2017 15 wv ondernemers

Page 34

34

DOSSIER

Alfavision vernieuwt Centrum Ronde van Vlaanderen Alfavision is als toeleverancier van belevingen in musea en bezoekerscentra een unieke speler in een wereldwijde nichemarkt. Een van de lopende projecten is de vernieuwing van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde dat in april 2018 heropent.

A

lfavision gaf eerder C-Mine in Genk al een wereldprimeur door ‘social VR’ toe te passen. “Daarbij kunnen bezoekers mekaar zien in de virtuele realiteit”, vertelt Els De Rooy. “In het Centrum Ronde van Vlaanderen zul je als bezoeker echter niet alleen kunnen rondfietsen in een virtuele omgeving, maar de personages zullen ook inspelen op hoé je dat doet. Bovendien maken we de beleving ook toegankelijk voor mensen met een beperking, door naast echte koersfietsen ook andere zitjes te voorzien.” Concrete details en de verhaallijnen moeten tot de opening strikt geheim blijven. Maar wie wil weten waartoe Alfavision vandaag in staat is, kan terecht in het Brugse Historium, dat in 2012 werd opgericht. Deze zomer werd een nieuwe beleving toegevoegd waarbij

bezoekers met een VR-bril op een indivuele rondvaart en -vlucht in het middeleeuwse Brugge worden getrakteerd. De ervaring is zo realistisch dat bezoekers met hoogtevrees op bepaalde momenten spontaan de billen toeknijpen. “Het idee voor Historium ontstond in 2004, toen we terug in Brugge kwamen wonen”, vertelt Hans Vandamme. “Ik ben burgerlijk ingenieur maar heb ook een passie voor geschiedenis. Over het ontstaan van mijn stad vond ik echter heel weinig informatie terug. Bij Barco had ik de mogelijkheden van VR leren kennen en sinds dit decenium werd die technologie door de introductie van gaming machines een flink stuk betaalbaarder. Historium blijft in Europa nog altijd een voorloper.” Toen consultancy en samen brainstormen niet langer volstonden en de vraag kwam om de

Vandelanotte, hét aanspreekpunt voor uw familiebedrijf!

ACCOUNTANCY SUBSIDIEADVIES RISK MANAGEMENT

contact@vdl.be

AUDIT

VERMOGENSPLANNING

CYBER SECURITY CORPORATE FINANCE

www.vandelanotte.be

TAX & LEGAL HR SOLUTIONS

+32 56 43 80 60

toepassingen ook zélf te bouwen, werd Alfavision opgericht. “Onze eerste projecten waren voor C-Mine en het Afrikamuseum in Tervuren. Op museumbeurzen ondervond ik echter dat VR wel langzaam opdook maar dat de kwaliteit mijlenver lag onder wat wij aan het doen waren, ook in het buitenland. Daarom hebben we vorig jaar beslist om wereldwijd te werken. Eerst vreesden we te klein te zijn om een wereldspeler te kunnen zijn, maar onze mix van technologie met beleving, sfeer en historische onderbouwing blijkt net dát te zijn wat potentiële klanten zoeken. Het project Willemsoord (Nederland) en een project voor het Amerikaanse leger in Duitsland werden al opgeleverd. Dit jaar verkennen we ook de Turkse en Amerikaanse markt en in november mag ik in Tokio onze beste praktijken voorstellen op de Science Center World Summit. Er is heel wat potentieel, in binnen- en buitenland, maar door de lange salesprocessen zit er nog heel veel in de pipeline”, besluit Hans Vandamme. (SD)

www.alfavision.be


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.