Page 1

À LA CARTE Brezplačen izvod

Številka 1 • zima 2013/14

ˇ ˇ Bozicno drevesce

Prazniki v krogu družine

simbol upanja in veselja

Ideje za izdelavo božične dekoracije

6

nasvetov za praznično okrasitev smrečice

Božična večerja

… še angelčki bi jo jedli

“Kuhanje je moja strast!” intervju z Binetom Volčičem

Letos si želim ... Lepo je biti obdarovan, še lepše pa je obdarovati À C LA

ARTE


E S E T I V O POSL OD OSTANKOV HRANE

ZA CISTE IN ZDRAVE ZOBE *saj obnavlja optimalno PH vrednost zobnih oblog

À LA CARTE

*


ˇ Praznicno obarvani za vas! Trgovine Tuš, ki danes slovenskega kupca s prijaznostjo prodajalcev ter ugodno ponudbo razveseljujemo v več kot 200 poslovalnicah – marketih, supermarketih in franšizah – po vsej Sloveniji, smo v letih, odkar se je naša zgodba začela postale sinonim za kakovost, svežino, cenovno ugodnost, prijaznost in strokovnost zaposlenih. Sodobnemu potrošniku na kožo pisano nakupovanje, sveži oddelki, ki kupca razvajajo z izbrano ponudbo omamno dišečih dobrot, slovenski izdelki iz linije Slovenske dobrote, ter vedno nove in ugodne akcijske ponudbe,

Številka 1, zima 2013/2014

ki prinašajo velike prihranke, so danes glavno vodilo trgovin Tuš. To je samo nekaj razlogov, zakaj se Tuševi kupci pri nas počutite povsem domače in se k nam zadovoljni in z velikimi pričakovanji tudi vedno znova vračate. Pred nami je najbolj družabni čas leta. Praznike zaznamuje druženje z družino in prijatelji, zato veliko energije in časa vložimo v priprave. V ta namen smo za vas pripravili veliko slastnih receptov in kreativnih idej, ki vam bodo pomagali pri ustvarjanju najlepšega časa v letu. Želimo vam vesel božič ter prijetno in uspešno novo leto!

6 14

3 Uvodna beseda in vsebina 4 Prazniki v krogu družine 6 Praznično tudi na mizi! 7 Božično drevesce - simbol upanja in veselja 9 Letos si želim … darila zanjo, zanj in najmlajše 12 Mali kolački, veliki mojstri: peka z otroki 14 Spoštujemo slovensko! 16 Tako preprosto je – nasveti in triki za gospodinjstvo 18 Ko ni veliko časa, so tukaj Hitri užitki 20 Diši po sveže pečenem kruhu 21 Vedno sveže ribe in morski sadeži 22 5 razlogov, zakaj uživati meso 24 Božična večerja – praznik okusov 28 Dišavni svet božičnih začimb; 29 „Kuhanje

Tuš

Še več informacij najdete na www.tus.si À LA CARTE

3

je moja strast.“ Intervju z Binetom Volčičem iz resničnostnega šova Gostilna išče šefa 30 Sladke pregrehe za sladke dni 32 D*NAR – zvestoba se splača


Božič je eden tistih praznikov, ko se za mizo zbere vsa družina. Praznik izžareva harmonijo in sproščenost in v hladni zimski čas prinese toplino. V Sloveniji se božič še vedno praznuje precej tradicionalno, čeprav se ta praznovanja nekoliko razlikujejo po državi.

Prazniki v ˇ krogu druzine Božič simbolizira razmislek o vsem, kar je v življenju pomembno, takrat si vzamemo čas za družino in prijatelje in skupaj z njimi proslavimo. Skupaj kuhamo, pečemo peciva, se igramo in izdelujemo božično dekoracijo. Kar pa ne pomeni, da ga ne smete popestriti z edinstvenimi idejami, nasveti in triki, s katerimi bo vaš božič res povsem VAŠ. Pred velikim podeljevanjem daril se po tradiciji družina združi za bogato obloženo mizo. Celoten praznični jedilnik boste našli na str. 24-27. Ta skupni čas izkoristite za to, da se v dobri volji pogovorite o tem, kaj vam je prineslo preteklo leto in kaj si kot družina in posamezniki želite

od prihodnjega leta. Božič ni poseben le za otroke, saj vsi s tem praznikom povezujemo veliko spominov in občutkov. Da vam bo letošnje slavje ostalo v le najlepših spominih, morate biti dobro pripravljeni: 3 Z nakupom daril ne čakajte do zadnjega tedna, saj boste tako imeli dovolj časa, da

dobro premislite, kako boste obdarovali vaše bližnje. Zapomnite si, da darilo naj ne bi bilo všeč vam, temveč njim! Več predlogov boste našli na str. 9-11. 3 Na božič se pripravite tako, da skupaj z otroki spečete piškote, oblikujete dekoracijo in se s pomočjo adventnega koledarja počasi približate božičnemu večeru.

Zapojte skupaj – in z veseljem!

Pri petju Svete noči dajte vse od sebe! Študije so pokazale, da lahko glasno petje omili težave s prebavo. Globoko trebušno dihanje nežno masira drobovje in tako vzpodbudi presnovo. Celo brundanje deluje, saj vzpodbudi parasimpatično živčevje, torej tisti del vegetativnega živčevja, ki je odgovorno za sprostitev.

À LA CARTE

4


Namizna dekoracija

Smrečice iz storžev Ne le, da se boste za pripravo te naravne dekoracije skupaj podali na svež zrak, naredili boste tudi edinstvene okraske, ki bodo govorili o tem, da je vaša družina prava kreativna ekipa. Potrebujete: 3 različno velike storže (ki ste jih dobro posušili!) 3 debelejšo vejo 3 lepilo, čopič 3 zelene bleščice 3 majhne bombažne kroglice 3 po želji: umetni sneg, luknjač s šablonami ...

Kreativni skupni čas

Vse kar potrebujete za domiselno dekoracijo vašega doma in drugih majhnih dodatkov, so dobra volja, naši predlogi in nekaj izdelkov, ki jih najdete na naših policah.

1.korak Vsak storž posebej premažite z lepilom. Pri tem natančnost ni potrebna, saj želite ustvariti naraven videz smrečic. V majhno skledo nasujte zelene bleščice, v katere nato navpično potopite storže. Bleščice se bodo prijele na dele storža, ki ste jih premazali z lepilom. 2.korak Za kovanec debelo vejo narežite na dovolj debele kolute, ki bodo služili kot podstavek za smrečice. Okrašene storže navzdol obrnjene nalepite na te kolute. Zdaj manjka le še osebna okrasitev smrečic. Mi smo se odločili za bombažne kroglice.

Za božično večerjo ...

Obročki za serviete Zvezdice ali smrečice bodo poskrbele za piko na i na okrašeni božični mizi. Potrebujete: 3 okrasni papir 3 škarje 3 po želji: barvice, flomastri, bleščice 1.korak Z naše spletne strani www.tus.si kopirajte predloge in jih izrežite. Te prerišite na okrasni božični papir, ki se lepo poda vaši dekoraciji. Po želji ga okrasite s poslikavami, bleščicami... 2.korak Zdaj zavijte servieto ali prtiček in okoli nje zavijte papirnat obroček, ki ga vtaknete iz ene strani v drugo. Dober tek!

À LA CARTE

5


Slavnostno tudi na mizi!

Za brezhiben božični večer v krogu družine in prijateljev ste vse pripravili. Manjka le še slavnostno pogrnjena miza, ki bo pričala o tem, da je ta večer res nekaj posebnega. Pri načrtovanju praznične pojedine si lahko pri pogrinjkih daste duška in mizo elegantno uredite. Pri pogrinjanju mize se le držite določene simetrije. Pri tem krožniki stojijo približno 1 cm od roba mize, kar z lahkoto ocenite s palcem, ki ga položite na rob mize. Krožniki

Na podkrožnik, ki ga pri sladici vzamemo z mize, položimo velik krožnik za glavno jed, nad tega krožnik za predjed in na vrh jušni krožnik. Krožnik za kruh stoji na levi strani podkrožnika, solatni pa v zgornjem levem Jedilni servis iz porcelana, kotu.

Kozarci

Potrebujete h glavni jedi kozarec za vodo, belo in rdeče vino. Ponavadi se k glavni jedi pije rdeče vino, zato ta kozarec stoji nad nožem za glavno jed. V sredino spada kozarec za belo vino in na zunaj tisti za vodo. Kako boste kozarce postavili, v trikotnik ali Komplet kozarcev kako drugače, za rdeče vino, Smart je vaša odločitev! Papirnate serviete, Paloma

Aronda

Pribor

Osnovno pravilo: pribor vedno jemljete od zunaj navznoter. To pomeni: če obrok vključuje juho, leži žlica na zunanji desni strani. Če ne, potem tam leži nož za predjed, sledi mu nož za glavno jed – enako velja za vilice na levi strani. Pomembno: pribor za sladico leži nad krožniki, vilice kažejo v desno, žlica pa v levo. Tudi tukaj lahko uporabite pravilo palca – razdalja pribora od krožnika znaša 1 cm.

Ste vedeli?

Da pri mizi ne bo pretesno, mora biti vsak pogrinjek širok 60 cm in globok 40 cm. Tako bodo vsi gosti udobno uživali v vaši odlični kuhi.

Prtički ali serviete

Ali boste serviete preprosto prepognili, stilno namestili v servietni obroček (navodila za pripravo na str. 5) oz. iz njih ustvarili dekorativne vzorce, je stvar okusa. Serviete vedno položimo na zgornji krožnik. Če pa je prvi hod že pripravljen, jih položimo levo poleg pribora ali na krožnik za kruh. Mizo okrasite s svečami, okraski in sadjem

Tako kot rože, lahko tudi sveče, sadje in drugi majhni okraski dodatno okrasijo mizo.

À LA CARTE

6

Predlagamo Lesen dekorativni obesek zvezda

Snežena krogla z različnimi motivi

Dekorativni kovinski svečnik z motivom jelenčka


Bozicno ˇ ˇ drevesce

Pravijo, da je dobra priprava pol opravljenega dela. Lepo okrašeno drevesce je tisto, ki nam prvo pade na pamet, ko razmišljamo o božičnih praznikih. Za nakup in praznično okrasitev smrečice velja upoštevati nekaj preprostih napotkov, ki vam bodo zagotovili dolge, vesele in zelene praznike:

Kupite ali najemite popolno drevo

Naj vas med nakupovanjem ne očara le lepota samega drevesa, temveč tudi njegovo poreklo. Seveda ni nič narobe z umetno smrečico, vendar je vedno bolj opazen trend bio-božičnih dreves. Ena izmed prednosti prave smrečice pa je tudi ta, da vas bo poleg naravne lepote v prostoru razvajal tudi vonj sveže smreke, ki vas bo navdal z mirom in praznično spokojnostjo.

Pravilno ga shranite

Da bo vaša smrečica ostala dlje sveža, morate po nakupu odrezati približno 3 cm debla in jo do okrasitve postaviti v posodo z vodo. Prostor, kjer jo hranite, naj bo suh in hladen. Nujno se izogibajte temperaturnemu šoku, ko drevo postavite v hišo, da ne bo prehitro odvrglo iglic.

Izberite popolno mesto

Že zdaj pripravite lepo in varno mesto za smrečico. Če boste uporabili prave sveče, bodite pozorni, da

Letošnji trendi... Bela in srebrna barva.

Svetujemo Čarobna otroška smrečica Tudi vaši najmlajši naj okrasijo svoje majhno drevo. Pri tem domišljija ne pozna meja! Barbie smrečica: naj vaša princeska pobrska med svojimi igračami in s čeveljčki, oblekicami in drugimi majhnimi stvarmi, okrasi smrečico.

drevesa ne postavite preblizu zaves. Tudi drugi viri toplote, kot sta kamin in radiator, ne smejo biti v neposredni bližini, saj se bo drevo zaradi toplega in suhega zraka hitro izsušilo.

Stojalo

Preden začnete s krašenjem drevesa, mora drevesce trdno stati v podstavku. Mrežice okoli drevesa ne odstranite, dokler to ne stoji varno in ste pripravili vse, da začnete krasiti (mrežico vedno odstranjujte od spodaj navzgor!). Pomembno: v posodo z drevesom vsak dan dolijte približno en liter vode.

Napočil je čas za krašenje

Hot wheels smrečica: za vaše male pustolovce pa priporočamo okrasitev s pomočjo majhnih avtomobilčkov, prometnih znakov ...

V prvem koraku drevo okrasite s svetlobno verigo lučk, ki jo namestite čim bliže deblu. Zdaj so na vrsti okraski: težje okraske obesite na notranjo stran, saj so tam veje močnejše; velike obeske enakomerno razdelite v spodnjem delu drevesa. Potem sledijo manjši obeski, pentlje ali drugi dekorativni izdelki. Ti spadajo na zunanje veje in v zgornji del drevesa. Vedno krasite od znotraj navzven. Tako nastane harmoničen videz okrasja.

Za doro razpoloženje bosta poskrbeli zlata in rdeča barva

Absolutni trend: modri, zeleni in zemeljski odtenki.

Praktične in sijoče led lučke, ki jih lahko uporabljate tako zunaj, kot znotraj. Narava ostaja glavni navdih za dekoracijo. Bodite kreativni in s pomočjo suhega sadja izdelajte okusne okraske.

À LA CARTE

7


Letos si zelim... ˇ

Da bodo darila lepo zavita Set darilnega papirja in trakov

Lepo je biti obdarovan, še lepše pa je obdarovati. Ko obdarovani drži darilo v rokah se zdi, kot da se je čas za nekaj trenutkov ustavil. Smo zadeli z izbiro darila? Mogoče nismo? Zaupali vam bomo, ali je darilo res prišlo v prave roke. Dajanje in jemanje nas povezujeta. To so vedeli že ljudje v kameni dobi. Združenja, ki so se med seboj obdarovala, so bila močneje povezana in so držala skupaj v boju proti nasprotnim skupinam. Zato so darila že stoletja pri vseh ljudstvih del tradicije.

Zaveznik lepote: Darilni set Naturals Oliva, Palmolive

Ni pomembno, koliko boste podarili, in tudi ne, koliko boste za to porabili. Pomembno je le, da poznate želje, potrebe in to, kaj ima vaš partner najraje. Vsa predstavljena darila boste našli v večjih Supermarketih Tuš.

Z izvlečkom zelenega čaja, provitaminom B5 in oljem makadamije: Darilni komplet Green tea, Kozmetika Afrodita

ZANJ... 3 DVD, CD 3 Elektronske naprave 3 Parfum

ZANJO...

Za skrbno urejeno pričesko Ravnalec las Compact Bliss, Rowenta Za negovanega moškega... Darilna torba Apollo, Axe

3 Doživetje za dva 3 Spodnje perilo in čevlji 3 Dišave in nakit

Negovalna moč mandljevega olja: Darilna torbica Almond, Dove

Za zdravje in dobro počutje: Brezžična fitnes igra

Kaj nam pove izraz na obrazu: Darilo je pravo, če: ✤ Se mišice okoli oči skrčijo (to sporoča veselje). ✤ Se zenice povečajo (čustvena udeležba). ✤ Roke in dlani kažejo navzgor.

Vedno urejen ... Brivnik za moške Driver, Rowenta

Recepti, ki se jim ni moč upreti Knjiga Božična peka, Učila

Razkošna hranljiva nega Darilni komplet Jojoba, Kozmetika Afrodita

Za lepši dan: Darilni set z moškimi bombažnimi boksaricami, Knaus

Za večer s prijatelji: Družabna igra Človek ne jezi se s kozarci

Darilo ni pravo, če: ✤ Spodnjo ustnico rahlo potegnemo navzgor. ✤ Se mišice okoli oči ne skrčijo. ✤ Se brada naguba.

À LA CARTE

Ste vedeli?

Darila niso nekaj lepega le za obdarovanega. Glede na neko ameriško študijo so prav tako dobra investicija za našo dušo. Če za nekoga drugega zapravimo le tri evre, bomo na splošno srečnejši.

9


ˇ ˇ Otroska sreca

Božični prazniki – za večino najlepši prazniki v letu. Še posebej otroci komaj čakajo, da se odprejo vsa vratca v adventnem koledarju in je končno božična noč. Sijoče otroške oči polne pričakovanja zrejo v darila, ki zavita v bleščeč darilni papir čakajo pod božičnim drevesom. Vsako leto znova se staršem, starim staršem, sestram, stricem in tetam poraja enako vprašanje. Kakšno darilo kupiti najmlajšim? Tistega, ki je komaj teden ali dva pred prazniki začel razmišljati o primernem darilu, čaka težka naloga. Bolje je, da skozi vso leto poskušate razbrati, kaj si malčki resnično

želijo. Seveda so nekatere otroške želje le kratkoročne in hitro pozabljene. Obstajajo pa tudi srčne želje, pri katerih starši natančno vedo, kako resno misli otrok. Na vrhu seznama želja kot vedno stojijo igrače vseh vrst. Vse od lesenih avtov do plastičnih kock za sestavljanje, ki se najdejo v vseh

otroških sobah. Šolski otroci so veseli knjige, vedno znova pa jih razveselijo tudi CD-ji, DVD-ji in različne tehnične naprave, kot so mp3-predvajalnik ali mobilni telefoni. Vi vašega otroka najbolje poznate, zato je od vsega še najpomembneje, da izberete njegovi starosti primerno darilo oziroma igračo.

Za najmlajše

Mali boben, Eurom Piano baby Unikatoy Od 18 mesecev naprej ...

Barbie dodatki

Živahne barve in različne melodije ter zvoki vašega malčka vzpodbujajo pri poslušanju in gledanju ter v ospredje postavijo tipanje. Otrok spoznava princip akcije/reakcije, saj vidi, da ob pritisku gumba, zasliši določen zvok.

Punčka Barbie

Dojenček, ki pije in lula

Družabna igra Človek ne jezi se

Lego kocke rdeči rotorji

Za spodbujanje finomotorike in koordinacije, bi otroci morali veliko delati s plastelinom in risati. Sestavljanke in prve družabne igre vzpodbujajo razmišljanje in zahtevajo koncentracijo.

Za mirne praznične večere, polne otroškega smeha Animirane risanke na DVD-ju

À LA CARTE

V vrtčevskem in predšolskem obdobju otroku postanejo družbene izkušnje z vrstniki vedno pomembnejše. Zato je še posebej priljubljeno igranje vlog, ki vzpodbuja govorno izražanje. Otrok se uči vživeti v druge in jih tako bolje razumeti.

Kocke Transformator

Konstrukcijske igre z gradniki vzpodbujajo kreativnost, sposobnost načrtovanja in strategije reševanje težav. Tudi tukaj se otroci skozi igro učijo pozornosti in koncentracije.

10


Za vse mlade dame, ki so rade urejene Set za oblikovanje nohtov,

Za pregledno leto 2014: Koledarji z različnimi motivi

Za vse majhne skrivnosti Moj skrivni dnevnik, Učila

Za družabno igro s prijatelji Ročni nogomet

Božičkovo darilo Knjiga+ DVD

Lego prijatelji pekarna, Lego

Za vsak dan... Adventni koledar s prstani

Za vse princese... Darilni komplet za deklice, Henkel

Za vse bodoče biologe Knjiga o plazilcih

Igra in veselje Brezžična igralna konzola

Za prave pirate... Darilni komplet za fante, Henkel

À LA CARTE

11


ˇ Mali kolacki, veliki mojstri Nič ni bolj zabavno kot pečenje peciva z mamico in očkom. Spoznavanje novih okusov in tekstur hrane malčkom pomeni veliko več kot le zabavo. Na začetku so seveda bolj v vlogi preizkuševalca, kasneje pa si želijo dejavno sodelovati, še posebej pri gnetenju testa in okraševanju. Praznično drevo

Potrebujete:

250 ml mleka 110 g sladkorja 40 g kvasa 510 g moke 150 g margarine za peko 1 zavoj vaniljevega sladkorja limonin olupek narezane mandlje kandirano sadje za okras ali sladkorne perlice

Pri peki z otroki je okusen rezultat seveda pomemben, enako pomembna pa je tudi pot do njega. S pečenjem so povezani pozitivni občutki, vsak se lahko spomni vsaj ene zgodbe iz otroštva, ki je s tem povezana. Prav tako pa gnetenje in okrasitev vzpodbuja finomotoriko otrok in njihovo samostojnost. Pri peki z otroki velja enako načelo kot pri kuhi z njimi – le s pomočjo in preizkušanjem se otroci naučijo vse, kar je pomembno pri ravnanju z živili, njihovi pripravi in okusu.

Priprava: oblikujte dva trikotnika (v obliki smreke) 1 Polovico mleka vlijte v posodo ter dodajte 1 in jih položite na pekač, ki ste ga obložili s jedilna žlica sladkorja, 1 jedilna žlica moke, 40 papirjem za peko. g kvasa in vse dobro premešajte. Pustite vzhajati. 4 Ponovno pustite, da testo vzhaja, in ga 2 500 g moke presejte v večjo posodo (eno nato premažite z jajcem, pokrijte z mandlji skodelico moke shranite za kasneje), dodajte in položite v predhodno ogreto pečico in ščepec soli, 3 rumenjake, ki ste jih zamešali s počasi pecite (približno 35 minut pri 180 ºC). preostankom mleka, dodajte 150 g margarine Na koncu okrasite s kandiranim sadjem in za peko, 100 g sladkorja in en zavoj vaniljevega sladkornimi perlicami. sladkorja ter limonino skorjico. Zamesite in k vsakega testo pustite počivati na toplem. Popolno za začete mojstra 3 Nato testo ponovno pregnetite in iz njega otroškega kuharskega

hajanje je kvašeno testo. Vz majhne testa v posodi je za t trenutek čarobne peke nape mi je tako in gnetenje z roka zeeelo zabavno.

Sveži kvas, Fala Bela gladka moka Tuš, Mlinotest

Svetujemo Testa nikoli ne pustite počivati blizu pečice, saj je tako vir toplote le na eni strani in testo ne vzhaja enakomerno.

Namaz za peko Maja, Tuš

À LA CARTE

12

Planinsko mleko, Tuš


Za pomoč pri peki in kasnejšemu okraševanju so mafini popolna izbira. Njihova priprava je enostavna, okrasimo ali izboljšamo pa jih lahko z najrazličnejšimi sestavinami. Ker z nami jedo tudi oči, mafine okrasimo bogato in pisano.

Božični mafini

Potrebujete:

125 g sladkorja 125 g moke 2 jajci 2 ČŽ pecilnega praška 2 zavoj vaniljevega sladkorja 2 JŽ sladke smetane 100 ml sladke smetane za stepanje barvilo za živila (zeleno in rdeče) sladkorni okraski z božičnimi motivi

Priprava: 1 V posodo stresite narezano maslo (ki ste ga prej omehčali na sobno

À LA CARTE

13

temperaturo), sladkor, zavoj vaniljevega sladkorja, moko, pecilni prašek in jajci. Vse dobro premešajte in enotni masi dodajte 2 jedilni žlici sladke smetane. 2 Nato vlijete v papirnate modelčke, ki ste jih porazdelili po pekaču za mafine. Pečete 15 do 20 minut pri 180 ºC, v predhodno ogreti pečici. 3 Ko se mafini ohladijo, jih okrasite s stepeno sladko smetano, ki ste ji dodali barvilo za živila in po želji malo sladkorja v prahu. S to smetano napolnite brizgalko in vsak mafin po želji okrasite.


Slovenske dobrote ˇ s podezelja Tako raznolika kot je Slovenija glede pokrajin, tako raznolika in bogata je tudi slovenska kulinarika. V sodobnem času se potrošniki vedno bolj zavedamo, da ima uživanje hrane, pridelane na domači zemlji, vrsto prednosti, ki niso zanemarljive. Domača, vedno sveža sonaravno pridelana in zdrava hrana ima boljši okus in višjo biološko in hranilno vrednost ter ne vsebuje nevarnih pesticidov! Z uživanjem doma pridelane hrane pa ne naredimo le nekaj zase, temveč tudi za urejenost in obdelanost podeželja, tako se ohranjajo delovna mesta kot tudi varuje okolje, zagotovljeni sta kakovostna pridelava in kratke transportne poti. Pri nas s ponudbo slovenskih izdelkov v segmentu Spoštujemo slovensko želimo prebuditi zavest za večjo prehransko samooskrbo in se že več let trudimo za večjo prepoznavnost slovenskih izdelkov, kar se odraža v sodelovanju s številnimi slovenskimi ponudniki domačih dobrot. Odločitev je v vaših rokah, cenjeni potrošniki, saj bo večje povpraševanje po slovenski hrani zagotovilo obstoj slovenskega kmetijstva in tako vedno večjo ponudbo doma pridelane hrane. Ponudba izdelkov Slovenskih dobrot je prilagojena glede na letni čas in količino proizvodnje, ki jo dobavitelji uspejo pridelati, zato so izdelki slovenskih dobrot na razpolago le v omejenih količinah in v izbranih določenih večjih trgovinah Tuš. Slovenske tradicionalne dobrote so pripravljene iz slovenskih surovin in po tradicionalnih postopkih naših dedkov in babic, Slovenske Gurmanske dobrote pa so izdelki iz izbranih surovin sodobnih okusov povezanih s tradicijo pridelave.

Slovenske mesne dobrote Slovenske mesne dobrote izdelujejo izbrani pridelovalci, ki lahko zagotavljajo določen obseg dobavljivih količin in izdelkov iz 100% slovenskega mesa. Postopki pridelave in predelave ter sledljivosti surovin so kontrolirani.

Na embalaži je vedno označen pridelovalec, zato kupci lahko vedno preverijo poreklo blaga.

Slovenske mlečne dobrote Slovenske tradicionalne in gurmanske mlečne dobrote so narejene iz surovega polnomastnega mleka regijskih okolij. Pravi kulinarični užitek so ročno izdelani izdelki iz polnomastnega nehomogeniziranega mleka krav, ki se pasejo po parku Goričko. Izbirate lahko med Goričkim sirom, Goričkim sirom s konopljo ali rdečo meliso, jogurtom z dodano domačo marmelado iz vinogradniških breskev ali jurke, kislo smetano, pobrano s polnomastnega mleka, skuto - gorički kisilak in sirom v slanici.

À LA CARTE

14


Palačinkini zvitki z grahom in prekajenim domačim mesom

Sestavine za 6 oseb:

2 jajci 4 JŽ pšenične moke tipa 405 150 ml mleka 3 noževe konice soli 175 g špinače 1 strok česna 2 JŽ oljčnega olja 2 JŽ sojine omake 3 noževe konice popra 200 g ementalerja 10 g bazilike 2 JŽ sončničnega olja 50 g prekajenega domačega mesa 10 g svežega drobnjaka

Priprava: 1. Jajca, moko, mleko in nekaj soli zamesite v testo in ga postavite na stran. Špinačo popecite na oljčnem olju in česnu ter jo postavite na stran. 2. Mocarelo narežite na tanke rezine. Listke bazilike očistite iz peclja. 3. Olje ogrejte v majhni ponvi. Iz testa postopoma specite 12 majhnih (premera pribl. 10 cm) palačink in pustite, da se ohladijo. 4. Vsako palačinko obložite z 1 do 2 rezinami mocarele, dvema rezinama prekajenega mesa, s špinačo in nekaj listi bazilike. Palačinke zavijte in jih povežite z drobnjakom ali pritrdite z zobotrebci.

Slovensko sadje in zelenjava V Tušu smo prvi ponudili slovenski paradižnik Lušt, ki prepriča z bogatim in polnim okusom. Glede na letni čas lahko izbirate tudi med malinami, jagodami, breskvami, solatami, ptujskim lukom, slovenskim česnom, korenjem, rdečo peso ...

Sveži česen

Sir Ementaler

Slovenske sadike in semena Slovenske sadike in semena so prilagojene slovenskemu okolju. Zdrava prehrana se začne s pravim semenom in sadikami, zato izberite slovensko!

À LA CARTE

15


Tako preprosto je... Včasih gre vse narobe – in pogosto ne moremo ničesar spremeniti. Tokrat vam bomo zaupali majhne gospodinjske nasvete in trike za velike kuharske in gospodinjske težave. Mleko ima čuden vonj SOS trik: za sekundo

ste odvrnili pogled in že se je zgodilo. Če se je mleko rahlo prismodilo, ga prelijte v drugo posodo, dodajte malo vaniljevega sladkorja in ponovno zakuhajte. Načrt B: Mleko ste morali zavreči in vam ga je zmanjkalo? Nič hudega: kot alternativo prašek za puding zamešajte s smetano in vodo, lahko pa

rok? Posipajte ga z veliko soli, da se sluz povleče skupaj, pa ga boste laže odstranili s papirnato brisačo. Načrt B: Jajca ste imeli prešteta, zdaj pa vam eno manjka? Da bo testo kljub temu uspelo, jajce nadomestite z žlico jedilnega škroba ali ruma.

ga pripravite tudi z jabolčnim ali češnjevim sokom.

Preveč zapečen narastek

SOS trik: pri akutnih ‘sončnih

opeklinah’ (pri vrstah z manj maščobe) narastek pokrijte z aluminijasto folijo, ki jo zadnjih 5 minut odstranite. Vse sestavine niso kuhane: dodajte tekočino in za 15 minut postavite v mikrovalovno pečico. Načrt B: Skorja je pretemna? Odstranite jo in naredite novo. Nimate več dovolj sira? Ostanke sira zmešajte z drobtinami in koščki masla.

(Za)soljeno

SOS trik: zasoljene omake lahko reši kanček

pomarančnega soka. Alternativno pa kovinsko jajčko za čaj napolnite z rižem in 15 minut kuhajte v omaki – pomaga tudi pri juhah. Zasoljeno zelenjavo pa pustite počivati v sveže kuhani vodi. Načrt B: Skuhajte dodatno količino jedi – tokrat brez soli! Potem zmešajte sveže kuhano s prejšnjo in polovico shranite v zamrzovalnik! Tako ničesar ne boste vrgli v koš!

Preredka enolončnica

SOS trik: Če je jed bolj podobna juhi kot enolončnici, jo zgostite z instantnim praškom za pire krompir ali Gustinom. Bodite varčni, saj prašek med kuhanjem nabrekne! Načrt B: Če nimate pri roki ne Gustina ne instant pireja, lahko redko enolončnico zgostite s sirom, paradižnikovo mezgo ali testeninami.

Razbito jajce

SOS trik: Vam je jajce zdrsnilo iz mokrih

À LA CARTE

16

Surov riž

SOS trik: Voda je izparela, riž pa je kljub temu še trd? Dodajte juho in izklopite štedilnik ter pustite kuhati. Ne mešajte! Z mešanjem škrob razgradite in riž se zlepi. Načrt B:

Prepozno, v posodi je še samo ena velika kepa? Z zelenjavo in parmezanom naredite rižoto. Ali pa riž postrezite s cimetom, sladkorjem in smetano.

Marmelada

SOS trik: Včasih marmelado zakuhamo pregosto, kar lahko reši sadni sok, ki jo razredči. Če je preredka, pa jo ponovno zakuhajte s prelivom za torto. Načrt B: Tekoča

marmelada izboljša jogurt ali skuto. Žličko lahko dodate tudi v šampanjec – poskrbi za svež okus in je lepo videti.


POPUST

• cream lemon • cream bleach • cream pink flower • 720 g • 500 ml

AKCIJSKA CENA

POPUST

• z zeliπËnim maslom • s Ëesnovim maslom • dopeka • 175 g

AKCIJSKA CENA

POPUST

»istilo Cif

Redna cena: 1,59 ¤

0,95 ¤ 40%

©truËka

Redna cena: 1,19 ¤

0,95 ¤ 20%

Kupon je unovËljiv v trgovinah Tuπ v terminu od 10. 12. 2013 do 5. 1. 2014. Velja za koliËine obiËajne za gospodinjstva. Ne velja v franπizah Tuπ, Ekstra Tuπ Ptuj in drogerijah Tuπ.

1,29 ¤ 50%

POPUST na oljËna olja Costa d`oro

• vakuumsko pakirano • kosi • Kras • cena za 1 kg

AKCIJSKA CENA

POPUST

Vino Chardonnay Ventus

• Agroind Vipava • 0,75 l

AKCIJSKA CENA

POPUST

À LA CARTE

17

Kupon je unovËljiv v trgovinah Tuπ v terminu od 10. 12. 2013 do 5. 1. 2014. Velja za koliËine obiËajne za gospodinjstva. Ne velja v franπizah Tuπ, Ekstra Tuπ Ptuj in drogerijah Tuπ.

25%

Kraπki prπut

Redna cena: 29,99 ¤

14,99 ¤ 50%

Redna cena: 4,74 ¤

3,49 ¤ 26%

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju. Kupon je unovËljiv v trgovinah Tuπ v terminu od 10. 12. 2013 do 5. 1. 2014. Velja za koliËine obiËajne za gospodinjstva. Ne velja v franπizah Tuπ, Ekstra Tuπ Ptuj in drogerijah Tuπ.

AKCIJSKA CENA Redna cena: 2,59 ¤

Kupon je unovËljiv v trgovinah Tuπ v terminu od 10. 12. 2013 do 5. 1. 2014. Velja za koliËine obiËajne za gospodinjstva. Ne velja v franπizah Tuπ, Ekstra Tuπ Ptuj in drogerijah Tuπ.

• Sensitive, 1 l • Morning Sun, 1 l • Tahiti Relax, 1 l • Mediterranean, 1 l • Pure&Natural Iris, 900 ml

Kupon je unovËljiv v trgovinah Tuπ v terminu od 10. 12. 2013 do 5. 1. 2014. Velja za koliËine obiËajne za gospodinjstva. Ne velja v franπizah Tuπ, Ekstra Tuπ Ptuj in drogerijah Tuπ.

MehËalec Silan

Kupon je unovËljiv v trgovinah Tuπ v terminu od 10. 12. 2013 do 5. 1. 2014. Velja za koliËine obiËajne za gospodinjstva. Ne velja v franπizah Tuπ, Ekstra Tuπ Ptuj in drogerijah Tuπ.

Ugodno

Izrežite spodnje kupone in prihranite kar do 50 % pri svojih nakupih v vseh trgovinah Tuš.


Ko ni veliko ˇ casa, so tukaj ˇ Hitri uzitki V prazničnem času si še posebej želimo, da bi z družino in prijatelji preživeli lepe skupne trenutke. Ti pa so še toliko lepši, če zbrano družbo pogostimo z okusno pripravljenimi jedmi. In ker nam včasih v teh dneh zmanjka časa, da bi sami kaj pripravili, vam pri nas ponujamo vse, kar potrebujete. Izbirate lahko med pripravljenimi mesnimi ploščami in okusnimi narezki, ki pa jih lahko za vas pripravimo tudi v skladu z vašimi žejami in okusi. Sestavine za narezek in njegovo velikost lahko izberete tudi sami. Za lažjo izbiro vam ponujamo Tuš standardni narezek za 4 ali 8 oseb in sirovo ploščo, pripravljamo pa tudi okusne kanapeje. Vsak narezek ali kanape je unikatno delo in kot takšnega, naj ga vidijo in okusijo tudi vaši gostje!

Mesne plošče

Mesna plošča za 4 osebe: Mali meni 1 klobasa za kuhanje - 4 kosi pečena krača - polovička kuhana prekajena rebra pečena rebra kumare rdeča paprika

Narezki

Na oddelku delikatese vam z veseljem pripravimo narezek za vsako priložnost.

Standardni narezek: šunka Habakuk slanina s poprom gozdarska salama zašinek suha domača salama sir edamec Tuš sir ementaler

nasvet

Francoska solata je posebej priljubljena priloga mesnim jedem.

À LA CARTE

18


Kako lahko naročim?

Naročilo za mesne in sirove plošče, narezke in kanapeje lahko oddate v najbližjem supermarketu Tuš. Naročilo je potrebno oddati dan pred prevzemom. Ob naročilu vplačate kavcijo, katere višina je odvisna od velikosti narezka, sirove plošče ali števila kanapejev. Kavcijo vrnemo ob prevzemu.

Pri izbiri vina vedno premislite, kakšne jed boste ponudili. Obstaja majhen trik, ki vam bo pomagal pri pravi izbiri: orientirate se lahko po barvi jedi. To pomeni, da k belemu mesu in svetlim omakam ponudite belo vino, medtem ko k rdečemu mesu in močnim jedem sodijo primerno močna vina. Lahka vina za začetek, težja kasneje. Kapelska penina, Kapela 0,75 L

Osnovno vino za Kapelsko penino je pripravljeno iz posebej ročno odbranega vrhunskega grozdja sorte chardonnay. Pripravljena je po charmat metodi, kar pomeni, da je drugo vrenje potekalo 6 mesecev v visokotlačni posodi. Temperatura serviranja: 6 – 8ºC

Metliška črnina 1 L

tatarski biftek

Sirova plošča Sirova plošča je lahko odličen prigrizek na družabnem večeru. Sestavili vam jo bomo po vaših željah in okusih!

Pripravljeno v h naših mesnica

Traminec 0,75 L

HOBOTNICA V SOLATI

Radgonske gorice Vino je sijoče zlato rumene barve in precej gosto. Obstojen in intenziven vonj spominja na divje vrtnice. Vino širokega telesa z dolgim odhodom. V vsej svoji veličini razkriva prepoznavne sortne značilnosti in značaj našega vinorodnega področja. Vino je primerno za nekajletno staranje. Temperatura serviranja: 10 – 12ºC

Odlična predjed za vsako priložnost.

Morska solata

Morski sadeži in zelenjava za zdrav in hiter obrok.

Šturm Pridelana iz modre frankinje, žametne črnine in portugalke. Vino odlikujejo pitnost, lahkotnost, svežina in tradicionalna prepoznavnost. Vino ni primerno za staranje, za uživanje so najbolj primerni mlajši letniki. Temperatura serviranja: 2 do 3 stopinje hladneje kot je sobna temperatura v prostoru (oz. 13- 15ºC)

V Tušu vam pripravimo narezek po vaših željah. Izbirate lahko med mesnimi narezki, sirovimi ploščami in kanapeji. Ponudba velja v supermarketih in ne velja v marketih in franšizah Tuš.

Teranov liker 0,5 L Vinakras Teranov liker je aromatizirano vino, pripravljeno po starem kraškem receptu iz vina Teran in je karminasto rdeče barve (alkohol 14,5 vol%). Na vonju prevladuje vinska teranova aroma ter nežne citrusne arome. Da je liker bolj uravnotežen in ne presladek, poskrbi osnovno vino teran z bogato vsebnostjo kislin. Liker je obogaten z vinskim destilatom, ki je izključno kraškega porekla. Temperatura serviranja: 6-8 °C Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.

À LA CARTE

19


ˇ po sveze ˇ Disi ˇ pecenem kruhu

Pravijo, da tisti, ki kruh reže na debelejše rezine, močneje okusi vse njegove dobrote.

In nič ni boljšega od omamno dišečega, sveže pečenega kruha. Že kot otroci smo se zgrinjali okoli babice, ko je rezala svež kruh. Teh čarobnih dišav človek nikoli ne pozabi. In tega se zavedamo tudi v Tušu. Urejeni oddelki in prijazno osebje ter pestra izbira izdelkov, ki jih sveže in tople lahko kupite vsako uro, vas bodo prepričali v to. In ker vemo, da se je težko odločiti med 650 vrstami kruha in pekovskega peciva, ki ga za vas ponujamo, lahko pravo izbiro sklenete tudi s pomočjo degustacij, ki jih za vas redno pripravljamo s pomočjo več kot 28 različnih dobaviteljev.

Milan Draženovič – strokovnjak za pekovske izdelke „Skrivnost dobrega kruha je v skladnosti dobrih sestavin, ki jih po predpisanem postopku zamesimo v mehko testo z malo kvasa in ga po večkratnem fermentiranju spečemo v dobri peči. Industrijski-etažni, še boljša pa kmečki peči na drva. Tako pripravljen kruh zagotavlja bogato aromo in svežino več dni in so ga pekle že naše babice. V trgovinah Tuš ponujamo svež kruh in pekovsko pecivo vsak dan oziroma lahko potrošniki opravijo nakup svežega pekovskega peciva vsako uro.“

Kjer tradicija šteje

V Tušu kruh še vedno pečemo na tradicionalen način, zaradi česar je kruh tudi naslednji dan še vedno odličen. Zelo priljubljene so črne vrste kruha – kot je Hribovc iz Žita, saj te vsebujejo veliko mineralov ter vlaknin in proteinov in ima manjšo energijsko vrednost kot beli kruh. Hribovc, najbolje prodajan črni kruh

Kruhova nabodala

Hitro pripravljena kruhova nabodala bodo popestrila vsako zabavo. Ker jih izdelamo iz različnih vrst kruha, se na njih za vsakogar nekaj najde. Sestavine:

sezamova štručka makova štručka polnozrnata štručka bela bageta

a Na naših oddelkih kruh o zagotavljamo urno svež , peko pekovskih izdelkov saj želimo našim potrošnikom ponuditi hrustljave in dišeče izdelke.

temna bageta paket lesenih nabodal

Priprava: Štručke posamezno narežite na enako velike kose in jih nataknite na nabodala. Vmesne sloje lahko po želji premažete z oljčnim oljem ali zeliščnim maslom.

Sezamova pletenica, Žito

Martinov kruh, beli

À LA CARTE

20

Makova pletenica, Žito


ˇ ribe Vedno sveze ˇ in morski sadezi Maščobne kisline omega-3 niso le zdrave, temveč tudi bistvene za zdrav človeški organizem. Da bi zaužili zadostno količino maščobnih kislin omega-3, bi morali vsaj dvakrat tedensko uživati obroke z mastno ribo ali primernimi olji, kot je sojino, orehovo in gorčično. Kako spoznamo svežo ribo? Oči so bistre, prozorne in rahlo izbočene.

Meso je čvrsto in elastično.

Škrge so rožnate barve

Koža je svetlikajoča in transparentna s trdo zasidranimi luskami Morska spaka s skorjico iz pinij

Potrebujete (za 6 oseb):

60 g pinij 1 rezino toasta 1 pest listov bazilike 120 g masla sol sveže mlet beli poper 12 medaljonov morske spake Za paradižnike:

3 stroke česna 6 JŽ oljčnega olja 3 ČJ soli 0,1 g mletega žafrana 18 majhnih češnjevih paradižnikov sveže mlet beli poper sladkor v prahu Za peno:

150 ml ribje jušne osnove 150 g smetane 150 ml belega vina 90 g masla

sol sveže mlet beli poper Za riž:

3 JŽ oljčnega olja 300 g riža po izbiri 600 ml zelenjavne jušne osnove 3 ČJ masla

Priprava:

1 V ponvi popecite pinije in jih nasekljajte. Toastu odstranite skorjo in ga fino nasekljate, enako liste bazilike. 90 g masla stepite, dokler nima kremaste konsistence, dodajte drobtine toasta, pinije in liste bazilike ter začinite s soljo in poprom. Maslo povaljate v obliko valja, zavijte v folijo in položite v hladilnik. 2 Za paradižnike: olupite česen, ga stisnite in zamešajte z oljem. Sol in žafran zmeljite v možnarju. Na polovico narezane paradižnike položite v nizek pekač ter jih prelijte z oljem in posolite s soljo z žafranom, poprajte.

Vsak dan lahko izbirate i med različnimi ribam in morskimi sadeži.

3 Za peno: v posodo vlijte ribjo jušno osnovo, smetano in belo vino, zavrite in pustite kuhati od 35-40 minut na srednjem ognju. 4 Medaljone morske spake očistite pod vodo, nato jih posolite in poprajte. Medaljone specite na preostanku masla (2-3 minute na vsaki strani). 5 Pečico vklopite na funkcijo žara. Na vsak medaljon položite kolut masla. Tako medaljone gratinirajte 5 minut, dokler ne dobijo zlato zapečene skorjice. Paradižniki ves ta čas ostanejo v pečici. 6 Maslo narežite na majhne koščke, dodajte omaki z vinom in mešajte, dokler se ne stopi. Omako začinite s soljo in poprom. 7 Skuhajte riž in ga izboljšajte z maslom, začinite s soljo in poprom in uredite na predhodno ogrete krožnike. Zraven položite medaljone in paradižnike. Omako z vinom zmešajte s paličnim mešalnikom, dokler se ne speni ter jo kot dekoracijo oblijte okoli medaljonov.

À LA CARTE

21

Riž srednjezrnat beli, Tuš Sveža morska spaka

Toast, Tuš


5

razlogov, zakaj ˇ uzivati meso

Meso vsebuje veliko hranil in dejstvo je, da je zmerno uživanje mesa vsekakor zdravo in priporočljivo. Zato lahko pri nas vedno izbirate med različnimi vrstami mesa in mesnimi proizvodi slovenskega in tujega porekla. Le kaj bo danes na jedilniku? Morda svinjina, mlada govedina, teletina, različne vrste perutnine (piščanec, puran, raca, gos) ali nekaj bolj posebnega kot so kunec, jagnjetina in divjačina? Odločitev je v vaših rokah.

Franc Lazar, strokovnjak za sveže meso „V prednovoletnem prazničnem času naraste prodaja dražjih in bolj kakovostnih kosov mesa, kot so goveja pljučna pečenka, teletina, mlado goveje stegno brez kosti ter svinjski file, kot tudi prodaja sezonskih mesnih pripravkov, kot so pečenice, krvavice in podobno. Zato je v Tušu vsak teden mesni, saj našim kupcem dnevno nudimo popust v višini 10 % na določeno skupino mesa, ki ga vam bodo postregli in pomagali izbrati strokovno usposobljeni in ustrežljivi mesarji in mesarke. Pa tudi z nasveti za pripravo kupljenega mesa vam bodo z veseljem pomagali.“

Goveja enolončnica s posušenimi paradižniki

Potrebujete (za 4 osebe): 500 g govejega steaka 500 ml goveje jušne osnove 50 ml sončničnega olja 2 velika krompirja 100 g posušenih paradižnikov 1 lovorjev list 150 g rumene leče 400 g paradižnika iz konzerve sol poper

Priprava: 1. Olje segrejte v veliki ponvi. Meso začinite in popražite, dokler ni zlatorjavo zapečeno. 2. Odstranite z ognja in položite na cedilo, ki ga namestite nad ponev. 3. Zmanjšajte ogenj, dodajte krompir in pustite kuhati naslednjih 5 minut. Po potrebi premešajte. 4. Dodajte lečo, nasekljan paradižnik, posušene paradižnike, lovorjev list in goveje meso. Dobro premešajte in zalijte z jušno osnovo. 5. Pustite, da zavre, pokrijte in na malem ognju kuhajte nadaljnih 60-70 minut, dokler govedina ni mehka in leča kuhana. 6. Odstranite in po želji začinite.

À LA CARTE

22

Meso bi morali uživati, ker:

 Vsebuje dragoceni rudnini železo in cink. Nobeno drugo živilo ne zadovolji potrebe po železu tako dobro, kot meso.  Je odličen vir proteinov in pomembnega vitamina B12, ki ga najdemo le v živilih živalskega izvora.  Preprosto za pripraviti in ponuja nešteto možnosti – odlično se znajde tako v ponvi ali pečici kot na žaru. Ima odlične lastnosti, da hitro in okusno poteši lakoto.  Količina maščobe v mesu je nižja kot mišljeno, saj 100 g svinjskega fileja vsebuje le 2 g maščobe in je tako primerno tudi za dietno prehrano.  V uravnoteženi prehrani igra pomembno vlogo pri oskrbi telesa s hranljivimi snovmi, saj izboljša njihovo vpijanje iz rastlinskih živil.

Za vas vsak dan pripravljamo več kot 60 različnih mesnih specialitet, ki so vedno prilagojene sezoni. Sončnično olje 1 L, Tuš

Čista goveja jušna osnova, Knorr

Mlada goveja ledja


Bogastvo okusa!

‌za strastno kuhanje in radostno uŞivanje v hrani

facebook.com/Safram


ˇ ˇ ˇ Bozicna vecerja, praznik okusov Kmalu bo tako daleč. Božič je pred vrati in z njim vprašanje božičnega menija. Že ves čas razmišljate kaj boste kuhali letos, saj želite božično večerjo popestriti z nekoliko drugače pripravljenimi jedmi? 1 ščepec mletega muškatnega oreščka 1 žlička oljčnega olja 50 g naribanega parmezana

Svetujemo Juhi dodajte par kapljic limoninega soka ali kisa, saj boste tako ohranili lepo zeleno barvo brokolija. Večerja s tremi hodi je ravno pravšen zalogaj za vse ljubiteljske kuharje, ki želijo svoje goste razvajati z dobro pripravljenimi in okusnimi jedmi.

Topla predjed Božična brokolijeva juha Potrebujete (za 4 osebe):

600 g svežega brokolija 1 strok česna 1 dl sladke smetane 1 ščepec soli 1 ščepec belega popra v zrnu

Sladka smetana 0,25l; Tuš

Priprava: 1 Brokoli očistite, operite in razrežite na manjše kose. Česen prerežite na polovico in ga na oljčnem olju rahlo popečite. Vse zalijte z vodo, dodajte brokoli in po okusu solite. Kuhajte, dokler ne zavre, nato brokoli takoj odstavite. Predolgo kuhanje bi uničilo vse hranljive snovi. 2 Dodajte sveže mlet muškatni orešček in beli poper ter s paličnim mešalnikom zmešajte, dokler ne dobimo gladke juhe. 3 Za konec v juho vmešajte sladko smetano in jo ponovno pustite, da zavre. Juho postrežite s parmezanom ali narezanimi mandlji in trakom popečene slanine.

Mlade hruške

Jabolčni kis, 1L, Tuš

Kanadski javorov sirup, granoVita Radič

Priloga Solata s postrvjo

Potrebujete (za 6 oseb): 1 hruška 7 JŽ oljčnega olja 10 JŽ jabolčnega kisa sol sveže mlet bel poper 2-3 ČJ javorovega sirupa 1 majhen radič 60 g motovilca

Za ribji tatarski namaz:

Ste vedeli?

Brokoli spada med superživila, saj ima visoko vsebnost vitaminov (veliko vitamina C in A), mineralnih in balastni snovi ter antioksidantov. Zaradi visoke vsebnosti kalcija, je dober vir za vse, ki ne prenesejo mleka. Z njim pa se lahko pokrije tudi potreba po železu, kar je zanimivo predvsem za vegetarijance. Uživamo ga lahko surovega ali kuhanega, saj je lahko prebavljivo živilo. 100 g brokolija vsebuje le 26 kcal.

À LA CARTE

Postrv šarenka sveža iz ribarnice

24

3 mlade čebule 1 velika bio limeta 300 g svežega fileja postrvi (brez kože) 1 JŽ oljčnega olja sveže mlet bel poper 1 bela bageta

Priprava: 1 Za solato hruško olupite, odstranite koščice in razdelitee na 4 dele ali izrežete majhne zvezdice. Segrejte 1 JŽ (jedilno žlico) olja in


hruške za 2-3 minute popecite. Zalijte z 1 JŽ kisa in začinite s soljo in poprom. 2 Za preliv s paličnim mešalnikom zmešajte 2 JŽ hrušk in preostankom olja in kisa, kot tudi javorovim sirupom. Očistite radič (velike liste po potrebi narežemo na manjše) in motovilec. 3 Pečico predhodno segrejte. Belo bageto poševno narežite, da dobimo večje kose, in jih položite na pekač. 4 Za tatarski namaz očistite mlado čebulo in odrežite temno zelene dele. Od ene čebule odrežite svetlozeleni del in ga po dolgem narežite na tanke trakove. Te položite v ledeno vodo, da se nakodrajo. Preostalo mlado čebulo drobno nasekljajte. Limeto umijte pod vročo vodo in lupino fino naribajte in sok iztisnete. 5 File postrvi osvobodite kosti in drobno nasekljajte. Zmešajte z mlado čebulo, oljem, sokom limete in lupino. Solite in poprajte. Zapečite rezine kruha (žar zgoraj) v 1-2 minut. Tatarski namaz porazdelite na kruh in okrasite z nakodranimi čebulnimi trakovi. 6 Solato zmešajte s prelivom in vse skupaj postrežite na velikem krožniku, kateremu ste dodali tudi krhlje oziroma zvezdice hruške. Zraven položite še dve zapečeni rezini kruha.

Glavna jed Pečene puranje prsi z olivnim nadevom Potrebujete (za 6 oseb): 2000 g puranjih prsi 240 g zelenih oliv 4 stroke česna 2 mladi čebuli 1 jajce 2 rdeči čebuli 250 g šampinjonov 1 bučka 4 veliki paradižniki 2 korenčka 1000 krompirja rožmarin sol poper 4 JŽ olivnega olja

Sveža kokošja jajca, Tuš

Zelene olive, Tuš

Olivno olje Il Grezzo, Costa d’Oror

Zlata rebula 1L, Goriška Brda Puranji file – sveže iz mesnice

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.

À LA CARTE

25


1

2 V puranje prsi zarežite štiri dolge reze, ki pa mesa ne prerežejo. Začinite s soljo.

Priprava: 1 Na drobno nasekljajte mlado čebulo, česen in olive zmešajte v skledi. Dodajte jajce, sol in poper ter dobro premešajte.

2 4 3 3 Te reze napolnite z nadevom in meso prevežite z vrvico. S preostankom nadeva nadevajte na polovico prerezane in izdolbene paradižnike.

4 Meso položite v ognjevarni pekač, dodajte polnjene paradižnike, prerezane šampinjone, korenček, rdečo čebulo, bučko in krompir. Dodajte tudi vejice rožmarina in vse prelijte z oljčnim oljem. Pečete 45 minut pri 200 ºC.

À LA CARTE

26


Sladka smetana 0,25l; Tuš

Bourbonska vanilja v Vanilinov sladkor stroku, Dolcela, Podravka Kotanyi

Plemenita vina in praznični užitki Lepo božično večerjo zaokrožijo tudi primerne pijače. Seveda morate imeti pri roki vedno dovolj mineralne vode, pa tudi drugih brezalkoholnih pijač in kavo za Stoletna penina prijeten zaključek božične večerje. 0,75 L, Vipava

Bela čokolada, Milka Planinsko mleko, 1 L; Tuš

Sladica Vaniljev flan s krokantom iz lešnikov in belim čokoladnim sabayonom Potrebujemo (za 6 oseb): Za flan:

3 stroki vanilje 300 ml mleka 180 g smetane 6 beljakov 3 pakete vanilinovega sladkorja

Za krokant:

60 g lešnikov 3 JŽ sladkorja

Za sabayon:

60 g bele čokolade 60 ml suhega belega vina ali hruškovega soka 3 beljake 6 ognjevarnih modelčkov (za pribl. 100 ml)

Priprava: 1 Za flan po dolgem prerežite stroke vaniljle in z majhnim nožem izdolbite sredico. Strok in sredico dodajte mleku in smetani in zakuhajte. Odstavite iz ognja in pokrito pustite počivati za vsaj 15 minut. 2 Pečico predhodno ogrejte na 150 ºC (z zračenjem na 130 ºC). Modelčke drugega ob drugem postavite v pekač. Iz mleka odstranite stroke vanilje. 3 Rumenjake in vanilinov sladkor stepete in počasi dodajajte mleko. Kremo počasi vlivajte v modelčke. Nato na pekač prilijte toliko vrele vode, da ta sega do ¾ višine modelčkov. Pekač postavite v pečico na srednjo rešetko in počasi pecite približno 40 minut. Pečeno kremo v modelčkih vzamite iz vodne kopeli, pustite,

da se ohladi, in pokrito pustite počivati 12 ur (najbolje čez noč). 4 Naslednji dan za krokant grobo nasekljajte lešnike. V ponev nasujte tanko plast sladkorja in malo vode. Segrejte na šibkem ognju, da se sladkor stopi in nastane sladkorni sirup. Dodajte nasekljane lešnike, pomešajte in krokant takoj razdelite po papirju za peko ter pustite, da se strdi. 5 Iz hladilnika vzamite modelčke s flanom. Z majhnim nožem flan ločite od modelčkov, ga položite na krožnik in grobo nasekljajte krokant. 6 Za sabayon fino sesekljajte čokolado, date v majhno posodo in na majhnem ognju stopite. Belo vino segrejte v ločeni posodi. Rumenjake in sladkor v prahu združite v kovinski posodi (najbolje z zaobljenim dnom) v vroči vodni kopeli z metlico za sneg stepite v gosto kremasto maso. Potem z nadaljnjim stepanjem dodajte najprej vino in nato čokolado, dokler ne dobite kremaste in penaste omake. 7 Nekaj kreme (mlačne!) polijte okoli vaniljevega flana in posipajte z lešnikovim krokantom. Takoj postrezite. Preostanek sabayona postavite na mizo, da si ga vsak po želji dolije.

Kot aperitiv so za božično večerjo zelo primerni peneča vina kot je šampanjec, penina ali prošek. Te pijemo samostojno ali v okusni kombinaciji z, na primer Aperolom ali likerjem iz črnega ribeza.

Muškatna penina 0,75 L, Jeruzalem Ormož

H glavni jedi se lepo podajo različna vina, ki bi morala lepo harmonirati s sestavinami jedi. Lahka bela vina se lepo podajo k predjedem ali glavni jedi z ribo, težka rdeča vina pa potrebujejo pri božičnih obrokih močne partnerje, kot so jedi iz divjačine ali sira. Na zalogi imejte tudi pivo; svetlo pivo in pils sta priljubljeni alternativi vinu. 4.

1.

2. 5. 3. 1. Refošk 0,75 L, Simčič; 2. Rumeni muškat 0,75 L, Vina Koper; 3. Cabernet Sauvignon 0,75 L, Vina Koper; 4. Pullus Sauvignon 0,75 L, Ptujska klet; 5. Muškat Verduc Quercus 0,75l, Goriška Brda Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.

nasvet

À LA CARTE

27

Bodite pozorni na temperaturi pijač, ki jih boste postregli! Lahka bela vina potrebujejo približno 8 stopinj Celzija, žlahtna rdeča vina pa se najbolje razvijejo čez nekaj časa v dekanterju na sobni temperaturi.


ˇ Disavni svet ˇ ˇ ˇ bozicnih zacimb

Aromatične božične začimbe piškotom, kolačem in drugim prazničnim jedem dajo poseben okus, njihova eterična olja pa poskrbijo tudi za boljše počutje. Tokrat predstavljamo 5 zimskih začimb, ki so med pripravo prazničnih dobrot nepogrešljive.

Zvezdasti janež Janeževe zvezde so plodovi majhnih magnolijin dreves, ki rastejo v južni in jugozahodni Aziji. Kupite jih lahko cele ali v prahu. Uporabljamo ga za peko božičnega peciva ali v kuhanem vinu in je sestavina čajnih mešanic. Njegov okus in vonj sta zelo podobna janeževemu, a bogatejša. Uporablja se tudi pri dekoraciji božičnih aranžmajev, saj prostoru podari prijeten vonj. Njegova eterična olja delujejo antibakterijsko in spodbudijo prebavo.

Vanilja znana tudi kot kraljica začimb, prihaja iz družine orhidej in izvira iz Mehike. V mednarodni kuhinji nasvet je nepogrešljiva Izluščena semena vanilje in se v veliki v kozarcu zamešajte s meri uporablja sladkorjem in pustite, za pripravo da se arome prepojijo sladkih jedi. – rezultat je aromatičen Intenzivnejši vaniljev sladkor. okus bomo dosegli, če strok razdelimo na dvoje in iz njega postrgamo semena. Vanilja nevtralizira premočne in prekisle jedi. Vaniljeva aroma se uporablja tudi v aromaterapiji za pomiritev in sprostitev.

Kardamom izvira iz južne Indije in Šrilanke. Ta začimba je bogata z vitamini in minerali, železom, kalcijem, magnezijem... in je zaradi svojih antioksidativnih lastnosti številnih eteričnih olj, odlična za naše zdravje. Njegov okus je sladkopekoč in rahlo grenak. Kardamom se odlično razume z drugimi začimbami in ga dodajamo prazničnemu pecivu, sadnim solatam, likerjem in slanim jedem. Lepo izboljša tudi okus kave in kakava ter nas v zimskem času pogreje.

Nageljnove žbice so močno dišeči in pekoči posušeni cvetni popki dišečega klinčevca. Največ ga prihaja iz Madagaskarja in Zanzibarja. Njihov okus je saden, močno poprast in rahlo grenak. Glavni nosilec okusa je evgenol, bistvena sestavina eteričnih olj, ki imajo antiseptični učinek in delujejo vzpodbudno na prebavo in apetit. V božičnem času jih uporabljamo za pripravo kuhanega vina in medenjakov. Leta 2010 so bile zdravilna rastlina leta.

À LA CARTE

28

Cimet se pridobiva iz skorij cimetovih dreves in je ena najstarejših začimb. Uporabljamo ga za pripravo sadnih kompotov, kuhanega vina, mlečnega riža, pečenih jabolk ... Njegov okus je rahlo sladek, pekoč in zelo aromatičen. Tradicionalno se cimet uporablja kot aromatik, za blaženje različnih prebavnih motenj ter za krepitev telesne odpornosti. Pozimi ga dodajamo v kakav, čaj ali kavo, kar nas prijetno ogreje. Kot dekorativni element ga uporabljamo tudi pri pripravi božičnih okraskov.

Mleti cimet, Kotanyi


Kuhanje je moja strast Bine Volčič je kuhanje spoznal že v mladih letih in njegovo navdušenje se je v letih šolanja na najprestižnejših kuharskih šolah le še stopnjevalo. Slovenci smo ga dodobra spoznali kot šefa kuhinje, nas pa je zanimalo, kje Bine išče navdih za svoje kuharske kreacije. Kaj je vaš prvi spomin na kuhanje?

Iz zgodnjega otroštva se spomnim svoje mami v kuhinji, ki sem se ji stalno vrtel pod nogami, saj sem hotel pomagati, samo da sem bil blizu loncev ... Moja najljubša ‘televizija’ pa je bilo strmenje v pečico in navdušen sem bil nad spreminjanjem, ki se je dogajalo pred mojimi očmi. No, ta moja otroška ‘pomoč’ v kuhinji je šla tako daleč, da se mami ni več lotevala kuhanja in pečenja čez dan, ampak je zvečer pripravljala kosilo za naslednji dan, da ji nisem bil preveč v napoto s siljenjem pod nož … Katera slovenska jed vam je najljubša in jo največkrat kuhate?

Telečja jetrca s pire krompirjem. Spada med vaše praznične kulinarične pregrehe tudi potica? Katero imate najraje?

Potica je moja priljubljena praznična sladica, ob običajnih dneh pa se najraje mastim z domačo ocvirkovko. Kako poskrbite za to, da vam kuhanje ne postane rutina?

Kuhanje je moja strast in to z užitkom počnem, zaradi kreativnega ustvarjanja jedi in neprestanega razmišljanja o novih kombinacijah okusov pa mi nikoli ne more postati rutina. Vemo, da je svetovna kuhinja zelo multikulturna, ampak katera je tista, ki se s slovensko najbolje ujema?

v osnovi mešanica mediteranske, habsburške, panonske in balkanske kuhinje. Za katerega svetovno znanega kuharja bi želeli kuhati? Bi imeli kaj treme?

Za Anthony Bourdaina, avtorja legendarnega kuharskega romana Kuhinja: strogo zaupno. Treme pa ne bi imel, saj bi se maksimalno potrudil. Izšla je že vaša druga kuharska knjiga. Po čem se ta razlikuje od prve?

V drugi knjigi so napisani recepti letošnjih jedi na meniju Gostilne pri šefu in razloženi vsi postopki priprave in posebne sestavine. Razlika je torej v predstavljenih jedeh, super ekipa, s katero sem knjigo pripravljal, pa je ostala enaka. V nobeni kuhinji ne sme manjkati....

Sol, sveže mleti beli poper, timijan in lovor. Kako bi se bral vaš popolni meni za božično večerjo – od predjedi do sladice?

Vsako leto lahko dobite drugačen navdih za božično večerjo, samo malce odprti morate biti. Za ideje prelistajte knjigo Kuhinja išče šefa 2, od predjedi do sladice, za vsak okus se kaj najde. Timijan Sol

Poper

Že sama slovenska kuhinja je polna vplivov drugih kuhinj, predvsem sosednjih dežel, zato se slovenske jedi po pokrajinah močno razlikujejo. Na vaše vprašanje v bistvu ne morem odgovoriti, ker je slovenska kuhinja že Lovor

À LA CARTE

29


Sladke pregrehe za sladke dni Božična sirova tortica z ananasom Sestavine:

1 svež ananas 1 temni tortni kolut 250 g skute 125 g masla 100 sladkorja v prahu 4 žlice medu 2,5 dl smetane za stepanje 20 g želatine 5 JŽ kokosovega likerja (na primer Malibu) naribana temna čokolada za okras

Priprava: 1. Združite sladkor s stopljenim maslom, dodajte med, zmešano skuto in Tortni kolut, Kuchenmeister

nasvet Uživajte svež ananas, saj konzerviran ne vsebuje veliko encimov.

À LA CARTE

želatino (ki ste jo pripravili po navodilih na embalaži) ter stepeno smetano. Po okusu dodajte tudi kokosov liker. 2. Iz tortnega koluta s pomočjo modela izrežite toliko kosov testa, kot ga potrebujete. Te pustite v modelu in premažite s pripravljeno zmesjo in na vrh položite krog izrezanega ananasa. 3. Iz preostanka ananasa s pomočjo modelčkov za peko piškotov izrežite majhne smrečice, ki jih nato položite na vsako tortico. Te položite mirovati v hladilnik za vsaj 2 uri. Nato odstranite modelčke in tortico posipajte z naribano temno čokolado.

e Modele za piškot nudbi najdete v Tuševi po . dodatkov za peko Sveži sladek ananas Del Monte Gold

Ananas

ima zahvaljujoč velikemu deležu vode pomembno vlogo pri čiščenju ledvic in dobro razmerje natrija in kalija. Vsebuje pa tudi encim bromealin, ki je odgovoren za razgrajevanje beljakovin, kar pomeni, da je pomemben pomočnik pri presnovi beljakovin v telesu. To pa se po obilni božični večerji vsekakor splača preizkusiti.

Ko se za praznike skupaj veselimo, se tudi skupaj sladkamo.

Cvetlični med, Tuš

30

Maslo Mu Cuisine, Ljubljanske mlekarne


Ste vedeli?

Izbira je vaša ... Sladko razveseli našo dušo, saj naši možgani s sladkim povezujejo pozitivne občutke. Takoj ko zaužijemo nekaj sladkega, telo začne tvoriti serotonin (endorfin), ki je naš najpomembnejši hormon dobre volje. Prav tako pa sprošča in zagotovi zadovoljstvo. Zato se ne velja vedno sladkati s slabo voljo. Tega se zavedajo tudi slaščičarski mojstri iz slaščičarn De la Crême, ki

vedo, da je edini recept za sladki uspeh harmonija neponovljivega okusa in dovršenega videza. Zato si dovolite, da vam s svojo bogato in raznoliko ponudbo polepšajo dan. V Tušu imamo za vas dnevno v ponudbi domačo sladko tradicijo ročno izdelanih slaščic De la Crême, ki so pripravljene le iz najboljši sestavin in bodo ugodila vsakemu pravemu sladkosnedu.

Temna čokolada (z vsaj 70 % kakava) vsebuje tako imenovane polifenole, ki spadajo med antioksidante in razširijo krvne žile, kar prestavlja odlično preventivo za morebitne srčna obolenja. Glede na raziskave znaša primerna količina temne čokolade 50 g na dan.

Ko mora biti hitro... Praznični čas je čas pogostih obiskov družine in prijateljev, za katere pa žal nimate vedno časa nekaj speči. Potem imamo v Tušu za vas odlično rešitev, saj lahko vsak dan izbirate med okusno pripravljenimi slaščicam De La Crême. Izbirate lahko med bogato ponudbo potic, prazničnega peciva, tortic in vsega drugega kaj si zaželi vaše sladko srce. Čokoladna torta

Zagrebška rezina

Kremna rezina Borovničeva rezina

Čokoladni mafin

čki s Slastni kola emami sanjskimi kr

Za vse priložnosti in vsak okus

Praznujete rojstni dan in še vedno nimate torte?Nič hudega, saj vam bomo pri nas v Tušu z veseljem pomagali. Na oddelku kruha lahko v vseh večjih Tuš supermakretih naročite torte po svojem izboru. S pomočjo prijaznih prodajalk iz oddelka, se boste dogovorili o obliki, okusu in napisu na torti ter roku prevzema.

À LA CARTE

31

Čebelji pik


D*NAR,

ˇ dodana vrednost vasim nakupom Med številnimi prednostmi, ki jih Tuš klub vsakodnevno ponuja svojim članom, je tudi preprost način plačevanja s Tuš klub kartico, na kateri člani s svojimi nakupi pridobivate D*NAR povsod v Skupini Tuš: trgovinah, franšizah in drogerijah Tuš, Tušmobilu ter na bowlingu in biljardu Planet Tuš, Planet baru, slaščičarnah De la Creme in v otroških kotičkih Oslarija. Z D*NAR-jem lahko preprosto plačujete svoje nakupe v kateri koli dejavnosti Skupine Tuš.

Kako pridobite D*NAR

Na policah trgovin in franšiz Tuš so vam vsak dan na voljo izdelki, ki ob nakupu prinašajo D*NAR na vašo Tuš klub kartico. Ob obisku Tuš drogerij pridobite 3 % vrednosti vašega nakupa, v Ekstra Tuš pa 2 % vrednosti nakupa. Za člane Tuš Senior kluba je v trgovinah in drogerijah Tuš še ob sredah dodatna ugodnost, kjer člani pridobite kar 11 % vrednosti prvega nakupa. Naročniki Tušmobila na svojo Tuš klub kartico prve 4 zaporedne mesece prejmete D*NAR v višini 25 % osnovne mesečne naročnine. Igranje bowlinga, biljarda, nakup v slaščičarnah De la Creme ali obisk Oslarije vam prinaša 5 % vrednosti nakupa.

Preprosto koriščenje D*NAR-ja

Z D*NAR-jem plačujete kot s plačilno kartico povsod v Skupini Tuš: v trgovinah, franšizah in drogerijah Tuš, Tušmobilu, na bowlingu in biljardu Planet Tuš, Planet baru, slaščičarnah De la Creme, otroških kotičkih Oslarija. D*NAR lahko porabite kadar koli, delno ali v celoti. Stanje D*NAR-ja preverite na računu ob koncu nakupa ali na brezplačni telefonski številki 080 13 10.

Vsak mesec pridobite še SUPER D*NAR

Za nakupe v Skupini Tuš ste člani Tuš kluba še dodatno nagrajeni. V posameznem mesecu obiščite vsaj 3 izmed 4 področij Skupine Tuš in v njih opravite skupno za vsaj 500 € nakupov. V zahvalo za vašo zvestobo vam bomo do 5. dne v naslednjem mesecu na Tuš klub kartico samodejno naložili SUPER D*NAR v višini 30 €. Nakupi se seštevajo na vaši Tuš klub kartici, ne pozabite je predložiti pri blagajni pri vsakem nakupu! Več informacij na prodajnih mestih ali na

www.dnar.si.

À LA CARTE

32


. z l Ö c i v d n e s k a h e Izjemno m Pravi uzitek! ndvic se a z h ru k ni a z re na k a eh m no m je Iz ✓ za ga la d po a ln po po e in z re e k li ve ej eb os ✓ P vase sveze sestavine. . ov ns va er z on k ez br & t os ov k a k ja is ✓ Najv

… naj vam tekne, kar Ölz z ljubeznijo specˇe! Rudolf Ölz Meisterbäcker GmbH & Co KG

www.oelz.com


Kolofon:

Če je sreča kapljica vode, če je zdravje žarek sonca, in če je ljubezen čudovit svet, Vam želimo vsega za cel planet!

Glavna urednica: Saša Dravčbaher vodja projekta:

Vesna Bašelj trženje:

Urška Trnovšek

Lepe praznike in srečno novo leto 2014!

kreativna zasnova: Saša Brunčič urednik fotografije: Daniel Andjelković Grafična priprava in prelom:

Aritmija Media d. o. o. e-pošta: info@aritmijamedia.si www.aritmijamedia.si Lektoriranje: Barbara Banović Fotografije:

Matjaž Jambriško s. p., arhiv Engrotuš d. d., Profimedia, Shutterstock ZALOŽNIK:

Podjetje Engrotuš d.d. Cesta v Trnovlje 10a 3000 Celje info@tus.si tel: 059733000 naklada: 100.000 tisk: Tiskarna

Leykam, Maribor

Distribucija:

Trgovine Tuš

À LA CARTE

34


À LA CARTE


Sestavite si svojo akcijo! Izberite, izreæite in prihranite do 50 %.

V trgovinah Tuπ poiπËite katalog Mojih 10 najljubπih, izberite in aktivirajte svojih 10 izdelkov ter jih kupujte ceneje kar do 9. 2. 2014.

*Zmagovalka na svetovno znani kozmetični razstavi Cosmoprof

À LA CARTE

Tuš katalog A la carte  

http://vsikatalogi.si/tus-katalog

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you