Page 1

Soefisme, een kennismaking pag. 12

OKT NOV DEC

05

Vormingplus Limburg vzw, Cellebroedersstraat 13-15, 3500 Hasselt, Driemaandelijks magazine, jaargang 2 nr.5, afgiftekantoor Hasselt 1 - P708857

Een positieve kijk op dementie pag. 20

Halte Ambertuin pag. 9

Hoe spot je Fake News? pag. 29

Klimaatopwarming: feit of fictie? pag. 38


MAGAZINE #5

INSCHRIJVEN BIJ VORMINGPLUS LIMBURG

Vraag na bij je mutualiteit of je in aanmerking komt. Dan betaal je € 2.

Iedereen is welkom op de activiteiten van Vormingplus. Je kan ook deelnemen als je speciale noden hebt. We voorzien assistentie en

Sommige activiteiten kosten meer.

hebben aangepaste lokalen. Heb je dit nodig, of

Bijvoorbeeld omdat je inkomgeld of vervoer moet betalen bij een uitstap, speciaal

heb je vragen? Bel ons, of stuur een e-mail. We helpen je graag. Onze contactgegevens vind je onderaan.

materiaal nodig hebt,… We tellen deze extra kost bij de prijs.

VIA ONZE WEBSITE Wil je graag meer uitleg over een activiteit? Kijk

BETALING Na inschrijving krijg per e-mail of post een betalingsuitnodiging. Betaal deze binnen

op onze website: www.vormingpluslimburg.be. Je vindt er alle informatie: hoe veel kost het? Wanneer en waar gaat het door? Wat is het

de 5 dagen. Vermeld bij je overschrijving de mededeling. Als je inschrijft via Rap op Stap, kan je meteen cash betalen.

juiste start-en einduur? Hoe vind ik een activiteit op de website? •

ANNULATIE Ik heb me ingeschreven en al betaald, maar kan toch niet deelnemen. Wat nu? Dan kan je je uitschrijven. Hoe? Voor activiteiten die Vormingplus Limburg zelf organiseert: • Je annuleert minstens 14 dagen voor de start: we betalen je inschrijvingsgeld terug. • Je annuleert minder dan 14 dagen voor de start: we betalen je inschrijvingsgeld enkel terug bij overmacht. Je bezorgt ons een bewijs. We trekken een administratieve kost van € 5 af. • Je annuleert niet en komt niet opdagen op de activiteit: je krijgt geen geld terug. Let op: wanneer je je hebt ingeschreven via een partner, vraag je best na bij die organisatie hoe je je inschrijving kan annuleren, en of je je geld terugkrijgt.

In dit Magazine staat bij elke activiteit een cursuscode, bijvoorbeeld 190809SA. Typ deze code in op de website bij ‘Zoek een activiteit’.

Personen met een laag inkomen hebben recht op verhoogde tegemoetkoming.

Ken je de startdatum van de activiteit, dan kan je ook zoeken via ‘Kalender van de activiteiten’ bovenaan.

Klik de activiteit open. Voor sommige activiteiten kan je meteen inschrijven: vul onderaan je gegevens in en klik daarna op ‘Ik schrijf mij in’. Let op, voor sommige activiteiten moet je rechtstreeks bij onze partners inschrijven. Je leest onder ‘Inschrijven bij’ hoe je hen kan contacteren. GEEN COMPUTER OF INTERNET? Ik kan niet inschrijven via de website, wat nu? Geen probleem. Bel naar 011 560 100. We geven je graag meer uitleg over onze activiteiten en helpen je in te schrijven. Of kom langs: je vindt ons in de Cellebroedersstraat 13-15 in Hasselt. Je bent welkom! Als je een klein budget hebt, kan je ook inschrijven via Rap op Stap. Meer informatie: www.horizontvzw.be of 011 242 495.

CONTACTINFORMATIE

Let op, voor sommige activiteiten moet je je rechtstreeks bij een van onze partners inschrijven. Vraag in dat geval na bij de organisatie hoe je je kan inschrijven.

Vormingplus Limburg Cellebroedersstraat 13-15 3500 Hasselt 011 560 100 info@vormingpluslimburg.be www.vormingpluslimburg.be

BELANGRIJK Schrijf je op tijd in voor onze activiteiten. Waarom? Sommige activiteiten geraken gauw volzet. Maar ook: activiteiten met weinig deelnemers gaan niet door.

Openingsuren onthaal: elke werkdag van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u of buiten deze uren op afspraak.

PRIJZEN We willen dat iedereen kan deelnemen aan onze activiteiten. Daarom hebben we verschillende prijzen: • Standaardprijs: € 9 • Kortingsprijs: € 5 voor studenten, personen met een werkloosheidsuitkering, gepensioneerden, personen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering, personen die geen diploma hoger onderwijs hebben (maximum secundair onderwijs behaald)

Met steun van de Vlaamse overheid en de provincie Limburg

2


MAGAZINE #5

IN DIT NUMMER

9

34

12

4

Verwoord

29

6

Activiteiten samenleving

9

In’t kort: Halte Ambertuin

30

Activiteiten natuur en milieu

10

Activiteiten filosofie & zingeving

31

Geflitst: Nederlands in de zomer

12

Babbel: Soefisme,

32

Activiteiten persoon & relatie

een kennismaking

34

Uitgelicht: Het menselijk lichaam,

Van A tot Z: Hoe spot je Fake News?

17

Activiteiten creativiteit & hobby

20

Uitgelicht: Een positieve kijk op

36

Activiteiten computer en techniek

dementie

39

Speel mee: klimaatopwarming,

maar dan van binnenuit

22

Activiteiten gezondeheid en zorg

25

Geflitst: Uitstap Gent

26

Activiteiten kunst & cultuur

feit of fictie? 40

3

Activiteiten wetenschap


VERWOORD Je leest en ziet tegenwoordig de gekste dingen. Filmpjes op sociale media, artikels in kranten of op websites. Er is veel nieuws. Politici en opiniemakers doen straffe uitspraken. Wat klopt en wat niet? Dat is soms moeilijk te ontdekken. Vormingplus wil je helpen. Je vindt acht tips om Fake News te spotten op pagina 29. Ook over het klimaat en de opwarming van de aarde is het moeilijk om de feiten van fictie te onderscheiden. Is de klimaatopwarming echt zo erg als ze zeggen? En is de mens de oorzaak? Moeten en kunnen we er dan nog iets aan doen? Speel mee op pagina 39. Wie weet win je een klimaatvriendelijk prijzenpakket, en een gratis deelname aan Klimaatopwarming: feit of fictie?’. Vormingplus wil niet alleen dat je leert wat de feiten zijn over ons klimaat. We willen ook zelf ons best doen voor het milieu. Daarom willen in de toekomst meer digitale lezers voor dit Magazine. Want elke papieren editie, kost grondstoffen en energie. En zorgt voor uitstoot en afval. Digitaal lezen? Hoe werkt dat? We sturen jou dit Magazine vanaf de volgende keer per e-mail. Wil je het liever toch op papier lezen? Dat kan! Op de achterkant van dit magazine vind je extra uitleg over hoe je toch nog een papieren exemplaar van het magazine kan blijven ontvangen. We wensen je een warm najaar, en veel leesplezier.


Heb je een klein budget? Je kan voor al onze activiteiten inschrijven via Rap op Stap. www.horizontvzw.be of 011 242 495

Colofon

Dit tijdschrift is een uitgave van Vormingplus Limburg vzw Redactie: Peter van Meer Foto’s en afbeeldingen: medewerkers Vormingplus Limburg, Muhammad Ugur, Pexels Coverfoto: Muhammad Ugur Verantwoordelijke uitgever: Johny Wijnants| Cellebroedersstraat 13-15 | 3500 Hasselt Vormgeving: This Way Up Druk: Drukkerij Symons, Bree Oplage: 12.000 ex. We gebruiken je contactgegevens enkel om je regelmatig op de hoogte te brengen van onze eigen activiteiten. We geven je gegevens nooit door aan derden. Indien je geen nieuws meer van ons wilt ontvangen, geef ons dan een seintje.


MAGAZINE #5

SAMENLEVING Vlaamse vredesweek: een getuigenis uit Zuid-Soedan

Huis Ulburghs, Heusden-Zolder

John Malith Mabor groeide op in ZuidSoedan, een land in oorlog. Vandaag zet hij zich in voor vrede in zijn land. Hij brengt de veiligheidsrisico’s en noden van de lokale bevolking in kaart en zoekt naar oplossingen. Hij vertelt ons hoe investeren in vrede een verschil kan maken (dat is ook het onderwerp van de Vredesweek dit jaar). De avond bestaat uit een introductie over de Vredesweek en Zuid-Soedan, gevolgd door een gesprek met John.

VR 27/09 19u30

Diversiteitsdebat

20 19

GRATIS

27

SA

John Malith Mabor

UHasselt, Campus Oude Gevangenis, Hasselt

Een steeds diverser wordende samenleving zorgt soms voor moeilijkheden, maar ook voor kansen Hoe kunnen we in de toekomst goed samenleven? We houden een open gesprek waar je niet alleen antwoorden hoort, maar ook zelf kan wat vertellen wat je denkt. Rachida, Rashif en Musti vertellen hun eigen ervaringen en delen die met ons. Er is een paar keer ruimte voorzien om zelf vragen te stellen aan de sprekers of aan andere deelnemers. Heb je zelf ook een antwoord of voorstel? Laat het ons horen!

WOE 2/10 19u

CURSUSCODE Bij elke activiteit staat een cursuscode. Als je deze code ingeeft in het zoekveld op de website, vind je de activiteit gemakkelijk terug.

6

20 19

GRATIS

01

U

A

Musti Ă–nlen, Rachida Lamrabet Rashif El-Kaoui


MAGAZINE #5

Alles voor de veiligheid

Vormingplus Limburg Hasselt

Privacy staat onder druk. De overheid moet naast de veiligheid ook de privacy van haar burgers beschermen. Maar ze verzamelt meer data dan je denkt. In deze workshop bekijken we een reeks antiterreurmaatregelen door een privacybril. Staan ze in verhouding tot het probleem? Zijn ze noodzakelijk? En vooral, zijn ze democratisch?

DO 24/10 19u30

Omgaan met harde uitspraken “Alle werklozen zijn profiteurs!”, “Die migranten zijn te lui om te werken.”, “Al die Groenen zijn naïeve oenen.”,… Stoor je je aan dit soort harde uitspraken in je omgeving maar weet je niet goed hoe je er best op reageert? We bekijken hoe mensen tot die uitspraken komen. We geven tips en doen oefeningen die je thuis kan testen. In de tweede sessie wisselen we uit: wat werkte goed? Waar liep je vast? Wat kan er nog beter?

19 19

€ 9/5/2

03

EO

Greet Van Dael

Vormingplus Limburg Hasselt

WOE 6 EN 27/11

Alles begint met water

19 19

€ 19/11/4

88

Thomas Peeters (Orbit vzw)

EO

19u

Vormingplus Limburg Hasselt

Drinkwater stroomt uit onze kraan, dat vinden we normaal. Hoe is de drinkwatervoorziening in Vlaanderen tot stand gekomen en georganiseerd? Hoe komt het dat de prijs serieus gestegen is? Tijdens deze infosessie zoemen we ook in op de wereldwaterproblematiek: wat is de watercyclus en wat is de invloed van de klimaatverandering? Hoe groot is onze watervoetafdruk en wat kunnen we eraan doen?

WOE 13/11 19u30

7

20 19

€ 9/5/2

20

SA

Jos Kalders


MAGAZINE #5

GENK C-mine Cultuurcentrum

ZA 30/11/19

13u

GRATIS

Trefdag Samenhuizen (191993SC) Inschrijven bij Samenhuizen vzw via 0489 926 464

HASSELT UHasselt Campus Oude Gevangenis

MA 14/10

Vormingplus Limburg

DO 17/10

17u30

GRATIS

Naar duurzame chocolade - een interactieve dialoog (192023UA)

19u30

€ 20/12/4

Verlies en rouw (192022EO)

ZA 19/10

10u

€ 18/10/4

Training crea- en kookvrijwilligers (191565VA)

ZA 16/11

10u

€ 27/15/6

Training zorgvrijwilligers (191569VA) Bibliotheek Kuringen

DO 10/10

19u30

GRATIS

Voor u gelezen: Sapiens (191946UA) Station Hasselt

ZA 26/10

8u15

€ 50/46/10

Uitstap: Brussels Congo (192036EO) De Serre

WOE 4/12

19u30

GRATIS

Voor u gelezen: De Tovenaar en de Profeet (191982UA)

LOMMEL Huis Over Grenzen

ZA 12/10

14u

€ 7,5 /1,5

September 1944: Limburg bevrijd! (192040UC) Inschrijven bij Huis Over Grenzen via 011 554 370

Raadhuis

WOE 11/12

19u30

€ 8/6,5/6/5,5/2

Voor u gelezen: de Donut Economie (191683UC) Inschrijven bij CC De Adelberg via 011 399 699

OUDSBERGEN GC Den Ichter

MA 14/10

19u30

€ 9/5/2

Minder plastiek gebruiken... het kan! (191916SC) Inschrijven bij GC Den Ichter via 089 810 910

PEER Bruegelhuis Peer

DI 22/10

19u30

€ 9

Minder plastiek gebruiken... het kan! (191888UC) Inschrijven bij BICC ’t Poorthuis via 011 610 720

8


MAGAZINE #5

HALTE AMBERTUIN In de Ambertuin in Ham bouwden

Vrijwilligers, buurtbewoners, het

we een oude bus om tot een serre

gemeentebestuur en Vormingplus

die helemaal in de natuuromgeving

Limburg werken samen aan

past. Wat is de bedoeling? De

het project. In Halte Ambertuin

bus hoort bij ons project ‘Halte

ontmoeten buurtbewoners elkaar

Ambertuin’. We maakten een

en gaan ze samen aan de slag.

gemeenschappelijke tuin met

Ze verzamelen ideeën en wisselen

plantenbakken en insectenhotels.

uit. We houden je op de hoogte van

De buurtbewoners kunnen er

de verdere evolutie en toekomstige

samen aan de slag om tomaten,

activiteiten in en rond Halte

komkommers, wortelen, sla,

Ambertuin! Dit project ontstond

aardbeien, kruiden,… te telen.

in nauwe samenwerking met de gemeente Ham.

9


MAGAZINE #5

FILOSOFIE EN ZINGEVING Gelezen voor u: religieuze en levensbeschouwelijke boeken

Vormingplus Limburg Hasselt

Op iedere eerste vrijdagvoormiddag van de maand stelt een enthousiaste lezer een religieus en/of levensbeschouwelijk boek voor. De lezer geeft een korte voorstelling van het boek, aangevuld met zijn/haar bedenkingen en opmerkingen. Daarna wordt de inhoud in groep besproken.

VR 4/10 & 8/11 & 6/12 9u30

In gesprek over heilige boeken

19 19

€ 15/6

43

EO

Sam Stefani

Stadhuis Genk

Een moslim en christen gaan samen in gesprek over het belang van de Bijbel en de Koran in hun leven. Over tradities en over de culturele en maatschappelijke betekenis van deze heilige boeken. Bieden ze nog antwoorden op maatschappelijke problemen? Kunnen ze ons inspireren en een bron zijn van zingeving voor mensen vandaag? Of zijn ze achterhaald?

DO 7/11 19u

Filosofisch gezelschapsspel

19

GRATIS

20

37

U

A

Jonas Slaats

GC De Kroon Bocholt

Ideaal om elkaar beter te leren, uit te dagen en je denken te verscherpen! Kan je ontdekken welke vragen filosofisch zijn en welke niet? Kan je uitbeelden wat geluk is? Durf je de andere spelers op het verkeerde been zetten? Kan je razendsnel zelf filosofische vragen verzinnen? Kan je de geniale ideeën van anderen gebruiken om dit spel te winnen? Kan een filosoof überhaupt winnen? Speel mee en ontdek het zelf! Zelfs als je verliest, zal je er wijsheid en verbondenheid aan overhouden.

DO 21/11 19u30

Inschrijven bij GC De Kroon via 089 201 960

10

19

€ 9/5/2

19

01

SC

Tine Bos


MAGAZINE #5

HASSELT Vormingplus Limburg Cellebroedersstraat 13-15

WOE 9/10

20u

€ 5

Mystieke auteurs ontdekken (191934UC) Inschrijven bij CCV Hasselt via 011 249 070

WOE 13/11

20u

€ 5

Mystieke auteurs ontdekken (191935UC) Inschrijven bij CCV Hasselt via 011 249 070

WOE 11/12

20u

€ 5

Mystieke auteurs ontdekken (191936UC) Inschrijven bij CCV Hasselt via 011 249 070

MAASMECHELEN CC Maasmechelen

DI 5 en 19/11 & 3 en 17/12 & 21/1 & 3/3 & 24/3 & 21/4

14u

€ 96 /64 /21

Een kijk op filosofie (191809SC) Inschrijven bij CC Maasmechelen via 089 769 797

PELT CC Palethe

WOE 23/10

19u30

€ 5

De filosofie van de verbeelding (191897UC) Inschrijven bij CC Palethe via 011 645 952

11


MAGAZINE #5

SOEFISME, EEN KENNISMAKING Bahattin Koçak interviewt Marc Colpaert

M

en niet-moslims. Onlangs verscheen

de wereld kan helpen. En dat het ons hart

zijn vertaling van William Chitticks boek

en onze geest opent voor dit sublieme,

‘Soefisme, een kennismaking’. Reden

bezielende onderdeel van de islam.

arc Colpaert begeleidt voor

Mijn hoop is dat dit boek bij zowel

Vormingplus vormingen en

moslims als niet-moslims de

ontmoetingen tussen moslims

misverstanden over het soefisme uit

genoeg om Marc om wat meer uitleg te vragen. Dat deed Bahattin Koçak

Het was altijd mijn droom om Chitticks

voor ons. Bahattin is islamleraar en

werk bekend te maken in het Nederlandse

soefismekenner.

taalgebied. Ik heb het gevoel dat de tijd nu rijp is. Er is in onze contreien

BAHATTIN: WILLIAM CHITTICK

langzaam oog en oor voor meer dan één

SCHRIJFT: “VROEGER HAD HET

soort weten. Mensen staan, zo hoop ik,

SOEFISME GEEN NAAM, MAAR

wat meer open voor een symbolische

WAS HET EEN WERKELIJKHEID.

beeldtaal, waarin je je niet hoeft af te

NU HEEFT HET EEN NAAM,

vragen of het allemaal ‘echt gebeurd’

MAAR JE MOET ZOEKEN NAAR

is. Dit poëtischere taalgebruik kan een

DE WERKELIJKHEID ACHTER DE

dieper werkelijkheidsaspect benaderen.

NAAM”. DIE ZOEKTOCHT MAAKT

Tegenwoordig is er bijvoorbeeld nieuwe

HIJ IN ZIJN BOEK. WAAROM DE

appreciatie voor de teksten van Roemi.

NOOD AAN ZO’N BOEK?

Maar mensen vergeten dikwijls dat Roemi een moslim pur sang was! Vandaar dit

Marc: Chittick is echt een toponderzoeker

boek: om duidelijk te maken dat het

over soefisme. Zijn boek is een

soefisme niet is wat velen denken.

standaardwerk. Hij zoekt wat in de oudste bronnen van de islam te vinden is

BAHATTIN: HOE HEB JE HET

over het soefisme, en stelt dat centraal.

SOEFISME LEREN KENNEN? WAT

Soefisme gaat over de zoektocht van

TROK JOU AAN?

mensen naar de Werkelijkheid achter de werkelijkheid, en hun mateloos respect

Marc: Ik kwam ermee in aanraking

voor die zoektocht. Chittick toont de

in Pakistan in de jaren tachtig. Wat

rijkdom van de soefitraditie. Zijn boek

me raakte? De overgave, passie en

is toegankelijk en gaat over zowel de

authenticiteit van de mensen die het

leer als de praktijk. Het vertelt over de

economisch en sociaal zwaar hadden,

belangrijkste vertegenwoordigers en

maar hun liefde voor hun Schepper

thema’s van het soefisme.

of hun ‘heilige’ niet in twijfel trokken.

12


© Muhammad Ugur

MAGAZINE #5

Muziek, dans, aanroepingen en allerlei

Het soefisme heeft universele trekken,

rituelen maakten hun leven acceptabel

maar is fundamenteel verbonden met

en zinvol. Ik wou er meer over weten

de islam. De moslim die zich bewust is

en heb me er sindsdien in verdiept. Het

dat het leven en de dood een liefdevol

was een springlevende en zeer diverse

geschenk zijn van zijn Schepper, verlangt

islamwereld die floreerde, voor de

ernaar met hart en ziel terug één te

komst van het salafisme en de taliban.

worden met die Schepper. Een soefi

De ontroerende en intense ervaringen

ervaart Gods aanwezigheid en liefde in

van die dagen hebben me nooit meer

het hier en nu én in zichzelf.

losgelaten. Ik sta versteld wat we vanuit deze regio en verder via Turkije, Irak,

BAHATTIN: WAT IS DE ESSENTIE

Syrië, Noord-Afrika, en zo verder hebben

VAN HET SOEFISME?

gekregen. We zijn er ons niet van bewust.

Marc: Dat elke mens kan ervaren dat de werkelijkheid die je ziet en wil

BAHATTIN: HOE ZOU JE SOEFISME

begrijpen, niet de hele Werkelijkheid

UITLEGGEN AAN DUMMY’S?

is. De werkelijkheid die we zien is vaak

Marc: Soefisme staat voor: een

alleen een buitenkant. Soefi’s zeggen dat

authentieke religieuze beleving van de

je met het hart meer kunt zien en meer

werkelijkheid. Het woord ‘soefi’ komt van

kunt weten. Maar ook over dat hart hangt

het Arabische ‘tasawwuf’. Het verwijst

volgens hen een sluier. Hoe kan je je hart

naar een persoon die grof geweven kledij

ontsluieren? Het soefisme zegt: door lief

draagt, ascetisch leeft en binnen de

te hebben, door te doen wat mooi is, wat

islam een spiritueel pad bewandelt. De

goed is, en wat waarachtig is. De soefi

Perzische evenknie noemen ze ‘derwisj’.

ervaart het leven dus als een geschenk en

13


MAGAZINE #5

een liefdesopdracht. Via deze weg leert de

moslim-zijn. Het zou even onfair zijn

mens ontdekken wie hij zelf is. En dat kan

Hadewijch of Johannes van het Kruis los te

je alleen door je ego af te bouwen. Wie

maken van hun Joods-christelijke roots en

zichzelf leert verliezen, ontdekt zichzelf.

alleen maar zeggen dat ze goed kunnen

Dat is de paradox. En de soefi’s voegen

schrijven.

eraan toe: wie zichzelf kent, kent zijn

BAHATTIN: ZOU JE HET SOEFISME

Schepper. Het eigen zelf moet Gods Zelf

ALS EEN APARTE STREKKING

worden en dat is Liefde. Het kleine zelf

NAAST DE ISLAM ZETTEN?

wordt dan op dat pad langzaam uitgewist.

Marc: Daar is al eeuwenlang veel om te

De essentie van het soefisme is dus: lief

doen. Ik heb geleerd dat islam zonder het

te hebben en te proberen een volwaardig

verlangen om lief te hebben geen islam

mens te worden. Daarom moet een

is. Het woord ‘soefisme’ is beladen. Het

mens zich herinneren waar hij vandaan

is een woord dat ze veel gebruiken, en

komt, en zin geven aan dit leven door de

ook misbruiken. Het gaat over een vrije,

versluiering ervan te zien en er altijd weer

soms ongebreidelde, maar liefdevolle

doorheen te kijken. Een soefi verlangt

levenshouding vol overgave, gebaseerd

ernaar om God, de oorsprong, en zo

op eigen ervaringen. Zo’n houding bestaat

zichzelf te kennen. Dat fenomeen vind je

binnen elke religie. Maar hoe meer

in elke cultuur, in elk continent, en in elke

een religie zich in regels vasttimmert,

fase van de mensheidsgeschiedenis.

hoe moeilijker de religie het heeft om een plek te geven aan de verlangende

BAHATTIN: WAT IS DE RELATIE

geest en vrije ziel van dit soort mensen.

TUSSEN HET SOEFISME EN DE

Tegenstanders bestrijden die mensen

ISLAM? IS ER BIJVOORBEELD

dan wegens de leer. In vele islamlanden

EEN VERSCHIL TUSSEN DE ISLAM

hebben de soefistische broederschappen

VAN EEN SOEFI EN DIE VAN EEN

of congregaties het bij momenten erg te

GEWONE MOSLIM?

verduren gekregen. En zoals in elke religie

Marc: Binnen het moslimgeloof van de

kunnen sommige gewoontes of attitudes

eerste eeuwen waren er drie pijlers.

ontaarden. Maar dat is natuurlijk niet

Moslims streefden naar een overgave in

de bedoeling. Tussen alle koren is kaf

vrede (islam), beseften wat ze moesten

en niemand is heilig. Heiligheid dichten

geloven (iman), maar waren overtuigd

ze achteraf aan iemand toe om heel

dat ze zelf moesten transformeren door

uiteenlopende redenen.

het mooie en het goede te doen (ihsan). Soefisme heeft te maken met de derde

BAHATTIN: KAN JE SOEFISME

pijler: het ego afbouwen en de ziel

VERGELIJKEN MET IETS UIT HET

cultiveren. Dat is het uiteindelijk doel

CHRISTENDOM?

van het soefisme. De eerste twee pijlers

Marc: Chittick gebruikt in zijn boek

leveren de methodes, en zijn hulp- en

‘Soefisme, een kennismaking’ het woord

leermiddelen. Bakens ook, wegwijzers.

‘gnosis’. In de gnosis gaat het om een

Maar ihsan – zo vind je het in de oudste

dieper weten, een toegang zoeken naar

islamitische bronnen – zorgt voor de

een soort geheim: de ‘kennis van het hart’.

bezieling en is de ruggengraat van de

Die houding is zeer oud: ook in Jezus’ tijd

islam. Vandaar dat Roemi 100% moslim

streefden gelovigen deze kennis na.

is. Je mag hem niet losweken van zijn

14


© Muhammad Ugur

MAGAZINE #5

15


MAGAZINE #5

Los daarvan hebben we een geschiedenis van christelijke mystiek in alle

Franciscus en de soefi's

continenten. In Pakistan zegden Europese

In de eeuw waarin Franciscus leefde,

religieuzen me herhaaldelijk – tot in de

was er binnen en buiten Europa heel

Swatvallei toe – dat de christenen zich

veel belangstelling voor wat men

zonder problemen met de moslims

soefisme noemde. Zowel binnen

zouden kunnen verbinden via die

het jodendom, het christendom en

mystieke weg, mocht de politieke islam en

de islam was men op zoek naar de

zijn uitwassen dat niet onmogelijk maken.

Werkelijkheid (met hoofdletter) achter de

BAHATTIN: BEN JIJ ZELF EEN SOEFI? ZOU JE JEZELF ZO NOEMEN?

dagelijkse, oppervlakkige en vaak harde werkelijkheid. Het was een levenslange pelgrimage naar de Ene. Het is helemaal niet zo vreemd dat soefi's zich herkenden

Marc: Ben ik een soefi? Neen. Maar

in Franciscus en dat Franciscus zich

inspireren, raken en helpen Roemi, Ibn

in zekere zin herkende in het wijs en

Arabi en andere soefi-auteurs mij? Zeer

diep inzicht van de sultan. Dat wil Marc

zeker. In onze maatschappij staan de

Colpaert aantonen. Hij verklaart poëtische

grote religies nog altijd tegenover elkaar

soefi-teksten (van o.a. Roemi en Ibn Arabi)

en zorgt het wantrouwen naar de islam voor maatschappelijke onrust. De centrale boodschap van het soefisme, waarin

en verbindt ze met Franciscus. DO 14/11- 19u30 - Museum De Mindere,

harmonie, schoonheid en liefde een

Sint-Truiden - Marc Colpaert - € 9 /5 -

centrale rol vervullen, is dus uitermate actueel. Het was een monnikenwerk,

192042SA

maar tegelijk een verademing om dit eerherstel aan de islam.

In gesprek over de wijsheden van mijnheer Ibrahim

‘Soefisme, een kennismaking’, Uitgeverij Synthese,

We lezen samen in groep het boek

boek te vertalen. Het is ook een soort

mei 2019. Oorspronkelijke titel: ‘Sufism, a

‘Mijnheer Ibrahim en de bloemen van de Koran’. Dat is een boekje van Eric-

beginners guide’, William C. Chittick, 2000.

Emmanuel Schmidt. We genieten van de

Vertaald door Marc Colpaert.

mooie tekst. Tegelijkertijd leer je meer over het soefisme. Dat is een mystieke

"In onze maatschappij staan de grote

leer binnen de islam. We gaan ook met

religies nog altijd tegenover elkaar en

mekaar in gesprek over het verhaal en

zorgt het wantrouwen naar de islam voor

de betekenis ervan. De tweede sessie

maatschappelijke onrust. De centrale

nodigen we een soefi uit, die ons een

boodschap van het soefisme, waarin

demonstratie geeft van een sema of de

harmonie, schoonheid en liefde een

dans van de soefi’s.

centrale rol vervullen, is dus uitermate

WO 16 en 23/10 - 19u30 - Vormingplus

actueel.”

Limburg Hasselt - Bahattin Koçak & Ellen Frissaer - € 5/2 - 192065SA

16


MAGAZINE #5

CREATIVITEIT EN HOBBY

Nachtfotografie

Cosmodrome Genk

We leren foto’s maken in het avond en maanlicht. De nachtelijke duisternis en het mysterieuze maanlicht geven een speciale sfeer aan je foto. Tijdens de eerste sessie leren we over de technische kant. Tijdens de tweede sessie maken we foto's in het maanlicht. Bij de derde sessie bespreken en corrigeren we onze foto’s. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom!

ZA 5, 8 EN 12/10 14u

€ 65/50

Aan de slag met abstracte kunst

19

Inschrijven bij Cosmodrome via 089 655 555

19

83

U

C

Bert Oerlemans

CC Beringen

We maken kennis met het werk van de Nederlandse kunstschilders Theo Van Doesburg en Piet Mondriaan, pioniers van de abstracte kunst. Tijdens de tweede sessie gaan we zelf schilderen als Mondriaan met acrylverf op doek. We leren te werken met de typische stijlelementen van de abstracte kunst. Tot slot bespreken we de resultaten. Zo gaan we het werk van abstracte kunstenaars anders bekijken en waarderen.

DI 8, 15 EN 22/10 19u30

17

18 19

€ 33/21

Inschrijven bij CC Beringen via 011 450 310

75

SC

Elien Dello


MAGAZINE #5

‘t Fabriek Genk

Bij upcycling wordt aan oude materialen een nieuwe en duurzame functie gegeven. Het 'afval' krijgt een tweede leven. Door bewust om te gaan met de beschikbare grondstoffen spaar je zowel geld als het milieu. In deze workshop gaan we aan de slag met leer van kapotte riemen, handtassen, jassen en rubber van binnenbanden. Met behulp van o.a. lederponsen en slagstempels maken we van deze materialen de mooiste juwelen, sleutelhangers en portemonnees. Zo maak je voor iedereen die je lief is, inclusief jezelf natuurlijk, een passend, persoonlijk en origineel kado.

DI 15/10 19u30

Kook een feestmaal met producten van boerenmarkt Mer wt Je maakt een feestmaaltijd met LEFingrediënten. LEF betekent lokaal, ecologisch en fairtrade. Eerst koop je samen met de groep ingrediënten op de lokale boerenmarkt Merwt. De kersteditie van deze markt gaat door in het oud gerechtsgebouw in Hasselt. Daarna maak een eet je samen deze feestmaaltijd bij Vormingplus Limburg.

19 19

€ 25 /20/5

49

SA

An Daniëls

Vormingplus Limburg Hasselt

ZA 14/12 9u30

18

20

€ 24 /17 /7

59

U

A

Christel Vanderheyden

19

CREATIVITEIT EN HOBBY

Upcycling: geef rubber en leer een nieuw leven


MAGAZINE #5

BILZEN Zaal Sint-Amandus

DI 26/11

19u

€ 16/5

De Scandinavische keuken (191881UC) Inschrijven bij CC De Kimpel via 089 519 530

BREE CC De Breughel

DO 14/11

19u30

Snelle en gezonde lunchboxes (191812SA)

GENK

DO 7/11

‘t Fabriek

Snelle en gezonde lunchboxes (191945SA)

HAM

19u30

DO 3 EN 10/10

19u30

€ 22/15/4

€ 42

Duurzaam en gezond koken (191852UC) Inschrijven Dienst Cultuur en Toerisme Ham via 013 611 012

LEOPOLDSBURG Buurthuis Heppen

DO 7 EN 14/11

19u

€ 42

Duurzaam en gezond koken (191845UC) Inschrijven bij CC Leopoldsburg via 011 346 5482

PEER Dienstencentrum De Schommel

DI 8/10

14u

€ 5

Bakken zonder suiker (191965UC) Inschrijven bij DC De Schommel via 011 634 632

ZONHOVEN GC Tentakel Zonhoven

DI 19/11

19u

Snelle en gezonde lunchboxes (191725UC) Inschrijven van GC Tentakel via 011 810 550

CURSUSCODE Bij elke activiteit staat een cursuscode. Als je deze code ingeeft in het zoekveld op de website, vind je de activiteit gemakkelijk terug.

19

€ 21/4,2

CREATIVITEIT EN HOBBY

Gemeenschapshuis De Zille

€ 22/15/4


MAGAZINE #5

EEN POSITIEVE KIJK OP DEMENTIE Mantelzorgers helpen een zieke of oudere persoon, langdurig en onbetaald. Meestal een familielid, soms een buur of andere bekende. Zo ondersteunt Louis zijn dementerende schoonmoeder Antoinette. Hij vertelt over wat hem raakt in zijn contact met haar.

20


MAGAZINE #5

Tien jaar geleden overleed de schoonvader van Louis. Zijn schoonmoeder, Antoinette, verhuisde naar een serviceflat. Louis en zijn vrouw gingen wekelijks op bezoek. De gezondheid van Antoinette ging achteruit. Ze verloor de weg, herhaalde vaak dezelfde verhalen, … Ze verhuisde naar het nabijgelegen rusthuis. Louis en zijn vrouw namen zo veel mogelijk persoonlijke meubels en spullen mee, zodat Antoinette zich snel zou thuis voelen. Louis en zijn vrouw dreven de bezoekjes op. Ze gaan nu twee maal per week langs in het rusthuis. Ook al moeten ze 30 kilometer rijden. Elke keer dat Louis langskomt, trakteert Antoinette hem op een kus, een knuffel en een brede glimlach. Daar draait het voor Louis om: dat zijn schoonmoeder het goed heeft en gelukkig is. Weer of geen weer, Louis gaat met zijn schoonmoeder naar buiten. Ze wandelen naar de markt of trekken de stad in. Ze passeren bewust langs plekken die Antoinette zich herinnert. Dezelfde verhalen over vroeger passeren wekelijks de revue. Louis houdt zich onderweg niet in om Antoinette te plagen. Dat heeft ze graag, bewijst haar spontane glimlach. Het moeilijkste aan omgaan met dementie, is volgens Louis dat zijn schoonmoeder niets onthoudt. Je vertelt iets, ze ziet iemand… en een minuut later is ze het alweer vergeten. Louis en zijn vrouw zoeken naar oplossingen om het geheugen van Antoinette te stimuleren. Een fotoboek dat start met een foto van Antoinette en haar overleden man. Daarna komen de trouwfoto’s van de kinderen, daarachter de foto’s van de kleinkinderen, hun partners en de achterkleinkinderen. Het boek is dik. Antoinette bladert er dagelijks door en halfweg herkent ze alsmaar minder mensen. Om zijn schoonmoeder houvast te geven, noteert Louis alles in haar agenda. Wanneer Louis en zijn vrouw komen, wanneer ze weggaan, wanneer er een vriendin langskomt, praktische dingen die ze niet mag vergeten, … Voor zijn schoonmoeder zorgen is voor Louis vanzelfsprekend. “Zij is altijd als een moeder voor mij geweest, nu zorg ik voor haar.” Het is zeker niet altijd gemakkelijk. Maar zien dat Antoinette tevreden is, maakt dat Louis en zijn vrouw het volhouden.

Plezierig communiceren met personen met dementie Contact maken met mensen die lijden aan dementie is niet zo evident. Ze leven hun eigen boeiend verhaal dat soms veraf is van onze eigen werkelijkheid. In deze workshop maak je kennis met de HOPLA houding. Dit is een pakket van vooral fysieke en emotionele oefeningen die een positieve, vriendelijke houding stimuleren. Het pakket is een vorm van zelfzorg voor iedereen die in contact komt met mensen met dementie. DI 8/10- 19u - Woon- en zorgcentrum St. Catharina Zonhoven- € 12 /2,5 - 191801UC Inschrijven bij GC Tentakel via 011 810 550

DO 14/11- 14u - Dienstencentrum 't Trefpunt Lommel - Gratis - 191750UC Inschrijven bij DC ’t Trefpunt via 011 550 170

Het leven zoals het is: dementie in Limburg Deze documentaire gaat over het leven van mensen met dementie en hun omgeving. Er volgt een nabespreking met een consulente van het Expertisecentrum Dementie Contact. Je ontdekt hoe mantelzorgers omgaan met dementie en maakt kennis met verschillende benaderingswijzen binnen zorgcontexten. Je ziet de thuissituatie, in een woon- en zorgcentrum, op visite, tijdens een wandeling,… DO 10/10 - 19u - DC De Kouter Alken - € 3 191833UC Inschrijven bij DC De Kouter via 011 590 670

Voor u gelezen: Dementie op jonge leeftijd Mensen met dementie op jonge leeftijd (jonger dan 65 jaar) vormen een aparte groep met specifieke problemen en uitdagingen. Dit boek biedt antwoorden en informatie, zowel voor mensen die nog maar pas geconfronteerd worden met de ziekte, als voor zij die er al langere tijd mee te maken hebben. Jean Aerts leest het boek en stelt het ons voor. MA 25/11- 20u - Bibliotheek Genk - € 9 /5 /2 - 191981UA

21


MAGAZINE #5

GEZONDHEID EN ZORG

Maak kennis met stembevrijding

Vormingplus Limburg Hasselt

Je wil zo graag zingen maar je durft niet goed of je denkt dat je dat niet kan... misschien voelt spreken met mensen om je heen voor jou oncomfortabel... Met eenvoudige oefeningetjes laten we je je stem en je durf tot uiten ontdekken zodat het als iets heel natuurlijk kan ervaren worden. Wil je nadien meer in de diepte werken, kan je kiezen voor het hele stembevrijdingstraject.

WOE 2/10 19u30

20 19

€ 16/12/3

29

EO

Kristien Polmans, Liesbeth Verbeek

Soorten slaapproblemen, soorten hulp Veel mensen kennen wel eens een periode met slaapproblemen. Gelukkig zijn die vaak tijdelijk. We staan stil bij de oorzaken van diverse slaapproblemen en bekijken wat je er aan kan doen. Zo'n 10 procent van de mensen zoekt hulp. Meestal voor klachten als moeilijk inslapen, slecht doorslapen of te vroeg wakker worden. Maar ook klachten als slaperigheid overdag, slaapapneu en rusteloze benen komen aan bod.

HERK-DE-STAD

DI 15/10 - 19U30 - MINEKE VIAENE - € 9/5/2 - 191828SA

GC De Markthallen

HOESELT

WOE 4/12 - 19U30 - MINEKE VIAENE - € 9/5/2 -191960SA

GC Ter Kommen

22


MAGAZINE #5

Bewust ademhalen kun je leren In deze activiteit leer je hoe je bewust kan ademhalen. Hoewel de adem heel belangrijk is in het leven, besteden mensen er weinig aandacht aan. We beseffen te weinig dat de manier waarop we ademhalen een invloed op ons leven heeft. Door bewust te leren omgaan met je ademhaling, kan je je leven verbeteren.

Vakantiewoning ’t Reigersnest Zonhoven

DO 14/11 17u

Ingewikkeld: documentaire over leven met een psychose

19 19

€ 14/10/3

97

EO

Esmeralda Dupont

Aan de statie Lanaken

‘Ingewikkeld’ vertelt het levensverhaal van Sven en geeft een algemeen beeld over het leven met een psychose. Sven is echtgenoot, vader en kunstenaar. Na een jarenlange strijd in de psychiatrie leidt hij een kwalitatief bestaan en kan hij zijn gezin onderhouden. De kunst gaf hem een uitlaatklep zodat hij met de mentale druk kan omgaan. We bekijken de documentaire en houden een begeleide nabespreking.

DO 21/11 13u

17 19

€ 9/5/2

51

SC

Mark Hiemeleers

Inschrijven bij Aan de statie via 089 730 06

Yoga… Iets voor mij?

Vakantiewoning 't Reigersnest Zonhoven

Tijdens deze activiteit maak je kennis met yoga. We vertellen waar het vandaan komt en welke invloed het kan hebben op je lichaam en geest. Door enkele soorten yoga uit te leggen, ontdek je welk type yoga bij jou kan passen. We oefenen enkele basishoudingen in die je ook thuis kan uitvoeren.

DO 28/11 17u

23

00 20 19

€ 14/10/3

EO

Esmeralda Dupont


MAGAZINE #5

BERINGEN Dienstencentrum De Klitsberg

DI 1/10

14u

€ 9/5/2

Gehoorverlies: impact en aanpak (191714SC) Inschrijven bij DC De Klitsberg via 011 449 500

DI 8/10

13u

€ 9/5/2

Omgaan met depressie (191799SC) Inschrijven bij DC De Klitsberg via 011 449 500 Cultuurcentrum

DO 10 EN 17/10

19u30

€ 18/10/4

Massage van hoofd tot schouders (191909SC) Inschrijven bij CC Beringen via 011 450 310

BILZEN CC De Kimpel

DI 15 EN 22/10 & 5/11

19u30

€ 27/5

Voedsel en de signalen van je lichaam (191854UC) Inschrijven bij CC De Kimpel via 089 519 530

HASSELT Vormingplus Limburg

DO 7/11

19u30

€ 9/5/2

Leren omgaan met tegenslagen (192041EO)

LOMMEL

MA 7 EN 14/10

CC De Adelberg

Meer plantaardig, minder vlees (191575UC)

19u30

€ 16/13/12/11/4

Inschrijven bij CC De Adelberg via 011 399 699

NIEUWERKERKEN OC de Brug

MA 2/12

14u

GRATIS

Gehoorverlies: impact en aanpak (192058UC) Inschrijven bij LDC De Vlinder via 0475 733 193

OUDSBERGEN Cultuurpunt Oudsbergen

WOE 11/12

19u30

€ 9/5/2

Omgaan met depressie (191856SC) Inschrijven bij Uit in Oudsbergen via 089 810 910

WOE 9/10

19u30

€ 21/17/5

Ligconcert-soundjourney (191850SC) Inschrijven bij Uit in Oudsbergen via 089 810 910 GC Den Ichter

DI 12/11

19u30

€ 21/14/5

Veganistisch koken en bakken (191864SC) Inschrijven bij Uit in Oudsbergen via 089 810 910

ZONHOVEN GC Tentakel

DI 15 EN 22/10

19u30

€ 25/5

Eenvoudige, ontspannende massages (191718UC) Inschrijven bij GC Tentakel via 011 810 550

Vakantiewoning ‘t Reigersnest

DO 21/11

17u

Klankschalen leren kennen (191998EO)

24

€ 15/11/4


MAGAZINE #5

GEFLITST Uitstap Gent In juli bezochten we Gent met een gegidste boottocht en een stadswandeling. Schol!

25


MAGAZINE #5

KUNST EN CULTUUR

Verhalen over Goden en helden

Vormingplus Limburg Hasselt

Ruim 2000 jaar geleden schreef de Romeinse dichter Ovidius zijn bestseller ‘de metamorfosen’. Eeuwenlang sprak dit boek tot de verbeelding van een breed publiek. Het is één van de belangrijkste bronnen over Griekse en Romeinse mythes en sagen. We maken kennis met de dichter en zijn werk. We graven dieper in deze fantasierijke verhalen vol mythologische beesten, goden en halfgoden. We zien hoe deze verhalen terugkomen in de kunstgeschiedenis en ontraadselen de boodschap achter de mythe. Zo vinden we heel wat herkenbare situaties uit ons dagelijks leven.

WOE 2 EN 9/10 19u30

Wegwijs in de kunst - De oude meesters

11 17 19

€ 9/5/2

EO

Alejandro Cháves Sáenz, Hugo Keunen

CC Palethe Pelt

Een deskundige begeleider maakt je in drie avonden wegwijs in de kunstgeschiedenis. We maken kennis met de beeldende kunst van de late middeleeuwen tot de barok. Van de Vlaamse Primitieven tot Rubens. Je krijgt tips om kunst te interpreteren. Je leert de kunststromingen kaderen in hun tijd. Je leert kunst van vroeger en nu nog meer appreciëren.

DI 5, 12 EN 19/11 19u30

26

18 19

€ 15/6

Inschrijven bij CC Palethe via 011 645 952

06

U

C

Katrien Houbey


MAGAZINE #5

De bril van Horta. 250 jaar architectuur

CC Beringen

We staan in deze vorming vooral stil bij de architectuur van de Art Nouveau. We zien hoe Victor Horta, de Brusselse Art nouveau architect omging met het gebruik van ruimte. Maar deze manier van werken kwam niet uit de lucht vallen. We zien de evolutie van 250 jaar architectuur van Classisime tot modernisme. Uiteindelijk leer je vooral anders kijken naar waardevolle architectuur om je heen.

DO 7/11 19u30

19

€ 9/5/2

18

74

SC

Niels Klerkx

Inschrijven bij CC Beringen via 011 450 310

De Hannovers

Raadzaal Lommel

Sinds de Slag bij Hastings van 1066 heeft Engeland geen "Engels" koningshuis meer gehad. Na Normandiërs, Fransen, Welshmen en Schotten komt in 1714 bij een Duitse familie op de troon. Zij blijven meer dan 100 jaar aan de macht. Tijdens hun regeerperiode nemen de Britse eilanden langzaamaan een centrale plaats in de wereldgeschiedenis in. In deze lezing duiden we het belang van dit koningshuis voor de Engelse geschiedenis en voor de algemene wereldgeschiedenis.

WOE 13/11 19u30

17 19

€ 12 /9,5/9/ 8,5/2

33

U

C

Vincent Stockx

Inschrijven bij CC De Adelberg via 011 399 699

Muziek uit de sixties en seventies

BinnenHOF Pelt

We luisteren naar popmuziek uit de jaren ‘60 en ‘70. Via de muziek maken we kennis met twintig interessante jaren uit de recente geschiedenis: de gouden jaren ‘60 met Woodstock en de hippies. Daarna de gespannen sfeer van de jaren '70, waarin de punkmuziek ontstond. Eddie Niesten laat je genieten van de muziek en vertelt het verhaal achter de muziek. Maar er is ook ruimte voor eigen ervaringen en uitwisseling.

MA 9 EN 16/12 14u

27

19 19

€ 19/10/4

Inschrijven bij LDC BinnenHOF Pelt via 011 640 758

89

SC

Eddie Niesten


MAGAZINE #5

BREE CC De Zeepziederij

DO 17/10

19u30

€ 9/5/2

Genieten van klassieke muziek (191763SA)

HASSELT

DO 10/10

vertrel: Station

Uitstap: Luik, onbekend en onbemind (191878EO)

9u30

ZA 12/10

9u30

€ 21/17/4

€ 21/17/4

Uitstap: Luik, onbekend en onbemind (191882EO) Cultuurcentrum

WOE 23/10

19u30

€ 9/5/2

Genieten van klassieke muziek (191984SA) Villa Verbeelding

DI 26/11

19u30

€ 8/5/2

Oriëntalisme in de kunst (191937UC) Inschrijven bij Villa Verbeelding via 011 222 624

KUNST EN CULTUUR

LANAKEN Cultuurcentrum

VR 4, 18 EN 25/10

19u

€ 27/15/6

Muzikale Helden (191816SC) Inschrijven bij CC Lanaken via 089 739 850

PELT Bibliotheek

DO 10/10 & 16/1 & 19/3 & 28/5

19u30

€ 20/8

Leeskring met Piet Cosemans (191974UC) Inschrijven bij via

LDC BinnenHOF

VR 25/10

9u30

€ 9/5/2

Voeding tijdens de wereldoorlogen (191991SC) Inschrijven bij LDC BinnenHOF Pelt via 011 640 758

CURSUSCODE Bij elke activiteit staat een cursuscode. Als je deze code ingeeft in het zoekveld op de website, vind je de activiteit gemakkelijk terug.

28


MAGAZINE #5

RAADPLEEG EEN EXPERT

CONTROLEER DE BRON Van waar komt het artikel? Komt

Twijfel je toch nog? Raadpleeg een

het uit een professionele bron of

expert over het onderwerp of een

van anonieme sociale media?

factcheck website. http://www.hoaxwijzer.be/

CHECK DE AUTEUR

https://www.factcheck.org/

Doe een snelle zoekopdracht naar de auteur. Is hij geloofwaardig? Is

Nog enkele tips om je niet te laten

hij echt?

vangen door nepnieuws:

IS HET OUD NIEUWS?

veel uitroeptekens

veel woorden in

Een oud verhaal is niet

hoofdletters

altijd relevant voor huidige

Schrijffouten

gebeurtenissen.

“Dit is GEEN hoax!”

Meer weten? Volg onze activiteit

GA DE LINKS NA Klik op de links in het artikel.

#FakeNews in 1 of 2 sessies:

Ondersteunt de inhoud van de link

In de eerste sessie leren deelnemers

het artikel?

verschillende vormen van nepnieuws kennen en hoe ze aan

WAT ZIJN JOU

factchecking kunnen doen. In de

VOOROORDELEN?

2de sessie staan ze ook stil bij de

Beïnvloeden je eigen

effecten van en hun eigen rol in het

overtuigingen je oordeel over het

bestrijden van fake news.

nieuwsonderwerp? 7/10 en 14/10 - 19u30 - Bibliotheek Bree - 191923UC

LEES VERDER DAN TITEL Een buitensporige titel zegt niets

Inschrijven via https://bree.bibliotheek.

over inhoud. Lees het hele artikel.

be/agenda/fakenews 23/10 - 19u30 - CC Maasmechelen

IS HET EEN GRAP? Is het artikel satire, een parodie of

191727SC

ironisch bedoeld?

Inschrijven via https://www. ccmaasmechelen.be/programma/ fakenews

29

VAN A TOT Z

HOE SPOT JE FAKE NEWS


MAGAZINE #5

NATUUR EN MILIEU

Beewraps maken Beewraps of bijenwasdoeken zijn de huishoudfolie van de toekomst! Je gebruikt beewraps om potten en pannen af te dekken en aangebroken voedsel zoals een halve komkommer, stuk kaas,... luchtdicht mee af te dekken. Maak ze in deze workshop zelf en geniet van een prachtige boterhamverpakking of vouwbare kommetjes voor onderweg. Je kan de beewraps afwassen met lauw water en ongeveer een jaar lang gebruiken.

SINT-TRUIDEN Dienstencentrum Cicindriahuis

MA 4/11 - 19U30 - SARAH VAN LAERE - € 19/15/4 -191915SC Inschrijven bij Uit in Oudsbergen via 089 810 910 DI 12/11 - 10U - SARAH VAN LAERE - € 19/15/4 -191933UC Inschrijven bij DC Cicindriahuis via 011 691 714

Wasbare luiers

GC Tentakel Zonhoven

Pampers zijn duur en veroorzaken veel afval. Daarom geven we graag wat uitleg over wasbare of herbruikbare luiers. Welke luiers bestaan er? Hoe gebruik je ze? Wat zijn de voor- en nadelen? Je mag kijken en voelen en ervaringen uitwisselen.

DI 19/11 19u30 Sarah Scheelen U

C

Inschrijven bij GC Tentakel via 011 810 550

€ 12/2,5

30

23

GC Den Ichter

Inschrijven bij CC Lanaken via 089 739 850

17

OUDSBERGEN

WOE 2/10 - 19U - SARAH VAN LAERE - € 19/15/4 - 191671SC

19

LANAKEN Cultuurcentrum


MAGAZINE #5

GEFLITST Bezoek aan een afvalvrije winkel We bezochten met een groep een afvalvrije winkel om te kijken hoe we zelf ons plasticverbruik kunnen verminderen.

31


MAGAZINE #5

PERSOON EN RELATIE ACT: een manier om te leven vanuit wat jij belangrijk vindt Heb je last van piekergedachten, wil je altijd alles onder controle houden maar lukt dat niet? Maak kennis met Acceptance and Commitment Therapy, kortweg ACT. ACT laat je leven vanuit wat jij belangrijk vindt en minder op basis van je gedachten, emoties, overtuigingen en oordelen over jezelf. We leren ACT op een speelse manier kennen en maken oefeningen om je te helpen tegen hulpeloosheid.

Vormingplus Limburg Hasselt

DI 1, 15 EN 29/10

Zeker van mezelf

20 19

€ 57 /45/12

04

Lennar Imandt, Sam Decaigny

EO

19u

De Goei Wei Houthalen-Helchteren

Soms voel je je machteloos of weinig van tel. Achteraf weet je wat je had willen zeggen maar op het moment zelf sta je met je mond vol tanden, word je boos of loop je weg. Aan de hand van stukjes theorie en praktische oefeningen word je assertiever. Je leert je gevoelens uiten, nee zeggen zonder schuldgevoel, van mening verschillen en kritiek geven en ontvangen.

DI 15, 22 EN 29/10 & 5, 12, 19 EN 26/11 & 3/12 19u30

Sterke keuzes maken

19 19

€ 82/50/18

50

EO

Trudie Appermans

Vormingplus Limburg

Tijdens deze workshop staan we stil bij keuzes uit je privéleven en je werk. Hoe maak je keuzes en hoe vind je daar rust in? Het kan gaan om dilemma?s die nu een antwoord vragen, maar vaak schuilen er ook vragen achter die steeds blijven terugkomen. We werken vanuit verstand én gevoel, onder meer met de tweestoelentechniek uit Emotioneel Lichaamswerk. Daarin krijgt elke keuze een plek in de ruimte.

MA 21/10 9u30

32

19 19

€ 24 /16 /5

54

EO

Ann De Ron


MAGAZINE #5

Onderzoeken en accepteren van negatieve emoties

Vormingplus Limburg

Eerst maakt je kort kennis met de filosofie ‘Je kunt je leven helen’ van Louise Hay, waarbij jezelf accepteren belangrijk is. Daarna ga je met deze filosofie in op weerstand en negatieve emoties die je leven saboteren. Je leert accepteren dat er soms negatieve emoties zijn, die eruit moeten om terug ademruimte te krijgen. We doen praktische oefeningen en meditaties.

BILZEN LDC De Wijzer

DI 15 EN 22/10

ZA 9,16,23 EN 30/11 9u

19U

€ ???

Bewust en actief verder als 55+’er (192035UC) Inschrijven Seniorenwerking Bilzen via 089 933 620

DILSEN-STOKKEM Dienstencentrum Stockheim

WOE 16/10

13U30

€ ???

Omgaan met verlies en verdriet (192038UC) Inschrijven bij DC Stockheim via 089 790 298

HASSELT Vormingplus Limburg

WOE 9,16 EN 23/10

13u

€ 50/38/10

Kennismaking filosofie Louise Hay (192024EO)

DI 15/10

€ 9/5/2

19u30

Workshop: Omgaan met grenzen (192026EO) LDC Hogevijf, Banneuxwijk

DI 15/10

€ 5

13u30

Omgaan met verlies en verdriet (191957UC) Inschrijven bij LDC Hogevijf via 011 888 383

TESSENDERLO LDC Den Heuvel

DI 15/10

13u30

€ 1,5

Hulp vragen doe je niet, of toch? (191893UC) Inschrijven bij LDC Den Heuvel via 013 679 594

CURSUSCODE Bij elke activiteit staat een cursuscode. Als je deze code ingeeft in het zoekveld op de website, vind je de activiteit gemakkelijk terug.

33

20 19

€ 66/50/14

25

EO

Sanaa Naïtchrif


MAGAZINE #5

HET MENSELIJK LICHAAM MAAR DAN VAN BINNENUIT O P DE CAMPUS VAN DE

idee over hoe je lichaam er vanbinnen

UNIVERSITEIT HASSELT

uitziet. En wat er gebeurt met je organen

IN DIEPENBEEK LIGT

als je er een ongezonde levensstijl op

EEN VOOR VEEL MENSEN (NOG)

nahoudt. “Mensen zijn altijd verwonderd

ONBEKEND KLEIN MUSEUM. EEN

over hoe klein een baarmoeder is”, lacht

MUSEUM DAT GEEN KUNSTWERKEN

Van Robays.

OF OUDE VOORWERPEN TOONT, MAAR WEL ORGANEN.

Welke zijn de twee meest markante

JE LEEST HET GOED. IN HET

stukken uit zijn collectie? Dokter Van

ORGAANMUSEUM STAAN 250

Robays aarzelt niet. Een cyste van

WECKPOTTEN MET DAARIN MEER

de eierstok met huid en haren is op

DAN 200 NORMALE EN DOOR

zijn minst bizar te noemen. Maar wat

ZIEKTES AANGETASTE ORGANEN.

denk je van een foetus met maar één

OOK MISVORMDE FOETUSSEN

oog? “Een cycloop of eenogige is geen

KRIJGEN ER EEN PLAATS.

mythologische figuur. Zo’n kinderen zijn levensvatbaar. Het is zeldzaam, maar ooit

Dokter Johan Van Robays werkte meer

liepen er echt zo rond.”

dan 40 jaar als patholoog-anatoom, hoofdzakelijk in het Ziekenhuis Oost-

Gelukkig is dat verleden tijd. Door de

Limburg in Genk. Op vraag van collega’s

betere testen en screenings ontdekken

onderzocht hij er bijvoorbeeld of tumoren

we ziektes en misvormingen nu veel

goed- of kwaadaardig zijn. Vanuit zijn

sneller dan vroeger. In het museum

fascinatie voor het menselijke lichaam

kan je die maatschappelijke evolutie

begon dokter Van Robays organen te

zien. Zo zie je er tumoren in de teelbal

fotograferen en te bewaren. “Ik vond

van de jaren 60’ tot 2000. Wat opvalt, is

dat esthetisch mooi, al die organen en

dat de diameter van de tumoren steeds

tumoren. Daarom heb ik mijn vak ook

kleiner wordt. Vijftig jaar geleden was er

altijd graag gedaan”, vertelt hij.

nog veel schaamte, en weinig controle. Mensen liepen lang rond met een tumor

Maar ook didactisch herbergt het

en verborgen dit. Tegenwoordig merken

museum een schat aan informatie voor

we door verplichte schoolonderzoeken

verplegers en artsen in opleiding. En niet

en sensibilisering tumoren sneller op, en

alleen voor hen. Iedereen kan wel iets

sturen we patiënten sneller door.

leren in het orgaanmuseum. Je krijgt een

34


MAGAZINE #5

Ook de foetussen in de kast dateren uit een andere tijd. De foetussen die hier staan zijn nooit geregistreerd. “We deden er onderzoek op, maar de ouders vroegen ze nooit terug”, vertelt dokter Van Robays. “Eigenlijk bestaan ze niet eens officieel.” Nu is dat ondenkbaar. Het is verplicht om kinderen, en ook foetussen, te registreren en je kan ze een naam geven.

Bezoek aan het orgaanmuseum Wil je zelf het orgaanmuseum bezoeken?

Misschien zijn er ziektes en misvormingen

Schrijf je dan in voor een geleid bezoek.

verdwenen. Zullen er in de loop van de

Dokter Van Robays gidst je langsheen

tijd nieuwe ziektebeelden bijkomen? Zal

alle zeldzaamheden van het museum.

de milieuvervuiling zijn sporen nalaten in ons lichaam? Of misschien veroorzaken nieuwe insecten nieuwe ziektes, door de opwarming van de aarde? Vragen die we hier niet beantwoord krijgen. Dat zal de

WOE 30/10- 14U30 - UHASSELT, DIEPENBEEK - JOHAN VAN ROBAYS GRATIS - 191948UA

foto’s: © Muhammad Ugur

toekomst moeten uitwijzen.

35


MAGAZINE #5

COMPUTER EN TECHNIEK Kleine klussen in huis: sanitair

GC De Markthallen Herk-de-Stad

Hoe onderhoud je je sanitaire installaties (WC, lavabo, douche,…) en installeer je eenvoudige onderdelen? Een afvoer ontstoppen, een lekkende kraan herstellen,... In twee sessies krijg je het onder de knie. De begeleider geeft de nodige uitleg en dan ga je zelf aan de slag.

ZA 16 en 23/11 9u30

Kleine klussen in huis: elektriciteit

17

Aan de statie Lanaken

Weet je uit welke onderdelen je elektriciteitskast bestaat? Als je stroom uitvalt, weet je dan waar je moet kijken? In de eerste sessie maak je kennis met de principes van de elektriciteitsinstallatie in je huis en ontdek je hoe je kan uitzoeken waar dingen fout lopen. In de volgende sessies leer je eenvoudige reparaties uitvoeren. Je krijgt praktische tips en gaat zelf aan de slag.

WOE 9, 16 en 23/10 13u

61

SC

Ivo Stockx

Kennismaking met online kopen en mobiel betalen Via internet kan je heel wat koopjes doen. Rechtstreeks bij de leverancier, groepsaankopen, internetshops, veilingen, tweedehandssites? Ontdek heel wat interessante sites die je leven makkelijker maken en vaak goedkoper zijn. Maar naast voordelen zijn er ook wel wat risico?s aan verbonden. Daarom bekijken we de meest gebruikte betalingsmethodes en krijg je heel wat tips waarmee je veel problemen vermijdt.

19

19

€ 27/15/6

Inschrijven bij Aan de Statie via 089 730 061

Dienstencentrum Perron-Oost, Houthalen-Helchteren

DI 5/11 9u30

€ 7,5/2,5

36

56

U

C

Miet Bamps

20

COMPUTER

19

€ 35/18/7

19

TECHNIEK

19

SA

Stijn Rowie


MAGAZINE #5

Kennismaking met nieuwe media Pinterest, Netflix, Siri, QR, Instagram… Kan jij het nog allemaal volgen? De technologie staat echt niet stil. In deze vorming nemen we samen een duik in de digitale wereld en ontdek je heel wat nieuwe toepassingen. Deze infosessie is ideaal voor personen die weinig of niets kennen van digitale toepassingen.

BERINGEN Brigidahuis

DI 17/9 - 19U30 - MIET BAMPS - € 9/5/2 - 192013EO DO 19/9 - 19U30 - MIET BAMPS - € 9/5/2 - 192014EO

BREE

DO 26/9 - 19U - MIET BAMPS - € 9/5/2 - 192007SA

Bibliotheek

VR 27/9 - 13U - MICHIEL BIJLEMANS - € 9/5/2 - 192008SA

HASSELT Vormingplus Limburg

KORTESSEM CC Mozaïek

DI 24/9 - 13U30 - LUC STUVERS - € 9/5/2 - 192012EO DO 26/9 - 19U - LUC STUVERS - € 9/5/2 - 192011EO MA 23/9 - 13U30 - MIET BAMPS - € 9/5/2 - 192009SA DI 24/9 - 19U - MIET BAMPS - € 9/5/2 - 192010SA

Ik ken helemaal niets van m’n Android smartphone of tablet Android is een besturingssysteem dat je op veel smartphones en tablets terugvindt. Het biedt heel wat mogelijkheden maar je hebt het niet zomaar onder de knie. In deze vormingsreeks oefenen we de basis zoals de knoppen, aansluitingen, instellingen, internetverbindingen, e-mail en internet. Deze vormingsreeks is ideaal voor personen die niets of heel weinig kennen van hun toestel.

BERINGEN Brigidahuis

BREE

Bibliotheek

HASSELT Vormingplus

KORTESSEM

CC Mozaïek

DO 3/10 - 9U30 - LEON FREDERIX - € 45/25/10 - 192072SA

VR 4/10 - 13U - LEON FREDERIX - € 45/25/10 - 192017SA

DI 5/11 - 9U30 - PIERRE REYNDERS - € 45/25/10 - 192069EO

MA 30/9 - 13U30 - MARGOT MOORMANN - € 45/25/10 - 192015SA

37


MAGAZINE #5

Aan de slag met je Android smartphone of tablet Er zijn al heel wat handige apps vooraf geïnstalleerd op je Android toestel. We overlopen de basisfuncties zoals de knoppen, aansluitingen, instellingen, internetverbindingen, camera, foto’s, telefoneren, berichten, contacten, agenda, internet, mails en WhatsApp. Via de Play Store kan je ook kiezen uit meer dan 3 miljoen apps om te installeren. Ontdek hoe je kunt navigeren in de Play Store en hoe je zo’n app installeert en verwijdert. Deze vormingsreeks is ideaal voor personen die op korte tijd willen leren werken met hun Android toestel.

BERINGEN Brigidahuis

BREE

WOE 2/10 - 19U30 - LUC BERGER - € 63/35/14 - 192018SA

WOE 2/10 - 19U - MICHIEL BIJLEMANS - € 63/35/14 - 192017SA

Bibliotheek

HASSELT

DO 28/11 - 14U - LEON FREDERIX - € 63/35/14 - 192073EO

Vormingplus

KORTESSEM

DI 1/10 - 19U - MICHIEL BIJLEMANS - € 63/35/14 - 192030SA

COMPUTER

CC Mozaïek

Aan de slag met je iPhone of iPad Er zijn al heel wat handige apps vooraf geïnstalleerd op je iPhone of iPad. We overlopen de basisfuncties zoals de knoppen, aansluitingen, instellingen, internetverbindingen, camera, foto’s, telefoneren, berichten, contacten, agenda, internet, mails en WhatsApp. Via de App Store kan je ook kiezen uit meer dan 2 miljoen apps om te installeren. Ontdek hoe je kunt navigeren in de App Store en hoe je zo’n app installeert en verwijdert. Deze vormingsreeks is ideaal voor personen die op korte tijd willen leren werken met hun iPhone of iPad.

BERINGEN Brigidahuis

BREE

Bibliotheek

HASSELT Vormingplus

KORTESSEM

CC Mozaïek

DO 3/10 - 9U30 - LUC BERGER - € 63/35/14 - 192033SA

DO “/10 - 19U - DANIELLE DEVISE - € 63/35/14 - 192032SA

VR 4/10 - 9U30 - MARIE JO GILISSEN - € 63/35/14 - 192075EO

MA 30/9 - 9U30 - MARIE JO GILISSEN - € 63/35/14 - 192019SA

38


MAGAZINE #5

Klimaatopwarming: feit of fictie? Vijf stellingen om je op te warmen. Wat is juist of onjuist? Stuur ons de oplossing en maak kans op een klimaatvriendelijk prijzenpakket inclusief een gratis deelname voor twee personen. Het antwoord krijg je tijdens de vorming ‘Klimaatopwarming: feit of fictie?’ Heb je alle antwoorden gevonden? Mail de oplossing naar peter.vanmeer@ vormingplus.be (ten laatste op 20 december) met als onderwerp ‘speel mee’.

1. Er waren al ijstijden en hetere perioden dan vandaag, lang voor er van de mens sprake was. a. Juist b. Onjuist 2. De uitstoot van een grote hoeveelheid CO2 in hoog tempo veroorzaakt de huidige klimaatopwarming. a. Juist b. Onjuist 3. Om alle CO2 te compenseren die in Vlaanderen wordt uitgestoten, is een bos nodig zo groot als de helft van Vlaanderen, berekende de vereniging Bos+. a. Juist b. Onjuist

4. De uitstoot van een elektrische wagen in ons land ligt niet lager dan die van een auto met een conventionele verbrandingsmotor. a. Juist b. Onjuist 5. China en de Verenigde Staten zijn wereldwijd de grootste vervuilers. De Chinezen zijn samen verantwoordelijk voor 27 procent van de wereldwijde uitstoot, de VS nemen 15 procent voor hun rekening. a. Juist b. Onjuist Bron: Het klimaatdebat in 33 vragen. De Standaard online: https://www. standaard.be/tag/klimaatvragen

39

SPEEL MEE

SPEEL MEE EN TRAIN JE BREIN


MAGAZINE #5

Klimaatopwarming: feit of fictie? Jongeren komen op straat voor het klimaat en eisen maatregelen. Om de paar jaar is er weer een nieuwe ‘klimaattop’ waar staatshoofden afspraken proberen te maken. Maar is die klimaatopwarming echt zo erg als men beweert? En is de mens de oorzaak? Hoe gaat dat precies in zijn werk? Moeten en kunnen we er dan nog iets aan doen? Samuel Helsen is klimaatwetenschapper en duidt voor ons de feiten en fictie rond klimaatopwarming. DI 1/10- 19U30 - ZAAL CRUTZENHOF HASSELT SAMUEL HELSEN - € 9 /5/2 - 191778SA ZA 19/10- 10U - BIBLIOTHEEK ALKEN - NIELS SOUVERIJNS GRATIS - 192052UC IInschrijven bij Bibliotheek Alken via 011 590 660

DI 10/12- 14U - DC PELLE MELLE PELT - SAMUEL HELSEN - GRATIS - 191963UC Inschrijven bij DC Pelle Melle via 011 809 400

40


MAGAZINE #5

WETENSCHAP

Uitstap: waterzuiveringsstation Aquafin Hasselt

Aquafin Hasselt

De vier elementen vormen de basis van het fysieke leven: aarde, water, lucht en vuur. In deze vormingsreeks bekijken we telkens één element vanuit wetenschappelijke en maatschappelijke hoek. We starten met water, het begin van alle leven. Bij een geleide bezoek aan de waterzuiveringsinstallatie Aquafin Hasselt vertelt Phd-Biofysicus Robin Bonné ons over waterkwaliteit en het belang van bacteriën in het zuiveren van water.

VR 11/10 13u30

De reis naar Mars

20 19

€ 9/5/2

28

SA

Robin Bonné

Vormingplus Limburg Hasselt

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de eerste mensen op de Maan wandelden. Verschillende organisaties hebben nu concrete plannen om bemande vluchten naar Mars te realiseren: NASA ,ESA, Rusland, China, SpaceX en Mars One. Wie zet de eerste voetafdruk en wanneer gaat het gebeuren? Beleef het avontuur samen met Roel die zelf ooit kandidaat is geweest om naar Mars te vliegen.

WOE 6/11 19u

41

15 19

€ 9/5/2

64

EO

Roel Kwanten


MAGAZINE #5

BOCHOLT GC De Kroon

DI 15/10

19u30

€ 9/5/2

Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt (191841SC) Inschrijven bij GC De Kroon via 089 201 960

HASSELT Vormingplus Limburg

DI 15/10

19u30

€ 9/2

Cholesterol en cholesterolverlagers (191814EO)

DI 12/11

19u30

€ 9/5/2

Slaapmiddelen bij slaapstoornissen (191802EO)

NIEUWERKERKEN LDC De Vlinder

D0 14/11

10u

Onze rug (192039UC) Inschrijven bij ??? via ???

CURSUSCODE Bij elke activiteit staat een cursuscode. Als je deze code ingeeft in het zoekveld op de website, vind je de activiteit gemakkelijk terug.

42

GRATIS


Vormingplus Limburg wil alle mensen kansen geven. Om zich te ontwikkelen. Om voor zichzelf en anderen te zorgen. Om te genieten van cultuur en natuur. Om te zoeken naar zingeving. Zo versterken we mensen. En sterke mensen maken de samenleving beter.

Volg ons op Facebook

Bezoek onze website www.vormingpluslimburg.be en schrijf je in voor ons maandelijks e-zine


MEER IMPACT MINDER PAPIER De ecologische impact van papier(verspilling) is groot. Daarom willen in de toekomst meer digitale lezers voor dit magazine. Want elke papieren editie, kost grondstoffen en energie. En zorgt voor uitstoot en afval. We sturen jou dit magazine vanaf de volgende keer per e-mail. Wil je het liever toch op papier lezen? Dat kan! Bezorg ons onderstaande antwoordkaart terug OF bel tijdens de kantooruren naar 011 560 100 OF mail je gegevens naar info@vormingpluslimburg.be

JA, ik blijf het gedrukte magazine graag nog per post ontvangen! NAAM + VOORNAAM: ........................................................................... ADRES: ................................................................................................... POSTCODE: ............................ PLAATS: ................................................. Bezorg ons deze antwoordkaart terug voor 1 december (per post of spring even binnen)

Profile for Vormingplus Limburg

Vormingplus Limburg  

Magazine #5

Vormingplus Limburg  

Magazine #5

Profile for vplimburg
Advertisement