisin EL Satamassarentieltä

Roskapuhetta! Miten on mahdollista että kodin jätteiden lajittelu ei ota onnistuakseen. Tietoa lajittelusta on seinät ja ovet pullollaan mutta ei auta. Kaikki jäte vaan survotaan sekajätteisiin kun samaan aikaan vieressä oleva energiajaelaatikko huutaa tyhjyyttään. Maailman jä-

teongelma ei paljoa parane asukkaiden jätelajittelulla, mutta taloyhtiön kuluihin sillä on selvää vaikutusta ja sitä kautta asukkaiden yhtiövastikkeisiin. Ei liene myöskään haitaksi, jos koettaisimme toimia hyvänä esimerkkinä lapsille edes tässä asiassa. Hiekkaa silmissä

Helsingin seudun liikenteen (HSL) ehdottama hinnoittelumalli sortaisi vuosaarelaisia Helsingin seudun liikenne (HSL) aikoo ottaa käyttöön uuden lippujärjestelmän vuoden 2014 jälkeen. Yksi suunnitelmissa oleva malli on korvata kuntarajoihin perustuva hinnoittelu maksuvyöhykkeillä. Maksuvyöhykkeitä olisi eri etäisyyksillä Helsingin keskustasta, esimerkiksi neljästä kuuteen, ja hinnoittelu perustuisi niihin. Tätä kutsutaan niin sanotuksi kaarimalliksi. Näin ollen lipun hinta voisi muuttua kaupungin sisällä. Ehdotuksen periaatteellinen ongelma siinä, että se laittaisi samaa veroäyriä maksavat helsinkiläiset eriarvoiseen asemaan asuinpaikan perusteella. Veronmaksajat

tukevat voimakkaasti HSL:ää. Malli loisi muureja kaupungin sisälle ja laittaisi Pohjois- ja Itähelsinkiläiset huonompaan asemaan verrattuna lähempänä keskustaa asuviin kaupunkilaisiin. Pienituloisten matkustaminen keskustaan hankaloituisi. Tuntuu epäoikeudenmukaiselta, että matkustaessa oman kotikaupunkinsa sisällä, vuosaarelaiset joutuisivat maksamaan matkoistaan enemmän kuin muut. Joukkoliikenteen kehittämisessä tulee ottaa huomioon tasapuolisesti kaikki helsinkiläiset. Elina Das Bhowmik    

Ratkaisu lumiongelmaan

Taas riittää lunta. Ja kanavan rannan kiinteistöjen huoltoyhtiöt ovat keksineet mihin lumen työntää. Kanavaaan, tietysti. Ovat varmaan lukeneet Helsingin ympäristölautakunnan perustelut Ruusuniemen lumenkaatopaikasta, jossa todettiin katulumen olevan yhtä puhdasta kuin juuri sataneet hiutaleet! Terveisin Aurinkolahden asukas

vä parannus tulevalle kaudella. Tästä seura tiedottaa lisää lähiviikkoina. Joukkueen runko pysyy tänäkin vuonna hyvin kasassa, sillä peräti 18 pelaajaa on ilmoittanut halukkuutensa jatkaa joukkueessa. Näistä tosin muutama on estynyt osan kaudesta osallistumasta toimintaan mm. opiskelujen vuoksi. Joulukuun lopun avoimien harjoitusten jälkeen harjoitusvahvuuteen liittyi 4 uutta pelaajaa, joista kolmella on tilillään nuorten maajoukkueiden pelejä sekä myös kokemusta Naistenliigasta. Lisäksi harjoitusrinkiin on liittynyt toistakymmentä 1993-96 syntynyttä junioria, joiden varsinainen pelipaikka tulee olemaan FC Viikinkien yhteystyöseuran FC Itä-Helsingin B-tyttöjen Ykkösen joukkueessa, sekä 96-syntyneiden osalta pelipaikkana on FC Viikinkien T-96- joukkue ja he pelaavat B-18-sarjaa. Joukkueen lopullinen kokoonpano julkaistaan lähiaikoina. MP

Liikennemerkki kertoo, että hiihtoladulla ei Mustavuoressa saa ratasastaa. Vapaana juoksevia hevoslaumoja se ei kuitenkaan kiellä laduilla temmeltämästä! -Pitäisikö siis sellainenkin liikennemerkki vielä kehitellä?

Olipa siistiä!

Yllätyi iloisesti, miten siistiä oli uudenvuoden ilotulitusten jälkeen. Ainakin Vuosaaressa roskia oli vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Kiitokset siitä! Meri-Rastilan mummi

Kaatopaikka paraatipaikalla? Mosaiikkitorin parkkihallissa tapahtuvasta ilkivallasta saadaan lukea vuodesta toiseen. Mitään parannusta ei kuitenkaan tapahdu ja, meno vain muutuu villimmäksi. Nyt poltettiin kaksi autoa. Kaupunki syytää rahaa erilaisiin imagoa kohtottaviin, lähiöiden mainetta parantaviin projekteihin. Se on kuitenkin ihan turhaa, kun kaupunginosan keskeisemmällä paikalla, Vuotalon, kauppakeskuksen, urheilutalon ja koulun keskellä on tällainen laillinen kaatopaikka ja rötöstelyn keidas. Ehdotan, että mätäpaise räjäytetään ilmaan! -Vai sekö onkin kaukaa viisaan kaupungin tarkoituskin ollut koko ajan? t. Siku ja Sakke

Roger Österberg jatkaa FC Viikinkien naisten päävalmentajana myös tällä kaudella. Hän on saanut avukseen valmennustiimiin kokeneen valmentajakaksikon Akseli Grasutiksen ja Kari Simulan.


10

Vuosaari

Hiustenpidennykset

Toimitus: Merikorttikuja 6 E 00960 Helsinki Puh: 3212 556 Internetsivut: www.vuosaarilehti.fi Sähköposti: vuosaarilehti@vuosaarilehti.fi Julkaisija: VuoPress Ky

Ilmestymispäivä: Keskiviikko Ilmoitushinnat: 1,5€/mm+alv. Ilmoitukset, toimitus, jakelu: 3212 556, 040-5538 857 Päätoimittaja: Eero Honkanen 040-5538 857 eero.honkanen@ vuosaarilehti.fi Painopaikka: I-Print Oy, Seinäjoki


11

Vuosaari

Nykytanssin taiturin, koreografi Jyrki Karttusen uutuusteos saapuu Helsinkiin Marraskuussa 2010 Oulussa kantaesitetty “Bad Body Doubles” saa Helsingin ensi-iltansa heti uuden vuoden alkumetreillä, 21.1.2011, ryhmän kotinäyttämöllä Kulttuurikeskus Stoassa. Karttunen yhdessä taiteellisen työryhmänsä kanssa astuu teoksessa Bad Body Doubles jälleen kerran syvälle näyttämön maailmaan. Näyttämö ei kuitenkaan tällä kertaa esittäydy pelkästään keveän leikin tyyssijana. Häpeä-

mättömän epärealistisen ilmaisun kautta kurotellaan kohti ihmisyyden ydintä. Erottaako rakkauden kaipuu elollisen elottomasta, mikä tekee ihmisestä ihmisen? Esitystä ei suositella alle 10-vuotiaille. Su 30.1. klo 14 Stoan laulusunnuntai Yhteislaulutilaisuuksissa laulattajana Kalle Partanen, säestäjänä Olavi Palonen. Kevään muut yhteislaulutilaisuudet sunnuntaisin 27.2., 27.3., 10.4. & 22.5. Vapaa pääsy.

Seuratoimintaa... AA-Ryhmät Vuo-Ryhmä ti klo 19 Hiekkajaalanranta 5, kerhohuone. Vuosaariryhmä to klo 19 Satamasaarentie 7, Vuosaaren kirkko. Vuosaaren päivä kerrallaan AA Ryhmä kokoontuu lauantaisin klo 10-11. Osoiteessa Mustankivenkatu 2C. Kerhohuoneessa, käynti pihan puolelta. AA-ryhmä Metro Kokoukset perjantaisin klo 19 (ei joulu- eikä uudenvuodenaattona) Kahvikuja 3 seurakunnan kerhotilat, palvelukeskus Albatross. Tervetuloa! AA-vastausp. 0408484000. www.kolmio.org Vuosaaren Vapaaseurakunta Sunnuntaisin klo 15 jumalanpalvelus. Ke klo 18.30 rukouskokous. Torstaisin kohtaamispaikka klo 13 alkaen. Tammikuun teetupa 14.01. klo 19.30. Teervetuloa! Vuosaarentie 10. Vuosaaren Marttayhdistys Kevätkauden toiminta alkaa marttailtapäivällä 20.1. klo 14.00 kirkolla. Linturengastaja ja WWF:n merikotkatyöryhmän jäsen Hannu Ekblom tulee kertomaan merikotkien elämästä kuvanäyttein. Myös ”Martit” ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Bad Body Doubles nähdään Stoassa 21.1. Jehovan todistajat 16.1. Palveleminen Jehovan yhtenäisen järjestön yhteydessä. 23.1. Väärän uskonnon loppu on lähellä. 30.1. Hyvä uutinen väkival-

taisessa maailmassa. Valtakunnansalissa klo 14. Keltanotie 2, Puotinharju. Huom. kokousaika muuttunut!

Vuosaari - paras lähiö?

FC Viikinkien pitkäaikainen maalivahti Luis Fernando kertoi ohjelmassa muutostaan ja kotiutumisestaan Vuosaareen. Kuva sunnuntaina Ylen TV 1:ssä esitetystä Tehtävä lähiössä -ohjelmasta.

Henkilökohtaista

Vuosaaren Eläkkeensaajat Tapaamistilaisuus on ti 18.1.2011 Vuosaaren kirkolla Satamasarentie 7. Aloitamme kahvituksella klo 14.00 ja ohjelma alkaa n. klo 14.30. Vieraaksi saamme Vuosaaren kirjastósta Raija Heikkisen. Vuoden 2011 jäsenmaksuja otetaan vastaan, sekä vesijumpan ratamaksuja. Raili kerää kylpylän varausmaksuja, muutama paikka vielä vapaana kysy lisää puh. 3214716 tai 050-5555605. Boriksella on vielä lippuja Hels.kaup. Areena-teatteriin maksut ensi tilassa, kysy lisää puh. 0405-194922. Tervetuloa uudet sekä vanhat jäsenet.

Sunnuntaisessa Ylen TV 1:ssä esitetyssä Tehtävä lähiössä -ohjelmassa esiteltiin yhtenä lähiönä Vuosaarta. Esillä oli erityisesti Vuosaarelle 1960-luvulla ominainen hartiapankkirakentaminen. Hartiapankkimiehet Valto Saari ja Aulis Pitkä muistelivat Airoparintielle asukkaiden itselleen rakentamien rivitalojen syntyvaiheita. Hartiapank k irakentamisen suurin ponnistus lienee ollut Punakiventielle asukkaiden rakentamat kerrostalot. Niiden rakentamisesta on nähtävillä Hannu Karpon hauska, vanha pätkä Ylen Elävässä arkistossa osoitteessa http://www.yle.fi/el avaarkisto/?s=s&g=1&ag=5&t=8 1&a=1119. Kannattaa käydä katsomassa! Tehtävä lähiössä -sarja vierailee lähiöissä eri puolella Suomea. Parasta lähiötä voi äänestää osoitteessa lähiökoti.fi

Vuosaaren kirkkoherranvirasto

Virasto: Satamasaarentie 7, avoinna ma-pe klo 9-13, ke lisäksi 17.30-18.30, p. (09) 2340 6500, fax 2340 6501, vuosaari.srk@evl. fi. Päivystävä pappi: viraston aukioloaikoina p. (09) 2340 6502.

Vuosaaren kirkko Satamasaarentie 7

Ke 12.1. klo 17.30 Vuosaari-kuoro. To 13.1. klo 11-12 Kriisiryhmän diakonialounas. Hinta 1 €. Klo 18 Avoin keskustelu- ja raamattupiiri Tommi Vanhasen kanssa. Su 16.1. klo 11 Messu. Liturgia ja saarna Pirkko Seitsonen, Hanna Kaisa Kotilainen avustaa ja kanttorina Teija Tuukkanen. Pyhäkoulu messun aikana. Ma 17.1. klo 12 Iltapäiväpiiri. Ti 18.1. klo 10 Perhekerho. Klo 18 Miestenpiiri. Klo 18 Kaksi iltaa sanan ja musiikin äärellä. Ensimmäinen ilta: Kuulet heikonkin huokauksen. Ilkka Rytilahti ja nuorten musiikkiryhmä Suomen Raamattuopistolta. Toinen ilta on 1.3.

Katukappeli Kauppakeskus Columbus, Vuotie 45, p. 2340 6575 To 13.1. klo 17 Virkisty talvivirsillä Riitta Hirvosen kanssa. Klo 18 Iltakirkko. Tiina Ahonen ja Riitta Hirvonen. Ti 18.1. klo 13 Rukouspiiri.

Merirasti-kappeli Jaluspolku 3, p. 2340 6573, 050 541 2119

Ke 12.1. klo 18.30 Uusi laulukuoro. To 13.1. klo 10 Perhekerho. Su 16.1. klo 17 Merirastimessu – Jeesus ihmeidentekijä. Pastori Suvi-Maria Junni, diakoni Nita Laine, lastenohjaaja Salme Vesterinen ja kanttori Teija Tuukkanen. Ma 17.1. klo 18-19.30 Hengellinen matkakumppanuus. Missä Jumala on minun elämässäni ja muita kysymyksiä ja vastauksia. Matkakumppaninasi kulkee pastori Pirkko Seitsonen. Ryhmä kokoontuu maanantaisin 17.1.-4.4. Tule mukaan hengelliseen matkaan! Ke 19.1. klo 18.30 Uusi laulu-kuoro.

Albatross Kahvikuja 3, 2. krs., p. 2340 6571

Pe 14.1. klo 12-14 Cafe Outolintu. La 15.1. klo 11-12 Pyhäkoulu. Ma 17.1. klo 10 Perhekerho. Klo 13 Iltarusko raamattupiiri. Ti 18.1. klo 10 Elämänkysymyksiä Raamatun äärellä naisille. Klo 14 Askeleita Suomeen. Ke 19.1. klo 13 Laulusta iloa, musiikista voimia arkeen. Tule laulamaan ja virkistymään ilman esiintymisvelvoitteita tunniksi joka toinen keskiviikko. Vetäjänä dir.mus. Anja Hinkkanen.

Myrskylintu Solvikinkatu 11 Ke 12.1. klo 17-21 Lähetyspiiri Näppärät. Lähetyskahvila ja – putiikki. Ti 18.1. klo 10 Perhekerho.


12

Vuosaari

SYNTTÄRIHINNAT HINNAT VOIMASSA TO-LA 13.-15.1.2011, ELLEI TOISIN MAINITA. www.k-citymarket.fi

Tuore ruodoton

HK takuumurea

Norja, pakattuna raj, 2 kpl /talous

Suomi, palana

LOHIFILEE

NAUDAN ULKOFILEE

APPELSIINIT

8

14

95

Kreikka

0

95

kg

59

kg

kg

-40 %

2.-

2 PKT

2

49

3.-

2

pkt

PKT

Atria Punainen

Juhla Mokka

Ingman maustetut

1,82 /kg

4,98 /kg, raj. 2 pkt /talous

1,50 /l, ei laktoositon eikä kevyt Hinta ilman K-Plussa-korttia ja yks. 2,47

LENKKI 550 g

KAHVI 500 g

Hinta ilman K-Plussa-korttia ja yks. 1,69 /pkt (3,07 /kg)

Karinimen kananpojan

Findus

PAISTISUIKALEET 500 g 4,98 /kg

WOK-VIHANNEKSET JA UUNIKASVIKSET 600-900 g

marinoitu ja taco-marinoitu

KERMAJÄÄTELÖT 1 l

Barilla

Dolmio

1,50 /kg

4,00-5,71 /kg

SPAGHETTI 1 kg

/pkt (2,47 /kg)

PASTAKASTIKKEET 350-500 g

2,22-3,33 /kg

249

2 PS

rs

4.-

3.-

2 PKT

2 PRK

Yksittäin 1,89 /pkt (1,89 /kg)

Yksittäin 2,69-2,95 /ps (3,18-4,48 /kg)

4.-

Yksittäin 2,28 /prk (4,56-6,51 /kg)

Valiojogurtti maustetut

LEHTISALAATTI RUUKKU

PERUNAT 2 kg 0,50 /kg

Suomi

2 KPL

Suomi

1.-

1.-

1.-

Valio Sinileima

2,26 /g

9,93 /kg

ps

695 kpl

Riitan Herkku

PRK

-41 %

Hinta ilman K-Plussa-korttia ja yks. 0,43 /prk (2,15-2,46 /kg)

Coca-Cola

METRIPIZZAT 750 g 6,65 /kg

VIRVOITUSJUOMAT 1,5 l 0,57 /l raj. 1 x 4-pack /talous sis. pantit 1,60

499

4

PACK

kpl

499

VUOSAARI

Tyynylaavantie 5, puh. 020 720 5900

MA-PE 8-21, LA 8-18 JA SU 12-18 Puhelun hinta 020-alkuisiin numeroihin lankapuhelimesta 8,21 snt/puh + 6,9 snt/min (sis. alv 23 %), matkapuhelimesta 8,21 snt/puh + 16,9 snt/min (sis. alv 23 %). www.k-citymarket.fi

149

EMMENTAL 700 g

1.-

4

rs

Yksittäin 0,95 /kpl

RUISPALAT 12 kpl /660 g

1,25-1,43 /kg, ei laktoosittomat

4,00 /kg, Espanja

ps

Vaasan

JOGURTIT 175-200 g

MINILUUMUTOMAATTI 250 g

Lisätiedot www.kesko.fi/ Vastuullisuus

Uudet reseptit saatavilla K-RuokaPirkasta.

Vuosaari-lehti 2/2011  

Vuosaari-lehti on Helsingin Vuosaaressa ilmestyvä ilmainen paikallislehti. Vuosaari-lehti on ilmestynyt jo yli 40 vuotta ollen merkittävä pa...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you