Virkelyst november 2018

Page 1

VIRKELYST - bladet med emner for alle i lokalsamfundet Askov-Malt

Støtte til Multibanen Skovgårdsvej spærret Martinsen Cup - jubilæumsstævne

Årgang 42 . November 2018 . Nr. 167


LEDER NOVEMBER 2018 Tusinde tak for alle der deltog i indvielsen af multibanen. Det er så fedt at arrangere noget her i Askov når opbakningen er så stor. Multibanen bliver flittigt brugt, ikke mindst i skoletiden, men dejligt er det også at se at den bliver brugt både i weekender og om aftenen. Jeg håber alle i lokalområdet vil hjælpe til med at se efter banen i weekender og om aftenen, så vi måske på den måde kan undgå hærværk eller anden form for misligeholdelse af banen. Stor tak skal også lyde til alle de lokale frivillige der har hjulpet til med de sidste forberedelser op til indvielsen. En særlig STOR TAK til entreprenør Frisesdahl for hjælp med anlægsarbejdet i forbindelse med multibanen. Inde i bladet kan i læse mere om hvem der har støttet ”projekt multibane”.

Vinteren er over os Indendørs aktiviteterne er i fuld gang f.eks. volleyball i hallen i Askov. Det er rigtig godt at se volleyball er kommet godt i gang med endnu en sæson. Og her en stor tak til Louise Vindbjerg Fasting for at stå for det. Gymnastik er også kommet godt i gang. Det gælder såvel de helt små på forældre-barn holdet og de lidt større børn på f.eks. rytmepiger. Men også de voksne er i år strømmet til. Det er rigtig glædeligt at se så mange deltagere på ”Simpel, seriøs holdet”. Vi glæder os allerede til opvisningen i 2019 som igen, hvis alt går efter planen bliver i Vejen idrætscenter. Fodbold er også rykket indendørs. Og igen i år bliver vores egen hal i Askov, flittigt brugt til de mindste. Men også hallerne i Vejen idrætscenter bruger vi samt kunstbanen bag hallen. Som noget helt nyt kan der vinteren igennem trænes på den nye multibane i Askov udenfor. Badminton sæsonen er også i fuld gang. Badminton kan i år, næsten melde om fuld bookning af tider. Badminton sæsonen strækker sig også helt frem til et godt stykke ind i 2019.

Generalforsamling i AMUI Vi afholdte generalforsamling i AMUI torsdag den 4. oktober 2018, hvor der blev aflagt beretning fra alle udvalgene. Formanden afholdte også en beretning for året i AMUI. Alle beretninger kan læses i referatet fra generalforsamlingen der findes i Conventus. Der blev også afholdt valg til bestyrelsen. På valg var formanden Jesper Damkjær (ego), jeg stillede op til genvalg og blev valgt som fortsættende bestyrelsesformand. På valg var også Thomas Busborg, som ikke ønskede genvalg. Desværre lykkes det ikke at finde en person på generalforsamlingen, der ønskede at komme i bestyrelsen. Derfor arbejder bestyrelsen på at finde en kandidat, hvorefter skal der afholdes et ekstraordinær generalforsamling. Bestyrelsen arbejder dog videre som hidtil indtil der er fundet en mere til bestyrelsen.

Giv en hånd med til byfesten Den nye byfest-gruppe er allerede i gang med arbejdet/ planlægning af næste års byfest. Har du lyst til at give en hånd med til planlægningen af byfesten kan du nå det endnu. Kontakt mig på jesperwdamkjaer@gmail.com eller på 40763690. Mange vinterlige-hilsner Jesper 2

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

VIRKELYST

- bladet med emner for alle i lokalsamfundet

VIRKELYST

Udgives af Askov-Malt Ungdoms- & Idrætsforening i 1300 eksemplarer og omdeles til samtlige husstande i Malt gl. Sogn.

FORSIDEFOTO

Martin Lund Madsen spærrede den 22. oktober Skovgårdsvej. Højesteret havde afgjort at vejen er anlagt på et forkert lovgrundlag og derfor ligger på hans jord. Foto: Knud Johansen

REDAKTION Kris Vetter kv@vmarketing.dk

LAYOUT

Vmarketing Ådalen 7C · 6600 Vejen Tlf. 73 84 85 45

TRYK

PR Offset

DISTRIBUTION AskovSpejder

NÆSTE UDGAVE

Deadline: 18. januar 2019 Udkommer: 23.-24. februar 2019

www.amui.dk


INDHOLD NOVEMBER 2018 05 06 09 10 11 12 13 15

ForeningsFestival Bylauget ang. vejen Fantastisk Askov-dag Nu er det jul igen

Børnehave fyldte 50

Børnehaven fejrede fødselsdag

- side 11

Støtte til multibanen Martinsens Cup Familie og Samfunds program Nyt fra vandværket

17

Askov kirke - et rum til stilhed og eftertanke

18 20

22 23 25

27 28 30 31 32 33 35

Askov kirke

- side 17

Perfekt start på sommerferien Danseglæden fejler intet hos Lunatic Cowboys Fælleskalender Gymnastiksæsonen er i fuld gang På tur til pansergraven Fastelavn er mit navn... Nyt fra byfest-gruppen Sløjdscenen Spejderne Nyt fra Poul la Cour museet

Fodboldskolen

- side 18

VIGTIGT! Juletræstænding ændret tidspunkt - se bagsiden

Birkelys Venner Birkely aktiviteter Foreningsnøglen

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

3


FREDDY HANSEN - KLARER TJANSEN

Annonce

• Entreprenørarbejde • Støbeopgaver • Fliselægning • Vikararbejde, lej en • Nedbrydningopgaver arbejdsmand til diverse

ApS

Tlf. 21 24 12 33

frehan.dk

El-Installationer Private

Vestermarksvej 3, 6600 Vejen

Detailbutikker

7536 2900

Industri

norman@norman-el.dk www.norman-el.dk

Landbrug Tele / Data Tyveri- / Alarmanlæg 24 timers service

HÅRDE HVIDVARER Salg Service

6x10cm

En varmepumpe luner – også på budgetkontoen Få en gratis vurdering af, hvor meget du kan spare. L

Farheen Abbas 29.09.2015 Copywright: Medieplan

A++ A

ISRK ARTJEK GRSTAETRG TE ster.dk TJEES M k et Bestil

ME vvsmesterp.då vvsme

Nul bøvl og ballade

Gl. Skolevej 15, 6600 Vejen. Tlf. 70 7 4 vvsmester.dk/hansen-og-dall-vvs-kol n

26 4

VIRKELYST

NOVEMBER 2018 04-2011 Virkelyst NOVEMBER.indd 26


Foreningsfestival 2018 AF KIRSTEN KIIL-NIELSEN, KASSERER ASKOV BYLAUG

Fredag den 24. august afholdte Daglí Brugsen, Askov Slagterforretning og Askov Bylaug i fællesskab atter den årlige foreningsfestival. Formålet med festivalen er, at lokale foreninger har mulighed for at vise sig frem, vise hvad den enkelte forening står for og hvilke aktiviteter, der tilbydes i foreningen. AskovSpejder havde taget det store bålfad med, hvor store og små kunne bage snobrød og fornemme, at spejderlivet ofte er forbundet med aktiviteter i naturen. Askov-Malt Ungdoms- og idrætsforenings aktiviteter foregår i sommerhalvåret også udenfor, og de havde medbragt en miniboldbane, hvor de mindste kunne få lov til at sparke til bolden. Sløjdscenen var igen i år repræsenteret, og havde medbragt forskellige remedier fra udklædningsskabet. Birkelys Venner var også på pletten igen i år, og lokkede med en kop kaffe med hjemmebagt kage, og en snak omkring denne støtteforenings aktiviteter. I teltet havde Askov Skolekreds taget plads og fortalte interesserede om skolekredsens arbejder til fremme af samspillet mellem efterskolen, højskolen og byens borgere.

VIRKELYST

Inden maden blev serveret var der zumba-dans på plænen under kyndig instruktion af Tina Veng Christensen. Sædvanen tro var det store festtelt stillet op og sidst på eftermiddagen blev Askov Slagterforretnings lækre grillbuffet serveret, og hertil blev nydt drikkevarer, der på bedste bierfest-maner blev langet over disken af Michael og hans hjælpere fra Daglí Brugsen. Vejret viste sig fra den nogenlunde bedste side, men en tordenskylle ind under aften, sendte alle deltagere i teltet. Det gjorde det dog kun endnu hyggeligere at nyde den gode mad samtidig med, at man kunne få en snak med sidemanden, som man måske ikke lige vidste hvem var, men som man mange gange havde mødt i Brugsen. Alt i alt en rigtig god dag, der samlede byen, og der kan kun opfordres til, at endnu flere finder vej næste år, hvor festivalen igen forventes afholdt.

NOVEMBER 2018

5


Perfekt start på Sommer AF FRANK THOMSEN, AMUI

I uge 27 – 2018, afholdte vi igen Askov Malt UI Fodboldskole, og dette år slog alle rekorder! Hele 150 fodboldglade børn havde fundet vejen til boldbanerne og dette er vi utrolig glade over. Vi har arbejdet hårdt for at få hele ugen til at være et fedt sted at være. VM smitten ramte også Askov og børnene blev derfor inddelt i 7 lande og fodboldskolen ændrede navn til VM i Askov.

6

VIRKELYST

Hele ugen bød på En masse fodboldøvelser - Lan Party - Snickers Cup Don Ø - Freestylerne Simon og Lars - Vandkamp Sjov, ballade og kæmpe SMIILL!!! Alle børnene fik hver dag serveret frugt, saft og is som alt sammen var sponsoreret af Løvbjerg Vejen og når solen blev lidt for skinnede kunne børnene finde sig til rette inde i et stort telt, som var sponsoreret af VATS. Dem vil vi gerne sige stort tak til!

NOVEMBER 2018


ferien! Forberedelserne til næste års fodboldskole er så småt i gang og I kan allerede begynde at glæde jer – for det gør vi! Næste år vil fodboldskolen igen være i uge 27, så sæt allerede kryds i kalenderen! For flere informationer, fede billeder og videoer, så smut ind på vores Facebook gruppe ”Askov/Malt UI Fodboldskole”. Her vil der komme flere informationer omkring tilmelding til næste år og meget mere!

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

7


Vi arbejder mad alt lige fra... et dørhåndtag, til vinduer, tagdækning og nye huse

■■Kabel-tv

Vores motto:

■■El-tekniske

Kvalitet, tillid og aftaler til tiden

ASKOV TØMRER-SNEDKER

og fiber

■■It

installationer

og netværksløsninger

■■AV-løsninger

Tlf. 75 38 14 14

ApS

Ø Skibelundvej 36 • 6600 Vejen Tlf. 4021 6510 • Fax 7536 6510 e-mail: hts@askovtomrer-snedker.dk

Vi udfører alt inden for VVS, såvel nybyg som reparationsarbejde, alternativ energi, vandværker, markvanding samt specialopgaver. Få et uforpligtende tilbud...

...her findes kun løsninger | Søndergade 29 | 6650 Brørup | info@kk-partner.dk | www.kk-partner.dk

e HUSK ny adr

s se !

v/Anette Falkner Sandmarken 27 Askov Tlf. 75 36 38 41

Jelshøjvej 23, 6600 Vejen . Biltlf. 40 45 15 52 . Tlf: 75 38 15 52 E-mail: maltbaek@mail.tele.dk

Park Allé 18 · 6600 Vejen Tlf. 76 96 06 44

www.kht.dk 24

26

Har du brug for kompetent rådgivning?

04-2011 Virkelyst NOVEMBER.indd 24

04-2011 Virkelyst NOVEMBER.indd 26

Som privatperson kan du søge hjælp og rådgivning i forbindelse med køb og salg af ejendom, arv, testamente og erstatning. Vi har specialiserede advokater, der står klar til at hjælpe dig.

Søndergade 21 · 6600 Vejen · Tlf. 74 53 52 51

8

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

01-11-2011 22:07:15


Fantastisk Askov-dag AF ANNE MENGEL, ASKOV BYLAUG

Askov Kirke, Askov Højskole og Efterskole samt Askov Bylaug indbød byens borgere til et fælles arrangement den 4. oktober 2018. DET VAR SÅ GODT! 115 børn, forældre og bedsteforældre havde taget imod invitationen til fælles arrangement sidst på dagen den 4. september 2018. Først i Askov kirke og efterfølgende spisning på Askov Højskole.

snakken gik- bl.a. om det mon ikke skulle være gentagelse af dette samarbejde fremover. Vi må nok spørge i køkkenet på Askov Højskole, der klarede opgaven med bravour! Endnu en aktiv Askov-dag med fantastisk fremmøde.

Arrangementet i kirken blev indledt med en fortælling, der tog udgangspunkt i dagens emne som var frihed. Askovs tre præster, Merethe Jørgensen, Inge K Bach og Hasse N Jørgensen samt organist Mette Bredthauer afholdte en anderledes og festlig stund i kirken. Gudstjenesten blev indrammet af dejligt jazz musik, med sang af Susanne Hauberg og Gudmund Jessen på guitar. Der var valgt flere korte nye salmer fra 1990 og efter fællesalmen: Nu går solen sin vej, fremførte musikerne What a Wonderful World gjort kendt af Louis Armstrong. Den efterfølgende middag på Askov Højskole var i top,

Generalforsamling i Askov Bylaug AF KRISTIAN HEDEAGER NIELSEN, FORMAND ASKOV BYLAUG

Den 29. januar 2019 kl. 19.30 - afholdes der på Sløjdscenen generalforsamling i Askov Bylaug. Kom og hør beretningen og vælg medlemmer til bestyrelsen. Det er nu du har mulighed for, at komme tæt på arbejdet i bestyrelsen. Vi glæder og til at se dig. Husk at sætte kryds i kalenderen.

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

9


Nu er det jul igen! AF MICHAEL NØRSKOV, UDDELER DAGLI’BRUGSEN

Altså lige om lidt står julen for døren, og vi er her i oktober ved at gøre butikken juleklar. Nogle mener at det er for tidligt, men vi ved jo alle at det er en travl tid vi går i møde, og så lige pludselig er det juleaften. Vores 2. kundemeter undersøgelse i 2018 er overstået, og bestyrelsen og jeg gennemgår sammen, alle jeres besvarelser og kommentarer. TAK for jeres hjælp.

Arrangementer Fredag d. 16. november giver vi 20 procent rabat på næsten hele butikken. Kom og smag 30 vine for kun 30,- kr, torsdag d. 22. november kl. 19.30-21.00 Vi byder samtidigt på lidt, ost, pølse og brød. Billetter købes ved kassen i butikken. November er også tid til at få afleveret julestrømperne, i Dagli´Brugsen. Tilbuddet gælder for alle børn under 12 år, som er bosiddende i vores nærområde. Nissen kommer forbi hver adventsøndag, hvor sokken SKAL tømmes.

Aflever sokken til os senest d. 28. november, HUSK navn på! Mange af jer vil sikkert også skulle hente jeres julepakker i Brugsen. Vi ved at der vil komme i hundredvis af pakker HVER dag fra ultimo november, til og med december. Så en lille bøn herfra, hent din(e) pakke(r) samme dag som du får besked. TAK! Det er lidt for tidligt at ønske en God jul og Godt nytår, for vi ses jo inden da i ”Brugsen”. Husk på at som medlem af ”Askov Brugsforening” er det også DIN butik.

ÅBEN ALLE UGENS DAGE 8-20 TORVET 1 · ASKOV · TLF. 7536 0708

10

VIRKELYST

NOVEMBER 2018


Børnehaven fejrede fødselsdag AF ASKOV MALT BØRNEHAVE

Det var en stor dag for Askov Malt Børnehave den 1. oktober 2018. Vi fejrede børnehavens 50 års fødselsdag. Der var besøg lige fra de små til de ældre fra Plejehjemmet Birkely. Hele indskolingen fra Askov Malt Skole kom på besøg med 150 børn og sang fødselsdagssang for os. Bagefter var der leg, og børnene hyggede sig.

VIRKELYST

Derudover fik vi mange utrolig flotte taler fra bl.a. borgmester Egon Fræhr og fra en af initiativtagerne til børnehaven i 1968 Jytte Nielsen. Vi vil fra Askov Malt Børnehave sige en kæmpe stor tak for besøgene og alle de flotte gaver, vi modtog den dag.

NOVEMBER 2018

11


Støtte til multibanen AF JESPER W. DAMKJÆR, FORMAND AMUI · FOTO: LEIF CHRISTENSEN, LLN PRESS

1000 tak for støtten til multibanen. Oven på en veloverstået indvielse af multibanen skal ALLE der har bidraget med penge eller hjælp til multibanen her have en særlig tak. STOR TAK til Frisesdahl for hjælp med anlægsarbejdet i forbindelse med multibanen. En særlig STOR TAK til Niels Peter Frisesdahl som fik alt til at lykkes til sidst. Så vi nu har en multibane med et solidt dræn under banen samt en flot flisebelægning rundt om banen så man kan stå tørskoet og se på de andre spiller/leger på banen.

Stor tak til alle der har givet såvel store som små bidrag. Støtteforeningen i Askov. Puljemidler fra Vejen Kommune.

Fondsstøtte fra: Lokale og anlægsfonden. SE-FONDEN. Sydbank-fonden. Nordea-fonden. Askov Bylaug. Askov/Malt skole – Overskud fra skolefest. Askov/Malt børnehave – Overskud fra indsamling m.m. Askov/Malt skole. Overskud ved salg af ”Kød-kasser”. Christina Håkonson - Klinik for kraniosakralterapi og zoneterapi. Lokale givere: Klaus Kildemand, Kim Østergaard, Birthe Nørby Stor tak skal også lyde til alle de lokale frivillige der har hjulpet til med de sidste forberedelser op til indvielsen. Ole fra Hansen&Dall for tilslutning af vand og Claus Brink-Hansen for tilslutning af strøm. Sidst men ikke mindst TAK til bestyrelsen for deres opbagning til hele projektet og for at have tålmodighed med at det lykkes fra start til slut. 1000 tak for alle der deltog i indvielsen af multibanen. Det er så fedt at arrangere noget her i Askov når opbagningen er så stor. Jeg håber alle i lokalområdet vil hjælpe til med at se efter banen i weekender og om aftenen så vi måske på den måde kan undgå hærværk eller anden form for misvedligehold af banen. På vegne af bestyrelsen for AMUI Formand Jesper W. Damkjær

12

VIRKELYST

NOVEMBER 2018


Martinsen Cup 2018 FOTO: LEIF CHRISTENSEN, LLN PRESS

Jubilæumsstævne - Askov-Malt UI afvikler indefodboldstævne for 30. gang i træk. Alting har normalt sin tid. Følger man med tiden, forstår at forny sig og udvikler tingene kan man fortsætte med succes. Dette må vel siges at være tilfældet for AMUI, der nu med succes kan gennemføre sit 30. indefodboldstævne i de dejlige omgivelser i Vejen Idrætscenter. Det er I dagene mellem jul og nytår, at Askov-Malt Ungdoms- og Idrætsforening afholder indefodboldstævnet, Martinsen Cup. Stævnet afvikles den 28. og 29. december - som sædvanligt i Vejen Idrætscenter. Da 2018 er et jubilæumsår for stævnet, vil dette blive markeret på stævnedagene.

Indefodbold Stævnet bliver igen i år afviklet over 2 koncentrerede dage, hvor der bliver spillet fodbold i alle 3 haller fra kl. 9 morgen til kl. 22 aften. Det er et besøg værd for hele familien, da Vejen Idrætscenter er den perfekte ramme om aktiviteter i bl.a. svømmehal og springsal, hvor alle kan boltre sig både mellem og efter kampene. Planlægningen af stævnet er i fuld gang, og klubben lægger vægt på, at de enkelte rækker kan afvikles i løbet af forholdsvis få timer. Dette er medvirkende til, at julefodboldstævnet har udviklet sig til stadig at være et attraktivt stævne. Det viser den store deltagelse med mere end 1300 spillere fra hele Midt-, Syd- og Sønderjylland samt Fyn. Rundt i klubberne er indefodboldsæsonen i gang, og der trænes til de kommende turneringer og stævner. - Som det ses af billedet er Askov-Malt UI’s egne spillere allerede klar til kampene. Som noget nyt vil det nu være muligt via skærme i hallen at følge med i resultater og placering, og i år spilles der i de mindste rækker med Mix-hold af piger og drenge.

Sponsorer Ligesom Martinsen – Rådgivning & Revision har markedsført sig stærkt på regional basis de senere år, ønsker Martinsen ifølge de statsautoriserede revisorer Henrik Esmann og Maj-Britt Lykke Viskum, Vejen afdelingen, fortsat at markedsføre sig lokalt i områderne omkring de

VIRKELYST

enkelte byer, hvor firmaet er repræsenteret. Derfor er Martinsen igen hovedsponsor for 19. år i træk i firmaets primære område. Martinsen har afdelinger i flg. jyske byer: Vejen, Esbjerg, Grindsted, Kolding, Odder, Tørring, Vejle, Aarhus, Skjern samt en afdeling i København. Askov - Malt Ungdoms- og Idrætsforening er glade for igen at have Martinsen som hovedsponsor. Det betyder rigtigt meget for os som idrætsforening og for stævnet, at have en fast hovedsponsor, der sammen med annonce- og rækkesponsorerne er med til, at sikre, at stævnet bliver profileret og genkendt og tiltrækker derfor mange hold.

Præmier I 2018 er der igen præmier til hver spiller, der bliver nr. 1, nr. 2 og nr. 3 i rækkerne fra U8 til U11. I U6 og U7 (3 bold) er der præmier til alle spillerne på hvert hold. Til øvrige rækker er der gavekort til nr. 1 og 2.

Spilledage Fredag d. 28. december: U9 Drenge, U10 Drenge, U11 Drenge, U12 Drenge, U12 Piger, U13 Drenge, U17 Drenge, U17 Piger og Kvinder. Lørdag d. 29. december: U6 Mix, U7 Mix, U8 Drenge, U8 Piger, U9 Piger, U10 Piger, U11 Piger, U13 Piger, U14 Drenge, U14 Piger, U15 Drenge, U15 Piger.

Alle kan tilmelde sig Man kan tilmelde sig uanset, om man er et klubhold eller samler et hold blandt kammerater. Tilmeldingen skal ske via hjemmesiden www.amui.dk, hvor man via link guides videre til tilmeldingslisten. Er rækken fuldtegnet, kommer man på venteliste, og det vurderes så, om man udvider rækken. Sidste frist for tilmelding er fredag den 9. december. Er der yderligere spørgsmål til stævnet, kan man henvende sig til enten Klaus Brink-Hansen på tlf. 40161581 eller Frank Thomsen på tlf. 20972470.

NOVEMBER 2018

13


DET SKER...

Brug din lokale ejendomsmægler... - en del af byens liv

Vejen 4010 3756 Tømrerarbejde Ny-byggeri Glasarbejde Reparation

• Vi er 10 uddannede ejendomsmæglere, valuarer og køberrådgivere • Vi er områdets absolut mest sælgende mægler – med Danmarks største køberkartotek • Vi tilbyder gratis salgsvurdering og sælger gerne din bolig på bedste vis • Vi samarbejder med alle - er uafhængige af banker og realkreditinstitutter

Snedkerarbejde Om- og tilbygning Inventar Døre og vinduer

Af Kristian la Cour

Hvis du køber fritidshus eller bolig hos en anden mægler - også rundt om i landet - så er vi klar med kompetent køberrådgivning

- træ, alu og plast

Kronholm & Slangerup Tid Dato

Kvalitetsarbejde til tiden!

Esbjergvej 4A • 6600 Vejen • Tlf. 75 36 45 66 • e-mail 610@edc.dk

INGENIØRGRUPPEN AS RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA

Foreningen af Rådgivende Ingeniører F.R.I. ♦ Grønhøjgade 45 ♦ 6600 Vejen ♦ Tlf. 7536 2966 ♦ Fax 7536 5466 ♦ Email: post@inglauritzen.dk ♦ Web: www.inglauritzen.dk

OK STØTTER

Sløjdscenen AskovSpejder A.M.U.I.

66

Sted

Onsdag, d. 16. november Entré: 50,- kr.

kl. 19.30

Foredragssalen

Mandag, d. 21. november Entré: 100,- kr.

kl. 20.00

Foredragssalen

Onsdag, d. 23. november Entré: 60,- kr.

kl. 20.00

Foredragssalen og Spisesalen

Onsdag, d. 14. december Entré: 60,- kr.

kl. 20.00

Festsalen

Onsdag, d. 18. januar Entré: 60,- kr.

kl. 20.00

Festsalen

Tosdag, d. 26. januar Entré: 50,- kr.

kl. 19.30

Foredragssalen

Onsdag, d. 15. februar Entré: 60,- kr.

kl. 20.00

Festsalen

Onsdag, d.WWW.SJTEKNIK.DK 14. marts WWW.SJTEKNIK.DKkl. 20.00 Entré: 60,- kr.

Festsalen

Torsdag, d. 15. marts Entré: 50,- kr.

kl. 19.30

Foredragssalen

Tirsdag, d. 20. marts Entré: 75,- kr.

kl. 20.00

Festsalen

Onsdag, d. 11. april Entré: 60,- kr.

kl. 20.00

Festsalen

04-2011 Virkelyst NOVEMBER.indd 6 04-2011 Virkelyst NOVEMBER.indd 6

www.ok.dk

14

Få mere info om de enkelte arrangementer på www.askov-hoj

VIRKELYST NOVEMBER 2018 01-11-2011 22:05:57


Familie & Samfunds vinterprogram AF INGER BARSBALLE, FAMILIE OG SAMFUND

Mandag den 12. november kl. 19.00 på Birkely Foredrag af Ingrid Nielsen om tur på Caminoen i Spanien Entre 30,-kr. Kaffe og kage klarer vi.

Hos Herdis Knudsen, Søndervangvej 7 Mandag den 18. februar kl. 14.00 Hos Inger Barsballe, Sandmarken 11

Tirsdag den 5. marts kl. 19.00 På BIRKELY

Tirsdag den 13. november kl.19.00

Generalforsamling. Foreningen er vært med ost og vin.

Vejen Aftenskole Spis dig sund med Umahro Cardogan

Mandag den 18. marts kl. 19.00 På BIRKELY

Onsdag den 5. december kl. 19.00 på Birkely JULEMØDE. Oplæsning, hygge, kaffe og bankospil. Entre 30,-kr. HUSK PAKKE TIL BANKO.

Litteratureftermiddage med Edit Schmidt.:

Papirfoldning ved RINEKE: Entre 30 kr. Kaffe og kage klarer vi.

Sæt kryds i kalenderen Vi annoncerer ikke i avisen, så sæt kryds i kalenderen. Der hænges opslag op i Dagli`Brugsen Askov. Kontingent 180,00 kr.

Kaffe og Kage klarer vi. Entre hver eftermiddag 10,-kr. Mandag den 7. januar kl. 14.00 Hos Anni Bennetzen, Møllevej 16 Mandag den 21. januar kl. 14.00 Hos Tove Sørensen, Gl. Skolevej 9 Vi mødes ved Dammen kl. 13.45 Mandag den 4. februar kl. 14.00

Nyt fra Vandværket: AF HELGE PETERSEN, ASKOV VANDVÆRK

Forstærkerbokse på lygtepæle Som meddelt i seneste nummer af Virkelyst hjemtages de fleste målerdata nu via Vejen Varmeværks 2 antenner i Askov. Antennerne kan imidlertid ikke hjemtage data fra alle forbrugernes fjernaflæsningsmålere. Derfor har Askov Vandværk efter tilladelse fra Vejen Kommune opsat små forstærkerbokse på lygtepæle i de områder i Askov, hvor der er problemer med at hjemtage data via antennerne.

30 % merforbrug i juli Vi, der ikke er afhængige af nedbør, har sikket nydt denne sommers mange solskinstimer, men nogle forbrugere har haft behov for ekstra vand i hanerne. Det har resulteret i, at der i juli måned blev udpumpet 30 % mere vand til Askov Vandværks forbrugere. Sommerens lave nedbør har heldigvis ikke påvirket vore muligheder for til stadighed at kunne pumpe tilstrækkeligt vand op.

Legionella Det sker, at vi bliver spurgt om de farlige Legionella bakterier findes i drikkevandet. Svaret er: Bakterien forekom-

VIRKELYST

mer naturligt, men er ikke almindelig på vandværkerne eller i vandværkernes ledningsnet. Derimod forekommer bakterien i bygningers varmtvandsanlæg. Bakterierne trives især i lunkent og stillestående vand og håndteres vandbeholderen ikke korrekt, er der risiko for, at der kan vokse Legionella bakterier i vandet. Legionella bakterier er ikke et problem for raske mennesker, men personer med et svækket immunforsvar kan risikere at blive alvorligt syge.

NOVEMBER 2018

15


TØMRER- OG SNEDKERARBEJDE DØRE OG VINDUER G LA S NYBYGNING OMBYGNING PA R CEL HUSE

BASLUND 87 · 6600 VEJEN · MAIL@OLELAUTRUP.DK

askov polster alt i polstring til private og erhverv

Morten lund thomsen www.askovpolster.dk · morten@askovpolster.dk Jelshøjvej 27 6600 Vejen

MoBIl 60 15 68 75

TRÆNING FOR ALLE

Sundhedsparaplyen

for dig som har en sygdom at kæmpe med, men gerne vil have aktivitet og fællesskab ind i hverdagen.

Motionsparaplyen

Hold din fest på Hotel Skibelund Krat Fest til fast pris ......fra KUN kr.

er en holdaktivitet, som henvender sig til dig der er arbejdsfri i dagtimerne. Forskellige aktiviteter med plads til det sociale.

Tilmelding i receptionen eller på tlf. 75 36 05 00.

515,-

Læs mere på www.vejenic.dk

Vi kan klare alt fra barnedåb, konfirmationer, bryllupper, fødselsdage og firmareceptioner. Få et uforbindende tilbud. Restauranten har åbent hver dag fra kl. 11:30-21:00

2626

04-2011 04-2011 Virkelyst Virkelyst NOVEMBER.indd NOVEMBER.indd 26 26

16

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

Deltag gratis de første to gange !


Askov kirke – også et rum til stilhed og eftertanke AF MERETHE JØRGENSEN, SOGNEPRÆST

De fleste kender kirken som et sted, man kommer, når der sker noget. Det kan være dåb, konfirmation, bryllup eller begravelse. Det kan også være søndagens gudstjeneste, fyraftenssang eller en koncert. Der sker mange forskellige ting i kirken i løbet af året. Torsdag den 4. oktober havde vi igen et fællesarrangement med bylauget og højskolen med gudstjenste og fællesspisning, og kirken var propfyldt. Det var vældig festligt. Men indimellem alle aktiviteterne er kirken der også. I Askov ligger kirken næsten midt i byen og den er åben hver dag fra kl. 8.00 til kl. 17.00. Man er altid velkommen til at gå indenfor. Kirken er altså også et sted, man kan komme, selv om der ikke sker noget. Det er et rum, der ikke ligner andre. Det er et rum, der inviterer til stilhed og eftertanke. Man

VIRKELYST

kan komme her og sætte sig på en bænk og være alene med sig selv og sine egne tanker. Man kan også bede en bøn, eller man kan f.eks tænde et lys. Bagerst i kirken står en lysglobe, hvor det er muligt at tænde et lys – for nogen man tænker på eller savner. Det er der mange der gør. Det lille hjørne bagerst i kirken har nemlig vist sig at blive brugt. Det er udsmykket med et billedtæppe af Ingrid Fogh der er en illustration til Grundtvigs salme: ”den signede dag med fryd vi ser”. Det er en salme, der taler til os om livet og lyset, der sejrer over døden og mørket, om natten der må vige for dagen. Og har man ikke andet at tænke på, så kan man jo meditere lidt over det og bagefter gå ud og møde verdens larm - måske med lidt mere fred i sindet.

NOVEMBER 2018

17


Midlertidig lukning af Skovgårdsvej AF NIS PETER SCHULTZ, BESTYRELSESMEDLEM ASKOV BYLAUG · FOTO: LEIF CHRISTENSEN, LLN PRESS

Trafiksituationen i Askov by. Med baggrund i lukningen af Skovgårdsvej har Askov Bylaug den 24. oktober 2018 haft møde med Borgmester Egon Fræhr. Bylauget udtrykte overfor borgmester det alvorlige i situationen og refererede til henvendelser fra bekymrede borgere. I samarbejde med politimyndighed forbereder/overvejer Vejen Kommune herefter forskellige tiltag, herunder dæmpning af hastighed, begrænsning af parkering langs Vejenvej/Maltvej, skiltning af anbefalede alternative ruter m.m. Det er bylaugets opfattelse at der, uanset om Skovgårdsvej er åben eller lukket, fortsat vil være store trafikmæssige udfordringer i Askov by. En allerede vedtaget ny cykelsti syd for byen vil selvfølgelig flytte mange cyklister væk fra hovedgaden men der vil stadig være meget trafik i denne,

18

især i morgen- og eftermiddagstimerne. Vi opfordrer alle borgere i Askov til at følge den aktuelle situation – og vores arbejde mere generelt - på Facebook

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

og på www.askovby.dk. Vi bestræber os på at være aktuelle og opdaterede. Kontakt os på telefon eller skriv om alt. På hjemmesiden findes mobilnumre på alle bestyrelsesmedlemmer og der ligger en kontaktformular.


Katrine og Thomas trives som forstanderpar i Askov AF STEEN TUE BJERBORG, KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER, ASKOV HØJSKOLE OG EFTERSKOLE

Askov Efterskoles første forstanderpar er kommet godt fra start og trives i deres nye parløb. ”Jeg vil gerne tage et sabbatår i Vejen Der har været tryk på, siden Thomas Tarp Hansen og Katrine Munk startede som nyt forstanderpar på Askov Efterskole efter sommerferien i år. Men heldigvis kender de ikke bare hinanden men skolen godt på forhånd. Askov Efterskoles nye forstanderpar var nemlig i sin tid med til at starte Askov Efterskole, og blev ved åbningen af efterskolen i 2001 ansat der samtidig. ”Askov-ånden” er noget helt specielt, så da jeg besøgte stedet som nyuddannet lærer, var jeg ikke i tvivl om, at det job her måtte jeg bare have”, siger Thomas Tarp Hansen. Thomas Tarp Hansen, der i dag er 42 år, har siden arbejdet på Askov Efterskole - som lærer og senest også viceforstander. Katrine Munk forlod efter 7 år Askov Efterskole og arbejdede efterfølgende som speciallærer,

højskolelærer og de sidste 3 år som lærer på Ladelund Efterskole. Men Katrine Munk kunne ikke slippe Askov Efterskole. Gennem sin mand har hun bevaret et tæt forhold til Askov Efterskole gennem årene, og da den tidligere forstander Helle Barnhøj besluttede at stoppe før sommerferien, slog Katrine Munk og Thomas Tarp Hansen til og søgte om at blive forstanderpar. ”Vi havde et stykke tid talt om, at vi godt kunne tænke os at arbejde sammen, og pludselig opstod muligheden på Askov Efterskole”, siger Katrine Munk og fortsætter: ”Da vi i sin tid var med til at skabe Askov Efterskole, brugte vi al vores tid på det. For vi var nyuddannede og uerfarne og skulle også finde ud af, hvem vi var som lærere. Det ved vi nu, og derfor er der mere overskud til at finde ud af, hvad vi går efter som efterskole og forstandere”.

Kreativitet og boglighed Ud over at være lærere og forstanderpar har Katrine Munk og Thomas Tarp

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

Hansen det til fælles, at de begge er meget optagede af kreative interesser i deres fritid. Thomas Tarp Hansen spiller blandt andet guitar i bandet Metropol og Katrine Munk maler og laver keramik, der blandt andet bliver solgt i museumsbutikken på Trapholt. Og så er hun meget optaget af litteratur. Netop det kreative spiller da også en stor rolle i den måde, Katrine Munk og Thomas Tarp Hansen sammen ser profilen og udviklingen på den efterskole, de nu står i spidsen for. Men det kreative skal ifølge dem ikke stå alene. For efterskolen er lige så meget en faglig og boglig stærk skole. ”Kreativitet er meget vigtigt, men for os er det endnu vigtigere at have en udvikling på Askov Efterskole, hvor det kreative går hånd i hånd med det boglige, så de gensidigt kan stimulere og styrke hinandens egenskaber”, siger Thomas Tarp Hansen og fortsætter: ”Mange steder i uddannelsessystemet er der i dag en tendens til at se det som enten eller. Det vil sige, at man

19


ser det boglige og kreative som to adskilte ting, så man enten er til det ene eller andet. Men sådan er det ikke på Askov Efterskole. Her hænger det kreative og boglige uløseligt sammen, så eleverne på efterskolen får en unik mulighed for at lære at forstå og udnytte deres både kreative og boglige evner – noget, som de i høj grad vil kunne bruge positivt videre i deres uddannelse og liv”. Som eksempler på dette er, at Askov Efterskole på den ene sider tilbyder ”Cambridge”-engelsk på højt niveau, og samtidig tilbyder eleverne specielle kreative tiltag, som da eleverne på skolens højt profilerede og populære teater- og musical-linje op til efterårsferien modtog undervisning i fægtning og kampscener af skuespiller, instruktør og fægter Dorte Rømer.

Skolen fylder meget – men ikke alt Selvom Askov Efterskoles ny forstanderpar kan se mange fordele ved at være forstanderpar, er de opmærksomme på, at der også kan være farer forbundet med at være næsten ”gift” med arbejdet på Askov Efterskole, som de endda bor sammen på nu. ”Det er da klart, at vi taler meget sammen om arbejdet og skolen, og endnu mere nu end vi gjorde tidligere. Men vi prøver at holde eftermiddagene fri for skolesnak. Og vi har som sagt vores interesser for musik og kunst, som vi vil fortsætte med. For det er vigtigt at få energien og tankerne et andet sted hen ind imellem”, smiler Thomas Tarp Hansen, inden han forlader kontoret på 1. sal ved indgangen til højskolen og efterskolen for at smutte til den musikundervisning, som han stadig har en del af på skolen.

Askov-elever skriver om babysalmesang, kvinder i kunsten, line dance, krig i Syrien og om at holde af og til i Vejen... Siden midten af august har et hold højskoleelever prøvet kræfter med journalistikken – mest fordi de synes, det er spændende, dels fordi flere af dem har en drøm om at uddanne sig i journalistik. Det kom der mange artikler, billeder, radioindslag og tvreportager ud af, og nogle af dem tager fat på meget alvorlige, store og aktuelle emner – også selv om historien ’kun’ har afsæt i Askov og nærmeste omegn. Men man skal ikke kimse af det store i det små, så når eleverne skriver om for eksempel babysalmesang, kvinder på Vejen Kunstmusem, line dance, så handler de historier i virkeligheden, dybest set og i bund og grund om en tro på fremtiden for de små generationer, om ligestilling mellem kønnene, som slet ikke er en færdig kamp og om sammenhold, kærlighed og fællesskab. Store historier fortalt med øje for detaljen. God læselyst. Ole H.B. Andreesen linjefagsleder, Askov Højskole

Blå Bog Thomas Tarp Hansen (42 år) og Katrine Munk (43 år) Gift og forældre til sønnerne Alfred og Eskild Forstanderpar på Askov Efterskole fra 1. august 2018 Er begge uddannede lærere og underviser på efterskolen Thomas er i gang med en lederuddannelse Thomas spiller guitar i bandet Metropol og spiller volleyball Katrine maler og laver keramik

20

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

Danseglæden AF HEDVIG HØGH-OLESEN, ASKOV HØJSKOLES

Jyllands første linedance klub har siden 1996 holdt til i Vejen. Træningen foregår på Fuglesangsalle i den gamle Vejen-hal, hvor der danses traditionel country linedance flere gange om ugen. Forskning viser, at dans har en forrygende effekt på hjernen og er med til at holde os unge og glade. Lise Aarestrup på 77 år har danset hele sit, og hun elsker det. ”Når radioen spiller derhjemme har jeg svært ved at stå stille - det betyder ikke så meget hvilken genre det er jeg kan danse til alt”, siger hun. Med et stort smil på læben, iført støvler og glimmer-cowboybukser, der matcher det lyse sølvfarvede hår, er hun klar til den ugentlige dansetime hos foreningen Lunatic Cowboys. Hver onsdag tager hun turen fra Esbjerg til Vejen for at deltage i undervisningen, hvilket hun har gjort de sidste tyve år. ”Folk har ofte spurgt, hvorfor jeg ikke vælger en klub i Esbjerg, men jeg vil ikke danse i Esbjerg – det er for kedeligt”, siger hun med et glimt i øjet. Seks kvinder er mødt op i hallen på Fuglesangsalle i Vejen for at deltage på det øvede hold. I cafeteriets dæmpede belysning skifter de fra sportssko til festlige cowboystøvler med sølvremme og frynser, mens de venter på, at timen skal begynde. Omkring bordet, hvor kvinderne har slået sig ned, står pokaler i glasskabe, som sportsforeninger har vundet igennem årerne. I kiosken reklamere de med toast og hotdogs til billig penge, Cocio og Matadormiks. Ind af døren træder instruktør Poul Erik Madsen. Han har en en T-shirt på med klubbens logo, cowboyhat med matchende støvler og et par slidte cowboybukser holdt oppe af et bælte med en stjerne på bæltespændet. Poul Erik har flere års erfaring som underviser i linedance og har undervist hos mange klubber i Jylland. I dag underviser han udelukkende Lunatic


fejler intet hos Lunatic Cowboys MEDIE OG JOURNALISTIK-LINJE

Cowboys, hvilket har fået flere af hans tidligere elever til at komme til Vejen, fordi de har været glade for hans undervisning. Poul Eriks jordnære og venlige væsen, gør at man hurtigt føler sig tilpas i hans selvskab. Derudover bærer han også på en stor danseglæde, hvilket gør ham populær hos sine elever. ”Dans er sundt for krop og sjæl, og så gør de en glad i låget”, siger han, og det er medlemmerne enige i, hvilket der faktisk er en god grund til.

Dans dig i bedre humør Undersøgelser lavet af Bronwyn Tarr, ph.d. fra Oxford Universitet med speciale i evolutionær hjerneforskning med fokus på dans, har undersøgt hvordan synkrone og rytmiske bevægelser påvirker hjernen. I sine studier har hun fundet frem til, at vi faktisk kommer i bedre humør af at danse, da kroppen ud-skiller endorfiner, altså lykkehormoner, som belønning for vores handling. Derudover bidrager dan-sen til en fællesskabsfølelse, hvilket vi også mærker, selv om vi danser alene foran spejlet derhjemme, fordi hjernen stadig tror, vi er sammen med andre, når vi tænder for radioen. Faktisk kræver det en aktiv handling at modstå lysten til at bevæge sig i takt til musik, og man ser bl.a. hvordan børn verden over helt automatisk vil bevæge sig når de høre rytmer, fortæller Bronwyn Tarr. Kvinderne har stillet sig op på tre rækker, klar til onsdagens første dans. Nummeret Hillbilly Rock lyder over højtaleren, og Lise Aarestrup står utålmodigt og tripper, mens hun venter på, at Poul Erik skal tælle dansen i gang. Kvinderne danser rundt til alle lokalets vægge, mens de gentager samme koreografi. Bortset fra et par enkelte klap er det benene, der gør det meste af arbejdet, mens hænderne er placeret enten ved buksekanten eller i forlommerne. Den simple koreografi består af spark og chassétrin og danses i en formation, hvor man danser sammen, men uden partner. De enkle koreografier

kan man hurtigt få ind på rygraden ved de mange gentagelser. Det tillader, at man kan tage hovedet under armen og overgive sig til dansens trygge, simple bevægelser i en fælles nærmest trancelignende tilstand.

Når vi danser alene, danser vi også sammen Lidt senere på aftenen starter begynderholdet, hvor flere kvinder er mødt op. Deriblandt er Helle, Leila og Olga, og det er fjerde gang, de er til linedance, og de er glade for undervisningen, samt alle de nye bekendtskaber de har fået. Fælles for de tre kvinder er, at de er enker, hvorefter de er startet til linedance, da man ikke behøver en partner for at deltage. ”Nu har jeg i mellemtiden fået mig en kæreste, men han gider ikke danse. Jeg synes, det er rart, at man i linedance kan danse alene, samtidig med at man får en masse nye bekendtskaber”, siger Olga, hvilket de andre kvinder giver hende ret i. Selvom der ikke er nogen fysisk kontakt i linedance, danser man stadig sammen som gruppe, hvor opgaven er at synkronisere bevægelserne. Det at danse i en gruppe har dr. Bronwyn Tarr også undersøgt. Her er hun kommet frem til, at det at danse sammen både skaber nærhed, tillid og tryghed.

Det kalds også Grooming from a distance, fordi man får plejet sine bekendtskaber, uden det kræver, at man sidder sammen på tomandshånd. Instruktør Paul Erik fortæller om en elev, han havde for et par år siden som led af Parkinson. ”Han var en ældre herre, som ikke sagde ret meget, og som havde enormt svært ved at danse og følge takten, men alligevel troppede han op hver eneste uge i mere end to år. Jeg tror, han blev ved med at komme, fordi han var glad for det fællesskab, vi havde sammen, når vi dansede”. Når vi skal synkronisere vores bevægelser, får det os til at arbejde sammen som en gruppeenhed. Det er altså med til at styrke vores bekendtskaber med hinanden, fordi man oplever en kollektiv glæde ved dansen. Derudover har man fundet ud af, at vi oplever større glæde ved at danse synkront, da vi føler vi os tættere forbundet, hvilket gør, at vores belønningssystem aktiveres i højere grad, end når vi danser ikke-synkront. Vi har altså godt af at danse sammen, da det at indgå i et socialt fællesskab er vigtigt, for at vi kan fungere. Undersøgelser viser, at social underernæring kan have samme negative effekt på vores helbred og livskvalitet som rygning og overvægt. ”Man går herfra med mere energi og godt humør”, lyder det fra Helle efter fjerde besøg hos linedance foreningen på Fuglesangsalle.

Modelfoto

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

21


Fælleskalender for Askov NOVEMBER

JANUAR

FOREDRAG OM TUR PÅ CAMINOEN Mandag den 12. november Hvor: Birkely Arrangør: Familie & Samfund

SØNDERJYSK KAFFEBORD Søndag den 27. januar Hvor: Plejehjemmet Birkely Arrangør: Birkelys Venner

SPIS DIG SUND Tirsdag den 13. november Arrangør: Familie & Samfund

GENERALFORSAMLING Tirsdag den 29. januar Hvor: Sløjdscenen Arrangør: Askov Bylaug

JULETRÆSTÆNDNING Fredag den 30. november Hvor: Torvet Arrangør: Askov Bylaug

DECEMBER

FEBRUAR GENERALFORSAMLING Torsdag den 21. februar Hvor: Plejehjemmet Birkely Arrangør: Birkelys Venner

STORT JULEMARKED Lørdag den 1. december Hvor: Plejehjemmet Birkely Arrangør: Birkelys Venner

MARTS

JULEMØDE Onsdag den 5. december Hvor: Birkely Arrangør: Familie & Samfund

FASTELAVNSFEST Søndag den 3. marts Hvor: Sløjdscenen Arrangør: Askov Bylaug og Sløjdscenen

KONCERT MANDSKORET Mandag den 10. december Hvor: Plejehjemmet Birkely Arrangør: Birkelys Venner

GENERALFORSAMLING Tirsdag den 5 marts Hvor: Birkely Arrangør: Familie & Samfund

MARTINSEN CUP Fredag den 28. december Lørdag den 29. december Hvor: Vejen Idrætscenter Arrangør: AMUI

22

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

PAPIRFOLDNING VED RINEKE Mandag den 18. marts Hvor: Birkely Arrangør: Familie & Samfund

MAJ ASKOV BYFEST Onsdag den 29. maj til søndag den 2. juni Hvor: Askov Arrangør: Byfestgruppen


Gymnastiksæsonen er i fuld gang!

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

23


• Solafskærmning iser • Boligtekstiler skærmning tekstiler

RÅDGIVNING INDENFOR AGRO OG AGRORELATEREDE VIRKSOMHEDER

-en del af Botex kæden -en del af Botex kæden

• •Gardiner Gardiner • •Markiser Markiser Solafskærmning • •Solafskærmning Boligtekstiler • •Boligtekstiler

Kristian Hedeager Nielsen Rølkjær 39, Askov, 6600 Vejen Mobil: 60 85 43 60 kristian@hedeagerconsult.dk www.hedeagerconsult.dk

Industri Hvidevarer Tele/data

El-installationer Alarmer Comfort DøgnVagt

Vejen · 75 36 06 11 · it-el.dk · mail@it-el.dk

Åbningstider i butikken: Mandag-onsdag kl. 10-16 · Torsdag kl. 10-19

Ådalen 5 · 6600 Vejen · Tlf. 75 36 20 48

kimsgardiner.dk 24

VIRKELYST

- et moderne og professionelt autoværksted Vi har alt det nyeste inden for autoudstyr og teknologi. Vi servicere alle bilmærker, nye som gamle biler. Specielt hos KE-Auto:

REPARATION AF ALLE BILER RING ENDELIG PÅ - eget rullefelt til effektiv fejlfinding. EFFEKTMÅLING PÅ BILER - tjek om din bil yder de hk og nm som den skal.

NOVEMBER 2018

28 61 28 82

- så laver vi et godt tilbud på netop din bil!


På tur til pansergraven AF ERIC RAVN, NÆSTFORMAND ASKOV BYLAUG

Askov Bylaug inviterede byen på tur til pansergraven den 22. september 2018. Pansergraven er en lille naturperle, som er godt gemt nord for Lintrup og kun 15 minutters kørsel fra Askov. Efter en truende start på dagen, med regn og haglbyger, klarede det heldigvis op kort efter vi var ankommet til destinationen. Efter en sang sammen med de tilstedeværende højskoleelever fra Rødding og i ly for regnen, fortalte naturvejleder Sam Sørensen om nogle af de mange forskellige måder denne lille naturperle kan bruges på.

Naturvejlederen viste rundt i området og fortalte levende om flora og fauna. Gruppen gjorde et stop ved vandhjulet, som både store og små kan have megen fornøjelse af at eksperimentere med. Undervejs fik vi også fortalt historien om pansergraven, hvorfor den er placeret hvor den er og hvornår den oprindeligt blev lavet, samt hvordan og hvornår det nuværende udseende blev skabt. Efter endt rundvisning var det tid til at nyde den medbragte mad i den skønne natur, med udsigt til de dansende guldsmede over søen. En dejlig formiddag i godt selskab, blot kunne vi ønske, at lidt flere borgere i Askov havde tilmeldt sig til turen, vi var 11 deltagere.

“Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have...” AF ELSE FLANSMOSE, SEKRETÆR ASKOV BYLAUG · FOTO PER KJÆR

Årets fastelavnsfest i Askov afholdes igen i et samarbejde mellem Sløjdscenen og Askov Bylaug. Arrangementet finder sted den 3. marts 2019 kl. 10-12 på Sløjdscenen. Nærmere detaljer følger, når vi nærmer os arrangementsdatoen.

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

25


Alt i autoreparation v/Finn Altofte Præstevænget 44 · 6600 Vejen

2212 7533

26

VIRKELYST

NOVEMBER 2018


Nyt fra byfest-gruppen AF TINE LAUGESEN, ASKOV BYFEST

SÅ er der blevet samlet en ny byfestgruppe, og vi har netop holdt vores første møde. Her er et lille referat fra mødet.

klar til masser af familiehygge og masser af fest, og til at dyste mod andre klaner fra Askov og omegn til Danmarks måske allerbedste byfest

2019-gruppen

HUSK at AL INDTJENING

Gengangere fra sidste år er Kim Poder, Mathilde Andersen og Tine Laugesen. Nye ansigter er Lennart Jepsen, Morten Nielsen og Josephine Bertelsen. Vi er SÅ GLADE FOR at der bliver endnu en byfest - og det skal man ikke tage for givet!

går ubeskåret til Askov-Malt Ungdoms- og idrætsforening - en forening for ALLE!

Vil man give en hånd med til byfesten 2019? Så har vi en side på facebook (“Askov byfest - frivillige”) hvor vi løbende skriver ud hvad vi godt kunne bruge en hånd til både før og under byfesten. Det kan være alt mellem himmel og jord - fx: tælle pantflasker, blande slikposer, stå i en bod et par timer, pynte teltet op, smørre sandwixh, samle sponsorgaver, hjælpe til ved en event, etc. Så anmod gerne om medlemsskab af gruppen, så kan vi nemmere kommunikere sammen! Til januar holder vi, som sidst, et møde, hvor alle de der har lyst til at hjælpe os kan komme og få præsenteret årets program, give sit besyv med, komme med andre gode ideer, melde sig på noget de kunne tænke sig at lave osv. Nærmere info her om kommer på facebook!

Vil du være SPONSOR til årets byfest? Så kontakt vores kasserer Helle Poder på kasserer@amui.dk

Askov byfest på facebook Like vores facebook side Askov Byfest (vælg ‘gruppe’ når du søger) - her kommunikerer vi med jer.

Installation af naturgasanlæg Gasservice Næste års fest Ventilationsanlæg Årets tema bliver VIKINGER! Solvarmeanlæg Blikkenslagerarbejde Årets byfest bliver holdt i Kr. Himmelfartsferien: ONSDAG D. 29. maj til SØNDAG D. 2. JUNI.

Så lad skægget gro, øv jer på at drikke mjød, at kaste med støvler og at slås med sværd, og saml allerede nu en klan af gode venner, naboer og/eller familie, så I er

20 VIRKELYST 04-2011 Virkelyst NOVEMBER.indd 20

NOVEMBER 2018

27 01-11-2011 22:07:03


Børneteater på Sløjdscenen AF SIMON CARLSEN, SLØJDSCENEN

Så er børneholdene skudt i gang på Sløjdscenen i sæson 2018/2019. Der bliver allerede øvet små stykker og leget en masse teaterlege. Der bliver prøvet kostumer og forskellige rollelege. Børnenes forslag bliver inddraget, og der bliver skabt nye lege. Dertil nye relationer mellem hinanden. Børneholdene er allerede gået i gang med at finde teaterstykker, så skynd dig at kom og vær med.

Vores døre er selvfølgelig altid åbne, så hvis DU skulle have lyst til at spille teater på Sløjdscenen, er du velkommen til at komme og være med. Børnehold: Mandag: 4-7 klasse kl. 18.30-20.00 Onsdag: 0-3 klase kl. 16.30-17.30 Ungdomshold: Tirsdag kl. 16.00-17.30

Frivillighed…. AF HELLE BARNHØJ, SLØJDSCENEN - FOTO: PER KJÆR

Lørdag d. 21. september dannede Sløjdscenen ramme om et arrangement i samarbejde med Kulturelt Samråd i Vejen. Landsforeningen for Kulturelle Samråd i Danmark afholdte deres årsmøde i Askov, og i her var et af temaerne ”frivillighed”. Sløjdscenen er som mange andre foreninger i Askov og Vejen Kommune drevet udelukkende af frivillige – ofte ildsjæle, der lægger meget tid og arbejdskraft i at skabe gode og betydningsfulde fritidsaktiviteter for børn og voksne, eller at skabe gode mødesteder for fællesskaber med andre, der deler samme interesse.

rigtig god og vigtig snak fulgt op af forskellige eksempler på de aktiviteter frivilligheden fører til. Eftermiddagen sluttede med en meget fin koncert med Holsted Motetkor.

Hvad er Askov uden de frivillige, der driver foreningslivet? Og man kan gå videre til at spørge, hvad er Vejen Kommune uden… eller hvad er Danmark uden de frivillige indsatser i foreninger, organisationer, interessegrupper m.v.? Det er en stor del af den danske kultur – at yde et frivilligt bidrag eller arbejdsindsats, hvis tingene skal ske. Man kan ikke bare ”gå til noget”, der er også nogen, der skal sørge for at der er noget at gå til. Det var netop dét der blev talt om på Sløjdscenen den lørdag eftermiddag, en

28

VIRKELYST

NOVEMBER 2018


Sås vi..? AF ELLEN OG KRISTIAN, SLØJDSCENEN SENIORGRUPPEN FOTO: PER KJÆR

Ja, så er vi i gang, vi mødtes 1. gang onsdag d. 24 oktober, og i skrivende stund har vi ikke kendskab til hvordan og hvorledes det flasker sig hen over vinteren – af den simple grund, – vores start er forskudt i forhold til deadline (12. okt) i Virkelyst. Vi tænker, at bruge tiden på forskellige temaer: monologer, dialoger, fortællinger, satire, biografier, sang, ja det vides aldrig, hvor vi ender, men Kristian og jeg er meget

VIRKELYST

åbne for input og gode ideer, men de skal være bæredygtige – ha-ha – et ret moderne ord. Vi har et ret vigtig emne, hver gang vi mødes, husk det – latter, kaffe og kage, vi ønsker nemlig også at pleje, det sociale element. Har du ”glemt ”det, så kig ind til os på Sløjdscenen på onsdag, vi er der fra kl. 14.00-16.00.

NOVEMBER 2018

29


Nyt fra AskovSpejderne:

Leder ved AskovSpejder er det dig? AF BO FLUGT, GRUPPELEDER ASKOVSPEJDER

AskovSpejder mangler flere ledere, så vi kan give spejderne de rigtige gode spejder oplevelser. Som spejder leder ved AskovSpejder bliver du en del af et stærkt leder team, hvor vi samarbejder om at lave de fedeste, sjoveste, udfordrende og lærerige aktiviteter for børn og unge. Vi tilbyder dig naturligvis, en aktiv spejder gruppe med

rod i det lokale, gode rammer og faciliteter, og som en del af Det Danske Spejderkorps tilbydes du også de nødvendige kurser, for at kunne give spejderne de gode oplevelser. Så vil du hjælpe børn og unge med at få et skub i den rigtige retning på livet, er spejder leder måske noget for dig.

Vil du være AskovSpejder? AF BO FLUGT, GRUPPELEDER ASKOVSPEJDER

Kan du lide at være ude i den friske luft, være i skoven, lære at klare dig selv i et fællesskab og mærke hvad et fællesskab kan bære i flok. Så er spejder lige dig. Der er spejderaktiviteter i spejderhuset på Ø. Skibelundvej 15 og du kommer bare ☺ Familie spejder (3-6 år med forældre) 1. og 3. søndag kl. 14.00-16.00 Mikro spejder (0. – 1. Klasse) tirsdage kl. 17.00-18.00 Mini spejder (2. – 3. Klasse) tirsdage kl. 18.15-19.45 Junior spejder (4. – 5. Klasse) tirsdage kl. 18.15-20.15 Trop spejder (6. – 9. Klasse) tirsdage kl. 18.15-20.30 Senior/leder 16+ kontakt Bo for nærmer info. I er altid velkomne til at kontakte: Gruppeleder, Bo Flugt tlf. 30 27 01 59 eller mail: bo.askovspejder@ gmail.com. Læs mere på www.askovspejder.dk

30

VIRKELYST

NOVEMBER 2018


Nyt fra Poul la Cour Museet:

Foredrag var et tilløbsstykke Søndag den 16. september holdt Arne Holm sit spændende foredrag om Askov bys historie. Foredraget var suppleret med mange gamle billeder fra arkivet. Arne er nok den, som ved mest om Askovs historie, og så har han gennem årene indsamlet gamle billeder fra byen. Arne har forståelse for, at det, som sker i dag, er historie i morgen. Han er konstant på udkig efter motiver, som fortæller hvad der sker her og nu.

Foredraget foregik i Poul la Cour Museets gamle skolestue, der var fyldt til bristepunktet. Da der skulle drikkes kaffe, blev der dækket op med ekstra pladser i køkkenet, så alle fik en plads til kaffekoppen og lagkagen. Det var første foredrag i en række, som alle vil tage udgangspunkt i emner, der har relation til Askov. Emnet og tidspunktet for næste foredrag er endnu ikke fastlagt, men vil blive annonceret i Virkelyst.

Ovenfor til venstre ses et optog på Torvet, hvor man fejrer kong Chr. X’s fødselsdag under krigen, og til højre ses et dramatisk indgreb i Torvets udseende fra 2004.

Poul la Cour Museet med i amerikansk tv-serie Midt i september måned tilbragte CNN to dage på Poul la Cour Museet. Det skete i forbindelse med optagelser til en dokumentar- udsendelse om Danmarks håndtering af vores energipolitik. Det siger næsten sig selv, at i sådan en udsendelse skal der være noget om vind, og da de ønskede at fortælle forhistorien om det moderne vindmølleeventyr, måtte historien begynde på Poul la Cour Museet.

Udsendelsen, som de kalder Following the WIND into the Future, indgår i en serie, som CNN laver om de forskellige europæiske landes energihåndtering.

Evaluering af udviklingsarbejde

Vi du vide mere

Poul la Cour Museet har sammen med den lokale naturfagskonsulent og en gruppe folkeskolelærere udviklet en række undervisningsprogrammer inden for det naturvidenskabelige område. Der foreligger nu nogle helt konkrete undervisningsforløb, som vil kunne styrke det faglige område. Det er et godt eksempel på et udviklingsarbejde mellem en gruppe frivillige hjælpere og den kommunale folkeskole.

Hvis du har lyst til at høre mere om vores aktiviteter på Poul la Cour Museet, så hører vi gerne fra dig. Måske har du lyst til at være en del af vores aktive og alsidige hjælpegruppe

VIRKELYST

Poul la Cour Museet Møllevej 21, Askov, 6600 Vejen, tlf. 2763 7036 E-mail: plc@poullacour.dk, www.poullacour.dk

NOVEMBER 2018

31


a 9/9)

er

r

.

v.

.

v.

v.

.

.

c.

Aktivitetskalender

BIRKELY’s VENNER

Nov. - dec. - jan. 2008/09

Arrangementer på Plejecentret Birkely frem til februar 2019. Vi vil som, alle de andre år, i tæt samarbejde med personalet, arbejde på at gøre en forskel for beboerne på Plejecentret Hyggeligt samvær,Birkely. klippe, klistre

Aktivitet

Hyggeligt samvær, og hobbyarbejde MEN hvem er Birkelys kortspil venner ??? Formålet med foreningen Birkelys venner er, at bakke Tur til Dagli`Brugsen op om og støtte Plejehjemmet Birkey, samt at arrangere kulturelle og sociale aktiviteter til gavn og glæde for beMotionsgymnastik v / Elva Thuesen

boerne og områdets beboere i øvrigt. Ved de forskellige aktiviteter, være medvirkende til at skaffe midler. Gudstjeneste Da foreningen” Støtteforeningen” (Bussen) og Birkelys Venner nu er lagt sammen medvirker foreningen også til Banko eller sang anskaffelse af ny bus samt driften. Motionsgruppe, Foreningen har bl.a. gymnastik givet støtte tilsiddende udflugter på for stol beboerne, givet lidt godt til hygge i påsken og til jul. Købt Impulsgruppe blomster og planter, m.m. Derfor sælger Birkelys Venner medlemskort, dette er grundlaget for støtte og sammen med julemarkedet er det fundamentet. Medlemskortet Pasgaard tøj er sat op og koster fra 2019 kr. 125,00 pr. person, kan betales til bestyrelsen eller overføres til konto Gudstjeneste nr. reg.nr. 9739 - konto 0002748894. Medlemskort kan også købes i forbindelse med ”Det store kagebord” 27. Efterårsfest januar 2019.

Skubbeholdet: Her er der en del frivillige ”skubbere” der tirsdag eftermiddag kører en tur rundt i Askov med kørestolsbrugere. Beboerne er meget glade for disse ture, så hvis det er 10.00 11.30 noget for dig at blive ”skubber”, så ring til- Ellen Thomsen tlf. 50579120 og få en snak med hende, og høre hvad 13.00 - 17.00 det går ud på. Denne sommer har jo været helt unik, med så flot og 10.00 varmt vejr, at vi har været meget omkring i Askov, besøgt Dagligbrugsen og fået is, besøg i 09:00 haver hvor der gavmildt - 10:00 blev givet ud af havens frugter, besøgt den lokale børnehave og mange andre dejlige ture, men af og til var vi 14.30 nødsaget til at aflyse, det var bare for varmt både for beboere og skubbere. 14.30 Når vi hen til september, og det begynder at blive koldt, 11.30 holder vi inde med at skubbe og 10.00 i stedet -spilles der op til dans. En ny aktivitet, som startede op sidste år, med en 10.00 11.30 vældig succes. Beboerne dansede alt det- de kunne, der blev sunget med på de kendte gamle dansemelodier og humøret var i top, både hos beboer og hjælpere, så vi glæder os til det igen starter her den 23. oktober. Mandegruppen holder møde den første torsdag i hver 14.00 måned fra kl. 14.30 – ca. 16.00 i Birkestuen. Her mødes 14.30 en flok mænd, de hygger sig, drikker kaffe og får måske en lille èn til halsen, men derudover skiftes de lidt med at 17.30 foreslå en lille ”oplevelse”, feks. vise billeder fra en ferie, fortælle om sin hobby, virksomhedsbesøg 14.00 ja de finder på mange ”sjove ting”, så hvis det har din interesse så mød bare op, det koster kun kaffen.09.30 Sæsonen begyndte 6. september og den 4. oktober gik turen til Kirkebjerggård 09.30 med 300 køer i Folding hvor vi skulle se et stort landbrug samt opdræt, det var spændende. Efterfølgende var der 14.30 kaffe og lagkage på Lintrup kro. Den 10. oktober var mandeklubben fra Birkely inviteret 14.30 med mandeklubben fra Knudepunktet på en udflugt til 14.30 Esbjerg havn. Her fortalte en guide om havnens udvikling og fremtid, en rigtig god dag.

Tid

Øvrige arrangementer

Generalforsamling Brugerrådet

Birkelys Venner har mange hænder at trække på, bl.a.

GOBI viser sengetæpper ogforskellige meget andet bagegruppen der bager til de arrangementer.

Skubbeholdet der hver tirsdag kører tur rundt i byen

Ud det blå Foreningen har selv købt 5 kørestole til medi beboerne. formålet. ture fra april og til oktober, derefter Ud i det Der blå -køres Baslund

afløses det erindringsdans, en ny aktivitet, som startede sidste år, og blev en stor succes. Sang - Mads spiller Haveholdet der planter og holder sansehaven i orden Gudstjeneste medder altergang Chaufførgruppen på skift kører ud i det blå, i Dagli Brugsen og andre små ture i omegnen. Pensionistorkestret spiller Derfor håber vi at der er mange der vil støtte op om foreningen, vi i 2019 kan se frem til endnu mange gode Ud i detsåblå oplevelser. Først lige ettil kort Vi pynter julresumé over de faste arrangementer der afvikles året rundt.

Julebanko

MANDAG Ud i det blå

Hyggeeftermiddag fra kl. 13.30 til ca. kl. 16.00 I mandagsgruppen er der en gruppe der syr og strikker Vejen Garden spiller eller andet kreativt. Det er også her der laves ting til vores Julemarked Birkely julemarked. Vipå kunne godt bruge flere der har lyst til at være kreativ sammen med os, komme med gode ideer Elipo viser sko, dyner og meget m.m. Alle er meget velkomne. Fra kl. andet 14.00-16.00 er der en gruppe der spiller billard eller dart og der er plads til Gudstjeneste mange flere, aktiviteterne er gratis for medlemmer, ligeledesi det er der gruppe der spiller kort, hvor der også Ud blå en - Baslund er plads til flere, kom og vær med til en hyggelig efterVi laverhvor dekoretioner. Medbring dinkaffe egenog skål, gran middag, vi selvfølgelig også drikker spiser kage. Der spilles desuden billard og dart om fredagen fra Studio 73 underholder 14.00- 16.00.

14.00

Med stor succes har vi haft følgende 09.30 arrangementer: Torsdag den 16. august gik den årlige tur til Ribe Vikingecenter. 09.30 Fredag den 24. august deltog Birkelys venner i Foreningsfesten på Torvet i Askov. 14.30 Fredag den 21 september var der igen Fællesspisning 09.30 med stor opbakning. Torsdag den 11. oktober sang og spillede Knudeorkes17.00 teret.

10.00 - 16.00

KOMMENDE ARRANGEMENTER: 09.30 Lørdag den 1. december fra kl. 10.00-15.00 er der, traditionen tro, Birkelys store julemarked. 14.30 Mandag den 10. december kl. 19.00 får vi besøg af Mandskoret, der vil synge julen ind sammen med os. 14.30 Søndag den 27. januar 2019 kl. 14.30 det store m.m. Lillian hjælper 09.00 Sønderjyske kaffebord. Torsdag den 21. februar 2019 kl. 14.00 afholder Birke14.00 lys venner deres ordinære generalforsamling.

Vejen Mandskor synger Julesange synges - Mads spiller 32

Ud i det blå

19.00 VIRKELYST

NOVEMBER 2018

14.30 14.30


Aktivitetskalender

AKTIVITETER PÅ BIRKELY Nov. - dec. - jan. 2008/09

FASTE AKTIVITETER Hver mandag

9/9)

er

.

.

.

.

Ide og kreativitet Kortspil, billard og dart Hver mandag Højtlæsning i vest. Beboere på Birkely Hyggeligt samvær, klippe, klistre Tirsdage i lige uger Tur i brugsen 10 kr. Hver tirsdag samvær, kortspil Skubbeholdet (august, september og november) Hyggeligt og hobbyarbejde Hver tirsdag Erindringsdans (oktober) Tur Dagli`BrugsenÅben aktivitet i Birkestuen Hver til onsdag Hver torsdag Gymnastik – siddende på stol

Kl. 10.00-11.30 Kl. 13.00-16.00 Kl. 15.15-16.15 10.00 Kl. - 11.30 10.00 14.30 13.00 Kl. - 17.00 Kl. 14.00 10.00 Kl. 10.00-11.30 Kl. 10.15-11.30

Aktivitet Hver mandag

Tid

Motionsgymnastik v / Elva Thuesen

09:00 - 10:00

NOVEMBER 2018

Gudstjeneste Onsdag d. 14. november

Banko Torsdag d. 15. november Ud i det blå Banko eller sang Fredag d. 16. november Terningespil Onsdag d. 21. november Gudstjeneste Motionsgruppe, gymnastik siddende Tirsdag d. 27. november Besøg af dagplejen Impulsgruppe Onsdag d. 28. november Sang med Mads Torsdag d. 29. november Bio i Birkestuen

DECEMBER 2018

14.30 Kl. 14.30 14.30 Kl. 15.00 Kl. 10.00

på stol

14.30 10.00 Kl. - 11.30 Kl. 10.00

10.00 Kl. - 11.30 14.30

Øvrige arrangementer

Kl. 15.00

Pasgaard Lørdag d. 1.tøj december

Julemarked i Birkestuen. Arrangeret at Birkely’s venner Onsdag d. 5. december Gudstjeneste Gudstjeneste Torsdag d. 6. december Mandeklub Efterårsfest Fredag d. 7. december Fredagshygge for beboere og personale på Birkely Mandag d. 10. december Vejen mandskor. Arrangeret af Birkely’s venner. Pris: 35 kr. Generalforsamling Brugerrådet Onsdag d. 12. december Sang med Mads Torsdagviser d. 13. sengetæpper december Lucia-optog Askov/Malt børnehave GOBI og megetmed andet Onsdag d. 19. december Banko Ud i det blå Torsdag d. 20. december Bio i Birkestuen. Julefilm Lørdag d. 22. december Julegudstjeneste Ud i det blå - Baslund

JANUAR 2018 Sang - Mads spiller

14.00 Kl. 10.00-15.00 14.30 Kl. 14.30 Kl. 14.30

17.30 Kl. 10.00 14.00 09.30 09.30 14.30 14.30

Onsdag d. 2. januar Gudstjeneste Gudstjeneste med altergang Torsdag d. 3. januar Mandeklub Fredag d. 4. januar Fredagshygge for beboere og personale på Birkely Pensionistorkestret spiller Onsdag d. 9. januar Sang med Mads Ud i detd.blå Torsdag 10. januar Ud i det blå Onsdag d. 16. januar Gudstjeneste Vi pynter til jul Fredag d. 18. januar Terningespil Julebanko Onsdag d. 23. januar Banko Søndag d. 27. januar Sønderjydsk kaffebord. Arrangeret af Birkely’s venner Ud i det blå Onsdag d. 30. januar Gudstjeneste Vejen spiller Bio i Birkestuen TorsdagGarden d. 31. januar

Kl. 19.00 Kl. 14.30 Kl. 10.00 Kl. 14.30 Kl. 15.00 Kl. 10.00

Kl. 14.30

14.30 Kl. 14.30

14.00 Kl. 10.00-11.00 Kl. 14.30

09.30 Kl. 15.00 09.30 Kl. 14.30 Kl. 10.00

14.30 Kl. 14.30 09.30 Kl. 14.30 Kl. 14.30

17.00 Kl. 15.00

FEBRUAR 2018 Julemarked på Birkely

10.00 - 16.00

Fredag d.1. februar Fredagshygge for beboere og personale på Birkely Onsdag d.6. februar Sang med Mads Torsdag d.7. februar Mandeklub Gudstjeneste Onsdag d.13. februar Gudstjeneste Ud i det blå - Baslund Ud i det blå Torsdag d.14. februar Fredag d.15. februar Terningespil din egen skål, gran m.m. Lillian Vi laver dekoretioner. Medbring Onsdag d.20. februar Banko Studio underholder Torsdag 73 d.21. februar Generalforsamling Birkely’s venner

09.30

Elipo viser sko, dyner og meget andet

14.30 14.30 hjælper

Vejen Mandskor synger Julesange synges - Mads spiller Ud i det blå

09.00 14.00

Kl. 10.00-11-00 Kl. 14.30 Kl. 14.30 Kl. 14.30 Kl. 15.00 Kl. 10.00 Kl. 14.30 Kl. 14.00

19.00

Ændringer kan forekomme

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

14.30 14.30

33


Torsdag, d. 8. december

Hver mandag Birkely: Julemøde. Oplæsning, hygge og bankospil

Tirsdag, d. 10. januar

Hver tirsdag Litteratureftermiddag hos Anne Dam, Rølkjær 19B, Askov

Tirsdag, d. 17. januar

Hver torsdag Birkely: Foredrag og film ved Ole Christiansen, Bredstrup. Om besættelsestiden i Askov og Vejen. Mænden er velkomne.

Tirsdag, d. 24. januar

Litteratureftermiddag hos Hanne Knudsen, Sandmarken 39 i Askov

Tirsdag, d. 7. februar

Litteratureftermiddag hos Kirstine Jørgensen, Onsdag.Ø.Skibelundvej d. 9. november 35 i Askov Gudstjeneste14.00

Torsdag, d. 23. februar

Askov-Malt skolekøkken. Ved Ida Christensen. Torsdag, d. 17. november

Hver mandag (november)

Onsdag ulige uger

Kortspil

19.00

Støtteforeningen Birkelys venner: Hygger og Tur til Dagli’Brugsen 14.00 i Askov

Gudstjeneste

Gymnastik, siddende på stol

19.00

Øvrige aktiviteter (november - januar 201

Onsdag, d. 2. november

Banko

Torsdag, d. 3. november

Ud i det blå

Tirsdag, d. 8. november

Besøg af dagplejebørn

14.00

Tirsdag, d. 15. november Seniordamerne kommer og synger Oplyses ved Tlf. 4021 2161Knudepunktets Husorkester

Tlf. 30 29Birkely: 31 Generalforsamling 00 med efterfølgende hygge med ostebord og vin. Tirsdag, d. 6. marts

tilmelding

Mandag, d. 21. november

Birkely pyntes op til jul

Tirsdag, d. 22. november

Sang med Mads 19.00

Onsdag, d. 23. november

Gudstjeneste

Fredag, d. 25. november

Bage julesmåkager

Lørdag, d. 26. november

Støtteforeningen Birkelys venner afholder jul

Mandag, d. 28. november

Bage julesmåkager

Onsdag, d. 30. november

Ud i det blå

DIVA

FRU

01-11-2011 22:07:15

Fredag, d. 2. december

Vi koger klejner

Tirsdag, d. 6. december

Carlo Matthiesen - humor og harmonika

Onsdag, d. 7. december

Gudstjeneste

Torsdag, d. 8. december

Ud i det blå

Mandag, Sangkor S d. T 12.Ødecember R R E L Vejen S E 38 Tirsdag, d. 13. december Lucia optog

-

58

Estrupvej 19 · Askov · 6600 Vejen · Tlf. 7536 7072 Onsdag, d. 14. december Julebanko

ALT FOR DIG - DE GRØNNE ER PÅ VEJ

30

• • • • • • • •

Container Slamsugning/Spuling Rottebekæmpelse Nedbrydning Sand/Grus Kran TV Inspektion Brolægning

Tirsdag, d. 10. december

Sang med Mads

Fredag, d. 23. december

Julegudstjeneste

Onsdag, d. 4. januar

Gudstjeneste

Torsdag, d. 5. januar

Vi tager julepyntet ned

Tirsdag, d. 10. januar

Banko

Onsdag, d. 11. januar

Besøg af dagplejebørn

Onsdag, d. 11. januar

Ud i det blå

Torsdag, d. 12. januar

Vi ser dansk film

Tirsdag, d. 17. januar

Sang med Mads

Onsdag, d. 18. januar

Gudstjeneste

Torsdag, d. 19. januar

Foredrag

Onsdag, d. 25. januar

Besøg på Vejen Kunstmuseum

Torsdag, d. 26. januar

Vi ser dansk film

Tirsdag, d. 31. januar

Vi spiller spil

24 01-11-2011 22:07:48

Se mere på www.frisesdahl.dk

04-2011 Virkelyst NOVEMBER.indd 30

04-2011 Virkelyst NOVEMBER.indd 24

Estrupvej 17 · Askov · 6600 Vejen · Tlf. 7536 0743

34

VIRKELYST

NOVEMBER 2018

01-11-2011 22:09:33


FORENINGSNØGLEN AMUI: Formand: Kasserer: Sekretær: Menig: Suppleant:

ASKOV/MALT JAGTFORENING: Jesper W. Damkjær Helle Poder Marianne Brink-Hansen Jacob Friis Madsen Allan Ustrup Thomas B Christensen

40 76 36 90

40 95 32 73 75 36 74 01 21 78 17 27

BADMINTONUDVALGET:

Thomas B Christensen

75 36 10 54

Frank Thomsen Jannie Madsen Rune Nielsen Vibeke Storm Klaus Brink Hansen

20 97 24 70 29 42 35 78 40 57 49 97 40 16 15 81

BOLDRUMSANSVARLIG:

Klaus Brink-Hansen

40 16 15 81

GYMNASTIKUDVALGET: Formand:

Heidi Andersen Anette Ørnskov Rønsch Lena Viborg

51 23 02 34 27 80 30 75 24 67 93 76

VOLLEYBALLUDVALGET: Formand

Louise Vindbjerg Fasting Christian M. Christoffersen Maria Baagø Meldgaard Thomas Tarp Hansen

20 67 75 45 53 54 76 78 42 14 22 44 40 60 54 53

SPONSORUDVALG:

Jakob Friss Madsen

30 42 33 86

BYFESTUDVALG:

Kim Poder Tine Nyholm Juhl

22 34 41 21 27 63 00 57

WWW.AMUI.DK

ØVRIGE FORENINGER: ASKOV BRUGSFORENING: Formand: Næstfmd.: Referent: Øvrige: Suppleant:

Bente Christiansen Henrik Villaume Meyer Hanne Lützen Lone Teilmann Svend Conrad-Petersen Katrine Lykke Ballisager

21 70 37 09 27 11 11 14 25 25 66 00 22 45 76 38 61 65 36 69 21 24 66 33

ASKOV BYLAUG: Formand: Kristian H Nielsen 60 85 43 60 kristianhedeagernielsen@gmail.com Næstfmd: Eric Ravn 22 75 60 12 ericravn@gmail.com Sekretær: Else Flansmose 23 39 26 33 else@flansmose.com Kasserer: Kirsten Kiil-Nielsen 40 40 45 16 kkiilnielsen@deloitte.dk Best. medl.: Anne Mengel 29 44 51 34 annemengel@vejen-net.dk Best. medl.: Steen Gelsing 21 74 85 26 steengelsing@gmail.com Hjemmeside og facebook: Nis Peter Schultz 28 68 25 60 nispeterschultz@gmail.com ASKOV KIRKE - MENIGHEDSRÅDET: Formand: Preben Simonsen Næstfmd: Hanne Johansen Kasserer: Erling Glitrup Medlem: Helle Barnhøj Kirkeværge: Ulla Henningsen Kontaktpers: Beata Fabricius Fmd. f. valgbestyrelsen: Kirsten Bøgh Fuglø

POUL LA COUR MUSEETS VENNER:

Ole Lautrup Baslund 87, Askov Tom Hansen Byagervej 65, Brørup Bent Knudsen Finn Østergaard Rasmus Petersen Allan Lund Hansen Søren T. Thorsen

20 97 39 85 26 79 30 67 23 30 13 84 61 68 40 80 22 84 50 41 31 51 19 00 40 41 38 63

ASKOV SKOLEKREDS:

FODBOLDUDVALGET: Formand:

Formand: Kasserer: Næstfmd: PR/Info: Suppleant:

22 27 21 88

Formand: Klaus Kildemand 29 72 74 75 Rølkjær 9, Askov Næstfmd: Merethe Jørgensen, Askov 75 36 14 75 Kasserer: Inge Lis Dalsgaard 75 36 07 91 Egevænget 12, Askov Lise Burgaard, Askov 75 36 06 96 Anni Bøgh Hattesen, Askov 75 36 11 61 Jane Vinther, Askov 75 36 30 80 Louise Nørmark, Odense 61 11 30 80 Kasper Svinth Nielsen, Aarhus 50 99 18 46 Suppleanter: Palle Pallesen, Vejen 30 25 22 48 Anders Pertou, Vejen 75 36 60 15 ASKOVSPEJDER: Formand: Christian Ballisager Kasserer: Henning Rose Gruppeleder: Bo Flugt Sørensen bo.askovspejder@gmail.com Mikroleder: Camilla Rasmusen Minileder: Ditte Madsen Tropleder: Doris Petersen FamilieSpejd: Maria Ravnborg Hjemmeside: www.askovspejder.dk

20 60 70 35 20 89 35 22 30 27 01 59 28 84 71 10 28 44 63 89 25 30 73 84 41 12 76 02

Helge Petersen Damhus 44, Askov Christian Dahl Ø. Skibelundvej 17, Askov Kurt Pedersen Damhus 60, Askov Mogens Viborg Andersen Damhus 52, Askov Per Lindegaard Jensen Ø. Skibelundvej 39, Askov

23 34 63 24

Formand: Ellen Thomsen Dammen 12, Askov ellenogbjarne@bbsyd.dk Næstfmd: Andora Munk andoramunk@mail.com Kasserer Ingrid Thomsen ingridogvagn@live.dk Pr. ansvarlig: Birgit Okholm baslund1@vejen-net.dk Best. medl.: Inge Kristensen ingerbork@live.dk Suppleanter: John Bay johnbayaskov@gmail.com Rikard Hansen baslund1@vejen-net.dk Plejec. repr. Inge Merete Lind iml@vejenkom.dk

26 77 44 75 20 35 77 21 21 26 64 81

75 36 15 06 20 73 67 20 20 35 46 41 53 62 24 43 40 95 23 04 23 45 71 91 21 79 13 39 22 98 18 05 79 96 57 06

FAMILIE & SAMFUND - ASKOV LOKALFORENING:

VIRKELYST

24 66 71 72 75 36 07 91 30 91 43 38 21 26 64 81 86 22 67 00

SLØJDSCENEN: Formand: Næstfmd: Kasserer: Sekretær: Dramaturgi børn: Dramaturgi voksne: Dramaturgi unge:

Per Kjær Helle Barnhøj Lillian Schmidt Kirsten Fuglø

20 11 57 10 93 20 55 62 25 14 33 36 22 63 15 57

Simon Carlsen

27 64 28 49

Henrik Juhl

61 65 38 23

Jeppe Høll Nielsen

41 17 08 99

STØTTEFORENINGEN: Formand: Søren C. Bruun 22 99 12 69 Næstform. Rudi Hansen 21 24 12 34 Kasserer: Dorthe Thorsen 40 51 63 90 Damhus 40 Askov Sekretær: Mette Lund Fyhn 40 53 99 38 Annette Brusgaard Nielsen 20 68 71 88 Peter Karstoft 51 88 27 27 Christian Ballisager 20 60 70 35 Suppleant: Morten Viborg 31 95 08 59 Pia Dall Knudsen 24 46 72 60 Læs mere på www.askovmalt.dk og facebooksiden “Støtteforeningen Askov/Malt”

Formand:

Poul Erik Hansen

75 36 60 93

23 27 57 10

BIRKELY’S VENNER:

Formand: Anni Bennetzen Møllevej 16, Askov Næstfmd: Herdis Knudsen Kasserer: Inger Barsballe Sekretær: Tove Sørensen PR: Åse Johansen Suppleant: Yvonne Schmidt

Niels Bo Jørgensen Maltvej 7, Askov Inge Lis Dalsgaard Egevænget 12, Askov Leif Poulsen, Ribe Per Lindegaard Jensen Lars Pilegaard

ÆLDRERÅDET:

ASKOV VANDVÆRK: Formand: Tkn. ansv. Tkn. ansv. Kasserer: Sekretær:

Formand: Kasserer: Næstfmd: Sekretær:

75 36 11 62 61 74 52 94 75 36 13 80 20 37 49 77 75 36 60 41 42 18 67 41 30 32 30 59 75 36 26 59 20 89 24 78 24 61 23 28

NOVEMBER 2018

ANNONCØRLISTE: Askov Fodpleje 20 14 55 60 Askov/Malt Jagtforening 75 36 13 80 Askov Polster 60 15 68 75 Askov Slagterforretning 75 36 07 20 Askov Tømrer-snedker Aps 40 21 65 10 AltofteAU2 21 78 31 37 BH Smede & Montage 76 96 04 80 Blomsterstedet 20 95 37 28 / 27 64 19 23 Buch 75 36 22 44 Dagli`Brugsen Askov 75 36 05 66 EDC Kronholm & Slangerup P/S 75 36 45 66 Entreprenør Frisesdahl A/S 75 36 07 43 Frehan 21 24 12 33 Fru DIVA 75 36 70 72 Hedeager Consult 60 85 43 60 Hotel Skibelund Krat 75 36 07 21 Hårtoppen 75 36 38 41 H.W. Langballe 75 36 20 22 Ingeniørgruppen A/S 75 36 29 66 it-el 75 36 06 11 KE Auto 21 61 28 82 K E Service Partner 40 21 21 61 K. Hansen Transport 76 96 06 44 Kims Gardiner 75 36 20 48 KK Partner 75 38 14 14 Klinik for Kraniosakral og zoneterapi 26 98 31 02 Klinkby Træbyg 22 12 75 33 LKJ Biler 76 96 33 33 Malerfirma Finn Jensen ApS 75 38 16 37 Maltbæk Smede & Vandteknik 75 38 15 52 Massage v/Marianne Jessen 75 36 51 06 Norman El-installationer 75 36 29 00 Ole Lautrup 20 97 39 85 OK Benzin v/Dagli`Brugsen Askov 75 36 05 66 RB Tømrer & Bygmester 75 36 37 56 SJ Teknik 75 36 11 25 Salon Saxen 30 29 31 00 Sport24 30 21 32 40 Vejen El-Teknik 75 36 33 11 Vejen Idrætscenter 75 36 05 00 Vejen Rengøring 75 36 33 48 Vejen-Askov Telt og Serviceudlejning 40 72 18 84 Vejen VVS Service 75 36 30 11 VVS Hansen & Dall 70 70 11 45

35


Juletræstænding i Askov fredag d. 30. nov. kl. 18.00 Ændring i programmet til juletræstændingen i Askov AF ELSE FLANSMOSE, SEKRETÆR ASKOV BYLAUG FOTO PER KJÆR

Traditionen tro spiller Vejen Garden på Torvet i Askov når byens store juletræ tændes, eller gør de nu også det? Kan man være to steder på en gang? Det er vist kun i de bedste eventyrer og i fantasiverdenen det kan lade sig gøre.

Ændringen får desværre også betydning for det planlagte arrangement i Kirken kl. 18.15. I samarbejde med Provst Hasse Neldeberg Jørgensen, har valgt at aflyse denne aktivitet i år. Vi vurderede, at det blev lidt for sent at invitere folk i kirke kl. 19.15 en fredag aften. Vi lover dog, at traditionen med at gå over i kirken efter juletræstændingen bliver genoptaget til næste år. Det nye program for juletræstændingen den 30. november 2018: • Vejen Garden spiller julen ind på Birkely kl. 18.00, hvorefter vi går mod Torvet • Juletræet tændes kl. 18.20 - vi synger de kendte julesange ledsaget af Gardens dejlige musik • Spejderne står klar med varm gløgg og æbleskiver • Julemanden deler godteposer ud til børnene.

Vmarketing · 73 84 85 45

Problemstillingen kunne desværre blive til virkelighed for Vejen Garden den 30. november 2018. Ved nærmere eftersyn af Gardens arrangementskalender viste det sig, at de selvsamme dag var booket til at skulle spille til juletræstænding i Kolding kl. 15.30 og i Askov kl. 17:00. Problemstillingen blev løst ved at Vejen Garden først kommer til Askov Kl. 18.00 og ikke som planlagt kl. 17.00. Vi er jo nogle omgængelige og flinke mennesker i Askov.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.