Goedgevonden lente 2015

Page 1

Belgie-Belgique P.B. Gent X 3/2294

APRIL MEI JUNI 2015

goedgevonden

Ruimte en stilte voor Gent Uitgebreide activiteitengids op

met volledig lenteprogramma

www.vormingplusgent-eeklo.be

Volkshogeschool Gent-Eeklo vzw, Reigerstraat 8, 9000 Gent driemaandelijks tijdschrift, jaargang 12, nummer 2, april - mei - juni 2015, P nummer P408678 – afgiftekantoor Gent X


Inschrijven bij Vormingplus Een vlot verloop van de inschrijvingen op onze cursussen is erg belangrijk voor de goede service die wij onze deelnemers willen bieden. Op basis van het aantal inschrijvingen bepalen wij of een cursus doorgaat of niet. Jouw inschrijving kan hiervoor doorslaggevend zijn.

Hoe inschrijven? • Inschrijven doe je bij voorkeur via de website www.vormingplusgent-eeklo.be. Zo hebben we meteen alle gegevens correct. • Je krijgt dan een mail van Vormingplus Gent-Eeklo waarin vermeld wordt dat je inschrijving in behandeling is. • Wanneer je inschrijving verwerkt is door ons administratief team krijg je tot slot een bevestigingsmail waarin alle gegevens van de cursus staan met de uitnodiging tot betaling met gestructureerde mededeling op rekeningnummer IBAN BE40 0014 2764 2663 (BIC: GEBABEBB). • Wanneer je binnen de 14 dagen betaalt, ben je echt ingeschreven. Je wordt dan, zonder tegenbericht, verwacht op de eerste dag van de cursus of activiteit. • Wanneer het niet lukt om via de website in te schrijven, kan je telefonisch inschrijven tijdens de openingsuren van ons secretariaat. We helpen je graag verder. • Bij onvoldoende inschrijvingen kunnen we de cursus annuleren; we storten dan jouw inschrijvingsgeld meteen terug. • Je kan al online inschrijven voor Goedgevonden in je bus valt. De zomercursussen (juli-augustus-september 2015) staan vanaf 15 mei 2015 op onze site.

Volzet

Annulering

Voor de meeste cursussen is het aantal deelnemers beperkt: dat komt de kwaliteit ten goede. Als een activiteit volzet is, kom je op een wachtlijst en word je persoonlijk verwittigd als er een plaats vrijkomt.

• Verwittig ons ALTIJD als je niet deelneemt aan een cursus waarvoor je was ingeschreven. • Als je definitief bent ingeschreven en zonder schriftelijke verwittiging (brief, e-mail) toch niet deelneemt, kunnen wij het inschrijvingsgeld niet terugstorten. • Als je minstens 10 werkdagen voor de start van de cursus verwittigt, of als je in geval van overmacht een bewijsstuk voorlegt, dan storten wij de cursusprijs terug, verminderd met 15 procent administratiekosten.

Cursusplaats Het adres waar de cursus plaatsvindt staat onder elke cursus.

Standaardprijs en korting Vormingplus Gent-Eeklo geeft een korting op de standaardprijs. De reductieprijs geldt voor: • studenten Je vermeldt bij je inschrijving dat je student bent en bezorgt ons voor de activiteit een kopie van jouw studentenkaart. • mensen met een beperkt pensioen, éénoudergezinnen met kinderen … Heb je om deze of andere reden recht op de reductieprijs? Neem dan contact op met coördinator Steve Maes (09 240 77 89). De sociale prijs geldt voor: • mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds Op het kleefbriefje van jouw ziekenfonds bekijk je de risicocode. Dat is de code met drie cijfers voor en drie cijfers na de schuine streep. Als het derde cijfer voor de schuine streep een 1 is (..1/…), heb je recht op onze korting. Je vermeldt dat bij de inschrijving en bezorgt ons voor de activiteit een kleefbriefje. • werkzoekenden Je vermeldt bij je inschrijving dat je werkzoekende bent en bezorgt ons voor de activiteit een kopie van jouw stempelkaart. Bij elke cursus staan de drie prijzen vermeld in deze volgorde: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs Cliënten van het OCMW in Gent, Eeklo, Knesselare, Maldegem en Merelbeke kunnen­bij hun maatschappelijk werker een tussenkomst vragen om deel te ­nemen aan het aanbod van Vormingplus in deze gemeenten.

Factuur of bewijs van aanwezigheid Vormingplus maakt desgewenst facturen van vormingsactiviteiten vanaf het bedrag van e 20. Als het bedrag lager is, kan je een bewijs van aanwezigheid en betaling ontvangen.

Toegankelijkheid p

In het Vormingplusgebouw zijn alle lokalen toegankelijk voor rolstoel­ gebruikers. Sommige cursussen vinden elders plaats. Contacteer ons als je vragen hebt over de toegankelijkheid van deze lokalen. Aarzel ook niet om ons te contacteren wanneer je omwille van een visuele of auditieve beperking aangepaste ondersteuning nodig hebt om een cursus of activiteit te volgen.

Openingsuren van het secretariaat Het secretariaat van Vormingplus Gent-Eeklo is telefonisch bereikbaar: elke voormiddag van 9u tot 12.30u, en elke namiddag van 14u tot 17u, behalve op woensdagnamiddag, dan is het secretariaat dicht. Uiteraard zijn we voor inschrijvingen of inlichtingen onbeperkt bereikbaar via de website en mail.

Meer informatie Vormingplus, Volkshogeschool Gent-Eeklo vzw Reigerstraat 8, 9000 Gent Telefoon: 09 224 22 65 E-mail: info.gent.eeklo@vormingplus.be Website: www.vormingplusgent-eeklo.be Rekeningnummer: IBAN BE40 0014 2764 2663 www.facebook.com/vormingplusgenteeklo


in dit nummer

6

32

Architectuur als gebaar naar verstilling Een gesprek met Geert Peymen

Vrijwillig levenslang leren

lenteprogramma 10 Ruimte voor Gent 12 Vrijwilligersacademie 14 Actualiteit en samenleving 17 Filosofie en zingeving 19 Kunst en cultuur 21 Persoonlijke ontwikkeling 23 Ik en de ander 26 Zélf creatief 27 Gezondheid en milieu 30 Handig en praktisch 32 Nieuws

gulzig Stel, je hebt deze lente alle tijd van de wereld. Dat heeft zo z’n voordelen … Je zou bijvoorbeeld niet moeten kiezen uit dit lente-aanbod van Vormingplus Gent-Eeklo. Je zou je zomaar kunnen inschrijven voor het hele project ‘Ruimte voor Gent’ én voor ‘De dag van de Filosofie’ én moeiteloos participeren aan het stiltetraject van Urban Silence. Gelet dat tijd deze lente helemaal aan je zijde is, zou je zowel ons Filocafé te Gent én Merelbeke kunnen meepikken en je bovendien nog opgeven als vrijwilliger in ons Komen-lezen-project. Ongeremd debatteer je mee over terrorisme in het TEDxGhentSalon, leer je een kruidentuin aanleggen, je fiets herstellen, een bijenvriendelijke tuin onderhouden, babygebarentaal ontcijferen. Zondag hou je vrij voor wat mindfulness. Levenslang en levensbreed leren in de breedste zin van het woord. Gulzig bijten in het lentefris aanbod. Veel plezier. Steve Maes

colofon Goedgevonden is het kwartaaltijdschrift van Vormingplus, Volkshogeschool Gent-Eeklo vzw, Reigerstraat 8 te 9000 Gent en is gekoppeld aan de interactieve website www.vormingplusgent-eeklo.be Tel. 09 224 22 65 E-mail: info.gent.eeklo@vormingplus.be ISSN 1784-5661

REDACTIE Veerle Bosteyn, Tim Deschaumes, Steve Maes BEELDREDACTIE Tim Deschaumes

WEBREDACTIE Tim Deschaumes VORMGEVING Magelaan cvba, Gent DRUK Geers Offset

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER René De Pauw Fortlaan 25, 9000 Gent P-NUMMER P408678

Goedgevonden wordt gedrukt op 100% gerecycleerd Cyclus Print-papier


inhoudstafel

lenteprogramma Goedgevonden april - mei - juni 2015

RUIMTE VOOR GENT Oproep Urban Silence Lab III

GENT

De wijk van de toekomst

GENT

PAG 9 ZATERDAG 25 APRIL

overdag

PAG 9

Groenten uit Gent

GENT

VRIJDAG 29 MEI

overdag

PAG 10

Een stad op mensenmaat

GENT

WOENSDAG 3 JUNI

’s avonds

PAG 10

Ruimte voor de stad

GENT

MAANDAG 29 JUNI

’s avonds

PAG 10

Een plek voor stilte in de stad

GENT

DONDERDAG 23 APRIL

’s avonds

PAG 11

Digitaal fotograferen: de stad als object

GENT

ZATERDAG 18 APRIL

overdag

PAG 11

Als het landschap inspireert

HERZELE

DONDERDAG 23 APRIL

’s avonds

PAG 11

Ontmoeting met kunstproject Arpia

HERZELE

DONDERDAG 30 APRIL

’s avonds

PAG 11

Ontmoeting met Jeroen Theunissen

RONSE

DONDERDAG 7 MEI

’s avonds

PAG 11

VRIJWILLIGERSACADEMIE OOST-VLAANDEREN Fiscaliteit voor de kleine vzw

GENT

MAANDAG 20 APRIL

’s avonds

PAG 12

EHBO voor sportactiviteiten

GENT

ZATERDAG 25 APRIL

overdag

PAG 12

Een nieuwsbrief maken met MailChimp

MALDEGEM

WOENSDAG 6 MEI

overdag

PAG 13

Promotie voeren via internet

MALDEGEM

WOENSDAG 6 MEI

overdag

PAG 13

Straat- of wijkfeest: hoe begin ik eraan?

BERLARE

DINSDAG 5 MEI

overdag

PAG 13

Verjongen en vernieuwen van je vereniging

LOKEREN

WOENSDAG 6 MEI

’s avonds

PAG 13

Fondsen werven en sponsors zoeken

MELSELE

MAANDAG 15 JUNI

’s avonds

PAG 13

Promotie voeren en communicatie plannen

OUDENAARDE

WOENSDAG 29 APRIL

’s avonds

PAG 13

Een vzw besturen. Hoe doe je dat?

GERAARDSBERGEN

DINSDAG 12 MEI

’s avonds

PAG 13

ACTUALITEIT EN SAMENLEVING

Ontmoetingsgroepen VIE-groep Gent – voor vrouwen van 50+

GENT

DINSDAG 21 APRIL

overdag

PAG 14

VOV-groep Gent – voor vrouwen van 50+

GENT

DINSDAG 21 APRIL

overdag

PAG 14

VIE-groep Merelbeke – voor vrouwen van 50+

MERELBEKE

DONDERDAG 23 APRIL

overdag

PAG 14

Plus

GENT

DONDERDAG 23 APRIL

overdag

PAG 14

Doe meer met minder

EVERGEM

WOENSDAG 22 APRIL

’s avonds

PAG 14

Bezoek aan het Europees Parlement

BRUSSEL

WOENSDAG 6 MEI

overdag

PAG 15

TEDxGhentSalon – Terrorisme en fundamentalisme

GENT

MAANDAG 27 APRIL

’s avonds

PAG 15

TEDxGhentSalon – Ruimte voor de stad

GENT

MAANDAG 29 JUNI

’s avonds

PAG 15

Een nieuwe koude oorlog om Oekraïne

GENT

MAANDAG 11 MEI

’s avonds

PAG 15

Waarheen met onze voeding

GENT

ZATERDAG 16 MEI

overdag

PAG 15

Transitie in Wachtebeke

WACHTEBEKE

DONDERDAG 4 JUNI

’s avonds

PAG 15

Migratie naar Gent

GENT

VRIJDAG 5 JUNI

overdag

PAG 16

Het gerechtsgebouw in Gent, een open huis

GENT

VRIJDAG 5 JUNI

overdag

PAG 16

Mondiale uitdagingen Kunnen we de ergste armoede uitroeien?

MERELBEKE

DINSDAG 9 JUNI

’s avonds

PAG 16

De staat van het klimaat

MERELBEKE

DINSDAG 16 JUNI

’s avonds

PAG 16

De Europese Unie in woelige tijden

MERELBEKE

WOENSDAG 24 JUNI

’s avonds

PAG 16

FILOSOFIE EN ZINGEVING Filocafé Merelbeke

MERELBEKE

ZONDAG 19 APRIL

overdag

PAG 17

Filocafé Gent

GENT

ZONDAG 26 APRIL

overdag

PAG 17

Taoïsme in het leven van elke dag

MERELBEKE

DINSDAG 12 MEI

’s avonds

PAG 17

Wat met Allah of God op school

GENT

WOENSDAG 29 APRIL

’s avonds

PAG 18

Filosofieleesgroep – Marcus Aurelius: Persoonlijke notities

GENT

MAANDAG 4 MEI

’s avonds

PAG 18

Boeddhisme en engagement

GENT

WOENSDAG 6 MEI

’s avonds

PAG 18

Politieke filosofie: de spanning tussen individu en gemeenschap

GENT

DONDERDAG 21 MEI

’s avonds

PAG 18

KUNST EN CULTUUR

4

Bezoek het Gravensteen en ontdek Gent onder de graven van Vlaanderen

GENT

ZATERDAG 18 APRIL

overdag

PAG 19

Bezoek het Toreken en ontdek Gent onder de Bourgondische hertogen

GENT

ZATERDAG 25 APRIL

overdag

PAG 19

Bezoek Het Pand en ontdek Gent onder de Spaanse Habsburgers

GENT

ZATERDAG 9 MEI

overdag

PAG 19

Bezoek de KANTL en ontdek Gent onder de Oostenrijkers

GENT

ZATERDAG 6 JUNI

overdag

PAG 20

Gent en Frankrijk in de 19de eeuw met bezoek aan het MIAT

GENT

ZATERDAG 13 JUNI

overdag

PAG 20

Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa

MONS

ZONDAG 26 APRIL

overdag

PAG 20

Ik-Jij-Wij

GENT

MAANDAG 4 MEI

’s avonds

PAG 20

Gent: kop en hart van Richard Minne

GENT

ZATERDAG 9 MEI

overdag

PAG 20


Annelies Verbeke over Dave Eggers

GENT

MAANDAG 9 MAART

’s avonds

PAG 34

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING Hooggevoeligheid, vermoeidheid en zelfzorg

GENT

WOENSDAG 22 APRIL

overdag

PAG 21

De ontembare vrouw

GENT

MAANDAG 27 APRIL

overdag

PAG 21

Stoppen met piekeren

MERELBEKE

DINSDAG 28 APRIL

’s avonds

PAG 21

Mindfulness op zondag

GENT

ZONDAG 10 MEI

overdag

PAG 22

Mij goed voelen in mijn job: het kan!

GENT

DINSDAG 12 MEI

’s avonds

PAG 22

De creatiespiraal

GENT

DONDERDAG 21 MEI

’s avonds

PAG 22

Introversie als een sterkte

GENT

DINSDAG 26 MEI

’s avonds

PAG 22

SOS Brein: mindmapping en geheugentraining

GENT

DONDERDAG 4 JUNI

’s avonds

PAG 22

IK EN DE ANDER Blijf bij mij – een lezing

KNESSELARE

MAANDAG 20 APRIL

’s avonds

PAG 23

Iedereen kan vereenzamen

MERELBEKE

DINSDAG 21 APRIL

overdag

PAG 23

Authentiek contact leren leggen

GENT

ZATERDAG 25 APRIL

overdag

PAG 23

Ik ben oké, jij bent oké

GENT

DINSDAG 28 APRIL

’s avonds

PAG 23

Een scheiding is een ingrijpend proces

GENT

DONDERDAG 23 APRIL

’s avonds

PAG 24

Praktische en juridische regelingen bij scheiding

GENT

DONDERDAG 30 APRIL

’s avonds

PAG 24

Kinderen en scheiding

GENT

DONDERDAG 7 MEI

’s avonds

PAG 24

Je grenzen kennen en bewaken

GENT

VRIJDAG 8 MEI

overdag

PAG 24

Babygebarentaal

LOCHRISTI

DONDERDAG 21 MEI

’s avonds

PAG 24

Vergroot je impact

GENT

VRIJDAG 22 MEI

overdag

PAG 25

NLP: leven (z)onder invloed

GENT

ZATERDAG 30 MEI

overdag

PAG 25

Singlesweekend: op zoek naar kracht

GENT

ZATERDAG 23 MEI

overdag

PAG 25

Hoe als single andere vrouwen en mannen ontmoeten

GENT

ZATERDAG 13 JUNI

overdag

PAG 25

ZELF CREATIEF Ukelele leren spelen

MERELBEKE

MAANDAG 20 APRIL

’s avonds

PAG 26

Digitaal fotograferen: de stad als object

GENT

ZATERDAG 18 APRIL

overdag

PAG 26

Samen originele liederen zingen uit de Groote Oorlog

OOSTERZELE

DINSDAG 28 APRIL

’s avonds

PAG 26

Dag van de ambachten – Van wol tot schaap

EEKLO

ZONDAG 21 JUNI

overdag

PAG 26

MOVE

GENT

ZATERDAG 23 MEI

overdag

PAG 26

GEZONDHEID EN MILIEU Het Voedselbos

NOKERE

ZATERDAG 18 APRIL

overdag

PAG 27

Zingen: ontspannend en gezond

MERELBEKE

MAANDAG 20 APRIL

overdag

PAG 27

Leg je eigen kruidentuin aan

DEINZE

DINSDAG 21 APRIL

overdag

PAG 27

Koken met noten en andere plantaardige eiwitten

GENT

DINSDAG 21 APRIL

’s avonds

PAG 28

Eten voor een goed gevoel

OOSTERZELE

DINSDAG 21 APRIL

’s avonds

PAG 28

Een Chinese kijk op gezondheid

EVERGEM

DONDERDAG 23 APRIL

overdag

PAG 28

Ontspanningstechnieken

WACHTEBEKE

DONDERDAG 23 APRIL

overdag

PAG 28

Proeven van de lente

MACHELEN-ZULTE

ZATERDAG 25 APRIL

overdag

PAG 28

Bijen in de stad

GENT

DONDERDAG 30 APRIL

overdag

PAG 28

Een bijenvriendelijke tuin

WACHTEBEKE

DINSDAG 5 MEI

’s avonds

PAG 29

Eenvoudig mediteren

GENT

WOENSDAG 6 MEI

’s avonds

PAG 29

Voedselovergevoeligheid

EVERGEM

DONDERDAG 7 MEI

overdag

PAG 29

Culinair onkruid

EEKLO

MAANDAG 11 MEI

overdag

PAG 29

Belevingsgerichte omgang met personen met dementie

MALDEGEM

VRIJDAG 22 MEI

overdag

PAG 29

Midden-Oosters vegetarisch koken

GENT

MAANDAG 1 JUNI

’s avonds

PAG 29

HANDIG EN PRAKTISCH

Digitale maand Knesselare en Maldegem Online bankieren

KNESSELARE

DINSDAG 21 APRIL

overdag

PAG 30

Google Drive: bestanden in de cloud

MALDEGEM

DINSDAG 21 APRIL

’s avonds

PAG 30

Kennismaking met de smartphone

MALDEGEM

WOENSDAG 22 APRIL

overdag

PAG 30

De beste apps voor je smartphone of tablet

MALDEGEM

WOENSDAG 22 APRIL

’s avonds

PAG 30

Muziek op je Android smartphone of -tablet

MALDEGEM

DONDERDAG 23 APRIL

’s avonds

PAG 31

Aan de slag met Facebook

MALDEGEM

MAANDAG 27 APRIL

overdag

PAG 31

Basiscursus fietsonderhoud

MALDEGEM

DINSDAG 28 APRIL

overdag

PAG 31

Haal meer uit je smartphone

GENT

MAANDAG 1 JUNI

overdag

PAG 31

Hoe bewaak je jouw online identiteit?

GENT

WOENSDAG 1 JULI

’s avonds

PAG 31

5


Stilte en de stad lijken onverenigbaar. Toch is het net stedelijke stilte waar architect Geert Peymen naar op zoek is. Hoe kan archi­t ectuur een gebaar stellen in de publieke ruimte waardoor te midden van onze dagelijkse realiteit plaats en ruimte ontstaat voor verstilling? In het project Urban Silence gaat hij samen met studenten interieurarchitectuur KULeuven en LUCA Gent deze zoektocht aan. Maar ook jij bent welkom om aan dit experiment deel te nemen. Tim Deschaumes

Architectuur als gebaar naar verstilling Een gesprek met Geert Peymen

6

Wat houden de Urban Silence-projecten concreet in? Urban Silence vertrekt vanuit een concrete locatie in Gent en gaat via observatie en ontwerpend onderzoek op zoek naar de mogelijkheden van deze plek. Ver­ volgens maakt een concrete ingreep de stilte tastbaar, hoorbaar of voelbaar. Voor het eerste Urban Silenceproject (2013) ging de keuze uit naar de Sint-Baafs­ ruïne, een ruimte die op zich een stilteplek is, maar door de ingreep van de studenten – een con­structie op basis van honderden paletten in de abdijtuin – werd de focus op stiltebeleving nog intenser. Voor Urban Silence II kwam de Rabotwijk in het vizier. De studenten hebben heel de wijk afgetast, rekening houdend met de multi­

culturaliteit. Al gauw werd duidelijk dat stilte, opge­vat als mentale rustplek en ontmoetingsplek, een te grote drempel was in deze wijk. Omdat het belangrijk is om te vertrekken vanuit de stiltebehoeften van de buurt­ bewoners, vertrok Urban Silence II (2014) niet vanuit een concrete stilteplek, maar vanuit interventies en acties. Zo was er een stiltewandeling doorheen de wijk en kocht een studente met Torekes (de lokale munt in de wijk Rabot-Blaisant­vest, TD) een volkstuintje als stilte­ plek om in interactie te gaan met de bewoners. Na een aan­tal jaren hoop ik, op basis van al onze ervaringen, een meer afgerond idee te ontwikkelen over wat stilte in de stad kan betekenen. Elk project voegt een dimensie toe.


Hoe kwam je ertoe om na te denken over stilteplekken in de stad? Voor alle duidelijkheid: het gaat mij niet zozeer om akoestische stilte, wel om mentale stilte. Geluidloosheid en stedelijkheid gaan moeilijk samen, alhoewel er wel geluidscontrasten bestaan binnen de stad. De vraag die we ons wel stellen is: hoe kunnen we in de stad samenkomen op plaatsen waar mentale verstilling mogelijk is? Thuis, in een beschermde omgeving, zijn we daar allemaal mee bezig. Voor stilte in de publieke ruimte is er veel minder aandacht. Bovendien zijn er als gevolg van de voortschrijdende secularisering veel stilteplekken verdwenen. Kerken verdwijnen of staan leeg. Ik heb het gevoel dat met de secularisering het kind met het badwater is weggegooid. De religieuze traditie heeft fantastische gebouwen en verhalen voortgebracht. Urban Silence is geen religieus project, maar het heeft wel te maken met de invulling van zingeving die verloren is gegaan. Een tweede tendens die mij aan het denken zette, is de ontwikkeling van de prestatiemaatschappij. De stad biedt veel vrijheden, maar is ook de voedings­bodem van een materialistische cultuur. Een plek waar er nooit tijd is en alles is toegespitst op groei. Als tegenreactie ontstonden ideeën over een duurzaam mens­beeld. We ontwikkelden een ecologisch bewust­ zijn. We zijn bekommerd om het milieu, het water, de Kyotonorm. Toch vind ik dat niet voldoende: soms vergeten we onszelf, de mentale mens. Het kan niet de bedoeling zijn om een ecologische wereld op te bouwen met mensen die hun innerlijke leefwereld verwaarloosd hebben, omdat ze constant moeten presteren. Ecologie en verstilling moeten samengaan. Toen stelde ik me de volgende vragen: hoe kunnen we vanuit architectuur bijdragen aan dit mensbeeld waar milieu én mens centraal staan? Hoe verhinderen we dat stilte zelf een product wordt? Iets wat enkel rijken kunnen kopen? De mentale stilte als democratisch goed. Stilte is van iedereen en van niemand. Mentale stilte moet een publiek gegeven zijn, voor iedereen beschik­ baar, een onvoorwaardelijke aanwezigheid. Er zijn weinig plaatsen in de stad waar je elkaar rustig kunt ontmoeten zonder dat je geld moet uitgeven. Op café mag je niet te lang stilzitten zonder iets te drinken. Waarom zorgen we niet voor een stiltekantine in de publieke ruimte? ’s Middags kom je er langs met je boterhammen en je leert er nieuwe mensen kennen. Stilteplekken kunnen dus iets heel anders zijn dan parken of pleinen. Ze kunnen opduiken in drukke winkelstraten of kantoorwijken. Mijn onderzoek gaat over de vraag hoe we de publieke ruimte zo organiseren dat er een aanleiding is voor mensen om rond zingeving samen te komen. Architectuur kan alleen een gebaar maken. Mensen hebben de keuze om daar al dan niet op in te gaan. Filosoof Johan Braeckman, psycholoog Paul Verhaeghe en psychiater Dirk de Wachter maken vergelijkbare analyses: in een prestatiemaatschappij hol je jezelf voorbij, is er geen tijd voor verdieping of ontmoeting.

Mijn droom is dat verstilde momenten perfect geïntegreerd worden in ons dagelijks bestaan Ja, ook mijn werk is een reactie tegen die prestatie­ tendens. Er zijn veel positieve kanten aan onze moderne maatschappij, maar de wijze waarop we de recente crisis hebben aangepakt, vind ik een gemiste kans. We wilden blijkbaar zo snel mogelijk terugkeren naar de situatie zoals ze was voor de crisis. Terwijl we de uitgelezen kans hadden om een andere weg in te slaan en essentiële vragen te stellen. Moeten we wel opnieuw groeien? Kunnen we het niet fundamenteel anders en beter doen? Zit ook de architectuur zelf niet in een commerciële logica? Voorlopig zit ik in een maatschappijkritisch ontwerp­ debat en reik ik nog geen oplossingen aan. Door over de stad en stilte na te denken en dingen uit te proberen, ontstaat een netwerk van gemotiveerde mensen en mogelijkheden. Als architect-scenograaf heb ik nooit heel commercieel gedacht. Ik neem graag tijd voor een ontwerp. Nieuwe architecturale ontwerpen vragen een trage, zorgvuldige aanpak. Het is een precaire fase. Ik wil zeker vermijden dat ik zelf van de stilte een product van maak. Je onderneemt de architectonische zoektocht met studenten interieurarchitectuur. Is dat niet vreemd voor projecten die zich in de publieke ruimte afspelen? Nee, we moeten de publieke plekken in de stad zien als interieure ruimtes, die je aanpast als de noden van de bewoners veranderen of als nieuwe bewoners een huis betrekken. Onze steden zijn volgebouwd. Vermits we niet zomaar nieuwe steden kunnen ontwikkelen is het een uitdaging om de publieke ruimte als een woonkamer aan te passen aan nieuwe noden, zoals verstilling, aandacht, naar elkaar luisteren.

7


waarbij je in een andere atmosfeer terechtkomt dan de dagdagelijkse realiteit, zoals bij een verjaardagsritueel. Je betreedt een andere omgeving, waarvoor je bewust de tijd neemt. Dat tilt je op een ander niveau. Je kunt het vergelijken met het theeritueel: het overstijgt het louter functionele handelen. Daarom dacht ik ook aan ‘nietfunctionele architectuur’. Niets moet, alles mag. Ik denk bijvoorbeeld aan een herinterpretatie van de fit-o-meter die je vroeger in bossen en parken aantrof. Een wandelparcours van de ene stilteplek naar de andere, als een klein Santiago de Compostella. Ideaal voor mensen die geen drie maanden verlof kunnen nemen. Mijn droom is dat zo’n verstilde momenten perfect geïntegreerd worden in ons dagelijks bestaan. Zonder dat je van alles moet regelen, zoals bij een skivakantie.

Gent is op dit ogenblik een oase. Het is een troost in het Vlaamse stedelijke landschap Stilteplekken nodigen dus ook uit tot praten en luisteren? Zeker, stilte is niet het doel op zich, maar is de motor om tot iets anders te komen. Stilte leidt vaak tot luisteren. Met Urban Silence streven we ernaar om de publieke ruimte zo organiseren, dat luisteren naar elkaar wordt gestimuleerd. Luistervaardigheid maakt trouwens intrin­siek deel uit van het project. Je werkt met twintig ego’s die allemaal boordevol ideeën zitten. Toch moeten ze samenwerken aan één ontwerp. Dat kan alleen als je goed luistert naar elkaar. Het is mooi om te zien hoe iedereen zich ontwikkelt binnen zijn eigen talenten. Is Gent een dankbare stad om aan verstillingsprojecten te werken? Gent is op dit ogenblik een oase. Het is een troost in het Vlaamse stedelijke landschap. Gent staat heel open voor positieve projecten. Ik bezocht net het Lousberg­ park, eigenlijk al een stilteplek op zich, waar veel gewerkt wordt aan participatie en buurtbesef. Gent is een stad waar de filosofie en visie over dit soort van stedelijke ingrepen ver gevorderd is. Maar ook in Gent spelen de tegenstijdige belangen van handelaars, bewoners, organisatoren van evenementen … Dat hoeft echt geen probleem te zijn. Een stad is gelukkig een gelaagd weefsel, daar kan best een subtiele laag van verstilling aan toegevoegd worden.

8

Je vermeldt in je projecten vaak het belang van rituelen. Wat bedoel je precies met ‘rituele architectuur’? Een deel van ons onderzoek is het zoeken naar de juiste woorden voor onze architecturale ingrepen. ‘Stiltearchitectuur’ vind ik te beperkt. ‘Religieuze architectuur’ heeft te veel andere connotaties. Voorlopig houd ik het bij ‘rituele architectuur’. Rituelen zijn voor mij momenten

Zo herinnert de omgeving zelf ons dagelijks aan onze stiltebehoefte. Vroeger gingen we ’s zondag naar de kerk. Het was weliswaar verplicht, maar het was een dag waarop je niet moest werken. Dat betekende wel iets. De kerk is mijn inziens niet meer overal de juiste ruimte om aan onze nieuwe noden te voorzien, maar kerken en belendende ruimten, zoals de parochiezaal, kunnen een nieuwe functie krijgen. We hebben nood aan ‘kapellen van de 21ste eeuw’. De leegstaande kerken, waar nu nieuwe functies voor worden gezocht omdat het financiële slokoppen zijn, krijgen al te snel een private of commerciële functie. We zitten in een boeiende fase waarin we meer duurzame en creatieve oplossingen verkennen. In een bestaand weefsel nieuwe structuren aanbrengen en nieuwe functies bedenken, vraagt veel onderzoek, tijd en aandacht. Maar als we er goed mee omgaan, leven we over vijftig jaar in een unieke stad. Aan het nieuwe project Urban Silence III nemen niet alleen studenten deel. Je wil ook vrijwilligers erbij betrekken. Voor Urban Silence III kozen we een stedelijke publieke ruimte waar we zonder omwegen tot de essentie komen. Geen wijk, maar één concrete plek waar studenten en vrijwilligers samen aan de slag gaan, wat de uitdaging van de samenwerking aan zo’n project nog groter maakt. We vertrekken vanuit het principe dat elke kleine gedachte de aanleiding kan zijn tot iets groots, zolang je maar naar elkaar luistert en bereid bent om op elkaars gedachten verder te bouwen. Moet je als vrijwilliger aan bepaalde voorwaarden voldoen? Neen, nieuwsgierigheid is voldoende. Je kan gewoon komen luisteren of zelf meebouwen. Iedereen heeft wel een talent dat we kunnen inzetten: van timmeren tot organiseren, fotograferen, eten maken. Je kan op verschillende momenten in het project instappen. De ontwerpfase startte op 10 februari. Op 23 april geef ik een interactieve lezing ‘Een plek voor stilte in de stad’. In de eindfase in mei komt er een tentoonstelling en een event. Wat dat precies inhoudt staat nog niet vast, omdat dat bepaald wordt door het werk van de studenten en vrijwilligers.


Oproep Urban Silence Lab III Oproep tot participatie aan stilteproject Urban Silence Lab III vertrekt vanuit een stu­ denten­opdracht en een concrete locatie in Gent en wil via observatie, workshops en ontwerpend onderzoek op zoek gaan naar de mogelijkheden van deze plek. Vervolgens zal een concrete ingreep ‘de stilte’ tastbaar, hoorbaar en voelbaar maken. Om dit project nog een stuk rijker te maken en te voeden, zijn we op zoek naar mensen die mee betrokken willen worden in dit proces. Ben je nieuwsgierig naar dit avontuur als stiltezoeker, activist, bouwer of luisteraar? Heb je zin in reflectie over ontwerpvoorstellen voor de stilteplek? Of wil je mee bouwen aan het realiseren van het project i.s.m. met studenten interieurarchitectuur LUCA-Gent? Je hebt geen specifieke kennis nodig, alle vaardigheden zijn welkom! Meer info: Brigitte Pattyn, brigitte.pattyn@vormingplus.be, 09 2407784. In het spoor van Urban Silence plannen we diverse andere activiteiten onder de noemer Ruimte inzicht. Dit luik past in het inspiratietraject Ruimte voor Gent. Meer info over al die activiteiten vind je op PAG. 9-11

Links www.peymen.be: met o.a. overzicht van vorige Urban Silence-projecten www.peymenjellema.be: blog waarop je de ontwikke­ling van Urban Silence III kan opvolgen. Geert Peymen onderzoekt hier, samen met interieurarchitect Pleuntje Jellema, hoe architectuur een gebaar naar verstilling kan zijn. ruimtevoor.gent.be: hier kun je jouw ideeën kwijt over het Gent van de toekomst.

Urban Silence II (Foto: Geert Peymen)

De wijk van de toekomst

Een sprekende wandeling langs inspirerende initiatieven en uitdagingen voor de toekomst Autodelen, voedselteam, bio-groentepakketten, herstellers, fietsdelen, vegetarisch restau­rant, zonnepanelen, permacultuur, natuurpark Overmeers,... Tal van buurtbewoners werken samen aan een duurzame toekomst,en het is nog prettig ook! De Werkgroep Sint-Pieters-Buiten laat je kennismaken met deze initiatieven in de buurt. Ondertussen denken we samen verder na hoe de buurt klaar te stomen voor de toekomst. Na de wandeling praten we na bij een hapje en een drankje. Waar liggen de uitdagingen in onze buurt en waarom? Waar ontmoeten we elkaar? Welke mogelijkheden zijn er en waar kunnen we verandering en verbetering brengen? Je verbeelding en creativiteit zijn hier aan zet.

f Zaterdagnamiddag (14u-17u): 25/4 2015 f Vertrek- en eindpunt: Vormingplus Gent-Eeklo,

Reigerstraat 8, Gent

f Gratis | wel vooraf inschrijven

Inschrijven via Gentinfo - 09 2101010

9


Ruimte voor Gent

meedenken over het Gent van morgen

10

De stad Gent groeit. Tegen 2030 zullen meer mensen in de stad wonen, wer­ ken, ontspannen en bewegen. Maar er zijn grenzen aan de groei­m oge­ lijkheden en de draagkracht van de stad. De stad Gent staat voor de uit­ daging om een toekomst­g erichte en duurzame ruimtelijke structuur­v isie te ontwikke­ len. Daarin worden de kracht­ l ijnen vastgelegd voor het gewenste ruimtelijke beleid van de stad. Door een breed maatschappelijk debat op gang te brengen doet de stad een beroep op haar inwoners en gebrui­ kers om ideeën en meningen aan te leve­ren voor de uitwerking van de nieuwe structuurvisie. Om mee na te denken over innovatieve oplossingen voor de schaarse ruimte in de stad. Vormingplus Gent-Eeklo is partner in dit inspiratietraject en organiseert activiteiten om ideeën en inspiratie te verzamelen over de sociale en duur­zame aspecten van een ruimte­ lijke structuurvisie. Hou onze website in de gaten of surf naar ruimtevoor.gent.be voor meer infor­matie over dit initiatief.

Actualiteit en samenleving

Groenten uit Gent

Fietstocht langs stadslandbouwinitiatieven Stadslandbouw is een nieuwe trend. Ook in en rond Gent worden op heel wat plekken eetbare dingen geproduceerd op diverse manieren: van vensterbanken en ‘kraakgronden’ tot volks­ tuinen en professionele bedrijven. We gaan met de fiets op pad, ongeveer 25 km, om een bezoek te brengen aan enkele initiatieven. Onder ande­re volkstuinen, stadsvarkens en een CSA-boerderij (Community Supported Agriculture) staan op het programma. Daarbij onderzoeken we wat de meerwaarde is van deze projecten op sociaal, ecologisch en economisch vlak. Je doet ook inspiratie op om zelf aan de slag te gaan en lokaler te gaan eten. Meebrengen: je fiets, aangepaste kledij en voldoende drank.

f Vrijdag (10u-16u): 29/5 2015 f We vertrekken aan het KASK-Café,

L. Pasteurlaan 2, Gent en eindigen aan Station Gent-Dampoort f Lief Cuyvers f € 10 | € 7.50 | € 5 | lunch met lokale producten wordt voorzien aan ongeveer € 15 (ter plaatse te betalen) f Code: Proj.2402

Een stad op mensenmaat

Duurzame en sociale aspecten van een ruimtelijke structuurvisie In dialoog met anderen gaan we op zoek naar inspirerende ideeën over wat de stad Gent tot een duurzame, warme plek maakt om te wonen en hoe de ruimte hierbij een rol speelt. We reageren hiermee op een oproep van de stad om voeding te geven aan een nieuwe structuur­ visie voor Gent. Gent groeit en verkleurt. De bevolking vergrijst weinig, maar verjongt. Kansengroepen vinden hier anonimiteit. De stad heeft een centrum­ functie op vlak van werk en onderwijs en is een toeristische trekpleister. Bovendien vraagt een stedelijke context speciale aandacht voor ener­ gie- en milieukwesties. Al deze uitdagingen leiden tot ruimteclaims: huis­ vesting, mobiliteit, voorzieningen, groen, bestemming publieke ruimte, ... Jij krijgt de kans om mee na te denken over de zienswijze die de stad het best hanteert bij de uitwerking van het ruimtelijk beleid voor de komende jaren. De ideale stad bestaat vermoedelijk niet, maar je kan invloed proberen uitoefenen op hoe jouw stad er in de toekomst zal uitzien.

f Woensdagavond (19.30u-22.30u):

3/6 2015

f Vormingplus, loft, Reigerstraat 8, Gent p f Gratis | wel vooraf inschrijven f Code: Proj.2401


Ruimte voor de stad We bekijken twee TED-talks die handelen over invloed van ruimtelijke planning op steden en gaan hierover met elkaar in gesprek. In een bevlogen pleidooi somt Jeff Speck de voordelen op van een grootstad waar mensen geen auto nodig hebben om zich te verplaatsen. Het tweede statement komt van Amanda Burden. Ze stond aan het hoofd van de dienst stadsplanning in New York en vertelt ons het belang van succes­ volle openbare ruimtes in de stad.

f Maandagavond (19.30u-22u):

f f f

f

29/6 2015 Vormingplus, loft, Reigerstraat 8, Gent p Janusz Vanhellemont € 3 (drankje inbegrepen) | geen reductie mogelijk. Ter plaatse betalen kan. Code: Proj.2403 Een initiatief van TEDxGhent in samenwerking met Vormingplus GentEeklo Voor andere TED-talk, zie PAG. 15

RUIMTE IN-ZICHT Dit project is een samenwerking van Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender, Vormingplus Waas-en-Dender, Vorming­ plus Midden- en Zuid West-Vlaanderen, Vormingplus Gent-Eeklo en KUNSTWERKT

Een plek voor stilte in de stad Lezing en interactie met Urban Silence

Hoe kan architectuur een gebaar stellen waar­ door er tijd en ruimte ontstaat voor verstilling, zingeving, ontmoeting. De laatste jaren is er een verhoogde focus op een duurzame leefwereld in functie van de mens. Maar in de strijd voor die duurzame omgeving wordt de mens als ruimte zelf al te vaak vergeten. Deze reflectieavond zoemt in op ‘het ritueel van de stilte’ vanuit het werkveld van architect-scenograaf en docent aan de KULeuven Geert Peymen. Sinds kort vormt de fascinatie voor stiltearchitectuur ook het funda­ment van de samenwerking met interieur­ architect Pleuntje Jellema. Of hoe de publieke ruimte ook kan benaderd worden als ‘de woon­

kamers van onze steden’. Ontdek een boeiende visie en de praktijk vanuit het Urban Silence lab.

f Donderdagavond (19.30u-22.30u):

23/4 2015

f Vormingplus, lokaal 2, Reigerstraat 8,

Gent p

f Geert Peymen f € 8 | € 6 | € 4 f Code: Proj.2301

Digitaal fotograferen: de stad als object Ieder fysieke plek in de stad heeft een bijzondere sfeer. Ontdek Gent als een landschap. Observeer en ervaar de ruimtelijke omgeving. We ver­plaat­ sen ons in groep en fotograferen ruimte op en rond pleinen, binnentuinen, tussenruimten. Van station richting Lousbergpark, van Tondelier tot Bloemekenswijk breng je plekken die je beroeren in beeld. Vanuit diverse hoeken ervaren we het gebruik van de publieke ruimte en het stadsmeubilair dat uitnodigt om te zitten, te liggen. Plekken wisselen van identiteit. Je zoektocht leidt naar een stilteplek en deze breng je vanuit stilte-ervaring in beeld. We voorzien de foto’s van kernwoorden.

f 4 zaterdagvoormiddagen (10u-14u):

f

f f

f

18/4, 25/4 + 2/5, 9/5 2015 Vormingplus, Reigerstraat 8, Gent en verplaatsingen in de stad gustaaf de meersman € 58.50 | € 44 | € 28.25 | verplaatsingen met tram niet inbegrepen. Een lunchpakket kan meegebracht worden Code: Proj.2302 I.s.m. Videokontakt vzw

Vormingplus Vlaamse Ardennen Dender

Als het landschap inspireert Kunst met landschap: het landschap in de verschillende kunststromingen

f Donderdagavond (19u-21.30u): 23/4 2015

f De Wattenfabriek, Solleveld 35, Herzele

f Christel Stalpaert f € 7 | € 1.50

I.s.m. De Wattenfabriek en Arpia vzw

Ontmoeting met kunstproject Arpia Verkenning kunstroute

f Donderdagavond (19u-21.30u): 30/4 2015

f Oude Steenbakkerij, Kauwstraat 103, Herzele

f Christel Stalpaert f € 7 | € 1.50

I.s.m. De Wattenfabriek en Arpia vzw

Ontmoeting met Jeroen Theunissen

Wandeling en gesprek met de auteur

f Donderdagavond (19u-21.30u):

7/5 2015

f Huis Minne, Savooistraat 76, Ronse f Chris De Smedt f € 10 | € 2

Deze activiteiten worden georganiseerd met de steun van de Provincie OostVlaanderen

Info & inschrijvingen Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender 054 41 48 02 vlad@vormingplus.be www.vormingplus-vlad.be

Actualiteit en samenleving

11


vrijwilligersacademie oost-vlaanderen Fiscaliteit voor de kleine vzw

Een inleiding voor bestuurders van kleine vzw’s en verenigingen We reiken je een algemeen kader aan over de fiscaliteit van de vzw zodat je zicht krijgt op de fiscale plichten waaraan een vzw kan onder­ worpen zijn. We gaan na voor welke verrich­tingen de vzw al dan niet onder de rechts­personen­ belasting valt en hoe je je kan verhouden tot de btw-regelgeving. Wat moet je melden aan de fiscus over honoraria en vergoedingen die je uitbetaalt? Wat zijn de bepalingen voor verkoop op activiteiten, vrijwilligersvergoedingen, spon­ soring, ...? Hoe zit het met de attesten voor de aftrekbaarheid van giften? We geven veel ruimte voor vragen en uitwisseling.

f Maandagavond (19.30u-22u): 20/4

2015 f Vormingplus, lokaal 2, Reigerstraat 8, Gent p f Janes Antonissen f € 7 | € 5 | € 3.50 f Code: VVV168

EHBO voor sportactiviteiten Ook al bereid je je goed voor, ook tijdens het sporten is een ongelukje snel gebeurd. In deze sessie zetten we de voornaamste sport­on­ge­lukjes op een rij. Soms beperkt het zich tot een verstuiking, kneuzing of kleine wonde, soms is er sprake van een ernstige verwonding. In alle gevallen is kalm en correct reageren belangrijk. Dan helpt het natuurlijk als je precies weet wat je moet doen. Tijdens een EHBO-opleiding van Het Vlaamse Kruis leer je omgaan met ver­ schillende situaties. Eigenlijk zou er steeds ‘iemand’ in staat moeten zijn om de eerste hulp toe te dienen!

f Zaterdagvoormiddag (9.30u-12.30u):

25/4 2015

f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

Gent p

f Daniel Van Themsche f € 7 | € 5 | € 3.50 f Code: VVV170

I.s.m. Het Vlaamse Kruis vzw

12

vrijwilligersacademie

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs


ANDERE ORGANISATIES Vormingplus Waas-en-Dender

Een nieuwsbrief maken met MailChimp Digitale nieuwsbrieven zijn de magazines en folders van deze tijd. Heel wat verenigingen communiceren met hun leden en vrijwilligers via een digitale nieuwsbrief. MailChimp is een zeer handige website met kant-en-klare sjablo­ nen om een nieuwsbrief op te maken en te ver­ sturen. Je kan er gratis gebruik van maken tot 2.000 e-mailadressen en 12.000 e-mails per maand. Bovendien kan je via MailChimp ook statistieken opvragen zodat je te weten komt wie jouw e-mails opent en hoe vaak er wordt doorgeklikt op een link. MailChimp gebruikt Engels als voertaal, maar in deze workshop legt online communicatie-expert Kristof D’hanens je stap voor stap uit hoe je deze dienst kan gebruiken.

f 2 woensdagvoormiddagen (9.30u-12.30u):

6/5, 20/5 2015

f Lokaal Dienstencentrum Oud Sint-Jozef Maldegem, Mevr. Courtmanslaan 92, Maldegem f Kristof D’hanens f € 14 | € 10.50 | € 7 f Code: VVV159 I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Oud Sint-Jozef Maldegem

Promotie voeren via internet Het lokale verenigingsleven in Vlaanderen is bij­ zonder succesvol en organiseert een brede waaier aan vrijetijdsactiviteiten. In deze cursus leer je hoe je je werking en activiteiten binnen en buiten de vereniging bekendmaakt. Je krijgt inzicht in de basisprincipes van een goede commu­nicatiestrategie. Commu­nicatie-expert Kristof D’hanens biedt je handvaten aan voor de opmaak van een communicatieplan. Je krijgt praktische tips over de inzet van offline- en onlinepromotiekanalen. Door de concrete opdrachten en interactie met elkaar, ontdek je de geschikte aanpak om succesvol promotie te voeren voor je vereniging.

Straat- of wijkfeest: hoe begin ik eraan? f f f f

Dinsdagavond (19.30u-22u): 5/5 2015 CC Stroming, Dorp 101, Berlare € 7 | € 3.50 Code: 150505 VSA I.s.m. CC Stroming Inschrijven tot 25/4 2015

Verjongen en vernieuwen van je vereniging Werven van nieuwe vrijwilligers

f f f f

Woensdagavond (19.30u-22u): 6/5 2015 CC Lokeren, Kerkplein 5, Lokeren € 7 | € 3.50 Code: 150506 VSA Inschrijven tot 26/4 2015

Vormingplus Vlaamse Ardennen -Dender

Promotie voeren en communicatie plannen Offline- of onlinekanalen

f 4 woensdagavonden (19.30u-22u): 29/4

+ 6/5, 13/5 + 17/6 2015

f De Woeker, Woeker 3, Oudenaarde f € 28 | € 6 f Code: 15017OU I.s.m. cultuurdienst Oudenaarde

Een vzw besturen. Hoe doe je dat?

f 3 dinsdagavonden (19.30u-22u): 12/5,

19/5, 26/5 2015

f Vormingplus, Kollegestraat 26A, Geraardsbergen

f € 21 | € 4.50 f Code: 15021GE

Fondsen werven en sponsors zoeken

Info & inschrijvingen Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender 054 41 48 02 vlad@vormingplus.be www.vormingplus-vlad.be IBAN: BE38 7380 1033 5572

Infosessie f Maandagavond (19.30u-22u): 15/6 2015

f Vormingplus, Grote Baan 183, Melsele f € 7 | € 3.50 f Code: 150615 VSA Inschrijven tot 5/6 2015

Info & inschrijvingen Vormingplus Waas-en-Dender 03 775 44 84 waas-en-dender@vormingplus.be www.vhs-waas-en-dender.be IBAN: BE05 0014 0186 1275

De Vrijwilligersacademie Oost-Vlaanderen is een samenwerkingsverband van de drie Oost-Vlaamse volkshogescholen Vorming­ plus en het Steunpunt Vrijwilligerswerk Oost-Vlaanderen.

Goedgevonden Digitaal Tref je te veel papier aan in je brievenbus? Dan kun je je papieren versie van Goedgevonden vervangen door een handig doorbladerbaar digitaal exemplaar. Stuur gewoon een mailtje naar info.gent.eeklo@vormingplus.be met als onderwerp ‘abo Goedgevonden Digitaal’. Graag je naam en adres vermelden.

f 2 woensdagnamiddagen (14u-17u): 6/5,

20/5 2015

f Lokaal Dienstencentrum Oud Sint-Jozef

Maldegem, Mevr. Courtmanslaan 92, Maldegem f Kristof D’hanens f € 14 | € 10.50 | € 7 f Code: VVV160 I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Oud SintJozef Maldegem

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs

13

vrijwilligersacademie


actualiteit en samenleving Ontmoetingsgroepen i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo In deze groepen blijf je op de hoogte van wat zich afspeelt tussen mensen en in de samenleving. De bijeenkomsten verlopen in een vriendschappelijke sfeer met inleidingen door deskundige sprekers en levendige discussies, aangevuld met bezoeken aan tentoonstellingen en culturele uitstappen. Als je graag op deze wijze je kennissenkring wilt uitbreiden en regelmatig wil samenkomen met leeftijdsgenoten ben je van harte welkom. Je kan de programmafolder gratis en vrijblijvend aanvragen bij Vormingplus en je aansluiten bij één van de volgende groepen. Je vindt de programma’s ook terug op de vermelde webadressen.

VIE-groep Gent

Voor vrouwen van 50+

f Dinsdagvoormiddagen (9u-12u): 21/4 + 5/5, 19/5 + 2/6, 16/6 2015 f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8, Gent p f Lidgeld: € 6/jaar | € 7/bijeenkomst Info: www.vormingplusgent-eeklo.be/viegent

VOV-groep Gent

Voor vrouwen van 50+

Doe meer met minder

Interactief op zoek naar anders consumeren Kleine ingrepen of gewoontes veranderen in je huishouden, kunnen voelbare gevolgen hebben voor je budget en voor het milieu. Consuminderen is ook bewust stilstaan bij wat je koopt. Hoe kunnen we als consument een keuze maken die sociaal en ecologisch verantwoord is? De belangrijkste knop zit niet aan je wasmachine of verwarming maar in je hoofd! Ruilen, lenen en delen zijn nieuwe manieren om met minder meer te doen. Je krijgt concrete tips voor een lager verbruik en informatie over andere manieren van consumeren. Er worden erva­ ringen uitgewisseld. Een inspirerende vorming voor wie wil stilstaan bij wat hem of haar echt gelukkig maakt.

f Dinsdagnamiddagen (13.45u-17u): 21/4 + 5/5, 19/5 + 2/6, 16/6 2015 f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8, Gent p f Lidgeld: € 9/jaar | € 6/bijeenkomst

f Woensdagavond (19.30u-22u): 22/4

VIE-groep Merelbeke

f Medewerker CVN-Netwerk Bewust

f Donderdagvoormiddagen (9u-12u): 23/4 + 7/5, 21/5 2015 f Gemeenschapscentrum ‘t Groenendal, Brandegems Ham 5, Merelbeke f € 7/bijeenkomst

f € 12.50 | € 9.50 | € 6 f Code: 15017

Info: www.vormingplusgent-eeklo.be/vovgent

Voor vrouwen van 50+

Info: www.vormingplusgent-eeklo.be/viemerelbeke

Plus

2015

f Bibliotheek Evergem, Bibliotheekstraat 12, Evergem

Verbruiken

I.s.m. Bibliotheek Evergem, Milieudienst Evergem, Netwerk Bewust Verbruiken, CVN - Centrum voor Natuur en Milieueducatie.

f Donderdagnamiddagen (14u-17u): 23/4 + 7/5, 21/5 + 4/6, 18/6 2015 f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8, Gent p f € 6 per persoon/bijeenkomst | € 10 per koppel/bijeenkomst 14

Info: www.vormingplusgent-eeklo.be/plus Zie interview PAG. 32

Actualiteit en samenleving

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs


Bezoek aan het Europees Parlement

Een nieuwe koude oorlog om Oekraïne?

Wist je dat 70 procent van de regels waar we ons als Belgen aan moeten houden uit de Europese wetgeving komt? Het Europees Parle­ ment is dus zeker een bezoek waard. Een ontmoeting met een europarlementslid maakt ons bezoek compleet en zo verneem je uit eerste hand wat hun job inhoudt. Bovendien heeft het Europees Parlement een gloednieuw bezoekerscentrum dat je na de middag op eigen houtje kan bezoeken. Via een interactieve ten­ toonstelling leer je er over de werking van het Europees Parlement en de Europese integratie.

Oekraïne ligt op de scheidslijn van de invloeds­ sfeer van de Europese Unie en Rusland. Het getouwtrek hierover leidde tot een politiek con­ flict dat vorig jaar escaleerde. Toen de proEuropese protestbeweging aan de macht kwam, annexeerde Rusland de Krim en hierdoor doken de relaties tussen Rusland en het Westen naar een dieptepunt. De afscheidingsbeweging in het Oosten van het land en het neerschieten van vlucht MH17, deden de gemoederen oplaaien. Een nieuwe koude oorlog lijkt in de maak. Opiniemakers roepen zelfs op om opnieuw meer geld te investeren in defensie. Ludo de Brabander van Vrede vzw zet hier een aantal vraagtekens bij. Hoe moeten we dit conflict situeren binnen de geschiedenis van het land? Wie zijn de nieuwe machthebbers in Oekraïne? Welke geopolitieke belangen spelen mee? Op deze vragen trachten we een antwoord te bieden, maar ook jouw vragen zijn welkom.

f Woensdagvoormiddag (10.15u-12.30u):

6/5 2015 f Plaats van afspraak: loketten treinstation Brussel-Luxemburg f Janusz Vanhellemont f € 3.50 | geen korting mogelijk. Gelieve zelf voor je treinticket te zorgen f Code: 15130

f f f f

Karima Bennoune

Op het TEDxGhentSalon komen we maandelijks samen rond een thema. We bekijken eerst één of meerdere TED-talks. Daarna nemen we ruim de tijd hierover met elkaar in gesprek in te gaan. De confrontatie tussen verschillende inzichten daagt ons uit om onze eigen ideeën bij te schaven.

Terrorisme en fundamentalisme We bekijken twee TED-talks die ons een andere kijk geven op terrorisme en moslim­ fundamentalisme en gaan hierover met elkaar in gesprek. Zak Ebrahim is de zoon van een terrorist. In deze talk geeft hij aan welke ervaringen ervoor zorgden dat hij radicaal brak met de ideologie van zijn vader. Het tweede statement komt van Karima Bennoune, die de terreur van moslim­ fundamentalisten aan den lijve ondervond in Algerije. Ze getuigt hoe we veel te weinig de stem laten horen van mensen in moslimlanden die zich verzetten tegen extremisten.

Maandagavond (19.30u-22u): 27/4 2015 Vormingplus, loft, Reigerstraat 8, Gent p Janusz Vanhellemont € 3 (drankje inbegrepen) | geen reductie mogelijk. Ter plaatse betalen kan. f Code: 15132

Ruimte voor de stad We bekijken twee TED-talks die handelen over invloed van ruimtelijke planning op steden en gaan hierover met elkaar in gesprek. In een bevlogen pleidooi somt Jeff Speck de voordelen op van een grootstad waar mensen geen auto nodig hebben om zich te verplaatsen. Het tweede statement komt van Amanda Burden. Ze stond aan het hoofd van de dienst stadsplanning in New York en vertelt ons het belang van succesvolle openbare ruimtes in de stad.

f f f f

Maandagavond (19.30u-22u): 29/6 2015 Vormingplus, loft, Reigerstraat 8, Gent p Janusz Vanhellemont € 3 (drankje inbegrepen) | geen reductie mogelijk. Ter plaatse betalen kan. f Code: Proj. 2403 Een initiatief van TEDxGhent in samen­ werking met Vormingplus Gent-Eeklo

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs

Gent p

f Ludo De Brabander f € 6 | € 4.50 | € 3 f Code: 15134 I.s.m. Vrede vzw

Waarheen met onze voeding?

Inzichten via een maatschappelijke opstelling Wat vinden we belangrijk als consument van voedsel? De prijs en kwaliteit? Onze gezondheid? Of houden we ook rekening met maat­schappe­ lijke factoren zoals ecologie, dierenleed en recht­vaardige prijzen voor boeren? En welke belangen van boeren, kleinhandel, verwerkende bedrijven en groothandel hebben hun rol in de voedselketen? De voedselkeuzes die we als con­sument, boer, winkelier of overheid maken zijn nooit vrijblijvend, maar hebben impact op andere actoren en het geheel van de voedsel­ problematiek. Een maatschappelijke opstelling is een methode die al deze factoren zichtbaar maakt, hoe ze zich verhouden en welke dyna­ miek er tussen werkzaam is. Heb je zin om mee te werken aan dit experiment? Wil je beter leren zien wat er speelt in de voedselproblematiek (en ook zien waarvoor we te weinig aandacht hebben of uit het oog verliezen)? Je bent wel­kom, ervaring met maatschappelijke opstellingen is niet nodig. We beginnen met een grondige kennis­making met deze methodiek voor we de opstelling aanpakken.

f Zaterdag (10u-16u): 16/5 2015 f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

Gent p

f Jan Timmerman f € 24 | € 18 | € 12 | teksten inbegrepen f Code: 15128 I.s.m. Praktijk De Keerkring

Transitie in Wachtebeke Samen de toekomst heroveren

Jeff Speck

TEDxGhentSalon

f Maandagavond (19.30u-22u): 11/5 2015 f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

De transitiebeweging wil gemeenschappen en initiatieven inspireren in de overgang van onder meer olieafhankelijkheid naar een meer duur­ zame, sociale en lokale economie. De beweging wil ook minder grondstoffen verspillen bij pro­ duc­tie en consumptie. Stefaan Segaert, LETS’er in Lokeren, staat stil bij het gedachte­goed van transitie maar vertelt vooral over praktijken in de Actualiteit en samenleving

15


Dr. J. Persynplein 6, Wachtebeke f Stefaan Segaert f Gratis | vooraf inschrijven hoeft niet f Code: 15121 I.s.m. Milieuadviesraad Wachtebeke, Intercommunale Durme-Moervaart, FEMMA Wachtebeke

Migratie naar Gent Wandeling

Op deze historische wandeling leidt een gids je langs de belangrijkste hoofdstukken van de Gentse migratiegeschiedenis. Van de eerste gast­ arbeiders tot de meest recente nieuw­ komers, op een halve eeuw tijd is er veel veranderd. Over hoe de migratie naar Gent veel eerder dan vijftig jaar geleden begon en in welke omstandigheden nieuwkomers er de afgelopen eeuw verbleven.

f Vrijdagnamiddag (14u-15.30u): 5/6 2015 f Plaats van afspraak: Ingang Zwembad

Van Eyck, Veermanplein, Gent f Tina De Gendt f € 8 | € 6 | € 4 f Code: 15131 I.s.m. BOEKjeBEZOEK - Gent Cultuurstad vzw

Het gerechtsgebouw in Gent, een open huis Het dichten van de kloof tussen justitie en de burger ligt Geert Cheyns, ex-voorzitter van de politierechtbank, nauw aan het hart. Hij ontvangt ons dan ook graag in de glazen constructie van het nieuwe gerechtsgebouw van Gent. Zelfs de architectuur straalt hier de nieuwe openheid van justitie uit. Met zijn rondleiding maakt hij ons in eenvoudige taal en met pittige anekdotes weg­ wijs in de organisatie van onze justitie. Welke recht­ banken zetelen hier? Hoe verloopt een proces? Wie neemt welke rol op tijdens het proces? Je verneemt het van deze trouwe dienaar van Vrouwe Justitia.

f Vrijdagnamiddag (14u-16.30u): 5/6

16

2015 f Plaats van afspraak: Nieuw gerechtsgebouw, inkomhal, Opgeëistenlaan 401, Gent f Geert Cheyns f € 3.50 | geen reductie mogelijk f Code: 15068

Actualiteit en samenleving

Mondiale uitdagingen 3-delige lezingenreeks

We leven in een snel veranderende wereld met steeds sterkere onderlinge verbanden tussen de verschillende werelddelen. Problemen zoals klimaatverandering, veiligheid en armoede vereisen dan ook meer en meer kennis van wat er elders in de wereld gebeurt en een inter­ nationale aanpak. In drie lezingen maken top­ sprekers Bogdan Vanden Berghe, Alma De Walsche en Hendrik Vos, een stand van zaken voor ons op van deze uitdagingen en bekijken hoe succesvol de samenwerking al is of hoe ze kan worden verbeterd. Je geniet van een mooie korting wanneer je inschrijft voor de volledige reeks via het codenummer 15138. Je kan ook voor elke lezing afzonderlijk inschrijven.

Kunnen we de ergste armoede uitroeien?

Hendrik Vos (UGent)

Alma De Walsche (Mo*)

f Donderdagavond (20u-22u): 4/6 2015 f Cultuurhuis Safarken,

Bogdan Vanden Berghe (11.11.11)

regio: Repair Cafés, Samen­tuinen, LETS-groepen. Ten slotte schetst hij de ervaringen van een groep cursisten van Vorming­plus, die zich lieten inspireren in Totnes, de bakermat van de Transition Towns. De begeleider betrekt de zaal op een prettige en actieve manier.

volgen elkaar op. Dit najaar zal men in Parijs onder­handelen over een nieuw en verregaand klimaat­­ akkoord. Zal het deze keer wel lukken? Alma De Walsche van Mo* schat voor ons de kansen op succes van de klimaat­ onder­hande­lingen in en maakt de balans op van het klimaatbeleid van onze regeringen en de EU. En hoe kijkt men in het Zuiden naar de klimaat­ problematiek? Wat zullen daar de gevolgen zijn van de klimaatopwarming en heeft dit een impact op hun houding aan de onder­handelingstafel?

f Dinsdagavond (20u-21.30u): 16/6 2015 f Gemeenschapscentrum ‘t Groenendal,

Brandegems Ham 5, Merelbeke

f Alma De Walsche f € 5 | geen korting mogelijk f Code: 15136

Lezing over millenniumdoelen en ontwikkeling

De Europese Unie in woelige tijden

Mag er ook eens goed nieuws worden mee­ gegeven over onze planeet? Herinner je je nog de millenniumdoelen? De wereld engageerde zich om de ergste armoede tegen 2015 uit te bannen. De belangrijkste doelstelling was om het aantal mensen te halveren die leven in extreme armoede en honger lijden. Die doel­ stelling werd ruimschoots gehaald, vooral door ontwikkelingen in Azië, maar ook Afrika kruipt langzaam uit het dal. Al blijven sommige lan­ den en gebieden nog problematisch. Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 maakt voor ons het overzicht op van de positieve en minder positieve ontwikkelingen. En welke rol speelt ontwikkelingssamenwerking in deze evoluties?

Welke rol kan de Europese Unie spelen in een snel veranderende wereld? We leven in onzekere tijden met groeiende grootmachten in het Oosten, een gespannen relatie met Rusland en explosieve conflicten in de weke onderbuik van Europa die ook naar hier doorsijpelen. Meer samenwerking om deze problemen gezamenlijk het hoofd te bieden lijkt dan ook het evidente antwoord. In prin­ cipe heeft de Europese Unie een gemeen­ schappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid maar dit wordt tegengewerkt door een groeiende roep naar meer soevereiniteit van de individuele lidstaten. Blijft de economische reus Europa politiek en militair een dwerg of komt er toch schot in de zaak? Europakenner Hendrik Vos geeft ons zijn inzichten mee.

f Dinsdagavond (20u-21.30u): 9/6 2015 f Gemeenschapscentrum ’t Groenendal,

Brandegems Ham 5, Merelbeke

f Bogdan Vanden Berghe f € 5 | geen korting mogelijk f Code: 15135

De staat van het klimaat Jaar na jaar blijven de klimaatrapporten onheils­berichten opstapelen. Tien jaar na An Incon­venient Truth twijfelt niemand er nog aan dat we een door de mens veroorzaakte klimaat­ opwarming meemaken. Toch blijven beleids­makers de hete brij voor zich uit­schui­ ven. De mislukte klimaatonder­ handelingen

f Woensdagavond (20u-21.30u): 24/6 2015 f Gemeenschapscentrum ’t Groenendal,

Brandegems Ham 5, Merelbeke

f Hendrik Vos f € 5 | geen korting mogelijk f Code: 15137

Wanneer je inschrijft voor de drie lezingen:

€ 10 Codenummer: 15138

De drie lezingen zijn i.s.m. Gemeente Merelbeke, dienst Noord Zuid en Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11 vzw

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs


filosofie en zingeving Filocafé Er bestaat al lang een traditie van filocafés. Dit zijn bijeenkomsten op café, waarbij allerlei mensen samenkomen die zich bereidwillig en enthousiast aan het filosofisch avontuur willen wagen. Samen trachten we een zoekende, open dialoog te voeren rond een zelfgekozen filosofische kwestie. We gaan dieper in op gedachten, meningen en overtuigingen. Het filocafé wordt begeleid door een ervaren gespreksbegeleider. Uitgangspunt zijn filosofische vragen en gebeurtenissen die jou bezighouden: Hoe vrij is onze huidige samenleving? Bestaan er slechte mensen? Hoe weet je wat je weet? Iedereen is welkom om mee te filosoferen of te luisteren!

Filocafé Merelbeke f f f f f

Zondagnamiddag (14.30u-17u): 19/4 + 17/5 2015 PostX, Van Goethemstraat 33, Merelbeke Alex Klijn Gratis | vooraf inschrijven hoeft niet. Filosofische voorkennis is helemaal niet vereist. Code: 15140 I.s.m. Gemeente Merelbeke, dienst cultuur

Filocafé Gent f f f f f

Zondagnamiddag (14.30u-17u): 26/4 + 31/5 + 28/6 2015 Vormingplus, loft, Reigerstraat 8, Gent p Alex Klijn Gratis | vooraf inschrijven hoeft niet. Filosofische voorkennis is helemaal niet vereist. Code: 15139

Taoïsme in het leven van elke dag Het taoïsme is een 2500 jaar oude filosofie uit China. Centraal staan het meegaan met de stroom der gebeurtenissen, een evenwicht vinden tussen yin en yang, ingrijpen op het gepaste moment maar ook weten dat niet ingrijpen soms ook een optie is. We bekijken hoe we het taoïsme in de praktijk kunnen brengen, bv. bij problemen op het werk, stress, communicatiemoeilijkheden enz. We vertrekken vanuit een aantal casestudies en zoeken samen naar hoe we een situatie of gebeurtenis vanuit taoïstisch oogpunt kunnen interpreteren. Het is de bedoeling dat je zelf ook verhalen en situaties aanbrengt.

f 3 dinsdagavonden (19.30u-22u): 12/5,

19/5, 26/5 2015

f Gemeenschapscentrum ’t Groenendal,

Brandegems Ham 5, Merelbeke

f Peter De Backer f € 43 | € 32 | € 21.50 f Code: 15030

I.s.m. Gemeente Merelbeke, dienst Cultuur

17

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs

filosofie en zingeving


Wat met Allah of God op school?

Pleidooi voor een eenheidsvak levensbeschouwing, ethiek en filosofie Na de aanslagen op Charlie Hebdo laaide het debat over religieus fanatisme en de rol van religie in de samenleving weer hoog op. Begrijpen we nog iets van andere religies? Hoe kunnen we waarden als burgerzin en democratische principes invulling geven in een seculiere, (mentaal) ontzuilde en diverse samenleving? En is daar niet in de eerste plaats een rol weggelegd voor het onderwijs dat jonge mensen opvoedt tot burgers van morgen? Patrick Loobuyck pleit ervoor de levensbeschouwelijke vakken op school te vervangen door een eenheidsvak levensbeschouwing, ethiek en filosofie. Niet langer katholieke godsdienst­ les, zedenleer of islamlessen, maar een geïntegreerd eenheidsvak waar ver­ schillende levensbeschouwingen aan bod komen en dialoog voorop staat.

Filosofieleesgroep

Marcus Aurelius: Persoonlijke notities Marcus Aurelius, de keizer-filosoof die van 161 tot 180 over het immense Romeinse Rijk heerste, is de laatste grote ver­tegen­woordiger van de antieke Stoa. De Persoon­lijke notities vormen een soort filosofisch gewe­tens­­onder­ zoek, waardoor je zijn idealen en twijfels, zijn persoonlijkheid en morele opvattingen goed leert kennen. Met meer warmte dan je van een stoïcijn zou verwachten, legt Marcus Aurelius nadruk op de sociale plichten en gevoelens van samen­ horigheid die hieruit voortvloeien. Een ander steeds terug­kerend thema is de innerlijke vrijheid van de mens. Er is in zijn notities - die voor persoonlijk gebruik waren bedoeld - geen sprake van een samenhangend betoog, eerder van een verza­ me­ling gedach­ ten en leef­regels die ook nu nog indruk­w ekkend en opvallend her­kenbaar zijn.

boeddhis­ me. Hij zal spreken over getuigenis afleggen (bearing witness) bij het vredeswerk in Auschwitz of op Lampedusa en over de praktijk van de straatretraite. Ten tweede schetst hij kort een ecologische kijk met concrete voorbeelden van een boeddhistische zorg voor de aarde. Lees meer over Franks werk bij de Zen Peacemakers, een informeel netwerk, dat de visie en inspiratie van een sociaal geëngageerd boeddhisme wil vormgeven: zenpeacemakers. nl/frank-de-waele

f Woensdagavond (19.30u-22u): 6/5 2015 f Zen Sanghacentrum, Elyzeese Velden 10b, Gent

f Frank de Waele f € 8 | € 6 | € 4 f Code: 15143

I.s.m. Zen Sanghacentrum vzw

f 4 maandagavonden (19.30u-21.30u):

4/5, 11/5, 18/5 + 1/6 2015

f Vormingplus, lokaal 2, Reigerstraat 8,

Gent p

Patrick Loobuyck (1974) studeerde gods­ dienst­wetenschappen aan de KULeuven en Moraalwetenschappen aan de UGent. Hij is doctor in de moraalwetenschappen, pro­ fessor levensbeschouwing aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen en gastprofessor aan de UGent waar hij onder meer politieke filosofie doceert.

f Woensdagavond (20u-22u): 29/4 2015 f Vormingplus, loft, Reigerstraat 8,

Gent p Patrick Loobuyck f € 5 | € 4 | € 2.50 f Code: 15141

f Eva Rousselle f € 32 | € 24 | € 16 f Code: 15142

Boeddhisme en engagement Getuigenis afleggen en ecospiritualiteit

Een fascinerend aspect van het hedendaagse boeddhisme is zijn maatschappelijke betrokken­ heid. Het boeddhistische vrijwilligerswerk bloeit en beseft dat een waarachtige, spirituele prak­ tijk een actieve deelname in de samenleving vereist. In deze lezing belicht zenleraar Frank De Waele twee uitdrukkingen van het geëngageerd

Politieke filosofie: de spanning tussen individu en gemeenschap Wat is een rechtvaardige samenleving? Dit is al eeuwen lang de hamvraag in de politieke filosofie. Recente gebeurtenissen, zoals de grote stakingsgolf in België, of de aanslagen in Parijs tonen aan dat deze vraag brandend actueel blijft. Discussies over de vermogens­ winstbelasting, vrijheid van meningsuiting, de plaats van religie in de samenleving, zijn vaak de uiting van fundamenteel verschillende visies op de maatschappij. De politieke filosofie biedt ons de nodige achtergrond om deze discussies beter te begrijpen, én om zelf een gefundeerde mening te vormen. Deze cursus neemt je op wandel langs de belangrijkste theorieën, van Aristoteles tot John Rawls.

f 3 donderdagavonden (19.30u-22u):

21/5, 28/5 + 4/6 2015

f Vormingplus, lokaal 2, Reigerstraat 8,

Gent p

f Klaas Poppe f € 31.50 | € 24 | € 15.50 f Code: 15144

18

Foto: petercunninghamphotography.com

filosofie en zingeving

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs


kunst en cultuur Bezoek het Gravensteen en ontdek Gent onder de graven van Vlaanderen

Bezoek het Toreken en ontdek Gent onder de Bourgondische hertogen

Bezoek Het Pand en ontdek Gent onder de Spaanse Habsburgers

In dit wandelbezoek ontdek je Gent in de volle Middeleeuwen als de grootste stad ten Noorden van de Alpen na Parijs. Binnen de Kuip (het eiland tussen de Leie en de Schelde) wordt druk gewerkt. Handel en nijverheid bloeien, markten en stapelhuizen opgericht. Torens getuigen van de macht en de rijkdom van stadsbestuur, burgers en kerk. Met bezoek aan het Gravensteen.

De relatie tussen Gent en de Bourgondische hertogen is niet altijd even rooskleurig. Toch is de 15de eeuw een ongeziene bloeiperiode van de kunsten in de stad. Hiervan getuigen nog steeds heel wat gebouwen zoals het Groot Vleeshuis, Het Toreken, de Lakenhalle. Om het wereldvermaarde Lam Gods van de gebroe­ ders Van Eyck niet te vergeten. Een historische wandeling met bezoek aan het Toreken.

De eerste helft van de 16 de eeuw wordt beheerst door Maximiliaan Van Oostenrijk en nog meer door keizer Karel V, de ‘Gentse telg’. Ook tegen hen blijft Gent in opstand komen. Gent geraakt verzeild in de Stroppen­­dragers-opstand, de Calvinis­tis­che Republiek en de Beeldenstorm. Een donkere tijd kondigt zich aan. Met bezoek aan Het Pand.

f Zaterdagnamiddag (14u-16.30u):

f Zaterdagnamiddag (14u-16.30u):

f Zaterdagnamiddag (14u-16.30u):

f

f

f Plaats van afspraak: Stadhuis,

f f

f f

f

25/4 2015 Plaats van afspraak: Sint-Baafskathedraal, Sint-Baafsplein, Gent en we eindigen aan Het Toreken (Poëziecentrum), Vrijdagmarkt 36, Gent Gids van Gentse Gidsen e 11 | e 8.50 | e 5.50 | bezoek aan Het Toreken inbegrepen Code: 15146 I.s.m. Gentse Gidsen

Foto: Paul Hermans

f

18/4 2015 Plaats van afspraak: Sint-Baafsplein (aan de trappen van het NTGent) en we eindigen aan het Gravensteen Gids van Gentse Gidsen € 11 | € 8.50 | € 5.50 | toegang Gravensteen niet inbegrepen Code: 15145 I.s.m. Gentse Gidsen

Wandelbezoek

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs

9/5 2015

Botermarkt 1, Gent en we eindigen aan Het Pand, Onderbergen 1, Gent f Gids van Gentse Gidsen f € 11 | € 8.50 | € 5.50 | bezoek aan Het Pand inbegrepen f Code: 15147 I.s.m. Gentse Gidsen

Foto: Demeester

Wandelbezoek

Foto: Paul Hermans

Wandelbezoek

kunst en cultuur

19


Bezoek de KANTL en ontdek Gent onder de Oostenrijkers

Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa

Gent zou Gent niet zijn moest het de rug niet rechten na de donkere 17de eeuw. Met de komst van de Oostenrijkse Habsburgers komt de heropbloei. Wij bouwen Hotels de Maîtres zoals in Parijs. Vooral onder Maria Theresia en de landvoogd Karel Van Lotharingen zien we handel en nijverheid terug opbloeien. En zelfs het verlicht denken van Jozef II valt in een Geuzenstad als Gent al bij al mee. Met bezoek aan de KANTL, de Koninklijke Academie voor Taal- en Letter­ kunde.

Tot eind 2015 is Mons de Culturele Hoofdstad van Europa. Dit jaar valt een nieuwe en vrijgevochten generatie kunste­ naars Mons binnen. Hun werk duikt overal op: op pleinen, in straten en stegen, op elke strategische plaats in de Henegouwse stad. Bij deze installaties gaat het om creaties die de straathoek een nieuwe betekenis geven. Mons 2015 pakt ook uit met boeiende ten­ toonstellingen. In de voormiddag brengen we een begeleid bezoek aan Van Gogh in de Borinage. De geboorte van een kunstenaar. Ontdek de periode waarin de schilder sterk werd beïnvloed door deze mijnstreek. Met een zeventigtal schilderijen, tekeningen en brieven van Van Gogh schetst de tentoon­ stelling een mooi beeld van wat hem alle­ maal inspireerde. ‘s Namiddags maken we een culturele stadswandeling en laten we ons verrassen door de talloze installaties. Het is dan aan ons om die creaties te bekijken, beluisteren, betekenis te geven. Na inschrijving krijg je een brief met het programma en de praktische informatie.

Wandelbezoek

f Zaterdagnamiddag (14u-16.30u): 6/6 2015

f Plaats van afspraak: Kleine Vismarkt 1,

Gent en we eindigen in de KANTL, Koningstraat 18, Gent f Gids van Gentse Gidsen f € 11 | € 8.50 | € 5.50 | bezoek KANTL inbegrepen f Code: 15148 I.s.m. Gentse Gidsen

Gent en Frankrijk in de 19de eeuw met bezoek aan het MIAT Wandelbezoek

Onder het Frans bewind komt de industriële revolutie op gang. De familie Bauwens heeft goede contacten met Napoleon en Gent groeit uit tot het Manchester van het vasteland. Wij volgen de sporen van het industriële leven in de 19de eeuw: werk en woningen. Met bezoek aan het MIAT, Museum over industrie, arbeid en textiel.

f Zondag (7.40u-20.30u): 26/4 2015 f Plaats van afspraak: onder het

aankondigingsbord in Gent Sint-Pietersstation f Pieter Vansteenbrugge f € 28 | € 21 | € 14 | toegang tentoonstelling Van Gogh inbegrepen. Treinticket en lunch niet inbegrepen. f Code: 15151

2015

f Plaats van afspraak: Minnemeersbrug,

Gent en we eindigen in het MIAT, Minnemeers 9, Gent f Gids van Gentse Gidsen f € 11 | € 8.50 | € 5.50 | bezoek aan het MIAT niet inbegrepen f Code: 15149 I.s.m. Gentse Gidsen

RUIMTE IN-ZICHT

Hedendaagse kunstenaars experimenteren met iden­ ti­ teit. We krijgen werken van o.a. Koen Vanmechelen, Francis Alÿs, Nick Cave en Maen Florin te zien. Via deze werken gaan we op zoek naar de invloeden die onze identiteit bepalen. Globalisering, migratie en nieuwe communicatie: je wereld wordt groter. Vanuit de interactieve app bij de tentoonstelling Ik-Jij-Wij van RASA vzw staan we stil bij ‘iden­titeit’ en onderzoeken de dynamiek, onvoor­spelbaarheid, eenvoud of veelvormigheid ervan. Is een pasgeboren kind een onbeschreven blad? Welke invloed hebben ons gezin, en directe omgeving op onze identiteit? En wat met de cultuur die ons omringt? Hoe vinden we een houvast, een ‘zelf’ in deze chaos? In dit inspiratiemoment leer je hoe je zelf of als ouder/begeleider vanuit hedendaagse kunst kan reflecteren rond identiteit.

f Maandagavond (19.30u-22.30u): 4/5 2015 f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8, Gent p

f Sien Verschaeren f € 18 | € 13.50 | € 9 f Code: 15150 I.s.m. RASA vzw

Gent: kop en hart van Richard Minne Beeldenstormer, rabauw, vrijschutter, politicus zonder partij, revolutionair zonder systeem, zeer menselijke mens, ... (André Demedts) Je ontmoet Pierken, de naïeve volksjongen die op ironische en onverbloemde manier commen­ taar leverde op de Gentenaren in de wekelijkse strip Brief aan Pierken. Je wandelt mee in het kielzog van Minne en bekijkt Gent door zijn zwart-witbril. Zwart zoals het vervuilde ‘Gentsche’ water en de ellende van de arbeiders­klasse toen. Wit zoals de schone gebouwen, de culturele levendigheid en de politieke koppigheid van de stad. Een wandeling die je Gent anders laat beleven, want van een stad ‘moet ge iedere straat, ieder huis, ieder dak, ieder venster, iedere stoep in u hebben.’ (Richard Minne)

f Zaterdagnamiddag (14u-16u): 9/5 2015 f Plaats van afspraak: Poëziecentrum,

Een plek voor stilte in de stad. Lezing en interactie met Urban Silence. Zie PAG. 11

www.mons2015.eu

kunst en cultuur

Een reflectie over identiteit vanuit heden­ daagse kunstenaars

Daguitstap met tentoonstellingsbezoek

f Zaterdagnamiddag (14u-16.30u): 13/6

20

Ik-Jij-Wij

Vrijdagmarkt 36, Gent en we eindigen aan de Graslei, Gent f Ilse Weber f € 10 | € 7.50 | € 5 f Code: 15152

www.mons2015.eu www.maenflorin.be Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs


persoonlijke ontwikkeling Hooggevoeligheid, vermoeidheid en zelfzorg Vele hooggevoelige mensen hebben last van een matig tot ernstig energietekort tot zelfs stress­ gerelateerde aandoeningen zoals burnout, CVS, fibromyalgie en depressie. Hoe komt dat? Welke factoren hebben hiermee te maken? Op welke zaken kunnen we letten om daar beter mee te leren omgaan? Wat is zelfzorg juist? Hoe kunnen we dit beter in ons dagelijks leven integreren? Hoe komt het dat we zoveel moeite hebben aan zelfzorg te doen? Op deze en nog vele andere vragen proberen we samen een antwoord te vinden. We gaan ook aan de slag met oefeningen.

dora (bewaarder van oude verhalen), stokoude sprookjes en mythen uit de hele wereld bijeen. We kiezen vier archetypes die vrouwen moed geven. Met creatieve midde­len verkennen we de ontembare vrouw in ons: zwervend, inventief, loyaal en vol levens­kracht.

f 4 maandagvoormiddagen (9.30u-12.30u):

27/4 + 4/5, 11/5, 18/5 2015

f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

Gent p f Linda Van Wichelen f € 56.50 | € 44 | € 31.50 | teksten en materiaal inbegrepen f Code: 15122 I.s.m. Tinteling

f 3 woensdagvoormiddagen

(9.30u-12.15u): 22/4, 29/4 + 6/5 2015

f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

Gent p f Linda T’Kindt f € 47 | € 33.50 | € 23.50 | teksten inbegrepen f Code: 15078 I.s.m. HSP Vlaanderen

De ontembare vrouw

Stoppen met piekeren Piekeren, tobben, doemdenken ... Noem het zoals je wil, zeker is dat we het allemaal wel eens doen. Lastig wordt het als de rondjes blijven draaien in ons hoofd en we onze doemgedachten niet kunnen loslaten. Verloren tijd, een slecht humeur, wakker liggen, je moeilijk kunnen concentreren ... we zijn het liever kwijt dan rijk. Zijn er dan geen tips en trucjes om uit die negatieve gedachtestroom te stappen? Zeker wel! Je krijgt ze aangereikt in deze workshop. Breng je hoogsteigen piekerstruikelblok mee en je zal zien dat je fris van geest naar nieuwe oplossingen kan zoeken. Mee­brengen: pen en papier.

f 2 dinsdagavonden (19u-21.30u):

28/4 + 5/5 2015

f Gemeenschapscentrum ’t Groenendal,

Brandegems Ham 5, Merelbeke

f Lief Cuyvers f € 30.50 | € 23 | € 15 f Code: 15031

I.s.m. Gemeente Merelbeke, dienst Cultuur

Psychologieparel voor vrouwen In elke vrouw zit een krachtige drijfveer, gepassio­neerde creativiteit en tijdloos weten: de ontembare vrouw. Zij verpersoonlijkt de instinc­ tieve natuur van vrouwen die in onze samen­ leving vaak weinig kansen krijgt, waar­door je persoonlijkheid zwak, verveeld of star wordt. In haar boek De ontembare vrouw sprokkel­de Clarissa Pinkola Estés, een Jungiaanse canta­

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs

21

persoonlijke ontwikkeling


Mindfulness op zondag

Kennismaken met milde aanwezigheid

Mij goed voelen in mijn job: het kan!

De creatiespiraal

Psychologieparel van Marinus Knoope

Stress, negatieve gedachten, lichamelijke pijn, werkdruk, spanningen ... Het zijn allemaal dingen die we op bepaalde momenten in ons leven herkennen. We kunnen dan het gevoel hebben geleefd te worden en geen vat meer te hebben op bepaalde situaties. Mindfulness betekent: milde aandacht geven aan de dingen zoals ze feitelijk zijn en niet zoals we willen dat ze zijn. We leren bewuster te worden van onze eigen ervaring en met mildheid te kijken naar wat er aanwezig is. We werken vooral ervaringsgericht. De reeks is bedoeld voor wie wil kennismaken met hoe je mindfulness in het dagelijkse leven toepast. Het is geen therapie. Meebrengen: matje, deken of grote handdoek en kussentje.

Mezelf zijn in mijn werksituatie

Een groot deel van je tijd breng je door op je werk. Je goed kunnen voelen in je job is dan ook belangrijk. We vertrekken vanuit je reële werksituatie. Wat betekent dat, je goed voelen in je job en wat kan je daarvoor doen? Waarmee heeft het te maken dat je je al dan niet goed voelt? Hoe kan je jezelf zijn in een job waarmee je niet honderd procent tevreden bent of die niet helemaal beantwoordt aan je verwachtingen? Welke troeven heb je zelf in handen? Je leert omgaan met de licht- en schaduwkanten van je job en je werksituatie. Je ontdekt kansen om jezelf te realiseren, ook al zijn er soms moeilijk­ heden.

Marinus Knoope is fysicus en heeft zich jarenlang bezig gehouden met de vraag op welke manier de mens invloed heeft op zijn of haar levensomstandigheden. Hij maakt een vergelijking met de natuur: zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode van hetgeen ze later kunnen realiseren. En zoals er een vaste route is van bloesem naar vrucht, zo is er een vaste route van wens naar werkelijkheid. We ontdekken de twaalf stappen die je nodig hebt om van een wens een realiteit te maken, en de mogelijkheden om een negatieve spiraal te doorbreken.

f 4 zondagvoormiddagen (10u-12.30u):

f 3 dinsdagavonden (19.15u-22.15u):

f 4 donderdagavonden (19.30u-22u):

10/5, 17/5, 24/5 + 14/6 2015 f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8, Gent p f Marisa Hoslet f € 57 | € 43 | € 28.50 | teksten en cd inbegrepen f Code: 15126 I.s.m. Mindful Groeien

12/5, 19/5, 26/5 2015 f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8, Gent p f Jacqueline Hermans f € 45 | € 34 | € 22.50 | teksten inbegrepen f Code: 15127 I.s.m. PRH

Introversie als een sterkte Extraversie lijkt het in onze samenleving als eigenschap beter te doen. Nochtans biedt introversie evengoed zijn voordelen en heeft het in bepaalde omstandigheden zelfs een streepje voor. Hoog tijd om dit eens onder de loep te nemen. Tijdens deze infosessie krijg je een beter beeld van wat introversie en extraversie wel en niet is. Je krijgt inzicht in de kwaliteit van introversie. Er worden je een aantal handvatten aangereikt om te reflecteren over je eigen stijl. En je krijgt con­crete tips om jouw introversie als een sterkte in te zetten, zowel op privé als op professioneel vlak.

f f f f f

Dinsdagavond (19.30u-22.15u): 26/5 2015 Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8, Gent p Silvia Derom € 12 | € 9 | € 6 Code: 15124 I.s.m. De Boekencoach

21/5, 28/5 + 4/6, 11/6 2015

f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

Gent p

f Linda Van Wichelen f € 42 | € 32 | € 22 | teksten en

materiaal inbegrepen

f Code: 15125

I.s.m. Tinteling

SOS Brein: mindmapping en geheugentraining Bij de vraag ‘welke breinwens heb je?’ geven mensen vaak de volgende antwoorden: ik wil me beter concentreren, een beter geheugen ontwikkelen, creatiever zijn en beter omgaan met almaar meer informatie. De moeite die we hebben met ons geheugen en onze concentratie is meestal geen fout van ons brein. Het heeft meer te maken met een gebrekkige gebruiks­ aanwijzing. Nieuwe inzichten in de werking van onze hersenen hebben geleid tot fundamenteel vernieuwende technieken, die gemakkelijk en leuk zijn. Je krijgt enkele sleutels van dat totaal­ breindenken: geheugentraining en mind­mapping. Meebrengen: vijftal kleurpotloden, potlood, gum en stylo.

f 2 donderdagavonden (19.30u-22u):

4/6, 11/6 2015

f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

Gent p

f Lisa Lernout f € 24 | € 18 | € 12 | teksten inbegrepen f Code: 15123 I.s.m. Mindframe

22

persoonlijke ontwikkeling

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs


ik en de ander Blijf bij mij – een lezing

Iedereen kan vereenzamen

In de lezing ‘Blijf bij mij’ geeft Rika Ponnet, seksuologe en relatiedeskundige, een verhel­ derende analyse van hoe relatieproblemen ontstaan en hoe je ze kan voorkomen en beter aanpakken. Waarom is wat je oorspronkelijk aantrok in je partner, na verloop van tijd een bron van frustratie? Waarom kiezen veel mensen telkens weer de ‘foute’ partner? Waarom lijken sommige koppels telkens opnieuw dezelfde discussies te voeren? Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden en film­ materiaal legt ze de dieperliggende oorzaak van relatieproblemen bloot. Daarin speelt onze hechtingsstijl, de manier waarop we ons ver­ binden met anderen, een cruciale rol.

Help een ander – bescherm jezelf

f Maandagavond (19.30u-22u): 20/4

f Lokaal Dienstencentrum Het Wilgenhof,

f f f f

f Jacqueline Hermans f € 13 | € 10 | € 6.50 | teksten inbegrepen f Code: 15036

Eenzaamheid kent iedereen. De ervaring er alleen voor te staan, je niet verbonden te voelen, belevenissen niet met anderen te kunnen delen ... Welke ervaring heb jij met eenzaamheid? Hoe maak(te) je ze zelf mee of hoe speelt ze zich af in je omgeving? We kijken naar verschillende aspecten van eenzaamheid zodat je haar bij jezelf en bij anderen beter gaat begrijpen. We werken actief met verhalen uit het echte leven. Zo word je bewuster en oplettender om jezelf tegen eenzaamheid te beschermen en ook anderen kansen op een uitweg te bieden.

f Dinsdagnamiddag (13.30u-16u): 21/4 2015

2015 Gemeentehuis, De Plaats 14, Knesselare Rika Ponnet € 10 | € 9 | € 6 Code: 15038 I.s.m. Bibliotheek Knesselare

Poelstraat 37, Merelbeke

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Het Wilgenhof, PRH

Authentiek contact leren leggen Mijn dagelijkse ontmoetingen anders beleven

Ervaar jij ook heel wat ontmoetingen als moeilijk of niet helemaal ‘echt’? Beelden over jezelf, beelden over de ander, zenuwen, onzekerheid, te hoge verwachtingen: het zijn mogelijke stoor­ zenders die je hinderen in je dagelijkse contacten en die echt ontmoeten in de weg staan. Deze workshop biedt je een aanzet tot anders en authentieker contact leggen.

f Zaterdag (10u-12.30u): 25/4 2015 f Vormingplus, lokaal 2, Reigerstraat 8,

f Machteld Govaerts f € 10 | € 7.50 | € 5 | teksten inbegrepen f Code: 15111 I.s.m. PRH

Ik ben oké, jij bent oké

Kennismaken met transactionele analyse of TA

Wil je graag nieuwe moge­­lijkheden ont­ dekken in je relatie met anderen? Ontdek dan op een speelse en creatieve manier de kracht van TA, een humanistische filosofie ontwikkeld door Eric Berne. Het uitgangspunt is de overtuiging dat alle mensen oké zijn. Iedereen heeft het vermogen om oplossingsgericht te denken en zelf de teugels in handen te nemen. Iedereen heeft de behoefte aan positieve erkenning. We bekijken hoe we reageren op anderen vanuit één deel van onze persoonlijkheid: de Ouder, de Volwassene of het Kind. En hoe onze visie op onszelf en anderen mee bepaald wordt door onze aanpassingstechnieken uit het verleden. We gaan na welke boodschappen tussen mensen wel of niet gezond zijn.

f 4 dinsdagavonden (19.30u-22u): 28/4

+ 5/5, 12/5, 19/5 2015

f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

Gent p

f Lisa Lernout en Katja Roobaert f € 56.50 | € 42.50 | € 28 | teksten inbegrepen f Code: 15116 I.s.m. Mindframe

Gent p

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs

ik en de ander

23


Je grenzen kennen en bewaken Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Heb je steeds de neiging om je grote hart, goede wil en inzet te tonen? Zelfs als dat ten koste gaat van je eigen welzijn? Dan is dit het moment om bewust stil te staan bij je grenzen en om ‘nee’ te leren zeggen, in verbinding met jezelf en de ander. Je leert de signalen van je lichaam en geest juist te interpreteren en dus je eigen behoeften en grenzen goed aan te voelen. De volgende stap is aangeven tot waar je kan gaan en wanneer je jouw limiet bereikt hebt: vanuit je innerlijke kracht en met respect voor de ander.

Een scheiding is een ingrijpend proces Inzicht in wat een scheiding met zich meebrengt en wat een scheiding teweeg kan brengen, kan je een extra houvast geven in deze turbulente periode. Tijdens deze infoavond gaan we dieper in op scheiden als een ingrijpend proces en wat dit doet met mensen die aan het scheiden zijn. Wat betekent een scheiding voor jou? Hoe bereik je een nieuw evenwicht? Hoe verwerk je een scheiding? We bekijken het verloop van een scheiding en hoe het komt dat sommige scheidingen zich relatief vlot voltrekken terwijl andere moeizaam en stroef verlopen. Er is aandacht voor het ruimere sociale kader, de emotionele en relationele kant van scheiding.

f f f f f

Donderdagavond (19.30u-22u): 23/4 2015 Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8, Gent p Agnes Verbruggen € 10 | € 7.50 | € 5 | teksten inbegrepen Code: 15112

f Vrijdag (9.30u-16.30u): 8/5 2015 f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

Gent p

f Leen Van Nuland f € 29 | € 22 | € 14.50 | teksten

inbegrepen. Een lunchpakket kan meegebracht worden f Code: 15115 I.s.m. Impuls

Praktische en juridische regelingen bij scheiding Een scheiding speelt sterk in op heel wat domeinen in een mensenleven. Er moeten allerlei zaken geregeld worden. Tijdens deze infoavond krijg je een overzicht van de praktische en juridische kant van een scheiding. We bekijken de mogelijkheden die zich voordoen wanneer scheiden een optie wordt. Wat is een proefscheiding? Wat is een feitelijke scheiding en hoe verloopt een echtscheidingsprocedure? We geven een overzicht van de praktische regelingen die getroffen dienen te worden rond ouderschap, huis en goederen. Tot slot staan we stil bij de rol van een advocaat, notaris, rechter en bemiddelaar in een scheiding.

f f f f f

Donderdagavond (19.30u-22u): 30/4 2015 Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8, Gent p Marleen Mertens € 10 | € 7.50 | € 5 | teksten inbegrepen Code: 15113

Babygebarentaal

Kinderen en scheiding Als je als ouders uit elkaar gaat, brengt dit ook heel wat teweeg bij je kinderen. Op deze infoavond bekijken we de impact van een scheiding op kinderen. Wat betekent een scheiding voor kinderen? Wat kan je als ouder doen om je kind op een gepaste manier doorheen de scheiding te loodsen? Op welke verschillende manieren kan een kind reageren, en waarom? We geven inzichten uit onderzoeken rond scheiding en kinderen. En je krijgt bruikbare tips en adviezen over omgaan met kinderen. Tot slot staan we stil bij de ondersteunende rol die grootouders en andere belangrijke betrokkenen kunnen opnemen.

24

f f f f f

Donderdagavond (19.30u-22u): 7/5 2015 Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8, Gent p Katrien Vanhauwaert € 10 | € 7.50 | € 5 | teksten inbegrepen Code: 15114 Deze reeks loopt in samenwerking met Eris-bemiddeling

Vooraleer baby’s echt kunnen praten, begrijpen ze al een heleboel woorden. Vanuit die vast­ stelling ontstond ‘babygebaren’: een methode waarbij baby’s kunnen tonen wat ze nodig hebben, wat ze zien en wat er in hen omgaat. Met gebaren die net zo makkelijk zijn als ‘dag’ zwaaien. Het is een eenvoudige en praktische manier van communiceren die ook de taal­ ontwikkeling en het zelfbewustzijn bevor­dert. Maar het is vooral leuk om dit met je baby te doen. In deze infosessie gaat het over het wat en waarom van babygebaren, over hoe het in de praktijk werkt. Met foto’s en filmpjes en ruimte voor nieuwsgierige vragen over babygebaren thuis en in de kinderopvang.

f Donderdagavond (19.30u-21.30u):

21/5 2015

f Bibliotheek Lochristi, Kon. Boudewijn

laan 6, Lochristi

f Liesbeth Lambert

ik en de ander

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs


f € 10 | € 7.50 | € 5 | Leden van de Gezinsbond: € 5

f Code: 15055

I.s.m. Bibliotheek Lochristi, Vormings­ centrum Opvoeding en Kinderopvang Inschrijven via Bibliotheek Lochristi, Koning Boudewijnlaan 6, Lochristi, 09 356 60 73

Vergroot je impact

Actief en creatief inspelen op de wereld in beweging In deze cursus ga je op zoek naar jouw kijk op de wereld, naar hoe je die kan laten evolueren. Je staat stil bij jouw capaciteiten en bij wat jouw bijdrage kan zijn in de vooruitgang van de maatschappij. Wat kan je ver­wachten: je wordt je meer bewust van hoe jij de wereld ervaart; je krijgt voeling met jouw dromen en verlangens voor deze wereld, jouw wereld; je ziet kansen in het leven van elke dag én in de ruimere wereld om met jouw capaci­ teiten kleine of grote veranderingen mee moge­ lijk te maken. De wereld kan groeien dankzij jou!

f 2 vrijdagen (9.30u-16.30u): 22/5, 29/5 2015

f Vormingplus, lokaal 2, Reigerstraat 8,

Gent p

f Alex Sarlet f € 57 | € 43 | € 28.50 | teksten inbegrepen.

Een lunchpakket kan meegebracht worden

f Code: 15117 I.s.m. PRH

NLP: leven (z)onder invloed Neurolinguïstisch programmeren, NLP, is een fascinerende manier om je bewust te worden van de manier waarop je denkt, ervaart en commu­ niceert. Het is de kunst om via taal­patronen (Linguïstisch) je manier van denken (Neuro) optimaal te laten werken (Programme­ren). Voor NLP is de persoonlijke interpretatie van de wereld de basis van de dagelijkse erva­ringen. We gaan na hoe NLP je innerlijke bele­ving kan sturen: wat is de structuur van jouw persoonlijke ervaring en hoe kom je tot besluiten en acties? Vanuit welke waarden en over­tui­gingen treed je in relatie en communiceer je met de wereld? Hoe leer je kijken naar jezelf en hoe kan je hulp­ bronnen inschakelen om jezelf bij te sturen? Hoe stem je af op het kanaal van de ander?

Singlesweekend: op zoek naar kracht Soms gaat het goed. Je geniet van alleen zijn en je vrijheid, je hebt enkele vrienden en aangename contacten, je geniet van muziek of een wandeling in de natuur. Dan lijkt alles opeens zwaar en ben je het beu om zoveel alleen te moeten doen. Je voelt de hunkering naar iemand om je leven mee te delen, maar je weet niet hoe je dat moet aanpakken zonder daarbij je eigen grenzen te (laten) overschrijden. Misschien ben je bang omdat je al eens bent gekwetst, of ben je van nature nogal verlegen, en tegelijk is er dat verlangen naar samenhorigheid. In dit weekend put je kracht uit het ontmoeten van andere singles en leer je vaardigheden die je leven een nieuwe wending kunnen geven. We scheppen een warme sfeer en delen veel. Je volgt je eigen tempo.

f Zaterdag en zondag (9.30u-17.30u):

23/5, 24/5 2015 f Vormingplus, lokaal 2, Reigerstraat 8, Gent p f Joke De Vloed en Annette Lyppens f € 69 | € 52 | € 34.50 | teksten inbegrepen. Een lunchpakket kan meegebracht worden f Code: 15119

Hoe als single andere vrouwen en mannen ontmoeten? Er zijn heel wat alleenstaande mannen en vrouwen die openstaan voor een vaste relatie en bereid zijn tot een oprecht engagement. Maar hoe ontmoet je ze? Hoe zet je de eerste stap? Hoe vind je de juiste match en hoe realistisch zijn je verwachtingen? Hoe uit je verlangens naar intimiteit, seksualiteit en betrokkenheid met behoud van eigenwaarde? Tijdens twee weekends ga je via opdrachten, relatie- en communicatietips op weg om zinvolle contacten te leren leggen met andere vrouwen en mannen. We vertrekken vanuit je eigen ervaringen maar het is geen therapie- of datinggroep, wel een oefen- en trainingsgroep.

f 2 zaterdagen en 2 zondagen

(9.30u-17.30u): 13/6, 14/6 + 11/7, 12/7 2015 f Vormingplus, lokaal 2, Reigerstraat 8, Gent p f Joke De Vloed en Annette Lyppens f € 137.60 | € 103 | € 69 | teksten inbegrepen. Een lunchpakket kan meegebracht worden f Code: 15120

f Zaterdag en zondag (10u-17u): 30/5,

31/5 2015

f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

Gent p

25

f Pieter Tuytten f € 52.50 | € 39.50 | € 26 | teksten

inbegrepen. Een lunchpakket kan meegebracht worden f Code: 15118

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs

ik en de ander


zélf creatief Ukelele leren spelen

Samen originele liederen zingen uit de Groote Oorlog

Iedereen kan ukelele leren spelen. De ukelele was oorspronkelijk bijzonder populair in Hawaii en veroverde van daaruit de rest van de wereld. Ook alle muziekstijlen zijn speelbaar op de ukelele. Hoewel het kleine gitaartje slechts vier snaren heeft, kan je er toch bijzonder mooie muziek mee maken. Frederik Goossens van de stringband Winin’ Boys leert je stapsgewijs hoe dat in zijn werk gaat. Maak kennis met de goede houding en sla de eerste akkoorden aan. In enkele sessies doorlopen we een gevarieerd programma waar je plezier aan beleeft. Kennis van notenleer is niet vereist. Breng wel je eigen instrument (beginnersmodel) mee.

We zingen samen liederen uit en over de Groote Oorlog. Over helden en antihelden, over modder en miserie maar ook over hoe schoon het leven nog kan zijn in droeve en onzekere tijden. De liedjes zijn zowel geschreven tussen ’14 - ’18 als in de periode die erop volgt. Ze vertellen over het leven aan het oorlogs- en het thuisfront. Zowel het wel en wee van de soldaten in de loopgraven als de angst van de families die thuis de oorlog afwachten, wordt bezongen.

f 3 maandagavonden (19.30u-22u): 20/4,

f Sterre De Raedt f € 42 | € 31.50 | € 21 f Code: 15101

Cursus voor beginners

f 5 dinsdagavonden (20u-22u): 28/4 +

5/5, 12/5, 19/5, 26/5 2015

om ze met de hand te bewerken tot een draad en te spinnen. Daarna zien we hoe de wol gekamd wordt. De tweede workshop geeft ons de mogelijkheid om kleine kleurige lontjes te vilten tot een klein voorwerp. Meebrengen: emmer of grote plastieken zak en badhanddoek om de wol in te draaien.

f Zondag (10u-17u): 21/6 2015 f Huysmanhoeve, Bus 1 (zijstraat

Peperstraat), Eeklo

f Marina Lamsens en Annie Lens f € 36 | € 27 | € 18 | materiaal inbegrepen f Code: 15054

I.s.m. Plattelandscentrum Meetjesland vzw

f Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13, Scheldewindeke

27/4 + 4/5 2015

f Gemeenschapscentrum ’t Groenendal,

Brandegems Ham 5, Merelbeke

I.s.m. Bibliotheek Oosterzele

MOVE

f Frederik Goossens f € 40 | € 30 | € 20 f Code: 15022

Beeld, beweging en de trein, daarover gaat het project ‘MOVE’!

Foto: David Locke

I.s.m. Gemeente Merelbeke, dienst Cultuur Deze cursus is reeds VOLZET

Digitaal fotograferen: de stad als object

f 4 zaterdagvoormiddagen (10u-14u):

18/4, 25/4 + 2/5, 9/5 2015

f Vormingplus, Reigerstraat 8, Gent en

26

verplaatsingen in de stad f gustaaf de meersman f € 58.50 | € 44 | € 28.25 | verplaatsingen met tram niet inbegrepen. Een lunch pakket kan meegebracht worden f Code: Proj.2302 I.s.m. Videokontakt vzw Meer info: zie PAG. 11 Zélf creatief

Dag van de ambachten Van schaap tot wol Verwerken van de schapenvacht

Twee docenten staan paraat om een korte intro­ ductie te geven over de wolvezel. Daarna ga je eventueel zelf aan de slag. Er is keuze tussen twee verschillende workshops waarop je naar believen kunt intekenen. In de eerste work­shop wassen we de wol en trekken we lange pluizen

Het Centrum voor Beeldexpressie organiseert diverse foto- en filmworkshops in trein­ stations. Beweging staat telkens centraal, want waar vind je meer beweging dan in een station? Elke workshop gaat over een bepaalde technische vaardigheid op vlak van fotografie of film (timelapse, videomapping, bewegingsfotografie, etc.). Op 23 en 30 mei kan je zo een workshop stopmotion volgen bij Vormingplus! Hiervoor gaan we aan de slag in het Sint-Pieterstation. De resultaten worden getoond tijdens het MOVE-evene­ ment, dat plaatsvindt in – waar anders – een treinstation! Check www.beeldexpressie.be voor meer info, spring op de trein en doe mee!

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs


gezondheid en milieu Het Voedselbos

Zingen: ontspannend en gezond

Op bezoek in een permacultuurtuin Binnen permacultuur worden drie grote prin­cipes, de zorg voor de aarde, zorg voor mensen en eerlijk delen, toegepast op ver­schillende terreinen van het leven. In het Voedselbos kan je zien, proeven en mee­maken hoe die principes in de praktijk kunnen worden gebracht. In de voormiddag krijgen we een rondleiding in bos en tuin en ontdekken we de diversiteit in het eco­sys­teem. In de namiddag steken we zelf de handen uit de mouwen. Wat we precies zullen doen, is seizoensgebonden en weten we pas kort voor het bezoek. Je leert zeker hoe je met succes aan zo’n tuin kan beginnen. Voor ’s middags is er soep van al dat lekkers en wilde kruiden voorzien. Mee­brengen: werkkledij, laarzen en een lunchpakket.

Er is op aarde geen enkel volk bekend dat niet zingt. Zingen biedt plezier, kracht, ontspanning en troost. Wist je dat zingen ook gezond is voor lichaam en geest? Zingen bevordert de immuniteit, vermindert stress en doet negatieve emoties afnemen. We starten met oefeningen om ons lichaam, ons instrument te verzorgen, maar het grootste deel zingen we natuurlijk. We zingen helende klanken, mantra’s en eenvoudige traditionele liederen uit diverse culturen. Zangervaring is niet nodig. Denk je dat je niet kunt zingen? Het zou stil zijn in het bos als alleen vogels die expert zijn in fluiten, zouden fluiten (Indiaanse wijsheid).

f 7 maandagnamiddagen (13.30u-16u): 20/4, 27/4 + 4/5, 11/5,

f f f f

f Zaterdag (10u-17u): 18/4 2015 f Het Voedselbos, Waregemsestraat 29, Nokere.

Voor de treinreizigers: we spreken af om 8.50u onder het aankondigingsbord in het station Gent Sint-Pieters. f Bert Dhondt f € 25 | € 19 | € 12.50 | soep inbegrepen. Gelieve zelf voor je treinticket naar Waregem te zorgen. In Waregem nemen we de belbus naar Nokere f Code: 15103

18/5 + 1/6, 8/6 2015 Lokaal Dienstencentrum Het Wilgenhof, Poelstraat 37, Merelbeke Conny Vercaigne € 73 | € 55 | € 36.50 Code: 15008 I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Het Wilgenhof

Leg je eigen kruidentuin aan

www.voedselbos.be

Of je in een appartement woont of op een boerderij, voor een kruidentuintje is er altijd wel plaats. Zelfs op een terras of een balkon kan je een schitterend gamma aan kruiden kweken. We gaan kort in op de geschiedenis van kruidentuinen. Maar, hoe begin je er zelf aan? We bekijken waar je moet op letten bij de aanleg van een kruidentuin: de geschikte bodem, het grondpatroon, de keuze en de combinatie van kruiden. Welke kruiden zijn geschikt voor toepassingen in de keuken, voor cosmetica of voor je gezondheid? Hoe zorg je ervoor dat je kruidentuin van de lente tot de herfst ook sierwaarde heeft? Na deze cursus zal je niet kunnen wachten om zelf aan de slag te gaan!

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs

f f f f f

3 dinsdagvoormiddagen (9.30u-12u): 21/4, 28/4 + 5/5 2015 Lokaal Dienstencentrum Elfdorpen, Ghesquièrestraat 15, Deinze Martine Van Huffel € 37.50 | € 28 | € 19 Code: 15006 I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Elfdorpen

gezondheid en milieu

27


Koken met noten en andere plantaardige eiwitten

Proeven van de lente

Er zijn veel mogelijkheden om eiwit in je vege­ tarische maaltijden te voorzien. Hier houden we het plantaardig: noten, granen en peulvruchten komen aan bod en worden onderzocht naar hun effect op de mens. We leren verschillende producten kennen en op een eenvoudige, verrassende en smakelijke manier bereiden. De recepten zijn zo opgesteld dat ze gemakkelijk te integreren zijn in de dagelijkse keuken en voor gezinnen met kinderen. Deze reeks is geschikt voor beginners en gevorderden in de vege­ tarische keuken. Meebrengen: schort, mesje, snijplank en keukenhanddoek. Een doosje om op het eind iets mee naar huis te nemen.

In deze tijd van het jaar komt het frisse lentegroen boven en nodigt het ons uit er in de keuken mee aan de slag te gaan. We maken een volledig vegetarisch menu en een dessert op een smaakvolle en even­ wichtige wijze. Er is ook een aspect van de natuurlijke keuken waar we dieper op ingaan. De recepten zijn eenvoudig te inte­ greren in de dagelijkse keuken en in gezins­ situaties met kinderen. Deze activiteit is geschikt voor beginners, maar ook voor wie al wat thuis is in de natuurlijke keuken. Na de maaltijd maken we verder kennis met het bedrijf, de medewerkers, het land, de dieren en de gewassen. Meebrengen: schort, mesje, snijplank en keukenhand­doek.

Kookles en boerderijbezoek

f 3 dinsdagavonden (19u-22u): 21/4, 28/4

+ 5/5 2015

f VIP-school, Het Labyrint, Offerlaan 3, Gent f Peter Vandermeersch f € 68.50 | € 58.50 | € 48 | maaltijden inbegrepen f Code: 15106

Eten voor een goed gevoel

De invloed van voeding op onze psyche Opgewekt en vitaal door het leven gaan, lijkt jou dat een utopie? Wist je dat negatieve gevoelens versterkt kunnen worden door ongezonde voeding? Heel wat fysieke klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon door heilzame voeding. Dat je hiermee ook je psycho-emotioneel wel­ bevinden beïnvloedt, is echter veel minder bekend. Heb je af en toe last van depressieve neigingen, pijnen, migraine, vermoeidheid, pre­ men­strueel syndroom, enz.? In deze workshop leer je welke voedingsstoffen verantwoordelijk zijn voor een goed psychisch functioneren en welke lichaamsprocessen erdoor worden gestuurd.

f Dinsdagavond (19.30u-22u): 21/4 2015 f Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13, Scheldewindeke f Ruth Lauwaert f € 10 | € 7.50 | € 5 f Code: 15012 I.s.m. Bibliotheek Oosterzele

Een Chinese kijk op gezondheid Een lezing

Tijdens deze voordracht maak je kennis met hoe men in China naar gezondheid kijkt. De oude Chinezen waren pioniers in het bestuderen van het lichaam en van de gezondheid. De wervelkolom en ontspanning spelen hierin een centrale rol. De oude Chinezen ontwikkelden ook methoden om zichzelf gezond te houden. Ze richten zich sterk op de preventie van problemen en het herstellen van evenwichten in het lichaam. Wat zij ontdekten is ook voor ons vandaag nog zeer relevant. Je leert een nieuwe manier kennen om naar gezondheid te kijken en je komt ook te weten hoe men in China zelf dagelijks aan preventie doet en deed.

2015 f Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken, Hoeksken 29A, Evergem f Peter Van Lierde f € 8.50 | € 6.50 | € 4 f Code: 15029 I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken

Ontspanningstechnieken Tijd nemen om helemaal aan jezelf te besteden: je spanningen los te laten, je gemoed en je gedachten tot rust te brengen, je batterijen op te laden. Nu eens actief en dynamisch, dan weer rustig en verdiepend, gericht op ontspanning en met respect voor je eigen ritme. We leren de ‘doener’ los te laten en meer en meer bewust te ‘zijn’. Zo kan je midden in het drukke ritme van je bezigheden tot jezelf komen. We werken met bewegingsoefeningen, yoga, meditatie, lichte vormen van massage. Je kan proeven van ver­ schillende technieken die toepasbaar zijn in je dagelijks leven en je kan ervaren wat jou helpt om tot ontspanning te komen. Mee te brengen: twee badhanddoeken, yogamat, kussentje

Foto: David Camerer

gezondheid en milieu

23/4, 30/4 + 7/5 2015

Machelen - Zulte

f Peter Vandermeersch f € 32.50 | € 29 | € 23 | maaltijd en

boerderijbezoek inbegrepen

f Code: 15108

f Donderdagnamiddag (14u-16u): 23/4

f 3 donderdagnamiddagen (13.30u-16u): 28

f Zaterdag (10u-15u): 25/4 2015 f De Zonnekouter, Vossenholstraat 9,

I.s.m. De Zonnekouter

Bijen in de stad Wandeling

Bijen en de stad: het lijken op het eerste zicht moeilijk met elkaar te verzoenen begrippen. Bijen blijken het in de stad echter goed te doen en in sommige gevallen zelfs beter dan op het platteland. Zowel voor solitaire bijen als voor honingbijen is er in de stad voedsel te vinden. Een gids van Natuurpunt neemt je mee op stap en vertelt waar de bijen hun voedsel halen, wat de voor- en nadelen zijn van de stad als omgeving voor de bij en wat je in je tuin kan doen om de bij te helpen.

f Donderdagnamiddag (13.30u-16u): 30/4 2015

f Plaats van afspraak: voor de ingang van

het station Gent-Dampoort

f Gids van Natuurpunt f € 7 | € 5.50 | € 3.50 f Code: 15100

I.s.m. Bibliotheek Lochristi, Natuurpunt Gent vzw Inschrijven via Bibliotheek Lochristi, Koning Boudewijnlaan 6, Lochristi 09 356 60 73

f Cultuurhuis Safarken, Dr. J. Persynplein 6, Wachtebeke

f Daniël Defruyt f € 31.50 | € 24 | € 15 f Code: 15019

I.s.m. Cultuurhuis Safarken Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs


Bas Boerman

Belevingsgerichte omgang met personen met dementie

Een bijenvriendelijke tuin Honingbijen, solitaire bijen en hommels spelen een belangrijke rol bij de productie van onze voedingsgewassen. Door het verdwijnen van biodiversiteit, vinden de bijen zelf echter steeds moeilijker voldoende voedsel. Wat kunnen wij doen om de bij te helpen? Naast bermen, akkers en weilanden, kunnen ook tuinen met meer diversiteit een deel van de oplossing zijn. Roger Van Der Maelen vertelt ons welke planten bijen aantrekken, op welke plaats en welke grond­ soort deze het best gedijen, en hoe we kunnen zorgen voor nectar in onze tuin van de lente tot de herfst.

Voedselovergevoeligheid

Als je ziek wordt van gezonde voeding Maken klachten zoals frequente hoofdpijn, huid­ uitslag, chronische sinusitis, spier- en gewrichts­ pijn, diarree, obstipatie of aan­ slepende ver­moeid­heid deel uit van je leven? Dan is er kans dat de oorzaak een voedselallergie is en dat je voeding de uitlokker is van deze klachten. Vol­gende zaken komen aan bod: wat zijn de oor­ zaken van voedselallergieën en -intole­ranties? Hoe kan je ontdekken op welke voeding je reageert? Welke behandelingen zijn er mogelijk? Deze lezing is een aanrader voor personen met chronische klachten waar geen directe oorzaak voor gevonden wordt.

f Donderdagnamiddag (13.30u-16u): 7/5 2015

Wachtebeke

Culinair onkruid

Eenvoudig mediteren Een kennismaking

Meditatie zou zweverig gedoe zijn. Wij westerlingen zijn er niet voor gemaakt, je moet er jaren op oefenen ... Niets is minder waar. Meditatie is eenvoudig, praktisch en iedereen kan het. Het geeft rust en bevordert je gezondheid. In deze reeks gaan we op zoek naar het punt van rust en stilte in onszelf aan de hand van enkele gemakke­ lijke en bruikbare oefeningen. Er is ruime gelegenheid tot vragen stellen en per­ soonlijke inbreng. In deze drukke en vaak hectische tijden is een beetje meditatie al een ware weldaad. Kom en ervaar zelf wat het voor jou kan zijn.

f 3 woensdagavonden (19.30u-22u):

6/5, 13/5, 20/5 2015 f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8, Gent p f Ann Van Hecke f € 31.50 | € 24 | € 15.50 f Code: 15109

22/5, 5/6 2015

f Lokaal Dienstencentrum Oud Sint-Jozef

Maldegem, Mevr. Courtmanslaan 92, Maldegem f Nelle Frederix f € 26 | € 20 | € 13 f Code: 15011 I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Oud Sint-Jozef Maldegem, Expertisecentrum Dementie Paradox

Hoeksken 29A, Evergem

f Roger Van Der Maelen f € 9 | € 7 | € 4.50 f Code: 15020

I.s.m. Cultuurhuis Safarken, Velt vzw

f 2 vrijdagvoormiddagen (9.30u-12u):

f Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken, f Ruth Lauwaert f € 14 | € 10.50 | € 7 f Code: 15013

f Dinsdagavond (19.30u-22u): 5/5 2015 f Cultuurhuis Safarken, Dr. J. Persynplein 6,

We bespreken de verschillende fasen van dementie: de kenmerken en de beleving ervan. Met behulp van praktijkvoorbeelden staan we stil bij de impact van deze ziekte, waardoor onbegrip en onmacht plaats kunnen maken voor begrip en respect. Daarnaast staan we stil bij de vele veranderingen die plaatsvinden op vlak van communicatie. Dit is geen vakopleiding. De cursus is bedoeld voor mantelzorgers, familie­ leden, vrienden, buren en andere belangstellenden.

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken

Koken met wilde planten Onbekend is onbemind. Dat is zeker zo voor de vele kruiden die we als onkruid bestempelen. Wilde planten hebben immers ook wilde smaken. Er wacht je een totaal nieuwe culinaire beleving wanneer je er in de keuken mee aan de slag gaat. Bovendien zitten veel wilde planten barstensvol mineralen, vitaminen en andere heilzame inhoudsstoffen. Plots wordt de natuur zo weer een bron van overvloed. Tijdens een korte wandeling zullen we eerst een aantal courante soorten in het wild leren herkennen. Daarna duiken we de keuken in voor onze ontdekkingsreis vol natuurlijke smaken. Mee­ brengen: schort, mesje, snijplank en keuken­ handdoek en een doosje om op het eind iets mee naar huis te nemen.

f Maandagnamiddag (13u-16u): 11/5

Midden-Oosters vegetarisch koken Eten met al je zintuigen, dat is de essentie van de keukens rond het oude Jeruzalem. Pieter Lapeire van de Goede Zaak neemt je mee voor een reis door deze traditionele gerechten met een eigentijdse, vrolijke twist. Bereid je voor op een explosie van intense geuren en aangrijpende smaken en maak kennis met onder andere tahin, za’atar, hummus en tamarinde. Mee­ brengen: schort, mesje, snijplank en keuken­ handdoek. Een doosje om op het eind iets mee naar huis te nemen.

2015

f Huysmanhoeve, Bus 1 (zijstraat Peper

straat), Eeklo f Diëgo Van De Keere f € 19 | € 14.50 | € 9.50 | ingrediënten inbegrepen f Code: 15004 I.s.m. Plattelandscentrum Meetjesland vzw

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs

f f f f

Maandagavond (19u-22u): 1/6 2015 VIP-school, Het Labyrint, Offerlaan 3, Gent Pieter Lapeire € 26 | € 22.50 | € 18.50 | maaltijd inbegrepen f Code: 15107

gezondheid en milieu

29


handig en praktisch Digitale maand Knesselare en Maldegem April-mei 2015

Online bankieren Een kennismaking

Bijna alle Belgische banken bieden de moge­ lijkheid om je bankverrichtingen online te doen. Het grote voordeel van online bankieren is dat je van thuis uit al je bankzaken kan opvolgen en beheren, op het moment dat jou het beste past. Online kan je het saldo van je rekening controleren, overschrijvingen uitvoeren, rekening­ uit­ treksels afdrukken en nog veel meer. In deze sessie bekijken we onlinedemo’s van verschillende grootbanken.

f Dinsdagnamiddag (14.30u-17.30u):

21/4 2015

f Bibliotheek Knesselare, Veldstraat 53,

Knesselare f Begeleider Seniorennet Vlaanderen f € 7 | € 5.50 | € 3.50 f Code: 15053 I.s.m. Bibliotheek Knesselare, Seniornet Vlaanderen vzw

idee om een back-up te maken van al je bestanden? Google Drive biedt al deze diensten gratis aan. Je leert bestanden bewaren en synchroniseren tussen ver­ schillende computers. Zowel de voor- en nadelen van deze diensten worden toe­ gelicht. We lichten ook enkele alternatieven toe zoals Dropbox en OneDrive.

f Dinsdagavond (19.30u-21.30u): 21/4 2015

f Bibliotheek Maldegem,

Schouwburgplaats 3-5, Maldegem

f Carina Gülcher f € 7 | € 6 | € 4 f Code: 15046

I.s.m. Bibliotheek Maldegem

Kennismaking met de smartphone Je hebt een smartphone gekocht en wil er graag mee leren werken? Carina Gülcher geeft uitleg en tips over de basisfuncties van je smartphone. Stap voor stap leer je de mogelijkheden van je toestel kennen zoals het werken met de menu’s, berichten ver­ sturen en ontvangen, fotograferen ... Ook ontdek je hoe je met je smartphone verbin­ ding met het internet kan maken. Daarnaast krijg je tips voor accessoires, oplossingen

voor eventuele problemen en meer. Deze cursus is bedoeld voor wie begint te werken met een smartphone.

f 3 woensdagnamiddagen (14u-16.30u):

22/4, 29/4 + 13/5 2015

f Lokaal Dienstencentrum Oud

Sint-Jozef Maldegem, Mevr. Courtmanslaan 92, Maldegem f Carina Gülcher f € 31.50 | € 24 | € 15.50 f Code: 15047 I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Oud Sint-Jozef

De beste apps voor je smartphone of tablet Gebruik je wel het volle potentieel van je smartphone of tablet? Weet je bijvoorbeeld hoe je gratis kan sms’en met WhatsApp? Hoe je muziek op de radio kunt herkennen via je smartphone? Weet je hoe je eenvoudig opzoekt wanneer je volgende bus of trein vertrekt? Of hoe je je gsm laat vertellen wanneer het gaat regenen en welke vuil­ niszakken je moet buitenzetten? Kristof D’hanens overloopt de populairste en nuttig­ste applicaties (apps) van Google en Apple die je zowel gratis als betalend kunt downloaden. En zoals je zal zien: het is helemaal niet moeilijk!

f Woensdagavond (19.30u-22.30u): 30

22/4 2015

Google Drive: bestanden in de cloud

f Bibliotheek Maldegem,

Wil je veel foto’s, adressenbestanden, tekst­­ documenten of presentaties online delen? Heb je bestanden die te groot zijn voor een bijlage in een e-mail? Lijkt het jou een goed

f Kristof D’hanens f € 10.50 | € 8 | € 5 f Code: 15044

handig en praktisch

Schouwburgplaats 3-5, Maldegem

I.s.m. Bibliotheek Maldegem

Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs


Muziek op je Androidsmartphone of -tablet We zoomen tijdens deze lezing in op het gebruik van de Android smartphone als muziekspeler. Geert Lauwers demonstreert hoe je muziek van je pc overzet naar je smartphone. Je leert apps kennen waarmee je muziek kan beluisteren, beheren en aankopen. Je verkent ook de mogelijkheden om gratis en legaal naar muziek te luisteren. Ook de trend van ‘streaming’, waarbij je online muziek afspeelt via apps zoals Spotify of Youtube, komt aan bod. Aan het eind van de avond is er ruimte voor vragen. Voorkennis: de basisfuncties van een Android-smartphone beheersen zoals werken met menu’s en apps kunnen installeren. Basis pc- en internetkennis vereist.

f Donderdagavond (19.30u-22u): 23/4 2015

f Bibliotheek Maldegem,

Schouwburgplaats 3-5, Maldegem

f Geert Lauwers f € 8.50 | € 6.50 | € 4 f Code: 15045

I.s.m. Bibliotheek Maldegem

? Aan de slag met Facebook Is Facebook nu een handig hulpmiddel om je sociaal leven verder uit te bouwen? Of gooi je hierdoor je privacy te grabbel? Je krijgt antwoord op verschillende vragen en je leert hoe je op een verantwoorde manier omgaat met dit fenomeen. Je gaat ook zelf aan de slag op de pc om een account aan te maken, in te stellen en het gebruik ervan te leren.

f 3 maandagnamiddagen (14u-16.30u):

27/4 + 4/5, 11/5 2015

f Lokaal Dienstencentrum

Oud Sint-Jozef Maldegem, Mevr. Courtmanslaan 92, Maldegem f Carina Gülcher f € 31.50 | € 24 | € 15.50 f Code: 15043 I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Oud Sint-Jozef

Basiscursus fietsonderhoud Zelf je fiets herstellen is sneller en goedkoper. Een goed onderhouden fiets is ook veel veiliger en gaat langer mee. Je leert je fiets op je eigen maat afstellen. Je komt te weten hoe je het best een band plakt. We stellen de remmen af en leren hoe we problemen met de lichten kunnen aanpakken. Ten slotte kijken we ook de ver­ snellingen en de derailleur na. Zowel een kinder­ fiets, gewone fiets, racefiets als moun­tain­bike komen in aanmerking voor deze cursus. Bak­ fietsen en elektrische fietsen vallen buiten het bestek van deze cursus. Breng in elk geval je eigen fiets mee en kledij die een spatje olie verdraagt.

f 4 dinsdagnamiddagen (13.30u-16.30u):

28/4 + 5/5, 12/5, 19/5 2015

f Lokaal Dienstencentrum

Oud Sint-Jozef Maldegem, Mevr. Courtmanslaan 92, Maldegem f Dries Van Gils f € 50 | € 37.50 | € 25 f Code: 15042 I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Oud Sint-Jozef Maldegem

Haal meer uit je smartphone

Hoe bewaak je jouw online identiteit? Interactieve lezing

Steeds vaker zoeken we informatie over per­ sonen via het internet op. Heb je zelf al eens getest wat potentiële werkgevers, persoonlijke of zakelijke relaties te weten komen als ze je naam googelen? Gedeeltelijk ben je daarvoor zelf verantwoordelijk, maar ook andere mensen publiceren informatie over jou. Wanneer mensen dergelijke informatie zoeken, draagt dat bij aan het beeld dat zij over jou vormen. Vandaar het begrip 'online identiteit'. Je online identiteit wordt steeds belangrijker. Maar waar moet je op letten? Wie zoekt informatie over jou? Welke informatie is beschikbaar? Hoe kan je die beter beheren of beperken? Op welke wijze presenteer je jezelf? Na de lezing gaat de lesgever in op vragen over dit thema.

f Woensdagavond (19.30u-21.30u): 1/7 2015

f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

Gent p

f Kristof D’hanens f € 8.50 | € 6.50 | € 4 f Code: 15129

Je hebt een smartphone gekocht en wil er graag mee leren werken? Carina Gülcher geeft uitleg en tips over de verschillende functies van je smartphone. Stap voor stap leer je de moge­lijk­ heden van je toestel kennen zoals het werken met de menu’s, berichten versturen en ontvangen, fotograferen, de gps-functie ... Ook ontdek je hoe je met je smartphone verbinding met het inter­net kan maken en mails kan lezen en versturen. Daar­naast krijg je tips voor accessoires, handige apps, oplossingen voor eventuele problemen en meer.

f 5 maandagnamiddagen (14u-16.30u):

1/6, 8/6, 15/6, 22/6, 29/6 2015

31

f Vormingplus, lokaal 1, Reigerstraat 8,

Gent p f Carina Gülcher f € 52.50 | € 39.50 | € 26 f Code: 15104 Legende prijzen: standaardprijs | reductieprijs | sociale prijs

handig en praktisch


nieuws Vrijwillig levenslang leren Met de Vrijwilligersacademie Oost-Vlaanderen zet Vormingplus al enkele jaren in op vorming voor vrijwilligers. Voor onze eigen werking doen wij ook beroep op helpende handen. Zo zorgt Jean-Paul Andries sinds vorig jaar voor de programmatie van de 55+-kring. Levenslang leren en geëngageerd vrijwilligerswerk stonden bij hem altijd centraal. Tim Deschaumes Je hebt altijd graag gestudeerd. Ja, ik heb moraalwetenschappen in Gent gestu­deerd en journalistiek in Brugge en Brussel. Later heb ik mijn jobs in het onderwijs altijd gecom­ bineerd met nieuwe studies. Ik volgde een postgraduaat in pers- en commu­nicatie­wetenschappen en ontwikkelingssamenwerking. Ik studeerde ook algemene literatuurwetenschap en psychoanalytisch werken met kinderen. Naast studiewerk heb je ook veel vrijwilligerswerk gedaan. Ik ben tien jaar voorzitter geweest van KWIA, een kleine ngo die werkte met beperkte midde­len en opkwam voor de rechten van inheemse volke­ ren in landen zoals de Filippijnen en Mexico. We werkten met een of twee vaste medewerkers en een 30-tal vrijwilligers. Dat was een intensieve periode en eigenlijk een tweede job. Hoe kwam je bij Vormingplus terecht? Ik leerde jullie kennen via het vrijwilligersloket voor senioren van de Stad Gent, een dienst die senioren begeleidt naar het geschikte vrij­willigerswerk. Ze maken een individueel profiel van jou, stellen organisaties voor en geven feedback. Ik was daar aangenaam door verrast. Ik heb gekozen voor Vormingplus, omdat jullie iemand zochten voor de programmatie van de 55+-kring, één van jullie vier ontmoetings­groepen. Toen ik in 2013 definitief stopte met een zesendertigjarige carrière in het onderwijs was ik op zoek naar een intellectuele uitdaging. Ik hou van plannen en organiseren en werk graag samen in een klein team. De vraag naar een vrijwilliger die de groep kon aansturen leek me de geschikte uitdaging. Bovendien kan ik me erg vinden in de missie en de sfeer van Vormingplus: vrij, wijs en geestig.

32

Jij zet nu de werking van de 55+-kring verder, in een nieuw ‘Plus’kleedje. We besloten om af te stappen van de ‘55+’-benaming omdat die te eenzijdig was. De onderwerpen zijn niet specifiek gericht op ouderen en de vermenging van jong en oud geeft een extra stimulans aan duurzame ont­wikkeling en constructieve dialoog. De naam werd dan ook veranderd ontmoetingsgroep ‘Plus’. We dragen dit initiatief nu met een kleine groep van vrijwilligers. Maar het principe bleef het­ zelfde: uitmuntende sprekers uitnodigen die de leerhonger kunnen stimuleren en stillen. De lezingen staan uitdrukkelijk

nieuws

open voor alle geïnteresseerden die zich op donderdag­namiddag tussen 14u en 17u kunnen vrijmaken. De ervaring wijst uit dat die samenkomsten echte ontmoetingsmomenten zijn van mensen met een brede intellectuele belangstelling. Wat houdt je vrijwilligerswerk concreet in? De hoofdmoot bestaat uit het uitwerken van het tweewekelijks lezingen­ programma. Dit impli­ceert het nadenken over mogelijke inhouden, een evenwicht bewaren tussen verschillende onderwerpen, het zoeken naar kwalitatieve sprekers en praktische afspraken maken. Dat betekent ook dat je het aanbod op weten­schappelijk, cultureel en filosofisch vlak in cultu­reel Vlaanderen screent, lezingen bij andere organisaties bijwoont en uitwisseling zoekt met soortgelijke groepen. Verder is er het onthaal van de spreker, de opvolging van admi­nistratieve en financiële taken en aandacht hebben voor de instroom van nieuwe deel­nemers. Wat mij vooral aantrekt is het breed gamma van inhoudelijke onderwerpen: muziek- en kunstgeschiedenis, actuele kunst, ruimtelijke ordening, antropologie, filosofie, literatuur, actuele problemen zoals multiculturaliteit, Europa, Vlaanderen en Wallonië, enzovoort.


Je inzet voor inheemse volkeren geeft het al aan: vrijwilligerswerk is voor jou onlosmakelijk verbonden met engagement. Vrijwilligerswerk is voor mij een kans op een zinvolle tijdsbesteding, om andere mensen te leren kennen en last but not least een maat­schappelijk engagement op te nemen. Met het werk dat ik doe wil ik een keuze maken voor een bepaalde maatschappijvorm. In een wereld waarin de tegenstellingen tussen arm en rijk zowel op wereldvlak als nationaal onrust­wekkend toenemen, is er misschien wel iets aan de hand. In een wereld waarin alles een product geworden is, die leeft met de mythe dat er winst en geld moét opgebracht worden om gelukkig te zijn is er misschien iets systemisch mis. Iedereen wordt verantwoordelijk geacht voor zijn eigen geluk. Deze eendimensionale ideologie is overal aanwezig: niet in alleen de economie, maar ook in de zorgsector, het onderwijs, het wetenschappelijk onderzoek, de media, en zelfs in de socioculturele sector en de kunst. Er bestaat zogenaamd geen alternatief. Dat is onjuist. De eerste stap van dit alternatief is de noodzaak ethisch, esthetisch en politiek bewust te denken en te kiezen voor het schone, het bevrijdende, het goede en de medemenselijke solidariteit. Solidariteit is meer dan ooit broodnodig. En levenslang leren is een uitstekend middel om dat te bereiken? Bijblijven, leren, leren leren en leren kritisch wegwijs te geraken in de overvloed aan infor­matie die elke dag op ons afkomt, is essentieel. Veel mensen voelen zich overdonderd of – erger nog – krijgen het gevoel dat de wereld te groot is en te onvatbaar voor verandering. Levenslang leren stelt ons in staat om samen met anderen nu reeds te bouwen aan de toekomstige samen­ leving. Een kritische analyse van ideologieën en wetenschappelijke theorieën blijft essentieel in de opbouw van dit project. Ziet vrijwillige inzet er anders uit dan werk? Wat is het verschil met ‘echt’ werk? Ik denk dat het verschil hem voornamelijk ligt in de motivatie van de keuze. Voor betaald werk is motivatie ook belangrijk, maar als vrijwilliger heb je heel bewust en met passie gekozen hebt voor je vrijwilligerswerk. Dat is niet altijd het geval met een job. Als vrijwilliger haal je je motivatie voor alles uit de activiteit zelf. Als vrijwilliger wordt je ook gewaardeerd voor je inzet door de deelnemers, en in mijn geval heb je de mogelijkheid om inhoudelijk verrijkende taken op te nemen. Als moraalwetenschapper hou je van filosofen. Uit wiens gedachtegoed haal je het meest inspiratie? Ik hou van moderne Franse filosofen zoals Lyotard en vooral Michel Onfray, die in Normandië zijn eigen volksuniversiteit, Univer­sité Populaire de Caen, heeft opgericht. Ik kan me goed vinden in de opzet van zijn initiatief: je hoeft geen diploma te hebben, er zijn geen examens en je kunt de cursussen gratis volgen. Hij geeft er al een dertiental jaar de anti­geschie­ denis van de filosofie. Ieder jaar behandeld hij een thema, zoals Freud of Nietzsche. Iedere week zijn er lezingen en je kan vragen stellen, ter plaatste of online. Onfray brengt figuren naar voren die in de vergeethoek zijn geraakt of op een volgens hem verkeerde manier geïnter­preteerd worden. Zo raakte hij in de clinch met de psychoanalytici en lacanianen. Hij gaf ook jarenlang filosofie in het secundair onderwijs. Filosofie is in Frankrijk immers een verplicht vak in het middelbaar onderwijs. Op jonge leeftijd kritische zin bijbrengen en onderwijs toeganke­lijk maken, dat zijn voor Onfray democatische noodzakelijkheden.

Plus-lezingen Franstalige literatuur: humor van Voltaire tot Houellebecq Mathijs Duyck, doctor in de taal- en letterkunde, UGent 07/05/2015 Deze lezing over de Franse literatuur spitst zich toe op vier auteurs die, elk in hun eigen eeuw, de maatschappij een spiegel voorhouden. De satire is een spiegelpaleis waarin de schrijver het beeld dat de maat­schappij van zichzelf heeft, uitvergroot en vervormt en op die manier de naakte waarheid onthult. Satire doet glimlachen, schaterlachen, groen lachen. Voltaire, Flaubert, Camus en Houellebecq beheersen deze techniek als geen ander.

Multiculturaliteit: discriminatie en vooroordelen Alain Van Hiel, hoogleraar psychologie, UGent 21/05/2015 Samenleven met mensen van vreemde afkomst krijgt heel wat aandacht in de media en leidt vaak tot verhitte discussies. In de psychologie en de sociologie is er ook heel wat aandacht voor etnische voor­oordelen. We gaan onder andere in op de vraag of vooroordelen vaak voorkomen en bekijken de praktijk van multicultureel samen­ leven.

De rol van de kunstenaar in de maatschappij Peter Jonnaert, kunsthistoricus 04/06/2015 Reeds vanaf de oudheid was er een haat-liefdeverhouding tussen maatschappij en kunstenaar. In deze lezing verklaart Peter Jonnaert het wantrouwen ten aanzien van kunstenaars dat geregeld terug zal keren. In deze lezing zien we dat de integere kun­stenaar van vandaag ook nog wil confronteren en inspelen op het geweten van de mens.

Vlaanderen en Wallonië: voorbij de clichés Guido Fonteyn, journalist voor De Standaard 18/06/2015 Met zijn laatste boek Vlaanderen, Brussel, Wallonië: een ménage à trois brengt Guido Fonteyn opnieuw het echte historische verhaal tot leven van Vlamingen, Walen en Brusselaars en van wat hen verbindt tot op vandaag: een gemeenschappelijke strijd tegen dezelfde sociale onrechtvaardigheid. Info & inschrijvingen Alle lezingen vinden plaats in Vormingplus Gent-Eeklo, Reigerstraat 8, Gent. Aanvang 14 u. Bijdrage: € 6. Iedereen welkom. Vooraf inschrijven is niet nodig. Alle lezingen kunnen afzonderlijk gevolgd worden. Info: 09 224 22 65 of jpkwia@telenet.be Meer info op de website www.vormingplusgent-eeklo.be: Projecten > Ontmoetingsgroepen > Plus of www.vormingplusgent-eeklo.be/plus. Zie PAG. 14 voor info over alle ontmoetingsgroepen

Educatie is de wijze waarop we beslissen of we genoeg van de wereld houden om er verantwoordelijkheid voor op te nemen. Educatie is tevens de wijze waarop - door vernieuwing, door de komst van nieuwe generaties - we de wereld kunnen redden van verval.

33

Hannah Arendt nieuws


nieuws

Komen Lezen Lees of luister naar een kortverhaal of een gedicht Praat erover in groep Beleef het gezelschap en ontdek mooie woorden Zin om een sterk verhaal te lezen en een mooi gedicht te horen? En om samen met anderen te praten over wat je raakt in een tekst? Welkom! Met Komen lezen willen we samen lezen voor het plezier. Omdat mooie verhalen deugd doen. Omdat gedachten en gevoelens van personages je aan je eigen leven doen denken. Omdat gedichten emoties zo goed onder woorden brengen. En omdat samen lezen en erover praten je bij andere mensen brengt. Helemaal gratis, met koffie of thee en wat lekkers erbij. Iedereen welkom.

Annelies Verbeke over Dave Eggers Introductielezing in Vooruit - Maandag 9 maart om 20u

De Amerikaanse vaak bekroonde journalist, schrijver en uitgever Dave Eggers (1970) schrijft ontwrichtende en prachtige boeken en is internationaal bekend sinds zijn doorbraak Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit. Hij toont zich in zijn werk niet alleen een schitterend auteur, maar ook iemand met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Wat is de wat verhaalt over de vreselijke omzwervingen van een jongeman uit Soedan, Zeitoun over een Syrische Amerikaan ten tijde van de orkaan Katrina in New Orleans en Een hologram voor de koning speelt zich af in SaoediArabië, waar een uitgebluste zakenman vergeefs wacht op een contract. Zijn laatste roman De cirkel verkent de grens tussen het werkelijke leven en de cyberrealiteit en roept vragen op over privacy en sociale media. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Amnesty International de man eert met een leerstoel voor zijn inzet voor de mensenrechten (Vooruit, 17 maart). Annelies Verbeke, auteur van de veelvuldig in de prijzen gevallen roman Slaap! en van Groener gras en Vissen redden is al jaren een fan van deze grote Amerikaanse schrijver. Tijdens een introductielezing maakt ze je helemaal wegwijs in de boeken en de talloze andere creatieve en maatschappelijk bewogen projecten van Dave Eggers.

f f f f f

Maandagavond (20u-22u): 9/3 2015 Vooruit, Balzaal, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent Annelies Verbeke € 5 | geen korting mogelijk Code: 15110

Komen Lezen Zuidpoort

f Tweewekelijks op dinsdagnamiddag (14u-15u): 7/4, 21/4 + 5/5,

19/5+ 2/6, 16/6, 30/6 2015 Ook maandelijks op zaterdagochtend (10u-11u): 18/4 + 9/5, 16/5 + 20/6 2015 f Zuidpoort, Rerum Novarumplein 25, Gent (hoek met Kikvorsstraat, ingang via de poort) f Sieglinde Vanhaezebrouck en Eva Rousselle (afwisselend).

Komen Lezen Vooruit

f Wekelijks op dinsdagavond (20u-21u): 21/4, 28/4 + 5/5, 12/5,

19/5, 26/5 + 2/6, 9/6, 16/6, 23/6, 30/6 2015

f Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent (blauwe kamer

3e verdieping)

f Marieke Roels en Annelore Smits

Komen Lezen Sociaal restaurant De Knoop

f Tweewekelijks op donderdagochtend (11u-12u): data nog niet bepaald.

f Sociaal restaurant De Knoop, Hundelgemsesteenweg 125, Ledeberg f Caroline Verbruggen Voor verdere info: caroverbruggen@gmail.com

Komen Lezen vindt ook plaats in sociaal-therapeutisch dagcentrum Villa Voortman. Meer info: Johan Vanderstraeten 0471 905499 en eva.rousselle@vormingplus.be Komen Lezen vindt ook plaats in Psychiatrisch centrum Dr. Guislain, de Meander. Meer info: Mileen.janssens@telenet.be

34

nieuws

Foto: Anneli Salo

Foto: David Shankbone

Komen Lezen wordt opgestart in Merelbeke en Eeklo Meer info: Eva.rousselle@vormingplus.be 09 240 77 87 Meer informatie: Eva Rousselle, Vormingplus Gent-Eeklo vzw, 09 240 77 87, eva.rousselle@vormingplus.be Komen lezen is een initiatief van Vormingplus i.s.m Poëziecentrum, Bibliotheek Gent, dienst Cultuurparticipatie Gent en Het Lezerscollectief.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.