2017 08 wv ondernemers

Page 34

34

HAVENNIEUWS

In samenwerking met

www.apzi.be Association Port of Zeebrugge Interests

Brouwerij De Halve Maan verscheept haar bieren wereldwijd via Zeebrugge

Brugse Zot naar Brazilië vanuit ‘wereldhaven om de hoek’ Brouwerij De Halve Maan sloot een partnership voor de import en distributie van haar biermerken in Brazilië. Onlangs werd via Zeebrugge een eerste container Brugse Zot en Straffe Hendrik verscheept en tapte ministerpresident Geert Bourgeois in São Paolo het eerste glas. “Een wereldhaven ‘om de hoek’ is een strategische troef voor onze export”, zegt brouwer Xavier Vanneste.

B

rouwerij De Halve Maan uit Brugge kreeg steeds meer vraag vanuit de Braziliaanse markt. Dat leidde onlangs tot een partnership met lokale importeur en verdeler Marcel Ocampo voor haar merken Brugse Zot en Straffe Hendrik. “Het is de bedoeling om onze bieren op een kwalitatieve manier in de markt te plaatsen en de distributie uit te bouwen. Er zal voldoende aandacht gaan naar een goed servicemodel waarbij de klanten op de juiste manier ondersteund en opgeleid worden. Zo zullen de bieren altijd vers, op een correcte manier en in de juiste glazen geschonken kunnen worden”, zegt brouwer Xavier Vanneste. Vanuit Zeebrugge werd onlangs de eerste container bier naar Brazilië verscheept. “We hebben geen vaste partner voor verschepingen, we kiezen telkens in functie van de bestemming en de voorwaarden. Deze keer deden we een beroep op Yusen.” Op 4 april tapte Vlaams minister-president Geert Bourgeois in São Paolo de eerste Brugse Zot op Braziliaanse bodem. In het bijzijn van CEO van de haven Joachim Coens werd daarbij de logistieke samenwerking met Zeebrugge

Geert Bourgeois en Xavier Vanneste dronken de eerste Brugse Zot die via Zeebrugge naar Brazilië verscheept werd.

in de verf gezet. Het lanceringsevenement kaderde in het programma van een Vlaamse economische missie naar Zuid-Amerika. De delegatie bezocht ook de stand van het havenbestuur MBZ op de beurs Intermodal South America.

Strategische ligging Brouwerij De Halve Maan exporteert 40% van haar productie naar meer dan 30 landen. Alles wordt gebrouwen op de historische locatie aan het Walplein en via de befaamde ondergrondse bierleiding van de binnenstad verpompt naar de bottelarij op het bedrijventerrein Waggelwater. “De bottelarij is strategisch perfect gelegen, dicht bij de Zeehaven van Brugge, om de bieren vlot te kunnen exporteren naar alle mogelijke bestemmingen in de wereld. Met gespecialiseerde containertransporten bereiken we de belangrijke overzeese

afzetmarkten Azië, Noord- en Zuid-Amerika.” De brouwerij creëerde speciale verpakkingen om tijdens het overzees transport de kwaliteit te bewaren. Zo worden de flessen niet in kratten maar in kartonnen dozen verpakt. Voor het vatenbier worden speciale ’one way’vaten (die niet terugkeren) gebruikt. “Al die verpakkingen zijn 100% recycleerbaar om onze ecologische voetafdruk te beperken”, zegt Vanneste. Brouwerij De Halve Maan is sinds 1856 in handen van de brouwersfamilies Maes en Vanneste. Dankzij talrijke internationale prijzen stijgt de vraag naar haar bieren enorm snel. “Met jaarlijkse dubbele groeicijfers zijn we wellicht de snelst groeiende brouwerij van België. De wereldhaven ‘om de hoek’ vormt een strategische troef voor onze export naar overzeese markten.” (RJ - Eigen foto)