Zomer 2024

Page 1

P. 9

Bewegen als ultiem middel om veroudering tegen te gaan Sanne Stegen en Greet Cardon van GRAY

WORKSHOPS | LEZINGEN | CURSUSSEN | DEBATTEN
MET VOLLEDIG ZOMERPROGRAMMA –VOLKSHOGESCHOOL GENT-EEKLO VZW, VISSERIJ 106/1, 9000 GENT. DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT, JAARGANG 21, NUMMER 3, JULI, AUGUSTUS, SEPTEMBER 2024, P NUMMER P408678 –AFGIFTEKANTOOR GENT X Zomer 2024 WORKSHOPS | LEZINGEN | CURSUSSEN | DEBATTEN

6 Cultuur & Filosofie

COLOFON

Dit is het kwartaaltijdschrift van Avansa, Volkshogeschool Gent-Eeklo vzw, Visserij 106/1 te 9000 Gent.

Het is gekoppeld aan de website

www.avansa-regiogent.be

TEL. 09 224 22 65

E-MAIL: info@avansa-regiogent.be

ISSN 1784-5661

REDACTIE

Sanne Stassijns, Veerle Bosteyn en Steve Maes

BEELDREDACTIE

Sanne Stassijns

WEBREDACTIE

Sanne Stassijns

CONCEPT & VORMGEVING

www.josnotteboom.be

COVERFOTO

Sanne Stassijns

DRUK

Graphius

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER

René De Pauw

Fortlaan 25, 9000 Gent

P-NUMMER: P408678

Dit tijdschrift wordt gedrukt op 100% gerecycleerd Cyclus Print-papier

5 Actualiteit & Samenleving 2 8 Persoon & Welzijn Inhoudstafel  Nieuws 4 Actualiteit & Samenleving 5 Cultuur & Filosofie 6 Persoon & Welzijn 8 Interview Sanne Stegen en Greet Cardon 12 Terugblik 14 Inschrijven 16 UiTPAS 18 Activiteitenoverzicht 19

Voorwoord

Tijdens de zomer trekken we met Avansa volop naar buiten. Tijd voor rust in het hoofd, of net niet? Want wist je dat wandelen in combinatie met denkoefeningen een positieve invloed heeft op je brein? Kom er alles over te weten in het interview met Sanne Stegen en Prof. Greet Cardon van GRAY (Ghent University Research for Aging Young). Zij doen onderzoek naar hoe je gezond ouder kan worden, en daar blijkt beweging een grote factor in te zijn. Trek dus volop naar buiten en wandel met ons mee. We wensen jullie een deugddoende zomer toe…

Het team van Avansa regio gent

Zomersluiting:

Het onthaal zal gesloten zijn van vrijdag 19/7 t/m ma 12/8.

3

Nieuws

Ontdek

oplossingen

voor beweegplezier doorheen de stad in nieuwe expo

van Comon

Bij Comon is iederéén uitvinder. Ben je nieuwsgierig naar wijze ideeën die jouw alledaagse verplaatsingen plezieriger en gezonder maken? Verwacht je in de gratis expo aan een lading nieuwe, out-of-the-box ideeën, recht uit het brein van kinderen, studenten, andere creatieve Gentenaars én uit verhalen. Met technologie als deel van de oplossing. Sommige zo realistisch dat je ze meteen wilt proberen, andere eerder futuristisch en gewoonweg verbluffend. Loop langs de uitvindingen en laat je inspireren.

We bewegen allemaal door de stad. De ideale gelegenheid om gezond actief te blijven. Elke stap telt. Als we dagelijks te voet, per fiets of op een andere actieve manier de stad doorkruisen, leggen we de basis voor een gezonde levensstijl. Daar voegen Gentenaars aan toe dat bewegen ook plezierig moet zijn, want zo hou je het langer vol.

Een expo van creatieve Gentenaars

De innovatieve ideeën in deze expo willen jou aanmoedigen om mee te denken en te bewegen. Het is het resultaat van brainstorms en knutselateliers waar Gentenaars hun fantasie de vrije loop lieten. Tuupetegoare, want bij Comon is iederéén uitvinder.

Gentse klassen lager onderwijs

Kinderen hebben een grote verbeeldingskracht. Hun onbevooroordeelde geest stimuleert een creativiteit zonder grenzen. Gentse klassen lager onderwijs gingen aan de slag als jonge uitvinders. Begeleid door Gentse maker en komiek Henk Rijckaert en De Creatieve STEM maakten zij levensgrote knutselversies van hun gekke ideeën.

Gentse studenten

Hoe diverser het team, hoe rijker de oplossing. Studenten uit verschillende richtingen bedachten samen innovatieve ideeën tijdens de Maakmarathon. Onder het toeziend oog van experts doken ze onder in de wereld van design thinking, fast prototyping en pitching. Zie p. 14 voor een terugblik.

Gentse cultuurliefhebbers

Ook verhalen bieden inspiratie. Hoe pakken fictieverhalen in boeken, films, strips… uitdagingen over bewegen aan? En welke wilde oplossingen zitten erin verscholen? Bibliotheekmedewerkers gingen op zoek in hun rijke collectie. Deze expo wordt een reis door de verbeelding.

Praktisch: De expo gaat door van 14 mei tot 22 juni in De Krook, tijdens de openingsuren van De Krook. Inschrijven is niet nodig, wandel gewoon binnen en neem een kijkje! Adres: De Krook (gelijkvloers), M. Makebaplein, Gent.

Comon is een samenwerking tussen Avansa regio Gent, imec, UGent, Bibliotheek De Krook en Urgent.fm.

4

Actualiteit & Samenleving

Wandeling langs bruisende buurtinitiatieven in de Dampoortwijk

Er broeit wat in de Dampoortwijk. Initiatieven van buurtbewoners zorgen voor een nieuwe dynamiek in de wijk. Onze gids Jeroen is een van de trekkers van de 'Pastory'; een burgerinitiatief waarbij buurtbewoners het oude pastoriegebouw van de sloop hebben gered. Tijdens de wandeling maken we kennis met zowel de rijke geschiedenis van de wijk als de recente ontwikkelingen.

Woensdagnamiddag (14u-16.30u): 3/7 2024

Startpunt: voor het station van Gent-Dampoort, Gent

Jeroen Adriansens

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2414156

Verzetswandeling in Gent | Karel Poffynwandeling

Je wandelt in de voetsporen van ambtenaar en weerstander Karel Poffyn (1897-1944) en ontdekt de impact van de Duitse bezetting op Gent en het ontluikende verzet in de stad. Voor welke keuzes stonden de Gentenaars bij het begin van de bezetting? En wat dreef mensen om zich met gevaar voor eigen leven te verzetten tegen de nazi’s?

Zaterdagvoormiddag (10u-12.30u): 24/8 2024

Startpunt: voor de O.L.V. Sint-Pieterskerk, Sint-Pietersplein, Gent. We eindigen aan de Graslei.

Leentje Van Hoorde

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2414133

I.s.m. Walkotopia

Verzetswandeling in Gent | Charles Ongenawandeling

Je wandelt in de voetsporen van ambtenaar en verzetsstrijder Charles Ongena (1903-1945) en ontdekt de steeds grotere impact van de Duitse bezetting op het dagelijks leven in Gent en het groeiende verzet in de stad. Hoe verhardde de bezetting naargelang de oorlog vorderde? Hoe groeide het verzet als reactie hierop? Wat deed mensen besluiten om zich met gevaar voor eigen leven te verzetten tegen de nazi’s? Deze verzetswandeling is een eerbetoon aan zij die streden voor onze vrijheid. Je hoort de verhalen van verschillende oorlogsgetuigen.

Zaterdagvoormiddag (10u-12.30u): 31/8 2024

Starpunt: Herberg Macharius, Coyendanspark 1, Gent. We eindigen op de Kouter.

Leentje Van Hoorde

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2414135

I.s.m. Walkotopia

5
Copyright: pastory.be

Cultuur & Filosofie

De Visserij | Van industrieel lint tot groen stadseiland

Historisch verrijkte wandeling met gids

Maak kennis met de geschiedenis en de ontwikkeling van de buurt die we kennen als De Visserij, geprangd tussen twee waterlopen. Toch wel apart hoe een hoofdzakelijk industriële omgeving bijna spontaan overging in een buurt met vaak statige burgerhuizen, waar het aangenaam is om te wonen en te leven. Historicus Marc Hanson spitte het verleden van De Visserij uit en en Jean-Pierre Ongena vertelt je tal van verhalen tijdens een wandeling tussen de Van Eyckbrug en het Visserijparkje.

Vrijdagvoormiddag (10.15u-12.30u): 5/7 2024

Startpunt: Avansa regio Gent, Visserij 106/1, Gent

Jean-Pierre Ongena

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent |

We wandelen ongeveer 2,5 km

Code: 2413893

Kom Binnen! | Het geheugen van het huis

Vertelwandeling met Frank Degruyter

Waar wonen we, hoe wonen we, met wie wonen we? Niets zo belangrijk als een plek hebben om (t)huis te komen. In artikel 25 van de universele verklaring van de rechten van de mens staat dat iedereen recht heeft op huisvesting. Maar of dat altijd lukt, is een andere vraag. ‘Kom binnen!’ wordt een vertelwandeling met fijne, grappige maar ook ontroerende verhalen.

Zaterdagvoormiddag (10.30u-12.30u): 6/7 2024

Plaats van afspraak: Speeltuintje aan het Gerechtsgebouw, Opgeëistenlaan, Gent

Frank Degruyter

€ 13 | € 10 | € 6.50 | € 2.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2413938

6
Copyright: publiek domein

Copyright: Sophie Nuytten

Copyright: Publiek domein

De Waalse Krook | Verhaal van een wijk doorheen de eeuwen

Wandelbezoek in en rond De Krook

Deze architecturale wandeling in en rond stadsbibliotheek De Krook gaat terug in de tijd en brengt de wijk ‘De Waalse Krook’, een wijk in de bocht van de Schelde, tot leven. In de middeleeuwen was het de plek waar de huidenvetters hun vuile 'besognes' uitvoerden. De omgeving ontwikkelde zich aan het einde van de 18de eeuw tot een industriële site. Deze wandeling vertelt over de ontsluiting van het Zuid met herinneringen aan het station, het wintercircus, de paardentram, katoen-, suiker- en gasfabrikanten met stadsverlichting, de wereldtentoonstelling van 1913, het drukke uitgangsleven en de volkscultuur.

Vrijdagvoormiddag (10u-12u): 12/7 2024 Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent – naast de hoofdingang.

Ann De Beir

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2414142

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Virginie

Lovelingwandeling

Wereldoorlog 1 in Gent

De Gentse geschiedkundige Leentje Van Hoorde neemt je mee in de voetsporen van schrijfster Virginie Loveling. Zij noteerde haar indrukken van de bezette stad vier jaar lang nauwgezet in een uiterst geheim oorlogsdagboek. Van de Lovelingtoren in de buurt van haar toenmalige woning naar het stadscentrum. Deze wandeling voert je terug naar het Gent van vluchtelingen, noodhospitalen, hongerende arbeiders, handige smokkelaars, opgesloten prostituees, profiterende officieren en bange soldaten met heimwee.

Vrijdagvoormiddag (10u-12.30u): 23/8 2024

Startpunt: Virginie Lovelinggebouw, Kon. Maria-Hendrikaplein 70, Gent. We eindigen in de Veldstraat.

Leentje Van Hoorde

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2413863

I.s.m. Walkotopia

Wandelend het landschap van Raveel lezen

Copyright: Roger Raveel Museum

Tijdens deze begeleide wandeling van ongeveer 5km bekijk je het oude boerenlandschap aan de Leie en het kunstenaarsdorp van Raveel. Onze gids reikt je diverse zienswijzen aan om naar de plek te kijken: vanuit het standpunt van de landbouwer, de recreant, de kunstenaar en de dorpsbewoner. We houden af en toe halt om het landschap te duiden en te lezen, maar ook om te luisteren naar poëzie- en literatuurfragmenten die de bewondering en de afschuw omtrent plekken als deze citeren. Na afloop van de wandeling kan je individueel het Roger Raveel Museum bezoeken met de collectie en de tentoonstelling in het kader van de Biënnale van de Schilderkunst. Dit bezoek is niet in de deelnemersprijs inbegrepen.

Dinsdagvoormiddag (10.30u-12.30u): 27/8 2024

Startpunt: Roger Raveel Museum, Gildestraat 2-8, Zulte

Chris De Smedt

€ 8 | € 6 | € 4

Code: 2414199

7

Copyright: Aùandine Lerbscher

Persoon & Welzijn

Een rustig brein | Tweedaagse rond stilte en mindfulness

In deze tweedaagse neem je de tijd om stil te staan en met aandacht naar binnen te gaan. De stilte kan je brein tot rust brengen. Vind innerlijk terug de rust en kalmte en verhoog je weerbaarheid. Er wordt een variatie aan mindfulness- en yogaoefeningen aangeboden, gebaseerd op de methode van Jon Kabat-Zinn. We oefenen binnen en in de natuur. Er zal ruimte zijn voor vragen en feedback.

Donderdag en vrijdag (10u-16u): 4/7, 5/7 2024 VCOK, grote zaal - links achteraan, R. Van Gaverestraat 67a, Gent

Marisa Hoslet

€ 88 | € 66 | € 44 | € 17.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent | Breng lunchpakket, yogamatje, losse kledij, kussen en schrijfgerief mee Koffie, thee en water zijn in de deelnemersprijs inbegrepen. We voorzien ongeveer een uur pauze: je kan je lunchpakket ter plaatse eten of als je even naar buiten wil kan dit zeker ook.

Code: 2413557

Met zachte ogen naar jezelf kijken

Gevoelens van schuld en schaamte ombuigen

Veel mensen ervaren gevoelens van schuld en schaamte. Je kan ze een heel leven met je meedragen en er onder gebukt gaan. Ze kunnen je belemmeren om keuzes te maken, je grenzen aan te geven, contact te maken, … In deze cursus hebben we aandacht voor hoe je schuld en schaamte kan ombuigen naar een waardevolle ontmoeting met jezelf en de ander en hoe je (opnieuw) ten volle in het leven kan staan. Met 'Verbindende Communicatie' van Marshall Rosenberg als inspiratiebron.

Maandag, dinsdag, woensdag (10u-16.30u): 8/7, 9/7, 10/7 2024 VCOK, grote zaal - links achteraan, R. Van Gaverestraat 67a, Gent

Martine Bal

€ 140 | € 105 | € 70 | € 28 - UiTPAS-kansentarief regio Gent | Breng je lunchpakket mee. Koffie, thee en water zijn in de deelnemersprijs inbegrepen. We voorzien ongeveer een uur pauze: je kan je lunchpakket ter plaatse eten of als je even naar buiten wil kan dit zeker ook.

Code: 2413539

8

INTERVIEW

“Het is nooit te laat om te starten met bewegen”

Sanne Stegen en Greet Cardon (GRAY) over gezond ouder worden

Woord & beeld: Sanne Stassijns

We worden alsmaar ouder, maar we worden niet per se gezonder oud. Daarom richtte UGent in 2020 GRAY (Ghent University Research for Aging Young) op, een interdisciplinair onderzoeksconsortium. Samen met de maatschappij en vanuit verschillende expertises willen ze werk maken van oplossingen om gezond ouder te worden. Belangrijk als je weet dat tegen 2050 maar liefst een derde van de Vlaamse populatie ouder zal zijn dan 65. Maar wist je ook dat bewegen in combinatie met cognitieve oefeningen een effect heeft op je breingezondheid? Stof genoeg om over te spreken met de trekkers van GRAY: Sanne Stegen en prof. Greet Cardon.

Sanne Stegen: “We worden ouder en dat is op zich geen probleem. Maar wat wel een probleem vormt, is dat ons aantal gezonde jaren niet even snel stijgt als ons aantal levensjaren. Integendeel: ons aantal zieke jaren neemt toe, en dat is waar GRAY op wil inzetten, namelijk: hoe kunnen we ons zo lang mogelijk gezond houden?

Vrouwen worden nog steeds gemiddeld ouder dan mannen, maar voor het eerst is de gemiddelde levensverwachting van vrouwen vorig jaar niet gestegen. Terwijl het bij de mannen wel nog steeds stijgt. De mannen zijn de vrouwen dus een beetje aan het bijbenen. Er zijn verschillende theorieën waarom vrouwen gemiddeld gezien nog steeds ouder worden: ze vertonen minder vaak risicovol gedrag in de jonge jaren en biologisch gezien hebben ze ook een immunologisch en een hormonaal voordeel, wat hen wellicht wat meer beschermt tegen de meeste infectieziekten.”

Wat verstaan jullie onder gezond ouder worden?

Stegen: “Volgens de definitie van de WHO is gezond ouder worden kunnen blijven bloeien en groeien op latere leeftijd. Nog kunnen voldoen aan basisbehoeften, je nog kunnen wassen, eten maken, een dak boven je hoofd hebben, nog kunnen leren, beslissingen nemen, mobiel zijn, relaties onderhouden etc. En vooral ook nog kunnen bijdragen aan de samenleving en niet het gevoel hebben dat je enkel een last bent. Kunnen zijn wie we willen zijn dus. Een bloem of een boom kan enkel bloeien als het stevige wortels heeft: hoe we geboren zijn, met onze fysieke en

“De quote ‘fysiek werk als gratis fitness’ klopt helaas niet”
- Sanne Stegen

mentale capaciteiten, is bij iedereen anders. Maar onze omgeving is ook superbelangrijk: niet alleen je fysieke maar ook je sociale omgeving. GRAY richt zich specifiek op de intrinsieke capaciteit: hoe kunnen we gezondheid zo lang mogelijk hoog houden of boosten als het al naar beneden gaat? En daarin blijkt beweging heel belangrijk.”

Waarom is bewegen dan zo belangrijk?

Stegen: “Vanaf je dertig verlies je elke tien jaar drie tot acht procent van je spiermassa. Veertig procent van je totale lichaamsmassa is spiermassa en eens ouder dan 65 daalt dat naar 27 procent. Vanaf dan geef je dus best extra anadacht aan die kracht, anders kan je wel in problemen komen.”

Wat brengt regelmatig bewegen nog teweeg?

Stegen: “Wanneer je een sportsessie plant, hebben je spieren twee tot drie dagen erna meer capaciteit om suiker op te nemen uit de bloedbaan. Wanneer je regelmatig beweegt, krijg je op die manier een veel betere insulinegevoeligheid. Dat vind ik straf! Zeker naar preventie van diabetes type 2 geeft het een enorm voordeel. Voldoende bewegen heeft ook effecten op je cholesterol, het verlaagt je bloeddruk, houdt je spieren en gewrichten soepel, … Vanaf de menopauze zien vrouwen hun botsterkte afnemen. Sporten kan ervoor zorgen dat die sterkte grotendeels behouden blijft. Maar dan wel alleen bij bewegingsactiviteiten die een impact hebben, zoals wandelen, lopen, ... Bij zwemmen en fietsen heb je dat effect op botsterkte helaas niet. Bewegen heeft natuurlijk ook effecten op je emotionele gezondheid: samen bewegen houdt mensen gaande en zorgt voor verbinding. De meeste mensen zijn groepsdieren en hebben nood aan samenzijn met anderen. En die verbinding is superbelangrijk, zeker in onze huidige maatschappij. Bij oudere volwassenen is het dus heel belangrijk om bewegingsof sportactiviteiten in groep te organiseren. Voor de meeste mensen is dat sociaal contact misschien wel dé reden om te bewegen. Je zou ook bijvoorbeeld samen kunnen koken,

10

maar bewegen heeft het extra voordeel dat je die gezondheidsvoordelen ook hebt. Naar onze mening is bewegen dan ook één van de belangrijkste pijlers om gezond te verouderen.”

Welke elementen heeft beweging nodig om duurzaam te zijn?

Stegen: “Natuurlijk bewegen is nog altijd het beste. Ik verwijs graag naar de Netflix serie ‘Live to 100’. Daarin heeft men het over de Blue Zones-theorie: vijf zones over heel de wereld waar mensen aanzienlijk ouder worden. En daar zijn verschillende redenen voor: sociale connectie, een positieve kijk op het leven, natuurlijk eten én natuurlijk bewegen. Op al die plaatsen worden mensen al makkelijk 100 jaar omdat ze veel natuurlijk bewegen doorheen de dag. Weinigen daarvan doen echt aan sport. Voorbeelden van natuurlijk bewegen zijn je al wandelend verplaatsen, tuinieren of koken: je plooit, je buigt door je benen, je stretcht,... Natuurlijk bewegen is waar we naartoe moeten streven. Alleen leven we nu in een maatschappij waar dat minder kan. Heel veel mensen hebben een zittende job en veel wordt door technologie uit onze handen genomen.”

Wat is dan goed en voldoende bewegen?

Stegen: “Goed bewegen kenmerkt zich door licht actief te zijn doorheen de dag en het zitten liefst om het halfuur te onderbreken. En dan liefst elke dag ook minstens een halfuur wat intensiever bewegen waarbij je hartslag en ademhaling sneller gaan. Vanaf je 65 spreken we ook over drie keer per week krachttraining en drie keer per week evenwichts- en lenigheidsoefeningen. In een natuurlijk bewegingspatroon zit dat wel vervat, maar veel mensen doen dat vandaag niet meer. Natuurlijk kan je je de vraag stellen hoeveel 65-plussers die krachttraining en evenwichts-en lenigheidoefeningen effectief doen, het is ook best wel een uitdaging om dat op te pikken denk ik. Ik weet niet of ik het zelf zou kunnen als ik zo oud ben, maar ik zal wel blijven bewegen.” (lacht)

“Op vijf plaatsen in de wereld, de zogenaamde Blue Zones, worden mensen al makkelijk 100 jaar omdat ze veel natuurlijk bewegen doorheen de dag. Weinigen daarvan doen echt aan sport”

- Sanne Stegen

actief gedurende korte tijd en nadien komt je lichaam tot rust. Als je beweegt tijdens het werk, dan zien we vaak heel statische bewegingen of bewegingen waar je veel kracht voor nodig hebt, maar geen cardiovasculaire prikkel (hogere hartslag en ademhaling, nvdr.). Vaak gaat het ook om meerdere uren tot een dag waarbij er geen rust wordt ingebouwd. Dus mensen die veel bewegen tijdens de job moeten vooral tijdens de dag wat rust inbouwen om dan in de vrije tijd alsnog te bewegen. Omdat de voordelen daar veel hoger liggen.”

Stel dat ik een aantal jaren niet gesport heb, is het dan te laat om dat gezondheidsvoordeel nog op te bouwen?

“Beweging inplannen is supernodig. Want we weten dat je met een goede fysieke en mentale gezondheid makkelijker zorgt voor anderen”
- Sanne Stegen

Stegen: “Het prachtige aan een mensenlichaam en het mooie aan beweging en sport is dat je altijd opnieuw een effect gaat hebben. Ook wanneer personen van 70, 80 jaar starten met bewegen en zelfs met bepaalde vormen van krachttraining, kunnen ze hun spiermassa terug omhoog krijgen. Ons lichaam is daar heel responsief op en dat is een heel fijne boodschap. Het is echt nooit te laat om te starten met sporten.”

Wat dan met werk waarbij men sowieso al actief bezig is, zoals in de zorg en het onderwijs?

Stegen: “De quote ‘fysiek werk als gratis fitness’ klopt helaas niet. Aan de UGent deed de onderzoeksgroep van Prof. Els Clays onderzoek waarbij men verplegend personeel bestudeerde tijdens het werk. Uit het onderzoek bleek dat zij helemaal niet zo fit waren en dat ze ook niet de gezondheidsvoordelen hadden ten opzichte van bewegen of sporten in de vrije tijd. Hoe dat komt? Wanneer je sport beweeg je grotere spiergroepen. Je begint sneller te ademen, te zweten, je bent fysiek

“Beweging inplannen is wel supernodig. Want we weten dat je met een goede fysieke en mentale gezondheid makkelijker zorgt voor anderen. We hebben de laatste jaren heel erg ingezet op me-time, maar dat gaat nu wat ten koste van de we-time. Uiteraard is zelfzorg belangrijk, maar in onze maatschappij waar eenzaamheidscijfers bij ouderen heel hoog liggen (België staat op plaats 4 in Europa, nvdr.) moeten we terug connecteren met elkaar, en vooral met de mensen die we graag zien.”

11
“Dat bewegen ook iets betekent voor de hersenen, is iets wat nog minder goed geweten is”

- Greet Cardon

GRAY organiseert ook cognitieve wandelingen, wandelingen waarbij je je brein traint. Kan jij, prof. Greet Cardon, hier iets meer over vertellen?

Greet Cardon: “In de wetenschap zien we dat bewegen niet alleen goed is voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de cognitieve gezondheid. Dat bewegen ook iets betekent voor de hersenen, is iets wat nog minder goed geweten is. Terwijl oudere mensen wel bezorgd zijn om de achteruitgang van hun brein, want de cijfers van dementie stijgen aanzienlijk. In 2018 bestudeerden we wetenschappelijke studies om te kijken of er een verschil was tussen bewegen en de link met cognitie ten opzichte van bewegen maar tegelijkertijd cognitief een uitdaging hebben en cognitie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan taken doen terwijl je op een loopband staat. Uit die studies blijkt dat je hersenen uitdagen tijdens het bewegen een extra synergetisch effect geeft op het cognitief functioneren. En dus onderzochten we hoe we dat konden vertalen naar echte programma’s buiten het labo. Wandelen bleek daarbij zowat de meest toegankelijke vorm van bewegen, zeker voor de oudere populatie. Gedurende zes maanden maakten we wandelingen met ouderen tot er een goed programma was. Wat we na afloop zagen, is dat we niet echt konden bewijzen dat er een verschil was in cognitie in die doelgroep. Maar wat bleek? We hadden enkel actieve en hoogopgeleide volwassenen bereikt. En dat zien we heel vaak in onderzoek. Een volgende stap is kijken naar wat nu de ideale combinatie is van bewegen en cognitieve activiteit. Doordat de onderzochte doelgroep al wandelend taken deed, gingen ze immers vaak trager wandelen. Of ze stonden stil. Maar dan verlies je dat effect. Wellicht heb je die extra doorbloeding en dus een sneller tempo wel nodig. Daarnaast willen we het ook uittesten op een doelgroep die niet hoger opgeleid is en die niet nog erg actief is. Maar daar zoeken we nog volop funding voor. Avansa schreef alvast een ‘support letter’ om het te onderzoeken! Deze zomer kan je bij Avansa ook al eens proeven van zo’n cognitieve wandeling. Probeer het gerust eens uit, het geeft toch een extra dimensie aan wandelen.”

Meer info over de activiteiten van GRAY vind je op gray.be. GRAY werkt ook nauw samen met COMON. Binnen dit project wil men onderzoeken hoe men bewegen doorheen de stad plezieriger kan maken. Meer info: Comon.gent.be

Copyright: Visit Gent

Op stap met je brein | Wandelworkshop

Bewegen is gezond, niet alleen voor je lijf maar ook voor je brein. Het wandelprogramma 'Op stap met je brein' combineert wandelen met denkoefeningen, om zo onder andere het geheugen en de aandacht te stimuleren. In deze sessie krijg je een voorproefje van hoe zo’n denkwandeling in zijn werk gaat. Je gaat dus letterlijk op stap met je brein! Om aan deze workshop te kunnen deelnemen, dien je probleemloos een half uur te kunnen wandelen.

Dinsdagnamiddag (14u-16u): 9/7 2024

Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, Mariakerke

Pauline Hotterbeex

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2414204

I.s.m. GRAY UGent

Avansa zet deze zomer in op nog verschillende andere wandelingen waarin je plezierig bijleert. We hopen dat ze allemaal een stimulans zijn om (nog) meer te bewegen!

Copyright: Visit Gent 12

De verbindende kracht van stilte Wandeling in stilte

Te midden van een luidruchtige wereld samen in stilte wandelen. Observeren hoe onze zintuigen zich openen voor alles wat zich aanbiedt buiten ons en binnenin. Genster neemt je mee op een wandeling door de stad. Bij terugkomst drinken we in volle aandacht een kopje kruidenthee, en gaan we in gesprek over de ervaring van verstilling en vertraging. Genster is een lokaal platform verbonden aan Waerbeke vzw. Het wil de beleving van stilte, rust en ruimte in en rond Gent bevorderen.

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 13/7 2024 Buurthuis 't Hoeveke, Patijntjesstraat 62, Gent

Carine De Wilde

€ 9 | € 7 | € 4.50 | € 1.80 - UiTPASkansentarief regio Gent | Neem een flesje water mee. Voorzie aangepaste kledij en schoenen en bescherm jezelf tegen de zon.

Code: 2414147

I.s.m. Genster - Lokaal platform Waerbeke vzw

Spelen met woord en beeld | Verken jezelf op een creatieve manier

Soms schiet taal te kort om je verhaal te vertellen. Wat je voelt, is ook niet altijd in woorden te vatten. Daarom kiezen we in deze workshop voor een speelse, creatieve aanpak. Je experimenteert met kleur en klei om contact te maken met wat je voelt en nodig hebt. Beelden uit tijdschriften helpen jou om je toekomst te verbeelden. Deze beeldende oefeningen worden afgewisseld met momenten van helend schrijven die je helpen om woorden te geven aan je gevoelens en persoonlijke doelen.

Woensdag en donderdag (10u-16u): 21/8, 22/8 2024

VCOK, grote zaal - links achteraan, R. Van Gaverestraat 67a, Gent Emke Dierickx

€ 88 | € 66 | € 44 | € 17.60 - UiTPASkansentarief regio Gent | Breng je lunchpakket mee. Koffie, thee en water en materiaal zijn inbegrepen. We voorzien ongeveer een uur pauze: je kan je lunchpakket ter plaatse eten of als je even naar buiten wil kan dit zeker ook. Code: 2414151

Terug naar de natuur | Tweedaagse

Wandelen - zittenademen

Stap uit je comfortzone en ontdek de impact van de natuur. Tijdens deze tweedaagse maak je lange wandelingen door bos en weilanden. Je staat ook stil, blijft zitten, doet oefeningen geïnspireerd op mindfulness, bosbaden en de polyvagaal theorie. Laat de omgeving diep op jou inwerken en sta stil bij jouw beleving. Bereid je voor op een intense ervaring voor lichaam en geest tijdens deze twee dagen buiten zijn.

Maandag en dinsdag (9.30u-16.30u): 26/8, 27/8 2024

Landgoed De Campagne, Gijzelstraat 12, Drongen

Lief Cuyvers

€ 63 | € 47.25 | € 31.50 | € 12.60 - UiTPASkansentarief regio Gent | Stem je kleding en schoenen af op het weer. Breng je picknick mee en voldoende water.

Code: 2414153

Copyright:
Copyright:
13
Copyright: publiek domein
Lief Cuyvers
Gentser

Studenten ontwikkelen oplossingen om plezieriger te bewegen doorheen de stad

Hoe kunnen we bewegen doorheen de stad plezieriger maken? Dat is de uitdaging waar Comon momenteel rond werkt. Tijdens de Maakmarathon gingen studenten uit 16 verschillende richtingen aan de slag om innovatieve oplossingen te bedenken. Twee studententeams kwamen als winnaar uit de bus. 'Walk & Meet' werd beloond met de prijs van de vakjury. 'Pavlova' won de publieksprijs. ‘Walk & meet’ is een app om te wandelen tussen en tijdens vergaderingen. ‘Pavlova’ is een interactieve robot om te bevestigen op je fiets. Het is ontwikkeld specifiek voor oudere volwassenen om zich veilig door het verkeer in de stad te begeven. De navigatierobot stippelt een fietsroute uit op jouw maat.

In de volgende fase brengt Comon partners samen in een ‘Miniproeftuin’. Daarin gaat een team van Gentse organisaties uit verschillende sectoren aan de slag met vernieuwende oplossingen om bewegen doorheen de stad plezieriger te maken. Bedoeling is om een prototype uit de Maakmarathon verder te ontwikkelen, uit te testen en te implementeren.

Meer weten? Surf naar comon.gent.be.

Foto’s: Studio Edelweiss

14 TERUGBLIK

Medewerkersfeest in teken van casino

In december vond het jaarlijks medewerkersfeest van Avansa regio Gent plaats in het Geuzenhuis in Gent. Thema van de avond was ‘Casino night’. Vrijwilligers en freelancers werden door het personeel van Avansa regio Gent getrakteerd op een hapje en drankje, waarna ze konden deelnemen aan allerlei casinospellen. Eén van de opdrachten was een gedicht schrijven over Avansa. Enkelen waagden zich zelfs aan een live performance ervan op het podium!

15
TERUGBLIK
Copyright: Studio Edelweiss

INSCHRIJVEN BIJ

AVANSA REGIO GENT

Nieuw: Vanaf nu kan je online via de website www.avansa-regiogent.be ook inschrijven zonder dat je hiervoor een account hoeft te maken. Je kan je dus aanmelden als ‘gast’, waardoor je geen login en wachtwoord meer nodig hebt.

Wil je toch nog gewoon via je account inloggen en afrekenen? Dat kan ook nog altijd. Heb je hierbij hulp nodig? Je vindt op de website een handig stappenplan via de veelgestelde vraag: ‘Hoe kan ik inschrijven voor een cursus of activiteit?’.

Alles blijft dus hetzelfde, er komt alleen een extra optie om je in te schrijven, nl. ‘Als gast’:

'Ik schrijf mij in met mijn account' biedt de mogelijkheid om: een account aan te maken of in te loggen met je bestaande account meerdere activiteiten en/of meerdere personen toe te voegen aan je winkelmandje

'Ik schrijf mij in als gast’ biedt de mogelijkheid om: je in te schrijven zonder een account aan te maken (je hoeft hier dus geen wachtwoord in te geven) per activiteit in te schrijven en te betalen (ook voor meerdere deelnemers)

Opgelet: via deze weg kan je niet voor meerdere activiteiten tegelijk inschrijven en betalen

16

VERDERE INFO

Bij onvoldoende inschrijvingen kunnen we de activiteit annuleren. Dan storten we jouw inschrijvingsgeld meteen terug.

VOLZET

Voor de meeste activiteiten is het aantal deelnemers beperkt: dat komt de kwaliteit ten goede. Als een activiteit volzet is, komt je naam op een wachtlijst en word je persoonlijk verwittigd van zodra er een plaatsje vrijkomt.

CURSUSPLAATS

Het adres waar de cursus plaatsvindt staat bij elke activiteit vermeld.

STANDAARDPRIJS EN KORTING

Avansa regio Gent hanteert verschillende kortingstarieven op de standaardprijs

De reductieprijs geldt voor:

• studenten (18+) met een geldige studentenkaart en een voltijds leerplan: je vermeldt bij je inschrijving dat je student bent en bezorgt ons vóór de activiteit via mail een kopie van jouw studentenkaart

• mensen die in een moeilijke financiële situatie zitten: Contacteer ons op 09 224 22 65 voor meer informatie.

De sociale prijs geldt voor:

• mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en die niet in Gent wonen: op het kleefbriefje van jouw ziekenfonds bekijk je de risicocode. Dat is de code met drie cijfers voor en drie cijfers na de schuine streep. Als het derde cijfer voor de schuine streep een 1 is (…1/…), heb je recht op onze korting. Je vermeldt dat bij de inschrijving en bezorgt ons vóór de activiteit een kleefbriefje. Dit kan ook een foto of scan zijn die je per mail doorstuurt. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en woon je wel in Gent? Dan kan je beroep doen op het UiTPAS-kansentarief (zie verder).

• werkzoekenden in en buiten Gent: je vermeldt bij je inschrijving dat je werkzoekende bent en bezorgt ons vóór de activiteit een kopie van jouw stempelkaart.

Voor sommige activiteiten werken we met een UiTPAS Regio Gent. Voor meer info hierover, blader door naar pagina 18.  Daarnaast is er een UiTPAS met Kansentarief Regio Gent. Die geldt voor inwoners van Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle en Lochristi met recht op een verhoogde tegemoetkoming of die in schuldbemiddeling zijn. Dit houdt in dat je 80% korting krijgt op de standaardprijs. Om hiervan te kunnen genieten, duid je UiTPAS-kansentarief regio Gent aan bij de inschrijving en vul je het UiTPAS-nummer in, dat je op de UiTPAS kan terugvinden.

PRIJSVERSCHIL

Identieke cursussen kunnen in prijs verschillen als die op verschillende plaatsen worden gegeven omdat sommige gemeentebesturen en/of andere partners tussen komen in de kostprijs van een activiteit. Avansa regio Gent kan dan de deelnemersprijs verlagen. Een greep uit de partners die recent tussenkwamen in de deelnemersprijs: gemeentebestuur Evergem, gemeentebestuur Deinze, gemeentebestuur Merelbeke, gemeentebestuur Oosterzele, Cultuuroverleg Meetjesland. Wij danken hen voor hun bijdrage.

ANNULERING

• Indien de activiteit door omstandigheden niet kan doorgaan, word je hiervan verwittigd en wordt het inschrijvingsgeld terugbetaald.

Verwittig ons ALTIJD als je niet deelneemt aan een activiteit waarvoor je was ingeschreven.

• Als je minstens 10 werkdagen voor de start van de cursus verwittigt, of als je in geval van overmacht een bewijsstuk voorlegt, dan storten wij de bijdrage terug, verminderd met 15 procent administratiekosten. Indien je niet verwittigt, wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald.

BEWIJS VAN AANWEZIGHEID

Je kan een bewijs van aanwezigheid en betaling ontvangen. Contacteer ons hiervoor per mail of telefonisch.

TOEGANKELIJKHEID

In Bibliotheek De Krook zijn alle lokalen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Sommige activiteiten vinden elders plaats. Contacteer ons als je vragen hebt over de toegankelijkheid van deze lokalen. Aarzel ook niet om ons te contacteren wanneer je omwille van een visuele of auditieve beperking aangepaste ondersteuning nodig hebt om een activiteit te volgen.

OPENINGSUREN VAN HET SECRETARIAAT

Elke voormiddag van 9u tot 12.30u en elke namiddag van 14u tot 16u zijn we telefonisch bereikbaar, behalve op woensdag- en vrijdagnamiddag. Voor inschrijvingen en/of inlichtingen blijven we ook bereikbaar via de website en via mail.

Meer informatie  Avansa regio Gent vzw

Visserij 106/1, 9000 Gent

Telefoon: 09 224 22 65

E-mail: info@avansa-regiogent.be

Website: www.avansa-regiogent.be

Rekeningnummer (opgelet: nieuw!):

IBAN: BE15 8939 4415 5730 - BIC: VDSPBE91

Zomersluiting: Het onthaal zal gesloten zijn van vrijdag 19/7 t/m ma 12/8.

17

Met je UiTPAS REGIO GENT bij Avansa regio Gent

WAT IS UITPAS?

UiTPAS Regio Gent is een digitale kaart waarmee je aan cultuur, sport of jeugdactiviteiten kan doen. Je kan met de kaart UiTpunten sparen. Die kan je dan omruilen voor korting, een cadeau of een ander voordeel.

VOOR WIE IS UITPAS REGIO GENT?

Zowel Gentenaars als niet-Gentenaars kunnen UiTPAS Regio Gent gebruiken. Een paar jaar geleden sloten de gemeenten Destelbergen en Merelbeke zich aan bij UiTPAS Gent en sinds januari 2020 kwamen ook Melle en Lochristi erbij. De 5 gemeenten vormen samen UiTPAS Regio Gent. Met UiTPAS Regio Gent hebben pashouders een kaart in handen waarmee ze op meer dan 150 plaatsen in Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle en Lochristi punten kunnen sparen en van voordelen kunnen genieten.

1. De gewone UiTPAS: hiermee betaal je het gewone standaardtarief, maar kan je wel punten sparen die je kan inruilen voor bepaalde activiteiten.

2. De UiTPAS met kansentarief: hiermee betaal je het UiTPASkansentarief (80% korting) en kan je bovenop nog eens punten sparen die je kan inruilen voor bepaalde activiteiten. Dit is enkel voor mensen met een kansenstatuut.

UiTPAS staat op naam. Ieder lid van het gezin heeft dus een eigen pas nodig. De kaart is te koop voor iedereen vanaf 3 jaar.

WAAR IS UITPAS REGIO GENT TE KOOP?

De UiTPAS regio Gent is op diverse plaatsen in Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle en Lochristi te koop. De huidige verkooppunten zijn in Gent: de Stadswinkel, de Jeugddienst, Hoofdbibliotheek De Krook, het Mobiel Dienstencentrum, Uitbureau, GentinfoPunt Campus Prins Filip, GentinfoPunt De Knoop, GentinfoPunt OCMW Sint-Martensstraat, GentinfoPunt Welzijnsbureau Sint-Amandsberg, GentinfoPunt Welzijnsbureau Gent-Noord, GentinfoPunt Welzijnsbureau Brugse Poort, GentinfoPunt Welzijnsbureau Nieuw Gent, GentinfoPunt Welzijnsbureau Bloemekenswijk; in Merelbeke: Sociaal Huis, Gemeentehuis Merelbeke, Bibliotheek Merelbeke, Gemeenschapscentrum ’t Groenendal, Zwembad Ter Wallen, Jeugddienst Merelbeke; in Destelbergen: onthaal Gemeentehuis, Bibliotheek Destelbergen, Sporthal Bergenmeers, Villa Tuur, DC De Reinaert, Sociale dienst OCMW – Destelbergen, Sociale dienst OCMW - Heusden. Wil je voor je kinderen of partner ook een UiTPAS aanvragen, breng dan hun identiteitskaart of Kids-ID mee; in Melle: op het gemeentehuis bij de diensten jeugd, cultuur en informatie, de hoofdbibliotheek, uitleenpost ‘t Lijsternest, de sportdienst en het OCMW en in Lochristi: Bibliotheek Lochristi, Bibliotheek Beervelde, Bibliotheek Zaffelare, Bibliotheek Zeveneken, Lokaal dienstencentrum ‘t Fazantenhof, Sportdienst Lochristi, Jeugddienst Lochristi, Cultuurdienst Lochristi.

Opgelet: mensen die in aanmerking komen voor het kansentarief, kunnen de UiTPAS enkel aankopen in hun eigen gemeente en in beperkte punten. In Gent is dat overal, behalve in Hoofdbibliotheek De Krook; in Merelbeke: in het Sociaal Huis; in Destelbergen: aan het onthaal van het gemeentehuis, in Villa Tuur en bij de sociale diensten van het OCMW. In Melle: op het gemeentehuis bij de diensten jeugd, cultuur en informatie, de hoofdbibliotheek, uitleenpost ‘t Lijsternest, de sportdienst en het OCMW en in Lochristi: Sociaal huis OCMW.

WELKOMSTVOORDELEN

Alle info en voordelen lees je op stad.gent/nl/uit-in-gent/uitpas.

DE TARIEVEN VOOR DE AANKOOP VAN DE UITPAS ZIJN:

Basisprijs: € 5

Kinderen (van 3 jaar tot 18 jaar): € 2

Mensen die in aanmerking komen voor het kansentarief: € 1

Meer info over onze kortingstarieven vind je op pagina 17.

HOE GA JE AAN DE SLAG MET DE UITPAS?

Eerst en vooral koop je een UiTPAS. Surf daarna naar  stad.gent/nl/uit-in-gent. Je ziet er voor welke activiteiten je de UiTPAS kan gebruiken. Als je naar de plaats van de activiteit gaat, houd je de pas ter plekke tegen de lezer. De aanbieder ziet zo hoeveel je moet betalen en of je korting krijgt. Er staat ook een scanner. Hiermee kan je een UiTpunt sparen. Dat kan voor, tijdens of na de activiteit, maar niet meer dan één keer per activiteit.  Als je er voldoende hebt, kan je jouw gespaarde UiTPunten inwisselen voor een ruilvoordeel. De omruilvoordelen bij Avansa regio Gent vind je op onze website: www.avansa-regiogent.be/uitpas

Inschrijven met je UiTpunten doe je via mail of telefonisch.

18
copyright: Publiek domein
Wandeling langs bruisende buurtinitiatieven in de Dampoortwijk Gent Woensdag 3 juli 2024 overdag P. 5 Verzetswandeling in Gent | Karel Poffynwandeling Gent Zaterdag 24 augustus 2024 overdag P. 5 Verzetswandeling in Gent | Charles Ongenawandeling Gent Zaterdag 31 augustus 2024 overdag P. 5
De Visserij | Van industrieel lint tot groen stadseiland Gent Vrijdag 5 juli 2024 overdag P. 6 Kom Binnen! | Het geheugen van het huis Gent Zaterdag 6 juli 2024 overdag P. 6 De Waalse Krook | Verhaal van een wijk doorheen de eeuwen Gent Vrijdag 12 juli 2024 overdag P. 7 Virginie Lovelingwandeling Gent Vrijdag 23 augustus 2024 overdag P. 7 Wandelend het landschap van Raveel lezen Zulte Dinsdag 27 augustus 2024 overdag P. 7
Een rustig brein | Tweedaagse rond stilte en mindfulness Gent Donderdag 4 juli 2024 overdag P. 8 Met zachte ogen naar jezelf kijken Gent Maandag 8 juli 2024 overdag P. 8 Op stap met je brein | Wandelworkshop Gent Dinsdag 9 juli 2024 overdag P. 12 De verbindende kracht van stilte Gent Zaterdag 13 juli 2024 overdag P. 13 Spelen met woord en beeld | Verken jezelf op een creatieve manier Gent Woensdag 21 augustus 2024 overdag P. 13 Terug naar de natuur | Tweedaagse Gent Maandag 26 augustus 2024 overdag P. 13 19
Activiteitenoverzicht juli, augustus, september
Actualiteit & Samenleving
Cultuur & Filosofie
Persoon & Welzijn

Dit is het kwartaaltijdschrift van Avansa, Volkshogeschool Gent-Eeklo vzw, Visserij 106/1 te 9000 Gent. Het is gekoppeld aan de website www.avansa-regiogent.be

TEL. 09 224 22 65

E-MAIL: info@avansa-regiogent.be

ISSN 1784-5661

ONR. BE 0859.604.397

RPR. Gent, afdeling Gent

grafisch ontwerp: www.josnotteboom.be
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.