Lente 2023

Page 1

P. 6

Filosofe Martha Claeys:

MET VOLLEDIG LENTEPROGRAMMA –VOLKSHOGESCHOOL GENT-EEKLO VZW, VISSERIJ 106/1, 9000 GENT. DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT, JAARGANG 20, NUMMER 2, APRIL, MEI, JUNI 2023, P NUMMER P408678 –AFGIFTEKANTOOR GENT X WORKSHOPS | LEZINGEN | CURSUSSEN | DEBATTEN
WORKSHOPS | LEZINGEN | CURSUSSEN | DEBATTEN
"Ik denk dat we een soort van trots-allergie hebben"
Lente 2023
34 Digitaal & Media 30 Persoon & Welzijn 20 Cultuur & Filosofie 12 Actualiteit & Samenleving 2 Inhoudstafel  Nieuws 4 Interview Martha Claeys 6 Projecten in de kijker 11 Actualiteit & Samenleving 12 Interview Jean Paul Andries 19 Cultuur & Filosofie 20 Persoon & Welzijn 30 Digitaal & Media 34 Terugblik 42 Inschrijven 47 UiTPAS 51 Activiteitenoverzicht 52

Voorwoord

De lente staat bij Avansa regio Gent altijd een beetje in het teken van filosofie. Met diverse partners organiseren we opnieuw de jaarlijkse Dag van de Filosofie in Gent. Met als thema

‘Weerloos en waardevol’ praten we in dit gloednieuwe tijdschrift met de jonge filosofe Martha Claeys. Zij heeft het over de emotie trots, die volgens haar veel te onderbelicht is. Lees er alles over vanaf p. 6. Verder praten we met de grote trekker van de Pluslezingen, Jean Paul Andries en blikken we terug op enkele geslaagde projecten en activiteiten. Onze collega Fabienne mocht zo enkele Braziliaanse ontvangen in het kader van een documentaire die ze maakte voor Canvas. Benieuwd naar haar verhaal? Je leest het op p. 43. Maar natuurlijk zijn er ook deze lente weer ontzettend diverse cursussen/workshops/lezingen/… te volgen. Ontdek ze samen met ons vanaf p. 12.

Klaar voor de lente?

Het team van Avansa regio Gent

3

Nieuws

Avansa organiseert eenmalige SamenLees- en leesgroepen rond genomineerden de Boon

Op 30 maart 2023 wordt de Boon uitgereikt, een belangrijke Vlaamse literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige boeken, opgedeeld in twee categorieën: de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur en de Boon voor fictie en non-fictie. Dit jaar strijkt de uitreiking neer in Gent, de stad met een sterk literair landschap, met talrijke boekenhandels, uitgeverijen en culturele organisaties met aandacht voor literatuur.

In december werd reeds een eerste tipje van de literaire sluier opgelicht, toen bekend gemaakt werd welke auteurs de longlist haalden. In januari hoorden we tijdens een live uitzending van het Radio 1- programma Culture Club, dat doorging in De Krook, welke vijf titels per categorie ook de shortlist haalden. Dit was het startschot voor een waaier aan activiteiten om de genomineerde boeken te vieren en te verkennen. Ook Avansa regio Gent draagt hieraan bij. Naar aanloop van de prijsuitreiking zullen wij doorheen eenmalige SamenLeesen leesgroepen de genomineerde fictie- en non-fictie boeken tot bij jullie brengen. Ook de bestaande SamenLeesgroepen, zoals die in boekenhandel Limerick, SeniorCity Gent en vele anderen, genieten mee. Wil jij samen met ons Nederlandstalig literair talent ontdekken?

PRAKTISCH:

SamenLeesgroepen van genomineerden op de shortlist (meer info p. 29):

Wo 8/3 2023 (19u-21u) - Bibliotheek de Krook, lokaal de Twistappel

Wo 22/3 2023 (19u-21u) - Bibliotheek de Krook, lokaal de Twistappel

Leesgroepen die één genomineerde op de shortlist uitlichten: hou onze website in de gaten voor de aankomende data! Meer info over het Gentse randprogramma: gent.bibliotheek.be/de-boon.

4
De genomineerden van de shortlist.

Ons netwerk groeit en leert bij

Heel wat parochiekerken in Oost-Vlaanderen staan leeg of worden sporadisch gebruikt. Nochtans kunnen deze gebouwen naast een religieuze functie ook een belangrijke rol voor de gemeenschap vervullen. Dankzij het Kerk in het midden – Netwerk helpen we elkaar in de zoektocht naar antwoorden, inspiratie en advies.

Drie tot vier keer per jaar brengen we bestuurders, ambtenaren, burgers, verenigingen, … samen om ervaringen uit te wisselen, inspirerende plaatsen te bezoeken, praktijkverhalen te horen én sterke inhoudelijke input te brengen over thema’s die te maken hebben met herbestemming van kerkgebouwen. De eerste drie bijeenkomsten in Overbeke (Wetteren), Marca (Maarkedal) en Den Hannekesnest (Evergem) zijn reeds voorbij en we kijken uit naar een volgende bijeenkomst op 17 juni en in september.

Ben jij of is jouw organisatie betrokken bij een herbestemmingsproject en heb je hierbij vragen, ideeën of ervaringen? Ben je nog op zoek naar advies? Kom dan zeker langs!

PRAKTISCH:

Zaterdagvoormiddag 17/6 in Lebbeke (Het Labgods). Gratis.

Inschrijven via Avansa Waas-en-Dender (avansa-wd.be).

5
Europees
Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland
Project Toren-Breed: Samen kerken nieuw gebruiken.
“Er is één emotie die voor mij redelijk prominent in de wereld aanwezig is, maar waar nog niet veel over gepraat is. En dat is trots”
Martha Claeys stelt tijdens Dag van de Filosofie haar boek Trots,defilosofie van een emotie voor
INTERVIEW

Op een ijskoude maandagochtend hebben we een afspraak met Martha. Online via Zoom vanuit hun te verbouwen huisje in de Ardennen. Met dikke sjaal en bijna ijskoffie –de verwarming had het de avond ervoor begeven - hebben we het een dik halfuur lang over trots. Een thema waar nog maar weinig rond geschreven en gedaan wordt, en dat vindt Martha zonde: “Ik denk zelfs dat we een soort van trots-allergie hebben.”

Martha Claeys is slechts 28, maar in de filosofiewereld is ze een upcoming talent. Ze schreef al diverse artikels en essays over thema’s als feminisme en racisme, heeft samen met filosofe Lotte Spreeuwberg de gelauwerde podcast Kluwen en komt in maart van dit jaar met haar debuut Trots, de filosofie van een emotie naar buiten. Een geëngageerde filosofe, niet verwonderlijk als je weet dat schrijfster Anne Provoost en schrijver en activist/lid van Groen Manu Claeys haar ouders zijn.

“Aan de keukentafel werd er heel vaak over de actualiteit gediscussieerd. We hadden ook altijd begeleiding bij schrijftaken op school. Dat is een ongelofelijke luxe, waar ik mij niet altijd bewust van ben geweest. Het is super bepalend geweest voor mijn verdere loopbaan, daar kan ik zeker niet om heen. De thema’s waarin ik geïnteresseerd ben, komen vaak van mijn ouders. Maar anderzijds wordt het ook steeds meer een wisselwerking. Ik denk bijvoorbeeld veel na over het feminisme: vroeger ging dat vooral over gender- en rollenverdeling thuis, maar nu komen daar ook heel veel vragen rond seksualiteitsbeleving, lichaamsbeeld, de MeToo-beweging, … bij. Dat zijn dingen die mijn moeder minder heeft meegekregen en nu plots, door de lens van de jongere generatie, ook over begint na te denken. En dat is wel leuk. Het is wel iets waar ik vaak over nadenk: wat als ik in een ander gezin was opgegroeid? Had ik dan iets helemaal anders gedaan? En zou mij dat ook hebben gelegen? Of is het toch iets dat in jou zit? Het nature/nurture verhaal...”

Alleen zijn vs. eenzaamheid

Tijdens het laatste jaar van de middelbare school ging Martha op uitwisseling naar Uruguay. En ze voelde zich daar best alleen. Ze besloot er daarom haar eindwerk rond te maken en schreef een essay over het verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid. “Om dat gevoel beter te begrijpen. Het was voor mij de eerste aanraking met filosofie, maar vooral met het feit dat filosofie niet abstract hoeft te zijn. Het kan ook over heel concrete ervaringen gaan. Dat essay was ook een soort test voor mij om te zien of ik in filosofie verder wilde gaan. Niet lang nadien heb ik me ingeschreven aan de Universiteit Antwerpen. Het hele concrete is tijdens mijn opleiding wel wat terug naar de achtergrond verdwenen. Pas tijdens mijn doctoraat realiseerde ik mij dat filosofie ook echt wel iets kan zeggen over politiek, machtsverhoudingen, en ons inzicht kan geven in onze dagelijkse sociale realiteit, waarbij veel op het spel staat. Het is volgens mij een misvatting dat filosofie heel zweverig en abstract zou zijn. Het is ook vandaar dat ik graag aan publieksfilosofie doe; om aan andere mensen duidelijk te maken wat voor waardevolle rol dat nadenken over de dingen die we meemaken, kan spelen. En dat hoeft helemaal niet stoffig of abstract te zijn!”

Trots, de afwezige emotie

Dat Martha in maart een debuut uitbrengt over het thema ‘Trots’ is geen toeval. Al jaren vormt het een rode draad doorheen haar werk. Een emotie waar we als mens niet echt een warm gevoel bij krijgen, omdat het nog te veel geassocieerd wordt met ego’s en narcisme. Maar daar wil Martha verandering in brengen: “Het boek is eigenlijk een hertaling van mijn doctoraatsthesis die ik in het Engels schreef. Een uitgeverij heeft me gecontacteerd met de vraag om het in het Nederlands te schrijven en voor een breder publiek. Ik was meteen enthousiast, maar heb het proces wel onderschat. Ik moest het niet alleen vertalen, maar moest het ook veel concreter

7
"Filosofie kan ook over heel concrete ervaringen gaan, het hoeft niet stoffig of abstract te zijn"

maken met veel meer voorbeelden. Je moet het publiek overtuigen van wat er op het spel staat, het mag geen abstract-theoretisch werk blijven”

Maar waarom vindt ze trots dan zo’n belangrijk thema?

“Ik ben ervan overtuigd dat emoties niet iets uiterst persoonlijk zijn, maar dat ze ook vaak iets zeggen over de wereld waarin we ons begeven. Over de waarden die je hebt, de dingen die je belangrijk vindt, … en wat je schadelijk vindt of goed vindt. Emoties kunnen van daaruit ook een heel grote maatschappelijke en politieke betekenis hebben. En dat is iets wat de laatste jaren voor een groter publiek duidelijk wordt. Klimaatprotesten of de MeToo-beweging worden bijvoorbeeld vaak in het kader van woede beschreven. Er wordt heel veel geschreven rond vrouwelijke woede, en ook liefde is binnen de filosofie een zeer aanwezige emotie. Maar er was één emotie die voor mij redelijk prominent in de wereld aanwezig is, maar waar toch nog niet heel veel over gepraat is. En dat is die trots. Mijn eerste vraag was dan ook: waarom is die zo afwezig? Want kijk naar de Gay Pride, de Proud Boys (een extreemrechtse neo-fascistische organisatie die politiek geweld gebruikt en promoot en enkel mannen als leden toelaat, nvdr.), nationalisme, … Je hebt eigenlijk heel veel (politieke) bewegingen waarin trots een rol speelt, en toch is daar bijna geen filosofisch werk over verschenen.”

Empowerment

Volgens Martha’s intuïtie spreken we niet vaak over trots omdat we het een frivole emotie vinden. “We willen niet te veel lucht in onszelf pompen, het is aanstellerig en narcistisch om over trots bezig te zijn. Ik denk zelfs dat we een soort van trots-allergie hebben, dat we liever niet te veel aandacht geven aan die emotie. Dus als we over de emotie trots spreken, is het vooral negatief. En daardoor missen we iets belangrijk: dat trots ook

echt een manier kan zijn om plek in te nemen in de wereld, vooral voor mensen die lang geen plek hebben gekregen. Denk bijvoorbeeld aan bodypositivity, dikke vrouwen die zeggen: ‘Ik moet mij niet schamen.’ In de Black Lives Matter-beweging zit dan weer de black pride: het oké zijn en houden van een huidskleur, een bepaald soort haartype en achtergrond. Door trots negatief te bejegenen, verliezen we een middel van empowerment; een middel om te protesteren tegen ongelijkheid. Het is vanuit die drive dat ik dacht: hier wil ik me in verdiepen. Waarom heeft trots vaak een wrange bijsmaak? En wat is dan het verschil met trots die ons wél vooruitbrengt?”

Trots zijn op een prestatie vs. trots op jezelf Trots als publieke emotie dus, maar wat dan bijvoorbeeld met mensen die hun prestaties tentoonstellen via social media zoals LinkedIn? “Trots als privé emotie hoeft niet een en al zelf opschepperij en superioriteitsgevoelens te behelzen. Daarover heb ik mij veel op psychologisch onderzoek beroept. Trots kan een grote rol spelen in het ambitieus zijn in je leven, in doelen willen bereiken. Het is dan een soort beloning voor het streven naar het hoogste wat in jezelf zit. Veel psychologen tonen aan dat het psychologische aspect van trots een hele grote waarde heeft. Er is één experiment dat me altijd is bijgebleven: als proefpersonen een lastig taakje moeten doen en ze krijgen achteraf geen bevestiging, dan gaan ze minder lang aan het volgende lastige taakje werken dan wanneer de begeleider zegt: ‘Amai, ik ben echt fier op jou, je hebt dat goed gedaan en je mag trots zijn’. Dus ik vind dat er ook wel een waarde is in die emotie van trots willen ervaren. Want dat betekent dat je je best doet, dat je het goed wil doen!”

“Ik maak in mijn boek een duidelijk onderscheid over trots zijn op een prestatie versus trots zijn op je eigen menselijkheid, je identiteit, jezelf. Daarin gaat trots eerder over waarin je gelijk bent met anderen. In een

8
“Trots kan echt een manier zijn om plek in te nemen in de wereld, vooral voor mensen die lang geen plek hebben gekregen”

Gay Pride is de rol van trots volgens mij juist wijzen op een gelijkheid met anderen: ‘Wij verdienen evenveel als al de rest.’ Maar de trots die jij beschrijft op LinkedIn, gaat net over het verschil in de verf zetten: ‘Ik ben groter dan jij, ik heb iets beter gedaan dan jij.’ En dat gebeurt niet zo bewust natuurlijk, maar dat is eigenlijk wel wat je doet. Je zet de dingen in de verf waarvoor jij bijzonder gevonden moet worden. En ik denk niet dat dat altijd heel slecht is, maar heel vaak wel. Omdat het uitgaat van een soort hiërarchische verdeling van de samenleving: er zijn mensen die hoger en lager op de ladder staan. En zeker door dat te delen op LinkedIn en daar ‘stoeferig’ over te doen, kan je de indruk wekken dat die sociale ladder ook echt in het zelfbeeld van mensen een neerslag moet vinden. Dat mensen die het minder goed doen, minder waard zijn. En zich daar dan slecht over moeten voelen. Competitie en hiërarchie op die manier in de maatschappij vind ik zelf heel kwalijk en moeten we vermijden natuurlijk.”

Gay Pride en Straight Pride

Maar wanneer wordt trots dan echt gevaarlijk? “Als het gaat om trots als een vorm van protest, een soort gelijke ruimte innemen, dan kunnen we dat aan de hand van twee voorbeelden uitleggen. Je hebt enerzijds de trots die een rol speelt in de Gay Pride. Intuïtief zeggen mensen: ‘Dat is keigoed, laat hen maar ruimte innemen.’ Dat is toch de consensus die er hopelijk intussen is. Maar anderzijds heb je ook een groep zoals de Proud Boys of zoals mensen die met White Pride vlaggen wapperen, dat bestaat helaas vandaag ook nog steeds. Het frappante is dat die groepen eigenlijk op dezelfde argumenten een beroep doen: wij worden gediscrimineerd en wij mogen onze gelijke plek opeisen.

Maar natuurlijk moet je ook kijken naar de context: is het écht zo dat er discriminatie plaatsvindt? In het geval van de Gay Pride wel: mensen die voor homorechten op straat komen moeten nog die ruimte claimen want die is er nog steeds niet. Maar als je kijkt naar de Straight Pride dan blijkt uit cijfers en onderzoeken dat hetero mensen niet gediscrimineerd worden op dezelfde manier als dat bij LGBTQ+ mensen gebeurt. Ik denk dat je als heteromens dan ook echt schade berokkent aan mensen die wél een legitieme vraag stellen naar die ruimte. En dan wordt het gevaarlijk.”

Dag van de Filosofie

Martha zal ook aanwezig zijn op de jaarlijkse Dag van de Filosofie in Gent. En daar komt ze niet alleen over haar boek spreken. “Mijn podcastpartner Lotte Spreeuwenberg, die zelf ook filosofe is, gaat me die dag interviewen! Daarnaast nodigen we EmmaLee Amponsah uit (Medeoprichtster van grassroots mediaplatform ‘Black speaks Back' waarmee ze strijdt voor een gedekoloniseerde maatschappij, nvdr.).

Om eens te horen wat zij daar eigenlijk van vindt. Hoe ervaart zij de rol van trots? Daar ben ik zelf wel benieuwd naar. Achteraf wordt het interview ook een podcast bij deBuren.”

Trotse activiste

Op de vraag of ze zichzelf dan een activiste zou noemen, antwoordt Martha volmondig “Ja!”. “Vol trots zelfs. Dat is een thema waar ik ook veel mee bezig ben: de vraag of je als wetenschapster ook activistisch kan zijn. En mijn kort antwoord daarop is dat het soms zelfs moét. Ik vergelijk het vaak met een klimaatwetenschapper die door zijn ontdekkingen ook achteraf niet neutraal kan blijven. Als hij ontdekt dat de wereld opwarmt, dan is het maar logisch dat hij ook oproept om je anders te gaan gedragen en bepaalde maatregelen te nemen. En ik denk dat dat met filosofie vaak hetzelfde is: wij hebben de tijd om onderzoek te doen en soms trek je daar conclusies uit die je aansturen tot activisme. En activisme - en dan is de cirkel naar mijn ouders rondis iets wat ik ook al van jongs af aan heb meegekregen via mijn vader, die burgeractivist is. Op straat komen en je nek uitsteken voor de dingen die je belangrijk vindt. Ik heb al in ontiegelijk veel marsen meegelopen. Maar activisme komt in heel veel vormen. En op dit moment is mijn vorm van activisme het verhaal komen vertellen in schrijf- en vertelvorm. En dat hoop ik ook telkens een beetje te doen: mensen laten kijken naar die ene emotie waarvan we denken dat het zo privé is, als een emotie die eigenlijk veel meer golfeffecten creëert dan we in eerste instantie zouden denken.”

Martha's debuut Trots. De filosofie van een emotie komt in maart uit bij uitgeverij Boom.

PRAKTISCH:

Martha stelt haar boek Trots, de filosofie van een emotie voor op de Dag van de Filosofie (zo 30/4) in Gent. Meer info & tickets: www.dagvandefilosofie.be.

9

Dag van de Filosofie

2023: Weerloos en waardevol

Tijdens de twaalfde editie van Dag van de Filosofie onderzoeken we welke waarden weerbaar zijn en daarom telkens terugkeren.

De bekende Amerikaanse filosofe Susan Neiman komt speciaal naar Gent om er te praten over de waarde van universalisme, het geloof in vooruitgang en een strikte scheiding tussen macht en rechtvaardigheid. De waarde van ‘universele mensenrechten’ wordt volgens haar vergeten en verdrongen door het hedendaagse identiteitsdenken waar ‘etniciteit’ en ‘gender’ centraal staan. Alicja Gescinska gaat met haar in gesprek.

Verder staat een debat over economische waarde, maatschappijkritiek en sociale strijd op het programma. We bekijken met filosofe Sigrid Wallaert hoe woede activistische en revolutionaire doeleinden kan dienen (#MeToo, Black Lives Matter, Youth for Climate…). Ook de waarde van dierenrechten komt aan bod. Zijn dieren louter voorwerpen, volwaardige (rechts)personen, of is er een derde categorie denkbaar? Denkers Tobias Leenaert en Eva Bernet Kempers gaan erover met elkaar in gesprek. Kunstenaar Dries Depoorter tekent ook present voor de dag en brengt zijn Get popular vending machine mee; een automaat waar je ‘followers’ kunt aankopen om je profiel op sociale media op te waarderen; want hoe meer volgers, hoe waardevoller je bent… niet? Filosofe Leen Verheyen onderzoekt dan weer wat we moeten denken van kunstenaars die een krak zijn in hun vak, maar ethisch grensoverschrijdend gedrag stellen. Hoe verhouden die waarden zich tot elkaar? Ook houden we een panelgesprek over neurodiversiteit en het waarderen van ‘anders zijn’. Neurodivergente mensen (gelabeld met autisme, ADHD, dyslexie, dyscalculie, …) kunnen ons heel wat leren. Filosofes Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg ten slotte strijken met hun filosofische podcast Kluwen neer op Dag van de Filosofie en bekijken wat de waarde van trots en zelfliefde kan zijn.

En daarnaast zijn er zoals steeds speeddates met filosofen van de Universiteit Gent, reflecties op filocafés in de gevangenis en vele boeiende ontmoetingen en wijze babbels tussendoor. Tot dan?

PRAKTISCH:

Zondag 30 april (10u-18.30u)

KASK & Conservatorium School of Arts Gent, ingang Pasteurlaan 2, 9000 Gent

Tickets & programma: www.dagvandefilosofie.be

10

Avansa regio Gent start mee Digibank op

Volgens de ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting (2020) ervaren mensen in een kwetsbare positie een hoger risico op digitale uitsluiting. Deze kloof is aanwezig op verschillende vlakken. Zo hebben ze een ongelijke toegang tot technologie zoals een laptop of internetverbinding. Ook beschikken ze vaak over minder digitale vaardigheden waardoor ze minder gebruik maken van e-dienstverlening. Met de Digibanken wil o.m. Avansa regio Gent daar verandering in brengen!

Samen met de projectcoördinator Werken Leie & Schelde en heel wat partners, diende Avansa regio Gent een projectvoorstel voor Digibanken in onze regio in. Dat voorstel is nu goedgekeurd. In januari 2023 ging het Digibankenproject van start onder de noemer ‘Digistroom’.

Wat doet een digibank?

In een Digibank kan je een laptop of tablet ontlenen, een opleiding of workshop volgen rond digitale vaardigheden, zoals bv. gebruik van Smartschool voor de ouders, kopen en verkopen online, ... of individuele begeleiding krijgen bij het gebruik van online dienstverlening, zoals bv. Tax-on-web, inschrijvingen kinderopvang, ...

Voor wie?

Het Digibankproject richt zich tot alle burgers, maar in het bijzonder tot de meest kwetsbare inwoners (18+ jaar) die woonachtig zijn in onze werkingsregio. Met de oprichting van lokale Digibanken wil de Vlaamse overheid kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf. Het project Digibanken kadert binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht.

PRAKTISCH:

Is of komt er een Digibank in jouw buurt?

Neem een kijkje op www.digibanken.vlaanderen.be/digibanken Heb je een vraag of wil je meer informatie?

Mail naar charly.maes@avansa-regiogent.be of kijk eens op de website www.digistroom.be

I.s.m. VDAB, Ligo Gent-Meetjesland, Groep Intro, Beego, Emino, Ateljee vzw, Deinze Industrie, Welzijnsschakel de Zonnebloem, CVO, Zorgband Leie en Schelde.

Warme oproep voor inzameling IT

Wil/kan je als bedrijf of lokaal bestuur IT (laptops, tablets, …) ter beschikking stellen voor het project digistroom?

Neem contact op via digistroom@ werkenleieenschelde.be.

11 Projecten in de kijker

Copyright: Publiek domein

Actualiteit & Samenleving

Dzjambo

Interculturele ontmoetingsgroep

Heb je zin om nieuwe Gentenaars uit andere culturen op een spontane manier te leren kennen? Dan ben je van harte welkom bij onze interculturele ontmoetingsgroep Dzjambo. Maandelijks organiseren de vrijwilligers van Dzjambo allerlei activiteiten. Dat kan een wandeling, een sportactiviteit of een concertbezoek zijn en nog veel meer. We stellen de activiteiten elke laatste vrijdag van de maand voor voor tijdens het 'Dzjambo-café' in Herberg Macharius. Op een speelse manier leren we elkaar beter kennen en genieten we van een streepje live muziek. Kom naar onze bijeenkomsten en maak kennis met onze werking, de vrijwilligers en de andere deelnemers. Meer info via http://www.dzjambo.be/

Vrijdagavonden (19.30u-22u): 31/3 + 28/4 + 26/5 2023

Herberg Macharius, Coyendanspark 1, Gent

Gratis | Vooraf inschrijven hoeft niet

Code: 2211386

I.s.m. Herberg Macharius

Bijen in de (moes)tuin: Wat kan ik voor je doen?

Het nut van bijen kan moeilijk overschat worden. Wereldwijd staan ze bekend als ijverige bestuivers van wilde planten en landbouwgewassen. Ook in de moestuin leveren zij bijzonder nuttig werk, gratis en voor niks. Maak kennis met deze prachtige insecten en optimaliseer zo de bestuiving van (jouw) groenten en fruit.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 27/3 2023

Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, Merelbeke

Joeri Cortens

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2311263

I.s.m. Cultuurhuis Merelbeke, Natuurpunt

12

Basiscursus fietsonderhoud

We leren hoe je de fiets op maat kan afstellen. Problemen met lichten, remmen en versnellingen leren we ook aanpakken. Na deze cursus begrijp je beter de werking van je fiets en kan je een aantal basisherstellingen uitvoeren. Komen in aanmerking: kinderfietsen, stadsfietsen, racefietsen en mountainbikes. Je kan je eigen fiets meebrengen of werken op een lesfiets die we ter beschikking stellen. We houden de groep beperkt om zo interactief mogelijk te werken. Opgelet: De nadruk ligt op leren in groep van de basis van fietsonderhoud. Het herstellen van je fiets behoort niet tot de opdracht van de lesgever.

4 vrijdagvoormiddagen (9u-12u): 21/4, 28/4 + 5/5, 12/5 2023

Lokaal Dienstencentrum De Merelaar, Kloosterstraat 24b, Merelbeke

Samir Mhadeb

€ 56 | € 42 | € 28 | € 11.20 - UiTPASkansentarief regio Gent Code: 2311216

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum De Merelaar

Gouden pioniers: over baanbrekende vrouwen in Iran

Tegen de achtergrond van het unieke fascinerende land dat Iran is, schetst Trui Hanoulle in beeld en verhaal de levens van onwaarschijnlijk moedige vrouwen en meisjes. Aangevuld met achtergrond en recente informatie over de nooit geziene en bikkelharde strijd voor basismensenrechten waarin vrouwen én meisjes op dit moment het voortouw nemen.

Maandagavond (19.30u-22u): 24/4 2023 Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Trui Hanoulle

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPASkansentarief regio Gent Code: 2312239

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Literatuur Vlaanderen

Human Rights @ De Krook | Voorbij ons eigen bord Op de barricade voor voedseldemocratie

De coronacrisis en de stijgende voedselprijzen zorgden ervoor dat mensen meer en langer beroep doen op voedselhulp. Met ons toppanel van beleidsmakers, onderzoekers en stemmen uit het middenveld buigen we ons over deze en een aantal andere hete hangijzers die deze evolutie naar voedselhulp oproepen.

Dinsdagavond (19u-21u): 21/3 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Gratis I Wel vooraf inschrijven Code: 2311934

I.s.m. Bibliotheek De Krook, UGent Human Rights Research Network

Human Rights @ De Krook | Iedereen de pot op!? Inclusief sanitair en mensenrechten

Meer info binnenkort via de website.

Dinsdagavond (19u-21u): 2/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Gratis | Wel vooraf inschrijven Code: 2311935

I.s.m. Bibliotheek De Krook, UGent Human Rights Research Network

13
Gouden pioniers: over baanbrekende vrouwen in Iran Copyright: Trui Hanoulle

Bezoek aan het Europees

Parlement en het Europagebouw

Een daguitstap langs de Europese instellingen

Wist je dat 70 procent van de regels waar we ons als Belgen aan moeten houden uit de Europese wetgeving komt? De Europese instellingen in Brussel zijn dus zeker het bezoeken waard. In het Europees parlement vernemen we dankzij een ontmoeting met een Europarlementslid hoe de democratie op het Europese niveau concreet zijn rol speelt. We bezoeken ook het nieuwe Europagebouw, het gebouw van de Raad van ministers waar Belg Charles Michel voorzitter van is.

Woensdag (10u-15u): 24/5 2023

Plaats van afspraak: loketten BrusselLuxemburg, Trierstraat, Brussel

Janusz Vanhellemont

€ 6 | € 4.50 | € 3 | treinticket naar Brussel Luxemburg niet inbegrepen. We maken voor de groep een reservatie om samen te lunchen, maar je kan ook je lunchpakket meebrengen

Code: 2312059

Rondrit met de bus in de haven van Gent

Met een bus rijden we rond langs de bedrijven en dokken van de Gentse haven. Een gids geeft ons uitleg over de werking van de bedrijven die we te zien krijgen zoals de gigantische sites van Volvo cars en Arcelor Mittal maar ook Stora Enso, de grootste krantenpapierfabriek in Europa, de biochemie cluster en de grootste fruitsapterminals van Europa.

Zaterdagnamiddag (14u-16u): 3/6 2023

Bezoekerscentrum Haven Gent, Rigakaai, Gent

Gids Gandante vzw, Janusz Vanhellemont

€ 18 | € 13.50 | € 9 | € 3.60 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312217

I.s.m. Gandante vzw

Het gerechtsgebouw in Gent, een open huis

Hoe verloopt een proces? Wie neemt er welke rol op? En welke rechtbanken zetelen in het gerechtsgebouw van Gent? Binnenkort kent het Gentse gerechtsgebouw geen geheimen meer voor jou. Geert Cheyns, ex-voorzitter van de politierechtbank, loodst je op een heldere en levendige manier doorheen gerechtsgebouw en rechtspraak. De rondleiding doorspekt hij met sappige anekdotes en interessante weetjes. Nieuwe inzichten over onze justitie doe je hier op uit eerste hand.

Donderdagnamiddag (14u-17u): 8/6 2023 Gerechtsgebouw, Opgeëistenlaan 401, Gent

Geert Cheyns

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2311679

14
Copyright: Next Generation Photo Copyright: Wikipedia Copyright: Demeester (Wikimedia Commons)

Hoe harder hoe heter, hoe groener hoe beter

Wandeling over ontharding in de stad

Door klimaatverandering krijgen we meer periodes van droogte en hittegolven, maar ook meer periodes van hevige regen. Om die extreme weersomstandigheden zo goed mogelijk op te vangen, wil Gent een grote spons worden. Overbodige verharding wegnemen, zorgt ervoor dat regenwater ter plekke de bodem in kan. Deze rondleiding van anderhalf uur neemt je mee naar een aantal plekken in de binnenstad waar de laatste jaren onthard werd, onder impuls van en samen met (rebelse) Gentenaars.

Zaterdagnamiddag (14u-15.30u) : 10/6 2023

Plaats van afspraak: bankjes voor oud

Postgebouw, Korenmarkt, Gent

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312224

Wandeling langs bruisende buurtinitiatieven in de Dampoortwijk

Er broeit wat in de Dampoortwijk. Een stadsvernieuwingsproject tracht een antwoord te bieden op een aantal uitdagingen waar de buurt mee worstelt, zoals woonkwaliteit, mobiliteit en samenleven. Onze gids Jeroen is een van de trekkers van de 'pastory'; een burgerinitiatief waarbij buurtbewoners het oude pastoriegebouw van de sloop hebben gered. Het doet nu dienst als levendig buurtcentrum en wordt volledig door buurtbewoners beheerd. Jeroen is ook gepassioneerd door buurtgeschiedenis en straatfotografie. Tijdens de wandeling maken we kennis met zowel de rijke geschiedenis van de wijk als de recente ontwikkelingen.

Zaterdagnamiddag (14u-16.30u): 17/6 2023

Startplaats: voor het station van Gent-Dampoort

Jeroen Adriansens

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

We spreken om 13.50u af voor het station van Gent-Dampoort.

Code: 2312251

VOLZET Nieuw leven op de Oude Dokken |

Wandeling

In het kader van expo SkYline

Achter de Dampoort, één van de drukste verkeersknooppunten van de stad, ligt een plek waar het verleden, het heden en de toekomst van Gent elkaar kruisen en ontmoeten. Aan het Oude Dok, ooit het sluitstuk van de eeuwenlange pogingen van de Gentenaars om de stad rechtstreeks te verbinden met de zee, wordt op dit eigenste moment gebouwd aan de ‘Stad van de Toekomst’. Op deze site vind je binnenkort een gloednieuwe wijk volgens het ‘brochettemodel’: met hoogstaande architectuur en groene ruimtes rond het water. De Nieuwe Dokken.

Zaterdagnamiddag (14u-16u): 6/5 2023

Startplaats: voor het station van GentDampoort

Gids Gandante vzw

€ 11 | € 8 | € 5.50 | € 2.20 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2311717

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Gandante vzw, STAM - Stadsmuseum Gent

15
Copyright: pastory.be Hoe harder hoe heter, hoe groener hoe beter Wandeling langs bruisende buurtinitiatieven in de Dampoortwijk Copyright: stad Gent

Quotes

Elke maand haalt Tina De Gendt voor Quotes een aantal opmerkelijke citaten uit een spraakmakend nonfictieboek en vraagt ze de auteur om tekst en uitleg. Tijdens een Quotes-interview stap je als publiek mee in de wereld van het boek, met de auteur als gids.

We bieden dit format deze lente ook online aan. Check onze website om je in te schrijven voor de online streaming.

Copyright: Borgerhoff&Lamberights

Quotes | Kasia UziebloPsychopaten, wie zijn ze?

Tina De Gendt interviewt Kasia Uzieblo

In het boek Psychopaten, wie zijn ze? wil topexperte Kasia Uzieblo komaf maken met een aantal wijdverspreide misvattingen die bestaan over psychopaten. Zijn psychopaten van nature des duivels? Zijn charmante, gehaaide bedrijfsleiders en collega’s per definitie psychopaten? Leiden alle psychopaten een dubbelleven: enerzijds als brave huisman, anderzijds als moordlustige crimineel? Maakt een behandeling psychopaten nog gevaarlijker?

Donderdagavond (19.30u-21u): 25/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent OF via het platform Zoom. Pc, tablet of een smartphone en goede internetverbinding nodig Vooraf ontvang je de link en enkele tips om in te loggen.

Kasia Uzieblo, Tina De Gendt

€ 5 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent (live)

€ 3 | € 0.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent (online)

Code: 2312254 (live), 2312296 (online)

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Copyright: EPO uitgeverij

Quotes | Dominique WillaertDansen op een ziedende vulkaan

Tina De Gendt interviewt Dominique Willaert

Van de bestorming van het Capitool na de Amerikaanse presidentsverkiezingen tot de antivaxers, en van de oproep om linkse leerkrachten te verklikken tot de massale steun voor de voortvluchtige beroepsmilitair Jürgen Conings: de druk op onze liberale democratieën is immens groot aan het worden. Het groeiende onbehagen bedreigt onze democratische grondrechten en universele mensenrechten. Dominique Willaert onderzoekt in het boek Dansen op een ziedende vulkaan hoe het zover is kunnen komen en hoe we het tij kunnen keren. Een prikkelend essay over Freud en het onbehagen in onze cultuur, het in de steek laten van de arbeidersklasse, algoritmes en rattenvangers van Nieuw Rechts.

Donderdagavond (19.30u-21u): 15/6 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent OF via het platform Zoom. Pc, tablet of een smartphone en goede internetverbinding nodig Vooraf ontvang je de link en enkele tips om in te loggen.

Dominique Willaert, Tina De Gendt

€ 5 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent (live)

€ 3 | € 0.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent (online)

Code: 2312255 (live), 2312298 (online)

I.s.m. Bibliotheek De Krook

16

Gentlezingen Lezingen over historisch Gent

We bieden dit format komende lente ook online aan. Check onze website om je in te schrijven voor de online streaming.

Gentlezing | Gent, stad van de drie torens?

Steden herken je aan hun skyline. En die is meer dan een optelsom van gebouwen en torens, maar ook een zelfportret dat vertelt welke stad ze wil zijn. Want zo’n portret is nooit neutraal.

Hoe zit dat met Gent en haar iconische torenrij? Het beeld van ‘de stad van de drie torens’ lijkt al eeuwenlang te bestaan. Is dat echt zo en waar komt dat beeld vandaan? De expo ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ vormt voor het STAM de aanleiding om stil te staan bij de Gentse skyline. Spreker Wout De Vuyst werkt bij het STAM.

Donderdagavond (19.30u-21u): 30/3 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent OF via het platform Zoom. Pc, tablet of een smartphone en goede internetverbinding nodig. Vooraf ontvang je de link en enkele tips om in te loggen.

Wout De Vuyst

€ 5 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent (live)

€ 3 | € 0.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent (online)

Code: 2311836 (live), 2311878 (online),

I.s.m. Bibliotheek De Krook, STAM - Stadsmuseum Gent

Gentlezing | De Vierkante Kilometer (III)

Sinds 2018 reist historica Tina De Gendt de 19deeeuwse gordel van Gent af op zoek naar ‘verborgen stadsgeschiedenissen’ uit het Neuseplein, de Brugse Poort, Muide, Rabot, Ledeberg, en dit jaar ook de Dampoort. In opdracht van het STAM – Stadsmuseum Gent - haalt ze wijk per wijk, vierkante kilometer per vierkante kilometer, schatten naar boven: verhalen die onderbelicht bleven, en erfgoed dat dreigt verloren te gaan. Voor het derde jaar op rij brengt Tina tussentijds verslag uit over haar ontdekkingen in de meest diverse wijken van Gent. In afwachting van haar boek ‘De Poorten’, licht Tina een tipje van de sluier over verhalen die de stad vorm hebben gegeven: over verdwenen stadspoorten en hippe beluiken, over oudkomers van nu en nieuwkomers van lang geleden, over undergrounds en fly-overs…

Donderdagavond (19.30u-21u): 27/4 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent OF via het platform Zoom. Pc, tablet of een smartphone en goede internetverbinding nodig. Vooraf ontvang je de link en enkele tips om in te loggen.

Tina De Gendt

€ 5 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent (live)

€ 3 | € 0.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent (online)

Code: 2312357 (live), Code: 2312369 (online)

I.s.m. Bibliotheek De Krook, STAM - Stadsmuseum Gent

17
Copyright: Collectie Archief Gent, SCMS_PBK_0567Noter / STAMcollectie, Gent Copyright: De Sint-Niklaaskerk in Gent, 1818, Pierre François De Noter / STAMcollectie, Gent

Ontmoetingsgroepen

I.s.m. Avansa regio Gent

In deze groepen blijf je op de hoogte van wat er zich afspeelt tussen mensen en in de samenleving. De bijeenkomsten verlopen in een vriendschappelijke sfeer, met inleidingen door deskundige sprekers en levendige discussies, aangevuld met bezoeken aan tentoonstellingen en culturele uitstappen. Breid je kennissenkring uit en kom regelmatig samen met leeftijdsgenoten. De volledige programma’s vind je op de website terug via https://avansa-regiogent.be/projecten/ontmoetingsgroepen

VIE-groep Merelbeke

Voor vrouwen van 50+

Donderdagvoormiddagen (10u-12u): 23/3 + 20/4 + 4/5, 25/5 2023

Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, Merelbeke

€ 10/bijeenkomst

I.s.m. Cultuurhuis Merelbeke

VIE-groep Gent

Voor vrouwen van 50+

Dinsdagvoormiddagen (9u-12u): 28/3 + 18/4 + 2/5, 16/5 + 6/6 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

€ 85 – 14 lezingen | Voor meer info en inschrijvingen kan dit enkel en alleen op viegentdivm@gmail.com.

I.s.m. Bibliotheek De Krook

PLUSlezingen

Donderdagnamiddag (14u-17u): 23/3 + 20/4

+ 4/5, 25/5 + 8/6 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

€ 5 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent | Vooraf inschrijven is verplicht

Opgelet: je kan voor elke sessie apart inschrijven via www.avansa-regiogent.be

PROGRAMMA PLUSLEZINGEN:

DO 23/3

Twee filosofische werelden: Ludwig Wittgenstein en Rudolf Carnap Sprekers: Fons Dewulf is postdoctoraal assistent aan het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie van de KULeuven. Dr. Wim Vanrie is FWO postdoctoraal onderzoeker aan het Centrum voor Geschiedenis van de Filosofie en Continentale Filosofie (HICO) van de Universiteit Gent. Code: 2311766

DO 20/4

Jacob Kats, theatermaker aan de wieg van het socialisme Spreker: Johan Wambacq was actief in de Beursschouwburg en het Kaaitheater en was uitgever van het theatertijdschrift Etcetera Code: 2311767

DO 4/5

Byung-Chul Han – De terugkeer van Eros Spreker: Jean-Pierre Vanhee, docent Code: 2311768

DO 25/5

Vanden Vos Reynaerde: Een Vlaams meesterwerk dat Vlamingen niet kennen

Spreker: Willie Van Peer, prof. Culturele hermeneutiek Code: 2311769

DO 8/6

Biografie van een stad: Gent. Stad van opstand Spreker: Lut Depaepe gidst al vele jaren doorheen haar stad Gent en haar geschiedenis. Ze is een vat vol kennis en anekdotiek. Ze is auteur van het boek Gent. Stad van opstand. Code: 2311770

18
Copyright: Publiek domein

Jean Paul Andries: “De 55+ groep, zoals die toen heette, nam ik in 2014 over van Robert Sioncke, een toen kranige tachtiger die de job al meer dan 25 jaar met hart en ziel vervulde. Zijn nooit aflatend doorzettingsvermogen op hoge leeftijd was voor mij een lichtend en levend voorbeeld. En als hij dit leest: hulde! Elke donderdagnamiddag kwam de groep bij elkaar voor een lezing in de lokalen van - toen nog - Vormingplus in de Reigerstraat in Gent. Maar de groep stierf uit en er was geen nieuwe instroom. We beslisten de leeftijdsbegrenzing af te schaffen en organiseerden de lezingen tweewekelijks i.p.v. wekelijks. Vanaf toen noemden we onszelf ook de Plusgroep. De eerste drie jaar bleef het aantal deelnemers beperkt, gemiddeld in de twintig, een kritische grens voor het voortbestaan. Maar in september 2017 veranderde alles. Vormingplus verhuisde en bracht haar werking grotendeels onder in Bibliotheek De Krook, o.a. ook de werking van de Plusgroep. Sindsdien gaat het erg crescendo!”

Wat drijft jou om dit te doen?

Andries: “Ik kom uit de lagere sociale klassen, maar door een speling van het lot en eigen inzet heb ik toch verder kunnen studeren. Je begint dan gaandeweg te

beseffen dat er een enorme kloof bestaat tussen de klasse waar je vandaan komt en de hogere intellectuele cultuur. Vandaar dat ik mij altijd heb ingezet voor de ‘volksverheffing’ via vorming: bij Elcker-Ik, Oxfam Wereldwinkels, eigen opgezette vormingen in basisgroepen, onafhankelijk jeugdclubs, ... Na jarenlange weinig bevredigende inzet in het uiterst linkse politieke spectrum, blijf ik kritische

permanente vorming uiterst belangrijk vinden. Permanente vorming zou een mensenrecht moeten zijn bovenop onderwijs. Niet voor niets is de slogan van onze Plusgroep: ‘Levenslang leren: een must’.”

Wat is het succes van de Pluslezingen? Andries: “Eerst en vooral is de programmatie van een zeker intellectueel niveau. Binnen het programma is er een wederzijdse kruisbestuiving tussen literatuur, filosofie, cultuur, actuele maatschappijkritische onderwerpen, ...

Hierdoor komt het publiek ook al eens buiten hun eigen persoonlijke interessesfeer kijken. Het zijn in ieder geval geen koffiekransjes met banale onderwerpen. De tijd dat senioren mensen waren die achter hun stoof zaten te suffen in een zetel, is definitief voorbij. Velen zijn hoogopgeleid, hebben belangrijke functies bekleed in de maatschappij én ze blijven in hoge mate actief en geïnteresseerd in de wereld. Een tweede reden zijn de democratische prijzen, zeker als je die vergelijkt bij andere vormingsinstellingen. Je moet nergens lidgeld voor betalen en je schrijft je afzonderlijk in voor zoveel lezingen als je wil. En de programmatie vertrekt vanuit een open kritisch denken, in de geest van Avansa: vrij, open en geestig.”

Meer lezen? Lees het volledige interview op de blog van onze website www.avansa-regiogent.be/ blog.

INTERVIEW
“De tijd dat senioren de mensen waren die achter hun stoof zaten te suffen in een zetel, is definitief voorbij”
“Permanente vorming zou een mensenrecht moeten zijn”
19
Gesprek met Jean Paul Andries, verantwoordelijke voor de Pluslezingen

Cultuur & Filosofie

OnumentTaal

Bezoek aan het Onument en dialooggesprek

Een Onument wil letterlijk een plaats geven aan gemeenschappelijke en individuele verlieservaringen. Het zijn plaatsen waar we verbinding kunnen voelen, samenhorigheid en troost. De naam is bewust gekozen door Uus Knops: lichter, luchtiger en minder massief dan monumenten, met de symbolische en cruciale beginletter O. Breng voor deze ochtend je lievelingspassage mee over verlies of troost. Deze teksten lezen we in duo aan elkaar voor. Je mag een kaars aansteken voor wie of wat je mist. We geven OnumenTaal aan ons verdriet en aan elkaar.

Zondagvoormiddag (10u-12u): 26/3 2023

Onument Drongen - aan het einde van de zijweg naast Heiebreestraat 66, Drongen

Eva Rousselle, Uus Knops

€ 11 | € 8 | € 5.50 | € 2.20 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2311895

I.s.m. Literatuur Vlaanderen

Verrijk je kijk op kleur Zien en ervaren

Ontdek wat kleur is en hoe kleur ontstaat. Ervaar het verschil tussen pigment en kleurstof, en laat je verrassen door tal van kleurweetjes en kleurbetekenissen. Zo krijg je inzicht in kleur binnen de diverse toepassingen: symbolisch, esthetisch of ruimtelijk gebruik in verkeer, design, schilderkunst, heraldiek, therapie, … Je gaat ook zelf kleuren mengen.

2 vrijdagvoormiddagen (9.30u-12u): 5/5, 12/5 2023

Lokaal Dienstencentrum 't Fazantenhof, Bosdreef 5C, Lochristi Brigitte Pattyn

€ 28 | € 21 | € 14 | € 5.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2311225

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum 't Fazantenhof

20
Copyright: Uus Knops, het Onument in Kortrijk

Schrijven naar foto’s | Dagboeken uit de Brugse Poort

Workshop creatief schrijven van foto naar woord

Scherp je zintuigen aan en proef van creatief schrijven. Laat je ontroeren en inspireren door de fototentoonstelling en duik onbesuisd in je verbeelding. Handige opdrachten helpen je om korte tekstjes te schrijven bij de tentoonstelling. Vind rake woorden bij wat je ziet en wat je voelt. Leer hoe je teksten kan bijschaven en geniet in groep van het resultaat dat we bundelen. Een voor iedereen toegankelijke schrijfworkshop!

4 donderdagvoormiddagen (10.15u-12.45u): 20/4, 27/4 + 4/5, 18/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Danielle Eeraerts

€ 65 | € 49 | € 32.50 | € 13 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2311804

I.s.m. Bibliotheek De Krook, De Vieze Gasten

Van Cirk tot Zebrastraat Begeleide wandeling en kunstkijken

Verken het project Zebrastraat Gent met zijn ovale binnenplein en zijn verbluffende kunstcollectie die aantoont wat kunst en wetenschap samen kunnen creëren op een plek waar drie generaties arbeiderskinderen opgroeiden. Stadsarchitect Charles Van Rysselberghe bouwde deze moderne werkmanshuizen. Een bijzonder ontwerp dat bekend werd als ‘De Cirk’. Na 100 jaar én verloedering redde in 2001 de Stichting Liedts-Meesen dit architecturale pareltje van de sloop. Met behoud van zijn originaliteit is dit een hedendaagse ontmoetingsplek vol hedendaagse kunst in relatie tot onze maatschappij.

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 13/5 2023

Kunstencentrum Zebrastraat, Zebrastraat 32, Gent

Maggy Van Herreweghe

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

I.s.m. Gandante vzw

21
Copyright: Vieze Gasten

Oosterse mythologie

Wanneer je de verhalen van een cultuur bekijkt, kom je dikwijls veel te weten over hoe mensen in die cultuur in het leven staan. We bekijken de mythes die aan de basis liggen van de oosterse culturen. We lezen en bespreken de oudste mythes uit India en maken een overzicht van het hindoe godenpantheon. Komen ook aan bod: boeddhistische verhalen, het Tibetaanse dodenboek, mythes uit het taoïsme (China) en het shintoïsme (Japan). Centraal staat het gevoel van éénheid dat de oosterse mythologie probeert uit te drukken.

3 woensdagavonden (19.30u-22u): 24/5, 31/5 + 7/6 2023

Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13, Scheldewindeke-Oosterzele

Peter De Backer

€ 41 | € 31 | € 20.50

Code: 2311129

I.s.m. Bibliotheek Oosterzele

Into The Soul of The Blues

Grasduinen in de geschiedenis van de bluesmuziek

Bart is een gepassioneerde bluesliefhebber. In een wervelende presentatie vertelt hij over de muziek die vanuit Afrika, in de donkere periode van de slavernij, werd meegevoerd naar de westerse wereld. Verwacht je aan een rijk geïllustreerde presentatie in woord, beeld én muziek!

3 donderdagavonden (19.30u-22u): 25/5 + 1/6, 8/6 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Bart Massaer

€ 40 | € 30 | € 20 | € 8 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312207

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Stereotypen manvrouw door een historische bril 'Jongens en meisjes, bestemming bekend?

België 1830 – 2000'

De lezing vertrekt van de dominante ideeën over vrouw of man zijn in de 19de eeuw. Deze ideaalbeelden hadden een impact op het leven van jongens en meisjes, mannen en vrouwen: ze beïnvloedden hun kansen op school en op het werk, en hun rol in het gezin. Doorheen de 20ste eeuw veranderden de ideaalbeelden. Geleidelijk aan groeide de ruimte voor een bredere invulling van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Tal van tijdsdocumenten ondersteunen het verhaal en de geschiedenis blijkt ook een prima vertrekpunt om het te hebben over stereotypen vandaag. We putten hiervoor uit het onderzoek voor de tentoonstelling 'Jongens en meisjes, bestemming bekend?

België 1830 – 2000'.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 5/6 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Els Flour

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312212

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Ecolifestyle | Je eigen verzorgingsproduct maken Kruiden en klei als grondstof

Onder warme begeleiding van Karina Marte ontdek je hoe je met natuurlijke materialen en zonder afval een verzorgingsproduct kan maken. Met de juiste hoeveelheden klei, kruiden, oliën en tensioactieve stoffen (andere dan zeep) creëer je een voedende en rustgevende shampoo bar. Je gaat aan de slag met kruiden die langs de graskant, in het park en de Plantentuin groeien. In aanloop naar de zomer maak je je eigen zonnemelk. De workshop gaat door in vzw Ensemble in het Citadelpark waar je inspiratie deelt over zero waste en circulaire economie.

Zaterdagvoormiddag (9.30u-12.30u): 10/6 2023 Ensemble vzw, Paul Bergmansdreef 2, Gent. We spreken af aan het Emile Clausstandbeeld , rechtover de ingang van GUM-plantentuin (vzw Ensemble is vlakbij gelegen - het vroegere dierenasiel)

Karina Marte

€ 30 | € 22.50 | € 15 | € 6 - UiTPASkansentarief regio Gent | Basismateriaal inbegrepen in de deelnemersprijs

Code: 2312225

22
Copyright: avg-carhiff Copyright: Publiek domein

BEELDENDE KUNST

Het ongeziene in beeld | Iconografiewandeling in het MSK De wondere wereld van beeldspraak

Ontdek de wondere wereld van de iconografie: Een beeldtaal die dreigt verloren te gaan omdat we niet meer vertrouwd zijn met het lezen van de symboliek en de kennis die in beelden schuilt. Onze deskundige gids, Martine Audenaert, belicht een selectie aan religieuze iconografie van de oude meesters uit de collectie van het MSK. We zoeken wat de kunstenaar in het beeld vertelt en ontdekken waarom de heiligen bepaalde attributen gekregen hebben. We geven ook aandacht aan enkele profane/niet religieuze voorstellingen. Een inspirerend museumbezoek die je kijk en interpretatie van schilderijen verdiept!

Zaterdagvoormiddag (10.30u-12.30u): 22/4 2023 (VOLZET)

Zaterdagvoormiddag (10.30u-12.30u): 29/4 2023

Museum voor Schone Kunsten Gent, F. Scribedreef 1, Gent Martine Audenaert

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent (toegangsticket niet in de deelnemersprijs inbegrepen)

Code: 2311750 (22/4) - 2312449 (29/4)

I.s.m. BOEKjeBEZOEK - Gent Cultuurstad vzw

Beleef schilderijen | Kijkworkshop

In deze workshop leer je op een interactieve en aangename manier een schilderij analyseren en beleven. Doorheen gevarieerde (groeps)opdrachten volg je de hand en het oog van de schilder en probeer je te ontdekken wat het schilderij jou wil vertellen. Je maakt een reis door de tijd en ontdekt een aantal belangrijke stromingen binnen de kunstgeschiedenis. Vanuit het perspectief van het schilderij en de tijd waarin het gemaakt is, maak je kennis met enkele zijsprongen naar de literatuur en de muziek die je laten proeven van klank, woord en beeld.

3 maandagnamiddagen (13.30u-16u): 8/5, 15/5, 22/5 2023

Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken, Hoeksken 29A, Evergem

Angelica Overwater

€ 48 | € 36 | € 24

Code: 2311202

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken

23
Copyright:
Publiek domein
Copyright: Lam Gods, Gebroeders Van Eyck, Sintbaafskathedraal.be

FILOSOFIE

In kader van Dag van de Filosofie

Voor meer (neven)activiteiten in kader van Dag van de Filosofie: raadpleeg de website www.dagvandefilosofie.be.

Filosofieleesgroep Nietzsche

In deze leesgroep lezen we fragmenten uit het vijfde boek van De vrolijke wetenschap en de inleiding op Voorbij goed en kwaad, door Filosofie Magazine verkozen tot het gevaarlijkste filosofieboek aller tijden. Wat bedoelt Nietzsche met de omkering en de herwaardering van alle waarden? Wat heeft de dood van God te betekenen? Wat is de waarde van waarheid? Samen zoeken we antwoorden op deze en andere prangende vragen. Tijdens april zullen nog meer filosofieleesgroepen doorgaan. Meer info en inschrijvingen vanaf 1 maart op  www.dagvandefilosofie.be.

Zaterdagvoormiddag (10.15u-12.15u): 1/4 2023

Boekhandel De Slegte Gent, Voldersstraat 7, Gent

Bas Matthynssens, Nicolas Calfas

€ 5 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent |

Bij je inschrijving krijg je de te lezen tekst

Code: 2312227

I.s.m. Partners Dag van de Filosofie Gent

Inschrijvingspunt: TicketsGent, tel. 09 225 01 01, info@ticketsgent.be

Theaterstuk Huis Clos (Met gesloten deuren)tekst J.P. Sartre Gebracht door studenten Kring Moraal en Filosofie (KMF)

Het klassieke theaterstuk van Sartre, ‘Huis Clos’ , staat bekend om de uitspraak “De hel, dat zijn de anderen”. Volgens Sartre hoeft de hel niet uitgerust te zijn met de vernuftigste marteltuigen om een eeuwigdurende foltering te bewerkstelligen: een woonkamer waarin drie ongelukkigen tot in alle eeuwigheid met elkaar opgescheept zitten, volstaat. Hun zondig verleden blijft hen achtervolgen, ze ervaren het onvermogen om zich aan het onverbiddelijk oordeel van de ander te onttrekken, en in deze benarde situatie moeten ze elkaar maar zien te verdragen.

Donderdagavond (20u-22u): 20/4 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Nicolas Calfas

€ 5 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312121

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Kring Moraal en Filosofie

Filosofieleesgroep

Audre Lorde

Audre Lorde, een van de meest vooraanstaande feministische stemmen uit de vorige eeuw, wist het maar al te goed: streven naar rechtvaardigheid doe je samen. Wat Lorde ook wist, is dat zo'n streven vaak gepaard gaat met woede. In haar essay Toepassingen van woede (1981) onderzoekt ze de rol van woede in feminisme en antiracisme. Die woede kan immers niet alleen gepast zijn, maar ook nuttig. Samen gaan we aan de slag met de tekst van Lorde. We beginnen vanuit de lectuur en stellen ons vragen over de rol van woede in het feminisme, over stereotypering en vooroordelen, en wat woede vandaag nog kan betekenen. Voor iedereen, met of zonder voorkennis.

Woensdagavond: (19.30u-21.30u): 26/4 2023

Boekhandel Rokko, Sint-Salvatorstraat 3, Gent Sigrid Wallaert

€ 5 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent | Bij je inschrijving krijg je de te lezen tekst.

Code: 2312374.0

I.s.m. Partners Dag van de Filosofie Gent Inschrijvingspunt: TicketsGent, tel. 09 225 01 01, info@ticketsgent.be

24
Copyright: Publiek domein Copyright: Publiek domein Copyright: Wikipedia

Wijs, grijs en puber | Lezing door Jean Paul Van Bendegem

Als jong gepensioneerde roept Jean Paul Van Bendegem op tot verzet en tot burgerlijke ongehoorzaamheid van de verworpen senior. Maar een verzet moet goed gefundeerd zijn. Daarom is het belangrijk om te weten waar het huidige beeld van de oudere vandaan komt. Dit vertaalt zich in een lange reis die start met de wetenschappen. Daarna laat hij het contrast zien met wijsheid, inzicht en kunde, gevolgd door ziekte, verval en het eeuwige leven. Van Bendegem eindigt de reis bij de senior die een tweede puberteit beleeft: ambetant en een ‘pijn in ’t gat’.

Aalter

Donderdagavond (20u-22u): 20/4 2023

ArtA'A, Stationsplein 25, Aalter

Jean Paul Van Bendegem

€ 8 | € 6 | € 4

Code: 2310970

I.s.m. Bibliotheek Aalter, Literatuur Vlaanderen

Oosterzele

Donderdagavond (20u-22u): 4/5 2023

Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13, Scheldewindeke-Oosterzele

Jean Paul Van Bendegem

€ 8 | € 6 | € 4

Code: 2310972

I.s.m. Bibliotheek Oosterzele, Literatuur Vlaanderen

Het landschap (leren) lezen

Wandeling in Moortsele

Een landschap lezen doe je vanuit je eigen subjectieve ervaring. Toch kan je met behulp van objectieve criteria patronen herkennen en elementen benoemen. De wisselwerking tussen objectivering en subjectieve waardering is een boeiend spel. Deze filosofische wandeling raakt zowel wetenschap als kunst. We stappen langs de GR 122, maar doorkruisen ook woongebieden.

Zaterdagnamiddag (14u-17u): 29/4 2023 Erfgoedhuis, Sint-Antoniusplein 10, Moortsele-Oosterzele

Chris De Smedt

€ 15 | € 11.50 | € 7.50

Code: 2310992

I.s.m. Bibliotheek Oosterzele, Erfgoed Viersprong

Filosofieleesgroep | Avishai Margalit: Herinnering. Een ethiek voor vandaag

Om te kunnen vergeten, moet men zich iets herinneren. Hoe gaan wij om met ons collectief geheugen? Staat tegenover de plicht tot herinneren het recht om te vergeten? En wat is de morele component van herinneren en vergeten? Margalit stelt deze vragen en onderzoekt hoe vergelding, vergeving en het geweten hierin een rol spelen. Verscheidene voorbeelden van traumatiserende historische gebeurtenissen, zoals het stalinistisch schrikbewind, de apartheid in Zuid-Afrika, de Turkse slachting van de Armeniërs en het naziregime komen aan bod.

3 donderdagavonden (19.30u-21.30u): 15/6, 22/6, 29/6 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Eva Rousselle

€ 30 | € 22.50 | € 15 | € 6 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312299

I.s.m. Bibliotheek De Krook

FILOSOFIE Copyright:
25
Publiek domein
Copyright: Publiek domein Copyright: Landschapsbeleving Vlaamse Ardennen

Beroemde meesterwerken | In de Steppen van Centraal Azië van Borodin

Online muziekuur via Zoom

Het werk In de steppen van Centraal Azië is een symfonisch gedicht gecomponeerd door Alexander Borodin in 1880, dat hij opdroeg aan Franz Liszt. Met zijn natuurbeschrijvende en folkloristische elementen werd het werk een doorslaand succes. De Russische componist neemt je mee naar oneindige zonovergoten grasvlakten, waar je getuige bent van een vredig tafereel. Hoor hoe het weidse landschap muzikaal gestalte krijgt, herken in de melodieën en instrumenten verschillende groepen mensen. En hoor je in het ritme hun dieren voortbewegen? Een online uurtje muziek ontleden via Zoom!

Donderdagvoormiddag (11u-12u): 27/4 2023 Online via het platform Zoom. Je hebt een pc of tablet met camera, micro en een goeie internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen. Je ontvangt voor de sessie de link en enkele tips als handleiding om in te loggen. Bij problemen met het online inloggen kan je ons bereiken op het nummer 09 224 22 65. Met een koptelefoon beluister je de muziekfragmenten in een betere kwaliteit.

Beroemde meesterwerken | Beethovens Vijfde symfonie

Klassieke muziek verkennen

“Zo klopt het noodlot aan de deur”, zou Beethoven gezegd hebben over de onheilspellende tonen waarmee de Vijfde Symfonie begint. Het werk ontstond dan ook in een voor hem zeer moeilijke periode: hij besefte dat hij aan een ongeneeslijke gehoorkwaal leed en ooit onherroepelijk volledig doof zou worden. Ontrafel al luisterend een fascinerend werk, en ontdek Beethovens boodschap aan ieder mens.

Maandagavond (19.30u-22u): 8/5 2023 Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Gisèle Tallon

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312228I.s.m. Bibliotheek De Krook

Beroemde meesterwerken | Schilderijen van een tentoonstelling Moessorgski en Ravel

Moessorgski neemt ons mee op een muzikale wandeling langs de schilderijen van zijn vriend Hartmann. We zien de meest uiteenlopende onderwerpen, en van elk tentoongesteld werk maakt de componist een miniatuurtafereeltje. In 1922 arrangeerde Ravel het oorspronkelijk voor piano geschreven werk voor orkest. Ontdek zijn meesterlijk, origineel en vooruitstrevend instrumentaal kleurenpalet, dat Moessorgski’s treffende tekening aanvult. 'Schilderijen van een tentoonstelling' is een van de populairste werken op het concertpodium, dat je van de eerste tot de laatste noot in zijn greep houdt. Laat je meevoeren op ontdekkingstocht.

Maandagavond (19.30u-22u): 15/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Gisèle Tallon

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312232

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Code: 2312230

26
Gisèle Tallon € 5 | € 4 | € 2.50 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent
Klassieke muziek verkennen
KLASSIEKE MUZIEK Copyright: Wikipedia Copyright: Wikipedia Copyright: Wikipedia

LEZEN IN TIJDEN VAN KWETSBAARHEID

In het voorjaar van 2023 gaan we in gesprek met kunstenaars, zorgverleners en deelnemers uit het publiek over wat het vandaag betekent kwetsbaar te zijn – in negatieve én in positieve zin. Over de grenzen van kwetsbaarheid en de kracht van kwetsbaarheid. Over de verbindende rol die kunst en cultuur kunnen spelen. Over de steun die de gemeenschap aan het individu kan bieden.

Richtprijs is € 12 per gespreksavond. Betaal je liever € 5 of € 8, dat kan. Wil je Humanities Academie een extra duwtje in de rug geven? Dan kan je € 15 of € 20 betalen.

Inschrijvingspunt:

www.humanitiesacademie.ugent.be

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte - Humanities Academie, Universiteit Gent

Lezen en schrijven achter de tralies

Leesbegeleidster Caroline van Holme en auteur Christine Otten gaan samen met een ex-gedetineerde literatuurliefhebber in gesprek over het lezen en schrijven in de gevangenis. In Gevangenispost bundelde Otten teksten en gedichten van gedetineerden die zij koppelde aan 'echte' auteurs. Caroline van Holme begeleidde talrijke samenleesgroepen in verschillende Vlaamse gevangenissen.

Woensdagavond (20u-21.30u): 29/3 2023 Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Caroline Van Holme, Christine Otten Code: 2312306

Jong geweld: met woorden aan de toekomst bouwen

Wat betekent het om jong te zijn in een kwetsbaar milieu? Wouter Bulckaert, die samen met leerlingen uit het beroepsonderwijs het boek Helden van HTISA schreef, gaat in gesprek met socioloog en Slam Poet 'Bekvegter' en Marjan De Ridder. Ze hebben het over jong zijn in een kwetsbaar milieu, jongeren met migratieafkomst, jongeren uit de arbeidersklasse en over klimaatangst.

Dinsdagavond (20u-21.30u): 18/4 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Wouter Bulckaert, Marjan De Ridder Code: 2312307

Copyright: Publiek domein

Stof en stilte: ouderen, eenzaamheid en lezen

Helpt lezen mensen in eenzaamheid? Vereenzaam je dan niet nog meer? Wat als je niet meer tot in de bibliotheek raakt? Wat als er niemand is die je helpt om een boek te ontlenen en over dat boek te spreken? We ontvangen Hein Huyghe, bedenker van Dichters van Wacht tijdens de slotavond van de reeks voor een gesprek over ouderdom, eenzaamheid en lezen.

Dinsdagavond (20u-21.30u): 9/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Hein Huyghe, Caroline Verbruggen Code: 2312308

27

SamenLezen

SamenLezen is een bijzondere en tegelijk simpele werkvorm. Iemand leest hardop een verhaal/gedicht voor en pauzeert doorheen de tekst. Het is in die pauzes dat we met elkaar in gesprek gaan. Wat springt eruit, wat raakt je, welke beelden komen bij je op? Welke woorden werken en welke zinnen zijn onweerstaanbaar? Gedachten en emoties van personages doen je aan je eigen leven denken. De tekst werkt als spiegel voor eigen gedachten en gevoelens. Door die met elkaar te delen, wordt het verhaal en de ervaring rijker. Samen lezen is verbindend en plezierig, je ontmoet nieuwe inzichten en proeft van unieke verhalen.

Helemaal gratis. Iedereen is welkom: mensen die niet (meer) lezen, die moeilijk toegang hebben tot literatuur of die gewoon willen genieten van een verhaal en een boeiend gesprek.

SAMENLEZEN IN LOKAAL DIENSTENCENTRUM DE MERELAAR - MERELBEKE

Tweewekelijks op maandagvoormiddag (10.15u-11.45u)

Waar? Poelstraat 37, Merelbeke.

Begeleiding: Kristine De Volder

Meer info en data: 09 210 71 67 of kristine.devolder@zorgband.be

SAMENLEZEN MET ANDERSTALIGEN IN BIBLIOTHEEK MERELBEKE  Maandelijks op dinsdagavond (19u-20u)

Waar? Dijsegem 1, Merelbeke

Begeleiding: Eddie De Wit

Meer info en data: heidi.dhondt@ merelbeke.be of eddie.de.wit@telenet.be of 09 210 34 10

SAMENLEZEN IN BOEKHANDEL LIMERICK

Tweewekelijks op vrijdagvoormiddag (10.30u-12u)

Waar? Koningin Elisabethlaan 142-148, Gent

Begeleiding: Patricia Maes

Meer info en data: 09 222 17 57 of Soetkin@limerick.be en boekhandel@limerick.be

SAMENLEZEN IN DIENSTENCENTRUM EN SOCIAAL RESTAURANT DE KNOOP  Tweewekelijks op donderdagvoormiddag (10.30u-11.30u)

Waar? Hundelgemsesteenweg 125, Ledeberg  Begeleiding: Caroline Verbruggen Meer info: caroverbruggen@gmail.com

SAMENLEZEN IN LOKAAL DIENSTENCENTRUM SPELTINCX  Tweewekelijks op donderdagnamiddag (14.30u-15.30u)

Waar? Meersemdries 4, 9050 Gent  Begeleiding: Caroline Verbruggen Meer info: caroverbruggen@gmail.com

SAMENLEZEN IN BIBLIOTHEEK MERELBEKE  Tweewekelijks op dinsdagvoormiddag (10.30u-12u)

Waar? Dijsegem 1, Merelbeke  Begeleiding: Kristien Serraes Meer info: heidi.dhondt@merelbeke.be of kristien.serraes@gmail.com of 09 210 34 10

SAMENLEZEN IN BIBLIOTHEEK SLEIDINGE

Driewekelijks op donderdagnamiddag (14u-15.30u)

Waar? Weststraat 31, Sleidinge-Evergem

Begeleiding: Kristien De Vos

Meer info: bibliotheek@evergem.be of 09 216 89 30

SAMENLEZEN IN BIBLIOTHEEK MELLE

Maandelijks op dinsdagavond (19u-20u)

Waar? Kruisstraat 2A, Melle

Begeleiding: Geertrui Walleyn en Nele Sels Meer info: geertrui.walleyn@melle.be en nelesels@gmail.com

SAMENLEZEN IN ONTMOETINGSCENTRUM TER GULDEN CELLE

Driewekelijks op donderdagnamiddag (14u-15.30u)

Waar? Doornzeledries 57, Doornzele

Begeleiding: Brenda De Windt

Meer info en data: brenda.dewindt@ evergem.be of 09 216 89 30

28

SAMENLEZEN IN BIBLIOTHEEK LOCHRISTI

Tweewekelijks op vrijdagvoormiddag (9.30u-11u)

Waar? Koning-Boudewijnlaan 6, Lochristi

Begeleiding: Hilde De Brabander en Petra Bogaert

Meer info en data: petra.bogaert@ lochristi.be of 09 356 60 73

SAMENLEZEN IN LOKAAL DIENSTENCENTRUM DE REINAERT

Tweewekelijks op maandagvoormiddag (10.15u-11.45u)

Waar? Kerkham 3D, Destelbergen

Begeleiding: Maureen Van Waeyenberg

Meer info en data: maureen. vanwaeyenberg@zorgband.be

SAMENLEZEN IN SENIORCITY GENT

Tweewekelijks op woensdagvoormiddag (10u-11.30u)

Begeleiding: Kathleen Van Steenkiste

Meer info: kathleen.vansteenkiste@ demens.nu

SAMENLEZEN VOOR ANDERSTALIGEN  Wekelijks op donderdagavond (18u-19.30u)

Begeleiding: André Vermaerke

Meer info en data: andre.vermaerke@ telenet.be

SAMENLEZEN IN BOEKHANDEL ROKKO

Meer info en data: Coline.Bracke@avansaregiogent.be of 0498 06 12 77

SAMENLEZEN IN VILLA ZOMERNEST, OPEN HUIS VOOR MENSEN DIE KANKER HEBBEN (GEHAD) EN HUN OMGEVING.

Een 10-tal keren per halfjaar op vrijdagnamiddag (14u-15:30u)

Kwakstraat 13, Sint-Martens-Latem

Begeleiding: Diana Maes

Meer info en data: maesdiane@hotmail. com of info@villazomernest.be of 0470 89 39 76

SAMENLEZEN VAN DE BOON SHORTLIST

Eenmalig op woensdag 8 maart 2023 (19u-21u)

Waar? Bibliotheek de Krook, lokaal de Twistappel

Begeleiding: Coline Bracke

Meer info: coline.bracke@avansaregiogent.be

SAMENLEZEN VAN DE BOON SHORTLIST

Eenmalig op woensdag 22 maart 2023 (19u-21u)

Waar? Bibliotheek de Krook, lokaal de Twistappel

Begeleiding: Eva Rousselle

Meer info: coline.bracke@avansaregiogent.be

29
Copyright: Publiek domein

Copyright: Publiek domein

Persoon & Welzijn

Eenzaamheid als uitdaging

In verschillende fases van ons leven kunnen we door een periode van eenzaamheid gaan. Achteraf blijkt soms dat dit alleen-zijn belangrijk was. Vaak zoeken we de oplossing voor onze eenzaamheid bij de ander, maar dat heeft weinig zin. We oefenen met het ontwikkelen van een positieve relatie met onszelf en gaan op zoek naar steunpunten of ankers die ons daarbij kunnen helpen.

4 woensdagvoormiddagen (10.15u-12.45u):

19/4, 26/4 + 3/5, 10/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Sammy Vienne

€ 70 | € 52.50 | € 35 | € 14 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312214

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Mindfulness of aandachtstraining

Mindfulness betekent milde aandacht geven aan de dingen zoals ze zijn, en niet zoals je wil dat ze zijn. Mindfulness kan je helpen om meer bewust te worden van wat je meemaakt. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het beoefenen van mindfulness de levenskwaliteit verhoogt. In deze reeks wordt vooral ervaringsgericht gewerkt. Zo leer je vat te krijgen op wat moeilijkere situaties bij jou teweegbrengen. De reeks is bedoeld voor wie wil ervaren hoe mindfulness kan helpen in het dagelijkse leven, het is geen therapie.

4 donderdagnamiddagen (13.30u-16u): 20/4, 27/4 + 4/5, 11/5 2023

Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken, Hoeksken 29A, Evergem

Marisa Hoslet

€ 65 | € 50 | € 32.50

Code: 2311226

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken

Thuis in je huis | Infosessie

In drukke tijden is het belangrijk een plek te hebben waar je tot rust kunt komen. We bekijken wat bijdraagt tot rust in je huis. Je krijgt tips om op te ruimen en beter te organiseren. Zo komt er meer ruimte en overzicht. We gaan voor een evenwicht tussen opgeruimd en een gezellige chaos. Daarnaast word je geïnspireerd om een persoonlijke leefomgeving te creëren die bij je past. Volgende thema's komen aan bod: minimaliseren, slim organiseren, persoonlijke sfeer en actie.

Vrijdagvoormiddag (9.30u-12u): 28/4 2023

Lokaal Dienstencentrum Zeventiendorpen, Gentpoortstraat 41, Deinze

Marlies Boutens

€ 11 | € 8.50 | € 5.50

Code: 2311223

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum

Zeventiendorpen

30
Copyright: Sophie Nuytten

De waarde van stilte

Wandeling in stilte

Welke stilte ervaren we op een lenteochtend in de stad? Welke waarde krijgt stilte in ons leven? Vindt stilte uitsluitend in onszelf plaats? Hoe kunnen we stilte als een gemeenschappelijk goed in onze samenleving behoeden en bewaren? Na een korte inleiding neemt Genster ons in stilte mee op een wandeling van ongeveer een uur. Nadien volgt een cirkelgesprek over de ervaring van verstilling. Met een kopje kruidenthee.

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 29/4 2023

STAM - Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, Gent

Carine De Wilde

Gratis | Wel vooraf inschrijven

Code: 2312248

I.s.m. Genster - Lokaal platform

Waerbeke vzw

Kindfulness

Een training in zorg en aandacht

Vriendelijkheid, zorg en aandacht zijn geen kwaliteiten die je hebt of niet hebt. Je kan ze ontwikkelen en je kan er steeds beter in worden. Je krijgt inzicht in wat kindfulness is. Door concrete oefeningen word je op weg gezet om het te cultiveren. We (leren) mediteren en onderzoeken hoe dit in het dagelijks leven kan. Voor deze training heb je geen voorkennis of ervaring nodig in meditatie of mindfulness.

4 dinsdagvoormiddagen (9.30u-12u): 2/5, 9/5, 16/5, 23/5 2023

Breathworks vzw, F. Burvenichstraat 162, Gentbrugge

Bart Van den Berghe

€ 65 | € 49 | € 32.50 | € 13 - UiTPASkansentarief regio Gent Code: 2312291

I.s.m. Breathworks vzw

Single zijn

Een last of een kracht?

Deze cursus wil je verder op weg helpen om te komen tot een realistischer beeld van het single zijn. Het vraagt inzet om van je leven als single iets te maken en om de kansen die het single zijn heeft, te benutten. We bieden je geen pasklare oplossingen, maar wel een andere manier van omgaan met je single zijn. Zo kan er meer aanvaarding groeien om van daaruit sterker te staan in het single zijn. Het is geen praatgroep.

3 dinsdagvoormiddagen (9.30u-12.45u): 2/5, 16/5, 23/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Machteld Govaerts

€ 58 | € 43.50 | € 29 | € 11.60 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2311792

I.s.m. Bibliotheek De Krook, PRH vzw

Copyright: Taylor Deas Melesh Copyright: Priscilla du Preez
31
Copyright: Gentster

Bosbaden in het Makegembos

Wil je de natuur ten volle beleven en je dagelijkse spanningen achter je laten? Dan is bosbaden iets voor jou. Door te vertragen en je zintuigen te prikkelen, kom je in het hier en nu. Stap voor stap bewust ademend en goed gegrond, neem je de bosatmosfeer in je op. Zo ontvouwt zich de verbinding met jezelf, de anderen en de natuur. Je voelt je ontspannen, opgeladen en verbonden.

Zaterdagvoormiddag (9.30u-12u): 6/5 2023

Startplaats: Makegembos, Bosstraat 1, Munte

Heidi Rau

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2311045

I.s.m. Cultuurhuis Merelbeke

Op het kruispunt van persoon en werk

Verken je levensloopbaan

Zit er genoeg leven in mijn werk? Of zit er te veel werk in mijn leven? Waar sta ik in mijn loopbaan? Wat is de volgende stap die bij me past? In deze reeks verkennen we – samen met anderen – jouw loopbaanpad, op het snijpunt van persoon en werk. Het is een kans om bij je loopbaan stil te staan, op zo’n manier dat ook de relatie met wie jij bent en wil zijn, in beeld komt. Via gesprek, uitwisseling, creatieve opdrachten, visualisatie en zelfreflectie verkennen we jouw levensloopbaan en wisselen we uit met lotgenoten.

3 donderdagavonden (19.30u-22u): 25/5 + 1/6, 15/6 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Sammy Vienne

€ 49 | € 37 | € 24.50 | € 9.80 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312209

I.s.m. Bibliotheek De Krook

32
Copyright: Publiek domein Copyright: Avansa Regio Gent

Als schaapjes tellen niet meer helpt... En je dromenland

niet binnen mag

Lezing met professor Johan Verbraecken

Slapen, het lijkt iets vanzelfsprekends, maar voor velen is het een nachtmerrie. Toch is soms met eenvoudige middelen het probleem op te lossen. Nadat je deze voordracht gevolgd hebt, krijg je een andere kijk op gezond slapen en ben je in staat een aantal slaapproblemen te begrijpen en zelf aan te pakken. Er is uitvoerig tijd voor vragen, die vervolgens door de spreker worden beantwoord.

Woensdagavond (19.30u-21.30u): 7/6 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Johan Verbraecken

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312262

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Op losse schroeven

Expo psychiatrisch erfgoed en geestelijke gezondheid vandaag

‘Abnormaal’ gedrag werd lange tijd opgesloten in imposante gestichten, maar vandaag reikt psychische zorg ver buiten die muren. Waar staan we vandaag? Wat kunnen we leren uit die geschiedenis? En hoe zetten kunstenaars ons aan het denken? Aan de hand van vijf thema’s (Architectuur, Classificatie, Lichaam & Geest, Verbeelding en Macht & Onmacht) hoor je boeiende verhalen en ga je aan de slag met museumobjecten in het Museum Dr. Guislain.

Donderdagnamiddag (14u-16u): 8/6 2023

Museum Dr. Guislain, J. Guislainstraat 43, Gent

Kristine Timperman

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent |

Toegangsticket niet inbegrepen

Code: 2312297

33
Copyright: Publiek domein Copyright: Publiek domein

copyright: Nathalie Samain

Digitaal & Media

DIGICAFÉ

Voor wie op een laagdrempelige manier zijn/haar eerste stappen in de digitale wereld wil zetten.

Het Digicafé richt zich op digitale beginners en vindt plaats in Bibliotheek De Krook. Telkens staat een bepaald onderwerp centraal. We gaan van start met een korte introductie over dat onderwerp. Daarna oefenen we samen: begeleiders komen langs om je te helpen en je leert ook van elkaar. Je mag je eigen laptop, tablet of smartphone meenemen, maar er staan er ook ter beschikking.

Donderdagvoormiddag (10.15u-12.15u)

Bibliotheek De Krook – lokaal Vos en Haas –verdieping -1, Miriam Makebaplein 1, Gent

Do 30/3:

Hoe maak je een veilig wachtwoord?

(Code: 2311906)

Leer je hoe je een veilig wachtwoord kan maken en hoe je dit kan onthouden.

Do 20/4:

Online openbaar vervoer (Code: 2312252)

Ontdek samen de websites en de apps van de NMBS en De Lijn.

Do 25/5:

WhatsApp en andere communicatie-apps

(Code: 2312247)

Leer populaire communicatie-apps kennen zoals Whatsapp, Facebook Messenger, Viber of Signal.

Do 29/6:

Online routeplanners (Code: 2312249)

Leer zelf je fiets- en wandelroutes samen te stellen met behulp van online routeplanners.

Charly Maes  Gratis | Vooraf inschrijven hoeft niet  I.s.m. Bibliotheek De Krook

34

DIGISTATIE

Voor wie in een infosessie kennis wil maken met een digitaal thema. Een expert licht toe en nadien is er tijd voor vragen. Opgelet: Een digistatie is geen workshop.

Digistatie | Instagram

Instagram is al lang niet meer het kleine zusje van Facebook. De fotoapp is populairder dan ooit. En dat is begrijpelijk: van al die mooie beelden op je smartphone kan je alleen maar vrolijk worden. Bovendien is het een gebruiksvriendelijk en veelzijdig sociaal medium. Leer hoe je een eigen profiel aanmaakt, een foto, video of verhaal post en vrienden kan volgen. Ontdek daarnaast hoe Instagram heel wat inspiratie kan bieden voor recepten, reizen of je creatieve projecten.

Donderdagnamiddag (14u-16u): 23/3 2023

Lokaal Dienstencentrum Zeventiendorpen, Gentpoortstraat 41, Deinze

Keltoume Raes

€ 10 | € 7.50 | € 5

Code: 2311896

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum

Zeventiendorpen

Digistatie | Fietsen wandelroutes online uitstippelen

We demonstreren sites waarmee je zelf een route kan uitstippelen en hoe je die route dan kan overzetten naar je smartphone of GPS. We zoeken uit of je de computer thuis kan skippen en ineens alles op je smartphone kan plannen. We ontdekken het aanbod aan routes die je kant-en-klaar online kan downloaden en bekijken routeplanners die gebruik maken van knooppunten.

Merelbeke

Dinsdagavond (19.30u-21.30u): 28/3 2023

Bibliotheek Merelbeke, Dijsegem 1, Merelbeke

Luc Peeters

€ 5 | € 4 | € 2.50 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2311083

I.s.m. Bibliotheek Merelbeke

Aalter

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 27/4 2023

ArtA'A, Stationsplein 25, Aalter

Luc Peeters

€ 10 | € 7.50 | € 5

Code: 2311084

I.s.m. Bibliotheek Aalter

Digistatie | Cinema online

We verkennen het online filmaanbod met een overzicht van commerciële (bv. Netflix) én cinefiele (bv. Mubi) streamingdiensten wereldwijd. We bekijken zoekinstrumenten om in het streamingkluwen je weg te vinden, kijken naar films in het publieke domein, gratis aanbod van filmmusea en openbare omroepen en gespecialiseerde webshops waar je klassiekers of moeilijk te vinden films kan aanschaffen.

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 29/4 2023

Bibliotheek Evergem, Bibliotheekstraat 12, Evergem

Tim Deschaumes

€ 5 | € 4 | € 2.50

Code: 2311207

I.s.m. Bibliotheek Evergem, Cultuurcentrum Evergem

35
Copyright: Publiek domein copyright: Publiek domein

Digistatie | Wat als gamen een probleem wordt? Survivalgids voor ouders

Gamen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Tijdens deze gespreksavond bekijken we welke factoren een invloed hebben op de ontwikkeling van gameproblemen, een problematiek die aan een opmars bezig is. We staan uitdrukkelijk stil bij de nieuwe ontwikkelingen binnen de game industrie die verslaving in de hand werken. Tot slot bekijken we hoe je als ouder gameproblemen bij je kinderen kan voorkomen of oplossen.

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 4/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Simon De Winter

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312243

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Digitaal.Talent@Gent

Digistatie | Betalen met je smartphone

Sinds zowat alle betaalterminals zijn uitgerust met NFC-lezers, zijn we massaal 'contactloos' beginnen te betalen. Daarnaast is ook het gebruik van QR-codes een populaire manier van contactloos betalen. Heb je van iemand geld tegoed? Ook dat kan geregeld worden met smartphone en QR-code. In deze sessie overlopen we de verschillende technieken en mogelijkheden om contactloos en 'mobiel' met je smartphone te betalen. We staan natuurlijk ook stil bij veiligheidsaspecten.

Dinsdagnamiddag (13.30u-15.30u): 9/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Evy Vandewalle

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312282

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Digitaal.Talent@Gent

Digistatie | Podcasts zoeken en maken

Waar vind je interessante podcasts? Hoe kun je die beluisteren? Hoe is zo'n podcast gemaakt? Welkom in de wondere wereld van podcasts! Blooshoofd is een educatief collectief van radio- en podcastmakers. Daarnaast zijn velen van hen ook actief als radiomaker binnen Urgent.fm. Naast een hoop luistertips en praktische informatie krijg je ook een uitgebreide checklist van zaken waar je rekening mee moet houden voor je aan de slag kan om zelf een podcast te maken.

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 13/5 2023

Bibliotheek Landegem, Stationsstraat 20, Landegem

Bert Van Helleputte, Jonas Vermeulen

€ 5 | € 4 | € 2.50

Code: 2311338

I.s.m. Bibliotheek Merelbeke, Blooshoofd vzw

36
Digistatie | Wat als gamen een probleem wordt? Digistatie | Betalen met je smartphone copyright: Publiek domein Copyright: Jonas Leupe

copyright: Publiek domein

Dokter Google: op zoek naar betrouwbare gezondheidsinfo

Wil je zelf op zoek gaan naar informatie over je eigen gezondheid? Dan is het gebruik van internet erg handig. Als je een kwaaltje hebt of je wil gezonder leren leven, dan kan je dit snel even googelen. ‘Dokter Google’ dus. Hoe zorg je ervoor dat de informatie die je vindt betrouwbaar is en hoe vermijd je dat je in valkuilen trapt? In deze Digistatie leer je tools en handvaten kennen om zelf te beslissen welke online informatie betrouwbaar is en welke niet.

Zaterdagvoormiddag (10.15u-12.15u): 13/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Delfien Van Dyck, Muguet Koobasi

Gratis | Wel vooraf inschrijven

Code: 2312245

I.s.m. COMON, Kenniscentrum Gezondheidszorg

Gent

Digistatie | Sociale media

De meest bekende sociale media zijn Facebook, Twitter en Instagram. In deze demo wordt getoond wat het verschil is tussen al deze sociale media, hoe je ze kunt koppelen aan elkaar en of het voor jou zinvol is om er gebruik van te maken.

Dinsdagnamiddag (13.30u-15.30u): 23/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Evy Vandewalle

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312283

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Digitaal.Talent@Gent

37
Copyright: Getty Images I N SAMEN W E R KING M E T I N SAMEN W E R KING M E T

DIGITAAL MAKEN

Digitaal maken | Introductie lasersnijden

Lasersnijden is een moderne technologie waarmee je heel nauwkeurig vormen graveert en uitsnijdt. Met een lasercutter kan je de meest uiteenlopende objecten creëren. Tijdens de workshop ontdek je meer over deze boeiende techniek en ga je hands-on een speelse houten theelichthouder maken. Voorkennis: je volgde de introductie ‘Tekenen met Inkscape’ of je hebt enige kennis van digitaal vectortekenen. Zo mogelijk breng je je eigen laptop mee met het programma Inkscape daarop geïnstalleerd.

Maandagavond (19u-21.30u): 3/4 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

STEAM edutrainer

€ 20 | € 15 | € 10 | € 4 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2311919

I.s.m. Bibliotheek De Krook, De Creatieve STEM en Ingegno, Digitaal.Talent@Gent

copyright: Publiek domein

Digitaal maken | Introductie snijplotten

Tijdens deze workshop zoom je in op de kunst van het snijplotten en sjabloons maken. Met de snijplotter in het makerslab van de Krook kun je onder andere vinylstickers snijden. Je leert hoe je je ontwerp digitaliseert en de snijplotter gebruikt. Ook leer je de verschillende materialen kennen die je kunt gebruiken voor of combineren met deze techniek. Aan het einde van de workshop heb je je eigen sticker gemaakt voor gebruik bij glasetsen! Voorkennis: je volgde de introductie ‘Tekenen met Inkscape’ of je hebt enige kennis van digitaal vectortekenen.

Maandagavond (19u-21.30u): 8/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

STEAM edutrainer

€ 20 | € 15 | € 10 | € 4 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312253

I.s.m. Bibliotheek De Krook, De Creatieve STEM en Ingegno, Digitaal.Talent@Gent

Digitaal maken | Arduino beginnersproject

Arduino is een eenvoudige microprocessor die je in allerlei projecten kan gebruiken. We ontdekken samen hoe een breadboard je daarbij helpt. Daarna verkennen we de blokkencode van Ingegno.be en we experimenteren ermee. Voor deze workshop is basis computerkennis vereist. Indien je je eigen laptop meebrengt, installeer op voorhand de software Arduino IDE, gratis af te halen vanuit arduino.cc .

3 maandagavonden (19u-21.30u): 12/6, 19/6, 26/6 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

STEAM edutrainer

€ 60 | € 45 | € 30 | € 12 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312256

I.s.m. Bibliotheek De Krook, De Creatieve STEM en Ingegno, Digitaal.Talent@Gent

copyright: Publiek domein

38

CURSUSSEN

Voor wie zich wil verdiepen in een programma, app of digitale trend. Je werkt interactief in kleine groep met laptop of tablet.

Google cloud optimaal gebruiken

De Google cloud biedt heel wat toepassingen. In deze workshop maken we je contacten, agenda en mail beschikbaar op al je toestellen. We maken mappen en documenten, slaan ze op, delen ze en digitaliseren ze in Google Drive. We synchroniseren je foto's op je smartphone met je laptop, we bewerken ze, maken albums en delen ze met anderen in Google Foto's. We maken backups in Google Drive en Google Foto's en gebruiken Google Keep om je to do's en notities in onder te brengen. Breng je eigen laptop met Windows 10 of 11 EN een Android smartphone mee.

3 dinsdagnamiddagen (13.30u-16.30u): 18/4, 25/4 + 2/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Evy Vandewalle

€ 59 | € 44.50 | € 29.50 | € 11.80 -

UiTPAS-kansentarief regio Gent Code: 2311901

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Digitaal.Talent@Gent

Vlot werken met Facebook

Meer dan de helft van de Belgen maakt gebruik van Facebook om contact te houden met vrienden. Je kan foto's en video's delen, interessante links doorspelen, evenementen ruchtbaarheid geven, enzoverder. Wat je op Facebook plaatst, is echter niet gemakkelijk af te schermen van een breder publiek. Je leert heel wat functies van Facebook kennen. Breng je laptop en oplader mee.

3 woensdagnamiddagen (14u-17u): 26/4 + 3/5, 10/5 2023 Lokaal Dienstencentrum De Merelaar, Kloosterstraat 24b, Merelbeke

Evy Vandewalle

€ 59 | € 44.50 | € 29.50 | € 11.80 -

UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2311068

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum De Merelaar

Websites bouwen met WordPress

Met Wordpress.com bouw je websites. Van alle platforms om websites te bouwen steekt Wordpress erbovenuit door zijn gebruiksgemak, hedendaagse look en de mogelijkheden om een band op te bouwen met je volgers. Aan de hand van praktische voorbeelden bouw je in deze cursus stap voor stap je eigen website op. Breng je laptop en oplader mee.

3 zaterdagvoormiddagen (9.30u-12u): 29/4 + 6/5, 13/5 2023

Bibliotheek Deinze, Gentpoortstraat 1, Deinze

Dries Taveirne

€ 49 | € 37 | € 24.50

Code: 2311137

I.s.m. Bibliotheek Deinze

Smartphonefotografie en nabewerking met Snapseed

Naast fotografische tips krijg je ook een kort overzicht van populaire fotografieapps. Je leert hoe je je foto's automatisch kan back-uppen in de cloud. Tijdens de tweede sessie focussen we op de app Snapseed om foto's na te bewerken. Je raakt vertrouwd met bijsnijden, perspectiefverandering, de correcte zwartwitinstelling, portretinstellingen, dubbele belichting, ... Na de correcte nabewerking exporteren  we de foto’s naar de juiste bestemming.

Oosterzele

2 maandagavonden (19.30u-22u): 8/5, 15/5 2023

Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13, Scheldewindeke-Oosterzele

Rudi Debruyne

€ 24 | € 18 | € 12

Code: 2311127

I.s.m. Bibliotheek Oosterzele

Merelbeke

2 woensdagavonden (19.30u-22u): 31/5 + 7/6 2023

Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, Merelbeke

Rudi Debruyne

€ 24 | € 18 | € 12 | € 4.80 -

UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2311126

I.s.m. Cultuurhuis Merelbeke

39
Copyright: Publiek domein copyright: Publiek domein

Fake News | Een interactieve lezing

Tijdens deze interactieve lezing nemen we je mee in de wereld van ‘fake news’: nieuws dat bewust wordt gemaakt en verspreid om ons te misleiden om politieke of financiële redenen. Aan de hand van concrete cases en tips leren jullie fake news te herkennen en werpen we een blik op de toekomst van ‘fake news’.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 8/5 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Edward De Vooght, Jan Boesman

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312274

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Arteveldehogeschool

Deepdive into Deepfakes | Een interactieve lezing

Een opmerkelijke kerstspeech van Queen Elisabeth, een zingende Tom Cruise, voormalige trainers die de Rode Duivels aanmoedigen en de gekende waarschuwing van Obama: mogelijk zag je de afgelopen maanden enkele deepfakes passeren. Maar wat is een deepfake nu eigenlijk? Welke soorten deepfakes bestaan er? Wat zijn de gevaren én mogelijkheden van deepfakes en hoe maak je er nu zelf één?

Maandagavond (19.30u-21.30u): 12/6 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Edward De Vooght, Jan Boesman

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312277

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Arteveldehogeschool

40
copyright: Publiek domein copyright: Envato

FILM FESTIVAL GENT TALKIES

In de Talkies, de maandelijkse talkshow van Film Fest Gent in de inspirerende setting van Bibliotheek De Krook, praat één centrale gast uit de culturele wereld met Patrick Duynslaegher over de films of de filmervaringen van zijn of haar leven. Na het gesprek krijgt de bibliotheekbezoeker de kans om vragen te stellen aan de gast van de avond.

Robin Pront

Wat een boerenjaar voor regisseur-scenarist Robin Pront. Al jaren wilde hij een film draaien over de beruchte discotheek Zillion en zijn eigenaar Frank Verstraeten, maar ook hij had moeilijk kunnen voorspellen dat Zillion een absoluut kassucces zou worden met nu al meer dan 500.000 bezoekers in België. In 2015 debuteerde Pront met D'Ardennen, een gitzwarte Vlaamse film noir die in première ging op Film Fest Gent en nadien zeven Ensors in de wacht sleepte.

Donderdagavond (19.30u-21u): 30/3 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent Robin Pront, Patrick Duynslaegher Gratis | Wel vooraf inschrijven

Code: 2311603

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Film Fest Gent Inschrijvingspunt: www.filmfestival.be

Angelo Tijssens

Als er één Vlaamse scenarist de afgelopen jaren op het voorplan is verschenen, dan is het wel Angelo Tijssens, de succesvolle pen achter de met prijzen overladen films van Lukas Dhont: Girl (2018) en Close (2022).

Donderdagavond (19.30u-21u): 27/4 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Angelo Tijssens, Patrick Duynslaegher

Gratis | Wel vooraf inschrijven

Code: 2311604

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Film Fest Gent

Inschrijvingspunt: www.filmfestival.be

Matteo Simoni

Acteur Matteo Simoni is nog altijd maar 35, toch heeft de Belg met Italiaanse roots al een rijke filmografie. Het grote publiek leerde hem kennen bij zijn vertolking van een jonge Rocco Granata in de film Marina. Op het kleine scherm wist hij zich te vereeuwigen als de hilarische Simon 'Smos' Vos in Safety First. Zijn carrière is nooit gestopt met steil bergop te gaan. Vorig jaar mocht hij meefeesten in het felgesmaakte Zillion van Robin Pront.

Donderdagavond (19.30-21u): 1/6 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Matteo Simoni, Patrick Duynslaegher

Gratis | Wel vooraf inschrijven

Code: 2311605

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Film Fest Gent

Inschrijvingspunt: www.filmfestival.be

41
niem ypoC r
ypoC r
streagoBsaB:thgi
streagoBsaB:thgi

TERUGBLIK

Praten over taal in de zorg

In De Krook vond eind januari het experimentcafé over meertalige zorg van Comon plaats. Comon is een open laboratorium waar wetenschappers en technologen samenwerken met Gentenaars om van Gent een betere, aangenamere en wijzere stad te maken.

Gentenaars kregen tijdens het experimentcafé de kans om RingMe uit te testen. RingMe is een afsprakenrobot die de patiënt opbelt met een geautomatiseerde boodschap in de taal van de patiënt (voorlopig in het Arabisch, Nederlands en Turks).

MEERTALIGE ZORG?

Comon werkt dit jaar rond verstaanbare zorg. Een taalbarrière kan de kwaliteit van de zorg verhinderen. Comon organiseerde tijdens het experimentcafé gelijktijdig verschillende activiteiten rond taal. In het Arabisch, Nederlands en Turks filosofeerden, praatten en droomden Gentenaars over hoe meertalige zorg er zou kunnen uitzien. “Sommige dokters gebruiken een laptop om hen te helpen wat ik zeg te begrijpen, dat vind ik zeer fijn.” Ondertussen maakte Zahra Eljadid live illustraties over deze dromen.

PRAKTISCH:

Meer weten over Comon en alle wijze activiteiten? www.comon.gent

42
Copyright: Studio Edelweiss I N SAMEN W E R KING M E T I N SAMEN W E R KING M E T Copyright: Studio Edelweiss Copyright: Studio Edelweiss Copyright: Studio Edelweiss

TERUGBLIK

De jongens van Vila Cruzeiro

Onze collega Fabienne Haerinck trok eind 2021 naar Brazilië en draaide er de documentaire ‘De jongens van Vila Cruzeiro’. Die werd uitgezonden in ‘De Nomaden’ op Canvas. Eind vorig jaar vlogen vier van de jongens speciaal over naar België om hun verhaal te doen. Fabienne vertelt ons hoe het allemaal begon en hoe zij de periode met de Braziliaanse jongeren hier ervaren heeft.

Fabienne Haerinck: “Dertien jaar geleden wou ik de andere kant van de wereld zien. Ik belandde in Vila Cruzeiro, één van de honderden favela’s van Rio de Janeiro - Brazilië. Ik leerde er de kinderen kennen en dook in hun leefwereld. Een heerlijke tijd had ik met hen. Maar er was een keerzijde. Politiegeweld door de ‘war on drugs’ was er schering en inslag. De jaren gingen voorbij en de situatie werd erger. Ik zag hoe deze prachtige kinderen opgroeiden in een samenleving waar zij amper kansen kregen. Heel wat jongens kwamen in de drugstrafiek terecht en tientallen onder hen werden door de politie vermoord.

Toen journalist en documentairemaker Roel Nollet samen met Rudi Vranckx een oproep deed naar verhalen over het leven van kinderen aan de evenaar, stelde ik mij kandidaat.

Het verhaal van deze kinderen moest verteld worden. In oktober 2021 trokken Roel en ik naar Vila Cruzeiro om de documentaire ‘De jongens van Vila Cruzeiro’ te maken.”

RAPPERS IN NIEUW GENT

Haerinck: “Enkele van de kinderen van toen waren rappers geworden. Ik vroeg hen om een stuk slam poetry te maken over hoe het is om als kind op te groeien in de favela’s. We zouden de jongens een plek geven in de documentaire. En ik vatte het plan op hen uit te nodigen naar België. Zij zouden de stem vertolken van hun volk.”

“Met zijn vieren kwamen ze naar hier: Luan, Vinicius, André en Natan. We organiseerden een vertoning voor het personeel van stad Gent en namen deel aan het Festival van de Gelijkheid. We toonden de docu in Larf vzw, waar de gasten het publiek trakteerden op een optreden en we trokken naar het jeugdhuis van Nieuw Gent. We verkenden Brussel, Parijs en Amsterdam. We kregen een bokstraining van Europees bokskampioen Ismaïl Abdoul, de jongens mochten hun verhaal doen in het programma Radio Taxi van Urgent.fm en we werden door de Gentse rapper Fatih Devos uitgenodigd in de studio van de Armste Week. De

43
Ze trokken naar Gent, Brussel, Parijs en Amsterdam.

gasten doken ten slotte de muziekstudio in om een plaat te maken met Haytham en Mert, jongeren van hier. ‘Nieuw Gent’ doopten ze het nummer. Een ode aan de fantastische gasten die ze in het jeugdhuis hadden ontmoet.”

WAR ON DRUGS

Haerinck: “De boodschap van de Braziliaanse jongeren? De war on drugs heeft gefaald. Niemand is er ooit beter van geworden. Investeer als overheid in kansen. Investeer in onderwijs, cultuur en kunst. Dergelijke doorgedreven vormen van repressie helpen niet. De war on drugs is een voorwendsel om bepaalde bevolkingsgroepen in het gareel te houden en hen op een gewelddadige manier te onderdrukken. Minder dan één procent van de mensen uit de favela’s is betrokken in de drugshandel, maar wanneer de politie met zwaar geschut het gebied binnenvalt, betaalt iedereen daar de prijs voor. En dergelijke mechanismen gelden voor élke war on drugs, overal ter wereld.”

“Vinicius hield zijn blik strak op het publiek gericht: ‘Mijn vader was een hardwerkend mens. Op een dag wandelde hij voorbij een controlepost van de politie. De politie riep dat hij halt moest houden. Vooraleer mijn vader de kans kreeg zich om te draaien, kreeg hij drie kogels in zijn rug.

Ik was 9 jaar. Mijn wereld viel in duigen. Sindsdien heb ik honderden motieven gehad om te revolteren en in de drugshandel te gaan. Maar ik kies ervoor te leven. Kunstmijn muziek - zorgt ervoor dat ik mijn focus behoud. Dus ik vraag, ook aan de overheid van België, om voldoende te investeren in de jongeren uit de armere buurten. Er zit daar zo veel talent. Geef ze kansen. Geef ze een focus. Investeer in kunst en cultuur. Het kan levens redden’, getuigde hij.”

PRAKTISCH:

‘De jongens van Vila Cruzeiro’ is een documentaire van Fabienne Haerinck en Roel Nollet, een productie van internationaal journalistencollectief ‘The Redhorse Collective’ en gemaakt met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek, Equator vzw en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. De jongeren maakten de reis naar België met de steun van de Stichting Liedts-Meesen en de vele giften. De korte versie van de docu (26 min.) is te bekijken op VRT MAX, De Nomaden, afl. van 15 oktober 2022. Heb je interesse om een vertoning te organiseren van de lange versie (60 min.) met nagesprek i.s.m. Avansa? Neem dan contact op met fabienne.haerinck@avansa.be.

44
De jongeren vertellen hun verhaal in het jeugdhuis van Nieuw Gent. Ze kregen een bokstraining van Europees bokskampioen Ismaïl Abdoul. Wil je meer weten over de jongeren en hun rapcollectief? Volg dan hun Instagram-account 'phgang.zn'.
“De boodschap van de Braziliaanse jongeren? De warondrugs heeft gefaald”

Medewerkersfeest Avansa regio Gent

Op zondag 11 december verzamelden we in Eethuis Toreke voor een gezellig samenzijn met de collega’s, vrijwilligers en freelance lesgevers van Avansa regio Gent. Het werd een middag met goede babbels, een speech van onze coördinator Steve Maes, een optreden van Elke Leyman, een bingo en lekkere vegan fingerfood. Ondertussen zijn we al bezig met de volgende editie te plannen!

45 TERUGBLIK

“Het filocafé in de gevangenis gaat me absoluut bijblijven”

Gesprek met stagiaire Babette

Babette was maar liefst 22 weken lang stagiaire bij Avansa regio Gent. Op het moment dat we haar aan jullie voorstellen, zit haar stageperiode er helaas op. Toch konden we de kans om haar een laatste keer te spreken en te bedanken niet aan ons voorbij laten gaan.

Babette is 21 en koos zowel voor haar eerste als haar tweede stage voor Avansa als stageplaats. Doorheen een periode van 22 weken maakte ze kennis met onze organisatie, en stilaan nam ze een divers takenpakket op zich. Zo volgde ze een opleiding SamenLezen, waardoor ze daarna de SamenLeesgroep ‘De stem van de herfstregen’ kon begeleiden. Ook werkte ze mee aan de interculturele ontmoetingsgroep Dzjambo, waardoor ze vertrouwd raakte met alle vrijwilligers en activiteiten die hieronder vallen. Wij vroegen ons af hoe Babette terugkijkt op deze periode. Wat neemt ze mee uit deze ervaring? En door wat werd ze verrast? En zal zij het net zo missen als wij haar zullen missen?

Wat was doorslaggevend in je keuze voor Avansa regio Gent als stageplaats?

Babette: “Na een gesprek met mijn stagementor was de conclusie dat ik vooral zou uitkijken naar organisaties met een educatief en sociaal doel. Op de lijst van mogelijkheden sprong Avansa er voor mij uit. Ik onderzocht de website en maakte kennis met jullie aanbod dat zowat alle interesses van eender wie leek te kunnen aanspreken. Wat me finaal overtuigde, was dat ik bij Avansa nog helemaal niet hoefde te kiezen voor een bepaalde interesse om verder in te gaan. Alle opties waren bij jullie in huis aanwezig. Doorheen mijn stage is dan duidelijk geworden dat doelgroepwerking me echt ligt. De samenwerking met de mensen van Dzjambo en met de deelnemers aan de filocafés maakte dat echt duidelijk.”

Je was betrokken bij heel wat verschillende projecten en daaraan gelinkte activiteiten. Is er in al deze ervaringen één moment dat je absoluut zal bijblijven?

Babette: “Dat is voor mij het filocafé in de gevangenis. Alex Klijn trad hier op als filosoof en ging in gesprek met mensen die in de gevangenis geïnterneerd zijn. Ik vond het enorm krachtig om deze mensen aan het woord te horen, net omdat zij meestal geen stem krijgen. Zij gaven zelf ook aan dat deze activiteit één van de enige was die hen echt in contact

Door mijn deelnames aan de SamenLeesgroepen en het volgen van de opleiding, heb ik kunnen ervaren wat de grote meerwaarde van deze momenten is. Vroeger had je me misschien eerder een scepticus kunnen noemen, maar nu zou ik SamenLezen overal willen aanbevelen. Het brengt iets teweeg bij de deelnemers. En, heel mooi meegenomen: Ik ben er weer meer door beginnen lezen. Genieten van literatuur heeft door SamenLezen opnieuw een grotere plaats in mijn leven gekregen.”

Wat zal je missen als je stage hier straks afloopt? En waarom?

bracht met anderen en actief hun herstel bevorderde. Doorheen deze samenkomst voelen ze dat ze langzaam weer deel kunnen uitmaken van de samenleving. Dat ik dit moment kon bijwonen, vond ik net daarom enorm fijn. Daarnaast werd ik doorheen hun aangrijpende verhalen ook geconfronteerd met hun realiteit. Met het feit dat hun omstandigheden zich zo ver, en tegelijkertijd zo dicht bij mijn leefwereld afspelen.”

Zijn er dingen die je verrast hebben tijdens je stage?

Babette: “Wat me het meest verrast heeft, is SamenLezen. Zelf lees ik heel graag, maar het was wat verwaterd op het moment dat ik aan m’n stage begon. Voor mijn eerste deelname aan SamenLezen had ik niet kunnen inschatten wat voor een impact dit kan hebben op mensen.

Babette: “Absoluut het gehele team. Het is zo’n warme groep om in terecht te komen. Ik had van bij het begin het gevoel dat ik welkom was, en dat ik vragen mocht stellen. De sfeer is hier geweldig. Er wordt gelachen en af en toe zelfs eens gedanst. Weinig, maar dat het gebeurt, dat zegt toch iets? Daarnaast ga ik het ook missen om deel te nemen aan de activiteiten in de gevangenis. Ook de activiteiten van Dzjambo zal ik missen, maar daar kan je sneller in terecht komen via een andere weg. In de gevangenis kom je niet zo makkelijk binnen. Ik vind dat zo’n belangrijk werk, wat daar gedaan wordt.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Babette: “De komende maanden moet ik eerst nog wat lessen volgen alvorens ik mijn diploma officieel op zak heb. In de zomermaanden zou ik graag eens een verre reis maken. Daarna hoop ik een keuze te hebben gemaakt in wat ik nog zou willen bijstuderen, want dat zou ik toch echt graag doen. Momenteel denk ik aan criminologie, omdat gedetineerden als doelgroep mij in mijn stage echt geraakt hebben. Maar mezelf kennende, kan dat ook nog een heel andere keuze worden. (lacht)”

46 TERUGBLIK
“Genieten van literatuur heeft door SamenLezen opnieuw een grotere plaats in mijn leven gekregen”

INSCHRIJVEN BIJ AVANSA REGIO GENT

Een vlot verloop van de inschrijvingen op onze activiteiten is erg belangrijk voor de goede service die wij onze deelnemers willen bieden. Op basis van het aantal inschrijvingen bepalen wij of een activiteit doorgaat of niet. Jouw inschrijving kan hiervoor doorslaggevend zijn.

HOE SCHRIJF IK ME

IN?

2

Je krijgt een zoekbalk waar je op titel kan zoeken. Klik de activiteit aan waarvoor je wilt inschrijven.

Gebruik bij voorkeur de internetbrowser Google Chrome en surf dan naar www.avansa-regiogent.be 1 Klik op ‘activiteiten’. 3

Je ziet meteen of er nog beschikbare plaatsen zijn. Druk op de knop ‘inschrijven’.

47

4

De knop ‘inschrijven’ brengt je naar de inlogpagina van het winkelmandje.

5a

Heb je nog geen account? Druk dan op ‘Nog geen account?’ en vul de nodige gegevens in en klik op de oranje knop ‘registreer’.

Heb je wel een account? Log dan in met jouw e-mailadres en paswoord.

5b

Ben je je paswoord vergeten? Klik dan op ‘paswoord vergeten’. Je krijgt een mail met daarin een link om opnieuw je paswoord in te stellen. 6

Nu ben je in het winkelmandje. Is dit de enige activiteit waarvoor je wilt inschrijven? Accepteer dan de voorwaarden en klik op online betalen

48
HOE LOG IK IN?

EXTRA VRAGEN BIJ ONLINE INSCHRIJVEN

HOE KAN IK MIJN TARIEF AANPASSEN?

Ga naar je openstaande inschrijving in je winkelmandje en klik op het potloodje ‘bewerk’. Kies nu het juiste tarief door het juiste bolletje te selecteren en klik op ‘update deelnemer’. (Opgelet: indien je rechtsonder klikt op ‘sluiten’, wordt je tariefkeuze geannuleerd).

HOE KAN IK MEERDERE PERSONEN INSCHRIJVEN VOOR EEN ACTIVITEIT?

Ga naar je openstaande inschrijving en klik op ‘extra deelnemers toevoegen’. Geef de naam, voornaam, het e-mailadres en tarief in en klik op ‘voeg deelnemer toe’. (Opgelet: indien je rechtsonder klikt op sluiten, wordt de persoon opnieuw verwijderd).

HOE KAN IK INSCHRIJVEN VOOR MEERDERE ACTIVITEITEN?

Klik in je winkelmandje bovenaan rechts op ‘terug naar website’ en ga naar de volgende activiteit waarvoor je wil inschrijven De activiteit wordt dan in je winkelmandje toegevoegd aan je openstaande inschrijvingen.

IK KAN NIET ONLINE BETALEN, WAT NU?

Klik onderaan bij je inschrijving op de oranje knop ‘winkelmandje tijdelijk bewaren’ en neem de eerstvolgende werkdag contact op met Avansa regio Gent. Wij bezorgen jou dan de betalingsgegevens.

HOE KAN IK EEN INSCHRIJVING VERWIJDEREN UIT MIJN WINKELMANDJE?

Ga naar je openstaande inschrijving en klik op het vuilbakje onder ‘verwijder’. Klik nadien op de knop ‘bevestig’.

NOG VRAGEN?

Ook onze onthaalmedewerkers staan voor je klaar tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9u tot 12.30u en van 14u tot 16u. Gesloten op woensdagen vrijdagnamiddag). 09 224 22 65  of info@avansa-regiogent.be

49

Bij onvoldoende inschrijvingen kunnen we de activiteit annuleren. Dan storten we jouw inschrijvingsgeld meteen terug.

VOLZET

Voor de meeste activiteiten is het aantal deelnemers beperkt: dat komt de kwaliteit ten goede. Als een activiteit volzet is, komt je naam op een wachtlijst en word je persoonlijk verwittigd van zodra er een plaatsje vrijkomt.

CURSUSPLAATS

Het adres waar de cursus plaatsvindt staat bij elke activiteit vermeld.

STANDAARDPRIJS EN KORTING

Avansa regio Gent hanteert verschillende kortingstarieven op de standaardprijs

De reductieprijs geldt voor:

• studenten (18+) met een geldige studentenkaart en een voltijds leerplan: je vermeldt bij je inschrijving dat je student bent en bezorgt ons vóór de activiteit via mail een kopie van jouw studentenkaart

• mensen die in een moeilijke financiële situatie zitten: Contacteer ons op 09 224 22 65 voor meer informatie.

De sociale prijs geldt voor:

• mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en die niet in Gent wonen: op het kleefbriefje van jouw ziekenfonds bekijk je de risicocode. Dat is de code met drie cijfers voor en drie cijfers na de schuine streep. Als het derde cijfer voor de schuine streep een 1 is (…1/…), heb je recht op onze korting. Je vermeldt dat bij de inschrijving en bezorgt ons vóór de activiteit een kleefbriefje. Dit kan ook een foto of scan zijn die je per mail doorstuurt. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en woon je wel in Gent? Dan kan je beroep doen op het UiTPAS-kansentarief (zie verder).

• werkzoekenden in en buiten Gent: je vermeldt bij je inschrijving dat je werkzoekende bent en bezorgt ons vóór de activiteit een kopie van jouw stempelkaart.

Voor sommige activiteiten werken we met een UiTPAS Regio Gent. Voor meer info hierover, blader door naar pagina 60.  Daarnaast is er een UiTPAS met Kansentarief Regio Gent. Die geldt voor inwoners van Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle en Lochristi met recht op een verhoogde tegemoetkoming of die in schuldbemiddeling zijn. Dit houdt in dat je 80% korting krijgt op de standaardprijs. Om hiervan te kunnen genieten, duid je UiTPAS-kansentarief regio Gent aan bij de inschrijving en vul je het UiTPAS-nummer in, dat je op de UiTPAS kan terugvinden.

PRIJSVERSCHIL

Identieke cursussen kunnen in prijs verschillen als die op verschillende plaatsen worden gegeven omdat sommige gemeentebesturen en/of andere partners tussen komen in de kostprijs van een activiteit. Avansa regio Gent kan dan de deelnemersprijs verlagen. Een greep uit de partners die recent tussenkwamen in de deelnemersprijs: gemeentebestuur Evergem, gemeentebestuur Deinze, gemeentebestuur Merelbeke, gemeentebestuur Oosterzele, Cultuuroverleg Meetjesland. Wij danken hen voor hun bijdrage.

ANNULERING

• Kan een activiteit niet doorgaan door de huidige coronamaatregelen? Dan betalen we jou het inschrijvingsgeld terug.

Verwittig ons ALTIJD als je niet deelneemt aan een activiteit waarvoor je was ingeschreven.

• Als je definitief bent ingeschreven en zonder schriftelijke verwittiging (brief, e-mail) toch niet deelneemt, kunnen wij het inschrijvingsgeld niet terugstorten.

• Als je minstens 10 werkdagen voor de start van de cursus verwittigt, of als je in geval van overmacht een bewijsstuk voorlegt, dan storten wij de bijdrage terug, verminderd met 15 procent administratiekosten.

BEWIJS VAN AANWEZIGHEID

Je kan een bewijs van aanwezigheid en betaling ontvangen. Contacteer ons hiervoor per mail of telefonisch.

TOEGANKELIJKHEID

In Bibliotheek De Krook zijn alle lokalen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Sommige activiteiten vinden elders plaats. Contacteer ons als je vragen hebt over de toegankelijkheid van deze lokalen. Aarzel ook niet om ons te contacteren wanneer je omwille van een visuele of auditieve beperking aangepaste ondersteuning nodig hebt om een activiteit te volgen.

OPENINGSUREN VAN HET SECRETARIAAT

Elke voormiddag van 9u tot 12.30u en elke namiddag van 14u tot 16u zijn we telefonisch bereikbaar, behalve op woensdag- en vrijdagnamiddag. Voor inschrijvingen en/of inlichtingen blijven we ook bereikbaar via de website en via mail.

Meer informatie  Avansa regio Gent vzw

Visserij 106/1, 9000 Gent

Telefoon: 09 224 22 65

E-mail: info@avansa-regiogent.be

Website: www.avansa-regiogent.be

Rekeningnummer: IBAN BE40 0014 2764 2663

50 VERDERE INFO

Met je UiTPAS REGIO GENT bij Avansa regio Gent

WAT IS UITPAS?

UiTPAS Regio Gent is een digitale kaart waarmee je aan cultuur, sport of jeugdactiviteiten kan doen. Je kan met de kaart UiTpunten sparen. Die kan je dan omruilen voor korting, een cadeau of een ander voordeel.

VOOR WIE IS UITPAS REGIO GENT?

Zowel Gentenaars als niet-Gentenaars kunnen UiTPAS Regio Gent gebruiken. Een paar jaar geleden sloten de gemeenten Destelbergen en Merelbeke zich aan bij UiTPAS Gent en sinds januari 2020 kwamen ook Melle en Lochristi erbij. De 5 gemeenten vormen samen UiTPAS Regio Gent. Met UiTPAS Regio Gent hebben pashouders een kaart in handen waarmee ze op meer dan 150 plaatsen in Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle en Lochristi punten kunnen sparen en van voordelen kunnen genieten.

1. De gewone UiTPAS: hiermee betaal je het gewone standaardtarief, maar kan je wel punten sparen die je kan inruilen voor bepaalde activiteiten.

2. De UiTPAS met kansentarief: hiermee betaal je het UiTPASkansentarief (80% korting) en kan je bovenop nog eens punten sparen die je kan inruilen voor bepaalde activiteiten. Dit is enkel voor mensen met een kansenstatuut.

UiTPAS staat op naam. Ieder lid van het gezin heeft dus een eigen pas nodig. De kaart is te koop voor iedereen vanaf 3 jaar.

WAAR

IS UITPAS REGIO GENT TE KOOP?

De UiTPAS regio Gent is op diverse plaatsen in Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle en Lochristi te koop. De huidige verkooppunten zijn in Gent: de Stadswinkel, de Jeugddienst, Hoofdbibliotheek De Krook, het Mobiel Dienstencentrum, Uitbureau, GentinfoPunt Campus Prins Filip, GentinfoPunt De Knoop, GentinfoPunt OCMW Sint-Martensstraat, GentinfoPunt Welzijnsbureau Sint-Amandsberg, GentinfoPunt Welzijnsbureau Gent-Noord, GentinfoPunt Welzijnsbureau Brugse Poort, GentinfoPunt Welzijnsbureau Nieuw Gent, GentinfoPunt Welzijnsbureau Bloemekenswijk; in Merelbeke: Sociaal Huis, Gemeentehuis Merelbeke, Bibliotheek Merelbeke, Gemeenschapscentrum ’t Groenendal, Zwembad Ter Wallen, Jeugddienst Merelbeke; in Destelbergen: onthaal Gemeentehuis, Bibliotheek Destelbergen, Sporthal Bergenmeers, Villa Tuur, DC De Reinaert, Sociale dienst OCMW – Destelbergen, Sociale dienst OCMW - Heusden. Wil je voor je kinderen of partner ook een UiTPAS aanvragen, breng dan hun identiteitskaart of Kids-ID mee; in Melle: op het gemeentehuis bij de diensten jeugd, cultuur en informatie, de hoofdbibliotheek, uitleenpost ‘t Lijsternest, de sportdienst en het OCMW en in Lochristi: Bibliotheek Lochristi, Bibliotheek Beervelde, Bibliotheek Zaffelare, Bibliotheek Zeveneken, Lokaal dienstencentrum ‘t Fazantenhof, Sportdienst Lochristi, Jeugddienst Lochristi, Cultuurdienst Lochristi.

Opgelet: mensen die in aanmerking komen voor het kansentarief, kunnen de UiTPAS enkel aankopen in hun eigen gemeente en in beperkte punten. In Gent is dat overal, behalve in Hoofdbibliotheek De Krook; in Merelbeke: in het Sociaal Huis; in Destelbergen: aan het onthaal van het gemeentehuis, in Villa Tuur en bij de sociale diensten van het OCMW. In Melle: op het gemeentehuis bij de diensten jeugd, cultuur en informatie, de hoofdbibliotheek, uitleenpost ‘t Lijsternest, de sportdienst en het OCMW en in Lochristi: Sociaal huis OCMW.

WELKOMSTVOORDELEN

Alle info en voordelen lees je op stad.gent/nl/uit-in-gent/uitpas.

DE TARIEVEN VOOR DE AANKOOP VAN DE UITPAS ZIJN:

Basisprijs: € 5

Kinderen (van 3 jaar tot 18 jaar): € 2

Mensen die in aanmerking komen voor het kansentarief: € 1  Meer info over onze kortingstarieven vind je op pagina 50.

HOE GA JE AAN DE SLAG MET DE UITPAS?

Eerst en vooral koop je een UiTPAS. Surf daarna naar  stad.gent/nl/uit-in-gent. Je ziet er voor welke activiteiten je de UiTPAS kan gebruiken. Als je naar de plaats van de activiteit gaat, houd je de pas ter plekke tegen de lezer. De aanbieder ziet zo hoeveel je moet betalen en of je korting krijgt. Er staat ook een scanner. Hiermee kan je een UiTpunt sparen. Dat kan voor, tijdens of na de activiteit, maar niet meer dan één keer per activiteit.  Als je er voldoende hebt, kan je jouw gespaarde UiTPunten inwisselen voor een ruilvoordeel. De omruilvoordelen bij Avansa regio Gent vind je op onze website: www.avansa-regiogent.be/uitpas

Inschrijven met je UiTpunten doe je via mail of telefonisch.

51

Activiteitenoverzicht

april, mei, juni

Actualiteit & Samenleving

copyright: Publiek domein
Human Rights @ De Krook | Voorbij ons eigen bord Gent Dinsdag 21 maart 2023 avond P. 13 Pluslezing | Twee filosofische werelden: Ludwig Wittgenstein en Rudolf Carnap Gent Donderdag 23 maart 2023 overdag P. 18 Bijen in de (moes)tuin: Wat kan ik voor je doen? Merelbeke Maandag 27 maart 2023 avond P. 12 Gentlezing | Gent, stad van de drie torens? Gent Donderdag 30 maart 2023 avond P. 17 Gentlezing | Gent, stad van de drie torens? | Online via Zoom Online regio Donderdag 30 maart 2023 avond P. 17 Dzjambo - Interculturele ontmoetingsgroep Gent Vrijdag 31 maart 2023 avond P. 12 Pluslezing | Jacob Kats, theatermaker aan de wieg van het socialisme Gent Donderdag 20 april 2023 overdag P. 18 Basiscursus fietsonderhoud Merelbeke Vrijdag 21 april 2023 overdag P. 13 Gouden pioniers: over baanbrekende vrouwen in Iran Gent Maandag 24 april 2023 avond P. 13 Gentlezing | De Vierkante Kilometer (III) Gent Donderdag 27 april 2023 avond P. 17 Gentlezing | De Vierkante Kilometer (III) | Online via Zoom Online regio Donderdag 27 april 2023 avond P. 17 Human Rights @ De Krook | Iedereen de pot op!? Gent Dinsdag 2 mei 2023 avond P. 13 Pluslezing | Byung-Chul Han – De terugkeer van Eros Gent Donderdag 4 mei 2023 overdag P. 18 Nieuw leven op de Oude Dokken | Wandeling (VOLZET) Gent Zaterdag 6 mei 2023 overdag P. 15 Bezoek aan het Europees Parlement en het Europagebouw Brussel Woensdag 24 mei 2023 overdag P. 14 Pluslezing | Vanden Vos Reynaerde Gent Donderdag 25 mei 2023 overdag P. 18 Quotes | Kasia Uzieblo - Psychopaten, wie zijn ze? Gent Donderdag 25 mei 2023 avond P. 16 Quotes | Kasia Uzieblo - Psychopaten, wie zijn ze? | Online via Zoom Gent Donderdag 25 mei 2023 avond P. 16 Rondrit met de bus in de haven van Gent Gent Zaterdag 3 juni 2023 overdag P. 14 Het gerechtsgebouw in Gent, een open huis Gent Donderdag 8 juni 2023 overdag P. 14 Pluslezing | Biografie van een stad: Gent. Stad van opstand Gent Donderdag 8 juni 2023 overdag P. 18 Hoe harder hoe heter, hoe groener hoe beter Gent Zaterdag 10 juni 2023 overdag P. 15 Quotes | Dominique Willaert - Dansen op een ziedende vulkaan Gent Donderdag 15 juni 2023 avond P. 16 Quotes | Dominique Willaert - Dansen op een ziedende vulkaan | Online via Zoom Online regio Donderdag 15 juni 2023 avond P. 16 Wandeling langs bruisende buurtinitiatieven in de Dampoortwijk Gent Zaterdag 17 juni 2023 overdag P. 15 52

Cultuur & Filosofie

Persoon & Welzijn

Digitaal & Media

OnumentTaal Gent Zondag 26 maart 2023 overdag P. 20 Lezen en schrijven achter de tralies
Lezen in tijden van kwetsbaarheid Gent Woensdag 29 maart 2023 avond P. 27 DvdF | Filosofieleesgroep Nietzsche Gent Zaterdag 1 april 2023 overdag P. 24 Jong geweld: met woorden aan de toekomst bouwen | Lezen in tijden van kwetsbaarheid Gent Dinsdag 18 april 2023 avond P. 27 Schrijven naar foto’s | Dagboeken uit de Brugse Poort Gent Donderdag 20 april 2023 overdag P. 21 Wijs, grijs en puber | Lezing door Jean Paul Van Bendegem Aalter Donderdag 20 april 2023 avond P. 25 Theaterstuk Huis Clos (Met gesloten deuren) - tekst J.P. Sartre Gent Donderdag 20 april 2023 avond P. 24 Het ongeziene in beeld | Iconografiewandeling in het MSK (VOLZET) Gent Zaterdag 22 april 2023 overdag P. 23 DvdF | Filosofieleesgroep Audre Lorde: Toepassingen van woede Gent Woensdag 26 april 2023 avond P. 24 Beroemde meesterwerken - In de Steppen van Centraal Azië van Borodin | Online Gent Donderdag 27 april 2023 overdag P. 26 Het landschap (leren) lezen Oosterzele Zaterdag 29 april 2023 overdag P. 25 Het ongeziene in beeld | Iconografiewandeling in het MSK Gent Zaterdag 29 april 2023 overdag P. 23 Wijs, grijs en puber | Lezing door Jean Paul Van Bendegem Oosterzele Donderdag 4 mei 2023 avond P. 25 Verrijk je kijk op kleur Lochristi Vrijdag 5 mei 2023 overdag P. 20 Beleef schilderijen | Kijkworkshop Evergem Maandag 8 mei 2023 overdag P. 23 Beroemde meesterwerken | Beethovens Vijfde symfonie Gent Maandag 8 mei 2023 avond P. 26 Stof en stilte: ouderen, eenzaamheid en lezen | Lezen in tijden van kwetsbaarheid Gent Dinsdag 9 mei 2023 avond P. 27 Van Cirk tot Zebrastraat Gent Zaterdag 13 mei 2023 overdag P. 21 Beroemde meesterwerken|Schilderijen van een tentoonstelling Moessorgski en Ravel Gent Maandag 15 mei 2023 avond P. 26 Oosterse mythologie Oosterzele Woensdag 24 mei 2023 avond P. 22 Into The Soul of The Blues Gent Donderdag 25 mei 2023 avond P. 22 Stereotypen man-vrouw door een historische bril Gent Maandag 5 juni 2023 avond P. 22 Ecolifestyle | Je eigen verzorgingsproduct maken Gent Zaterdag 10 juni 2023 overdag P. 22 Filosofieleesgroep | Avishai Margalit: Herinnering. Een ethiek voor vandaag Gent Donderdag 15 juni 2023 avond P. 25
|
Eenzaamheid als uitdaging Gent Woensdag 19 april 2023 overdag P. 30 Mindfulness of aandachtstraining Evergem Donderdag 20 april 2023 overdag P. 30 Thuis in je huis | Infosessie Deinze Vrijdag 28 april 2023 overdag P. 30 De waarde van stilte Gent Zaterdag 29 april 2023 overdag P. 31 Single zijn Gent Dinsdag 2 mei 2023 overdag P. 31 Kindfulness Gent Dinsdag 2 mei 2023 overdag P. 31 Bosbaden in het Makegembos Merelbeke Zaterdag 6 mei 2023 overdag P. 32 Op het kruispunt van persoon en werk Gent Donderdag 25 mei 2023 avond P. 32 Als schaapjes tellen niet meer helpt... En je dromenland niet binnen mag Gent Woensdag 7 juni 2023 avond P. 33 Op losse schroeven Gent Donderdag 8 juni 2023 overdag P. 33
Digistatie | Instagram Deinze Donderdag 23 maart 2023 overdag P. 35 Digistatie | Fiets- en wandelroutes online uitstippelen Merelbeke Dinsdag 28 maart 2023 avond P. 35 Digicafé voor beginners | Hoe maak je een veilig wachtwoord? Gent Donderdag 30 maart 2023 overdag P. 34 Film Fest Gent Talkies | Robin Pront Gent Donderdag 30 maart 2023 avond P. 41 Digitaal maken | Introductie lasersnijden Gent Maandag 3 april 2023 avond P. 38 Google cloud optimaal gebruiken Gent Dinsdag 18 april 2023 overdag P. 39 Digicafé voor beginners | Online openbaar vervoer Gent Donderdag 20 april 2023 overdag P. 34 Vlot werken met Facebook Merelbeke Woensdag 26 april 2023 overdag P. 39 Digistatie | Fiets- en wandelroutes online uitstippelen Aalter Donderdag 27 april 2023 avond P. 35 Film Fest Gent Talkies | Angelo Tijssens Gent Donderdag 27 april 2023 avond P. 41 Websites bouwen met WordPress Deinze Zaterdag 29 april 2023 overdag P. 39 Digistatie | Cinema online Evergem Zaterdag 29 april 2023 overdag P. 35 Digistatie | Wat als gamen een probleem wordt? Gent Donderdag 4 mei 2023 avond P. 36 Digitaal maken | Introductie snijplotten Gent Maandag 8 mei 2023 avond P. 38 53

Digitaal & Media

COLOFON

Dit is het kwartaaltijdschrift van Avansa, Volkshogeschool Gent-Eeklo vzw, Visserij 106/1 te 9000 Gent.

Het is gekoppeld aan de website www.avansa-regiogent.be

TEL. 09 224 22 65

E-MAIL: info@avansa-regiogent.be

ISSN 1784-5661

REDACTIE

Sanne Stassijns, Veerle Bosteyn en Steve Maes

BEELDREDACTIE

Sanne Stassijns

WEBREDACTIE

Tim Deschaumes, Sanne Stassijns

CONCEPT & VORMGEVING

www.josnotteboom.be

COVERFOTO

Sophie Nuytten

DRUK

Geers Offset

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER

René De Pauw

Fortlaan 25, 9000 Gent

P-NUMMER: P408678

Dit tijdschrift wordt gedrukt op 100% gerecycleerd Cyclus Print-papier

Smartphonefotografie en nabewerking met Snapseed Oosterzele Maandag 8 mei 2023 avond P. 39 Fake News | Een interactieve lezing Gent Maandag 8 mei 2023 avond P. 40 Digistatie | Betalen met je smartphone Gent Dinsdag 9 mei 2023 overdag P. 36 Digistatie | Podcasts zoeken en maken Landegem Zaterdag 13 mei 2023 overdag P. 36 Digistatie | Dokter Google: op zoek naar betrouwbare gezondheidsinfo Gent Zaterdag 13 mei 2023 overdag P. 37 Digistatie | Sociale media Gent Dinsdag 23 mei 2023 overdag P. 37 Digicafé voor beginners | WhatsApp en andere communicatie-apps Gent Donderdag 25 mei 2023 overdag P. 34 Smartphonefotografie en nabewerking met Snapseed Merelbeke Woensdag 31 mei 2023 avond P. 39 Film Fest Gent Talkies | Matteo Simoni Gent Donderdag 1 juni 2023 avond P. 41 Digitaal maken | Arduino beginnersproject Gent Maandag 12 juni 2023 avond P. 38 Deepdive into Deepfakes | Een interactieve lezing Gent Maandag 12 juni 2023 avond P. 40 Digicafé voor beginners | Online routeplanners Gent Donderdag 29 juni 2023 overdag P. 34
54

Dit is het kwartaaltijdschrift van Avansa, Volkshogeschool Gent-Eeklo vzw, Visserij 106/1 te 9000 Gent. Het is gekoppeld aan de website www.avansa-regiogent.be

TEL. 09 224 22 65

E-MAIL: info@avansa-regiogent.be ISSN 1784-5661

ONR. BE 0859.604.397 RPR. Gent, afdeling Gent

grafisch ontwerp: www.josnotteboom.be