Page 1

Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Β. Σταύρου


Στόχοι Α΄ Τριμήνου  Ομάδα στην οποία όλοι συνεργάζονται με όλους

(ακόμα και αν δεν ταιριάζουν).  Να αγαπήσουν το σχολείο και το διάβασμα και να έρχονται με χαρά.  Να γράφουν και να διαβάζουν συλλαβές, λέξεις και κείμενα που διδάχτηκαν.  Να γράφουν με ευανάγνωστα και καθαρά γράμματα.  Να μάθουν την πρόσθεση μέχρι το 5 αυτόματα.

 Να μάθουν πώς γράφονται και γίνονται οι αριθμοί

μέχρι το 10.

Β. Σταύρου


Γλώσσα Ο μαθητής/τρια :    

Διαβάζει σωστά το προκαθορισμένο κείμενο. Γράφει την ορθογραφία του. Γράφει άγνωστες απλές λεξούλες όταν υπαγορεύει η δασκάλα στην τάξη. Διαχωρίζει το αρσενικό, το θηλυκό και το ουδέτερο και να βάζει τα αντίστοιχα άρθρα από μπροστά. (και για το Β΄ τρίμηνο)

 Μπορεί να προφορικά μια .  Μπορεί να διατυπώνει προφορικά ένα . τον μιας δραστηριότητας.  Κατανοεί τα στάδια εκτέλεσης μιας δραστηριότητας.  Κατανοεί γραπτές οδηγίες.  Μπορεί να προφορικά αυτό που βλέπει στην εικόνα.

Β. Σταύρου


Μαθηματικά Ο μαθητής/τρια μπορεί να :

από το 1 έως το 20 νοερά.  Μετράει τους αριθμούς από 20 ως το 1.  Να διαβάζει τους αριθμούς από το 1-20.  Γράφει απ’ έξω τους αριθμούς από το 1 έως το 20 ανακατεμένους.  Κατανοεί την πρόσθεση.  Εκτελεί νοερά απλές προσθέσεις (με μονοψήφιους) από τα ζευγάρια των αριθμών από το 1-10.

Β. Σταύρου


Β΄ Τρίμηνο

Β. Σταύρου


Γλώσσα  Διαβάζει σύνθετους φθόγγους όπως: αι, ει, οι, τσ, γγ, γκ, μπ, ντ, μπρ, ντρ,

χρ, πρ, κ.τ.λ.  Γράφει άγνωστες λέξεις που του/της υπαγορεύει η δασκάλα στην τάξη.  Τονίζει - Δεν τονίζει τις μονοσύλλαβες λέξεις.  Γράφει μικρές προτάσεις με νόημα και ολοκληρωμένες.

 Διαχωρίζει τις καταλήξεις του θηλυκού, αρσενικού από του ουδέτερου –

η –ι.  Διαβάζει ορθά το προκαθορισμένο κείμενο.  Γράφει ορθά την ορθογραφία του.  Διαβάζει άγνωστο κείμενο.

Β. Σταύρου


Μαθηματικά  Μετράει από το 1 έως το 50 νοερά.

 Να διαβάζει τους αριθμούς από το 1-50.  Γράφει απ’ έξω τους αριθμούς από το 1 έως το 50.  Γράφει απ’ έξω τους αριθμούς από το 1 έως το 50 ανακατεμένους.  Μετράει αντίστροφα από το 50 στο 0.  Κατανοεί τη διαφορά των Δεκάδων από τις Μονάδες.  Εκτελεί με το νου τις προσθέσεις στις παρέες από το 6 ως το 10.  Κατανοεί την αφαίρεση.

 Εκτελεί με το νου τις αφαιρέσεις των αντίστοιχων ζευγαριών από το

6 ως το 10. Β. Σταύρου


Κοινωνικές δεξιότητες  Περιμένει τη σειρά του/της για να μιλήσει.  Είναι υπομονετικός/ή.  Διαφωνεί ευγενικά.  Συμμετέχει στη συζήτηση.  Αποδέχεται την κριτική.  Δε λειτουργεί παρορμητικά.  Δεν προκαλεί προβλήματα με τη συμπεριφορά του.  Δεν είναι αμέτοχος/η και αδιάφορος/η.  Είναι ενθουσιώδης και πρόθυμος/η.  Δε δυσφορεί. Β. Σταύρου


"Κάθισε παιδί μου να διαβάσεις" "Θα τα κάνω αργότερα" «Δε μας έβαλε τίποτα" «Θα πάμε εκδρομή" «Τα ξέρω"

Β. Σταύρου


 Η μελέτη στο σπίτι ενισχύει αυτά που διδάχτηκε το παιδί

στο σχολείο και δίνει ευκαιρίες περισσότερης εξάσκησης.  Πολλές φορές η μελέτη στο σπίτι διδάσκει επιπλέον δεξιότητες που το παιδί δεν διδάχτηκε στο σχολείο λόγω έλλειψης χρόνου ή υλικών.  Με τη μελέτη στο σπίτι το παιδί μαθαίνει να είναι συνεπές, υπεύθυνο, να οργανώνει το χρόνο και το χώρο του και να συγκεντρώνεται.  Συμφιλιωθείτε με το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά δεν αγαπούν τη μελέτη στο σπίτι: όταν υπάρχουν αμέτρητα άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν, είναι δύσκολο να κάνετε τη μελέτη ελκυστική. Β. Σταύρου


 Βοηθήστε το παιδί, μην το αναγκάζετε.  Μπορείτε να φωνάξετε να παρακαλέσετε, να απειλήσετε, να

δωροδοκήσετε, αλλά καμιά από αυτές τις εξουθενωτικές συμπεριφορές δεν θα πείσουν το παιδί να καθίσει να διαβάσει.  Καθιερώστε έναν χώρο ήσυχο και με καλό φωτισμό για να μελετά το παιδί.  Καλό είναι να βρίσκεται μακριά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση ή, αν αυτό δεν γίνεται, οι συσκευές να είναι κλειστές.

Β. Σταύρου


 Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει ό,τι χρειάζεται για να

διαβάσει.  Συναποφασίστε, όσο αυτό είναι δυνατό, την ώρα της μελέτης. Αφήστε το παιδί να αισθανθεί ότι έχει κάποιο έλεγχο, δίνοντας του επιλογές για το πότε θα μελετήσει.  Καθοδηγήστε το να κάνει πρώτα αυτά που θεωρεί δύσκολα, καθώς θα είναι πιο ξεκούραστο. • Αφήστε κάποιες περιόδους όπου το παιδί δεν θα διαβάζει καθόλου, όπως την Παρασκευή το βράδυ, ή την Κυριακή.

Β. Σταύρου


Χρησιμοποιήστε την επιβράβευση για να βρει το παιδί εσωτερικά κίνητρα: Δίνοντας περισσότερη σημασία στην καλή δουλειά και όχι στην κακή ή στα λάθη, τονώνετε τον ενθουσιασμό του παιδιού και τη θέλησή του να συνεχίσει την προσπάθεια.

• Το παιδί συνηθίζει να συνδέει το τέλος της μελέτης με

εσωτερική ικανοποίηση ή καλύτερη μάθηση. • Επιβραβεύστε λεκτικά, αλλά να είστε συγκεκριμένοι.

Δηλώστε ότι είστε περήφανοι που το παιδί ήταν οργανωμένο/συγκεντρωμένο κτλ. • Είναι σημαντικό να ορίσετε τον ακριβή λόγο που είστε

χαρούμενοι ή περήφανοι ώστε το παιδί να ξέρει ποια συμπεριφορά πρέπει να κρατήσει. Β. Σταύρου


• Αγνοήστε την κακή συμπεριφορά: όταν το παιδί δεν

ακολουθεί τους κανόνες ή δεν κάνει αυτό που πρέπει, προσπαθήστε να μην φωνάξετε. Πείτε σύντομα αυτό που θέλετε, θυμίστε τη συμφωνία και εκφράστε την απογοήτευσή σας μαζί με την ελπίδα ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη. • Επιλέξτε απλές εξωτερικές επιβραβεύσεις: μια βόλτα στο πάρκο, ένα παγωτό, να παίξετε μαζί ένα παιχνίδι. Έτσι το παιδί συνδέει την καλή επίδοση με περισσότερη διασκέδαση με την οικογένεια. • Δώστε την ευθύνη στο παιδί: είναι απαραίτητο να μάθει το παιδί ότι οι συνέπειες της μελέτης εξαρτώνται από το παιδί και όχι από εσάς.

Β. Σταύρου


 Με την προϋπόθεση ότι παρέχετε υποστήριξη και ένα δομημένο

περιβάλλον και ότι έχετε συμφωνήσει για την ώρα της μελέτης, όποια εργασία δεν έχει ολοκληρωθεί αποτελεί μάθημα για το παιδί για να αναπτύξει υπευθυνότητα. 

Αφήστε το παιδί να υποστεί τις συνέπειες στην τάξη. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να μελετά στο σπίτι.

 Παρέχετε βοήθεια όπου χρειάζεται, αλλά το παιδί πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες του.

Β. Σταύρου


«Μελετήστε» κι εσείς την ώρα που μελετά το παιδί:  προσπαθήστε να συνδέσετε τις δεξιότητες που μαθαίνει το

παιδί με αυτό που κάνετε εσείς:  αν το παιδί κάνει ανάγνωση, διαβάστε κι εσείς ένα βιβλίο.

 αν κάνει μαθηματικά, κοιτάξτε τους λογαριασμούς σας.  Είναι φυσικό αυτό να μην μπορεί να γίνει κάθε μέρα, αλλά

αποφύγετε την ώρα που μελετά το παιδί, να βλέπετε τηλεόραση ή να ακούτε μουσική.

Β. Σταύρου

Συγκέντρωση γονέων Β΄ τριμήνου Α΄ τάξη  

Συγκέντρωση Γονέων Α΄ τάξη Δημοτικού Σχολείου. Β΄ Τρίμηνο.